Ahlstrands webbsida.

Åter meny

Vår dagbok 

2003

Lördag 4 jan: LLF (Leksands Lyckliga Fetknoppar) var tillsammans med sina fruar på Björborevyn. Sedan middag på Bospåren i Leksand. En glad och trevlig dag.

Lördag 11 jan: Bi och jag till Åsa. Hon fyller år i dag.

Måndag 13 jan: Jag till Anders Sigmundsson på öl och Pizza, en trevlig "grabbkväll".

23 jan - 4 mars: Grekland se dagbok.

Onsdag 12 mars: Harry och Meta hit och gratulerade. Vi åt lunch. 

Lördag 15 mars: Bjudna på mat och vin hos Annica och Lars-Åke, gott och trevligt. Sent blev det!

Tisdag 18 mars: LLF (Leksands Lyckliga Fetknoppar) träffades för  bastu och tvagning. Sedan gick vi till Bospåren för att äta middag. Lars-Åke och jag fick åka med Birgitta in till Leksand och med Yngve hem till Jonheden. Trevlig kväll med många historier.

Lördag 22 mars: Nicke, Kerstin, Tomas och Gunbritt kom och gratulerade. Vi åt mat drack vin och tittade på bilder från min Greklandsvistelse. Stämningen var hög och många minnen väcktes till liv (tackar B12 för det!).

Onsdag 26 mars: Var och badade bastu med LLF. Vi åt sedan middag under trevligt och glatt samspråk.

Torsdag 27 mars: Bjöd hustru på kaffe vid sängkanten. Ett år äldre!

Fredag 28 mars: Var hemma hos Kalle Ekholm och donade med dator. Sedan sjösatte jag Lisskulla III.

Söndag 30 mars: Gräsänkling! Anders Sigmundsson kom upp och hjälpte mej med lite elinstallation, sen middag vin.

Lördag-Söndag 5-6 april: Ledarskapsutbildning Stor Sund. Mycket givande och trevlig kurs.

Onsdag 9 april: Birgitta inbjuden till Rättviks Närradio för att prata Ledarskapskurser. Hon gjorde bra ifrån sig.

Torsdag 10 april: Till Berglunds i Slätta, våra forna grannar. Jag beskär deras träd. Sen fick vi middag och inte minst en fönsterskrapa som jag/vi letat efter i hur många år som helst.

Fredag 11 april: Begravning för Anna Jon i Djura kyrka.

Lördag 12 april: Träff med mina studiekamrater, Fartygsbefäl KlassVIII. Planering inför praktik och prov i maj.

Söndag-Onsdag 13-16: Till Nicke i Linghed för röjning och trädfällning. Jobbigt men trevligt. 

Lördag 19 april: Bi och jag till Åsa i Falun, för lite hjälp med tavlor, tvättmaskin och annat pyssel. Sedan god mat. Sent till sängs efter en glad och trevlig kväll.

Söndag 20 april: Efter några timmars pyssel och datorhjälp åker vi hem till Jonheden.

Måndag 21 april: Promenad ner över sjöbotten för lite fågelskådning. Annika och Lars-Åke bjöd på vin och småprat på verandan.

Onsdag 30 april: Vi firade Lars-Åkes 60 årsdag med mat och vin. Gott och festligt. 

Lördag - Söndag 3-4 maj: Vi blev bjudna till Kerstin och Nicke på Grankullen i Hökviken, med fin utsikt över alviken. Mat vin och vernissage (Nicke,s bodega) , mycket trevligt, glada skratt och mycket bus. Fick en tavla och fönster till växthus.

Måndag 5 maj: Jag var på brand- och sjukvårdsutbildning på Räddningstjänsten i Mockfjärd , inför årets båtfärder med Lisskulla III.

Onsdag 7 maj: Leksands Lyckliga Fetknoppar avslutade säsongen med en god måltid på Bospåren, där vi samtidigt uppvaktade Lars-Åke  som fyllt 60 år (Vår yngling).

Lördag 10 maj: Annika och Lars-Åke var hos oss på middag, för ett sista firande av Lars-Åkes 60 årsdag. Trevligt och gemytligt som vanligt. 

Lördag 17 maj: Segelbåten sjösatt. Får se hur mycket jag hinner segla i år.

Söndag 18 maj: Vilken dag!! Sol och värme!! Björn Bergkvist, Sten-Ove Hansson och jag åker mot Karlstad för att Tenta för Fartygsbefäl klass VIII. Vid framkomsten ser vi en lycklig båtägare med en fiskebåt i trä, som vi beundrar medan vi väntar på Christer Magnusson från Till Sjöss AB som vi skall träffa för att tenta och göra radarprov. Det visar sig att vi skall ut med den båten för att göra praktiska radarövningar. Med förtäckta rutor manövrera vi oss fram mellan öar och prickar. Mycket trevlig och en härlig båt, som går att chartra. Sedan i land och upp till Christers kontor. Fika och mackor och sen tentamen. Vi klarade oss bra alla. Sedan återvände vi mot Dalarna efter en härlig dag. Tack Christer för ett bra och trevlig bemötande och Björn för bra körning.

Onsdag den 21 maj: Birgittas f.d. arbetskamrater Majblommorna var hos oss. Glatt och livligt är det, 19 året som Majblommorna är hos oss.

Torsdag den 22 maj: Premiärtur med Lisskulla III, det var  StoraEnso kvarnsveden som åkte med oss.

Fredag den 23 maj: Lars-Åke, Annika, Birgitta och jag åt en sallad på Lisskulla medan jag övade MOB och tillägning.

Lördag den 24 maj: En riktig båtdag i dag. Först bemanningsmöte på Engelbrekt med en bra MOB (Man över Bord övning), sjukvårdsövning och annan säkerhet som krävs. En mycket  god lunch av vår kock Klasse. Sedan till Sifferbo och Lisskulla för att köra ett trevligt gäng pensionärer från Oskarshamn.

Onsdag den 28 maj: I dag var det dags att köra upp för Sjöfartsverket. Allt gick bra och jag fick avsluta med en landning vid bryggan utan att använda rodret.

Fredag den 30 maj: Vi åker till Samos Grekland, klart med vårt hus i Pagondas.

Fredag den 6 juni: Hem efter en skön vecka på Samos, lite jobb och lite sola. När vi landat på Arlanda ringer  Lars-Åke och bjuder på grillat och vin, härlig avslutning på semesterveckan.

Lördag den 21 juni: Majstångsresning på Jonheden. Mycket folk i år. Lars-Åke höll midsommar talet.

Måndag den 23 juni: Köpt virke och bättrat på altanen, fint blev det.

Tisdagen den 24 juni: Bjudna till Annika och Lars-Åke på middag. Trevligt och gott.

Torsdag den 3 juli: Birgitta och jag till Kerstin Ström i Ljusdal, en av Birgittas kurskamrater på Akupressur utbildningen . Kerstin har en fin sommarstuga vid en sjö. Jag fällde några träd och högg lite ved. Sillunch med snaps. En härlig och varm dag. 

Lördag den 5 juli: Ved arbetet klart!!! På kvällen grillade vi med Annika och Lars-Åke som gäster. Gott och trevligt som vi alltid har.

Söndag den 6 juli: Var på älven med Annika och Lars-Åke. Vi åt medhavd lunch. Annika fick en gädda på 4,8 kilo, en stor best.

Måndag den 7 juli: Birgitta S och Birgitta P var hos min Birgitta på tjejträff, medan jag var i Falun hor Anders S och Ulf P på killträff. Grillade och spelade boule. Vi hade rackarns trevligt och det lät så även på Birgittorna.

Tisdag den 8 juli: Jag körde Lisskulla III från Gagnefs Flottbro till Mellsta i Borlänge, med Radio Dalarna som gäst. Direktsändning från Dalälven. En fin dag och folkligt längs älven. Tydligen många som lyssnar på radio.

Tisdag den 10 juli: Birgitta till Åsa i Falun och jag till Nicke Hedlund i Hökviken för att kapa veden som vi fällde i våras. Jobbigt var det, men god mat och några glas vin piggade upp våra trötta kroppar, 20 år i huvudet och 90 år i kroppen....sedan gick vi en sväng ner mot samhället och njöt av en vacker och solbelyst natur. Så grant det var i Linghed.

Lördag den 12 juli: Vilken fest.... Annika och Lars-Åke bjöd in till sillmiddag på logen. Det var jaktkompisar, tjejligor, grannar, festkommitté och LLF (Leksands Lyckliga Fetknoppar) en härlig blandning av trevliga människor som åt sill och drack snaps och öl. Senare öppnade Annika Persgårdens korvkiosk. Många snapsvisor var det bl.a. den här: Mel: Skära, skära havre.

 "Jäsa, jäsa brännvin, 

vem ska brygden dricka?

 Emil säger inte nej

 vad säger Emils flicka?

 Fy fan, fy fan

 jag får sån jävla hicka!

Fy fan, fy fan

 jag får sån jävla hicka!"

Måndag den 21 juli: Vi bunkrade Lisskulla i Sifferbo på förmiddagen. Sedan  bjöd Meta och Harry på middag i "Korpen". Fläskfilé och färskpotatis (som Harry förtjänstfullt borstat ren) Vi drack Sophia Merlot . Det var så gott att vi tömde faten. Grogg och poängpoker avslutade en trevlig eftermiddag och kväll.

Torsdag den 24 juli: Två trevliga upplevelser i dag, först fick jag provköra P Folkes Volvo Pv 544 av 1960 års modell, en sådan hade jag när jag jobbade på Bil & Trafikskolan i Stockholm. Jag förstår att chefen förbjöd oss att ha ev. djupare relationer med våra elever, det är trångt i framsätet. Sedan var det en tur, som jungman, på Engelbrekt. Med lite rorstörn. En skön kväll med angöring vid Vaverön. Sedan åter till Tällberg.

Lördag den 26 juli: Annika fiskade upp en gädda och bjöd oss på stekt gäddfilé nypotatis och gräddsås med dill, vilken höjdarmat (trots benfobi) till detta drack vi ett torrt vitt Chardonnay vin från Chile. Blåbärspaj  på smuldeg och före allt detta en vitamintallrik... med brieost, grovt rostbröd, parmaskinka och "vitaminer". En trevlig kväll.

Tisdag den 29 juli: LLF samlades vid båthamnen i Leksand, för färd med Yngves motorbåt utmed älven. Kräftor var målet för resan, öl, snaps serverades. En trevlig kväll med många goda skratt. Tack alla "fetknoppar".

Torsdag den 31 juli: Tjänstgjorde på Ångfartyget Engelbrekt i Rättvik på Ångbåtens dag.

Fredag den 8 aug: Harry, Meta, Birgitta och jag till Gubbhulan i småland för att fira Solweig 70 år. En glad och uppsluppen fest, mycket Boule spel på kvällskvisten. 

Lördag den 9 aug: På marknad i Jönköping, mycket folk... sen fest och trevligt på kvällen. Boule turnering bl.a.

Söndag den 10 aug: Bilade hem till Dalarna och Jonheden, via Hjo och Askersund, mycket båthamnar blev det. Njöt av S/S Motala Express  avförd för en kryssning från Askersund. Birgitta och jag invigde vår nya grill på kvällen.

Måndag den 11 aug: På kvällen satt vi på altanen och beundrade det åskväder som drog fram över Jonheden, enligt pressen över 6000 blixtar. Mäktigt var det. Slog nog ner en blixt i ett träd ovanför oss.

Söndag den 17 aug: Jag är ledig från Gagnefs Älvtrafik denna Söndag. Vad är då mer lämpligt än att åka båt? Birgitta och jag bokade in oss på Engelbrekt för en tur utmed älven. God mat som Klasse lagat samt trevliga bordsgrannar. Åke guidade, Bengt B i maskin och Olle var skeppare. En fin dag solig och behaglig.

Torsdag den 21 aug: Birgitta "svamphunden" Ahlstrand och jag gick till skogs för att leta efter svamp.... hon hittade dessa....3,1 kilo!

Kantarellrensning! 3.1 kg.

(Kerstin och Nicke gissa vad det bli för mat när Ni kommer.)

Fredag den 22 aug: Harry, Meta, Birgitta och jag var i Dalhalla och lyssnade på Sissel Kyrkebö med band. Stråkensemble ur Dalasinfoniettan. Härligt men ack så högt orkestern spelade. När Kalle Moreaus kom som gäst hördes inte hans fina fiolspel för pianots hamrande, det var tråkigt.

Fredag - Söndag den 29 - 31 aug: Nicke och Kerstin gästar oss. God mat gott att dricka var temat. Det blev en sväng uti svampskogen. Det resulterade i dryga kilot kantareller. Svampmacka på kvällen. jag gjorde MOB övning på Lisskulla, varför vi lunchade på båten.

Tacos middag med Nicke och Kerstin.

Torsdag den 11 sep: Monterade ett glidskydd för stegen till taket, som Räddningstjänsten i Leksand vill att vi ska åtgärda. Sedan var Birgitta och jag till Djura och spelade Boule med Djura Bouleklubb. Saknar åren i La Boule Atlas, som jag spelade med under de år jag pendlade till  Stockholm. 

Tisdag den 16 sep: Höstupptakt i LLF. Bastubad och bubbelpool. Sedan middag på Bosporen. Många historier och glada tillrop. En genomtrevlig kväll, som vanligt. Årets Gåsamiddag skall inmundigas den 11 november. Vill du närvar hör av dej till mej, då den är till för vänner och bekanta.

Söndag den 21 sep: Medlemsresa med Engelbrekt till Sjövik Insjön , där Björn Bergkvist mötte med läktaren Sjövik

 Björn Bergkvist till rors på Sjövik     Björn guidade oss bland gruvhål

för transport in till bryggan. Sedan en fin rundvandring bland koppargruvor med Björn som guide. Trots småregn och dis var det en intressant tur. Väl tillbaka på Engelbrekt bjöd Åke Ollars på en utmärkt måltid. Fläskfilé med kulpotatis, ungsbakad vitlök och kantarellsås. Jag fick agera skeppare under dagen, vilket var mycket trevligt, Hasse och Åke lotsar. Janne Gullback maskinist och eldare.

Onsdag den 24 sep: I dag har jag och Birgitta jobbat i trädgården. Byggt växthus runt vinrankorna. Fågelbordet är i gång med solrosfrön, nötter och hampfrön. Full fart på grönfinkar och talgoxar. Sedan var jag till badhuset för den sedvanliga LLF träffen. Brev från vårt fadderbarn Jedit anlände i dag.

Lördag den 27 sep: Birgitta och jag åkte till Åsa och Krister i Skuggarvet för trädgårdsarbete, mycket att göra där, gamla äppelträd obeskurna de sista 20 åren... Krister lagade en god middag på kyckling och pasta.

Onsdag den 1 okt: Bad med LLF. I dag bjöd Carl-Otto på rotmos och fläsklägg, gott var det och maten tog slut.

Torsdag den 2 okt: Efter kvällens boulespel bjöd "Majsan" hem alla som ville och hade tid.  Greta, Valborg, Margit, Birgitta och jag njöt av brännvins ost och smörgås före tårtan. Senare fick vi skjuts hem av värdinnan. Ett trevligt initiativ av Majsan, mången tack.

Måndag den 6 okt: I dag har jag kört Lisskulla åt projekt Farled Dalarna. Det gällde filminspelning med båt, skeppare och älv miljö med flottbron.

Onsdag den 8 okt: Vid LLF möten i dag bjöds på Köttfärslimpa fylld med svamp och därtill pasta. Så gott.  Kalle , Lars-Åke och jag var ner i styrkehallen och hiva lite skrot.

Fredag den 10 okt: Vi var i Falun för begravning av Birgittas och Metas kusin Rut Runegård. En ljus och fin begravning. Sedan till Nicke och Kerstin i Hökviken. Det var en skön kväll med god mat och vin.

I köket hos Nicke och Kersin i Hökviken.

Lördag den 11 okt: Nicke och jag ordnade lite för invintring av husvagn m.m. Tyvärr fick jag ryggskott, trist. Vi åkte till Nysjöns fäbod, där jag jagat, för så där 32 år sedan. Kände inte igen mej alls. Sedan mer god mat vin och spelade sedan "vem vill bli miljonär". Kerstin och jag var för bra... eller?? Broder Nicke och Birgitta bildade ett lag.

Söndag den 12 okt: Hem till Jonheden efter en god frukost. Var för bi båthamnen för att kolla båten som Lars Anngård så vänligt hjälpt mej med att ta upp för vinterförvaring, under Lördagen, tack Lars. Väl hemma så fick jag sedan en Akupressur behandling av hustrun, vilket hjälpte mej och min onda rygg. 

Måndag den 13 okt: I dag var jag med vår granne Lennart till Släktforskarnas Hus. Ska försöka forska lite i släkten både på min och Birgittas sida.

Tisdag den 21 okt: I dag var Birgitta med och spelade boule i Djuråsladan. Bra med folk och ett härligt spel var det. Jag torskade på en "Fanny" för första gången under min tids som boulespelare....

Onsdag den 22 okt: Efter badet i dag var LLF gänget på Bosporen hos Himmet och åt. Icke bilburna bjöds på Whiskey.  

Fredag den 24 okt: Reiner och Elisabet kom till oss på kvällen. Förrätt Käringöbakelse, sedan helstekt oxfilé med gorgonzola och sist en av Tinas efterrätter med mousserande vin. En glad kväll med mycket "Lindeman" och Greklansprat.  

Fredag den 7-21 nov: Grekland, Samos och bergsbyn Pagondas för två veckors vistelse. Läs vidare i Grekdagboken.

Lördag den 22 nov: Efter en natt på Arlanda åkte vi tåg hem till Leksand och Jonheden. Lars-Åke var snäll och kom och hämtade oss på järnvägsstation. Hustru Birgitta ville också stanna kvar i Pagondas, vilket var glädjande. 

Onsdag den 26 nov: Efter badet i dag vankades en god pyttipanna, för oss LLF,are. Vi beslutade att träffas hos mej och Lars-Åke de två närmaste onsdagarna.

Fredag den 28 nov: Spenderbyxorna på, vi har investerat i en ny tv, vilken bild. 

Tisdag den 2 dec: Birgitta till Vävstugan, det var kalas, vin och ost. Många glada skratt och skön stämning när jag hämtade.

Onsdag den 3 dec: Efter bad och bubbel åkte LLF gänget hem till mej på Jonheden. Jag bjöd på en gryta, en variant på en gryta som Birgitta och jag bjöds på hemma hon Nicke och Kerstin. Grytbitar av kalv, starka korvar, syltlök, paprika, vitlök och gul lök, mycket grädde. Till detta ris. Vin, öl och snaps allt efter behag.

Lördag den 6-7 dec: Visning av Granadan, som är till försäljning. 

Måndag den 8 dec: Vi åkte till Falun för tandläkarbesök, huva. Sen åt vi en god buffé på Harry´s.

Onsdag den 10 dec: Efter vår sedvanliga lögning på badhuset, samlades LLF hemma hos Lars-Åke på Jonheden, och åt  en mycket god middag. (Lovar att beskriva den, när jag får receptet av Lars-Åke) Uppsluppet och trevligt var det....

Torsdag den 11 dec: Jag handlade en bärbar pc (Hans P som stöd) för att underlätta släktforskningen. Bi till Borlänge på personalfest.

Fredag den 12 dec: Var hemma hos Carl-Otto och fixade Internettuppkoppling. Sedan bjöd Carl-Otto på lunch, gott, gott.

Torsdag den 18 dec: Spelade boule i Ladan, senare på kvällen var det smörgåstårta och lättöl för oss i Gagnefs Bouleklubb, och Birgitta var ledig och kunde vara med.

Onsdag den 24 dec: Allt klart med julstädning. Birgitta jobbar.

Torsdag den 25 dec: Barn och barnbarn var hos oss och åt middag, lite frågelekar m.m. Åsa kom med ett pepparkakshus, snygg design. 

Söndag den 28 dec: Anders och Birgitta S kom hit och fikade, tittade på bilder från Grekland.

Måndag den 29 dec: I dag var det boule spel mot Leksand PRO. Tyvärr inträffade en mycket tråkig historia, en av deras damer anklagade mej för att göra gropar, när jag visade mina lagkamrater var de skulle lägga kloten. Efter matchen försökte jag prata med damen i fråga, men hon ville inte lyssna utan sade att hon "viste hur det gick till". Är det så boulsporten har blivit sen Pro tog den som sport? När jag började spela 1984 i Stockholm var det första man fick lära sig: att vara artig mot motspelare, inget fusk, eller glädje över deras ev. misstag m.m. Jag har sagt under alla år att boule är nog den enda sport, som jag känner till, som är genomärlig. Nu hör man, "fiendernas klot" "hoppas dom missar" och mycket mera. Jag blev verkligen ledsen, mest för att hon verkligen trodde att jag var en fuskare.

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2003 - 2021