Ahlstrands webbsida.

Åter meny

Vår dagbok  

2007

Fredag 5 jan: I dag har jag dammsugit och skalat potatis!!! Vi ska ha gäster i dag. Barbro och Lars R är bjudna på middag. Birgitta har lagat en alldeles utmärkt middag som var så god. Vin till maten och ett eget tillverkat Portvin från 1977 bjöds till desserten. Det var en trevlig kväll med många anekdoter. På e-mail fick vi reda på att Marco och Åsa var väl hemma efter Hollands resan.

Lördag 6 jan: I dag är det jag och Lars J som sköter eldningen i Ångbastun.  Det är spännande med ånga. Vi fick beröm. På kvällen bjöd Birgitta på älg färslimpa och kantarell sås. Hästarna? Ja fyra av dom skötte sig! Marco har fått sitt första arbete, det är goda nyheter. Birgitta och jag gläds med dom.

Söndag 7 jan: Bibbi och Klas bjöds på Broccoli soppa med diverse tillbehör. Ost och kex och ett glas whiskey.

Onsdag 10 jan: Jobbar på med att laga några datorer. Birgitta och jag var till Styrsjöbo för att hämta redovisning som jag ska kolla, samt göra bokslut och deklaration. Det var en härlig dag, talgoxen utbrast i sin fina vårsång. Såg även en flock sångsvanar flyga runt över Sjöbotten. En del stora tallar blåste i kull i natt då det blåste ordentligt.

Torsdag 11 jan: Thomas kom upp till oss på Jonheden för att lösa våra telefonproblem, ett bra jobb blev det, Thomas är ju proffs. Gunn-Britt och Nicke var med och vi fick en stunds trevlig gemenskap. Birgitta bjöd på mat. Bokslut och revision för Djura Väv stuga är nu klar.

Fredag 12 jan: Nu har det snöat ett par centimeter i natt. Det var att ta fram snöskovel. I dag ska vi göra Falun osäker. Jag ska till Skattekontoret och hämta deklarationsblanketter. Vi lunchade på regementets restaurang. Sedan till Birgitta och Anders för att förhöra oss om Anders hälsa! Anders såg piggare ut, det var bra.  Sedan till Åsa som fyllde år i går och sist men inte minst till Fam. Segerström i Sågmyra för installation av Adsl. Men det fungerade inte. Kopplingen från station till huset var inte klar, som bolaget aviserat. Får åka dit nästa vecka och försöka igen. Väl hemma såg vi vår favorit Peter Flack på tv.

Lördag 13 jan: Lars och jag fixade till en V75 och sedan Ångbastu bad. Kerstin från Järvsö kom ner för akupressur träff. Jag kan nu jobba vidare med hennes dator. V75? dum fråga. Mat och vin på kvällen.

Söndag 14 jan: Det har snöat i natt igen, blöt och tung. Men Lars har tydligen varit uppe och väckt tuppen, för det var plogat och klart när vi vaknade. Mången tack till dej Lars. Jag fortsätter att fixa Kerstins dator. Hårda vindar blåser det nu. Lars körde bort snö även nu på kvällen. Behöver en uppgradering till Windows 98 SE för Kerstins dator. Någon som har ett tipps var jag får tag i dylik?

Fredag 19 jan: Lars var upp med sin snö skrapa för kontroll av snöröjningsbehov, känns bra för oss att ha Lars. I dag är Elisabet och Reinier hos oss och åt mat. Birgitta bjöd åter på en förträfflig trerätters med gott vin. Det var trevligt och mycket skratt. Va! klockan 24 redan?

Lördag 20 jan: Lars och jag fyllde i en V75,a och lämnade in den och sedan till ångbastu bad i Häradsbygden. Varmt och skönt i dimman.

Söndag 21 jan: Snöat 20-25 cm i natt. Det är ju inte så populärt för mig. men som tur finns Lars och hans traktor. I dag skrapade han runt i hela byn. Det tar tid innan kommunens snö röjare kommer till våra småbyar. Därför är det tur att Lars finns. Birgitta och jag for till Segerströms i Sågmyra för att installera Adsl, som nu är ok från Bredbandsbolagets sida. Någon miss i ett kopplingsskåp var trolig orsak, att det inte fungerade första gången vi var där. På kvällen var Bibbi, Birgitta och Jag bjudna till Rita  i Styrsjön på en god middag, vilken potatisgratin hon lagat. Trevligt och tiden gick så fort.

Onsdag 24 jan: Var åter till Sågmyra. Deras pc har pajat, går inte ens att starta med restore skiva. Då alla mina "reserv" pc är bortgivna och halvskrotade så får jag inte i hop en åt Jan. Jag behöver en hårddisk med Windows på för att kunna försöka jobba vidare. Någon som har det i bekantskapskretsen eller en pc för utlåning?

Torsdag 25 jan: Vi for till Falun i några ärenden, dels att lämna deklaration och bokslut. På eftermiddagen bjöd Harry och Meta på en god middag på kalkonkött och en så god sås. Senare var vi på Lugnet och lyssnade på Björn Skifs. Det vart mycket folk och väldigt bra uppträdande. Efter föreställningen drack vi kaffe och pratade en stund innan vi åkte hem till Jonheden.

Lördag 27 jan: I dag var det ingen bastu för mitt vidkommande, då vi får främmande av Gunn-Britt, Kerstin, Thomas och Nicke från Linghed och Hökviken. Det blev en lyckad eftermiddag och kväll. Birgitta bjöd på god mat och vin och öl hade gästerna med sig. Vi pojkar drack någon öl under bildvisning från Samos.

Söndag 29 jan: Sören bjöd mig på hockey. Leksand mot Södertälje. Vi jobbade med Sörens lapptopp för att ordna till Skype telefon.

Tisdag 30 jan: I dag är det Falun som gäller. Tandläkare kontroll före avresan till Samos. Det blir återbesök på Torsdag. Vi for sedan till Harry och Meta med deklarationspapper. Till Nicke i Hökviken där vi bjöds på en god lunch. Birgitta stannade kvar i Falun och träffade Kristina medan jag åkte via Hans P i Borlänge för att låna en cd skiva.

Torsdag 1 feb: Till Falun och tandläkare, nu är det fixat. Lämnat bokslut åt Marie H. Vi besökte även Anders S på Jungfruberget för att kolla lite datorsäkerhet. På kvällen till Sågmyra för att fira Jan S som fyller år.

Fredag 2 feb: Jag köpte ett nytt virusprogram till den nya lapptoppen hos IT komponenter och internminne till gammal lapptoppen. Sören F var hit en sväng för att få Skype ordnad. På kvällen påtade vi i hop en V75á Lars och jag.

Tisdag 6 feb: Nu är det Samos dagboken som gäller.

Fredag 22 jun: Resa hem gick så bra. Svalt och skönt i avgångshall på Samos .Flygresan fungerade bra, en trevlig värdinna från Åland vid namn Cornelia såg till att vi trivdes ombord. På Arlanda mötte oss Åsa och Marco och körde oss hem till Jonheden. I Uppsala tankade vi bilen och jag fick min första korv med mos. Det smakade smaskens. Åsa har handlat mat som vi lagade till vid hemkomsten Lars J kom upp med post, och åt med oss. Det vankades ouzo och öl, så det blev en glad och uppsluppen hemkomst. Åsa och Marco låg kvar.

Lördag 23 jun: Birgitta var uppe tidigast av oss alla, för att plocka blommor till midsommarstången. Åsa tillverkade den ena kransen till stången, det blev så bra att hon får det jobbet de närmsta 50 åren. Jan, Marie och Jessika kom till stång resning klockan tre. Fyra spelmän var det i år och jag och Lennart var parasollhållare under regnperioden. Mats-Åke frågade mig om jag trivdes i spelmanslaget. Lars Rydén höll tal och Lars broder Håkan sjöng ”Sverige”, musik av Stenhammar och text Heidenstam på ett mycket uppskattat sätt, med Evert Ihlis som ackompanjatör på dragspel. Marie bjöd på tårta till kaffet, för vår bröllopsdag. Sedan for Birgitta och jag ner till Korpholen för att hälsa på Meta och Harry, och vidare till Lars och Karin J för bullar och öl. Det regnade kraftigt men vid 22 tiden tog vi en promenad till Söder Rälta för att köpa varmkorv. Sen hem och i säng efter en diger dag.

Måndag 25 jun: Efter några ärende i Leksand for jag ner till Lisskulla för en del arbete och inkörning. Arne kommer att hjälpa mig denna säsong. Det känns bra. Men det är fortfarande en del ogjort med prickning och annat. Lars J kom upp på en öl och trevlig samvaro. Köpt uppdatering av virusskydd och städat kontoret. Murre var på besök, kollade väl om husse Lars J var här. Murre kollade runt sen skakade han på svansen och knallade hem. Birgitta bjöd på god mat på kvällen.

Tisdag 26 jun: Birgitta och jag for till Falun för att träffa Mats, Per och Solweig som är i Falun för att gravsätta svågern Hans. Vi träffades alla även Helena hos Meta och Harry. Vi åt lunch och drack kaffe innan gänget återvände till Stockholm. Åsa bad oss följa med på husesyn i Oldsbacka, ett hus som är till salu. Efteråt bjöd hon oss på kebab. Jag har löst jaktkort för nästa säsong. Kollade Allsång på Skansen.

Onsdag 27 jun: I dag har jag kört första turen med Lisskulla.

Lördag 30 jun: Vaknade tidigt och kokade kaffe till dagens Skallerormstur. Den första av två turer, som numer är en tradition. Passagerarna var glada och nöjda. Väderguden var med oss, regnet kom när vi kört färdigt. Birgitta lagade lasagne till kvällen. Lars J kom upp en stund.

Måndag 2 jul: Jagat runt med gräsklippare och grästrimmen några timmar för att få en fin trädgård. Lars och jag bogserade Karins bil till en verkstad på Åkerö. Birger kom och vill ha hjälp med bredbandsinstallation. Lars och jag avnjöt senare en öl på altanen. Man blir nog törstig av att bogsera bilar.

Torsdag 5 jul: I dag vaknade vi tidigt för att åka till Kerstin i Järvsö. Resan upp gick bra. Skapligt fint väder var det hela dagen. Det var reparation av dator som gällde. Vi han även med en tur upp på ett berg, Öjeberget med en strålande utsikt. Jag upptäckte en båt vid älvbron, var bara tvungen att åka dit för att titta närmare. En passagerarbåt och en flottnings båt? låg där. Vi vände åter mot Jonheden på kvällen.

En gammal flottnings båt?     Turistbåt Ljusnan Järvsö

Fredag 6 jul: Birgitta ska på tandläkarbesök i Falun i dag. Var till Harry och Meta på kaffe. På hemvägen hämtade vi biljetterna till Samos i höst. Lars J kom upp och vi tippade V75.

Lördag 7 jul: Ägnade förmiddagen åt Birger och hans pc. Utan resultat får fortsätta i morgon. På kvällen var Birgitta och jag bjudna till Bibbi och Klas Riddersporre. Trevligt och gott var det. Vi tittade på bilder från vårt Pagonda på Samos. Sent blev det

Måndag 9 jul: Det är kallt regnigt och trist. I dag har jag försökt att få tag i en kombinerad DVD och VHS bandspelare. Jag försökte ringa ONOFF fyra gånger, men utan svar så jag skickade ett e-mail. Men inget livstecken alls. Hittade ett företag Eklind Electronics Ånge, "Det är många som ringer nu" efter två försök á 13-14 minuter gav jag upp och faxade till Eklind. Men inget livstecken alls.

Tisdag 10 jul: I dag fick jag kontakt med Eklind Electronics och dom var verkligen kundvänliga så jag fick min DVD och VHS spelare. Sedan kom Meta och Harry upp till Jonheden för att ta oss till Gyllene Hornet i Tällberg för bad, spa behandling, bastubad och sedan lunch. Det är en försenad födelsedagspresent till oss. Meta har tillverkat ett trevligt inbjudningskort, som ett kollage. Maten var god och vi trivdes som vanligt på Gyllene Hornet. Vi gick en promenad efter lunchen då vi alla åt mer än vad vi tålde. Mången tack Meta och Harry. På kvällen kom en nyklippt punkare, det vill säga Lars J som missat med klippningen. Efter Birgittas renovering av kalufsen tog vi en öl, som tröst.

Onsdag 11 jul: Inställda båtturer igen. Det är tråkigt. Glädjande var att Nicke H kom upp till oss. Vi njöt av god mat som Birgitta bjöd oss på. Senare vankades det räkor och vitt vin. Anders S ringde om pojk träff på Måndag, det blir kul ,öl och korv.

Torsdag 12 jul: Jag har i dag abonnerat på Genline släktforskning på nätet för en treårs period.

Måndag 16 jul: Vi blir nu tvungna att täcka trädgårdslanden med presenning då grannkatterna använder det som latrin. Det är tråkigt. Birgitta for ner till Falun för tjejträff med Birgittorna och Anders kom upp till mig. Korv och Birgittas goda potatissallad samt öl smakade gott. Vädret var fin och solen värmde gott mot härbrets vägg. Sent blev det...inte så farligt.

Onsdag 18 jul: Regn, blåst och mer regn. Tråkigt väder är det. Birgitta var i väv stugan med Bibbi och Rita. En deppig Lars J kom upp med ett par tröst öl. Vi ojade oss över vädret och njöt av ölen. Jag har spelat över en del videoprogram till dvd.

Torsdag 19 jul: I dag är det 10 år sedan vi flyttade hit till Jonheden. Startade röj sågen för att bekämpa överblommade växter på kullen över jordkällaren. Man säger "där högg han i sten", vilket jag gjorde. Lars J hjälpte mig att montera på tråd vilket underlättar. Ylva, vår granne efter Lundkvist, kom in och hälsade på. Vi hade en trevlig pratstund till kaffe och muffins. På kvällen bjöd Lars J på eld, öl och vin. Det blev några trevliga timmar framför trädgårds brasan.

Fredag 20 jul: Ägnade några timmar åt trädgårdsarbete. Harry och Meta var förbi och drack kaffe. Meta har bakat gott kaffebröd. På kvällen bjöd Birgitta på räkor och ost. Lars och jag var inbjudna. Öl och vin gjorde middagen extra trevlig.

Lördag 21 jul: I dag får vi besök av Åsa, och Kerstin från Järvsö. Åsa sköter grillningen och jag ägnade mig åt Kerstins dator. Maten var så god, grillmästaren gjorde ett bra jobb. Vi, Lars och jag fick fem rätt på kusarna, ingen utdelning. Vi tröstade oss med öl uppe hos flickorna som njöt i kvällssolen. Det blev en skön kväll med mycket skratt.

Söndag 22 jul: Jag fick med mig Lars som jungman på Lisskulla i dag. Mellsta tur och retur. Jag fick låna Åsa och Marcos nya bill, gick som ett skollat troll. Jag får ingen ordning på DVD och VHF spelaren, hur jag är kopplar och söker kanaler. Beck på TV fick avsluta kvällen.

Måndag 23 jul: I dag startar Birgitta renovering av toaletten på övervåningen. Jag är kallad som hjälpreda, varken ryggont, hosta eller andra påtänkta fel hjälper. Men det gick trots allt bra att tapetsera glasfiberväven, saknas dock ett par meter väv.

Onsdag 25 jul: Härligt väder i dag, jag stamkvistade några tallar och körde ner grenar till brasan. Hustrun är i dag inget att leka med, hon målar toalettrummet på övre våningen. Hustrun pratar med någon, troligen han som bor där nere i värmen! Men allt gick väl till slut. Lars och jag for till Insjöns Pizzeria, hustrun bjöd oss. Vi satt sedan på altan och avnjöt en god pizza. På kvällen tog vi en promenad ner till Sjöbotten och Korpholen. Träffade ett gäng trevliga får som ville bli kliade och en ardenner som ville bli klappad. Trots allt en bra dag, även om kroppen är lite trött.

Torsdag 26 jul: Lars kom upp med älg färs och stek. Det tackar vi för. Lars och jag for till Yttermo för att hjälpa Carina L att lasta in höbalar. Det var längesedan jag handskades med hö. Det var ett nostalgiskt jobb, många trevliga minnen for genom huvudet. Carina bjöd på kaffe och bullar. Det var ett trevligt gäng som fikade. Väl åter på Jonheden bjöd Birgitta Carina och Lars på mat. Murre vaktar numera även Jongården.

Fredag 27 jul: Carina kom förbi med en present som tack för jobbet med hö. Tackar för det, men det var ju inte nödvändigt. Birgitta har i dag målat färdigt toalettrummet på övervåningen, det blev så bra. Vi var på Clas i Sjön och handlade toalettspegel och ett nytt torksträck. På kvällen såg vi "Bröllop och Jäkelskap" på tv.

Lördag 28 jul: Vaknade sent, skönt att sova ut ordentligt. Jag körde sedan åk gräsklippare hos Lars det var för mig en ny och rolig upplevelse. Karin bjöd på bullar, hustrun var ner och fikade med oss. Hustrun städar övervåningen, då är det bra att hålla sig undan, med annat arbete. Fyra rätt på travet blev det i dag. Men som vanligt nära. Birgitta bjöd oss på älgfärs med potatispuré, det var smaskens.

Söndag 29 jul: Birgitta tvättade bilen och jag körde klart gräsmattan hos Lars. Dagens dubbel gav vinst i dag. Meta, Harry och Birgitta lyssnade på Ingmar Ihlis i Gagnefs kyrka. Jag stannade på hemma plan. Lars bjöd på en öl och vi ljög lite.

Onsdag 1 aug: Långt mellan båtturerna. Men i dag blev det så många passagerare så jag kör två turer. Birgitta är med som jungman. Tänker på Ingmar Bergmans frånfälle. Bergman vill om han är pigg inviga den brygga som byggs vid Duvnäs och blev glad att få en brygga uppkallad efter sig. Nu blir det ingen invigning av Ingmar Bergman.

Torsdag 2 aug: Jobbat med Gagnefs Älvtrafik redovisning. På kvällen gick Lars och jag ner på sjöbotten för att passa på räv. "Räven slak ur näven, gladast var nog räven". Spelat över filmerna Änglagård till DVD.

Lördag 4 aug: Leksand fick vårt besök på morgonen. Dels för lite inköp och inlämning av V75. Harry och Meta var på Korpholen så vi åkte dit en stund och drack en öl. Tre sexor gav V75 i dag, men inga upphetsande summor.

Söndag 5 aug: Fest hos Lars Rydén: Lennart A har taget initiativet till festen. Vi var tio glada bybor från Jonheden - Knutsgårdarna och två från rikets huvudstad som var hos Lars R och Barbro. Lennart A skattade frysboxen på älgkött som Susanne och Sören marinerat. Olika sorters sill, färskpotatis, aioli, glass serverades. Snaps till maten. Drink före och sist men inte minst, härligt bastubad. Lars J och jag vandrade sedan hem framåt tolvsnåret. Birgitta gick hem lite före oss. Lars-Birger och Katsko låg kvar i stugan. Än en gång tack Lennart A för ditt förslag.

Samling, Lennart, Lars-Birger, Bengt, Birgitta, Lars J och Lars R     Värdparet Barbro och Lasse.Birgitta, Lars och Susanne i bakgrunden.     Lennart, Katsko, Lasse och Sören.     Sjung med Lasse!     Barbro, Lars J, Birgitta och Bengt (Jag)     Initsiativtagare till festen Lennart A Susane och Katsko

Fotografer: Lars-Birger och Katsko.

Måndag 6 aug: En lugn dag. Vi tankade upp bilen och var till Leksand och handlade kräftor inför Onsdagens fest hos Lars. Lars kom upp med en flaska whiskey som Carina gav oss för hö arbetet. Vi var ju tvungna att kontrollera att den var bra, Whiskeyn alltså! Efter att inmundigat ett par glas kom vi fram till att vi jobbar hos Carina nästa år också.

Tisdag 7 aug: I dag försökte vi lägga ut prickar i älven, vid Gråns Gråda. Vi tappade första babordspricken och det var så strömt att vi inte lyckades med utmärkning av ångbåtsrännan eller bärga den tappade pricken. Vi gör ett nytt försök nästa vecka. Kärnkraft och elbehov i Finland samt högt elpris gör att det släpps på så mycket vatten.

Onsdag 8 aug: Birgitta hjälpte mig som jungman på Mellsta turen i dag. Trevligt, från sett Mellsta Serveringens nya attityd. På kvällen bjöd Lars och Karin på knytkalas med kräftor. Glatt och trevligt trots diverse skurar av nederbörd, ja regn alltså. Birgitta fixade en god paj och Lars fixade vitlöks smorda painriche.

Torsdag 9 aug: Lollo kom och hjälpte mig med ett dataprogram och Lars R kom för att fixa bilder från festen i Söndags. Var ner på sjöbotten för att passa på räv,. Vi såg bara en råbock, som skällde ut oss.

Fredag 10 aug: Lars hjälpte mig att fälla en stor tall. Mycket ved blev det. Birgitta var ner till Korpholen och träffade Meta , Hans och Harry.

Lördag 11 aug: Före skeppar uppdrag med ett brudfölje från Älvudden till Gagnef han vi med en sväng upp till Siljansnäs flygplats. "Kräftsvängen" var det som lockade. Vi smaskade hamburgare och Birgitta bjöd Lars och mig på kaffe. V75 gick bra i dag, vinst även på DD.

En lycklig flicka som får prova på en flygtur med flyglärare.     Sugen blir man!     Lägg märke till fakade kulhål vid motorhuv.     Siljansnäs senaste inköp Dynamic.

Måndag 13 aug: Tråkigt med flygolyckan i helgen. Ger en viss förstämning efter besöket på Kräftsvängen. Men det gick ju bra, vad som framgår av medierna. I dag har vi börjat såga upp den ved som finns efter diverse avverkning. Birgitta har tillbringat en del timmar i vävstugan tillsammans med Bibbi. På kvällen gick jag ner till Lars och tog en sväng med  åk gräsklipparen.

Tisdag 14 aug: Ägnade förmiddagen på ved backen. På kvällen var vi bjudna till Barbro L och Lars R på grekafton. Gott och trevligt var det. Vi kunde sitta ute och äta i solsken och det är inte ofta vi kunnat njuta av det, denna sommar. Ostbricka, en god sådan, inmundigades dock inomhus och greklandskartor plockades fram för studier. Sent blev det innan Birgitta och jag vandrade hem till Jonheden. Tack för oss.

Bilder kommer!

Onsdag 15 aug: Ingen ved arbete i dag. Ägnat förmiddagen åt Gagnefs Älvtrafik. Dala Demokraten var på besök för en intervju. På kvällen styrelsemöte. Jag har nu avsagt mig alla uppdrag, som bokning och ekonomi. Då jag vill ha friheten att kunna vara på Samos.

Fredag 17 aug: Vi har bokat en tur med lunch på Slussbruden tillsammans med Meta och Harry. Tyvärr blev turen inställd, så vi åkte till Staberg för en god lunch. Nya affärsområdet vid regementet och båthamnar fick besök av oss, innan vi for till Åsa och Marco. Vi skjutsade Åsa och Marco till järnvägsstationen, dom är på väg till Samos.

Lördag 18 aug: Bondens marknad vid Folkets Hus besökte vi innan vi for till Linghed på 10-gängets årliga fest. Roland och Inga kunde tyvärr inte närvara i år, Birgitta och jag har inte varit med de två senaste åren. Men nu kunde vi åka till Gunn-Britt och Thomas i Linghed. Gert-Ove, Lillemor, Kerstin och Nicke anslöt också. Champagne och goda krustader i paviljongen som var nymålad och fin. En resa i fantasin stod sedan på programmet. Med flytvästar anlände vi Trelleborg (Hökviksåns norra strand) där vi gick ombord på TN-rederiets ena fartyg. Rederiet var nystartad sedan i sommar varför tonnaget inte var helt intakt. Ett fartyg fick tas på släp över till Travemünde (Var snarlikt Svärdsjöns västra sida vid Hökviken), något om tax-free hördes från mer beresta passagerare. Vi anlände till ett café där det serverades Smörgåsar, öl, vin och Jägermeister. Portarna öppnades till ToNick,s shop, en charmig expedit lurade på mig öl och vin. På kvällen återvände vi till Trelleborg för en mycket god middag. Det var en mycket överraskande och trevlig dag med 10-gänget. Birgitta och jag fick kinesa på Pensionat "Gunn-Britt och Thomas".

Hamnen i Trelleborg med rederi TN,s flotta.     På väg mot Travemünde, bogserande TN,s äldre fartyg.     Glada TN-rederi gäster. Birgitta,Gert-Ove, Nicke och Lillemor.     Kafé besök i Travemünde efter en lång överfart över havet.     Tonicks tax-free chop.

Foto: Thomas Olofsson. TN-resenärer foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 24 aug: Var i Hökviken hos Nicke och åt lunch, samt kollade ett par träd som hans granne vill få fällda. På kvällen var vi bjudna till Elisabeth och Reinier på Kiltäppan. En trevlig och rolig kväll med goda grillspett som Reinier fixade till. Gott vin bjöds till maten.Mycket skratt var det under kvällen och tidiga Söndagsmorgon. Vi övernattade sedan i deras stuga, som även är till för uthyrning.

Lördag 25 aug: Efter en god frukost och småfolk, som kom på besök for vi hem till Jonheden för att förbereda oss på nästa fest. Den grillfesten blir på Korpholen hos Meta, Hans och Harry. Jag beskar några träd och Harry bjöd på whiskey för att få "beskäraren i stämning", bra blev det. I dag var jag grillkock. Fläskkaren smakade bra med ett mycket gott rödvin till. Hans visade bilder och efter kaffet cyklade vi hem till Jonheden.

Hans, Birgitta, Harry, Bengt och Meta på tunet     Kaffet fick avnjutas inne i fäbostugan.

Foto: Hans Persson

På vägen hem matade vi ett gäng glada får. Lars bjöd in oss på öl och vin vid brasan. Han var hundvakt åt en trevlig figur vid namn Elin. Elin visade sig vara en riktig livsnjutare. Sedan ledde vi hem två löddriga cyklar. En trevlig helg har det varit, nu är det snart dags att åka hem till Samos igen.

Måndag 27 aug: Veden efter den stora tall Lars fällde åt mig, är nu färdig sågad och kluven. Birgitta har stampat i hop en resväska. Åsa och Marco njuter i värmen nere på Samos och bjuder troligen på någon form av överraskning när vi kommer.

Onsdag 29 aug: Ringt och pratat med Stavros på Samos. Han berättade att det har brunnit vid tyskarnas hus och att brandförsvaret vattenbombat med flyg och då strök våra blommor med, sa han. Men det var ok med huset. Nu är det nervöst innan vi kan komma ner och konstatera vad som har hänt med våra olivträd och övriga växter. Lars kom upp med en öl som tröst!

Torsdag 30 aug: Startade dagen med att åka till återvinningscentralen med diverse datorer, järnskrot och annat skräp. Beställt ett par sågkedjor åt Stavros hos Abris. Bra service hos dom, ringer när kedjorna kommer till Leksand i morgon. Meta och Harry var till Korpholen en vända, sedan till oss på kaffe. Lite pyssel i trädgården, invintring av den samma, vem vet hur det ser ut när vi kommer tillbaka i vinter. Birgitta bjöd mig och Lars på pizza från Insjöns pizzeria, Istanbul så god.

Fredag 31 aug: Tyvärr så kom det inga kedjor till Stavros motorsåg. Vi uträttade en del ärenden samt det sista arbetet med invintring av huset. Lars kom upp och fick nycklarna till huset. Vi gick och lade oss tidigt för att sova en stund innan avfärden till Arlanda och Samos.

Onsdag 21 nov: Vaknad tidigt och upp för att eldade i spisen, det är så mysigt med Jonheden att njuta av spisvärmen och lyssna till knastret från elden. Vi har inget ätbart hemma så det fick bli en kopp kaffe innan jag byter till vinterdäck på Saaben. Besökte Clas i Sjön, köpt ett tangentbord till min bärbara pc, då jag lämnade ett i Pagonda. På eftermiddagen och kvällen är det bokföring av Gagnefs Älvtrafik som gällt. Lars kom upp och vi drack en öl och pratade om det som hänt i Jonheden och Knutsgårdarna under vår bortavaro. Vi har även fått några telefonsamtal om att vi är välkomna hem.

Torsdag 22 nov: I dag blir det en snabb tur till Falun. Birgitta för att klippa sig, så bra det blev. Jag till Anticimex för att få råd och gift till dom där j-a mössen som har lattjo lajban medan vi är borta. Kaffe hos Meta och Harry han vi med. Banken i Djurås var vår sista anhalt på denna jäktade dag.

Fredag 23 nov: I dag startar kriget mellan Birgitta och mössen. Jag sponsrar (som ivrig supporter) detta kommande mus krig med fyra nyinköpta musfällor från Clas i Sjön. Musfällorna är lätta att gillra, påminner lite om bindningar på mina slalomskidor. Jag investerade i en ny CD läsare till min lapptopp orkar inte nyttja garantin då Clas i Sjön inte kan tala om hur lång tid jag blir utan lapptopp. V75 vinsterna skall nu åter komma vällande över Lars och mig. Vi skall tippa i kväll.

Lördag 24 nov: Lars, Lennart och jag ordnade med julgran till Jonheden. Karin bjöd oss på kaffe när vi var klara. Karins bullar? Jag säger inte hur många som slank ner, med mycket bullpapper såg jag på de andras fat. Travet V75 lämnade vi in och besökte även Clas i Sjön och Insjöns Pizzeria. Istanbul min favorit, packades i kartong och följde med hem. Thomas, den är toppen jag Istanbul alltså.

Söndag 25 nov: Birgitta far till Järvsö på akupressur träff och jag ägnar min dag på Släktforskarnas Hus i Leksand. Med föredrag om Historiska Kartor och Bygdeband ett nytt dataprogram som blir färdigt till våren. Lars och jag drack en öl på kvällen.

Måndag 26 nov: Nu vet han som skickar snö till jorden att Bengt är hemma på Jonheden. Leveransen kom i natt, stövlar på och med en snöskovel var det bara att sätta igång. Ta det i grektakt hojtade hustrun i dörren. Ja visst men det är ju kallt att vila så det var bara att skotta på. Birgitta var till Noret med Bibbi för att uträtta en massa ärenden. Själv ägnade jag mig åt släktforskning, när snöskottning var avklarad. Lars kom upp med traktor och skopa och skyfflade undan snö högar. Tack Lars!

Tisdag 27 nov: Hipp, hipp, hurra! I dag fyller Lars J 50 bast. Birgitta och jag slöt upp till kaffe och Karins bullar. Lisbet, Robban och Anders med jycke lika så. Birgitta var tvungen att överge skeppet (Jongården). Men jag som en sann skeppare övergav inte fartyget utan stannade kvar för en öl eller två, minns inte så noga.

Onsdag 28 nov: I dag anlände ett e-mail från min tandhygienist Margareta om en tid den 19 december. Den 19 december är vi tillbaka på Samos. Fick även ett roligt e-julkort från Åsa. Bolagsverket är en rolig inrättning. Jag ska avsluta mitt sista bolag. När jag fyller i avregistreringen ser jag att det går att avsluta via Internet om man har bank-id, varför jag gör så. Men ingalunda fungerade det, varför jag skriver ut blanketten och vi fyller i den och skickar in den. I går fick jag ett hotfullt brev, att om jag inte sände in originalet avregistrerades inte företaget. Skickade originalet och får samtidigt ett nytt brev från Bolagsverket att företaget är avregistrerad. Ja så kan det gå till!

Torsdag 29 nov: Snö och åter snö. Det har snöat mest hela dagen. Det är dålig kommunikation så här års. Ja mellan kung Bore och den läkare i Borlänge som har att bevaka min "handikappnivå", inte golf utan snöskottning. Jag får bara inte skotta snö, däremot dammsuga, men det vet inte hustrun om! Jag har varit ute tre gånger i dag och brottats med snöskovel. Lars har som vanligt räddat mig på kvällskröken med sin traktor. Vi njöt sedan av en öl och drömde om sommaren.

Fredag 30 nov: Vid morgonens frukostmöte berättade Överste Mus Jägare, min hustru alltså, att det inledande mus kriget troligen var en seger. I dag åker jag till Falun, fick en återbuds tid hos tandläkaren. Halvvägs till Falun ringer Margareta och frågar var jag är, jag skulle vara där klockan 11 och inte klockan 13 som jag noterat. Men vi skulle ju ändå tanka bilen! Jag har fått en ny tid, så nu håller hustrun på att förhöra mig om tid och datum. Lars och jag knåpar i hop V75 till i morgon.

Lördag 1 dec: Snöyra och blåsigt i dag, fy för den lede. Inhandlade utrustning för att kunna fortsätta med egen sotning. Lars och jag for till Karin för att fika och äta Karins goda bullar. Lars plogade av snön i dag igen, stort tack för det. Dagens V75 går till historien, inte ett enda rätt har aldrig hänt tidigare. Trösten var att Dagens Dubbel gav över 400 kronor.

Söndag 2 dec: Blött i luften, jag skottade undan gårdagens snöfall. Tung och blöt snö. På eftermiddagen kom kommuns snöröjning, som vanligt flera timmar senare, när Lars redan med sin traktor fixat åkbarhet åt oss i byn.

Måndag 3 dec: I dag fick jag ett e-mail från Bensinskatteupproret , en mycket läsvärd blogg. Barbro och Lars från Knutsgårdarna var till oss och åt en bit mat samt tittade på Greklandsbilder. Trevlig stund med god mat och vin.

Tisdag 4 dec: Upp, upp i det blå. Nej ingen flygning med Robert utan sotning av skorstenen på Jonheden. Härlig utsikt ner över byn medan man kan filosofera medan viskan åker upp och ner i pipan. Birgitta och jag var även till Clas i Sjön för att inhandla en del prylar åt Åsa.

Onsdag 5 dec: Nicke landade på Jonheden för att hämta mig för några dagars "Skogshuggare läger" i Hökviken Linghed. Korta dagar är det ju med ljuset i Sverige så här års, men vi han lägga i kull en gran, kvista och kapa och planera lite inför morgondagen. Pytt i Panna och Skåne fick vi till livs mot kvällningen.

Torsdag 6 dec: Sov gott och vaknade vid att Nicke var nere och fikade. Var väl kaffe doften som fick mig att slå upp dom blå. Vi jobbade sedan med trädfällning, många träd farligt nära teleledningar. Det var väl ett eller två träd som gav oss en del bekymmer. Men med ett spel som jag lånat av Lars J, samt några kilar så gick det bra. Vård av motorsågar avslutade arbetet för dagen. Öl och hästkorv samt eld i spisen fick oss att må riktigt gott. På kvällen åkte vi in till Svärdsjö, Ica Handel, jag köpte 4 kilo Grekiska apelsiner för 9.90 Kr. Jag vet att apelsinerna är saftiga och goda, då Nicke har pressat apelsiner till vår frukost.

Fredag 7 dec: Vaknade tidigt i dag. Det regnar. Det blir inget skogsarbete i dag, slipprigt och halt bland stenar och stubbar. Sudoku och släktforskning fick förgylla dagen till damerna anländer hit till Skogshuggarelägret. Kerstin och Birgitta anlände med god inhandlad mat som Nicke och jag lagade. Vi njöt ett rödvin till anrättningen. Kaffe och något till och På spåret Abba i konsert avslutade kvällen.

Lördag 8 dec: En V75 morgon är det i dag. Jag har uppgiften att plita i hop en kupong åt mig och Lars, då Lars är upptagen med Julbord och annat!! I kväll vet jag om jag kan åka hem till Jonheden med hedern i behåll. Dagens första projekt var Olofssons äppelträd. Det äppelträdet var inte att leka med. Vildvuxet och stort när dom köpte huset i Linghed. Nicke och jag jobbade med motorsåg och sekatör och tycker nog att fi fick det bra. Nu är det bara Gun-Britt och Thomas som ska ha samma uppfattning. Men å andra sidan far jag tillbaka till Samos innan dom ser trädet. Vi tackade sedan paret Hedlund för en trevlig vistelse och åka vidare till Falun. Till Åsa och Marco, för att med Paraplydrink i handen, Åsas bedyrande, följa deras arbete med att montera skåp och en hylla från Åsas affär Ikea. Trodde jag. Det blev blåställ, borrmaskin, vattenpass och monteringsritningar. Sena kvällen efter en trerätters, som var så god att vi var tvungen att ta en långpromenad, var det klart. Snyggt blev det också. Marco och jag kände oss mycket stolta över detta projekt. Några Paraplydrinkar, det blev så som Åsa lovat, och uppsluppet prat avslutade kvällen. Marco tackade mig för gott samarbete.

Olofssons fd. vildvuxna äppelträd.

Söndag 9 dec: Vaknade till en ny dag med nytt projekt! I dag gäller det handtag på låder, rent precisions arbete. Marco och jag lyckades få till alla handtagen med den precision som krävdes av arbetsgivaren, Åsa. Vi till och med fick beröm. Vi fick även följa med till Falu Gruvas julmarknad där vi köpte var sin hamburgare och korv. Träffade en del bekanta där som vanligt bland annat Kerstin och Nicke. Åsa bjöd på god lunch innan Marco for till Västerås på jobb och Birgitta och jag for till Marie och Jan i Sågmyra för datorarbete. Får köpa ett virusskydd till deras dator. Väl hemma, eld i spisen och en öl. Sov gott i egen binge.

Måndag 10 dec: Snöväder igen, fy då. Jag var till It komponenter för inköp av nod32, ett bra virusprogram till Jans PC. Lars R kom förbi för vi ska laborera med trådlöst Router. Vi får åka till Clas i Sjön och byta den trådlösa Router jag köpt tidigare, som inte fungerar. Men nu är systemet igång i huset. På kvällen var Lars och jag till Lars R för bastubad och en öl. Skönt i snö eländet. Tack Lars R för bastubad och hjälp med Router. Hustrun har "varit" på Nobelfest i dag!

Tisdag 11 dec: I dag är det är det Falun och tandhygienisten som gäller. En dålig lagning gör att ett återbesök på måndag är av nöden. Birgitta till vävstugan på julgröt och jag till Clas i Sjön på familjekväll. Mycket spännande saker fanns att köpa.

Onsdag 12 dec: Fy ruggans vad det är kallt i dag -10,3 grader. På eftermiddagen labbade jag och Lars R med trådlöst. Birgitta var på en  lång promenad. Hustrun var med andra ord på rymmen. Lars var upp med reservdelar till hustruns dammsugare. Tackar för det. Jag har ju intyg att jag får köra dylikt.

Torsdag 13 dec: Nu är det dags att skicka Julkort, här är vårt bidrag (OBS kan ta lite dit att ladda hem). Kallt ute i dag men solen hjälpte till att få någon plusgrad mot husväggen. Hustrun och jag har plockat fram en del kläder m.m. som ska med ner till Samos. Kvällen avslutades med en långfilm.

Fredag 14 dec: I dag är det hektiskt. Först till Clas i Sjön för att inhandla ett par trådlöst nätverkskort. Valde med Usb utgång. Birgit Bååt fick tillbaka redovisningen för vävstugan. Birger P fick sin K4, köp och försäljning av aktier. Vi beskar äppelträdet, det gamla, ganska så kraftigt. Lennart A , vår granne kom upp för att kolla på Genline, ett släktforskningsprogram. För Lars och mig är det dags för V75 i morgon, vi hoppas på fler rätt denna gång. På kvällen var det tv stolen som gällde.

Lördag 15 dec: Efter det att vi lämnat in V75 och diverse inköp eldade Lars och jag skräphögen nere vid bäcken. Jag har förlagt mina nycklar, vet inte vilken väg dom har tagit. Det är olustigt. Det är kallt i dag dock skiner solen från en klarblå himmel. Fönsterbord och brasa i rummet och spisen gäller. Thomas, så här blev vårt äppelträd.

Vårt äppelträd, beskuret.

Söndag 16 dec: I dag har jag varit "gräsänkling", hustrun har med dottern åkt till Varuhuset, Ikea Åsas affär. Jag fick roa mig själv, elda, äta, släktforska och lösa Sudoku. Men man får stå ut med det också. Birgitta hittade mina bortsprungna nycklar, dom han inte så långt. Under förarsätet i bilen hade nyckelknippan lyckats gömma sig, trots att jag letat just där. Lars har ägnat en evighet åt att rota i askan efter gårdagens brasa utan resultat. Men nu är det mungipor upp igen och jag kan gå rakryggad ut i livet. Har också erhållit många glada tillrop för vårt Julkort, så du som missade det får kolla 13 december. Kvällen avslutade vi med en rolig film. Nu är det nära återresan till Samos och huset i Pagonda.

Måndag 17 dec: Till Falun och tandläkaren. Vi handlade mat och Birgitta gjorde några affärer. På kvällen var vi bjudna till Barbro och Lars i Knutsgårdarna. Verkligen god mat som Lars hjälpt till med. En trevlig kväll med brasa och en grogg avslutade kvällen. Birgitta och jag vandrade hem under en stjärnströdd himmel. Kallt var det också.

Tisdag 18 dec: Åkte upp till Rättvik med Saaben för att kontrollbesiktiga den. Jag fick höra att bilen var typbesiktigad med dubbel kommando. Det blev en typbesiktning för 380 pengar, men bilfirman lovade att ersätta oss för den kostnaden. Häktisk dag är det, vi reser i kväll till Arlanda för att i morgon bittida flyga till Grekland och Samos. Innan dess var det besök på Clas i Sjön, tvätta bilen, fara omkring med bokföring för att bli av med den. Lars kör oss nu till Tåget i Gagnef. Resan till Arlanda och rest andfly går bra, väl där får vi checka in direkt till Samos. Suveränt, förut var det bara väskorna som fick åka direkt till Samos men nu fick vi också Boarding Pass direkt.  Så nu gäller Samos dagboken igen.

 

Till Samos dagboken.     Till Bensinskatteupproret, nu får dom väl ge sig. Kenneth Winsborg debattör, bensinskatteupproret.

Åter meny


Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2007 - 2021