Ahlstrands webbsida.

Åter meny

Vår svenska dagbok  

2008

Måndag 15 Sep: I dag gratulerar vi Birgitta S i Falun/Jungfruberget. Nu har den stora rensningen, av vårt sålda hus startat. Ett problem har dock uppstått, en propp utlöser. Jag har dragit ur alla kontakter så det måste vara på stamledningen. Vi var inne i Leksand och handlade och passade då på att tömma elektronik på soptippen, det var nog delar som räckt till att bygga en pc och gamla mobiltelefoner. Lars J kom upp på kvällen och vi drack en öl och språkade om lite av varje. Tittade på Hockey kväll innan läggdags.

Tisdag 16 Sep: Fryser och tycker det är kallt. Men jag vänjer mig. Nu kommer jag att även lägga ut en del saker till försäljning och som vi ska ge bort här på webbsidan. Så hör av er om ni vill köpa eller få något. Vem vill ha kontorspärmar? Lennart A kom och hjälpte mig med att reda ut varför proppen går, kortslutning men var? Vi han att utreda till kontoret, så troligen är det på utsidan av huset. Men nästa vecka hoppas jag att vi kan fortsätta. Får ta ström till datorn från hallen. Vi har ändå fått en del saker utsorterade. Murre, Lars J katt kom upp och ville ha räkor, men inga fanns att bjuda på, han fick lite korv. Birgitta och Anders S kom förbi en stund, vi skall hämta Clas R vid Djurås så det var knappt om tid. Men vi träffas igen. Bibbi R bjöd på kaffe och sedan körde jag Bibbi och Birgitta till vävstugan. Dom ringer när dom vill hem. Avslutade kvällen med att kolla tv-programmet Närbild.

Murre mumsar korv, Bengt tittar på. © foto: Bengt Ahlstrand     Tackar för "korven", men köp hem räkor! © foto: Bengt Ahlstrand

Bengt kollar Murre som mumsar korv. Tackar, men köp hem räkor till nästa gång jag kommer.

© foto: Birgitta Ahlstrand

Onsdag 17 Sep: Furubordet med sex stolar skall vi sälja. SEK 2500:- eller bud. 200*90cm + iläggsskiva 50cm.

Furubord med 6 stolar och inläggsskiva.     Stolar sex stycken. Furu

Betsat furubord och sex stolar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Det har varit full fart i dag med besök av en mängd vänner och Barbro och Janne som köpt vårt hus. Murre kom en sväng men vände när han förstått att Birgitta inte hade investerat i några räkor till honom. Barbro och Janne har bland annat en sträv hårig tax, en skön tjej. Jag behöver inte tvätta öronen på ett tag. Lånade en släpvagn av Lars J för att i morgon dra ner till Falun med grejor, till Sturegatan och ut till Åsa. Trötta kröp vi till sängs.

Torsdag 18 Sep: I dag far vi till Falun med flyttgods till Sturegatan och Åsa. Första stoppet var miljö station i Leksand där vi gjorde oss av med diverse saker. Hos Åsa fick vi kaffe och tittade på en del fina bilder från Samos. Birgitta var hos frisören och jag tankade bilen. Sedan middag hos Meta och Harry, fiskgratäng så gott det var. Handlade på hemvägen och Murre kom och inspekterade och provsmakade räkorna. Räkorna blev godkända. Lars J kom en stund innan vi kollade tv och sov.

Äntligen rätt meny! © foto: Bengt Ahlstrand     Tackar för räkor! © foto: Bengt Ahlstrand

Äntligen rätt meny!    Tack för räkorna!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 19 Sep: Vi åker till Falun och tandläkaren i dag. Samtidigt lossar vi en del kartonger på Sturegatan. Birgitta bjöd på lunch vid regementet. Vi besökte några affärer innan hemfärd, som gick över Amsberg. Vilken kaos i trafiken på grund av ombyggnad. Birgitta bjöd mig och Lars J på middag. Chattade med Lisbeth J. Kollade DooBiDoo och en film innan vi gick till vila.

Lördag 20 Sep: Vilken otur jag har, handen sväller upp och ömmar. Mitt i flytt bestyren. Vet inte om det var i samband med tunga boklådor som något hände. Nu får vi förlita oss på vänner och bekanta! Försökte städa vidare i papperseländet. På kvällen bjöd Lars J på mat. Karin var också med och åt av den goda maten. En trevlig kväll trots värkande hand.

Lars, Karin och Birgitta njuter av mat och dricka.

Lars, Karin och Birgitta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 21 Sep: Värkande hand väckte mig tidigt igen. Får nog fundera på att besöka akuten, någon dag. Plockar och packar efter bästa förmåga. Karin och Lars kom upp på kaffe. Barbro och Janne, de nya ägarna kör hit ved. Marie S ringde från Sågmyra och erbjöd flytthjälp. Det var glädjande. På kvällen var vi bjudna till Bibbi och Clas på middag, trevligt och mycket god mat. På kvällen var jag tvungen att "kasta in handduken" och åka till akuten i Falun. Vi kom in kvart över elva och fick åka hem kvart över fyra, fem timmar. Men nu får jag omvärdera min åsikt och sjukvården och akuten i synnerhet, vi blev väl mottagna och trevlig personal. Det var annat än när jag sist besökte akuten för femton år sedan.

Middag, Clas, Birgitta och Bibbi. 

Middag hos Bibbi, Clas, Birgitta och Bibbi.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 22 Sep: Jag fick samtal från jourläkaren att jag får komma till hud mottagningen i dag. Lena Säther hörde av sig via chatten att Röda Korset Insjön var glada för saker och ting som vi ska sortera bort. Vi for till Sturegatan och träffade en kille som ska räkna på kostnaden för att kakla badrummet. Sedan lunch och besök på hud. Svinkoppor var domen... det är en barnsjukdom. Inga problem sa hustrun, han är ett barn! Bad och smörjelse och en massa salvor. Hem till Jonheden och försökt att koppla av. Vi sov en stund på kvällen. Väckning var beställd till 23.05, genom väckarklocka. Vi ska se på Björn Skifs. Toppen skönt program, han är, bara så bra!

Tisdag 23 Sep: I dag sov vi länge, ja till halv åtta. Stor rengöring av Ahlstrands kropp och insmord med diverse salvor. Det känns lite bättre nu, svullnaden i handen minskar så sakteliga. Annika R kom för att hämta vävstol. Jag skjutsade Clas till Djurås för vidare färd mot Stockholm. Handlade lite förbandsartiklar på Apoteket. Birgitta och jag tog en promenad i det soliga och sköna höstvädret. Lena S från Insjön hämtade en del böcker och kontorstillbehör, för Röda Korsets räkning. Birgitta var till vävstugan medan jag zappade runt framför tv.

Vy över en gammal sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Sjöbotten hösten 2008. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Sjöbotten i höstskrud.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 24 Sep: Vi besöker "Big Supermarket" (Soptippen) för att slänga en massa skräp, en gubbe bredvid oss rosslade fram "2000:- på aktion". Ja, ja vi har inte tid eller kunskap om vad som är värdefullt. Vi tröstade oss med att jag bjöd Birgitta på lunch. Moskogen en av våra favorit matställen besökte vi. Där är alltid god mat. "Mot Clas i Sjön" hojtade hustrun, Lager 70 var ett av målen, nu är hon ingen man leker med, så det gäller att hänga med. Massor av bra att ha kläder bars ut ur lagret, förlåt affären. Bonus, en chokladkaka. Många nyttiga greklands behov tillfredställdes hos Clas. Pannlampor, cigarettändare och annat trevligt, DVD filmer. Tillbaka på Jonheden vankades arbete, bokhyllor skall anpassas till transportmedel och dörrmått i Falun. Lars J och Murre kom till undsättning. Murre för att mumsa räkor serverad på silver fat och Lars för att hjälpa en invalidos med att lasta bokhyllor och lådor tunga som f-n. Tack Lars, du är en klippa. Varma köttfärsmackor med ägg och rött, sedan en dvd film "Svensson, Svensson" inköpt hos Clas.

Torsdag 25 Sep: Hur mycket ska det jävlas? I går kväll gick proppen igen, trotts att inget fel hittats. Jag får ryggskott nu på morgonen. Släpkärran är lastad för färd till Falun. Marco kom och hjälpte oss att få in prylarna i lägenheten. Tack Marco och tack till Mikael och Janne som kunde komma, men vi klarade av det. Jag körde Meta och Birgitta till Bäsna Handelsträdgård på Ljuskväll. Harry och jag ska hämta varsin dam, ja våra fruar, när det är slut och mörkret lägrar sig över handelsträdgården.

Fredag 26 Sep: I dag fick jag ringa efter en elmontör, för att få hjälp med el-problemen. Han kom till samma slutsats som Lennart A. Packat vidare och Lars J och jag plitat ihop en V75. TV DooBiDoo på kvällen och en dålig Tysk film med Lisa Nilsson.

Lördag 27 Sep: Ett av årets begivenheter går av stapeln i Hökviken, 10 gänget har träff. Vi far via Falun med flytt detaljer innan vi åker till Hökviken. Väl hos Kerstin och Nicke, som är årets värdpar, lastar vi två bilar och åker på utflykt. Nysjöns fäbodar är målet, där vi får en guidad visning av Hans-Olof Backlund. Jag var med i Nysjöns älg lag, på 70 talet, så det var rena nostalgitrippen för mig. Hans-Olof och jag känner varandra sedan Lingheds tiden. Även Gerd, Leifs fru träffade jag på och fick en whiskey. Visningen av fäboden avslutades med att vi fick varsin lunch påse, vin, öl, painriche, äpple och godisbit. Det var något för en utsvulten mage. Det var verkligen en lyckad start på vår tio-träff. På kvällen åt vi gott hemma hos Kerstin och Nicke och glammade loss. Sent i säng blev det, men kul hade vi. Tack Hedlund för en lyckad träff och tack Olofssons pensionat, vi kommer tillbaka.

!0-gänget på fäbovandring, Nysjön. © foto: Bengt Ahlstrand     Hans-Olov Backlund vår guid och Nicke Hedlund. © foto: Bengt Ahlstrand     Hans-Olov tv. guidar, kolla taxen!. © foto: Bengt Ahlstrand     Vakande tax. © foto: Bengt Ahlstrand     Varglav, sällsynt. Giftig blandad i kött. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från 10:gängets besök på Nysjöns fäbod. © foto: Bengt Ahlstrand

En vacker höstdag på Nysjön fäbovall. © foto: Bengt Ahlstrand   Utsikt mot sjön. © foto: Bengt Ahlstrand   Lunch på fäboden. © foto: Nicke Hedlund   Vin, smörgås och tårta. © foto:Nicke Hedlund   En läcker middag bjöds det på hos Hedlund   Alla njuter av en fin dag.   Tackar värdparet, från oss alla.s

Vyer och en god lunch. © foto: Bengt Ahlstrand © foto: Nicke Hedlund.                           Maten var en höjdare. © foto: Nicke Hedlund.

Söndag 28 Sep: En rekordmorgon, sov till halv nio, det var länge sedan. Sedan en god frukost hos Pensionatet Olofsson. Thomas och jag beskar deras äppelträd innan vi for vidare till Hedlunds. Nicke och jag kollade vad som behövdes gallras i terrängen runt huset. I Leksand var det klädförsäljning i Sveasalen, det är nu mera en tradition att vi ska inhandla diverse plagg. På kvällen bjöd Lars R på öl och bastu samt videofilm från deras 14 dagar hos oss på Samos. Trevligt som vanligt. Sov sent.

Måndag 29 Sep: Vaknade till ett frostigt Jonheden. Plockade ihop för att köra saker till sopstation, tre datorer bland annat. Nicke kom och hämtade en del saker och åt lunch med oss. Efter en vända till tippen så var det kväll. Lars J kom upp och han lånar en lastbil på sin arbetsplats, för vår flytt. Vi tittade på DVD "Svensson, Svensson".

Tisdag 30 Sep: Vad blir vi av med för grejor i dag? Det är skönt att få iväg en del då det är lättare att få koll på flytten. Lena S och hennes man hämtade ett skrivbord, hylla och stolar m.m. Birgitta och jag for sedan till Falun med en del prylar. Vi åt på Dalasalen och sedan plockade jag upp böcker i bokhyllan i nya lägenheten. Vi var även till Jysk och köpte två nya sängar. Till Interkakel och bad om en offert. Interkakel kommer på Torsdag och kollar badrummet. Annika R kom förbi för att hämta en del till vävstolen som hon köpt. Vi fick en äppelkaka jätte god. Sedan "Göta Kanal" på DVD.

Onsdag 1 Okt: Jag har sovit dåligt i natt, klåda över hela kroppen. Jag skall ringa hudmottagningen och hoppas få komma snarast. Lena S och hennes man hämtade skrivborden och några stolar. Sedan for Birgitta och jag med skrot till soptippen. Lyckades att få kontakt med hudmottagningen i Falun, läkaren ringer i morgon. Lars J kom upp en stund och vi planerade flytten med en lastbil Lars J får låna. Tidigt i säng då jag är ganska mör efter städning och dålig sömn.

Torsdag 2 Okt: Sov till halvsex i morse, skönt. Vi skall till Falun för att ta emot Interkakel som ska ge oss en offert på badrumsrenovering. Cyklar och annat fick åka med ner till lägenheten. Medan vi var hos Meta och Harry på fika, ringde läkaren Marie F och jag fick komma direkt för ny undersökning och en del provtagning. Bad i giftfärgad sörja, men så skönt. Birgitta får det jobbigt ännu en tid som sköterska, smörja, tvätta och annat pyssel. Birgitta är en bra syster, hon fick beröm av läkaren för sitt arbete med salvor och sprittvätt. Vi var på Clas i Sjön för att byta en present som Marco fick i somras. Vi saknade kvittot, med det var deras egen produkt så det var enkelt att byta ut, Det är alltid bra kundservice hos Clas. På Insjöns pizzeria åt vi varsin Istanbul, det var smaskens. Sedan äntligen hem till Jonheden efter en lång dag på resande fot. Birger P kom förbi och vill ha lite tipps om Nordnet innan vi flyttar.

Fredag 3 Okt: Livet leker, Saras Elektriska fixade en ny kabel mellan huset och härbret där det var en skada. Nu är det elektriska ok i husen. Jag var in till vårdcentralen i Leksand för att jag ska lämna blodprov. Lastade Lars J släpvagn full med brännbart som vi sedan eldade. Kollade DooBiDoo sedan i säng.

Lördag 4 Okt: Legat länge i sängen i dag, skönt. Jag sover bättre om natten nu. Händer och fötter blir bättre. I dag for min säng i väg till hugad spekulant. Lars J slipade mina motorsåg kedjor. Även en del packning och bortrensning förekom. TV och DVD film avslutade en regnig och småkulen dag.

Söndag 5 Okt: Nytt rekord i "sova länge", nästan till tio i dag. Jan och Marie kom för att kolla läget, en del saker kunde vi skicka med. Efter lunch åkte vi till Hans P i Borlänge för att titta på hans HP Lapptopp, digitalkamera och Windows Vista. Vår franska språkkurs skall Elisabeth och Renier få. Dala-Floda var därefter vårt nästa mål, trevligt som vanligt när vi träffas. Hem till Jonheden för att elda och sova.

Måndag 6 Okt: Sädesärlan visade upp sig i Jonheden i dag. Vi lastar bilen och far till Falun. Men planen ändras något lite, under resan. Jag vill kolla en kamera hos Expert i Insjön. Eftersom Birgitta har namnsdag i morgon och då jag är lite förutseende så handlade jag redan i dag. Det blev en ny mobiltelefon, (Hustrun muttra något om, att hon inte ville ärva min gamla som så ofta skett), Även en ny "platt teve", bar vi ut ur butiken, till vår nya lägenheten. Mycket pyssel i lägenheten, Birgitta putsade fönster och jag drog igång vår nyinskaffade "platt teve". Vilken bild och en massa för oss nya kanaler. Ja den nya mobiltelefonen står på laddning. Vi handlar kinamat och ligger kvar här i natt. Då Birgitta kilat ner på stan och handlade sängkläder till våra nya sängar som vi inviger. Chattade med Åsa och Marco som utlovade bra väder på Onsdag, (Paraplyn till drinkarna saknas) då vi ska besöka dom. Undrar vad dom vill bjuda oss på då!!!!! Jobb, eller hur, TYP.

Tisdag 7 Okt: Snabb tur hem från Falun, då vi inte kunde fixa någon lunch. Städat en del och plockat för kast i morgon. Lars J hjälpte mig med att bära ner tv bordet som ska på tippen. Barbro och Janne kom på kvällen med hundgården.

Onsdag 8 Okt: Lastade Lars J släpvagn full med bråte som ska till tippen samt en del som ska vara ett lång tids lån av Åsa och Marco. Meta och Birgitta är och lyssnar på Biskopen i missionshuset i Falun. Vi åkte till Interkakel, vi godkände deras offert för ombyggnad av badrummet på Sturegatan. Det kostar, men bra hoppas vi det blir. På kvällen bjöd Åsa på mat. Vi sover i lägenheten i natt.

Torsdag 9 Okt: Vaknade tidigt och fryser som en blöt hund. Saknar vedspisen att värma mig vid. Vi får kolla elementen i lägenheten. Marco och vi hjälptes åt att köra en del skräp till tippen, bland annat spisen. Vi köper en ny på måndag. Vi var till Rusta och fick lämna tillbaka dusch dörrar som inte passade. Birgitta bjöd oss sedan på mat i Dalasalen. Min nya kamera fanns att hämta på posten, Gagnef Hallen. Janne och Mikael hämtade vedkapen, skruven och en del belysning. Lars J och jag drack en öl efter att vi beundrat Janne K nya hundkoja. Läkaren på hudkliniken i Falun ringde och talade om att proverna var klara, ingen Svinpest utan en annan konstig sjukdom, något med celler. Så nu får jag en ny kortisonsalva...

Fredag 10 Okt: Efter en grötfrukost packar vi släpvagnen för en ny tur till Falun. Vi gör oss av med ett solarium som aldrig används. Jag kapar av lite på de två potatis lårarna som finns i källarförråden, för att få ut dom ur förråden. Potatis lårarna  ska till soptippen. Vi åker sedan via Insjön och köper pizza, Istanbul. Janne och Barbro kom förbi och kollade hundgården, vi bjöd på fika. Lasse J och jag tippade V75. Kvällen avslutade vi med tv och jag läste manualen till min nya kamera.

Lördag 11 Okt: Birgitta skall på Akupressur träff och jag ska köra "skräp" till soptippen. Mycket folk var det på tippen, men det var ju väntat. Ringt till Eriks Hjälpen för att bli av med en del möbler. Hjälpt Birger P med en del användare frågor och en allmän städning av data. Birgitta och jag ska äta en god middag på Rälta Gårdens bykrog i kväll. Det smakade verkligen gott Gris på Rältavis och annat gott. Bland annat matbrödet var en fröjd för gommen. Även Ylva och Pelle från Jonheden kom till Rälta Gården. Dom ville sitta hos oss och bytte bord. Verkligen trevlig middag med övervägande bekanta på krogen. Några gäster cirkulerade många varv runt byffén, det var Gangsingar, enligt hustrun som har jobbat på banken i Djurås.  V75? Fråga inte!

Soffa någon som behöver?     Gammal stol, bjud på den.

Soffa och vacker stol till salu. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 12 Okt: Bild och prestanda för min nyinköpta digitala kamera. Plocka, plocka packa, packa vad annat att göra. Men vi ser en ände på det hela. Varmt och skönt ute. Lasse R kom farande i sin husbil med en dvd film från deras besök hos oss i våras. Hur bra som helst, längtar verkligen hem till Samos och fåren. Anders S ringde från Sälen, Birgitta och Anders var där på några semester dagar. Blir nog lite ved jobb där innan vi åker till Grekland. Jag ringde till Stavro och det var ok med dom och mina "brudar". Hämtade hem en uppdatering av programvaran till kameran. Hans P och jag chattade en stund innan kvällsmaten. Sedan tittade vi på en film, innan det var dags att sova.

Måndag 13 Okt: Duggregn i dag, på första älgjakts dagen. Vi åker till Falun med kartonger och för att passa leverans av vår nya spis. Var och beställde nya sommardäck till vår Saab. På kvällen var vi till grannarna i Persgården, Ylva och Pelle även hunden Ellen var med om något dämpad, löpte kan tänkas. Vi visade Lars R inspelade dvd från Samos. Hem sent.

Tisdag 14 Okt: I dag kommer Barbro och Janne, de som köpt vårt hus hit med flyttsaker. Med var hundarna och mamman, en käck och glad "tant". Städa, plocka och packa, det är som vanligt. Karin och Lisbeth bjöd på kaffe och deras goda bullar, egenhändigt bakade. Det är mumma för en bulloman!" Birgitta var till vävstugan och sade adjö till sina väv kompisar. Städade i garaget och i snickarboden. Vi har fått låna Barbro och Jannes släpvagn så i morgon kan vi besöka "Big supermarket", Stavros namn för soptipp. En tv deckare avslutade kvällen.

Onsdag 15 Okt: Vi for till soptippen med en fullastad släpvagn. Min läkare, Maria F ringde från lasarettet och vill ta ett nytt prov. Då vi tänkt köra ner några svår packade ting så passade det bra. Nu är det klart vilken typ av sjukdom det gäller. [PEMFIGOID] heter den och kan tydligen ta tid att fixa till. Nya prover togs av en ung hud läkare, Viktoria S (Undrar om hon rymt från dagis). Man är nog gammal nu. Birgitta och jag pratade om prisökning. När vi byggde hus i Främby kostade huset 104 tusen, nu går renovering av badrummet i Falun löst på ca 85 tusen. På kvällen åt vi en köttbit med vitlöks smör och en flaska Rioja, la Gunilla. Vi kände oss värda det.

Torsdag 16 Okt: Det regnar! I-M ringde i går och det har kommit 60 millimeter fint regn i två dagar i Pagondas. Det är bra för olivskörden. Eriks Hjälpen i Rättvik kom och hämtade en del möbler. Läkaren på hud ringde och det kan bli kinkigt med vård då jag lämnar Sverige. Vi får höra om det finns hudläkare på Samos. Jag är imponerad av hudkliniken i Falun, de lägger ner hela sin själ på att försöka få mig frisk. Birgitta och jag gick en lång promenad på eftermiddagen för att komma ifrån huset en stund. Tv och sedan i säng.

Talgoxen gillar nötter. © foto: Bengt Ahlstrand

Talgoxen är sugen på nötter.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 17 Okt: Det blev en tur ner till Falun igen, ett brev som fanns på hud skall jag hämta och ny medicin. Vi åt lunch på Dalasalen. Lars J avslutade älgjakten med att skjuta en fyr taggare i dag. Lars hjälpte mig att bära ner en tung byrå. En promenad bort till Barbro och Lasse på eftermiddagen för att höra om de var intresserade av Joddlarafton i Rälta By stuga. Lasse bjöd på GT. Vi avslutade med Tv och en öl efter en jäktig dag.

Lasse J med sin fyrtaggare. © foto: Bengt Ahlstrand     Murre har skaffat eget hus, hundkoja med fönster. © foto: Bengt Ahlstrand 

Lasse J med sin fyr taggare och Murre i sin nya lägenhet.

© foto: Bengt Ahlstrand  

Lördag 18 Okt: Släpvagnen fullastad med "bra att ha saker", som skall till soptippen. Där träffade vi på Solan och fick en stor kram, Hon såg då så fräsch ut, tant Solan. Karin J bjöd oss på kaffe och tårta och sina utsökta bullar. Vi tände på ett party tomtebloss och en fackla som vi hittat.

Ett tomtebloss avslutade sista natten på Jonheden. © foto: Bengt Ahlstrand

Ett tomtebloss fick avsluta sista natten på Jonheden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 19 Okt: I dag är det dags att flytta till Falun. Lars J har lånat en lastbil och backar in på tunet. Jan, Marie, Mikael och Jessika anländer från Sågmyra och Åsa och Marco från Falun, för att hjälpa till med flytten. På vägen ner till Falun får jag ett telefonsamtal att min mor avlidit. Redan vid lunchtid är bilen tömd och lägenheten fylld med saker. Vi åker till en Pizzeria där vi bjuder samtliga på mat. Tack alla som ställt upp. Åsa, Marco, Birgitta och jag far upp till Jonheden där vi städar ur en del uthus och fyller Lars J släpvagn till bredden åter igen. Skall köra den till soptippen på Måndag. Väl nere i Falun så röjer Birgitta upp så att vi kan äta en sen middag och varva ner en smula.

Måndag 20 Okt: Vaknade tidigt, mycket ljud som jag inte är van vid ännu. Nu kommer det några dagar av ivrigt letande efter det och det. Känner redan att jag plockat med för mycket av "bra att ha saker". Vi packade upp kartonger och plockade några timmar innan vi for upp till Jonheden för att köra skräp till soptippen och de sista sakerna från logen. Även en del från lägenheten. Birgitta och Meta var på bio och såg filmen "Mamma Mia".

Tisdag 21 Okt: Nu är vi hus lösa. Först till soptippen med Åsa och Marcos skräp innan vi var till Handelsbanken i Leksand och slutavräkning på Jonheden. Birgitta var ner i tvättstugan och körde två maskiner, lyxigt med torktumlare och en stor tvättmaskin. Åsa kom förbi och fikade. "Sjyst möblering, nytänkande" var hennes kommentar om alla låder och saker som var utspridda i lägenheten. Lite koll på tv innan vi lade oss.

Onsdag 22 Okt: Jag sover gott nu om natten. Det känns trots allt bra att vara utan hus. Nu är det bara att låsa dörren och åka iväg. Birgitta tvättar vidare och upptäcker även ett mangelrum. Nu tänker vi byta ut vår tvättmaskin mot en mindre. Meta och Birgitta skall åka på spa ett par dagar. Jag skjutsar dom till Rankhyttan. Nicke kom med en AMSTEL (Tacka Nicke) för att dämpa hemlängtan till Pagonda och en MARIESTAD för att längta hem till Falun, när vi väl kommer ner till Grekland. Nicke födde idén om att ha en webbsida åt tio gänget inför Grekland resa nästa år.

Torsdag 23 Okt: Inga tidiga morgnar hittills, sover så gott. Städar undan en del bra att ha saker och fyller källaren. Kört en vända till soptippen, rätt kul faktiskt att gå där och sortera. Trevliga killar och tjej även i Falun. Letar förtvivlat efter min skruvdragare. Hustrun säger sig ha sett den i sovrummet. Vilket underlättar då jag även sökt i våra källarförråd. Men trots begränsad sök yta kan jag inte finna min skruvdragare. Får avvakta hustruns hemkomst från spa Rankhyttan. Lars J har försökt nå Mats-Åke P i Söder Rälta för att anmäla Barbro K till Lördagens fest, men inget napp. Jag får prova i morgon. TV och sedan i säng.

Fredag 24 Okt: I dag far jag ännu en vända upp till soptippen. Gamla kartonger som inte vi behöver längre. Birgitta kom hem från Rankhyttan spa, pigg och nöjd med sin vistelse där. Jag har fortfarande  beslutångest inför köp av en ny Laptop dator. Men i dag bestämde jag mig för att köpa en HP Pavillion dv-71030eo, finns hos Klas i Sjön Multimedia katalog. Ringer till Insjön då jag inte hittar datorn på deras webbsida. Slut, ringer till Gävle affären och dom har en kvar. Packar in hustrun i bilen, "Vi kan ju titta in på IKEA!" säger jag insmickrande. Birgitta bjuder på god mat på kvällen och sedan ser vi på DooBiDoo.

Lördag 25 Okt: Vaknar klocka fem och börjar med installationer på nya datorn. Operativsystemet är Vista men det skall säkert bli bra. Vi plockar med lådor fram och tillbaka, känns det som. Men det blir säkert bra till slut. Åsa kom och hämtade lite av sina saker. På eftermiddagen far vi till Knutsgårdarna och Barbro och Lasse. Vi ska tillsammans med dem och Barbro, Janne (Köparna av vårt hus) och Lars J gå på Oktoberfest i Söder Rälta bystuga. Det var glatt och livat och jag hade fem trevliga "brudar" till bords. Vi fick även chansen att introducera Barbro och Janne för en del by folk, vilket vi känner att vi vill göra. Barbro, Birgitta, Lasse R och jag lämnade festen vid vid tiotiden. Jobbigt för min tinnitus och allt flyttarbete. Lasse bjöd på GT och film från Samos så kvällen slutade trevligt och glatt i en mindre krets. Många tack till folket i Söder Rälta som ordnade festen och till vårt värdfolk Barbro och Lasse samt Jonheden maffian Barbro, Janne och Lars R.

Söndag 26 Okt: Vi sov så bra på pension Lindeborg - Rydén. Frukosten även den var utsökt. Efter ett par timmars trevlig gemenskap for vi till Bibbi R och sade hej och adjö. Clas i Sjön fick vårt besök då jag behöver en datorväska. I går fick jag en skylt till vår parkeringsplatsen av Lars J, den var snyggare än dom som sitter där nu. Tack Lars J för den. På hemvägen träffade vi Ingalill och Jan-Olof, gamla bekanta, vi bor nästan grannar nu. Pyssel med datorn och en dvd film innan det var dags att sova.

Måndag 27 Okt: Det kliar på kroppen och fler röda märken, men som tur är ska jag till hudläkaren i dag på förmiddagen. Hon, Maria F min hudläkare tyckte att jag såg bra ut. Fick mer medikamenter som jag får med till Grekland. Åsa ringde och behöver hjälp med stopp i avloppet, ja i huset vill säga. Efter det att hustrun varit och klippt sig for vi på avlopps arbete. Mycket skit i ledningen om man säger... Beundrade Åsas smak för inredning, den är bra. Så nu tar vi åt oss, en komplimang, den som  Åsa fällde när hon kom på Fika bland alla kartonger. "Sjyst möblering, nytänkande". Kerstin och Nicke H var hit för att kolla vår nya lägenhet, under tiden som vi var "Rörmokare" hos Åsa. Somnade framför teven som vanligt.

Tisdag 28 Okt: Vaknade tidigt, troligen är det bra att sova framför teven. Mer plock och mer saker till förråden. Det börjar mer likna en bostadslägenhet än ett ostädat förråd. Var och lämnade en nyckel till kakelfirman och en vända upp till soptippen. I dag ska jag beskära Berglunds paradisträd i Slätta. Efter utfört verb bjöd Maj-Lis på god korvgryta med massor av buljongkokta grönsaker, smaskens. Sedan kaffe och bullar. Stig var nöjd med trädet och jag får fortsatt förtroende att sköta om det. Då jag är i Sverige. Vi visade lite bilder från Grekland via vår webbsida. Sigmundsson hörde av sig via telefon för att höra hur det är med mig. Det känns bättre nu, En kort promenad på kvällen gav en härlig avkoppling.

Onsdag 29 Okt: I dag är det kallt, det är minus 2,5 grader nu klockan 05.00. Birgitta kör hårt i tvättstugan och jag jobbar med nya datorn. tagit hem NOD32 och av installerat Norton. I-M skickade ett sms. "Hoppas ni har det bra. Sommar igen till helgen. Badade i går. Nu fönsterputs. Vi ses i Pagondas Sol till er, Inga-May". Det låter alldeles utmärkt, då jag såg isskorpor på bilen i morse. Säg den glädje som varar! Åsa ringer, det är stopp i deras avlopp igen. Vi köper slang och slangkopplingar, och tar fram  högtryckssprutan för att ge avloppet en duvning. Glada och engagerade åskådare är Marcos föräldrar och broder, som är här för att se på nya huset. Det är nog inte så trevligt för Åsa och Marco att det blir krångel nu när dom har gäster. Birgitta och jag får lämna slagfältet för att fara till Leksand till vår hus mäklare, för att ordna med deklaration av vår fastighets försäljning. Vi har i dag blivit godkända som medlemmar i bostadsföreningen "Juvelen". Tur då vi redan plöjt ned en del pengar i lägenheten. Jag lagade en löksoppa till kvällsmat. Somnade framför teven som vanligt.

Torsdag 30 Okt: I dag ska vi åka ut till Åsa och Marco för att försöka få fart på deras avloppsrör. Mer inköp av kopplingar och o ringar. Lånade en nyckel av en granne till utkastaren på ytterväggen så fart fick vi på vattnet. Men det hjälper inte. Vi får begära hjälp av en spolbil. Jag beskar i stället deras tre fruktträd och det blev hårt beskurna. Träden var helt förstörda och stammar och grenar ringlade över varandra. Marcos föräldrar firade sina födelsedagar i dag. Birgitta diskade porslin åt Åsa i vår lägenhet. På kvällen kom Nicke och Kerstin och vi åt en smörgåstårta och Nicke och jag drack Amstel, som Nicke haft med sig från Poros. Någon Mariestad slank också ned.

Fredag 31 Okt: I har det varit en händelserik dag. Först fick jag åka ut till Åsa och Marcos hus för att vänta på en spolbil ska komma och rensa avloppen. Åsa och Marco var i Stockholm över dagen med Marcos mor, far och bror, varför jag fick vänta in killarna som skulle rengöra avloppsledningen. Det var en propp bortom det nerbrunna huset. Vår nya tvättmaskinen kom i dag och den gamla åkte till soptippen. Birgitta tvättade taket i badrummet som ska målas innan plattsättning. Åsa ringde och ville vi skulle komma till Ging Thai för att äta med dom, trevligt och många skratt blev det. Vi fortsatte hem medan dom andra fortsatte till Mariannes Saloon. Somnade som vanligt vid teven.

Lördag 1 Nov: Kallt och isigt utomhus i dag på morgonen, 18 grader på Samos. Lasse R hörde av sig via Skype telefon och önskade oss en trevlig resa. Jag målade taket i badrummet två gånger och åkte sedan till Statoil och tvättade bilen. Birgitta och Anders S kom och fikade samt önskade oss en trevlig resa. Vi ringde på hos grannen och gav henne lite adresser och telefonnummer. Hon skickade med oss en påse med bullar, nybakade. Åkte via Meta och Harry för att säga hejdå, där var även Hans. Sedan till Åsa som skjutsade oss till tåget. Resan gick bra, vi fick flytta en gång då vi inte hade platsbiljetter. Vid ankomsten till Arlanda checkade vi in bagaget direkt till Samos. Sedan lämnade vi datorer och övrig handbagage på Rest and Fly, för att gå och äta en sen middag på Alfredo. Vitlöksmarinerad kycklingfilé och en flaska rött, Italienskt Masi. Det smakade så gott. Vi var till 7 Eleven och handlade en godisbit och vatten till natten. Pratade en stund med flickan i kassan, Lotta som hon hette tyckte vi hade det bra som kunde leva som vi gör,  sedan var det dags att hoppa i säng.

Söndag 2 Nov: Kunde inte sova så bra, vaknade redan klockan fyra, sedan var det lögn att somna om. Vi kom i väg med planet i rätt tid. Resan gick bra. På Atens flygplats var det gott med en salladsbuffé och lite rött. Köerna till incheckningen till inrikes var smockfullt. Birgitta upptäckte att det fanns automater som man kunde checka in själv. Det var en tjänsteman där, så jag gick dit och frågade om det skulle fungera. Jo men visst, svarade han (Men inte på norrländska) och visade. Det sparade oss en massa tid och Birgitta en massa oro att inte hinna. Bilen startade direkt som stått övergiven på flygplatsparkeringen i 7 veckor. Vi for till Marinopolis för att handla mat. Ägarinnan tyckte det var kul att vi var tillbaka på Samos igen. Så blev det till att ringa och och tala om för nära och kära att resan gott bra och att huset var kvar. Bengt ringde till Stavro och Julia som verkligen blev glada och sa " vi ropar i morgon innan vi åker till jobbet" Fort upp med flaggorna så alla ser att vi är tillbaka när dom vaknar i morgon. Nu blir det lite mat innan sängen får ett besök. Nu är det Samos dagboken som gäller.

Söndag 28 Dec: Vaknade tidigt och meckade med inställning av golvvärme i badrummet. Lars R önskade oss välkomna hem till kylan. Vi var och handlade mat och bjöd Barbro och Lars R på lunch. På eftermiddagen var vi till Meta och Harry på skinkmacka och annat godis. Ett stort tack till Åsa och Marco som låter oss låna en bil till vi får på vinterhjulen på Saab bilen. På kvällen slappade vi med att titta på tv. Många kanaler är det.

Snyggt kakalat golv mev värme. © foto: Bengt Ahlstrand     Vägg med bård, handukshängare med värme! © foto: Bengt Ahlstrand     Dusch av modern designe. © foto: Bengt Ahlstrand

Vårt ny designade badrum ! © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 29 Dec: Upp tidigt i dag med, ägnade morgonen åt att kolla vilka tv kanaler som ingår i hyran. Lars J hörde av sig via Skype telefon. Vi fick lite nytt från Jonheden, alltid trevligt att höra att det är sig likt. I dag har jag namnsdag ! Jag fick en ny dammsugare då den gamla tagit slut. Jag har beställt tid för service på vår Saab och Marco hjälpte mig att byta till vinterhjul. När vi handlade mat nu på kvällen träffade vi Pia S, en f.d. arbetskamrat, och fick en trevlig pratstund. Även dom har flyttat tillbaka till Falun. Nicke H och Thomas O ringde från Hökviken och önskade oss välkomna hem. Vi fick även tipps av Thomas om bra krokar till kakelväggen.

En tystgående dammsugare, så nu har jag inget att skylla på ! © foto: Bengt Ahlstrand

En tystgående dammsugare, så nu har jag inget att skylla på !

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 30 Dec: Skönt att sova i dag, vaknade vid nio tiden. Vi är väl anpassade till klimat och lägenhet nu. Efter en god frukost ska vi åka och handla mat till ett nyårskalas vi är inbjudna till. Jag vill inte jäkta, var hustruns budskap innan vi anträdde färden mot det stora varuhuset. Jag föreslog att vi skulle ta med en penna för att stryka inköpen vart efter. "Jag letar efter salta pinnar", hojtade hustrun och drog i väg så kappan fladdrade. Hm, det blir nog snabb handel ändå, tänkt jag ! Femton minuter ! Hon träffade på en arbetskamrat. När vi nästan var klara så föreslog jag, "Jag stannar vid Dvd filmerna och kollar medan du hämtar", vad det nu var som saknades i kundvagnen. Det var många Dvd filmer att kolla, jag han nog med att kolla alla minst två gånger. Jag vågade inte lämna området, då jag vet att det är svårt att hitta varandra bland hyllor och gångar. Undrar hur många som tänkte att där står en butikskontrollant. Det var givetvis en bekant, Svenne A som hon träffat på, och glömt var hon ställt av mig. Hustrun undrade om man kan efterlysa ! Svenne föreslog, "Mamma väntar i kassa 12". Men vi kom hem efter några timmar. Hoppas att nyårsgästerna kan förstår vilket jobb det är att vara förare av kundvagn. Kvällen ägnades åt arbete med skåp i badrummet samt tv tittande.

Onsdag 31 Dec: Vaknade i natt och var uppe några timmar vilket orsakade att jag sov länge i dag. Birgitta var och handlade drinktilltugg medan jag snusade i sänghalmen. Frukost och lite pyssel innan vi startar färden mot våra gamla hemtrakter, Rälta. Vi är bjudna till Barbro och Lars i knutsgårdarna. Damerna lagade till nyårssupén medan Lars och jag flög radiostyrda helikopter, hur kul som helst. Sedan kom Sören från Villan och vi pojkar lögade oss i bastun tillsamman med en öl. Lars spelade över en video kassett från Samos till en dvd skiva. Han fyllde fem kassetter och alla vill vi ha på dvd, mycket trevligt att se på. Susanne och Sören anslöt till middagen, som Barbro och Birgitta verkligen gjorde till en höjdare. Vi njöt av Samosfilmer, en viss hemlängtan infann sig. Det blev en trevlig kväll med mycken skratt. Tolvslaget firade vi med musserande vin och tomtebloss. Åsa skickade en nyårshälsning via Sms.

Gott Nytt År !

Till Samos olika dagböcker.  Till vår svenska dagbok 2009   

Åter meny


Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2008 - 2021