Ahlstrands webbsida.

Åter meny

Vår svenska dagbok  

2009

Torsdag 1 Jan: I dag är det ett nytt år. Birgitta och jag vaknade sent och njöt sedan av utsikten ner över Sjöbotten. Barbro och Lars bjöd på en läcker frukost, det var som att vakna på ett lyxhotell. det tackar vi hjärtligt för. Sedan ägnade Lars och jag oss åt att föra över video filmer, från deras vistelse på Samos, till Dvd. Det finns med andra ord ett Rältawood. På hemvägen försökte vi  träffa Lars J men det var tomt i Jonheden på folk. Vi for ner till Korpholen för att titta till fäboden. Grämer mig för att jag glömde kameran hemma. Så fina vyer som jag missade. Tröstade oss med en Pizza Istanbul i Insjön. Där vara även några barnsliga killar, fnittriga och vulgära det var trist. Kvällen tillbringade vi framför tv. Det blir tidigt i säng.

Fredag 2 Jan: Vaknade sent igen, var uppe någon timma i natt. Efter frukosten ilade hustrun ner på stan tillsammans med Åsa. Jag skall laga lunch till hon återvänder från diverse affärsbesök. Glada besked vid hemkomsten, jag får ärva hustruns morgonrock hon har hittat en ny. Jag fick även skor, pullover så man är nöjd. Åsa och Marco ville följa med upp till Meta och Harry för att titta på Lars R fina Samos filmer. Kaffe och kakor och dvd film avnjöts. Vi blev sedan bjudna ut till Åsa och Marco på PitaGyro och vin. Marco är en baddare på att laga PitaGyro. Vi tittade på Lars R tredje Samos film. Sent blev det innan vi åkte hem till oss. Fick ett mess från Lars R att film 4 är klar. Det gläder oss, då vi är bjudna till Åsa och Marco nästa Lördag. En filmvisning från vårt Samos är då aldrig fel.

Lördag 3 Jan: Sov länge innan vi for till Åsa för att hämta Birgittas handväska. Sedan ner på stan för att byta ett par skor hon köpt åt mig. Vi for upp till Sigmundsson på kaffe. Vi frågade om dom vill äta med oss i kväll. Lars R talade om att Samosfilm 4 nu är klar, trevligt. Det tackar vi för. Jag hämtade Birgitta och Anders S för middag hos oss. Det blev några timmars glatt språkande och avnjuta Birgittas härliga kokkonst. En dvd film från Samos var ju gästerna tvingade till att betitta. Det var nog inga problem Birgitta S njöt och kunde känna känslan av dofter och värme. Sedan var det skönt att krypa till kojs.

Söndag 4 Jan: Skönt att vakna ! Nej jag skojar, 18 grader kallt. Möblerat om en del för att få en bättre datorhörna. Tittade på Falkenberg revyn, så proffsigt. Försökte även labba med w-lan och antenn från rummet. Som tur var hade vi Gevalia, nå men kaffe då, då Åsa och Marco ringde och beställde kaffe. Dom har spenderat några timmar på Runn iklädda långfärdsskridskor. Åsa lurade naturligt vis ut Marco, på blöt is så en rova var oundviklig. Själv skrinnade hon glatt en annan väg utan rov besvär. Typiskt kvinnligt ! Vi tröstade Marco med Samos filmer, från Lars R i  Rältawood. grannen ringde på och ville förvisa sig om att det inte var oknytt i lägenheten då vi inte skulle komma tillbaka före sommaren. Nicke H ringde på kvällen och pratade med Birgitta. Vi såg en deckare innan vi gick till sängs.

Måndag 5 Jan: Vad glömde jag i går ! Ja visst, inta en kvällstablett, vaknade strax före fem och kunde inte somna om. Det är så kallt ute nu, minus tjugoen grader, mot fjorton grader på Samos. Birgitta jobbar i tvättstugan i dag och jag skruvar fast sänglampor. Lars J hörde av sig via Skype telefon. Lars spårade varg den 1 januari när vi var på Jonheden för att få en kopp kaffe, kanske även Karin eller Lisbeths goda bullar. Kerstin och Nicke H bjuder på middag och trevligt umgänge i Hökviken så vi åker dit. God mat och planering inför träffen med 10-gänget på Samos i höst. Många glada skratt och gott att dricka innan det var dags att törna in.

Tisdag 6 Jan: Vaknade och var täppt i näbben. Men inte mer täppt än att jag kände kaffe doften från köket. Nicke vet hur man lockar Bengt ur sänghalmen. Frukost serverades senare och vi hann med en andra sittning. Tackar artigt, Vi fick även se stjärtmes vid fågelborden. Första gången för Birgitta och hon tyckte det var en trevlig upplevelse. På hemvägen mellanlandade vi på ICA Maxi för att handla, vi träffade Lisbeth och Björn S och fick en pratstund. Läste på om hur vår dvd och vhs spelare fungerar. Man glömmer så lätt. Kvällen ägnades i övrigt åt att se Eva Rydbergs fars på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, "Rabalder i Ramlösa". Repris i TV24 10 januari för Er som missade.

Onsdag 7 Jan: Nu på morgonen skall vår Saab få en service. Även bolaget är serviceinriktade då jag fick skjuts hem när jag lämnade bilen. Det tackar jag för, kallt och ruggigt som det är. Efter frukosten gick Birgitta en promenad runt sjön Tisken och jag snusade någon timma i sängen. Marco kom på efter middagen och lånade Internet och skjutsade mig upp till bilverkstaden, det var inte billigt att serva bilen. Tur att hästarna travade som jag ville !

Torsdag 8 Jan: Förkyld, hostar och nyser. Fattas bara att jag ska bli förkyld också. Meckade lite med 10-gängets webbsida. I dag ska jag till min hudläkare, jag hoppas på bad och hurra rop. Tyvärr fick jag inget bad, vet ej varför. Det togs en del odlingsprov, verkar som dom är rädda för smittrisk. Men så långt jag vet har grekland och Sverige likvärdig tarmflora, Det händer inte mycket mer i dag. Vi var hos Meta och Harry och fikade, jag är rädd att smitta ner Meta med min förkylning. Birgitta S bjuder på mat i morgon efter bastubad på lugnet. Birgitta bjöd på god mat, kyckling filé i dag, Tv tittande fick avsluta dagen.

Fredag 9 Jan: Olika morgnar är det. I dag vaknade jag redan klockan fyra och kunde inte somna om. När vi handlade på ICA Maxi så testade vi skanna varorna själva. Det var så smidigt. Bland kunderna fann vi Staffan Wiklander som är basist i dom Blå Grodorna och Peter Carlsson. Jag frågade Staffan W vad en av mina favorit batterister, Sören Johansson sysslar med. Han slutade i de Blå Grodorna för några år sedan. Anders S hämtade mej och Birgitta. Birgittorna ska fixa med en väv rumpa, medan Anders och jag for till Lugnet bastade och bubblade. Det var skönt och min rygg blev bra i bubbelpoolen. Birgitta och Anders bjöd senare på middag, fisk ! Den var så god och vällagad så vi mumsade i oss ordentligt. En trevlig kväll som vi tackar för.

Lördag 10 Jan: Äntligen en natt med god sömn, vaknade sent. Hustrun fanns ingenstans så jag fikade. Efter en stund såg jag en spänstig kvinna på väg hem, det var hustrun. Birgitta promenerade runt Tisken. Birgitta bakade matbröd och jag bevakade min Laptop. På eftermiddagen åkte vi ut till Åsa och Marco. Jag läste ner Netscape i min och Marco bärbara datorer. Birgitta lagade en trerätters middag medan jag badade i saltvatten. Åsa fyller år i morgon så vi uppvaktade med en middag redan i dag, det smakade så gott. Några glas Rioja smakade extra gott. Vi njöt av en trevlig kväll.  Vi fick ett rum att sova i, skönt för vi var alla trötta och nöjda.

Vi firar Åsa med en middag. © foto: Birgitta Ahlstrand

Vi firar Åsa med en middag. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 11 Jan: Vaknade tidigt ! I dag gratulerar vi Åsa S som fyller år. Efter några timmar vaknade hustrun och värdfolket. Vi åt en god frukost och jag och Marco utbytte erfarenheter från lastbilssidan. Vi tackade för oss och for hem till Sturegatan. Det var många skidtävlingar på tv i dag, varför jag sjönk ner i tv stolen. Mellan snarkningarna, (Hustruns kommentar), hurrade jag på de tävlande. Birgitta pratande med Bibbi R via Skype telefon. Birgitta vill åka upp till Djura på tisdag. Sov framför tv resten av kvällen, vet inte varför jag är så trött.

Måndag 12 Jan: Vilket väder det är, mulet men varmt 5,5 grader det gillar jag. Vi har haft en stor flock Sidensvansar utanför vårt fönster. Birgitta går sin promenad och sedan träffade hon Elisabeth N och fick lingon för att ha med till Grekland. Kollade några Video band för att spela över till dvd skivor. Chattade en stund med Lars R.

Sidensvans. © foto: Birgitta Ahlstrand

Sidensvans. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 13 Jan: En ny dag gryr, lite solsken här och där. Birgitta går sin vanliga runda medan jag vaktar huset. Efter lunch far vi på att göra en massa saker. Hämta vår nyckel hos Interkakel och till Borlänge där Birgitta ska inhandla garn för att sticka, något ! Besökte även Gunnar, på banken i Djura. Lars R bjuder på kaffe och visar Samos film nr 4, som vi senare får med oss. Jag kör Birgitta till Bibbi för att diskutera vävteknik. Dom ska sedan till Vävstugan på gröt fest. Jag handlar bröd och Istanbul och åker till Lars J och Murre, som är kelsjuk och minns den tiden han kom travande upp till oss på Loosgården för "räklunch". Lars J fick njuta av Samosfilmen 4. Jag åkte sedan till vävstugan och fick kaffe och kaka av "vävtanterna" Hem ljuva hem. Trötta och nöjda delade vi på kvarvarande Istanbul jag och hustru. Sedan kallade Jon Blund.

Bildmontage, Per Ahlzén

Vinter bild Lisskulla ! Bildmontage Per Ahlzén.

Onsdag 14 Jan: Efter en lugn morgon for vi till ICA Maxi för att handla. Säg inte att det är trist att handla matvaror, sedan vi fixade att skanna varorna själva så är det hur kul som helst. Klart att personalen tittar lite roat på mig när jag far omkring och skannar allt och alla. Men det finns som tur en minus knapp så vi tar inte med allt hem. I dag blev vi kontrollerade vid kassan, men det har jag full förståelse för, från personal och företagets sida, så som jag far omkring i butiken med skannern i högsta hugg, ser väl ut som någon modern pistolman. Vi träffade Börje R utanför butiken och fick en stunds prat om livet. Birgitta och Meta utbytta tankar via Skype telefon. I dag fick jag besked från hud mottagningen att inga utländska bakterier fanns i min "sargade" kropp. Kvällen förflöt med skidskytte och trav. Mina hästar: DD1, etta och i DD2, en noslängd efter.

Torsdag 15 Jan: Det snöar ute nu, började snöa sent i går natt. Jag vet då en som slipper skotta snö ! Birgitta sliter med sin morgonpromenad, bra jobbat trots tråkigt väder. Chattade med Lars R via Skype telefon, Lars leder en datakurs i Leksand och vi demonstrerade Skype telefoni och webbkamera.  Nu är Birgitta på väg till Birgitta S på Kupan, Röda Korsets affär. Jag har ett bad inbokat på Hud avdelningen i dag. Jag blev väl omhändertagen av en trevlig brud, Sabina. En till tjej kom in och hälsade på Grekiska, hon skulle hjälpa till att städa. På hemväg från lasarettet fick jag många leenden från folk omkring mig ! Det var nog skoskydden som jag glömt ta av mig, som var anledningen, tänk vad man inbillar sig. Det känns lite lugnare nu, när vi bokat återresan till Samos. Vi återvänder den 13 februari till Samos. Det är mycket som ska ordnas med innan april, träd, land och inte mins ved till nästa hösten och vintern. Efter badet hämtade jag Birgitta hos Meta och Harry, en kopp kaffe slank ner. Anders S hörde av sig på kvällen om morgondagens Bastubad på lugnet.

Fredag 16 Jan: Birgittas och mitt delägarskap i en travhäst skall bli spännande. Första kick off. inträffar den 27 februari på Romme, men då är vi tillbaka på Samos. Hästen heter Beauty Class, ett brunt sto efter Super Arnie - Classy Girl. Anders S och jag for upp till Lugnet för att basta och bubbla. Men det var tji, ombyggnad på gång med osäker framtid. Det var för mig tråkigt då jag behöver värme och bad. Birgitta och jag var ner på stan och handlade, en skön promenad. Mat och lite vin fick jag innan jag sjönk ner i tv stolen för att kolla ishockey. Lets Dans tittade vi också på, var ju ett rätt dråpligt program. En del duktiga och en del mindre bra. Det blir sent i säng i dag och hoppas att sov länge i morgon.

Lördag 17 Jan: Birgitta och Åsa chattade på morgonen. Åsa har funderingar över elkostnaden i huset. I dag har hustrun ett ommöblerings projekt på gång och det blir säkert bra. Det gäller vardagsrum och bokhyllor. Jag åtar mig jobbet om jag får vara i fred och ta det lugnt, javisst sa hustrun och gick på en motionsrunda. Arbetet kunde inte färdigställas på grund av att det saknas en del material. Jag ägna någon timma i källare förråden med att leta efter krokar till tavlor. Vi får investera i krokar på måndag. Birgitta bjöd på en god fiskgratäng till middag. Ommöbleringen blev bra. Trött, sov jag mig igenom tv kvällen.

Söndag 18 Jan: I dag gratulerar vi Lillemor Norlén, en av medlemmarna i 10-gänget. Ha en bra dag, Lillemor ! Vi är på gång att åka ut till Åsa och Marco för att kolla deras elräkningar, om det nu går att läsa elräkningar. Det var en trevlig eftermiddag hos Segerström - de Hoogh. Vi tittade på Lars R Samos film del fyra. Filmerna är så bra och man känner så stark längtan. Birgitta åka i morgon med Marco upp till Kerstin S i Järvsö några dagar. Det blir trevligt för Birgitta att hinna träffa Kerstin, innan vi återvänder ner till Samos igen.

Måndag 19 Jan: Birgitta är nu på väg till Järvsö och Kerstin S, hon åker med Marco som kör långtradare. Nu är jag ungkarl och kan sitta framför laptop utan att skämmas. Min kompis, Camille C ringde från Göteborg och pratade en stund, alltid trevligt att höra att han har det bra och trivs med sitt jobb. Meta och Harry hörde av sig via Skype telefon. Bra att vi har kontakt med varandra av och till. Även Barbro och Lars R hörde av sig via Skype telefon. Säg inget till hustrun men alla datorer är i gång nu, på köksbordet. Måste fixa en del städning av diskar med mera. Sedan blir det "Idrottsgalan" på tv innan sängdags.

Birgitta och Marco klara för avfärd. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och Marco redo för avfärd. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 20 Jan: Bra att jag slipper skotta snö, snöade i går kväll och i morse. Falu Kommun är duktiga på renhållning av gator och trottoarer. Redan vid midnatt körde tre väghyvlar och en mindre traktor rent från snö där vi bor. Jag har nu bokat in vår Saab för förebyggande läkarundersökning, nej bilprovning menar jag. Snöandet har fortsatt under dagen, då jag är ensam hemma och beslutsfattare om vad som ska göras, så bestämde jag att  inte gå utom dörren i dag. I mitt tycke ett klokt beslut. Kopierade filer och städade datorer. Mikael S ringde från Sågmyra, tror att han fått virus i datorn. Jag åker dit i morgon. Somnade sedan gott framför tv.

Onsdag 21 Jan: I dag gratulerar vi Lars Rydén, som fyller år. Ha en bra dag Lars, Barbro bjuder nog dig kaffe på sängen ! Birgitta ringde från Edsbyn hon åker på en rundtur genom dalarna för att slutligen hamna i Falun. Vi for sedan ut till Sågmyra och Jans infekterade dator, virusskyddet glappade en tid på grund av diverse misstag. Det räckte för att smittas med massvis av trojaner. Det tog några timmar att rensa rent från virus. Mikael skänkte oss ett solskydd till bilen. Mari kaffe och bullar. Jan med glada tillrop. Öl och en smörgås fick avsluta dagen.

Torsdag 22 Jan: Sov länge i dag, vaknade utan hustru vid min sida. Birgitta var ute och motions promenerade. På eftermiddagen var jag på hud mottagningen och fick en behandling av Sabina. Medan jag badade var Birgitta hos Meta och Harry. Diverse mat inköp och dator letande innan vi for hem för mat och ommöblering av vardagsrummet. Chattade med Nicke om ev. Skogshuggare läger nästa vecka. Trötta och nöjda med möblering gick vi till sängs.

Fredag 23 Jan: I dag sov vi länge båda två, det var skönt. Min vänstra axeln tycker annorlunda. Rensat lite program i den äldre bärbara laptop. Uppdaterat diverse program. Måste även beställa nytt virusskydd, NOD32, till gamla laptop. På eftermiddagen fixade vi med vardagsrummet. Meta via Skype telefon. Svägerskan Solweig ringde och förhörde sig om vi och Persson mår. Kollade på tv. Det händer inte så mycket nu.

Lördag 24 Jan: Vaknade klockan två i natt och kunde inte somna om, värk i stortån. Väderkänslig, är ju frågan eller är det portvinstå. Hustrun som är en klok kvinna tror att det är väderomslag. Voltaren får bli min räddning i dag. Åsa kom och åt frukost med oss, vi skall till SIBA och handla dator. Birgitta investerade i några blommor på Plantagen. Jag blev avsläppt hemma medan damerna fortsatte inköpsrundan till City Gross. Jag lagade en paj, Birgitta fixade degbotten, köttfärs med stark tacos krydda, bearnaisesås och gratin ost. Det blev en god paj. Kvällen förflöt som vanligt i tv soffan.

Söndag 25 Jan: Nu börjar jag tröttna på dålig sömn, läste "Min vän Fjällpiparen" av Bengt Berg till klockan var 3 i natt. Jon Blund har tydligen ett horn i sidan till mig. Efter frukosten åker vi ut till Åsa som behöver hjälp med säkringar till golvvärmen. Samt att dra igång deras stationära dator. Försökt jaga säkring, är en glassäkring på 3,15 A, det var omöjligt en söndag. Resten av dagen gick åt att montera ihop datorn, att skapa recovery på cd. Installera Office och trådlöst. Det trådlösa krånglar som vanligt. Tjo ho jag fick igång det så nu är det lite installationer av programvaror och uppdateringar som gäller innan vi kan åka hem till fattigdom och elände, fel, fel, fel jag menar glädje och rikedom.

Måndag 26 Jan: I dag gratulerar vi Agneta Ryding, som fyller år, ha en bra dag och Sten bjuder säkert kaffe på sängen. Ingen bra sömn i natt heller, min stortå är svälld och värker som f-n. Skickat ett e-mail till IT komponenter om förnyad licens på NOD32 till en av datorerna. Birgitta gick sin motionsrunda och även ett besök på Järnhandeln för inköp av hylla till badrummet. Nu slipper vi rota runt för att hitta hårvård med mera. Kvällen ägnades åt tv soffan.

Tisdag 27 Jan: I natt har jag sovit bra, äntligen. "Crocodile Dundee 2" och Bo Baldersons "Stadsrådet i tiden" var räddningen i går kväll. Senaste nytt från sjukjournalen, Stortån bättre men värken har vandrat över till en närliggande tå. Nog om detta. Falu kommun är duktiga på snöröjning, åtminstone där vi bor. Sophämtningen är min fundering ! Bilen kommer och tömmer både brännbart och hushållssopor, på samma gång !! Marco  kom med tvättkassar som han och Birgitta ska arbeta med under eftermiddagen. även vår tvätt ska köras i dag, bäst att hålla sig undan. Nicke H kom på kaffe och Birgittas nybakade kaka. Nicke har bokat resan till Samos för 10-gänget höstträff, september är det som gäller. Det ser Birgitta och jag fram emot. Marco var snäll och skjutsade mig till glasögonbutiken för att hämta mina läsglasögon, så nu ser jag texten i  Bo Baldersons "Stadsrådet i tiden". Chattade  en stund med Lars R.

Onsdag 28 Jan: Nicke H skickade mail, nu är 10-gänget inbokade på Evelin hotell. Där jobbade Julia förra året och gör nog så i år med. Birgitta kör sin motionsrunda och jag lagar middagen. Anders S ringde och berättade att Relaxavdelningen på Lugnet troligen öppnar snart, då kan vi basta och bubbla innan Birgitta och jag far tillbaka till Grekland. Roland W skickade mail, han längtar också ner till Samos. Tv och datorn var min underhållning i dag då jag fortfarande är lite orörlig. DD gick bra bra. Bo Balderson kallar på uppmärksamhet från sängkammaren.

Torsdag 29 Jan: I dag gratulerar vi Tobias J på hans födelsedag. Tipsar om att systern Jenny J som har en egen blogg. Där finns bilder på en liten söt hundtjej vid namn Greta. Åsa har bokat in oss på en helgresa, till Riga den 7 februari. Det kommer säkert att bli trevligt. Jag var till hudmottagningen och Sabina för bad. Maria F, min hudläkare och en flicka från "dagis" (eller är jag gammal? Ja det är jag, enligt hustrun !) var och tittade på min tå och blåsor. Det är Gikt jag lider av och skall i morgon ta prover. Sedan till Meta och Harry för ett par koppar kaffe och hämta Birgitta. Apoteket och mataffären besöktes på hemvägen.

Fredag 30 Jan: Efter frukosten bar det av till lasarettet och provtagning. På vägen hem träffade jag på Lars-Åke L från Leksand. mina glasögon har nu anlänt från England, sliperiet ligger där. Nu ser jag bättre och kände även igen hustrun ! Vi handlade en del förnödenheter på vägen hem. Kedjor till takkronan i köket för att få till en bra belysning över köksbordet. En lugn efter middag med värkande tå, men med god mat och tv avslutade dagen. I dag har det varit kallt och olustigt väder.

Lördag 31 Jan: Irene, vår granne, ringde på och berättade att hon får en väninna på besök. Vi försöker att pussla i hop en vin och ostkväll. Efter frukost åker vi till Klas i Sjön för diverse inköp. Vi hittade mycket godis hos Clas. Sedan for vi till Barbro och Lasse i Knutsgårdarna och fikade och hade en trevlig stund med dom. Många skratt blir det när vi träffas. Då Irene inte kunde komma så fick vi "plåga" i oss ost och vin själva, men det gick bra ! "Så som i himlen", en film på tv avslutade kvällen. Även kontakt med Åsa och Marco, vill låna hår trimmer så jag blir renhårig.

Söndag 1 Feb: I dag gratulerar vi Jan S på födelsedagen, ha en bra dag. Marie bjuder dig säkert kaffe på sängen ! Vi kommer och dricker kaffe. Åsa och Marco hämtade oss för resa ut till Sågmyra och födelsekalas. Jag jobbade med deras pc som innehöll många Trojaner. Medan de andra fikade och firade jubilaren, men det tar sådan tid att fixa till en smittad dator. Janne fixade det sista arbetet själv. Vi har Kerstin och Nicke på middag i vår lilla lya. Jag var tvungen att städa undan en lapptopp för att vi ska kunna sitta och äta. Men inte desto mindre var det trevligt och gott. Nicke kom med bra idéer om 10-gängets webbsida. Diskaren klarade maskinen av suveränt så vi kunde krypa ner i sängen, efter en bra dag.

Måndag 2 Feb: Solsken ute, det var ett tag sedan. Solsken även i IDG.se nyhetsbrev, Skype kommer med en ny version 4 snart. Birgitta klippte mig så nu är jag renhårig, sedan gick Birgitta till sin frisörska. Vi pratade med några vänner på Skype telefon. I dag blev det en långpromenad utmed Tisken i solskenet. Några vinterbilder från ett Falun i solsken och vinterskrud. Jobbade med stationära datorn på eftermiddagen, rensade ut en del onödigt från hårddisken och uppdaterade till Office 2007. Kvällen avslutades med att vi sov oss igenom Lasse Hallströms Casanova, inte för att den var tråkig ! Jag fick även svar från lasarettet på senaste blodprovet, käka antiinflammatoriskt.

Vinstilla och röken nästan rakt upp. © foto: Bengt Ahlstrand     Vy av Falun med tornet på Jungfruberget. © foto: Bengt Ahlstrand     Faluns båda kyrkor, Tisken i förgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Hoppbackarna på Lugnet och fd. Regementet i förgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Inget dåligt boende, Runn i förgrunden- © foto: Bengt Ahlstrand

Några vinterbilder från Falun. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 3 Feb: Snart är det dags att återvända till Samos. Tiden springer i väg. Nu gäller det att kolla upp vad vi har för saker som inte blivit uträttade. Jag har haft intensioner om att spela över en del VHF band till DVD skivor, inget har hänt. Jag får skylla på att jag inte varit fullt frisk !!! Birgitta är bjuden på tjejlunch hos Ann-Marie J även Margit J är bjuden. Dom har haft trevligt i flera timmar. Hustrun frågade om jag trodde hon flyttat. Jag testade det trådlösa USB adapter i köket, som jag använder till den stationära datorn, men Lars kattburk fungerar lika bra. Vi såg en dokumentär om Ingemar Ingo Johansson på kvällen.

Onsdag 4 Feb: Nu har jag hittat en satellitbild över Pagondas, där jag ser vårt hus. Såg även det vitmålade taket på toaletten. Försökte även att lägga in bilden i dagboken. Det fungerade inte med den in zoomning jag önskade. Jag får labba lite och se om jag kan få till en bild som passar att ha i dagboken. Birgitta och Meta är på massage hos Eva-Jill F, på Styraregatan 17 och får massage. Vi skjutsade hem Meta. Efter middagen ägnades åt uppdateringar, bland annat Skype version 4. DD gick bra, fast ingen höjdare utdelning. Kollade travet via ATG Live version som vi har gratis till sista april.

Torsdag 5 Feb: Birgittas mobil meddelade att ett sms var mottaget. Det var Inga-Maj som undrar när vi kommer. Det är oroligt väder på Samos och dom kämpar med olivplockning. Hurra, hurra... äntligen har Clas i Sjön öppnat i Falun, undrar om dom visste att vi flyttat tillbaka hit. Mycket folk var det, många bekanta såg vi, en del han vi prata med. Eveli, en f.d. arbetskamrat från banken. Korgen var tung när vi lämnade butiken.

Vad det är skönt och tryggt  i mattes knä ! © foto: hans Persson                   Måste jag gå ut, det är ju så kallt idag ! © foto: Hans Persson                   Dumma matte ! Det var ju skönare i ditt knä. © foto: Hans Persson

Skönt i mattes knä.     Va, ska jag ut !  Dumma matte, det var ju så skönt i knät !

© foto: Hans Persson

På eftermiddagen var vi hem till Meta och Harry. Jenny och Greta var också där, vi blev blixtförälskad i Greta. Kanske jag ska komma med ett förtydligande angående Greta ? Greta är en söt, mjuk och trevlig tjej, hundtjej alltså ! jag lämnade sällskapet och for till hudavdelningen för bad. På hemvägen handlade vi mat och rödvin, till lammkotletterna. Anders S ringde och talade om att Relaxen öppnar på Måndag, på Onsdag badar vi.

Snön ligger vit på taket.... © foto: Bengt Ahlstrand   Långa köer till kassan. © foto: Bengt Ahlstrand   Birgitta träffar på Eveli, f.d. arbetskamrat. © foto: Bengt Ahlstrand   Invigd Clas i Sjön, mycket folk var det ! © foto: Bengt Ahlstrand   Nya sökdatorer, många fick en lektion ! © foto: Bengt Ahlstrand

Snön hänger som en gardin. Clas i Sjön öppnar butik här i Falun. © foto: Bengt Ahlstrand 

Fredag 6 Feb: Birgitta trotsar snöyran och travar runt på sin morgonpromenad, jag skulle gärna gått med om det inte snöat ! Min tå är med andra ord bättre nu. Nu är det dags att starta planering, vad som ska köpas och vad som skall med ner till Grekland. Tid finns dock för televisionen, skidor och Lets dans ! Det händer annars inte så  mycket nu. Det blir ofta lite vakuum inför resor, man väntar.

Lördag 7 Feb: Ett lätt snöfall i dag. Åsa, Birgitta, Marco och jag är på väg till Riga i Lettland. Troligast är att dagboken uppdateras tidigast måndag kväll. Resan ner till Stockholm flöt utan störningar. Inte många resenärer till Riga så vi var snabbt installerade i vår hytt. Det verkar som Tallin var mer populärt, torsk på Tallin ? Vi åt en mycket god middag, damerna fisk och Marco och jag kött. En Rioja drack Marco och jag, damerna vitt. Det var länge sedan en servitören kom in med korken på ett fat, för doftprov innan provsmakning. Kanske ville han kolla om vi var så världsvana som vi såg ut. Danssalongen, danssalongen hojtade damerna, Bengt det är Vikingarna och Krister Sjögren. Dom vet hur dom ska tracka mig. Marco köpte lotter medan vi åt middagen och dragningen skulle gå av stapeln i nämnda danssalong. Det blev vinst både för mig och Marco. Marco van en bagg med en massa fina saker i och jag fick en chokladkaka för tappra insatser på lekfull dans. Att jag hamnade där är Marcos fel. han nekade medverkan och pekade på mig. Leken gick ut på att 10 stycken damer och lika många män fick varsin numrerad boll. Jag parades i hop med en förrymd skolflicka, nja jag ljuger bara lite. Med en kolorerad tidning under armen ska man dansa och när musiken slutade så skulle jag vika upp en speciell sida och sätta mig på den och damen gränsle över mitt knä. jag hängde med ganska länge, den som satte sig sist fick lämna dansgolvet. Vi njöt av en öl och lyssnade på, tidvis bra musik. Sedan var det dags att sova.

Söndag 8 Feb: I dag firar vi Peter J på hans födelsedag. Helena fixar säkert kaffe på sängen ! Det var en relativt god sömn på båten. Några högljudda gäster försökte vid olika tidpunkter, sen kväll och tidig morgon, hitta sina hytter. Trots allt somnade jag om. Visst blev jag under dagen trackad, om någon som snarkade, men jag hörde bara hustrun och Marco. Vi åt en smörgås innan vi gick i land för att åka på en guidad tur i Riga. En mycket trevlig och duktig guide lotsade oss fram från medeltiden till nutid. En promenad i gamla staden ingick i priset. Jag tror ingen i den fullsatta bussen ville åka tillbaka till båten, alla tog sig senare runt på egen hand. Spice Åsa och Spice Birgitta vädrade köpcentrum, de blev som en viss Afrikansk sorts gaseller som ingen kan stoppa. Medan gasellerna löpte runt tittade Marco och jag på flickor, Marco något diskret (Åsa antyder att det inte finns tillstymmelse till diskretion). Jag däremot, har lärt tekniken under många år. Birgitta hittade till slut något vackert att ha på kvällen. Hungriga slank vi in på en Kines krog. God mat och Lettiskt öl smakade bra. Ombord hann vi med råge. Marco och jag såg till att fartyget kom ut ur hamnen, innan vi alla snofsade till oss för att äta. Vår trevlige servitör har reserverat vårt bord. Vi åt gott men inte fullt så mycket som i går kväll. En tur till taxfree var i dag ett måste. Det blev ett par flaskor vin och en Jägermeister. Ljudnivån i danssalongen var sådan att jag efter alla timmar bad om permission och gick ner i hytten för att plita till denna dagbok. Birgitta kom ner och tvingade mig att se kvällens uppträdande. Den var mycket bra och rolig dessutom.

Birgitta och Åsa i hytten med kramdjur som Marco vunnit. © foto: Bengt Ahlstrand                             Marco kollar vinst väskan. © foto: Bengt Ahlstrand 

Birgitta och Åsa med kramdjur.   Marco van en väska med diverse saker.

© foto: Bengt Ahlstrand 

Måndag 9 Feb: Kolla bilder på Greta den 5 februari. Det gungade i natt och troligtvis for vi in i ett större isflak. En vacker morgon, kallt men soligt och vi njöt av utsikten av Stockholms skärgård och inlopp till Frihamnen. Vi seglade förbi Tegeludden där jag mönstrade av min första båt, Madelen en oljetanker. Som vanligt trängsel vid avstig av passagerare. Vi kom iväg till slut och for till Åsa,s affär IKEA i Uppsala. Åsa bjöd på lunch, köttbullar och brunsås, så gott. Sedan flydde jag och Marco över till Biltema och Bauhuse där vi gick runt och drömde om. Lite blev det handlat, torkarblad och stålspik. När damerna handlat klart for vi hem till Falun. Marco fick skotta snö och jag sopa av vår bil, säkert snöat närmare två decimeter. Meta och Birgitta pratade på Skype telefon.

Turistbussen stannar utanför "Gamlastan" i Riga. © foto: Bengt Ahlstrand  Vår guide berättade fängslande om Riga genom åren. © foto: Bengt Ahlstrand  Gruppen turister på språng i Gamla staden Riga. © foto: Bengt Ahlstrand  Massa vackra bygnader med skulpturer finns det i Riga. © foto: Bengt Ahlstrand  En gatuförsäljare med vänner, duvor ! © foto: Bengt Ahlstrand  Hänglås på "Kärleksbron", nygifta kastar sedan nyckeln i vattnet. © foto: Bengt Ahlstrand  Vad ska vi ha på oss till middagen i kväll ?  Marco, Birgitta och Åsa på kinarestaurante i Riga. © foto: Bengt Ahlstrand 

Bilder från vår guidade tur i Riga, vackra hus med skulpturer, handlande damer och god kinamat till lunch. © foto: Bengt Ahlstrand 

Tisdag 10 Feb: I dag firar vi Harry P som fyller år. Meta sjunger nog en stump för dig ! Vi kommer och dricker kaffe. Räddningstjänsten i Gagnef ringer mig och berättar att Lisskulla sprungit läck och sjunkigt i älven. Notera att Lisskulla inte är en motorseglare. Att dom ringer mig beror på att jag tydligen står kvar som Säkerhets- & miljöansvarig (DP). På eftermiddagen for vi till jubilaren Harry på kaffe med dopp. Vi pratade gamla minnen och hade det trevligt. Vi var sedan bjudna till Sigmundsson på Korvbuffé, smaskens för en korvoman. Vi hade också mycket att prata om och jag fick låna lite filmer att titta på i Grekland.

Onsdag 11 Feb: Jag vaknade av att massor av lastbilar och snömaskiner rensade Sturegatan från snö. Vår bil skall i dag besiktigas och naturligtvis har en halvljuslampa slocknat. Det blir för mig att åka till Saab och försöka få hjälp. Det fick jag också, hjälp på Saab att byta båda lampor och kablaget som var sönderbränt. Anders S och jag var på Relaxen och badade bastu och bubblade. Jag var sedan till bilprovningen med bilen. Får åka tillbaka till Saab i morgon med belysnings problem. 

Torsdag 12 Feb: Jag har nu kopierat Lars Rydéns trevliga Samos filmer för de som är intresserade att låna dessa. I-M skickade ett sms och vill ha regnmätare, busväder på Samos. På Saab verkstaden var dom trevligt som alltid och fixade till den trasig lampan, samt några andra småfel. Det tackar jag för. Nu är Saaben klar att ställas av till nästa gång vi kommer tillbaka till Sverige.  Vid badet på hudavdelningen i dag var Maria F inne och besiktigade mig. Maria tyckte att det såg bra ut, samma säger hustrun ! Undrar om det är sammansvärjning ? Apoteket fick i alla fall ett besök innan vi reser. Vi var förbi Meta och Harry för att låna ut Lars Rydéns videofilmer från Samos och säga adjö. Sen till Åsa med bilen och hon skjutsade oss hem.

Fredag 13 Feb: Jag vaknade före 02.00 då mobilen ska väcka oss. Lite strul med packningen, fick lämna externa Dvd läsaren till gamla laptop och en kavaj som Birgitta tänkte att ta med sig, då det var proppfullt i väskorna. Taxin kom i god tid och körde oss till tågstation. Nattåget mot Arlanda och Stockholm var där men ingen personal. Det var svinkallt och ingen stans att ta vägen, Resan gick hur bra som helst, tågvärdinnan bjöd oss på kaffe. Sedan flöt resandet utan störningar. Lite väntan i Aten. Bagaget fick vi incheckad direkt till Samos redan på Arlanda så även bording kort, så det var bara att knalla från flygplan till flygplan via säkerhetskontroller. Vi tog en Taxi upp till Pagonda, träffade på Filio som fick puss och kram. Hon var glad att vi var tillbaka, men tyckte vi varit borta så länge. I-M kom förbi och hälsade oss välkomna hem. Meta och Harry ringde via Skype telefon och förhörde sig om resan gått bra. Rått och kallt var det i huset så vi eldade i öppna spisen och körde el elementet i sovrummet innan läggdags. Nu är det Greklands Dagboken som gäller.

Onsdag 13 Maj: Vi ska till Falun en vecka. Vi lämnade Samos klockan sju med flyg, till Aten. Det var en behaglig tur över vackra öar, en såg ut som en tax. När vi checkade in på Aten började problemen. Lång kö till incheckning. Ingen märkbar rörelse i kön. Folk sprang från ena kön till den andra och tillbaka. En del unga pratade om incheckning via automat. Jag gick till en sådan, då vi fått vårt bagage direkt till Arlanda redan på Samos. Glada i hågen vandrade vi mot gaten. Då hörde vi att det var fel på datorerna vid incheckningsdiskarna och vill skulle bli försenade. Efter en del väntan var det dags att borda planet mot Stockholm/Arlanda. När det var vår tur fick vi gå och sätta oss och vänta. "Varför", undrade jag. "Det var risk för dubbelbokning" med mera. Flera råkade ut för detta. Efter en halvtimma fick vi en grupp på 8-10 personer kliva på med orden, "Sitt var ni vill". Det visade sig att det fanns ett 30 tal lediga platser, så varför detta krångel? Väl på Arlanda kom nästa problem, några blev utan sitt bagage, så, för oss med. Där har vi olivolja och apelsiner, min "bibel" där jag har det jag inte har i minnet. I Falun mötte Åsa och Marco med limousin tjänst. Resan gick via Piccolo Mondo, för att hämta förbeställd kebab, då ingen av oss ätit. En trevlig kväll fick vi fyra hoppas grannarna inte stördes allt för mycket av våra skratt.

Torsdag 14 Maj: Ovant att vakna upp i sängen i Falun, men jag har sovit gott i natt, varmt är det i lägenheten. Birgitta ringde Arlanda för att fråga hur det var med vårt bagage. Jo det är bra, väskan anländer Arlanda 09.45 från Frankfurt. Kul för den resväskan, har aldrig vad jag minns varit i Frankfurt! Åsa och Marco hämtade oss för färd till Skogskapellet. Vi ska på Metas begravning. Det blev en stämningsfull akt med vacker musik och Prosten Mats Bergman talade så fint om Meta. Efter begravningen åt vi god mat på "Två rum och kök". Birgitta och jag fick nu även tillfälle att träffa släktingar, som vi inte ser så ofta på grund av vår boende i Pagondas Samos. Några av oss följde med Harry hem och vi drack kaffe och fick ett glas likör. Många kondoleansbrev och kort har Harry, Hans och Helena fått, jag bergtogs av en dikt av den engelske poeten Harry Scott Holland (27 Januari 1847 - 17 Mars 1918).

Döden är ingenting alls.

Jag har bara fortsatt vidare till nästa rum.

Jag är jag och du är du och vi skall förbli vad vi alltid varit för varandra.

Kalla mig vid mitt vanliga namn, tala till mig sådär som du alltid gjort.

Förställ inte rösten, inga påtvingade miner av högtidlighet och sorg.

Sluta inte att skratta åt våra gemensamma små skämt skratta som vi alltid har gjort.

Le och tänk på mig, önska något, en önskning för min skull.

Låt alltid mitt namn finnas med er där hemma, uttala det som om ingenting har hänt, sorglöshet, utan spår av skuggor.

Livet går vidare med samma innebörd som tidigare.

Det går vidare.

Livet är en obruten kedja.

Att jag försvunnit utom synhåll innebär inte att jag försvunnit ur era minnen.

Jag väntar på er, under ett intervall, någonstans väldigt nära.

Allt är väl.

Innan vi for från Harry kom vår saknade väska, det var Christer L, som kör budbil som levererade. På kvällen kollade vi Eurovision Song Contest, semifinal 2, och jag funderar varför!

Fredag 15 Maj: Vaknade tidigt. I dag skiner solen och det ser varmt ut, från "fönsterbordet". På förmiddagen skall vi shoppa resväska bland annat. Nu fick jag ett e-mail från ATG, vår häst Beauty Class startar på Dalatravet Rättvik den 20 maj, samma dag som vi flyger hem till Samos, det kallar jag osmak. Resväskan var dyr men bra, tålig och 10 års garanti på delar. I dag bjöd jag hustrun på pölsa, stekt potatis, ägg och rödbeter. Det finns några rätter jag saknar i Grekland, bland annat pölsa, blodpudding och ärtsoppa. Fava, en ärtliknande rätt som närbesläktad, smakmässigt med ärtsoppa. Kvällen ägnade vi åt televisionen, "Så ska det Låta" är ju ett höjdarprogram. Sedan någon film som jag somnade till, vaknade för att sov i sängen istället.

Lördag 16 Maj: Vi får se hur vädret blir i dag. Vi är bjudna till Åsa och Marco i eftermiddag för att grilla. Nu på förmiddagen är det molnigt men uppehåll. I går på väderleksrapporten pratade man om minusgrader, Hudå, i mitten av maj. Vid tvåtiden kom "taxi Åsa" och hämtade oss för färd till dem. Lite arbete blev det före paraplydrinken. I jobbet ingick även att mata deras snart hand tama andhona som kom vaggande över gräsmattan. Troligen en grekfödd and, kom när jag kallade med "ella, ella då". God korv, fläskfilé grillade jag och Marco medan flickorna fixade resten. Även ett gott vin bjöds. Nu var den brandhärjade villan bortforslad och marken planerad, ljust och trevligt blev det. Vi kollade på Lasse Rydéns Samos film, innan vi lånade kläder och cyklar för att ta oss hem till Sturegatan. Malena, det gick inte så bra i Moskva, var inte ledsen du är ändå bäst.

Söndag 17 Maj: Vackert och soligt, passar bra i dag. Birgitta åker till Kerstin S tillsammans med Kristina L. Själv ska jag åka på naturspaning med Hans och Harry P, samt Marco. Hans hämtar mig vi åttatiden vi hämtar Marco och Harry. Första besöket är Källslätten, en pärla av naturupplevelser av blommor, träd och fågelliv. Vi gick runt länge och njöt av stillheten. Mycke nyplanterade träd, mest äppelträd i den gamla trädgården. Sedan dök det upp folk, det var arbetsdag. Grindar skulle monteras och stängsla hagar åt de kossor som ska beta där, samt en skock får. Vi pratade med folket och fick lite till livs om vad som var på gång. Vi for sedan vidare till Korpholen, där vi fikade och smaskade bullar. Harry var uppe tidigt och fixade kaffet. När kaffet och bullarna sinat var det dags för "notan", sekatör och såg, även stege hämtades. Några träd skulle beskäras och svartvinbärsbuskar skulle hittas bland Häggsly och annat. Snyggt blev det. Helena och Peter J kom, efter en golfrunda, för att inspektera. Det blev godkänt. På hemvägen var det matrast vid Insjöns Pizzeria. Jag fick äntligen en Istanbul. Hemfärden gick via Flottbron i Gagnef, men Lisskulla lyste med sin frånvaro. Birgitta kom från Järvsö och vi åt en sallad. Sedan såg på televisionen. Parlamentet och en långfilm, innan vi kröp ner i bingen.

Källslätten, gamla linden. © foto: Bengt Ahlstrand                 Ett gammalt äppelträd. © foto: Bengt Ahlstrand               Hans med kameran i beredskap. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder från Källslätten, Gammal Lind, Ett tappert äppelträd som ännu lever och Hans P som letar fina motiv.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 18 Maj: Birgitta kraxar, som en förkyld skata. Troligen inte bra att flyga. Tre gånger i år har Birgitta varit förkyld i samband med flygturer till Sverige. Regnet kom från Borlänge till Falun. Marco ringde och ville skjutsa mig då det regnade, inte här jag cyklar! Men när jag tittade ut så regnade det så det var att ringa Marco, kom förbi när du kör hem. Birgitta cyklade upp till Harry och Helena på morgonen, för att hjälpa till att städa undan Metas kläder. Marco hämtade mig för färd hem till dem. Backup av dator, rengöring av motorsågen. Marco bjöd på mat när jag kom och Åsa bjöd på mat när Birgitta kom på kvällen. Det tackar vi för. Åsa skjutsade hem oss, via Harry där Birgitta har några kassar kläder. Hustrun ringde till Nicke och önskade dem en trevlig resa till Samos nu på Lördag. Resväskor skall nu packas för vår resa ner till Arlanda i morgon och sedan Onsdag morgon flyger vi via Aten till Samos. Lite avkoppling, "Jönssonligan", innan vi trötta törnade in.

Tisdag 19 Maj: Gråmulen morgon och vidstilla. I dag ska vi göre en inköpsrunda på förmiddagen när butikerna öppnar. Frysboxen är nu avfrostad och en del mjölsorter får Åsa ta hand om, då vi inte vet när vi kommer till Falun nästa gång. Många inköp blev det, spikmatta, kläder, sandaler, hälsokost, hygien med mera. Det trevliga var att vi träffade många gamla bekanta, så några timmar extra blev det nere i city av Falun. Bland annat Roland W, som tillhör Tiogänget, som kommer till Samos i September. Nu är det packning av resväska som gäller. Vi fick ett glädjande Sms från Nilla och Perry, vi får dom som grannar i Pagonda. I dag var det hastighetskontroll utan för på vår gata, några åkte dit. Dom körs som skållade troll, även bussar och företagsbilar. Åsa kom och hämtade oss för att först köra oss upp till Harry P. Efter kaffe hos Harry bär det av till Arlanda där vi ska sova på Rest and Fly. Nu är det åter grekdagboken som gäller.

Till Samos olika dagböcker.     Till Svenska dagboken 2008

Åter meny


Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2009 - 2021