Tiogänget, Korpholen träff 23/8 - 24/8 2014.

Detta år är det Birgitta och Bengt som är värdpar för Tiogänget. 

Väder prognosen för vår helg är kanske inte det mest ideala. Gardera med varma kläder och stövlar. Partytältet har vi monterat upp i dag Nicke, Thomas, Birgitta och jag. Bra att vi fick låna det. Vi kommer att få en trevlig helg som alltid när gänget träffas. Varmt välkomna.

Fredag 22 Aug: Sov ganska länge, tack Bosse för din förståelse. Förmiddagen ägnades åt en sista komplettering inför den stundande och efterlängtade Tioträffen. Först anlände Hedlunds sedan Olofssons, dom hjälpte till och var moraliskt stöd till Birgitta. Duktiga fruar har grabbarna. Wallgrens och Sennerholt / Norlén kom sedan och gänget är samlat. Vi fick en trevlig kväll och njöt av Birgittas goda Kräftsoppa. Receptet finns på Tiogängets hemsida.

Lördag 23 Aug: Frukost och sedan en morgon promenad, den långa årundan. Synd att vi inte såg Tornfalken med ungar. Lunch på Rältagården, mycket uppskattat och god mat. Pelle berättade om hur dom utvecklat verksamheten, efter hand. Jag tycker att dom är driftiga. Några av oss promenerade tillbaka till Korpholen. De som åkte bil hem kom oss till möte, med hundarna som fått stanna hemma. Vi satt på tunet och njöt av att vara samlade, vi är ju nu ett så samman svetsat gäng. På kvällen bjöd Birgitta på en trerättes, som verkligen uppskattades. Vi blev både mätta och glada. Vi fick som grädde på moset, Gert-Olofs "Al Capone". Det är en traditionen.

Söndag 24 Aug: En senarelagd frukost! Vi njöt länge av frukosten medan regnet smattrade mot partyt tältet. Tur att Hedlunds  Catering finns. Efter hand så droppade vännerna av och en tomhet lägrade sig över Korpholen. Solen kom och lättade upp stämningen. Bosse ville gå en vända, det blev lilla Årundan. Vi träffade Margareta och Krister, som förhörde sig om helgens begivenhet.

Recept på maten!

Fredag kväll Kräftsoppa.

2 Stora grovrivna morötter

2 ½ msk vetemjöl

1 liter vatten

2 st. fisk buljong tärningar

400 gr kräftost

2 dl crème fraiche

salt och svartpeppar

färsk dill

1 burk kräftstjärtar

Fräs morötterna i en gryta. Sikta över mjölet. Häll på vatten och buljongtärningarna, salta och peppra. Låt koka upp. Häll i crème fraiche och kräftost och dill, låt puttra. Häll i kräftstjärtarna låt dem bli varma. Servera gott bröd till.

Tunnbrödrullar.

10 marinerade soltorkade tomater.

150 gr fetaost

75 gr Philadelphiaost

1 msk hackad basilika

1 tsk oregano

salt och peppar

Hacka och blanda feta, färskost basilika och oregano. Nästa fyllning. ½ dl Keso 2 msk Philadelphiaost vitlök och örter. 6 skivor skinka och sallad. Rör i hop Keso och Philadelphiaost, täck med sallad och skinka.

Aperitif

2 delar Aperol

3 delar mousserand vin

is

ganerna med apelsin klyftor

Boeuf Bourguignon. 8 till 10 portioner.

1,5 kg nötkött, högrev, ytterlår eller fransyska.

2 msk smör

2 st morötter

2 st. gula lökar

1,5 tsk salt

2 krm svartpeppar

3 msk vetemjöl

6 dl rött vin, ca

5 dl köttbuljong, ca, av tärnig eller koncentrerad fond

2 msk tomatpuré

0,5 tsk timjan, torkad eller några färska kvistar

1 st. lagerblad

3st vitlöksklyftor

20 st. steklökar

400 gr små champinjoner

2 pkt bacon

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.

Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämt.

Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca en och en halv timme.

Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp bacon i strimlor och bryn det lätt.

Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis, ris eller pasta fjärilar.

     Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand    Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand          Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand    

 Partytältet är på plats. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand     osse ocg Gizmot på Korpholen 2014. © foto: Bengt Ahlstrand

Partytältet och Tiogänget på plats, så även Bosse och Gizmo. © foto: Bengt Ahlstrand

Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand     Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand     Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand     Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand

                    Bilder från Korpholen och Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand   

Tidigare träffar.

Jonheden 2004.   Hunnebostrand 2005.   Västerås 2006.   Linghed 2007.   Hökviken 2008.   Samos 2009. Örebro 2010. Västerås 2011.

Stockholm 2012Hökviken 2013.


Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinadisi Hora. Restaurang Stella.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.


© Copyright 2013 - 2021