Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrands webbsida.

Bekämpa Spammen! Klicka här!

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2012 

Okt - Dec.

Måndag 1 Okt: Sovit gott efter gårdagens trevliga besök av Kerstin, Stina och Sören. Bosse ville ha sovmorgon han med. Först när Birgitta steg upp ur sängen passade det att gå ut! Vi åker upp mot Jungfruberget, i början lite duggregn med det blir uppehåll efter några minuters promenad. Efter frukost går Birgitta ner på till resebyrån för att lösa ut biljetter till "Ruggugglan". Nej, vi missade inte Melodikrysset i lördags! Glömde bara att skriva! Har i dag fixat till antivirusprogrammet NOD32 i samtliga tre datorer. Några vändor med Bosse blev det, han talade tydligt om att det var i behov av flera kiss och bajs turer. Bra med en hund som talar klarspråk. På kvällen var det teve dags som brukligt. Sent blev det i alla fall.

Tisdag 2 Okt: Vaknade tidigt och läst vidare i Patrik Sjögrens bok. En vända med Bosse före frukost. Birgitta är förkyld och klokt nog hoppar över gymnastiken. Jag åker och spelar Boule. I dag tre segar av tre möjliga, men så var det inte tävling!! En tur till Borlänge för diverse inköp, jag törs inte tala om att Birgitta har namnsdag. Men å andra sidan var vi till Jysk i Falun och då har jag namnsdag. Marco anländer från Samos och vi käkar Kebab och knäcker någon öl på kvällen. Bosse och jag följde med Marco en bit hem då det var dags för en sista kvällsvolta.

Onsdag 3 Okt: Uppehåll och relativt varmt, åtta och en halv grad. Svensk sommar detta år. Birgitta följde med på morgonturen. Pysslade med en del datorprogram. Ringt till Maggan och Olle, skall hjälpa dem att installera bredband när Telia fått ordning på deras telefon. Efter lunchen for vi ut till Hökviken för att Bosse skulle få träffa Gizmo. Vi kom mitt i trädgårdsarbetet. Inga, Nickes svärmor var tvungen att gräva upp sina blommor vid sitt hus i Hedemora, beroende på att huset ska målas om. Jag gav dem ett handtag. Jag fick några pärmar av Nicke vilket jag tackar för. Jag gav bort massor av pärmar för några år sedan och visste inte då att jag behöver dem igen. Birgitta bjöd på panerad plattfisk, vilket är en av de fiskrätter jag gillar. Sedan teve och en sista vända med Bosse.

Torsdag 4 Okt: Bosse och jag har haft en uthållighets tävlan nu på morgonen. Den gick ut på vem som kan sitta eller stå still längsta tiden på morgonvoltan. Bosse vann. Vid närmare eftertanke så vet jag att Bosse kan sitta hur länge som helst och bara tok glo så för att inte missa frukost och eventuell lunch så gav jag upp och vände hem. Birgitta har att knalla stavgång i dag med gamla medarbetare på banken. I och med att hon var småförkyld så skjutsade jag henne upp till Stångtjärn för att hon ska gå med dom tillbaka. På eftermiddagen ska vi till Matte och Olle i Lilla Främsbacka för dator jobb. Först var det omprogrammering av teven. Vi jobbade med deras ny bredband. Jag har en bra lösning. I morgon ska vi testa den. Tacos till middag, äntligen! Fick på kvällen ett e-mail om att det är träff i Djurås med Genline och mitt nya släktforsknings program! Tittade på Peter Carlson och Robert Wells innan det var dags att "rasta" Bosse. Nu mer undrar jag vem som rastar vem!

Fredag 5 Okt: Sylvia ringer från lasarettet och vi ska träffas med hundarna i rastgården vid Tisken. Iran ville inte leka då det var många buskar och strån att lukta på. Lilla Stavro var så kall om handen så att det blev ett kort möte. Fick hjälp av Microsoft att om installera Office. En trevlig kille, talade lugnt och för mig tydlig engelska. Det tackar jag för. I morgon blir det inger bastubad i Linghed, som var planerat. Jag ska åka till Djurås och få information om mitt nya släktforskar program. Ancestry Samtidigt passar vi på att stanna i Korpholen om det inte är allt för tråkigt väder. På eftermiddagen åker jag till Matte och Olle J för att fixa bredband och andra saker. Det ör några timmar, dock trevliga sådana. Bland annat handlar vi Homeplug som ersätter datakabel från källaren och upp till övervåningen. Gott fika bröd bjöds jag på. Korv pytt med ägg och några glas rött bjöd jag på till middag. Teve på kvällen.

Lördag 6 Okt: I dag gratulerar vi Prins Bosse von Leros af Pagonda, som fyller tre år. Veterinären i Vathy bedömde att Bosse är född 2009 i oktober. När Bosse registrerades i Sverige så var den sjätte en bra dag. Efter morgon voltan och frukost åker jag till Djurås för släktforskardag. Mycket intressanta föreläsningar så jag stannade hela dagen. Kanonväder i dag med sol och kalla vindar. Fönsterbord är det som gäller!! Inspirerad av dagens information om dataprogram så ägnade jag några timmar att uppdatera och kolla att jag har rätt inställning i programmen. På kvällen åt jag Pelles Pölsa och Birgitta åt Lax. Bra fördelning tycker jag. Några teve program, trevliga så länge jag höll mig vaken... en natt kisstur med Bosse.

Söndag 7 Okt: En vacker morgon med sol, dock kalla vindar även denna morgon. Efter morgonvoltan och frukosten packade vi en fikakorg och några goda smörgåsar och for till skogs. Bosse ville följa med, det är besvärligt att plocka svamp med han i koppel. Vi vill inte göra honom ledsen, svansen gick som en helikopterrotor, så han fick följa med till skogs. Vi hittade några trattkantareller, mycket små var dom. Det var ju ändå kaffet och smörgåsarna som hägrade, Bosse gillade dom skarpt. Hem och tinade upp oss genom att lösa Melodikrysset! Birgitta, som har namnsdag i dag, bjöd på en god kycklingrätt till middag. På kvällen såg vi på några teve program, jag somnade redan under Kalle Moraeus program troligen på grund att det var ett dansband med. När jag vaknade vid tolvtiden gick jag en volta med Bosse innan sängen lockade.

Måndag 8 Okt: Vackert ute men så kalla vindar. Vi gick runt Stångtjärn och några småstigar denna morgon med Bosse. Det är i alla fall friskt ute! Jag kände mig stel och trött vid hemkomsten så jag och Bosse vilade en stund. Jobbar med att tömma hårdiskar som ska kasseras. På eftermiddagen var det besök på ICA Maxi för att handla mat. Träffade på Helena och Peter J där. Sedan mot Myra för Bosse promenad. God mat och sedan teve, Halv åtta hos mig och Vem tror du att du är. Kvällen ägnade jag åt släktforskning. En sista kvällstur med Bosse hann jag med!

Tisdag 9 Okt: Snabbt ur bingen. I dag blir det jäktigt. Först en lång volta med Bosse sedan hem snabbfika och i väg till Boule spel i Norslund. Men allt är trevligt så jag klagar inte. Birgitta är på gymnastik. Är det någon som vill ha Patrik Sjöbergs bok "Det du inte såg"? Jag har själv fått boken av Sylvia B, som inte vill ha den tillbaka. En vända upp till Stångtjärn för en långpromenad med Bosse. Såg en del sjöfåglar på tjärnen. Höstflytt kanske. I morgon ska vi åka ut till Ö Främby med Bosse så han får träffa lite hundar. En sista kvällstur innan en kopp kaffe och lite ommöblering av datorer.

Onsdag 10 Okt: I dag gratulera vi Agneta Engström Borlänge, som fyller 58 år. Ha en skön dag Agneta. Morgonens volta blev i Ö Främby. I dag var det många hundar och ägare på språng. Bland dem fanns en grek som brukar promenera runt Ö Främby. Rolf påpekade att vi bott i Grekland och vi utbytta lite hälsningar på grekiska. Han och jag pratade länge om livet i våra olika länder. Synd att jag inte frågade efter hans namn. Men vi ses nog flera gånger. Birgitta och "Majblommorna", det är gamla arbetskamrater från Falu Kuriren, åt lunch tillsammans i dag. "Majblommorna" som hade årliga träffar under en massa år upphörde i och med våran vistelse i Grekland. Nu är dom på gång igen för fortsatta träffar. Jag passade på att äta en kebab på stan. Clas i Sjön fick också ett besök. Bosse och jag gick en runda sedan utmed Falu ån. Eftermiddagen gick vi uppe vid Jungfruberget och Bosse träffade en Rufus en tik som var pigg på att busa. Var även upp en sväng och hälsade på Sigmundsson. Hämtade ut  tabletter för blodtryck och hjärtat. Vi handlade mat att ha med till Korpholen, vi åker nog upp i morgon. Några teve program innan en sen vända med Bosse.

Morgonvolta i höstfärg, Ö Främby. © foto: Bengt Ahlstrand        Höst och skönt väder. © foto: Bengt Ahlstrand        Hundsamling. Rolf talar om att vi bott i Grekland. © foto: Bengt Ahlstrand        Gräsandspar. © foto: Bengt Ahlstrand

Höstpromenad med Bosse och andra hundar vid Ö Främby. Träffade en trevlig grek t.h. i bilden. Rolf talar om att vi bott i Grekland.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 11 Okt: I dag var det panik i skogen!!! Jag får parkera bilen uppe hos Sigmundsson när jag går morgonvoltan vid Jungfruberget. Så gjorde jag i dag. Efter att vi gått hundra meter reser Bosse sig på bakbenen och vrålar rakt ut!!! Tur att han är kopplad. Fyra rådjur står och glor på Bosse en stund, jag hinner inte få fram mobilen för att fota. Sedan bär dom av bland buskar och träd. Bosse drar i väg så långt kopplet räcker. Denna morgonvolta går till historien som den snabbaste, jag hinner knappt med. Trötta återvänder vi hem till frukost. Birgitta ska iväg på stavgång till Stångtjärn och åter, med fika uppe vid stugan. Fint väder är det så vi laddar för Korpholen. Kanske laddandet var i hastigaste laget! Vi glömde maten som Birgitta lagat och frukten som skulle med. Bosses säng kom heller inte med. Clas i Sjön fick vårt besök och även serveringen i Insjön, där vi åt lunch. Jag gillar numera det stället, en DIF hockey tröja sitter i taket. Mårtas i Leksand fick sälja mat åt oss. Skönt att tända en brasan när vi kom upp till fäboden. Bosse njuter av att vara på landet, så också vi. Birgitta bjöd på potatisgratäng och jag stekte en köttbit med smör och vitlöksfrästa nyplockade kantareller. Gott, gott med ett par glas rött till detta.

Fredag 12 Okt: Vi vaknade tidigt och njöt av tystnaden. Bosse snusade tryggt bredvid Birgitta, som låg på golvet i en av våra nyinköpta sovtäcken. Vi är laddade för att gå en lång runda via Magnussons Rältagården, Södra Rälta och sedan via Märta P äggförsäljning. Turen tog dryga två timmar. Så skönt för oss alla tre. Tio Rådjur såg vi på Sjöbotten. Vi fick även morsa på Evert Ilis, evigt ung. Pigga och ivriga att göra något, krattade vi löv på fäboden, i en skön höstlig luft. Det blev några högar. Lars J ringde om routern som slutat fungera. Jag for upp och fixade den och installerade en skrivare. Birgitta bjöd på stekt falukorv med potatisgratäng, som blev över i går. Smaskens för en korvälskare. Vi drar en spader ofta när vi är här. Rogivande och vi struntar i att räkna poäng vid våra poker spel. Tidig sänggång även denna kväll. Vi sover så bra i stugans tysta och rofyllda miljö.

Lördag 13 Okt: Bosse och jag gick runt en timma innan frukosten. Inga rådjur att spana på till Bosses stora sorg... Melodikrysset löste vi på papper, får fylla i och skicka in på söndag kväll när vi kommer till Falun. Lövhögarna är nu borta från tunet. Tolv stora säckar blev det. Bytte kläder från jobb till "åka till stan". Vi ska handla mat till oss och Bosse. Andelar till V75 och Napoleon bakelser till kaffet hos Bibbi R i Leksands Gråda. Trevlig att träffa henne och lyssna när hon berättar om gamla upplevelser. På hemvägen var vi in till Rältagården för att handla. Denna gång fick vi en pratstund med Pelle själv. Pölsa och korv köpte vi. I morgon ska vi hämta en kartong med diverse kalvkött och även nötkött beställde vi. I dag ska vi njuta av Alfredos lasagne. Den fanns på Lidl i Grekland också. Lite kortspel och ost och kex avslutade en bra dag på landet. Bosse fick naturligt vis en sista kiss runda.

Bosse hjälper till med att krafsa i lövhögen. © foto: Bengt Ahlstrand     Krattat löv på Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand     rattat löv på Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand     Snyggt blev det. © foto: Bengt Ahlstrand     Även bilen blev avlövadi. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse på tunet. Bilder före och efter lövkrattning på Korpholen. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 14 Okt: Vaknade tidigt, somnade om och sov till klockan nio, skönt. Ingen frost i natt. Kom några snöflingor fredag morgon. Kaffe och en tunnbrödsrulle slank ner före morgonens lång promenad. 7,54 kilometer blev det och 1.54 minuter förutom sporadiska stopp, hos Lasse R, Kristel och sist Marie B från Jonheden. Några stora vatten fyllda snöflingor alldeles i början av promenaden. Bosse ligger nu och trycker vid stugväggen. Birgitta lagar en sen frukost. Sedan ska vi plocka ihop och packa bilen. Stina, Sören, Anders och Åsa kom på kaffe Vi åker upp till Barbro och Lasse R i Knutsgårdarna för att fika. Till Märta P för att köpa ägg och sist till Rältagården för att hämta beställt kalvkött. Den glömda middagen kom väl till pass, bara att värma. Sedan kollade vi missade tv program.

Måndag 15 Okt: Vi sov länge idag även Bosse snusade tryggt bakom mitt huvud. Sedan en kiss och bajsrunda i blåsten. Frukosten smakade bra efter voltan. Rättade V75 kupongen, 5 rätt men pengen gick till Jackpot. På eftermiddagen gick vi en lång runda med Bosse, bland annat via Uggleviken. På kvällen var vi bjudna till Åsa och Anders J på middag och samtal om starta eget med mera. Bosse gillar Åsas säng.... där snusade han. Jag släktforskade fram till midnatt.

Tisdag 16 Okt: Volta med Bosse som tur var slutade det att regna innan vi han ut. Var och handlade kaffe och sedan förbi Masmästaren för att höra om radiotaggen till garaget kommit. Nej men snart, blir skönt att slippa kliva ur bilen eller att sträcka sig ut genom sidorutan varje gång. Skippade Boulen i dag, är så tänd på att forska vidare i släkten på fars sida. Vilka jag inte vet så mycket om. Avbröt endast för mat och Bosse promenader. Birgitta var hos Åsa på källarröjning!! Pratade med Nicke om datorprogram.

Onsdag 17 Okt: Vaknade tidigt och kunde inte somna om. Låg och funderade på Ahlstrands släkten! Så det var bara att knalla upp och starta datorerna. Trist väder i dag, regnar nu på morgonen. Vid första bästa uppehåll i regnandet tog vi Bosse på promenad. Sedan frukost. Jag startade släktforskningen och hittade sju syskon till min farmor, samt hennes föräldrar. Farmors far var lapp från Kalls - Offerdals lappallmoge. Kalls lappby Kolås - och Skäckerfjell Undersåkers lappförsamling i Jämtland. Dit får Birgitta och jag åka på studiebesök nästa sommar!!! Birgitta var hos Åsa och dom gjorde stan, kan bli dyrt!! Sedan Birgitta till Berit Telde för behandling. jag for till Harry P för att träffa Harry och för att hämta Birgitta. Handling i ICA Britsarvet på hemvägen. Lastade bilen med datorskrot med mera för ÅVC tippen!! Pelles goda Pölsa till middag. Har ni inte provat den så gör det! Lite sova teve innan det var dags att sova på riktigt.

Torsdag 18 Okt: Nu är det full rulle i lägenheten. Bosse vill ut och Birgitta ska till Ögonmottagningen och jag till Återvinningen med dataprylar. Snabb frukost och sedan skjutsa Birgitta till lasarettet. Jag och Bosse far till Myran området för kissa och bajs runda. På vägen dit blir jag stoppad av Yrkesinspektionen och får blåsa och visa körkortet. Tur att jag har alla behörigheter för fordon!!! Allt ok och bra att polisen får hjälp med nykterheten i trafiken. Hämtar Birgitta och far till ÅVC med prylar. Hämtar en Radio tagg hos Masmästare, så nu kan vi öppna garaget "innan vi är framme!" Slutligen hämta kartonger hos Åsa, denna jäktiga morgon. Det känner på, för gubben! Jag har anmält mig till en nybörjar kurs i Släktforskning genom SPF. Mycket socialt snack i början, men det blir säkert bättre nästa träff. Jäktigt igen, Birgitta ringer när jag är kvar på kursen, då några vill veta om släktforsknings program för att registrera sina anförvanter. Snabbt hem, in med Bosse i bilen, ringa Birgitta S och meddela sen hämtning då Bosse behöver kissrunda. Sedan en mycket trevlig kväll med en utmärkt god lagad middag. Birgitta du är bäst! Kul att träffa gamla vänner som man kan diskutera med..... "kommer du ihåg det".

Fredag 19 Okt: I dag gratulerar vi Nilla Andersson, Köping / Samos som fyller 68 år. Trevligt att vi fick bjuda Nilla och Perry på kaffe och några timmars trevligt umgänge. Samt lite skvaller från Pagonda. Bosse gillar också att få besök, det var ju hundgodis i paketet, som han snabbt slet upp. Givetvis några promenader hann vi med också. Släktforskade och avslutade dagen med teve, Doobidoo.

Lördag 20 Okt: Det var full fart på "spårhunden" Bosse denna morgon, for omkring som en damsugare bland buskar och strån. Det var en skön promenad i skogen. Hem till en god frukost. Jag letar vidare bland släkten. I dag ska vi till Kerstin, Gizmo och Nicke i Hökviken. Det blir trevligt. Jag råkade nämna "Gizmo" i går kväll, Bosse blev så rastlös och låg ofta vid dörren. En vända ner på stan för att handla och sedan i väg till Hökviken. En god lunch var framdukad när vi kom. Nicke och jag gick en lång promenad med hundarna innan vi knallade i väg till bastubad, så skönt det är. Mycket prat om min tid som älgjägare i Nyskön och uppdatering om vilka som lever. Endast två förutom jag är vid liv. Kerstin bjöd på en god gryta och vi fick en trevlig kväll med många glada skratt. Bosse och Gizmo busade och även dom fick gott att äta. Tack Hedlunds för en trevlig kväll.

Söndag 21 Okt: Vaknade till två spralliga hundar som kom rusande emot mig. Vet inte vilka som fått ynnesten av deras sällskap i natt. Kerstin och Birgitta gick en volta med hundarna och jag fick äran att elda i köksspisen. Vad jag njöt av att höra elden i vedspisen. Oj så varmt det var, så då fick jag eldningsförbud! Säg den glädje som varar!! Nicke och jag jobbade med hans Office 2010 som inte vill godkänna produktnyckeln från en obruten förpackning. Vi ska jobba vidare med det, på tisdag. Vi gick upp en sväng i skogen med hundarna och hittade trattkantareller. Damerna och Nicke som vägvisare gav sig ut i skogen och kom hem med en full korg med svamp. Även gula kantareller fann dom. Kerstin bjöd på en god köttfärssås med kantareller och makaroner. Det var smaskens. Efter en trevlig helg på "Pensionat Hökviken" vände vi hemåt. På åkrarna vid Svärdsjö kyrka gick en älg och mumsade. Lite teve på kvällen innan sängdags.

Måndag 22 Okt: Upp tidigt och en snabbvolta med Bosse. Birgitta har tvättstuga i dag. Nu har vi använt det nya bokningssystemet för tvättstugan, elektroniskt med tag. Birgitta körde tvättmaskiner och jag samlade i hop de nycklar som ska återlämnas till Masmästaren när det nya systemen fungerar. Det är så smidigt och bra med sändaren som öppnar och stänger garageporten. Passade på att felanmäla handsduks torken i badrummet. Som inte blir varm, det är enda värmekällan för badrummet och toaletten. Det var fixat redan på eftermiddagen, tack Masmästaren för bra service. Vi gick en bra runda med Bosse och kom efter en timma hem genomvåta efter att klöst omkring bland buskar och träd. Släktforskat på efter middagen och sedan något teve program innan sista kiss rundan med Chefen.

Tisdag 23 Okt: I dag gratulerar vi Inga Wallgren Örebro / Hunnebostrand som fyller 64 år, en i Tiogänget. Ha nu en bra dag. Birgitta fick punktering i går på cykeln så jag skjutsar till gymnastiken. Sedan blir det till Nicke i Hökviken för datorfixande. Först hämtade vi en frysbox och installerade den. Därefter fixade jag datorproblemet. Nicke och jag gick sedan en lång promenad med hundarna. Det blev en skön runda med  solsken. Nicke bjöd på lunch, rotmos och fläskkorv, det var musigt. Så längesedan rotmos och fläskkorv serverades då det inte fanns i Grekland. Sedan plockade Nicke ihop de verktyg vi behöver för att fälla några träd. Jag handlade motorsågs bränsle på hemvägen. Kollade lite teve innan sängdags.

Mycket vatten är det. © foto: Bengt Ahlstrand     Glada hundar på volta. © foto: Bengt Ahlstrand     Längst ut på Benön i solsken. icke, Bosse och Gizmo. © foto: Bengt Ahlstrand

En solig dag i Hökviken med volta till Rävil och Benön, med Nicke och hundarna.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 24 Okt: Nu är det svalt ute och det knastrar om bilarna! Verkar som att alla har bytt till vinterdäck. En vända med Bosse innan frukost och Nicke kommer med Gizmo. Nicke och jag ska åka upp till Korpholen och plocka ner några träd som växer för nära stugans väggar och tak. Birgitta och några "Majblommor", gamla arbetskamrater från Falu Kuriren, ska till Smedjebacken till Ann-Mari och äta lunch. Fint väder och lagom kallt för avverkningsarbete. Nicke hämtade vatten och rastade hundarna medan jag plockade fram stegen och kollade min motorsåg. Den var inte bra, slöare kedja har jag aldrig haft. Tur att Nicke har med en reservkedja så jag slapp att åka iväg för att köpa en ny. Sedan var det full fart på jobbet. Vi jobbar bra ihop Nicke och jag. Allt gick bra inga tegelpannor behövde sätta liver till. Vi åt Lasagne till middag den gick åt hela, arbete fordrar mer mat och det smakade bra. Fler missöden med min såg var att locket för kedjeoljan tappades bort bland grenar och löv. Men vi hann bli klara innan mörkret. Vi lastade in grejorna och for hem. Jag ska åka upp till helgen och forsla bort riset och snygga till efter oss. Lite teve, en sista kissrunda med Bosse och sedan somnade jag ovaggad.

Våra vakthundar vakade över Nickes och min säkerhet!! © foto: Bengt Ahlstrand     Många grenar över tak och skorsten. © foto: Bengt Ahlstrand     Även denna sida av stugan var grenar mot huset. © foto: Bengt Ahlstrand     Klart på gavelsidan, snyggt tycker jag. © foto: Bengt Ahlstrand     Vi är klara innan mörkret "föll"! © foto: Bengt Ahlstrand

Våra vakthundar! Bilder från avverkningen runt Perssons fäbodstuga. Nicke och jag jobbade bra ihop.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 25 Okt: Jag sov länge idag och var förvånad över att inte ha ont i rygg eller andra delar av kroppen. Skjutsade Birgitta till stavgången till Stångtjärn. Jag och Bosse for upp till Stångtjärn och gick en lång runda i skogen. Var till Husqvarna affären på Ingarvet och köpte ett nytt lock till motorsågen. Killen hittade ett till slut, åttio kronor drygt. Han sa att det var tur att det fanns kvar, sågen min var från sjutiotalet!! Fan tror. På efter middagen släktforskning på Vuxen skolan. Tur att jag är där då ingen kan datorer så bra, uppkoppling med mera. Jag fick fullt upp att göra. Synd att jag inte kan något om Mac då en elev inte kunde läsa hem programmet. Jag bytte laptop med henne och försökte att få till det. Ingen lycka för mig. Undrar vad det beror på. På kvällen god mat och teve innan sängdags.

Fredag 26 Okt: Vi sov länge idag och vaknade till isiga och snöiga gator. Då jag är på väg till Korpholen för att köra bort ris fick jag byta till vinter däck. Var totalt slut i ryggen efter den persen. Domkraften är ju dålig, böjd på något vis och därmed trög att veva upp. Körde Birgitta till Berit T för behandling och handlade lite smör och bröd för helgen i Korpholen. For via Sågmyra för att hämta en del tillbehör till röjsågen med mera. Marie S som var på alerten, tog Bosse på en bajsrunda. Han skuttade glatt med henne. Tack Marie. Lämnade Birgittas postkods cykel hos Jan S för att få hjälp med låset då jag slarvat bort nycklarna. Tack Janne. Sedan till ägg Märta och sist till Lasse J för att låna släpvagnen. Sex grader i stugan. På med element och eld i brasan, sedan hämta vatten och pusta ut lite. Startade så smått med att börja lasta ris. Det mörknar fort och det är snö och kallt i luften. Med det är ju bra att vara på plats inför morgondagen. En häst kom med vidhängande ägare till stallet mittemot Harrys fäbod. Dom har lånat stallet, fick jag veta av en kille som kom med foder till hästen eller hästarna. Blev så snopen när jag såg bakdelen av en häst i mörkret. En tur med Bosse genom fäboden och kunde då konstatera att det är folk i en av stugorna.

Lördag 27 Okt: I dag gratulerar vi Jan Orrbén Lidköping, som fyller 67 år. Ha en bra dag. Vaknade redan klockan två i morse med en värkande rygg. Bosse ville ut så vi gick en runda genom fäboden. Mycket att lukta på! Nosen i backen hela tiden och knappast tid att skvätta. Satte fyr i öppna spisen, lätt gjort bra med glöd kvar. Jag hoppas på att det ljusnar så att jag kan sätta igång med att lasta grenar och ris. Eller att sömnen återkommer. Somnade om efter någon timma och vaknade halv sex. Inväntade dagsljus och gick en morgonvolta. Mycket att nosa på igen. Lastade klart kärran och for ner till brännhögen. På vändplan fanns en hästtransport och övriga delen sönderkört av timmerbilar!? Det tog tid att trixa sig runt och backa ner till brännhögen. Nu en värmande kaffe paus. Jobbade vidare och körde ner alla grenar från tomten och krattad upp skräp och löv i högar. Sedan tog orken och ryggen tvärstopp. Det var att packa i hop prylarna. Lasse och Jan-Olov kom förbi och frågade om jag ville basta. Jag tackade nej då Bosse inte gillar bastubad!! Tror jag. Blev även inbjuden till jakt. Då det kändes hopplöst i kroppen och kyligt i stugan så bestämde jag mig för att på kvällen åka till Falun. Ett hett bad hägrar. Hämta cykeln hos Janne på vägen hem. Än en gång tack för "inbrottet" eller var det "uppbrott"? Redan i morgon ska jag på jakt! Kom på att Bosse inte har jakträtt och ingen hustru är hemma och Marie S är i fjällen som kan passa honom. Ringde Sören F som snällt ställer upp som extra husse. Tack Sören. Tråkigt med granne som för liv och spelar högt!

Nu är huse och tak fri från grenar. © foto: Bengt Ahlstrand

Nu är huset och taket fri från grenar!

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 28 Okt: Klockan på ringning för att åka till Jonheden. Färst en vända med Bosse runt Tisken så att Sören får en välrastad hund. Glömt att ställa om klockan så det visade sig att jag har gott om tid denna morgon. Ut i skogen med lånad comradio. En fin morgon kall men vindstilla och en klarblå himmel. Fick besök av ett gäng Stjärtmesar. Fint drev av taxen Titti. Handlade Kebab och for till Sören F och vi smaskade i oss den. Nja Bosse hjälpte till! Tack för hundvakt, Sören. Birgitta kom hem från Järvsö och dom har haft det bra och trevligt som vanligt. Pratade med Nicke om veckans skogsarbete. Birgitta lagar lite käk åt oss. Bosse blir glad att träffa Gizmo och vi att vara på landet. Kollade på "Så mycket bättre", de programmen blir säkert lika bra som förra årets. Tidigt i säng efter flera dagars dålig sömn.

Måndag 29 Okt: Vilken morgon, nästan en decimeter snö och massor på väg ner. Den som gillade det var Bosse. Bosse hoppade som en glad "Snurre sprätt" i snön. Nicke ringde och vi beslutade att avlysa Skogshuggare lägret på grund av snön. Det var nog ett klokt beslut då vi troligen blivit blöta in på bara skinnet. Jag tog tag i släktforskandet och sedan var det en tur till diverse affärer för inköp. Vi passade på att besöka hundrastgården där frank och Doris mötte upp till dans i snön. Mysiga hundar, Doris var nyligen hämtad från Irland. Vid Ö&B mötte vi Kristel och Nettan, två som jobbat i hop med Birgitta i Leksand. Nettan gav mig ett bra svar på mina kramper i bröst och armar som jag trodde var av allvarligare slag, kan bero på ångest. Det var en tanke jag sa till min läkare Vanky då jag ville få ett arbets-ekg. Bosse ville ut flera gånger, det är nog snön som hägrar. Pratade med Nicke på kvällen om eventuellt arbete i morgon. Vi får avvakta vädret. Efter de sedvanliga kvälls teve programmen var det dags för en Bosse runda och sedan hopp i säng. 

Tisdag 30 Okt: Vintern har rasat ut... nej men det smälter undan. Chefen för Skogshuggare lägret tycker nog att det ska smälta undan så att vi kommer åt att röja. Jag står standbye. Under tiden släktforskar jag och Birgitta gymnastiserar med bank pensionärer. Vi gick en Bosse volta runt Gruvan. Nicke H tycker att vi ska avvakta skogsarbetet. Snön smälter säkert bort snart. På kvällen var Birgitta till Berit T på Qigong. Jag förberedde maten. På kvällen teve och sedan satt vi länge i köket och pratade livet.

Onsdag 31 Okt: Vilken skön morgon... jag fick sovmorgon och Birgitta gick morgonvoltan med Bosse. Det var halt ute, berättade hon vid hemkomsten. Stående piruett roade hon Bosse och andra med i halkan. Tur att det gick bra. Jag kastade mig över släktforskning, ska kolla upp tidigare hittade släktingar på Birgittas fars sida. Åsa och Birgitta gjorde "stan" och hon kom hem med ett par jeans åt mig. Det tackar jag för. En vända upp till Jungfruberget med Bosse och under den promenaden kom vi på att vi missade mötet med SPF. Vi får fråga Sigmundsson om vad som avhandlades. Birgitta bokade en Riga resa och hon fixade 600 i rabatt. Det blir trevligt då vi fick samma "paket" som Kerstin och Nicke H. På kvällen tittade vi på Rosa bandet galan. Under kvällen rullade text med företag som skänkt pengar. Bland andra dök namnet Luxaflex upp, jag fick en aha upplevelse. Jag Googlade på namnet och mycket riktigt, det var dem jag sålde persienner åt för ca 50 år sedan! Tidigt i säng i kväll!

Torsdag 1 Nov: Tidigt uppe denna morgon, endera ryggvärken eller att jag är utsövd! Bosse kom och vill kela, tonårstiden kanske är över! Vi gick en tidig promenad. Endast ett tidningsbud fick skäll, katten klarade sig utan uppmärksamhet. Nu en kopp kaffe och datorerna påslagna, kan en morgon bli bättre? Vi gör en tur till diverse affärer bland annat Lidl, Birgitta ska kolla deras kläder, men det var inget som föll henne på läppen. Däremot kom hon ut från affären och vill att jag kollar ett par fodrade kängor för 199 pengar. Vi fick med ett par hem. Bra att ha i kylan. Jag var på släktforskar kursen, det är inget för mig, mycket liv alla pratar högt. Men jag ska hålla ut de fyra gånger som är kvar. Beställde även en cd Sveriges befolkning 1880. På kvällen kom Stina och Sören på en bit mat. Kerstin H ringde och bjöd oss till bastbad och mat i morgon. Det tackar vi för. Avslutade dagen med en kvällsvända med Bosse och ett teve program, Uppdrag granskning om SAAB konkursen. Mycket skit i kulisserna.

Fredag 2 Nov: Sovmorgon för min del då Birgitta gick ut med Bosse på morgonvoltan. Skönt låg och läste "Skojarna i örtagården" av Aarto Paasilinna. Åsa kom och dom gick till gravarna för att tända ljus och jag kämpade vidare med släktforskning. Då glömmer man tid och rum. På eftermiddagen åker vi mot Hökviken för en helg hos Kerstin, Gizmo och Nicke. Först blir det bastubad. Så skönt med lite värme och trevligt umgänge. Jag träffade Gunnar Sahlin, den polis som kom med ett föreläggande om en obetald bensin räkning när jag flyttade till Falun. Det löste sig med hjälp av Gunnar Lundgren, en bekant som var advokat. Kerstin bjöd på oxfilé och en jättegod gratäng. Hon påstog att jag tjatat om det länge. Hm, nu ljuger pigan....kanske inte. Hundarna trivs så bra, så också vi vuxna. Vuxna, ha ha sa Bosse hund som gärna trackar oss äldre. Sängen på pensionat Hökviken står redo att härbärgera oss. 

Lördag 3 Nov: Sovit gott som vanligt i ett lugnt Hökviken. Kerstin och Nicke gick morgonvolta med hundarna och Birgitta och jag diskade. Nu är jag ren om händerna! Sedan blev det värre. Dunderförkylning eller allergi, jag vet inte. Ögon, näsa rann och kliade. Inte kul. Försökte hjälpa Nicke med att klippa granris för att hålla kylan ifrån brunnen och en del annat. Det gick för halvfart. Sedan for vi till Isala lada, där i en annan lada har Hedlund sin husvagn invintrad. Nicke placerade ut ett gäng "Torrbollar" i vagnen. Vi gick sedan ett par kilometer med hundarna utmed en fäbodstig. Kerstin bjöd på goda korvar till lunch. Sedan fick jag ge upp då det var jobbigt med kliande och rinnande ögon och näsa. Vi fick tacka för en trevlig vistelse och fara hem till Falun. Synd att vi missade Kerstins Wallenbergare som var utlovad som middag. Tack snälla Hedlunds för en trevlig helg. Väl hemma kurerade Birgitta mig efter alla konstens regler.

Söndag 4 Nov: Sov länge idag. Känner mig bättre men lite darrig i kroppen. Fick i mig frukost och gick sedan tillbaka till sängen. Bosse tycker nog synd om husse då han gör mig sällskap. Birgitta sköter hans motionsrundor. Det blev en dag med ömsom het och ibland frusen. Har då försökt kurera mig efter alla konstens regler. Birgitta har tipsat om den ena kuren efter den andra. Känner mig bättre nu på kvällen. Har kollat lite missade teve program och var ute en sväng med Bosse på kvällskvisten. I morgon måste jag vara bra.

Måndag 5 Nov: Ganska så pigg i dag. Det blir Korpholen och vedkörning. Nicke hämtar mig. Men före det var jag ute med Bosse på en långpromenad. Sedan till Ica Maxi för inköp av andelar i Rixtravet. Jag var först i kön för att köpa tre andelar i Stall Dalarna. Till Åsa, Birgitta och mig. Killen bakom skulle även ha andel i Stall Skåne, med Lutfi Kolgjini som tränare. Det tog 40 minuter att få ut mina andelar, en andel kom direkt. Hela systemet var totalt överbelastad och Stall Skåne var slut direkt. Populärt är det. Sedan upp till Korpholen. Bosse drog iväg på en runda, han försvann som en avlöning. Trött, skitig och med hög svansföring kom han dock tillbaka efter ett tag. Nicke och jag plockade ner några grena som låg över uthuset. Lastade släpvagnen och efter kaffe med mackor och "Bus eller godis" från Birgitta.... varsin tomat det kallar jag bus... så vände vi hemåt. Jag handlade ägg hos Märta och pölsa hos Pelle på Rältagården. Nicke handlade också hos Pelle. Tack Nicke för hjälpen. Snart drar Skogshuggare lägren igång i Hökviken. I och med att vi flyttat hem från Grekland så kan jag deltaga i Nickes skogsarbete och vedarbete. Det blir trevligt. En lugn kväll med teve och Bosse volter innan det var dags att anfalla sängen.

Tisdag 6 Nov: Bosse väckte oss i dag, tidigare än vanligt vill han rasta husse. Vi gör en längre runda på 5,4 kilometer. Nedre Jungfruberget bort till Uggleviken och hem via gamla Österå vägen. Skönt men asfalt är ingen höjdare för fötter och benhinnor. Efter frukost försöker jag mig på att få bilen tvättad. Två bilar före vilket inte är bra, då Birgitta ska ha bilen till Ecole, där bankpensionärer ska träffas och äta mat. Bosse har fått smak på att rasta husse och matte. Vill bara ut hela tiden. Han får ju som han vill. Promenaden i morse var inte så bra, foten uppsvälld och värker. Nu är den insmord med Voltaren och hoppas att det är bra tills i morgon. Släktforskat mellan teveprogrammen. Birgitta just ute e sista kvällsrunda med Bosse sedan blir det sängen med en bok.

Onsdag 7 Nov: Vaknade vid midnatt av en bultande fot! Knallade upp och satt några timmar med släktforskningen, för att sedan prova att sova vidare med en Alvedon till i magen. Foten svälld men bultar inte längre. Birgitta åker ut med Bosse på morgon volta och jag vilar mig. Ingen bra dag blev det. Jag ringde till Molander en läkare i närheten som ska vara duktig på att operera Hallux Valgus! Det blir billigare om jag får remis. Teve och läsa var dagens sysselsättning.

Tordag 8 Nov: Något bättre i foten i dag. Tog kontakt med Falu Vårdcentral för att få träffa Vanky, minläkare. Får besked i morgon då han jobbar på annat ställe i dag. Släktforskade lite i dag och Birgitta sköter Bosses volta. Sedan promenerar hon med bankpensionärerna till Stångtjärn. Jag var på kurs och beställde en cd, Sveriges Befolkning 1880 en nyutkommen skiva. På kvällen for vi upp till Dalasalen och käkade ärtsoppa och lyssnade på Borlänge Hemvärns Musikkår. Dom så är duktiga och när jag gick högvakt på slottet 1999 var dom med på träningen och vakt avlösningen. Bosse var glad när vi kom hem. Tidigt i säng.

Fredag 9 Nov: Inte så bra att lägga sig för tidigt! Vaknade vid tvåtiden. Pigg som en mört. Försöker att somna om med hjälp av att läsa. Sov sedan till åtta. Birgitta for med Bosse på volta och jag lagade frukosten. Jag väntar på svar från Falu Vårdcentral om tid hos Vanky. Till den 18 december får jag vänta på en remiss. med andra ord blir det ingen operation detta år. Säkert lång väntetid hos Molander också. Birgitta är och friserar sig och sedan provtagning på lasarettet. Hittade några fler släktingar i dag! På eftermiddagen gick jag med Bosse uppe vid Jungfruberget, iklädd de  kängor som Birgitta hittade på Lidl för 199 pengar. Dem var toppen sköna att gå i. Ska dock lägga i en innersula för att få det riktigt bekvämt. Även på kvällen knallade jag uppe vid Stångtjärns vägen med Bosse. Nu är jag nog på banan igen till nästa Hallux Valgus anfall!!! Kvällens Doobidoo var trevligt, mycke på grund av Petra Medes medverkan. Tidigt i säng då vi ska åka upp till Korpholen i morgon.

Lördag 10 Nov: En snabb volta med Bosse runt knutarna på hemmaplan. Vi ska frukostera och sedan fara upp till Korpholen för diverse arbete och njutning att vara på landet och nära Sjöbotten. Är så förtjust i Sjöbotten och närliggande natur. Saknar nog Jonheden! Fast jag vet att vi säkert inte orkat med det jobb som krävts för att bo kvar. Väl uppe på Korpholen var det att elda i öppna spisen, En grad inne i stugan och sju ute! Vi satte igång med det jobb vi planerat att göra. Birgitta forslade bort lövhögarna och jag körde trimmern på trekanten. Får trimma mer nästa år innan allt löv och gräs tagit överhand. Maten vår ligger i kylskåpet i Falun!!! Så jag fick köra in till Leksand för att inhandla ny mat, då jag var ängslig att vi skulle lida svältdöden!!!! En lång promenad till Knutsgårdarna och Rydén för att bjuda dem på kaffe i morgon förmiddag. Beundrade deras nya garage byggnader, det blir fint. Bosse gillade promenaden. Lite lerigt på vägarna och han fick en omgång med handduken. Bosse trivs på landet, han är så busig och sprallig. Vi kan inte göra annat än att skratta och njuta av vår prins. Tidigt i säng.

Söndag 11 Nov: Vaknade till en grådisig morgon. Vi har mer eller mindre hållit fyr i spisen hela natten. Nu behagligt varmt. Efter frukosten gick vi en promenad med Bosse. Blött och lerigt är det och sedan duggregn. En duvning med handuken för Bosse. Vi har fixat granris att lägga utanför trappen för att slippa allt för mycket löv och skräp inomhus. Barbro och Lasse kom och drack kaffe och smörgås med oss. Vi fick en trevlig stund tillsammans. Det blir mer regn så vi städade inomhus, Birgitta alltså, jag packade ihop lastade bilen och kollade runt vad som behövs framöver. Att prioritera bör bli stuprännor som bör rensas och se över taket innan snön kommer. På kvällen löste vi Melodikrysset. Bosse fick ett välbehövligt "bad" och fann sig väl tillrätta under duschen. Hårtorken hämtar han nog snart själv, så skönt verkar det vara. Kollade några teve program innan en sen vända med Bosse.

Måndag 12 Nov: Vilken kanon morgon. Lagom svalt, alltså inte blött då Bosse är nybadad. Solen skiner från en klarblå himmel. Vi går uppe vid Jungfruberget i dag. Avsikten var att gå runt men mina fötter är inte redo ännu. Jag var och tvättade bilen på Preem Jungfrurondellen. "Du avgör om du vill sitta kvar i bilen" sa flickan i kassan. Det var en upplevelse, jag har nog gjort det någon gång som ung. Kunde konstatera att inga rutor läcker. Vi har ju en spricka på framrutan och jag fick en snabb inre syn hur det skulle se ut om den spräcktes och vatten och borstarna skulle putsa mina glasögon i stället!! En långpromenad med Bosse och på hemvägen lite inköp. Vi träffade Pia Malm och fick reda på att det var hon och dottern som driver Skyttepaviljongen, fiket uppe vid Lugnet. Vi var dit för att fika men det var stängt den dagen. Hundar är välkomna vilket vi tycker är bra. Besök fiket, vi ska det. Sören F hörde av sig, han får ingen ordning på sitt bredband. Alla skyller på varandra. Jag och Bosse åker över i morgon och ser om vi kan åstadkomma något vettigt. På kvällen kunde vi njuta av fotbolls godis och Zlatan kammade hem en hel del priser bland annat Guldbollen. Han är ju en riktig lirare.

Tisdag 13 Nov: Vaknade tidigt i ett kylslaget Falun. Snabb frukost och sedan ut med Bosse. I dag ska jag hem till Sören F för att försöka få fart på bredbandet. Först åkte jag ut till Främby och promenerade ut till Främby Udde med Bosse. Så vackert, spegelblank sjö och Falun i siluett i bakgrunden. Under promenaden ut var det ett dis uppe vid lugnet och bara hoppbackens topp syntes. Det är mysigt. Sedan hem till Sören F. Jag missuppfattade honom i går, det var problem med en tevebox. Den är troligen trasig så den får bytas ut. Vi fikade och snackade livet en stund medan våra damer gymnastiserade på annat håll. Bosse låg under ett bord och sov. Jobbade med en trådlös skrivare som jag inte fick fart på. Hittar inte skivan med drivrutinerna..... och försök att hämta hem via autouppdatering gick inte. Men medan jag skriver detta, 23.54 tror jag att jag kommit på en lösning. testar det i morgon.

Vacker morgon vid Främby Udde i Runn Falun. © foto: Bengt Ahlstrand    

Vacker morgon vid Främby Udde i Runn Falun.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 14 Nov: I dag gratulerar vi Marie Ekman Köping som fyller 49 år. Njut av dagen Marie. En pigg och glad Bosse hoppade upp i sängarna och ville kela. Bosse blir mer och mer tillgiven. Varmt utomhus, nio grader inte illa. Vi for upp till rondellen mot Stångtjärn för Bosses morgonvolta. Jag fortsatte sedan vidare till Falu-Däck Service på Ingarvet och pratade vinterdäck. Dem vi fick med, när vi köpte bilen, var ju inte i bästa skick. Jag fick hjälp direkt, fyra bra däck monterat och klart, till och med rabatt! Birgitta och Bosse träffade Stina och Sören medan dom väntade på att jag var klar med bilen. En god frukost vankades sedan. Jag vandrade ner på stan och gjorde diverse inköp. Besökte även biblioteket. Träffade Lollo från Gagnef, det var länge sedan vi sågs. Försökte sedan laga ytterbelysningen på balkongen. Fick ut en rostig och trasig lampa. Men trots rengöring och sprayande med OX65 fick jag inte fart på belysningen. Lampan blinkade till när jag satte tillbaka glaskåpan, men inget mer. I kväll ska vi ha våran svåger Harry P på middag. Birgitta jobbar på med maten, det doftar då härligt. Jag hämtar Harry och upptäcker hur fint det var i trädgården. Det har shinglats bland buskar och träd. Vi fick en skön kväll med många tillbakablick på vad som hänt oss alla dessa "år". Tack Harry för en givande kväll.

Tackar för utsikten.  © foto: Bengt Ahlstrand       Harry och Birgitta inför middagen.  © foto: Bengt Ahlstrand       Förrätten.  © foto: Bengt Ahlstrand 

Kajorna håller koll på teveprogrammen! Harry P på middag.

  © foto: Bengt Ahlstrand  

Torsdag 15 Nov: Denna morgon botaniserade Bosse och jag i ett koloniområde i Hökviken. Har inte en susning om att det fanns. Läskigt på gångvägen halt av underkyld fukt. Sedan hem för att Birgitta ska ha bilen till Stångtjärns rondellen. Banktöserna ska gå upp till Stångtjärn fram och åter. Bosse och jag vilade på hela ryggarna. Middags voltan blev upp i skogen ovanför Harry P. Sedan handlade jag på ICA Brittsarvet. Ett tack till inköparen som har tagit hem Åsens Lantmjölk Gammaldags, då vi frågat efter den varje gång vi handlat. Jag var sedan på Släktforskar kurs. Blev mest datajobb, som jag alltid tycker är kul. Två gånger kvar och dom pratar om en fortsättningskurs. Men jag avstår. Hem och svida om till middagen. Middagen intar vi på Marianns Saloon, Plankstek. Med oss var Stina L och Sören F. Någon vända med Bosse innan vi kollade Halv åtta hos mig. Samt ett program om Zlatan och hans fyra mål mot England. Suveränt Zlatan!!

Fredag 16 Nov: Långpromenad med Bosse utmed Gamla Fruns väg. Skön natur och bra väg att gå på. Sedan smakade det gott med frukost. Några timmars släktforskning var en god anledning till att vila benen. Birgitta har blivit uppringd av tele2 några gånger och Birgitta hänvisade till mig. I dag var det dags igen. Nu ska vi testa bredband 4G och telefoni hos dom. Tele2 tror att det även ska fungera även på Korpholen! Dagen gick fort. Vi åt rester på kvällen och kollade teve.

Lördag 17 Nov: Vaknade sent och vi for upp mot Gamla Fruns väg igen, många vägar att utforska där. Träffade på en joggande hundägare som var på väg mot Stångtjärn. Efter frukost vilade Bosse och jag ryggen och Birgitta gick ner på stan. Birgitta planerar att åka till Kerstin S i Järvsö nästa vecka några dagar. På eftermiddagen for jag upp till Jungfruberget med Bosse och vi gick en vända och på tillbaka vägen fick Bosse syn på Anders S som han brukar få godis av. Det var full rulle upp till deras stuga. Vi for sedan till Berglunds på middag. Maj-Lis och Stig är våra förra grannar när vi bodde i Slätta. God mat och gott vi bjöds oss. Stig var en klippa på att tranchera fisk. Bosse fick vara hemma denna kväll. Vi tog en promenad när vi kom hem. Kollade på Så mycket bättre med Magnus Uggla innan det var dags att koppa in.

Söndag 18 Nov: Vi gav oss ut på en långpromenad med Bosse efter Gamla Fruns väg. Lugnt och skönt lite duggregn av och till, det kändes ändock bra. Sedan en god frukost. Jag åkte över till Maj-Lis och Stig för att beskära deras Rododenron buskar. Sedan kollade jag deras dator och körde lite städning och annat. Den skulle behövs hottas upp en del. Någon som har äldre minneskretsar att skänka till en stationär PC? Troligen DDR-SDRAM!! Har inte kollat det ännu. En vända upp till Jungfruberget med Bosse, lite dunkelt ute det går fort nu med skymning. Jag åt en ärtsoppa till middag och Birgitta köttgryta, som fanns kvar. Jag ville ha ärtsoppa och så fick det bli. I dag beslutade jag mig för att installera den trådlösa HP skrivaren. Då jag inte kunde hitta installations cd hämtade jag hem drivrutiner via HP till våra tre datorer. Nu är den i gång, färgskrivare, kopiator och scanner i ett. En kvällsrunda med Bosse. Lite teve tittande innan sängdags.

Måndag 19 Nov: I dag gratulerar vi Elisabet Smits, Dala-Floda som fyller 63 år. Ha nu en bra dag Elisabet vi ringer i kväll. I dag gick Bosse och jag på en lång promenad, 12.66 km. Vi gick Gamla Fruns väg och upp till Stångtjärns stugan. En bit fick vi sällskap av hunden Berra och hans husse Nilsson. Trevlig husse och söt dvärgschnauzer. Jag tog sedan vägen mot Fläskoset för att slippa gå samma väg tillbaka. När jag gått några kilometer och var 50 meter från vägen var det stopp, en insjö med vatten över vägen och runt om i terrängen. Det var bara att vända tillbaka till Stångtjärn och gå samma väg som vi kom från tidigare, tillbaka till Gamla Fruns väg! För att lindra värken i fötterna så blev det ett varmt bad när jag kom hem. Smorde även in "valgus" tårna med liniment. Nicke ringde och var på väg till "frisör Birgitta" och jag passade på att åka upp till Jungfruberget med Bosse för en kiss och bajs runda. Stackars Gizmo, han sprang runt och letade efter Bosse när dom kom. Birgitta bokade resa till Järvsö och jag är bjuden på skogshuggare läger i Hökviken. Det blir trevligt. Vi har glömt Melodikrysset igen, så vi löste det innan vi såg några teve program och en sista kvälls kiss innan sängen och en bra bok kallar.

Tisdag 20 Nov: Bosse och jag ska på Skogshuggare läger hos Gizmo och Nicke i Hökviken och Birgitta till Kerstin S i Järvsö. En snabbvända med Bosse och sedan skjutsat Birgitta till Gymnastiken och vi, Bosse och jag till Hökviken. Kaffe och strategisk genomgång inför jobbet. Det är en bamse till tall som ska fällas. Det gick bra och den föll åt det håll vi ville. Några andra träd strök med, det var väntat. Tallen var stor och yvig. Jobbigt var det att kvista av och såga upp tjocka grenar och björkar som var i vägen. Det är väldigt stenigt och kuperat område med djupa gropar. Sådant tar på krafterna, då kom skymningen som en räddande ängel. Vi åt god middag, älgbiffar som Kerstin H lagat till. Så goda. På kvällen ägnade vi åt rengörning av motorsåg, hundpromenader och sedan släktforskning på Nickes sida. Sent i säng.

Tallen har fällts. © foto: Bengt Ahlstrand      Kerstins goda Älgbiffar. © foto: Bengt Ahlstrand

Tallen föll dit vi ville, lönen för mödan Kerstins goda Älgbiffar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 21 Nov: Vaknade av att hundarna kom och ville bli klappade! Sovit skönt som alltid i Hökviken. Varmt ute sju grader. Eld i köksspisen härligt att lyssna till. Sedan gick vi en dryg timma med hundarna. Efter frukosten bar vi fram resterande ved till huset. Därefter var det lite planering och besiktning bland några stora granar och ännu en tall. Nicke får sätta upp en prio1 lista. Dagen avslutade vi med att fälla en stor Lönn uppe vid Nymans hus. Lönnen lutade kraftigt ut mot grusvägen och en elledning men vi fick den dit vi ville med hjälp av lina och spel. Några vändor med hundarna hann vi med innan orken tröt. Till middag åt vi Pelles Pölsa, så gott! I dag beställde Nicke biljetter till Spök nästa höst. Vi som ska njuta en helg, med middag och Spök på Cirkus är Hedlunds, Olofssons och Ahlstrands. Några timmars släktforskning unnade vi oss. Kerstin S och Birgitta ringde via Skype så också Sylvia B från Leros. En sista kissvända innan sängdags.

Trädet i mitten ska fällas. © foto: Bengt Ahlstrand     Trädet lutar ut mot en ledning. Men vi är profs. © foto: Bengt Ahlstrand     Trädet ligger där det ska ligga. © foto: Bengt Ahlstrand

Trädet i mitten ska fällas. Det föll som vi ville, vi är ju proffs.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 22 Nov: I går kväll var  Bosse rolig. Han tittar på Nicke och klapprar med tänderna, som normalt betyder att "jag vill gå ut". Denna gång var det en uppmaning till Nicke, "att nu går vi och lägger oss" och sedan travade han upp på övervåningen. Gizmo låg kvar i min säng. Dom är för roliga dom små liven. I dag var jag trött och vaknade först när jag kände kaffedoften. Vi gick en långpromenad och pratade om fortsatta insatser i skogsarbetet. Väl hemma kollade vi några stora träd som står på tur att fällas. Många elledningar är det!! En snabbvända till släktforsknings kursen för att köpa en skiva Sveriges Befolkning 1880. Sedan hämtade vi Birgitta vid järnvägsstationen. Vår häst Bankers Garcon kom trea på lunch travet i Bollnäs. Roland W ringde via Skype från Hunnebostrand, allt väl med Roland, trevligt att språkas vid en stund, trotts en "löddrig" ledning. Trötta så sängen kallade efter en sist kissvolta ed Bosse.

Fredag 23 Nov: Snabbt upp till Jungfruberget med Bosse. Han smet som en avlöning direkt jag öppnade buren. Ville inte störa Sigmundsson så någon busvissling ville jag låta över nejden. Jag "joggade" efter i skogen och var rädd att han skulle dra ner mot landsvägen. Jag förstår att det var rådjursdofter som hägrade. Till slut var jag så nära så jag kunde kommendera sitt vilket Bosse gjorde. Jag var arg men behärskade mig och berömde i stället att han satt så jag kunde koppla honom, ilskan är nog mer rädslan att det ska hända Bosse något. Sedan till Bolaget där jag har en beställning att hämta, mousserande vin till Nyår. Nu packar vi för en helg i Korpholen. Birgitta ska bland annat träffa vävtanterna i morgon då det är försäljning i Djura Vävstugan. Vår avsikt är att skaffa en Luftbädd Asaklitt att ha i Korpholen, slutsåld på Clas i Falun så även i Insjön!! Vi får försöka att hitta en på annat ställe. Någon som vet? Bosse drog som en avlöning innan vi hann att koppla honom, var borta över en timma. Trösten var att han säkert var medveten om att han gjort fel. En skön kväll med brasa och kortspel bland annat.

Lördag 24 Nov: Sovit skönt på soffan i natt. Men så trött jag var när Birgitta väckte mig för frukost. Tidig frukost beroende på att hon ska till Djura vävstuga. Jag tog Bosse på en långpromenad via Lindor, Jonheden och Knutsgårdarna det blev fem kilometer. Träffade Ann Lewis Lloyd som har en Tibetan, Bosse och han lekte på tunet. Ann berättade att Bosses framben var helt ok, då det är typiskt för Tibetaner. Även att dom måste få skälla, det är naturligt då de var avsedda som varningshund. Dom skäller på vänner och främlingar. Det var bra att träffa Ann så jag fick veta att Bosses benställning var ok, då jag trott att det var kalkbrist. Sedan vandrade jag vidare och träffade Lasse, Janne, Lennart och Karin. Dom reste julgranen i Jonheden. Vi språkade om livet på landet. Jag fick kela med Murre innan jag gick vidare till Knutsgårdarna, där träffade jag Barbro och Lasse som städade husbilen för att åka iväg till någon julmarknad. Sedan tillbaka till Korpholen. Birgitta kom strax efter mig hem från Djura vävstuga med massor av bröd som hon handlat. Nu har jag hittat en vedkorg under vedraset. "Den som eldar får se" en vedkorg till slut. Kerstins H specialkorv åt vi till lunch, korv i tunnbröd med senap och bostongurka. Smaskens för en "korvoman". Vid kvällsrundan träffade vi Hans "Ankarkrona" Lundqvist och fick en trevlig pratstund om gamla tider. Han har haft två goa strävhårstaxar som vi gullat med. Träffade även ett par från Lindor som jag lärt känna när jag var "God Man" för Greta, som var en härlig gammal dam. Mycket prat och lite verkstad blev det med den promenaden. Varför vi startade om och gick till Lindor fram och åter. På kvällen åt vi kycklinggryta och spelade poängpoker. Tidigt i säng.

Söndag 25 Nov: Sovit sämre i natt, vaknade vid tvåtiden och låg sedan länge innan jag kunde somna om. Birgitta lika så. Synd att vi inte fick tag i en luftbädd. Jag gick en långpromenad, samma som i går. Träffade en kille från Knutsgårdarna som har två hundar. Det gick så där med Bosse och dem. På hemvägen såg jag Strömstaren vid dammen i Lindor. En trevlig liten fågel som brukar hålla till i dammen. Birgitta har frukosten klar när jag kom hem. Nu ska vi städa och sedan åka till Falun. Väl hemma kunde vi kolla e-mail och mobilens meddelande. Sedan löste vi Melodikrysset. En kvällspromenad med Bosse, som träffade en söt liten taxkille. Pelles Pölsa till middag, Bosses och min favorit middag. Några missade teve program kollade vi på Play kanalerna. En kissvända i Beck filmens paus. Sedan i säng.

Måndag 26 Nov: En snabb frukost och sedan packat för att åka ut till brorsan i Hökviken. Det blir två Skogshuggare dagar. Tre lutande björkar mot en elledning var vårt första beting. Samtliga föll åt det håll vi ville. Jag har problem med min såg, kedjan stannar inte på tomgång. Rengjorde luftfilter och sågen i övrigt men det hjälpte inte. Skruvade lite på tomgångs munstycket men det är överkurs för mig. Nu gäller det att vara observant på kedjan. Bosse står mest och skäller på fåglarna och förstår inte varför dom inte vill leka. När det skymmer så är det dags att gå med hundarna. Sedan vankas det middag. Dagens rätt är Älgbiffar med fetaost och portvinsrussin och klyftpotatis. Tack Kerstin H för god mat. Mätt och belåten så smyger sig tröttheten över mig. Är nog i den åldern nu, att en tupplur mitt på dagen är det som gäller. På kvällen släktforskade vi och sedan i säng.

Älgbiff med fetaost och portvinsrussin. © foto: Bengt Ahlstrand

Älgbiff med fetaost och portvinsrussin.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 27 Nov: I dag gratulerar vi Lasse Jobs Jonheden, som fyller 55 år. Ha en bra dag Lasse. I dag är det kalla och hårda vindar. Efter en långpromenad ed hundarna är det frukost. Vi tar ner en björk till och städar sedan upp och samlar ihop ved på ett ställe, i händelse om djup snö. Korv till lunchen. Vi bryter tidigare idag, kallat och blåsigt och att vi fyllt trettiofem... Jag packar ihop såg och tillbehör för att ta med upp till Korpholen i morgon. Kanske Lasse J har tid att kolla tomgången!! Det var skönt att krypa ner i ett hett karbad när jag kom hem till Falun. Bosse pockade på att gå en vända, han nosade på alla strån och grenar i hans räckvidd. Bosse har ju varit på landet hos Gizmo och missat att läsa Faluns "hundtidningen". I dag har jag blivit tillfrågad om ett styrelseuppdrag. Vi kollade teve och Birgitta bjöd på köttfärssås och spagetti. Smakade så gott. Nu läser jag "Jag minns mitt 50-tal" av Berndt Egerbladh, som jag lånat av Nicke H.

Några björkar som växt upp nära en kraftledning. © foto: Bengt Ahlstrand

Några björkar som växt upp nära elledningen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 28 Nov: Vaknade redan vid sextiden och pallrade mig upp ur sänghalmen. I dag ska Birgitta och jag åka upp till Korpholen för att köra bort resterande ris efter Nickes och mitt "skogsprojekt". En vända med Bosse till Jungfruberget innan frukost. Jet har sänkt bensinpriset så jag passade på att fylla tanken. Sedan far vi upp till Korpholen och jag lånar Lasse J släpvagn. Det blir två vändor ner till brännhögen. Vi träffar Hans L som dagligen är i fäboden, det är bra! Vi träffade Karin J när vi lämnade tillbaka släpvagnen. Sedan åker vi till Moskogen för att äta lunch. Berätta inget, jag åt fisk rödspätta. På kvällen var jag på studie besök på Arkivcentrum i Dalarna. Spännande och intressant. Ett digert referensbibliotek och kartor i mängd. Jag köpte en bok, Gästa Hellstrans "Flottning i Dalälven". Sedan en vända med Bosse följt av några teve program.

Torsdag 29 Nov: Morgon volta med dammsugaren Bosse. Han for fram över vägen som en värsta stövare. Jag försöker förklara för Bosse att han är en sällskapshund!! Nu på förmiddagen kommer Janne W, en kurskamrat från släktforsknings kursen hit. Han vill prata Disgen2 ett släktforsknings program som han nyligen inköpt. Sedan är det avslutning på vår släktforsknings kurs i dag. Birgitta knallar upp till Stångtjärn, fram och åter med bankpensionärer. Mitt möte med Janna W var mycket givande, jag var tvungen att tänka till och lärde mig också om Disgen8. En ärtsoppa slank ner innan jag gick till släktforskar kursen. Jag ägnade mig åt en kurskamrats laptop med problem. Hoppas att den nu fungera bättre. Birgitta och Bosse var till Jungfruberget under tiden och Bosse träffade säkert Anders med hundgodis! En lugn kväll med teve och sedan en kissvända bland några dalande snöflingor.

Fredag 30 Nov: Många snöflingor blev det! Vid voltan uppe vid Jungfruberget var det nästan decimetern snö att "pulsa" fram i. Träffade Anders och vi gratulerade varandra han idag Anders och jag i morgon Oscar. Bosse gillade läget. Han var så festlig i går kväll. Vi har en korg med "leksaker" och han visade tydligt vilken sak vi ska ge honom trots att han mycket väl kunnat lyfta upp den själv. Bosse gillar nog att sätta oss i arbete!! I dag ska vi åka till Rommetravet och titta på våran häst som startar i lopp tre c:a 15.40. Det ska bli spännande att få se honom live, för oss första gången. Han har äntligen fått ett hyfsat startspår enligt Fredrik Pedersen som är kusk och tränare. Birgitta har varit på Vårdcentralen och fått salva för sina sår. Det är mycket nu! Jag gick en andra bajsvända uppe vid Jungfruberget då Bosse blir själv medan på eftermiddagen. Äntligen blodpudding till lunch! Vi for sedan till Romme travet. Bankers (Sonny) Garcon kom två med samma tid som ettan och trean. Vi gick sedan till stallbacken och hälsade på tränaren och kusken Fredrik Pedersen, en mycket trevlig och öppen kille. Sonny kom från duschen och var en så stilig kille. Trevligt att äntligen få se honom live och klappa på honom. På hemvägen handlade vi mat och förberedde sedan en god middag, snitsel med tillbehör rött! Vi njöt av en bra dag.

Värmning i snöyran. © foto: Bengt Ahlstrand     En nyduschad Sonny. © foto: Bengt Ahlstrand

Sonny värmer upp och sedan en skön dusch efter loppet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 1 Dec: Kalo mina! Nu är vi redan i december månad, tiden går så fort. Birgitta skötte Bosses morgonvolta i dag och jag fick knoppa en stund till. I dag kommer Janne S hit och hjälper oss med att montera hyllor. Då jag inte lyckades få Hillton att jobba som slagborr. Tack snälla Janne för hjälpen, även om lådan är full av Tack! Bosse kräver att gå ut flera gånger, mer än vanligt och det blir en bajs varje gång!!! Vad har han naggat för mat? Nu har vi lite mer koll på var vi vill hänga våra tavlor, så några tavlor är nu på plats. Till middag vankades det Tacos så gott med starkt kryddad. Sedan blev det teve för hela slanten.

Söndag 2 Dec: Kanon fin morgon sol, snö och lagom kallt, jag frös ändå. Vi pulsade runt bland älg och rådjur uppe vi Jungfruberget. Bosse för fram som en värsta snöplog med nosen under snön. Besvärligt med tassarna, isbildning mellan trampdynorna. Man får en tacksam slick på handen när man petar bort snö och is. Vi blev uppbjudna på advent kaffe hos Birgitta och Anders S. Gott och skönt i värmen. Tack för det. Jag kollar nog inte så ofta mig i en spegel! Jag har upptäckt en "vårta" på höger ögonlock. Jag frågade hustrun "Vad är det här" och pekade på ögonlocket. "Det är en vårta och den har du haft i flera år!" Hm, "Bengt Ahlstrand har försvunnit och kan troligen inte ta vara på sig själv, kännetecken en vårta på höger ögonlock!!" Så kommer det troligen att låta på Dalaradion!!! Även i dag hörde jag ånglok och stannade vid järnvägsövergången, så härligt att se och höra ånglok. På eftermiddagen kom Åsa och Anders över och drack kaffe. Åsa bjöd på lussebulle och godis. Bosse ville gå ut så jag knallade en runda med honom och mötte Marco som jag bjöd in på en öl. Vi fick en trevlig kväll med Åsa, Anders och Marco.

Härligt att se och lyssna till ljudet av ånglok. © foto: Bengt Ahlstrand     Så skönt att lyssna till ett frustande ånglok. © foto: Bengt Ahlstrand

Härligt att lyssna på ett frustande ånglok.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 3 Dec: Bosse och Birgitta gick en morgonvolta till Stångtjärn och åter, jag fick sovmorgon! Efter frukosten löste vi Melodikrysset. Birgitta bakar hårdbröd och jag släktforskar. Bosse ligger i soffan och bevakar mig med ett öga i taget. Kanske han sover med det andra ögat!! På kvällen var vi på studiebesök på DT Dalarnas Tidningarna. det var spännande att se utvecklingen av redaktion och framför allt tryckeri delen. Både Birgitta och jag har haft ett förflutet som anställda på dåvarande Falu Kuriren. Jag var med att datorisera abonnemangsdelen, det var så min bana som datorfreak började. En glad Bosse mötte oss vid hemkomsten. Han behöver sällan vara ensam numera. En kiss och bajsrunda innan sänggång.

Tisdag 4 Dec: Myggfritt ute denna morgon också. Vi gick upp till Stångtjärn fram och åter. Bosse njuter och skuttar runt i snön med nosen i alla spår. Förbi ÅVC med gamla trasiga resväskor och lite annat skräp. Frukosten smakade gott och skönt att komma in i värmen. På eftermiddagen skjutsade jag Birgitta till Tisken parkeringen. Hon ska äta julbord med bank pensionärer på Insjöns Hotell. Jag har nu fått en ny router från Tele2 som jag ska testa. I manualen står det att jag ska kunna surfa efter en minut!! Jaha, jag anser mig vara ganska så bra på att starta i gång allehanda routrar och modem. Jag får ingen kontakt med Internet, troligen så har dom inte kopplat upp mig. Får ringa i morgon. En sen vända med Bosse. Hämtade Birgitta vid Tisken. Vi kollade lite teve. Sedan i säng.

Onsdag 5 Dec: Lite blåst nu på morgonen, lagom kallt så det kändes skönt vid morgonvoltan till Stångtjärn. Det blir dryga halmilen om man går upp till stugan och vänder där. När vi vände hemåt var plogen klar med skrapandet och det blir lättare att gå. Väl hemma så ringde jag upp Tele2 och undrade över internet, fick då bekräftat att felet låg hos dem. Det har märkt redan i går att mitt mobila bredband "hängt sig"! Då undrar jag varför det inte var fixat i går. På eftermiddagen kom jag igång. Hastighetsmässigt är det ett bra mycket bättre, till samma pris som jag tidigare haft. Håller det så byter jag leverantör. Birgitta gick på bio och något matställe med FK brudarna, jag for upp med Bosse till en skogspromenad. Gick förbi alla nybyggda villor, vad nu det området kallas för vid vägen upp till Stångtjärn. Vilka hus och olika stilar. Garagen är som en normal villa. Blåsigt nu på kvällen och det snöar nästan horisontellt. Kollade några teve program och ett par koppar kaffe innan det var dags att koja.

Torsdag 6 Dec: I dag gratulerar vi Sven Lång Gävle / Samos, som fyller 71 år. Ha nu en bra dag Sven och strunta i snöovädret och tänk på alla sköna dagar i Pythagorio. Själv var jag ut med Bosse i busvädret. Bosse har den goda smaken, efter några kilometer vill hem till stugvärmen. Så vill jag med. Birgitta avlöser mig i snöpulsandet tillsammans med bankpensionärer men utan Bosse. Kostas ringer från Samos och vi pratar en stund om livet där och här. Det var så trevligt att höra deras röster. Terna och Kostas kom tillbaka till Samos från Bulgarien för någon dag sedan så dom viste inte hur det var med Julia och Stavro. På kvällen fick vi fint besök, Gizmo ja och Kerstin och Nicke också förstås. I dag firas Nikos i Grekland så vi firade våran Nikos, alias Nicke H. Birgitta bjöd på god mat och vi fick som vanligt en trevlig kväll. Vi är även bjudna till Hökviken att fira nyår. Det gläds vi åt. En sista vända med Bosse innan sängen kallar.

Fredag 7 Dec: Det har snöat i natt säkert en decimeter. Ser så ut från fönsterbordet!! Vi, det vill säga Birgitta, packar trunken för en weekend resa till Riga med Kerstin och Nicke H. Deluxe-hytt och god mat har vi beställts. Vi åker först till Åsas jobb med Bosse. Hon och Anders ska vara hundvakt över helgen. Sedan bär det av mot Stockholm och Frihamnen. En mellanlandning i Hedemora för att plocka upp Kerstin och Nicke hos Inga, Nickes bästa svärmor. Inga ska ha Gizmo. Vi kommer i god tid till Stockholm och det var nog bra! Vi parkerade bilen på Valhallavägen och åkte buss ut till Frihamnen. Vi gick av på fel ställe visade det sig. Vi försökte checka in på fel terminal. Det var bara att knalla iväg ut till Frihamnen och då var vi glada att vi var ute i god tid. Där checkade vi in och gick ombord på M/S Romantika. Skumpa (mousserande vin), öl och läsk i minibaren som ingick i deluxe-hytten. Vi njöt av skumpan och planerade för kvällen. Först middag i Gourmet Romantika där vi åt god mat och drack ett gott vin. Vi köpte lotter av en tjej och dragningen var klockan 23! Vi kollade lite på showen, med en drink och sedan en öl i hytten. Trötta så vi törnade in tidigt.

Birgitta och Nicke planerar kvällen ombord. © foto: Bengt Ahlstrand     God mat och trevlig personal. © foto: Bengt Ahlstrand     Vilken skapelse. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och Nicke planerar kvällens mat. Mätta och belåtna.

© foto: Bengt Ahlstrand och personal.

Lördag 8 Dec: Vaknade upp efter en skön natts sömn i bra sängar. Lyxfrukost med skumpa och sedan iväg ut på Rigas gator och julmarknad. En mugg varmt vin smakade bra då det var ganska kulet ute. Efter det vi vandrat runt och tittat på fina byggnader och kyrkor så var det öl time. Vi gick in på en liten ölstuga och där blev vi sittandes i värmen. Snabbt tillbaka till båten. Vi har bokat oss för ett besök på kommandobryggan. Jag gillade det besöket, mycket att titta på. När vi bokade oss för bryggbesöket såg vi att Birgitta vunnit en resa för två på lotten vi köpte i går. Middagen åt vi i A la carte restaurangen. Där kom tjejen som sålde lotter och vi köpte några till. Efter att ha handlat taxfri så gick vi för att titta på kvällens show. Nu var vi piggare och stannade till dragningen. Nicke blev först ner att hämta vinst, sedan en gång till!! Jag gick ner och vann en resa, så nu har vi två stycken gratisresor. Även Birgitta vann ett stor gossedjur, värt 320 kronor, vi döpte den till Gizmo och Bosse får den som leksak. Vilken kväll det blev. Vi avslutade med skumpa i Hedlunds Deluxe-hytt! Sov sent denna kväll.

Kommandobryggan. © foto: Bengt Ahlstrand     Lite skillnad på bryggan på Lisskulla III. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag och värdinnan. © foto: Birgitta Ahlstrand     Värdinnan, Birgitta och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand     Nicke blir kvällens första vinnare på lotteri. © foto: Bengt Ahlstrand

Några bilder från Kommandobryggan och kvällens första lotterivinnare Nicke.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 9 Dec: I dag gratulerar vi min dotter Zazza Hernborg Uttran som fyller 48 år. Ha en bra dag Zazza. Nu var vi på väg hem och efter frukosten packade vi ihop alla inköp och kollade så att allt var handlat som var planerat. Nicke och jag for med bussen till Valhallavägen och hämtade bilen. Sedan ut till Frihamnen där fruarna väntade med väskor och öl plattor. Allt gick in i bagaget. Nu mot Hedemora där Inga väntade med maten. Järpar med sås och potatis, saltgurka med mera. Det var så gott. Tack Inga för en trevlig och god middag. Gizmo var så glad när vi kom. Vi lastade över Hedlunds väska och inköpta varor till deras bil och Birgitta och jag for hem till Falun och hämtade Bosse hos Åsa. Han var också glad att se oss. Det har varit en trevlig helg tillsammans med Kerstin och Nicke, med många skratt.

Måndag 10 Dec: I dag gratulerar vi Jan Eriksson Röjeråsen som fyller 65 år. Ha en bra dag Jan. Vi gick upp till Stångtjärn fram och åter. Strax före vi kom ner till parkeringen upptäckte jag att mobilen inte fanns i fickan. Snabbt upp till Stångtjärns stugan och när jag klev ur bilen böjde sig en man ner och tittade på något och vände om för att lämna den i Stångtjärns stugan. Jag hojtade att, "Den är min en vit Samsung"! Mobilen har legat där i 40 minuter innan mannen såg den. Jag har tur, kanske en trisslott!!! Vi löste Melodikrysset och skickade in. En sväng till Clas i Sjön för att handla lite bra saker att skicka ner till våra grekvänner, familjerna Kostas och Stavro. Birgitta som är van att slå in presenter jobbade med det och skrev namn. Jag gick en kiss volta med Bosse. Sedan teve, trevligt att "Halv åtta hos mig" är tillbaka. Vid midnatt, missade programmet på dagtid, kollade jag på ett program om den kvinnliga Franska motståndsrörelsen. Sedan bums i säng.

Tisdag 11 Dec: Birgitta på gymnastik och jag med Bosse upp till Stångtjärn. Nu är jag väldigt noga med mobilen! Vis av gårdagens händelse. Vi träffade ett par trevliga hundar med vidhängande ägare. Det är alltid trevligt när hundarna får hälsa på varandra och tumla runt lite i snön. Sedan var vi och handlade mat och köpte tape för att paketera julklappar till Grekvännerna. Sedan fick bilen en uppsnyggning vid Statoils biltvätt samtidigt fick Bosse en kissvolta med Birgitta, ja det är Bosse som står för kissandet. Jag blir äntligen klippt av frisörskan, skönt då jag kände mig "långhårig".

Onsdag 12 Dec: Börjar dagen med att promenera upp mot Stångtjärn. Vi avbryter då Marco ringer och frågar om starthjälp. Batteriet dåligt eller för kallt. Vi åker i alla fall till Trotzgatan och assisterar. Vi träffar då Chantals hund, en trevlig prick. Sedan är det frukostdags. Jag har lite småproblem med den stationära datorn så jag gjorde en återställning. Jag har bestämt mig för att behålla Tele2s mobila bredband. På eftermiddagen var jag på Öppet hus på Falubygdens släktforskarförening. Som ny medlem tycker jag att dom skulle bemöta medlemmar med lite information och berätta hur det går till på möten. Efter det jag sagt hej, väntade jag på att någon skulle ta kontakt. Jag fick i alla fall en som tog sig ann och visade och förklarade lite hur det går till. Medlemsvård är viktig och särskilt första mötet i föreningar. Jag släktforskade på kvällen mellan teve program. En kissrunda med Bosse och sedan till sängs.

Torsdag 13 Dec: Myggfritt i dag minus tjugo grader när Bosse och jag for upp mot Stångtjärn. Vi gick några kilometer sedan ville vi nog hem till stugvärmen både Bosse och jag. På hemvägen var jag i till Masmästaren och felanmälde belysningen på balkongen. Jag vill inte rota i de gamla ledningarna till lampsockeln. Birgitta är på akupressur och sedan till Skyttepaviljongen vid Lugnet för avslutnings fika med stavgångs brudarna. På söndag ska vi på matiné föreställningen av Ruggugglan, tror jag den heter! I dag har jag bestämt mig för att prova Tele2 telefoni och mobilt bredband. Detta innebär att det kan ta tid innan vårt telefonnummer är tillgängligt. Vi har fått ett temporärt telefonnummer, som du kan få om du vill. Våra mobiler berörs inte av bytet. Kollade på hockey, Sverige mot Sovjet. Jag blir så nervös, så det är ingen njutning att se på. Jag tror jag får sluta att se på sport. Vår häst Bankers Garcon travar på Solvalla den 19 december, lopp 5. Vi hoppas att han gör ett bra lopp. Klockan 21 blir det teve film "Solitary man" med Michel Douglas, Danny DeVito bland annat. Birgitta bjuder rostade mackor med räkor och några glas vitt. 

Fredag 14 Dec: Denna morgon fick jag sovmorgon. Birgitta gick morgon voltan med Bosse. Dagen blev en städdag för mig. Plockade bland annat med gamla datorprylar och lyckades med konststycket att kasta en del. Gick en långpromenad med Bosse utmed en oplogad Gamla Fruns väg, det ger ju motion. På kvällen kollade vi på teve och såg en del program från förra helgen då vi var i Riga. Nu är vi sugna på att åka till Tallin, säkert också en fin stad.

Lördag 15 Dec: Även denna morgon fick jag sovmorgon, då Birgitta gick morgon voltan med Bosse. Efter frukost har Birgitta träff med Åsa, dom ska säkert kolla om det finns något att handla!! Jag gick en volta med Bosse i snöyran. Tanken är att jag ska till Linghed och bada bastu nu på eftermiddagen. Snöyra och otrevligt väder så jag ringde återbud till Nicke. Pratade med Sigmundsson på berget även dom skippar att gå ut i snöovädret. Passade på att släktforska och promenera till Ica för att handla. Kvällen avslutades i teve stolen. Bosse träffade pudeln Pontus på sena kvällsrundan.

Söndag 16 Dec: Birgitta måste vara den snällaste. Jag vaknar av att Bosse parkerar på min kudde, blöt av snö. Dom har gått volta innan jag hunnit vakna. Efter frukosten är det dags att planera vad "vi" ska ha på oss när vi går på Ruggugglan. Jag tar en sväng med Bosse innan vi går. Åsa och Anders är snälla och erbjuder sig att ha Bosse medan vi är på teatern. Tack för det. Bosse blir så kelig när han märker att vi ska bort. Lurig kille den där hunden! Kristina och Sören bjuder på glögg, pepparkakor med god mögelost innan vi ska gå till Falu Stadsteater och åse "Sjukt kul på pensionärshemmet Ruggugglan". Jag, ja till och med vi, kan rekommendera ett besök, så fyndig och vilka rollfigurer, Berit är ju en oemotståndlig ungdom, i arbetsträning. Vi travar i väg till Åsa och Anders för att hämta Bosse. Sedan hem och avnjöt en god middag som Birgitta fixat. Några teve program på kvällen. Bland annat "Odjuret" efter Roslund & Hellstöms bok med samma namn.

Måndag 17 Dec: I dag firar vi Sylvia Björk Västannor, som fyller 67 år och Pär Magnusson Rältagården Djura, som fyller 51 är. Ha nu båda en bra dag. Vid morgonens volta till Stångtjärn träffade vi många glada hundar. Gångvägen upp till Stångtjärn är så bra plogad. I dag blev det en tur upp till ÅVC med kartonger och annat skräp. På hemvägen besökte vi Clas i Sjön för diverse inköp. Fram med borrmaskin skruvdragare och svettrem, Jag ska montera hjul på soffbordet sätta upp en ljusramp under en hylla i "arbetsrummet". Har även köpt ett grenuttag för att flytta Routern till en bättre position. Ska koppla om till Tele2 i morgon, tror jag!! Bosse ville ut för en kiss och bajsrunda, på hemvägen träffade vi på en söt Cocker spaniel med en trevlig vidhängande husse. Vi fick en pratstund om hundar och livet i övrigt. Jag är ganska trött i dag, så det blir tidigt hopp i säng med Karl Gerhards "Katt bland hermeliner".

Tisdag 18 Dec: Piggt vaknade jag, tidigt kanske beroende på att jag snarkade någon timma i går kväll, enligt hustrun. Tidigare volta till Stångtjärn denna morgon. Jag har tid hos Vanky, på Falu Vårdcentral. Vill ha en remiss för att fixa Hallux Valgus, tycker det är på tiden att göra något åt värken! Nu när jag ändå var där tyckte Vanky att jag ska ta prover. Blodtrycket var för högt. Remiss ordnad och blodprov med mera lämnade jag. Sedan for vi upp till ICA Maxi för att handla mat. Passade på att gå en sväng uppe vid Myran med Bosse innan vi for vidare till svågern Harry P med en julblomma. Harry blev glad för blomman. Suttit dryga halvtimman i kö för att säga upp ett medlemskap i något som heter "Bara spara". Sedan lika lång tid med Vattenfall dit vi flyttar vårt elavtal. Stekt falukorv med mos till middag, det är mums det. Nu har jag kopplat om Tele2 mobilt bredband till båda datorerna, utom Birgittas som får ligga kvar på ComHem till det avtalet upphör.

Onsdag 19 Dec: Volta upp till Stångtjärn som vanligt. Träffar en del trevliga hundar och annat folk. Det är skönt väder nu någon minusgrad och bra väg att gå på. Jag var inne på Skatteverket, eller vad dom nu kallar sig för, för att hämta en broschyr över försäljning av bostadsrätt. När jag kommer hem visade det sig att den var för detta års taxering.... varför! Vår häst travar på Solvalla i kväll, i ett lärlingslopp det blir spännande. Jag fick ett e-mail från en firma i Uppsala, Legionova att mitt virusskydd måste förlängas! I e-mailet var en PDF fil med, faktura där det framgick att tiden gått ur. Var det ett försök att blåsa mig? Jag har IT Komponenter i Leksand som leverantör av NOD32, (aldrig hört talas om Legionova), och det räcker till oktober nästa år. Några promenader med Bosse. Åsa kom på middag, dom åt fisk och jag ärtsoppa. Våran häst kom etta i kväll det glädjer oss att han är på gång. Tidigt i säng med Bosse som sällskap. 

Torsdag 20 Dec: Efter den sedvanliga morgonvoltan åkte vi till ICA Britsarvet för att komplettera en del matvaror. Det blir en sen frukost i dag, men vad gör det. Sedan ska vi till Hårtrimmet på eftermiddagen för att få Bosse "Julfin", kloklipp och lite pälsvård. Det blir spännande om han uppskattar det!! Under tiden Bosse njuter hos Eva gick vi på stan och kollade i affärer. Inte det roligaste jag vet men det var varmare på Tempo än ute! Jag köpte "Lindemans Låda" som vår julklapp. Tolv timmar Lindeman kan ju få en på strålande skratthumör. Jag har någon LP med Lindeman men ingen skivspelare. Det vankades Julkorv med potatispuré och Birgittas hemmagjord senap, mycket gott. Avslutade kvällen med en kvällspromenad. Mötte en tjej med en Dvärgschnauzer, en trevlig hund. Jag funderade varför tjejen stod med ena armen om ludna vantar... det var en schnauzer valp tio veckor och så söt, son till hennes hund.

Fredag 21 Dec: Morgon voltan gick runt i vårt område denna morgon. Birgitta lite krasslig i halsen så hon fick stanna hemma. Sedan var det storstädning av lägenheten. Jag körde dammsugaren och Birgitta dammade och vaskade golven. Det tog några timmar innan vi var nöjda, jag Birgitta vill säga. En tur till fots med Bosse till flask- och burk insamling. I dag knatade jag i väg till närmsta pizzeria för att inhandla kebab tallrikar till middagen. Det var vi värda. Skickat några julkort. Kollat teve och tidigt i säng.

Lördag 22 Dec: Pigga bar det av mot Stångtjärn denna morgon. Bosse på bushumör i nysnön. I bland svårt att ta sig fram! Vi träffade några trevliga hundar på hemvägen, bland andra Lia, en söt Jack Russell som ser ut att ha rymt från "Bregott Fabriken". Efter frukosten löste vi Melodikrysset. Lite halvsvårt i dag, jag är väl ingen höjdare på julmusik, Birgitta däremot, så vi fick till det ändå! Jag ägnade dagen med att skicka e-julkort. Förlåt om jag glömt någon! Kvällen avslutades med "Körslaget" och "Die Hard 2", som var spännande med överdriven. Humorn räddade det hela. Bosse fick en sen kisstur.

Söndag 23 Dec: Äntligen träffade vi på den äldre damen med tax som bor uppe i Lövberget. Nittio år och fräsch som en nyponros. Det är trevligt att gå till Stångtjärn, många känner man i gen nu som är ute med eller utan hundar. Frukosten smakar bra efter promenaden. Nu gäller planering inför kvällens middag med Åsa, Anders, Marie, Jan, Jessica, Mikael och Emma. Bord ska förlängas några stolar ska tömmas och flyttas in i vardagsrummet. Birgitta jobbar på i köket och matlagningen går som på räls. Åsa och Anders kom tidigare. Åsa för att hjälpa till i köket och jag förströdde Anders genom att sätta honom på att programmera om tevekanalerna. Själv jobbade jag på en av våra grekdagböcker som saknade bildtexter. Maten smakade bra och alla verkade nöjda. Birgitta, Bosse och jag följde Åsa och Anders en bit på väg så Bosse fick chansen att kissa. Nu går diskmaskinen och lite pyssel innan det är dags att törna in!

Vad får jag för klapp? © foto: Bengt Ahlstrand     Detta var klappen från Sågmyra. © foto: Bengt Ahlstrand     Julklappen från Åsa och Anders. © foto: Bengt Ahlstrand     Julmiddag hos oss. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse fick julklappar. Vi fick mat, Åsa, Anders, Marie, Emma, Mikael, Jessica och Jan.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 24 Dec: Uppe med tuppen, ja nästan. Vi ska skjutsa Stina och Sören till stationen. Dom ska resa till Helsingfors över jul. Inte kul att släpa på väskor i snömodd och småkyligt väder tidigt på morgonen. Birgitta gick ifrån Sturegatan ner till bussen så Bosse fick en morgonvolta han med. I dag blir det nog en riktig slappar dag med teve för hela slanten! På eftermiddagen ringde Stavro och hälsade oss en god jul. Känsliga samtal blir det gärna med våra gamla vänner från Pagonda. I dag blev det några snapsar till julmaten. Kvällen var fylld med teve tittande innan det blev sovdags.

Tisdag 25 Dec: I dag gratulerar vi Sören Forsman Falun, som fyller 77 år. Ha det bra i Helsingfors. Snöyra nu på morgonen när Bosse och jag gick morgonvoltan. Bosse ville hem redan efter någon kilometer. Jag var tacksam för det. Nu har jag äntligen kommit till skott, att programmera dvd spelaren. I dag ska jag spela in några teve program. Birgitta följer med på en volta med Bosse. Vi ska handla lite frukt. Nu har ICA Brittsarvet lyssnat på vårt önskemål om Åsens lantmjölk, även Gammaldags, varför jag köpte med mig en sådan också. I dag ringde vi både Stavro och Kosta för att höra om paketet kommit fram. Kostas kollar efter juldagarna. Svt Play fick bidraga med "Så ska det låta" som vi inte såg i fredags. Så bra, vilka artister. På kvällen bland annat "Änglagård tredje gången gillt".

Onsdag 26 Dec: Nu på morgonen ska jag ta blodtrycket, så även två onsdagar framåt och skicka resultaten via e-mail Vanky. Det var bättre värden efter jag tagit tabletten!!! Denna morgon gick vi runt i närområdet Bosse och jag. Vi mötte "Totte" Hasse O,s hund på hemvägen. I övrigt en del trevliga hundmänniskor under dagens volter. Jag tror Bosse fått bättre "rykte" i området. Änglagård som jag bandade i går fungerar icke. Jag gjorde nya försök i dag med ABBA och Roxette. Inte heller denna gång fungerade det. Jag vet inte vad jag gör för fel. Jag kan se på köpta DVD filmer. Någon som har några tips? Vid den sena kvälls voltan träffade jag på grannen och den söta Cocker Spaniel. Det blev sent i säng denna kväll.

Lämna inte söngen obevakad.... © foto: Bengt Ahlstrand

Jag lämnade sängen för en stund... sedan upptagen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 27 Dec: Pigg trots sent i går. Bosse och jag fick en skön promenad och vi kunde njuta av vacker soluppgång. Frukosten smakade bra efter rundan. Bitgitta var på sylt humör och fixade apelsinmarmelad. Det var mycket teve i dag med. Löst Sudoku. På kvällen var jag ut en vända med Bosse. Sedan var det att avsluta dagen med en Bond film "Die another day". En sista nattkiss med Bosse sedan i säng. I morgon ska vårt ordinarie telefonnummer fungera via tele2 om nu allt klaffar. Men vi har ju mobiler.

Fredag 28 Dec: Som väntat så fungerar ingen av våra fasta telefoner nu! Vi får hoppas att det inte krånglar för länge med övergången. Morgon voltan gick Bosse och jag upp till Stångtjärn. En fin morgon med solen strålande i snötäckta träd.... snålblåst på uppvägen. Träffade en glad Lia, som kom oss till mötes i full fart. Nu fungerar vår telefon. Ett besök på Ica för att komplettera kylskåpet. Jag frestades av Pytt i Panna varför vi köpte färdig mat. Gott med stekt ägg och rådbeter. På Ica träffade vi på "Skorpans" matte och husse. Ett trevligt par som nyligen flyttat hit. Skorpan är en trevlig tik som jag träffat några gånger. Die Hard 4 på teve i kväll. Jag gav upp allt för överdriven tycker jag. Birgitta kollar säker färdigt.

Lördag 29 Dec: I torsdags var det ett år sedan vi flyttade hem till Falun. Tiden går fort. I dag snöyra, sådant som kryper in under kragen. Bosse och jag var tämligen ensamma vid morgon voltan. Har man inte vårdnaden om en hund så ligger man säkert kvar i sänghalmen. I dag ska vi försöka komma ihåg att lösa Melodikrysset direkt via radion. I dag kändes det svårt med vissa ord i Melodikrysset, men med lite Google så fick vi till det. Nu är vårt ordinarie telefonnummer i funktion igen. Vi gick en sväng till Brittsarvet för att Birgitta ska hämta ut sin medicin. Kollade på skidor. Till middag åt jag pölsa och Birgitta fisk. På kvällen mer teve. Nu "Jag Kulle" på nattduksbordet.

Söndag 30 Dec: På tisdag startar vår häst Bankers Garcon i Eskilstuna, blir spännande att följa hans återkomst och form. Varmt ute över fyra grader. När Bosse tröttnat på att snusa i min säng ska vi ut och halka runt en sväng. På Birgittas smarta uppmaning så for jag till hundgården vid Tisken i hopp att Bosse ska få någon att leka med. Men inte en hund så långt ögat ser. Det kom en förbi och Bosse viftade glatt men dom gick förbi. Nicke ringde och testade vår telefon. Tittade på JVM Canada USA och sedan blir det skidor. Det blir en teve dag igen. Birgitta bjöd på kalvstek från Rältagården och vi korkade upp julklappen från Åsa och Anders, ett rött vin från Rioja, Cautivo från bodegas Heredad De Baroja. Det vinet passade bra till kalvsteken. Tack för julklappen! En sista vända med Bosse innan det var dags för Jag Kulle och sängen!

Måndag 31 Dec: Årets sista dag har randats! Jag åker bort till den tomma hundgården igen, mest för att slippa anstränga mig. Jag har smittats av hustruns snuva. Bosse tröttnade ganska tidigt på att ströva omkring ensam. Hem till frukost och sedan packa för resa till Hökviken och nyårs firande med familjerna Olofsson och värdparet Hedlund. Vi bjöds en god svampsoppa till lunch när vi anlände. Nicke och jag gick en vända med hundarna. John N med familj och kompis familj är också i Hökviken för att fira nyår. Barnen Ida, Signe och Elias kom för att hälsa på hundarna, samt att få glass av Nicke.

Ida med kompis kommer för att hälsa på hundarna. © foto: Bengt Ahlstrand     Ida kom med pappa John för att kolla hundarna. © foto: Bengt Ahlstrand

Ida och Elias kom för att hälsa på hundarna. Signe per fordon!

© foto: Bengt Ahlstrand

Damerna fixade med maten inför kvällen. Vackert dukat bord med fint porslin och glas. Vi bjöds på snittar och mousserande vin innan den goda maten serverades. En skön festlig stämning var det under kvällen. Alla var vakna när klockan slog tolv! Bosse rymde, troligen några rådjur som lockade iväg honom in i skogen eller över åkrarna, vart får vi nog inte reda på. Alla gick runt med ficklampor och ropade på honom. Till slut såg vi några bilar sakta in och jag såg Bosse komma knatande på vägen. En lättnad och ett tack till bilförarna som såg honom på vägen och bromsade in. När vi varvat ner efter den persen så var det dags att sova sent blev det. Tack till Kerstin och Nicke för en trivsam nyårsfest och till Gunn-Britt och Thomas.

Nicka förbereder drinken inför middagen. © foto: Bengt Ahlstrand     Kerstin kommer med tilltugg. © foto: Bengt Ahlstrand     Nicke. Gunn-Britt, Birgitta och Thomas. © foto: Bengt Ahlstrand     Värdparet Kerstin och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker dukning och god förrätt. © foto: Bengt Ahlstrand     Dags att avnjuta nyårsmiddagen 2012. © foto: Bengt Ahlstrand

Nicke förbereder drinken och Kerstin kommer med tilltugg. Trevlig samvaro hos Kerstin och Nicke. Förrätten och vacker dukning.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tryck på F5 för senaste version av  webbsidan.

Nu gäller dagboken Jan - Mars 2013


 Senast ändrad 2021-01-03 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2012 - 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.