Ahlstrands Webbsida.

Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another Language.

Bekämpa Spammen! Klicka här!

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + End för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2016 

Juli - September.

Fredag 1 Juli: Kalo mina! Birgitta piggare än en Pelikan. Hon gick långa å vändan innan jag han vakna ur törnrosa drömmar. Efter frukost var det dags att jobba ett tag. Grästrimmer och diverse fixande med landen. Rädisor smakade vi på, goda. När det började duggregna så far vi på inköps resa. Drivmedel till maskiner och drivmedel till människor! Samt lite mat. Vid vattentunnan är det spännande. En havande skogsödla har beslutat föda sina ungar där. Hon är inte så blyg av sig!

Skogsödla Zootoca vivipara © foto: Bengt Ahlstrand

Havande Skogsödla Zootoca vivipara

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 2 Juli: Efter frukost och Bosses morgonvolta var det dags att lösa på Melodikrysset. I dag blir det nog dagsregn, bra för grödorna och jag får vila. Jag kommer att tänka på en händelse på Clas i Sjön. Det var demonstration av en Japansåg, en smart handsåg. En massa åskådare, så jag trängde mig fram för att känna på den. "Den är hur lätt som helst att såga med", sa han som visade den. Birgitta frågade om den sågade av sig självt? "Nej hurså", sporde demonstratören. "Jo när jag drar in andan så får min man ont i ryggen"! Alla skrattade hjärtligt, jag köpte sågen och smet iväg.

Söndag 3 Juli: Vaknade tidigt och efter frukosten en vända med Bosse. Jag jobbar vidare med röjning av gräs och sly hos grannen. Hasse L hälsar på och förhör sig om Birgittas hälsa. Samtidigt får vi kärt besök, svågern Harry P, Helena och Peter kommer upp för att äta mat med oss. Vi får några trevliga timmar med skapligt väder. Ok lite regn av och till. Jag forsätter sedan röja hos grannen. Anna-Greta kommer förbi och pratar med Birgitta. På kvällspromenaden träffar vi Margareta och Krister för en liten pratstund, innan regnet tvingar oss hem för att rädda dynorna på utemöblerna. En macka innan vi kollar på matchen Frankrike mot Island. Trots Islands förlust så har dem gjort ett enormt bra Europa Mästerskap.

En vacker regnbåge över Korholen.

En vacker regnbåge över Korpholen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 4 Juli: Vilken fin morgon, solen skiner och det 15 grader i skuggan. Vi knallar runt med Bosse och möter samma Esping på exakt samma ställe, liggande och sola i värmen. Ska ta med kameran i morgon. Jag knallar över till grannen och jobbar vidare med slyn. Lite kinkigt då jag inte känner igen var det finns sten med mera, så lite stryk fick klingan. Bosse får träna på att vara hemma i dag, några timmar blir det. Vi har tid hos Åkerströms Bil i Leksand. Det gäller tvätt av bilen in- och utvändigt. Under tiden går vi en promenad till "centrum", vi ska luncha på "Lyktan", en buffé restaurang. Lasse J har tipsat oss om den. God mat och trevlig personal. Både husmans och kina mat. På hemvägen hämtade vi ägg hos Ägg Märta! Gissa vem som var glad när vi kom hem. Bosse for runt som en skottspole för att samla "flocken". Ingen rymning trots saknad av koppel. På kvällen tittade vi på ett program om Björn Borg. En sen vända med Bosse och vatten hämtning.

Tisdag 5 Juli: En strålande sol över Korpholen även denna morgon. Inte så lätt att kravla sig ur bingen, när den är så skön att knoppa i. Men Bosse får mig på andra tankar. Birgitta skuttar glatt ner, eldar i spisen och lagar frukost. Vi går en sväng ner mot skogen, kameran beredd att föreviga Espingen, den lyser med sin frånvaro. Det får duga med fjäril och pion. På eftermiddagen blir det ett kortare arbetspass hos Erikssons. Anna-Greta kommer upp och fikar. Jag pratar med Kerstin S i Järvsö, lite  problem med datorn.

På väg hem till frukost. © foto: Bengt Ahlstrand       Birgitta tvättar fönster. © foto: Bengt Ahlstrand        Trångt på blommorna. © foto: Bengt Ahlstrand         Årets första pion blommar. © foto: Bengt Ahlstrand

På väg hem till frukost. Birgitta fönster putsar. Trångt på blommorna. Pionen blommar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 6 Juli: Ingen Esping i dag heller. Jag har nog missat chansen att få några bra bilder på en ganska ung orm. Bosse vill in till Margareta och Krister. Där blir vi kvar en stund. Vi packar bilen för färd till Falun. Jag har ett datorjobb. Vi fikar hos Karin M, hon blir så glad när Birgitta följer med. Vi blir där en bra stund. En som blev glad när vi kom hem var Bosse. Det är nog nyttigt för Bosse att lämnas ensam lite då och då. Även när vi var på Cykel Akuten blev han glad och sprallig. Han har legat och tuggat på ett ben i nästan en timma vilket är bra för tänderna. När det kommer främmande och när vi varit borta ett tag så gillar han tuggben. Cykel Akuten var lite småtrevlig. På hemvägen var Birgitta in till Åsa, hon har att par skor som Åsa fixat åt henne. Kollade på andra halvleken av EM fotbollen, Portugal vann över Wales med 2 - 0.

Torsdag 7 Juli: Vaknade tidigt, troligen för det är så ljust i lägenheten och morgonsol. Nu ska vi utföra diverse ärenden och sedan drar vi upp till Korpholen. Det var dags att vattna landen, märkte vi när vi anlände fäboden. Vi fick erbjudande av Anna-Greta att gräva upp en rabarberplanta. Vi fick prova på många ställen innan vi hittade en lämplig plats att plantera på. Mycket sten är det. På kvällen tittade vi på fotboll, Frankrike - Tyskland 2 - 0! Sov sedan gott.

Husse jag ser dig, skippa nattmackan och kom upp och lägg dig!

Husse jag ser dig, skippa nattmackan och kom upp och lägg dig!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 8 Juli: Nu var det en skön morgon, vi vaknade till. Stålande sol. Frukosten utomhus bland humlor och annat småkryp. I dag får det bli en vilodag, känner mig lie hängig trots god sömn. Hasse L kommer förbi med ytterligare en smart vinkelsåg till låns. På efter middagen kommer Lars J, till Bosses stora glädje. Bosse hoppar upp i trädgårds soffan och ska ligga nära! Birgitta fixar grekmat till kvällen. Margareta och Krister är bjudna. Vi grillar sedan, får och den sedvanliga starka korvar. Dem har med sig Ouzo, så gott att ha till Meze. Ömsom regn och ömsom sol, vi fick ändå en mycket trevlig kväll tillsammans. 

Margareta och Krister var hos oss och grillade. © foto: Bengt Ahlstrand

Margareta och Krister var hos oss och grillade.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 9 Juli: Vaknad till en stålande morgon. Frukost och sedan löste vi Melodikryset. Vi ska nu åka och kolla lite loppis i Lindor och Rälta. Mycket grejer var det, men som tur har vi ingen plånbok med. Fickpengarna räckte till var sin glass, Sedan en sväng upp till Lasse J. Jag behöver låna ett tangentbord, till en stationär dator som ska fixas. Synd att det var Ps2 anslutning. Sedan kom regnet och åskade rejält runt fäboden. Bosse tycks ta det med ro. Vi fick kolla på en dvd film, "De omutbara". En sista volta med Bosse. Dimma över Sjöbotten.

Hjälpte inga pussar där! Fortfarande groda men en gullig sådan. © foto: Bengt Ahlstrand

Hjälpte inga pussar där! Fortfarande groda men en gullig sådan.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 10 Juli: Vilka mornar vi är begåvade med, sol snart sagt varje morgon. Även i dag ska vi ha vilodag. Det känns lite konstigt men jag måste lära mig att inte ha ågren! Ut med solstol och en nyinköpt pocket, "Blå Stjärnan" av Jan Guillou. Det är en bok om Norska motståndsrörelsen, ett ämne som jag gillar. Det finns en bra bok jag läst flera gånger, "Det ordnar sig alltid" av Max Manus. En verklighets skildring om sitt deltagande i Kompani Linge, en grupp som utbildades i Storbritannien. Lasse J kom hit en stund till Bosses stora förtjusning. Bosse är så kelig numer när vi satt på den smala bänken på förstubron hoppade han upp i mellan oss. Korta å rundan gick Bosse med på i dag. Det innebär att han kan försöka fånga fågelungar, husse nekar till sådana utsvävningar, samt kolla om det finns leverpastej hos Margareta och Krister. På kvällen kollar vi "Den våldsamma vilda Västern".

Bosse gilllar när Lasse kelar med honom. © foto: Bengt Ahlstrand     En vacker fjäril på Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Kor på beta på Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse gillar att Lasse J kelar. Djuren trivs på Sjöbotten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 11 Juli: Sol även denna morgon. Det ska snart skymmas av moln. Birgitta hjälper mig i dag hos Gertrud och Göran. Det var bra då hon pushar igång mig. Vid två tiden kommer regnet, nio millimeter vid sextiden. Jag har lovat Lars E att hjälpa honom med rönnen vid deras infart. Jag ska övertala min nya huggare kompis, Krister att bistå med kil, rep eller spel insatts.

Tisdag 12 Juli: Vid Bosses morgonvolta träffade vi Lena E och två damer från Lindor, vid brunnen. Jag gick hem med vattenhinkar och Birgitta satt kvar på ljugarbänken en stund. Efter frukosten bär det av mot Leksand för att besöka grönsaksmarknaden, sedan till Clas i Sjön. Där köpte vi bland annat en "el tändare", eller vad den nu kan heta. Man använder den till att få fart på kolen i grillen. Slutligen ICA i Gagnef. Mycket inköp blir det då vi får fint främmande till helgen. Det blir Gizmo och Kasper, med vidhängande päron. Det blir trevligt. Vi handlade olivolja på ICA Gagnef, det var säkert mer än tio år sedan vi behövt köpa. Vi har klarat oss med egen och Stavros olivolja tills nu. Vi får se om vi kan komma ner till Samos, för att få hem olivolja. På kvällen, trotts ihållande regn elva millimeter, grillade vi och det fungerade alldeles utmärkt med "el tändaren". Allsång på Skansen kollade vi på. En kvälls vända med Bosse, lite blått på himmelen är det.

Onsdag 13 Juli: Birgitta och Bosse gick långa å vändan och jag ägnade förmiddagen till grannens fäbod. Det gäller att passa på mellan skurarna, även ett kort pass på eftermiddagen. Jag kan inte neka att jag blir lite trött, men det är stenigt och ojämn mark. Balansen är ju inte den bästa heller. Birgitta har städat och pysslat mest hela dagen. Energi finns det gott om, skönt att hon fick vård i tid. När jag kör sly med mera till brännhögen, kom hunden Leja till grinden för att kela lite. Hon är så mysig. Tittade på ett program om DNA test i släktforskningen. Ok jag slumrade lite som vanligt.

Torsdag 14 Juli: En lugn förmiddag, läste vidare i "Blå Stjärnan" av Jan Guillou, i väntan på bra väder. Hasse L kom och vill ha hjälp med att starta bilen. Sedan var det dags att jobba vidare i grannens fäbod. Nya trimmern pajade direkt. Den gamla som jag fått av Nicke H gav också upp. Har startat så bra tills i dag. Kollade tändstift och ingen gnista. Får köpa i eftermiddag. Birgitta har städat inför morgondagens gäster, Hedlunds och Olofssons ankomst. Vi ska åka in till Leksand och lyssna på Doug Seegers på kvällen. Vi käkade en snabb middag och sedan tittade vi på Prinsessan Viktorias födelsedag på teve. Ett program om Ralph Erskine kom vi in på, helt ovetande. Trevligt, Ralph träffade jag några gånger, han bodde granne till en kompis Anders N på Drottningholm.

Fredag 15 Juli: Birgitta gick långa å rundan med Bosse. Jag körde trimmern hos grannen. Birgitta lagar mat, i dag ska vi få fint främmande. Familjerna Hedlund och Olofsson, med vidhängande hundar, Gizmo och Kasper. Kasper fick det körigt, endast fyra månader gammal fick han träffa gamla gubbar, inte mig utan hundgubbar. Lunchen gick att ätas utomhus. Vi pojkar gick en vända med hundarna. Kasper har tur som kan få gå lös. En trevlig och glad kväll med våra vänner. Även Lasse J kom förbi på en öl.

GunnBritt, Kerstin och Birgitta på hundvolta. © foto: Bengt Ahlstrand     Kasper åker på tvätta tassarna efter div. besök i lerdiket. © foto: Bengt Ahlstrand     Nybadade tassar. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse och Gizmo. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta, Kerstin och Thomas. © foto: Bengt Ahlstrand     Gunn-Britt och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand

Gunn-Britt, Kerstin och Birgitta på hundpromenad. Kasper åker på tasstvätt, lerdiken är inte bra. Kasper, Bosse och Gizmo. Middag på Tunet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 16 Juli: Nicke är det synd om, han var den som fick ta första törnen, tidigt morgon pass med hundarna. Lunchen fixade Kerstin, en god lammgryta. Olofsons var tvungna att bryta tidigare i dag, dem väntar barnbarn från Stockholm. Kerstin och Nicke blir kvar till i morgon, vilket vi tycker är trevligt. Vi pratade gamla minnen om de tjugofyra år som vi umgåtts, vad mycket vi har upplevt under dessa år.

Söndag 17 Juli: Når vi åt frukost kom Lasse J förbi på fyrhjulingen. Han har varit till skogs och hitta kantareller, många var dem. Kerstin och Nicke åker hem, via Leksandsbröd. Jag var till Lasse och fick hjälp med trimmen. Nu är det hög tid att frisera tunet. Birgitta körde trimmer. Även grannens gräsmatta fick en omgång, körde även trimmer. Märkvärdiga saker händer. Kerstin berättar om att dem får besök av en fiskbil. Medan vi äter middag kommer det en kille och knackar på, "Jag kommer med fisk och besöker  sommarstugor" snacka om sammanträffande!  Birgitta knallar naturligtvis med och köper en massa "ben". Dyrt var det!!! På kvällen somnade jag till teven, som vanligt.

Måndag 18 Juli: Vilken morgon, strålande sol, synd att vi måste till Falun i dag. Jag fortsatte trimma hos grannen och Birgitta plockade ihop, efter lunch åker vi. Bosse gillar nog inte det. Jag har ett datorjobb och Birgitta ska tvätta. Bosse har tid hos Eva tidigt i morgon. En sen tvättid blev det, redan i dag och en tidig i morgon. Mitt dator jobb drog ut på tiden, så det var att äta middag och kolla på Beck. Sedan hopp i bingen.

Tisdag 19 Juli: Birgitta knallar upp tidigt för att tvätta. Klockan sju, hu då! Bosse och jag trynar lugnt vidare, vaknar lagom till frukosten. Jag tar morgonpasset med Bosse. Sedan ska vi till Eva på Hundtrimmet, vilken skillnad, i dag hundtrimmet i går grästrimmer. Sedan är det dags att göra veckans inköp. Jag har ett dator jobb innan vi kan åka till Korpholen. Vi stannar i Leksand för Birgitta vill köpa frukt och grönt hos Turkarna på torget. Sedan var det dags att hoppa i arbetskläderna, trimmar hos grannen. Birgitta går å runda med Bosse, hon har då tur, ser Tornfalks ungar nästan varje volta. Jag tar kikaren, men ser inga ungar. Dags för middag, korv och potatissallad, med en massa grönt... hon var ju hos Turkarna. På kvällen en trevlig Allsång på Skansen, som grädde på moset en timma med Orup, så himla bra! Sista kissrundan med Bosse.

Onsdag 20 Juli: Nu märks det att Bosse är på landet. Han har ingen brådska ut. Birgitta däremot har bråttom, tidigt upp och sätter fyr i spisen, lagar frukost. Lasse J kom förbi en stund. I dag kommer Kerstin S från Järvsö på besök. Hon har med en krånglande laptop, så jag har sysselsättning. Det blir vilodag från trädgårdsarbete. Inga fel på Kerstins laptop. Snarare fel från Telia och mobila bredband. Jag får ringa dem i morgon. Kaffe hos Birgitta och Rolf. En trevlig bekantskap. Vi pratade och skrattade gott i ett par timmar. En fin fäbod har dem. På kvällen en god paj som Kerstin fixat, samt rödvin därtill. Vi kunde sitta ute länge och njuta. Nu fick jag se Tornseglare för första gången i år. Kan inte låta bli att lägga ut ett par bilder på vår älskade Bosse.

Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse vår älskade hund. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 21 Juli: Vilken morgon, inte ett moln i siktet. Jag fick tvinga Bosse för en morgon volta. Han vill hellre ligga i sin sandgrop i skugga. Efter frukost ska damerna in till Leksand för att "titta i affärer"! Jag följer med då jag har några ärenden. Trångt och hett är det, damerna ringer ganska omgående och vill hem. Birgitta och Kerstin röjer bland hallonen bakom gäststugan, det ska bli hallonhäck så småningom. Jag ringer Telia, angående Kerstins mobila bredband. Jag får en uppdaterad programvara och efter en del laborerande får jag fart på hennes uppkoppling mot nätet. Mat tillbehör fixas av damerna, vi ska grilla med Lasse J i kväll. Gott var det och trevligt hade vi.

Fredag 22 Juli: Att vi har haft trevligt i går kväll känner jag idag. Trött är ju bara förnamnet. Men käringarna är pigga, så mycket vila blev det inte för mig. I dag så hett, så skugga gäller. En Esping dristade sig ut på tunet, till damernas rop på hjälp. Jag fick transportera ormen till skogs, för Bosses ena favorit plats får inte störas av dylika djur. Bosses visade intresse för ormen som säkert lämnade dofter i sin ilska att inte få bo kvar. Vid lunchtid for Kerstin hem. Göran E kom förbi och vi pratade lite om deras tomt, där jag jobbar för att snygga till. På kvällen grillade jag och Birgitta korv. Sedan teve, Saltön och idrott. En sen volta med Bosse och sopor.

Lördag 23 Juli: Birgitta vaknade tidigt och vattnade grödorna, jag och Bosse trynade fram till niotiden. Frukosten och kaffedoften fick oss att knalla ner. Nu är det dags att lösa Melodikrysset. Mats Sparr delade följande historia på Facebook. Den lille pojken frågar sin mamma: - Mamma, är det sant att dalafolket är kannibaler? - Nej, lilla gubben. Var har du hört det? - Jo fröken säger att dom lever på turister. Nu har även jag sett att Torfalken har tre ungar. Dem cirklar runt över fäboden. En liten mus gör mig sällskap under stolen. Bosse vill upp och mumsa fågel. Åsa och Anders kommer från sin MC semester i Norge. Vi fikar och dem berättar om resan.

Den lilla musen gömmer sig för Tornfalken. © foto: Bengt Ahlstrand     Släpp loss mig, jag vill fånga en falk. © foto: Bengt Ahlstrand     Tornfalk. © foto: Bengt Ahlstrand

Musen söker skydd för Tornfalken. Bosse vill upp till Tornfalken.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 24 Juli: Bosse är så bra nu, han har ingen brådska ut på kissrunda. Han säger till när det tränger på. En katt sitter på vägen och stirrar på mig. Hämtar kameran, under tiden har katten dunstat. Soligt i dag med, verkligen varmt ute. Vi går lilla å vändan och träffar på Krister W. I dag blir det lite pyssel, städning bland annat. Jag är över till Göran och Gertrud. Vi pratar om vilka träd han vill ha ner med mera. Ett par från Rälta knackar på, dem saknar katt sedan midsommar. Många katter är tydligen på "semester". Birgitta bjuder på en god middag. Kollar på Vilda Western, ett program om indian utrotning och bankrån. Bosse fick tok spel! På kvällen naturens egen underhållning! Det var två rådjursbockar som skällde i skogen, den ena tjugo meter från oss. Jag såg den ganska länge, då rådjuret kollade var Bosse höll till. Det andra djuret skällde längre in i skogen och drog fram och åter av lätet att döma.

Lamm på grönbete. © foto: Bengt Ahlstrand     Bitgittas fiina blommor. © foto: Bengt Ahlstrand

Lamm på grönbete. Birgittas fina blommor.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 25 Juli: Soligt och fint även denna morgon. Tjugosju grader efter frukosten, då vi åkte till Clas i Sjön för att handla. Birgitta släpade in mig i två olika klädaffärer för att köpa trekvarts långa byxor, eller vad byxorna heter. jag klarade mig och bjöd på glass. Lite pyssel på fäboden, slog gräs med trimmern så även Birgitta med sin maskin. Min tråd gick av hela tiden trots försiktighet. Tror att tråden är gammal och vek!! Vid närmare eftertanke kan det bero på att trimmer huvudet är slitet, hålen är ovala där tråden sitter. Nöts kanske av. Lasse J har en fyrkantig tråd jag ska få och prova om den är hållbarare. På hemväg efter kvällsrundan, satt vi en stund hos Gertrud och Göran på deras tun och pratade. Bosse kände sig hemma. Birgitta plockar blåbär, det blir nog en paj.

Tisdag 26 Juli: Vilken sommar vi har. Varmt och skönt i dag med. Vi jobbar så smått och jag åker upp Till Lasse J och får hjälp med att ladda trimmern med en fyrkants tråd. Det var som jag anade att min tråd är för gammal, säkert sedan vi bodde på Jonheden. På kvällen åker vi till Falun. Vi handlar på ICA, veckans inköp. Vi tittar på Allsång på Skansen. Sanna Nilsen blir bättre och bättre. Bra ös på henne i dag. Jag tar en cykeltur, längesedan jag motionerat. Flytten rubbade mina motionsrutiner.

Onsdag 27 Juli: Birgitta sovit dåligt i natt, upp tidigt för att tvätta några maskiner. Jag har två IT jobb i dag. Birgitta köper grönsaker av Turkarna på torget. På tisdagarna är dem i Leksand. Jag köper nytt bensinfilter till trimmern, som är svårstartad. Behöver säkert en rengörning. Kvällen blev inte som jag tänkt mig. Men det är en ny dag i morgon.

Torsdag 28 Juli: Bosse har sovmorgon, som numera är vanligt. På förmiddagen kom det en regnskur, bra för grödor och vattentunnan. Birgitta går en lång volta, jag förstår att det känns bra. Jag jobbar med sly och annat oönskad växlighet. Lassa J kom på motorcykeln, tagit en tur. Bra, jag fick hjälp med bensinfiltret och annan lärdom som jag inte tänkt på. Tack för det Lasse. Luckrat i landen och sått en ny omgång rädisor. Vi var upp till ÄggMärta, för att handla dagsfärska goda ägg. En sväng till Barbro och Lasse R för att pussa på deras nio veckor gammal valp. Något så sött var det längesedan vi sett. På kvällen grillade vi.

Fredag 29 Juli: En strålande morgon som vanligt. Vi kan inte klaga på denna sommar, även om den kom sent. Vi jobbade med grannens fäbod. Birgitta kör skottkärran och jag rensar sly. Hasse L kommer förbi och förhör sig om Birgittas hälsa. Efter arbetet känns det bra att ta en dusch. Campingduschen är en smart anordning, en plastbehållare som man pumpar upp tryck i. Gissar att det är Hans P som köpt den till Korpholen. Bosse markera besök, det är Lasse J som kommer på fyrhjulingen. Vi får älgfärs och egentillverkad älgkorv. Mången tack Lasse. Jag åker till Clas i Sjön för att lämna tillbaka segel och få min trimmer lagad. Jag saknar kvitto på seglet, det löser sig ändå via köphistoriken, då hustrun viste inköpsdatum. Dem är så bra på Clas i Sjön och Ebba som jag chattat med på förmiddagen. Vi tittade på Saltön och Sally på teven. Vi satt sedan ute och njöt, en stund i alla fall, Bosse drog som en avlöning och var borta en stund, kändes som en evighet. Man kan inte tro att denna slappa hund kan prestera sådan fart. Vi var ju ängsliga då det sköts ett vildsvin i går kväll några hundra meter från fäboden. Vi har sett många vildsvin dom senaste åren.

Lördag 30 Juli: Uppe i ottan, sovit gott som vanligt. Bosse slappar och det är ju förståligt efter gårdagen eskapad. Vi löser Melodikrysset, i dag lätt eller så är vi duktiga! Tre millimeter regn nu på förmiddagen. Vi gick en volta med Bosse, lite loj är han! Sedan ökade regnet och ett riktigt åskväder drog fram över fäboden. I dag blir det inga aktiviteter utomhus. På kvällen var det teven som drog.

Var är Grisarna? © foto: Bengt Ahlstrand     Oj, oj vad jag är trött i dag. © foto: Bengt Ahlstrand     Padda. © foto: Bengt Ahlstrand

Var är grisarna, dom var ju här i förrgår? Trött i dag efter gårdagens rymning. Padda.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 31 Juli: Trött, somnade om och vaknade av att Bosse vill gå ut. Efter frukosten bär det av mot grannens fäbod, med Birgitta, motorsåg och handsågar. Senare körde jag trimmern, med nya tråden jag fick av Lasse J. Vilken skillnad! Nu fungerar min trimmer lika bra och effektivt, som min trimmer jag hade i Grekland. Fyrkantig tråd är ju så bra. Får ta med trimmer huvudet till Samos och kolla om jag kan köpa lika den jag hade i Pagondas. Det trimmer huvudet laddades med dubbla trådar i kors. Birgitta fick en fröpåse med Krasse av Nilla A. Så fint den växt. Vård av verktyg, slipade motorsågskedjan. På eftermiddagen kom Margareta och Krister förbi. Dem har varit till skogs och plockat blåbär. Vi tittade på "Snoken" via Öppet Arkiv. Gillar hunden Tubbe.

En vacker Krasse växt. © foto: Bengt Ahlstrand

Nillas Krasse present.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 1 Aug: Kalo mina. Nu känns det att vi närmar oss hösten. Svalare väder och några regnskurar i dag. Lasse J kom hit och berättar att katten Murre somnat in, i en ålder av sexton år. Vi tog en fika och pratade om husdjur. Förhoppningsvis får Lasse en ny hankatt om några veckor. Ett arbetspass på grannens fäbod, nu är det snart klart förutom några träd som ska huggas. Kämpat med en stationär dator, blåskärm hela tiden. Då jag saknar antistatband, vill kolla interminnen, får jag vänta tills jag kommer till Falun. Vid kvällens volta blev vi inbjudna till Margareta och Krister. Några trevliga timmar med prat om trädgårdar och livet i allmänhet. Bosse njuter av att vara hos dem, bättre utsikt över Sjöbotten. Man kan ju få leverpastej av dem.... Tack, tack från oss tre.

Tisdag 2 Aug: Birgitta uppe tidigt medan Bosse och jag trynade vidare. Lagom till doften av kaffe pallrade vi oss ur bingen. Skapligt väder i dag med. Något kyligare. Vi plockar ihop för att åka till Falun. Jag har ett par IT Jobb och Birgitta ska klippa sig i morgon. Vi mellanlandar på ICA Brittsarvet för att handla mat. Tråkigt att ICA har slutat med Åsens mjölk. Vi får handla uppe vid regementet för dem har Åsens. Troligen sämre underlag här i Brittsarvet för Åsens mjölk. Jag cyklar till Norslund för IT Jobb. Skönt och varm blev jag. Birgitta går en volta på eftermiddagen. På kvällen mat och teve. En sen vända med Bosse.

Onsdag 3 Aug: I dag var det min tur att vakna tidigt. Jag brottas med en stationär dator som får "Blåskärm". Sedan en vända med Bosse. Efter frukosten forsätter jag laborera med den stationära datorn. Birgitta har tvättstugan, nu på förmiddagen. Sedan är det frissan som ska besökas. Birgitta ska även besöka Turkarnas grönsaksstånd på torget. Jag kör damsugaren. Då jag glömde ett par saker hos en dam igår så får jag ta cykeln och trampa dit. Margareta D ringer och berättar att det är fel hos Telias, därav ingen uppkopplingen mot nätet. Då hinner jag med en del andra saker. Birgitta får sms från Nilla A, alltid trevligt att höra från dem. En sen volta med Bosse och sedan nästa stationära dator uppkopplad, för genomgång.

Torsdag 4 Aug: Lugn natt, Bosse kom upp och lade sig på min kudde. Han är snabbare än blixten att parkera sig på kudden så fort man avviker en stund. Så det blev mys i sängen. Birgitta sköter morgonvoltan medan jag leverera en lagad dator. Vi åker upp till Sigmundsson på Jungfruberget. Birgitta och Anders ska följa med oss upp till Korpholen. Det är lite blandat väder när vi kommer upp, inte sämre än att vi kan gå en promenad runt i fäboden. Vi äter en god lunch och pratar om gamla tider. Vi kan även sitta ute ett par timmar innan det var dags att skjutsa Birgitta och Anders tillbaka till Jungfruberget. Birgitta erbjuder oss en del växter. Vi fick en trevlig dag tillsammans, det tycker vi nog alla. Sedan till Britsarvsgården för att lasta bilen för färd tillbaka till Korpholen. Vi köpte en Pizza till kvällsmat.

Birgitta, Anders, Birgitta och Bosse på promenad. © foto: Bengt Ahlstrand     Mina två Fågelskådare. © foto: Bengt Ahlstrand     Anders, Birgitta, Birgitta och Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand    Birgitta och Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta, Anders, Birgitta och Bosse. Fågelskådare. Ander, Birgitta, Birgitta och Bosse.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 5 Aug: Bosse hund leker trött tonåring eller gammal gubba, jag vet inte vilket. Han kom inte ner från sovloftet förrän vid elvatiden. Inte ens då var han pigg på att traska ut och uträtta sina behov. Det blev en tvångsvolta, efter frukosten. Kanske är det även vädret som avgör Bosses humör. I dag blir det en utflykt, först till Leksand. Birgitta handlar en del mat och jag går på bolaget. Efter att jag betala så är det två humoristers tur. Han säger till kompisen "Har du legitimation?" kassörskan svarar snabbt "Vi har ingen övre gräns". Färden går sedan vidare till Leksands bröd. Byst med folk och bilar. Vårt älsklingsbröd Brungräddat var slut. Vi passade på att äta varsin Knäckepizza, så gott. Sista och bästa ställe är Clas i Sjön. Jag hämtar min, nu reparerade grästrimmer. 160 kr -60 kronor i goodwill totalt 100 kronor. Lite annat slinker med. Det tråkiga är, jag glömde att jag har ett tillgodohavande. Trösten är, inte sista gången jag besöker Clas i Sjön. När vi kom tillbaka till Korpholen var jag nyfiken på om trimmern ska fungera och den fungerade. Eftermiddagen bestod av regn i omgångar. Vi lyckades passa in en volta med Bosse. Vi träffade Krister som är kvar i sin fäbod. Hasse L fick tillbaka sina slipmaskiner jag fått låna. Tack för det Hasse. På kvällen njöt vi av Jill Jonsson och Sandviken Big Band. Vilken pipa hon har och vilken Jazz sångerska.

Lördag 6 Aug: Bosse var pigg redan vid niotiden denna morgon! Vi gick en liten volta före Melodikrysset, som nu är löst. Åsa S är på väg hit. Åsa och Birgitta planerar att gå till skogs och plocka blåbär. Bosse och jag vaktar huset och soffan. Regnet det bara öser ner, femton millimeter visar regnmätaren. Damerna har glömt sina mobiler, så jag kan bara hoppas att det går bra för dem. Jag sätter fyr på spis och öppna spisen så att dem kan värma sig vid hemkomsten. Med svamp, blåbär och genomblöta kom de tillbaka. Humöret var på topp trots vädret. Birgitta bjöd på en fiskgryta, så gott. Åsa återvänder till Falun på kvällen. Jag tittade på ett program om Magnus och Brasse. Sara Sjöström vann sitt försöksheat, hundra meter Fjäril. Klockan tre i natt är hennes nästa lopp.

Söndag 7 Aug: Vaknade till en solig morgon. Bosse är pigg på att gå ut, det blev en längre volta efter frukosten. Nere mot Rältlindor träffar vi tre damer och hunden Sally. I dag kan jag klippa gräs när det torkat upp. Så blev det och körde trimmern. Birgitta gick till skogs och plockade blåbär. Sedan var det att vaska av sig då vi ska på Konsert i Gagnefs Kyrka. Meta Roos, Jan Ottesen gitarr och Per V Johansson kontrabas. En riktig höjdar kväll tycker vi. Vi träffade även en del bekanta sedan vår tid på Jonheden. När vi kom hem möttes vi av en glad hund. Lite vin och kex avslutade en bra dag.

Meta Roos i Gagnedfs Kyrka. © foto: Bengt Ahlstrand    Åsas present till Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand

Konsert med Meta Roos i Gagnefs kyrka. Åsas present till Bosse.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 8 Aug: Nu var vi uppe tidigt i dag. Bosses morgonvolta blev en av de längre. Han drog iväg bortåt grisskogen. Inget villt såg vi. Anders J kom på motorcykel. Han var hitkommenderad av en glömsk Åsa. Åsa glömde mobil, plånbok när hon gästade oss i lördags. Vi fikade och Anders tipsade om hur man tar en skärm dump på mobilen. Eftermiddagen staplade vi ved och körde spill och annat skräp till högen. Kollade en dvd, Irene Huss "Nattronden". Vi kollade även Sara Sjöström vinna OS guld. Så duktig. Jag och Bosse traskade lilla årundan innan det var dags att hoppa i bingen.

Tisdag 9 Aug: Sol när jag vaknade, mulet när jag kom ner i köket. Snabba kast i väder världen! Efter frukosten och en lång volta med Bosse. Det var en väldig trafik genom fäboden. En kille stannade och varnade oss att ha Bosse lös, då dem sett varg. Troligen är det två vargar. Ett får var "rivet" och det är skyddsjakt. Vi talade om att vi aldrig har Bosse lös, bara då han smiter!!! Packade bilen med trasiga krukor, tomma oljeflaskor för trasport till ÅVC. Sedan till Granngården för bensin till grästrimmern och tråd. En glasstut slank med, som vi slickade i oss. Diverse inköp i Turkarnas grönsaksstånd och ICA innan hemfärden. Jag jobbade sedan några timmar i grannens fäbod. Klippt gräs och kapat stubbar. Birgitta gick en lång volta med Bosse nere på Sjöbotten, minst chans att träffa varg och grisar där. På kvällen Allsång och nyheter innan det var dags att törna in.

Onsdag 10 Aug: Vaknade redan vid sextiden och kunde inte somna om. Passade på att fixa lite i grannens fäbod, då vi väntar regn hela dagen. Han dock bara med fylla en skottkärra innan det började regna igen. Passade på att fylla vatten på toan och i köksdunken. Bosse nekade att gå ut, vi fick tvinga ut honom på lilla årundan. På eftermiddagen var jag i Borlänge på Turf träff. Där serverades Tacos buffé. På kvällen kollade vi Lotta på Liseberg.

Turfträff i Borlänge.

Turfträff i Borlänge. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 11 Aug: Bosse hoppade upp i min säng, dags att vakna Husse! Vi jobbade vidare med grannens fäbod. Jag har problem med alla maskiner nu! Fattar inte varför. Till och med den "ganska nya motorsågen" trilskas. Det positiva i dag är, solsken hela dagen om än svala vindar. Hjälpte Krister med att ta ner en skadad björk. Margareta och Krister kom upp på ett glas vin och kex. Vi fick en stunds avkoppling tillsammans. Birgitta bjöd på en god middag och vi tittade lite på teve innan sängdags.

Fredag 12 Aug: I dag blir det vilodag och redskapsöversyn. Motorsågen trilskas och kedjan är slö! Jag rengjorde motorsågen och som tur har jag Lasse J som hjälper mig att slipa kedjan. I dag kommer Gertrud och Göran upp till Fäboden. Dem var över till oss och vi pratade en stund om jobbet. Dem är väldigt tacksamma för den hjälp dem fått av oss. På kvällen tittade vi på ett program med Siw Malmqvist. Trevligt och njutningsfull musik. Lite nostalgi var det.

Lördag 13 Aug: Jag försökte få med Bosse på en morgonvolt. Åtminstone till pumpen var det tänkt. Fyrtassbroms i legan vid uthuset där han ofta ligger. Jag fick gå själv. Efter frukosten var det dags att lösa Melodikrysset, lite svårare i dag. Därefter passade det Bosse att traska med nedåt skogsvägen. Ingen varg eller grisar stötte vi på. Bosse är ju alltid intresserad av allt som rör sig, men mest fåglar. Fågellivet har återvänt nu, det har varit stillsamt en tid. Lasse kom förbi, med lite kantareller han hittat. Senare gick jag till skogs och hittade kantareller så vi får en svampsås till middagen och räcker även till några varma svampmackor. Birgitta lagade alldeles underbara älgbiffar med kantarellsås. Älgfärsen har vi fått av Lasse J, tack igen Lasse. På kvällen blev det teve som vanligt.

Kantareller. © foto: Bengt Ahlstrand    Älgbiff med kantarellsås. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag hittade Kantareller! Birgitta bjöd på älgbiffar och kantarellsås.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 14 Aug: Denna morgon blir jäktig. Vi ska försköna oss och rasta Bosse. Anledningen är den att Gertrud och Göran E bjuder oss på lunch. Vi åker upp till Åkerblads i Tällberg. Vilken god mat och trevligt sällskap vi fick. Än en gång stort tack för en trevlig söndag. Göran tipsade om en bra nyhets applikation, Omni. Redan förtjust i den. När vi kom hem stod mina plasttofflor på trädgårdsbordet. Typiskt, när vi är borta får vi besök och ingen av oss har mobilen med. Det visar sig att det var Åsa och Anders som varit här. En DVD film och teve på kvällen. Vid tolvtiden satt jag på tunet för att spana efter "stjärnfall", Perseiderna. Såg ett fall. Däremot med kikarens hjälp såg jag åtta satelliter snurra runt. Det blev kallt, jag var inte klädd för utomhusvistelse, så fort upp i bingen. Får hoppas på bättre tur om ett år.

Måndag 15 Aug: I dag utlovas fin väder och varmare, allt enligt yr.no. Efter frukosten har jag beställt NOD32 åt Margareta H. Vi ska nu "jogga" ut i skogen med Bosse, bärkorg och svamppåse. Blåbär fick vi tre kilo, när dem var rensade. Ingen svamp hittade vi. Svårt att gå med Bosse i snårig skog. Några sköna timmars vila i solstol i dag. Sedan rensade jag i hallonsnåret och klippte sly bakom gäststugan. När vi fått bort veden ska vi anlägga hallon där. En volta med Bosse innan vi ska grilla. På kvällen Lotta på Liseberg. Jag ska spana en stund på himlen efter stjärnfall.

Tisdag 16 Aug: Efter frukosten damsuger jag övervåningen medan Birgitta packar det som ska ner till Falun. Birgitta ska till lasarettet och jag har ett IT jobb. Vi landar först hos ÄggMärta. Dar träffar vi tre hästbrudar och Ragge en så fin häst med filttofflor, fin hårväkt över hovarna. Vi åker via Leksand då vi beställt en dunk olivolja av Turkarna. Jag handlar Åsens mjölk på Mårtas. Tur att dem tillhandahåller Åsens mjölk. Vår ICA butik i Britsarvet har slutat föra mjölken. För dåligt kundintresse säger dem. Träffar Margareta H, vi bestämmer en tid i morgon eftermiddag för NOD32 installation. Veckohandlar på ICA Britsarvet. Tankar upp bilen. Stig J kommer med våra DVD skivor om Samos och Pagonda. Till ett IT Jobb. Efter "Allsången" tar Bosse och jag en kvällsvolta.

Onsdag 17 Aug: Tidigt uppe för frukost. Jag ska skjutsa Birgitta till lasarettet. Det är dags för återbesök. Under tiden går Bosse och jag en lång volta uppe vid Regementet. Hem och packa för jag och Bosse åker till Korpholen. Birgitta har tvättstugan på kvällen. Jag fixar Margaretas laptop. NOD32 är inlagd och allmän städning. Vi fikar sedan och pratar om livet i stort. Bosse och jag slappar. På kvällen tittar jag på DVD filmen som Lassa R filmade när dem besökte oss på Samos.

Torsdag 18 Aug: Sovit skönt i natt som vanligt här på Korpholen. En morgonvolta med en pigg Bosse, full fart på grisvägen. Gertrud och Göran E kom och sa adjö. Dem lånar DVD filmerna från Samos. Vedarbeta i dag, i övrigt en lugn dag. Pratar med Birgitta på eftermiddagen. Birgitta, Lisbeth, Björn och Harry var på Savoy och åt ärtsoppa. Jag åt också ärtsoppa i dag. Kollade på ett nytt program på teven, Årets retro. Ett frågesports program och inte orkade jag se det färdigt, jag tycker att det var flamsigt. En sen vända ner på Sjöbotten innan vi går och knoppar.

Fredag 19 Aug: Bosse är väderkänslig. Han nekar att gå ut i regnet. Jag kan förstå honom, han måste göra sina behov, Ett är säkert han kan hålla sig. Vid två tiden tvingade jag Bosse på en volta. I dag ska vi hämta Birgitta i Djurås. När jag kom till Djura öppnade sig himlen och regnat var så kraftigt att torkarna knappt hann med. Bussen kom i tid och vi for direkt till Korpholen. Vi handlar i morgon i Leksand om så behövs. Jag bjöd på pölsa och färskpotatis. Sedan en volta med Bosse innan teven lockade. Birgitta såg också Årets retro i går. Vi tittade på del två, trots att jag tyckte det är flamsigt. De pratar i mun på varandra, så jag hör inte vad dom säger.

Lördag 20 Aug: Nu är det höstlikt här i Korpholen. Skönt att kunna elda i spisen. Vi har löst Melodikrysset. Lasse J kom på fyrhjulingen och vi fikade. Han har varit inne i Leksand på Bondens Marknad, det var inget att ha. Så vi hoppar över. Nu har vi skördat fyra röda tomater. Det tar tid att mogna. Birgitta plocka svarta vinbär, busken blir bättre för vart år. Nu gäller det att sköta om röda vinbärs buskarna så att dem blir lika bra. Vi har en hyresgäst under farstubron, en söt liten groda. Jag knallar ut i skogen för att fixa några kantareller till middagssåsen. Jag har lämnat två stycken kantareller senast jag var ute, inte hittade jag på dem. Mitt lokalsinne är nog inte så bra. I och för sig så kommer jag rätt, men känner mig osäker. Kollade på Årets retro. Sedan en volta med Bosse innan det är dags att hoppa i bingen.

Vi har en groda som hyresgäst. © foto: Bengt Ahlstrand     Hyresgästen vill ej vara med på bild. © foto: Bengt Ahlstrandi

Vi har en hyresgäst under farstubron, vill ej vara med på bild.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 21 Aug: Vaknar till en igenmulen himmel. Sexton grader ute. Förmiddagen tillbringade vi inomhus. Vid lunchtid var det dags att frisera ett par träd. Efter lunch åkte vi upp till Lasse J för att plocka vinbär. Karin J var hos Lasse och hjälpte till med plockandet. Lasse bjöd på kaffe och bullar. Vi pratade en stund innan vi for hem. Tack för bär och kaffe. Jag röjde en del sly och vi bygger en ram med nät till en Kaprifol. Birgitta rensar vinbär medan jag lagar mat. Sista avsnittet av Årets retro, det tackar jag för. En lång volta med Bosse i dis och dimma. Tur att jag har en stark pannlampa. Det är svårt att gå på åkern i mörker. Nu ska det bli skönt att törna in, är ganska trött efter dagens arbeten.

Måndag 22 Aug: Inget vidare väder i dag. När det torkat upp kör Birgitta gräsklipparen och jag trimmer. Vi plockar in en del trädgårdsmöbler. Det blir nog inte några utomhus middagar mer i år. Vi plockar sedan ihop, för färd till Falun. En del inköp i Leksand på vägen hem. Jag tar en cykeltur och sedan en promenad med Bosse och Birgitta. Det blev en sen middag i dag. Jag tittade på teve, en film om "Svempa", Svempa är en känd Stockholms profil, mest känd som bilbärgare.

Tisdag 23 Aug: Vaknade till en solig morgon. Varmt i lägenheten då vi glömde persiennerna i går kväll. Det var skönt att hoppa in i duschen. Efter frukosten gick Bosse och jag en vända. Det var mycket att nosa på. Fortfarande ingen ugn reparerad. Vi åkte till Lilla Främsbacka för att hjälpa dem igång med Internet. Sedan ut till Nicke i Hökviken med de flyttkartonger vi lånat. Nicke har problem med batteriet till laptoppen. En cykeltur avslutar dagen.

Onsdag 24 Aug: Birgitta jonnar iväg till Falu Vårdcentral för prover. I dag har jag köpt ett batteri till Nickes laptop, från Batteriexperten, som numer är min hovleverantör när det gäller batterier till mina hörapparater. Nicke och Kerstin lunchade med oss. På eftermiddagen diverse IT jobb. Ingen ugn lagad i dag heller. Räkor, modell större och godare på kvällen. Inköpta av en fiskbil som dök upp på Korpholen i somras.

Torsdag 25 Aug: Varma sköna dagar. Brittsommar? Vi åker ut till Sågmyra för att Janne S ska kolla vår bil. Kaffe och rabarberpaj med glass. Smakade smaskens. Sedan upp till Lisbeth och Björn S, för att hämta ett vinställ. Björn har gjort ett vinställ av en lång tving, som tillhört Birgittas far. Teve på kvällen och jag tar en lång cykeltur.

Fredag 26 Aug: I dag öser regnet ned från en igenmulen grå himmel. Bosse visar inget intresse av att gå ut. Vår hundvakt har lämnat återbud, så då blir det inget Grekland och Samos. Packade bilen och åkte via Anders J, för att lämna Bosse. Sedan fortsatte vi till Hedemora för att samåka med Nicke och Kerstin till Tioträffen i Västerås. När vi kom fram till Västerås och klev ur bilen var det som att knalla av planet på Samos, rena medelhavs värmen. Checkade in på Hotell Västerås, mitt i centrum. Nicke Reseldare fixar bra boende åt oss. På kvällen träffades vi på Restaurang Strike för att äta middag. God mat och trevligt umgänge. En kvällspromenad med värdparet som guider. En tur mot hamnen. Västerås är en mycket vacker stad med fina byggnader. Somnade sedan ovaggade.

Lördag 27 Aug: Vaknade och knallade sedan ner för frukost. Frukosten smakade bra. Synd nog satt det två äldre par från Finland och dem var inte lågmälda av sig. Förmiddagen var det "hopp och lek", så jag knallade runt i centrum någon timma. Klockan ett är det Picknick uppe på Djäkneberget. Värdparet Lillemor och Gert Olof fixade goda tunnbrödrullar med köttfärs, vin öl där till. Varmt och skönt i solen och en fin utsikt bjöds vi på. På kvällen var det middag hemma hos värdparet. En trevlig och trivsam avslutning på lördagen. Vi knallade hem till hotellet och somnade gott efter dagens upplevelser.

Söndag 28 Aug: Åter en ny dag här i Västerås. Lugnare i frukostsalen i dag. Jag knallade runt i centrum och njöt av det fina vädret. Klockan elva är det avfärd från torget, i samlat trupp åker vi till Skultunna mässingsbruk. Där har nu damerna chans att lätta på plånboken. Birgitta handlade en ny fin stekpanna och lita andra nyttigheter. Fika med mackor innan vi skiljs åt för att var och en åka hem till sitt. Vi tackar värdparet för en trevlig och givande helg. Jag är förälskad i Västerås och deras byggnader, hamn med mera. Färden går mot Hedemora där vi har vår bil parkerad. Tack Kerstin och Nicke för skjutsen. Vi åker till Åsa och Anders för att hämta hem vår Bosse. Vi avslutar dagen med en god middag och några teve program. En kort vända på cykel innan kojdags.

Måndag 29 Aug: Regn och mulen himmel. Detta till trots följer Bosse med på morgonvolta. Hundvakten ringer och säger att det är ok med Bosse. Men vi kan inte lita på det. Birgitta är på fotvård här i vårt hus. IT jobb i dag. En stationär som är väldigt trött. Tar med den hem och jobbar vidare. På kvällen mat och jag tittar på Doobidoo.

Tisdag 30 Aug: Vaknade till ett soligt Falun. Birgitta har tvättstugan, vi har bytt i sängarna. Första natten i nybäddat är den bästa. En körning i den stationära datorn, som jag tog med hem i går, tar ca två timmar. Det tog tjugo timmar, snacka om långsam dator. Läser även ner NOD32 virusskydd. Skriver ut rese biljetter åt Margreta och Olle. Vi fikar och visar dem runt i huset. Skrivaren har fått för sig att jag inte har äkta HP patroner, trots att jag har det. Jag har IT jobb och cyklar iväg medan Birgitta och Bosse går en volta. Nicke hämtar ett batteri till sin laptop, som vi skickat efter från Batteriexperten. I dag kom det äntligen en kille för att kolla ugnen. Han beställer en ny ugn åt oss, bra då den är gammal.

Onsdag 31 Aug: Efter frukosten åker vi upp till Birgitta och Anders på Jungfruberget. Min Birgitta ska få blommor att plantera på Korpholen. Jag kelar med hunden Zalsa, jag hittar en fästing som min Birgitta tar bort med säkra nypor. Diverse inköp innan vi far upp till Korpholen. Bosse blir glad när han förstår att vi är på väg. Trettionio mm regn, så växtligheten har klarat sig. I vattenkannan låg en fjäril till synes död. Jag tömde ut vattnet och fjärilen klamrade sig fast i min hand. Den lever, efter tio minuter i solen flög den i väg. Jag blev glad att det gick bra.  Vi löser Melodikrysset som vi inte hunnit med då vi var på Tioträff i Västerås. Jag klipper gräs åt grannen. Sedan en sen middag.

Torsdag 1 Sep: Kalo mina. Då träder vi in i höstmånaden september, ute är det sol och varmt. Vi går en längre volta med Bosse bland annat ner till Majorskans bad. Bosse gillar strömmande vatten och plaska glatt i kanten. Balansera på en lite spång till Birgittas ängsliga förmaning om att komma tillbaka. Helst via spången. På eftermiddagen är det dags för besök i lingonskogen femton liter, i dag. Birgitta plockade det mesta då jag fick lite känning i bröstet. Kanske dags att göra en hälsokontroll! Lasagne till middag, smakade musigt. På kvällen tittade vi på "En kväll i New York" via datorn, ett trevligt program.

Fredag 2 Sep: Morgonrutinerna är avklarade och vi åker in till Leksand. Vi ska handla mat och sedan till Häradsbygden, Leksands Bröd för att köpa Brungräddat hårdbröd. Vi köpte även Pelles Pölsa som numer finns i deras butik. Eftermiddagen tillbringade vi i lingonskogen. Vi lyckades få ihop sexton liter. Jag plockade fram damsugaren och lingonrensaren, det fungerade inte fullt ut då damsugaren är för svag. Den är ju gammal men i övrigt väl fungerande. Margareta kom med sin laptop, lite bekymmer som vi löste snabbt. Göran E kom förbi och tackade oss än en gång för hjälpen. Lax till middagen smakade så gott. Jag är tacksam för den leverantör som Birgitta köper fisken av. På kvällen Doobidoo, toppen bra och trevliga medverkande. Sedan tidigt i säng.

Lördag 3 Sep: En lugn morgon, regn i dag. Efter frukosten löser vi Melodikrysset. Birgitta rensar färdigt lingonen, mellan alla regn skurar. Nu är det bara en hink till så klarar vi ett års gröt, pölsa och mösskärmars ätande. Vi får plocka nästa vecka då det blir fint väder. Vi åker nog upp på tisdag em. Jag har fixat en stationär dator i dag, äntligen fick jag bort ett virus. Långa å rundan i dag med Bosse, det tog sin tid med allt sittand på ändan för att beundra Sjöbotten. Han har ingen brådska vår kära hund. Nu är det snart dags att plocka i hop sommar möblerna. Det utlovas fint väder nästa vecka så vi avvaktar. På kvällen kollade vi på andra programmet "En kväll i New York".

Söndag 4 Sep: I natt har jag inte sovit så bra som vanligt. Vi frukosterar och plockar ihop för att åka till Falun. IT jobb i morgon och Birgitta har aktivitet på tisdag. Den nya ugnen är nu på plats och Birgitta testar den med att baka matbröd. I dag har jag cyklat i många timmar, det känns skönt i kroppen. Jag lagar middagen, spagetti och köttfärssås. Teve på kvällen.

Måndag 5 Sep: Bosse och jag tog en lång volta uppe på Ingarvet. Nu har vi köpt ny sadelstång och sadel till Postkods cykeln. Sadeln blev stulen i ett låst cykelrum och låst garage på Norra Mariegatan, där vi bodde tidigare. Otroligt låg handling av den som stal sadeln. Lite datorverkstad under dagen. På kvällen några teve program.

Tisdag 6 Sep: Efter frukost far vi till ÅVC för att slänga skräp. Vi passar då på att rasta Bosse. På hemvägen såg vi att bensinpriset var lägre, så vi tankade upp bilen. Ett snabbjobb innan det var dags att skjutsa Birgitta till Dalasalen. Det är Bankpensionärer som ska luncha tillsammans. Nu har Birgitta bytt sadelstolpen, som var för grov. Så postkods cykeln tar vi med upp till Korpholen. Vid Flottbron i Gagnef, min hemmahamn för turistbåten Lisskulla, stannade vi och handlade Tajmat. Vi åkte upp till Lasse J för att hämta kantareller som han plockat åt oss. Tack för det Lasse. Vi fick träffa Lasses nya kattunge, Emil så söt och småbusig. Lasse såg så glad ut. Kollade på "Trädgårdstider" innan bingen kallade.  

Onsdag 7 Sep: Bosse pigg på att gå en volta. Efter lunchen fixade jag Birgittas cykel. Tog bort belysning och ersatte dem med batteridrivet. Sadel är nu på plats. Nu saknas bara ett cykellås. Plockat rönnbär till vår dagliga vitaminkur, fem rönnbär till frukosten och en snaps på ingefära, det sätter fart på gubben! Vid eftermiddagens volta på Sjöbotten träffade vi på Margareta och Krister som påtade i sin fäbod. Vi lyckades att hindra dem från arbete nästan en timma. Men många skratt blev det. Resten av Tajmaten inmundigades. Ett intressant program på Kunskapskanalen, elit brandsoldater som jobbade med svårsläckta bränder. Natt kiss med Bosse, sedan sängen.

Torsdag 8 Sep: Vilken morgon, sol från en blå himmel. Varmt och behagligt. Det vankas fin väder framöver. Förmiddagen ägnade vi, ja Birgitta till lingon plockning och jag till dator reparation. Jag var ut i lingon riset ett tag och plockade. Gräsmattan fick en omgång av gräsklipparen. Jag måste använda startgas för att få fart på gräsklipparen. Då jag inte ville oroa Bosse som låg i bredvid Birgitta, som rensar lingonen, så tog jag rast. När det var dags att fortsätta klippanden testade jag att starta utan gasen och den startade. Margareta och Krister kom förbi, dem har också plockat lingon och blåbär. Vi är bjudna till dem på lördag. Det blir trevligt, då vi har lika humor. En kvällsvända innan vi kollar på teve.

Fredag 9 Sep: Vaknade av hustruns rop, det är frukost! Inte ens Bosse var p å tårna, förlåt tassarna, vid denna tidiga morgon. Hasse L höll på med att klyva ved, så vi störde honom ett tag från arbetet. Alltid lika trevligt att "tjöta" med honom. I dag är det dop av en ny prins, detta sändes på teven. Efter det ska vi på inköps resa. Clas i Sjön och ICA i Leksand. På Clas köpte jag en fönster manick, till extra pris 99 kronor. Den ska vara bra att få fönstren "glasklara"! Hustruns kommentar var, ge Bengt något som brummar så får du honom till att jobba med vad som helst. Vi var också förbi Stickos, en handelsträdgård, för att fixa lite blomster. Det var nog i tidigaste laget. För somrigt för vinter grönt. På kvällen teve och sedan en sen volta med Bosse.

Lördag 10 Sep: Efter en god frukost löser vi Melodikrysset. Vår granne Krister kommer förbi och bjuder in oss till middag på eftermiddagen. Vi startar rönnbärs plockandet, för vinterns vitamin intag. Lasse J ringer och frågar om jag vill ha kantareller, men visst vill vi. Jag åker upp och hämtar. Tack Lasse J. Lasses kattunge, Emil är på lekhumör och busar runt i en rasande fart. Både svansen, mina fötter är lovliga jaktbyten! Vi får ett kärt besök på eftermiddagen, Elisabeth S från Dala Floda kommer och överaskar oss. Vi fikar och skrattar som vanligt. Sedan är det dags att gå ner till Margareta och Krister. Mousserande vin och gott tilltugg i deras fina relaxas avdelning. Porlande vatten och gott om Rödhakar. Sedan Västerbottenpaj, räkor och ett super gott matbröd. Fem timmar rusade bara iväg med skratt, alvar och trivsamt umgänge. Vi ska bryta och gå hem! Pratade vidare. Vi sak bryta och gå hem, mer prat. Tack för en mycket trevligt umgänge. Har under dagen fått fart på en hopplös laptop.

Krister har laddat för välkomstdrink. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackra Tagetis. © foto: Bengt Ahlstrand     Trivsamt umgänge. © foto: Bengt Ahlstrand     Porlande vatten ger en skön känsla. © foto: Bengt Ahlstrand

Krister W bjuder på "Skumpa". Vackra blommor. Trivsamt umgänge. Porlande vatten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 11 Sep: En lite längre morgonvolta i dag. Bosse är på hugget. Vi träffar Lasse W som kör grästrimmer. Men regnet avbryter verksamheten. Vi laddar för färd till Falun. Vi åker först till IKEA i Borlänge. Birgitta vill ha en skön läshörna i vårt nya boende. Stolen hon gillar var för tillfället slut. En läslampa och några vinglas till Korpholen blev det i alla fall. Vi passade på att äta lunch på IKEA. Bra pris och god mat har dem. Birgitta levererade lingon till en granne som vi lovat plocka åt. Sedan upp till Birgitta och Anders på Jungfruberget. Birgitta ska få växter av Birgitta. Anders verkar piggare, skönt är det. Då jag inte kan leverera lagad laptop förrän tisdag får Birgitta lämna ut den. Jag åker upp till Korpholen och Birgitta kommer efter på torsdag. Inget roligt på teven så det får bli tidig sänggång.

Måndag 12 Sep: Bosse och jag vaknar till en strålande morgon här på Korpholen. Trots fyr i spisen blir det ungkarls frukost, kaffe och macka. (Birgitta, en tomat fem rönnbär slank ned). Nu är det full fart på fäboden. Lennart N, Olle N och Lasse W är här och kör trimmer och gräsklippare. Jag jobbar med en stationär dator, tidsödande då många uppdateringar krävs. Telefon support med en dam. Promenerar med Bosse och stör Margareta och Krister i deras arbete. På kvällen teve.

Vad är detta för djur!!!!! © foto: Bengt Ahlstrand

Vad är detta för märkligt djur?

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 13 Sep: Mulet i dag, trots utlovad värme och sol. Men det kan ju ändras under dagen. I dag startar höstens gymnastik för Birgitta. Nära till gymnastiken har hon, i samma  huset där vi nu bor sedan maj. Bosse gick med på att knalla runt en morgon volta. Gräs var favorit under voltan, mycket hår i magen kanske. I dag såg jag Gärdsmygen, en rar liten krabat med stjärtfjädrarna rätt upp. Såg den ofta i Pagondas. Som vanlig ingen kamera med. Efter att plockat i sär trimmer och rengjort fick jag igång den. Krister W och jag slår sly utmed  vägkanterna upp till Korpholen, snyggt blev det. Sedan njöt vi av en öl i solen. I går åt jag ärtsoppa, i dag bruna bönor och i morgon Pelles pölsa. Bara skogs huggare och ungkarls mat. Det gäller att välja matsedel, när man är ensam på täppan! Bosse kallar till kvälls volta. Sedan dags att törna in.

Onsdag 14 Sep: Vaknade vid sjutiden och kunde inte somna om. Jag knallade upp och Bosse fick "godmat". Frånsett maten, var det ingen höjdare att gå upp så tidigt så Bosse knallade upp och lade sig igen! Pratade med Birgitta, hon kommer inte upp på torsdag som planerat utan jag åker hem redan på fredag på grund av it jobb. Framåt middagstid sken solen och det var 21 grader. Krister W var hit med årsmötes protokollet, för underskrift. Vi fortsatte med arbete utmed vägen. Jag gallrade sedan mot Lassa W fäbod. En del träd gick upp i elledningen. Släpade ned riset till brasan. Trots några volter under dagen blev det inget uträttat. Efter middagen gick jag med Bosse som nu äntligen gjorde ifrån sig. Kollade lite på teve.

Torsdag 15 Sep: Samma tid i dag och Bosse vill ha morgongodis. Disigt och ruggigt ute. Men solen bryter väl igenom diset vad det lider. Fyr i spisen och ett par koppar kaffe gör mig på gott humör. Något som gör mig på sämre humör är att nästan hela surfpotten är uppäten. Detta beror på besvärliga IT jobb. En utflykt i dag med Bosse. Jag ska handla diverse saker hos Clas i Sjön, en fruktpress och lampor till Korpholen. Idioter finns det i trafiken. En firmabil kör ut från en sidoväg mitt framför mig på riksvägen. Jag tvärbromsar för att undvika en ny krock. Jag har bilnumret. Tur att jag har Margareta och Krister, att ventilera min ilska över bildrullar. Kör grästrimmer några timmar. Fick så ont i ryggen så jag fick sluta. Resterande pölsa fick bli dagens middag.

Fredag 16 Sep: Bosse väcker mig och vill ha gomat. Vi går en längre promenad på grisvägen, alltså skogsbilvägen. Jag ska nu plocka ihop, efter råd från hustrun, vad som ska med till Falun. Jag har ett akut IT jobb.

Lördag 17 Sep: Vaknade och funderade, var är jag Falun eller Korpholen. Jag är i Falun. Efter frukost och en lång promenad med Bosse ska vi cykla till Åsa. Vi ska gå ner på stan och kolla på hästar och ridande musiker. Det är beridna högvakten bland annat. På eftermiddagen drar vi upp till Korpholen. Kollar teve och njuter av god mat.

Trummhästen Tor 850 kg, snygg. © foto: Bengt Ahlstrand

Hästen Tor, 850 kg.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 18 Sep: Lite kyligt nu på morgonen. Startade gasolkaminen och strax är det 19,7 grader. Lilla å vändan med Bosse och vi möter en tjej med två fina Golden hundar. Vi får en pratsund. Hon är lärare på Abrahams berg skolan, i Bromma där jag bodde en gång i tiden. Jag klipper hos Erikssons. Sedan åker jag upp till Lasse J för en promenad i skogen. Det är svamp som gäller. Hittade några kantareller och trattkantareller, vi fick två burkar torkade trattkantareller. Tack för det Lasse J. Motion fick jag, uppför bergen mot Asaklitt. Träffade Lasses katt, Emil så busig och snygg. Birgitta bjöd på en god köttkorv och potatis från Västerås. Smaskens. På sena å vändan mötte vi Frederika ridande på Tripplan, tror jag hästen heter. Så mysig att kela med, hästen alltså. På kvällen kollade vi Kunskaps kanalen. Djur och Mohammed Ali.

Lasses katt Emil. © foto: Bengt Ahlstrand

Lasses katt Emil.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 19 Sep: Vaknade redan vid femtiden och kan inte somna om. Funderar på hur det ska gå för greken Christos i vinter. Han sitter utanför systembolaget i Leksand. Jag brukar inte ge pengar men av någon anledning gav jag några kronor. När jag gick från systemet vände jag tillbaka och gav en tjuga. Jag vet nu, genom Hanna att han är grek. Vi har två filtar med oss till Christos i dag. Det  är det dimmigt ute. Bosse gick med på att gå ut en liten kiss och bajsrunda. Jag lånade Lasse släpkärra, Birgitta och jag körde ner slyn och granar från vägen, till brasan. Tre vändor blev det. Nu packar vi ihop för färd till Falun via Leksand och Christos. God mat på kvällen och något naturprogram på teven. En cykel tur före läggdags.

Tisdag 20 Sep: Väcktes av hustruns snarkande. Bosse ville också påkalla uppmärksamhet. Det fick bli en snabbvända före frukosten. Birgitta knatar ner en trappa, för att gå på gymnastik med bankpensionärer. Jag färdigställer en laptop för leverans. Dags att veckohandla på ICA. Vi cyklar till butiken. Väl där är pantautomaterna bortplockade för en nyinstallation. Jag får jonna hem med burkarna och återvända för att bistå med hemtransport av varor. Problem med teven. Testade att återställa programmen ett par gånger, negativt. Ringer ComHem och beskriver hur jag försökt återställa, då fungerar det! Rätt typiskt. På eftermiddagen åker vi till Åsa och Anders för att hämta duntäcken, handukar och ett kubbspel, som var vårat ingen susning om att vi har haft ett sådant. Jo säger hustrun, på Jonheden spelade vi kubb! Ännu ett konstaterande av "lucka"!

Onsdag 21 Sep: Somnade sent i går natt. Tog en lång skön cykeltur. Förhållandevis pigg i dag. En snabb morgonvolta med Bosse före frukosten. Vi ska upp till Sigmundsson och hämta en hängmatta som Birgitta fått. Vi bjuds på kaffe och får en trevlig stund. Hunden Zalsa var så kelig och mysig. Birgitta packar det som ska med upp till Korpholen. Själv åker hon till Järvsö på akupressur träff. Träffade Christos och gav honom en slant och en pratstund. Hoppas att han får komma tillbaka till Grekland. Undrar varför han kom hit? Packade ur bilen och tog det lugnt på eftermiddagen. Ett par telefonsamtal om IT och även kontakt med Kalle Bergström. Som är en drivande kraft för Berguven vid Gruvan. En lugn och avkopplande kväll.

Torsdag 22 Sep: Nu är det höst, fuktigt i luften och löven gulnar. Nu märks det även på IT fronten att hösten närmat sig, flera samtal om hjälp. Bosse och jag går grisvägen på morgonvoltan. Det märks att Bosse lär sig vilka som får komma hit till Korpholen. Lasse W hit för att klippa gräs, ingen reaktion från Bosses sida mer än ett höjt ögonbryn. På efter middagen trimmade jag färdigt hos Eriksson. Birgitta ringer och är i Falun, dem for hem tidigare från Järvsö än beräknat. Hon undrar om hon ska komma upp till Korpholen. Ja givetvis ska hon det. Jag hämtar i Djurås. God mat på kvällen. Gertrud och Göran är nu på plats och jag fick mången tack för skötsel av deras fäbod. En sen vända med Bosse.

Fredag 23 Sep: Ingen rolig dag, regn och rusk ute. Till och med Bosse nekar att gå ut. Vi får en behövlig vilodag. Vi kollar på de fyra DVD filmerna som Lasse R filmade, när han och Barbro gästade oss två veckor i maj år 2008. Det suger i magen av längtan tillbaka. På kvällen teve.

Lördag 24 Sep: I dag är det städdag här på Korpholen. Många saknades, men det var inga större saker att fixa. Snöpinnar, kontroll av brunnen, fylla i pott hålen på vägen och fixa till gärdesgården vid brunnen. Melodikrysset är nu löst. Förra lördagen löste vi allt utom sista frågan. Vi pausade programmet för att göra något annat. I dag kom jag ihåg att vi inte löste sista frågan och därmed är krysset inte inskickad. Vi började så smått att invintra. En del blommor ska med till Falun en del på komposten. Ett besök hos fastighetsägaren Harry P. Vi bjöds på fika och gott tilltugg. Tiden gick fort när man har trevligt. Sedan hem för mat och diverse teve. En cykeltur avslutade dagen.

Söndag 25 Sep: Vaknade tidigt och tog en cykeltur runt Källviken. Skön morgon, vindstilla och lagom varmt. Sedan frukost och en volta med Bosse. Ett IT Jobb. Birgitta tar hand om två volter med Bosse. Vi åker upp till Majoren och handlar hundmat, 20% rabatt inget att missa. På kvällen kollade vi en del teve 4 program som vi inte kan se på Korpholen. En teve kväll med andra ord. Jag avslutade kvällen med en cykeltur. Skönt för kaggen.

ndag 26 Sep: Text kommer när jag frågat hustrun om dagen. Ingen kommentar har hon. Vilodag och några volter med Bosse.

Tisdag 27 Sep: En tidig frukost, Birgitta har gymnastik klockan nio. Bosse och jag går en längre volta, Bosse var relativt snabb i tassarna denna morgon. Några IT Jobb. Vi har tvättstugan i dag. Jag dammsuger och sedan får ICA besök. Cyklade med två kassar, inte så bekvämat. Vi har ju nära till affären nu, då ska man cykla. Vi kollade ett äldre program, ett reportage om Trasan och Banane. Kissvolta med Bosse. En sväng på cykeln innan läggdags.

Onsdag 28 Sep: Sent ur sängen denna morgon. Inte ens Bosse har bråttom. Vi går en lång volta med Bosse. Jag har sedan ett IT Jobb. En stationär som krånglar efter en uppdatering. Jag tar med den hem. Innan kvällen är datorn klar, det känn så bra. En sväng upp till ÅVC med kartonger och annat skrot. På kvällen teve. En cykeltur innan det var dags att koja in.

Torsdag 29 Sep: Vaknade pigg... jag lite pigg i alla fall! Frukost och sedan skjutsa Birgitta till promenaden med banktjejerna. Bosse och jag fortsatte till Gruvan för uv spaning och morgonvolta. Regn så det blev ingen lång volta. Beställt förlängning av våra tre virusprogram NOD32, och ett nytt till en SPF are, installerad och klart. Som vanligt har vi i dag otur med vår SAAB. Fönsterhissen på förarsidan gick sönder, det går att stänga halvägs och sedan tippar glaset. Ringer runt till våra bilreparatörer, ingen har tid de närmaste två veckorna. Panik, då vi tänkt oss till Korpholen. Får tipps om Ryds Glas på Ingarvet. Levererade bilen, löfte om att få den i morgon om det var fel på den "plastdetalj" som han anade. Telefonen ringer, "Vill du ha bilen i dag?", det var det fel han trodde och turligt nog har dem "plastdetaljen" på lager. Hämtar bilen via cykel upp till Ingarvet. Motvind, svårt att trampa till och med utför, i de kraftiga vindbyarna. Då vi inte fick någon hundvakt, när vi båda kunde åk ner till Samos, så åker jag själv ner i december.

Fredag 30 Sep: Bosse pigg på att gå ut. Vi gick en lång morgonvolta. Sedan en god frukost. Jag tog en cykeltur innan vi packar för att åka upp till Korpholen. Vi eldar för att få lite värme. En promenad och träffade Hasse L, sedan Margareta och Krister. Mat och teve på kvällen.

Till dagbok Okt - Dec.


 Senast ändrad 2021-01-03 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2016 - 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.