Ahlstrands Webbsida.

Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another Language.

Bekämpa Spammen! Klicka här!

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2017 

April - Juni

Lördag 1 April: En vända på Sjöbotten innan frukost. Nu är Melodikrysset löst och insänt. Vi ska på inköpsvolta till Leksand. Granngården får sälja kalk och diverse fröer. Allt byter namn, förut var det "granulerad" kalk nu heter det "kornad". På hemvägen såg vi Grågås på en äng. Jag har nu kalkat tunet och hoppas på mindre mossa och mer gräs. Några timmar i solen med kikare, kamera och öl. Birgitta kör dammsugaren. Kollade teve på kvällen.

Söndag 2 April: Birgitta tar morgonvoltan, långa å vändan i skapligt väder om än någon minusgrad. Efter frukost sitter vi i solen och spanar på fåglar. I dag kom Stjärtmesen framme och smaskade i sig talg. Tre olika fjärilar, Påfågelöga, Citronfjäril och Sorgmantel visade upp sig. Vi krattade lönnlöv, tre säckar bar vi ut i skogens hålor. Bosse vill promenera, det blir ner mot skogen. På hemvägen blir Bosse och Birgitta fast vid ett dike med delvis is och resten vatten. Bosse plurrar och jagar bubblor i en halvtimma innan dem ger sig och kommer efter fjärilskådaren. På eftermiddagen packar vi ihop och far till Falun. Där vill Bosse ut och spana vad som hänt sen sist han var i "stan". Pytt i panna till middag och en skön dusch. "Mästarnas Mästare" på teve. Beställt batterier till hörapparaten hos Batteriexperten.

Måndag 3 April: Efter en snabbvolta åker vi till Eva och Hundtrimmet. Bosse ska få sina klor klippta. Så även Gizmo med vidhängande matte och husse. Sedan åker vi hem till oss för fika och för att boka resan till Samos i juni. Då vi firar 25 årsjubileum som resenärer, tillsammans med Kerstin och Nicke H. Nicke och jag gick en volta med hundarna innan dem for hem till Linghed. På kvällen god mat och några teve program.

Tisdag 4 April: Tidig frukost i dag. Jag har lite att pyssla med, dagen gick fort. Sedan var det en tur till ICA för veckans matinköp. "Det stora Fågeläventyret" och några andra program avlutade en blåsig dag.

Onsdag 5 April: I dag blir det jäktigt. Bosse ska ut på volta. En snabb frukost, sedans ska Birgitta till hårfrisören. Vidare till Tisken parkeringen, där samlas bankpensionärerna för att åka till Backlundsgården i Svärdsjö. Även en lunch ska dem inta. Jag får jobba med en teve och en dator installation. Bosse vill ut och sniffa efter brudar. Jag såg i dag Rödhake och Björktrast. Något teve program innan det var dags att hoppa i bingen.

Tordag 6 April: Frukosten var på bordet innan jag och Bosse behagade att stiga upp!! Ja nästan i alla fall. Bosse gillar morgonens volta och träffade en glad kompis. I dag kommer Kerstin S till Falun för akupressur träff. Jag har turen att få städa hennes dator. Jag fick färdkost av Kerstin, då jag åker upp till Korpholen. Tack Kerstin. Jag mellanlandar i Sågmyra hos Mari och Janne. Jag ska få våra sommar däck till SAAB en monterade, Mari rastade Bosse under tiden och fixade en kopp kaffe. Tack till er. Väl framme i fäboden vaknade Bosse till liv. Flera timmar njöt han på tunet mellan, vad Bosse trodde, vaktuppdrag mot illsinnade småfåglar!!!! I dag värmde jag upp fäboden enbart med att elda ved, det känns så härligt. På teve i dag Picasso, en hyllning till Gösta Ekman och alla som lämnat oss. Så otroligt bra. En natt vända med Bosse och sedan hopp i bingen.

Fredag 7 April: Sovmorgon, det var inget som passade Bosse. Vi är ju i fäboden och det finns en massa spännande där ute. Så det var bara att hoppa ur bingen och snabbt på med kläderna, Sjöbotten hägrar! Katten Lucia har semester och finns på Korpholen, ett sommartecken! I dag såg jag Tornfalken, det blir nog häckning i holken även i år. Kärt besök bland talgbolls spillet, en Fasantupp går omkring och äter. Den var på Olles fäbod jag såg den först. Bosse bet av linan och drog i väg. Men inte efter Fasanen! Jag gick efter Bosse och ropade, vid närkontakt låtsades han inte varken se eller höra mig. Efter två timmar kom han lufsande in på tunet. När han såg mig gick svansen som en propeller. Skäll fick han och in. Bosse sprang omkring och gnydde. Jag lagade linan och han fick komma ut. Som tur var slängde jag ett getöga genom fönstret och ser då att han gnager på linan. Då fick han utegångsförbud!! Nu är han kelsjuk, stryker sig utmed mina ben m.m. Vilken lirare vi har. Sädesärlan visade upp sig på tunet på eftermiddagen. Vid eftermiddagens volta lät jag Bosse bestämma alla vägval. Han drog i väg likt en dammsugare, nosen i backen hela tiden och jag fick en guidad tur i fäboden. På kvällen var det enbart nyheten om ett terrordåd i Stockholm.

Ring Fasantupp bland fågelmaten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 8 April: Inte heller denna morgon fick ja sova. Halv sju väckte han mig, bra för då fick jag se Tornfalken igen, två stycken sittand i var sin björk. Dem ska väl kolla lite innan dem intar holken. Vid lunchtid anlände Birgitta och Kerstin S. Kerstin hämtar sin dator och far vidare hem till Järvsö. Än en gång Kerstin, tack för Arboga!! Vi kunde sitta ute och kolla fågellivet. Tur att hustrun kom, så jag fick varm mat! Vi gick sedan en lång volta med Bosse och kikaren. På kvällen teve och en sen volta.

Söndag 9 April: Denna morgon är Bosse lugnare, vi fick sova till halv nio. Beror det på att Bosse tycker att hustrun ska få sova ut, hon som är förkyld. En skön morgon i soligt väder på Sjöbotten. Tornfalkarna flög upp mot fäboden. Jag planterade om en röd vinbärsrot, Bosse fastnar ofta i den med linan. Sedan en god grötfrukost, tack Birgitta. Rensat vedboden på gammal ved. Nästa projekt i veckan blir att klyva ved. Margareta och Krister kom till fäboden. Birgitta och Bosse fastnade hos dem. Jag fick "hämta" hem dem. Jag ska köra fram bilen så att Birgitta kan dammsuga ur den. Batteriet urladdad. Lasse J kom i sin nya bil och batteriladdare. Vi fikade och provade att starta men utan resultat. Vi får avvakta till batteriet är fullt. Margareta och Krister kommer förbi för att kolla läget, om dem ska komma med mat om vi inte får igång bilen. Tack för omtanken. Birgitta ringer sonen Janne i Sågmyra och han lyssnar på mitt starförsök via mobilen. Smart va! Han kommer med starkablar och efter några försök lyckas vi få fart på bilen. Tack snälle för hjälpen. Den får gå på tomgång medan vi packar i hop för färd till Falun. På kvällen lite mat och sedan slappade vi framför teven.

Måndag 10 April: En snabbvända med Bosse och sedan frukost. I dag ska jag slöjda, anmält mig till en kurs här på Britsarvsgården. En smörkniv startar vi med. Yxa till en ämne och sedan med kniv forma ämnet. Det var roligare än jag föreställt mig. Vi åker till Maj-Lis och Stig B, våra tidigare grannar i Slätta. Jag ska beskära ett träd åt dem och vi blir bjudna på lunch. Det blir korv då Maj-Lis vet om min svaghet för korv. En trevlig stund med minnen från vår tid då vi bodde grannar. Jag beskar trädet hårt för att få stil på det. Det tar ett par år så är det fint igen. Bilen har fungerat i dag och batteriet står på laddning. Birgitta har tvättstugan på kvällen.

Tisdag 11 April: Efter frukosten går jag med Bosse och Birgitta ska på gymnastik i dag. Sedan packar vi för färd till Korpholen. Vi stannar till i Djurås för att köpa vykort, Kerstin S fyller snart år. Vi hjälps åt att få ut vedklyven, sedan några timmar med favorit jobbet. Sedan mat och en volta med Bosse innan vi kollar på "Det stora fågeläventyret". Jag tycker att rätt par tog hem segern. Hopp i bingen.

Onsdag 12 April: Bosse väcker oss tidigt, som vanligt här i Korpholen. Jag tar med kikaren och vi går ner på Sjöbotten. Birgitta får sovmorgon, det är hon väl unt. Tornfalken sitter i en björktopp. Nu ser jag Storspoven som Birgitta hörde i går. Efter frukosten hämtar jag vatten och matar fåglarna med ostkant. Bosse håller vakt och tror att det är mat till honom och inte till fåglarna. Vi jobbar med att bereda plats för veden vi har utomhus, pall på marken i vedboden. Jag klöv ved ett par timmar. Trötta efter arbetet och maten, det blev tidigt i säng i dag.

Torsdag 13 April: Vaknade till ett vitt landskap, snöat i natt. Morgonvoltan med Bosse blev en pina, blåsigt, kallt och för tunt klädd. Såg tre ormvråkar segla över Sjöbotten. En drog i väg, troligen efter ett försök att erövra honan! Snön försvann fort då det var plusgrader. Jobbat med att köra in veden som vi haft i säckar. Nu är det luftigt åt veden som ligger på pallarna. ÄggMärta sms,ar, nu finns det ägg åt oss. Påsken är räddad! Trötta efter dagens arbete känns det skönt att elda en brasa och njuta. Vi kollade på PG Gyllenhammar! Vad ska man tycka om honom.

Veden inne. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 14 April: Vaknade även denna morgon till ett snötäckt Korpholen, säkert 5 - 6 cm! Inte så trevligt aprilväder. Nybäddat i kojerna, så Birgitta ska kolla om den finns tvätt tid i kväll. Vid middagstid packar vi ihop för färd mot Falun, då vi har förrättningar i morgon. Birgitta fick tvättid. Bosse vill ut, han är ju i stan och vill kolla vilka brudar som rört sig i området. På kvällen kollade vi på Let´s Dance.

Lördag 15 April: En skön vända med Bosse. Efter frukosten åker jag runt och försöker få tag i Talgbollar. Slut i butikerna jag besökte. Jag var hos Kjell & Company och köpte en "Canvio for Smartphone", en pryl som laddar och kör backup på Android mobiler. Birgitta lagar mat, en lammstek i Rommargryta. På eftermiddagen ska vi hämta "ungarna", som varit på en lång resa i en månad. Dem kommer med tåg från Arlanda. Vi bjuder på middag och får några trevliga timmar med godmat och bildvisning från alla platser dem besökt.

Söndag 16 April: En volta med Bosse i solsken och några grader varmt. Många fåglar kvittrar i buskarna. Jag såg Grönsiskor. Efter frukost löser vi  Melodikrysset. Birgitta har börjat läsa i våra Grekiska dagböcker. En volta med Bosse, Birgitta och jag innan middagen. Teve kväll som vanligt. Bland annat Dorsin Glada Änkan, tyvärr kom vi sent in i programmet. Men så bra.

Måndag 17 April: Birgitta tog morgonvoltan med Bosse medan jag lagade frukosten. Nu har även jag börjat läsa Grekiska dagböcker. Jag tittade på reprisen av Dorsin Glada Änkan. Birgitta tog hand om Bosse voltan. Hon gick sedan ut till "Örnnästet" där flera satt och fikade. Jag anslöt när jag sett den del av Dorsin Glada Änkan, jag missade i går. Lyssna på "En gaffel kort" med Henrik Dorsin, det är en härlig tolkning av min favorit Cornelis Vreeswijk. Det blev en trevlig stund med grannarna. Sedan läste vi Grekiska dagböcker till sena kvällen. Det är mycket vi inte kommer ihåg. Men så spännande att "återuppleva". En sen volta med Bosse.

Tisdag 18 April: Bosse var inte så tarv på att gå ut i dag. Efter frukosten gick vi en volta. Det är seniorhandel på ICA i dag, som alla tisdagar. Sedan packade vi för min resa upp till Korpholen. Lite inköp på vägen upp, Leksands Brungräddade är ju ett måste. SMS till ÄggMärta för att beställa ägg. Väl uppe på Korpholen kunde jag konstatera att snön var borta och talgbollarna uppätna. Sol och varmt i lä. En volta ner på vår fina Sjöbotten. Fixade en god middag, ärtsoppa. Bosse njöt och vaktade fäboden.

Onsdag 19 April: Kallast i natt var -7,7 grader. När Bosse väckte mig vid sjutiden var det -4 grader. Men en skön morgonvolta ändå. Solen värmer. Hem och satte fyr i vedspisen och öppna spisen. Bosse njuter på tunet i solskenet, ganska så varmt i solen. Jag läser vår Grekdagboken, mycket har man glömt. SMS från ÄggMärta att det finns två paket ägg till oss. Fixar det i morgon när jag ska hämta Birgitta i Djurås. Fortfarande blött på vägarna. Traktens ryttarinnor har vinterskor på sina hästar, det sätter sina spår på vägarna. Kollar "Män som hatar kvinnor", innan läggdags.

Torsdag 20 April: "Bara" minus 2,3 grader i natt. Bosse väcker mig klockan sju, dags för morgonvoltan skallrar han med tänderna. Jag skippade kikaren i dag, det var dumt. Väl nere på Sjöbotten har Tornfalkarna flyguppvisning eller om hanen ska visa sin duglighet som matleverantör! En mäktig syn i alla fall. I kväll kommer hustrun, så det blir lite ordning "på Torpet". Hämtade Birgitta i Djurås,

Fredag 21 April: I dag är det kraftiga vindbyar, soligt och varmt. 

Lördag 22 April: I dag var det ännu kraftigare vindbyar. Svårt att gå på Sjöbotten. Vi har löst Melodikrysset. En inköpsresa till Leksand och Insjön. Först tittade vi på Olle Berglunds utställning, mycket bra teckningar. Sedan till Granngården för inköp av planteringsjord, sättpotatis och lite mer frön. Till Clas i Sjön för köp av arbetshandskar och en vattenhink. Det blev även ett nytt halsband till Bosse. I fyndhörnan hittade vi varsin Stegmätare för 19 kronor per styck. Nu får vi veta hur många kalorier som går åt på stora å vändan. Birgitta bjöd på fisk till middag, gott smakade det. Vid kvälls voltan träffade vi Margareta och Krister. Trevligt att dem också är i fäboden. Några teveprogram innan det var dags att hoppa i bingen.

Söndag 23 April: Bosse väcker mig tidigt, halv sju. Det är bara att klä på sig och knalla iväg, stora å vändan blev det. Bosse vädrar rådjur. Fyra stycken ser vi. Enligt stegräknaren är det 3427 steg, 1,71 kilometer på 34 minuter, 121,6 kalorier. Dags att rengöra hängrännor och stuprör. Inte så mycket skräp i rännorna mycket på grunda av att jag fälled den stora tallen och en björk som förra året. Tunnan är utplacerad för regnvatten. Några fågelholkar renoveras och den jag fick av Stång Hasse L är nu uppsatte för uthyrning till hugade fåglar. Den ena holken var den jag haft på en stor sten. Vinden tog tag i den och jag fick reparea tak och botten. Sättpotatisen fick en låda att förgro i. Sedan packade vi ihop för hemfärd.

Måndag 24 April: En skön morgonvolta med Birgitta och Bosse. Varmt är det i solen åtminstone. Sedan en skön dusch innan det var dags att gå på "Snickerikursen". Min smörkniv är nu färdig och signerad. Jag var ner till Kjell & Company för att få hjälp med min inköpta  "Canvio for Smartphone". Trösten för mig är att dem inte heller fick ordning på den. Jag avvaktar deras försök att reda ut problemet eller reklamation. Radhusbiff till middag och några teve program. Såg även Brynäs vinna över HV71 i finalmatch fem.

Tisdag 25 April: Bosse och jag knallar runt i snöblask, någon grad varmt. Birgitta gör det sista gymnastikpasset, nu har dem "sommarlov". Jag tar Birgittas cykel till cykel verkstaden för att fylla luft. Tisdagsinköp på ICA, som brukligt på tisdagarna. Birgitta har det jobbigt i dag, bakar bullar och tvättar kläder. Bosse vill gå ut.... men vänder på gården, han gillar inte snöblasket. Senare går det bra när det blev uppehåll. Jag bjöd på köttbullar och stekt potatis.

Onsdag 26 April: Nog trodde jag att snöandet var över för i år! Vid morgonvoltan kom det snöflingor dalade ner mot Bosse och mig. I dag har jag ägnat dagen åt våra grekdagböcker. Redigerat och hittat stavfel och uteblivna bokstäver. Men samtidigt kul att minnas tillbaka vad vi varit med om. Birgitta läste i dagboken 2009 att vi var med Åsa S till ön Patmos över en dag. Varken Birgitta eller jag kom ihåg det. När hon läste att vi hittade en hund, som fick vatten av oss då kom minnet tillbaka. En tur upp till Plantagen för inköp av odlingsramar, pallkragar till extrapris. Bosse fick där en lång volta. Efter middagen cyklade Birgitta till Åsa en stund. En sista kissvolta med Bosse innan det var dags att hoppa i bingen.

Torsdag 27 April: Vaknade tidigt och en snabbvända med Bosse. Hem för frukost. Vi kör Birgitta upp till Stångtjärnsvägen. Det är promenad upp till Stångtjärn med Bankpensionärerna. Jag beställer tid för service av Saaben. Mellanservice är det enligt  ad bilverkstad. Nu är det dags för Bosse och mig att knalla runt uppe på Ingarvet. Vi hinner lagom hem till Britsarvsgården då Birgitta ringer om hämtning, det är bra då vi vill komma upp till Korpholen så snart som möjligt. Vi packar bilen, passar på att tanka då bensinen är under 14 kr. Härligt att komma upp tycker vi alla tre, Bosses favoritställe. Margareta och Krister är här, vi fick en trevlig pratstund och dem fick jobbpaus. Pölsa till middag, smaskens. En kort nattvända med Bosse och sedan i säng.

Fredag 28 April: Bosse förvånade oss, han krävde morgonvoltan först vid halvnio tiden! Halvsju är det normalt som han vill ut här uppe. I Falun har han inte så brottom ut! Vi gick långa årundan. Höjdpunkten var att kunna betrakta en Gulsparvs födosök i en skogsdunge. När vi kommer hem blir det schabbel med uppkopplingen av Bosse, till linan på tunet. Han drog direkt och ignorerade alla rop från oss. Jag jagade i kapp honom i ett snårigt parti, men har inget att koppla upp Bosse med och han drar igen. Jag körde runt med bilen och när jag kom tillbaka var han på tunet. I dag har vi jobbat bra, Satt lite potatis, byggt en ram för hallonland. Börjat gräva om i komposten. Beskurit Metas ros och Höstsyrenbusken. Grävt om odlingslådorna. Med andra ord en bra dag. På kvällen kollade vi "Upp till bevis".

               Metas Ros     Vitlök

Början till ett hallonland. Höstsyren. Odlingslådorna grävda. Metas Ros och Vitlök.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 April: Bosse lät oss sova ut även denna morgon. När jag påpekade det för hustrun, fick jag veta att han redan halvsju väckte Birgitta. "Gå och lägg dig" sa hon och Bosse gjorde så. Jag gick lilla å vändan, med en pigg och glad hund! Lite kyliga vindar nu på morgonen. Efter frukost löste vi Melodikrysset. Nu ska vi åka till Stickos handelsträdgård för att köpa hallonplantor. Nästa vecka får dem hem plantor. Margareta och Krister kom upp och vi fick utbyta tankar om trädgård och fick även skratta gott. Alltid trevligt när vi träffas. Jag har krattat framsidan från ris och löv samt allmänt pyssel. På eftermiddagen blåste det kalla vindar. Bara Bosse tycker om att vara ute på tunet. Birgitta bjöd på god fisk till middag, köpt av FiskXpressen, en fiskbil som kommer till oss. Till och med jag äter fisk med god aptit. På kvällen kollade vi på teve.

Söndag 30 April: Soligt och tre grader varmt i skuggan, vilken härlig morgon. Bosse slog på fyrtass bromsen i går kväll när jag erbjöd en sista kissrunda, det blev en tidig morgonvolta. Ingen vanlig morgonrunda utan kors och tvärs på Sjöbotten, många livsfarliga djur att spåra upp. På hemvägen kände jag den härliga doften av vedeldning, Margareta och Krister har satt fart på kaminen, det gjorde jag med. Nu har landen och rabatter fått gödning, "hönsprutt". Jag har monterat de pallkragar vi inhandlade på Plantagen. Sedan åker vi till Sågmyra för att fira Marie S som fyller 50 år, en trevlig stund. Snabbt hem till Korpholen igen, vi är bjudna till Margareta och Krister på en bit mat. Trevligt och god mat bjöds vi på. Tiden går så fort när man har trevligt, Tack. Bosse får en kissvända innan det är dags att kolla på Mästarnas Mästare. Vårt sommar abonnemang, WiFi på Tele2 kom igång i dag.

Birgitta, Krister och Margareta.     Våra blivande odlingsland.

Birgitta, Krister och Margareta. Våra nya odlingslådor

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 1 Maj: Kalo Mina, då var det maj månad. En sån skön morgon Bosse och jag upplevde när vi gick stora å vändan. Varmt och en strålande sol från en klarblå himmel. Mycket fågelkvitter i buskar och träd. Några Rådjur som sprang över Sjöbotten. Vi träffade på Gunnar Ilis med fru och deras två söta hundar, Bosse gillade dem. Efter frukosten startade vi med att tömma komposten. Vi lade odlingsduk i botten på pallkragarna och ett lager kompostjord. Birgitta tvättade fönster och jag rensade sly. Planterade en del perenner som vi fått av Sigmundsson. På fågelfronten var det en bra dag, jag såg Steglits och Hussvala. Märtas katt, Lucia är här på Korpholen på semester. Birgitta bjöd på en god middag, köttfärsbiff med svampsås. Nu ska vi packa ihop och resa hem till Falun. Känns lite trist då det är kanonväder. Hemresan blev spännande. En älg vill över vägen men vet inte om han tordes. Vi stannade bilen och efter en viss tvekan bestämde älgen att det var ok att lämna cykelbanan och korsa vägen framför vår bil.

               Älgen på cykelbanan.     Älgen beslutade sig för att korrsa körbanan fdramför oss.

Sädesärla, katten Lucia och hustru Birgitta. En Älg på cykelbanan som vill över vägen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 2 Maj: Birgitta tar morgonvoltan medan jag fixar frukosten. Jag har första tiden hos tandläkaren och Birgitta har tiden efter. Margareta R var nöjd med våra tandgarnityr. Vilken dag det blev, soligt och varmt. Jag tog en cykeltur, trots dubbdäck. Jag skjutsar Birgitta till Samuelsdals  pensionat, bankpensionärers månadsträff. Vi medför Birgittas cykel då hon har  för avsikt att cykla hem. Ett IT på kvällen. GW Mord på teven avslutar dagen.

Onsdag 3 Maj: Vid morgons volta träffade Bosse på Siri, en lite pudeltjej. Dem satt på var sin sida av vägen och bara kollade på varandra. Jag vände och mötte Siri och matte. En skön solig dag igen. Bosse ska till Eva på Hundtrimmet för att få pälsen trimmad. Under tiden fixade jag ett IT Jobb. Kerstin och Nicke har tiden efter oss, Gizmo ska också bli fin inför sommare. Birgitta på Lust och Fägring. Sedan fikade vi med Hedlund. Vi pratade om vår kommande Greklandsresa. Fixade några kopior åt Palle S. Dem var här och hämtade. Jag bjöd på Korv och mackaroner och Birgitta körde tvättmaskinen. Vi tittade på Lets Dance, som vi missat i helgen. En sen vända med Bosse.

Torsdag 4 Maj: Jag startade dagen med att köra upp till Ingarvet och AD Bilservice, det var dags för service. Birgitta cyklade upp för den sedvanliga promenaden med Bankbrudarna. Birgitta och Harry P kollade lägenheten. Jag hämtade bilen som nu går som en klocka. Sedan fikade vi och Harry, sedan körde jag Harry hem. Vi packar bilen för att åka upp till Korpholen. En skön kväll och teve avslutade vi med.

Fredag 5 Maj: Vaknade till en solig och varm dag. Vi gick långa å vändan på morgonen. En räv ser vi på åkern, svartbrun och en fin svans har den. Efter frukosten åker vi till Stikos Handelsträdgård för att köpa hallonplantor och jord. Vi fick tag i Mormorshallon, vi köpte fem plantor. Varsin glass slank ned. Hem och plantera i landet. Stenigt var det på sina ställen, men skam den som ger sig! Sista pallkragen är nu klar för sådd, täckduk och kompostjord är på plats. Nästa helg går det nog att så. Lilla å vändan med Bosse innan det är dags att knoppa in.

Mormorshallon.

Nu är Mormorshallon planterade i nya landet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 6 Maj: En snabb volta innan frukosten och Melodikrysset. Lena, sonen Jakob med barn är i grannhuset. Dem kom för att hälsa på Bosse. Irma den yngsta barnet gick direkt fram till mig och vill bli upplyft. Trots värkande högerarm var jag tvungen att hålla god min. Efter frukosten åkte vi in till Djurås för att handla, sedan till Apoteket i Insjön för att köpa värktabletter. Lasse J kom och hälsade på, till Bosses stora glädje, ja vi med tycker det är kul när han kommer förbi. Birgitta började gräva bland stenarna vid infarten, det ska bli en fin blomsterrabatt. På kvällen kom Jakob och lilla Edit förbi och hälsade på. Svågern Harry P ringer och berättar om en inbjudan han fått som gäller VA i Korpholen. Jag ska kolla vad det är för något. På kvällen "Smartare ån en femteklassare" och "Tror du att jag ljuger?". På TV2 såg vi en härlig symfoniorkester, dirigent Sakamoto.

Söndag 7 Maj: I dag gick vi långa å-vändan, Bosse skuttar glatt ända tills han ska vända hemåt, då går det i snigelfart. Hasse L träffade vi på hemvägen. Allt var bra med honom. Frukosten smakade bra, jag var hungrig. Armen vill inte ge sig, trots linnement och värktabletter.  Vi ska iallafall försöka peta ned potatisen. Så blev det, potatisen är i jorden. Det blev en del över som Margareta och Krister fick. Birgittas rabatt vid infarten är färdig för att plantera blommor. Vårt lilla tomathus är fixad, gräset är bortschaktad och vi ha täckväv och singel där krukorna ska stå. Eftermiddagens volta gick utmed ån på Sjöbotten. Gunnar I berättade om en kvarn som funnits vid ån, så vi spanade efter den. Vi såg då inga spår efter någon kvarn. Nu gick vi inte hela sträckan i dag, det blir en annan gång. En god fisksoppa till middag. Sedan kollade vi finalen "Mästarnas mästare". En sista kissvända med Bosse innan det var dags att hoppa i bingen.

Måndag 8 Maj: Bosse och jag gick långa å-vändan i blåst och kyla. Minus 0,5 i natt. Trösten är fågellivet på Sjöbotten tror även Bosse gillar dem. Efter frukosten packar vi ihop för att åka till Falun. Birgitta har en del att stå i, jag åker troligen tillbaka i morgon. Jag fick hjälp av Loopia, min webbleverantör med FTP adressen, den saknades efter om installering. En lång volta med Bosse i snålblåst. Jag skjutsar Birgitta till Falu Vårdcentral för provtagning, det tog en minut. Jag tittade en stund på VW Hockey, Sverige mot Finland. Vet inte hur det slutade. Plockade några rund stenar till Birgittas nya rabatt.

Tisdag 9 Maj: Vaknade utsövd och gick en vända med Bosse. Vi packar sedan, det som jag ska ha med till Korpholen. Birgitta ska på Spa med Bankpensionärerna. När jag skjutsa henne till mötesplatsen for jag vidare till ICA för att handla mat till Korpholen. En sväng upp till Harry P för att hämta ett brev. Vi fick en kort men trivsam stund. Sedan for Bosse och jag till Korpholen. Hagelskurar mötte vi. Vi startade med en volta, långa å-vändan. Ömsom hagel och ömsom sol. Eldade brasa och spis för att få lite värme. På kvällen teve.

Onsdag 10 Maj: Vid morgonens volta "traskade" vi i snö som ännu inte smällt undan. Lite överdrivet är det, det låg kvar lite utmed skogsvägen. Minus - 6,2 grader som kallast i natt. Tur att jag på Birgittas inrådan plockade in en del växter. Jag och Bosse gick en volta i Japanparken i Leksand. Vi var även till Granngården och handlade fyra säckar Planteringsjord, 149 kronor. Nu snöar det här på Korpholen, ja lite snöflingor flyger omkring. Haft kontakt med Monica O via TeamViewer. På kvällen gick Bosse och jag långa å-vändan. Han sniffade Rådjur och tre stycken såg vi. Bosse genom att stå på bakbenen, lättare för mig även om jag är kort i rocken. Kyligt är det, minus två grader visar termometern. En nästan molnfri himmel, det blir kallt i natt. Blommorna inburna i värmen. Lite kyligt i sovrummet, 14.6 grader. Men man sover gott.

Torsdag 11 Maj: I natt var det minusgrader igen, - 5,7 lite snöflingor dalar ned. Bosse är snäll nu, sover till åtta, nio som han brukar. Kollade på en video, en rysk kirurg visar ryggövningar, något för mig att prova. Fram med dammsugaren, här ska städas om Birgitta kommer upp i dag. Hon var osäker på om hon ska hinna med bussen. Jag har inte städat i "onödan", Birgitta kommer i dag. Jag hämtar henne i Djurås. Kyckling gryta till middag, gott är det. Vi tittar på "Let´s Dance", via TV4 play. Dem är så duktiga. Jag knallar lilla å-vändan med Bosse innan läggdags.

Fredag 12 Maj: Vi får sova för Bosse till halvnio, det tackar vi för. Vi går sedan långa å-vändan. Tornfalken sitter i en björk och betraktar oss. Det är 7 grader varmt. Det var ingen frost i natt. En lugn dag med lite inomhus verksamhet och lite utomhus. Komposten fortfarande frusen på sina ställen. Vi går några volter med Bosse. Lagt ut en videosnutt av Bosses sorkjakt på Facebook. Let´s Dance finalen tittade vi på innan det är dags att sova. 

Lördag 13 Maj: Birgitta tar morgonvoltan medan jag går till arbetsdag i fäboden. Snöpinnarna har Birgitta, Bosse och jag fixat. Krister och jag hugger under elledningen, många träd går upp i ledningen. Jag kände mig glad och nöjd efter huggningen, kroppen kanske får en nytändning!! Satt med kameran på tunet för att fånga Rödstjärten som vill flytta in i en av våra holkar. Tro det eller ej, vi häll oss nästan vakna under musiktävlingen på teven

Söndag 14 Maj: Lite lätt regn nu på morgonen. Bosse gick och knoppade, gillar inte väderleken. Jag rastade Bosse, lite tvång var nödvändig. Vi ska på Bystämma och det tar ju en stund. Gott fikabröd bjöds vi på. Vi löser sedan Melodikrysset, då vi missade det i går. Eftermiddagen ägnar vi åt att plantera grönsaker. Jag var hos ÄggMärta för inköp av deras goda ägg. Pratat med Lasse J om lån av släpvagn. Vi ska köra den gamla kapen till ÅVC och Birgitta får ha namnsdag och får en begagnad kap, den köper jag av Lasse J. Nu på kvällen faller ett sakta regn, bra för sådden och regntunnan.

Måndag 15 Maj: Ingen vill gå ut i dag, kallt tre grader och duggregn. Regnet är bra för våra nyplanterade grönsaksland. Bosse går med på en kort kiss och bajsrund. Efter frukosten ska vi åka till Levins Handelsträdgård norr om Rättvik, vägen mot Ingels. Lätt att hitta då det är skyltat vid Övre Gärdsjö. Hur stort och välsorterat, det var trevligt att gå där och kolla. Inte mindre trevligt att Evelin jobbade där. Vi fick med oss en del till Korpholen. Efter det besöket for vi till Granngården för mer planteringsjord, Clas i Sjön för batterier och en hängmatta. Sista stoppen var Leksands bröd fabriksförsäljning. Brungräddad hårdbröd är ju favoriten. Vi planterade mer grönsaker. Lennart N en granne här på Korpholen kom och hälsade på. Lilla å-vändan med Bosse före "Vem bor här" på teven.

Tisdag 16 Maj: Birgitta knatade iväg med Bosse och jag jobbade med frukosten. Ett telefonsamtal till Margareta och Krister, vi vill veta hur det är med dem, då båda uteblev från stämman på Korpholen. Dem var på bättringsväg och det känns bra. Vi ska till Falun i dag, ett akutjobb. Ett besök hos Åsa och Anders, vi ska få en del "bra att ha saker". Sedan packar vi om för att åka upp igen, Bosse njuter av det. Vi äter en god middag, bland annat Zucchinibiffar, en god kryddig korv som vi köpt på ICA, det är ju pensionärs rabblat i dag. Slötittade på teven innan jag och Bosse gick en kissvända.

Onsdag 17 Maj: Norges nationaldag. Under över alla under, Bosse dröjer ända till tolvtiden, innan han går med på att knalla runt på Sjöbotten. Bosse gillade inte vädret, regnade bara 4 mm. Men vi är glada för det minsta bidrag till grödorna. Birgitta städar kök och köksskåpen. En lång volta på eftermiddagen i behagligt väder. Jag ägnade mig åt vård av min laptop. Gäller att datorn är uppdaterad, på grund av den stora sybarattacken. Fyllt på vattendunkarna på toan och i köket. Vi hoppas nu på uppehåll så att vi kan jobba vidare med plantering, en del busk och sly som ska snyggas till. En god pölsa till middag i dag, dock inte Pelles Pölsa denna gång. Endera har vi två holkar med Rödstjärt eller har Svarthättan jagat bort dem från en av holkarna. Vi kollade på G W,s Mord på datorn. En kort kissvända innan det är dags att hoppa i bingen. Sudoku tills John Blund infann sig!

Rödstjärt     Rödstjärt

Denna etta kan vara något för oss Rödstjärtar!!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 18 Maj: Samma beteende i dag med Bosse, ner och käkade och sedan gick han och knoppade igen. Efter frukosten började jag att röja en del lövträd mellan Olles N och vår granne, det förbuskas. Det är en en tänkt väg enligt Lasse W. Även trekanten vid infarten till fäboden röjde jag sly. Ok inte så höga men bättre stämma i bäcken... Vi drog ner riset till brasan och städade upp. Halvskapligt väder i dag, skönt ute och vi fikade på tunet. Jag kopplade av på e.m. med att fota lite fåglar. Nu har huvudparten av svalor anlänt. Bosse påkallar kiss och bajs volta. Vi går skogsvägen. Slipade kedjan och rengjorde motorsågen. Har problem med att den lägger av efter en stund på tomgången, får konsultera Lasse J i helgen. Vi kollade på Djursjukhuset, ett program om Bävrar som var intressant. Senare i kväll blir det rymdäventyr på Kunskapskanalen.

Svartvit Flugsnappare     Svartvit Flugsnappare    Svartvit Flugsnappare

Svartvita Flugsnapparen körde bort Rödstjärten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 19 Maj: Bosses nya favoritsport är att jaga humlor. Bosse är ändå human, varnar dem med några skall innan anfallet startar. Birgitta planterar ut växter, nu ska det inte bli fler frostnätter får vi hoppas. Jag ägnar några timmar med att fotografera fåglar, Rödstjärten testar nu en ny holk! Vi vill så gärna ha dem häckande här hos oss. Jag såg Steglits i Rältlindor. Jag har namnsdag, det blev en batteridriven dammsugare! Tura att Clas i Sjön har 15 % rabatt för Klubbmedlemmar i dag. Sedan skjutsar jag Birgitta till Djurås, hon åker buss till Falun. Bosse och jag går en volta innan det är dags att titta på "Upp till bevis". Monterar och laddar nyförvärvet, dammsugaren.

Rödstjärt. © foto: Bengt Ahlstrand     Rödstjärt.© foto: Bengt Ahlstrand     Nötväcka. © foto: Bengt Ahlstrand     Nötväcka. © foto: Bengt Ahlstrand     Dammsugare. © foto: Bengt Ahlstrand

Rödstjärten provar en ny holk! Nötväckan matar ruvande hona. Min namnsdagspresent!

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 20 Maj: Bosse väcker mig vid åtta tiden. Sugen på morgonvolta. Vi möter Hasse L och lite senare Lassa J på fyrhjuling. Jag har nu löst Melodikrysset. Det gick ganska bra trots att Birgitta inte var med. Bosse skäller och när jag tittar ut så ser jag ett Rådjur rusa bakom gäststugan. Marie och Janne kommer förbi med en armeringsmatta som Birgitta ska ha som stöd åt växter. Vi plockade bort "bra att ha saker" på min gamla vedkap. Den ska bytas ut mot en modernare, Birgitta har ju namnsdag snart. Vi fikar och pratar en stund. Jag fixar sedan en middag, korv och äggröra. På kvällen teve.

Söndag 21 Maj: Trots vakthunden Bosse så har något djur, troligen den förrymda svartvita kanin, som sett några gånger tuggat sönder en Tomatplanta. Ingen god smak var det, plantan ligger på backen bredvid krukan. Vi får nog sätta nät för växter i år. Blandat väder i dag mot kvällningen skiner solen. Det blåser av och till. Jag har nu dammsugit över och undervåningen. Undervåningen med den nya batteri drivna. Nu packar jag ihop och åker till Falun. Jag har en del åtagande i morgon, bland annat ska jag handla fisk av FiskXpressen. Byta garageplats, åtminstone på pappret hos Kopparstaden. Kollade på Sverige mot Kanada i WM finalen, Sverige vann mycket tack vare Henke i målet.

Söndertuggad tomatplanta © foto: Bengt Ahlstrand     Söndertuggad tomatplanta © foto: Bengt Ahlstrand

Är det en kanin som sabbat vår Tomatplanta?

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 22 Maj: Vaknade till en strålande solig dag, men kyliga vindar. Bosse var på bra humör skällde inte på någon av de hundar vi mötte. I dag är det jäktigt, mycket att uträtta. Först ett besök på Tersen. Ringer garage grannen, vi måste träffas på Kopparstadens kontor för att byta kontrakt då vi bytt bilplats. Första problemet blir att Birgitta står för kontraktet. När tjejen ringer till Birgitta, som sitter i bil på väg till Falun, så ser Birgitta att det är hemligt nummer och säger "Inte intresserad, tack". Bra där det kunde varit en försäljare. Jag ringer upp Birgitta och på det viset löser vi det. Bra att Birgitta inte sa "Jag är inte intresserad, tack" då det händer att ett icke seriöst företag klipper in "jag" som att man antagit förslaget. Nog om detta det hela slutade bra och jag står nu som ägare som kunde skriva på dt nya kontraktet. Birgitta han hem så hon kunde handla av FiskXpressen och jag kunde åka till Monica O. Sedan packade vi bilen och åkte upp till Korpholen.

Tisdag 23 Maj: Bosse väckte mig redan vi sjutiden. Soligt men svalt ute, nordliga vindar. Vi går långa å-vändan. Medan Birgitta fixar frukosten åker jag upp till Lasse J och lånar släpvagn. Vi lastar den med gammal trasigt tegelpannor som ligger bakom uthuset och grannen. Det blir nästa full släpvagn. Lite annan skrot följer med. Vi har jobbat med vår vedkap för att få den på släpvagnen, vi får ger upp den är för tung. På ÅVC i Leksand är dem trevliga och hjälpsamma. På kvällen hämtar jag en vedkap hos Lasse J, den ska vi köpa om vi tycker den är bra. Lasse J följer med till Korpholen och vi lastar vår gamla vedkap som ska till ÅVC i morgon. Hoppas att vi får hjälp att få av den från släpet. Det har varit en bra dag och vi har fått mycket uträttat. En sista nattkiss med Bosse.

Onsdag 24 Maj: Jag vaknade tidigt och satte fyr på spisen. Hämtade en stol och kikaren, njöt sedan av fågellivet utanför huset. En morgontrött Rödstjärtshona satt på en sten och slumrade, ögon slutna. En skön solig morgon. Vi gick sedan alla tre en vända efter frukosten. Sedan bar det av mot Leksand och ÅVC. Det var trångt många ute i samma ärende. När vi väl kom fram till den plats som vedkapen ska lossas blev det fullt ös, tre killar kom till hjälp och vedkapen hamnade på rätt ställe. Vi var tacksamma för alla hjälpande krafter. Till Granngården för att handla mer planteringsjord. Turligt nog upptäckte Birgitta att jag gjort ett felköp, fyra säckar naturgödsel. Vi fick vända och ta oss tillbaka till Granngården för att byta till planteringsjord. Nu ska vedkapen köras! Klingan gick baklänges och jag fick två rejäla smällar på armen. Byta faser i kontakten och sedan på med ved och kapen fungerade. Lasse J kom och vi fick en pratstund. En sen middag och nyheterna på teven. Bosse och jag gick en kvällsvända med sopor och hämtade dricksvatten. Tidigt till sängs.

Torsdag 25 Maj: Bosse och Birgitta knallade Lilla årundan på morgonen. jag knoppade ovetande om deras tidiga volta. Lite märkligt, jag gick tidigt till sängs vilket är ovanligt och ändå sov jag till halvtio utan att höra dem gå ut. Skönt i alla fall. Vi packar för en snabbvända till Falun. Birgitta behöver sin medicin. Vi ska även åka till Sågmyra för att gratulera Mikael S på födelsedagen. Kaffe och annat gott bjöds vi på. In till Insjön för att handla mat och sedan raka vägen till Korpholen. Vi pysslade med landen, fixade vatten. Göran E och Gertrud har anlänt. Vi språkades vid ett tag, jag ska installera en router åt dem i morgon. Dem vill även i år ha hjälp med gräsklippning. Jag bjöd på ärtsoppa till middag. Nu blir det teve och hopp i bingen. 

Fredag 26 Maj: Natten har inte varit så angenäm, ont i halsen och snuvig. Är det en förkylning på gång eller allergi. En vända med Bosse är ju ett måste i alla fall. Träffar på Gertrud E som klipper gräs. Jag ska hjälpa dem med att installera en ny telefon i stugan. En sväng till Clas i Sjön för diverse inköp och återlämna hängmatten som ej passar till den ställning vi fått av Sigmundsson. Körde grästrimmer, det växer fort nu i värmen. Var över till Erikssons och hjälpte till med att kapa ned en häck. Den behöver förnyas. Lasse J kom på motorcykel och fikade. I dag fick jag fart på vedkapen och lyckan var total. Körde ett par timmar. Jag vill ha veden kapad och kluven innan vi åker till Samos. Birgitta har hela dagen jobbat med sina blommor, fint blir det. Fick e-mail från Manolos, en bil väntar oss när vi landar och att han kan hjälpa oss med försäljningen av vår Seat. Birgitta bjöd på en god fiskrätt till middag. Sedan var det teve och en sista kvälls volta med Bosse.

Birgittas namnsdagspresent. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgittas namsdagspresent. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas namnsdagspresent. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 27 Maj: Efter frukosten löser vi Melodikrysset. Birgitta och Bosse gick långa å-vändan och jag kapade färdigt veden. När jag var klar och Birgitta inte kom hem gick jag ner till Margareta och Krister, hon har säkert fastnat där. Jag promenerade ner till dem. Som vanligt får dem rast när vi dyker upp. Birgitta och Bosse syntes i "snigelfart" på Sjöbotten. Vi är inbjudna på ett glas vin och pratstund i kväll. Jag ska fixa deras laptop till routern. Jag jobbar sedan med klyva ved till matdags. Nu är det dags att knalla ner till Margareta och Krister. Vi får som vanligt en trevlig kväll med många skratt och dråpliga historier. Tack.

Söndag 28 Maj: Jag gick en morgonvolta i soligt väder. Efter frukosten klyver jag färdigt veden. Allt jobb med veden är nu klar för i år. Mycket nöjd med den nya vedkapen, Birgittas Morsdags present!! Marie och Janne kommer förbi på Morsdags kaffe. Janne har med två stora tunnor för regnvatten. Tack för det. Vi skruvar bort haspar och gångjärn på de fönster vi fått av Hedlunds. Nu gäller det att få till ett litet växthus innan våren! Krattade upp skräp efter vedarbetet, vattnade landen och packade för resa till Falun. Bosse är ivrig att få komma ut och kolla brudarna, samt övriga händelser under hans vistelse på Korpholen. En stund på balkongen innan det är dags att knoppa in.

Måndag 29 Maj: En snabb morgonvolta innan frukost, det var bråttom att få komma ut, tycker Bosse. Birgitta ska förnya sitt körkort, vi åker till Trafikverket där de fixar fotografering med mera. Sedan en sväng upp till Ö&B för inköp av godismat åt Bosse. Mejlat Manolos ankomstiden till Samos. Det verkar vara svårt att få dem att förstå att jag behöver fullmakt åt någon att sälja vår bil. Får prata med Manolos när jag anländer till Samos. I dag var det full fart i köket, Helena, Hans, Harry, Anders och Åsa var här på Mors Dags kaffe. Diskussionen gick högt runt bordet. Goda bullar och gott kaffe. Anders fixade vår teve, tack för det. En vända med Bosse till affärer för diverse inköp innan vi åt en inköpt Pizza till middag. Packade en del i bilen inför morgondagens resa till Korpholen. Tidigt i säng.

Tisdag 30 Maj: I dag ska Birgitta på "Hemlig resa" med bankpensionärer. Vi kör henne till Tisken där en buss väntar. Bosse och jag kör morgonvoltan ute vid Östra Främby. Jag har ett uppdrag i krokarna. Packar bilen för resa till Korpholen. Regnat hela dagen, 15 m.m. fick vi i Korpholen, bra för vår grönsaksodling. Margareta och Krister är tappra trots regnandet. Jag fyller vatten i plastdunkar, man får passa på när regn bjuds. På kvällen, sova teve.

Onsdag 31 Maj: Då lider maj mot sitt slut, ingen riktigt sommarväder ännu. Bosse och jag går långa å-vändan, hyfsat väder med lite sol av och till. Birgitta ringer och berättar om gårdagens resa, det var trevligt. Jag får också veta att Birgitta får skjuts av Gizmos päron upp till Korpholen i morgon. Vi och Bosse får rå om Gizmo ett tag. Dem busar så bra ihop, hundarna alltså. Nötväckan har nu ungar i tvåans holk, de matar dem energiskt. Jag har fyllt en dunk till i dag med regnvatten, kupat potatisen. Bosse fick "spel" på kvällsrundan när han spred sina dofter.

Torsdag 1 Jun: Kalo mina. Vilken morgon, jag fick uppleva när Nötväckan fick ut sina fem ungar ur holken. Välväxta och lika de vuxna, redan som små. Nu flaxar det på väggar, buskar och träd med små Nötväckor. Bosse vill nu ha en volta och struntar totalt i husses förehavande med kamera och glade tillrop. I dag kommer Birgitta, Kerstin, hunden Gizmo och Nicke till Korpholen. Vi fikar och pratar om vårt kommande 25 års jubileum som Greklandsturister, nästa vecka åker vi till samos. För 25 år sedan viste inte Birgitta och jag att vi skulle tillbringa många år på Samos som boende. Gizmo ska vara hos oss några dagar, medan husse och matte är i Stockholm. Vi går långa å-vändan och för en gång skull knallar Bosse i rask takt runt. Tack Gizmo för farthållning. Birgitta bjuder på Siljanscharks goda fläskkorv, jag bjuder på ett gott rödvin. Efter nyheterna, Donald Trump är det en Clown?, ska vi gå en sista kvällsvolta med jyckarna.

Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand   Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand

Nötväckans ungar lämnar holken. © foto: Bengt Ahlstrand

God natt hutte och masse! © foto: Bengt Ahlstrand

God natt Hutte och Masse. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 2 Jun: Kylig morgon, trots sol! Gizmo kommer och väcker mig, dags att knalla upp. Vi går skogsvägen med dem. Både i går och i dag var det bajs samtidigt, det kallar jag kompisanda. Birgitta städade gäststugan, vi får fint besök av Hedlunds i morgon. Margareta H kom med kålplantor och örter. Vi fick en stunds trevlig samvaro, många dråpliga historier hann vi med. Jag får mandat att handla mat i dag, med en skriven lapp "Så sitter du åter på handlarns trapp och gråter så övergivet. Vad var det för ord - var det långt eller kort, var det illa skrivet?". Nils Ferlin. Som tur var fanns det damer som gärna hjälper en vilsekommen herre. Birgitta lagar en superb fisksoppa. En kvällsvända med våra bedårande killar. Efter det ser vi Tomas von Brömssen på teve, en stålande föreställning. Vi vattnar våra land innan det är dags att knoppa in.

Lördag 3 Jun: Duggregn när vi vaknar. I dag fick vi sova till klockan åtta, innan hundarna påkallar morgonvolta. Det är ett nöje att gå långa å-vändan med dem båda, full fart nästan hela tiden. Inte ens Bosse har tid att sitta och filosofera. En god frukost och sedan löser vi Melodikrysset, ganska lätt denna vecka. Vi får främmande i dag Kerstin och Nicke som ska hämta Gizmo, dem blir kvar till söndag. Birgitta förbereder maten till oss och själv åker hon till Grycksbo för att fira Jessica som fyller år. Birgitta återvänder till Korpholen mot kvällningen.

Söndag 4 Jun: Bosse väcker mig halvsex och vill ut. Jag hoppade i bingen igen när vi kom tillbaka från voltan. Vid lunchtid åker Hedlunds hem och jag slår sly hos Erikssons, även stigen över åkern. Alltid bra att slippa det höga gräset när det är blött. Sedan vård på båda trimmer. På kvällen pratade vi minnen, var vi rest och andra upplevelser. Sent blev det.

Måndag 5 Jun: Frukost och sedan långa å-vändan. Bosse gillade att leka i vattenpölar. Fram och åter så att det bildas luft bubblor som han kan jaga. Vi har nu fixat grönsakslanden med bågar och täckduk. Blandat väder i dag, inte mycket regn. Kört trimmer hos Eriksson, det jag inte han med i går. Lasse J kom förbi och vi bytte sedlar med varandra, vi fick euro. På eftermiddagen fick vi besök av två killar från Björbo som spanar efter en stulen grönmålad motorkrosscykel. Hoppas dem hittar på förövaren. Vi tittade på ett bra program om Sven-Bertil Taube, vilken kille. En sista volta med Bosse innan sängen kallar.

Tisdag 6 Jun: Sveriges nationaldag, mulet och regnet hänger i luften. Vi får avvakta med gräsklippning till eftermiddagen, prognos uppklarnande och delvis soligt. Lilla å-vändan med Bosse. Jag försedd med planteringsspade för att gräva upp blomster åt hustrun. Hennes blomrabatt bara ökar i omfång, men vackert blir det. Efter middagen ägnade vi åt gräsmattor, både hos oss och Eriksson. Trimmer körde Birgitta. Vi började även att trava den ved jag kapat och kluvit. Vackert på kvällen meden värmande sol. Vi fick kiss främmande, två motorcyklar kom hit. Åsa och Anders med en tjej med egen hoj. Vi kollade på Nationaldags firandet från Skansen. En sista volta runt "kvarteret" med Bosse och sedan till kojs, trötta men nöjda med dagen.

Onsdag 7 Jun: Efter frukosten knallade vi lilla å-vändan med Bosse. Jag kör trimmer vid pumpen och lite hos Erikssons. Sedan vad det motor problem. Rengjorde luftfilter men motorn vägrar att start. Birgitta pysslar om blommor och planterar om. Den björk som är rutten och jag fått löfte att fälla blåste ikull i dag, som tur var blåste den från stugan. Vi packar sedan för färd mot Falun. I Falun ösregnar det. Får ett akutjobb i Ramsnäs. Vilken uppvisning jag fick se, ute på en gräsplätt 50 meter från huset ser vi en Rådjursbock med hona skutta runt som glada kalvar på vårbete. Jag har aldrig upplevt något dylikt. Synd att jag inte kameran var med.  Hämtat ut klädpaket från Engelsson, bland annat ett par kortbyxor, vilket jag inte är så förtjust att klä mig i. Men jag får vänja mig, Skönt att ställa sig i duschen och vaska av sig. Birgitta har kört tvättmaskinen. En sista kvälls volta med Bosse innan sängen kallar.

Rutte björk. © foto: Bengt Ahlstrand     Rutten Björk © foto: Bengt Ahlstrand

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 8 Jun: Bosse lät mig sova till halvnio. Sedan gick vi en lång volta och jag ser hur det grönskat under den veckan vi varit i Korpholen. Gräsklippare surrar som humlor lite varstans. En god frukost och sedan tar jag i tu med "problemet med hemsidan". Finner du något fel skicka gärna ett e-mail. bengt@ahlstrand.com Birgitta har cyklat ner på stan. Hämtat ut sitt nya körkort, hämtat min semester doja som skomakaren fixat samt köpt engångsrakhyvlar på Clas i Sjön. Jag fick order att tvätta bilen. Det blev OK vid Västra Skolan. Det var snabbt avklarat. Jag träffade Anders J och fick en pratstund. Bosse var ivrig att få några kissvändor. Kollade på friidrott och en humoristisk polisfilm, bland annat med Robert De Niro och Eddie Murphy. Sedan var det dags att hoppa i bingen då det kan bli en jobbig dag i morgon.

Bilder kommer.....

Lördag 17 Jun: Nu är det dags att åka hem till Sverige. Vi åker till flygplatsen och checkar in bagaget. Sedan åker vi in till Ireon för att äta frukost. Jag pratar även med Manolos om vår bil. Jag beslutar att Manolos får sälja bilen åt oss. Det blir nog ingen affär med Vicky. Vi kommer lagom till att gå ombord på planet. Resan hem gick bra, men långtråkig. Jag tycker det tar för lång tid att flyga. Vi åker till Benstocken och hämtar Hedlunds bil. Vi stannar vid ett matställe för att få lite mat. Vi byter förarplats och jag kör sista biten hem. Hedlunds bil är trevlig att köra och att åka i. Birgitta drar i väg till Åsa, som har träff med dem som ska åka till Samos i höst. Jag tittar på en Molinfilm om Ivar Krüger, spännande med bra skådespelare.

Söndag 18 Jun: I dag firar Birgitta och jag 40 år som gifta. Angående dagbok, jag lägger ut bilder och text efter hand med minneshjälp av Birgitta och Nicke H. Nu gäller det tvättstugan och jag upp till svågern Harry. Sedan ska Bosse hund hämtas i Sågmyra eller Kilen för vidare resa till Korpholen. Vi kommer sent upp till Korpholen, efter att vi hämtat Bosse i Grycksbo. Det har växt en hel del under veckan vi varit borta. Rädisor är färdiga att ätas, bra smak på den frösort Birgitta handlat. Vi äter en god middag, fläskkotletter och potatisgratin. Vi får en Ouzo före maten och en OP Andersson till maten. Det var en god bröllopsmiddag. Trötta och nöjda hoppade vi i bingen. 

Måndag 19 Jun: Upp tidigt för att förbereda inför sotning. Vid föregående sotning beställde jag besiktning av Gäststugan också. Ville vara säker på att det går att elda även där. Nu tog vi bort sotningen för Gäststugan, då vi inte tänker elda där. Sotarna var nöjda. Sedan var det full fart på gräsklippning och trimmer jobb. Vi köper ägg, åker till Clas i Sjön för att köpa en fjäder till Birgittas el trimmer. Vidare till Stickos handelsträdgård där Birgitta handlar blommor och jag går en volta med Bosse under tiden. Vi träffade på Annicka och Lars-Åke, tidigare grannar på Jonheden, dem var också ute för att köpa blommor. Sedan en god middag, Keso och tonfisk, snabb matlagning då vi var hungriga. Birgitta planterar och jag trimmar gräs. Problem med el trimmern, orkar inte få av locket till tråden. Kollade nyheterna och Birgitta tittar på lördagens Molin film om tändstickskungen Krüger. Jag såg den i lördags, den är sevärd.

Tisdag 20 Jun: Vaknade vid halvåtta då Bosse kom upp och väckte oss. Regnat ett par mm i natt. Det kommer nog mer under dagen att döma om molnen. Efter frukosten bär det av in till Leksand för att kolla om Turkarna, grönsaksförsäljare har startat sin säsong. Tur har vi, dem var där. Vi handlar grönsaker och beställde olivolja till nästa onsdag när dem är i Falun. Nu får en av våra favorit ICA butiker, den i Gagnef vårt besök. Tunga kassar fick jag bära ut. I den butiken är personalen trevlig och man kan även skoja med dem som handlar. En del känner vi igen sedan Jonheds tiden. Hem och vi möter regnet, bra för grödorna. Nu blir det nya tag med grästrimmern. Det fungerar en stund men sedan lägger den av. Nu byter jag till den andra trimmern, skiva till tråd, för fortsatt arbetet i morgon. Åska och blixtrar, vi sitter på förstubron och njuter. Bosse ligger och bligar på fåglar som matar sina ungar, rena skyttel trafiken. På kvällen en god fiskmiddag och sedan teve, Trädgårdstider. Birgitta tittar på en film.

Onsdag 21 Jun: Vaknar samma tid idag, Bosse är som en väckarklocka. Vi får försöka ställa om Bosse till en mer human tid!! Vacker väder, solen skiner från en klarblå himmel. Efter en god frukost knallar vi stora Årundan. I dag ska jag köra grästrimmer. Först vårat eget sedan promenadvägen över åkern. Lite hos Margareta och Krister. Resterande ved har vi nu staplat. Rädisor planterad och så även ruccola. Birgitta har vårdat våra blommor. Efter middagen kollar vi fotboll. En sen vända med Bosse och sedan hopp i bingen, trötta men nöjda med dagen.

Torsdag 22 Jun: Vår väckarklocka Bosse håller tiden, halv nio som vanligt. Han bestämmer även morgon voltans utsträckning, långa å-vändan var hans beslut i dag. Sedan en snabb frukost och iväg på handlings uppdrag. ICA och Systembolaget kallar. Bosse får stanna hemma och slipper ligga i en varm bil.  Men se det tycker inte Bosse, han tycker vi är taskiga som lämnar honom alldeles ensam. Bosse ligger i trappan och ger oss onda ögat! Skönt att slippa den värsta trafiken, även om det var mycket bilar. Vi delade upp oss på inköpsställena, Birgitta i Gagnef och jag i Djurås. Väl tillbaka i fäboden startar dagens arbetsbeting. Flytta tillbaka Birgittas tvättlina, trimma vägen upp till Fäboden, där ryker en del sly med. Nu får jag ledigt över midsommar. Birgitta bjuder på matjessill med tillbehör till middag, ett par OP Andersson gjorde sillen sällskap. Kvällen avslutades med fotboll och en naturfilm om Knubbsälen.

God mat efter en dag av arbete. © foto: Bengt Ahlstrand

Gott med sill och nubbe efter dagens slit.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 23 Jun: Det är nog lika bar att vi vänjer oss med Bosses morgonvanor i fäboden. Han ska upp tidigt och ut för att kolla vad som hänt sedan gårdagen. Winges infart studerades noga, Leja en hund anlände i går kväll. I dag har vi nyttjat Åsas solstolar, skönt att slappa utan krav på aktiviteter för fåbodens bästa. Jag passade på att fota fåglar. Birgittas kommentar "Du har ju tusentals bilder på fåglar". Bosses middagsvolta blev den långa å-vändan. Det är alltid lika roligt att se Bosses min när han inte får bestämma vägval och minen när vi ger oss. Birgitta bjuder på en god middag. Sedan löser vi förra veckans Melodikryss, mest före att få tiden att gå. Nicke H fyller år i dag, mannens ålder pratar man inte om!!! Ha det bra grabben. Nu på kvällen faller ett lätt regn, bra för potatisen. Bosse ligger på förstubron och skippar att vakta.

Talgoxen matar energiskt. © foto: Bengt Ahlstrand     Gråflugsnappare. © foto: Bengt Ahlstrand     Den som kommer först. © foto: Bengt Ahlstrand     Den som inte kommer först får nöja sig med detta. © foto: Bengt Ahlstrand     Vad trött jag blir. © foto: Bengt Ahlstrand    Vad trött jag blir. © foto: Bengt Ahlstrand

Talgoxen matar. Gråflugsnappare spanar på byte. Bosse vann kriget om solstolen. Ni ska inte komma här och komma, vad trött jag blir.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 24 Jun: Bosse håller tiden, trots att han nekade att gå en sista kissvända i går kväll. Det blev en lång kiss och lilla å-vändan. Efter frukosten löser vi Melodikrysset. Nu är det dags att möta upp vid pumpen för midsommarstången ska kläs på. Bosse blev sur när vi gick, inte ens godmaten och korven passade. Tyvärr så spelades hög musik denna gången, så jag gick hem och inte ens det gjorde Bosse glad. Tobias är nu på väg upp från Falun, med Harry dem ska fira midsommar med oss. Många slöt upp vi resning av stången, Hasse L "tvingade" mig att hålla i en av saxarna. Vi fikade och pratade en stund och sedan ville Harry hem. Det regnade av och till men inte medan vi firade midsommar vid pumpen! På kvällen god mat och sedan Krüger på teven.

Söndag 25 Jun: Bosse firade tydligen grymt i går! Ingen tidig väckning från hans sida, vi fick knoppa till tiotiden. Frukost och kollade regnmätaren, 7 mm i går. Bosse väljer långa å-vändan. Sol till och från. På eftermiddagen åker vi till Kilen, Marie S har knytkalas. Lite regn kom det  men dem har tak och långbord. Trevlig tillställning. Lovat Janne S att beskära äppelträd. Det blir en fin trädgård när det blir ompysslat. Sedan åker vi tillbaka till Korpholen. På Korpholen har det inte kommit något regn. På kvällen regnade det och vi blev lite vattenkammade under Bosse voltan.

Birgittas Squash blommar. © foto: Bengt Ahlstrand     Blomsteräng på Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Blåvingefjäril, hane. © foto: Bengt Ahlstrand     Ängsklocka. © foto: Bengt Ahlstrand     Svartvit flugsappare. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas Squash blommar. Blomsteräng, Sjöbotten. Blåvinge hane. Ängsklocka. Svartvit flugsnappare.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 26 Jun: Jag fick sova till halv tio i dag, tackar för det. I natt har det regnat 6 mm. Olle N kom och berättade att han hittat två kattungar i ladan. Efter att jag ringt Märta fick vi klart för oss att det var Lucias ungar. Märta hämta dem. Vi plockar ihop det som ska med till Falun och handlade ägg på hemvägen. Fixade en del IT på kvällen.

Tisdag 27 Jun: Förmiddagen var det IT. Birgitta har tvättstuga. Lite teve på kvällen.

Onsdag 28 Jun: I dag hjälper vi Harry P med flytt.

Torsdag 29 Jun: Lite uppdrag på förmiddagen och sedan packar vi bilen för att åka upp till Korpholen. Vid kvällsvoltan träffade vi Margareta och Krister. Vi fick en trevlig pratsund med Greklands minnen.

Fredag 30 Jun: Birgitta och Bosse knallade runt på Sjöbotten. Jag klippte gräsmattan. Lasse J kom förbi, då blev Bosse så glad. Lasse pratade med Jan P om dåliga björkar. Jag får hugga dem och även behålla veden. Det tackar jag för och även att Lasse tog kontakt med Jan. Margareta kom och hämtade plocksallad. Tre timmar tog det, jag vi pratade om allt och jag bjöd damerna på ett glas rött. På kvällen teve.

Till Dagboken Juli - September


Senast ändrad 2021-01-03 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2017 - 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.