Ahlstrands Webbsida.

Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another Language.

Bekämpa Spammen! Klicka här!

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2017 

Juli - Sep

 

Lördag 1 Juli: Kalo mina! Bosse och jag knallade runt "kvarteret". Birgitta fångade en näbbmus. Soligt och skönt trots blåsten. Jag åker till Leksandbröd för att handla. Då ser jag ett träd som blåst ikull nära våran väg. Tur att det föll in mot skogen och inte mot elledningen. Vi är bjudna på kaffe hos Birgitta och Rolf. Vi fick en trevlig stund med många skratt, tackar för det. Bosse och Birgitta går kvällsvoltan och jag lagar middag. Vi ser på det sista avsnittet om Ivar Krüger.

Kullblåst träd, © foto: Bengt Ahlstrand     Kullblåst träd, © foto: Bengt Ahlstrand     Kullblåst träd, © foto: Bengt Ahlstrand

Tur att inte den föll över elledningen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 2 Juli: Bosse och jag knallade runt Sjöbotten. Vi mötte Märtas katt, Lucia som var på rymmen från sina kattungar! Efter en god frukost löser vi Melodikrysset, vi glömde det i går. Birgitta var som vanligt på hugget. Hasse L kom förbi en stund, Lisa mötte jag och Bosse i morse. Margareta  H kom med bladselleri till våra odlingar, som dem planterar med omsorg "det går lika bra med selleri". Vid eftermiddagens volta kom kossorna oss till mötes, alltid trevligt att höra dem mumsa i sig gräs och de nyfikna kalvarna. Birgitta bjöd på en god middag. Sedan teve, fotboll.

Katten Lusia. © foto: Bengt Ahlstrand        Kossa med kalv. © foto: Bengt Ahlstrand    Kkalv. © foto: Bengt Ahlstrand    Kossa med kalv. © foto: Bengt Ahlstrand

Katten Lucia. Storodlarna Margareta H och Birgitta A. Fina kor med kalvar, en tjurkalv.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 3 Juli: En stor lastbil for genom Korpholen. I dag fick vi kaffe främmande, Barbro, Iris och Lasse. Sedan var det dags att gå en sväng med Bosse. Det blir långa å-vändan trots regntunga skyar. Vi hittade Tornfalks familjen i en björk och en större stubbe. Långt håll och en darrig fotograf, så bilden är inte bra. Det blir en innesittardag i dag. Vi tittade på en del från SM Veckan.

Iris den lilla söta. © foto: Bengt Ahlstrand    Barbro, Birgitta och Lasse. © foto: Bengt Ahlstrand    Tornfalk, ungar. © foto: Bengt Ahlstrand

Iris, Barbro, Birgitta och Lasse. En dålig bild på Tornfalk ungar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 4 Juli: Efter morgonvolta med Bosse och en god frukost for vi in till Leksand för att handla. Först till Granngården, Birgitta ska ha två större krukor och jag en plastsak vilket man kan göra ren takpannor från mosse. Vi får se hur pass det fungerar. Sedan ICA Mårtas för diverse inköp och panta burkar. Nu är burk inlämningen flyttad till ingången, inte bra. Där står vi tre och väntar på att en kvinna med ett barn panta flaskor för hundra kronor. Det tar tid om det lilla barnet ska hjälpa till som knappt når upp. Slutligen till de Turkiska grönsaksförsäljarna. Vi har beställt en fem liters dunk grekisk olivolja. Jag tar stativ och kamera och ger mig av för att fota Tornfalksungar. Inte ens med stativ och trådutlösare får jag skarpa bilder. En promenad med Bosse upp till Jonheden och Lasse J. Katten Emil var väldigt nyfiken på Bosse. Tack för kaffe och goda bullar. På kvällen en svensk deckare, Försvunnen. Filen blev bättre och bättre, tur att jag inte stängde av teven.

Onsdag 5 Juli: Birgitta gick morgonvoltan med Bosse. Det blev "runt kvarteret" på grund av att Koltrastungar intresserade Bosse mer än promenad. Jag åkte på ett ryggskott nu på förmiddagen, inte så trevligt. Jag sitter mest i en solstol med Roslund & Thunbergs bok Björndansen. Den boken rekommenderar jag, så även Roslund & Hellbergs böcker, Tre sekunder, var en bok jag sträckläste under en regnperioden på Samos. Hellberg avled 17 februari. Birgitta gick med egenodlad sallad till grannarna, sådde ny grönsaker, skördade spenat och förvällde för infrysning. Vi tittade på Allsång på Skansen, som gick i repris. Ett besök vi brunnen och en sväng med Bosse sedan var det dags för sängen.

Bosse och Birgitta på långa å-vändan. © foto: Bengt Ahlstrand    En Koltrastunge. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse och Birgitta på långa å-vändan. En Koltrastunge.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 6 Juli: Bosse och jag gick långa å-vändan, vi träffade på två motionärer. Sedan en god frukost. Vi gjorde rygg gymnastik och min rygg känns redan bättre. Soligt och varmt i dag. Några sköna timmar i solstol med en bok. På kvällen grillade vi för första gången i år. En runda med Bosse efter maten. Det blev korta å-vändan. Nu är det slåtter tider, dem kör för fullt på åkrarna. Bosse fick leverpastej hos Margareta H på hemvägen. Tidig sänggång i dag.

Luktgräsfjäril, hane. © foto: Bengt Ahlstrand    En ung sädesäla © foto: Bengt Ahlstrand    Sädesäla med unge. © foto: Bengt Ahlstrand    Årets första grillkväll. © foto: Bengt Ahlstrand    Egen sallad. © foto: Bengt Ahlstrand    Bosse gillar grilltime. © foto: Bengt Ahlstrand

Luktgräsfjäril, hane. Sädesärla, ung. Sädesärla matas. Grill time. Egen sallad. Bosse nöjd med korv och leverpastej!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 7 Juli: Alla tre deltog i morgonens långa å-runda. Jag med kamera och kikare, Birgitta med Bosse, Bosse med sniffar nos! Skönt med sol och måttlig vind, det brinner på himlen, slöjmoln. Alltså en perfekt morgon. Frukost på tunet för första gången i år. På eftermiddagen åker vi till Gagnefshallen och Clas i Sjön för diverse inköp. Under tiden har Lasse J varit här. Jag fyller två dunkar vatten från bäcken och Lasse kör hem dem med fyrhjulingen. Vi sitter en stund på tunet och njuter var sin öl.  Det blir grillning även i dag. På kvällen teve.

Det brinner på himelen, Slöjmoln. © foto: Bengt Ahlstrand     Första frukosten ute. © foto: Bengt Ahlstrand    Salladslandet. © foto: Bengt Ahlstrand    Bosse vill deltaga i Grillpartyt. © foto: Bengt Ahlstrand

Vackra Slöjmoln! Årets första frukost utomhus. Salladslandet. Bosse vill också ha grillat.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 8 Juli: Birgitta går långa å-vändan med Bosse, i sol och värme. Sedan kom regnet, duggregn. Efter frukost löser vi Melodikrysset. Vädret gör att vi läser, löser korsord.

Söndag 9 Juli: När regnet torkat upp så klipper Birgitta gräsmattan och jag kör grästrimmern. På väg till Falun handlar vi ägg hos ÄggMärta. Skönt att duscha och raka av skäggstubben. Sedan till Gun på Svärdsjögatan. Pysslar hemma. Kollar på teve.

Bosse kollar måsungen © foto: Bengt Ahlstrand    Måsunge. © foto: Bengt Ahlstrand    Måsungen tigger mat. © foto: Bengt Ahlstrand    Måsungen badar. © foto: Bengt Ahlstrand    Måsungen får mat. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse håller koll på måsungen, som badar och tigger mat!

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 10 Juli: Birgitta går morgonvoltan med Bosse. IT sedan teve för hela slanten.

Tisdag 11 Juli: Vi går gemensamt med Bosse. Jag har IT, sedan är det dags med Ica inköp. Lämnat en laptop och sedan till Kenneth N. På kvällen Allsång på Skansen, det bästa programmet i år.

Onsdag 12 Juli: Bosse och jag gick en lång morgonvolta i kanon fint väder, trots mörka moln i horisonten. Hämta Harry för att åka till huset. Helena och Peter kom också så jag kunde åka hem. Nu blir det IT så vi kan åka till Järvsö i morgon. Regn när jag cyklade hem. God mat och sedan teve.

Torsdag 13 Juli: Efter diverse uppdrag, kloklippning m.m. så lastar vi bilen för färd upp till Gråa, Kerstin S sommarstuga. Det är mycket trafik och vägarbeten. I Ljusdal handlade vi Jordgubbar och lite fantasi. Väl uppe vid stugan kom Frida, dotterdottern med skottskärran så att vi slipper kånka på packningen. Ingen dator är med då det saknas ström i Ströms stuga. Bosse gillar att ligga på bryggan och kolla sjöfåglar. Men så blåsigt det är. Vi satt uppe på balkongen och åt middagen.

Bosse jagar något. © foto: Bengt Ahlstrand    Kerstins fina sommarstuga. © foto: Bengt Ahlstrand    Kerstins fina sommarstuga. © foto: Bengt Ahlstrand    Kerstins fina sommarstuga. © foto: Bengt Ahlstrand    Kerstins fina sommarstuga. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse trivs med vatten. Kerstins fina stuga. Barnarbete. Älven.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 14 Juli: Vaknade och gick en lång promenad med Bosse. Frukosten smakar bra och vedspisen sprider värme. Konstig sommar. På efter middagen kommer sonen Örjan och hämtar Frida. Jag går tidigt till sängs.

Lördag 15 Juli: En långpromenad även denna morgon. Njuter av naturen och älven. Vid lunchtid packar vi ihop för färd hem till Falun. Vi tackar för oss. Resan flyter på bra. Vi kollar teve på kvällen.

Synd om måsungen, kan inte bada eller dricka. © foto: Bengt Ahlstrand

Måsungens bad är saboterat!

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 16 Juli: Birgitta och Bosse knallar runt, jag hinner i kapp dem. Vi träffar på en del hundar och ägare. I dag fikar vi med våra grannar i "Örnnästet". Det blir en trevlig stund med skratt och skrönor.

Man kan inte tro att vi bara är två i hushållet. © foto: Bengt Ahlstrand

Man kan inte tro att vi bara är två i hushållet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 17 Juli: En ganska skön morgonvolta, Några IT och sedan packar jag bilen för att åka upp till Korpholen. Regnade lite. Tittade på damernas fotboll. Somnade tidigt.

Tisdag 18 Juli: Inte bra att lägga sig för tidigt, jag vaknade redan klockan fyra, 3,6 grader ute! 2,9 som svalast sedan vi for till Falun i söndags. Bosse ville gå långa å-vändan. Inte mycket till fåglar nu på Sjöbotten, endast ett par Tranor knallade ute på ängen. Lasse J kom och Bosse blir så glad, det blir jag med. Jag får hjälp med att få utkastarna på rätt höjd i stuprören. Tack Lasse för jobbet och Åsa som skaffat dem. Det började regna precis när vi var klara med monteringen. En öl på bron som tack för hjälpen. På kvällen teve, Allsång på Skansen, fotboll damer och andra världskrigets historia.

Moterad utkastare. © foto: Bengt Ahlstrand    Monterad utkastare. © foto: Bengt Ahlstrand

Tack Lasse för hjälpen och Åsa för leverans

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 19 Juli: I dag var Bosse mer alert, vill gå på morgonvolta tidigt. Solig och fin morgon trots blåst. Hasse L kom förbi och Bosse blev så glad, han känner ju en massa kompisar på två ben! Jag friserade busken vid gäststugan där vattentunnan står. Sedan var det dags att åka och hämta Birgitta i Djurås. Dock tog jag fel på tiden, inget ovanligt enligt hustrun! Diverse inköp innan vi kom till fäboden. Fisk till middagen med egen odlad potatis och salladsberget skattades en del. Det syns inte att det skördas, även om grannarna har fri tillgång till salladen.

Torsdag 20 Juli: Bosse och Birgitta går långa år-undan. Jag snusar sött i kojen. ÄggMärta fick besök, vi har beställt ägg. Frederika kom i den stora traktorn, jag kunde inte låta bli att fråga om mamma Märta visste om att hon körde traktorn. Vi har Birgitta och Rolf på kaffe på eftermiddagen. Vi fick ett par trevliga timmar. På kvällen grillade vi korv och sedan kollade jag fin fotboll, medan Birgitta gick lilla årundan. Sedan tittade vi på en film om en fransk poppsångare, Claude François. Claude skrev "Comme d`habitude" som med engelsk text av Paul Anka blev "My Way".

Trångt på blommorna. © foto: Bengt Ahlstrand    Trångt på blommorna. © foto: Bengt Ahlstrand    Någon som saknar denna katt? © foto: Bengt Ahlstrand

Det är trångt på blomman i dag! Någon som saknar katten?

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 21 Juli: Jag och Bosse kom inte så långt på morgonvoltan. Vi träffade Rolf som slog gräs med lie. Även Krister anslöt så Bosse satt och njöt av utsikten. Sedan åker Birgitta och jag på utflykt, till Borlänge och Biltema. Vilken bamse affär, där fanns allt. Vi var där för att köpa en skyllt "Hund i bil" att ha bak på Saaben. Vi grillade korv även i dag. Jag kollade damfotboll sedan var det dags att knoppa in.

Lördag 22 Juli: Vi får sova länge i dag för Bosse, som slappar i sin bädd. Vi hinner äta frukost och lösa Melodikrysset innan han vill gå ut. Det är soligt och varmt i dag. Vädergudarna lovar uppehåll så vi har bjudit in Margareta och Krister på grillkväll. Det blir fisk. Jag tar en tur till Gagnef för inköp. Vi får en trevlig kväll, god mat och många glada tillrop.

Söndag 23 Juli: Efter frukost blir det lila å-vändan. Birgitta vill inte gå blad kossorna. På hemvägen hamnar vi hos Margareta och Krister, Bosse vill till leverpastejdamen. Vi fick med oss grönkål, det blir en god soppa. Vi tittade på några teve program, kökspojken Tore Wretman, Fågelskådare på Utsira och Sommarprogram med Rickad Olsson. Några droppar regn föll under tiden. Hans P skickade mig en länk till Lisskulla III som jag var skeppare på en del år. Vi åkte hem från Samos för att köra båten. Efter det jag slutat så har Lisskulla III sjunkit vid bryggan och dem har kört på grund i Gråns Gråda. Vi åker till Djura för att lyssna och se bilder från Norr Rälta, Jonheden och Knutsgårdarna. Lars Liss visar bilder och pratar om folket i de olika gårdarna. Mycket intressant och träffade även Folke N son Per med fru Marie. Folke var den jag ringde till för att få hjälp med artbestämning om fåglar. På kvällen tittade vi på några program om Cowboykåken via Svt Play. Den är värd att titta på.

Måndag 24 Juli: Bosse är human mot sina päron, vi får sova till halv tio. Då blir det lilla å-vändan då korna fortfarande går på bete utmed våran långa å-vända. Birgitta laserar trädgårdsmöbler och jag fäller den ruttna björken. Kapar och kör ner den till kapen, där  vore det bra med en cykelvagn. men en sådan kostar tusen kronor enligt hustrun. Skottkärran och spännband får duga. Vi ser  färdigt på sista delen av Cowboykåken via Svt Play.

Tisdag 25 Juli: I dag kommer Lasse J och vi ska hugga en del dåliga björkar som står nära huset. Vi delade upp fällningen jag fällde de lätta och Lasse J fick ta de svåra... dem som luta mest mot huset. Lasse har traktor med skopa och kunde knuffa det i rätt riktning, jag skötte spelet. Det är inte så lätt att knata iväg när trädet kommer, gropigt och stenigt. Allt gick bra. Körde ner en del till "stockar" till sågplatsen. I morgon ska jag låna släpvagn av Lasse och köra bort grenar och kvistar till brännhögen. Detta jobb får ta sin tid. Jag känner nu att åldern tar ut sin rätt! Tack Lasse för ett bra jobb. Vi ska grilla i kväll och ljuga lite om våra bedrifter i skogen.

Onsdag 26 Juli: Dagen startar med mulet och ändå varmt i luften. Birgitta och Bosse sköter morgonvoltan och jag rensar skogen på grenar efter huggningen. Fem fullastade släpvagnar kör jag ner till brännhögen. Jobbigt värre att försöka få upp grenarna på höjden, då vi inte eldade på vårstäddagen. Det tog mig hela dagen med riskörning och en del ved nerburen till kapen. Lasse kom ner och kollade att jag "jobbade" på. En varsin öl smakade gott efter dagens slit. Birgitta bjuder på Grönkålssoppa, vi fick grönkol av Margareta och Krister. Bosse fick en lång vända med Birgitta och jag såg på damfotboll. Nu kommer jag sova gott i natt, ganska så trött efter dagens arbete.

Torsdag 27 Juli: Birgitta går med Bosse efter frukosten. Jag ska nu köra hem veden och städa upp efter oss. Med hjälp av Lasses släpvagn går det smidigt att få de tunga bitarna in på tunet. På efter middagen är det dags att börja såga och klyva. Jag startade med den björk som bröts av vinden. Den veden sågar och klyver jag och köra in i vedboden. Vid femtiden känner jag mig redo för mat och täcker med pressningar över kap och klyv i fall det blir regn. Kollar på Siw Malmkvist samt en del djurprogram på teven, innan det är dags för kvälls volta och hopp i bingen.

Fredag 28 Juli: Vaknade tidigt för att knalla ut och köra in veden som vi staplade i våras. Det ska äntligen komma regn i eftermiddag. Sedan var det dags att börja kapa björk. Tur att Birgitta ville ha en kap på namnsdagen. Den fungerar alldeles utmärkt. Lasse W var här i dag och körde trimmer på sin gård. Den stora granen som blåst i kull är på hans skifte. "Vill du ha ved?" jag får ta vara på den. Krister W ska få den om han vill ha. Lasse J kom förbi och kollade om jag jobbade... vi fikade och pratade vedarbete. Jag har namnsdag i dag och Birgitta ska köpa en frys åt mig. Jag åker till Leksandsbröd och till Djurås. På sina ställen är det vattenpölar och vattnet rinner över vägen. Men hos oss kommer det 0,5 m.m. På kvällen teve.

Kullblåst träd, © foto: Bengt Ahlstrand

Köpt för en krona.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 Juli: Vi löser Melodikrysset, i dag var det inte så lätt. När man inte hänger med från början så känns det svårt att koncentrera sig. Nu går jag ut på vedbacken. Birgitta och Bosse går morgonvoltan. Jag klyver och staplar fram till klockan fyra. Sedan vattnar jag grödorna, lite regn kommer det under tiden. Konstigt att just vi ska bli utan en ordentlig rotblöta. Bosse får leverpastej hos Margareta. Krister vill ha granen som jag "köpt" för en krona. Sverige ligger under, 0 - 1 i kvartsfinalen mot Nederländerna. Sverige förlorade med 0 - 2. Jag vattnade grödorna. Birgitta bjöd på goda köttfärsbiffar till middag. Sedan teve och hopp i  bingen, efter en kissvända med Bosse.

Söndag 30 Juli: Vaknade tidigt i dag. Jag strosade omkring på egen hand och kollade runt. Lite sol en stund och 18 grader. Mörka regnmoln har seglat omkring de senaste dagarna men bara 1 m.m. hos oss. Vi plockar ihop för hemfärd. Vi åker via Sågmyra och hämtar lite mer verktyg som vi härbärgerat hos Janne. Vi får då klart att Marie och Janne kan ha Bosse när vi åker till Tallin med 10-gänget. Jag åker ner till SPF lokalen för att fixa med deras datorer, uppgraderingar och ordna WiFi utskrift från en laptop. På kvällen damfotboll. Skönt att duscha och sedan hopp i bingen.

Måndag 31 Juli: Vaknar tidigt och cyklar ner till SPF lokalen. En del uppgraderingar gick inte klart i går. Våra egna datorer behöver vård dem med. En del fixande alltså innan jag kan packa bilen och åka tillbaka till Korpholen. En del telefonsamtal under upp resan, blir nog tvungen att åka ner till Falun redan på onsdag. Med det passar ju bra då kan Birgitta åka med mig upp på eftermiddagen till Korpholen. Glädjande är att vi får besök av Kersti, Gizmo och Nicke. Bosse och jag satt en lång stund på bryggan vid Älvmötet. Inga jobb i kväll, mer än att hämta vatten. Kollade på ett program om ABBA på teven. Vilka låtar dem gjorde.

Tisdag 1 Aug: Kalo Mina. Då var vi inne i en ny månad. Soligt ute med blåsigt. Bosse lät mig ha sovmorgon och vid niotiden knallade vi runt en stund. Trist att det är ont om vatten, våra tunnor är tomma. Vi får lov att hämta hos grannen, men tunnorna var tömda! I morgon ska jag åka ner till Falun. Datorhjälp hos en dam på eftermiddagen, "Bra då hinner jag med att golfa på förmiddagen", hon är 86 år!! Jag tillbringade fem timmar på vedbacken. Ömsom kapa och ömsom klyva. Lasse J kom förbi och Bosse blev så glad. Denna gång letade han efter något att ha i munnen, men hittade inget lämpligt och for ut som en skottspole för att möta Lasse. Middagen i dag var god, skogshuggarlägermat, korv och makaroner. På kvällen Allsång och ett program med Lisa Nilsson. En sen vända med Bosse och vi mötte Jakob och Bobby hund. Sedan var det skönt att hoppa i snarkofagen.

Onsdag 2 Aug: Vaknar tidigt, redan vid femtiden. Pigg och kan inte somna om, bara Bosse som trynar vidare. Fart på spisen och kaffehurran. Nio grader utomhus. Jag ska åka ner till Falun på ett par uppdrag. En säck korta vedbitar ska jag lämpa av hos Marie och Janne. Birgitta följer med upp på kvällen. Vi mellanlandar i Borlänge och Elgiganten för att köpa ett litet frysskåp.

Torsdag 3 Aug: På förmiddagen kör jag kap och klyv. Sedan får vi främmande, Kerstin, Gizmo och Nicke kommer och hälsar på. Vi får en trevlig kväll och kan sitta ute ganska så länge på kvällen. Kerstin bjuder på en god lansange, det blir en bit över som jag ska smaska i mig när jag är själv  nästa onsdag.

Fredag 4 Aug: Nicke och jag åker till Clas I Sjön. Jag köper slippapper, knivhållare magnet och en asksug. Det börjar äntligen regna. Vi fyller på tunnor. På kvällen god middag som Birgitta bjuder oss på. En trevlig kväll trots att Bosse rymmer två gånger.

Lördag 5 Aug: Det småregnar även i dag. Familjen Hedlund tackar för sig och återvänder till Hökviken. Gizmo kommer in till mig i köket och vill inte åka hem! Birgitta och jag löser sedan Melodikrysset. lite klurigt i dag. Med stela tassar får vi med oss Bosse på en volta, korta å-vändan. Birgitta och Rolf träffade vi på när vi gick hem. Rolf jobbar med ved.

Barnet Bosse leker i vattenpussen. © foto: Bengt Ahlstrand

Barnet Bosse leker i vattenpussen.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 6 Aug: Skapligt väder i dag. Bosse trött och lät oss sova till nio. Birgitta ropade från köket, "Nu kan du fota katten", som vi har sett några dagar. Även en gråaktig katt såg jag i dag. Vi plockade blåbär och Bosse vaktade oss från diverse livsfarliga djur! Körde kap och klyv ett par timmar. Margareta och Krister kom förbi och pratade en stund, dem var på väg hem till "hotellet". En god fiskrätt bjöds jag på i dag. Kollade damfotboll, final mellan Danmark och Nederländerna. Starkt av Danmark att ta silver. Kollade en film på teven, Maria Bloms Hallå, hallå småtrevlig. En sista kvällsvolta med Bosse.

En katt som varit här några dagar.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 Aug: Jag var piggast i dag och gick ned och satte fyr på spisen. Lite regn av och till på förmiddagen. Lasse J kom förbi till Bosse stora glädje. Lasse tipsade om bra blåbärsställen. Han har även hittat svamp. Vi spar Lasses blåbärsställe och åkte dit vi var och plockade i går. Sedan var det att ställa sig på vedbacken resten av dagen. Nu är det bara några timmars kap och klyv kvar, samt att fylla vedsäckarna för torkning utomhus. Jag vill få bort den gamla veden så att jag kan har pall som underlag. Hämtat ägg hos Ägg Märta. På kvällen tittade vi på ABBA program och ett fint djurprogram på Kunskapskanalen om djurlivet i Alperna. En kvällsvolta med Bosse.

Vedarbete. © foto: Bengt Ahlstrand         Knivställ monterat. © foto: Bengt Ahlstrand      Tofsvipor. © foto: Bengt Ahlstrand       Ödleunge.

Vedarbete, snart färdig. Knivställ monterad. Tofsvipor på Sjöbotten. En liten ödleunge.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 8 Aug: Soligt men blåsigt nu på morgonen, nitton grader. Jag monterade ett knivställ, inköpt på Clas i Sjön för 99 kronor. Nu slipper vi slöa knivar, som ligger och nöter på varandra i besticklådan. Efter frukosten gick vi lilla å-vändan, Tofsviporna flyger runt på Sjöbotten. Vattnat och plockat ihop för en snabbis till Falun. En säck "kort" ved har vi med till Janne S i Sågmyra. Vi mellanlandar i Kilen, Maris och Jannes nya gård. Snor några hallon och kollar äppelträden som ska jag ska beskära. Det blir en fin gård men det krävs en del arbete. Tankade bilen när vi kom till Falun, 13.72 kr. Birgitta har tvättstugan och sedan handar vi på ICA. En god lansange till middag. Grannen behövde hjälp med uppkoppling mot internet. Teve och sedan cyklade jag en T runda på ett par timmar, skönt var det men saknade min pannlampa.

Onsdag 9 Aug: Sovit gott i natt. Bosse och jag gick en morgonvolta medan Birgitta lagar frukost. I dag ska Bosse få sina klor friserade hos Eva, Hundtrimmet. Kerstin S från Järvsö anländer och får stå på min parkering, då jag åker till Korpholen i kväll. Jag städar hennes dator. Jag tar en cykeltur på ett par timmar, delvis regnigt. Packar bilen för att åka till Borlänge. Först en del inköp på Jula och Clas i Sjön. Tyvärr glömde jag köpa en spisfläkt i järn. Sedan till ett Turfmöte med mat på Akropolis i Borlänge. Bosse och jag åkte sedan upp till Korpholen. 30 m.m. regn har det kommit i dag.

Torsdag 10 Aug: Vaknade tidigt och gick en lång volta med Bosse. Blandad väderlek, lite duggregn av och till. Lasse J kom förbi en sväng, Bosse lika glad. I dag hämtade han en leksak och visade upp. Nu är all ved kapad och kluven för denna säsong. Nu gäller det att få den tunga kapen under tak. Klippt sly och rensat bort Lupiner. Jag plockade baljor från Lupiner och spred dem där den stora granen som vi tog ner. Så dum och okunnig var jag. Nu blir det plats för hallon att frodas. Tittade på ett program om Betels och sedan en kvällsvolta med Bosse. När vi kom ner till Sjöbotten fick vi uppleva något vackert, dimma över Sjöbotten och ett begynnande sken över Söder Rälta, det var månen som steg upp bland grantopparna. Mäktigt var det, så tyckte även Bosse och hoppade upp på en sten för att se bättre. Ingen mobil eller kamera var med.

Fredag 11 Aug: En snabb morgonvolta i ett soligt Korpholen. Jag har en del att fixa med Kerstin S laptop. Lasse J kom på besök, alltid lika trevligt. Även Margareta H kom och vi pratade om hennes laptop. Birgitta och Kerstin S kom upp, Kerstin för att hämta sin dator. Vi åt lunch innan Kerstin for hem till Järvsö. Akupressur brudarna har haft en trevlig kväll i går, efter vad del lät. Vi gick en eftermiddags volta och Bosse ska prompt in till Margareta och Krister. Vi pratade en stund och försökte sedan gå lilla å-vändan. Stört omöjligt, Bosse körde fyrtass  bromsen efter 500 meter fick vi vända tillbaka och då blev det fart, Bosse la in högväxeln. Margareta kom upp och vi gick igenom uppgraderingen av NOD32. Sedan grillade Birgitta och jag. Kvällen avslutade vi att titta på "Den goda viljan", vilket skådespeleri!

Lördag 12 Aug: Nu är det jäktigt, först till Jula och ÖB i Borlänge. På Jula ska vi köpa en fläkt som fördelar värmen från vedspisen. Slut och inga fler kommer in. Till Falun för att förbereda oss på dagens stora begivenhet, Bastubad och trevligt umgänge med Hedlunds.  Väl ute i Hökviken så gick Nicke och jag till Bastun. Skönt är bara förnamnet. På kvällen god mat och hundjakt. Bosse rymde och Nicke och jag jagade efter på fälten ner mot sjön. Nicke tog ett gyttjebad innan vi fick Bosse i koppel. Sedan satt Nicke och jag över en öl, vi pratade om den lyckade infångandet av Bosse och om livet i stort.

Söndag 13 Aug: Efter en god frukost så åkte vi till Falun. Jag hjälpte en dam med anslutning till Internet, hon har en Mac så nu är det kört, var min tanke. Men vi fick igång nätverket. Vi packade bilen och for upp till Korpholen. På kvällen teve och bums i säng. Vi sover så skönt här.

Måndag 14 Aug: Vaknade tidigt och åt en god frukost. Molnfri himmel och varmt i solen. Vi jobbade med veden och Krister fick ved till deras kammin i Leksand. På kvällen kollade vi ett program om ABBA och ett om Zlatan. Trevlig avslutning på dagen.

Tisdag 15 Aug: I dag är det växlande molnighet, 16 grader. En god frukost och sedan ska vi på blåbärsjakt. Vi följer rådet Lasse J gav oss, stora fina blåbär, Bosse gillade skogen, en öppen plats med mjuk mossa, där låg han och bevakade. Endast en korp oroade Bosses idyll. Sedan hem och jobba med veden. Dags att få det under tak innan vinter och regn. Nu upptäckte vi att han gnagt på nya flexikopplet, nästan av. Birgitta hittade kantareller, det blir svampomelett till middag. På kvällen "Allsång på Skansen", vilka artister finalprogrammet bjöd på. En sen volta med Bosse, vi hörde rådjurskiden yla nere på Sjöbotten. I går sprang ett rådjur med två efterföljande kid framför bilen på grusvägen upp till Korpholen. Tur att man alltid förväntar sig fler och därför saktar farten.

Onsdag 16 Aug: Dagens utflykt gick till Djurås, Birgitta måste förnya sin bankdosa. Vi gick en lång promenad i Djurås med Bosse innan vi for hem till Korpholen. Vi förbereder plats för veden. Sedan kapar jag av grenarna på granen jag köpt för en krona! Birgitta släpade grena till vägen. Vi lastade Lasses släpvagn grenar och ris och kör ner till brännhögen. Krister kommer och vi kapar upp och kör hem granen. Jag börjar kärra in veden. Nu ganska så trött och lägger av jobbandet vi halv åtta för att kolla nyheter. Birgitta bjuder på strak korv pytt, gott. Ryggymnastik i dag. Nu gäller det att hålla sig vaken till Elvis P film på tvåan.

Torsdag 17 Aug: Efter frukosten tar Birgitta Bosse på volta, medan jag kör in ved. Vi bryter vid lunchtid och packar bilen för färd till Janne S i Kilen för att beskära ett vildvuxet äppelträd. Först röjsåg för att komma åt trädet. Jag fick beskära lagom hårt i år. Trädgården är igenväxt nu men går att få snygg, då det finns mycket bärbuskar och syren. Men prio ett för dem är att få huset beboligt. Vi åker hem trötta men nöjda med dagen. Jag fixar en RJ45 nätverkskabel åt Birgitta på Trapplan. Ett besök hos Birgitta och Anders S och deras nya lägenhet. Birgitta ska hämta ett par krukor som ser ut som en veckad skurtrasa. Det är säker fint! Handlade mat på hemvägen. Sen middag i dag. Jag cyklade en runda på kvällen.

Fredag 18 Aug: Regn nu på förmiddagen och Bosse vill ej gå ut. Vid lunchtid vill Bosse gå ut, det var bra för oss då vi ska äta Surströmming på "Hemmet" klockan två. Det var trevligare än jag förväntat mig. Många skratt vid vårat bord. Underhållning av Mats Brännlund, medlem i CC Raiders en svensk grupp från Falun. Sedan packade vi bilen och for upp till Korpholen. Krister W har hämtat granved, bra nu är det inte så mycket av den veden kvar. Ost och käx som kvällsmat. På kvällen teve.

Lördag 19 Aug: Det regnar ganska kraftigt nu på morgonen, så Bosse trynar vidare. Vid lunchtid blev det uppehåll och Bosse är villig att gå en volta. Kul har han i en vattenpöl, "kokade kaffe" och blev så till sig av bubblorna. På hemvägen såg han en ekorre på Rolfs lada och det blev full fart, så fort att kopplet gick sönder, trehundra kronor åt fanders. Jag fick hålla honom medan Birgitta joggade hem efter en lina. Vi löste Melodikryset, lite marigt i dag. Sol av och till på eftermiddagen. Nu är all ved under tak. Birgitta bjöd på en god fisksoppa. På kvällen är det teve soffan som gäller.

Söndag 20 Aug: Regnat något under natten. Vi gick Långa å-vändan, Bosse var på gott humör och höll bra fart, ok en stund i alla fall. Jag plockar in rullbana i vedboden och Krister kommer och hämtar det sista av granveden. Vi fikar med dem. Var upp till ÄggMärta och köpte två paket ägg. Jag lagar en linssoppa, sådan som jag ofta lagade i Grekland, smakade bra. På kvällen teve och en sen volta med Bosse.

Måndag 21 Aug: Vilken morgonpromenad det blev i dag, över två timmar och vi hamnade till slut i Rältlindor. Vackert och behaglig väderlek, både vi och Bosse njöt. Vi hittade goda hallon, röda vinbär men bara en liten kantarell. I dag har vi städat på logen och gjort plats för sågklingan som jag bogserade fram med hjälp av bilen. Nu gäller det att få in den på logen, tung som den är får vi hoppas på några frivilliga hjälper oss. Plockade svarta vinbär. Några regnstänk annars en fin dag. På kvällen tittade vi på Söderkåkar, en dvd med Annika Andersson Jojje Jönsson med flera på Vallarna i Falkenberg, Brännvin och Fågelholkar. En kort vända med Bosse och sedan ner i bingen.

Tisdag 22 Aug: Vid morgonens volta fick vi vända då korna gick på ängen för långa å-vändan. Birgitta känner inte för att frottera sig med ungtjurar. Dagen ägnades åt gräsarbete. Körde trimmern i ett par timmar. Plockat svarta vinbär och packade för att åka till Falun. Vi har en del att ordna med inför helgens resa med 10-gänget. Bosse är helvild och vill bara ut och nosa, troligen några löpande tikar i området. Äntligen startade Trädgårdsdags säsongen. På kvällen "Mina drömmars stad". 

Onsdag 23 Aug: Morgonvolta med Bosse medan Birgitta lagar till en god frukost. Birgitta har tvättstugan och jag diskar. Jag har i uppdrag av SPF att införskaffa ett Office program. Någon som vet ett bra inköpsställe? Hämtar en stationär som är ostartbar. Hämtar även hem en skärm som jag har haft utlånad. Ägnar resten av dagen med datorer. Har även bokat besiktning av bilen.

Lördag 2 Sep: Birgitta går morgonvoltan med Bosse och jag sätter fyr på spisen och kokar kaffe. En lätt frukost. Vi löser Melodikrysset innan det är dags att åka till Rältagården för lunch och titta på boskapsdrivning.

Torsdag 7 Sep: Morgon volta med Bosse sedan bar det av till Rällsjöbo för IT. Träffade även en annan boende där. Var till svåger Harry P fär lite IT och prat om livet. Goda köttbullar till middag. Manolos bekräftade i dag att vår grekbil är godkänd av KETEO. Har även pratat med Stavro om att Birgitta vill ha bilen på flygplatsen nu på lördag. Jag ska under nästa vecka försöka att minnas vad som hänt, för dagboken då Bosse och jag åker till Korpholen.

Fredag 8 Sep: Morgonvoltan med Bosse, vi träffade på en liten Dante. Birgitta är och klipper håret, vill ju vara fin nu när hon åker ner till Samos. Jag ska besöka Barbro E. Bosse och jag packar bilen för färd upp till Korpholen. Träffade på en dam, jag vet inte namnet men vi fick en pratstund, hon viste allt om oss, jag kände bara till utseendet.

Lördag 9 Sep: En skön morgonvolta med Bosse, ja i Bosses tycke. Bosse slog ned rumpan var femte meter för att kunna kolla läget. Satte fyr på spisen och öppna spisen. Det är lite små ruggigt. Det känns skönt att kunna hjälpa moster med hennes dator, vi har båda TeamViewer i våra datorer. På eftermiddagen kom Märta och Lars förbi, dem letar efter katten Lucia. Jag har bara sett en svart katt. Jag räddade en liten krabat ur regnmätaren. På kvällen teve.

En liten krabat som inte ville drunkna. © foto: Bengt Ahlstrand     Är detta att sätta guldkant på tillvaron. © foto: Bengt Ahlstrand

En liten krabat! Sätta guldkant på tillvaron!

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 10 Sep: Regnat bra i natt! Bosse var inte så villig att gå på morgonvolta, det blev en kort en. Bosse är dålig i kaggen. Marie och Janne kom med lastpallar och hämtade kanoten. Tackar för det. Birgitta ringde från Samos. Jag uppfattade inte vem som levererade bilen till flygplatsen, då Stavro var på Farmen. Jag löser Melodikrysset, gick så där när hustrun ligger på stranden i Pythagorio Samos.

Måndag 11 Sep: Regnar nu med. Bosse vill gå tidig morgonvolta i blåsten. Hoppas att han är bra i kaggen nu. Tomt var det nog, inga försök att kröka en märla. Lite smått arbete i dag. Pratade med Birgitta via Skype. Läst ned WhatsApp i mobilen, tipps av Margareta H. Trist med djurlivet, en huggorm anföll Bosse, Bosse är ju inte den som backar tur att jag var observant och kunde avstyra det hela. Det är nog den som bor invid våra odlingar. Birgitta har sett den många gånger. På kvällen dvd filmer.

Tisdag 12 Sep: Blåsigt och ingen sol. Bosse var piggare och höll fart nästan hela långa å-vändan. Nu är han bra i magen. Akutjobb i morgon! Jag gråter inte för det, för trist väder och då kan jag lika gärna åka ner till Falun. En tur till ÄggMärta och träffade Frederika med sina hästar. En cool brud som driver boskap. Passar på att zappa runt på teven nu när ComHem bjuder på en massa kanaler.

Onsdag 13 Sep: En lång volta med Bosse då jag har uppdrag att passa, dem kan ta tid. Ute hos en trevlig "stenprofessor" alltid lika spännande att träffa den mannen. Pratade med Birgitta som nu också fått WhatsApp i sin mobil. Första riktiga måltid sedan i fredags, det blev bruna bönor med  ICA,s Stekfläsk, skivat men tyvärr utan svål. Knaperstekt svål kivades jag och morfar om. Mycket teve blev det på kvällen, får passa på nu när det är en massa gratiskanaler.

Torsdag 14 Sep: Vid morgonens volta träffade vi på en hund och husse från Tersen, Bruno heter hunden en liten trevlig prick. Jobbar med en stationär som jag inte gett upp hoppet att få fart på. Hämtade en disk från en annan stationär PC men det var en PATA disk som inte passar. Bosse vill ut fler volter än vanligt. Vi träffade Moltas med vidhängande matte och husse. Jag fick hjälpa dem med deras mobil, tur att det är en Android. Äggröra med fläsk var dagens middag. I går pratade jag med Birgitta via WhatsApp och talade om att det är viktigt att man har tillgång WIFI. När vi pratat färdigt såg jag att jag inte var uppkopplad mot vårat nät. Det blir nog en saftig räkning. På kvällen teve.

Fredag 15 Sep: Jobbat med en stationär jag ger snart upp.

Lördag 16 Sep: Kört dammsugaren och plockat fram mat ur frysen, i dag kommer Birgitta hem från Samos. Det blir fisk till middag. Bosse blev så glad när Birgitta kom hem. Birgitta har haft en skön vecka kan jag förstå. Jag längtar också, kanske inte någon mer vinter, men osvuret är bäst. På kvällen teve, vi har en massa extra kanaler fram t.o.m. 23 september.

Söndag 17 Sep: Efter frukosten och Birgittas morgonvolta med Bosse så löste vi Melodikrysset. En tur till ICA för en del inköp. Birgitta har tvättstugan på eftermiddagen. Birgitta tittade på Doobidoo, hon garvade gott, så gjorde jag med när jag såg programmen. På kvällen en god middag.

Måndag 18 Sep: Efter morgonvoltan var det Birgittas andra tvättdag. Ok, sängkläder denna dag. Jag var och hämtade en laptop, skönt med en cykeltur.

Tisdag 19 Sep: I dag drar Adde och en hemslöjdskonsult, Fredrik om jag minns rätt, igång trådslöjd. Jag var med en stund och lyssnade, det är nog inget för mig. Har en trilskande Laptop och roa mig med. Birgitta har gymnastik och sedan zonterapi/massage hos en man som tydligen kommer hit var tredje vecka. Inköp på ICA, det är ju tisdag. Beställt två NOD 32 virusprogram åt SPF kompisar.

Onsdag 20 Sep: Morgonvoltan var tidigt i dag då jag ska på slöjdkursen. det var nu trådslöjd, jag gjorde en handuks krok. Men jag är lite för darrig i nyporna för sådant finlir. V får välja själva vad vi vill göra, så det blir nog fågelholkar för min del. Fixat den trilska laptoppen. Birgitta, Bosse och jag promenerade till Åsa och Anders våning för att spola vatten och kolla blommor. På vägen dit träffade vi på Pia som jobbade hos mig på Vikagården. Vi fick en trevlig pratstund. Promenaden blev två och en halv timma lång. Jag levererade laptop och cyklade någon timma vilket var skönt för kroppen och inte minst hjärnkontoret.

Torsdag 21 Sep: Birgittas promenadgänget startar efter sommaruppehåll. Jag och Bosse var upp till Ingarvet för morgonvoltan. Sedan en cykeltur för en NOD32 installation. Sedan packade vi bilen för resa, via Borlänge där jag inhandlade Office till SPF och till Leksandsbröd för Brungräddat, innan vi kom till Korpholen. Problem med spisen, det var totalstopp. Den har inte varit bra sedan sotningen, enligt Birgitta.

Fredag 22 Sep: Jag plockade fram sotnings verktygen och sotade. Nu är det fart i spisen. Inget roligt väder trots det är katten Lucia här på semester. Inga kattungar har hon lockat med sig denna gång.

Lördag 23 Sep: Upp före en tidig frukost, vi har städdag i fäboden. Jag fick hjälp med att få in klingan. Jag fick en del ved av Lennart N. Birgitta och jag löser sedan Melodikrysset, ganska lättlöst i dag. Lasse J kommer till Bosses stora glädje. På eftermiddagen bjuder Birgitta och Rolf på kaffe, med hur mycket nybakat bröd som helst. Gott och trevligt att de flesta kunde vara med.

Söndag 24 Sep: Fortsatte att plocka ihop trädgårdsmöbler och städat inför vintern. Packar bilen för färd till Falun. På kvällen teve.

Måndag 25 Sep: Kiwi och Nemo kommer till oss. Vi ska var "daghund" ägare i några veckor då Johanna och Daniel har praktik. En upplevelse att knalla runt med dessa tre vildar. IT

Tisdag 26 Sep: Fullt ös med hundar. En fördel är, att Kivi vill att jag ligger på sängen och att han får ligga på mina ben. Birgitta har gymnastik. På kvällen åker vi till Rusta, för diverse inköp. Ljus, talgbollar och klickgolv bland annat.

Onsdag 27 Sep: Nu blir det en snabbare volta med hundarna. Jag ska till CariAnna på lunch möte med verksamhetsansvariga och styrelsen. På kvällen en lång cykeltur för att rensa hjärnan.

Torsdag 28 Sep: Vi skjutsar Birgitta till Bankbrudarnas Stångtjärns promenad, Bosse och jag knallar runt på Ingarvet innan det är dags för IT hjälp. Handlar högtalare åt Emil G och drar i gång en mobil hos Kerstin P. Hämtat hem en stationär som inte vill vad ägaren vill.

Fredag 29 Sep: Levererade Karins dator och fick en till som ska utrustas med NOD32. Sedan packade vi bilen. Först ut till Grycksbo för att beskära äppelträd, efter ett par timmar for vi upp till Korpholen. Startade gasolkaminen.... slut på gasol! tur att det finns öppenspis och vedspis. Nu laddar vi talgbollar till fåglarna. Nötväckan kom direkt och hackade till sig frön. På kvällen kollade vi Duellen på teve. Bosse och jag en kvällspromenad.

Lördag 30 Sep: Bosse är så sugen på att knalla runt och kolla efter djur med mera. Vid frukosten löste vi Melodikrysset, Birgitta var på hugget och kläckte svar efter svar. Vi träffade Margareta och Krister som klöv ved och städade. Tack Krister för hjälp och mentalt stöd. God mat och teve,  bland annat Duellen.

Till dagboken April - Juni


Senast ändrad 2021-01-03 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2017 - 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.