Ahlstrands Webbsida.

Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another Language.

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + End för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2019 

April - Juni

Måndag 1 April: Kalo mina. Då är det väl vår, det är ju april nu. Men här har det snöat i natt igen. Solen smälter bort det mesta. Det är fullt ös på Tranorna på Sjöbotten och fältet vi brädhögen. Jag ser Domherrar, Starar, Blåmesar, Talgoxar, Ringduvor och en ensam Ormvråk svävar över Sjöbotten. Snön försvinner fort nu. Bosse är piggare nu när han kan ligga på tunet och bevaka reviret. I köket sprakar vedspisen och sprider värme. På kvällen teve. Bland annat dokumentären om Josefin Nilsson. Hur kan man behandla en människa på det viset!!! När jag kollar vädret för morgondagen beslöt jag mig att rymma fäboden tidigare än jag beräknat. På kvällen packade jag ihop och for till Falun.

Tisdag 2 April: Jag har sovit gott i natt. Bosse väcker mig tidigt trots att vi gick sista voltan vid midnatt. Men Bosse vill väl ut och spana efter brudarna i området. Det är mer fart i benen nu än på länge. Det är nyttigt med Fäbodliv även för hunden. Städade lite i mina låder. Ja jag letade efter en manual. På kvällen teve. Trädgårds dags är ju så roligt att se på. Skön humor och mycket att lära sig.

Onsdag 3 April: Jag trodde nog att Bosse fått fart på spirorna, men så är det inte. Nosen i backen, noggrant analysera varje millimeter. Sådant sinkar. Några plusgrader och soligt ute, skönt. I dag kommer chefen hem från Järvsö. Jag fick telefon från Jan P, ägaren till fäboden bredvid oss. Trevligt att lära känna honom. Nu har jag även fått tillåtelse att hugga björk på hans mark. Vi hämtar Birgitta vid Järnvägsstationen. Middagen blir för mig Kebabtallrik och Birgitta en sallad. Vi orkar inte äta upp allt så middagen i morgon är räddad. På kvällen Lerins lärlingar, så himla bra.

Torsdag 4 April: Bosse vill ut tidigt, det får bli en snabb volta då jag ska åka upp till Korpholen fram och åter. Nu såg jag årets första huggorm som smet in under gäststugan. Matade fåglarna och skottade undan en del snö där vi brukar parkera. Nu är regntunnor på plats. En obligatorisk volta ner till Sjöbotten, Bosses favorit volta. Fick han skulle han kunna sitta där i timmar och spana. Jag satt på tunet och njöt i solskenet, innan vi packade för hemfärd. Även Leksands bröd fick besök. Hemresan var inte så skön. Jag hade en Dalatrafik minibuss liggande bara ett par meter bakom och i 90 km har han inte en chans att stanna. Jag har Bosse bak i bilen. Jag kan inte ha den liggande så nära så jag går åt sidan. Han hinner snabbt upp nästa bil och jag ser bussen får bromsa av och till. Yrkesförare borde ha bättre förstånd! Birgitta har jobbat i Borlänge och Eriks Hjälpen i dag.

Fredag 5 April: I natt har jag sovit gott, enligt snarmaskinen och ett e-mail om att jag är värd Guld märket!! Bra va. Bosse piggare vid dagens volta. Kanske han har vant sig vid de vassa småstenarna, efter vinterns sandning. Bosse vill sitta i Örnnästet när vi kommer tillbaka. Det vankas godis av damerna. Jag har lovat Inger D att köra henne till City Gross. I dag ska vi handla på vårat ICA Supermarket Britsarvet. Det har snöat hela dagen, nu på kvällen har det säkert fallit 10 centimeter. Bosse traskar på i snön.

Lördag 6 April: Mer snö i dag med. Bosse få snöbollar bak på tassarna. Birgitta har jobbat i Borlänge på Eriks Hjälpen. Bosse och jag häckar en sund i Örnnästet, bland våra grannar. På kvällen god mat och teve. En sen volta med Bosse innan läggdags.

Söndag 7 April: Efter morgonvoltan och frukosten går vi ner för att rösta, det är ju omval till kommunen, på grund av att Postnord försenat en säck med röster. Vi löser Melodikrysset. I dag känner jag mig trött och har legat på sängen med en bok. Kaffe i Örnnästet piggar upp. Ny turfomgång i dag.

Måndag 8 April: Efter morgonvoltan blev det en cykeltur, den första för i år. Det beror på att jag inte bytt till dubbdäck i höstas. Skönt var det och jag ska på SPF lokalen för att kolla en dator. När jag väl kom dit upptäcker jag att jag inte fick med nycklarna. Det var bara att jonna hem i motvinden. Hårdiskproblem. Hämtar hem den i morgon, när jag har bil. Passade på att köra städning i de andra datorerna. Problem med att logga in på en av mina datorer, fel lösenord helt plötsligt. Windows har ändrat mitt lösenord!!!! Jag begriper inte hur det har gått till.

Tisdag 9 April: Bosse var rask i dag på voltan. Jag kunde få lite motion också. I dag ska Bosse till Eva på Hundtrimmet för att få klor och pälsen på tassarna ansade. Gizmo med husse och matte var också där. Vid hemfärden hämtade jag upp datorn från SPF. Vi fikade med Hedlunds. Jag jobbade med datorn. På kvällen Trädgårdstider.

Onsdag 10 April: Det blåser kalla och hårda nordliga vindar, för fjärde dagen i följd. Lite tråkigt då är jobbigt att cykla, otränad som jag är. Efter frukost och en volta med Bosse ska jag på IT, installera en minirouter. Passade på att ta några Turfar i blåsten. I ett samtal med SPF Distriktet får jag reda på att dem har en försäkring på datorn. Nu avvaktar jag med jobbet att reparera. Vid kvällsvoltan träffar vi på en av traktens harar. Bosse vill jaga! Jag vill han ska ta det lugnt. Haren och Bosse sitter femton meter från varandras och funderar. Haren är nu så van vid folk och fä. På kvällen "Lerins lärjungar", så himla bra.

Torsdag 11 April: Birgitta vaknade tidigt och knallade ut med Bosse. Jag fixade frukosten under tiden. Skönt att få lite "avlastning" med tidiga voltan. Birgitta har jobbat i Borlänge på Eriks Hjälpen. På eftermiddagen skjutsar jag, fram och åter, en av våra grannar till macken vid Herrhagen. Det är ett paket som hon ska hämta. Färdtjänst kostar 40 kr. Hon får inte nyttja färdtjänsten att åka fram och åter. Därav 80 kr total kostnad. En märklig regel. Det

Fredag 12 April: Bosse vill ut tidigt. En sak är säkert, Bosse kan inget om sommartid. Bosse styrs av ljuset. Frånsett denna okunskap fick vi en skön morgonvolta. Soligt och relativt varmt är det. Vi träffade på en "rödebaron", en Irländsk setter. Bosse fick klart för sig att inte alla stora hundarna är elaka. Bosses minne är, vi rastade hundar i Östra Främby och en kvinna kom med en Schäfer o kopplad. Hunden tog ett stadigt grepp över Bosses nacke. Synd nog var hans matte "upptagen i ett viktigt samtal", så hon kunde inte avstyra bråket. I dag har vi varit hos våra för detta grannar i Slätta. Jag har beskuret deras träd, i dag var det dags igen. Man får vara glad att jag fortfarande har deras förtroende. För två år sedan var jag tvungen att gå hårt åt trädet. Räkmacka och vin, med gänget, sedan bjuds det på musik här på "hemmet". Jag hoppar över på grund av mitt Tinnitus, så även Ingemar N. Bosse får en sista volta, innan det är dags att hoppa i bingen.

Lördag 13 April: Jag sover länge i dag, till halvnio! Det var skönt att vakna till solsken i sovrummet. Fyra garder varmt när Bosse och jag knallar i väg på morgonvoltan. När vi återvänder, får jag klart för mig att husnyckeln finns i mina svarta byxor. De byxor jag klätt upp mig i går. Birgitta har åk till Borlänge! Hon ska jobbar på Eriks Hjälpen. Jag har tur hon är nere på Resecentrum och just borda bussen till Borlänge. Jag tar bil och Bosse och åker ner för att få Birgittas nyckel. Birgitta får vänta en stund på nästa Buss.

Söndag 14 April: Efter frukosten och Bosses morgonvolta, åker vi för att handla blomjord. Jag åker ut till Hökviken till Gizmo och Nicke H. Vi ska avverka några stora björkar. Lite knivigt då det är en del ledningar i närheten. Vi lyckas bra med arbetet. Vi ska fortsätta hugga efter "påsklovet". Jag far hem för att hämta Birgitta och Bosse. Vi ska åka ut till Sågmyra. Janne S ska hjälpa oss med byte till sommardäck. Tack Janne. En sån skön känsla att slippa dubbdäcken. Vi har björkris åt Birgitta S. På kvällen "Mästarnas Mästare", Anders Södergren är en hejare och vann alla grenar.

Måndag 15 April: Efter frukosten och Bosses morgonvolta, i strålande sol åker vi till Falu vårdcentral. Birgitta ska ta prover. Därefter går turen upp till Majoren. Inköp av hundmat, fågelmat och diverse annat. En märklig händelse utspelade sig i affären. Jag hittar inte Birgitta någon stans. Jag ringer och Birgitta säger "kom hit jag vill att du ska titta på en sak". Så vevade jag runt och letade överallt. Vid tredje telefonkontakten, "Kom ut jag har betalat". Jag betalar det jag plockat på mig. Det visar sig, vi var inte i samma butik. Jag var på ÖB och hon var på Rusta! Jag var på mitt sista SPF Verksamhetsansvarigas möte. Med mig har jag Ove L som nu tar över. Jag har dock lovat att hjälpa en del av mina "gamla kunder" tillsvidare.

Tisdag 16 April: Bosse vaknar tidigt och vill ut. Fint väder, men lite blåsigt. Molnfritt även i dag. Kört Inger H till Kvarnberget, hon har "demo" på Konsum. Jag passade på att ta en turf. Två IT jobb i dag, det goda med det var att cykeln kom till nytta, samt några turfar. Lite kyligt var det. På eftermiddagen handlade vi på ICA Brittsarvet. Apoteket fick sälja en gummiblåsa och Revaxör. Jag ska ju vara ren i öronen på torsdag. Birgitta fixade det på kvällen, efter Trädgårdstider och GW,s mord på teven.

Onsdag 17 April: Birgitta och Bosse gick en morgonvolta, medan jag lagade frukost. Jag sov ovanligt länge denna morgon. Jag fick panik när jag såg i mobilen att jag ska till hörcentralen. Försökte ringa och kunde inte mitt mobilnummer i rena paniken. Turligt såg jag att det var en förvarning inför morgondagen. Jag var förvånad att jag blev så panikslagen. Jag fick koppla av med en laptop som behövde rensning, defragmentering  och uppdatering av Windows. I dag var det skönt, rena sommarvärmen, då Bosse och jag knallade ut för en kissvända. På kvällen var det "Lerins lärningar" på teve. Fixade öronen en gång till i dag, inför morgondagens besök på Hörcentralen.

Torsdag 18 April: Efter frukosten är det dags att åka till Hörcentralen på Lasarettet. Jag ska undersökas om jag har behov av hörapparater. Mina gamla är från 2001. Det var en trevlig Audionom, Catinka som testade min hörsel. Jag hör ju så glest efter många timmar i slamriga "datorhallar" och Tinnitus. Jag fick nya hörapparater direkt. Smidiga små programmeringsbara. Sedan levererade jag gårdagens städade laptop. Packar bilen för att åka till Korpholen, via Borlänge och Eriks Hjälpen. Birgitta jobbar i dag och tar sedan bussen till Gagnef. Så blev det inte, hon fick skjuts med Olle F. Jag och Bosse gick en lång volta på Sjöbotten. Vi såg Tornfalken, Sädesärla och Rådjur. På tunet även Citronfjäril. Vi har beställt en påsktallrik hos Rältagården. Den var jättegod och rikligt tilltagen.

Fredag 19 April: Vilken dag, sol och varmt. Bosse och jag gick "Grisrundan". En god frukost och solstol på tunet. Gemensam volta med Bosse på middagen. Lasse J kom förbi och vi satt i solen med en god öl. Lasse fixade ett stopp på Bosses löplina. Jag baskar två träd som inte fick någon frisering förra året. Snyggt blev det. Jag tog nog i för mycket, blev alldeles matt och illamående. Jag gästade soffan och slumrade till en stund. Var inte sugen på mat. Lite senare kunde jag få i mig lite god fisksoppa. Vi tittade på "Bäst i test" special. Sena vändan med Bosse innan det var dags att hoppa i bingen.

Lördag 20 April: Jag njuter av det vackra vädret och en Sjöbotten full av liv. Nio rådjur i två grupper, Torfalkar, nu såg jag båda. Tofsvipor och Storspovar. Mina nya hörapparater är väldigt bra. Jag hör stenkrossen på andra sidan riksvägen, på gott och ont. Bosse njuter. Tillbaka i fäboden, ser jag att Birgitta och Rolf är här. Jag hinkade upp en spann vatten och smorde upp hänglåset till brunnslocket. Birgitta dammsuger och fixar. I går fick vi ett bra tipps av Lasse J, om det rycker i när vi eldar första gången. Man tänder eld i spisen och vid behov elda papper i sotluckan. Jag har gjort tvärt om. Jag åker upp till Lasses skog och hugger ett par timmar. Birgitta går med Bosse. Det var inte så bra. Bosse får tag i en Mullvad som han hystar ikring med och Birgitta dras omkull och skadar revben. En stund i solen med kaffe. Sedan löser vi Melodikrysset.

Söndag 21 April: Sover länge, halv åtta innan Bosse pockar på att gå morgonvoltan. Två timma i skogen i dag med, det blev en del ved. Ny fågelobservation, Gråspetten var på besök, han gillar talgbollar. Lite sparsmakad är han, pillade ut frön som tilltalade honom. Körde ner kvist till brasan. Grisrundan med Bosse och Birgitta på eftermiddagen. Några sköna timmar i solen, med fika. På kvällen Mästarnas Mästare bland annat.

ndag 22 April: Bosse väcker mig redan halvsju! Vet inte om det är godismaten eller morgonvoltan som hägrar mest. En trolig gissning är godismaten. Det blir långa Å-vändan enligt Bosses val. Vi såg en Räv, Tornfalksparet och 11 Rådjur. Synd att inte kameran var med då jag var ganska nära dem och två bockar höll ögonen på oss. Lite trädgårdsarbete innan det var dags för att hugga i två timmar. Det är vad man orkar med i värmen, och med tanke på åldern. Rengöring av motorsågen. Sedan åker vi till Falun. Vi stannar till Circle K och bokar en släpvagn tills i morgon eftermiddag. Birgitta har köpt en soffa på Eriks Hjälpen. Janna S kommer och hjälper till att bära. Tittade på "Vem bor här" och sedan en sista kissvända med Bosse.

Tisdag 23 April: Birgitta har tid hos "Frissan". Vi kör henne dit. Bosse och jag åker vidare för att lukta på buskar, ja det vill säga Bosse. Han fick se en and hona på nära håll, det var intressant. Han var tvungen att stanna länge och titta. Jag försöker ringa Circle K vid två tillfällen, för att avboka släpvagnen. Till slut fick jag skicka ett e-mail till dem. Janna S har en minibuss och jobbar i Borlänge, så han kör hem soffan. Vi möter upp på Eriks Hjälpen, och jag hinner prata hörapparater med Olle F. Det går smidigt att byta ut den nyköpta soffan och Janne får den gamla med hem. Den är snygg den nya, till och med grannarna kom för att beskåda. På kvällen teve, bland annat GW,s Mord. Jag kan inte begripa hur man kan misshanda och mörda sin fru, eller någon människa! !0 till !8 år, det är ju ett hån, livstid borde vara det rätta.

Onsdag 24 April: I dag är det jäktigt. Bilen ska packas. Det ska handlas och jag ska installera en dator. Det saknades program så jag får fixa den senare. Ingen panik som tur är. Jag och Bosse åker upp till Korpholen. Sjöbotten får ett besök, till Bosses glädja. Han ville vara kvar. Margareta och Krister var här i går och dem kom hit i dag igen. Alltid lika trevligt att träffa dem, fråga Bosse! Jag baskar ett träd, hämtat vatten och eldar i spisen. Jag hoppar över huggningen i dag. Jag behöver vila ryggen och satt i solvärmen på tunet. Synd att det är så kraftig vind. I dag har jag låtet Tele2 köra igång "sommar routern". Jag fick ökad surf på min mobil, till ett lägre pris som Senior. Det var tacksamt. "Lerins lärlingar" på teven. Sedan en natt kiss med Bosse.

Torsdag 25 April: Vaknade redan vid sextiden och kunde inte somna om. Bosse fick i dag bestämma voltan. Han beslutade långa å-vändan. Jag lät Bosse bestämma takten, vilket innebar att voltan tog strax över två timmar. Men vad gör det när solen skiner. Krattade sedan runt pallkragarna och klippte sly. Jag gav upp krattningen, det blåser för hårt. Bosses andra volta blev Grisrundan. Jag undrar om vildsvinen varit och bökat på nytt. Jag tycker att det ser mer uppbökat på marken. Birgitta kommer med bussen till Djurås. På kvällen en god grönsakssoppa.

Fredag 26 April: Bosse väcker Birgitta för morgonvoltan. När jag vaknar är det tomt i stugan. Molnigt nu på morgonen. Jag eldar i spisen och kokar kaffe. Jag passar även på att köra grenar och löv till brännhögen. Nu har vi avslutat vårt fasta telefonabonnemang. Vi använder ju endast mobilerna. I dag har vi jobbat med landen och krattat ihop löv och grenar. På eftermiddagen gick Bosse och jag L-åvändan. Jag såg Tornfalken tracka Ormvråken, det är skillnad på storlek dem emellan. En Taltrast eller Dubbeltrast såg jag i dag. En tur ner till ån med två dunkar för att hämta vatten till disk och toaletten. Var rätt bekvämt med så högt vattenstånd att fylla dunkarna. Efter middagen kollade vi på "Bäst i test", i dag skrattade jag gott till de dråpliga testen. En sista volta med Bosse innan det är dags att knoppa in.

Lördag 27 April: I dag vaknar jag självmant och knallar ut med Bosse. Det får bli en snabbare volta då Birgitta ska jobba på Eriks Hjälpen i dag. I dag såg jag Gulsparven och en Ladusvala. Jag rensade ogräs i en av våra hallonhäckar. Fyllde även upp med jord. Eftermiddagens volta blev lilla å-vändan. Vi stannade till och pratade med Margareta. Vid tretiden hämtade jag Birgitta i Djurås. Hon var trött och ont i revbenen. Jag handlade kebabtallrik till middagsmat. Vi åt maten ute på tunet i solsken. Birgitta går ner för att hälsa på Margareta och Krister. Jag förbereder inför hemresan. Jag har en del att bestyra i morgon i Falun. På kvällen kollade vi på teven. Bosse fick en sen kissvända.

Söndag 28 April: Bosse har bråttom ut för att kolla tikarnas morgonvolta. En skön morgon med tio grader och sol. Efter frukosten löser vi Melodikrysset. Janne S kommer och vi gör bokslut och hans deklaration. Vi fikade och fick en trevlig stund. Jag tar Bosse på en lång volta. En vända ner på stan och Clas i Sjön för att passa på att handla, det är medlemsrabatt 20 % i helgen. Lyktor, med solceller och lite annat smått o gott. Sedan till ICA Supermarket Britsarvet för matinköp. Fyllt på olja i bilen. Laila N behöver hjälp med WiFi och Birgit A med laddning av telefon. Troligen dåligt batteri. Vi blev kar hos Laila och Ingemar en stud. Mästarnas Mästare såg vi innan sena vändan med Bosse.

ndag 29 April: Bosse träffade Bruno och Siri på morgonvoltan. Siri tryckte sig mot mig, så kelig. Skönt väder, men lite kyligt och blåsigt. Jag hämtar hem två datorer som behöver vård. En som saknar program och en som är långsam. Det man inte har i huvudet får man lida för. Glömde elförsörjningen till den ena och min skärmar passade inte till den andra stationära. Det var att åka iväg igen. Tack Bosse B för att du snabbt kom till undsättning. Laila N fick en Router som inte passar, så jag kunde inte hjälpa henne. Hon får tänka om. Fiber eller mobilt. Birgitta tog middags voltan och jag kvällsvoltan. Tittade på "Vem bor här".

Tisdag 30 April: Defragmentering kan ta tid. Ett dygn kan det ta ibland. Kört Inger H till Citygross, hon ska demonstrera korv. Jag hämtar henne på eftermiddagen.

Onsdag 1 Maj: Kalo Mina! Nu är det typiskt vår väder! Kallt och snö i de norra delarna. Jag jobbar klart med en dator och Birgitta tar morgonvoltan. Birgit A kommer och vill ha hjälp. Jag kör henne till Akuten. Jag levererar datorn och fortsätter sedan till Korpholen. Inga problem att få fyr i spisen. Bosse njuter av fågellivet. Har inte bråttom in på kvällen.

Torsdag 2 Maj: I dag snöar det, inte ymnigt. Bosse väcker mig redan halv sju! Det är bara att hoppa ur bingen och knalla ut. Eld i spisen och värmen är behövlig. Mulet och grått är det. Det blir nog fönsterbod i dag! Bosse däremot är ute hela dagen. Jag placera ut de nyinköpta solcell lamporna. En sväng till Leksandsbröd innan jag hämtar Birgitta i Gagnef. Hon har jobbat på Eriks Hjälpen i dag. Vi handlar på Gagnefshallen. Så fint dem har fått det och det går bra med försäljningen. Min favorit, ärtsoppa till middag.

Fredag 3 Maj: Bosse väcker mig tidigt i dag med. Minus 2,7 som kallast i natt. Vitt på backen när vi går morgonvoltan. Någon plusgrad och solen värmer. Bosse tror som vanligt att skogen är full av djur. Jag sätter fyr i spisen, då det är 16 grader i huset. Efter frukosten lastar jag bilen och åker till Jonheden. Jag ska hugga några timmar hos Lasse J. Sedan kommer det snö, stora flingor. Birgitta och Bosse trotsar snön och går en volta. Jag pratar med Margareta och Krister om en del träd dem vill få ner. Hoppas att det är skapligt väder i morgon så vi kan hugga. På kvällen solsken dock kallt. En sen vända med Bosse.

Lördag 4 Maj: Tack Bosse, för sovmorgon. Vi knallar lilla å-vändan. En kylig nordan på Sjöbotten. I natt var det 3,7 grader som kallast. Tre Rådjur får Bosse skogstokig. Tur att kopplet höll. Nu stor invasion av Björktrastar. Efter frukosten är det dags att lösa Melodikrysset. I dag var det bra musik! Jag knallar ner till Margareta och Krister. Vi ska fälla två björkar. Efter att sågat upp dem, så blir det kaffe och macka i solen. Min såg trilskas på tomgången och jag lär mig nya svordomar mest varje gång. Lasse J som är så hjälpsam, ska titta på den. Jag har även lånat ett spel av Lasse, inför morgondagens fortsatta fällning av björkar. En god fisksoppa bjöd Birgitta på. Kollade på några teve program. Somnade tidigt efter en kort volta med Bosse.

Söndag 5 Maj: En solig morgon. Minus två grader som kallast i natt. Bosse och jag knallar ner på Sjöbotten. Fyra Rådjur följer vår volta med intresse. Frukosten smakar bra, det är även skönt att komma in i värmen. Nicke H ringer och dem kommer hit med några pallkragar som vi får ärva. Det är vi tacksamma för. Lasse W kommer förbi och vi pratar om allt, enligt Birgitta en timma. Vi fikar med Kerstin och Nicke. I dag ska vi fortsätta och fälla några björkar hos Margareta och Krister. I dag får vi hjälp av Nicke. Mot kvällningen åker vi till Falun.

Måndag 6 Maj: Det regnar och Bosse ger oss sovmorgon. Skönt med en dusch efter allt vedarbete. I dag viker vi förmiddagen åt diverse inköp. Dels två par Grants Jeans. Beställt tid för Bosses tandvård. Inköp av Strykjärn och en massa andra nyttigheter. Det är ömsom regnar och dessemellan skiner solen. Regn behövs. Kör TeamViewer med Monica K. Planerar inför morgondagen. Jag och Bosse drar upp till Korpholen. Birgitta klipper mig och sedan hopp i bingen.

Tisdag 7 Maj: Det är en del pyssel innan jag kan åka upp till Korpholen. Jag måste till Apoteket för att köpa mer piller för hjärtat. Bilen är fullpackad. Först ÅVC sedan Clas i Sjön. Jag ska köpa ett svärd till motorsågen. Köpte även en Cromecast för 179 kr, billigt på grund av tysk manual. På vägen upp mot Gagnef kom en häftig hagelskur, det var så hårt mot bilen. Vägen var vit av hagel. Väl framme till Korpholen satte jag fyr i spisen. Måste få en hörna tom, till nya veden ska in. Bosse njuter och jagar Björktrastar. Tittade på sista "Trädgårds tider", för denna säsong. En sen vända med Bosse och sedan hopp i bingen.

Onsdag 8 Maj: I dag fick jag sova ut! Bosse kom när jag hoppade ur bingen. I natt har det varit 1,7 grader minus. Soligt, men mycket moln! Vi går långa å-vändan. Tornfalken jobbar på, frun ruvar nog nu. I dag såg jag även Svartvita flugsnapparen. I dag åker Birgitta till Örebro och Lindesberg med Eriks Hjälpen, dem är på studiebesök.

Torsdag 9 Maj: Bosse väckte mig och vi gick Grisrundan. En fin Råbock tittade på oss från en glänta. Synd att bara kikaren var med, kameran var kvar i stugan. Jag hämtar Birgitta i Djurås och vi handlar på ICA Gagnefhallen. Bland annat grillad kyckling. Den var supergod. Bosse var som tokig och gav sig inte. Vi får se hur han mår i kaggen i morgon. En skön kväll.

Fredag 10 Maj: Bosse gav oss sovmorgon, det småregnar ute! Trots att han frossade i kyckling i går, så var magen helt ok. Vi gick en kortare volta och såg Rödhaken. Det är ett lätt regn, men Bosse gillar det inte. Inga minusgrader i natt. Jag passar på att fylla på vatten i köksdunken och kastrullen på spisen. Skönt med varmt vatten till disk och tvätt. Hämtat en hink vatten ur brunnen. En volta med Bosse på eftermiddagen. Det får bli teve då vädret inte inbjuder till verksamhet. Jag knipsade av sly i trekanten, infarten till fäboden. TW med Monica O. Det blir nog tidig sängång i dag. Trist väder hela dagen och prognosen är inte den bästa framöver. Sverige åkte på stryk i hockey VM, 5-2 till Tjeckien.

Lördag 11 Maj: Redan kvart i sex blev jag väckt av Bosse. Det var brottom! Vi han ut på vägen, fyra omgångar satt han ned rumpan! Sedan hem för godmat. Bosse kröp ner i sin koj och knoppade vidare. Vädret är som vanligt, regnet hänger i luften. I dag ska Birgitta till Borlänge och jobba på Eriks Hjälpen. Jag kör henne till Gagnef. Bosse och jag åkte till Älvmötet och njöt av utsikten. Rensat kökslanden och myllat jorden. Även rivit rabatten utmed uthuset. Där ska bli växthus med tiden! Vädret är bättre i dag. yr.no är bäst på att "spå" väder tycker jag. Vi löser Melodikrysset. Rensar och gräver om landen. Snart kan vi så. Jag kollar på Hockey.

Söndag 12 Maj: En skön morgon, soligt. Birgitta och Bosse knallar långa å-vändan. Inger D ringer om kaffe i "Örnnästet", men vi hinner inte komma. Vi jobbar med planering av växthuset. Mycket Hockey VM i dag med. På kvällen åker vi till Falun. Final av "Mästarnas Mästare" i dag. Anders Södergren vinner det hela, Karolina Klyft två och Kim Martin trea. Bra jobbat av dem alla. Sedan en film med mycke skjutande.......

Måndag 13 Maj: Redan klockan sex vill Bosse ut och kolla brudarna! Soligt, en blå himmel, men så kallt. Vi går en runda och träffar Zalsa. Jag åker upp till Monica K för diverse uppdateringar. Bosse ska på SPA i dag hos Eva på Hundtrimmet. Vi utför diverse inköp under tiden. När vi hämtar Bosse berättar Eva att hon hittat två fästingar. Eftermiddagens volta blir en lång historia. Mycket att nosa på. Nicke H ringer om ved jobb på onsdag. Det blir trevligt, gillar kapa och klyva ved. Hockey VM på teve. Sverige besegrar Norge med nio mot ett mål. Bra och snyggt spel.

Tisdag 14 Maj: Bosse får bestämma vilken runda han vill. Det blir en lång tur runt Kålgården bland annat. Skönt väder och det är varmare ute. Nu är det släktforskning på gång. Birgitta är på Staberg, lunch med Sparbankens Idrottsklubb. Vi hittar en fästing till på Bosse. Vi har droppar, men dem finns i Korpholen. Mycke hockey i dag med.

Onsdag 15 Maj: I dag ska jag åka till Kerstin och Nicke i Hökviken för vedjobb. Först frukost. Birgitta tar Bosse och jag åker ut till Hökviken. Vi kapar upp en tall som ligger illa till i skogen. Gropar på över metern, en med snö och is på. Men vi klarade av det utan "manfall". Grova björkar kapade vi lagom klyvlängd och sedan transport för stapling vid vedklyven. Kerstin bjöd på en god fisksoppa, den smakade så gott, så jag backade om. Vid fyra tiden gav vi oss och jag åkte hem till Falun. En stund på spikmattan gjorde susen. Även en stund i bastun gav en skön avkoppling. På kvällen hockey på teven.

Torsdag 16 Maj: Vaknade och tillbringade en stund på spikmattan. Sedan morgonvolta med Bosse medan Birgitta packade det som ska upp till Korpholen. Efter frukosten packade vi bilen och jag åkte upp till Korpholen. Träffade Lasse W och vi språkade en stund. Vattnat växter, hämtat vatten och sedan tankade jag gräsklipparen. En vajer vägrar så jag plockade ut Harrys. Tji, inte den heller gick att starta. Frånsett dessa problem är det soligt, varmt och skönt. Hämtar Birgitta i Gagnef, hon har jobbat på Eriks Hjälpen i dag. Vi handlar på ICA nära Gagnef, bland annat matjord till odlingarna. Jag får igång Harrys gräsklippare och får tunet fint. Birgitta jgår en lång volta med Bosse under tiden. På kvällen kollar jag hockey. Synd att jag missat att Sverige spelade på förmiddagen. Dem vann mot Österrike med 9 mot 1 mål.

Fredag 17 Maj: Vaknade tidigt, men somnade om det var skönt utan "snarkmaskinen". Efter frukosten ska jag upp och hugga ett par timmar. Vi åker på inköpsrunda. Till ICA Gagnef för att köpa mer jord. Sedan till Stikos för inköp av plantor. Sättpotatisen var slut så det blev en resa till Djurås och Dalviks kvarn. Nu är potatisen i jorden. De överblivna satte vi i komposten. Birgitta bjöd på en god fiskgratin till middag. Kollade teve.

Lördag 18 Maj: Nu är det dags att hoppa ur bingen och en snabb frukost, Klockan nio är det dags för stämma här på Korpholen. Många var det som deltog. Efter stämman var det arbete som gäller. Laga brunns pumpen var prio ett. Hasse L var den som frivilligt gav sig en. Det fungerar inte, Så vi får köpa ett nytt pumphus. Midsommar stången togs ner och vägen fick underhåll. Birgitta fick skjuts till Falun av Hans Olov W. Jag fyllde tomma toarullar med jord och förgror Paprika. Bosse och jag går lilla å-vändan. Hockey på teven, Av ljudet att döma så regnar det kraftigt.

Söndag 19 Maj: Ja det var regn i går kväll, så välbehövligt. Bosse vill inte gå någon morgonvolta, han ligger i sin grop och sover. Inte förrän klockan två var han villig att gå långa å-vändan. Vi stannade till hos Margareta och Krister en stund. Vädret blev bättre mot kvällen, solsken och varmt. Nu är det ganska tomt på folk här i Korpholen. Winge kom och vill ha hjälp med att ta upp vatten. Hon och en väninna kom i går eftermiddag. Jag kollar på hockey VM.

Måndag 20 Maj: Jag har tur! Jag bestämde lilla å-vändan och vi kom nästan hem innan regnet kom. Lennart fick hjälpa till att ta upp vatten. Fem hinkar på dryga dygnet! Tur att det inte är lågt vattenstånd i brunnen, som det var förra sommaren. Jag jagar maskrosor. Ska titta på hockey och sedan blir det avfärd mot Falun. Sverige spelade inte så bra, eller var det motståndarna som var bra. Jag packade ihop och for hem. Jag kom lagom till middagen. Kerstin S från Järvsö var hos oss. Dem har haft Akupressur träff. Vi tittade på hockey och sedan en sen volta med Bosse före sänggång.

Tisdag 21 Maj: I dag ska jag hjälpa Sonja med en platta. Deras jycke heter Moa, där var det kärlek fån första stund. Både Birgitta och jag har tid hos tandhygienisten. Vi får som vanligt, Ahlstrands dem har skött sina tänder. Jag trodde det var undersökning, men det var tandstens sanering. Det känns bra för en som har tandläkarskräck. Jag och Bosse drar upp till Korpholen, så även Kerstin och Birgitta. Dem handlar plantor hos Stikos. Vi äter gott på kvällen.

Onsdag 22 Maj: Vaknar tidigt ock knallar runt med Bosse. I dag regnar det mest hela dagen. Bra att tunnorna blir fyllda. Lennart N kommer förbi och fikar med oss. Han berättar mycket om fäboden och husen. Kerstin S åker hem till Järvsö på kvällen.

Torsdag 23 Maj: Morgonen är gråmulen och vi går alla tre långa å-vändan. Bosse är på gott humör och håller bra fart. Vi stannar till hos Margareta och Krister. Vi får tomat sticklingar som vi skolar om. Jag kör grästrimmern, sätter ärtor, spenat med mera. Eftermiddagen är fin, varmt och skönt i solen. Borrar upp ett större hål i den fågelholk jag fick av Hasse L för ett par år sedan. Ingen vill bo där. Hoppas att den duger nu. Kollar på kvartsfinalen Sverige - Finland. 4 - 4 vid full tid. Då orkar jag inte med utan går ner och skriver dagbok.....

Fredag 24 Maj: Sverige fick stryk av Finland. Henke får mycket skit på Facebook. Det finns utespelare också. Jag plockar bort vänner som skriver "skit" om Henke. Facebook är inte så rolig alla gånger. Vädret är inte så lämpat för skogsarbete, men bra för växter och grundvatten!

Lördag 25 Maj: Birgitta ska jobba på Eriks Hjälpen i dag. Bosse och jag kör till Gagnef, där hon tar bussen till Borlänge.. Sedan åker vi på inköpsvända, bland annat Leksands Bröd. Birgitta hämtas i Gagnefs, vi handlar på ICA Nära Gagnef, innan vi åker till Korpholen. Birgitta bjuder på en god fisksoppa och jag på vitt vin. Vi löser Melodikrysset, minnet sviker allt oftare nu. Det är så irriterande. när det tar så lång tid att komma på svaren. Det har regnat av och till i dag. Bosse vill inte gå ur bilen.

Söndag 26 Maj: Regnat i natt och nu på dagen. Vid lunchtid packar vi ihop och åker till Falun. Bosse är nyfiken på vad som hänt och vill ut trots regnet. Är det brudarna som drar! Åsa kommer och fikar, det är Morsdag. Bosse och jag går en längre volta. Sedan är det tevesoffan med hockey. Gratulerar Finland till segern över Canada. VM Guld Finland, Silver Canada och  Brons till Ryssland.

Måndag 27 Maj: Vi vaknar tidigt i dag. Vi läser en stund tills Bosse vaknar. Jag går en volta medan Birgitta fixar frukosten. Birgitta ska på Lust och Fägring och jag gör några IT jobb. Ja jag vet att jag har slutat... men så svårt att säga nej till "gamla" bekanta. På eftermiddagen packar Birgitta det som ska med upp till Korpholen. Jag och Bosse drar iväg på eftermiddagen. 24 mm regna på fäboden. Bra för grödor men kallt bara sju grader. Jane S har varit här och lämnat fönster till vårt efterlängtade växthus. Tack Janne.

Tisdag 28 Maj: Bosse vill ha sovmorgon, det regnar ute. Vi hann gå lilla å-vändan vid ett uppehåll från regn. Det blir mest inneaktiviteter i dag på grund av regnet, men det är bra med nederbörd då marken är torr. På eftermiddagen åker vi och hämtar Birgitta i Gagnef. Birgitta har jobba på Eriks Hjälpen i dag. En god soppa till middag. Bosse gillar inte åskvädret som drog över Korpholen nu på kvällen. Det blir tidigt i säng i dag.

Onsdag 29 Maj: Bosse är noga med att flocken är samlad. Birgitta stökar i köket och jag trynar i sängen. Han skippar "frukosten" för att få mig upp ur bingen. Sedan går det bra att knalla ned för att äta. Det känns kallt ute, 8 grader och blåsigt.

Torsdag 30 Maj: Birgitta och Bosse vaknade tidigt. Inget roligt väder, duggregn. Men en volta runt på fäboden gick för sig. Det är väl fåglarna som eggar. Björktrastar är inga favoriter i Bosses ögon. Dem trackar honom. En villrådig Ekorre var på besök bland fågelautomaterna. Svårt att välja må hända? I dag har det regnat hela dagen. Jag passade på att fylla dunkarna. Toalett och köket. Två vändor runt lilla å-vändan blev det ändå i regnet. 12 m.m. regn i dag. I går fungerade tevr antennen bra, även kanal 4. I dag bara störningar. Vi kollade nyheter och några djurprogram.

Villrådig Ekorre

Vad ska jag äta i dag?

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 31 Maj: Bosse har brottom ut nu på morgonen. Jag passade på att hämta upp en hink vatten. Luva på i dag med. Bättre väder är utlovad till eftermiddagen. Jag kör gräsklipparen och Birgitta går en lång vända med Bosse. Han vill jaga fåglar och är svår att få hem. Vi får fint besök, Matias med döttrar tittar förbi. Dem är ute på övningskörning. I dag ett rikt fågelliv. Svalorna kör för fullt med att locka honorna till tänkta boställen. Talgoxen och Blåmesen flyger i skytteltrafik mellan talgbollar och holkar. På kvällen tittar vi på Arlövrevyn. Så himla bra. Bosse och jag tar en sista kvällsvolta.

Lördag 1 Jun: Kalo Mina! Molnigt, regn i luften och tio grader vid morgonvoltan. Bosse är nu helt hopplös i sin jakt på Björktrastar. Dem trackar ju så jag kan förstå Bosses. Vi löser Melodikrysset, i dag ganska lätt. Åsa kommer och vi fikar. Hon och Birgitta ska åka till Sågmyra för att fira Mikael S. Jag och Bosse går en vända innan det är dags att fixa något att äta. Kvällen ägnar jag åt teven. Nu fungerar även kanal 4 bra. Såg på Let´s Dance och "Rolandz på Rondo" med Robert Gustavsson. En sista kvälls volta med Bosse och myggen.

Söndag 2 Jun: Bosse vaknade tidigt i dag. I natt har "snarkofagen" fungerat, inga varningar om maskförslutning. Rengöring är nog viktig. Soligt och 12 grader i skuggan. Vi går lilla å-vändan med en avstickare mot Rältlindor. Vad dem förstört åkervägen, med stora fordon, spårigt och lerigt. Birgitta hör av sig, hon kommer i morgon förmiddag. Jag plockar fram pölsa ur frysen, här ska festas i kväll! Pelles Pölsa spar jag till en annan gång, då Birgitta kan vara med och njuta av pölsa från Rältagården. Jag njöt av "Allsångsscenen är din" med Tomas Ledin på teven. Sov tidigt, är lite mör i kroppen efter dagens bestyr.

Måndag 3 Jun: Jag har sovit gott i natt efter gårdagens arbete. Bosse är nöjd och det räcker med MAT för hans del. Jag får passa på att rasta Bosse när jag hämtar Birgitta i Gagnef. Vi handlade på ICA Nära Gagnefhallen. Det är full rulle på ombyggnaden. I dag fler hantverkare än kunder. Men en trevlig stämning i alla fall, som alltid. En ny Turfomgång var det i går. Jag passade på att få några i dag. Jobb på tunet blev det i dag. Små flugor irriterar Bosse, dem biter honom så det blöder. Även några fästingar, trots spot on skydd. I dag såg vi ett program om Dagny Carlsson bloggare. Vilken krutgumma, 107 år och så klok. Bosse och jag gick kvällsvoltan, bland mygg och annat otyg.

Tisdag 4 Jun: Bosse väcker mig tidigt och vill ut. Det blir lilla å-vändan i solsken och 12 grader varmt. Kikaren om halsen och mobilen kvar. Då missar jag registrerade steg!!! Men det överlever man nog. Sedan en god frukost, det blir inga sådana när jag är själv. Kaffe och en macka brukar det bli. Det blir pyssel med blommor och trädgårdsjobb. Dess emellan Bosses volter. Vi uppehåller Margareta och Kristers trädgårdsarbete genom att ta med fikakorg. Vi får en trevlig stund med dem. Krister och jag konstaterar att det nya svärdet och kedjan inte passar till hans motorsåg. På kvällen några teveprogram. En sista Bosse volta och hopp i säng.

Onsdag 5 Jun: I natt var det första gången jag glömt montera vattenhållaren i "Snarkofagen". Jag var förvånad att jag var så torr i munnen, när jag vaknade. Då förstår jag anledningent. Jag hämtar vatten och spisved. Sedan en kortare volta med Bosse innan  frukost. Jag åker på inköpsresa till ICA Nära Gagnefhallen. Jag har en handlingslapp med tre saker! Första problemet var Chilisås, ja hittar något grillchili. Ringer hustrun för att fråga. Nu vet jag Chilisås är ju som Ketchsup så jag hittade. Sedan var det bara Kaviar som ska hittas. Det hör till saken att det är en stor ombyggnad i butiken. Jag frågar en av tjejerna, "Var är" mer han jag inte förrän hon sa "Chilisås?", hon måste ha hört mitt "nödsamtal" till hustrun. Nej det är klart men var är, där är det stopp i pallet, till sist sa jag Kalles, Kaviar? Ja, hon pekade på en disk. Dem har säkert en kul fikarast, den där Ahlstrand han är...... Jag är nöjd, jag kom ihåg tre saker som jag ska köpa, med hjälp av en fusklapp i mobilen!

Torsdag 6 Jun: I dag är det sol och varmt, runt 30 grader. Efter frukosten ska jag åka upp till Lasse j, vi ska jobba med björkved åt Göran E. Tur att Lasse har en bra maskiner för klyva med mera. Sedan fick jag en skön stund i skuggan, med katten Emil på trädgårdsbordet. Nu är det hett så myggfönstren åker fram. Jag kilar fast dem på ovanvåningen. Krusbärskräm till lunch. En av våra Sädesärlor strök med i natt, troligen är det en  Tornfalken som skaffar mat åt ungarna. Lasse kom med veden och vi låssade på anvisad plats. Birgitta bjöd oss på mat och jag bjöd på öl därtill. Bosse fick fint besök av Olles sons dotter, tyvärr har vi glömt hennes namn. Det är nog en ömsesidig kärlek dem emellan. Vi fick en trevlig kväll med Lasse. En sista kvälls volta med Bosse och sedan hopp i bingen.

Lasse klyver ved. © foto: Bengt Ahlstrand     Veden klar för leverans. © foto: Bengt Ahlstrand    Veden på plats. © foto: Bengt Ahlstrand    Emil i keltagen. © foto: Bengt Ahlstrand

Lasse j och jag fixar ved åt Göran Eriksson. Sedan en kelstund med Emil.

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 7 Jun: I dag var det lugnt med Bosse, han tycker nog att det är en för varm morgon. Han flyttar runt och söker svalka. Det är synd att det slår om så hastigt, vi hinner inte att acklimatisera oss. I dag lyckades jag att läs färdigt "Kungsgatan" av Ivar Lo-Johansson. Långa å-vändan passar Bosse, det fläktar skön nu. På eftermiddagen åker vi upp till Jonheden för att hjälpa till med att ta ned Majstången. Vi har tur med vädret, när stången är nere och verktygen undan så kommer regnet Jag träffar Joha, grannen till Lasse. Vi ska få vinrankor av dem. Det som gläder mig är att dem har jag haft med från Samos Grekland till förra ägaren av gården, kanske för tjugo år sedan. Nu får några av dem flytta till Korpholen. Vi fikade hos Lasse innan vi for hem.

Lördag 8 Jun: En tidig frukost, Birgitta ska jobba på Eriks Hjälpen i dag. Vi kör till Gagnef och bussen. Bosse och jag går en volta. Vi möter en dam med barnvagn, hon berättar att det är Brandkårens dag. Då jag känner några av dem, jag har haft räddningsövning med dem när jag körde turistbåt på älven. Jag passade på att besöka dem vid brandstation. Birgitta ska hämtas i Djurås, då kommer hon en timma tidigare till Korpholen. Lite plantering och vattning före maten. Sedan löser vi Melodikrysset. Vi tittar på "Sommarkrysset", på Gröna Lund. Vi löste alla tre kryssen. Vi brydde oss inte om att ringa. Bosse och jag traskade runt, en sista kissvända. Det duggar ute, bra.

Söndag 9 Jun: Vaknade till ett molnigt Korpholen. Vi har fått ett par millimeter i natt, bra för grödorna. Vi mötte Hasse L och fick en pratstund. Vi gick en del av långa å-vändan, Bosse ville vända. En uppmaning till dem som cyklar, hör av er i tid så både husse och hund hinner bereda sig. Bromsar och ringklocka är ett måste på cyklar, lärde jag mig av "Inte bättre än en femteklassare". En tur ner till brunnen för att hinka upp vatten.  Kvällens volta blev längre än beräknat, Bosse ville gå lilla å-vändan. Sedan var det skönt att hoppa ner i bingen.

Måndag 10 Jun: Solen lyser och det känns varmt redan på morgonen. 12 grader i skuggan. Fyra m.m. regn i går kväll. I dag åker vi till Stikos för att köpa en svartvinbärsbuske "Stor Klas". Trist de, var slutsålda. Jag fick en svartvinbär, som inte var tipptopp och jag får köpa en Stor Klas nästa år. I dag kom den nya pumpen, Hasse och jag var hjälpredor. Det blev skillnad, vattnet kom snabbare och den höll trycket längre. "Bild kommer" I dag har jag klippt gräsmattor och kört trimmern, så nu är det snyggt på tunet. Vi tittade på ännu en film om Dagny Carlsson, hon är ju suverän.

Tisdag 11 Jun: Soligt även i dag. Birgitta tar Bosse på volta, lilla å-vändan. Jag passar på att köra trimmer, vägen från fäboden ner över Sjöbotten. Tycker inte det är bra att gå där med Bosse, högt gräs och möjligen fästingar. Sedan packar vi för några dagar i Falun. Väl hemma ska Bosse ut och kolla brudarna! Skönt i solen tycker vi båda. Några Turfar blev det också. Apoteket och ICA Brittsarvet för diverse inköp. Birgitta friserade mig. IT jobb hos grannen. Ärtsoppa till middag, min favorit. En sista volta med Bosse, han vill ut hela tiden!

Nya pumpen. © foto: Bengt Ahlstrand

Nya pumpen!

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 12 Jun: Bosse nöjde sig med mat i dag, innan det var dags för voltan. Jag han förbereda frukosten. Det blåser och kallt, nio grader så det blev en kort volta. Bosse ska till Hundtrimmet för att ansa klorna. Jag får en turf under tiden. Jag kör hem hustru och hund, för att sedan åka till Tandläkaren. Konstigt att det är roligt att komma dit. Många skratt och bus med Pär-Olov. På hemvägen passar jag på att få bilen tvättad på Preem Jungfrurondellen, dem har den bästa tvätthall tycker jag. Kerstin H kommer och fikar, hon levererar en burk matjefile som Birgitta har beställt av Fiskxpressen. Vi tar med Bosse upp till Jysk och Arken Zoo. Sista stoppet blir Plantaget, jag vill ha svartvinbär, Stor Klas. Dem har inga, jag får vänta till nästa år och hoppas på Stikos växthus. På kvällen packar vi en del i bilen som ska med till Korpholen i morgon. En fin film "Den stora Älgvandringen" älgar på teven. Ingen musik och prat, ren njutning. Nu är det kojdags.

Torsdag 13 Jun: Vi startar dagen med att packa bilen, det som ska med upp till Korpholen. Jag fixar morgonvoltan medans Birgitta fixar frukosten. Bosse var inte helt enig med mig, han gillar inte när det regnar. Jag har tid på hörcentralen i dag. En del tester av hörapparaten. Tiggde mig till ett program som reducerar vinden. Jag vet inte varför det är svårt att få programmen. Jag vill inte har en del bakgrundsljud för Tinnitus, då jag är van vid oväsendet i öronen. Men en del andra kunde vara bra att ha! Birgitta jobbar på Eriks Hjälpen i dag. Bosse och jag drar upp till Korpholen. 14 m.m. regn visar regnmätaren. Jag hämtar Birgitta i Gagnefs. God mat och lite vin därtill. En bra kväll.

Fredag 14 Jun: "Snarkofagen" trilskades i natt, trots gårdagens rengöring. Sol och skönt väder och efter frukosten blir det lilla å-vändan. Bosse på bra humör, jagar allt som rör sig. Jag hämtar vatten. Grumligt vatten, tycker jag. När jag pumpat ett tag ser det bättre ut. Är det för lång slang, eller är det inbillning? Birgitta åker till Sågmyra för att gratulera Jessika S som fyller år. Tack Mikael, för att du fixade kylarvätska åt bilen. Jag sitter på tunet i solen och läser. Bosse vill gå en volta. Bosse skäller villt ibland. Ingen bil eller folk som passerar Korpholen. det är väl Korpen som trackar honom, Birgitta bjuder på en god fisksoppa. Sedan tittar vi på "Skarpt läge" med Tomas Ledin i två timmar. Lite väl bråkigt av och till, men han är bra i alla fall. En sista kvällsvolta och kolla grannens växthus innan det är dags att knoppa in.

Lördag 15 Jun: Vi vaknar till en strålande, varm och solig morgon. Äntligen kund vi äta hela frukosten ute. Tidigare har det varit några gånger vi drukit kaffet ute. Vi gick en sväng med Bosse. Vi kollar grannens växthus, det blir dörren på glänt. Vi har mot väggen 44 grader, då är det skönt att sitta i skuggan. Lasse J kom med den ved jag huggit uppe på hans mark, det blev två vändor. Jag tycker inta att det var så mycket när jag högg, men ca 5 kubik är det. Vi fikar sedan på tunet. Tack Lasse för hjälpen och veden. Nu gäller det att få ut kapen. Ett nytt "växthus" fixade vi på gaveln av stugan. Vi löser Melodikrysset, en skön och trevlig avkoppling. Bosse är vild, det finns Björktrastar som retar honom. Birgitta har fullt upp med att hålla honom i styr. Middagen äter vi ute på tunet. På kvällen tittar vi på "Sommarkrysset", vi löser det enkelt, fast vi låter bli att ringa. En sista volta med Bosse innan det är dags att hoppa i bingen.

Första frukosten utomhus i smmar. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår trimmade väg till Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Blomsterprakt på Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgittas Iris. © foto: Bengt Ahlstrand     Nytt växthus till gurkan. © foto: Bengt Ahlstrand   Vårens ved. © foto: Bengt Ahlstrand

Första frukosten ute. Ny trimmade vägen och blomsterprakt. Birgittas Iris. Nya "växthuset". Veden som jag hugget hos Lasse J.

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 16 Jun: Även denna morgon skiner solen från en klarblå himmel. Vi frukosterar ute på tunet, där vi får försvara våra mackor för en envis fluga. Nu förstår vi innebörden av "Envis som en fluga". Bosse vill gå en volta. Det blir lilla å-vändan. På hemvägen hittar Bosse grodyngel i ett dike, plums i och jakten är i gång. Bosse får hållas då han behöver "motion". Skitig blev han och det är bara förnamnet, gyttjebad. Det blev badbaljan när vi kom hem. Nu ligger han under soffan och tjurar!! Lite pyssel med växter och ny sådd av rädisor och sallad. Birgitta och jag lyckades få ut sågklingan och få den på plats. Vår fundering är nu, hur många år till orkar vi med att ta den ut och in. Det är en rejäl såg, väger tungt. Bosse var pigg på volta

En av alla lador på Sjöbotten. © foto: Bengt Ahlstrand     Lador på båda sidor ån. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse lerbad, jagar grodyngel. © foto: Bengt Ahlstrand     Akterkastellet efter grodjakt. © foto: Bengt Ahlstrand

Många fina lador finns det på Sjöbotten. Bosse på grodyngeljakt, eller var det lerbad?

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 17 Jun: Efter frukost åker jag upp Lasse J. Jag har fått lov att låna hans släpvagn. Vi ska till ÅVC med trasiga fönster, trasiga tegelpannor med mera. Sedan en sväng till Lantmanna för diverse inköp. Vi ägnade växter och grönsakslandens omsorg.

Tisdag 18 Jun: Nu ska jag starta kapning och klyvning av det jag högg uppe hos Lasse J. Ingen höjdare, vedkapen fungerar inte. Jag byter elkabel, inget hjälper. Birgitta jobbar på Eriks Hjälpen i dag, jag kör henne till Djurås. Jag jobbar med vår nya blomster ö. Lasse J kommer efter jobbet och får fart på vedkapen, tack Lasse. Nu äntligen kan jag börja kapa veden. Hämtar Birgitta i Gagnef. Vi firar 42 år som gifta och äter Pelles Pölsa från Rältagården och dricker Mousserande vin. Bosse gillar Pelles Pölsa, men vem gör inte det.

Onsdag 19 Jun: Vaknade till en skön morgon. Efter frukosten joggar jag ut till vedkapen. Som jag har längtat. Birgitta tar voltan med Bosse. Jag kapar i sju timmar enligt Birgitta. Inte dålig av en 74 åring! 74 år, du är 78 men tittar ut som 80 säger hustrun! Nu är allt kapat. Efter midsommar ska det klyvas. Det är också en favorit sysselsättning. Vi vattnar hos oss och hos Margareta och Krister. Det är enligt YR ordentligt med regn i morgon. Når vi åker hem mellanlandar vi hos vännen Lasse J på Jonheden. Vi får korvar av olika slag, på vildsvin så gott. Jag har smakat det förut och vet att det är en höjdare. Tack Lasse. Vi mellanlandar på ICA Brittsarvet, jag köper en Lasagne till middagen, även om det blir en sen sådan. Birgitta tar kvällsvoltan och jag packar ur bilen. Lasagne smakade utmärkt och en kall öl därtill.

Torsdag 20 Jun: Bosse väcker Birgitta tidigt och vill ut. Dem är ute länge, Bosse måste ju kolla vilka brudar som han missat! Jag känner att jag har en del muskler! Dem ömmar i dag efter gårdagens jobb. Men det är det värt, det är ju så kul att jobba med ved. Birgitta åker ner på stan i en del ärenden. Vi var och handlade på ICA Supermarket Britsarvet. Kollade på damfotboll USA mot Sverige. USA segrade med 2-0.

Fredag 21 Jun: Nu är det min tur att få Bosses uppmärksamhet, han vill ut. Vi går en volta som han vill. Sedan frukost. Sedan är det dags att åka ut till Hökviken för att fira Nickes 75 årsdag, som infaller i morgon. Kerstin bjöd på sill lunch ute på altanen. Trevlig kväll med middagen uppe i Tängerkojan, där Birgitta och jag bor.

Lördag 22 Jun: Frukost och sång.... för Nicke som har födelsedag i dag. Nicke och Kerstins grannar, Sonja och Åke kom på födelsedags kaffe. Sedan fick jag en trevlig stund med Inga om släktforskning med mera. Mycke äta blev det och sedan kollade vi på teve.

Födelsedags fika. © foto: Bengt Ahlstrand     Vi firar Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand     Födelsebarnet Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand

Grannarna Sonja och Åke, Inga, Kerstin och Birgitta firar Nicke 75 år.

Klicka på bilden för att förstora. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 23 Jun: Efter frukosten tackade vi för ett par trevliga dagar hos Hedlunds. Vi mellanlandade i Falun för att sedan åka upp till Korpholen.

Måndag 24 Jun: Vaknade till en solig och varm dag. Det blev vedbacken i dag. All ved kluven och inkörd. Under tiden kunde jag njuta av flugsnappar paret som matade sina ungar. Så fint att se en av dem ryttla i väntan att få leverera mat, då en av dem ockuperade ingången. På kvällen klippte jag gräsmattorna så långt jag orkade. Bosse har nu vant sig vid en del oväsen av maskiner. Birgitta träffade Margareta och Krister, som kom till fäboden. Kollade på damernas fotboll mot Canada. Synd nog såg jag inte slutet då Sverige fick ett mål och våran målvakt räddade en straff.

Tisdag 25 Jun: Vaknar tidigt, Bosse har ingen brådska ut. I dag blir det diverse inköp. Först Grangården för jordinköp och en del annat. Därefter Leksandsbröd och sist ICA Gagnef. Jag klipper färdigt gräsmattor. Vi löser Melodikrysset. Det är duggregn i dag, vi hoppas på lite mer regn så vi får fylla upp tunnorna.

Onsdag 26 Jun: Birgitta vaknade tidigt, trodde jag! Hon låg på soffan nere och trynade. Bosse och jag knallade runt "kvarteret", han vill bara hem för frukost. Vi pysslar om våra grönsaksland. Ingen bra växtlighet för våra grönsaker. ICA jorden var tydligen inget bra val. Vi fyllde på ny jord och sådde nytt, morot, rädisor och sallad. Jag åkte ner till ån och fylle på tre dunkar med vatten. En Slamkrypare fastade i silen. Han fick återvända till sin rätta miljö. I dag åker Birgitta hem till Falun. Jag har bokat tid för service av bilen, via nätet. Vi får se om det fungerar i år. Det fungerade inte förra året.

Torsdag 27 Jun: Jag vaknade utsövd och på ett glatt humör, på grund av Bosses lät mig sova ut. Vi gick runt på Sjöbotten och njöt i solen. Sedan filfrukost och kaffe. Fick svar från AD Bilservice, så nu är tid bokad. Stor service, det kommer att kännas i plånboken. Trösten är att det blivit dyrare hos andra företag och Birgitta blev inte chockad när jag nämnde kostnaden. Birgitta jobbar på Eriks Hjälpen i dag, Jag gick runt med grästrimmern, nu är det fint på fäboden. Hämtar Birgitta i Gagnef, vi passar på att handla mat.

Fredag 28 Jun: Jobbig dag, det känns i benen. Lasse J kom förbi en sväng. På kvällen tittade vi på en bra film, "Hanna" heter den.

Lördag 29 Jun: Jag var in till Leksand för diverse inköp. Janne, Åsa och Mattias var här när jag kom. Birgitta bjöd på god mat.

Söndag 30 Jun: Vi löser Melodikysset. Lasse J kom och hjälper oss att få in kapen på logen. Vi sitter en stund i solen och pratar om livet. Jag skolar om Paprika plantor. Det går sådär, jag är lite skakig och fumlig och plantorna är små och ynkliga. Ärtlandet får sin klätterställning, dem växer dåligt. Vi skyller på jorden som vanligt i år. Skickade ett e-mail till Manolos angående vår bil på Samos. Han har tydligen en spekulant. På kvällen Sommarkrysset, Kanaler och båtar, samt en fotbolls match. Somnade ovaggad.

Dagboken Januari - Mars 2018  Dagbok April - Juni 2018  Dagbok Juli - Sep 2018  Dagbok Okt - Dec 2018 Dagbok Jan - Mars 2019

Dagbok Juli - Sep 2019

Åter meny

Senast ändrad 2021-01-03 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.