Ahlstrands Webbsida.

Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another Language.

Klicka på bilder för att förstora. Ahlstrands Webbsida

Ctrl + End för att komma längst ner på sidan.

Tryck på F5 för senaste version av webbsidan.

Åter meny

Vår dagbok 2021 

April - Juni

Lördag 1 Maj: Kors i taket, som mormor sa. Jag vaknade tidigt i dag med. Bosse var på gott humör. Efter Bosses frukost knallade vi iväg på morgonvolta. En skön solig sådan. Efter frukost intog vi kaffet på balkongen. Vi löser Melodikrysset, för en gång på samma dag som det sänds. Birgitta och Kerstin tar middags voltan. Kollar lite SHL Hockey, men har inte tålamod att se klart. På kvällen en sista volta med Bosse före "Lets Dance".

Söndag 2 Maj: Klart fin väder och en värmande sol i dag. Bosse och jag gick Lidl voltan. Fågelkvitter i alla buskar, nu känns det son vår. Då längtar man till fäboden. Kollade på sport på teven. Bland annat Innebandy Falun mot Storvreta, SM final där Falun segrade. Nicke H ringer till Birgitta och vill veta om vi har fel på teven. Jag knallar ner men lyckas inte få fart. Troligen problem hos ComHem. Hedlunds kommer upp till oss och tittar på "Mästrarnas Mästare". Tack för "hyresbidraget". Tidigt till sängs inte så vanligt.

Måndag 3 Maj: Bosse är dålig i kaggen, Birgitta fick spänsta ut tidigt. Det varade inte länge så jag tog med Bosse ut igen. Han käkade gräs och knallade sakta runt mellan grässtråna. Han mår inte bra i magen. Inte ens "gomaten" passade. Vi har beställt vin från Jag släktforskar på min sida sida. Birgitta jobbar på "Eriks Hjälpen" i dag. Vid femtiden var Bosse på bra humör, då passade maten, efter att vi knallat runt och fick två Zoner på köpet. En god svampsoppa till middag. Sedan teve, insamlings program till barn.

Tisdag 4 Maj: Vaknade tidigt och funderar över Bosses mage. Tydligen är han kurant i dag. Vi knallar ut på morgonvoltan efter Bosse fått sin "gomat". I dag passade maten direkt. Bosse fick välja rundan. Lite regn när vi kom ut sedan övergick det till snöblaffor!! Vi han hem innan vi var genomvåta. Birgitta gympar och jag förbereder frukosten. Kollar FK som vi dagligen får av Hedlunds. Löser Soduko. I dag har jag fått min andra spruta mot Covid-19. Lämnade in min cykel hos Biketown för att få bromsarna justerade. Eventuell en utbytt. Dem fick fria händer. ICA Slätta fick besök, veckohandlade. Bosse och jag passade på att ta en Turfzon. På kvällen "Trädgårds dags" och Birgitta kollade "Maria Wern".

Onsdag 5 Maj: I natt har jag sovit dåligt. Vaknade ett flertal gånger. En snabbvända med Bosse innan frukosten. Vi ska till "Hundtrimmet" för att få klorna ansade på Bosse. Sedan upp till Majoren och Rusta för att köpa fler pallkragar. Bosse fick en volta där. Nu har även Birgitta fått andra sprutan mot Covid-19. Jag städar i skrubben, det innebär att jag flyttar omkring saker, enligt Birgitta. Nu har jag och Bosse knallat runt, för kiss och bajs. Så nu kan vi sova lugnt i natt.

Fredag 7 Maj: Sedan packar vi och åker upp till Korpholen. Bosse gillar det. Jag åker sedan in till Leksand och Granngården och handlar jord. När jag återvänder har vi finfrämmande, Lasse J kommer och hälsar på. Alltid lika trevligt. Vi pratar huggning, jag hoppas snart komma igång så vi har ved till spisen. Bra att jag får hugga vidare i mintakt uppe hos Lasse. Olle och Mikael Nygårds träffade vi på när dem var i sin fäbod.

Lördag 8 Maj: Birgitta och Bosse går långa å-vändan och jag sätter fyr i spisen. Vi jobbar vidare med landen. Jag sätter Ärtor, min favorit. Vi är glada att vitlöken, satt i höstens har fungerat så bra. I tankarna och diskussioner kommer vi ofta till baka till våra odlingar i Pagonda. Saknar det! Jag röjer bak i bilen och åker in till Leksand och Granngården för att inhandla jord. Åtta säckar kom jag hem med. Vi fixar till de Europalla och pallkragar vi har och fyller med jord. Vid eftermiddagens volta träffar vi på våra grannar, Rolf och Birgitta och sedan Margareta och Krister. Så trevligt att vi kan umgås igen efter vintern.

Söndag 9 Maj: Bosse och jag knallar lilla Å-vändan. Halvbra väder. Sedan frukost och trädgårds arbete. Birgitta städar huset. Jag gör klar två pallkragar. Nästa gång vi åker upp ska jag köpa mer jord. Föresten är det någon som har några Europalla över? Rensat halon häckar och sly på de ställen som det har varit vildväxt. Vi är så nöjda med de dagar vi har fått så mycket gjort. Sedan hem till Falun. Birgitta har tvättstuga. "Mästarnas Mästare" på teven. Birgitta se nog på någon mordfilm sedan!

Måndag 10 Maj: Dagens volta med Bosse var mest att stå stilla och vänta på hans gräsätande. Troligen mycke hår i magen! Birgitta gymnastiserar och jag gör frukost. Senare provade jag att gå ut med Bosse, men samma visa. Gräs var dagens mål. Birgitta jobbar på Eriks Hjälpen. Jag och Bosse får göra ett försök senare. På kvällen "Vem bor här" och  "Falkenbergsrevyn", så proffsigt. Cykel förrådet är nu gallrat på gamla cyklar så jag kan ställa in Birgittas cykel. Garagestädning  i morgon, en grön bil som jag aldrig sett lämnat garaget under de fem år vi bott här, ståtar med en lapp i bakrutan "startar inte". Tacka för det, ett batteriet håller ju inte hur länge som helst utan att köras.

Tisdag 11 Maj: Uppe med tuppen, garaget ska städas. Vi har fått parkeringstillstånd av Kopparstaden, att parkera någon annanstans. Var de gäller framkommer inte. Vi har fyra platser på gården, men det är ju synd om Hemtjänsten, om vi upptar dessa p-platser. Strax före åtta hämtade jag bilen och for till Lidl för att köpa ett Insektshotell, som dem visade i reklamen. Birgitta var där i går, jag i dag men inget Insektshotell! Jag valde att parkera vid Willys efter inköp och tankning av bilen. Väl hemma medvarorna funderade jag om jag glömt låsa bilen. Det blev en cykeltur och bilen var låst. Lite regn av och till under dagen. På kvällen bar det av till ICA Slätta för veckans inköp. Bosse och jag passade på att knalla runt. I dag blir det "snabbmat", Jag Karins Lasagne och Birgitta en paj. "Trädgårdsdags" på teve, säsongsavslut. Dem är så duktiga. Sedan var det dags att hoppa i bingen.

Onsdag 12 Maj: Bosse och jag knallar runt på morgonen och Birgitta kör gympa pass. Bosse är fortfarande låg och käkar gräs. Jag får en flaska vin av Majlis, vår f.d. granne i Slätta för trädbeskärning! Det tackar jag för. Vi packar bilen och åker mot Korpholen. Efter avlastning och plockat ur Bosses bur åker vi till Granngården. Vi ska köpa jord och frön samt 12 jordgubbsplantor. Även talgbollar till fåglarna. Vi fixar till fyra nya odlingsramar och ett miniväxthus som passar till pallkrage. På kvällen god mat och sedan teve. Somnade ovaggad. 

Torsdag 13 Maj: Vaknade tidigt till en strålande morgon, solsken och varmt. Bosse är inte så ställd på att knalla morgonvolta. Ligger hellre på förstubron och solar. Senare passade det att gå lilla å-vändan. Efter frukosten så blir det jobb. Gamla växthuset få kompostjord och inköpt planteringsjord. Jag fixar stoppen på hängrännan, åtminstone ena sidan. Vindskivan på en sida ger mig problem, så den får vänta. Birgitta fixade rabatterna, tillskott av jord. Även den "dyra" gräslöken fick nya krukor och jord. Lasse J kom och vi fick en pratstund. Sedan var det holkarbeten. Jag märker att fåglarna inte har läst på om hålstorleken. Så jag får borra upp en antal holkar. En skön kväll i solen och lyssna på fåglarna. Morkulla sträckte över tunet. En sista volta med Bosse innan vi hoppar i bingen efter en skön dag.

Fredag 14 Maj: Vaknade tidigt i dag. Bosse vill ha frukost. Någon morgonvolta var inte av intresse. I dag ska jag ta bort några granar som inte får nå upp till ledningarna. Det blir ljusare och trevligare på tunet. Tungt är det men snyggt blir det. Vi sätter frön i "växthusen". En tur till Stickos plantskola. Birgitta vet vad hon vill ha. Mycket folk var det, alla vill ju odla. Lars W kommer till sin fäbod och godkänner min rensning mellan fäbodarna. Jag blev även bjuden tre torrfuror, det blir bra ved till spisen. Trött efter dagens kneg, då smakar det gott med mat och senare teve.

Lördag 15 Maj: I natt har det regnat 10 mm, alltid välkommet. Nu är våra tunnor fyllda. Jag sätter fyr i spisen och sedan häckar jag vid köksfönstret med kikaren. Vi har Nötväcka i en holk på Pros Jans skog. Ett skådespel fick jag uppleva! En ekorre kommer upp på holktaket och kikar in holken. Nötväckan gör två "bombanfall" och ekorren får dra därifrån. Vi löser sedan Melodikrysset. I dag bar jag ner resterande grenar till brännhögen. Jag och Birgitta lyckades få med Bosse på Lilla å-vändan. Bosse har sparat matintaget för att slippa gå ut i regnvädret. Smart Kille! När vi kom hem satt han på ett och samma ställe i flera timmar. Vi tittade på Let´s Dance, dem är proffsiga både deltagare och yrkesfolket.

Söndag 16 Maj: Vaknade tidigt och knalla ner och satte fyr i spisen. En trevlig syssla. Samtidigt kan jag kolla Nötväckans förehavande. I natt har det "bara" regnat 3 mm. Även denna morgon är Bosse ovillig att gå ut. Vi pysslar om grödorna, vattnar. Jag laddar plastdunkar med vatten från tunnorna, ifall det blir "torka" så finns reserver. Vi packar för hemresa till Falun. Bosse trivs i sin bur, som är större och bredare än den gamla. Även bra då det är varmt då din finns dörr. Så vi kan ha bakluckan öppen vid behov. På kvällen tittade vi på Mästarnas Mästare. I år vann André Myhrer och Therese Alshammar blev tvåa.

Måndag 17 Maj: Bosse väckte mig tidigt. Han vill ut, jag hör hur det bubblar i magen. Snabbt i kläderna och ut. Vi tillbringar en kvart med att äta gräs, ja Bosse käkar och jag väntar. Sedan blir det tömning av magen. Skönt nu är han pigg igen. Allt detta händer under regn, så det var bråttom att komma ut. Han är duktig våran kille! Birgitta gympar med Sofia och jag lagar frukost. Sedan har vi tidningar att läsa och korsord med mer att lösa. Per L kommer och konfererar med Birgitta. Gäller nog bankaffärer! Jag går ner i "snickarboa" för att hyvla till min "så käpp". Birgitta och Kerstin knallar runt med Bosse. Jag packar plantor som vi drivit upp hemma och lite annat i bilen, inför morgondagens resa till Korpholen. Birgitta blir hemma några dagar för jobb. Vi kollar andra programmet från "Falkenbergrsrevyn" så proffsigt och roligt. Bosse nekar kvälls kissen.

Tisdag 18 Maj: En morgonvolta utan regn i dag. Lagom hem till Birgittas morgongymnastik är färdig. Efter frukosten packar jag det som ska med upp till Korpholen. Träffar Lars W som är på väg hem, efter att klippt gräset. Jag har med bensin upp så jag kan klippa när det torkat upp. En volta med Bosse. Jag tar fram kvisttuggen och testar, den fungerar alldeles utmärkt. Middagsmat, maten vi köpte på Thai kiosken på Ingarvet har räckt till tre middagar åt mig. Så rikliga portioner har dom. På kvällen kollade jag på Melodifestivalen, det var säker 7 - 8 årsdan senast. Men det är ingen höjdare. Mer dans och ljus än sång, tycker jag. Inte ens Bosse kom upp.

Onsdag 19 Maj: Vaknade tidigt till solsken. Bosse nekar morgonvolta, ligger på farstutrappen och trynar. Senare går det an att knalla runt i fäboden. Fint väder. Jag får besök av Joar, en man som bor i Jonheden. Alltid lika roligt med besök. Vi fick mycket att prata om, då även han kommer från Stockholm. Han trivs nu bra på Jonheden. Solsken mest hela dagen. Jag provar flismaskinen. På eftermiddagen kommer regnet. Birgitta har tvättat alla fönster i lägenheten. Får väl se när hon kommer hit till fäboden.

Torsdag 20 Maj: Även denna morgonen sken solen mellan molnen. Regnat några millimeter under natten. Bosse tycker inte om dagens väder. Nekar till det mesta, utom "gomat"! Äntligen fick jag med Bosse på morgonvolta. Nu vet jag att han har bajsat. Ingen är då gladare än jag. Nu har jag läst på om flis, bra runt bärbuskar, i botten på odlingslådor och gångar. Men det ska vara torkad grenar. I dag har det regnat av och till. Några gånger har Bosse tillåtet promenader. Bitgitta hörd av sig, hon kommer upp först i morgon. Hon har putsat alla fönster och städat. Nu var hon trött. På kvällen försökte jag titta på Melodifestivalen, men stängde av efter första låten. Inte i min smak med andra ord. Det blev tidigt i säng med Sudoku i stället.

Fredag 21 Maj: Vaknade vid sjutiden. Bosse trynade i sin bädd, så jag somnade om. Ner vid åtta och satte fyr i spisen. Disigt ute och 9 mm regn i natt. På med kaffebryggaren här fodras en kopp kaffe! I dag kommer Birgitta upp och jag ska hämta vid Djurås. Vi får passa på att handla innan vi far till fäboden. Tomatplantor och andra mår inte så bra, för mycket regn. Vi får hoppas att Birgitta kan rädda dem. Jag försöker få igång den gräsklippare som vi köpt av Mikael, ny bensin hjälper inte. Det är en trist maj, mest regn. På kvällen teve, final av "Masked Singer".

Disig morgon i fäboden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 22 Maj: Vaknade vid sjutiden även i dag. Disigt och efter hand bryter solen igenom. Jag hoppas på en fin dag. Jag försöker starta gräsklipparen vi köpt, utan resultat. Vi lastar in den i bilen, då Birgitta ska till Sågmyra och gratulera Mikael som fyller år. Jag klipper gräset på tunet med Harrys gamla klippare, som fungerar bra. Nackdelen är ju att den inte är självgående, vilket får "gamle Bengt" att bli trött. Försöker sedan få fart på grästrimmern. Där var det tji. Tände till en gång bara. Kolla stift och testade med startgas. Bosse och Birgitta gå lilla å-vändan. Birgitta åker sedan till Sågmyra. Jag tittade på hockey Norge Tyskland. Birgitta träffade en mysig katt hos Mikael, som fyller år i dag. Dem får igång gräsklipparen, "en sten föll från mitt hjärta"! Nu är det bara trimmern som behöver "hand på läggning"! På kvällen teve, en film "Dèjá vu", med Denzel Washington. En märklig film.

Söndag 23 Maj: I dag var det sovmorgon. Tråkigt väder hela dagen enligt "Klart"! Vi åker till Stikos handelsträdgård och köper jord och blommor. Jag tar med mig trimmern och åker upp till Lasse J för konsultation. Rådet blev, gör rent filtret! Vi löser Melodikrysset. Jag får igång grästrimmern och kan snygga till runt buskar. En tall har blåst ner över stigen till Östmor, jag kapar av en bit så att stigen blir öppen. Bosse vill gå på volta, den blir ner mot åker, där fastnar vi hos Margareta och Krister. Så fint det blev med deras nya växthus. Efter lite prat om trädgårdsjobb fick vi ge oss och gå hem, så jäkla kyligt. Korv till middag, det gillar både Bosse och jag. På kvällen lite teve innan det är dags att hoppa i bingen.

Måndag 24 Maj: Vaknade till ännu en kylig morgon, utan sol. Nu är vi trötta på vädret och åker till Falun senare i dag! Jag sätter fyr i spisen. Nicke H ringer och berättar att jag inte får ha min cykel under trappen! Han har flyttat den till cykelförrådet innan Kopparstaden kör bort den. Det tackar jag för. Lie märkligt att jag nu blir tvungen att flytta den, då jag har haft den där i tre år. Den står inte i vägen, hindrar ingen. Bosse vill ut och kolla brudarna! Birgitta har tvättstugan. Bosse gnyr, han vill ut igen. Det blir en längre volta, Lidl rundan och det var nödigt. Jag går ner i "snickeboa" och gör en stövelknekt. Vi har en som vi fått av Birger, snickaren i Knutsgårdarna, i julklapp 2005. Jag gör en kopia av den, inte lika fin som  Birgers, men jag tror inte att han vänder sig i sin grav för det. Försöker titta på "Vem bor här", men orkar inte med den gälla rösten.

Tisdag 25 Maj: I natt har jag sovit gott och var pigg när Bosse kom och vill ut. Han var lös i magen i dag. Halvbra väder och 11 grader. Jag har uppdrag! Jag ska tvätta bilen. Det blir Jungfrurondellen och deras eminenta biltvätt anläggning. Där fick jag en korv med bröd! Dagen är räddad.  Birgitta och Kerstin är i Svärdsjö för att bli friserade. Vi åker till ICA Slätta och handlar. Jag går en volta med Bosse under tiden. Inger D kommer in och pratar med Birgitta. Birgitta går in till Inger Å som är nyopererad i höften. Det händer saker här på hemmet!

Onsdag 26 Maj: Jag knallar runt med Bosse innan frukosten. Birgitta gympar med "Sofia" på teven. Vädret ska bli bättre än väntat, varför jag beslutar att redan i dag åka upp till Korpholen. Packar bilen och åker upp. Vädret är inte vad vi trott, kanske bättre i morgon. Bosse gillar inte vädret, trynar mest hela dagen. Glömt laddaren till mobilen, får åka till Clas i Sjön i morgon. Mycke Hockey på teven, tur det är dåligt väder så jag inte behöver skämmas! Bosse nekar kvällsvoltan.

Torsdag 27 Maj: Sovit gott i natt, så även Bosse! Nu blir det lilla å-vändan. Bosse knatar på ordentligt, så pigg i benen! Inga djur att kolla på. Blåst och duggregn är vad vi får uthärda under morgonvoltan! Då smakade kaffet gott vid hemkomsten. Inget regn i natt och åtta grader nu på morgonen. En tur till Klas i Sjön för att köpa USB C kabel till min mobil, även en musmatta följde med hem. Mig veterligt har jag aldrig tidigare betalat för en musmatta. Inet väder som lockar till arbete. Blåsigt och kallt. Kollade på Hockey och sedan en lika snabb lilla å-vändan med Bosse och en ny bajs. Det kostar på att knata i kapp med honom. Ärtsoppa till middag, smaskens! Sedan teve innan det blir dags att knoppa in.

Fredag 28 Maj: Vem har lärt Bosse hund att "Morgonstund har guld i mun"? Inte jag. Klockan sju var han redo att knalla ut på morgon voltan. Nu var det helt ok, solsken och skapligt varmt. Jag såg rådjur och en räv. Bosse vädrade räven på hemvägen. Nu ska det bli gott med en kopp kaffe. Birgitta kommer med buss till Gagnef och vi hämtar upp henne. Bosse ser Birgitta på långt håll och viftar på svansen, inget fel på synen. Lite pyssel med växter och sedan middag. På kvällen bra teve. "Hommage till Sven-Bertil Taube", så himla bra artister som uppträde. Inget öga torrt.

Lördag 29 Maj: Vaknade tidigt och Bosse och jag knallade ner på Sjöbotten. Han fick bestämma vägvalet. Nu är det sol från en klarblå himmel och varmt. Nu är det utlovat bättre väder framöver. I dag ska jag hugga uppe hos Lasse J. Det kändes skönt att komma igång med ved. Ett problem var att jag glömde hanskar. Var sen upp till Lasse för att få direktiv var jag ska lägga upp veden för att underlätta hemtransporten. Lite problem med motorsågen, så rengörning och vässa kedjan gjorde susen. Jag tog ner några högväxta träd under elledningen. Då var motorsågen bra och fungerad klanderfritt. Vi möblera om i sovrummet. Det är jobbigt för Birgitta att byta lakan i sovholkarna. Nu tar vi upp turistsängarna. På kvällen grillar vi och sedan blir det teve. "Robert Gustavsson håller låda" och "Ted för kärlekens skull". Birgitta sätter in ett gravljus i stora växthuset.

Söndag 30 Maj: Sovit gott i natt på "turistsängen". Bosse och jag knallar ut på morgonvolta. Härlig väder, varmt och soligt. I dag ska jag ta hand om tre kullblåsta träd hos Lars W. Knölig terräng med vattenhål gör det jobbigt att knalla omkring med motorsågen och veden. Jag fick mycket kapat och hemkört. På eftermiddagen vattnar vi grödorna för att sedan åka till Falun. Vi tittade på teve och plockade ihop sådant som ska med upp till Korpholen i morgon.

Måndag 31 Maj: Vaknade tidigt  och knallar runt med Bosse och Birgitta gympar med Sofia. Bosse ska få klorna friserade hos Eva på "Hundtrimmet". Jag hämtar ut tabletter på Apoteket och Birgitta handlar på Lidl. Sedan packar vi bilen för att vända tillbaka till Korpholen. Jag städar logen... ja "plockar omkring prylar" som Birgitta kallar det. Men nu kan jag få ut kapen och vedklyven inför arbetet med årets huggning. Jag var upp till Jonheden för att trava stammarna, så att Lasse J kan komma åt inför hemtransporten när jag är klar med årets huggning. Birgitta pysslar om växter och gör sedan ren köksspisen. En god soppa till middag och en sista kissvolta med Bosse innan vi tittar på Kunskapskanalen om små djur.

Tisdag 1 Juni: Kalo mina! Svårt att sova i natt, gav upp och knallade ner. Satte fyr i spisen och kollade temperaturen utomhus. Det var 10 grader, så ingen fara för våra grödor. Roade mig med lägga Kungen och lösa Sudoku. Vid sjutiden är det en klarblå himmel och strålande sol. Bosse och jag knallar runt lilla å-vändan och Birgitta gympar, via datorn. För trångt uppe med turistsängarna för gymnastik via teven. Nu får jag tillfälle att prova gräsklipparen som vi köpt av Mikael. Lite pyssel med klipphöjd till början, men det löste sig. Även kört grästrimmer, där var det mer problem att få den att starta. Stargas var det som gällde. Mycket pyssel med växter och flytt av blommor. Sått gräsfrö utanför gamla växthuset, då jag flyttat gräslök och blommor till andra platser. Nu äntligen kan jag skönja att den gamla vinstocken från Pagondas kan klara sig. Ja det blev mycket uträttat på fäboden i dag. Trötta, men nöjda ska vi titta på Kanaler Båtar och Kärlek på teven, innan det är dags att hoppa i bingen, hoppas att jag får sova i natt. En sista volta med Bosse.

Onsdag 2 Juni: I natt har jag sovit gott och vaknade först vid niotiden. Frukost och sedan kör jag Birgitta till Gagnef busshällplats, hon ska jobba på Eriks Hjälpen. Bosse och jag passade på att gå en volta i Gagnef. Sedan ut med vedklyven. Jag har en del klyvfärdiga bitar från skogen här i  Korpholen. Måste hitta lämpligt underlägg till vedklyven så jag slipper stå framåtböjd, får ont i ryggen! Bosse och jag gå en lång volta på eftermiddagen. Birgitta blir kvar i Falun i natt, lite pyssel med blommor i stan också. På kvällen får grödorna vatten och omvårdnad. Tittade på de unga "Mästerkockarna" otroligt duktiga i så tidig ålder. Sedan hopp i bingen.

Torsdag 3 Juni: Vaknade, utsövd och pigg. Bosse kommer upp på morgonkvisten. Han vill väl kolla att jag vaknar så han får morgonvoltan. Jo, jo det var inte så bråttom! Jag lyckades få med honom. så att han gjorde ifrån sig! Vi åker sedan till Djurås för att hämta Birgitta, vid busshållplatsen. Jag handlade "fantasi"! Även Gagnef ICA butik fick "vårt" besök, hustrun gick in. Det finns en skylt, par ska inte gå in. Jag och Bosse satt i bilen och väntade. Vi såg många par som knallade in. Jag tog ner ett par träd under elledningen. Vi "möblerade" om i vedboden för årets ved. En kvälls volta med Bosse. Krister "knackar på" tur att det inte var Anders, inte min favorit. Vi ska kollar deras grödor då dem ska på resa över helgen. Alltid kul när man kan hjälpas åt.

Fredag 4 Juni: Sol och varmt, 18 grader i skuggan klockan nio. Det kallar jag sommar. Jag sätter fyr i spisen med veden från torrgranarna, som jag fått hugga på Jan P och Lars W fäbod. Brinner bra och ger värme i köksspisen. Lasse J kommer hit med fyrhjulingen och vi bogserar ut vedkapen. Det är gjort på minuten med rätt åkdon. Tack snälla för hjälpen. Jag satt igång med att såga och klyva ved. Orkade fram till tre, sedan var det slut på energi. Då var veden under tak. Städade under vedklyven och körde ner skräpet till brasan. Bosse vill knalla runt, det passade oss bra. Var ner till Kristers och Margaretas paradis. På kvällen teve, "Kanaler, Båtar och Kärlek". Alltid lika trevligt att se deras filmer från olika båtresor.

Lördag 5 Juni: Vaknade pigg och överraskande bra i kroppen. Hämtade vatten och satte fyr i spisen. Fint väder denna morgon också, varmt! Det är vi glada för efter en lång och tråkig vår. Bosse vill ha mat, sedan ut på tunet och kolla läget. Jag kör igång vedkapen. Efter några timmar är all hemkörd ved kapad och kluven. Trött, men nöjd så kan vi ägna oss åt Bosse, växter och sedan njuta på tunet i skuggan. Sommar det är när man sitter i skuggan och njuter! Birgitta putsar fönster, "Nu kan man se ut!" är hennes kommentar. Jag håller med! Försöker få Bosse på volta, men han vill inte. Bosse tycker säkert att det är för varmt, trots att han är född på ön Leros i Grekland! Under, över alla under nu får vi med Bosse på volta. Ner till Margareta och Krister för att kolla läget. Birgitta var även där på förmiddagen. Nu blir det hopp i bingen efter en bra dag på Korpholen.

Söndag 6 Juni: Tjugo grader i skuggan, det känns bra. Satte fyr i spisen, veden av torrgranarna jag fått brinner bra. Vi eldar bara på morgonen i spisen. för disk och tvätt vatten. Städar undan vedklyven och verktyg. Ner till Margareta och Kristers odlingar och kollar läget. Birgitta som har koll på vad som behöver vattnas sköter den biten, jag och Bosse hjälper till. Några sköna timmar på tunet i solsken. Vattning av våra grödor, sedan packar vi ihop för att åka till Falun. Vi passar på att tanka bilen. Inger D dyker upp när vi kommer hem. Hon tar Bosse på en volta medan jag packar upp grejer från bilen. Vi får tacka för hjälpen. God mat och sedan en fars på teven, Vallarna Falkenberg. Sedan hopp i bingen.

Måndag 7 Juni: Sover gott även i Falun. Bosse har inte brottom ut, kanske tack vare Inger D gott en volta med honom i går kväll. Vi knallar iväg över skogen, där möter vi "Sudden", en ny bekantskap för både Bosse och mig. En trevlig valp på ett år och en lika trevlig matte. En god frukost och kaffet på balkongen. Jag har nu väntat på en beställning hos Engelsons i Falkenberg, så jag tar kontakt per telefon. Varan slut kommer 28 juni. Varför inte skicka ett e-mail om det? I dag så invigde jag Boule banan, Per med damer spelade och jag hämtade mina klot och anslöt. Vi fick en trevlig timma med spel och snack. Sedan en stund i Örnnästet. Jag körde damsugaren och Birgitta körde tvättmaskin. Till ÖoB för inköp av "gomat" till Bosse. Var även till ÅVC med en gammal hängmatta med stag. Ett trevligt program om Kungskobran på teven och sedan om båtfrakt av varor till ödsliga öar i Canada.

Tisdag 8 Juni: Vaknade pigg och startade upp datorerna. Två av dem behöver köra en rensning med SuperAntiSpywer. Jag packar bilen för färd till Korpholen, via Eriks Hjälpen. Birgitta ska jobba i dag. Bosse och jag åker vidare. Stannar till i ICA Gagnef Hallen för diverse matinköp. Passar på att ta några Turf Zoner på vägen upp. Bosse får en volta vid Gagnefs Kyrka, kohagen är en favorit för Bosse. Mycket spännande att nosa på. Vattnar grödorna, allt ser bra ut. Inget regn. Gertrud kommer och vill ha hjälp med mobilen, söker efter en bil som dotter ska köpa. Jag föreslår att dottern sänder en länk. Ärtsoppa till middag. Finbesök, en Talgoxe har förvirrat sig in och bombade in i fönstret. Jag satte fågeln på en lampa och har ett fönster öppet. Efter en kvart piggnade talgoxen i, tackade för hjälpen och flög ut.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 9 Juni: Regnat i natt, 4 mm. Trist morgon, Bosse gillar inte vädret. Inte jag heller, myggorna är på "hugget"! Satt fart på spisen och kokade ett par koppar kaffe. I dag ihållande regn hela dagen. Senare även åskväder under några timmar. Det blir datorjobb och Sudoku mest hela dagen, Hämtar Birgitta i Djurås på eftermiddagen. Bosse vill inte följa. Har löst ett ofta dyrt bilnyckel jobb. Batterierna är slut i båda bilnycklarna. Har nu hittat ett sätt att själv byta batterier. Birgitta handlade batterierna på Klas i Sjön. Lansange till middag och grönsaker från egen odling. Tidig sänggång.

Torsdag 10 Juni: Vaknade till en vacker morgon, soligt, blå himmel. Bosse får "gomat", men vill inte knalla ut på volta. En god frukost och kaffet på tunet. Bosse godkänner en volta, soligt och varmt. Nu är det dags att klippa gräset. Gräsklipparen startar på första rycket. Sedan snickrar vi till en ram till jordgubbslanden. Saknar häftpistolen, för att fösta nätet, troligen i Falun. Klyver lite ved, av torrgranen som jag hämtat från grannarna. Birgitta som är ett geni när det gäller planering. Vi ska möblerar om på logen, för att jag ska slippa böja mig ner. Alla verktyg ligger på golvet. Nu ligger dem på ett bord i stället. Lennart och Lars kom förbi och morsade, det är trevligt. 

Fredag 11 Juni: Även i dag får vi vakna till en klarblå himmel och 20 grader i skuggan. Bosse får "gomat" och jag sätter fyr i spisen. Jag får igång trimmern, den kräver "stargas", vilket är irriterande. En tur till Gagnefshallen för diverse inköp. Hallonhäckarna har fått vatten, dem tackade! Några volter med Bosse under dagen. Lasse J kommer på besök, alltid lika trevligt. Slipat kedjan till motorsågen, nu är det bara att ge sig ut i skogen. Får avvakta lite, fick ryggont av grästrimmandet. Jag böjer mig nog framåt för att nå under buskar, inte så bra. På kvällen är vi bjudna på Växthus invigning hos Margareta och Krister. God mat och dryck.

"Jag har inte trillat ur sängen"

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 Juni: Turligt nog vaknade jag av att det regnade vid hal ett tiden. Fort ut i bara mässingen och Foppa tofflor, för att täcka över kapen. Sedan tillbaka i sängen. Vaknade tidigt och planerade för morgonsysslor som måste fixas då vi ska åka till Falun. Jag Birgitta ska jobba på Eriks hjälpen. Vattnade grödorna. Nu äntligen ser jag att vinstocken, som jag tog hem från Pagonda för ca 25 år sedan klarat vintern på Korpholen. Den har varit i andra ägor men och nu åter i vår ägo. Väl hemma i Falun vill Bosse ut och kolla brudarna. Det blev tre volter och lika många bajs, innan han var tillfreds. Uppdateringar av Windows 10. Fixat batteri i andra bilnyckeln. Lite teve på kvällen och sedan tidig sänggång.

Den gamla vinstocken växer!

© foto: Bengt Ahlstrand

 

Söndag 13 Juni: Vaknade till en solig morgon. Bosse och jag knallade runt över skogen. Fick på så sätt en Turfzon. Väl hemma vankas frukost. Sedan in i duschen, blev skrubbad på ryggen. Per L kom cyklande, jag ropade upp han och vi fikade på balkongen. Birgitta och Per har mycket om gamla Falun att dryfta. Bosse och jag får lyssna!

Måndag 14 Juni: Bosse och Birgitta knallar runt och jag fixar frukost. I dag släktforskar jag mest hela dagen. Birgitta lyssnar på musik på gården. Även andra voltan sköter Birgitta om. Det regnar en del på eftermiddagen. Slötittar lite på teven, för att vila från kyrkböckerna. Vi löser Melodikrysset på kvällen. Bosse nobbar kvällsvoltan.

Tisdag 15 Juni: Nu på morgonen passar det Bosse, att knalla runt och nosa. Jag registrerar några barn, innan vi åker till Borlänge med Birgitta. Hon ska jobba på Eriks Hjälpen i dag. Bosse och jag åker sedan vidare till Korpholen. Birgitta kommer senare. Det har blåst kraftigt i fäboden, det syns på trädgårdsmöblerna. Inte mycket regn, 5 mm. Jag passar på att registrera några släktingar, i väntan på Birgittas ankomst. Vi hämtar Birgitta i Gagnef, passar på att handla smör. Jordgubbslandet får sitt fågelskydd, som vi fixar till i dag. En sen vända med Bosse innan det är dags att kolla teveprogrammet. Ett program om bin, om Lejon och sist "Kanaler, Båtar och Kärlek" avslutar en bra dag.

Jordgubbarna har fått skydd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 16 Juni: Fåglarna har fått sitt skydd, för Bosse hund. Han har stort intresse för fågelungar och får nu inte härja fritt på tunet. Sur blev han och ligger nu och tjurar på golvet. Soligt men så kallt, 13 grader och blåsigt. Vädret blir bättre så efter frukosten blir det en kiss och bajsrunda med Bosse. Vi träffar Hasse och får en pratstund. Elverket gör tydligen en kontroll här på Korpholen. Fram med matreal till att fixa två ramar med fiberduk till de senaste pallkragarna. Växterna får en bevattning och allmän översyn. Birgitta kollar om Krister och Margareta är i fäboden. Sedan åker vi till Falun. Birgitta kollar på "Morden i Midsomer" och jag tar en turftur på cykel. Den första på ganska länge. Så skönt i kvällssolen.

Dagens projekt, fiberduk på träram.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 17 Juni: Skönt med en dusch på morgonen. Vi kör Bosse upp till Åsa på jobbet. Vi ska ut och åka båt med Hedlunds. Vi hämtas upp av buss vid järnvägsstation, sedan med en del stopp för nya passagerare landade vi i Stockholm. Lite dröjsmål med ombordstigningen, på grund av smittrisk. Vi installerade oss i hytten och knallade ner till Taxfri butiken. Det var lämpligt att handla direkt för att få inköpen direkt till bussen som var med ombord. Birgitta hittade en del goda drycker. Sedan middag med vin. Vi avslutade kvällen i förliga delen och njöt av utsikten och skymningen, bra musik förhöjde vistelsen. Sedan hopp i kojen, vi är ju ombord på ett fartyg.

Fredag 18 Juni: Sovit skönt, vaggad av vågor. Vaknade till när vi anlände Mariehamn. På morgonen lyckade ja få en Turfzon i hamnen, sittande på båten. Efter en god frukost så satt vi i solen på däck och njöt med en öl. Tjejerna någon drinkaktigt. Resan till Stockholm gick bra, soligt, vackra vyer. Bussen till Falun, en duktig förare och bra Tobbes personal. Birgitta och jag firar i dag 44 år som gifta, vi firade hemma med Hedlunds och Kebab. En flaska vin förhöjde smaken på maten. Jag och Bosse knallade runt, på en sen volta. Bosse har haft det bra hos Åsa, inga klagomål. Ett glas bubbel på balkongen innan det var dags att krypa till kojs.

Lördag 19 Juni: Efter morgonvoltan och frukost packar vi bilen för färd till Korpholen. Vi åker vägen över Amsberg för att kolla vägbygget. Inte fick vi se hur det framskrider. Vägen helt avstängd så det blir via Borlänge. Lasse J kom och vi fikade. Vi har en platta öl med till Lasse, han hjälper oss med så mycke. Vi fick en pratstund över ett glas öl. Vattning av grödorna, då kom regnet. Ösregn och åska, en smäll rakt över oss. På kvällen en rolig film på teven om en Mops. Den hunden var duktig skådis!

Söndag 20 Juni: Vaknade till en mulen morgon men inget regn. Bosse fick en volta, inte så pigg på att gå men lilla å vändan blev det. Bosse skällde på ett gäng cyklister från Åkersbodarna. Vi jobbade med tomatplantor. De fick större krukor och mer jord. Krister och Margareta kom upp för kaffe. På eftermiddagen åker vi hem till Falun, då vi får vinleverans i morgon. På kvällen "Lotta på Liseberg" innan det var dags att knoppa in.

Måndag 21 Juni: Inte så varmt ute, lite blåsigt när Bosse och jag gick morgonvoltan. Fullt pådrag vid studenthemmet, troligen någon som glömt spisen! I dag har Birgitta tvättstugan, allt åker med utom jag! Laila vill ha hjälp med sin dator. Kan inte logga in på banken. Hon testar på en av våra datorer och det funkar. Jag kör en del rensningar och kollar eventuella buggar.

Tisdag 22 Juni: Jag vaknar och knallar ut med Bosse. Sedan kör jag Nicke H upp till Volvo. Bilen är klar för hämtning. Jag jobbar vidare med Lailas dator. Släktforskar mellan varven.

Onsdag 23 Juni: I dag blev det många timmar med släktforskning. Bosse kräver passning så några volter blev det. Vi beslutade att åka upp till Korpholen i morgon, troligen bättre väder då. Laila får sin dator i dag, nu fungerar det med banken. Jag passar på att forska vidare på morbror Lasses frus släkt. Där hittar jag den första Kyrkoherde och två flickor som utvandrade till Nordamerika. Jag kollade lite fotboll innan sängen kallade.

Torsdag 24 Juni: När Bosse och jag kommer hem efter morgonvoltan, ligger det massor av hushållssopor på backen. Det kommer en vanlig lastbil för att tömma. Den stackars föraren får det inte lätt. För det första får han hoppa undan när soporna rinner ut på flaket, vätska rinner ut på backen. Han försöker prata med en av Kopparstadens anställd, som bara försvinner. Föraren får ringa efter en spolbil. Heder åt den föraren. Efter frukosten packar vi bilen för att åka upp till Korpholen. Det blev blev en omväg över Rexbo, allt för att slippa vägbyggen och Leksans biltrafik. Jag kör gräsklipparen det första vi gör, sedan pysslar vi om växterna. Matilda, grannens sondotter som är så förtjust i Bosse pysslar om Bosse. Hon kommer alltid in en sväng till Bosse.  Sill och nubbe till middag i dag. På kvällen teve, "Crocodile Dundee 2", lika rolligt att se den igen.

Fredag 25 Juni: Vaknade till strålande sol, 30 grader på förstubron. Jag förstår att Bosse inte vill gå på morgonvolta i denna värme. Det är skugga som gäller. Bosse får stanna hemma, för värmens skull när vi åker till ICA Gagnefshallen. Birgitta skördar och förväller och jag får till slut fart på grästrimmern. Jakob och hunden Bobo kommer förbi och vi får en pratsund. Vattnar grödorna och binder upp gurkplantor. Kyckling till middag. 

Lördag 26 Juni: Vaknade även denna morgon till en klarblå himmel, 23 grader i skuggan. När grödorna fått vår omsorg och Bosse är nöjd åker vi till Jonheden för picknick. Trevligt att träffa våra grannar från den tiden vi bodde där.

Söndag 27 Juni: Vädret är inte det bästa i dag så vi fixar grödorna och Birgitta städar. På eftermiddagen åker vi till Falun. Bosse får komma ut och kolla brudarna som knallat runt medans vi var i Korpholen. Jag går en sista volta innan vi hoppar i bingen. Vi är nog båda lite trötta och längtar till sängen. Både Birgitta och jag känner lite värk här och där!

Måndag 28 Juni: Vilken morgon, soligt varmt och Bosse var sugen på volta efter morgonmålet. Den blev inte så lång men jag fick några turfzoner! Jag släktforskar i dag, hittar lite fler på moster Margits sida. Birgitta knallar ut med Bosse. Middag och sedan lite snack med Nicke och Per. Jag ska fixa skrivaren åt Per i morgon. Birgitta och jag kollar grekbilder, passar på att radera en del. Birgitta och Kerstin får vinleverans, Rose och bubbel. Kvällsvolten med Bosse blev en längre, så jag fick några zoner till. Nu är det dags att hoppa i bingen.

Tisdag 29 Juni: Bosse var pigg på en morgonvolta. Fint väder, solsken från blå himmel. Inte en enda hund retade Bosse sig på! Jag jobbade med Pers skrivare, bläckpatronerna har torkat. Per återkommer, om det blir en laserskrivare, pulver i stället för bläck. Släktforskar stora delar av dagen. På kvällen åker vi till ICA Slätta för diverse inköp. Bosse och jag knallar runt under tiden. På kvällen "Allsång på Skansen", så bra artister och ett trevligt program. Det som förstör är Duo appen, den ligger i underkant på tevebilden och skäl plats. Sedan "Kanaler, Båtar och Kärlek", alltid lika trevligt.

Onsdag 30 Juni: Vaknade tidigt, mår inte så bra. Yrsel och Birgitta plockade fram blodtrycksmaskinen. Det är frågan om jag ska återgå till en blodtryckstablett, jag får kontakta Hjärtavdelningen. Tog kontakt med Kopparstaden, ett järnlock på golvet i garaget har kommit på "sniskan", jag orkar inte rätta till det. Påtalade att det är akut, då ett hjul kan fastna i golvbrunnen. Inget har hänt när vi åkte till Hundtrimmet med Bosse. Jag åker sedan upp till Korpholen, efter att jag släppt av Birgitta på Brittsarsgården. Hon har förrättningar och kommer väl upp på fredag. Jag vattnar grödorna, allt ser bra ut och det har regnat sedan vi var uppe senast. Bosse och jag knallar lilla å-vändan, nu är magen bättre på Bosse. På kvällen lyssnade jag på musik via Youtube.

                                        Dagbok Januari - Mars 2018  Dagbok April - Juni 2018   Dagbok Juli - September 2018   Dagbok Oktober - December 2018

                                        Dagbok Januari - Mars 2019   Dagbok April - Juni 2019   Dagbok Juli - September 2019  Dagbok Oktober - December 2019

    Dagbok Januari - Mars 2020   Dagbok April - Juni 2020   Dagbok Juli - September 2020   Dagbok Oktober - December 2020

Dagbok Januari - Mars 2021  Dagbok April - Juni 2021

Åter meny

Senast ändrad 2021-07-01 © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand.