Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2006

Dagbok från Samos hösten 2006

Lördag 23 sep: På väg med bil och en massa packning. Startade från Jonheden kl. 05.00, vidare till Askersund som blev ett första stopp. Vi kände igen oss stannade där på väg från Solveigs 70 årsfirande för några år sedan. Tog en macka och kissade. Fortsatte till Jönköping där det blev fika och smörgås igen. Vidare söder ut mot Helsingborg, jagande ett matställe. På färjan till Helsingör kl. 14.10. 20 minuter senare fortsatte vi att jaga mat nu var vi ganska så hungriga. Naturligtvis fann vi ett matställe så småningom. Vi beslutade oss för övernattning i Danmark. Hittade ett motell 3 mil från Rödby. Nu dricker vi en öl. God natt.


Söndag 24 sep: Efter en god natts sömn vaknade vi tidigt och fortsatte mot Hamburg. Vi var där vid 13 tiden. Det var nog tur för tanten som skulle ta oss till tåget hade nog vaknat på fel sida, men efter lite omprogrammering gick det bra. På torget vid stationen på en liten restaurang satt två svenska par som skulle ta biltåget till Frankrike, det gick några timmar före vårt. Åt en snitsel och drack en öl, innan det var vår tur att köra ombord på tåget. Vår sovvagn är direkt efter loket. I kupén fanns två flaskor vin plus två flaskor vatten. Åt lite medhavd mat och drack vinet, gott. Det blev tidig sänggång även i dag.


Måndag 25 sep: Vaknade mycket tidigt var väl utsövd. Frukost serverades kl. 08.00. Vilka otroliga vyer, vi har nu passerat Brennerpasset. Det är underbart att titta ut genom tåg fönstret.  Annländer tidsenligt till Verona Italien. Vi träffade ett par från Göteborg som skulle till Cypern och besöka sin son som var bosatt där. Så började en lång dags färd mot natt. Kom till Ancona sent på kvällen. Fixade ett hotellrum till oss och garage åt pärlan. Åt en sen middag på hotellets restaurang. Sedan var det sovdags.


Tisdag 26 sep: Vaknade klockan 07.00 av mobilen, duschade och åkte till hamnen för att boka färjan till Patra, det gick bra. Så blev det lite väntan igen. Färjan skulle gå kl. 16.00. Vi åt en god lunch på ett mysigt ställe. Körde ombord en timme före avgång. Till hytten och åt lite ost och bröd. Bengt köpte ett Internet-kort och vi e-mailade till några vänner. Gick till baren Be tog en öl och Bi en frapé. När vi satt i baren började det gunga som bara den. En våg slog upp ände till nionde däck, det var svårt att ta sig till hytten. Vi trampade lite luft. Det spelar ingen roll vare sej man flyger eller åker båt, så blir det några snedsteg. Tog några glas vin och löste lite korsord innan vi somnade.


Onsdag 27 sep: Vaknade ganska tidigt. Natten har varit lugn, har i alla fall inte känt av någon sjögång. Åt frukost, satt sedan och tittade på havet, det var inte så mycket annat att se. Kl. 09.00 anlände vi till Igoumenitsa som var ett stopp. Fortsatte sedan till Patra. Vi anlände planenligt kl. 13.30 efter lite fel åkning kom vi så ut på motorvägen till Pireus, Hade av Nikos fått veta att det gick en färja till Samos kl. 17.00. Det blev fullt ös, men det hjälpte inte, vi missade den med 4 min. Det är gott om tid att boka till i morgon. Fick både garageplats och hotellrum mycket nära hamnen. Vi gick sedan ut och åt på en taverna, god mat var det. Sover tidigt.


Torsdag 28 sep: Vaknar av världens discomusik på morgonen. Var väl nya typen av väckarklocka. Bara vänta till kl. 16.00 då det är dags att ta sista etappen till Samos. Åkte ombord på färjan kl. 14.00. Fick hytten inte så fin som den till Patras. Vad gör det, när det är så nära. Sov lite oroligt eftersom vi skulle komma till Karlovasi redan kl. 04.00.


Fredag 29 sep: Åkte av färjan 05.15. tog det lugnt till Pagondas det är bara 3 mil, ville inte väcka Nikos så tidigt. Han har nyckeln till vårt hus. Stannade på en utsiktsplats och tittade på blixtar över Turkiet ett riktigt maffigt skådespel. Vi åkte till Nikos kl. 07.00 hämtade nyckeln och for hem. Tack Opel pärlan som tog oss till Samos utan bekymmer. Skönt att vi har en egen bil här. Det blev en lång dag. Kollade av allt, inga överraskningar, det var fint.   Städade upp huset, var inte så smutsigt. Vi fick tackkort från Hans W snabb post tyckte Nikos 2 dagar från Sverige till Pagondas. Vi var och badade i Potokaki, det var skönt. På hemvägen handlade vi lite mat. Dimitris Maria blev så glad att se oss. Vi har glömt våra nycklar i Sverige så vi får byta lås igen. Sov sen tidigt.


Lördag 30 sep: Vaknade kl. 8.20 sovit 11 timmar skönt. Tog en promenad på en timme. Åt frukost, pulade lite, IM kom med min kamera som jag glömde på badrumstaket i somras. Vi fikade och pratade en stund. Efter morgonpromenaden pysslade vi lite med möblering och försök att få lite struktur på alla prylar. For sedan till järnhandeln i Hora för att köpa lås och skruvar. I dag badade vi i Psili Amos, låg i vattnet 30 min jätteskönt, så är det att vara pensionär. Väl hemma satte jag upp en sängbelysning som Birgitta köpt på fyndhörnan hos Clas i Sjön, samt böt låskolvar. Birgitta körde en tvättmaskin, välsignade tvättmaskin. Hängde tvätten som torkade på ett kick. Jag var ner till Dimitri när han kom hem med åsnorna. Han blev också glad att se mej sa att han skulle komma förbi med vindruvor i morgon. Det blev en kväll på altanen. Det blir inga sena kvällar. Nu har det blivit grek mat igen, det är bra för våra magar.

Söndag 1 okt: Sedvanlig morgon vända och frukost. Vi for ner till Ireon och badade där. Dimitri kom med en kasse vindruvor. På kvällen var vi bjudna till Stavros och Julia. Trevligt hade vi, vin och mycket skrattande.

Måndag 2 okt: Promenad som vanligt nu med lite bättre flås. Har nu fått fart på min Pedometer. Kul att se hur kalorierna försvinner. I dag har vi städat portuppfarten och gången samt lite land. Solvärmde vatten i båt duschen och tvättade oss. Det var skönt. Lagade lite mat och Birgitta bakade bröd. Mycket gott bröd blev det. Sedan löste vi Sudoku. Sängen kallade.

Tisdag 3 okt: En grönsakshandlare ropade ut sina varor, jag gick ner och köpte tomater, grannfrun sa att jag skulle fylla kassen. Det blev drygt 5 kilo tomater för 3 Euro. Sedan gick vi vår volta, där vi mötte Dimitris Maria vid kyrkogården. Lite hälsningar och sen vandrade vi vidare. Birgitta fick igång toan i går kväll men i dag läcker den igen, skall köpa en ny packning så får vi se om det blir bra. Tidigare rann det hela tiden från cistern. Nikos hade handduken i fönstret, vilket betyder post. Väl nere vid postkontoret var det räkningar. Vi föreslog en gul handduk när det gäller räkningar för då kommer vi inte. Köpet av packningen hjälpte inte, det visade sig att det inte finns några gängor på röret. Man har troligen bara sågat av röret till en lämplig längd och då sågades gängorna bort. Det blir att byta hela cisternen och röret. Det klämtade 3 dur och 3 moll i kyrkklockan, någon har lämnat in skylten. Vi for till Spanos och åt en pizza, tyvärr var Georgios inte där utan i Samos stad för ärenden. Men frun lovade att hälsa till Georgios. Sedan lite bad vid Potokaki, där träffade vi fyra finländare som imponerades av bilen med svenska plåtar. Den ene frågade om han fick fotografera sin flicka vid bilen, visst fick han det. Birgitta köpte ett par badskor i Ireon och några vykort. Vi åt även en glass. Lite mat på kvällen och korsord avslutade en varm och skön dag.

Onsdag 4 okt: Det var en skön morgonrunda som vanligt. IM kom förbi när vi lunchat. Vi inspekterade taket för att vi vill prima det inför regnperioden i vinter. Lite sopning så kan vi prima. IM kommer i morgon med en tomburk så vi vet vad sort vi skall köpa. Lite vattning av rosor och blommor. Ett försök till en promenad mitt på dagen, men för hett vi gav upp efter några kilometrar. Klockan fyra var det begravning av han som dog i går. Vi satt på parkett vid jordfästningen. Mycket folk var det. På kvällen lagade Birgitta en suverän middag på de grönsaker vi fick av Stavros och Julia. Den första ouzon gled ner för strupen i dag. Lite öl till maten blev det. Myggen var väldigt elaka i kväll. Varför vi fick gå in i huset tidigt denna sköna kväll.

Torsdag 5 okt: Det var dags för ännu en begravning i dag på förmiddagen. Det var en av de äldre damerna i byn, 91 år. Hon fick åka ”öppet” till kyrkan. Då en man gick först med kistlocket. IM hit med en burk primer för att jag skulle kunna köpa samma sort, nu blev det en annan sort, men det gör nog inget. Vi var på ett Internetkaffe i Pythagorio en stund men så segt det var, sämre än ett 56k modem. I Samos stad gick vi till Lidl för att handla, men så snorkig kassörska, dit går vi inga fler gånger. I dag sopade vi stora taket rent från skräp. Sedan blev det allmän dusch och hårtvätt. Det var så skönt efter dammet på taket. Gick upp till Nikos med brev och för att låna en borr för att sätta upp lite krokar. Nikos bjöd på vin. Vi satt en stund och pratade. Sedan hem och lagade mat och mer vin. Sov sen skönt.

Fredag 6 okt: Vaknade vid femtiden av andnöd, glömde att vi satt i en myggdödare vid min säng. Var uppe en liten stund för att andas friskluft och dricka en kopp kaffe. Sov sen till nio. Jag borrade hål för krokar och skruvade upp dom. Birgitta tvättade ett par maskiner och städat huset. Jag gick ner till posten med borren som jag lånat och ett foto av Nikos och hans medhjälpare som jag fotade förra året. Fick lite reklam om köksmöbler m.m. Skall åka till Samos stad på måndag för att fråga när jag får min telefon installerad och då skall vi se på köksbord och stolar. Vattnat vinstockar och rosor. Lagade mat och drack en öl, före primer målning av toalett taket. Sedan löste vi korsord och sedan till vila i en nybäddad säng.

Lördag 7 okt: Meta och Harry ringde från Ösel och gratulerade Birgitta på hennes namnsdag. Vi promenerar vår vända varje dag, om så jag inte skriver det i dagboken. I dag gick vi klockan halv tio då jag är frusen, troligen en förkylning i kroppen. Frös i natt med trots över tjugo grader i sovrummet. Efter frukosten var det skönt att sitta i solen och värma upp kroppen. Lite svalare i dag, det är utlovat regn i helgen. Men det ser inte så ut, lite moln far omkring men det är mest blå himmel med dis över Turkiet. Jag lagade sen mat och vi njöt av utsikten medan vi åt. Våra Marior gick sin dagliga promenad till kyrkogården. Praimade andra gången på vårt badrums tak. Birgitta bjöd på Sharon, första skörden finns massor de är jättegoda. Vattnade, det visade sig att jag glömt stänga av, ända till söndag. Tidigt gick vi till sängen. Vaknade kl. 02.15 hur pigg som helst. Satt några timmar med släktforskningen. Somnade sen och vaknade vid nio tiden.

Söndag 8 okt: Efter dagens volta ringde Nikos och meddelade att det var dags att åka upp till ”gubbarna” med pensionspengar. Det är alltid trevligt att komma till Stella och Aristides. Min ”Älskarinna” var även där. Ouzo och meze bjöds vi på. Aristides den gamle charmören, född bakom en rosmarinbuske, ville att jag fotograferade honom och Birgitta. Han är en härlig spjuver. Många glada skratt och min ”älskarinna” tjoade högt. Vi fick pumpor, granatäpplen och en kasse valnötter. Sedan bar det av till Nikos fält, där jag eldat och vi vattnade för några år sedan. Vi plockade lite oliver. Jag jobbade lite med släktforskningen. Birgitta och jag gick ner på torget och drack en öl och en frapé. Gissa vem som drack ölen! Väl hemma bjöd jag på en omelett med feta ost och tomater. Det smakade så gått och vi knäckte en retsina till anrättningen. Drog ut på kvällen för att inte vakna så tidigt.

Måndag 9 okt: Ingen promenad i dag, vi far till Samos idag för att handla möbler och prata med telefonbolaget om min telefon som jag försökt få inkopplad sedan 26 februari. Det blev ett köksbord och fyra stolar. Köpte även en kontorsstol åt Postmästare Nikos. Vi köpte även ett grekiskt telefonkort till Birgittas mobil. Möblerna stuvades in i ”pärlan”, rena IKEA stuket. Väl hemma efter lite inköp av vin, öl och grönsaker monterade vi möblerna. Det blev fint så vi kan sitta inne och äta i vinter. Jag jobbar nu med Birgittas släktforskning, jag fick en hel del uppgifter från Stig Greber som forskar på samma släkt. Spännande är det verkligen. Somnade sent.

Tisdag 10 okt: Vaknade tidigt och gick vår promenad. Väntar nu spänt på om jag skall få telefon inkopplad i dag! Jag har målat slut på den praime färg som var kvar, på väggen ovanför toalett taket. Vi köpte lite grönsaker av en resande grönsakshandlare. När vi skulle köpa tomater så sa grannen till oss att vänta hon skulle hålla utkik efter den handlare som vi köpte av förut (tror jag!). Hon värnar om oss och översätter från handlarens grekiska till vår grekiska på sitt härliga sätt. Birgitta rensade vaxbönor som vi köpte i går och lagade en härlig gryta med mycket olivolja i. Ingen telegubbe kom, men det var ju innerst inne väntat, men jag blev deppig. När vi skulle lyssna på grekbandet så var det ett band i bandspelaren som Birgitta spelat in när Gagnefs närradio intervjuade mig i somras om Lisskulla. Då blev jag ännu deppigare, hoppas att ingen lyssnat den gången. Tröstade oss med vin, mat och musik. Benny Anderssons BAO och Jan Johanssons Jass på Svenska.

Onsdag 11 okt: När jag tittade ut genom fönstret så var det blött på backen, men ack så lite regn endast 1 mm visade det sig när jag tittade på vår nyinköpta regnmätare. Promenaden blev vid 12 tiden i dag. Skönt att gå, det var inte så hett. Kaffe och macka när vi kom hem. I dag var det tredje begravningen sedan vi kom hit, en dam 92 år. Klockan 17 åkte vi till Pythagorio och Internet café. Kollade e-mail och skrev till Åsa och Lars Jobs. Vi gick sedan en sväng ner till hamnen och tittade på båtar. Där låg en svensk segelbåt som seglade under namnet Maria. Tyvärr så såg jag ingen besättning, hade varit trevligt att höra lite om deras segling. Hemma i Pagondas värmde vi på gårdagens goda gryta. Senare så kom det in ett åskväder med kraft, var så rutorna skakade. Maffigt var det att se på blixtarna. Det kom även 10 mm regn på några minuter. Tidigt i säng i dag. Vaknade av åska igen.

Torsdag 12 okt: Ytterligare 11 mm regn kom det i natt. Det är bra för våra olivträd och andra träd och växter. I dag hoppar vi promenaden och ägnar tiden åt trädgården. Det blev en del rensat och städat. Vi pratade länge med en grekisk dam som bor i Australien, hon tyckte att vi passade in i miljön här i Pagondas och sådant värmer. Nikos gav oss vykort och berättade att postverket firade jubileum och det var gratis att sända kort. Nikos berättade att en av gubbarna i byn blev påkörd och avled omedelbart när han plockade sniglar på vägen till Ireon. Det var en av militärerna som körde på honom och fortsatte utan att stanna. Han sade sig tro att han kört på en hund. Dom kör som dårar på kvällarna när dom är på väg från regementet. Jag lagade mat och vi njöt av kvällen. Vi skrev några stycken kort och gick sen ner till postkontoret. Köpte godis hos en av våra favoritaffärer. Sedan hem för att läsa lite innan vi somnar skönt. Det märks att det är kommunalval i morgon. Flera inrikesplan landar nu på kvällen och mycket folk i rörelse nere vid torget.

Fredag 13 okt: I dag kom våran grönsakshandlare igen och vi köpte 5 kilo tomater. Sedan var det dags för morgonpromenaden. I dag är det varmt och skönt igen. Som svalast i natt var det 19,4 grader. Postmästare Niko hade hängt ut handduken på postkontoret vilket betyder post. Efter frukost gick jag ner för att hämta post, det var kort till Birgitta från Lucy och assistenterna. Niko menade att han fick välja en annan färg på handduken när det var post till Birgitta, jag föreslog gul, får se hur det blir med det. Solade lite med varsin bok en stund före jag lagade mat. En grek ringde på min telefon, talade enbart grekiska så han lade på direkt. Niko fick numret av mig, ifall det var televerket. Jag har i och för sig inte hört något från Niko om vem det kunde vara, kanske en felringning. Så visade det sig vid ett senare samtal med Niko, det var ett samtal från Hora och där är det ingen som har mitt mobilnummer. Vi bar hem ett par stockar som vi fått av I-M som blir fin ved. Var ner till lanthandlaren och köpte en dunk retsina. Väl hemma blev det en lugn kväll med en bok och släktforskning. Det kommer mycket folk nu till kommunalvalet på söndag.

Lördag 14 okt: I natt var det svalt, det var 16,0 grader som svalast. Jag fick allergi på morgonen, undrar om det är katten ”Agapolis” som förorsakade snuvan. Hon, Agapoli hoppade upp i mitt knä en stund i går kväll när vi var förbi Nikos hus. Birgitta bakade sitt goda matbröd som man även kan ha som kaffebröd. Jag rensade en rabatt dit vi skall flytta blommor som Birgitta planterade i mars. (Nej det behövs inga hjul under plantorna, de var tillfälligt planterade över sommaren). Efter middagen planterade vi om blombuskarna. Jag jobbar med släktforskning och Birgitta läser deckare. Det har varit blåsigt och rätt svala vindar idag, men lite njutning blev det allt i solen ändå.

Söndag 15 okt: Efter promenader de senaste dagarna har jag burit hem rivnings stockar från IM,s hus, som vi fått för att elda med. Bra avslut på promenaden med lite styrketräning. Gedigna stockar är det. I dag sitter vi i solen och ser de sista svenskarna lämna ön för denna säsong, även IM åkte i dag. Birgitta klippte mej och sedan värmde vi vatten för att duscha.  Birgitta lagade goda revíthia keftédhes (Kikärtbiffar) till middagen. Dom är så goda. Jag tog med några upp till Nikos när jag gick upp för att fixa lite med hans dator. Väl hemma så tände vi höstens första brasa i öppna spisen och njöt av lite skön musik.

Måndag 16 okt: I dag skulle vi åka in till Samos stad för att skälla på televerket, men det var så varmt och skönt i solen så vi satt och njöt hela förmiddagen. Sen blev det den vanliga promenaden runt berget. Vi beslöt att åka till Stella och Niko i Balos för att äta. Jag gick upp till Nikos för att höra om han ville vara med. Men nej han var trött. Niko hade köpt en högtryckstvätt så vi monterade ihop den. Jag lånade en kraftig hammare och bil för att få fram en vattenkran som satt tokigt till på grund av att muren buktade ut så att jag inte kunde få dit en slang för bevattning. Hos Stella och Niko åt vi biffar av griskött och linser, sallad och gott nybakat bröd. Härligt och så gott. Det var trevligt att träffa dom igen. Det är tio år sedan vi första gången var där. Stella skrev upp lite mjölsorter åt Birgitta och talade om var vi skulle handla. Stella lämnade sitt mobilnummer så vi kunde rådgöra om det blev problem att handla. Hon sa även att vi skulle ringa dagen innan vi skulle komma nästa gång, då de stänger för säsongen. Vi kunde komma hem till deras hus i Koumeika. Vi for hem över Myli. Plockade lite Sharon, det är tvångs på dom då trädet dignar av frukten. Vi eldade en brasa och åt lite sallad, njöt av lite vin och musik före läggdags.

Tisdag 17 okt: Ingen promenad denna morgon. Vi skall åka in till Samos stad och prata med OTE om vår uteblivna telefon. Samma stil i dag med, dom skall komma. Jag har fotograferat Ote koppling för telefon på vårt hus för att visa att det inte ligger avigt till. Men tji även denna gång ingen installatör kom. På eftermiddagen for vi till Pythagorio för att handla och besöka Internet kafé. Finns biljetter att boka till december. Vidare gick resan i regnet till Marinopolis för att handla. På kvällen lagade vi god mat. Regnet avtog lite nu på kvällningen. Klockan 23.00 har det regnat 31 m.m. Eldade en skön och värmande brasa innan det var dags att krypa ner i sängen.

Onsdag 18 okt: Sval morgon efter regnandet i går. Vi åt frukost och gick promenaden vid lunch, efter att vi hämtat post. Jag sågade upp lite stockar och klöv för att kunna elda i kväll. Vi beskar även lite på apelsinträden för att använda till brasan. Städning av tomten fortskrider. Vi upptäckte i dag att det är stora fina blå oliver på ett av våra olivträd. Det blir skörd nu för inläggning och i februari för olivolja. I dag åt vi pytt på kycklingen som blev kvar i går. Birgitta och jag var in på apoteket och köpte nässpray för allergin. Det blev liv i luckan när Birgitta imiterade en schimpans, det fanns affischer för barn med en schimpans på. Jag talade om att jag var barn och då fick vi en affisch. På kvällen gick vi upp till Nikos och bokade biljetter t o r Sverige, vi bokade även inrikes åtminstone en väg. Köper returbilljetten direkt på flygplatsen eller bokar när vi får (om vi får) telefon. Nu är det snart 8 månader sedan jag beställde telefon. Te och skorpa med Birgittas goda rabarbermarmelad och en brasa i öppna spisen får avsluta kvällen.

Torsdag 19 okt: Vaknade utan någon allergi känning. Verkligen effektiv spray, skönt är det efter några veckor av mer eller mindre lidande. Ringde nu på morgonen till en televerkare, men han lade på, för han kunde ingen engelska. Enligt uppgifter skall båda televerkarna kunna engelska. Jag är nu tämligen uppretad på den behandling som OTE givit mig sedan februari. Städade i trädgården av ren ilska. Det har i övrigt varit fint väder i dag. Det regnade (2 mm.) i natt. Ingen promenad blev det, men vi kämpade på med de trista klängerväxter som växer på muren utmed vägen. Det ger motion och glada tillrop av grannar och andra förbipasserande. Bland annat en äldre dam som tecknade att vi skulle såga ner det på vägen och slänga det på tomten nedanför! Även om det är en ödetomt så ser det redan för j-t ut. Lagade mat, spagetti och en tomatröra på lök, olja, vitlök och tonfisk. Det smakade verkligen gott. Vi plockade blåa oliver för att salta in. På kvällen gick jag upp till Nikos för att skriva ut våra biljetter. Tur har jag, Manolos kompisen till Nikos som hjälpte mig för 3-4 år sedan med biljett till färjan Samos – Athene, när det var val i Grekland och partierna köper upp alla biljetter som finns till flygen för att kunna sända hem hugade röstare, kom och hälsade på Nikos. När Manolos hörde om telefon problemen ringde han direkt och talade med en bekant. I morgon fredag skall Manolos besöka OTE i Samos stad för att prata om min telefon installation. Hemma var det varmt och skönt, Birgitta underhöll elden. Några glas vin vid brasan och sedan var det läggdags.

Fredag 20 okt: I dag vaknade vi till en strålade solig dag. Efter promenaden och frukosten beslutade vi att starta höstförberedelserna. Vi byter gardiner, tvättar och tätar fönstren med p-list från Clas i Sjön. Fönstret i vardagsrummet blev dagens uppgift, och bra blev det. Birgitta fortsatte sedan med en allmän fredags städning vilket innebär sopa och skura golven. Birgitta lagar mat i dag, under tiden sågar jag ved till kvällens brasa. Det är ett apelsinträd, vars torra grenar som får bli ved i dag. Maten smakade så gott, ett glas vin förhöjde måltiden och sinnena. På kvällen gick vi ner till torget och drack en öl och en frapé, på vägen dit frågade en kvinna om vi var turister från Ireon, "oxi imaste apo tin Pagonda" svarade vi käckt, bravo svarade damen. Vi känner oss verkligen välkomna. På torget njöt vi av livet, gubbarna kom och gick, många bekanta såg vi. Köpte varsin godisbit hos en av våra trevliga butiksägare och gick sedan hem för att elda och njuta av kvällen.

Lördag 21 okt: I dag är det molnigt och lite lätt duggregn faller nu runt middagstid. Vi har nu fått klart köksfönstret. Det är en betydande skillnad på ljudet utifrån, före och efter p-listen. Vi förstår nu även varför det regnade in oväderskvällen, två tre millimeters springa mellan marmorbläcket och fönsterkarmen gör ju att det är öppet för regnvatten. Vi får köpa silikon och spruta in i springan så blir det bra. Vi var och handlade lök, hårspray, vaxduk och lite annat innan jag lagade mat. I dag tog det fyra fem timmar innan maten blev klar, stora vita bönor (fasoláda) som legat i blöt sedan igår vill inte bli mjuka. 10-11 falkar cirklade över byn, det såg ut som falkarna fångade något i klon och sen åt. Kvällen ägnades åt Stig Trenter, ”Farlig fåfänga” och Marian Keyes ”När Lucy Sullivan skulle gifta sig”.

Söndag 22 okt: I natt var det varmt, 16 grader som svalast. Det är högtryck och varmt väder i antågande. Samlade ved till en brasa för varmvatten. Vi duschade och njöt. Skar upp en av pumporna vi fick av ”gubbarna” och kokade en soppa. Jag spar kärnorna för att kunna odla egna. Jag eldade i öppna spisen för att grilla kycklinglår och till detta åt vi resten av fasoláda som blev över i går. Gott var det så vi ska grilla nästa halva i morgon. Birgitta gjorde en ny marinad så den får gotta ett dygn. Via SMS lovade Åsa att kontrollera att inga räkningar ligger obetald vid månadens slut. Marco, Åsas kille kör sista resan för sitt jobb i Holland och blir sedan svensk. Vi tog en promenad upp till Nikos med ett brev. Nikos har varit i ”sommarstugan” och fiskat. Inte några överdriva fångster vad det lät på Nikos. Kvällen avslutade vi med te och skorpa.

Måndag 23 okt: I natt var det varmt. Skönt att värmen kommit tillbaka, då blir vintern kortare. Grönsakshandlaren kom innan vi gick vår obligatoriska morgonpromenad, så vi handlade lök, äpplen, paprika. Handlaren frågade om vi ville ha sallad, vi tackade. Handlaren frågade om vi bodde här längre tider och det nekade vi inte till. Han tyckte vi hade fin utsikt från vårt hus. Handduken hängde ut genom toalettfönstret nere vid postkontoret. Det betyder att vi har post. Birgitta fick kort från Kerstin i Järvsö och brev från syster Meta. Vid posten frågade ägarinnan av kafé neo om vi fått telefon, jag svarade oxi och hon ringde direkt till televerkarna. Bravo, det är ruter i damen. Många är nu engagerade i vårt telefonbekymmer och det är ju förhoppningsfullt för vår del. Efter postbesöket satte vi oss ner på kaféet och tog en frapé och en öl. Birgitta tvättar i dag med, så vi hängde tvätten när vi kom hem. Varmt och skönt är det. Det blev Sharon plockning även idag. Kvälls te och skorpa avslutade en skön dag vid brasan. Eldade även för varmvatten, skönt i morgon bitti efter promenaden att löga sig.

Tisdag 24 okt: En strålande sol från en klarblå himmel möter oss i dag. Det varma sköna vädret är tillbaka igen. I dag blir det ingen promenad. Vi åkte till Pythagorio för att handla. Det blev ett besök hos slaktaren där vi köpte köttfärs och korv. Sedan till bagaren och köpte bröd. Vi besökte även en supermarket i Pythagorio som vi inte handlat hos tidigare, det var som en gammal skeppshandel. På hemvägen var vi i Hora och köpte färg, penslar till badrummet och verandaräcket. I hamnen i Pythagorio låg en svensk segelbåt från Torshälla, en riktig långseglare med blekt däck och stuvad för hårt väder. Ledsamt nog såg vi ingen besättning. Någon timme i solen med en bok blev det. På eftermiddagen började vi att tukta vårt träd som växer ner mot gatan. Det blev ett styvt jobb att på stega och med alla bin, getingar beröva trädet sina förgreningar. Trädet är som en murgröna, letar sig in i springor och bildar revlar åt alla tänkbara håll. Dimitri kom förbi och jag lämnade dunken för att få den påfylld med olivolja. På kvällen friterade jag potatis och grillade korv över glöden i öppna spisen. Det smakade så gott med korv! Njöt länge av kvällen med klassisk musik på radion.

Onsdag 25 okt: Vaknade tidigt och det är en härlig morgon. Nikos ringde och talade om att OTE har för avsikt att komma i dag, om inget akut händer som får dom att ändra sin arbetsplan. Det är verkligen på tiden, i morgon är det åtta månader sedan jag beställde abonnemang. Det hände inget så dom har nu installerat vår telefon. En högtidens dag blev det. Vi kontrollerade vår e-post. Nikos kom för att hjälpa mig med uppkoppling mot Internet, den skivan jag köpte i februari. Det gick inget bra, krångel och låsning av licensnummer. Jag får åka till Samos i morgon för hjälp. Fick ett nummer som går att koppla upp sig mot, till en kostnad av 15 kr i timman. Det får duga så länge. Vi ringde via Skype till Åsa och Meta.

Torsdag 26 okt: Det är soligt och fint väder i dag. Efter morgon promenad och frukost begav vi oss till Samos och OTE för att få hjälp med Internet skivan. Fick nytt licens nummer och kod. Vi besökte ett super market utanför Samos stad. Där var det välsorterat finns allt. Vi handlade en dunk till oljeblandad bensin till motorsågen, glasburk modell stor för oliver, skokräm bl.a. Jag bjöd sedan Birgitta på lunch i Hora hos familjen Spanos. Spagetti åt vi båda och det var så gott. Vi köpte grönt nät att bytas mot det rostiga och fula nät som är mot gatan. Försökte att logga in på Otenet men gjorde tydligen fel så jag får besöka OTE i morgon igen. Jag försökte svara Harry via e-post men Hotmail krånglar också. Jag är vid det här laget ganska trött på min lapptopp. Vi satt sedan några timmar och njöt av en brasa och knäckte valnötter och lyssnade på Vivaldi.

Fredag 27 okt: Denna morgon promenerade vi mot Kyriakou för att titta på Dimitri olivfält där jag var med och skördade i februari. Vi gick sen en bit mot Kyriakou hållet innan vi vände hem för en god frukost. Jag for till Samos stad och OTE. Jag hade fått felaktigt certifikat nummer och jag fick hjälp att ordna inloggning. Var och handlade och köpte drivmedel till motorsågen. Sågade en del torra grenar på apelsinträdet till brasan i kväll. Kastade mig sedan över arbetet med Internet, men ack det fungerar ändå inte. Jag tror dom skojar med mig. Det blir en tredje resa till Samos stad i detta ärende nu på måndag. Birgitta ringde till Kristina och Sören. Jag ringde upp Lars i Jonheden via Skype. Dom har det blåsigt och svalt. Men samtalet svajade lite kanske beroende på min dåliga uppkoppling. Jag använder den dyra privata uppkopplingen som reserv. Lyckades även få i väg ett e-post meddelande till Harry och Meta via Birgittas Hotmail.

Lördag 28 okt: I dag hoppar vi över promenaden. Jag eldar för varmvatten. Vi skall duscha och göra oss vackra för förmiddagens parad på torget. Över hela Grekland firas det i dag att man slog tillbaka Italien den 28 oktober under 2:a världskriget. Vi idkade lite trädgårdsarbete på förmiddagen. Vid lunchtid gick vi ner till torget och tittade på paraden, det var traktens barn som sjöng och sedan tågade runt med grekiska flaggan. Det var ganska gulligt att åse, passgång och mycket annat. Någon timma på taket i solen med en bok, sedan for vi till bergen och plockade kottar och såga ved till kvällens brasa och varmvatten för att duscha. Efter en god middag kom vi på att vi kunde e-posta dagboken till dom närmast sörjande. Då vi inte räknar med att kunna uppdatera webbsidan då lapptoppen krånglar. Sagt och gjort. Vi skapade en grupp att e-posta till. Avslutade kvällen framför brasan med lite skön musik.

Söndag 29 okt: I natt växlar vi om till vintertid. Nu går solen upp kl. 07.00. Vi åt en lätt frukost i dag för vi tänker promenera till Myli och äta lunch på torget. Jag printade ut en bild på ägarinnan till tavernan vi ämnade oss till, en bild som jag tog för några år sedan. Det blev en skön promenad i solen och vi stannade en stund vid vildsvinshägnet. Det grymtade och var nyfikna. På torget träffade vi på en bekant gubbe. Ägarinnan av tavernan blev glad då hon fick fotografiet. Vi åt souvlaki och greksallad och drack en amstel till maten. På hemvägen vid ett hus fanns det en termometer, den visad 34 grader i solen. Det blev en volta på nästan 12 kilometer. Hemma testade jag en idé som jag fick i natt, om mitt problem med att logga in på Internet. När jag lade in användarnamn och lösenord så gjorde jag det på OTE. Kanske är det skillnad på tangenterna, så jag ändrade mitt tangentbord till grekiskt men det fungerade ändå inte. Synd då jag trodde jag kommit på en lösning. Det får bli Samos stad i morgon. Birgitta pratade med Åsa, som var hemma hos oss på Jonheden. Det var för att gå igenom vår post, då främst räkningar. Nybakat bröd vankas i dag. Birgitta bakar matbröd, det är tredje baket sedan vi kom till huset. Jag gick efter vatten från vår källa, gott kallt vatten. Birgitta lagad mat och jag eldade en brasa. Loggade sedan in på Internet för att betala räkningar och skicka vår dagbok. Vi gick tidigt till sängs då vi båda var trötta efter dagens promenad.

Måndag 30 okt: Jag vaknade tidigt, men låg kvar i sängen och läste en av dom böcker som Birgitta och Anders skickade med oss. Men tankarna gick hela tiden till mitt Internet inloggnings problem. Jag var tvungen att gå upp för att pröva några tankar jag fått på hjärnan. Bland annat ställde jag om mitt tangentbord till grekiska igen och kopierade in namn och lösenord. Men det löste inget inloggnings problem. Vi får åka till Samos stad för femte gången angående telefon och Internet. Jag fick vänta vid disken till det blev min tur en timma tog det. Att sälja en mobiltelefon på OTE tar i snitt 20 minuter. Det gäller att ha tålamod. Mitt problem löstes på fem minuter. OTE och jag har haft olika uppfattning om min inloggnings kod. Mycket märkligt jag lade själv in koden förra gången jag var där. Men nu fungerar det och vi har både telefon och Internet, dock ett 56 k modem. Men det får duga vi kan hålla kontakten med släkt och vänner. Det måste firas så vi gick in på en taverna utmed huvudgatan för att äta något gott. På hemvägen köpte vi några blomkrukor och en hibiskus som närmast liknade ett träd. Vi planterade sedan ut den i trädgården. Det blev sedan några timmar framför den obligatoriska brasan. Te och en smörgås och sedan till sängarna med en god bok. Lite pc jobb blev det ju också. Vi fick även e-mail från Åsa om att det är kallt och snö väntas. Jag fick även e-mail från sekreteraren i Siljans Båttrafik om att det snöat en meter i norrland och även på någon höjd i Leksand. Här är det just nu ett praktfullt åskväder med bländande blixtar och åskmullret ekar mellan bergen.

Tisdag 31 okt: Jag vaknade tidigt. Troligen för att jag var så sugen på att uppdatera några program. Men ack sådan tid det tar med detta modem. Det har regnat 19 mm i natt och det är bra för här behövs mycket nederbörd för växtligheten. Vi saknade mjölk i dag så det blev kaffe och smörgås. Då vi såg att handduk flaggade för post så gick vi dit efter att gått en promenad. Vi handlade mjölk med mera i ”backen”, vi får alltid något gott till kaffet hos henne. Dimitri kom förbi affären och såg oss där. Dimitri sa att vi skulle hämta en dunk med olivolja hos dem. Vi följde honom hem, då det regnade (fem mm) fick vi även låna ett paraply. Birgitta lagade keftédhes och svartögda bönor, det smakade så bra. Sedan isolerade vi toalettfönstret med p-list från Clas i Sjön. Vi gav oss även på köksfläkten. Det visade sig att den gick baklänges, oset blåste in. Men vad gör det, huvudsaken är väl att det blåser, rätt typiskt för livet i grekland. Mina kunskaper om el är väl inte så bra, men jag kan skilja på nollan och jorden, men vad hjälper det när alla trådar är vita. Jag tog en promenad ner till vår godisleverantör för en godbit och lite vin. På hemvägen var Georgios och två till i färd med att laga en kyrklig soppa, jag stannade och pratade lite med dem. De andra undrade vem jag var och jag hörde Georgios förklara att jag var från Sverige och var vi bodde. En skön brasa och en god bok får avsluta denna dag.

Onsdag 1 nov: Kalo mina. Vaknade vi åtta tiden, lite svalare i dag efter nattens regnade 43 mm. Vi gick vår volta före frukost. Varmare än vi trodde. I dag gjorde vi klart sista fönstren de två i sovrummet. Jag flyttade om ett fäste för låsning av fönster. Birgitta putsad och sedan p-list så nu är det mindre dragit även där. Vi gick ner till byn för att lämna igen Dimitris paraply som vi fick låna när vi hämtade olivolja. Då vi blev inbjudna på den mat, som Georgios och hans kompisar lagade i går och i natt, så fick paraplyet vänta. Det är brukligt att man får en skål med mat och ett bröd, då även grekerna firar Allhelgonadagen. Det var en god, kikärts pure och vi behöver inte laga någon middag i dag. Det är som en garageliknande byggnad där maten tillagas i jättegrytor, liknade våra tvättgrytor. Runt om grytorna på golvet ligger träkol och värmer upp soppan. Det är som en jättegrill. Det tar hela kvällen och natten innan det är klart. Sedan lämnade vi mätta igen paraplyet och fortsatte ner till ett av Dimitris fäll, det som jag var med och beskar vinstockar i våras. Där var det äpplen och vindruvor klara och apelsiner på gång. Hemma igen försökte vi elda skräp i trädgården, då eldningsförbudet upphör första november. Med det var för surt efter nattens 43 mm regn. Det fick bli brasa inomhus och en god bok. Birgitta bjöd på te och smörgås innan vi kröp ner i sängarna. 

Torsdag 2 nov: Vaknade tidigt och försökte läsa ner webbsidan till min bärbara pc. Men modemet tröttnade så allt gick inte. Birgitta gjorde idag ett mastodont jobb genom att skura badrummet rent med kalorin. Vi ska måla det och nu är det rent och fräscht, men behöver torka ordentligt så vi målar i morgon. Var ner i byn och handlade, då träffade vi damerna som jobbade med att göra rent efter mat utdelningen i går. Dom är så glada och vänliga. Det blev sedan en promenad upp till Dimitris ena fällt där jag var med i våras och skördade oliver. Där finns den ved som jag får samla ihop inför vintern, Kan vara skönt när vi återvänder hit i februari. Jag har monterat ihop den motorsåg som jag köpte på Klas i Sjön och tog ner i juni. Men den tjurade får inte i gång den, jag får fråga Lars J om han har något universaltipps att ge. Jag lagade mat och bjöd min nu trötta hustru på efter hennes slit i badrummet. Senare gick jag upp till Nikos och lånade ett färgtråg för rollern och fick en kasse med mandariner, jag tror det var flera hundra mandariner på trädet. Nikos har det slitit nu, fick sitta hemma och jobba vidare med räkningar och sådant, många ligger på sjukhus och en del döda så han har att stå i. Det regnar nu ett stilla sommarregn och är 15,5 grader ute. Väderstationen lovar sol i morgon.

Fredag 3 nov: Väderstationen lovade för mycket. Det har regnat 22 mm i natt och ett ordentligt åskväder. Men det är 15,1 grad varmt ändå. Motorsågen startade villigt, var väl sur eller så i går. Lite om fågellivet, vi ser rödhake, svarthätta, rödstjärt, tofsmes, bofink i buskarna. Sädesärlan lämnade Samos för tre veckor sedan. Kommer nog igen i slutet av januari. Efter frukosten målade vi toaletten, det blev så bra som nytt. Birgitta gjorde kikärtsbiffar och jag ”grismat” vi gick upp till Nikos med mat, då han sliter med räkningar och pensioner. Det är kallt och blåsigt nu på eftermiddagen. Jag tog fram motorsågen och kapade till några lämpliga stockar till brasa. Väl hemma lagade vi en omgång till som vi själva avnjöt. Det är nu klockan 21,00 8,1 grader ute, men vad gör det. Det är inte minus och ingen snö. På tisdag blir det varmare igen och sol. Några glas vin vid brasan fick avsluta kvällen.

Lördag 4 nov: I natt var det kallt, som lägst 6.1 grad. En mm regna föll, men det är fortfarande behövligt. Morgonrundan kändes kylig först och sen svettig, man klär sig fel för mycket i tron att man ska frysa. Efter frukosten så försökte vi elda lite surt löv och grenar. Lite av det brann upp till slut. Vi får försöka i morgon igen. Dagens beting var dörrarna till huset. Vi skrapade rent lister och satte dit p-list. Varmt kändes det. Det är kallt nu och folket är förvånade, det är ”chimona” och ”krio” vinter och kallt. Men vi ser fram emot tisdag då det blir lite varmt igen enligt vädergubbarna. Vi gick ner till vår specialbutik som levererar vårt lördagsgodis. Där fick vi i dag lite grekisk undervisning om maskulinum och femininum dom är så trevliga, det par som har butiken. En fundering som vi har är att vårat gulliga par som kom med apelsiner i våras när vi åkte hem, om mannen har dött. Vi vet att han har varit sjuk men nu kommit hem för att dö, som Nikos utrycker det. Vi såg henne i dag i svarta kläder men har inte hört de obligatoriska treslagen dur och moll från kyrkklockorna. Jag samlade ved till en rejäl brasa och till varmvatten, då vi skall ha lögar dag i dag. Det var så skönt att duscha och vaska håret. Sedan satt vi vid brasan och njöt till det var läggdags. Vilket infaller när tröttheten smyger sig över oss.

Söndag 5 nov: Kallt och blåsigt, det är rena vintern nu. Det var 2,2 grader som kallast i natt. Lite bättre väder i alla fall, soligt och himlen är klarblå. Men vindarna kommer från fel håll för att det skall vara varmt. På tisdag har ”böndernas väder” lovat 17 grader, så vi har hopp om lite mer värme innan vintern. Jag styckade upp den sista pumpan och Birgitta lagade till den för dagens middag. Vi tog ”pärlan” upp till ”pappas fällt” och kapade upp ved för några brasor. Kallt och blåsigt är det. Hem och eldade så vi fick skönt varmt i huset. Blåsten gör att vi inte vill bränna skräp utomhus i dag. Jag gick ner till en av våra affärer och handlade lök, vitlök och lite annat. Njöt av maten. Vi fick e-mail från Solan, och Bengt pratade med Lars J via Skype, och allt är bra hemma på Jonheden. Vi lyssnade på lite musik av BAO på kvällen och spontan dans uppstod, ok det var trångt på dansgolvet och en stol trampade på Birgitta. Birgitta pratade med Kristina och Bengt med Lars J via Skype telefon. Sedan var det skönt att krypa ner i sängen.

Måndag 6 nov: Soligt, men det är en sval morgon. Men en promenad värmde upp oss. Jag gjorde en eld direkt i dag. Det är skönt sitta framför elden och njuta av värmen. I dag är det dags för inköp av matvaror. Vi far till Pythagorio för att handla. Först går vi ner till hamnen för att titta på båtar. Det är slut även på eskader segling. Flytvästar hänger på bommen till stor storseglet för luftning och båtarna städas för att invintras. Inga turister är kvar nu. Många affärer i Pythagorio är igenbommade för säsongen. Vi går sedan till slaktaren och köper fläskkotletter och ”lokal korv”. Färden går vidare till grönsakshandlaren där vi handlar potatis, apelsiner, blomkål och aubergin. Vi avslutar inköpen på supermarket där vi köper resten av våra behov. Birgitta köper en snygg polojumper för 73 kronor. Hem för avlastning av varorna. Nikos kommer förbi och vi berättar hur det är att vara postman i Leksand då det snöar. Vi fick ett par bilder av Helena, på Peter och några postbilar i snö. Nikos kommentar var att ”Vi kör inte ut post när det snöar” Hur ofta är det snö här? Under mina vintrar här har det bara varit snö i två dagar. Nu byter vi kläder för det är dags att arbeta med ved. Vi får ved av Dimitri så vi åker till ett fält och samlar ihop ved. Vi kastar ner det etage vis för att samla ihop det längst ner. Där får det nu ligga några dagar för att torka. För kvällens grillmåltid far vi till ”pappas fällt” där veden är torr. Vi är trötta när vi kommer hem. Men en ouzo piggar upp. Grillade fläskkotlett till middagen. Njöt sedan framför brasan. Jag pratade med Lars J via Skype telefon. Allt verkar ok på Jonheden. I dag är det betydligare varmare än det varit tidigare.

Tisdag 7 nov: I natt var det inte så kallt som tidigare och fem mm regn har vi fått. Det är varmare väder på gång. I dag blir det en kort promenad då Stavros och Julia kom i kapp oss med bilen och stannade för att höra hur vi mår. ”Brigitte hoppa in i bilen och Ben upp på flaket och följ med oss till farmen” sa Julia, sagt och gjort. Efter en vådlig färd över bergen och ner i en dal var vi så framme vi deras farm. Det var så mysigt. Det första jag såg var en död hund som låg där stendöd, antagligen har den ätit gift eller så, den hade halsband och tillhörde en fåraherde. Stavros och jag lade hunden i en plastsäck och Stavros körde i väg med hunden. Vi fick en guidning av farmen, matning av alla djur, grisar, höns, får och getter samt kaniner. Alla djuren var välmående och fint skötta. Det märks att dom tycker mycket om djur. Vilket vi märkte i vintras när dom hade djuren på gatan nedanför vårat hus. Stavros och jag drog igång en jordfräs som inte gått på länge. Julia och Birgitta plockade oliver. Jag anslöt senare till dom då jag inte gjorde mer nytta med fräsen. Vi sågade och högg ved. Plockade sen mer oliver. Julia lagade sedan middag, kyckling med ris och sallad, friterad potatis och aubergin. Vi serverades vin till maten. Efter kaffet så gick jag och Stavros ut som fåraherdar det är ett bra jobb, sitta och njuta i solen medan fåren betade. Det var ett rofyllt arbete med fåren, en ung gumse satte plötsligt kurs mot mig. Han stannade framför mig och ville bli kliad. Sedan återvände han till dom övriga. Stavros och jag pratade mycket om Samos och om livet på landet. Birgitta och Julia jagade en förrymd kanin och vad jag förstår så skrattade dom hjärtligt under jakten. Birgitta fick även vara med om att koka får huvud och tarmar. Vi har lärt oss så mycket i dag och fått uppleva en dag på landet på grekiskt vis. När vi åkte hem så fick vi en massa grönsaker och frukt. Jag fick även en bra fällkniv, modell större av Stavros, nyslipad och en instruktion hur den skall användas. Väl hemma trötta och glada över att vi får vara med om allt detta. Stavros vill att vi skall komma dit och äta och dricka ouzo en kväll. Då får vi ha pannlampa för att hitta hem. Jag eldade en brasa och vi lagade lite mat innan det var dags att krypa ner i sängen.

Onsdag 8 nov: Varmt och skönt är det ute i dag. Efter frukosten satt Birgitta i solen och läste sin bok. Jag plockade lite med ved, och samlade lite för kvällens brasa. Vi gick igenom olivlunden och har nu funderingar om vi skall investera i lite säckar och nät för att kunna skörda våra egna oliver. Troligen är det för sent när vi kommer ner i februari. Efter promenaden lagade Birgitta fava och jag eldade samt kollade skorstenen. Birgitta har skrivit ett par brev så vi tog en promenad upp till Nikos med dom. Vi fick åter en kasse med mandariner. I dag är det lugnt och fridfullt, vi är lite trötta och stela efter gårdagens strapatser hos Stavros och Julia. Så det blev en stund framför brasan innan vi törnade till kojs.

Torsdag 9 nov: Vaknade tidigt i dag och eldade en brasa för att Birgitta skall få njuta lite värme när hon vaknar. Jag chattade med Nicke och Lisbeth i dag på morgonen. Det blir en lugn dag i dag. Vi åt frukost på altanen, medan vi lyssnade på försäljarna som åkte runt i byn med sina varor, försäljarna ropar ut sina varor medels högtalare på biltaket, man behöver inte gå långt för att handla, sängkläder, mattor, fisk, frukt och grönsaker, möbler, husgeråd, kläder och skor m.m. Vi satt sedan en stund och njöt i solen med våra böcker. Den blå handduken hängde i fönstret på postmästare Nikos kontor. Det betyder ju post. Vi blir så glada när vi ser det. Vare sig det är räkningar eller hälsningar från hemmaplan. Vi gick förbi smeden för att se om han var där, vi skall köpa en trefot till öppna spisen för att kunna laga en del långkok. Men stängt i dag med. Breven var från Meta och Bibbi. Nikos för statistik över döda och födda i Pagondas. Hittills är det 17 döda och tre födda. De flesta mellan 85-99 år, dom yngre under 80 har ofta cancer, hjärtattack eller blivit överkörda. Dricker man vin och äter vitlök så lever man länge, allt enligt vår postmästare Nikos. Vi frågade Nikos om våra grannar, dom gamla som kom och bjöd oss på apelsiner innan vi for hem i somras. Vi såg henne svartklädd och vi vet sedan tidigare att han var sjuk och låg hemma för att dö. Han dog den 28 och begravdes den 30 och vi har totalt missat det. Vi var troligen borta den dagen. Mycket tråkigt han var så rar och trevlig mot oss. Frun bor nu hos dottern i Ireo, det fick vi veta av deras granne. Frun kom varige dag förbi oss och hälsade ”Kali mera, Kali mera”. Vi satte oss sedan på Kaffe Nero med en öl och en frapé för att läsa posten. Meta skickade kort på vårt hus på Jonheden och alla ville se på det. Ägarinnan av Kaffe Nero var involverad i våra bekymmer med telefon och har stor del i att vi till slut fick ett abonnemang, nu får hon förklara för alla var vi bor och vilka vi är för dom som inte tidigare känner oss. Pete, en man som bott länge i Australien kom fram och sa ”är ni här?” ”när kom ni?” Vi fick berätta allt för honom och han berättade om sin Parkinson. Han har hus lite överallt så han kan välja varmare trakter när det behövs. Vi handlade vin, bröd och diskmedel på hemvägen. På eftermiddagen rev vi ner nätet mot gatan och ersatte det emot ett nytt grönt i plast. Det ser nu mer välskött ut mot gatan. Jag lagade mat, lite rester och lite nytt. Sedan blev det en brasa som varar hela kvällen.

Fredag 10 nov: Frukost ute i dag med. Det är nu varmt och skönt åtminstone utomhus. Väderstationen visa att det ska komma regn varför vi i dag ger oss upp i bergen för att såga ved och hämta kottar. Kott förrådet minskar snabbt varför det är viktigt att fylla på det medan det är uppehåll. Birgitta har ont i ryggen varför jag inte vill att hon ska jobba så mycket. Sträckte sig när vi var hos Julia och Stavros. Vi var varma när vi kom hem efter ved jobbet. I dag är det 17,7 grader i skuggan på dagen, men vi klagar inte utan njuter av värmen. I dag ska vi grilla kyckling filé och fritera potatis till middag. Efter middagen blev det att njuta framför brasan. Vi tittade på ”På spåret ” via Sveriges televisions webbsida. Det känns lite annorlunda att se tv från Sverige här i grekland. Vi kollade upp att e-mailen gick fram till våra närmast sörjande. Nu är det sängen som gäller. Det var kul att se lite tv från Sverige.

Lördag 11 nov: Väderstationen har rätt. Det regnar nu, stilla sommar regn. Men nu är jorden mättad så det räcker med regn för vår del! Varmt väder i dag med, 5 mm regn innan solen tittade fram mellan molnen. Blåsten tilltog på eftermiddagen. Birgitta bakade matbröd och lagade Clarys Gryta i långpanna för att bli av med de grönsaker vi fick av Julia, innan dom knallat ut av sig självt. Vi har så mycket frukt så vi får införa ”tvångs” för att den inte skall förfaras. Ändå köpte vi sex kilo apelsiner, så gott att pressa till frukosten, för 28 kronor på vägen till Pythagorio för att handla mat och öl. Jag eldar brasa och njuter av en öl medan Birgitta fryser in maten som blev kvar vid middagen. Vi njuter sedan båda framför elden och Birgitta läser. På kvällen bjuder jag på en linssoppa (Grismat). Vi tittar Doobidoo med Lill-Babs och Christer Lindarw via webben innan vi skall sova. 

Söndag 12 nov: Jag vaknade tidigt i dag, irriterad av krångel med Word och dagboken i går kväll. Samma krångel i dag, Word tycker att det är något fel på filen, startar om i det oändliga får bryta ”the hard way”. Men det är nu löst så att jag kan fortsätta dagboksskrivandet. Efter frukosten i dag så kör Birgitta ett par tvättmaskiner och jag förbereder för hemkörning av ved medels Pärlan. Vi kör hem ved i tre vänder, tur att fältet ligger nära då det var tungt lastat i bagageutrymmet. Sedan är det kaffe och grekskorpor, goda med olivsmak. Snart är Birgittas goda rabarber marmelad slut. I dag fick vi e-post från familjerna Jonspers och Persson med bilder från Fars Dag middag med två rätter och en fin dessert som Meta fixat. Vi har en bild med tre rätter som vi skickade till dom. Jag lagade mat och Birgitta gjorde en god sallad på vitkål, lingon, vitlök och olivolja. Sedan var det bras time.

Måndag 13 nov: Jag sov länge i dag vaknade strax före klockan åtta, det var skönt. I dag for vi efter frukosten upp till ”Pappas fällt” och sågade ved. Bilen ”Pärlan” gick på ”knä” när vi återvände hem. Vi måste försöka fylla vedförrådet innan vi åker till Sverige, för i februari vet vi inte hur vädret är och då är det nödvändigt att kunna elda för värme. Vi lastade in veden i förrådet och Birgitta kokade en kopp kaffe medan jag städade ur och parkerade bilen. Birgitta skrev ett brev och några kort innan vi gick ner för att se om smeden var i sin smedja, men ack, inte i dag heller. När vi inte fann Postmästare Nikos på kontoret ”slank” vi in på Kaffe Nero för en öl och en frapé medan vi väntade. Väl hemma lagade jag en pytt i panna på kyckling filé och stekt ägg. Äggen handlade vi på hemvägen och morötter, så att Birgitta kunde laga till en god sallad på vitkål, morötter, vitlök och olja. Jag eldade sedan för en skön varm kväll. Birgitta njöt framför brasan med en bok. Det regnar nu, det är som ett stilla sommarregn, väderstationen har rätt igen. Väderstationen visa bättre väder, så vi hoppas att det är riktigt då vi skall till Julia och Stavros farm i morgon bittida. Klockan är nu 18.30 och det är 14,7 grader ute. Innertemperaturen har vi lyckats att få upp till 18 grader och spis muren är varm. Det lyckades jag inte med i februari. I och för sig jobbade jag ofta på dagarna och kunde då inte elda. Det är nog så att huset är uppvärmt, efter att vi haft det snart ett år. Fel, fel, fel, inget stilla sommarregn det vräkte ner senare på kvällen, 11 mm regn vid tjugo tiden. Vi fick ett skojigt e-mail från Åsa på kvällen. Hennes Marco är nu nysvensk och har även fått sitt första jobb.  Vi får se om det går bra med mikron och parabolen.

Tisdag 14 nov: Vaknade tidigt för att äta frukost och sedan gå till Stavros och Julias farm. Vi gick en genväg som Stavros visade oss när han körde oss hem en gång. Det var tur för efter en kurva såg vi bilen och Julia tjoade på oss. Där var dom och skördade oliver på gammalt vis. Så som vi gjorde på ett av Dimitris fällt. Det är som en vagn man kör under olivträden med rullar och taggar som oliverna fastnar på och ramlar ner i en nätkorg. Sedan tömmer man det i en större sikt som man skakar så att blad och småsten försvinner. Därefter tömmer man oliverna i säckar. Vi arbetade till klockan 14. Vi for till farmen där vi matade djuren och kelade med en fyra dagar gammal killing. Julia bjöd på mat, bläckfisk med lök och vinäger och tiganiti, som en ser ut som våra wienerbröd men utan glasyr med riven ost istället. Men så gott det smakade! Stavros och jag lastade bilen med olivsäckar Birgitta och Julia plockade äpplen, diskade innan vi for hem. Birgitta och Julia var och plockade oliver för inläggning intill vårt hus och sa att vi skall plocka mer för inläggning som blir klart till sommaren. Stavros och jag for till olivfabriken för att lämna säckarna med oliver. Vi fick fem liter olivolja av Stavros när vi gick hem, olivolja från förra året, klart för att användas nu. På kvällen gick Birgitta och jag ner till smeden, stängt som vanligt. Eldade och satte fötterna i ett skönt fotbad. Trötta och nöjda letade vi oss till sängen. 

Onsdag 15 nov: Vaknade sent trött sedan gårdagens arbete på olivfältet, stelt i lår, rygg och armar. Grönsakshandlaren väckte mig till en snabb påklädning. Handlade tomater och bönor. Stela leder mjukades upp när vi var på Dimitris fält och bar ner ved. Vi staplade en del och sågade en del. Det blev två vänder med bilen i dag. Resten får ligga till en annan dag. Tvagade oss och en kopp kaffe innan vi for in till Pythagorio, för bankärenden och för att titta på eventuella båtar i hamnen. Vi handlade lite lök och morötter och en bra förvaringshylla med fyra korgar för grönsaker. Ett besökte i vår färg och verktygs affärer för att köpa en hacka och lite annat smått och gott. Försöker få tag på en trefot för att kunna värma vatten och laga mat, men det verkar svårt får nog be någon hemma i Sverige att svetsa en. Jag bjöd Birgitta på lunch hos Spanos i Hora. När vi kom hem var vi och plockade 5 kilo oliver för att salta in, blir färdiga att äta till sommaren. Eldade brasa och kollade e-mailen, men det var tomt.

Torsdag 16 nov: I natt har jag sovit ca 20-30 minuter. Har åkt på en rejäl förkylning. Jag tror jag vet anledningen. Jag ringer Stavros och meddelar att jag är sjuk så att vi inte kan åka med dom till ett olivfällt som var planerat. Tråkigt då både Birgitta och jag har sett fram mot det. Det blev andra planer för dagen, Birgitta städade huset och torkade golv, jag eldade, nös och mådde allmänt dåligt. Vi åt Clarys Gryta och besvarade några e-mail. Trist med Hotmail, får meddelandet att det är många inne och att jag får försöka igen. Detta är något för mig nytt. Nu går jag och lägger mig och hoppas att jag mår bättre i morgon.

Fredag 17 nov: Varm och fortfarande dålig vaknar jag i dag. Men jag vet att det blir bättre. Birgitta har ont i halsen. Hon kokar varm mjölk med honung och vi dricker det. Det gör säkert nytta. Handduken kom ut på postkontoret så vi tog en promenad ner. Vi fick reda på att sonen till smeden var vid smedjan så vi rusade dit och beställde en trefot och en ved hålare för öppna spisen. Får den nog på söndag. När vi kom hem så skar Birgitta äpplen för att koka då vi har så mycket att vi inte kan äta allting. Jag gick ut för att försöka få eld på skräphögen, har försökt några gånger. Men nu var det fart på elden. Då blev det fart på mig också, allt som brinner åkte på elden. Jag rev hönshuset och eldade upp det med, vi ska inte sitta fast med höns utan de ägg vi behöver kan vi köpa. Men när jag skriver detta så tänker jag på att det är ju inte dumt med kycklingar. Får vi inte se hur det blir i framtiden. Nä, kanske det är bättre att hjälpa Stavros och Julia där får vi goda kyckling middagar. Sedan värmde vi vatten för att tvätta hår m.m. Chattade med våra Lassar i byarna hemma. Nu ska vi försöka titta på kvällens Doobidoo och sen hoppa i sängen.

Lördag 18 nov: Det blev inget Doobidoo för oss. Vi får kolla i kväll. Vaknade sju och jag gick upp och eldade en del skräp då det fortfarande var glöd från gårdagens eld. Jag gav upp efter en timma känner mig hängig och däven. Birgitta snörvlar och det är säkert hennes tur att bli förkyld. Vi har tänkt oss att åka ner till Pythagorio i dag för att handla. Vi fick uppskjuta det ett par timmar då en man kom och skall bespruta under olivträden. Väl nere i Pythagorio var vi först till slackaren, här ska grillas i dag. Vi gick sedan en promenad runt bland båtar och tavernor. Det är ödsligt nu. Men så varmt det var. Vi åkte ner välklädda och mötte folk i kortärmat. Stor skillnad är det på värmen nere vid havet och uppe i bergen. Birgitta är nu ordentligt förkyld hon med, synd om henne då jag vet hur det känns när både ögon och näsan läcker. Jag grillade fläskkotletter till middagen och Birgitta stekte kikärtsbiffar. Några glas vin slank lätt ner i sönderhostade strupar. Tidig i säng blir det säkert i dag båda lite dävna och mer eller mindre håglösa.

Söndag 19 nov: Vi ställde en klocka på ringning, 06.30 för att titta på stjärnfall. Men det var ljust så vi såg inget, solen går upp strax efter 07.00. Jag uppdaterade Microsoft och gick sedan till sängs igen. Vi är båda trötta på grund av förkylning. Efter frukosten knäckte jag valnötter till gröten. Birgitta frös så vi beslutade att åka till värmen. Ireo var resmålet. Först åkte vi till piren med fiskebåtar. Det blåste så det var inte så skönt. På vägen upp emot ”pappa beach” såg vi ett enormt nybygge, så vi åkte upp en bit på den ny donade vägen för att beskåda. Ska bli spännande att se om det är privatbyggnad eller hotell, det senare tvivlar jag på då det finns fler stora hotell som står tomma och igenbommade och har så gjort i 10 år. Vi sökte lä mot vinden i norra änden av Ireon den nybyggda badstranden. Vi gick runt och njöt i värmen c:a 25 grader i solen (som varmast uppe i Pagondas i dag var det 17,9 grader i skuggan). Tavernorna är stängda och det ser så ödsligt ut emot havet. Vi gick en bit utmed stranden fram till den vattensamling som går från bergen ner mot havet. Där brukade vi mata sköldpaddor med bröd när vi bodde i Ireo på semesterresorna. Vi såg sköldpaddor i dag med. Vi slog oss ned med kikare och kamera vid utloppet mot havet och njöt av värmen, fågellivet och framförallt av naturen. Glädjen blev stor då ett par Kungsfiskare (Alcedo atthis) flög omkring bland vass och buskar för att fiska i vattensamlingen. Kungsfiskaren dök ett par gången men utan resultat. Vi såg en del sköldpaddor simma omkring i vattnet och en hök och sädesärla flyga omkring. Det var njutningsfullt. Eftersom Birgitta inte är helt kurant for vi hem för att ”tvinga i” oss en ouzo. Birgitta för att hon ska bli frisk och för mig att inte få ett återfall av förkylningen. Jag fixade sedan mat och tände brasan för en skön kväll. Ding, ding, dång ljuder från högtalarna på kyrktornet, det är kommunens sätt att informerar invånarna i Pagondas. Denna gång gäller det strömavbrott. Att notera är att högtalaren mot vår sida är riktad uppåt för att vi på bergskanten skall höra bättre. Birgitta sitter nu framför brasan insvept i en filt och pustar, nyser och stånkar. Jag vet hur det känns, men det går över.

Måndag 20 nov: Vaknade och kände mig ”burkig” i huvudet. Birgitta sade Jag skall klämma dej på ”tjock 11:an” härligt tänkte jag vilken start på dagen, men ”tjock 11:an” var inte ”den” som jag trodde utan en akupressur punkt på armbågen, så det kan bli. Birgittas förkylning har nu nått sin höjdpunkt och är nu på tillbakagång. Efter frukosten åker vi till Mytilinii för att köpa element till badrummet och en ny köksfläkt över spisen. Vi skall även titta på en varmvatten beredare som Birgitta önskar sig i födelsedags present, jag som tänkte att hon kanske vill ha en jordfräs. Vi var igenkända i affären och fick rabatt när vi handlade och Janis, som levererade kyl och frysen samt tvättmaskin, kom ihåg att vi var från Sverige. Han lovade att installera varmvatten beredaren och fläkten i februari, det känns bra han är elektriker. Vi promenerade upp i byn. Många fina hus och gränder, byn är större än vi trott. På torget tog vi en öl och en frapé, när vi satt där kom möbelhandlaren, som jag köpt möbler hos, förbi och frågade om han fick bjuda på öl men vi tackade nej. Vi åkte sedan en tur ovanför Mytilinii och hamnade sedan i gränderna ner mot huvudgatan, jag fick backa och vända då gränderna var för smala ibland. Men vi tog oss ner till huvudgatan så småningom. I dag lagade jag en purjolökssoppa. Eldade brasa och njöt efter maten. En tråkig händelse i morse var att jag tappade väderstationen i golvet och den blir inte sig lik, totaldöd om man säger så. Nu får vi gissa när vi ska frysa. En promenad upp till Nikos med höns mat. Vi fick mandariner och jag lånade en skruvmejsel, modell liten för att se om jag kan laga väderstationen. Förbi smeden men där var svart som vanligt. Jag lyckades laga väderstationen, som nu åter visar gradtal och prognos. Allt löser sig.

Tisdag 21 nov: I dag ska vi köra hem ved. Birgitta tvättade och hängde tvätten på taket. Vi åkte och hämtade ved. Vi är fortfarande lite hängiga efter förkylningen. Bengt skickade ett kort till Lars J på Jonheden som fyller år på måndag. Vi gick runt lite i byn, Havregrynen var slut även mjölken så vi gick till affären för att inköpa detta. Väl hemma så började vi elda och laga mat, några härliga grillspett och potatis stripps. Det smakade gott. Det blir inte så ofta kött. När jag skulle sända dagboken krånglade telefon så jag får sända två dagar i morgon om telefonen fungerar.

Onsdag 22 nov: Vaknade sent i dag och var allmänt ruggig. Förkylningen är efterhängsen. Det blir inte mycket gjort i dag som jag känner mig. Birgitta hackade lite i landen även jag ryckte lite ogräs. Julia kom förbi och ropade ”Brigitta” och frågade om vi var bättre i förkylningen. Även Dimitri förhörde sig om vår hälsa. Smeden ringde att trefoten och eldgallret var färdigt och undrade om jag kunde komma på stört. ”Javisst, och vad vill du ha betalt” frågade jag. ”20 euro” svarade han. Det var ju billigt, så välgjort som det var. Stavros gick förbi och vi bestämde att vi skall åka med dom i morgon och skörda oliver. Jag har i dag varit på Salong Birgitta och fått mitt hår ansat, en millimeters stilen. Känns så skönt att bli av med kalufsen. En skön promenad upp för gamla skolbuss vägen, Birgitta plockade salvia för att koka te. Vi gick även en vända i Pagondas för att titta på ett hus. Eldade på nya rosten som smeden gjort klar i dag. Tidigt i säng för att vi skall upp tidigt i morgon.

Torsdag 23 nov: I natt har det åskat och regnat ordentligt. När klocka slog åtta på morgonen har det regnat 63 mm. Det blir inget arbete på olivfältet, det var trist. Jag får ägna mig åt att elda. Vid tvåtiden kunde vi ana solen och det har regnat ytterligare 8 mm. Jag bjöd på ”grismat” då vi behövde någon tröst i rusket. Det blåser ostliga vindar och havet är oroligt med vågor som sköljer in mot Pythagorio och hamnpiren. Vi sitter och läser, eldar och hoppas på fint väder i morgon. Det finns inte mer att göra i huset. Vi äter två gånger idag, snacka att det gäller tröstäta. När jag tittar på väderstationen så lovar den sol, det får vi hoppas vi har lite att jobba med i trädgården innan vi far härifrån.

Fredag 24 nov: I dag när vi vaknade konstaterade vi sorgset att nästa fredag är vi på väg till flygplatsen. Känns lite konstigt att tiden rinner i väg så fort. Det är ju första gången för Birgitta, att ha varit här så lång tid och trivs utmärkt med livet här i Pagondas. Birgitta kan sakna väv stugan samt släkt och vänner. Jag är fortfarande förkyld känner av bröstet och hostar. Jag dricker varmt med honung och salvia. Den blå handduken hängde i post fönstret, varför vi promenerade ner till torget, vi fick vykort från Solweig W. I dag skall jag äta bläckfisk längtar så efter det. Vi handlade bläckfisk, vin och bröd till kvällen. Vi gav oss på trädgårdslandet med hacka och kratta för att hacka bort ogräs. Sedan lagade vi mat och njöt av kvällen framför brasan.

Lördag 25 nov: Jag dricker varmt med honung och salvia. Har hostat och snörvlat i natt. Det är konstigt att förkylningen inte vill ge sig. Det kommer att bli skönt med bastubad på lördag i Häradsbygdens ångbadhus. Birgitta har städat och skurat huset i dag medan jag satt inlindad i en filt i solen för att känna mig piggare. Vi gick sedan en lång promenad i ett makligt tempo till vattenfallet. Vi njöt av solvärmen, fågelsång och olivarbetarna få fälten. Vi plockade valnötter och frön från några fina växter som vi vill ha i trädgården. På hemvägen träffade vi Beatrix, en tysk kvinna som jobbar här på Samos. Jag pratade bil med henne. Det var inget trevligt samtal, på det viset att hon talade om för oss, att åka till Turkiet och sen tillbaka med bilen för att få köra ytterligare sex månader var borttaget. Att åka till Aten och besiktiga den för att omregistrera den var alldeles för dyrt, om dom än ville godkänna en gammal bil. Det blir till att köpa en bil här på Samos, då vi inte kan vara utan fordon. Stackars Pärlan, som vi har kostat på henne. Utan bil hade vi inte klarat oss med ved och de många resor till Samos stad under telefon installation. Skulle jag åka buss fick jag åka 07.15 och hem 14.15. Väl hemma efter några timmars sakta strosande i bergen så smakade det gott med mat. Jag eldade brasa efter maten. Vi ska nu via datorn se på Doobidoo och läsa nyheter på Falu Kuriren innan vi går och sussar.

Söndag 26 nov: Denna morgon sover vi länge. Tidigt i säng i går kväll till trots. Vi har nu ett strömavbrott från klockan 07.00 till 12.00. Det blir kaffe och smörgås i dag till frukost. Jag känner mig lite piggare i dag och vi skall ge oss ut på en semesterdag. Dels handlade vi lite i Marinopolis super market. ”Tack” sa ägarinnan som hon lärt sig av någon, kanske av oss. Vi for ner till hamnen i Pythagorio för att titta på båtar. De taverner som var öppna var fullsmockade med folk som njöt i solen. Vi mötte folk på motorcyklar i kortärmat, vi pratar värme i solen i dag. Birgitta och jag körde förbi tavernerna och parkerade bilen och promenerade utmed kusten. Vi kom fram till den nya marinan som invigdes i år, det var en spännande promenad bland båtar och byggnader. I gästhamnen låg en tysk invintrad segelbåt och en båt satt besättningen med bar överkropp och njöt av en förmodad god bok. Vi träffade på en kille som jobbade på en uthyrningsfirma, ecker yachting, av segelbåtar. Han berättade gärna om kommande projekt i området. Jag bad om en prislista, Birgitta tittade på mig och sa ”skall du segla?”, ja se fruar! I december kommer det en automatisk lyftanordning för att torrsätta större segelbåtar. Planerade kafeterior kommer. Vatten och ström framdragen till alla båtplatser, en mack fanns det. Det fanns även en stor byggnad som såg ut att vara ett hotell, men när vi kikade in i det nedre planet fanns det ett rum med massor av köksmoduler, som våra vandrarhem, troligen kan man hyra in sig där som långseglare och en jättepool på byggnadens framsida mot havet. Hoppas att detta inte blir som de diskotek som byggts lite varstans, i hopp att turister ska tycka att det är det bästa som man kan syssla med på semestern. Dessa läggs ner ganska omgående, en mellan Ireo och Pythagorio ska bli bilprovning, det har varit på gång flera år nu. Vi får se om det blir någon bilprovning. Vi tycker att det ska bli oerhört spännande att följa detta bygge. På tillbakavägen till bilen såg vi en äldre kille som körde radiostyrd båt, han fick ta av sig byxorna för att rädda båten, motorn var nog inte så bra intrimmad. Han såg då inte ut som han led av temperaturen i vattnet, så det är nog badväder. Fast vi ser ingen som badar och jag är för förkyld för att visa framfötterna. Färden går sedan till Ireo där vi handlar grönsaker och något lite att tugga på till en öl som vi ska avnjuta vid vårt fågelspanar ställe, alldeles norr om Ireon. Även denna gång dök Kungsfiskaren upp och gladde oss med fiskjakt, ryttlande och andra konster. Även Sädesärlor njöt i solen och jagade varandra runt bland stenar och vass. Sköldpaddorna sam i vattensamlingen och dök upp som ”ormar” i vattnet. Nu började hungern att infinna sig, ingen gröt i morse på grund av strömavbrottet, och vi vände hem för att äta. Jag sågade ved till en brasa medan Birgitta värmde på Clarys gryta. Efter maten sådde Birgitta frön från gårdagens insamling av för oss exotiska växter. Det blir vackert mot muren ner emot porten. Vi fick e-mail från Harry och Meta, som alltid blir vi glada när vi får e-mail. Birgitta ringde ett kort samtal till Bibbi och förhörde sig om julmarknad som vävstugan hade i går. Som gick alldeles utmärkt trots att Birgitta inte var med!!! Jag gillar det då jag hellre vill ha henne här. Nu ska vi se på Internet tv, vi ska titta på ”På spåret”, liten bild och dåligt ljud, men ändock.

Måndag 27 nov: När vi vaknade i dag så kände jag mig piggare. Birgitta bjöd mig te på salvia och honung. Det var kallt i huset så vi drack te ute i solen. En solig dag i dag, med soldis över havet. Efter frukosten beslutade vi att åka runt Samos för att kolla lite priser på bilar, bra att ha lite hum om priser. Troligen blir det en jeep hos Friendly biluthyrning i Ireon, han har lovat oss ett bra pris på en bil. Vi får se hur det blir. Vi åkte mot Karlovasi vid vägen mot Tsopela stannade vi och kollade ner över dalen där Stavros och Julia har sin farm men det var svårt att se den. När vi kom fram till Karlovasi parkerade vi Pärlan och promenerade runt. Vi såg en vit jeep 10,500 euro skulle dom ha för den, det är ju 100 000:- sek det är mycket pengar. Vi fick dubbletter av vår portnyckel för 10 kronor per styck i en affär och vi köpte rosenplantor och frön i en annan. Sedan for vi mot Samos stad för att titta lite men det var stängt det mesta, då siestan inträffade. Vi köpte ett par öl och Pita Gyro, kebab för att överleva dagen. Vi åt detta på en parksoffa utmed havet och såg även färjan som vi kom med, avgå från Samos till Aten. Vi åkte sedan vidare till Ireon där vi tog ut pengar och vi träffade även Lena, en kvinna som byggt hus tillsamman med en grek alldeles utanför Ireo. Enligt Lena kan vi ha bilen på flygplatsen under tiden som vi är hemma i Sverige. I Pagondas planterade vi rosorna och eldade brasa. Pratade med Lars R och Lars J ( Lars J fyller år i dag, men jag besparade honom min sångröst, alltså inget sjung.) via Skype. Jag friterade bläckfisk och bjöd Birgitta på, samt lite vin till. Fotbad och njuta framför brasan fick avsluta kvällen.

Tisdag 28 nov: Var trött i morse sov till halv nio. Sedan frukost och salvia te för kurering. Vi åkte med Pärlan upp till ”pappas fält” där vi parkerade bilen. Promenerade sedan ner mot Stavros farm. Jag var tvungen att lätta på klädseln det var så varmt och skönt på den sidan av berget. Väl framme vid farmen var det folktomt, vakthunden skällde ut oss när vi närmade oss, men sedan kände hunden tydligen igen oss eller rösterna för han slutade gorma och viftade på svansen. Det kändes ju lite märkligt. Vi vandrade den längre vägen hem i hopp att se ifall Stavros och Julia jobbade på något fällt. Jag kunde visa Birgitta Blåstaren som satt på en grenklyka, så vacker den är. Rödstjärtar i mängd runt om oss och på grusvägen framför oss, märkligt orädda. Efter ett par timmar var vi tillbaka till bilen och sågade ved för ett par brasor. Birgitta bjöd på mat idag, stuvade morötter och stekt potatis med lök och tonfisk, låter som Grekisk gourmé middag, men hustrun säger att vi måste göra oss av med en del som inte går att spara, eftersom hon har svårt att slänga mat. Även lite bläckfisk som blev över i går kväll slank ner. Kyrkklockorna ringde treslag moll och dur vilket betyder att ytterligare en Pagondas bo har tagit ner skylten. Det var en dam, 81 år. Själva begravningen går till så att präster går först i liktåget sedan följer, som i dag likbil eller kistan bärs genom byn till begravningsplatsen och efter följer byborna de som har tid. Kistan sänks ned i graven och sedan spikas eller skruvas locket på kistan och graven skottas igen. Alla får en mugg med nötter och travar sedan hem. Vi eldar nu brasa och njuter av kvällen, tiden går nu rasande fort mot hemfärd.

Onsdag 29 nov: Snabbt ur sängen en kopp kaffe och skorpa för att sedan köra in till Pythagorio för att handla det sista före fredagens hemresa. Vi köpte bröd och då måsta man vara ute tidigt. Vi besökte även slaktaren och köpte två kyckling klubbor som vi skall koka i buljong med grönsaker och potatis. Det blir smaskens. Efter frukosten åkte vi upp till ”Pappas fält” och parkerade bilen för en promenad ner för berget på solsidan, så varmt och skönt Birgitta njöt av solen och jag kikade på fåglar. I dag var det en massa rödhakar, rödstjärtar och bofink. Vi sågade sedan ved för att ta med hem till morgondagens varmvatten eldning. Jag träffade Stavros och han och Julia kommer till oss i kväll för att se på lite bilder, ouzo och vin. Gick till affären för att köpa ouzo, vin och lite Mesé. Vi gick även förbi hos Nikos för att ge honom pengar till hyran. Nikos bjöd på öl och mandariner. Vi pratade en stund och jag skall läsa av elmätare så att jag kan lämna honom pengar för el och även för telefon. Birgitta stökar i köksregionen nu för att förbereda lite Mezé till Stavros och Julia kommer. Jag eldar för att få varmt och skönt. Vi hade en mycket trevlig kväll med Stavros och Julia, de är härliga och öppna människor, villiga att lära ut och hjälpa oss att komma till ett bra liv här i Pagondas. Birgitta och jag satt länge framför brasan och språkade om kvällens samkväm.  

Torsdag 30 nov: Vaknade till en ny solig och varm dag. Efter frukost och disk så beslöt Birgitta och jag att ta en promenad till en varm dalgång. Det blev till en liten kyrka som ligger öster om Pagondas vi träffade på Katrina och Manolos som var hos bröderna, två bröder som har en liten farm och experimenterar med olika belysningar m.m. för vinstockar, dem skördade oliver. Det var folk överallt på fälten denna dag. Vi njöt av solen och fågellivet och de växter som knoppades. När vi kom upp till den lilla kyrkan tände vi ljus för dom döda som vi brukar tänka på. Birgitta satt i ett linne och njöt i solen, hon tyckte att det nästan var för varmt ibland! 30 november, visst är det härligt. Vi satt där ett par timmar och tittade i kikaren ner mot Pagondas, Ireon och flygplatsen och inte minst mot havet. Vi såg falkar och vråkar segla på uppvindarna, spanande ner i dalen efter något lämpligt byte. Vi knallade hem för nu skall pullan kokas, hungriga är vi. Birgitta lagade kycklingklubborna som Julia, hon var med och lagade mat när vi åt kyckling hos dem på farmen. Under tiden som kycklingklubborna kokade hackade vi upp resterande del av landet och lade sedan på pressningar som marktäckare. Jag oroade ogräset i de övriga landen medan Birgitta lagade maten och dukade till vår sista måltid för denna gång. Efter maten gick jag upp till Nikos för att ge honom pengar för kommande räkningar, telefon och el. Vi tog en öl och pratades om fiske och fiske med nät. Jag skall köpa ett nät för att Nikos vill testa att fiska med nät. Vi skulle också få fisk, vilket Birgitta jublade åt. Birgitta hade ringt till Åsa för att höra om däcksbytet på våran Saab gick bra, Åsa och Marco kommer att hämta oss i morgon på Arlanda. Sedan eldade jag för varmvatten och Birgitta packade resväskorna inför hemfärden. Vi var båda lite sorgsna, det känns lite svårt att åka nu. Dusch och rakning i varmt vatten var en njutning. Kvällen avslutades framför brasan med ett par glas vin. 

Fredag 1 dec: Upp tidigt på morgonen och plockade undan det sista och täckte för köksdörren. Läst av elmätaren. Nu bär det av mot flygplatsen. Vid incheckningen blev det problem med vår olivolja på grund av nya regler, men flickan vände sig bort och sa att hon viste att grekisk olja var eftertraktad i Sverige. Jag lovade att vi skulle tänka på henne var gång vi använde olivoljan. Väntan på Atens flygplats var drygt fem timmar men det kändes mycket längre nu när man var på gång till Jonheden. Vi träffade Lena och Georgios som också var på väg till Sverige Lena för att arbeta, Georgios reser tillbaka efter en vecka. Birgitta och jag åt lunch på Atens flygplats, salladstallrik vin, bröd och öl 270 kronor, så dyrt tycker jag sex kronor för en torr brödbit och Birgittas glas vin 47 kronor. Vi flög till Köpenhamn där vi väntade dryga timmen på Stockholmsplanet, försening. Först saknades en personal och sedan en passagerare varför allt baggage måste flyttas om för att hitta den saknade resenärens bagage. På Arlanda väntade Åsa och Marco med vår Saab, kändes skönt då vi annars missat sista tåget mot Dalarna. Anlände till Jonheden 23.30, ytterbelysningen var tänd och det var varmt och skönt i huset. En adventsgran på gården. Allt detta fixade Lars J som kom upp med nycklarna och vi tog en öl och pratade en stund. Mången tack Lars. Sent blev det innan läggdags.

Upp

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2006 - 2021