Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2007

Lördag 1 sep: Startade resan strax före 01.00 på natten, jag har sovit några timmar. Hämtade upp Jessika och Mikael i Sågmyra. Färden ner till Arlanda/Benstocken gick bra trots dis och dimma. Parkerade bilen och åkte buss till flygplatsen. Incheckning gick bra och snabbt. Flyget avgick prick 07.00 och en behaglig resa ner till Samos. Manolos väntade på oss med en hyrbil. Vi pratade lite om vår bil. Ska resa till Samos stad på måndag och besöka några myndigheter. Åsa och Marco mötte oss på flygplatsen. Vi stuvade in bagage och ungar i bilen och Marcos hyrda fyrhjuling, for sedan upp till Pagondas. Jag kunde konstatera att inga av våra träd förstörts av den brand som varit uppe vid "tyskarnas hus". Vi åt lunch på torget där vi träffade en del gamla bekanta. Jag skjutsade Jessica och Mikael ner till Pythagorio till Åsa och Marco. Det var bad som gällde medan vi ordnade med huset. Stavros har skördat vår lök och det var bra. Birgitta städade och torkade golv och altan, den senare från salt troligen från vatten bomningen vid branden. På eftermiddagen for jag och Birgitta ner till badet, dock ej för bad. Vi samlades hos Åsa och Marco för att senare gå ut och äta middag. Efter en promenad nere vid hamnen och piren for vi sen hem, vi var trötta efter lång dags färd.

Branden ovanför vår olivlund (t.h). Det var nära! © foto: Bengt Ahlstrand                                                       Matdags, torget Pagonda. Jessica, Marco, Åsa, Birgitta, Mikael och jag. © foto: Bengt Ahlstrand

Branden ovanför vår olivlund (t.h). Det var nära!       Matdags, torget Pagonda. Jessica, Marco, Åsa, Birgitta, Mikael och jag.

© foto: Bengt Ahlstrand                                                                      foto: personal

 Söndag 2 sep: Vaknade tidigt och spolade taket samt solpanelen för varmvattenberedaren. Skördade Okra frön (bámies)  för höstens sådd. Åsa och Marco kom upp till oss och vi körde en guidad tur till vattenkällan och delar av olivlunden. Branden ovanför vår lund, vi har haft tur att inga av våra olivträd skadats. Tera och Kostas tutade på gatan och önskade oss välkomna och Julia ringde och frågade när vi kommer till dom. Efter kaffe på altanen for vi mot Balos för bad. Skönt i vattnet var det, även jag tyckte det. Snorklade och njöt, det är varmt. Jessica och Mikael dök efter fina stenar och sjöborrar. Efter ett par timmar vid stranden kurrade det i magarna så det var dags att gå till Stellas Taverna. Stella blev glad att se oss. Nikos hade fullt upp med gäster och att busa med alla. Vi åt gott. Hos Nikos och Stella såg jag hur torrt det har varit här på Samos. Hemresan gick via Koumeika med det vackra torget. Åsa fick en ordentlig träning på att köra fyrhjuling i branta och smala serpentinvägar. Marco, sa att Åsa inte gillade sådana vägar. Men rapport från baksätet i bilen sa att dom sett henne le, gjorde min lugn. Alla turades om att åka med på fyrhjulingen. Mikael provade även att köra. I Hora tankade vi upp bilen och fyrhjulingen. Åsa ville till farmen så jag ringde Julia, vi var välkomna. Det blev några turer med fyrhjulingen innan vi alla var på plats. Julia var glad att vi kom. Vi gick runt och tittade på djuren och de 15 smågrisar som föds under vår bortavaro. Stavros var uppe i bergen med getterna. Julia insisterade på att vi skulle äta med dom och Stavros ville träffa oss så vi tackade. Pärlan mådde bra. Stavros kom hem med getterna och det var ett varmt möte, han släppte väskan och jag fick en bamsekram. Det var en uppsluppen måltid med goda skratt, god mat. Åsa, Jessica, Marco och Mikael trivdes och blev genast deras vänner. Sent bar det av hem till Pagondas och en öl på altan för den som ville, vatten till resten.

Stellas taverna i Balos. Birgitta, Mikael, Åsa, Bengt och Marco. © foto: Bengt Ahlstrand

Stellas taverna i Balos. Birgitta, Mikael, Åsa, Bengt och Marco.

foto: Jessica Segerström

Måndag 3 sep: På morgonen gick jag en vända upp mot tyskarnas hus. Branden stoppade vid grusvägen ovanför vår olivlund. Jag skjutsade Birgitta, Jessica och Mikael till badstranden i Pythagorio, där Åsa och Marco mötte upp. Jag åka vidare till polisen i Samos stad för att jobba vidare på mitt uppehållstillstånd. Efter att ha väntat någon timma fick jag besked att det var polisen i Pythagorio som handhar mitt ärende som bosatt i Pagonda. Det var bara att fara till baka och besöka polisstationen i Pythagorio. I Pythagorio gick det undan, jag fick prata med en trevlig och gemytlig polis, Stathis. Han berättade vidare vad jag behövde göra för att få mitt tillstånd klart. Jag jobbar vidare på det. Vid stranden var det aktiviteter. Bad och fri dykning med snorkel. Vi åt lunch på stranden. Varmt och skönt i havet och en massa fina segelbåtar på redden. På hemvägen for vi via Ireon och jag pratade med Manolos och Kostas vad som händer på uppehållsfronten. En del tycker att det är konstigt då vi är med i EU. På kvällen åkte vi alla till Sinadisi för att äta deras berömda pizza. Synd att Emmy var dålig för det vore trevligt att presentera Marco för henne. Nu var det det deras barn som jobbade med servering, snacka om "barnarbete".  så hem och i säng. Birgitta och jag satt på altanen innan vi knoppade in. I morgon ska vi åka hela gänget på utflykt.

Tisdag 4 sep: Potami och vattenfallet är dagens mål. Åsa. Jessica, Mikael och Marco vadade upp till vattenfallet. Birgitta och jag "vaktade kläder". Lite bergsklättring för att se älven från ovan. Mycket folk som fotograferade, allt. Det är lite vatten i älven i år. Så torrt överallt, bladen faller som om det vore höst. Färden gick vidare till en stranden för bad. Det var lite vågor i dag, men snorkla och njuta gick bra ändå. Hungern gav sig till känna så vi for mot Samos stad. Vi stannade utmed havet vid en taverna där vi åt lunch. I kväll ska vi äta hemma, varför inköp hos Bazar och "von" Lidl fick vårt besök. Mycket trevligare tjej i kassan denna gång än i våras då Birgitta och jag var där. Hem för att förbereda för kvällsmaten. Jag vattnade rosor och de blommor som överlevt vattenbombningen. Åsa och Marco kom upp och vi bar ut köksbordet på altanen för att få plats. Det blev några trevliga kvällstimmar innan Åsa och Marco återvände till Pythagorio.

Mikael, Jessica, Åsa och Marco på väg till vattenfallet. © foto: Bengt Ahlstrand     Utsikt över badplatsen vi besökte före lunch. © foto: Bengt Ahlstrand

Mikael, Jessica, Åsa och Marco på väg till vattenfallet. En badplats.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 5 sep: I dag far Mikael, Jessica, Åsa, Marco och Birgitta med en badbåt från Pythagorio till Samiopoula för bad. Dom blir borta hela dagen. Jag jobbar med min registrering i Grekland. Vid 17 tiden for jag ner till Pythagorio för att möta gänget. Fullt ös på badbåten, musik och dans. Dom har haft hur kul som helst vad jag kan förstå, av alla dråpliga berättelser jag fick mig till livs på baren mitt emot hamnplatsen. Jag fick också frukt och ouzo av kapten Jannis (mer känd som Trollet). Två små getter i olikfärgade snusnäsdukar, var med på resan men vilade nu upp sig i en barstol. Vi satt någon timma och pratade över en öl och läsk. Mikael följde sedan med Marco för bad. Vi andra for hem till Pagondas och Åsa gick till deras hotell. Marco och Mikael var på ett strandtivoli och kastade boll mot burkar. Pris fick dom. Hemma lagade jag spagetti och köttfärssås. Det gick åt som smör i solsken.

En flitig liten jungman och en av två killingar med snusnäsduk om halse. © foto: Åsa Segerström     Marco och Mikael dansar på badbåten. © foto: Åsa Segerström     Skepparen Jannis höjer ouzoglaset, jamas. © foto: Åsa Segerström    

En flitig liten jungman och en av två killingar med snusnäsduk om halsen. Marco och Mikael dansar på badbåten. Skepparen Jannis höjer ouzoglaset, jamas.

© foto: Åsa Segerström

Torsdag 6 sep: Jag startade med att åka till polisen i Pythagorio för att ordna mina papper men dom har inte tid. Jag frågade om det gick bra på fredag, ring fick jag till svar. Nog om detta, Åsa och Marco åker söder ut och vi övriga åker norrut i dag. Vi far upp till Vourliotes, en fin bergsby. Där var vi med Kerstin S och åt på en trevlig taverna. Via Kokkari for vi till Samos stad för att äta Gyro Pita. Den inköpta Giro Pita åt vi utmed kajen och kollade båtar. Vidare till Super Market i Samos för inköp till kvällens pizza. Åsa och Marco tittade in på hemvägen.

Fredag 7 sep: Vi sov länge i dag. Jag följde med Stavros till farmen för slackt av två lamm. Birgitta, Jessica och Mikael for till Pythagorio för bad. Jag fick ett halvt lamm med hem, så jag hämtade Birgitta för hjälp att få den i frysen och en del stekte vi i ugnen. På kvällen var vi hos Julia och Stavros på farmen för att äta.

Femton små griskultingar.      Mat på faren. Mickael, Jessica, Birgitta, Åsa, Bengt, Stavros och Julia.

Femton små griskultingar.    Mat på farmen. Mickael, Jessica, Birgitta, Åsa, Bengt, Stavros och Julia.

© foto: Åsa Segerström och Marco De Hooge.

Lördag 8 sep: Tidig väckning i dag. Hemresa för Åsa, Marco, Jessica och Mikael. Åsa och Marco har fattat tycke för Samos, vilket vi tycker är trevligt. Marco vill stanna och Birgitta får fara hem och köra lastbil. Efter det vi lämnat av samtliga på flygplatsen och önskat dem en trevlig resa for vi till Hora och åt en pizza. Lagom till flygplanet startade var vi vid Potokaki och såg planet starta. Nu raskt hem till Pagondas för att städa och plocka undan en del saker, vi har levt lite i en kappsäck denna vecka. Handlade vin till Stavros och Julia att ha med i morgon då dom vill att vi ska komma till farmen. Det är mycket på gång nu. Jag sorterade och klippte bort blasten på våra lökar, det blev en låda så vi klarar oss ett tag. Det är snart dags att sätta ny lök. Nu anlände ett sms. kl.16.30 från Åsa, att de landat på Arlanda flygplats. Under veckan har mamman till Nikos medhjälpare avlidit, begravdes i Fredags. Hon dog i Aten, så det tar någon eller några dagar innan hon anländer Samos för att begravas. Innan kvällsmaten gick vi en runda dels för att Birgitta ville se brandplatsen ovanför oss och dels för att se hur långt husbygget har kommit, som vi följt sedan starten. Vid torget hade vi för avsikt att köpa grekkaffe men specialaffären var tom och utrymd. Vi åt av lammet vi fått från farmen. Sedan tidigt i säng trötta och nöjda.

Söndag 9 sep: Farmen är det som gäller i dag. Efter frukost åker vi dit, för att plocka fikon åt oss. Stavro och jag beger oss ut på fikon jakt, tjugo liter efter någon timma. Vi pressar dom och lägger fikonen i solen för torkning. Det blir även en del arbete åt Julia och Stavros. Siesta sover vi för andra gången på farmen, men det är skönt. Det är kallt i dag i skuggan men 38 grader i solen. På eftermiddagen praktiserar jag som fåraherde det är ett bra jobb. Birgitta och Julia torkade deras fikon i ugnen och pressade dem med socker, kanel, sesamfrön samt muskot, Mesé på kvällen innan vi for hem till Pagondas.

Fikon på tork. © foto: Bengt Ahlstrand

Fikon på tork. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 10 sep: Tidigt upp ur sängen och en snabbfrukost blev det, för min del i dag. Stavros och jag ska åka till Samos stad för att göra diverse inköp. Vi letade sättpotatis med det var tji att hitta några. Jag köpte diverse grönsaksplantor och lite annat smått och gott. Hemma i Pagondas visade Stavros mig ett bra sätt att plantera och sen även hur man lämpligen vattnar. På tal om vatten så kom räkningen på den läcka som jag upptäckte förra våren, 6000 kronor. Men Nikos skall tala med någon på kommunen, då vi näppeligen kunde ana att det var vårt vatten som rann ut i naturen flera hundra meter från vår tomt (Senare fick vi klart för oss att det var på vår tomt, den är tre gånger större än vi trott). På eftermiddagen for vi till Marinopolis för att handla. På hemvägen for vi till Manolos, för att berätta om mitt problem med polisen och mitt uppehållstillstånd. Hyrbilen kostar ju pengar och det känns inte bra, när vi har en egen bil som väntar på att blir registrerad och försäkrad. Några timmar på altan fick avsluta en spännande och händelserik dag.

Sådd av Selleri, Rödbetor, Rädisor, Marola. Plantering av Broccoli och två sorters Kål. © foto: Bengt Ahlstrand

Sådd av Selleri, Rödbetor, Rädisor, Maroli. Plantering av Broccoli och två sorters Kål.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 11 sep: Jag har inte sovit bra i natt, vaknade 02.00 med en hals som sved, månde det vara AC i hyrbilen! Te, honung och vitlök höll mig vid liv till morgonen randades. Men som tapper "bonde" var det bara att kliva upp för att vattna de nyplanterade grönsakerna. Vid lunchtid plockade jag på mig två Amstel och Clas i Sjön katalogen för att bege mig till Nikos. Vi drack ett par öl och diskuterade livet. Birgitta och jag sopade gångaren till huset och vedförrådet. I natt har jag haft bevattning på ett mandarinträd och i natt ska ett av apelsinträden få sin beskärda del. Då jag inte känner mig så bra blir det en vitlöksdrink, en magnecyl eller vad den nu kan heta. Hoppas att jag är piggare i morgon.

Onsdag 12 sep: Gurglade halsen med saltvatten i natt och det lindrade lite av svedan i halsen. Jag har svårt att sova. I dag skall jag ringa polisen i Pythagorio för att ordna med mitt uppehållstillstånd. Hörde den jag söker i bakgrunden men får besked att han inte är där. Vad ska jag göra? For ner till Emmanuel och Kostas i Ireon. Kostas och jag åkte till polisen, mycket palaver men fick en tid i morgon kl. 08,00. Känns så konstigt det skall vara så svårt i ett EU land, det var som jag svarade en näbbig dam på försäkringskassan på Gotland, att på Samos vet dom nog inte vad EU innebär. Undertiden jag var till Pythagorio gick Birgitta brandtornsrundan, som hon kallar soptippsrundan. Den är i alla fall ca 3km lång. Min avreagering på dagens upplevelser blev ett par timmar med en grästrimmer som jag fick låna av Stavros. Kört av hela olivlundens vissnade och gröna ogräs. Maria Vliamos kom förbi med en kasse plommon, det påminner oss att vi har en massa egna plommon på två träd. Fort ut för att skörda. Birgitta bjöd sedan på en god kvälls mat, på altanen. Vi satt där några timmar och njöt av skymningen.

Inget regn torrt, men paraply behövs ändå, för solen. © foto: Bengt Ahlstrand                                            Egen skörd av plommon, klarat sig trots salt vatten bombning! © foto: Bengt Ahlstrand

Inget regn torrt, men paraply behövs ändå, för solen.      Egen skörd av plommon, klarat sig trots salt vatten bombning!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 13 sep: Nu är det klart med mitt uppehållstillstånd. Klocka tjugo minuter före åtta på morgonen kom jag till polisstationen. Där satt Stamati och väntade på mig. Efter två och en halvtimma vandrade jag ut med mitt certifikat. Nu har jag rätt att köpa hus, göra affärer som Emmanuel sa till mig. Nu är det val till helgen och fiestor så vi vet inte om bil registreringen kan ske i morgon eller på onsdag. Vi får se, men nu känns det bra. Stamati var väldigt trevlig som jag uppfattade honom första gången, men han är ensam om att bevilja "invandrare". Han, Stamati skulle vara på flygplatsen klockan åtta men fixade detta ändå, han bad även om ursäkt att det dragit ut på tiden. Så allt väl till sist. Men ett stort tack till Kostas Levisianos, är på sin plats. Kostas berättade i går för polisen, att han går i borgen för mig. Nu behövdes inte det men bra med vänliga och omtänksamma vänner här i Grekland. Nog om detta. Jag vattnade lite i grönsakslanden. Vi for sedan till farmen för att plocka fikon och vända på de fikon som ligger på tork sedan i söndags. Hem igen och vattna. Birgitta kokade plommonmarmelad, mycket gott. Vi har tur som haft Åsa och Marco på besök, mycket gott lämnade dom till oss när dom reste. Bland annat en god leverpastej från von Lidl. Julia ringde och frågade om vi kommer till farmen i morgon på Stavros Fiesta, själklart svarade vi, vi har ju hälsningar från Åsa och Marco till Stavros. Lite Mesé och vin på kvällen.

Fredag 14 sep: Jag ägnade förmiddagen åt min skrivare till datorn, får ingen fart på den trots byte av färgpatroner. Vi lunchtid åkte vi till Samos stad för att handla leverpastej hos slaktaren von Lidl. Presenter till Stavros, marsipangodis från Åsa och Marco och vin från oss. När vi kom hem fann vi tre säckar getgödsel vid porten från Stavros. Det kommer väl till pass i grönsakslanden. Bevattning av land och Sharon trädet. På kvällen vandrade vi ner till farmen för att fira Stavros. Där satt två snygga flickor, Irini och Stamatia, som är Stavros döttrar. Det blev en trevlig kväll med Julias goda mat. Birgitta överlämnade presenter från Åsa, Marco och oss på en klockren grekiska, bravo hojtade Stavros. Vi bröt upp tidigt då vi vet att båda skall upp tidigt nästa dag. Jag är städslad för slakt på söndag. En ölkorv och ett glas vin på altanen avslutade en trevlig kväll. Det har slutat blåsa och varma vindar råder.

Lördag 15 sep: Skönt med sovmorgon i dag. Även om det inte blev så sent i går på Stavros Fiesta. Ägarna kom förbi medan vi frukosterade på altan. Möjligen berodde besöket på den enorma vattenräkningen på grund av läckan som vi upptäckte här i våras. Vår grönsakshandlare "Tony" kom i dag. Birgitta handlade det vi behövde, resten gav han oss som vanligt. Vi försökte gå därifrån men han insisterade på att ge oss mer än vi köper. Senare kom han med en kvinna och ropade. Hon vill att jag ska följa med henne till Ireon på måndag och titta på ett hus. Det visade sig vara Stavros syster och jag vet inte varför just jag skall åka med henne till Ireon. Sedan åkte Birgitta och jag till Karlovassi och köpte glass och fönstershoppade det är billigast så. Ett e-mail från Hans P talade om för oss att Meta, Harry och Hans anlänt till Dalarna efter en vecka i Norrland. På kvällen åt vi ugns bakad lamm, då vi troligen får mer kött i morgon i samband med slakten. Vi har för litet utrymme för frysta varor. Nu ställer vi klockan på ringning för tidig uppgång i morgon.

Söndag 16 sep: Väckarklockan ringer, vad händer, jo jag är trött. Konstigt vaknar normalt tidigt varje morgon och är pigg, men med väckning då är man trött. Frukost, kaffe och smörgås sedan iväg till farmen. Där bjuds vi på frukost, omelett. Sedan slaktar jag och Stavros två stycken får. Vad jag kan förstå så är det inte bra med fåren, så inga tarmar sparas. Det är ju annars Birgittas jobb att skölja och rensa tarmar till Lokaniko. Senare visar Stavros mig tabletter och undrar om jag vill hjälpa till att avmaska fåren. Det blir några timmars svettigt arbete att fånga in och ge dom tabletter, olika doser efter storlek. Jag testar den vanliga metoden med massage av svalg som vi gjort på hundarna. Det fungerade alldeles utmärkt. När vi är klara med avmaskning kommer Terna och Kostas och vi äter lunch tillsammans. Efter lunchen far alla till Pagondas för att rösta, det är ett tidigarelagt val i år. Birgitta och jag vaktar djuren som vi skämmer bort efter bästa förmåga. Två smågrisar får nytt hem i Mitilini. På kvällen är jag fåraherde tillsammans med Stavros, när skymningen sänker sig över dalen ser jag nymånen och känner doften från spiskummin, då inser jag mer än någonsin att detta är livet. Birgitta och Julia plockade mer fikon för vinterbehovet. Meze och vin avslutar en skön arbetsdag.

Måndag 17 sep: Klockan 10 på förmiddagen for vi ner mot Ireon med Stavros syster Georgia för att titta på en farm som vi  misstänkte var till salu. Jannis heter ägaren, en gammal man, med förslitna leder och ett helt apotek på köksbordet. Men glad och trevlig ändå. Georgia tror att vi har pengar att köpa farmen. Det var stort och låg med en bedårande utsikt och många hus. Vi talade om att vi inte har pengar att köpa och att vi är för gamla för att köpa en farm. Jannis var glad ändå och bjöd på Fava och ville vi skulle komma på lördag och äta och dricka vin. Vi tackade artigt nej och talade om att vi får två vänner från Sverige på besök. Hundvalp problem igen, en valp har förirrat sig in till oss och mamman försöker locka hem den, men benen är ju för korta för att ta sig upp samma vägen som hon kom ner. Jag fick rycka ut igen och den lilla valpen kröp halvt rädd och halvt förtröstansfullt upp i min famn för att bli buren i säkerhet, allt under moderns vakande öga. Det är lite blandade känslor som man upplever detta. Harry och jag satt på trappan till fäboden i Korpholen när en bofinkshona åt ur min hand, märkligt tyckte jag, men hon hade en gökunge i sitt rede därav modet att äta ur min hand. På eftermiddag jobbade jag med bevattning och "solina" till vattenkällaren, som sinade i går. På kvällen gick vi upp för att se om valpen hittat hem till sig. Vi vandrade vidare över berget och fick en skön kvällspromenad. Meta ringde på Skype telefon men det fungerade dåligt, Birgitta hörde Meta men hon hörde inte Birgitta. Jag kollade Med Lars J hemma på Jonheden och den fungerade bra. Fick även höra att vi blir ståndsmässigt hämtade när vi kommer hem, Lars har bytt bil till en fyrhjulsdriven minibuss med sköna säten, kaptensstolar inte illa. Stavros ringde och meddelade att vi åker till Karlovassi i morgon och handlar en cistern till oss bland annat.

Tisdag 18 sep: Tidigt uppe och väntar på Stavros. Vi skall åka till Karlovassi för att handla mat till djuren och en stor vattentank till vår trädgårdsodling. Vi valde två olika företag som säljer vattencisterner, det skilde 1000 SEK från den ena till den andra butiken, inte bara det tanken som var dyrast rymde 1100 liter och den billigare rymde 1500 liter. När vi for till kvarnen för inköp av djurfoder var den stängd, hela kvarteret skall rivas och en stor skola ska byggas där. Med förfrågan på närliggande bensinstation fick vi veta veta vart den nybyggda kvarnen flyttat. Hemma i Pagondas lyfte vi upp cistern via muren från gatan då den var för stor för porten. Stavros och jag gick upp till "stern" och vi tömde den helt och jag fick i uppdrag att sedan skyffla ur sten och lersediment som samlats under en massa år. Där fanns även hundvalpen från i går. Vi gav den vatten och bröd indränkt i olivolja, på Stavros inrådan. Är det ingen som äger eller bryr sig i den så tar vi den till farmen. Tiken kom för att hämta valpen, men var för rädd att komma nära oss, Birgitta bar valpen mot mamman men valpen vände tillbaka mot Birgitta. Det blev ett försök till, Birgitta pratade lugnande till mamman som till slut inväntade valpen. Jag städade färdigt "stern". På kvällen kom Inga-Maj förbi och pratade en stund med Birgitta.

Rengöring av flera års avlagringar i källan. © foto: Bengt Ahlstrand                                   En trött liten valp gömmer sig i bergsskrevan vid vår källa. © foto: Bengt Ahlstrand                                        En 1500 liters cistern till våra grönsaksland. © foto: Bengt Ahlstrand

Rengöring av flera års avlagringar i "stern".   En trött liten valp gömmer sig i bergsskrevan vid vår "stern".   En 1500 liters cistern till våra grönsaksland.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 12 sep: Birgitta och Inga-Maj gav sig tidigt iväg på en långpromenad, själv vaktade jag sängen så ingen skall ta den. Jag ska åka med Emanuel till Samos stad för att äntligen få bilen överförd i mitt namn. Det var några timmars väntan, faxande och pratande innan allt blev klart. Därefter for vi till ett försäkringsbolag det tog bara en halv timma. Men får åka tillbaka till bolaget om någon dag för att betala och få alla papper. Nu fick jag en tillfällig försäkran tills det allt är klart. Hur skulle jag klara mig utan Emanuel och Kostas hjälp? Kanske mindre pratande om all konversation ska ske på engelska. Hem till Birgitta för lunch. Birgitta är livsfarlig att lämna ensam, hon städar klädskåp och lådor och frågar: "Är detta något att spara". Men hon har nog rätt i att jag "aldrig kommer att sätta på mig den, den och den", någon gång. Några timmar på altanen innan vi åker till Hora för att handla slang (solina), flottör till vattentanken. Jag bad om 20 meter sen läste jag 25 på rullen så jag tog hela rullen, mycket pengar blev det. När jag kom hem kollade jag  kvittot och det var 50 meter "solina" 25 mm i diameter. Så det kan bli. Men nu klarar vi bevattningen av större delen av vår "trädgård". Vi gick upp till källan för att kolla hur det såg ut, men vi städar inget mer. Pizza (Det du, Thomas) på altanen fick avsluta en bra dag.

Torsdag 20 sep: Äntligen är allt klart med vår bil. Problem med höger framdäck, tomt var det när Kostas och jag hämtade den i garaget i Pagonda. Fram med fot pumpen för att fylla däcket så att det gick att åka. Jag gick in på banken i Pagonda för att ta ut pengar till bilhyran och slutlikviden för bilköpet. Dator krångel, men jag skickade in Kostas så det löste sig. Jag skrev på ett uttagskvitto och lämnade motboken för att hämta den i morgon, pengarna fick Kostas direkt. Jag åkte sedan ner till Emanuel för att fylla på däcket och kollade de andra tre däcken. "Vill du tvätta bilen" sa Emanuel. Han fick kundbesök så jag fyllde klart däcken med luft och började tvätta bilen. Bravo, sa Emanuel, men jag gör det snabbare än du, det är mitt jobb och tvättade färdigt bilen. Hem till Pagonda för lunch och arbete med stern och solina. På efter middagen for vi till farmen. Birgitta för att göra klart fikonen och för att paketera. Jag och Stavro vallade fåren och getterna, Dragos en getabock var i dag mycket lättsinnig, han kan jagar brudar han. Frustande, tungan gick som en lärkvinge och ett idogt jagande efter getbrudar blev nästan parodiskt mot slutet. Påminde säkert om syner från något dansställe, någonstans i Sverige, Vi avslutade kvällen på farmen med mat och ett glas vin. Julia och Stavros har en inneboende, en Salamander som är duktig på att fånga insekter. Efter en jakt över väggen med lyckad utgång, fick Salamandern en spontan applåd från oss.

Bengt Ahlstrand är nu lycklig för att ha en bil i Grekland.© foto: Bengt Ahlstrand

Bengt Ahlstrand är nu lycklig för att ha en bil i Grekland.

 foto: Birgitta Ahlstrand.

Fredag 21 sep: Upp tidigt för att svabba ur leran ur vattenkällan "stern". Stavros kommer för att hjälpa mig med kopplingar. Det går som tåget, allt fixat på några minuter och för arbetet med städning av "stern" fick jag godkänt. Nu är det bara att avvakta ny tillrinning direkt till vattentanken. När jag hämtade min bankbok på "Böndernas bank" så langades bankboken, som en hink i en langarkedja, till mig vid dörren. Ja livet är festligare och lättsammare i bergsbyn. Birgitta och jag for in till Samos stad för att göra en del inköp, några även åt Stavro. Vi satt på stora torget mot hamnen och lyssnade på Indian musik och såg på dans, det var suggestivt och medryckande. Vi köpte en Dvd av dem, med dans och musik. Hem och av med stadskläderna, varmt så det är skönast att sitta i skuggan och läsa samt dricka mycket vatten. Triandafilio (Filio) ringde på och överlämnade tre stora druvklasar till Birgitta och en puss på kinden. Thomas O, spagetti med tonfiskröra och vitlök bjöd jag Birgitta på. Vattningen av landen gick nu på 15 minuter med nya tanken, och en 25 mm slang gjorde så att jag fick ett bra tryck på vattnet. Vi odlar i små diken och fyller dem med vatten. Sedan avslutade vi kvällen med Doobidoo, Tina Ahlin är ju så bra.

Vår vattenkälla i djupet av en bergsskreva.     Sakta fylls vår rengjorda Stern (vattenbasäng)     Vår inköpta Stern är nu klar för att brukas.     Vår grönsaksodling får nu smidig bevatten från tanken.

Rengöring av "stern", vattenkällan. Vattentanken.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 22 sep: Efter morgonsysslorna far vi till flygplatsen för att möta Kerstin och Nicke som anländer för två veckors ledighet på Samos. Jag inhandlar två svala Amstel som vi njuter av på deras hotellrumm. Hotellet är det samma som i våras. Senare går vi ner till hamnen i Pythagorio för ännu en öl och flickorna en frapé. Ägaren ville att Birgitta och jag skall komma till hans restaurang i vinter och äta Mesé med honom och fiskegubbarna. Otroligt vad folk blir glada när dom får klart för sig att vi har hus och bor här stora delar av året. Det är lika överallt. Vi lagar mat för i kväll kommer Kerstin och Nicke hit till oss på kvälls Mesé, ouzo och vin. Jag hämtar dem klocka sex i Pythagorio. Det blir en trevlig kväll med god mat och glada skratt. Nicke hade på sig sina nya byxor. Våra damer lurade in oss i en klädbutik, det heter visst så där det hänger saker som man kan gå in i ett litet rum och ta på sig. Jag hade redan förträngt påsen, med mina byxor. Men lovade högtidligt att ha dom på någon gång. Även om de var billiga, ryade hustrun, så måste du använda byxorna. Får väl överraska någon dag. Kerstin visade mig på ett par blommiga shorts, men nej skrek samma hustru. Hon minns allt för väl ett inköp hon gjorde för många år sedan. Hustrun inköpte ett par shorts och skjorta i något blommigt. Nu var goda råd dyra, hur ska jag klara mig från detta. Då jag inte liknar skyltdockan, som hon såg kläderna på, den var lång och stilig. Jag skulle mannekänga var det bestämt. Nicke och Kerstin var hemma hos oss. Jag drog ner shortsen så långt det gick i skydd av skjortan. Åskådarna låg dubbla av skratt vid åsynen av detta. Jag använde skjortan många gånger. Shortsen däremot lämnade boningen på underliga vägar, vet ännu inte hur det gick till. Somliga obekräftade rykten talar om att jag trampar på dem dagligen. Vad då trampar, trasmattorna är ju det enda jag brukar gå på. Nog om denna utvikning. Kerstin och Nicke åkte hem till hotellet.

Nicke har mycket att berätta för Birgitta (blondinen tv Kerstin th), "Nu är vi änligen här"

Birgitta och jag möter Nicke och Kerstin vid flygplatsen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 23 sep: Stavros frågade i går kväll om jag kunde hjälpa till med slakten av den stora baggen, så klockan nio var jag på farmen för att bistå. Baggen är stark och hård, han har de senaste dagarna med viss framgång försökt att riva en mur och flyttar foderhäcken med några välriktade anfall med sina kraftiga horn. I övrigt är han snäll och timid, när han blir kliad mellan hornen. Stavros och jag skördade fikon till grisarna och sågade ved till ugnen. Under tiden var familjen Hedlund och Birgitta i Ireon för att köpa grönsaker, som vi ska ha med till farmen. Vi åt en god middag på Farmen, som baggen var delaktig i. Niko, som han numer heter här på Samos och Kerstin trivdes utmärkt och njöt av stillheten, djuren och Julias mat. På eftermiddagen for vi hem var och en till sig. Jag kontrollerade "stern" jag vill ha koll på vattennivån, då cistern var påfylld i morse. Det är bra tillrinning av vatten till den numer rengjorda "stern". När Stavros hörde det, frågade han om vi kan odla tillsammans hos oss som har vatten. Det gläder Birgitta och mig att kunna göra något för dem, dom har nästan inget vatten på farmen. Samtidigt får vi kunskap om odlingsperioder och tillvägagångsätt. Vi fick kött med oss hem. Kvällen avnjöt vi en DVD om indiandans och musik. Vi köpte den i Samos stad där ett gäng indianer uppträdde på ett av torgen. Flöjter dans och suggestiv musik. Hans P ringde på Skype telefon och ville kontrollera hörbarhet med mobil koppling. En greksallad och ett glas vin fick avsluta en skön och härlig dag.

Måndag 24 sep: Vid frukosten på altanen ropade Inga-Maj och frågade om Birgitta ville följa med på en promenad. Jag blev även erbjuden men tackade nej, damer pratar mycket och då är det bäst att dom är ensamma. Jag hämtade dricksvatten och andra småsysslor under tiden. "Klockan klämtar för dig", nej då det var Niko och Kerstin som kom. Vi fikade, sedan beslöt vi att åka till Platanos för lunch. Det är så härligt att sitta där på torget med tre tavernor och ibland behöva dra in fötterna när det kommer bilar. Vi hade en backande jeep framför oss, vi förstår den föraren när han insåg att han behövde kryssa mellan borden. Men "vi vana" vet ju hur det är. Kerstin och Niko bjöd oss på lunchen, det tackar vi artigt för. Sedan bar det av mot Samos stad för diverse inköp, dock inte hos "von Lidl". Birgitta och jag städade i trädgården och Niko hjälpte mig med fräsen, ja jordfräsen vill säga. Vattnade gamla lök landet, det är för torrt för att jag ska kunna fräsa upp det inför nyplantering. Vi åt en linssoppa innan det var dags att inta ryggläge.

Tisdag 25 sep: Upp tidigt, dock inte med tuppen, han var tidigare. Stavros kom och hade med lök som vi planterade. Vi monterade även en flottör i vattentanken, då den fylls på fort trots torkan. Stavros gladdes åt vattentillgången och undrade om vi kunde sätta mer lök. Det kan vi, skall ju räcka åt oss alla. Vi körde även jordfräs i landet närmast huset. Niko och Kerstin kom och vi for ut på en skön tur mot Samos stad och Niko badade medan vi gissade hur kallt det var i  vattnet. Mot Paraskevi och restaurangen, dit vi brukar åka. Amstel time, nja blev Alfa ett gammal grekiskt öl. Jag frågade om man kunde sänka musiken som dom startade när vi kom, min Tinnitus gillar lugnt och tyst omgivning. Det var inga problem. När jag läste i vårens dagbok såg jag att det var hög musik då med. Vi åt gott och njöt av livet. Hemfärden gick över bergen hem till Pagondas där vi avnjöt en kopp kaffe innan Hedlunds åkte hem till sig. Varm och skön dag har det varit, blåsten har gett sig för denna gång. Birgitta och jag knoppade in ganska tidigt, vi är trötta men njuter av livet.

Stavro fick i gång vår jordfräs, ville inte släppa den ifrån sig.     Amsteldags!Tji Amstel men det fick gå ändå. Maten var god.Niko, Kerstin och Birgitta.

Stavro fräser vårt land. Nicke, Kerstin och Birgitta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 26 sep: Vaknade tidigt och myllade grönsaksland och fräste upp gamla grönsakslandet. Kerstin och Niko kom och hämtade oss. Kerstin har köpt en hållare för kaffefilter, så vi kan bjuda på Zoega kaffe som dom gav oss när de anlände hit till Samos. Sedan for vi i väg mot sydvästra delen av ön. Vid det vackra torget i Koumeika stannade vi för Amstel och Mesé. Medan vi njöt av den goda Mesé, kom Stella från Balos i en taxi, hon var jäktad och ropade vi får prata nästa gång vi träffas. Vi for sedan vidare ut mot Votsalakia och Limnionas de verkliga turistorterna på Samos, glass var det som gällde. Niko ville inte bada där och jag förstår honom, solbadare låg som packade sillar. Snabbt hem till Pagonda för i kväll ska vi äta på Torget. Vi gick en "stadsvandring" och när vi hälsade på Inga-Maj och Nikos grannar, Frederiki och Vasili, bjöd dem in oss på fikon, nötter och inlagda fikon i honung. Ouzo tackade vi artigt nej till. Vi satt där en stund och fick även en husesyn, jag har aldrig varit inne hos dem under alla år jag varit här. Gott och trevligt. En promenad ner till torget och mat. Vi åt gott och njöt av denna varma och sköna kväll.

Gamla kökslandet nyfräst för sådd av Marouli.     Den gamal och vackra platanos trädet på torget i Koumeika.     Kerstin, Niko och Birgitta i väntan på meze på torget i Koumeika.

Kökslandet nyfräst, Torget Koumeika, Kerstin, Nicke och Birgitta väntar på Mesé.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 27 sep: En morgon promenad blev det i dag, min första och Birgittas fjärde den här veckan. Jag skarvar "solina" (slangar) och vattnar fruktträd på morgonen. Stavros tycker att landet jag fräst var bra, så där kan vi plantera sallad, Maroli. I dag blir det en lugn dag vid havet. Vi är nog lite trötta på att åka runt på Samos, hela dagar. I dag är det dock Potokaki som gäller. Jag far runt för att få hjälp med ett framdäck som pyser ut på några dagar. Var lite ängslig när jag sakta for ner för att få luft i däcket. I morgon kanske det löser sig på en mack i Hora. Jag for till badet också och låg i solen en stund, men övergick till att promenera utmed stranden. På kvällen promenerade vi i Pythagorio och tittade på båtar och små fina gränder, (se bilder). Hamnade på en trevlig restaurang och åt gott, glad och trevlig personal. Kaffe hos Hedlunds innan vi for hem till Pagonda.

Birgitta kikar ut över havet från en liten vacker gränd.     Gränd i Pyhtagorio.     Vacker väggmålning i Pyhtagorio.    En lugn och vacker gränd i Pyhtagorio.

Några vyer i Pythagorio gränder. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 28 sep: Startade dagen med att vattna grönsakslanden och spred ut getgödsel på lök landen. "Grönsakerna" utmed muren och gatan fick sedan en duvning med sekatör. Jag och Niko H åkte ned till Hora med bilarna, jag för att försöka få mitt däck lagat och Niko H för att eventuellt köra mig hem om jag blir tvungen att lämna bilen. "No problem" sa den gamle mack ägaren för tredje eller fjärde gången och pekade på luftklockan. Nu tröttnar jag på hans mack. Jag far till Emanuel i Ireon och får tipps om mackarna efter Pythagorio. Niko åker upp till Pagonda och hämtar fruarna och jag far till macken. Det blir ett nytt däck á 40 euro vilket jag tycker är billigt. Parkerar vår bil där och åker i Hedlunds bil vidare till Samos stad för att kolla färjetrafiken till någon ö. Men säsongen är över så vi kommer inte dit och hem samma dag. Vi får fundera vidare. Mat intar vi utmed huvudgatan, mätta blir vi. Pizza för min del. Spagetti för Niko H och damerna kycklingsallad. Amstel och vatten. Jag besöker OTE för att skrämma upp ledningen för ADSL. Så nu får vi se om det blir något avbrott i dagboken på grund av problem med ny ADSL linjen. Nicke och Kerstin kom upp på kvällen för att äta med oss. Birgitta lagade till lamm från farmen och Brian, det du Gunn-Britt O. Hedlunds köpte grönsaker och två flaskor gott rödvin, från Grekland. En verkligt mysig kväll på altanen. Månsken och ljumma vindar 27 grader kl. 22.00. Vad mer kan man önska sig.

Birgittas goda Briam. Det du Gunn-Britt!

Birgittas Brian

foto: Nicke Hedlund

Lördag 29 sep: Det är sovmorgon anbefalld. När vi vaknade gick vi vår morgonvolta, denna dag utökad till ett  lagerbladsträd. Birgitta behöver mer lagerblad till sina "Sika", fikon. När vi frukosterade såg vi en liten lastbil som bogserade bort gamla bilvrak utmed huvudvägen. Nu blir det ju problem att visa var vårt hus ligger. "När du är i jämnhöjd med brandbilen så ser du vårt hus upp till höger" gäller ju inte längre. Men å andra sidan ser det trevligare ut utmed genomfarten. På eftermiddagen gick vi till farmen, Birgitta för att avsluta inläggning av fikon och jag för att höstbeskära vinstockar. Getter och får älskar vin bladen. Ingen volta med får och getter behövs i dag. Vi åt fasoladha och njöt av livet. Hemma i Pagonda tittade vi på Babben och Doobidoo, via Svt Lars R ringde på en löddrig Skype ledning. Dom är nu tillbaka i Knutsgårdarna efter en lång bilfärd i Europa.

Söndag 30 sep: Vattnade blomrabatter och rosor på morgonen. I dag skall vi fara till vattenfallet i Potami. Det är lite vatten men det är inte så konstigt med den brist på regn som varit det sista året. Vi vadade in till första fallet. Men vi gamlingar ville inte ta oss upp till nästa nivå. Det var så kallt i vattnet så benen domnade, Birgitta som slog ankeln i en sten märkte det först när vi kom tillbaka och upp på land och såg ett blåmärket. Det var skönt att känna kroppen avkyld i flera timmar. Vi funderar på att fara tillbaka varje morgon!!!! Hungern gör sig påmind efter detta svala bad. Vi hittade en trevlig Taverna där vi åt gott, pojkarna kyckling och flickorna Aubergin kokt i olivolja och tomat. Sedan for vi via Hora för att handla. Åsa är på väg upp till Jonheden för att kontrollera posten. Inga oväntade räkningar. Saknar dock några för Gagnefs Älvtrafik. Avslutade kvällen med att titta på Babben och Co.

Måndag 1 okt: Klockan ställd på väckning, jag och Stavro skall åka in till Vathy, Samos huvudstad för diverse inköp. Bland annat 40 plantor Maroli (sallad) som jag skall plantera i trädgårdslandet närmast huset. På hemvägen åker vi till kommunhuset för att Stavro vill prata med dem om vår hiskliga vattenräkning. Har vi tur kan vår kostnad sträcka sig till 300 Euro cirka 3000 svenska pengar. Vi får se var det handlar, Stavro skall prata med en kille som jobbar på kommun. Vi planterade och vattnade medan Birgitta och Inga-Maj gick en lång promenad på ca 1,5 mil. Nicke och Kerstin var hit och hämtade oss för att resa till Balos. Vi åt lunch hos Stella och Niko i Balos. Stella vinkad åt mig och Birgitta att följa med ut till vägen. Georges och Mary kom med varor som dom handlat åt Stella. Pussar och kramar och en inbjudan att komma till dom i kväll. Vi avböjde och sa att vi kommer en annan kväll. Stella och Niko bjöd in oss till att fira jul. Vi får se hur det blir med julfirandet. Hem till Pagonda och körde jordfräs på andra avsatsen, där vinrankorna var planterade, dem fick stryk av saltvattnet under branden. Får plantera grönsaker där så länge. På kvällen gästade vi Sinadisi för att äta. Emmy S var nu frisk och det var trevligt att träffa henne. Hon var glad och sprallig. En tur in till nattlivet i Pythagorio avslutade kvällen. Det blev mest segelbåtar som beskådades. Trötta och mätta begav vi oss var och en till sig.

Vår nu mer välskötta grönsaksodling. I förgrunden Maroli.     Kerstin, Niko, Bengt och Birgitta äter gott på Sinandisi.

       Vår numera välskötta grönsaksodling. I förgrunden Maroli.  Kerstin, Nicke, jag och Birgitta på Sinadisi.

© foto: Bengt Ahlstrand   foto: Emmy Spanos

Tisdag 2 okt: Startade morgonen med att vattna den i går planterade Maroli. Skön härlig luft 22 grader inbjöd till en morgonpromenad runt brandtornet. Birgitta handlade grönsaker av Niko, en som har bra grönsaker men lite dyrare än de andra. Jag körde jordfräs någon timma, vattnade i går för att inte fräsen skulle rymma med mig hängande efter. Kerstin och Niko hämtade oss för Amstel och en matbit i Mykali. Trevligt ställe där Birgitta och jag åt i våras. Det blev lite tid över för ett dopp i Medelhavet. Glass, hojtade hustrun varför vi på hemvägen stannade i Pythagorio och köpte kulglass och tittade på gårdagens segelbåtar fast i dagsljus. Birgitta lagar mat och jag hackar ogräs, vattnar rosor och pelargoner. På kvällen åker jag ner till Pythagorio för att hämta Kerstin och Niko. Vi skall äta hos oss i Pagondas. En taxi tar sedan hem Hedlunds till hotellet.

Birgitta, Bengt och Kestin njuter av maten Niko får fota, men njöt han med.

Birgitta, jag och Kerstin på vår altan.

foto: Nicke Hedlund

Onsdag 3 okt: Efter morgon promenaden åker och vi via Ireon, för att ta ut pengar i bankomat för att betala bilförsäkring, Här gäller ännu inte betalning via Internet, vad jag vet, utan jag far till Samos stad för att hämta försäkringsbrevet och för att betala. Niko och Kerstin är också med för att fönster shoppa. Jag får leta en hel del och fråga mig fram efter försäkrings bolagets kontor, trots att det inte var längesedan Manuel och jag var där. Ouzo flaskan får påfyllning på Ouzofabriken. Birgitta köper två fina Grekiska kokböcker, som är skrivna på svenska. Vi äter gott hos Spanos systers taverna, inne i Samos stad. Hon är glad och trevlig. Vi åker sedan hem till Pagonda. Birgitta friterar squashblommor som vi skall ha med till farmen, jag skall hjälpa Stavros med plåtarbete. Vi bygger nytt tak till getter och lamm. Julia bjuder på mat och Birgitta bjuder på friterade squashblommor. Vi vandrar hem till Pagonda.

Vi åt hos Spanos syter i Samos stad.     Niko, Jag, Birgitta och Kerstin. Foto personal.    Nyfångad fisk.

Vi åt hos Spanos syster i Samos stad. Nicke, Bengt, Birgitta och Kerstin.

foto: personal © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 4 okt: I dag skjutsar jag ner Birgitta till Pythagorio för att med Kerstin och Nicke åka båt till Samiopoulo. En heldag med bad och mat. Två små getter busade med en affärs ägare, försökte att ödelägga en skohylla. På bilden syns en sko på den vänstra getens horn. Jag åker till farmen för att hjälpa Stavro att bygga klart taket på gethuset och annat arbete. Jag tog ner Pärlan, vår svenska Opel, till farmen. Tillbaka i Pagonda var det trädgårdsarbete som gällde innan jag åker ner för att hämta Birgitta. Badresenärerna har haft en mycket behaglig dag. God mat, vin och trevlig skeppare. Vi gör ett besök på Lisas, en svenska som bor i Pythagorio och jobbar där under turistsäsongen, taverna för en amstel innan vi far hem. Lisa och hennes syster Line, som är här för Lisas bröllop dök upp och pratade med oss. Birgitta och jag for sedan till Ireon för att handla mat. Det är teflon i huvudet! Jag glömde en kasse och fick åka tillbaka för att hämta den med bland annat lokaniko, korv. Lagade sedan en omelett som vi avnjöt på altanen.

Två busungar försöker riva en skohylla.     Två glada damer avnjuter maten på Samiopoula.     Sol och bad och en badbåt.     Badbåten som tog Birgitta, Kerstin och Niko till Samiopoula.     Kerstin och Niko äter och njuter av dagen.      Tavera, den enda på ön Samiopoula.

Bilder från badbåten till Samiopoulo.

Foto: Niko Hedlund och Birgitta Ahlstrand

Fredag 5 okt: Morgon volta via brandtornet och frukost på altanen innan vi hämtar Kerstin och Niko för en förmiddag i Ireon. Vi vandrar omkring bland affärer och hotell och talade om de gånger vi bott i Ireon. En amstel och iste slank ner på en uteservering. Det blev även lunch med utsikt mot havet där brandflyget hämtade vatten till en brand vid Konstandinos ett område nära Manolates det vackraste området på ön enligt en man på tavernan. I kväll är vi bjudna på middag hos Kerstin och Niko. Vi parkerade och gick till deras studio. Då upptäckte jag att sulan på min doja lossnat. Många skratt blev det om min sko. En ouzo på balkongen innan vi gick en promenad utmed hamnen för att sedan hamna på Taverna Afrodite. Kall mat fick Kerstin, Birgitta och Niko, osten hade inte ens smält. Otrevlig kypare, som dock bad om ursäkt när han stärkt sig med några ouzo. Men vi går aldrig dit någon mer gång. Men maten var god när den väl serverades varm. Vi fick varsin drink innan vi gick. Hustrun tyckte att jag gick konstigt, som Mr Beem ungefär, men jag ville ha alla detaljer av skon, sulan med hem. Jag får inhandla lim av något slag. Ett stort tack, till Kerstin och Niko för medlidande och mat. 

Våra rosenbuskar som vi planterat.     Ett brandflyg lastar vatten i buken för att flyga och bomba branden.     Fattig man, "slog en sula på parketten".

Våra rosenbuskar vi planterat. Brandflyget lastar vatten. Fattig man, "slog en sula på parketten"!

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 6 okt: Vid dagens morgonvolta pratade jag med brandkillarna uppe i brandtornet om gårdagens brand i Konstandinos. Det var stor katastrof, fick jag till svar. Det brann även upp mot Valeondades och Manolates. När vi vinkat av Kerstin och Niko så skall vi fara dit och se hur mycket som är förstört. Planet gick iväg tidigare än beräknat. Bara några och femtio passagerare kom denna sista vecka. Vi handlade innan vi for till Potokaki för att vinka. Vi får kolla brandplatsen nästa vecka då jag ändå måste till Samos stad och träta på OTE, som ännu inte uppgraderat mitt ADSL abonnemang. Planterade om en del Maroli plantor och vattnade land samt fruktträd. Pytt på korv på kvällskvisten och Svensson, Svensson och Doobidoo fick avsluta kvällen. Birgitta hade kontakt med Kerstin och Niko via sms, resan hem till Sverige gick bra. Något försenade till Arlanda blev dom trots tidig avgång från Samos. Det är väl trångt i luftrummet runt Arlanda.

Söndag 7 okt: Birgitta firar Fiesta i dag och vi är på väg till farmen. Julia frågade i går om vi kunde komma vid nio tiden, troligen slakt på gång. Det är varmt och skönt och som svalast i natt 19 grader. Stavro och jag städar bort getgödsel, som jag får till grönsakslanden. Vi bygger färdigt inhägnad för baggar och gjuter plintar till en dörr. Senare höstbeskär vi vinstockar, ger grenarna till lamm och getter som gillar bladen från stockarna. Birgitta klipper Stavro som är nöjd och glad. God mat får vi och sovit siesta har vi även gjort i solstolar. Vi vandrar nöjda hem på kvällen, efter en skön och varm dag. Vi har ju firat Birgittas Fiesta på farmen.

Hu då! En närgången fotograf, bäst att söka betäckning.     Två små kycklingar, efter en vecka.     Här är det hårkopsi på gång. Stavros är nöjd med resultatet.

Höna med kycklingar, en vecka gamla. Stavro friseras av Birgitta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 8 okt: Vaknade tidigt i dag, vi sover så gott här i vårt hus. I dag ska jag till farmen, Birgitta skall gå en promenad med Inga-Maj. Jag vattnade lökar innan Stavros hämtar mig för att åka till farmen. Vi fyller på vatten bland annat till grisarna och tvätt vatten. Sedan bär det av till ett fällt där ödelades en del träd, under den katastrofala eldsvåda som rasade år 2000. Vi sågar och klyver veden och Stavro säger att den är för vårt vinterbehov. Tacksamma är vi för den omtanke som vederfars oss. Innan vi åker ner till Pagondas med veden äter jag och Stavro en typisk grekisk lunch, bröd, oliver och tomater. Ägaren till en taverna dit vi är bjudna i vinter sade att bröd och olivolja är basfödan om man har det fattigt. Har man olivolja och en bakugn så är livet näst intill fullbordat. När Birgitta och jag jobbade med "ogräset" utmed vägen kom Dimitri förbi och sa att han ordnat med ved åt oss, om vi skall vara här i vinter. Vi blir rörda av den omsorg som så många har om oss. Birgitta skördade en massa rädisor, som vi även skickade med Stavros till farmen. Blå handduk för första gången. Birgitta fick brev från Bibbi R och Solweig W. Vi avslutar dagen med en god sallad där fem av sju ingredienser var från egen odling. Skönt på altanen några timmar, 23.4 grader klockan 20.49. Vi skall titta på Babben & co innan vi somnar.

Tisdag 9 okt: Jag åker med till Stavros farm. Vi bygger klart den port som saknas till utbyggnaden av get hagen. Höstbeskär vinstockar och något träd. Klockan 14.00 åker vi upp till Pagondas. Jag har pratat med Stavro om Dimitri och vad han sade till Birgitta och mig när vi rensade "ogräset" mot gatan. När vi mötte Dimitri pratade Stavro med honom. Det är som jag trodde att vi får ved från den stora olivlunden. Stavro och jag for dit för att se över läget. Mitt jobb blir nu att såga upp veden på de olika etagen i lämpliga längder och ta ner veden till vägen. Stavro kör hem det åt mig, han är vår "Lars Jobs" här på Samos. Trött och hungrig är jag, piggnade i av Birgittas goda mat. Förberedde ett land där vi skall plantera ut fler sallads plantor, senare i kväll när det är svalare och landet ligger i skugga. Nu sitter vi mest och väntar på ett livstecken från Meta och Harry, Birgitta har skickat både e-mail och sms. att dom skall koppla upp sig så Birgitta kan ringa på Skype. Thomas O hörde av sig via e-mail, han äter gott korv med senapssås. Det är så att snålvattnet rinner vid tanken. Får köpa lokaniko (korv) i morgon.

Onsdag 10 okt: Startade dagen med en kopp kaffe, sedan bevattning av grönsaker. Birgitta har skördat rädisor i tre dagar nu, dom är stora och goda. Stavro fick en stor knippa med hem. I dag skall Birgitta , Inga-Maj och Katrin promenera från Pirgos till Pagondas så jag skjutsade dem upp till Pirgos. Sedan var jag och Stavro städslade för vedkapning hos Frederiki och Vasili, ett par som bor granne med Nikos och I-M. Vi jobbade fyra timmar med raster. Vi bjöds på god mat, keftedes och stripps. Jag fick druvor, granatäpplen och valnötter med mig hem. Skönt att ställa sig i duschen efter utfört uppdrag, det är så varmt 26,1 grader i skuggan. Birgitta lagar en fasoladha, en grekisk bön soppa till kvällen. Birgitta berättar att Barbro och Lars R från Knutsgårdarna har ringt och berättade om sin semester och att dom kommer ner till oss efter nyår. Det blir trevligt att få visa dem vår vackra ö. Birgittas fasoladha smakade underbart, jag önskar att alla en gång kunde får uppleva den goda mat som hör Medelhavet och inte minst Grekland till. Jag har ont i ryggen efter dagens arbete, hoppas det är övergående. Vi njuter några timmar på altanen innan det är dags att krypa till kojs.

Torsdag 11 okt: Upp tidigt för att åka till farmen. Efter de vanliga sysslorna med djur och vatten så är det motorsågs vård. Det sliter hårt på maskinerna att såga i olivträd, det är hårt virke i dem. Sedan bär det av upp på fälten mot dalen för att såga och hämta ved. Lars R och Barbro ringde på min mobiltelefon, "Ved till vintern? Ni har väl ingen vinter!" Jo det är kallt då 10-12 grader och svalare inomhus. Så ved går det åt. Hörde av Lars R och Barbro att det snöade i Knutsgårdarna, om än lätta fjun. Jag såg på termometern vid farmen, 32 grader i skuggan, det är skönt medan man pustar ut. Birgitta tog en morgonpromenad runt prof. Elias, tände ljus för våra bortgångna som vilar i minneslunden. Handduk, post alltså, brev från Meta plus några foton hemifrån, så vi inte glömmer hur det ser ut. Jag kör ner getgödsel med hjälp av jordfräs i det nya landet, där vi planterade vinrankor som förstördes av vattenbombningen vid branden. Kört jordfräs många gånger och vattnat för att vara säker på att havssaltet lakats ur. Birgitta ropade in mig för mat, i dag bjöds jag på Squash croquetter (Kolokithokeftedes) Det vore någon för Thomas O. Vi gick sedan en promenad till ett av Dimitris fällt för att kolla den ved som vi fick. Det är en hel del jobb där med motorsåg och släpande ned till vägen, där Stavro lastar och kör hem veden åt oss. Birgitta har skrivit ett par brev som vi gick upp till Nikos med, jag tog med ett par öl ifall posten var stängd, mutor gäller ju på kvällstid. Pärlan har haft problem, kan inte behålla maten, förlåt bensinen. Jag fick tipps om en kille här i Pagonda som fixade det på 15 minuter till ett pris av 50 Sek. Nu har vi ytterligare en känning när det gäller bilar. Kvällen avslutade vi på altanen med 21.3 grader klockan 21.36.

Det gäller att vattna om Mandarinerna skall mogna.     Bengt fräser ner getdynga i det nya landet.

Det gäller att vattna om Mandarinerna ska mogna. Bengt fräser ner getdynga i blivande Ambeli, (vingård).

           © foto: Birgitta Ahlstrand

Fredag 12 okt: Svalt i sovrummet och endast 19 grader utomhus. Det går mot höst här på Samos. Kyrkklockan lät höra sin treklang i dur och moll, vilket betyder att ännu en Pagonda innevånare avlidit. Den tjugonde som avlidit och endast en har fötts. Egentligen tre men två av dessa bor i Aten. Det är ju rena norrland egentligen, men ändå är folket glada vänliga och positiva, så som vi upplever det här dagligen. Thomas O nämnde det så klockrent i ett e-mail. Vi är på väg till Samos stad, jag för att hålla OTE, den grekiska motsvarigheten till Telia, alert. Jag har för minst två veckor sedan beställt uppgradering av ADSL. Helen min kontakt där var inte i tjänst, hon kan lite engelska, han som var i tjänst kände mig sen den bittra striden om telefon. Jag fick teckna ytterligare ett kontrakt på 2 Mbit. Hoppas jag inte får två räkningar! Birgitta köpte ett halvkilo småfisk som hon friterade, jätte gott. Vi kollade lite priser på skrivare, men bestämde oss för att ta ner en av våra skrivare från Sverige. Men jag lyckades att laga den, så vi kunde printa ut våra biljetter för hemresan i höst. Vi har nu bokat resa t.o.r. På kvällen var det begravning av den tjugonde avlidne Pagondabon.

Lördag 13 okt: I dag följde jag med hustrun på morgonpromenaden. Enligt vädergubbarna kommer det regn i morgon söndag. Så vi skall plantera Maroli på andra platån. Min väderstation visade moln i går kväll men sol i dag, så vi får se hur det blir med regn. Men alla väntar på regn och inte minst vi. Våra fruktträd behöver en ordentlig dusch för att få bort saltet sedan vatten bomningen vid branden i juli. Jag tror det blir dåligt med apelsiner för vår del. Jag får vattna ordentligt fram till vi åker till Sverige. Rensat ogräs och vattnat i grönsakslanden. Birgitta, den tålmodige, har gjort min motorsåg så ren och fräsch. Jag har bytt kedja så nu har Lars J jobb, när vi kommer hem. Kapade upp några grenar från olivträd som bröts av vid vattenbombningen. Vi har jobbat lite inomhus också, satt nya borstlister under dörrarna, förekommer det i Sverige? Det förhindrar maskarna att fly inomhus i vinter vid regn, det saknas ofta trösklar. Birgitta pratade med Meta och Åsa via Skype telefon och jag med Lars J, två älgar har dom fällt under veckan. Fick även höra av Lars J, att Häradsbygdens ångbastu är under ombyggnad, som jag längtar efter bastubad. Inga-Maj ringde och vill ha Birgitta med på en kvälls promenad. Skype telefonen ringde, det var Åke Ollars som undrade hur vi har det. Vi pratade båtar och om varma länder. Det var trevligt att hör ifrån Åke och Engelbrekt. Vi skall titta på Doobidoo innan vi går till sängs.

Bengt på knä, inte så ofta men det underlättar vid plantering.      Även ogräs växer sådet knakar. Bengt får rensa.

Bengt planterar och rensar ogräs.

© foto: Birgitta Ahlstrand

Söndag 14 okt: Jag vaknade vid halvfemtiden av åska. Det var ett maffigt skådespel med blixtar och dunder, många kornblixtar. Jag kokade en kopp kaffe och satt vid köksbordet och beundrade det hela. Bäst av allt är att det regnade, det föll endast 3 mm. Vi får vara tacksamma för det lilla. Frukt- och Olivträden fick sig en dusch. Som svalast i natt var det 17,3 grader. Solen kom åter fram på förmiddagen och därmed värmen. I dag är det vilodag för oss. Det blir kallare, blåsigt på eftermiddagen. Hans P skickar oss ett program för Sudoku som vi är tacksamma för, kommer väl till pass i vinter när det är skönast att sitta inne och elda eller åka ner till havet vid Ireon och värma sig. Tittat på Svensson, Svensson och Doobidoo. Klockan 22.34 när vi kryper ner i sängen är det 15 grader utomhus. Men det blir varmare i veckan enligt "Böndernas väder".

Måndag 15 okt: Jag frös i natt, kallt och blåsigt med 10,1 grad som kallast. Stavro kom och ville ha skjuts hem från bilverkstaden i Mitilini. Vi tankade reservdunken till Pärlan och en dunk till min motorsåg. Det är blåsigt och otrevligt, så vi tar bilen och åker på sightseeing. Resan går till Konstandinos för att se hur mycket det brunnit där. Vi ser lite i en dal ovanför staden. Det var nog tur att brandflyget var upp i luften så snabbt. Det måste ha gått för hög sjö då flyget går rätt över ön och hämtar vatten. Vi åker upp till en liten by som heter Ambelos (Vingård på Grekiska). Det är säkert 10-11 år sedan vi besökte den byn. Efter en promenad runt i gränderna så inmundigade vi en öl och ett glas vin på en taverna, vi åt även omelett och sallad. På eftermiddagen gick vi till farmen. Plötslig kaninslakt blev det, en kanin har fått fnatt och for omkring och högg efter allt och alla. Till vår stora glädje var Vangelis och mamma Lolålolo där. Vangelis är nu en stor och ståtlig man, trots sin sex månaders ålder var han istånd att tampas med lilla Dragos som är 15 månader. Denna kamp fick jag uppleva under kvällen när Stavro och jag vallade får och getter. Vangelis diade min tumme, precis som när han var liten. Han kände igen Birgitta och mig och mamma Lolålolo skuttade lyckligt runt för att hon åter är hem på farmen igen. Stora Dragos är utlånad till en getbonde som har sina djur nedanför Nikos V hus. Han bräker när vi går förbi och lystrar till namnet, Dragos. Det är Dragos fick vi veta i dag. Birgitta och Julia lagade kalasmat till vi kom tillbaka med getter och får, efter voltan. Grillad Brisola och stripps. Väl hemma körde vi värmeelementet en stund i sovrummet, innan vi kröp ner mellan påslakan numer instoppad med filt.

Tisdag 16 okt: Kallt i dag, men inte så blåsigt. Vi skall till Samos stad, Vathy i dag med Julia. Hon har en del ärenden att uträtta och vi följer med för att skjutsa och kanske köpa något åt Terna och Kosta dit vi skall alla fyra i morgon kväll. Vi lämnar av Stavros vi bilverkstaden i Mitilini, reparationen av bilen är inte påbörjad så han tar den för att kunna fylla vattentankarna på farmen. Någon get har sabbat vattenhon så allt vatten ur tanken har runnit ut. I Vathy går Julia sina ärenden och vi våra. Birgitta köper en jacka inför vintern åt mig. En liten ryggsäck för telefon och plånbok åt sig själv. Vi strosar runt och fönster shoppar. Jag tittar på en motordriven grensåg, det är nog av nöden, en investering någon gång framöver. Vi handlar även Ouzo åt Stavro. Vi sätter oss på torget med en öl och frapé, och njuter av solen och folkvimlet. På hemvägen besöker vi Basar, en stormarknad i utkanten av Samos stad. Julia bjuder oss på kaffe. På övervåningen av Basar finns ett kafé och även en massa prydnadssaker, det är värt ett besök, miniatyrbilar, indiansaker, små kanoter med indianer i. Jag tycker det var trevligt att gå runt och titta, vi köpte inget. Vi köpte däremot en burk honung som vi skall ha med till Terna och Kostas i morgon kväll. På kvällen kom jag inte in på Internet, möjligen beroende på uppgradering av ADSL. Birgitta åt nyinköpt fisk och jag några lokaniko som fanns i kylen.

Onsdag 17 okt: Vaknade av att solen tittade in i sovrummet. Vi gick en morgonpromenad runt brandtornet. När vi kom hem såg vi att Filio och Stamati laddat för vedkapning, så efter frukosten tog jag med min motorsåg och hjälpte dem att såga upp veden. Jag har ju en välslipad såg kedja tack vare Lars J hemma på Jonheden. Julia kom och frågade om jag ville hämta Stavro i Mitilini då hans bil troligen inte blir klar förrän i kväll eller morgon förmiddag. Jag har nu fått igång Internet och det var som vi trodde uppgradering av hastigheten som förorsakade stoppet i går och i dag på förmiddagen. Nu har jag 2.0 Mbit/s och det är skillnad nu vill jag lova. Nu kan vi se på Doobidoo utan att reta oss på stopp och buffring. Åke Ollars och Meta hörde av sig via Skype telefon i dag. Jag har luckrat jorden runt kål och lökar. Stavros kommer och besprutar mot insekter sedan far vi till Terna och Kostas med damerna. Vi far vidare till Mitilini för att hämta Stavros bil, som nu är klar. Åter på Kostas farm äter vi gott och har en trevlig kväll. Terna fyller 59 år i dag och det är det som vi firar, samt avsked då dem åker till Bulgarien några månader. Trötta, mätta och glada törnar Birgitta och jag in i drömmarnas värld.

Kostas hus vid den farm som dom har.     God meze severar Terna med Julias hjälp. Kostas njuter. Terna serverar.     Ternas födelsedags tårta. Smakade bra tycker Stavro som är svag för sötsaker.

Kostas hus, Ternas goda Mesé och födelsedagstårta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 18 okt: På morgonen hjälpte jag Stamati att klyva upp resten av veden. Filio talade om för mig att två damer längre upp i gränden ville också ha hjälp. Det är väl skillnad på arbetstakten av deras gubbar, även om jag är till åren kommen. Jag fick en flaska Ouzo av Filio och jag tackade. Det var inte därför som jag hjälpte till med veden. Stamati var ju tvungen att pusta på grund av ålder och slöa verktyg. Birgitta promenerade till farmen. Stavro och jag hämtade ved och sedan plåtklädde vi en del av get hagen, mest som vindskydd i vinter. Lars R från Knutsgårdarna ringde medan jag kelade med Vangelis och mamma Lolålolo. Lars R och Barbro är sugna på att hyra något till våren här nere. Väl hemma så vattnade jag rosor och blomlanden. Jag hämtade en av Stavros motorsågar och lämnade en annan för reparation. Olivträden är hårda och tär hårt på maskiner och kedjor. Chattade med Lars Jobs och fick lite information om älgjakt och annat. Vi tittade på en DVD film innan vi intog sängen.

Vangeli som vi hjälpte till livet i mars är nu tillbaka som stor och tuff bock.     Lolålolo är nu tillbaka på farmen, mycket kärvänlig.     En självmedveten bock som styr trots sin ringa ålder.     Vangeli som nyfödd i mars 2007

Vangeli som vi hjälpte till livet i mars 2007. Lolålolo. Vangeli. Bild på Vangeli 30 mars 2007.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 19 okt: I dag skall Birgitta och jag jobba med vår ved på Dimitris fält. Vi jobbade några timmar med veden. Det krävs motorsåg för att klara det sista. Sedan lurade hustrun mig att gå en omväg hem, hon vill väl komma i tonårs kjolen igen. För Nicke H har tydligen sagt till hustrun att när man inte växer uppåt eller neråt så växer man på mitten. Vattnade landen och Birgitta lagade Fava. På kvällen tittade vi på Molins "Den tatuerade änkan".

Lördag 20 okt: Vaknade sent trots att vi lade oss tidigt i går. Ved jobbet och långpromenaden var nog orsaken. Nu skall vi fara ner till Pythagorio för att handla och kolla priser på inrikesflyget. Jag kommer ihåg att någon gång fick jag rabatt när jag skulle resa vidare från Aten, så det skall vi undersöka. Det blev dyrare än vi trodde med inrikesflyg. Kostnaden ökade 30€ på några dagar, vi har nu köpt flygbiljetter även för inrikes. Handlade lokaniko och köttfärs hos vår slaktare i Pythagorio. Så von Lidl fick inget besök av oss. Vi drack en öl och tog en Mesé hos vår nye vän, ägaren till tavernan där svenskan Lisa jobbar under säsongen. Det var full fart på fiskegubbar och andra greker, Birgitta njöt av deras otvungna konverserande av alla som satt där och dom som komma förbi. Efter ett besök på Marinopolos, super market, for vi hem och svidade om till arbetskläder och for till Dimitris fält för att jobba med ved. Jag sågade upp en del i lämpliga längder och vi bar ner allt till lägsta nivån dit det går att köra fram med lastbil. Stavro har lovat att köra hem det åt oss. Ett bröllop är på gång, vi såg en dekorerad bil i dag i Pythagorio, den kom nu på kvällen i en karavan av tutande bilar genom Pagondas och for vidare mot Spartari. Birgitta lagade en Pastitsio som smakade hur bra som helst. Chattade med Lars J som har jagat älg i dag. Han ska köpa Istanbul, en god pizza. Han hotar med att alla är slut tills jag kommer i november. Men efter en del övertalning lovar Lars att det skall finnas en till mig. Vi avslutade en bra dag med att titta på Doobidoo och sedan i sängen med en bok.

Söndag 21 okt: Äntligen regn, det föll 20 mm i natt. Vi går till farmen trots regnrisken. Där jobbar vi med att röja en stig upp till en olivlund på andra sidan ravinen. Nu vet jag vad det innebär att med stora knivar genomkorsa djungel. Vi sågade ved när vi var klara med röjningen. Dyngsur att svett och regn fick jag låna torra kläder av Stavro. Birgitta och Julia plockade även "Åsnegodis", en kakao smakande baljväxt, till kaninerna. De plockade även sniglar efter regnet, som vi ska få till mat om några dagar. Jag var så trött att jag hade svårt att äta, så vi gick hem redan vid två tiden. Jag sov siesta några timmar och på kvällen vallade hustrun runt mig någon timme utmed vägarna runt Pagonda. Vi mötte två damer, som vi känner igen,  på vägen upp mot skolan. En av damerna bar på lagerbärskvistar som hon gav Birgitta. Nedanför vårt hus är det en grek, han som bjöd oss på öl i Ireon, han ropade ner oss till sin trädgård. Han visade oss sina land och bjöd på en stor knippa persilja. Allt det slit med veden, på Dimitris fällt, har tydligen satt sina spår i Ahlstrands kropp. Jag känner mig som 105 år i dag. Åt lite lokaniko på kvällen och tittade på Babben och Svensson, Svensson innan sängen kallade.

Måndag 22 okt: Jag har sovit gott i natt, vaknade och kände mig som en pigg 47 åring. Det varnades i går för hårda vindar varför vi plockade i hop en del saker på tomten. Ovädret är tydligen försenad och endast 1 mm regn samt svaga vindar. Vi fick signal från postmästaren, en blå handduk som betyder att vi har post. Jag har en räkning från OTE så vi går först till bankkontoret och plockar ut slantar till räkningen. Ingen legitimation behövs och det sitter någon gubbe inne hos kassörskan och pratar glatt. Efter besöket hos Niko, det var brev från Åsa, gick vi ner till Kafé Neo och Stella för att dricka en Amstel och en frapé bland gubbarna. Det är mig veterligt bara Anssi och Birgitta som sitter där bland gubbarna. Nu har det börjat regna ordentligt. Vi hann precis hem och nu öser regnet ner, 35 mm på några timmar (klockan 14.30). Våra träd njuter nog av att få bli ordentligt renspolade från salter, sedan vattenbombningen vid branden ovanför vår olivlund. Även jorden blir mjukare så att vi kan utöka till ett potatisland också. Det slutade med att det regnade 99 mm i dag. Tyvärr så kraftigt att en del av muren vid grönsakslandet rasade. Det var raserat en del redan i våras men nu rasade mer sten ner. Får försöka laga detta då det inskränker på "odlingslandskapet" och är farligt nära en vattenledning. Chattade med Åsa S en stund på kvällen.

     Regndis över Pagonda.     Muren har rasat och en del sten landade i löklandet.     Nära en vattenledning.

Regndis över Pagonda och murar som rasar på grund av regnet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 23 okt: Regn, bara 1 mm i natt. I dag bryter solen fram mellan molnen. Så vi kan värma upp våra frusna kroppar. Tyvärr har jag slarvat med att inte stänga sidorutan i Seat ordentligt så är var blött på förarsätet. Vi gick en morgonpromenad runt brandtornet och där satt brandmännen på vakt trots det myckna regnande i går. Inga-Maj har lämnat tidningar i vår port. Hon kom senare och fick kaffe. (13.15) Nu regnar det och blåser igen. Kraftigt regn nu, som eventuellt kan rasera muren ytterligare. Tur för oss så avtog regnandet och nu är det lugnare väder. Vi eldar i öppna spisen i dag för första gången i höst. Birgitta har en del tvätt som hon vill ha torkad. Nederbördsmätaren visade 7 mm. Vi tittade på Peter Carlsson efter kvällsvarden. Sedan till kojs med en bok.

Höstens första brasa.

Höstens första brasa. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 24 okt: Vi vaknar till ett smattrande regn mot fönsterrutorna i sovrummet. Hustrun tittar förstrött mot mig och utbrister. "Du som är halvindian kan väl dansa sol dansen" jag svarade att "Vi håller mest på med regn dans" "Då får du väl gå på en kurs, i sol dans" fick jag till svar. Undrar om hustrun är trött på allt regnande? Det kom i alla fall 26 mm nu på morgonen. Birgitta har hört att det åskade någon gång på morgonkulan. Åska ingalunda, det var muren ovanför vårt tilltänkta potatisland som rasat. Nu är det inte trevligt längre med regnandet. Julia kom förbi och berättade att dom fått en svart killing av det manliga könet. Hon berättade också att vägen ner till farmen var urusel med mycket stenar och lerigt. Vi sa att vi avvaktar lite till det blir bättre väder innan vi ger oss ner till farmen. Det är inte så meningsfullt att sitta inne i huset och vänta på bättre väder. Rödhaken i vår trädgård gillar läget, det är gott om småkryp nu. Vi gick en promenad genom Pagondas för att få lite luft och motion. När vi kom hem satt vi en stund på altan. Funderade lite på en ny belysning uppe i bergen. Inga-Maj kom förbi och funderade om vi kanske hade någon färgpatron över till deras skrivare. Så enkelt är ju inte dator livet. Hon fick printa ut sitt hos oss. Inga-Maj visste att den nya upplysta byn är Mitilini som nu är synlig från Pagonda på grund av sommarens stora brand i det området. Chattade lite med Marie S i Sågmyra. Te och några mackor fick avsluta dagen.

Muren raserad, trappan upp ser farlig ut numer.     Är det stor skada skedd? Man kan kasta in hatte. Lars Ekborg.

Ännu flera ras på grund av ösregnet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 25 okt: Skönt att regnet har upphört. Efter morgonpromenaden satt vi ute i solvärmen med vår frukost. Väderförändring är följande, från prognosen, regnigt hela veckan med växlande molnighet och varmare. När vi i dag åkte ner till Pythagorio för att handla såg vi att det kraftiga skyfall även drabbat vägar. Det var i vårt tycke besvärligt med regnskador, grekerna ryckte på axlarna och sa att det är inte bra. Birgitta konstaterade att dom är vana vid oväder, det är ju ofta så i Sydeuropa. Nere i Potokaki övade militärerna för någon form av uppträdande. Deras armföring gick upp till 45 grader, när jag gick Högvakt på Slottet var det 90 grader som gällde. Det såg faktiskt lite lustigt ut när dom marscherade, såg ut som dom vinkade. såg även turister som badade och solade, det var varmt. Birgitta ångrade att inte baddräkten var med, men det blir fler tillfällen till bad. Vi frågade på en taverna, vad som var på gång. Det var nymålade trottoar kanter och flaggor i Pythagorio. Men vi fick inget riktigt svar. Det är inte många båtar i hamnen nu, lugnt och skönt för oss boende. Kvällen ägnade vi åt att elda och njuta av mat och att läsa. 

Fredag 26 okt: Sol från en nästan klarblå himmel. Frukost ute vid köksdörren då altanen ligger i skugga så här års. Nu är det långpromenad som hägrar, men först postkontoret då det hänger en blå handduk utanför toalettfönstret. Elräkning och brev från Bibbi R var det som kom i dag. Hustrun är numera brevduva åt postmästaren, "Det vanliga" sa han och hustrun nickade. Vi gick via Myli till Hora. Vi såg en orm ca 70 centimeter, men den ville inte stanna för att fotograferas. Varmt är det så jag gick med bar överkropp och uppkavlade jeans. För första gången gick vi upp några gator i Hora för att leta efter en bankomat. Sinadisi, vår favorit taverna såg stängd ut. Emmy kom ut och ropade "Hallo Sweden" så vi frågade om det var öppet. När vi parkerat våra trötta ben och hungriga magar frågade vi om det fanns någon bank eller om dom tog kort. Nej men vi skulle inte oroa oss, det löser sig fick vi till svar. Vi berättade att vi var trötta. När Emmy kom med ölen sa hon "Första hjälpen"  "Ok sjuksyster" svarade jag och sen var spexen igång. När maten kom in sa hon "Tempen tar jag senare" vi tackade för medicin och omvårdnad och sa att nästa gång vi blir sjuka kommer vi tillbaka. Vi behövde inte diska sa Emmy när jag betalade notan, slantarna räckte. Promenerade sedan till Ireon och tog ut pengar. Därifrån åkte vi taxi hem till Pagonda, jag var mycket trött och var glad när vi var hemma. Lokaniko och spagetti gav livsgnistan tillbaka och till detta delade vi en flaska rödvin som vi fått av Kerstin och Niko H. Birgitta lovade att jag skall få ledigt från promenad i morgon, hon är bra snäll hon! Vi satt en stund på altan och njöt av fullmånens sken utöver havet. Här är några bilder från dagens volta.

Vackra och goda frukter, men stickigt att rensa.     Ett gammalt vresigt olivträd.     Blomman för dagen. 

Vackra och goda frukter, stickiga att rensa. Ett gammalt vresigt olivträd. Blomman för dagen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 27 okt: I dag vill jag bli serverad frukost sade Birgitta och vände sig lojt i sängen. Ord och inga visor det var att hoppa ur sängen och skrida till verket. Frukost ute i solvärmen. I dag skall vi städa sovrummet sade hustrun och tittade uppfodrande på mig, jag hade ingen chans att tänka ut något annat viktigt. Jag vet redan nu att jag längtar till sängen, första natten i nybäddad säng är en härlig känsla. Jag vet inte varför just den första gången man lägger sig i nytvättade lakan är så härlig. Birgitta körde hårt med sovrum och övriga huset. Städning och tvätt var för dagen den huvudsakliga sysslan. Ja bidrog med att laga mat och serva med mattskakning, lakansvikning. Birgitta bakade ost fralla också gått till frukosten, men jag fjäskar nog till mej en redan i kväll. Hustrun är nog så trött då, så hon orkar säkert inte protestera. Å andra sidan är ju bröden godast, lite ljumna och med smör på. Det går säkerligen bra med den motiveringen. Vi åt gott på kvällen och avslutade med svensk tv via www.svt.se

Söndag 28 okt: Jag har sovit så gott i natt. I dag är det högtidsdag i Grekland. Grekerna firar att man under 2:a världskriget slog tillbaka Italien. Det blir militärparad och i Pagonda blir det skolbarn som paraderar. Kommer svagt i håg förra årets parad. Huvudläraren höll takten med högljudda kommandon och barn, en del passgångare, tågade runt några varv på torget. Men söta och fina var dom. Birgitta bakade gott matbröd och tvättade kläder. Tvätten torkar fortfarande i solen. Vi kom inte i väg till Vathy som vi tänkt oss, det blev en volta ner till torget. Vi träffade på Maritsa, hon hälsar alltid glatt när hon går förbi vårt hus på vägen till begravningsplatsen, och två andra damer i en gränd vi språkade en stund. När jag frågade om jag fick ta en bild blev det fart på en av damerna. Av med förkläde, upp med strumporna och sen en glad min. Väl nere på torget var musiken lika hög som förra året, så vi gick till Stella och tog en Amstel och ett glas retsina. Vi såg på TV från olika städer runt om i Grekland med paraderande soldater. Vi vände sedan hem för att äta lunch. Triandafilio (Filio) ringde på och vill att jag ska släppa in en kille som ska rengöra kyrkan som ligger på vår tomt. Det visade sig vara en kul kille som jag har döpt till "min kompis", vi träffades på böndernas affär för några år sedan och fattade tycke för varandra, han skulle rensa upp gamla löv och laga tegelpannor. Jag hjälpte till med verktyg och sågade bort en del grenar på trädet som sträcker sig ut över kyrkan. Årets sista turistplanet lämnade i dag Samos klockan 18.15. Chattade en stund med Lars J och hörde oss för om läget på Jonheden. Kollade lite svensk tv innan vi törnade in med en bra bok. Nicke H, känner du igen dem? De har vandrat vidare, ner till soptunnan.

Sov lilla Totte.       Maritsa tv med vänner.       Humle och Dumle..godnatt skor och tack för allt.

Sov lilla Totte. Maritsa t.v. med vänner. Humle och Dumle, godnatt skor och tack för allt!

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 29 okt: I dag är det dags för en långpromenad igen. Ner till Ireon är det tänkt, via Kyriako vägen. Efter frukosten chattade vi med Nicke H. Birgitta och jag tågade iväg välförsedda med vatten och gott mod. Vägarna var väldigt förstörda av det häftiga regn som föll för några dagar sedan, djupa diken på sina ställen. Vi såg även många murar som raserats av regnandet. Birgitta hittade några Salvia buskar, så hon plockade Salviablad för vinterns te behov. Vi gick inte ner till Kyriako utan vek av mot Ireon. På sina ställen eldade gubbarna skräp, men jag väntar till första november när eldningsförbud upphör. På vägen hem stötte vi på en herde med sina getter. Dom är ofta riktiga charmtroll getterna. Birgitta lagade en god middag, Fakes en linssoppa. Jag fick även lite medicin för värkande ben, Jägermeister. En brasa i öppna spisen och Sudoku får avsluta dagen. Det mörknar tidigare nu vid övergång till vintertid så man behöver ju inte skämmas om man frestas att krypa ned i sängen med en bra deckare, Kvinnan i sjön av Raymond Chandler från 1943.

Birgitta och några Salviabuskar, vinterns te är fixad.     Salvia.     En vacker vy över Campos med Ireon i förgrunden. Flygfälltet i bakgrunden. 

Birgitta plockar Salvia till vinterns te. Salvia. En vacker vy över Campos med Ireon i förgrunden. Flygfältet i bakgrunden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 30 okt: Jag pratade med Stavros i dag på morgonen. Han jobbar för kommun och såg pigg ut. Han ville vi skulle komma ner till farmen. Vi gick vår morgon volta i ett härligt solsken, vi kände oss väldigt hurtiga trots gårdagens långpromenad. Frederiki ville bjuda på morgonkaffe men vi tackade nej, varma efter vår volta. Så fel vi haft om, att sista turisterna har lämnat Samos. Det kom ett charter flyg i dag på förmiddagen. Efter frukost far vi ut på kott jakt till vinterns brasor. Vi startar jakten med att besöka Julia på farmen och lämnar grönsaker och mat till höns och grisarna. Vi kollar de tre nyfödda lammen och kelar med Lolålolo. Vi plockar sedan kottar och lite bra tändved till några brasor. Efter lunchen plockar vi oliver, av våra egna för inläggning. Eldade sedan en brasa. Hans P ringde på Skype för att kolla att det fungerar med Harrys nya hårddisk. Betalade elräkning och vi fick brev från Meta. Meta ringde senare upp på Skype och pratade med Birgitta. Allt var väl med dom. Te och en smörgås avslutade kvällen.

Onsdag 31 okt: I dag blir det inte mycket gjort för mig. Jag har en svullen fot som har värkt hela natten. Birgitta har behandlat foten med akupressur och smort in den. Jag får använda dagen till några stillsamma övningar, släktforskning och korsord. Birgitta fick gå själv vid dagens volta. Julia och Stavros kom och hämtade plantor för att sätta på farmen. Det finns nu vatten i deras källor. Jag fick vitlök som jag ska plantera så fort jag blir bättre i foten. Birgitta lagade god mat som tröst. För att skingra tankar så tittade vi på DVD "Två bröder emellan" Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Jag fick en omgång akupressur innan läggdags.

Torsdag 1 nov: Jag har knappt fått en blund i natt, sov lite på morgonen. Foten sväller och värker. Birgitta lade ett spritomslag vid tretiden i natt. Men lugna och behärskade, det var blåsprit 93% som man har för sår. Birgitta var ner till apotekaren och köpte värktabletter. Hoppas att det snart släpper. Hustrun bakar matbröd mellan sjuksysters uppdragen. Jag har flyttat ut i vardagsrummet för att ge hustrun natt ro. Ett brandtillbud såg vi idag, som tur var gick det tydligen bra då det brann inom ett begränsat område. På bilden ser man lågorna i toppen på cypressen. Vi har det lite enformigt nu på grund av mitt tillfälliga handikapp. Läser, löser Korsord och Sudoku, för att få tiden att gå. DVD spelaren i min bärbara dator har somnat in så nu kan vi inte njuta av Peter Carlsson och de andra DVD vi har. Får fixa en ny i december.

En brinnande Cypress kunde bli en katastrof i gen.     Svullnaden avtar, men ömt som ett blåmärke.     Bengt med foten i högläge, med spritomslag.

En brinnande Cypress, kunde bli en ny katastrof. Svullnaden avtar men ömt, Bengt med foten i högläge med spritomslag.

                         © foto: Bengt Ahlstrand       © foto: Birgitta Ahlstrand

Fredag 2 nov: Flyttade ut till vardagsrummet klockan 24.00. Det värker och jag snurrar runt som en mask på en metkrok. I går kväll chattade vi en stund med Marie B grannar till oss på Jonheden. Det var bra med Blombergs men kallt och blåsigt. Vi har nu 22.2 grader i skuggan och Birgitta stimmar om att åka för ett bad. Vi åker istället till Samos och handlar. Birgitta får köra, försökte själv men efter ett par hundra meter fick jag ge upp, orkade inte trampa ur kopplingen. På hemvägen köpte vi apelsiner av vår tant utmed vägen. Samma pris som förut trots att andra höjer allt i odlings väg på grund av torkan denna sommar. Jag har chattat några gånger med en man som heter Bosse K via Skype, han bor i Thailand. Vi fick i dag en adress till Bloggen. De är mycket intressant att läsa.  Vi ägnade större delen av kvällen att läsa tidigare år. Vi konstaterar nu att det troligen var en propp jag fått i foten, den foten alltså, skiftar i rödlila ton. Jag ämnar sova i vardagsrummet i natt också så att syster Birgitta får lugn och ro. Funderar lite på en ringanordnig som finns på sjukhusen....vilken blick jag fick! God Natt.

Lördag 3 nov: Vaknade vid tvåtiden och var orolig i kroppen. Men en kopp kaffe fixade till Ahlstrand. Klockan halvfyra kom syster till undsättning med en extra kudde och några filtar att lägga upp spiran på. Efter att läst någon timma somnade jag igen. Vaknade sedan med en skön känsla i benet och foten. Svullnaden har gett med sig lite och färgen är nu mer röd. Jag fick ett e-mail från Hans P. Ett Hälge kort där Hans önskade mig bättring. Tack för det.

Hälge bild från Hans P

Vi har slappar dag. Det vill säga jag i sängen med benet högt och Birgitta städar toalett, kök och rum. Vi har nu läst färdigt Bosse Kjellströms blogg. Handlar mycket om svensk sjukvård och byråkrati. Det ju så sant. Men spännande att läsa om vad andra människor i olika länder fördriver sin tid med. Birgitta lagar en god böngryta den slank lätt ner i en sugen mage. Meta ringde på Skype. Hon och hustrun pratade och skrattade. Dom har trevligt när dom träffas eller pratas vid per telefon. Åsas Sms. talar om att  Hon och Marco är på väg upp till vårt hus på Jonheden. För att kolla post, räkningar samt lite översyn. Våra grannar Lars J och Lennart A håller också ett vakande öga. Känns bra med goda grannar. Inga översakningar angående posten. Åsa och Marco uppdaterade min stationära dator, virusskydd m.m. Birgitta och jag avslutade kvällen med Doobidoo och försökte att även se Go kväll. Ryckte ur det mesta från Lapp Toppen med det hacka ändå så vi gav upp. Doobidoo gick att titta på. Undrar vad det kan bero på. Möjligen grafikkortet?

Söndag 4 nov: Jag har sovit dåligt även denna natt. Vet inte riktigt hur jag ska ligga. Men lite kaffe och P.G. Wodehouse, Allright Jeeves, så förflöt natten och jag somnade sedan. Värken i foten är nu hanterbar. Lars R och Barbro hörde av sig via Skype och Barbro gav oss namnet på en salva för ytliga proppar. Jag får avstå från att hämta hem vår ved, från Dimitris farm, i dag som var planerad. Birgitta åker ner till farmen med lite grismat och får förklara vår anonyma tillvaro den senaste tiden. Dom undrar ju hur det är. Birgitta plockade oliver,10 liter för inläggning. Läste på Internet att man var  "tvungen att uppsöka läkare" angående blodpropp. Men vad jag kan minnas var det salva och att jag fick hyra kryckor, senast när det begav sig, vi bodde i Slätta så det är mer än tio år sedan. Fast det var länge sedan så minns jag att det gjorde för dj- ont. Birgitta pysslade om mig när hon kom hem från farmen. Akupressur och salva. Vi får gå till Apoteket med Barbros tipps. Vi chattade med Barbro och Lars R en stund på kvällningen. Tittade på svensk TV innan vi kojade in. Jag bor fortfarande, i rummet av hänsyn till Syster Birgitta. Men klockan 04.00 ringer jag oftast på klockan, då är det ju så synd om mig. Salvas, måste ju foten. "Får jag se på foten" ryter syster. Nja, kanske inte ryter, men det låter ju så. Lite barskt då! Vi hoppas nog båda två att det ska gå över, värken, svullnaden och blåbärsfärgen, men jag tröstar syster med att det är mer lingon och mjölk. Hum, låter Syster.

Måndag 5 nov: I natt har jag sovit gott, vaknade inte en enda gång under natten. Foten kändes bättre, men det var kortvarigt! Jag håller i stegen för att hustrun skall plocka Sharon frukter. Det "föll" sig inte bättre än att en Sharon träffade min onda fot, iklädd endast en sandal. Det gjorde ont. Nu funderar jag på att skaffa kängor med stål hätta inför nästa års skördande av Sharon. Stavro kom med de oliver Birgitta plockade i går. Han funderade över min fot om jag besökt någon läkare. Jag erbjöd Stavro kålblad till djuren och fick därmed en lektion i gallring av kålplantor. Stavro kommer om några dagar och hjälper oss med plantering av vitlöken. Julia hälsade att Birgitta kunde komma till henne på farmen. Sjuklingen får väl hålla sig lugn denna vecka. En promenad runt brandtornet hann hustrun med före maten. Jag slappade i sjuksängen. Åke Ollars ringde på Skype telefon och undrade hur vi mådde. Allt var väl på båtfronten i Leksand. Vid gårdagens Skype samtal med Barbro och Lars i Knutsgårdarna fick vi höra att Granatäpplen är bra för mycket. Jag får vårda de två granatträden vi har. Birgitta pressade tre granatäpplen som vi drack, smakade gott. Frederiki sa att det går att göra vin på dom, man lär så länge man lever! Fåglarna har en tid nu spelat vackert i träd och buskar. Det låter som om det var en Svensk vårdag. Meta och Harry hörde av sig på Skype telefon. Vi har en webbkamera installerad nu så jag kunde visa upp foten. Det var bra med Perssons.

Ny rensad Vitkål i vår trädgård.     Hustr Birgitta hackar upp rädis landet för nysådd.     Härlig sallad på gång.     Granatäpplen, skall pressas och drickas. Så gott det smakade.

Vitkål. Birgitta hackar upp rädislandet för nysådd. Härlig sallad på gång. Granatäpplen från våra träd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 6 nov: När jag vaknade i dag på morgonen kände jag mig som en kåldolme. Inte konstigt. Meta berättade för hustrun att i gamla tider använde man det för dra ut det onda. Sagt och gjort, jag tvingades ner på rygg med foten frilagd så att kålblad kunde appliceras. Döm om vår förvåning halva tån var röd och resten något åt hudfärg. Undrar om det var kålbladet eller tiden som läkt det. Kul har vi i alla fall. Följ mig, följ kåddoften. En mm regn har vi fått i natt. Ingen dimma så långt ögat når! Men det är ju inte år 1632 heller. Jag chattade en stund med Lisbeth J och allt var väl även med Robert. Jag köpte en stor kastrull  förra året, för att värma vatten. Vi provade den i dag i öppna spisen. Det har varit solfattigt, så solcellen på taket har varit ledig. Regnat har det gjort i dag. Åtta millimeter fram till klockan 19.30. Birgitta har ägnat dagen åt matlagning och jag åt släktforskning och att elda i öppna spisen. Lars R och Barbro hörde av sig via Skype telefon. Lars har köpt sig en ny bärbar, Mac med inbyggd videokamera. Jag kopplade på vår kamera och vi språkade en stund. Te och smörgås avslutar kvällen, sedan en god bok.

Här kommer trefoten till pass. Vi värmer vatten i öppna spisen.

Här kommer trefoten till pass. Vi värmer vatten i öppna spisen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 7 nov: I dag är det kyligt när vi vaknar, 11 grader ute och 15 grader inomhus. Snabbt på med grytan i den öppna spisen och eldade för varmvatten. Foten svullen men känns bättre. Birgitta åker till farmen, jag eldar och släktforskar. I dag var det blå handduk, post från Kerstin och Nicke H. Solsken men kyliga vindar, då är det fönsterbord som gäller. Vi har fått uppgifter om att det finns en läkare här i Pagondas tre dagar per vecka. Jag får nog besöka läkaren på fredag om svullnaden inte ger sig. Tio dagar i dag enligt hustrun. Stavros kom med min borrmaskin och han fick en titt på foten. Birgitta kom vid halv två och lagar nu mat, det doftar härligt. Jag får bekymmer med Clas Ohlson angående min trasiga DVD läsare, inte så bra. Kvällen tillbringades vid brasan med Sudoku.

Torsdag 8 nov: Nu är det höst här, även inomhus. Hustrun hojtar från sängkammaren att jag måste flytta hem, ja till sovrummet alltså. Jag känner mig bättre i foten. Ojojoj, säger hustrun, det är väl för att du ska slippa gå till doktorn i morgon? Jag låtsades som jag inte hörde något. Stavro kom förbi och plockade sallad till Julia och rensade kålblad till djuren. Han blev glad när jag berättade, att på söndag kommer jag med ner till farmen. Birgitta fick ett roligt e-mail från Solan H i Leksand, en arbetskamrat till oss när vi båda jobbade på Falu Kuriren. Större delen av dagen har mitt Internet legat nere. Men nu på kvällen kom det igång så att jag kan skicka dagboken. Det är inte mycket som händer nu när jag är justerad i foten. Läsa, lösa Sudoku är det som gäller. Vi eldar nu hela dagarna då det är kyligt. Värmeelementet är framplockad och går på timer, några timmar innan sängdags och en timma på morgonen. Det känns skönt. På kvällen fick Birgitta e-mail från Kerstin J i Järvsö. I norrland tar dom till yxan, när det gäller dåliga fötter, påstår hon ja. Stavros förslag var ett getfot. Vad roliga dom är. Så skulle Solan H i Leksand aldrig säga! Vi avslutade kvällen med svensk arkiv TV, via datorn.

Fredag 9 nov: Till en strålande sol vaknar vi i dag. I dag är det inköp av matvaror som gäller. Birgitta kör oss till supermarket Marinopolis mellan Hora och Pythagorio. I dag kände vi skillnaden mellan låglandet och Pagondas. Det är mycket varmare nere på låglandet. Hustrun har gått och smyg kikat på en stor matta där i varuhuset under en längre tid. I dag slog hon till, inköp av mattan alltså, den blir skön på vårt kalla stengolv i vinter. Medan hustrun funderade över mattan så smugglade jag ner två stycken starka och goda korvar, Lokaniko, i varuvagnen. Jag räknar kallt med att hon inte tjoar allt för mycket när vi kommer till kassörskan. Angående kassörskor, visst är det konstigt att dom får ha förskolebarn i kassorna, eller är det så att man är kommen till en mogen ålder? Vi stannade och köpte en kasse apelsin hos vår Madam på hemvägen. Mattan gör sig fint på golvet i vardagsrummet. Meta hörde av sig via Skype telefon, allt var bra med dom. Magen kurrar, Birgitta bjuder på Pastitsio i dag. Så gott det smakade och i dag vankades det vin till maten. Kvällen ägnar vi åt brasan, böcker, kanske lite TV i datorn. Vi såg på Doobidoo och Go kväll. På Go kväll var det om hunddressyr och programledaren sade "Om ni har någon bångstyrig hemma, så hör av er till programmet!" Då hojtade hustrun, "Jag har en", Jag undrar om hon har skaffat en hund som inte jag vet om?

Nyförvärvet, en skön matta.     Värmande och skön brasa. Kittel med varmvatten.

Nyförvärv, en skön matta. Värmande brasa. Kittel för varmvatten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 10 nov: I natt har det regnat åtta millimeter. Det ligger tunga moln över vår dalgång. Julia kom och fick sallad. Hon och Stavros vill att vi skall komma till farmen. I morgon skulle det passa oss och tur var väl det beslutet, då regnet öser ner och hårda vindar med orkan i byarna råder. Men enligt väderprognosen skall det vara växlande molnighet i morgon. "Fan tro det" när jag ser väderstationen visa på orkan. Under eftermiddagen har det kommit sexton millimeter. Nu är det mer att underhålla brasan och laga mat som gäller, gärna fönsterbord.

Söndag 11 nov: Det föll tjugotvå millimeter regn i går. I dag är det en strålande sol mellan molnen. Birgitta tröttnade på att vänta, för att få vitlöken planterad, varför hon hackade upp förra rädislandet och planterade vitlök där. Det blev ingen farmen i dag. Troligen ett missförstånd mellan oss. Stavro skulle ringa när han slutade arbetet. Eller var det vi som skulle ringa om skjuts då jag inte vill belasta foten med en långpromenad ner till farmen. Birgitta gick en volta runt brandtornet. Jag släktforskade.

Måndag 12 nov: Ser ut att kunna bli en vacker dag. Vi har haft 11 grader som svalast i natt. Prognosen för veckan. Birgitta går på en långpromenad och jag tar mig ut till landen och planterar resterande vitlök. Rensar även lite ogräs, som nu växer bra. Sedan är det att elda och sitta inomhus då det börjar regna. Trots blåst och regn har temperaturen varit 17 grader nu på eftermiddagen. Vi kollade lite gamla program från svenska öppet arkiv TV.

Tisdag 13 nov: Regn, regn och åter regn. Men varmare i luften nu, 15 grader som kyligast i natt. Det är ju behövligt med regn för att fylla på alla källor, men vi skulle även behöva ta oss ner till farmen. Det är ju inte trevligt att komma dit dyngsura av regn och sitta inomhus. Som många har märkt är det lite deppigt att sitta inlåst, på grund av dåligt väder och taskig fot. Nu måste vi göra något. Vad kan då vara bättre än att åka till "Syster" Emmy på taverna Sinadisi och äta något gott. Sagt och gjort i bilen och iväg till Hora. Birgitta åt en Soutzoukakia Smyrneika och jag njöt av en Pasta Carbonara till detta drack vi en Amstel, ja var sin. På tavernan kom det in en gammal dam, hon torkade av fötterna ordentligt och fick besvär med att stänga dörren. En av flickorna i köket ryckte ut och hjälpte henne. Emmy och hon språkades vid och vi trodde det var svärmor så vi hejade glatt. Hon kom fram till vårt bor och frågade vilka vi var. Vi berättade om Sverige, krio, krio sa hon och gjorde åkarbrasa. Det är så härligt alla pratar med varandra inga sura miner. Vi åker sedan över Koumandarei hem för att njuta lite av utsikten. Lars R ringer oss på Skype telefon och pratar en stund, det är trevligt att få lite information om socknen. Vi fick även höra av Målar Lennart om älgjakten i vår by. Även Åsa S hörde av sig via Skype telefon. Lite nostalgi TV (gamla filmsnuttar, öppet arkiv) innan sängdags.

Onsdag 14 nov: I dag ser det ut att kunna bli en regnfri dag, åtminstone om man får tro väderstation och avsaknad av tunga mörka moln. Vad man bedrar sig, regn och åter regn. Birgitta träffade på en dam i morse när hon hämtade vatten. Damen i fråga klagade på att det var besvärligt med skvättandet från himlen då och då. Det var svårt att få fart på olivskörden. Hustrun startade "Julstädning" av hyllor i vardagsrummet. Jag fick den stora äran att hjälpa till, vilket   innebär att inte stå i vägen allt för mycket. Att bistå med trasor och hållande av dammsugare, det är ju högt i tak där spindelväven trivs. På kvällen ökade regnmängden och åskan åskade på så gott den kunde. En smäll alldeles över oss fick ADSL att hicka till. Stängde av datorn så fort som jag kunde. Turligt nog var det segt virke i mitt och OTE,s ADSL modem. Trepartssamtal med Lars J och Lars R via Skype telefon i dag. Lars J hörde mig bättre (500 mil bort) än Lars R (1 km) märkligt. Birgitta har tvättat i dag och vi torkade tvätten framför brasan.

Torsdag 15 nov: Det har regnat ytterligare nio millimeter i natt. Solen visar sig lite av och till men väderstationen visar mer regn. Jag färgade Birgittas ögonfransar så hon törs åka hem till Jonheden på tisdag. Lars J hämtar oss i Gagnef. Nu byggs det och renoveras hus här i Pagonda. Från att ha varit en ganska så utdöende by så verkar det som folk vill flytta hem igen. Flera husägare har börjat bygga tak, med takstolar och tegel istället för de platta hustak som är så vanligt här. Birgitta förskönade även min kalufs medels trimmen, inställd på en mm. Nu känns det bra att vara renhårig. I dag har det varit uppehåll hela dagen och 19,2 grader som varmast i skuggan. Hustrun bakade matbröd, gott att ha. Chattade med Bosse K i Thailand, dom har det bra nu med sol och värme. Även Sören F i Djurås chattade en stund och hälsade oss välkommen hem. Thomas O ringde på Skype telefon och förhörde sig om min fot. Det var en trevlig pratstund och att höra lite nytt från hala och kyliga landet. Vi avslutade kvällen med att titta på SVT webb "Gunnels Gröna". Sedan i säng med en bra bok, just nu läst färdigt Sigge Stark Trollmakt och skall läsa De hängda Rävarnas skog av Arto Paasilinna.

Fredag 16 nov: Endast en halv millimeter regn i natt och solen skiner. Varmt i dag, 18.2 grader i skuggan klockan 09.30 och det var 16,8 grader som svalast i natt. Detta innebär arbete... På grund av min halvdåliga fot hinner jag inte smita. Hustrun skall fortsätta med storstädning. Hon är duktig hustrun på att organisera städning och talar om för mig vad jag ska göra och inte göra. Blå handduk, jag får ledigt för att hämta posten. Många undrade vad som hänt med min foten och såg verkligen ut att lida med mig. Brev från svägerskan Solweig W i Stockholm. Jag rensade i löklandet så nu är jag på gång. Träffade Stavro och i morgon kanske vi kan köra hem ved. Det är spännande att följa byggnadsarbeten nere i byn. Grekerna är ju så duktiga på allt, som våra bysmeder i gamla tider.

Lördag 17 nov: Skönt väder och varmt igen ungefär som i går. De senaste veckorna har Rödstjärten och Rödhaken invaderat vår trädgård, dom är så fina att se när dom jagar insekter. Stavro kom och hämtade oss för att köra hem våran ved. Vådlig färd med mig som barlast längst bak, för att komma upp för en brant och slirig backe. Men Stavro är suverän bilförare när det gäller smala trånga bergsvägar. Vi fick med det mesta hem och Birgitta och jag jobbade några timmar med att få in det under tak. Många tjocka klampar ligger kvar utanför porten och på måndag skall jag låna en kraftig motorsåg och kapa upp dem. Stamati, grannen lånar ut sin sågbock. Träffade på Nikos V Maria V och berättade att vi åker på tisdag till Sverige, hon berättar att hon åker till Aten den 8 december och återvänder i mars. Det känns bra att jag är så återställd att jag njöt av att jobba med veden. Jag sågade för hand en del smala pinnar, Stavros gjorde korstecken och undrade väl om jag var helt återställd i huvudet? Jag skulle vänta på hans motorsåg. Anssi, en liten glad gumma som är lika bred som lång skulle passera Stavros lastbil i gränden, Jag sa, "Kom den här vägen". Men Anssi menade att det var ok. Triandafilio (Filio) puttade på och Anssi skrattade, men hon kom inte igenom, det var en härlig syn och alla skrattade gott, mest Anssi. Birgittas kommentar när hon drog upp Anssi till vår uppfart och jag puttade på, "Man tycker att man är smalare än man är". Vi gick ner och handlade, det vi behövde för stunden. Birgittas nytvättade mattor fick hänga på tork framför brasan. Det känns bra att vara på banan igen efter tre veckors smärta och tristess. Meta ringde i dag och språkade, det var bra med dom och även Nicke H ringde på Skype telefon. Chattade med Bosse K i Phuket, trevligt med lite nya vänner att utbyta kulturella erfarenheter med.

Söndag 18 nov: Vaknade i natt av ett vidunderligt åskväder. Fönsterrutorna skallrade och himlen var som dager. Jag bländades av blixten med slutna ögon. Regnet öser ner från en vid öppen himmel. Vilken tur att vi fick hem veden i går. Meningen var att Birgitta skall gå till farmen tidigt och jag åka med Stavro när han slutar jobbet i Hora. Vi får avvakta och se hur det blir med nederbörd. Väderstationen lovar ingen bättring. Onsdag och torsdag skall det bli fint igen sol och varmt men det hjälper inte oss. Jag ska försöka få in den resterande, icke kapade, stockar under tak. Nu mullrade det ute, inte åska denna gång utan muren närmast huset som rasade av det häftiga regnet. Tjugo millimeter nu vid niotiden. Stavros hämtade mig för färd till farmen Birgitta var redan där. I dag slaktade vi en griskulting. Vi fick kött med oss trots att vi sa att vi inte kunde ta emot nu när vi ska åka hem. Vi beslutade att låta frysen vara igång. Vattnet däremot kommer vi att stänga av. Jag fick en skottkärra av Stavro när jag frågade vad en sådan kostar. Jag har flera skottkärror sa Stavro. Både vi och dom är ledsna att vi åker på tisdag då det är mycket jobb nu och framåt. Även vi har mycket att göra i vår olivlund och trädgård. Samtidigt med leveransen av skottkärran kom stora motorsågen, så att jag kan ägna morgondagen åt att kapa upp de större vedklamparna. Vill inte ha någon ved liggande utanför porten, inte för stöldrisk för sådan finns inte utan mer att det ser slarvigt ut.

Måndag 19 nov: Regn i dag med, mellan skurarna skall jag köra Stavros motorsåg. Det var snart avklarat, startsnöret gick av direkt. Stavros hjälpte mig att bära de stora klunsarna under tak, stark som en björn fixade han det. Stängde kranen till vattenkällan och spolade gången ner mot gatan ren från spånor och bark, dels för att tömma cistern på en del vatten då jag är rädd att muren kan rasa även där den står. På middagen åskade det väldeliga och hagel som mindre stenkulor dunsade i backen. "Vintern börjar tidigt i år", var hustruns kommentar, medan hon städade taket på toaletten. Det är mycket plockande, med verktyg, slangar och pytsar som ska städas undan. Parkerat om Pärlan på Stavros inrådan, risk för sten ras. Birgitta tvättade kläder som vi torkar framför brasan. Åska och mer regn nu på kvällen. Jag har halat våra flaggor för i morgon bär det av mot Sverige och Jonheden. Stora lögar dagen inträder mot kvällningen. Man måste ju vara renhårig när vi anländer hemtrakterna.

Ännu en mur har rasat nu närmast huset.     Hagelskur och åska.

Ännu mera mur har rasat närmast huset. hagelskur och åska.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 20 nov: Hu då vad klockan går fort. Uppe före tuppen i dag. En kattuggla, hane tjoar dock istället för tupparna. Snart bär det av mot flygplatsen. Efter att jag parkerat bilen, var det dags att checka in. Inga problem denna gång med olivoljan och vi fick bagaget direkt till Arlanda. Nu sitter vi på Atens flygplats och väntar. Det enda upphetsande där var när en polis jagade i kapp en buse av något slag. Vi fick checka in och gick sedan och åt salladsbuffé 210 SEK. Dyrt är det att äta på flygplatser. Innan planet startade från Aten kom en flygvärdinna och ville se våra biljetter från Samos. Det var tur att jag ej kastat biljetterna. Det var vårt bagage det gällde, lite senare kom ett fordon med vår väska. Bagaget vi har väger endast 7 kilo, mest frukt, olja och en flaska Ouzo till vår Stugfogde Lars J som hämtade oss vid järnvägsstationen i Gagnef. Lars J har eldat i flera timmar för att det ska vara varmt och skönt när vi kom hem. Han är en klippa. Vi drack en öl och språkade lite innan Lars gick hem och vi plockade lite med post och annat. Nu återgår jag till vår Svenska dagbok. Vi återvänder till Samos och Pagonda den 19 december.

Onsdag 19 dec: Vaknade tidigt för att klockan 06.10 flyga till Köpenhamn där vi sedan bytte plan till Aten avgång 09,20. I Aten fick vi vänta några timmar på flyget till Samos. Jag ringde till Stavro och Julia, dom blev så glada att vi var på väg hit. Undrade om det var några problem med flyget. Vi åt en smörgås och kaffe i väntan på avgång. Bilen startade snällt. Vi for via Ireon för att inhandla lite mat. Sedan hem till huset som var kylslaget, jag ljuger inte enligt hustrun. Vi eldade och packade upp allt vi haft med oss denna gång. Allt var sig likt och det känns skönt att vara här igen, trots kylan.

Torsdag 20 dec: Stavros och Julia ringde på kl. 12,00. De hade ropat flera gånger men vi sov länge efter en lång dags färd mot Samos. Julia undrade om vi tagit in på hotell, eftersom vi inte hörde dem på morgonen. Vi sov i godan ro. Vi gick till farmen och hjälpte till med olivskörden och det var trevligt att träffa alla djuren. Odysea lade sig på rygg när jag kelade med honom, hans bäste vän var tillbaka. Vangelis var sig lik, men nu var han en tuffing som skulle stångas. Där fanns också två små kaninungar som vilade sig i en kastrull. Mamma Lolålolo var lika kelsjuk som vanligt. En av de små lammen kom och ville bli kliad, troligen den som var uppfödd med flaska. Jag eldade upp gamla avätna olivgrenar. Vi skojade och skrattade och var glada att träffas igen. Alla hade vi saknat varandra. Mat och ouzo avslutade kvällen på farmen.

Fredag 21 dec: I dag kommer Stavro hit och hjälper mig att såga ved, de stora tjocka stammarna. Vi visar vårt julkort (ligger inte kvar!) för Julia och Stavro dom skrattade gott åt det. Birgitta och jag åkte till Marinopolis för att handla mat. Till farmen på eftermiddagen för olivskörd och sedvanlig utfodring av djuren. Vi fick en trevlig kväll med god mat innan vi vandrade hem i månskenet. Ganska behagligt nu på kvällen. Vi eldar för att få värme så att Åsa S och Marco inte fryser allt för mycket i morgon, då de kommer hit för att fira jul och nyår med oss, Julia och Stavro.

Lördag 22 dec: Kallt inne i huset 8-9 grader. Vi måste köpa någon form av kamin för att elda i, den öppna spisen klarar inte av att värma dessa stora utrymma. Den mesta värmen går ju rakt ut i skorstenen. I går kväll sa Stavro att ved får vi så mycket vi vill. Vi har det bra med vedförsörjning både här och på Jonheden, tack vare Lars J och Stavro. Birgitta och jag åkt in till Vathy för att handla mat och filtar. Vi var även till Ouzo fabriken för att fylla på både vårt och Stavros förråd. På hemvägen var jag in hos järnhandlaren för lite varukännedom om vedkaminer. Åsa och Marco är drygt två timmar försenade från Aten. Vi hämtade dom på flygplatsen kl. 15.40. Sedan förflöt kvällen med god mat, vin och allmänt snack.

Birgitta möter Åsa och Marco på Samos flygplats.

Birgitta möter Åsa och Marco på flygplatsen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 23 dec: Jag vaknade tidigt för att bege mig till farmen. I dag gäller det slakt av en av de vuxna grisarna. En varm och skön dag har det varit i dag, utomhus vill säga. Efter slakten for Julia och Stavro till Pagonda i ett ärende och jag satt i solen och njöt av värmen. Birgitta, Åsa och Marco kom ner till farmen och vi kelade med lammen. Så gulliga och ulliga dom är. En av våra favorit tanter dog i går och begravdes i dag. Jag brukade hjälpa henne med vatten och bära tyngre kassar. Hon föll i hop vid brunnen och dog. Åsa och Birgitta lagade en god middag på kvällen. Vi var nog lite trötta, lite till mans i kväll.

Marco med sin nya kompis.

Marco med sin nya kompis.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 24 dec: Stavros och jag åkte till Hora för att köpa en vedeldad kamin. Vi fick tag i en med ugn och tre plattor för drygt 2000 Sek. Före montering av spis och rör beskar vi några olivträd, de finare grenarna är till getter och lamm och de grövre är till mitt vedbehov nästa år. Det är 75 träd som ska beskäras. Kaminen fungerar alldeles utmärkt 17 grader. Åsa och Birgitta var till Samos stad för att handla resterande mat och öl inför kvällen. Vi fick julklapp av Meta och Harry och av Åsa och Marco. Vi tackar för det. Jag träffade Dimitri han blev lika glad som jag. Vi åt sill och potatis som jul lunch. På kvällen tog vi en promenad ner i Pagonda och träffade Stella och vi fick varsin bamsekram. På kvällen åt vi Jansons frestelse och spelade 10000, ett tärningsspel.

Vår nyinköpta vedkamin.     Åsa, Birgitta och Marco äter jullunch.

Vår nyinköpta vedspis. Åsa, Birgitta och Marco äter jullunch.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 25 dec: I dag firar grekerna jul. Vi var i Pythagorio för att promenera i hamnen och dricka en öl hos vår kompis. När vi passerade en taverna så ropade Janis (En av "trollen") in oss på vin och grill bit. Det var flottans manskap som ligger i hamnen som firade jul och Janis grillade spädgris åt manskapet. Vi njöt av omtanken och den generositet som dem visade oss. Vi promenerade runt och tittade på de tavernor som sommartid var fullsmockade av turister, nu låg öde, så när som på parkerade bilar och båtar. På eftermiddagen for vi hem för att äta Jansson och fasoladha. På kvällen kom sedan Julia och Stavros med en stor gryta med mat, getkött, bröd och kikärter. Vi njöt och skrattade gott och visade vårt Julkort igen, Stavro skrattade lika mycket denna gång som tidigare när vi visade julkortet. Vi spelade 10000, när Julia och Stavro gått hem. Det har varit en lyckad dag med värme sol och trevliga möten.

Vi blev inbjuda på vin och grillat. Åsa njuter.     Janis får hjälp med spädgrisen.     Birgitta och Marco på en av våra taveror. Lisas arbetsplats.     Nu är det båtar och bilar som får vara på tavernorna.     Stavro och Julia rör om i maten. Stavros special för Julafton.     Julia, Stavros, Åsa och Marco firar jul hos oss.

Bilder från Julfirande med flottans manskap. Stavro och Julia i matlagnings bestyr. Julmiddag hos oss.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 26 dec: Jag och Stavro åkte ner till olivfältet nära Ireon och beskar några olivträd. Vi lastade sedan bilen full med olivgrenar till getter och lamm. Birgitta, Åsa och Marco begav sig i väg på en långpromenad ner mot Ireon. Det är bestämt att jag skall hämta dem senare med bil. Birgitta vill se det hus som ligger vid olivlunden där vi beskär träden. Mannen som är ägare till huset är död sedan länge. Vi åkte hem till Pagonda för att äta lunch. Jag och Marco högg färdigt den ved som jag fick hem från Dimitris fält i höstas. Inköp av apelsinpress med mera på Marinopolos var nästa projekt. Vi for även ner till nya hamnen och tittade på båtarna. På hemvägen fotade vi jul belysningen i Pythagorio. Åsa och Birgitta lagade omelett till kvällsmat. Vi avslutar dagen med några parti 10000. Marco vinner två gånger!

Julkrubba med en extra viseman. Pythagorio.     Ängel? I Pythagorio     Vackert belyst allé i Pythagorio.     Huvudgatan i Pythagorio julbelyst

Julpyntat Pythagorio.

foto: Åsa Segerström

Torsdag 27 dec: Jag gick upp tidigt och for ner till olivfältet vid Ireon för att kvista och samla i hop det som går att använda som ved. Birgitta och Åsa besökte posten och Nikos V. Det var fullt av folk som väntade, de beslutade sig för att ge upp. Vi for till Potami, vattenfallet. Det var mycket vatten nu efter höstens regnande. "Det kurrar på min mage!" varför Sinadisi i Hora hägrade, men tyvärr stängt så det blev en trevlig restaurant i Pythagorio. Faros, ligger längst ut på grusvägen mot reningsverket. God mat och trevlig kille som servade oss. Vi åt där en gång när Kerstin S från Järvsö besökte oss. Killen som serverade var motorcykel freak. En gammal BMW i en glasmonter och en del böcker om motorcyklar fanns inne på tavernan. Själv körde han en Motor Gussi. På hemvägen besökte vi baren Iliad, en bar som Åsa och Marco frekventerat ofta i somras. En Amstel slank ner och mycket prat med personalen som kom och satte sig hos oss för att prata med  Åsa och Marco. Birgitta och jag var välkomna tillbaka. Sedvanlig 10000 spel avslutade även denna kväll.

Fredag 28 dec: Det vanliga morgonpasset, ner till Ireon för att såga ved var lite annorlunda i dag. Hustrun var uppe och kokade en termos kaffe och bredde en dubbelmacka med god ost på. Arbetet blev också annorlunda en liten valp i grishägnet bredvid krafsade på nätet och gnydde och svansen markerade, äntligen en vän. Där försvann hustruns medsända goda dubbla ostmacka och Altissmöret (innehåller olivolja), på mina fingrar slickades rena. Jag är ju svag för hundar och i synnerhet valpar som är ledsna. Jag tyckte synd om valpen. Det visade sig sedan, att valpen förirrat sig in i grishägnet, det var säkert inte roligt med bökande grisar. Fåraherden kallade på valpen och upptäckte sedan valpens belägenhet. Väl ute skuttade han glatt i väg efter husse. Birgitta och Åsa gick ner till posten för diverse ärende bland annat för att betala bilskatten. Vi åkte i dag till Samos stad för att kolla utbudet i affärerna. Vi åt Giro Pita och drack en öl innan vi släppte loss Birgitta och Åsa. Damerna hittade naturligtvis något att köpa. Det gick någon timma innan val av inköpt vara, bars ut i påse. Även Marco hittade en snygg tröja och ett par jeans för 300 Sek samt ett fiskespö med haspelrulle för 80 kronor. Vi fick mellanlanda i Pythagorio för inköpa krokar och andra nödvändiga tillbehör, innan vi for hem. I morgon lever fisken farligt!

Det enda som jag ville köpa!!!     Åsa och Birgitta ska köpa julkort åt Julia.     Det var gott om julpynt i Samos stad.

Samos stad får besök av oss.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 dec: Stavro hämtade mig för jobb i Ireon, på olivfältet som vi beskär. Först for vi till en lantbrukare på fälten mellan havet och huvudvägen. Han, bonden hade sex tjurar, Stavro och jag köper nog en i maj. Vi handlade färskpotatis. Bonden var en grekisk tusenkonstnär, en massa smarta lösningar för att på egen hand underlätta arbetet. Nu var det Hora och vår leverantör av spis, jordfräs, slang och mycket annat. Dagens eventuella inköp är en motordriven gren såg, 580 € skulle dom ha för den. Vi for vidare mot Mitilini där vi hittade en för 300 €. Vi fick även våra motorsågar fixade. Det var många gubbar som var intresserade av servicen och diskussionerna var stundom livliga. Jag beslutade att köpa en motordriven gren såg. Samtidigt fick jag kontakt med en kille som drev en verkstad specialiserad på avgasrör varför jag bad honom att kolla vår Seat, på eftermiddagen då jag ska hämta sågen. Beskärning av olivträden i Ireon var nästa projekt. Bonden som vi träffat på morgonen kom till fältet för att hämta grenar till sina getter, vi far därifrån med ett fullastad bil med grenar till Stavros getter. Efter lunch åker Birgitta, Åsa, Marco och jag ner till Ireon där vi släppte av damerna som ville promenera in till Pythagorio. Marco och jag for till Mitilini för att köpa den grensåg som jag tittat på tidigare. Hungriga for vi sedan till Pythagorio där damerna föreslog att vi skulle äta något. Det blev Gyro Pita och den sedvanliga Amstel. Nu var det dags att testa Marcos investering, fiskespö. Vi testade det ute vid piren, men blåsigt och kallt var det och fisken gillade tydligen inte heller vädret. På hemvägen mötte vi Niko V, han kom upp till oss på "en" ouzo. Kvällen blev sen.

Söndag 30 dec: Upp i ottan som vanligt. Birgitta kör mig upp till vägen mot farmen. Julia, Stavros och jag ska till Samiopoula för att beskära ympade olivträd på hans fält. Vi eldade också gamla grenar. Det är varmt och skönt väder där. Havet är varmt och bergen magasinerar värmen. På hemvägen plockade vi svamp och tjärved. Marco och jag for till Ireon för fiske. Jag hjälpte till att dra upp en fiske båt på stranden. Det får nog bli varmkorv då fisken endast käkade upp betet, som var snäckor vi hittade på stenar under vattnet. På kvällen blev det många 10000 omgångar. Sent till sängs blev det igen.

Stavro och Julia njuter i värmen vid olivfältet i Samiopoula.     Båten måste upp för att rengöras då och då. Ireon.     Inget är som väntans tider. Fisken blev då mätt på snäckorna.

Olivarbete i "Swedia" kallaste fältet därav namnet. Fiskare Marco i Ireon!

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 31 dec: Jag åker ner till olivfältet vid Ireon för att kvista grenar och samla i hop de grenar som ska eldas, då getfarmaren i närheten fått sitt till getterna. Jag var även och handlade vin och bröd till kvällen, då Julia och Stavro kommer hit. Karin P, heter hon som har vin butiken nere i Ireon, hon har även uthyrningsrum året runt. Värme på vintern och kyla på sommaren. Det är bra att veta och jag ska göra en webbsida kopplad till min. Birgitta, Åsa och Marco promenerade ner mot Ireon för att åka med mig hem. Marco hugger ved om dagarna, så vi klarar kvällens brasor. Det är nu kockarnas afton. Åsa och Birgitta förbereder maten för i kväll. Julia och Stavros anländer på kvällen med en massa mat. Jag och Stavros hämtar grill och grillkol för att laga Brisola, som Stavros har med sig. Vi åt god mat och många glada skratt blev det under kvällen. Klockan 24.00 skålade vi i en rysligt illasmakande Spanjor, Paul Cheneau ett mousserande vitt vin. Men vi överlevde det med. Gott Nytt År önskas alla läsare av vår dagbok. Nu är det dagbok 2008.

Nyårsfirande i Pagondas. Julia,Stavros, Birgitta, Marco och Åsa

Nyårsmat hos oss. Julia, Stavro, Birgitta, Marco och Åsa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Upp

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2007 - 2021

Webbmaster Bengt Ahlstrand