Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

  Sep - Dec 2009

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Tisdag 1 Sep: Då var det en ny månad, Kalo mina! Birgitta åker med Marie till Pythagorio. Birgitta skall sola och njuta på stranden med Åsa och Marco. Jag är hemma och jobbar med lilla lapptoppen som saknar ljud. Den kräver en extern dvd läsare då den inbyggda tagit slut (Strejkar). Det är stört omöjligt att få gamla lapptoppen att begripa att jag vill installera den externa dvd läsaren. Märkligt då den tidigare varit brukbar. Men Fugelsang stjäl så mycket av min tid och stör mig i mina funderingar då det är trevligare att kolla på grabbarna och tjejen som jobbar på i rymden. Mot eftermiddagen ringde Birgitta att dem pressat färdigt i sol och badande. jag slöt upp i Pythagorio på vår Gyro ställe. Vi åt gott och gick sedan en promenad innan vi hamnade hos Lisa på Ostria. Vi fick även presentera Åsa och Marco för Vasili, Lisas man. Vi satt där några timmar och njöt innan vi åkte hem till Pagonda och Fugelsang. Ungdomarna fortsatte säkert till deras favorit bar. Jag tittade på första paret ut i rymden för att jobba med rymdstationen. Det blev sent i säng.

Onsdag 2 Sep: Det är som vanligt, vattenpumpen står på när jag kommer ner till Kambos för att vattna. Jag stänger av och startar vår pump. Stavro kommer förbi och han har köpt plantor som jag åker och hämtar. Blir troligen att vi planterar på fredag. Hem till frukost och vattnar något i vår trädgård. Jag blanda cement för att putsa sprickor på baksidan av huset, Det går åt en hel del bruk och inte blir det snyggt, men det håller förhoppningsvis fukten från ytterväggarna. Vi plockade plommon från ett träd och Birgitta kokade marmelad. Så gott det doftade. Filio ringde på porten och vi fick vindruvor igen. Birgitta S ringde på Skype telefon, hon har vin på druvor på gång. Trevligt Birgitta S. Vi åt en Briam förstärkt med Lokaniko. I dag är jag stolt och glad, 6 rätt på V65, har aldrig haft det, samt även Dagens Dubbel gav utdelning. 369% i vinst. Glad och nöjd somnade jag in med en massa kusar som lammhoppare! 

Gräshoppa i Birgittas Pelargon. © foto: Bengt Ahlstrand

Gräshoppa i Birgittas Pelargon. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 3 Sep: Chattade med Nicke i går natt när jag kollade ISS http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html och sedan Windows Media Player. Sov därför länge i dag. IM kom förbi och fikade. I dag skall vi åka med Åsa och Marco till Mourtia och bada. Det blev nu inte som jag trodde utan Mykali. Där träffade vi Berith och Tommy med vänner, dem är nu tillbaka för ett par veckors semester. Vi hyrde solstolar men jag gav upp efter en timma. Jag och Marco tog en öl innan jag rymde fältet. Jag for till Kambos och rensade ogräs. Birgitta ringde vi 15 tiden att det var dags för mig att komma och äta med dem och sedan for vi till Pythagorio och Ostria för en glass. Lisas syster yster, Linnea kom igår och var också på Ostria. Handlade och for sedan hem till Pagonda. Vi gick tidigt till sängs då vi vill se Fugelsang jobba på ISS i natt.

Potatisblast tre veckor. © foto: Bengt Ahlstrand     Lisas syster Linnea. © foto: Bengt Ahlstrand    Lisa får present av norska barn. © foto: Bengt Ahlstrand     Två glada norska bar ger Lisa en present. © foto: Bengt Ahlstrand     Man kan prata med dom äldre. © foto: Bengt Ahlstrand

Potatisblast 3 veckor. Linnea, syster till Lisa med presenten av norska barn. Man kan prata med dom Äldre!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 4 Sep: I dag gratulerar vi Gerth-Olof Sennerholt, en i tiogänget som fyller år i dag. Lillemor fixar säkert något gott i dag. Ha en bra dag. Vaknade 02.30 för att titta på Fugelsang och hans rymdarbete. Sov sedan ett par timmar innan jag for ner till Kambos för jobb. Det var full dag i dag på Kambos, planterade Vit- och Blomkål samt Broccoli. Jag var även i väg för att köpa fler plantor. Rensade och vattnade. Efter fem timmar var jag redo att åka hem. Birgitta bjöd på tomatsallad, jag köpte två kilo i morse. Nu kom jordfräsen fram, jag fräste upp ett av landen här hemma. Birgitta handlade "Sardella" och lagade en god fisklåda. I dag brann det igen. Nära havet mellan Potokaki och Ireon. Filio var ängslig att det var vid hennes Kambos så vi åkte ner till Filios hus. Men det var en bit ifrån. Biltaket var fullt med svarta flagor. Åsa såg elden från deras badvik, hon berättade att det var som en explosion när elden startade. Chattade med Lasse R.

Brand mellan Potokaki och Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand

Ännu en brand! Mellan Potokaki och Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 5 Sep: På väg till Ireon och Friendly. Åsa och Marco skall hyra bil nu när Marcos bror Patric och hans flickvän Ilona  är här på Samos för en veckas semester. Dem är bjudna till Hotell ägaren i kväll. Vi for till Kambos och hämtade gödning för vår odling i Pagonda. Vi handlade mer blomkålsplantor. Sedan en tur in till Pythagorio för att titta på båtar och äta en Pita Gyro. Vi köpte ett par fina örhängen åt Birgitta i vitt guld. Hemma i Pagonda jobbade vi på med grundgödsla landen och vattnade sedan, städa utomhusköket. Vi kalkade runt huset och snyggade till gången. Som tur var dök Åsa upp med Ilona, Patric och Marco så vi fick paus. Öl och juice på altanen innan dem for vidare för middagen hos hotell ägaren. Vi jobbade vidare med städning. Någon timma på altanen och sedan tidigt i säng.

Ilona och Patric. © foto: Bengt Ahlstrand     Marco och Åsa. © foto: Bengt Ahlstrand

Ilona, Patric, Marco och Åsa kom på besök. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 6 Sep: Plockade i hop de plantor som jag skall plantera på Kambos nu på morgonen. Vattnade och rensade och Birgitta skördade grönsaker. Morötterna börjar växa till sig. När vi åkte ner till Kambos mötte vi Dimitri, min första Åsna ägare som jag hjälpte för några år sedan. Alltid lika fint att träffa Dimitri. Åsa ringde när vi var klara på Kambos, bra timat. Åsa, Marco, Ilona, Patric och Birgitta åker över till Turkiet i morgon. Så vi träffades på resebyrån. Sedan handlade Birgitta och jag mat och for hem för att jobba i vår trädgård. Jag fräste landet igen, nu börjar det bli bra jord, men vad det luktar skit. Katter har det som avträde, bajs överallt. I dag lagade jag middagen, spagetti Carbonara. Ok inte lika god som Next i Vathy. Nästa försök kommer att bli bättre. Vi kollade svensk tv, Trädgårdsfredag med Pernilla Månsson - Colt en häftig brud och Doobidoo alltid lika roligt. Klockan tjugo i tio på kvällen dundrade det kraftig, troligen jordskalv men vi kände inga skakningar. Får kolla det i morgon.

Måndag 7 Sep: Vaknade till väckarklockan. Birgitta ska vara i Pythagorio kvart över sju. Därifrån åker hon med Åsa och Marco till Vathy där Ilona och Patric väntar, dem skall till Turkiet och jag är glad att slippa. Jag åkte till Kambos och rensade och kollade att nyplanteringen var ok. I går kväll såg vi Biätare i mängder på himlen så även i dag på morgonen. Den är flyttfågel och övervintrar i tropiska Afrika och är väl snart på väg dit ner. Det blåser kraftigt nu, jag undrar hur dem har det på havet när dem kommer tillbaka från Turkiet. Jag har skuret av gräs mellan gatan och porthuset, det var 1,5 meter höga vippor och Filio var ängslig att någon skulle kasta en cigarett fimp. Det är trångt och besvärligt att komma åt varför det inte blir rensat så ofta. Det var jordbävning i går kväll som vi trodde, "mycket liv och lite verkstad" det lät värre än det var. Fick ett sms från hustrun att hon ville bli hämtad i Vathy om en timma. Båten var nog en halvtimma sen på grund av stark vid. Vågorna slog över piren i hamnen. Ingen var dålig vad jag kunde se, av våra bekanta. På hemvägen passade vi på att besöka "von Lidl" för inköp av korv, brisol med mera om vi skall grilla i morgon. Jag bjöd hustrun på en god middag och en flaska rött. Inte ofta som vi har rödvin på bordet. Vi njöt av maten på altanen med en tröja på, bara 20,5 grader ute. Vinden kyler naturligt vis, det var längesedan det var under 25 grader. Vi fick en hälsning från Lisa och Zack, det tackar vi för. Vi avslutade kvällen med att titta på bilder som Birgitta fotograferat i Turkiet. En bok får Jon Blund att gå igång, på alla cylindrar.

Turkiet besökarna kommer hem till Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand     Bröderna Marco och Patrick. © foto: Bengt Ahlstrand     Flickmaffian har fått span på fotografen. © foto: Bengt Ahlstrand

Bilder när Turk resenärer anländer Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas bilder från resan.

Tisdag 8 Sep: Skönt att sova lite längre i dag. Läste färdigt "Flickan som lekte med elden" Stieg Larsson. har ni inte läst den så gör det. Nu måste vi skaffa de andra två böckerna i hans Millennium - trilogi, "Män som hatar kvinnor" och "Luftslottet som sprängdes". Jag skall åka ner till Ireon och handla färg och andra förnödenheter. Det måste ju vara "fint" när Tiogänget kommer. På tal om Tiogänget, jag får bilder via e-mail av Nicke till webbsidan. Det tackar vi för. Jag lägger in dessa om någon dag då vi troligen har grillfest för Åsa, Marco, Ilona och Patric i kväll. Jag vilade på spikmattan en halvtimma sedan fixade jag till grillkål. Vi städade i våra rabatter. Hustrun marinerade kött och gräddade en potatisgratin. Vi dukade på badrumstaket. Allt var gott och fridfullt medan vi åt mat. Sedan kom regnet, påminde lite om någon film där dom rusade runt som skållade troll när regnet kom och allt skulle bäras in på logen. I vårt fall var det köket och altanen. Vi spelade 10000 Birgitta vann och jag kom sist, det var väl en rättvist man ska ju vara snäll mot främmande!!! När de skulle åka hem var det någon klibbig massa på tak och vindruta. Birgitta hämtade fönsterputs och jag sprit blandat vatten som spolarvätska. Får kolla i morgon där deras bil var parkerad om det är något konstigt träd. Trötta och nöjda hastar vi mot sängen.

Kerstin, Birgitta och jag på en strand i våras. © foto:Nicke Hedlund                                                                              Grillparty. Åsa, Patric, Ilona, Birgitta och Marco. © foto: Bengt Ahlstrand

Nicke H skickade denna bild från i våras när dom var här, drömmare på stranden.                Grillparty Åsa, Patric, Ilona, Birgitta och Marco.

 © foto: Nicke Hedlund                                                                      © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 9 Sep: Det föll nio millimeter regn i går kväll. Vet inte om det räcker för de nyplanterade plantorna på Kambos, så jag drar ner och tittar till dem. Eventuellt vattnar jag. Birgitta är hemma och diskar efter gårdagens gemyt med "ungarna". Det var behövligt med bevattning, inte många droppar regn utmed havet. Jag handlade på hemvägen. IM kom förbi och kollade sina mail. På eftermiddagen fräste jag trädgårdslandet en sista gång, så senare blir det till att bygga slang och sprinkler, samt att bestämma vad för något som ska planteras. Jag jobbade med Tiogängets webbsida. På kvällen åt vi brisol och klyftpotatis. satt en stund på altanen innan läggdags.

Torsdag 10 Sep: Vaknade av vår grönsakshandlare ropade sitt "Orea Tomata", Filio sa till Grönsakshandlaren "Ben vill ha två kilo tomater" när jag kollade om jag hade 2€ så tog hon upp pengar och skulle ge mig. Men jag svarade att jag har sedlar. Hon är så omtänksam om oss och det känns bra. Jag köpte som vanligt två kilo. Chattade med Nicke om Tiogängets webbsida, jobbar med den i dag också. Vi plockade ner de sista plommonen och Birgitta kokade plommon marmelad. Det är märkligt att Turkiska flygvapnet, med fyra jaktplan, får flyga över Samos. Dem har precis lämnat ön. Åsa har hört av hotellägarna, att dem gör det för att jävlas och vid valet skall man ta upp frågan!! jag är glad att Beba är i lammens himmel, då grekiska jaktplan skrämde upp henne och Brigitte. Turkarna flyger lägre med mer oväsen. Åsa ringde och funderade vad vi sysslade med och om vi ville följa med till Faros och Stella för att äta. Vi mötte upp i hamnen när dem kom in med badbåten. Medan dom fräschade upp sig och bytte kläder gick Birgitta och jag till Ostria och Lisa. Vi åt gott hos Stella och det är trevligt där. Ungdomarna gick till Iliad och vi gick till Lisa igen. Det var full fart i hamnen, stora fiskar jagade små sardell fisk som i panik hoppade upp i småbåtar och på kajtrappor. Det lät som ösregn på ett plåttak, vattnet kokade av fisk. Patrick pratade något om att det förutsade Sismos, jordbävning. Sent blev det... nog!

Marco, Ilona, Patric, Bengt (Jag), Birgitta och Åsa. © foto: Bengt Ahlstrand 

Marco, Ilona, Patric, Bengt (Jag), Birgitta och Åsa, på Faros. © foto: Personal.

  Mängder av småfisk som i panik hoppat upp i småbåtar och trappor. © foto: Bengt Ahlstrand

Mängder av småfisk som i panik hoppat upp i småbåtar och trappor. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 11 Sep: Vaknade tidigt för att åka ner till Kambos och vattna. Klockan sju kom Stavro med en ny krök av stål till slangen ner i brunnen, den gamla stryper vattnet så det blir dåligt tryck i sprinklers. Jag fick inte i gång motorn till vattenpumpen, dåligt med vatten sa Stavro när jag ringde. Jag for hem och jobbade i vår trädgård. Vi minimerade ogräset utmed vägen. Nilla och Perry var på väg mot nya äventyr. Jag fick en ättikslösning av dem som är bra mot ogräs. Åsa kom och kollade mail och annat. IM dök också upp. Jag jobbade med sprinkler rör till landen här hemma. En stund på altanen för rast. Åsa kom hit för att kolla sina mail. Regn och åska på eftermiddagen. På kvällen åt vi  lammgryta.

Landet fräst. © foto: Bengt Ahlstrand     Pipe med sprinkler. © foto: Bengt Ahlstrand     Sprinkler, reglerbar. © foto: Bengt Ahlstrand

Landet fräst och pipen med sprinkler. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 Sep: Vaknade till ett stilla sommarregn. Trettiosex millimeter regn i går och i natt. Vid niotiden for vi till Ireon och hämtade Åsa och Marco som lämnat bilen hos Friendly. Vi for till Vathy och efter som det regnade så gick vi på Vinmuseet. En trevlig upplevelse att se alla gamla verktyg och vinpressar. Det var också provning av några viner, vilket fyra danska turister verkligen gjorde, dem tömde flaskorna och en gick och bad om mer. Fy för den snåle turisten. En tur i affärer var det damer som gjorde, inga namn. Hunger drev oss till Pythagorio hamn,  via Lidl för att handla. En tur i affärer i Pythagorio också, samma personer. Jag och Marco gick till Ostria för en öl medan vi väntade. Lisa var inte där, så det tog tid innan ölen kom på bordet, vi har ju gott om tid då vi vet att damer handlar länge, mycket länge! Vi hörde att det var jordbävning i går kväll, vi kände inget, sängen "gungar" ju ändå ibland! Skämt åt sidor, vi känner ju inte av mindre skalv när vi sover. Jag gjorde en makaron och korvsallad med tomater. På kvällen tittade vi på Doobidoo och Trädgårdsfredag. Sedan var det dags att krypa till kojs.

Ireon Lördag morgon, mycket vatten är det! © foto: Bengt Ahlstrand   Cisterner för vin och provning. © foto: Bengt Ahlstrand   En del häller i sig, vinprovning vad är det? © foto: Bengt Ahlstrand   Många nya ekfat, det är vin i dom, jag kollade! © foto: Bengt Ahlstrand   En liten del av buteljerat vin. © foto: Bengt Ahlstrand   Även Ireon hade sitt eget vin! © foto: Bengt Ahlstrand   Många druvor har pressats i denna ambulerande press. © foto: Bengt Ahlstrand   Mekaniskt filtrering av vin. © foto: Bengt Ahlstrand

Ireon lördag morgon, mycket vatten.  Vinprovning, på olika sätt. Nya ekfat för lagring av vin. Vinkällare. Även Ireon har haft eget vin. Vin press och mekaniskt filter. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 13 Sep: Ynka två millimeter regn i natt. På måndag är värmen och solen tillbaka, 27-28 grader. Frukosten på altanen var angenäm, lagom varmt och friskt i luften. IM har kramp i benen varför Birgitta var och gav henne akupressur och massage. Det har regnat tillräckligt för att bevattning av plantorna på Kambos kan vänta till onsdag. Åsa och Marco är på badstranden. Vi är bjudna till Farmen i kväll, Stavro har namnsdag i morgon och vi firar hans Fiesta i dag. Har säkert nämnt det tidigare, att grekerna firar namnsdagar och inte födelsedagen. Vi hämtade upp Åsa och Marco i Pythagorio och for ner till Farmen. Uppe i Pagonda bytte vi bil, det är Niva Lada som gäller för vägarna ner till Farmen. Nu är det lerigt på vägen efter regnandet. Terna och Kostas var även inbjudna. Zouma (brännvin som kokats på vindruvsrester) och Tiganitis fanns på bordet när vi kom ner. Efter något arbete för några var det dags för Meze och Kyckling. Det var mycket att prata om och Julia och Stavro kände att vi ville fira Stavros Fiesta. Vi for hem tidig då många var trötta. Julia fick vara ledig två dagar, vilket måste kännas skönt. Dem arbetar hårt. Vi skjutsade Åsa och Marco till Pythagorio och sedan en stund på altanen. "Här är ditt liv" avslutade dagen, som nu lidit emot sen natt.

Stavro får en kram av Birgitta på sin dag. © foto: Bengt Ahlstrand     Kosta, Terna, Stavro, Julia, Marco och Åsa firar Stavro. © foto: Bengt Ahlstrand

Terna, Kostas, Åsa, Marco, Julia, Birgitta och Bengt firar Stavros Fiesta. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 14 Sep: Upp tidigt då jag glömde kameran på Farmen i går. Stavro kommer med kameran. Frukost på altanen, nu är det skönt att sitta där. Planterat blomkål och vitkål här hemma. Jag har målat dörren som vi har som vinskydd vid gasspisen. Penseln jag köpt fäller hår innan jag börjat måla. Einar Ahlgren en framliden och duktig målare i Stockholm, som jag var lärling hos en tid skulle vända sig i sin grav om han såg allt hår  i färgen. Jag gav upp efter att plockat ett trettital penselhår. Har aldrig använt en sämre pensel någonsin. Jag beskar några vinrankor som är vildvuxna. Vi hämtade Åsa och Marco på eftermiddagen för dem ska äta uppe hos oss. Jag passade på att köpa fler kålplantor till vårt land i Pagonda. Birgitta köpte en vacker Bouganvilla. Medan damerna lagade mat så planterade jag kålplantorna, samt vattnade rikligt. Jag tittade på bikupor hos trädgårdskillen, vi ägde ett par kupor när vi bodde i Främby, bina är bra för våra blommor och fruktträd. Vi spelade 10-tusen efter maten. Tyvärr så diskades vår häst Beauty Class i dag på Rättvikstravet, var nog något som hände vid voltstarten. Skjutsade hem matgästerna till Pythagorio. Sedan snabbt i säng.

Nu är kålplantor på plats. © foto: Bengt Ahlstrand         Birgittas Bouganvilla. © foto: Bengt Ahlstrand

Kållandet plantor.     Birgittas Bouganvilla.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 15 Sep: I dag gratulerar vi Birgitta Sigmundsson Berget i Falun som fyller år, Anders bjuder säkert "Skumpa" på sängkanten. Ha en trevlig dag. Vi har disigt och en millimeter regn föll i natt. Det är lite svängigt med vädret just nu. Som prognosen är i skrivande stund blir det sol och varmt, onsdag till söndag, med risk för nederbörd på fredag. Andes S och Lassa R hörde av sig via Skype telefon. Förmiddagen ägnade jag åt att uppdatera Bios och drivrutiner till HP Pavilion och lyckades laga ljudkortet på Acer Aspire. Vi besiktigade olivträden och konstaterade att det blir nog olivolja i år också. Vi skar bort vattenskott på en del olivträd och plockade hasselnötter, så nu är julen räddad. Satte upp några ljuspunkter under skåpen över kylen och bänken. Nilla och Perry åker hem i morgon, synd är det. Vi beslutade att gå ner på torget för en "sista måltid". Vi gick till Georgios, Filio är hans gudmor, och hans fru har övertagit en Taverna. Mycket god mat bjöds vi på och så kul att se Georgios i en ny roll, som servitör. Det kunde han, som om han inte arbetat med annat i sitt liv. Tänker på Camille, min ekonomikompis, han startade gatukök och gjorde det så bra. Nog om detta. Nilla, Perry, Birgitta och jag har haft en mycket trevlig kväll tillsammans med många skratt. Vi bjöds på gott kaffe, innan vi gick hem till oss. Vi önskar dem "Kalo taxido".

En del av julens nötter bärgade! © foto: Bengt Ahlstrand                       Kaffe hos Nilla och Perry, kom snart tillbaka. © foto: Bengt Ahlstrand

En del av julens nötter bärgade!   Kaffe hos Nilla och Perry.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 16 Sep: Ibland är vi parkeringsvakt åt Filio, så är det i dag. Filio är nere i Ireon och jag parkera min bil på Filios plats. Nilla och Perrys plan är försenad redan från Arlanda. Dem var här och drack kaffe. Perry och jag gick bort till vattenkällan och vi kollade även var vi skall dra ledning ner till deras trädgård. I dag är det kaos med flygplanen. Stora förseningar, punktstrejk? Nilla och Perry tror att deras plan går 19.30, om dom får plats. Ett litet plan är på väg ner. Förseningen från Arlanda på grund av tekniska fel! Vi åkte ner till flygplatsen och Nilla och Perrys flyg är minst åtta timmar försenad. Vi pratade med lite svenskar som vi känner. Sedan köpte Birgitta en kaffebryggare till min namnsdag. En pizza slank ner tillsammans med en Amstel på Sinandisi innan vi for hem och satte oss på altanen för att se svenskarna åka hem 20.45 lyfte planet.

Torsdag 17 Sep: Vilken utdelning det var på V65 Solvalla i går! 10,7 millioner och 401 kronor på fyra rätt. Jag fick tillbaka min insatts, då min spik i DD ströks före start. Kaffekokaren var bra men kaffet vi köpt var odrickbart, nej tacka vet jag Zoega Skånerost. Är det någon i Tiogänget som har en hörna i resväskan tom? Kerstin och Nicke har redan sina resväskor "knökfulla" med våra önskningar! I dag skall vi äntligen äta hos Stella och Niko i Balos. Vi kör till stranden vid Balos först för bad och jag och Marco snorklar. Jag såg svärdfiskungar, festliga stopnåls tunna med en synål i fören. Vi var på upptäcktsfärd bland klipporna. jag stannade uppe då mitt balanssinne är dåligt. Åsa tog hand om Birgitta och dom klättrade som bergsgetter, ja som getter i alla fall. Sedan bar det av till Stella. Stellas son jobbar nu på sommaren och det var så god mat, det är det ju alltid. Vi åt kyckling med citronsås så mört och gott. Vi blev kvar länge och många härliga skratt var det. Efter att vi lämnat av "ungarna" for vi via Kambos för att plocka lite grönt och rycka ett och annat ogräs. Några sköna timmar på altanen innan sovdags.

Kärleken är underbar! © foto: Bengt Ahlstrand     Vy från Balos strand. © foto: Bengt Ahlstrand     En hjälpande hand kan behövas när "tant" Birgitta skall bergsklättra. © foto: Bengt Ahlstrand     På väg hem efter äventyr! © foto: Bengt Ahlstrand

Ett strävsamt par. Vy från Balos strand och två "bergsgetter" © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 18 Sep: Lön i dag, tjo ho! Efter frukosten körde jag ner Birgitta till badet där Åsa och Marco brukar bada, bortom Faros taverna, för er som känner till Pythagorio. Själv ska jag plocka lite i vår trädgård så det ser något så när fint ut, till Tiogänget kommer hit på middag. Birgitta ringer och vill ha mat, vi går alla fyra till vår Pita Gyro ställe i Pythagorio. Birgitta och jag går en sväng bort till Lisa för Amstel och Martini. Pratade en stund med Lisas man, Vasili alltid trevligt att träffa honom. Via Ireon och diverse inköp så bar det av hemåt. Jag fick telefon från Niko vår bildoktor, vi får lämna Ladan på Måndag morgon för klining. Någon timma på altanen och chatt med Nicke om morgondagens möte med Tiogänget.

Lördag 19 Sep: I dag blir det körigt! Mycket som ska fixas med Ladan och uteplatsen för morgondagens middag med Tiogänget. Filio vallade mig utmed gatan och tyckte jag skulle parkera lite säkrare. Det avser rasrisken från vår olivlund. Stavro ringde mig medan jag var och handlade, vi ska bygga om bevattningssystemet på Kambos. Jag handlade en del tillbehör till slangfästen. Inget vatten lyckades vi få igång. Jag får försöka i morgon. På eftermiddagen hämtade vi Åsa och Marco för färd till flygplatsen. Planet kom före utsatt tid och med Tiogänget ombord. Det blev både avsked och ankomstkramar. Vi åkte före till Evelin hotell och Maria släppte in oss på deras rum så vi kunde lämna en påse med diverse frukost och "skumpa". När sedan alla fått sina rum och bytt "byxor" så åkte vi till Sinadisi för gemensam måltid. En trevlig stund med god mat och dryck. Alla verkade nöjda och glada. Vi glömde att lämna Nickes badskor varför vi for tillbaka mot gänget som promenerade till Hotell Evelin. Vi blev stoppade i en poliskontroll, det sker inte ofta. Vi följde Åsa och Marco flygplan sista biten från Kalmar upp till Arlanda via Flygradar. Tack än en gång Kerstin och Nicke för alla saker ni hade med till oss. Trötta och nöjda törnade vi in i bingen och sov gott.

Resenärer i väntan på hemfärd. © foto: Bengt Ahlstrand     Nya resenärer ankommer. © foto: Bengt Ahlstrand

Avresa för en del, ankomst för en del. © foto: Bengt Ahlstrand

Tiogänget ankommer Samos 090919. Thomas, Nicke och Gunn-Britt. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget ankommer Samos 090919. Lilemor och Gerth-Olov. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget ankommer Samos 090919. Roland. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget anländer Samos 090919, Inga. © foto: Bengt Ahlstrand

Glade resenärer, Tiogänget har landat på Samos. © foto: Bengt Ahlstrand

Maria, i receptionen på Hotell Evelin. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget checkar in på Hotell Evelin. © foto: Bengt Ahlstrand

Maria checkar in Tiogänget på Hotell Evelin. © foto: Bengt Ahlstrand

Tiogängets gemensamma ankomstmiddag på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand     Nicke och Sinandisis Emmy är ute och tjyvröker!. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand

Tiogängets ankomstmiddag på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 20 Sep: Vaknade skapligt tidigt för frukost och sedan iväg till Kambos för att jobba med vattenpumpen. I går kväll öppnade vi en flaska vitt vin! Det var korken som jag ville ha för att laga vattenpumpen. Men ingen av oss var sugen på vin, så vi slog över det i en petflaska. Men nu är jag med nödvändig kork försedd. For och handlade och träffade på delar av Tiogänget som letade allt från saxar till myggmedel. Inget vatten fick jag upp trots tappra försök. Hem och testade batteriladdaren som Kerstin och Nicke givit oss. Matlagning på hög nivå. Trist att det blåser kraftigt, det blir svårt att äta uppe på taktersassen som vi avsett. Vi guidade gänget runt i olivlunden och berättade om skörd av oliver och annat roligt. Vi åt sedermera uppe på taket trots blåsten. Maten smakade så gott och alla var nöjda och glada. Vi fick så mycket presenter och tackar hjärtligt för det. Efter en trevlig kväll åkte gänget taxi hem till hotellet. Birgitta plockade och diskade resterande glas. Birgitta har gjort ett strålande jobb att fixa till mat och sådant för tio personer med dem resurser som vi har här i grekland. Bra jobbat Birgitta. Jag hjälpte till så gott jag kunde.

Tiogängets tjejmaffia. © foto: Bengt Ahlstrand     Mat på takaltanen med Tiogänget. © foto: Bengt Ahlstrand     Middag med tiogänget. © foto: Bengt Ahlstrand

Tiogängets träff hos Ahlstrand i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 21 Sep: Det märks att vi i Tiogänget blir äldre! Det blev inte så sent i går kväll. Birgitta och jag drack ett glas rött och tittade på de fina presenterna vi fått. Pölsan ligger i frysen, den ska jag trösta mig med när hustrun drar till Falun för att plocka lingon! Leksands Knäckebröd, Grytlappar med små lamm, iittala glas med värmeljus, vacker duk, solcells lampor och alla har läst mitt nödrop om Zoega kaffe. Ännu en gång stort och varmt tack från oss. I dag har Tiogänget "ledigt"! Dem skall hyra bilar inför våra kommande utflykter. Birgitta och jag ska till Vathy och lämna Ladan för recond. Sedan är det dags att försöka få igång bevattningen på Kambos. Även en lapptopp skall jag försöka få internet kontakt med, på Evelin. Fick ingen fart på Rolands Internet uppkoppling, kunde inte skriva in nätverkskoden. Inte heller påfyllning av "lånetelefon" gick bra, trots tre grekers försök och mina upprepade tester. Får åka till Vathy, då jag inte vill kasta 9€ i sjön, ok havet gäller ju här! Kerstin och Nicke bjöd på kaffe på rummet. I går fick Tiogänget höra treklang, att någon avlidit. I dag klockan 16 var det begravning. Vi vet ännu inte vem. Nicke ringde att vi möts vi Pytagoras staty för att sedan gå och äta. Det blir trevligt. Nicke föreslog Faros vilket var ett bra val. Trevlig miljö, mat och inte minst personalen. Thomas och jag åt Carbonara de övriga åt Svärdfisk.

Tiogänget i Pythagorio 21/10 2009. © foto: Nicke Hedlund     Gunn-Britt, Roland, Lilemor, Gerth-Olov och Birgitta på faros. © foto: Nicke Hedlund     Birgitta, Inga, Bengt, kersti och Thomas på Faros. © foto: Nicke Hedlund

Tiogänget i Pythagorio och Taverna Faros. © foto: Nicke Hedlund

Tisdag 22 Sep: I dag blir det utflykt. Tiogänget har hyrt två bilar. Vi tar vår Seat och ansluter vid Hotell Eveli. Vi åker över Mitilini och bergen med en fina vyer och på nervägen mot Vathy provar vi en ny väg som vi alla tror leder oss rätt. Men så fel, vi får vända då vägen övergår från asfalt till dålig grusväg. Efter några utsikts stopp hamnar vi i Kokkari, där vi har Amstel, vin och Ice kaffe time. Vi sitter länge och njuter av havet och utsikten. Sedan var det "hopp och lek", fritt att ströva omkring, bada för dem som vill någon timma. Färden gick vidare upp till Manolates där en god lunch intogs. Vi stövade runt bland keramik butikerna och det kostade på, ja pengar alltså. Birgitta köpte en fin mortel. På hemvägen stannade vi till i Vathy och gänget besökte vin museet. Birgitta och jag for hem och förberedde oss för kvällen. Mingel på hotellet var det som gällde och därefter Souvlaki middag i hotell baren. Efter en trevlig dag och kväll körde Birgitta hem till Pagonda.

Nu är på på gång mot Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand    

Tiogänget på väg till keramik byn Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand

Skön stund i Kokari, havet brusar och vi sippar på våra favoritdrycker. © foto: Bengt Ahlstrand     Tiogänget i Kokari. © foto: Bengt Ahlstrand     Nicke och Birgitta njuter av havsutsikt. © foto: Bengt Ahlstrand     Turister? Jag har Siesta! © foto: Bengt Ahlstrand     Gunn-Britt min blivande vårdbo! © foto: Bengt Ahlstrand

Några timmar i Kokari och Amstel time. © foto: Bengt Ahlstrand

 Vatten rast på väg till Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand   Vad gör du, stör mig ej! © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker keramikurna. Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Där rök veckopengen. Birgitta investerade i en fin mortel. © foto: Bengt Ahlstrand

Manolates, keramik byn. © foto: Bengt Ahlstrand

Förfest hos Tiogänget på Hotell Eveli. © foto: Bengt Ahlstrand

Förfest på Hotell Evelin och Souvlaki i baren. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 23 Sep: Tidigt far jag till Kambos igen för att försöka få i gång bevattningen. jag fyllde på 20 l vatten i pumpen, så man gjorde i gamla vattenpumpar över gårdsbrunnar. Slog i vikorken i hålet med en sten! Fick i gång pumpen och gick ut för att se om vattnet kom i slangarna, Ja nog fungerade det och vattnet droppade över plantorna i 1 minut, sedan stannade motorn. Jag mötte en flod av vatten från pumphuset. Korken flög ur och vattnet stod troligen som en fontän, det var blött i taket också. Jag är tacksam att jag inte var kvar där inne. Slutet gott i alla fall, motorn går och jag köpte ett nytt lock till pumpen. Tiogänget gjorde studiebesök på Kambos och jag fick berätta mina "svåra stunder" i vattenbranschen.  Vi for till Potami och vattenfallet. Många hojtade Amstel! och då timmen var sen beslöt vi att luncha, före promenaden upp till fallet. Det var tappra gängmedlemmar som trotsade kylan,  låt mig minnas, Lilemor, Inga, Roland, Thomas, Gerth-Ove och Nicke travade/simmade tappert till första fallet. Vi for vidare ner till Balos där vi badade och satt i solen och mediterade. Det fanns även några Amstel som försvann i törstiga strupar. Matdags, mot Stella. Där bjöds vi av en pallett smårätter Meze, som var så gott och diverse varmrätter, som vi plockade ifrån. En mycket lyckad kombination att låta tio personer få smaka på allt gott ur Stellas grytor. Jag vet att Stella och Niko är glada att sonen hjälper dem över sommaren. Glad och trevlig med idéer om tavernan. Mätta och trötta, men nöjda for vi hem. Jag provade att sätta ihop en DD och V64.

I väntan på lunch före vandringen till Potami. © foto: Bengt Ahlstrand      På väg mot vattenfallet i Potami. © foto: Bengt Ahlstrand    

Lunch i Potami och sedan upp till vattenfallet. © foto: Bengt Ahlstrand

 Vikingar från Sverige! © foto: Bengt Ahlstrand     Nja, inte så kallt. © foto: Bengt Ahlstrand     Fler vikingar på väg. © foto: Bengt Ahlstrand      Många Vikingar är det! © foto: Bengt Ahlstrand     Thonas, vår cyklande Viking. © foto: Bengt Ahlstrand     Inga på väg hem. © foto: Bengt Ahlstrand     Sista paret ut, Lilemor och Gerth-Olov. © foto: Bengt Ahlstrand        

Många modiga vadade/simmade i vattnet från bergen. © foto: Bengt Ahlstrand 

Tiogänget, efter bad i Balos åt vi hos Stella. © foto: Bengt Ahlstrand      Verkligen en god middag hos Stella i Balos. © foto: Bengt Ahlstrand

God mat serverades hos Stellas Cypriot Restaurant i Balos. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 24 Sep: Tiogänget vill ha en fridag för egna aktiviteter och vi förstår dem. Kan vara jobbigt att kuska runt i bilar. Niko, vår bildoktor ringde och talade om att Ladan är klar för hämtning. Ladan var fin tycker vi, ren och snygg. Jag fick hjälp med laddningen av lånemobilen, på Cosmo återförsäljare. Han fixade det medan han pratade och gestikulerade med andra kunder och folk på gatan. Då har jag, Nicke samt tre andra greker försökt, utan att lyckas. I en klädaffär hittade vi en del billigt på rea, bland annat en dunväst för 30€. Affärsägaren erbjöd oss att skörda hans oliver. Vi letade butiker som säljer vedkaminer, vi fick en del tipps men inga butiker hittade vi. Det är ju ingen panik. När vi hämtade en av bilarna på parkeringen vid supermarket i Vathy kom en gammal dam med två tunga kassar och frågade om Birgitta skulle mot Paleokastro. Jag sa till Birgitta att jag kör hem damen. Hon sa att hon kunde få tag i någon taxi eller bekant i Paleokastro. Jag kör dej hem, sa jag. Det var lång väg till hennes hus. Hon berättade att det gick inga bussar och barnen fick gå upp till vägen mot Vathy, om inte föräldrarna kunde skjutsa. Jag fick se hennes hus, det låg så fint med utsikt över Kerveli. Det var vildvuxet och högt gräs runt huset. Det är farligt om det blir eldsvåda. Hon hade inte råd att leja folk. Nästan varje natt kom det flyktingar i land på natten. Jag är så glad att jag inte avfärdade hennes fråga om skjuts. Nicke ringde, Tiogänget träffas klocka 19.45 i hamnen Pythagorio. Vi åker ner en stund. Inga och Roland bjöd Birgitta och mig på öl och drink. Vi satt hela gänget på Thomas bar, nja inte Olofssons men han är vipp där så vi bjöds på en liten men god drink. Hungriga gick vi till tavernan på lilla torget mitt emot rådhuset. Återkommer nog med namnet. Många svenskar där. Vi åt gott och fick en ouzo som färdknäpp. Utmed huvudgatan finns det affärer, det kostade på att vandra hem i natten!!!

Fredag 25 Sep: Dagen startade inte så bra för mig. När vi kom ner till Kambos för att vattna så vattnade Manolo grannen. Manolo har läcka på sin slang, så vattnet sprutade åt alla hål. Jag stängde ner hans pump och startade vår egen, inget vatten pumpades upp ur brunnen. Gav upp och vi for till Hotell Evelin och Tiogänget näst sista dag här på Samos. Det blir utflykt till östra sidan av Samos. Vi kommer att åka via Paleokastro och upp till klostret Zoodochou Pigis, med sin vackra utsikt. Bad och snorkling nere vid Mourtia. Lunchen intar vi hos Ulla och Kriton i Kamara. Alla var nog nöjda med maten och Ullas Kalamari är ju så goda. Vi skildes vid Bazaar, där några ville handal lokal honung. Birgitta skall till Stavrulla, damfrisören i Pythagorio. Därefter åker vi till Ireon för att gemensamt äta en sista middag med gänget som avslutning på deras vecka här på Samos. Stavrulla gjorde ett så bra jobb med Birgittas hår, hon var så fin. Vi träffade gänget hos Friendly Souvenir Shop, där en del av veckopengen rök. Jag har bokat bord hos Georgo på Venetia till klockan 19.00 och då Birgitta och jag var sena från frissan bar det av direkt dit. Vi åt gott och alla var nöjda och glada. Vi har mycket roligt i vårt gäng och trivs nog bra med varandra. Sylvia från Leksand ringde och undrade om det finns plats i bilen till Dalarna, dotter som bor på Leros, men nu är på Samos, åker med samma plan som Tiogänget men dalagänget åker tåg på söndag. Roland framförde gängets tack och tyckte att det var en bra vecka och att alla var nöjda. Det glädjer mig och Birgitta då vi så gärna vill presentera "vårt" Samos. Georgo bjöd på Samos Metaxa. Man kund se att det inte föll alla på läppen!  Tiogänget åkte taxi hem till Eveli Hotell och Birgitta och jag for hem till Pagonda.

Tiogänget uppe vid Zoodochos Pigi. Turkiet i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand      Tiogänget vid Nunneklostret Zoodochos Pigi. © foto: Bengt Ahlstrand      Lunch hos Ulla och Kriton i Kamara. © foto: Bengt Ahlstrand      Ulla vår glada och duktiga kock på Taverna Kriton i Kamara. © foto: Bengt Ahlstrand      Hos Georgo på Venetia, Ireon. "Sista måltiden". © foto: Bengt Ahlstrand

Utsikt vid Zoodochou Pigi och utanför klostret. Lunch hos Ulla på Taverna Kriton i Kamara. Middag hos Georgo på Venetia i Ireon.

© foto: Bengt Ahlstrand             foto: Georgo på Venetia.

Lördag 26 Sep: I dag somnade vi om och klev ur bingen vid åtta tiden. Birgitta packar och tvättar kläder. IM kom och tog adjö av hustrun och lovade att sköta om mig ifall jag får en sticka i foten, som inträffade en annan gång hustrun var i Sverige. Jag skickade med vattenräkningen så att den inte kommer till "indrivning" på grund av bristande komihåg! Jag for ner till Hotell Evelin och träffade Tiogänget i baren, ja dom åt frukost om någon trott något annat! Jag fick en mycket överblivet godis, öl, vin, gin, ost, ägg, vatten, disk- och tvättmedel, snacks med mera. Min blivande vårdbo, Gunn-Britt sa att jag var tvungen att äta mat också!!! Hm! Jag tackar för allt. Birgitta klippte av två fina rosor som vi gick till begravnings platsen och lade på Dinos och Stamati gravar. Planet, SK7623, som Birgitta och Tiogänget åker med till Arlanda startade i tid från Arlanda och är just nu (kl.16.33) över Polen på väg mot Samos. Vi åt en sen lunch för att hustrun inte ska vara allt för hungrig i kväll. Körde ner till flygplatsen där vi mötte Tiogänget. I passagerarkön träffade vi på Hanna från Leros och familjen Sandhagen från Västerås. Klockan 20.05 taxade planet ut för start, ser jag från altanen. Kalo Taxido. Jag satt en stund på altanen. Om jag orkar skall jag följa deras hemresa från Polen till landning.

Tiogänget på väg hem efter en vecka på Samos. © foto: Bengt Ahlstrand     Familjen Sandhagen trogna läsare av dagboken träffade jag. © foto: Bengt Ahlstrand    Även Hanna från Leros och Leksand träffade jag. © foto: Bengt Ahlstrand

Samos flygplats. Tiogänget, Sandhagen och Hanna, från Leros flyger till Sverige.

© foto: Bengt Ahlstrand

Inga i Tiogänget gjorde nog veckans fynd! © foto: Bengt Ahlstrand

Inga, i Tiogänget gjorde nog veckans fynd! © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 27 Sep: Vaknade tidigt och fixade frukost, på väg till Kambos för att brottas med bevattnings maskinen. Ser  att det är 12 grader i Falun så hustrun fryser inte förhoppningsvis. Det krävs 20 liter vatten för att få igång bevattningen, ni som minns den gamla gård pump som ibland krävde vatten i pumpen för att fungera. Rensade ogräs som tur var, för efter en halvtimma var vattnet slut i brunnen och jag fick stänga av maskinen. Inte bra att den går torr till bensinen är slut. Normalt låter jag den jobba på tills bensinen är slut. Vattnade apelsinträden och rensade och vattnade kållandet. I dag åt jag pölsa till lunch, saknade rödbeter! Jag har inte längtat efter någon specifik maträtt under åren här i Grekland men fick plötsligt sug efter pölsa. Men den kräver rödbeter. Mera vattning i vår trädgård under eftermiddagen och på kvällen tittade jag på "Här är ditt liv" och "Trädgårdsfredag". Birgitta ringde på kvällen att virusskyddet Nod32 var för gammal på stationära pc. Mejlade IT - Komponenter. Till sängs med en tråkig bok, funderar på att skippa den, "Fördomar" Lorayne Ashton.

Måndag 28 Sep: Då är det måndag igen och en ny vecka, säger nog många i dag, men inte för mig jag är näst intill dagvill och trivs med det. En i Tiogänget lämnade en smart diskborste, upptäckte jag vid hemkomsten. Hur laddar man den, proportioner alltså? I dag måste vår tomatleverantör dyka upp jag är så sugen på tomatsallad. Vattnade Birgittas blommor och nyplanterade buskar, hackade upp i köksträdgården och sådde Rädisor. Chattade med Åsa en stund. Angående att chatta! Du uppdaterar väl ditt Skype program, nuvarande version är 4.1.0.166. Kolla genom att klicka på "Hjälp"  och sedan på "Om Skype". Har du inte denna version klicka på "Kontrollera uppdateringar". Nytt i denna version är att du kan visa din skärm, bra när du behöver hjälp. IM kom med ett vykort till Birgitta. Fick även höra lite skvaller!! IT - Komponenter har lyst med sin frånvaro trots tre e-mail. Sådant gör mig besviken. Kollade DVD film innan sängen och den dåliga boken!

Tisdag 29 Sep: Ingen bra idé att krypa ner i bingen med en dålig bok. Somnade efter någon sida och vaknade halv fyra, det var omöjligt att somna om. Diskbänken invaderad av små röda myror. Jag fick ta till Raid Max, liknande Radar stinker i näsan. Möter en och annan jättemyra raggla omkring som en överförfriskad festprisse. Man kan undra om dem har nosat på småmyrorna eller försökt sig på att käka! En jordbävning ruskade om stolen tio minuter över sex, så svag att jag var tvungen att fundera vad det var. Filio vill ha hjälp med bilparkering, då Filio skall till sitt Kambos närmare Ireon.  IT - Komponenter svarade att de fått mina tre e-mail och jag fick ett förslag på tre licenser för att kunna hålla reda på när det är dags att förnya. Det var i dag på förmiddagen, sen har inget hänt. När Roger jobbade var det fixat på 2-4 timmar att förnya licensen nu har det gått två arbetsdagar och inget händer. Är det så simpelt att nu är jag inte företagare längre! För någon timma sedan skickade jag en fråga till  IT - Komponenter vad man väntar på efter som inget händer. I dag åt jag årets första Sharon från vårt träd. Nu får hustrun sno sig på om hon vill smaka!!! Birgitta ringde och undrade hur det blir med virusskyddet. Jag blir så jävla arg att det skall ta mer än två dagar att fixa en licens.

Pölsa från Dalarna tillagad i Pagonda. Saknas rödbetor. © foto: Bengt Ahlstrand     Amstel öl till pölsan. © foto: Bengt Ahlstrand

Vad mer kan man önska sig? Pölsa och Amstel! © foto: Bengt Ahlstrand

Jo en jävla enkel NOD32 licens!

Onsdag 30 Sep: Jag skall ner till Kambos för att vattna och rensa ogräs. Behövde "bara" fylla på 10 liter vatten för att kunna pumpa upp vatten. Kan det bero på lågt vattenstånd i brunnen, det är en fundering jag får. Rensade och väntade till bensinen var slut i maskinen. Stängde av två pipes för att öka trycket på de andra pipes. Åkte hem via Ireon och handlade bröd. En ostmacka med Goda ost på smakade smaskens, tack dem i Tiogänget som lämnade Goda ost. Birgitta hörde av sig via Skype, hon är hos Birgitta och Anders Sigmundsson. Äntligen hörde IT - Komponenter av sig, det tar längre tid att få en fler användare licens. Kanske en dag!! Nu fick jag en temporär licens, det borde dem tänkt på igår. Ett tipps om en bra webbsida. Träna hemma, Hemmaövningar för, ryggont och andra ting. Nilla mailat att dotter och man med barn och respektive landar i dag. Nu brottas vi med internet uppkopplingen i Falun. Efter middagen lugnt. DD och 4 rätt på V64, men inga stora pengar. Dags att sova nu.

Torsdag 1 Okt: Då var det en ny månad, igen. Kalo mina ke kalo kimona. Ha en bra månad och en bra vinter. (tack Lisa för lärdom). IM kom med kvittot för vattenräkningen. Har haft kontakt med Dis och jag får köpa en ny programvara för släktforskningen. Även IT Komponenter fick fart på servicen, i dag kom faktura och nödvändig kod. Vattnat landen, blommor och frukträd. Annars är det inte så mycket som händer, nu när hustrun är i Sverige. Något data pyssel mellan vattningen blir det. Det nog så, att det är trist att vara ensam, svårt att aktivera sig. En tröst är väl att jag väntat på en del saker dessa dagar, IT komponenter och att Hustrun ska få i gång Internet. Det blir tidig sängång i dag med.

Fredag 2 Okt: Det är vattning på Kambos som gäller nu på förmiddagen. Nu ser inte tomaterna roliga ut, mest gröna och bara två lådor fanns på frukthandlarens bil. Jag köpte 2 kilo och dem får mogna här i huset. IM åkte med mig ner till Ireon. Enligt IM så har det varit en del mindre jordskalv, man hör eller känner inte alla. Jag handlade på tillbaka vägen. Jag gav Kostas på Friendly auberginer från Kambos. Mötte Marie och hennes familj när jag bilade hem. Senare promenerade hon och födelsedags barnet förbi och språkade en stund. Jag skördade en säck med Åsna godis, det tog nästan tre timmar att på skrå försöka samla ihop baljorna. Det doftar kakao om dem så jag förstår att lammen och getterna är förtjusta i dem. Birgitta ringde via mobilen, varför jag ringde upp Birgitta via Skype till mobil. Drygt 15 kronor för 4 minuter, det är överkomligt. Hopas att hon får igång internet. En undran, varför hon inte fick låna PC hos Kerstin. Men dem hade väl mycket att göra. Jag har börjat läsa Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor"! Så jag längtar till sängen, för att läsa.

Lördag 3 Okt: Vaknar till en mulen dag. Enligt prognos ska det regna på söndag, kanske redan i dag? Men sedan blir det soligt igen 26-27 grader. Under tiden jag pratade med Birgitta via Skype mobil i går så fick jag ett e-mail att mitt konto hos Skype fyllts på med 100 kronor. Hm vad är detta. Jag kollade upp kontot och si, Bengt har tänkt till någon gång. Jag har hos Skype, medgivet att när kontot understiger 20 kronor fylls det på via mitt kontokort med 100. Smart va! Plockade fram stegen och gav mig på den förhatliga växten utmed gatan. Mycket snabbväxande grenar var det att kapa. Fotis, Stavros bror kom och varnade mig för att kapa på de tjocka grenar som växt in i muren mot gatan. Jag vet sedan tidigare att det inte är så välbetänkt att rycka i dem. Men nu ser det skapligt ut ett tag igen. Fick äntligen kontakt med Birgitta, hon är hos Åsa. Hon och Berit plockade Trattkantareller. Tipsar om en blogg som Lillemor, Uffe Larssons sambo startat efter Ulf Larssons bortgång. Tänkvärt! Nu landade Svenskarna, 35 minuter sena. Ingen lycka för Birgitta att få fart på uppkoppling mot Internet. Anders S hörde av sig via Skype och Birgitta får gärna låna deras PC. Jag går till sängs med min bok, "Män som hatar kvinnor".

Söndag 4 Okt: Vid fyra tiden i morse vaknade jag till ett smattrande störtregn som varade några minuter, 13 millimeter vilket innebär ledig från vattning på Kambos. Nu duggregnar det och halva himmelen är blyerts grå av tunga regnmoln. Tjugo grader varmt och prognos Måndag till Fredag sol och 26 - 27 grader varmt. Jag kan tänka mig svenskarna som kom i går kväll och vaknar till duggregn och stora regnmoln inte tycker det är en toppenmorgon. Stavro kom och hämtade åsna godis och vatten. Inget större vattningsbehov på Kambos, enligt Stavro. Bra kan behöva vila från bevattningen. Nu måste jag skruva av ett lock och sakta fylla upp minst 10 liter vatten med en vattenkanna och sedan dra åt locket och hoppas att vattnet kommer. Stavro menar att det är för lite vatten i brunnen, jag hoppas han har rätt. Potatisen som är kvar, två lådor ser fortfarande fräsch ut. Dem var dock i behov av att rensa groddar. Även rosenbuskarna gick jag lös på, ja överblommade!! Där trodde nog hustrun att jag nallat av Malörtsbrännvinet! Nu blommar Birgittas Tagetes. På kvällen tittade jag på en DVD film "Nyckeln till Frihet" med Tim Robbins och Morgan Freeman. Sedan kallade sängen och en bok. Undrar vad hustrun gjort i dag.

Morgonens vy mot flygplatsen, Samos. © foto: Bengt Ahlstrand                  En god lunch. © foto: Bengt Ahlstrand

Morgonens vy mot flygplatsen.   En god lunch. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 5 Okt: Det är stjärnklart ute, men det tonar upp svarta moln över Elias berget. Molen löses sedan upp när det seglar över slättlandet. Enligt prognos blir det en solig dag. Bilar och annat var blöta av dagg vilket tyder på att det blir fint väder. Jag fick en adresslista på Tiogänget av Nicke, listan mailat till samtliga i gänget, det tackar vi för. I går var det val här i Grekland. Pasok vann en jordskredsseger! Giorgos Papandreou blir ny Premiärminister. Så nu vet vi det. Jag for till Pythagorio för att kolla läget i hamnen. Inte många segelbåtar vid kaj. En del Tavernor och Kaffe Neo slår igen nu. Bilparkeringen i Pythagorio ät nu avgiftsfri till nästa sommar. Somnade nästan vid min post. Jag gick bort till vattenkällan och plockade lite Hasselnötter, Valnötter och Granatäpplen. Kollade prognosen för några dagar framåt....det blir ruskigt kallt!!!!!

Får väl ta fram glesbygdskavajen! Nu är det dags att hoppa ner under duntäcket och läsa en stund.

Mörka moln tonar upp sig. Sedan blev det fint väder! © foto: Bengt Ahlstrand          Snart slut med turismen. © foto: Bengt Ahlstrand          Plockat lite trädgårds växter. © foto: Bengt Ahlstrand

Hotfulla moln! Det blev fint väder senare. Taverner stänger. Lite av dagens skörd!

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 6 Okt: Dagarna blir allt kortare och solen försvinner fån huset redan vi 14 tiden. Birgitta var hos Harry P i går, så vi fick chansen att pratas vid en stund. Gårdagens skördande av diverse nötter och Granatäpplen skapar jobb. Jag antar att vi måste röja bland buskar och träd för att få bättre skörd och mer tillgänglighet till träden. Vi får se vad vi hinner med i vinter. IM kom på besök och fikade. IM gav mig frid i sinnet. Mina tankar går ofta till städningen i olivluden. Det ligger en massa oliver på backen samt torkade, men dem är insektsskadade och faller därför ned. Det betyder att vi kan städa en gång till under träden innan skörden, utan att gråta över de oliver som ligger på backen. Jag fick ingen ro förrän jag gick bort till källan. Där beskar jag Hasselbusken och befriade trädet med granatäpplen från samma gröna klänger växt, som vi har i muren mot gatan. Jag har bytt lösenord på mitt och Birgittas Hotmail. Gör det du med!! IDG, skriver följande. Bad Anders S att ringa Birgitta och meddela att jag bytt lösenord. Tack Anders. Chattade med Per H om deras Greklands planer. På kvällen när jag lagade mat tänkte jag på gasoltuben, tänk om den är slut medan jag kokar mat. Gissa! Gasolen var slut efter några minuter. Det blev elspisen som fick tjänstgöra. Maria V traskade förbi, tänkte för en stund sedan att vi inte sett Maria på länge. Då kom hon och tjoade. "Sicken dag det blev!"

Onsdag 7 Okt: Nu är det halvtid för gräsänklingstiden, om en och en halv vecka är hustrun hemma igen. Gasolen är slut så jag får köpa en ny tub. Till Ireon för att få kontanter. Sugen på lite sjöfart, varför jag begav mig till hamnen i Pythagorio. Det skall byggas en ny pir varför jag fastnade där för att se dykare och kranar lägga ner stora cement fundament. Det låg även en Italiensk kryssare i hamnen och folket gick ombord så jag misstänkte att det var avgång inom en snar framtid. En klarerare kom och dem gjorde sig klar för avgång. Skepparen på bryggan tittade på mig, så jag ante han ville att jag skulle släppa tamparna i fören. Så var det och jag fick en tacksam gest. Jag skall inte tala om att jag längtade till sjöss! Köpte gasoltuben i Pagondas. Filio ville ha tegelpannor som låg vid muren. På eftermiddagen ringde Stavro om brevet som Perry ringt om. Jag for ner till farmen med det. Då blev det jobb! jag var med och byggde på kolmilan, den andra i ordningen. Det var intressant att vara med om. Dessutom fick jag och Birgitta en hel säck med grillkol. Jag fick god Meze innan jag for hem. Fyra rätt på travet gav ingen utdelning. Till sängen.

Torsdag 8 Okt: Nu på morgonen komma Stavro med sin gigg som används för att kapa ved. Det blev ett missförstånd. Jag bad att få låna en motorsåg, då min är dålig och har för kort svärd. Efter en timmas försök att få igång min motorsåg gav jag upp. Parkerade om min bil då Filio är på gång till Kambos Ireon. Fick e-mail från Sylvia och dottern Hanna i Leksand, som är på väg till Leros, vi ska kolla om vi kan ta oss dit och titta på ön Leros. På eftermiddagen fick jag äntligen igång motorsågen, i fyra minuter sen var det motorstopp. Birgitta hörde av sig via Skype telefon. Birgitta är hos Birgitta och Anders S på Jungfruberget och äter mat. Då har hon även tillgång till Skype. Spelade V65 på Åby. Första fyra loppen var rätt, varav två var spikar. Fördelen var ända att jag höll mig vaken en stund till. Nu är det kojdags med min Stieg Larsson bok.

Fredag 9 Okt: Efter frukost skall jag åka ner till Kambos och vattna. Sedan blir det nog en sväng ner till Hamnen i Pythagorio. Bra utdelning på Dagens Dubbel, nästan tvåtusen, synd att jag missade. Jag fastnade i Ireon och Kambos. Vattenpumpen fungerar inte och jag bad Stavro titta på den. Läcker vatten och startsnöret låst sig. Jag har inga verktyg och minns hur jävligt det var när Anders S och jag seglade med våran Granada, Matilda och startsnöret gick av. Efter några timmars slit gav vi upp och bad om bogserhjälp ut från Vaverön, till fritt vatten sen seglade vi i snål vind till i höjd med kyrkan där vi revade seglen och gled med hjälp av strömmen ner mot båthamnen. Det låter ju enkelt men så var det inte, vi har mast och måste hålla ut från brofästena. Då kom erfarenheten när jag seglade Finnjolle i bleke, man vickar på rodret vilket är förbjudet vid tävlingar!! Vi klarade bron med en nödrop då Granada ville sugas in mot brofästet. Sedan kom nästa fundering missar vi båtplatsen så driver vi ner i järnvägsbron och där går masten av! Vi beslöt landa i första bästa båtplats för att sedan förhala Granada till min plats närmast järnvägsbron. Ni förstår nu varför jag inte vill och troligen inte kan laga elmotorn på Kambos. Sågade ved på eftermiddagen. I dag hämtades två skrotbilar, Östtyskens och Brasil Jacks. Två mindre lik utmed vägen. "Ella Ben" ropar Filio på gatan, gudsonen behöver låna verktyg för att laga torkarbladen på Filios bil. I dagens V65 gick det bättre, fem rätt och dagens dubbel, det gjorde 907% på insatsen. Det var en ganska lätt omgång, men jag spikade inte Järvsöfax som troligen många gjort. Nu i säng med min Stieg Lasson bok.

 Två skrotbilar mindre i Pagondas. © foto: Bengt Ahlstrand

Skrotbil. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 10 Okt: En vecka av ungkarlsliv kvar. Skall bli skönt när hustrun kommer hem igen. Jag tror att hon tycker det är kallt, -3 och vi har haft 19 grader som svalast i natt. I dag var det meningen att Stavro och jag skulle skörda Åsna godis, på en farm. Det har tydligen kommit något annat i mellan. Jag jobbade med veden, byggde en "vedbod"! V75 gav ett mediokert resultat för min del. Stavro ringde mig, vatten maskinen är kaputt! Vi ska träffas i morgon för att avgöra hur vi ska gå vidare med Kambos. Eventuellt måste vi investera i en ny maskin. Somnade tidigt.

Söndag 11 Okt: Vindstilla och sval morgon, 18 grader. Hösten närmar sig. Men vi har att göra så värmen håller vi åtminstone dagtid. I dag har det varit väldigt varmt. Stavro och Julia hämtade mig vid åtta tiden och vi for till "Fina damens" far mellan Tsopela och Ireon, vilken väg men vi tog oss dit. Där jobbade vi i tre timmar med att plocka Åsna godis. Mycket godis var det. På vägen hem for vi via Ireon till Kambos där vi monterade ner vattenpumpen. Jag skall ta den till Sotiris i morgon och höra om den går att laga. Niko, grannen på Kambos vattnade på vår dag och vattnet sprutade åt alla håll, slangen var ej lagad. Stavro pratar om en annan trädgård till nästa år. Vi får höra vidare om vad det är för plats. Trött och med en värkande rygg fixade jag en tomatsallad och en öl vid hemkomsten. Slappade resten av dagen med Kungen och "Här är ditt liv" och sedan i säng med Stieg L, ja med boken alltså!

Måndag 12 Okt: I natt har det varit jobbigt! Vådan av att lägga sig tidigt, men jag lär mig aldrig. Gick till sängs vid åtta tiden i gåt kväll och somnade och vaknade halv tolv och undrade varför folk pratade så tidigt på morgonen. Sedan svårt att somna om. Efter en orolig natt vaknade jag halv åtta. Det ligger regntunga skyar över Hora med omnejd. Jag hoppas att det skall regna nu så att grödorna på Kambos får vatten. Nu på förmiddagen ska jag åka till Soteris med pumpen och få ett utlåtande om den går att laga. Den verkar ha skurit i pumphuset. Sotiris kolla och ringer i kväll. I nödfall får vi köpa en ny 250 €. Sotiris fru bjöd på kaffe och undrade hur det var med Birgitta, bra hon är i Sverige. Jag berättade att det var minusgrader några dagar. "Hur kan man bo där" undrade hon. Det verkar på Stavro som även han har tröttnat på Manolos som tjyvar våra bevattningsdagar. I går pratade Stavro om en annan Kambos, där det var lugnare och inte en massa trafik. Vi får se vad det blir nästa år. På hemvägen for jag via Marinan, båthamnen utanför Pythagorio. Paradise Beach, Åsa och Marcos favoritplats, är nu stängd för säsongen. Chattade med Lasse R det var trevligt. Det har varit dött på Skype och mail. Hittade Christer Gruhs blogg på Dalarnas Tidningar, kan bara inte låta bli att förmedla denna fundering som är så bra. "Otvetydigt hettar det till i politiken nu när det bara återstår ett år till valet. Socialdemokraterna och deras rödare och grönare stödpartier tror att de ska vinna valet på att ge mer pengar till offentlig sektor. A-kassan ska stärkas, pensionärerna ska få en skattelättnad på någon hundralapp, studenternas ekonomi uppgraderas - men var är visionerna om svensk industri och jobben för miljoner löntagare? Det är ändå i denna sektor välfärden grundas och genererar pengar till skola, vård och omsorg." Chattade en stund med hustrun. IM kom förbi och kollade mail. Anders S körde Skype telefon, han var rädd att jag gått tidigt till sängs. Bra tänkt. Fick sms från hustrun, nu var hon hemma! Så blev det med den chatten. Men på torsdag kan vi chatta.

Tisdag 13 Okt: Inte vet jag hur jag fick till det! Trots att jag testat det mesta och funderat på om jag kunde minnas hur jag fick en "aha så enkelt" när jag rättade till det senast. Vad saken gäller? Mobiltelefonen och sms, jag gillar inte när det inte går att skriva som vanligt utan en så kallad AT funktion är inkopplad. Jag kunde inte besvara hustruns sms på grund av AT funktionen var inkopplad, hur jag nu lyckats med det! Första gången blev det ett ord som jag aldrig har hört tidigare och det skickade jag!!! Hustrun trodde säkert att jag nallat på något starkt. I dag är det molnigt, ljusa moln så regn kan jag inte hoppas på. Så fel jag har, det har regnat någon timma, ett lätt och fint regn som gav oss fyra millimeter. Såg att Åsa var uppkopplad och frågade om Birgitta var hos henne. Nej Åsa visste inte var hon var! Jag har naturligtvis fattat fel, Birgitta skulle vara hos  Åsa, trodde jag. Irriterande är det att inte ha kontakt.

Onsdag 14 Okt: Sexton grader ute, solen går upp senare nu, bakom bergkanten. Nu är det nog sista sucken, av sommaren. Det är även en prognos för regna några dagar, det är bra för Kambos och eldningsförbudet kanske upphör så att jag kan börja elda skräp. Läste i en nättidning att det har varit dataintrång på Mastercard och Visa. Jag kollade vårt konto och det var ok. Men att korten skulle spärras för uttag utomlands. Då beslutade jag mig för att skicka en fråga till Ica Bank, det bar sig inte bättre än att mitt kort spärrades. Jag fick ringa via Skype telefon till banken och fick prata med en trevlig och servisinriktad kvinna som hjälpte mig att återställa koden. Det tackar jag för och jag kan fortfarande få ut pengar via bankomater här i Grekland. Stavro ringde och undrade om jag kunde åka till Sotiri och köpa en ny vattenpump. jag fick den för 200 €, till Stavro sa Sotiri 250 €. Bra va! Nja när vi drog i gång maskineriet så lät den som en, ja vad som helst. Jag får väl kritik från något förbund, om jag skriver som jag tänker!! Så nu är det att väntan på att Sotiri kommer och kollar upp pumpen. Hitta den en trevlig webbsida, www.webbtv.se och kollat "Sjön suger" ett matprogram med Jähkel och Ulveson med gäster. Nu på kvällen ringde svågern, Harry via Skype telefon det var trevligt att höra hans röst. Det var ett tag sedan, han har haft strul med Skype. Pratade med hustrun en stund också. IM var här en sväng och berättade att hon pratat med Birgitta. Birgitta har haft kaffe gäster Barbro och Lasse R från Knutsgårdarna. Det tycker jag var bra. Inte under några som helst hot om indragen Amstel, kommer jag att erkänna att jag bara hade två rätt på V64 och dagens dubbel. Men vilken utdelning!

Torsdag 15 Okt: Tiden rinner i väg halva oktober redan och det blir svalare sjutton grader. Molnigt är det, så solen kommer inte åt att värma. Vaknade fem som vanligt, efter en kopp kaffe kröp jag ner i sängen igen med ett korsord och jag somnade om. Vaknade vid niotiden av en ambulerande matthandlare. Har jobbat lite med huset och vattnat här hemma. Chattat med hustrun och med Lasse R i Knutsgårdarna. Satsade några kronor på travet. Spelade DD och plats. Gick nästan jämt upp (-9 kr) och spänning fram till 22.00 grektid. Sedan sängen och korsord. Snart kommer hustrun!

Fredag 16 Okt: Sov till strax före sju, inte så dumt. Den 9 november startar försäljningen av andelar i RIXallsvenskan. Där du kan köpa en andel i en häst.

Efter en succéartad första säsong fortsätter RIXallsvenskan nästa år. Nytt för 2010 är att tävlingen utökas med två nya stall och redan i dag kan samtliga tränarnamn presenteras.
  2009-10-13 14:08

Kan det vara något för "Tiogänget" att samlas runt? Nu startar operation "Se till att huset ser ut som ett beboligt hus och inte en ungkarlslya". Det blir ett drygt arbete för en stackars man med en sårad lillfingers nagel!!! Men jag kunde köra bil och handla. Tittade på en gasolvärmare om det kan vara något för vintern, vi får kolla den när hustrun anlänt och hämtat sig efter resan. Jag mötte Irini, Dinos änka, och berättade att Birgitta kommer i morgon, Irini sken upp och sa "Jag vet, Filio berättade"!! Dom är för gulliga mina tjejkompisar! Just nu landar Olympic planet som Birgitta kommer med i morgon. Städat i köket, diskbänk, spis, kylskåp och så jag har en filning av att detta blir bra innan hustrun landar i morgon. Kvällens trav på Kalmar var lite sämre än i går (-10 kr), men jag håller mig vaken till 22.00. Nu så intar jag sängen med ett korsord.

Lördag 17 Okt: Äntligen lördag och hustrun kommer hem. Kopplar upp mig mot flygradar för att se om dom avgår i tid från Arlanda. Tjugo minuter över sju startade Birgittas flyg från Arlanda. Nu på morgonen har det regnat lite 2.5 millimeter. Klockan 08.06 passerar Birgitta över Gdansk. Gick att följa planet en bit in i Polen sen var det blankt. Tur det så att jag hinner städa. Det blev några timmars arbete och nu sitter jag på altanen och skriver dagbok medan jag väntar att golven skall torka. Jag vet att jag inte får gå på dom när dem är blöta, när hustrun fejar och då gäller väl samma sak när jag torkar dem! Birgitta landade i utsatt tid. Vi träffade Lena och Georgios på flygplatsen. God mat bjöd jag hustrun på! Skönt att hon är hemma igen. Vi satt länge på altanen och njöt av regnet.

Söndag 18 Okt: Vi sov länge i dag. Det var skönt att lyssna på hustruns snarkningar. Ok jag ljuger väl lite! Tror inte att hon snarkade. Kul var att Lars J ringde på Skype telefon, det var länge sedan vi pratades vid. Han har fällt en 8 taggare med skovelhorn, inte illa. Älg är det frågan om. Efter frukosten kom IM och fikade med Birgitta och jag passade då på att läsa ner Disgen 8.2, släktforskningsprogram som Birgitta ha med sig. Dagen förflöt i lugn och informativ anda, vi har så mycket att pratat om. Senare på eftermiddagen gick vi en sväng för att inventera olivträden. På kvällen tittade vi på "Här är ditt liv", "Doobidoo" och "Sjön suger". Trötta och belåtna gick vi sen till sängs.

Måndag 19 Okt: I dag gratulerar vi Nilla Andersson Köping/Falun som fyller år, Perry bjuder säkert kaffe på sängkanten. Ha en trevlig dag. Vi ses i Pagondas så att du kan få en födelsekram! Vi sov länge även i dag, så skönt. I dag blir det utflykt, vi skall till Vathy och Karlovasi för att kolla på en ny vedeldad kamin i gjutjärn. Vi plockar upp IM i Pythagorio då hon skall handla en flygbilljett i Vathy. Det är så varmt i dag så jag ångar att jag satte på mig strumpor. En PitaGyro bjöd jag damerna på i Vathy innan vi for vidare till Karlovasi. Det fanns ett par bra kaminer och nu återstår att se på en i Ireon som jag gått och suktat på. Birgitta handlade snygga jeans för 15 €. Jag har mått lite illa mest hela dagen och kunde inte äta den goda kyckling grytan jag lagade. Ett glas Samarin blev min middag nu på kvällen. Vi tittade på "Sjön suger", då Birgitta inte sett dem, Jähkel och Ulveson lagar mat och puttrar runt i en fin träbåt vid namn Sola i Stockholms skärgård. Harry P ringde på Skype telefon, det var bra med han. Sen i säng jag mår inte så där toppen, vet inte vad det är, illamående kanske en förkylning på väg.

Tisdag 20 Okt: Vaknade tidigt och känner mig bättre i dag. Fick ett konstigt e-mail på Holländska i dag. Så om ni som får e-mail på Holländska, klicka inte på länken i detta mail. Vi har påtat i landen där ogräset frodas. Birgitta och IM var ute och gick en lång promenad medan jag släktforskade. På kvällen bjöd Birgitta på blodpudding med stekt ägg, så gott. Konstigt efter alla år så kan jag längta efter pölsa och blodpudding. Anders S ringde på Skype telefon och berättade lite nytt från Falufronten. På kvällen tittade vi på "Sjön suger", det är verkligen ett härligt program.

Onsdag 21 Okt: I dag var det sent upp ur kojen, klockan blev åtta. Det börjar kännas lite kyligare nu på morgonen. Det är ändock 18 grader. Nu på morgonen skall jag åka ner till Kambos för att kolla om Sotiris lagat vatten pumpen. I Ireon kollade vi på en kamin som verkar bra, 270 €, men jag vill ha den för 250 €, vi får besked genom brodern som bor i Pagonda. Ingen pump var lagad! Vi for till Pythagorio och Lisa för att leverera sirap. Sedan en promenad bland båtar i hamnen. En Italiensk passagerarbåt var på väg att lämna hamnen, det var samma båt som jag lossade trossarna åt för ett par veckor sedan. Efter att handlat for vi till Sinadisi och Georgios för att äta en Pizza. Jag skickade in en V76 och en DD gällande Solvalla i kväll. Nu får jag hoppas på lite flyt. IM var här och fick en flygbilljett utskriven. Kollade "Sjön suger" och "Den stora resan" innan det var dags att kasta sig i bingen.

Italiensk kryssare som angör Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand      Tomt på baren! Turisterna åkt hem. © foto: Bengt Ahlstrand

Kryssningsfartyg och tömda vattenhål!! © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 22 Okt: Inte ett moln så långt ögat ser! Men kyligt innan solen når upp över berget Paliomantria. Femton grader drygt. Nu på förmiddagen skall vi gå en promenad upp i bergen och plocka kottar innan höstregnet startar. Det var en skön promenad i solen två bärkassar kottar följde med hem. Birgitta funderar på att bada i dag! Någon av Er i Tiogänget skänkte oss en smart diskborste. Nu undrar vi, är den köpt här på Samos, och i så fall var. Vi behöver köpa ny svamp. Se bilden nedan. Birgitta vill till havet och bada. IM följde med och dem sa att det var varmt i vattnet och jag som var tvungen att vakta kläder. På hemvägen mötte vi Stavro och berättade att vattenpumpen ej går att starta. Sotiris har nog inte varit på Kambos, som han lovat. Det är ödelagt allt vi odlat och vi lägger ner verksamheten där. Det är nog rätt bra för det kostar på att ha vatten i hop med en yrkesodlare som Manolos är.

En smart diskborste. © foto: Bengt Ahlstrand

En smart diskborste. © foto: Bengt Ahlstrand

Badnymfen Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand     Skönt! Tycker Birgitta och Inga.May. © foto: Bengt Ahlstrand

Baderskor! © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 23 Okt: I dag gratulerar vi Inga Wallgren, Örebro/Hunnebostrand, en i Tiogänget, som fyller år, Roland bjuder säkert kaffe på sängkanten. Ha en trevlig dag. I dag är jag förkyld, det var nog inte nyttigt att vakta kläder så här sent på badsäsongen. I dag startar vår häst Beauty Class på Romme V5 avdelning 2 och Lördag startar Lillemor och Gerth-Oves häst Over Connected också på Romme, V75 avdelning 2. Men så kul, Beauty Class vann på Romme. Jag firade det med att rensa ogräs i kållandet. Birgitta lagade lammkött till kvällsvard.

Lördag 24 Okt: Lite mulet i dag på morgonen. Jag sover så bra nu, sedan hustrun anlänt till Pagonda! Det är även skönt att slippa tvånget med Kambos, känner vi nu. Vi får odla här hemma det vi tycker är extra gott att ha, lök, vitlök med mera. Vid lunch tid for vi till Vathy för att handla mat. Av en ambulerande försäljare köpte vi två grekstolar. På kvällen efter en god middag kollade vi på Svensk tv, Trädgårds Fredag. En glad överraskning var att Barbro, som köpte vårt hus på Jonheden ringde via Skype telefon hos Lars J.

Två nyinköpta grekstolar. © foto: Bengt Ahlstrand

Nyinköpta grekstolar! © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 25 Okt: I natt har det äntligen regnat, 19,5 millimeter. När jag kollade kållandet så var en planta full av kålmaskar. Jag har ägnat några timmar att bekämpa Kålfjäril ägg och kålmaskar. Nästan varenda planta var angripen. Nu vet vi varför kålplantorna på Kambos såg ut som om hare eller rådjur naggat på dem. Det var kålmaskar på dem med. Torrt och ogräs runt plantor är ingen höjdare. Vi har haft funderingar på att åka till Leros några dagar. Vi får hoppa över det i år och hoppas komma dit nästa år och träffa Hanna och Sylvia. Birgitta bjöd på en mycket god Moussaka till middagen. Nu på kvällen kommer det några skurar med regn, så bra för jorden. Birgitta köpte tredje boken av Stieg Larsson i hans Millennium trilogi "Luftslottet som sprängdes", så den läser jag nu.

Måndag 26 Okt: Ännu ett farligt mess från nära bekanta, med en länk att öppna. Denna gången var det hustrun som fick det. Medan jag skriver detta få både jag och Birgitta ett nytt mess med delvis dålig svenska och fler länkar att öppna. Hon som äger e-mail adressen är inte ens uppkopplad. Boken "Luftslottet som sprängdes" är så spännande att jag läst halva boken redan, den går inte att släppa. Tur att det är en mulen dag med regn av och till. Nu händer det så mycket skit på Internet att jag kommer att ta bort en del gratisvarianter av säkerhetsprogram och förlita mig på två stycken. NOD32 som jag har haft i många år och Super Anti Spyware som jag uppgraderat till Professional. Kvällen ägnade vi åt tv program, "Stridspiloterna" tror jag det heter ganska maffigt. Jag frågade hustrun om det var något jag kunde börja med, hon tittade på mig och skakade på huvudet!! Hustrur är ganska jobbiga.

Tisdag 27 Okt: Jag är inte sjuk, frånsett magvärk i går kväll. Men jag har sovit länge i dag och Birgitta har skalat av mig håret så nu känns det bra. I går kväll försökte Bosse i Thailand chatta via Skype telefon, men det hackade bara. Däremot gick det alldeles utmärkt att via Skype telefon chatta med Lars R. Birgitta och IM har gått en långpromenad nu på eftermiddagen och jag själv kan inte släppa "Luftslottet som sprängdes", jag har snart läst färdigt boken. På kvällen tittade vi på Robbins. Birgitta lagade en god fiskgratin. Tidigt till sängs för att läsa.

Onsdag 28 Okt: Jag måste bara rekommendera Stieg Larsson Mellennium-trilogi, de mest spännande böcker jag läst! Det är inte vanligt att jag sträckläser en pocket på 700 sidor. Läs böckerna! I dag har vi Högtidsdag här på Samos. Vi firar att Grekland slog tillbaka Italien under andra världskriget. I år åker vi troligen ner till Pythagorio för att fira. Vi övervarade paraden på huvudgatan och sedan vandrade vi bort mot Ostria där vi träffade Lisa och Vasili, vi slog oss ner med dem. Några öl, Ouzo och Meze slank ned och vi pratade några timmar. Alltid lika mysigt att träffa Lisa och Vasili. IM kom med sin symaskin som Birgitta ska få låna. Vi åt en sen middag och tittade sedan på "Goldfinger" 007.

Mammor och deras telningar inför paraden. © foto: Bengt Ahlstrand     Musikungdomsorkester. © foto: Bengt Ahlstrand     Paraderande skolungdom Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Försöker ju hålla koll på lillebror! © foto: Bengt Ahlstrand     Trångt! Men det är ju Fiesta. © foto: Bengt Ahlstrand     Vuxna musikkåren! © foto: Bengt Ahlstrand

Firande i Pythagorio,  minnet av segern över Italien under andra världskriget. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag, Birgitta, Lisa och Vasili firar på Osteria. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag, Birgitta, Lisa och Vasili firar på Osteria. foto: Stefano på Osteria.

Torsdag 29 Okt: Vi vaknade i dag till en skön och solig morgon. Något svalt, 16 grader, men det blir snart varmt när solen fått värma en stund. Vi kan fortfarande njuta av frukosten ute vid köksingången. I dag fick jag bilder från Gerth-Olov, Tiogänget för webbsidan. Fick en rolig historia från Mats W som jag måste delge er.

En gång på 50-talet i ett kloster råkade de en dag laga alldeles för mycket mat. Abbedissan tyckte det var synd om de skulle behöva slänga bort alla dessa läckerheter. Då kom hon på att det fanns en byggarbetsplats i närheten, och att man kunde skänka maten till arbetarna där. Sagt och gjort, de valde ut en av de yngre nunnorna att gå dit och skänka gåvorna. På vägen dit tänkte den unga nunnan att hon skulle kolla hur det stod till med bibelkunskaperna hos byggarbetarna, så när hon kom fram till bygget ropade hon till en av arbetarna: -Ursäkta herrn, vet ni vem Pontius Pilatus är? ”Näh, honom har jag aldrig mött, men vänta så ska jag fråga”. –Jonte! Vet du vem Pontius Pilatus är? ”Näh, hurså?” ”Jo hans kärring är här med matlådan”

Vi körde ner IM till flyget, hon är på väg till Sverige. Sedan for vi till Kambos för att plocka hem resterande verktyg och gödning som var vårat. Hungern och en ny vedeldad kamin hägrade. Båda kraven kunde tillfredställas i Ireon. Jag fick kaminen för 250 € efter förhandling, dem begärde från början 270 €. Sedan besökte en av våra favorit taverner Karavopetra i Ireon, där vi åt kycklingspett. Georgo från Taverna Venetia kom förbi och morsade, senare kom han med en kompis. Två öl landade på vårt bord, hälsningar från Georgo sade taverna ägaren. jag lagade middag och tände höstens första brasa. Det var skönt att sitta med fötterna i fotbad och njuta av värmen från elden. Kvällen avslutade vi med att njuta av musik, Peter Carlsson och Peters hopp de Blå Grodorna. jag tror vi sett dessa program 100 gånger men njuter lik fullt ändå. Dem är så bra.

Höstens första brasa! © foto: Bengt Ahlstrand

Höstens första brasa! © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 30 Okt: Jag sov länge i dag. Vilket kanske märks då dagbok inte uppdateras från sena eftermiddagen. Nja så länge sov jag inte. Det har varit stor städning och mattomflyttning. Sådant kan ta sin tid. Det gjorde det, när man svabbar golvet så här års så tar det tid att torka. Därefter gick vi en lång promenad mot Kyriako vägen. Vi träffade på Dimitri och hans Åsnor, den ena skrattade åt oss medan jag kliade honom bakom örat. Väl hemma trötta och hungriga. Jag lagade en god kyckling pytt, med senapssås, smaskigt tyckte hustrun och åt med god aptit. Nu är det höst! Vi eldar en brasa i kväll med. Chattade med Åsa en stund innan vi gick till sängs. Läser "Nattvandraren" av Björn Hellberg.

Lördag 31 Okt: Svalt ute i natt,13 grader. Höstkylan närmar sig och nu gäller det att börja elda brasor. Gamla spisens rökrör måste demonteras och sotas innan den nya kaminen kan hämtas och installeras. I går fick vi en kasse apelsiner och vindruvor av Filio. Vilket fick mig att kolla våra apelsinträd. Dem saknar nog gödning men kan säkert vara goda om någon månad. Filio har sitt Kambos nere vid havet, utanför Ireon där det är bra mycket bättre klimat än uppe i vår bergsby. Birgitta pratade med Harry P via Skype telefon. Jag var nere och sågade en skottkärra med ved till kvällen om det behöver eldas. Nu skall vi gå en volta och motionera oss!! Vi gick en lång promenad och njöt verkligen i solen trots blåst. Väl hemma träffade på Anti, Irini och Filio, som sa att vi skulle komma ner till begravningskyrkan i morgon och mumsa bröd och kikärtspuré. Fotograferade Nilla och Perrys frukträd och skickade dem via e-mail. Birgitta lagar Fasoladha i dag, det är det dags för "vintermat". På kvällen var det skönt med en brasa, de du Lars J! Vi tittade sedan på svenska tv fredags program, Trädgårdsfredag, Skvalan och Doobidoo!

Syrsa på soptunnan. © foto: Bengt Ahlstrand     En vacker Röd Amiralfjäril. © foto: Bengt Ahlstrand     Anti på väg till kyrkan med bröd. © foto: Bengt Ahlstrand

Syrsa och Röd Amiral.  Anti på väg till kyrkan med bröd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 1 Nov: Då var det en ny månad, igen. Kalo mina ke Kalo Kimona. Ha en bra månad och en bra vinter. Nu är det dags för vintern eller i alla fall höst, 10,2 grader ute och blir säkert lite svalare när solen går upp. Det är ganska blåsigt och blir så några dagar framöver. En del båtar har sökt lä i sundet mellan Samos och Turkiet. Tiden rinner i väg! Jag glömmer både tid och rum! Jag har släktforskat hela dagen och det passar ju bra när stormen rasar ute och småregnar. På kvällen brottades jag med ett större problem. Ett backup program strulade och fyllde hårdisken dels med onödigt många filer och en del skräp. Det tog ett antal timmar att återställa lapptopp till brukligt skick igen. Fan för infekterade program. Birgitta frostar av kylskåpet nu når det ändå är kallt inomhus..... nu var det gnälligt!

Måndag 2 Nov: Det blåser friska vindar även denna morgon och mörka moln susar förbi. Är det månde "orosmoln". Vädret vände snabbt, fönstren i sovrummet satte vi tillbaka i går och eldade hela dagen för att få varmt. Badrumsfönstren åkte igen i dag på morgonen. I morgon skall vi åka ner till Ireon och köpa den kamin som jag sneglat på i ett halvår. En rejäl gutjärnskamin. Chattade med Per H i Falun om turism och Samos. Vår häst, Beauty Class, kom två på Rättvik travet i dag. Från startspår 12 var det bra, det var nog en noslängd som diffade om man ser till tiden. Vi får väl en rapport i morgon. Dagen har jag ögnat åt släktforskning och Birgitta har fixat kylskåp och rensat ogräs. Hon har också nöjet att läsa Stieg Larsson "Luftslottet som sprängdes". Birgitta har lika svårt att släppa boken, den är ju så spännande. Vi avslutade kvällen med att se på "Sjön suger" andra säsongen. Trevligt och lättsamt program. Jag har i och för sig svårt att höra då alla pratar i mun på varandra. Jag läser "Aprilväder"  av Viveca Lärn som kvällslektyr.

Orosmoln över Samos! © foto: Bengt Ahlstrand

Orosmoln! © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 3 Nov: Vinden har mojnat nu och det känns bra, då jag ska plocka ner gamla vedspisens rökrör för rengöring. Rökrören ska sedan monteras upp igen så att dem passar till den nya gjutjärnskaminen. Jag är väl inte så sugen på att klättra omkring på stegar av vissa skäl. Vaknade tidigt och eldar för att hustrun ska tina upp lagom till frukost. Jag ägnar mig under tiden till att släktforska. Jag har en nytändning på det nu. Efter frukosten bar vi ut gamla spisen och sotade rören. Möblerade om och plockade fram vintermattor som vi ska lägga på när vi har monterat in nya kaminen. Lite omvänt blev jobbet med kaminen, jag måste komplettera med några rökrör och det får bli i morgon. Mattorna kom i alla fall på plats och det känns redan ombonat och varmare. Vi fick apelsiner av Filio, hon såg så trött och ledsen ut i dag. Jag får utröna om jag kan hjälpa Filio på något vis.

Vår nya kamin. © foto: Bengt Ahlstrand       Vintermöblering för datorer! © foto: Bengt Ahlstrand

Vem har namnsdag?  Vintermöblering! 

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 4 Nov: Hårda vindar sent i går kväll och i natt. Regnat 39 millimeter. Nu på morgonen är det milda vindar, nord vinden har vänt till S/SV. Efter lunch for vi till Vasili i Hora för att handla rör till kaminen. Stavro kom och hämtade sin såggigg och fick mitt stora batteri till Jeepen, jag köpte  ett nytt då jag trodde det var trasigt. Det var ett annat elfel i bilen. Nu har vi kaminen på plats med rör och allt så nu ska vi brassa på i kväll och konstatera om vi har lyckats att göra en bra investering! Det har regnat vid några tillfällen under dagen, 10 millimeter. Det är bra. Efter middagen så fyrade vi på kaminen. Panik utbröt, det bolmade illaluktande rök. Troligen var kaminen rostskyddad för efter en del vädring och huvudrivning så slutade det ryka och sedan spred sig värmen. Till och med på den "isbelagda" toaletten var den 19,1 grader! Nu är vi nöjda och glada.

Eldar i kaminen, vilken värme. © foto: Bengt Ahlstrand

Eld i nya kaminen, så varmt och skönt!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 5 Nov: Upp i arla morgon för att eldar i nya kaminen. Kaminen är toppenbra, så här varmt har vi aldrig haft någon vinter. Det är tretton grader utomhus i och för sig, men inomhus är det kallt med kakelgolv, otäta dörrar samt fönster, vanligtvis men inte nu, termometern visar 24 grader. I dag har jag och Stavro kört hem min ved, från ett olivfält där vi beskar träden i mars månad. Det var jag tacksam för, så jag har ägnat dagen åt vedförrådet. Vi var även förbi och morsade på Terna och Kosta, dem har gjort så fint i sin trädgård. Släktforskade på eftermiddagen och Birgitta läste färdigt "Luftslottet som sprängdes". Birgitta kunde inte slita sig från boken, liksam jag, och även Birgitta läste den på några dagar. Min hustru hon är bra. I morse frågade hon mig om jag vill ha Pölsa till middag med Rödbetor som hon lagt in. Vilken donna jag har. I rent glädjerus lovade jag, på sittand fot att fixa middagern. Efter middagen kollade vi tredje delen av "Sjön suger". Sedan väntade sängen.

Fredag 6 Nov: Säg den glädje som varar! Varmt och gott i huset på grund av nya kaminen. Nu saknar vi vatten. Det har varit dåligt tryck några dagar så jag inser att det är något fel. Började med att kolla vår vattenledning där fanns inga fel. Jag påminner mig om att det för någon dagar sedan rann mycket vatten utmed vägen. Filio och Irini kom ut och berättade att i eftermiddag kommer vattnet! Sedan bar det av mot Vathy för diverse ärenden. Vi fick sällskap med Lisa och Vasili då dem var på väg dit. Det blev en trevlig dag med många skratt. Vi fick låna några böcker av Lisa så nu får det regna bäst det vill. Kyckling lagade Birgitta i dag i tryckkokaren, så mör och fin. I dag gick vår häst på aktion, tyvärr ville Westholm inte ombilda ägandet av Beauty Class. Vilket är en stor besvikelse.

En kaffestund hos Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand

En kopp kaffe hos Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 7 Nov: Sensommarväder, är de nu och som svalast 17- 18 grader på natten. Kaminen eldar vi i på morgonen och på kvällen, värmen eliminerar fukten. Eldandet i kaminen gör att det inte blir så kallt i huset på nätterna som tidigare, trots ivrigt eldande i den öppna spisen. Nu är det tillåtet att elda utomhus. Dagen har vi ägnat åt att elda upp ris och grenar och annat brännbart. Även krattat och bränt olivblad. Vi handlade en fisk kotlett, ser ut som svärdfisk i Vathy i går. Birgitta stekte den i dag och vi åt den med potatispuré och gröna ärtor. Musigt, säger en icke fiskälskare. Lite datajobb på kvällen innan sängläge. DD? Fråga inte........ 

Söndag 8 Nov: Skön morgon är det, 18,5 grader ute och 19 grader inomhus, vad kan man mer begära. Hustrun tittar fram under täcket och frågar om jag vill ha ugnsbakad korv, till middag. Korven smakar som Falukorv enligt Lisa som har kläm på "von Lidl" korvarna. Visst är livet härligt! Julia ringde när det var dags att åka åka till Sparthari på Fiesta. Det är kyrkan i Sparthari som har namnsdag i dag, berättade George som sköter baren hos Evelyn. Vi träffade många bekanta från Pagonda. Väl hemma krattade vi olivlöv och eldade innan regnet. Det har småduggat hela förmiddagen, men nu är himmelens alla portar öppna. Vi kommer nog över en meter regna i dag, mätt från 1 januari. Så fel jag har, det regnade trettiosju millimeter vilket ger 998 millimeter. Kvällen ägnades åt eldning och allmän njutning.

Måndag 9 Nov: I dag är det en halvmulen dag och vindstilla. Kom någon millimeter regn i natt. Allt gräs är genomblött så något grästrimmer jobb blir det inte, får vänta till eftermiddagen. I dag 9:e november släpps andelarna till RIXallsvenskan 2010. Precis som förra året finns värdekoder till stallen hos din travbana eller ditt ATG-ombud. Information om de nya tränarna finns nu på rixallsvenskan.se, travbanorna och ATG-ombuden. Läs noga och bestäm dig för vem som ska träna din häst. Hoppas att Åsa hinner köpa våra andelar innan dem tar slut! Före dagens frukost gick vi brandtornsrundan, 19 grader och frisk luft efter regnet. Innan vi gick hem kollade vi IM huset. Allt såg bra ut trots regn och blåst, vad vi kunde se. Inget jobb i olivlunden i dag, för blött för att kratta eller köra grästrimmer. Jag sågade ved och eldade i kaminen. Birgitta lagade en god middag. Nu väntar vi på besked från Åsa om andelar i rixallsvenskan.se.

Tisdag 10 Nov: I går såldes 80 % av RIXallsvenskan andelar (17 tiden), och flera stall är fulltecknade. Det roliga är att även Åsa är delägare, vi vet ännu inte om även Marco har en andel, i Dalastallet. Nu har vi registrerat våra andelar. Nu åter till vardagen. Jag hoppas att det skall torka upp i olivlunden så att jag kan köra grästrimmern innan gräset blir för långt. Jag har slarvat med på spikmattan en tid men nu har jag legat på den några dagar och känner en väsentlig skillnad i rygg och kropp. Det var ingen inbillning att den gör nytta. Till Ireon och handlar grönsaker, vi har inte mycket av den varan nu. Sedan till Kambos för persilja, morötter och rädisor. Snacka om bautastora rädisor! Nu när det lugnat ner sig för postmästare Niko, promenerade Birgitta ner för att betalade våran och Stavros elräkning. Senare på eftermiddagen gick vi en skön promenad på ett par timmar. Vi var hemma lagom till skymningen. Birgitta bjöd på svärdfisk, den vi köpt av en ambulerande fiskare i Ireon den 7 augusti. Birgitta och Anders S hörde av sig via Skype telefon. Någon plusgrad var det nog på Berget. Vi tittade på "Robin" innan det var dags att äntra bingen och Viveca Lärn, jag boken "Aprilväder" alltså!!!

Bautastor rädisa! © foto: Bengt Ahlstrand              Svärdfikar till salu! © foto: Bengt Ahlstrand

Snacka om storlek, rädisor.  Birgitta köar för svärdfisk.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 11 Nov: Solen skiner från en nästan molnfri himmel. Vi ska få njuta av några sköna och soliga dagar. Då gäller det att slå gräs och fräsa upp landen inför höstsådden. Jag for ner till Ireon och köpte ett par brödlimpor, Stavros gästar oss i kväll och han gillar bröd. Terna, Kostas och Julia kommer också! Dagen har vi ägnat oss åt att laga maten till i kväll. Grekisk mat, ouzo och vin. Nilla skickade e-mail kramar till dem. Vi fick en trevlig kväll med våra vänner. Åsa ringde via Skype telefon och med webbkamerans hjälp kund Åsa deltaga en stund. Ösregn ute! rapporterar Julia efter att varit ute och rökt på altanen. Sorlet inomhus överröstar den värsta störtskur, fråga Åsa som vittne. Alla var nöjda och mätta och Stavro käkade också vilket inte är det vanliga på fester. Birgitta har ett stort förtroende som kock hos Stavro. Trevlig var det och vi är nöjda med kalaset. Sen i säng med våra böcker. För min del är det "Häxornas Försvarare" av Jan Guillou, som jag fått låna av Lisas i Pythagorio.

Stavro, Julia, Terna, Birgitta och Kosta. © foto: Bengt Ahlstrand

Fest i Pagonda. Stavro, Julia, Terna, Birgitta och Kosta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 12 Nov: Inte blev det sol som prognos utlovat men däremot 30 millimeter regn och det är ju bra. Nu över 1000 millimeter sedan 1 januari. På eftermiddagen ändrades väderleken och det var mer sol än moln på himlen. Vi gick en lång promenad utmed Kyriako vägen på ett par timmar. På hemvägen plockade vi med oss några vedpinnar från våran vedhög på Dimitri olivfält. Tur att hustrun påminde mig om att vi har ved kvar där, sedan förra året. Denna promenad gick vi raskt och jag var mör och timid när vi kom hem. Sudoku och korsord innan maten. Birgitta serverade rester från gårdagen. Moussakan smakar bara bättre och bättre efter uppvärmning, det är som grytor som också får en fylligare smak. Mästerkocken har talat! Vi kollade på "Sjön suger" denna gång var Plura Jonsson från Eldkvarn gäst. Sedan var det hopp i koj!!

Fredag 13 Nov: I dag är det fint väder så länge det varar. Det är snabba växlingar som väderguden jobbar med! Men vi har varmt i stugan och njuter av livet. Dalarnas Tidningar kom med ett erbjudande att testa Falu Kuriren via internet en vecka som jag hoppad på. Så nu läser vi om elände och Svininfluensa. Angående elände, berättade Irini, har Filio varit akut hos läkaren i Vathy. Filio har ramlat och slagit i höger axel och stukat handen. Birgitta och jag gick in till Filio för att höra om vi kunde bidraga med något. Filio ville att jag ska starta hennes bil, dels för fukten av det myckna regnande och dels för batteriet. Filio fick vårt telefonnummer, så hon kan ringa om det är något problem. Filio får hjälp av Irini med mat och sådant. I dag fick vi kontakt med Rydéns, dem har varit ute och luftat semester kläderna. Jag bjöd hustrun på Carbonara nu på kvällen. Anders S ringde via Skype telefon, om vi varit i Sverige så fick vi följa med till Sälen. Erbjudandet står kvar till annat tillfälle. Vi kollade lite klipp inför Doobidoo.

Lördag 14 Nov: I dag gratulerar vi Marie Ekman, Köping, Roger bjuder säkert kaffe på sängkanten. Ha en trevlig dag. Vilken morgon, strålande sol med några få molnslöjor på himlen. Man blir så glad. När jag rakade mig, jag gör det ibland, så tänkte jag på min ungoms Cowboy filmer. Hjälten sitter i barberarstol med raklödder och måste rusa iväg efter en revolverman, jag får bara rusa till kaffet som kokar över! Hans P ringde via Skype telefon i dag på morgonen. Busväder i Borlänge. När vi har Falu Kuriren via internet så kan vi lösa "Melodikrysset" vilket vi gjorde i dag. Det var många, många år sedan. Astrid Lindgren minne firar vi, Astrid föddes för 102 år sedan. En promenad utmed Kyriako vägen blev annorlunda i dag. Dimitri, han med två åsnor, har tre kattungar vid sin stuga. Två av dessa följde oss på en timmas promenad. Vi var tvungna att vända för att dem skulle orka hem och förhoppningsvis stanna vid huset hos mamman och den kattunge som har förstånd att stanna hemma. Tji, hela katt familjen följde efter oss när vi gick hem. Tur var att vi mötte Dimitri så han fick samla ihop dem och ta med dem. Birgitta bjöd på en god fiskgratäng till middag. Det är kallt ute, tio grader så vi eldar i kaminen. Vi avslutade dagen med att titta på "Skalan".

Söndag 15 Nov: Klart och fint väder ute även i dag. Nu har det nog jorden torkat nere på Kambos så att vi kan åka ner och plocka ihop bevattningsanläggningen och även gräva upp potatis. Lasse R ringde via Skype telefon och vi fick en pratstund. Mot Pythagorio for vi för att njuta i solen och kolla läget. Det var en del söndagsflanörer ute. Båtar skall kollas och vilka tavernor som var öppna. Vi hamnade på vårt PitaGyro ställe utmed huvudgatan. Bra av hustrun att föreslå detta. Hon, hustrun trodde jag redan planerat det besöket, men så var det inte. Meningen var att vi skulle till Kambos, men det var folk där och skördade oliver så vi skjuter upp vårt jobb. Ireon fick också besök, så medhavt kaffe drack vi på stranden medan vi spanade efter kungsfågel. Sköldpaddor såg vi däremot, en liten på ryggen på en större kompis. Skönt att slippa bli blöt om fossingarna kanske?

 Glest mellan borden så här års! © foto: Bengt Ahlstrand     I väntan på nya turister. © foto: Bengt Ahlstrand     Sönt att åka snålskjuts! © foto: Bengt Ahlstrand     En stubbe vid stranden. © foto: Bengt Ahlstrand     Subben. Öga och nos till höger! © foto: Bengt Ahlstrand     Katt med kattunge? Kolla ögat och nosen t.h. © foto: Bengt Ahlstrand

Tomma Tavernor i Pythagorio. Skölpdaddor. Stubbe vid strand. Hund, nos och öga t.h. Katt, med unge t.h.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 16 Nov: Vaknade sent och kände mig däven. Men efter frukost så piggnade jag i. Det är skönt väder i dag också. Nu har provtiden upphört för e-tidningen Falu Kuriren, men ingen förfrågan via e-mail! Jag kan abonnera via Internet, men då skickas fakturan troligen till adressen i Sverige. Har sänt i väg en förfrågan så nu väntar vi på ett svar. Raskt svar kom från Maria R och vi kunde lösa abonnemang. Maria lovade även att hälsa till Pia T på abonnemangsavdelningen. Undrar hur många som är kvar på Falu Kuriren från den tiden Birgitta och jag jobbade där. Anders S, Birgitta och jag var Falu Kuriren på Lucia kaffe en vinter vi var hemma i Sverige. Då fick jag information om deras nya datasystem av Pia. På eftermiddagen for vi ner till Kambos och monterade ner bevattningsanläggningen. Rullade i hop pipen och knöt snören i lagom stora rullar. Vi grävde upp lite av potatisen. Stavro kom och hämtade olivgrenar till djuren. Hem till Pagonda för att byta till Ladan. Monterade två långa bräder på takräcket för att få hem de åtta rullarna av pipen. Allt gick bra. Blå handuk i posthuset, vi har brev. Det var från Kerstin S till Birgitta och julklapp från Hedlunds och Olofsson, svampar till diskborsten. Dem ville inte att vi har en massa odiskat inför julen.... nu är friden slut. Mot diskbaljan. Tack för det! Till kvällsmaten åt stekt korv och Gnocchi, som vi lärde oss av Johan Ulveson och Lennart Jähkel i "Sjön Suger". Vi avslutade dagen med att titta på en av de DVD filmer vi fick av Åsa. "the Holiday" med bl.a. Cameron Diaz.

Birgittas ristimbal, jag povskakade innan bilden togs. © foto: Bengt Ahlstrand               Pipen rullad och klar för hemtransport. © foto: Bengt Ahlstrand              Julklapp från Hedlunds och Olofsson. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas goda mat. Pipen från Kambos nermonterad. Diskborstar, tack för det.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 17 Nov: Vilken morgon sol och varmt 22 grader i solen. Räknade med att vi skulle få e-tidningen Falu Kuriren i dag, men så var inte fallet. Jag skickade ett e-mail med en förfrågan och Maria R svarade direkt, att hon skulle komma med besked. Det kallar jag service. Chattade med Åsa och fick lite nytt från livet i det kalla, blöta och grådaskiga Falun. Nu har vi tillgång till e-tidningen Falu Kuriren igen. Det löste sig smidigt. Jag var ner till Nilla och Perrys fina trädgård och trimmade av gräs och ogräs. Vilken jordmån det kan bli fina grönsaksland om dem vill och orkar. Fortsatte sedan uppe hos oss. Det är ju nödvändigt att trimma ogräset innan det blir för stort och går i blom. Hustrun bjöd kaffe och goda skorpor när jag var färdig. Jag var på hugget ordentligt efter kafferast. Motorsågen åkte fram och jag sågade ved ett par timmar. Birgitta har författat några brev och jag roade mig med Sudoku. Jag stekte på Gnocchi som blev över i går och vi har lite kyckling kvar, så i dag var det mat i repris. Det vill säga rester. Gott var det. Eldade på kvällen, men det var inte så kallt inomhus. Det har varit en varmt i dag i solen.

Onsdag 18 Nov: Livet leker fortfarande sol och skönt väder. Vi har sällan under 17 grader i huset på morgonen. Jag är lite nog lite "eljest" som man säger i Hälsingland. I Sverige var jag måttligt intresserad av lokaltidning. Nu efter en del år här i Grekland så läser jag e-tidningen Falu Kuriren, dock inte sporten och annonser. Det har jag inte gjort förut heller. Grästrimmer togs fram och hyllan ovanför huset fick sig en omgång. Lade även gräsklippet runt vinstockar och rankor. Birgitta rensade vidare i landen. Hon tog bort tomatplantor med mer för att jag ska kunna fräsa upp landen. Birgitta bjöd på kanonkäk, levergryta med bacon och vår egen nypotatis lingon som Kerstin S i Järvsö förärat oss. Harry P var nu hemma igen och ringde via Skype telefon och vi fick en pratstund. Det var skönt att höra att han mår prima. På kvällen till sena natten kollade vi en serie, "Morden" med bland andra Kjell Bergkvist. Vi såg tre avsnitt på raken, därav den sena timmen.

Nu blommar Rosmarin. © foto: Bengt Ahlstrand

Nu blommar Rosmarin. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 19 Nov: I dag gratulerar vi Elisabeth Smits 60 år, Dala-Floda, Reiner bjuder säkert kaffe på sängkanten. Ha en trevlig dag. Nu är det shorts väder ute, så varmt och gott. Filio ringde och bad mig starta hennes bil för att batteriet inte ska ladda ur. Vi ringde till Elisabeth, via Skype telefon och gratulerade på födelsedagen. Efter frukost ska vi åka in till Vathy och handla. Frågade Filio, som nu är piggare, om hon behövde något från Vathy. Efter fyra timmar med klämmande på kläder, tittande på skor, dräglande framför datorbutiker och prylbodar så var vi på väg hem till Pagonda med ett par tofflor åt hustrun. En Pita Gyro och Amstel slank dok ned innan bilen ville starta!! Fixade vet och vatten samt läste e-tidningen Falu Kuriren innan jag lagade en god korv pytt med rödbeter och stekt ägg. Kerstin S och Kristina L ringde via Skype telefon och pratade livet med hustrun. Kvällens underhållning består i "Sjön suger" alltid trevligt program. Sedan hopp i säng med en bok!

Fredag 20 Nov: Solsken och 17,1 grader i skuggan, vad mer kan man begära. Hustrun skickar runt mig likt en spårhund, för att leta upp mina eventuella smutskläder bland verktyg och andra tänkbara ställen! Det är den stora lögaredagen för klädesplagg. Efter frukosten tänker jag fräsa upp kökslandet närmast huset. Ingen bensin varför jag får ge mig av till bensinstationen. Innan jag hunnit ut ur Pagonda ringer hustrun och undrar om jag glömt bensinduken? Ville bara kolla, sa hustrun då jag vet hurdan du är. Hm, vilket påhopp!! Jag som har kolla på... vadå! Jag har fräst upp landet en omgång och plockat sten. Birgitta jobbar med sina rabatter. Jag såg att Birgittas Clematis blommar. I dag fick jag nöjet att smaka på en rätt som hustrun undfägnade vänner med när hon var hemma i Sverige i höstas. Lax på potatis och spenatbädd det var smaskens även för en icke fiskälskare. Doobidoo och Skvalan kollade vi på innan det var dags att koja.

Birgittas blivande blomhörna. © foto: Bengt Ahlstrand     Blommand Clematis 091120. © foto: Bengt Ahlstrand     Nyfäst köksland för lök. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas blivande blomhörna. Clematis. Köksland, nyfräst.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 21 Nov: Det fina vädret fortsätter. Prognos fram till onsdag är sol och 20-21 grader i skuggan. Det är ju tacksamt för en del arbete ute i olivlunden och trädgårdslanden. Jag gav mig på det blivande löklandet med jordfräsen en andra omgång. På eftermiddagen for vi ner till Pythagorio för att gå till Osteria. Vi for förbi för att kolla om Lisa och Vasili var där innan vi parkerade bilen. Hemma hos Lisa såg det ut som siesta time varför vi inte ville ringa på dörren. Birgitta anfölls av en kelig katt, se bilderna. På Osteria beställde vi öl och vin. Bordet bredvid satt Manolo och han bjöd oss på två omgångar. Fyra damer satt på baren, varav en var syster till Vasili. Jag ringde hem till Lisa och fick det bekräftat att dem sov middag. Tur att vi inte ringde på. Efter några sköna timmar for vi hem och jag bjöd hustrun på stekt korv och makaroner i en gräddsås på senap och lingon. Smaskens! Lite Internet tv innan sängen lockade.

Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta anfölls av en kelig katt. © foto: Bengt Ahlstrand

I dag var det damernas! © foto: Bengt Ahlstrand     Manolo bjöd på öl och vin. © foto: Bengt Ahlstrand

Damernas pubbdag! Manolo bjöd på öl och vin.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 22 Nov: Vaknade till en stålande morgon. Lisa hörde av sig och berättade att hon och Vasili tänkt gå ner till Ostria. Så vi körde ner till Pythagorio och träffade dem. Vi satt där några timmar och har det trevligt som alltid när vi träffas. Det tråkigt var att kameran var kvar i bilen, då en katt lyckades öppna en frigolitlåda och med bara bakben och svans ovanför kanten lyckades han få upp en fisk. Det är bilder som kunnat roat. Vi plockade några bra tändvirke på hemvägen för att få bra fart på kaminen. Hur dum får man vara? Hur många gånger får man vara dum? Tre gånger! Jag har varit det, tre gånger. När jag eldar, startar jag med lite diesel på veden antänds inte under 80 grader. Det slog ut lågor som svedde det lilla hår jag har på handen och armen. Bränt barn luktar illa, sägs det, Bengt luktade värre. Jag skyllde på rökgaser som antänts. Andra gången lika dant fast värre, Bengt luktade inte gott då heller. Jag skyllde på pinjebarren som är lättantändliga. Tredje gånge bara några droppar "diesel" och resterande hår försvann. Då först kom jag underfund med vad orsaken var. När jag fyllde på flaskan som jag använder var det bensin, jag tog från fel dunk. Men sprid inte detta till någon!! Birgitta bjöd mig goda köttfärsbiffar med kantarellsås och egen färskpotatis. Birgitta kollade "Robinsson" och skrattade till ibland troligen roligt. Jag ägnade mig åt Sudoku. Anders S hörde av sig via Skype telefon. Sedan dags att sova, varmt och skönt i huset. Det har varit en bra dag. 

Måndag 23 Nov: Lite kyligare inomhus denna morgon. 15,3 ute och 16,5 inne. Jag gör en brasa medan hustrun lagar frukost. En sista vända med jordfräsen i löklandet! Jobbigt är det men löken kom ner. Vanlig lök och vitlök är nu planterad. Stavro kom med stora pipen från Kambos. Kom till farmen i eftermiddag! Vi for ner till Farmen. Vi kapade lite ved till kaminen innan vi for ner till Julia och Stavro. På Farmen var det full rulle. Vi byggde växthus (Termokipio). Sedan en trevlig kväll med Julias goda mat. Strömavbrott över hela Samos, på kvällen. Vi trevade oss hem. Nja, pannlampan i bilen kom till pass. Birgitta och Anders S ringde via Skype telefon och har numera webb cam.  Det var trevligt att vi kunde se deras kök, nä nu skojar jag! Eldade och njöt av livet, innan sängdags.

Birgitta sätter lök och vitlök! © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta sätter lök och vitlök! © foto: Bengt Ahlstrand

 

Tisdag 24 Nov: Molnigt på morgonen, enligt prognos bara i dag. Resten av veckan soligt. Har du Internet Explorer 6 och 7? läs detta. Tryck Alt+H och sedan "om internet Explorer för att se vilken version av IE du har. Filio vill att jag ska köra en runda med hennes lilla lastbil. Batteri och laddning är ju ett måste. Jag for mot Spartharei hållet. När jag passerat vägen ner till farmen blev det snigelfart. Säker flera hundra gulliga getter på vägen och diken och i naturen runt om. Det var bara att krypköra och kolla så igen genade framför bilen. En liten hundvalp, en av vallhundarna sprang och såg viktig ut, han pryade nog i dag med farsan! Birgitta och jag gick en kort promenad, hon har ont i en höftkula! En runda i olivlundarna gav ett dystert besked, inte mycket oliver i år. Stavro sa det samma om deras olivlundar. Tittade på ett släktforskningsprogram "Vem tror du att du är?" med Klas Malmberg. I dag åt vi reste av Birgittas goda köttfärsbiffar förstärkt med makaroner och stekt korv.

Precis som vi rapporterade om i går innehåller både IE6 och IE7 en css-sårbarhet som gör att skadlig kod kan köras på en dator. Microsoft har ännu inte tagit fram någon uppdatering för problemet men däremot har de publicerat en tillfällig lösning.

I Microsofts Security Advisory 977981 kan man läsa att användare som kör IE7 under Vista kan ställa in webbläsaren i skyddat läge (protected mode) för att minska riskerna för en attack. Rent generellt rekommenderas det också att man konfigurerar säkerhetszonen så att den är inställd på det högsta läget vilket stänger av möjligheten att köra JavaScript.

Samma dokument beskriver också att sårbarheten finns i IE6 under Windows 2000 med service pack 4, samt i både IE6 och IE7 under alla versioner av XP, Vista, Windows Server 2003 och Windows Server 2008. IE5.01 med service pack 4 samt IE8 är inte drabbade.
 

Blommande Hibiskus 24 november. © foto: Bengt Ahlstrand     Hibiskusblomma 24 november. © foto: Bengt Ahlstrand

Blommande Hibiskus 24 november. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 25 Nov: På Solvalla travar Beauty Class i dag. Beauty startar i lopp två, före första V64 avdelning 1. I dag är det lite disigt ute på morgonen. Sedan klarnade det upp kanske är det Sahara sand i luften! Birgitta bearbetade min kalufs med hår trimmer så nu känns det bra igen. Jag måste ju vara fin till lördag då vi ska till Lisa och Vasili. Vi saknar vitlök så det blir en tur ner till grönsakshandlerskan i Ireon. Broccoli inhandlade vi, det till en gratäng vi ska ha i dag. Vi var ner till Kambos och tog upp potatis och morötter. Motorsågen tog vi med till Dimitris olivfält och jag kapade upp ved för några dagar. Inventerade även bortre delen av olivlunden, mot källan, där finns oliver att skörda. Behöver investera i presenning. Kvällen ägnades åt travet på Solvalla med varierande framgång. Birgitta tittade på TV via datorn.

Torsdag 26 Nov: Svalt ute, tio grader nu på morgonen. Det är sol, så snart är det varmt och skönt. Stavro och Manolo har "Glesbyggds kavaj" på sig i dag på jobbet! Dem tyckte det var ruskigt kallt i dag! Jag funderar ibland hur dem skulle uppleva 15 - 20 minusgrader. Sotiris fru frågade mig, hur man kan bo där det är så kallt under lång tid. Jag och Birgitta for på investerings tripp. Vår nya trädgårds kille som vi köper plantor av hade bra nätpresenningar för olivskörd. Vi köpte två stycken 5*10 meter för 60 € jag lät slipa kedjan och köpte en i reserv hos Sotiris. Vi pratade med Karins Niko på olivfabriken om öppethållande. Vi satte i gång med olivskörden direkt vi kom hem. Ska försöka få i hop 5-6 säckar till Tisdag. Efter en god middag kollade vi "Morden" och "Sjön suger".    

Fredag 27 Nov: I dag gratulerar vi Lasse Jobs på Jonheden som fyller år, Karin J bjuder säkert på sina goda bullar. Ha en trevlig dag. Småkyligt ute tio grader. En klarblå himmel, mötte mig när jag steg upp ur sänghalmen. Det blir en toppendag för olivskörd. Gäller att passa på innan regn och blåst. Så vi passade på att skörda och beskära träd. Det går inte så raskt men det blir bra. Nu saknar vi Nicke som hjälpreda vid olivskörd. På kvällen blev det snabbmiddag, den tilltalar mig så jag ställde upp som kock. Makaroner och Lidl goda varmkorv till det kokta blomkåls buketter. Sängen ropade tidigt efter sällskap! Men först en stund på Spikmattan vilket min värkande rygg var tacksam för.

Lördag 28 Nov: I dag gratulerar vi Malte Lindeman som har namnsdag http://sv.wikipedia.org/wiki/Malte_lindeman, ett tipps jag fick från kompisen Hans P i Borlänge. Det blev en vända på Spikmattan nu på morgonen också. Kroppen är bedrövligt stel och ryggen motsätter sig de minst elementära rörelser! Efter en kopp kaffe och en Sudoku är jag pigg. Nu blir det en lugn förmiddag då vi ska lyssna på Melodikrysset. Sedan bär det av mot olivlunden igen. Läste i gårdagens Falu Kuriren att Hedlunds stora gran satts upp på torget. Så bar det iväg mot olivlunden och skörd. Vi höll ut till klockan 17 då vi kände oss nöjda. I morgon räknar vi att vara klara med de stora besvärliga olivträden vid källan. Brant, trångt och allmänt jobbig plats. Sedan har vi ett till träd där vid källan, som vi funderar på om vi ska spara till mars, eller om vi beskär och skördar denna omgång. Ved i kaminen och elvärme till duschen, nu ska vi göra oss vackra för att kunna bli insläppta hos Lisa och Vasili, som bjuder oss på middag i kväll. Skall bli så trevligt och vi vet att Lisa är en mästerkock. Sex timmar senare, på väg hem från en god middag hos Lisa och Vasili. Vi möttes av Lisas hemkok, ja glögg alltså. Jag fick en Amstel, Lisa vet nog att jag gillar öl. Jag kan nu säga, att Lisa är en suverän kock. Vi fick en toast på lax, pepparrots grädde och svartrom. Fläskfilé med svamp, potatisgratäng med mycket vitlök och grädde. Det smakade så gott. Johanna och Nicolas stod för desserten, chokladmousse toppad med grädde. Vi har mycket att prata om när vi träffas och det var inte så annorlunda i dag. Klockan blev "hur mycket som helst" innan vi insåg att det var dags att fara hem.  Tack Lisa och Vasili för en mycket trevlig middag och umgänge.

Birgitta flyttar näten till nästa olivträd. © foto: Bengt Ahlstrand     Olivträdet beskuren och skördad. © foto: Bengt Ahlstrand     Middag hos Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand

Olivskörd i vår lund. Middag hos Lisa och Vasili.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 29 Nov: Ovanligt pigg vaknade jag vid sextiden, trots att vi hoppade i bingen tidigt i morse. Låter som pensionärerna varit ute och svirat. Under grötfrukosten, lyssnade vi på Julmusik på Lisas nyskapade Julsida, verkligen en fin webbsida besök den! Lyssna på Nicolas, han kan inte bara tillaga chokladmousse toppad med grädde! Sedan var det dags att vandra ut i olivlunden och jobba på. Tyvärr kom det regn på middagen så vi fick inte så mycket skördat. Vi beskar några träd som saknade oliver i år. Jag var ganska så slut på kvällen efter att halkat omkring i en slänt med motorsågen. Då vi pratade olika favoriträtter i går hos Lisa och Vasili, bland annat Fasoladha, så blev det Fasoladha till middag. Birgitta kokade med bacon bland bönorna det smakade så gott, gav en fin krydda och sälta. Birgitta kollade tv program och jag ägnade mig åt Sudoku så länge jag nu orkade hålla mig från bingen. Det blev ingen sen sängång i dag kan jag lova.

Måndag 30 Nov: Klockan på ringning jag har erbjudet mig skjutsa Filio till sjukhuset i Vathy. Hon är sämre igen, vet inte om Filio blir inlagd. - Ring mig när du vill bli hämtad, sa jag. Jag lämnade av Filio vid sjukhusintaget och for via "von Lidl" för att köpa Yoghurt till frukosten och i Mitilini köpte jag bröd, ett stort runt bröd som vi fått hos Julia en gång. På hem vägen for jag förbi olivfabriken, den var stängd i dag och jag får höra med Karins Niko, vilka dagar dem har öppet denna vecka. Nu frukost och sen ut i olivlunden. Dagens arbete var av det svåra slaget, brant vildvuxen del av olivlunden. Det var nog så prinsen tänkte när han försökte tränga sig genom växtligheten för att rädda Törnrosa! Men jag har tur. Filio ringer och vill bli hämtad från sjukhuset så Birgitta banar väg för arbetet medan jag åker bil... Vi skördar det vi hinner, före klockan sjutton då kyla och fukt lägrar sig över olivlunden. Lisa, i dag lagade jag köttfärssås och spagetti! Ingen Lokanika så långt ögat når. I dag får vi gratulera Anders S som har namnsdag och i morgon mig, Oscar, samt Anders S som också heter Oscar! Det är märkligt att jag inte har en susning om att jag har namnsdag i morgon, trots att i grekland är namnsdag viktigare än födelsedag. Tack Anders S för att du påminde, så att jag kan ligga länge i morgon med ett öga lite på glänt för att kunna se lite lagom yrvaken och överraskad ut när hustrun traskar in i kammaren med kaffe och nybakat bröd! Kvällen avslutade vi med tv-serien "Vem tro du att du är" denna gång med Pia Johansson

Tisdag 1 Dec: Kalo mina! Det är en mulen morgon. Nu gäller det att bestämma sig! Skall vi åka ner till Olivfabriken i dag eller ska vi chansa på någon dag senare i veckan. Viktigt att oliverna är fräscha så olivoljan blir god. Jag for ner till fabriken och pratade med Niko! Vi fick panik åka till olivfabriken, vi fick en halvtimma på oss att tömma över oliverna i säckar och fara ner. När jag burit in säckarna var det direkt in i pressen. Oljan var av bra kvalitet 1.5. Förra året fick vi 2.0 och det var bra. 1.0 är högsta kvalitén. Vi är nöjda men vi skall skörda mer under december så vi täcker årsbehovet. Mot kvällen åkte vi till Sinadisi för att äta Pizza och fira säsongens första olivolja. Hem och eldade i kaminen. Problem igen, ryker in så det ser ut som den 6 november 1632. Vi tror att det är lågtryck, vi tror att veden är sur, vi tror att rökrören är sotiga, vi tror att rökrören är för långa....vad fan ska man tro! När det väl har slutat bolma in massor av rökpuffar så blir det så varmt och skönt. Men då känner vi oss som rökta sillar. Aldrig får man vara riktigt glad..... nä nu tog jag väl i!

Birgitta kollar vår oliver. Lappen till höger anger vems dem är.© foto: Bengt Ahlstrand     Niko reparerar filteranläggningen. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår olivolja är färdig. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta kollar våra oliver. Niko lagar filter. Vår olivolja är färdig.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 2 Dec: Det är utlovat regn i dag, mörka moln seglar över oss. Vi är på väg till Vathy för att handla. Vi fick sällskap med Lisa och Vasili, vilket alltid är trevligt. När vi fyra stormar in i affärer och skrattar och busar ser personalen lite fundersam ut, men dem tycker snart att vi är lite trevliga. Vi startade med att köpa tre stora plastbackar för oliver och potatis. Där hittade vi en del annat nyttigt också. Mot leksaksaffären, hojtade Lisa och vi hängde på. Då det är julklappar så har jag belagts med tystnadsplikt. Brandkåren for förbi, det brann ovanför rondellen till Vathy. Någon tog eldade i dag tros den kraftiga blåsten. "von Lidl" fick sedan vårt besök, där var det storhandel för oss båda familjer. Jag föreslog att Lisa kunde sitta med våra kundvagnar på släp. Men inget gehör, Lisa saknade bogserlina!!!! Vi blev bjudna på god korv av Lisa nere på Ostria. Där var det full rulle på stora tunga grusbilar. Är nog tur att det har tagits beslut om att förstärka hamnpromenaden. Den brast nämligen under en av lastbilarna. (obs! bilden kommer troligen!) Vågorna slog över kajen och vid piren var vattenkaskaden säker 6 meter höga. Vasili berättade att med dessa nordvästliga vindar följer regn, när vi kom hem till Pagonda så öppnades himmelens alla portar och åskan mullrade. Jag säger som Jan-Erik i Pistvakt, "En son dag det blev". På kvällen bjöd jag hustrun på Brisol och potatisgratäng, tända ljus och rött att dricka fanns också på bordet. Vi avslutad kvällen med att se femte avsnittet av "Morden".

Kajen ger vika för lastbilen. © foto: Bengt Ahlstrand     Det var nära ögat! © foto: Bengt Ahlstrand                 Brisol och potatigratäng. © foto: Bengt Ahlstrand

Kajen ger vika för grusbilen! (Bilder mobilfoto)     Birgitta njuter av Brisol och potatisgratäng.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 3 Dec: Det har regnat i natt med och även nu på morgonen. Detta innebär "rast vila" för oss. Jag försökte att via kablaget jag fick låna av Johanna föra över bilder till min Lapptopp, men det fungerade ej, drivrutiner! Försökte skicka bilden via  e-mail, Bluetooth men inget fungerade. Får klura lite, eller fråga Johanna om hjälp. För två nätter sedan blev jag anfallen av ett soffbord på väg mot muggen, det var inte skönt. Lars R vet. När jag för många år sedan drev dagkoloni Vikagården, var det alltid blånaglar som hustrun hittade i sängen. Sluta spela fotboll, väste hon då. Jag kan ju inte rå för att jag bara kunde lägga i väg en tåfjutt. Nu skall jag ägna mig åt att försöka lösa, "överföring av bilder från mobil till dator". Nu är det klart, fick i gång Blue tooth i datorn. Bilderna är inte av bästa kvalité. Birgitta bjöd på kyckling och ris i dag, smasken tyckte vi båda. På kvällen var det tv tittande via Lapptopp. "Sjön suger", "Sommarpratarna" och "Niklas mat" med en av mina favoritbrudar Anne Lundberg. Sedan var det skönt att sova.

Onda tån. © foto: Bengt Ahlstrand                Vitlöken växer, planterad 23 november. © foto: Bengt Ahlstrand

"Ont, det gör ont!"   Vitlök, planterad 23 november.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 4 Dec: Vacker väder i dag. Det får torka upp i olivlunden innan vi fortsätter med skörd. Jag har en uppgift att starta Filios lilla lastbil med jämna mellanrum, dels för batteri och fukt. I dag var den svårstartad, på grund av två dagars ihållande regn. Men skam den som ger sig. Vedsågning var av nöden tvunget! När jag sågade var det för öppna spisen och den gamla spisen. Nu skall veden vara kort. Vad göra, jo att halvera längden på veden. såga om veden med andra ord. Man har att bestyra. Birgitta bjöd på Svärdfisk kokletter och ris. Så gott det smakar, ingen benfobi, det är som att käka kyckling. Chattade med Lasse R via Skype. Noga räknat via iPhone. Tipsade hustrun, vilken julklapp!! Skickade ett e-mail till Samsung om mina problem att drivrutiner inte fungerar via USB port. Företaget, på Åsgatan i Falun som sålde kablaget var inte seriöst. Nu ska jag trösta mig med "På spåret"! Birgitta gapskrattar så det är tydligen hur kul som helst. 

Lördag 5 Dec: Det har regnat i natt också, sju millimeter och jorden är vid det här laget mättad. Vattnet ligger kvar bland löken. Nu ska vi ladda för frukost innan "Melodikrysset" börjar. Nu blev det inte så. Stavro ropade "Ella Ben, sanisto mou megalo scala". det var någon elkabel utanför deras hus som var för låg för sopbilen. Vi band upp elledningen, jag höll i stegen och Stavro klättrade. Sedan gick vi bort och inspekterade olivträden jag beskuret. Stavro tyckte jag skulle skära ner träden ordentligt och starta om träden. Det blir bra, inte så höga och besvärliga att skörda. Vi pratade även om vatten från Stern i grövre slang och att Stavro skall fräsa upp mer till trädgårdsland. Stavros jordfräs är starkare och större. Lasse J hörde av sig via Skype , alltid trevligt att snack med honom. Sedan blev det "Melodikrysset", nu via arkivet, så vi missade inte vårt nyvunna Lördags nöje. Sedan några dagar tillbaka så fungerar kyrkklockan nere i byn. Både minut- och timvisare samt ljudet är nu efter flera år fungerande och vi kan höra vad klockan är slagen. Saxat ur Lisas blogg: Vi drog sen ner till baren och jag stekte lite grov korv till korvmonstret Bengt! Aldrig sett någon njuta så mycket över en korv. Härligt! Där har vi en brud som har koll på läget! Vi kollade "Niklas mat" några program. Sedan var det mörker. Belysningen på Samos slocknade. Efter tio minuter var det belysning i alla byar som vi ser från oss, men icke i Pagonda. Det tog flera timmar innan vi fick ström. Vi fick tillfälle att spela Tiotusen i stearinbelysning, det var mysigt. Marco skulle gillat det.

Söndag 6 Dec: Det är sol ute!!! Skönt att marken får torka upp en aning. Birgitta kör en maskin tvätt, att få torka i solskenet. Efter frukost skall vi ut och peta i kull några olivträd, nåja, beskära. Nu ska du få lite guldkant vid frukost, sa hustrun. Det var Kalles kaviar Guld, som vi fått av Nilla och Perry. Det tackar vi för ännu en gång. Petade i kull några träd lät väl stöddigt! Det var nog träden som petade i kull mig. Orkade bara med några stycken, med kvistning och städning. Kan inte förstå varför jag är så trött. Hem och eldade i kaminen och jag orkade med matlagningen i dag, pytt med ägg och rödbeter. En citron hittade vi på citronträdet, förhoppningsvis blir det fler nästa år. Det hårda regnet som var häromdagen förorsakade ett nytt ras. En del av muren rasade ner, det mullrade ordentligt när muren gav vika. Birgitta och Anders S ringde via Skype telefonen och språkade med hustrun, det regnade i Falun.

Vår första citron! © foto: Bengt Ahlstrand     Ännu en mur som gett upp. © foto: Bengt Ahlstrand

Första citronen. Ännu en mur som rasat.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 Dec: Filio ringde på porten. Filio undrar när jag startade hennes bil senast. I går svarade jag. Ben, avrio volta aftokinito. Jag lovar att köra en runda med Filios bil i morgon. Efter frukost beger vi oss ut i olivlunden för att jobba med beskärning. I dag blev fler träd beskurna och även uppstädat under träden. Stavro hämtade fräscha grenar till lammen. Vi fick även några oliver i toppen på ett av träden. Jag lagade pipen till vår bevattning som gick sönder i och med trädfällning. Inte av trädgrenar utan mer av fötter, som traskade runt i och omkring pipen. Efter som det vankas fiskgratäng till middag, behöves ingen kvalificerad gissning vem som är dagens kock/kocka. Vi eldade och fick varmt och skönt i huset, lite röklukt var det. Trätta så törnade vi in tidigt.

Tisdag 8 Dec: Första kalla höstmorgonen? Endast nio grader ute, nordlig vind och en nästan molnfri himmel. Nu är det frågan, om vi ska skörda oliver eller bara beskära träd utan oliver. Fint i dag, risk för regn resten av veckan. Tanken var att plocka oliver, fram till nästa tisdag. Olivfabriken är öppen tisdagar och fredagar. Pratade med Lasse R i Knutsgårdarna, via Lasses nya IPhone (Skype). Full fart i olivlunden plockade några hinkar oliver. satsade på fel träd, varför skörden blev dålig. Nu har vi flyttat om till en ny del av olivlunden för att kunna snabba upp skörden innan det blir regn igen. Fint väder även i morgon är utlovad. På kvällen bjöd jag på Carbonara, det var godis. Använde crema från Lidl. Birgitta är glad, två brev anlände. Kerstin S i Järvsö och Bibbi R i Leksands Gråda var författarna. Lite Sudoku och tv innan det var dags att koja.

Onsdag 9 Dec: Nu är det Spikmattan och Voltaren som gäller, Spikmattan får göra tjänst både morgon och kväll. Det är tufft för "kontorsfolk" att sadla om till olivbönder. Men så skoj! Nu är nog höst här på Samos, nu på morgonen bara åtta grader varmt. Solen värmer dock. I går jobbade jag i skjortärmarna och njöt av solen. I går kväll avslutade jag "Änglar och Demoner" av Dan Brown, han är även författare av "Da Vinci - Koden" så den måste jag få tag i. Någon som läst den? Vi jobbade många timmar i olivlunden och arbetet flöt på bra. Nu har vi slät mark, avsattser så nu kan vi piska av oliverna från grenarna vilket snabbar upp jobbet. Trötta, men nöjda avslutade vi jobbet vi femtiden. Nu är vårt hopp till bra väder några dagar till. Birgitta bjöd på köttfärsbiffar med trattkantarellsås, det var smaskens för hungriga och trötta olivbönder. Vi såg på "Sommarpratarna" innan det var dags att inta ryggläge.

Torsdag 10 Dec: Regnet vräker ner från en molntyngd himmel. Även åska i luften. Både bra och dåligt! Bra att vi får vila våra trötta och ledbrutna kroppar! Så dagen kan vi ägna åt diverse inköp. Drivmedel till motorsågar, fler backar till oliver och inte minst en del förnödenheter inför morgondagens middag. Vi får hem Lisa och Vasili på middag och det ser vi fram emot. Regn rapport, klockan tio, trettiotre millimeter! Det kommer att bli värre! En tur till Vathy för att handla, till Ouzo fabriken, Plastbackar, Bazar och Lidl. Ouzofabriken var inte en barnlek att besöka. Vägen in till Vathy var delvis avstängd på grund av nederbörd. Vägen upp till Ouzo fabrikerna var ett äventyr, vattnet strömmade ner i gränden, över mina skor! Efter att vi handlat for vi via Mitilini till Hora för att äta. I Mitilini tog jag ut pengar i "bankomaten" allt gick bra, förutom att jag blev genomblöt, då en jävla bildrulle stänkte ner mig. De ord jag vrålade har aldrig tidigare ekat över Mitilinis huvudgata. Vi handlade julkort och mer matnyttigt innan vi for hem. Vilken chock! När vi kom hem var en del av gatan blockerad av stenbumlingar, det var där vår Seat stått parkerad innan vi for och handlade. Snacka om tur, där står en av bilarna ofta parkerad. Men tur ska en tokig ha! Det har varit regnrekord i dag, 110 millimeter. Massor av vatten uppe vid vår källa. Det såg ut som Niagara fallen, vattnet formligen vräkte ner från bergen. Två ras av murar såg vi i vår olivlund. Kvällen avslutade vi med att se sista avsnittet av Morden. Sedan var det dags att krypa ner i bingen.

Fredag 11 Dec: Vaknade till en regnfri morgon, men så fuktigt det är i luften. Filio vill att jag kör runt med hennes bil, vilket jag gärna gör. En härlig gammal "lastbil", en sådan vill jag ha! Hm, säger frun i huset, min fru alltså. När vi var senast i Vathy och handlade plastbackar till oliver så köpte vi även en gasolvärmare för kaffevatten. Den kostade 10.40 €. I går när vi handlade på Marinopolos, såg vi samma gasolvärmare men till priset 19,40 €! Nu är det mycket att styra och ställa med. Lisa och Vasili kommer på middag i kväll. Huset ska städas, saker ska placeras om eller plockas bort. Lugnast att fly fältet och då och då sticka in huvudet för att kolla läget. Nä, det är inte så fartligt som det låter! Jag gjorde bort mig i går när vi var och handlade. Birgitta, hustrun letade ut några fina potatisar som hon ska ha till kvällens middag. Jag lade dem i vår kundvagnen, trodde jag, men i fel kundvagn märkte vi när vi kom hem. Som straff fick jag åka ner till Ireon och leta bra potatis. Hurra, tänkte jag då kan jag hålla mig undan ett tag. Jag pratade med alla jag känner, klappade på Karins hund, klappade på Karin och sedan vågade jag mig hem! Vi hjälptes åt med att förbereda maten till i kväll. Jag hämtade Lisa och Vasili i Pythagorio. Under färden upp till Pagonda passade vi på att handla apelsiner och mandariner hos vår hovleverantör. Vasili känner dem så vi pratade en stund med dem. Birgitta bjöd på drink när vi kom. Lisa bar på en "stor säck", dem har med julklappar. Sill, ansjovis till julens frestelse. Ni som läser  Lisas webbsida vet att hon älskar att julpynta. För att inte få abstinens hos oss så fick vi en fin jultomte i porslin med värmeljus. God mat åt vi och har som vanligt väldigt roligt när vi träffas. Skrattmusklerna är nog ömma i morgon. Tiden gick fort som alltid när man trivs. Tack Lisa och Vasili för en trevlig kväll hos oss i "obygden" Pagonda.  

Här var vår bil parkerad, tmmarna före raset. © foto: Bengt Ahlstrand

Här var vår Seat parkerad timmarna före raset!

© foto: Bengt Ahlstrand

Vår julklapp från Lisa, Vasili. Johanna och Nicola. © foto: Bengt Ahlstrand            Vasili, Birgitta och Lisa. En trvlig kväll i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår julklapp från familjen Kamitsi! Vasili, Birgitta och Lisa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 Dec: Vilken otur! Det regnar vilket ödelägger våra skördeplaner i dag. Stavro kom och hämtade olivgrenar till lammen och Filio berättade att hon åker till Aten nästa vecka. Vi lyssnade på "Melodikrysset" men i dag missade vi några frågor. Kristina L från Gagnef ringde via Skype telefonen. Nu är det deppigt i stugan, vår vedkamin vill inte vara bra längre. Den ryker in hur vi än eldar, vilken ved jag än använder. Så tillsvidare får vi använda den öppna spisen. Det regnade mest hela dagen så det var webb tv, dvd som fick roa oss. Birgitta såg på Nobelfestlighet medan jag fixade mat på rester från middagen med Lisa och Vasili. Vi chattade med Åsa och fick svaret på en av våra missade frågor från morgonens Melodikryss. Den andra missade titeln dök plötsligt upp i hustruns minnesbank. Kvällens Skavlan med gäster var en höjdpunkt, vilka humorister! Avlutade kvällen med en av min favorit dvd, Robert Wells Rhapsody in Rock the 2005 summer tour.

Söndag 13 Dec: Vaknade inte till någon Lucia iförd glesbygdskavaj! Men livet måste ju gå vidare varför jag bedrövad gled ur sängen som en ledsen hund. Efter frukost så begav vi oss ut i olivlunden för att skörda oliver. Vi höll till i den branta delen, jobbigt är det. Vi fick några träd beskurna och skördade. Kallt är det, vid fyra tiden kändes våra händer som is pinnar. Hem och eldade i öppna spisen. Stavro kom hit med Filio. Dem har kollat Filios Kambos nere i Ireon. Stavro ville fylla sin vatten tank och Filio besökte Birgitta. Nu är mycket att styra och beställa! Filio åker till sonen i Aten och då vill hon ha en del hjälp. Det är ok för oss. Jag bjöd hustrun på middag. Sedan var det webb tv och Sudoku tills det var dags att krypa ner i sänghalmen.

I dag har tomten upplyst mage! © foto: Bengt Ahlstrand

Nu är Tomte upplyst! © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 14 Dec: I dag gratulerar vi Lisa Kamitsi i Pythagorio som fyller år i dag. Vasili fixar säkert något gott i dag. Ha en bra dag och vi ses på Ostria. Vi tillbringade förmiddagen i olivlunden. Sedan var det dags att göra sig lite tjusig, vi ska fira Lisas födelsedag. Lisa bjöd på dricka och god Meze. Vi fick en trevlig stund med dem och även Johanna och Nicolas var med. Härliga ungar, lite småbusiga. Vi tackade för oss och for hem för att skörda vidare. Det skall komma in regn på ön, så vi har inte stora chanser att skörda på några dagar. I morgon skall vi ner till olivfabriken med det vi hittills plockat. På kvällen ringde Janne S i Sågmyra, via Skype telefonen. Det var trevligt att språka en stund.

Tomten på väg mot skorstenen. © foto: Bengt Ahlstrand     Vi som firade Lisa! Birgitta, Vasili, Lisa, Johanna och Nicola. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Vasili roar födelsebarnet Lisa! © foto: Bengt Ahlstrand     Mumsig tårta har Vasili beställt till hustru Lisa. © foto: Bengt Ahlstrand

Hurra, hurra vi firar Lisa Kamitsi som fyller år i dag! © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 15 Dec: Iväg tidigt till olivfabriken. Sedan hem för frukost. Tillbaka till fabriken med olivtunnan. God kvalitet även denna gång 1.5 vilket är väldigt bra! Vi är nöjda och skall försöka få ihop till en omgång innan jul.... Det blåser kraftigt i dag så det blir ingen eldning ute i olivlunden. Vi är på väg att handla drivmedel till motorsågar när vi upptäcker att Ladans försäkring upphörde den 12 december. Därför åker vi till Vathy för att betala försäkring. Birgitta investerar i en praktisk diskställ. En PitaGyro slinker naturligtvis ner hos vår PitaGyro favorit, vid stora torget i Vathy. Till Ireon efter att handlat drivmedel. Vi gick en sväng och kollade alla vågor som slog in över kajen, Det blev att putsa uv filtret när jag kom hem. Köpte refill till mobilen hos Karin och klappade Ira. Hem och elda i öppna spisen. Har nu en fundering om att flytta kaminen framför den öppna spisen och leda rökröret i skorstenen. Någon som har tips? Brisola och en god potatisgratäng avnjöt vi på kvällen. Vi fick en kasse apelsiner och citroner av Filio. Webb-tv avslutade kvällens firande av olivoljan som vi fick i pressad i dag! Vi är nog stolta över kvalitén. 

Badstranden i Ireon 20091215. © foto: Bengt Ahlstrand     Vågorna och skummet yr utmed hsmnpromenaden Ireon © foto: Bengt Ahlstrand     Kaskader av saltvatten drar in över Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand     En gränd i Ireon, ner mot havet. © foto: Bengt Ahlstrand  

Ireon i salthaltigt skum och vågor som bryter över kajerna. © foto: Bengt Ahlstrand 

Karins prinsessa, Ira. © foto: Bengt Ahlstrand

Karins prinsessa, Ira. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 16 Dec: I natt har det blåst kraftigt, den pressenig som skyddar jordfräsen har blåst i väg och låg nere hos Polyxeni. Vi hade 16,3 grader varmt innan regn och hagel öste ner, då sjönk temperaturen med sju grader direkt! Vi vandrade i alla fall i väg bort till den del av olivlunden vi skördar i för att rädda en del backar och verktyg. Åska och strömavbrott följde. Angående ström, kolla denna julbelysning måste kosta skjortan. Kanske något för er husägare! Regn och åska under eftermiddagen. Vi har fått roa oss inomhus. Jag har tydligen olovligt dålig koll på vad jag vet! Konfirmationskortet säger hustrun att vi/hon sett, jag har inte en susning om det, tur att hon fortfarande ledsagar mig vidare i virrvarret! Ärligt viste jag inte ens om att någon fotograferade. Vi kollade Playa del Sol, helt sjukt program, som man utrycker sig numer. Underfundigt är det i alla fall.

Min konfirmationsbild som jag hittade på nätet.

Torsdag 17 Dec: I dag gratulerar vi Sylvia Björk i Leksand som fyller år i dag. Lars-Erik fixar säkert något gott. Ha en bra dag. Vi har också en bra dag, inget regn ännu så vi kan säker jobba i olivlunden! Nej det kom en massa regn så vi höll oss inomhus. På eftermiddagen for vi till Ireon och passade på att ta ut pengar, det ryktas om bankstrejk, enligt Lisas webbsida. Där var uttagsautomaten stängd så då fick det bli Pythagorio. Där var det öppet på bankerna och uttagsautomaterna likaså. Vi gick en sväng för att titta på arbetet nere vid hamnen. En sväng ut på piren var ett måste, det var full aktivitet där. Vasili från Hora berättade att det som dem med stor möda bärgade i hamnen var en tysk bomb från 1942 om jag uppfattade Vasili rätt. Det tog lång tid att lyfta och koppla, säkrare runt den rostiga uppfläkta bomben. Strax innan mörkret kom fotade jag med mobilen, glömt kameran igen!!! Jag fotade även en stormpinad strand med en del skador. Så ha överseende med bildkvalitén. Det började regna så vi fick bråttom till bilen för att åka hem till Pagonda. Vilken dag det blev, trots trist väder och ledigt från olivlunden. Kvällens aktivitet blev Sudoku och webb tv. Sjön suger är ju ett favoritprogram. Ett annat trevligt radioprogram är Aspeboda Network som är ett humorprogram som gick någon gång på 80 talet, en parodi på amerikanska lokalstationer. Åke Strömmer bland andra, var idé kläckare till radioprogrammen. Meta Roos och Nippe Sylwén gjorde jinglarna. Birgitta och jag kollade lite Nippe Sylwén klipp, jag visste inte att Nippe var så bra. Birgitta visste. Jag och Nippe umgicks i HV. Lite "von Lidl" Lokaniko slank ner efter att njutit av strålande musikupplevelser med Nippe S och Meta R via webben. Tackar Lasse R i Knutsgårdarna för tipset.

Broccoli snart färdig! © foto: Bengt Ahlstrand     Vitkålen snart ätbar. © foto: Bengt Ahlstrand

Broccoli och blomkål, snart skördeklara! © foto: Bengt Ahlstrand

Tyskbomb från 1942. Mobilfoto Bengt Ahlstrand     I stormens spår, Pythagorio 20091217 mobifoto bengt Ahlstrand

Tysk bomb bärgad, efter stormen Pythagorio. mobilfoto Bengt Ahlstrand

Fredag 18 Dec: Regnat något lite nu på morgonen. Ett bra verktyg som skyddar mot falska webbsidor är McAfee Site Advisor. När jag söker på webben så markeras säkra sidor med en grön ikon. Det blev en dag framför datorn. Blåste för mycket för att kunna elda olivgrenar. Väderprognosen visar skapligt väder ett par dagar så vi kan skörda en omgång till. Jag måste kolla med Niko hur dem har öppet olivfabriken mellan jul och nyår. Regnandet ökade på kvällen, även hagel och åska. Så det var att sitta inne och elda. Filio kom med en kasse apelsiner och en flaska olivolja. Filio var lite ledsen i dag. Det var något strul med min e-post program i dag, körde Super Anti Spyware som hittade 4 fel. Lyckades sedan koppla om Windows Live Messenger. Nu till lite trevligare händelser. Svågern Harry P i Falun har fått sin nya dator installerad av Hans. Så nu kunde Harry åter ringa via Skype telefonen. Vi fick en lägesrapport om kyla, snö och julpynt bland annat. Lyssnade på Aspeboda Network innan det var dags att sova.

Lördag 19 Dec: Soligt och vidstilla nu på morgonen. Vi gör en rockad i dag och byter Melodikrysset mot olivskörd. Melodikrysset kan vi lösa medels repris på nätet. Det tjänar vi någon timma dagsljus på. Brant är det i det parti vi nu jobbar i, högst upp. Men det blir fin utsikt av avverkningen. Medan vi jobbade kom ett ekipage nere på vägen. En man går först mitt i vägen, sedan en liten traktor med en stor container och sist en liten lastbil med saftblandare på taket. Här i grekland vilar det inga ledsamheter man löser allt. När klockan närmade sig halv fem var vi så trötta, jobbigt att jogga upp och ner i slänter. Ja, jogga var väl att ta i lite!! Birgitta bjöd på en meze och ouzo före huvudrätten, lax på potatis och spenatbädd. Rykten från dalarna säger att det var en höjdarmåltid. Ok jag håller med. Vet några som kommer att drabbas av den måltiden, jag avslöjar inget. Kvällen avslutade vi med "På spåret", synd i mitt tycke var att Sveriges töntar var med.

Söndag 20 Dec: Onda ryggar ömmande ben det vaknar vi med i dag. Hustrun kom med ett förslag om vilodag. Jag tvekade inte en tusendels sekund med mitt "Bra förslag"! Filio kom med sina bilnycklar för att jag ska starta och köra hennes bil av och till medan hon är i Aten hos sonen. Hon grät en skvätt igen, när jag önskade henne en trevlig resa och gott nytt år. Vi middagstid for vi till Pythagorio för att önska Lisa och Vasili en skön resa till Sverige och en trevlig jul och nyår. Vi fick en trevlig stund tillsammans på baren. Vi fick pepparkakor av Lisa. Vi bjöd på en runda på Ostria innan vi for till Potokaki för att kika på de höga vågor som rullar in och för med sig stora stenar och annan bråte. En hund kom fram till mig lade tassen på byxbenet och slickade skorna. I Ireon handlade vi mat.

Avskedsvända på baren.  © foto: Bengt Ahlstrand      Vågorna slår över piren i Pyhtagorio.  © foto: Bengt Ahlstrand      Stranden, med Ireon i bakgrunden.  © foto: Bengt Ahlstrand      Havet är oroligt.  © foto: Bengt Ahlstrand      Stranden Potokaki, Pythagorio i bakgrunden.  © foto: Bengt Ahlstrand      Dogen: "Hej! Vem är du?"  © foto: Bengt Ahlstrand

Avskeds drink med gänget på Ostria. Bilder från dagens vågor. Doggen som ville kelas.  © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 21 Dec: Nu på morgonen när jag hämtade vatten så skällde inte valpen som vi passerar på väg till vattenhålet. Han kände igen rösten och kom skuttande och ville klappas. Efter frukost skall vi ta oss upp i olivlunden och åtminstone beskära några träd. Ryggarna är väl inte i bästa formen, snarare värsta formen. Nu sitter Lisa, Johanna, Nicolas och Vasili på Atens flygplats i väntan på sitt plan till Arlanda. Fem timmar! Men vädret är ju bättre i dag och inte båsigt. Vi avbröt arbetet i olivlunden redan vi tretiden, jag är helt slut i rygg och ben. Det är jobbigt med de branta sluttningar. Några dagar till sedan har vi tre träd längst ner i lunden, det är besvärligt att ta sig ner dit, brant, men väl nere så går det bättre. Jag var där och beskar för två år sedan. Det är sedan slut med oliver för denna gång. Det blir blir inte så mycket oljan i år, men av god kvalité. I dag fick vi Julhälsning från Berith och Tommy i Källby. Julkort från Kersti S, Kerstin och Nicke H, Marigt och Sivert J. Julhälsning via e-mail Lena S, Solan och Lars, Birgitta och Anders S. Har jag glömt någon? Nu blir det att kasta sig i bingen, trötta med magen full av Fasolada, då sover vi ovaggade.

Branta sluttningar och stora berg i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Hustru Birgitta håller vårt humör uppe. © foto: Bengt Ahlstrand     Här ser man hur brant det är! © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta jobbar på i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 22 Dec: Vaknade tidigt i dag och något piggare i kroppen. Så länge det varar.... Efter frukost blir det arbete i olivlunden då det är fint väder. Vi orkade med ett par timmar i branten. När jag halkade med motorsågen och gled nerför branten, under några tidigare nedsågade grenar och fick problem att resa mig, då gav vi upp den delen av olivlunden. Nu är det eldning och städning som gäller. Birgitta sydde ett par olivförkläder av ett par nya jeans som jag inte vill ha. Olivförkläde är som känguruns magen, där ungen sitter, fast där hamnar oliver i stället. Vi kommer att skörda nedre delen av lunden, det är tre träd som har oliver, sen tar vi ledigt några dagar. På kvällen lyssnade vi på Benny Goodman på P2, härlig musik. Såg på Webb tv  Peter Jöbacks Julkonsert och Vem tror du att du är. Sedan var det läge för att att dra sig tillbaka!

Onsdag 23 Dec: Varmt ute i dag, skall enligt prognosen bli 20 grader. I dag är det olivarbete i den nedre delen av olivlunden. Trodde jag! När vi kom ut var det duggregn varför det får bli skörd i morgon om det torkar upp. Det får bli en vilodag om det inte håller uppe med regnet, så vi kan elda grenar. Nu så önskar Vi er alla en God Jul. Ta det lugnt och koppla av. Det gör vi. Vi fick en tv av Lisa och Vasili, det enda felet är, att inte fjärrkontrollen fungerar så bra. Vi skall hämta den hos reparatören i dag. 50€ gick kalaset på, det är ju dock en billig televisionsapparat dä vi fick den av Lisa och Vasili. Inkoppling med antenn med mera får ske i vår. Vi handlade lite nödvändig proviant, bland annat lammfärs som jag ska fixa köttbullar av i morgon. Vi fick julklappar i dag via snigelpost från Sverige. Bibbi R skickade pepparkakshjärtan, dem var hela i år också. Åsa och Marco skickade en MP3 spelare. Karin J skickade hjulkort, på blommande kaktusar som hon fått av Birgitta. Vi tackar artigt för allt. Vi ringde via Skype telefonen till Bibbi R, Solveig W och Karin J. (jag beställde kaffe och bullar av Karin). Då regnet avtog på eftermiddagen så eldade vi grenar några timmar. Vi skickade sedan en massa julkort. Lars J, Gudrun och Folke P N, Per-Olov (vår borrande plågoande), Lisbeth och Robert, Nilla och Perry, Gunn-Britt och Thomas, Lena och Lennart, Annica och Lars-Åke L. skickade julkort. Vi tackar för kort och julklappar. Åsa jag ska läsa i manualen, hur Christer Sjögrens filtret fungerar.

Vår TV vi fått av Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand          Bibbis hjärtan till oss. © foto: Bengt Ahlstrand          Åsa och Marcos hjulklapp. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår televisionsapparat, Hjärtan från Bibbi och MP3 spelare från Åsa och Marco.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 24 Dec: I dag var det skönt att vakna och upp ur snarkofagen, hustrun lät högst som snarkare. Varmt och skönt i huset. Vi testade med att mata kaminen med lite grillkol när vi knoppade in i går kväll. Hustrun bakar ett bröd till postmästare Niko. Förbereder Jansson, frestelsen alltså. Jag underhålla brasan i olivlunden. Sedan hoppas vi komma igång med olivskörd. Vi förbereder för skörd innan Birgitta går ner i byn till Postmästare Niko för att betala hyra och telefon. Vi skördar och beskär olivträden som är kvar nere i ravinen. När det mörknade vi 17.30 tiden har vi ett träd kvar, det får vi skörda och beskära i morgon om vädret tillåter. Kerstin och Nicke H i Hökviken har sökt oss på mobiler medan vi jobbade i vårt anletes svett, det är varmt ute. Vi ringde upp dem och fick en trevlig pratstund. Sedan var det "Julstök", Tomten vi fick av Lisa med familj ska fram med värmeljus. Nickes Jägermeister skall fram som snaps. Tack Nicke för tips. Jag lagade lammfärsbullar. Inlagd sill från Lisa och Birgittas frestelse dukas fram. Vi sjöng en snapsvisa, "När solen går ner bakom Ahlstrands dass, då är det vår"! Sedan blir det Filmtime. "Kan du vissla Johanna" med favoriten Per Oscarsson samt "Sjön suger" får avslutar dagen. Vi är ordentligt trötta och spaka, så sängen kommer som en skön vän.

Lammfärsbullar. © foto: Bengt Ahlstrand     Tomte och snapps värmer. © foto: Bengt Ahlstrand    Julbord i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Särskilt tack till familjen Kamitsi, för svensk julmat och Kerstin och Nicke för snaps!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 25 Dec: I dag gratulerar vi Sören Forssman i Djurås som fyller år i dag. Kristina fixar säkert något gott. Ha en bra dag. Hög luftfuktighet ute i dag, inget regn ännu. Nu skall vi ha en vilodag. När telefonen ringde trodde vi det var Filio från Aten, men ingalunda det var vår Camille som ringde från Göteborg för att önska oss en God Jul. Det tackar vi för. Vid lunchtid värmde jag på Frestelse, lammköttbullar från gårdagens "julbord". Förstärkt med korv, potatis, sillbit och en Jägermeister i "medicinskt" syfte. Det smakade mumma, Birgitta är en mästerkock på Janssons och den smakade himmelskt i dag med. Lasse R ringde via Skype telefonen och önskade oss en god fortsättning. Vi kollade på "Hjalmars julkort", rolig som vanligt!! "Svensson, Svensson firar jul" alltid lika tokiga. Det blir mycket webb tv tittande i dag. "Jul i Folkton" med min favorit Ale Möller. Men dem var duktiga allesammans. Lite arbete blev det ändå i dag. Birgitta bytte sänglinne och jag rensade blast i kållandet. Något som har blivit försakat, i dessa tider av olivskörd. Anders S ringde via Skype telefonen för att höra hur vi har det. Jag jobbade med kvällsvarden enkelt, uppvärmd lammgryta. Kvällen avslutade vi med "Mamma Mia". Sedan kallade en nybäddad säng på uppmärksamhet.

 Jullunch på annandagen. © foto: Bengt Ahlstrand      Friserad kål. © foto: Bengt Ahlstrand

Jullunch på juldagen.      Friserad kål.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 26 Dec: Vilken morgon, varmt i huset och ute. Inga fönster ser ut som fiskbutikens skyltfönster i min barndoms Stockholm. Det var skönt med en ordenlig vilodag i går med eld i kaminen från morgon till kväll. Vid frukosten kom frågan, är det melodikryss i dag? Jo men visst. Så oliv arbetet får vänta. Birgitta kör några tvättmaskiner medan vi löser krysset. Sedan bar det av till olivlunden. Arbetet går så sakta, då det är mycket torrt och många grenar utan oliver. Träden måste dock beskäras hårt. Sedan sågade jag ved till kvällens brasa. Men vad hårdkluven det trä är som rasat omkull uppe i lunden. Vet inte vad det är för sorts träd, det växer Åsnegodis på det, och är bra att elda med enligt Stavro. Då saknar jag vedklyv! Birgitta lagar Broccoligratäng, Broccoli från egen odling. Vi eldar några timmar och kollar internet. Dagböcker, tv program med mera innan det är dags att hoppa i paulunen. 

Söndag 27 Dec: Vaknade tidigt, varmt och skönt i dag med. Vilket flyt med vädret! I Sverige, Dalarna, Falun är det minus femton grader. Hu då! Nu ska vi ut och fixa mera oliver innan tisdag då vi ska till olivfabriken med dem. Jo, jo, beskurit flera träd med synliga oliver. Mycket jobb för lite utdelning inga oliver syntes till. I morgon ska vi göra ett sista ryck. Jag får ta med kikaren för att slippa bli vilseledd av oliver, som kanske är blad i kvällsljuset. Trötta och hungriga gav vi upp vid femtiden. Klöv ved till kvällens brasa. Beate, tyskan var ute på promenad med tjilhatt och hund. Hon tyckte nog inte att det var bra att vi jobbade under julhelgen. Hon tyckte det var konstigt att inte familjen var här. Till Paska kommer dom, sa jag. Grekerna bryr sig inte, men "invandrarna" har åsikter. Jag lagade en god middag, det tyckte hustrun också. Sedan var det avkoppling, Sudoku och Kungen. Vi såg på "Stjärnorna på Slottet", vilken härlig miljö, tror vi måste besöka Sverige!!! Vi har bokat en resa till Sverige den 7 januari. Nu är det dags att inta sängläge.

Måndag 28 Dec: Jag han rädda skottkärran, full med ved, innan himmelens portar öppnar sig! Med andra ord, det blir knappast någon olivskörd i dag. Vi får nöja oss med det vi skördat. Det är ändå mycket jobb med dålig utdelning. I Ireon pratar jag med Nikos och fick en tid i morgon för olivpress . Vi far sedan till Vathy för att handla mat. Där möts vi av avspärrad väg utmed havet, vatten ända över kajen. Jag pratade med en av hamnpoliserna som dirigerade trafik. Havet har stigit så pass att det gick över gatan nere vid hamnen. Vattnet spolade upp via dränerigs brunnarna. När vi lämnade Ireon vräkte vågorna in mot land och vid piren i Pythagorio slog vågorna över. Turligt nog för Vathy som låg på läsidan. Jag var hos mitt försäkringsbolag och bad dem att fixa fram försäkringen på Seat då vi troligen är i Sverige när den nya ska betalas. Vi handlade mat, vin och öl sedan hem för mat. Birgitta bjuder på fiskgratäng i dag.  Så gott, men jag hittade två fiskben. Hu då. Tidig sängång i dag. Då jag skall upp tidigt i morgon för att kolla om det finns någon oliv att plocka......

Vathy hamnpromenad och gata under vatten. © foto: Bengt Ahlstrand     Enda fordonet på gatan. © foto: Bengt Ahlstrand     Tur att Vathy ligger på läsidan i dag! © foto: Bengt Ahlstrand

Vathy i dag, havet stiger över kajen. På läsidan som tur är!

© foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta plockar Margeriter den 28 december. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta plockar Margeriter den 28 december.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 29 Dec: Jag var ut en sväng i olivlunden för att se om jag hittar några oliver. Vi får nu ge upp, så jag for ner till fabriken med det vi lyckats skörda. Nu är årets olivolja bärgad och vi kan ge Senia en dunk också. Senia är ägare av den bortre delen av olivlunden. Nu är det beskärning och eldning resterande tid innan sommaren med eldningsförbud inträder. Niko i olivfabriken hälsade mig välkommen åter nästa höst! Vi får hoppas på en bättre olivskörd då. Vi gav oss ut och beskar träd och kvistade ved som ska torka något år. Ingen direkt arbetsglädje vill infinna sig, så det blev tidig kväll. Birgitta bytte vatten och salt på de oliver som vi skall smaska på i sommar. Jag gick i skyttel trafik och hämtade vatten åt henne. Klöv några vedträd för att få fart på kaminen. Svalt ute nu när månen skiner från en molnfri himmel. I dag bjöd jag hustrun på middag Lokaniko och pure, på potatis och blomkål. Jag skulle även ha gröna ärtor i purén men glömde dem i frysskåpet. Sudoku och  webb tv avslutar dagen.

Onsdag 30 Dec: Strålande väder efter en kall natt. Jag måste fixa lite mer ved. Kapade några gamla avbrutna grenar i olivlunden och klöv dem så nu hoppas vi på varmt i stugan i kväll. Varmt ute i dag på många sätt. Solen skiner och vi har eldat grenar i olivlunden. Jag har även beskuret ett par olivträd. Stora mastodont träd. Lite ängslig var jag, om jag skulle få någon gren över mig. Hustrun som står på behörigt avstånd tyckte jag såg ut som Åsa Nisse!!!! Blå handuk! Birgitta går till postmästare Niko. Elräkningen som vi väntar på, tänker vi. Bra då hinner vi betala den innan vi åker till Sverige. Birgitta kommer tillbaka tomhänt, - Vi måste ta bilen ner i morgon, ett paket från Nilla och Perry tungt och svårt att bära, säger Birgitta. Vad har dem nuuu hittat på? Lasse R ringde via Skype telefonen.  Middagen bestod av Carbonara, jag lagade den själv utan Knorr denna gång, Lisa! Gott var det. Sedan kollade vi efter ett program om Roxette som Birgitta såg i går. Inte lyckades vi hitta det. Nu är det sov time!

Torsdag 31 Dec: I dag gratulerar vi Vasili i Pythagorio som har namnsdag. Stavro ville ha vatten och låna stegen. Vi gick ner för att beskära ett träd. Vi är bjudna till Julia och Stavro i morgon kväll. Det blir trevligt. Men Nilla och Perry, vad har ni ställt till med!!! Vilka julklappar vi fått av dem. Undrar om Nilla och Perry även är utbildade packmästare, så fiffigt var det packat. Lyfter på luvan i beundran. Även klappar till Julia och Stavro, dem får paketen i morgon när vi åker dit. Vi är helt rörda, Birgitta är fuktig i ögonvrån, tack sälla ni. Birgitta och Anders S ringde via Skype telefonen och förhörde sig om läget och önskade oss Gott Nytt År! I fall om att vi sover, vid 24.00 då är vår klocka 01.00!!! Några har undrat om vi har något att dricka. Jo men visst! Har man sådana vänner som Nilla och Perry är det inga problem. Vi fick bland annat hårdbröd och "Svenska Nubbar" av dem. En hård ostmacka, snaps, ägghalvor, gurka och fetaost fick inledde vår kväll. Jag lagade kycklingfilé med baconsås och kokt potatis, smaskens! Sedan såg vi fjärde och sista delen av "Grabbarna i 57", vi får tacka Hans P för tips. Vi lyckades hålla oss vakna över tolvslaget. Först ringde Kostas från Bulgarien och önskade Gott Nytt År, sedan Lisa från Sverige och önskade oss detsamma. vad trevligt. men det är frågan om vi orkar hålla oss vakna en timma till. Men vi önskar er alla Gott slut på 2009. I morgon gäller Dagbok jan - mar 2010.

Turisternas pardis sommartid! © foto: Bengt Ahlstrand         Nilla och Perry är ju så generösa. © foto: Bengt Ahlstrand       Är dessa godingar Nilla och Perry? © foto: Bengt Ahlstrand

Turist strand! Julklappar från Nilla och Perry. Är dessa godingar Nilla och Perry?

© foto: Bengt Ahlstrand

   Lisas webbsida, från Pythagorio.

De fyra dvd filmer från Samos, som Lars Rydén filmade sommaren 2008 går att låna (ev. porto kostnader betalar du). Kontakta Bengt Ahlstrand.

        Åter dagboks menyn.   Åter startsidan.  Dagbok sommaren 2009.   Dagbok jan - mar 2010.

Gästbok


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2009 - 2021