"Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt dagliga liv i Pagonda, på ön Samos Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

Jan - Mars 2011

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Lördag 1 Jan: Kalo mina! I dag firar vi inte bara ett nytt år. Vi firar Michael Nordlund Köping, som fyller 49 år. Elisabeth har säkert något gott att överaska med. Mycket oljud i huvet i dag, men som vanlig brukar det lätta om någon dag. Bosse sniffade och spårade tappert i morse på voltan. Bosse skulle nog göra sig bra som fågelskådare. Sågade ved. På kvällen kollade vi dvd och tidigt i säng.

Söndag 2 Jan: Birgitta skötte Bosses morgonvolta medan jag satte fyr i kaminen och sågade dagens behov av ved. Vid middagstid bar det av ner till Baren för sedvanlig söndags träff. I dag blev det extra trevligt nya svenskar kom och slog sig ner. Margareta och Hasse, som vi träffat en gång tidigare och sedan kom Astrid och Christoffer från Göteborg som också har hus här på Samos. Det blev verkligen trevliga timmar med dem alla. Handlade mat och for hem till Pagonda och Bosse. Försökte kolla på TV via  laptop med blandad framgång. Har jag Forthnet igen??? Regn nu på kvällen. Vi fick ett samtal från Camille i Göteborg, så fint att höra från honom och att allt var bra. Tidig sänggång för två trötta.

Måndag 3 Jan: Blött ute kraftiga skurar under natten med häftigt åskväder. Men i övrigt är det bra. I dag gratulerar vi Marie Göransson Gagnef, på hennes 51 årsdagen. Ha en skön dag Marie. Birgitta lyckades nästan att pricka in morgon voltan mellan regnskurarna, då kom Nicke H,s badhandduk till pass. Elda och hålla sig inomhus är vad som gäller. Kolla på Svt Play och Dvd filmer. Prins Bosse vill ändå ut i regnskurar, knäpp jycke tycker vi... men inte Bosse, man får så fin hy!!!!

Tisdag 4 Jan: Vi ser inte ner i byn, för regnet. Lika dant i dag som i går. Vi får kolla fler dvd filmer! Birgitta gick en volta med Bosse, en blöt matte och hund anlände hem. På eftermiddagen lättade det och på kvällen blev det stjärnklart. Sågade ved och eldade. Nu på kvällen blåser det friska vindar.

Bosse med självlockigt öra!  © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse med självlockigt hår på örat!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 5 Jan: Vaknade till en småkylig morgon, 5,5 grader och en ganska molnfri himmel. Molnbanken hänger över berget och Elias. När vi gick en morgon volta med Bosse visade Birgitta snö i ett dike. På den gamla skolvägen fanns det is på vägen, bara några meter men ändå! Vi jobbade med veden några timmar. Både med yxa och motorsåg. En Pizza slank ner på eftermiddagen och även en tupplur kunde vi unna oss. På kvällen tittade vi på "Gröna Hissen" från Fredriksdalsteatern Med Eva Rydberg och Johan Ulveson i huvudrollerna. Det bästa vi sett på länge. Dom är ju helbra, vi skrattade så Bosse trodde vi fått fnatt. Finns på SVT Play.

Torsdag 6 Jan: I dag firar vi Perry Forsberg Köping/Pagonda som fyller 57 år. Ha en bra dag och Nilla bjuder säkert på något gott. Hör och häpnad, jag småjoggade en bit med Bosse på dagens morgon volta. Nog dags att skaffa förmyndare eller att kolla andra vitala delar!!! Jobbade sedan med olivträd och vedsågen. På eftermiddagen for vi ner till Baren men det såg stängt ut så vi for bort till Faros för att äta. Byst med folk så det fick bli Gyro Pita på huvudgatan. Karin P i Ireon fick besök av oss, lite godis, telefonkort och annat köpte vi. Vi åker in till Vathy i morgon för att betala räkningar och handla mat. Kvällen ägnade vi åt tv via laptop.

Fredag 7 Jan: I morse var det cirkus Bosse, på morgon voltan. Det blåser kraftigt, vilket innebär att en massa löv far omkring som skållade troll och Bosse efter som ett värre skållat troll. Snabb som en katt är han. Sedan var det Vathy som gäller. Niko bildoktor har glömt att ta hem skrotningsintyg. Elverket var stängt för betalning av el faktura. Trots det satt det folk i holkarna. Jag berättade att jag kom ända från Pagonda för att betala. Fick tips att betala på posten eller att komma tillbaka en annan dag!! Handlade mat hos von Lidl och i Ireon. Hämtade min lilla motorsåg som nu kan startas. Men ett allvarligt fel med "kolven". På tal om fel så har vi fel batterieliminator till Lisas laptop som jag ska laga. Såg att den var dyr i inköp!! Är det någon där ute som har en som passar till HP laptop, liggande i "bra att ha lådan" ??? Mer fel, min dvd läsare krånglar och min vän Uffe har hjälpt mig med en massa tips. Bland annat ett codec program för media spelare. Läste ner det i dag och kan bara konstaterar att det "sket sig".

Lördag 8 Jan: I dag firar vi Åke Ollars Leksand som fyller 72 år. Ha en bra dag Åke, Laila bjuder säkert på något gott i kväll. Birgitta skötte Bosses volta i dag medan jag eldade och höll värme i huset. Strålande sol och varmt mot husväggen. Jag ser några som murar och målar nere i byn, i t-shirt! Efter frukost och melodikryss bär det av ut i olivlunden. För att beskära träd, kanske elda grenar och såga ved. Det blev några timmars jobb innan tröttheten tog vid. På kvällen god mat, sniglar och lasagne. Kollade en massa tv program.

Söndag 9 Jan: Vilken morgon, strålande sol och varmt. Birgitta gick en lång promenad med Bosse medan jag städade och eldade. Det blev en sedvanlig tur ner till Baren för träff med Lisa och Vasili. Lisa bjöd på en god "Janson" och korv. På hemvägen köpte vi Pizza för en snabb middag. Olivlunden kallade på oss. Vi eldade grenar och kvistade ved. På kvällen Teve genom SVT Play.

Måndag 10 Jan: Vaknade tidigt och eldade för att hustrun ska få en skön varm morgon, inomhus. Solvarm promenad med Bosse nu på morgonen. Efter frukosten ska vi jobba vidare i olivlunden. Grensågen som var med på service och var fel på var inte lagad. Jag misstänkte det då en yttre skruv till kåpan var utbytt. Det visade sig i dag att det fortfarande är en skruv till kedjehjulet som gängar upp sig. Jag får ta en tur ner till Ireon i morgon. Samlade grenar till Stavros djur. Birgitta lagade en god paj med brysselkål till middagen. Bosse fick spel i olivlunden och for omkring som en galning, nu är det ryggläge för han. Det är ju bra att han motionerar sig själv!! Jag ska hämta ut piller på Apoteket. Får hoppas att det löser sig med IKA, greklands motsvarighet till försäkringskassan. Det är dyra piller. Lisa ringer och berättar att Vasili och jag får åka in till en läkare som skriver ut piller. det blir i morgon förmiddag. tack Lisa och Vasili för hjälpen.

Tisdag 11 Jan: I dag gratulerar vi Åsa Segerström Falun som fyller 41 år. Birgitta plockade blommor till dig, men Blommogram fanns inte i Pagonda så du får dem via bild. Ha en bra dag Åsa och ät något gott.

Har den äran att gratulera med blommor. © foto: Bengt Ahlstrand

Blommor till Åsa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Viken cirkus det blev av dagens besök i Vathy och IKA, Greklands Försäkringskassa. Jag var lycklig över att Vasili var med som tolk och hjälpreda. Jag ska inte berätta i detalj. Men många turer fram och åter mellan olika rum och våningar samt läkare. Efter tre och en halv timma var det klart och jag får rabatt på läkemedlen. tack snälla Vasili för hjälpen och ditt tålamod. Vasili och jag tröstade oss med diverse besök i affärer bland annat Lidl. Jag sov middag när jag kom hem, helt j-a trött var jag. På kvällen blev det Svt Play, Per Oscarsson, Helt Apropå 25 års jubileum. Tidigt i säng, jag är fortfarande trött.

Onsdag 12 Jan: Jag sov länge i dag, trots tidig sänggång. Till frukosten halverade jag blodtrycks medicinen igen. Jag får avvakta några dagar om tröttheten ger med sig, om det nu beror på piller knaprandet. Vi var uppe i olivlunden och kapade träd, sågade ved och även med yxa på "vedbacken". Kostas och Terna ringde från Bulgarien och önskade oss gott nytt år. Dem kommer hem till Samos om någon dryg månad. I går köpte jag på mig några lasagne lådor. Vi avnjöt en låda lasagne nu till middagen. Den är så god. På kvällen Svt Play. Bland annat ett bra program om unga solister.

Torsdag 13 Jan: Vaknade till ett regnigt Pagonda, tio millimeter regn nu på morgonen. Det får blir en vilodag! Motorsågen som jag haft på service pajade igen så det blir en tur ner till Ireon igen!! Var det till någon nytta att åka till Ireon, nej Kostas är sjuk så det blir att vänta till han är på fötter igen. Dålig timing, då vi är i högform för olivträds arbete. Jag får försöka att få igång den gamla motorsågen från Clas i Sjön.. i väntan på Kostas. Regnet avtog på efter - middagen. Bosse leker Zlatan med en tennisboll, vilka finter han kör med. Det är en fröjd att kolla och då får han spel och busar ordentligt. I går kväll matade vi en hund som legat ovanför Fotis trappa hela dagen. Jag såg den i morse också och är han kvar i kväll så matar vi den igen. Hunden har halsband så någon torde äga den. Bosse skrämmer naturligt vis i väg den om han får en möjlighet, ingen kompis han!! Nu är livet skönt. I några dagar har Talgoxen vårfilat, Svarthättan visslat och i dag har Koltrasten visslat efter en lämplig partner. Telefonen ringer, svara du säger hustrun det är till dig! Jo visst är det så, Filio vill veta morgondagens väder från vår Computer och webbsida, om hon kan åka ner till sin Kambos Ireon! Irini som var hos sonen i Aten och chattade via Skype har naturligtvis berättat om vädersticket på vår webbsida. Så gulliga mina änkor är!!! Tidigt hoppade vi i bingen.

Fredag 14 Jan: Vilken tur jag har som lovade Filio bra väder i dag. Det är bra väder och nio grader varmt innan solen gått upp. Vilken fågelkonsert vi kan njuta av. Det blev en lång promenad med Bosse denna morgon. Jag blev väldigt trött efter voltan med Bosse. Jag får nog gå ner till en halv tablett igen. Lite vedarbete.

Lördag 15 Jan: Vilodag med en kortare volta med Bosse. Löste melodikrysset och sedan lyssnade vi på klassisk musik. Varmt i solen och nästan klarblå himmel. Lite vedarbete som tillhör rutinen den här årstiden. Svt Play fick underhålla oss och "Drömkåken" med Björn Skifs och Suzanne Reuter avslutar dagen.

Söndag 16 Jan: Morgonens promenad kändes bra mycket lättare denna morgon. Ett skönt sommarregn vilket inte störde Bosse eller oss. Nu är det dags för veckans barrunda, ja åtminstone en bar får besök, Ostria! Det blev några trevliga timmar med god meze från Lisas kök. En tur till Ireon för att handla köttfärs. Jag tänker bjuda på köttfärssås och spagetti med crema i kväll. På kvällen kollade vi Svt Play som vanligt.

Måndag 17 Jan: Det är en vacker morgon med sol, men lite för hårda vindar. Birgitta vallar Bosse medan jag eldar och fixar ved. Anita L har skickat två matrecept som jag bett om. När jag printade ut dem i dag hittade jag på ett kul matlagningsprogram som Anita L tipsade om. "Halv åtta hos mig", verkligen trevliga och lättsam att titta på. Så förmiddagen rann i väg. På kvällen kunde vi följa "Idrottsgalan" via Svt Play.

Tisdag 18 Jan: I dag gratulerar vi Lillemor Norlén 64 år Västerås och medlem i tiogänget. Gerth-Olof bjuder dig säkert något gott i kväll. Ha en bra och skön födelsedag Lillemor. Efter morgonens sköna volta med Bosse, strålande sol och varmt, blir det rundresa. Först till Vathy för att betala en elräkning och sedan Karlovasi för diverse inköp. Jag lagade lasagne efter ett  recept som vi fått av Anita L. Det smakade mumma ska jag säga. På kvällen lite dvd och Svt Play.

Onsdag 19 Jan: Strålande sol i dag. En långpromenad med Bosse. Sedan jobb i olivlunden några timmar. Fortsätter med att beskära träd och såga ved. Bosse den filuren stack i väg på en egen runda. Han var inte så grann i pälsen när Birgitta hittade honom på ett taket till ett uthus, nära våra grannar. Hur han nu tagit sig dit? Jag blev så trött av vedjobbet, trots att jag knaprar halva tabletter. En timmas ryggläge! Birgitta bjöd på en smaskens fiskgratäng, jo det är sant men visst fick jag ett ben..... Kollade "Halv åtta hos mig" innan det var dags att sova... igen.

Torsdag 20 Jan: Strålande sol även i dag. Bara 7,5 grader ute känns svalt om man säger! Vi prisar vår kamin varje dag så varmt och skönt i stugan. Väntas regn framöver så det blir vedbacken i dag, för att fylla på förrådet. Chattade med Lasse R från Knutsgårdarna via Skype telefon. Bra med ved fick vi in under tak, trötta men nöjda så blev det Teve via laptop. "På minuten" med Peter Settman. Det var rätt roligt att kolla på, inte utan att man rycktes med. 

Hustrun och knähunden Prins Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand     Prinsen Bosse mår gott i solen. © foto: Bengt Ahlstrand     Rör inte mitt Nilla godis. © foto: Bengt Ahlstrand     En vacker fullmåne. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår "knähund" Prins Bosse von Leros av Pagonda. Fullmåne över Pagonda.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 21 Jan: I dag gratulerar vi Lars Rydén Knutsgårdarna Leksand som fyller 69 år. Barbro bjuder dig något gott i dag. Ha nu en skön dag Lasse. Det var tur att vi fick in ved, sågat och under tak då vi vaknade till ett regnigt Pagonda. Mellan regnskurarna försökte jag elda grena med dåligt resultat. Jag gav upp lagom till Stavro kom upp i lunden. Jag fick en snabblektion i hur jag ska beskära kraftigare än jag gjort och även såga av den stammen som sitter i mitten. Men i övrigt fick jag beröm av mäster Stavro. Vi kollade finalen av veckans "Halv åtta hos mig".

Lördag 22 Jan: I dag firar vi Erik Jalking Leksand som fyller 51 år, skeppare på Gustaf Wasa. Ha det bra Erik på den båt du har hyra på. Regnar för fullt, Bosse och jag kutar ut mellan skurarna för kiss och bajsrunda. Nu närmast är det Melodikrysset som hägrar. Krysset inskickat. Det är en stugsittare dag, inget trevligt jobbarväder. jag fyller på motorsågar och förbereder olja till bensindunken. Birgitta ska försköna kalufsen innan resan till Sverige. Jag skjutsar ner Birgitta till Pythagorio och frissan Stavrulla. jag köper bensin på hemvägen, så att det är laddat med bensin till mina motorsågar när det slutar att regna... Lagom till att jag hunnit innanför dörren med Bosse, så ringer hustrun och vill ha hämtning. På kvällen kollade vi "Stjärnorna på Slottet" en helt suverän omgång. Inga dryga och aggressiva deltagare denna omgång.

Söndag 23 Jan: Vaknade klockan fyra av en hagelskur som väcker döda. När jag nu var uppe så var det lagom att elda. I portlidret låg det en hagelhög och det såg ut som det snöat i landen. Två timmar sedan fanns inga spår av hagel. Birgitta såg driva med hagel på Bosses morgon promenad. Jag förvånas över att det inte oftare blir strömavbrott vid oväder. Vid vårt Barbesök berättade Lisa och Vasili att det varit strömavbrott mellan två och tre i natt. Lisa bjöd som vanligt på en riklig och god meze. Jag gick på en långpromenad med Bosse och kom hem innan regnet. Birgitta kollade på Svt Play och jag tidigt i söng med en bok.

Måndag 24 Jan: Sov länge i dag trots tidig sänggång i går. Molnig himmel men inget regn i natt. Men när Bosse fick sin morgon volta så regnade det. På eftermiddagen eldade vi grenar. God lasagne till middag. Stavro kom med en hink apelsiner och citroner, det tackar vi för. Dem vi köpte hos vår hovleverantör är ganska stora och tjocka skal, inget som Birgitta gillar. Inte så bra att göra apelsinmarmelad på! "På minuten" fick avsluta dagen.

Tisdag 25 Jan: Nu är jag verkligen utvilad, längesedan jag kände så. Regnade och åskade i går kväll. I dag ser det ut som vi får en skaplig dag med sol. Efter frukosten ska vi till Vathy för att betala räkningar åt bekanta.  Nu på morgonen kom "tvålmannen" som köper upp gammal olivolja för att tillverka tvål. Stavro har lämnat en dunk med olja som vi ska byta mot olivtvål. Lidl och en del andra inköp klarade vi av innan det var dags för en Pita Gyro. Även ett par skyddsglasögon inköptes, Birgitta har väl namnsdag sa vännen Lasse R som ringde via Skype telefon. Angående regn, i dag har halva 2007 års regn fallit. År 2007 var ett nödår angående nederbörd. Filio förhörde sig om vad computer spådde för väder i morgon. Filio ska troligen ner till sin Kambos. 

Onsdag 26 Jan: Det blev även en tur in till till Vathy då Niko bildoktor glömt skrotningsintyget för Pärlan. Samt att Vet hade stängt i går. Jag köpte ampull mot loppor och avmaskningspiller. Sedan via Ireon för diverse matinköp. Eldade grenar på eftermiddagen. På kvällen ringde Harry P via Skype telefon. Lite dvd film och ännu en koll av Petra Medes dans på Guldbagge galan. Hon är så bra.

Torsdag 27 Jan: Det var ingen bra start på Filios dag. Hennes bil krånglar och vi fick inte igång den ens på rulle, Georgo tror att det är brytarspetsen. Birgitta klippte mig och jag färgar hennes ögonfransar. Jag har ett program som söker efter uppdateringar för mina program. Det är bland annat NOD32. Förra försöket gick det snett och jag blev utan virusskydd. Det var en 5.0 version. Vid dagens uppdatering fanns det en 4.0 (kommer inte ihåg versionen) men i och med jag har version 4 försökte jag uppdatera. Med samma resultat som förra gången. Då är det tur att det finns återställningspunkter. På kvällen var det "Halv åtta hos mig" och "Sveriges Mästerkock". Tidigt till sängs då Birgitta ska flyga till Sverige.

Fredag 28 Jan: Tidig frukost och sedan iväg till flygplatsen. Birgitta har tur att det sitter en kunnig kille i incheckningsdisken. Birgitta fick väskan direkt till Arlanda. I bland går det och tyvärr oftast inte och det beror på vem som sitter vid disken. När jag kom hem kom som vanligt en glad hund till mötes. Bosse for sedan med svansen viftande ner mot portlidret, han tror att Birgitta kommer efter mig. Han var lite bedrövad att hon saknades. Det regnar nu på förmiddagen så det blir inget jobb i olivlunden. Till middagstid har det regnat 54 mm. Regnet fortsätter och det åskar och Bosse vill inte gå ut! Jag följde Birgittas flyg till Arlanda. Jag fick telefon när Birgitta landat, allt har gått bra. Regnet upphörde så att jag och Bosse kunde gå en kiss och bajsrunda. Bosse är en liten filosof, sitter gärna länge och kollar något av intresse. I dag var det allt vatten som forsade fram i ravinen och ut mot havet.

Lördag 29 Jan: I dag gratulerar vi Tobias Jonspers Falun, som fyller 22 år. Ha en bra dag Tobias. Det ser skapligt ut på himlen, lite moln men solen lyser över Pagonda och 7,1 grader. Morgon promenaden med Bosse gick upp till brandtornet. På hemvägen slog Bosse ner ändan i asfalten och vägrade att gå, han hörde Stavros bil. Sedan var det full fart på hunden han trodde nog att Birgitta var med i bilen. Birgitta har fått igång mobila bredbandet i Falun, tack för det. Bosse gillade att höra hennes röst. Löste melodikrysset på kvällen, då jag missade direktsändningen med 10 minuter. Inskickat och klart. En skön och sval kvällspromenad med Bosse innan det var dags att törna in i bingen.

Söndag 30 Jan: Fyra grader visade termometern när jag och Bosse gick morgon voltan. Nör vi kom hem var det 11 grader inomhus, altandörren har blåst upp så nu är det ordentligt vädrat! Birgitta hörde av sig via Skype telefon om en del uppdateringar av vår datorn i Sverige. Jag passade på att hugga ved medan det var något bättre väder än tidigare. kallt och blåsigt så jag gav mig inte på att beskära olivträd. Det är fullt upp med att elda, bara 4,5 grader nu klockan 19. Svt Play och en DVD film avslutar dagen.

Måndag 31 Jan: Det är kallt ute nu 2,8 grader och en molnfri himmel så när som något moln som hänger över bergkammen Karvounis, profeten Ilias. Morgon promenaden gick upp gamla skolvägen. Men valet och tidpunkten var inte den bästa. Mammor med barn och skolfröknar for som skållade troll. Regnet har förorsakat att en stor sten ligger på vägen. Det går att komma förbi men lite olustigt. Eftermiddagen och kvällen tillbringade jag inomhus, eldade och städade datorn. kollade DVD och SVT Play program. Bland annat Julia Cesar hos Robban Broberg i programmet "Soffan".

Tisdag 1 Feb: Kalo mina. Ny månad och snart blir det vår. När Bosse och jag gick Kyriakou vägen var det is på en av de små pölarna. När jag sedan kollade vår "väderstation" har det varit minus 2,5 grader. Stavro ringde mig, tur att mobilen var med jag har slarvat (glömt) att ta med den ganska ofta, och berättade att OTE installerat telefon hos våra svenska grannar. I dag firar vi Jan Segerström, Sågmyra som fyller 45 år. Ha det bra och käka tårta! Trotsade blåsten och laddade med ved för dagen och kvällen. När Bosse och jag gick den sedvanliga kvällsrundan var det glädjande ljust vid Teodora hus och begravningskyrkan. Gatlamporna var lagade så vi slapp treva oss fram i mörkret. Nu blir det någon dvd film innan sängdags.

Onsdag 2 Feb: Kallt ute med en klarblå himmel. Inga moln hängande över bergskammen. Termometern visar på 2 grader ute och 12,3 inomhus. Huva, blir att elda ordentligt i kaminen. Filio ska på inköpsresa så det blir lite bilarbete. Jag hugger ved och staplar till kvällens eldning. När Filio kommer hem så blir det smått kalabalik, en stor pöl under hennes bil. Vi luktar men ingen bensindoft. Jag drar mig till minnes att det var så blött vid mitt framdäck och tänkte att den doggen måste varit ordentligt kissnödig. Jag talar om för Filio att det nog kommer från min bil, vid koll så kan vi se att så är det. Durken blöt under bilmattan och det läcker ut genom en gummipackning i karossen. Undrar om det är det våldsamma regnandet tidigare! Filio vill ha hjälp med att plocka citroner och beskära några grenar och jag går hem med en full kasse citroner. En av de största citronerna skar jag i klyfter och åt som en apelsin. Det är säkert nyttigt. En kvällspromenad med Bosse och lite underhållning bland annat "Halv åtta hos mig".

Torsdag 3 Feb: Mulet väder och varmare, 8,3 grader i luften. Det blir en långpromenad med Bosse efter en kopp kaffe. Det blev vägen upp mot Tyskarnas hus, bara rakt upp och sedan gamla skolvägen hem. Det började sen att regna ordentligt så det blir att sitta inne. Var ner till Ireon och handlade mat. Bland annat en Pizza. Hård sak i Pizzan? Nej en bit av min tand visade det sig senare, men den kommer väl ut så småningom. Chattade med Birgitta på förmiddagen. På kvällen det vanliga med Teve via internet. Bosse var blöt efter kvällsturen och tro nu inte allt han säger!!!! Kollade på Salem Al Fakir "Dom kallar oss för artister", trevligt att se en kille i slips och skjorta, som även är duktig musiker.

Fredag 4 Feb: Regn även i dag och något varmare ute, 9 grader. Lyckades lura ut Bosse när han upptäcker att det är ok med paraply i husses hand. Även det att gå fot så blir man inte så blöt. Lite regn statistik om tidigare år om det kan vara av intresse. 2007. 448mm Kris enligt Stavro, 2008. 651mm 2009  1299mm, 2010 839mm och i år 345mm. Stavro kom och ville ha ett batteri laddat och jag fick en påse ägg. Det har regnat av och till hela dagen så det var att sitta inne och kolla dvd och jobba lite med uppdateringar av programvaror. Bosse är väldigt matintresserad, han är en stor beundrare och ligger på mattan i köket och följer mina förehavande med stort intresse. Personligen tror jag att han smörar. Chattat med hustrun och Hans P skulle skicka något om solceller men jag har inte fått något men det kommer väl.

Lördag 5 Feb: Tidig morgon volta med Bosse. I dag soligt kan bli en skön dag. Det är 16 grader vid köksdörren när solen går upp bakom berget. Jobbade en timma med ved för de närmsta dagarna. Sedan "Melodikrysset", lite körigt i dag kände igen låtarna men svårt att få texten ut ur minnet. Men till slut gick det bra med reprisen som stöd. Chattade med Hans P om solceller till Stavros farm, även med hustrun. Bosse och jag spelade fotboll och han gav sig.... tur det jag var alldeles slut. Jag tycker det är fusk att han har fyra ben och jag bara två och dessutom ålderstigen. På kvällen pratade jag med Kerstin, Nicke och Birgitta i Hökviken via Skype telefon.

Söndag 6 Feb: Ännu varmare i solen, så skönt. Jag satt en stund ute och läste. Känner mig rastlös så jag, städade och fixa för att få tiden att gå. Kollade "Årets Kock" . Bosse och jag en vända innan det är dags att krypa ner i sängen och läsa ut boken. "Tre sekunder". 

Hårt beskurna olivträd. © foto: Bengt Ahlstrand

Hårt beskurna olivträd. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 Feb: Solsken, svag vid 10 grader i skuggan 18 i solen, skön dag. Bosse var olydig vid morgonvoltan hoppade och morrade åt en dam som skrämt hälsade godmorgon, begriper inte varför Bosse reagerar så. Chattade med Birgitta och  Bosse K i Thailand. Äntligen har jag igång min vurm för släktforskningen igen. Den har legat nere något år. Kollade på ett program om Jussi Björling, det tycker jag ni ska göra också, inget öga torrt.

Tisdag 8 Feb: I dag fyller Peter Jonspers, Falun 53 år. Gratulerar Peter och ha en bra dag. Helena har säkert något gott åt dig i kväll. Varmt och skönt i solen från en klarblå himmel. Det är bara lite soldis ner över havet. I dag jobbade jag halvdag i olivlunden med beskärning och sedan en stund på vedbacken. Pratade med hustrun via Skype telefon. Lagade köttfärssås och spagetti till middag. På kvällen såg jag på "Halv åtta hos mig" och "Bygglov" ett program jag missat tidigare. Nu var det extra kul att kolla, då det var en härlig samling människor som fick nytt kök och lusthus, bland annat.

Onsdag 9 Feb: Vårt försäkringsbolag för bilarna ringde sent i går kväll. Det var dags att förnya försäkringen för Seat. Aha, tänkte en Lasagne sugen Bengt det får bli Lidl på hemvägen. Där fanns ingen Lasagne så långt ögat såg. Jag köpt apelsiner på hemvägen men det var ingen där hur än jag visslade och ropade. Jag lade pengarna på den plats där apelsin kassen stått. Stavro kom förbi för att kolla att jag jobbar på, nä då så illa är det inte. Jag fick beröm och upplysning om att det är dags att sätta potatis denna vecka. Lite beskärning av olivträd blev det innan mörkret. Jag klättrade upp på en stege och sågade, vingligt var det. Läste i ett mail att Ryanair flyger på Rhodos Tisdagar och Lördagar från april. Kanske en utökad möjlighet att komma till Samos via färja.

Torsdag 10 Feb: Vi gratulerar svåger Harry Persson, Falun som i dag fyller 81 år. ha det riktigt bra i dag också Harry. Sol i dag med, märks att den letar sig upp över bergkammen allt tidigare om morgonen. Det är skönt och solen värmer gott. Några timmar i olivlunden efter morgonvoltan med Bosse. Svt och tv4 på kvällen, och sedan i säng.

Fredag 11 Feb: Filio ska till Kambos Ireon i dag så jag får flytta bilar, ett kärt nöje. Fortfarande vackert ute med en klarblå himmel. Lite blåsigt med kalla vindar så någon eldning ger jag mig inte på. Det är i stort behov att elda grena för nu är det trångt på etaget. Jobbade med att städa undan gårdagens grenar och bygga hinder med olivgrenar, mot branten där Bosse gärna smiter ner. Gasolen är slut så det var att åka ner i byn och handla, 27€ kostar gasoltuben. Chattade med Birgitta som har Kerstin S på besök. En Pizza från frysen fick bli dagens rätt. Kollade dvd innan det var dags att törna in!

Lördag 12 Feb: I dag är det lite mera moln på himlen, lite disigt. Tittade på "Skvalan" i väntan på "Melodikrysset". Melodikrysset ifyllt och inskickad. Bosse är en filosofisk hund. Han kan sitta i timmar och blicka ut över Pagonda med några få högljudda skall. Endera är det någon hund med bjällra, vet inte varför det är irriterande, eller någon katt. Även en person som han inte kan förlika sig med, han är misstängt för att lägga ut gift, då en del katter strök med. Men vad då, kan man nöjesskjuta koltrast och bofinkar för övning, Bosse hittar dem under promenaden. Detta som jag nu skriver är preskriberat och mannen är död sedan många år. Vi var ofta ute och jagade tillsammans i norra delen av Sverige. Han var duktig på att locka till sig fåglar. Denna gång var det Pärluggla som han lockade på och sköt den. Jag undrar varför? Vi jagade aldrig mer tillsammans efter det. Nu har jag troligen stigit upp i klassen bloggare! Man ska ju ondgöra sig över allt och annat!!

Söndag 13 Feb: I dag är det släktforskning som gäller. Hittade namnet Richard Emanuel (min farfars namn) från Uddevalla, när jag efter dryga fem timmar med husförhörslängor hittade på honom så var det inte han, född i mars och farfar var född i december. Så nu är det bara att försöka med nya tag. Avreagerade hjärnan med att såga ved. Filio ringde och undrade hur vädret blir i morgon, Filio ska till Kambos Ireon om det inte regnar. Teve på kvällen!

Måndag 14 Feb: I dag regnar det allt enligt prognos. Det blir inget Ireon för Filio och jag är glad att jag körde in gårdagens veden under tak. Det gäller att gilla läget och jag fortsätter med jakten på anförvanter. I dag lyckades jag (troligen) hitta min farmor Kerstin Fjellberg, dotter till "Fjellmannen" Jon Jonsson Fjellberg Kalls lappby. Har letat i många år så jag hoppas verkligen att det är rätt Kerstin. Stavro kom förbi för att höra hur det var och ifall Birgitta mådde bra. Stavro berättade att OTE leveretat modem/router till huset. Då blir nog Perry glad! Kollade lite teve innan sängdags. Bosse är på ett riktigt kelhumör, trevligt. Gratulerar Åsa.

Tisdag 15 Feb: Regnat något nu på morgonen och solen försöker titta fram mellan molnen. Jag var på vedbacken några timmar och sedan släktforskning. Hittade två nya släktforsknings CD som skulle komma till användning nu. Lagade Fava till middag, jag får inte samma goda smak på den som Birgitta. På eftermiddagen klarande det upp, kalla vindar och nattemperaturen ska ligga runt 1 grad i natt, allt enligt vädergurun. Kvällen avslutades med "Halv åtta hos mig".

Onsdag 16 Feb: Vaknade till en solig morgon. Nu märks att solen tidigt klättrar över bergskammen. Filio på väg till Kambos Ireon så jag har bilarbete. Eldade och kvistade olivgrenar. Sedan fick grensågen arbeta med en del skymmande trädgrenar. Julia och Stavro kom och ville att jag ska följa med till Farmen. Men Stavro såg att Filio var borta och sa - Kom när Filio är tillbaka! Chattade en stund med Birgitta via Skype telefon. Bosse har hittat ett nytt "Spanarställe" på taket till toaletten. Bosse ser lite märkvärdig ut när han blickar ner över Pagonda. Ett kort besök på Farmen och sedan i väg för att handla mat och försöka få tag i sättpotatis och lök. Stavro kommer och fräser landen åt oss. På kvällen teve och sent till kojs.

Torsdag 17 Feb: Det är halvklart väder, men så skönt när solen värmer. I dag skottade jag av golven, nja damsög iallafall. Trots en krånglande knäskål lyckades jag köra grästrimmern på en platå, där vi ska sätta potatis och lök nästa vecka. Lite svårt att få igång maskinen men så till sist gav den med sig och gick igång. Ok trimmern har inte används sedan förra våren, så det var väntat att den skulle vara svårstartad. ICA Banks kundservice är toppen. Fick mitt chipp spärrat när jag försökte betala inköp från Släktforskarnas hus i Leksand. Varför det spärrades är en gåta så Birgitta fick punga ut! Men på en minut fixade dem så att kortet ska fungera igen. Tur att jag Maila en fråga, varför det inte gick att betala, så att jag fick reda på att chippet var spärrat. Jag tittade på en del "Här är ditt liv" av Lasse Holmqvist. Jag såg på Tumba och Carl-Gustav i Svt öppet arkiv.

Fredag 18 Feb: Nu är det "bara" en vecka till innan hustrun kommer och tar hand om oss. I dag är det mulet och möjligen regn. Vi får hoppas att det håller upp då Stavro ringde i går kväll och sa att han kommer i dag och fräser upp landen, om det inte regnar!! Morgonen ägnade jag åt att sota kaminen, den rökte in så mycket i går eftermiddag. Mycke sot var det. I dag gratulerar vi Marianne Dahlqvist, Linköping som fyller 55 år. Ha en bra dag Marianne. Stavro kom och hjälpte mig att fräsa upp landen. Julia bjöd oss på kaffe och jag fick en del tipps om vad som var dags att jobba med. Så jag beskar rosorna, vinstockar.

Lördag 19 Feb: Vilken tur att jag fick hjälp med att fräsa upp landen. Nu på morgon mätte jag upp 10 mm regn. Det blir bra för den icke ännu planterade potatisen. Släktforskning var dagens sysselsättning då det regnade och mitt knä är inte bra. Konstigt att det bara utan anledning kan dyka upp bekymmer med olika kroppsdelar, ryggar, knän, händer med mera. Melodikrysset var ganska lätt i dag, men det tar tid ibland innan polletten rasat ner. Tjugoen millimeter regn har vi fått under dagen. Kollade lite Svt Play på kvällen före läggdags och en bra bok, "Tjuvarnas marknad" av Jan Guillou. 

Söndag 20 Feb: I dag är det växlande molnighet och elva grader. Väderguden visar sol men en del tunga regnmoln säger kanske lite regn i dag med, vi får se. Inget regn under dagen och kvällen. En stund på vedbacken, åtminstone dagens vedbehov. I dag upplevde jag något trist! När jag går för att hämta ved står det en granne med en grabb i vår trädgård. Han har skjutit en duva och den ligger i branten ner emot vägen. För det första tycker vi inte om att dem skjuter nära oss. Vem vet om Bosse eller någon av oss befinner sig i skottlinjen. Jag kommer ihåg en otäck upplevelse för åtta år sedan när jag eldade grenar vid Ingamajs hus. Någon sköt och det "haglade" hagel på mig. Jag minns att jag reagerade med ilska och skrek "Vad i helvete gör du", på svenska! Jägaren försvann genast. Lite nostalgi kväll blev det! Jag tittade på Sven Nilssons Dalarapsodi sammanlagt tre dvd skivor och Falu Krönikan del 1.   

Måndag 21 Feb: I dag får jag såga ved för några dagar framöver. Det är risk för regn fram till Lördag! Kvoten, fyra dagars vedbehov med råge fixad! Ont i ryggen har jag redan innan start. Chattade med Anders S på Jungfruberget. Han skickar med en spännande dvd med Birgitta, "Örnnästet" det tackar vi för. Kollar på teve innan det är dags att sova.

Tisdag 22 Feb: Fjorton millimeter regn nu på morgonen. Då var det bra att det finns ved under tak för kaminen. Jag åkte till Niko trädgårds mästaren och köpte sättpotatis och lök. Sedan en tur till Ireon för matinköp. När Bosse får "spel" så möblerar han om hela huset på tjugo sekunder och jag kan inte göra annat än skratta, det är en sån härlig syn att se Bosse sno runt som ett skållat troll. Chattade med Birgitta och sedan Teve.

Onsdag 23 Feb: Hela natten har det regnat, haglat och åska. När jag knallade ur sänghalmen så var sorgen total. Inget Internet. Hela eftermiddagen gick åt att försöka lösa problemet. Första samtalet till call center otenet, slutade med att dem inte stöder min router Levelone. Den var jag tvungen att köpa i en databutik för att OTE hade ingen trådlös. Då packade jag upp den nya modemet och installerade. Nytt samtal till call center otenet. Nu blinkade adsl och då var det fel på en fördelningsdosa, den bytte jag mot den som var med i leveransen. Men inte detta hjälpte och jag gav upp. Lite arg blev jag när jag beskrivit felet att inte kunna koppla upp mot Internet och får frågan "Vad kan jag hjälpa dig med". Birgitta ringer och undrar varför jag inte varit upp, hon har naturligtvis varit ängslig. Under dagen har det regnat 87 millimeter.

Torsdag 24 Feb: I dag är det uppehåll men molnigt. Vi firar Berit Telde som fyller 66 år. Ha en bra dag Berit. Ringer till call center otenet  för femte gången. nu fick jag prata med en vettig kille, lugn och saklig. Men ett missförstånd blev det ändå. Han konstaterade att mitt username och password inte var det gamla. Men det har fungerat sedan december förra året när jag övergav Forthnet och gick tillbaka till otenet. För att kunna ge mig ett nytt password via telefon vill han ha mitt passnummer, det fick han men det var inte rätt. Mitt skattenummer var också fel. Jag fick rådet att åka in till OTE i Vathy så dem fick rätta mitt passnummer. Håll i er, det var mitt personnummer han ville ha!! mannen på OTE fixade nytt password. Nu kändes allt bra och jag for till Donald duk, bensinhandlaren utan för Pirgos som ringde i går kväll och undrade varför hans hus som är till salu inte fanns kvar på webbsidan. Av någon anledning var det borta!! Hem och tråcklade vidare med anslutningen till internet. Nytt samtal till call center otenet, Jag lyckades få igång det men det var nära katastrof igen. Det saknades ett @ i username. Jag hamnade på en sida med enbart grekisk text och då ville hon att jag skaffade någon som kunde läsa texten, för kunde jag inte så var det omöjligt att hjälpa mig mer! Då bad jag henne att tala om för mig om alla koder var riktiga, Det var då det uppdagades att @ saknades. Äntligen kunde jag prata med Birgitta och kolla mail. Problemen är inte slut om ni tror det. Jag vill ju ha WLAN att fungera så att jag kan ha laptop där det är bäst och utan kabel. "Ange säkerhetsnyckel", ok inga problem default testar jag utan lycka. Nytt samtal till call center otenet, säkert den sjunde eller åttonde, har slutat räkna. Inga problem säger tjejen, ange WPA koden på modemet. Tackar och tänker att äntligen är jag i hamn. Tror ja! Ännu ett samtal till call center otenet. Killen jag pratar med snackar fortare än Lennart Hyland vid en ishockeymatch. Jag förklarar att jag är hur gammal som helst och hör dåligt. Men jag får hjälp och nu är det ok. Men kära OTE varför inte skicka med ett körschema så att man slapp alla dessa samtal och fyra mils resa. Men nu är jag glad, bara så att ni vet! Kollar på "Halv åtta hos mig", samt glädjer mig åt att Birgitta kommer hem i morgon. Bosse morrar instämmande, han sitter redan vid sovrumsdörren för att locka ut matte. Chattade med Nicke H i Hökviken en stund innan det var dags för sängen. Alltid lika kul att höra från Nicke.

Fredag 25 Feb: Nu är det närma till hustrun hemkomst. Det har varit tomt både för mig och Bosse. Denna dags förmiddag har gott fort. Städning tar tid men tiden rinner tydligen iväg. Svabba durken var ingen bra ide det tar tid innan golvet torkar så här års. Var upp till postmästare Niko och hämtade räkningar till oss och andra. Birgittas plan landade tidsenligt på Samos. Tyvärr handskas dem slarvigt med väskorna. Nu luktar det inlagd sill om det en del saker. Till Ireon för att köpa mjölk till morgondagens gröt. Det blev rena julafton när Birgitta plockade fram alla korvpaket som jag fått i present Sverige från Åsa, Kerstin, Gunn-Britt, Thomas och Nicke. Efter maten tittade vi på "Hjalmar on Örebroadway" så bra och proffsigt. tack än en gång Hans P för att du spelade in den åt oss. Trötta och nöjda blev det tidig sänggång. Skönt att hustrun är tillbaka.

Lördag 26 Feb: I dag gratulerar vi Robert "Robban" Gustavsson, Siljansnäs som fyller 50 år. Lisbet fixar nog kaffe på sängkanten. Ha en bra födelsedag Robban. Kallt och blåsigt i dag. Birgitta laddar tvättmaskinen och sedan sotar vi kaminrören med avbrott för Melodikrysset. På kvällen tittade vi på "Örnnästet" som vi fick av Sigmundsons, det tackar vi för. Bra fart på kaminen är det.

Söndag 27 Feb: Kallt inne, slutade elda för tidigt i går. Efter frukost hämtar jag vatten och Birgitta tar en promenad med Bosse. I dag eller i morgon trodde Filio att Stavro ska fräsa färdigt landen och hon ska också få hjälp. Så Birgitta får åka själv till Baren. Nu har jag ont i knät hela tiden. Varje gång jag rätar på benet knäpper det till och gör ont. Birgitta köpte med sig Pita Gyro hem som middag. På kvällen tittade vi på de två Dvd om Falu på 40 och 50 talet som Birgitta köpte i Sverige. Spännande att se. Sedan i säng.

Måndag 28 Feb: Då var det slut på februari och vi går mot våren. Efter frukost åker vi till Vathy för att betala räkningar och handla. Stavro ringer och undrar var vi är. Nu kommer han i morgon. Satte upp Svenska flaggan som Birgitta haft med sig. Rensat löklådan och kasserat dålig potatis. Beskuret vinstock. Birgitta har klippt mig och Bosse har gått vilse i ravinen så han fick vägvalen hojtande till sig, av hustrun. Han glad och hon småsur. Bosse fick sedan ett bad och blev fönad. I dag bjöd jag hustrun på korv, present från vännerna i Sverige. Jag släktforskade och Birgitta löste korsord och innan läggdags tittade vi på "Halv åtta hos mig".

Tisdag 1 Mars: Då var det en ny månad, Kalo mina! Disigt men varmt ute 16 grader nu på morgonen. Jag släktforskar och Birgitta putsar fönster. Stavro och Julia var här och fikade. De kom med ved åt Nilla och Perry, samt proveldade i deras kamin. Stavro visade mig ett hus som är till salu som en svenska som bor i Tyskland är intresserad av. Bosse har smitit in i sovrummet, när han såg att Birgitta upptäckte honom försökte han gömma sig under hennes täcke. Man kan bara skratta åt honom, mycket smart kille på många vis. Någon timma på vedbacken innan vi åker ner till farmen, för att umgås med Julia och Stavro.

Onsdag 2 Mars: I dag gratulerar vi Margit Jonsson Falun som fyller 72 år. Sivert fixar säkert något gott. Vi har sol i dag, Nilla och den värmer gott. En tur med Ladan till bensinstationen och sedan matinköp i Ireon. Jag jobbade med veden och Birgitta städade och körde tvättmaskinen. Försökte köra jordfräsen men det är fortfarande för blött i landen, så jordfräsen orkade inte. Jag får vänta några dagar och hoppas slippa mer regn. Ingen teve i kväll utan sängen och en bra bok.

Torsdag 3 Mars: I dag gratulerar vi Sten Ryding som fyller 70 år, nu är det exakt tjugo år sedan vi senast träffades! Agneta fixar säkert något gott i kväll. Vi har haft fem timmars strömavbrott. Undertiden har jag sågat ved eldat skräp. Birgitta resar land och buskar. Vi eldar samtidigt hos Nilla och Perry. Så nu slipper Nilla känna hur det är att frysa ihjäl i Grekland!! Soligt och varmt ute i alla fall. Mandelträden är nästan överblommade, det är vår! Birgitta har gått med Bosse två långa promenader i dag och jag linkar omkring som en skadeskjuten kråka. Men det är ju bara att gilla läget. Vi kollade på "Sveriges Mästerkock".

Fredag 4 Mars: Startade med att sätta fart på kaminen hos Nilla och Perry. Sedan ägnade vi dagen åt att följa "Stafett Vasan" från Sälen till Mora, mest för att Åsa körde tredje sträckan mellan Evertsberg till Oxberg. Klockan fyra for vi ner för att möta Nilla och Perry vid flyget. Där blev jag helt tagen på sängen. Bland resenärerna fanns Kerstin och Nicke Hedlund våra kompisar i Tiogänget. Birgitta visste men kunde hålla mig ovetande. Det var hur kul som helst. Vi köpte Pizza och Amstel och drog upp till Pagonda efter att vi med hjälp av Viktoria, installerat dem på Hotell Labito i Pythagorio. Vi fick några trevliga timmar och det gladde mig verkligen att dem kom ner till min dag. På kvällen käkade vi Leksands knäckebröd med ost. Tack än en gång Hedlunds för väl fägnad och goda presenter.

Lördag 5 Mars: Stavro kom för att fräsa landen ännu en gång. Jag testade med vår lilla jordfräs med blandad framgång. Jordfräsen är inte den starkaste, om man säger. Julia och Birgitta delade vitlök i klyftor så nu är det bara att plantera ut dem, potatis och lök. Jorden får torka några dagar först. Jag for till Pythagorio för att hämta Kerstin och Nicke. Nilla och Perry kom också. Meningen var att vi ska lösa Melodikrysset. Men Stavro ville visa Perry i konsten att beskärs sina vinstockar. Alla behöver vi besöka livsmedelsbutiker, varför vi nöjde oss med att fikade och en rolig halvtimma. Nicke och Kerstin bjöd på lunch hos Amy och Georgo på Sinadisi. Bäst att äta innan matinköpen. Birgitta har mycket att styra med inför morgondagen så Kerstin och Nicke avstod från att följa med upp till Pagonda, utan vill bli hämtade i morgon förmiddag för att hjälpa Birgitta. Det blir full fart på hustrun. Det och det och det m.m. som ska fixas. Sent i säng blev det.  

Landen frästa, nu är det bara plantering som väntar. © foto: Bengt Ahlstrand     Perry, Nilla, Kerstin, Nicke, Bosse och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Landen frästa och kaffe pausen. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 6 Mars: I dag gratulerar vi Kerstin Hedlund, Hökviken/Samos som fyller 59 år, det är trevligt att vi kan fira gemensamt! Nicke kokar kaffet innan jag hämtar upp er. E-mail från Hans.

Söndag 6 Mars: I dag gratulerar vi Bengt Ahlstrand Pagonda som fyller 70 år.
Birgitta fixar säkert något gott & Bosse någon uppvisning.
 
Jag är ingen sångare så det får bli en länk...
 
http://www.youtube.com/watch?v=PePQrPUzI-s
 
Lyckönskningar från Hans.


Det tackar jag för Hans. Min dag blev lyckad med många trevliga vänner som firade mig både här i Pagonda och via mail, Skype och Facebook. Tack alla för det.

Bengt med present, Lisas skapelse. © foto: Birgitta Ahlstrand    Lisas skapelse, mycket korv var det!! © foto: Bengt Ahlstrand    Uppvaktning från Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Vaili och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand     Mera gäster. © foto: Bengt Ahlstrand    

Uppvaktning på min födelsedag. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 Mars: I dag gratulerar vi Jenny Jonspers, Falun som fyller 24 år. Ha en bra dag Jenny och Greta bjuder nog på ett gott ben! Nicke hjälpte mig att såga några kärror ved innan vi åker ner till Julia och Stavro på farmen, Nilla, Kerstin, Birgitta, Perry, Nicke och jag. Vi ska hjälpas åt att såga ved åt Nilla och Perrys kamin och damerna ska laga en god middag till kvällen. Som alltid har vi en trevlig och skrattfylld dag. Maten var supergod som vanligt. Vi bröt upp tidigt, åtminstone var jag trött. 

Nicke och Perry lastar ved. © foto: Bengt Ahlstrand     Cigaro time, Stavro njuter i solen. © foto: Bengt Ahlstrand     Perry med en säck ved! © foto: Bengt Ahlstrand     På hemväg med veden. Perry och Stavro. © foto: Bengt Ahlstrand    Nu bär det av hem med veden. © foto: Bengt Ahlstrand   Snart mat på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand  

Några bilder från vedarbetet på Farmen och kvällen middag. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 8 Mars: I dag gratulerar vi Helena Jonspers, Falun som fyller 52 år. Ha en bra dag Helena och Peter bjuder nog på något gott. Blåsigt nu på morgonen och regnigt. I dag blir det en tur till Vathy för att betala en räkning som jag glömde ta med. Kul va! Måste vara åldern. Vi åkte först till Flamingosjön och där såg vi åtta frusna Flamingo. Jag ska besöka Forthnet så vi åkte ner till Vathy så Kerstin och Birgitta fick i alla fall kolla butiksfönster. Jag ordnade även med ett nytt refillkort till "Lånetelefonen". Kerstin och Nicke bjöd på kaffe på något poppställe vid torget. Men det smakade ändå gott. Sedan bar det av hem till Pagonda för att elda och vi tittade på några filmer om Falun. Vi löste även Melodikrysset. Tro det eller ej, vi fick lite snö här uppe i Pagonda. Ok låg inte kvar så länge men uppe i bergen lyser det vitt. Efter att skjutsat hem Hedlunds kollade vi på "Halv åtta hos mig" senan hopp i säng.

Onsdag 9 Mars: Denna morgon är det något mindre blåsigt, men kallt 2,5 grader bara ute på altanen. Nu ligger det fem fartyg ute på redden, som har sökt lä mellan Turkiet och Samos i väntan på bättre väder. Kerstin och Nicke kom med ett bra förslag om utflyktsmål! Mot Manolates och Karlovasi ställde vi kosan. Bra tänkt då kan vi betala elräkningen som vi glömde att ta med i går. Det var nästan spöklikt uppe i Manolates så här års. Dem vi såg undrade nog. I Karlovasi bjöd Kerstin och Nicke på lunch. Nu var det så att jag ville att Bosse skulle få ut och svänga sina lurvig ben. Åksjuk, kräktes i bilen och fick inte följa med in tavernan. Jag promenerade med en Gyro Pita i ena handen och Bosse i den andra till bilen. Där delade jag och Bosse på maten. Ett gäng Hussvalor underhöll oss med flyguppvisning, ibland bara en halvmeter från huvudet. Kerstin kom ångande och ropade att Birgitta trillat omkull. Det slutade med att vi fick besöka akuten i Vathy där Birgitta fick gipps på underbenet. En spricka i foten. Sedan till apotek och köpa piller och hyra kryckor. Nilla och Perry ville bjuda oss alla på middag med anledning av vårt tappra arbete med deras ved. Men vi samlades alla hemma hos oss för en stunds "tycka synd om Birgitta". Det är det verkligen, det gör ont och hon har ont i båda fötterna. Vi upplevde verkligen trevliga människor på akuten, duktiga och humoristiska.

Bosse, Birgitta, Kerstin och Nicke. © foto: Bengt Ahlstrand         Keramikern kommer nog senare! © foto: Bengt Ahlstrand         En del snö ligger kvar på höjderna. © foto: Bengt Ahlstrand

Promenad i Manolates, Undrar hur många minuter? Snö i bergen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 10 Mars: Nu är det kallt, första riktiga kylan kommer nu först. En och en halv grad varmt nu på morgonen. Birgitta har sovit gott i natt, vad jag kan förstå. Det är bra. Nu gäller det att elda så det blir varmt och skönt. Några snöflingor av det lättare slaget föll ned. Kerstin och Nicke hämtade jag för att skjutsa till flyget. Det visade sig att dem blev nära timman försenade från Samos. Nicke ringde och berättade att dem fick flyga via Tyskland hem till Stockholm då de missade planet till Köpenhamn och sedan Stockholm. Jag ägnade några timmar med vedsågning och dess emellan in för att kolla att hustrun hade det bra. Tror ni inte att jag råkade spara till foten den onda! Nilla och Perry kom över och kollade Birgittas fot och hälsotillstånd. Bosse är så mån om Birgitta, han har klart för sig att något har hänt med matte. Vi fikade och utbytte erfarenheter inom det medicinska området. Nicke skickade just ett sms att dem landat på Arlanda, skönt att hemresan gick bra tillslut. Trevligt att de överraskade mig med att komma hit för att fira min födelsedag.

Fredag 11 Mars: Kallt ute bara två och en halv grad och dryga tolv grader inomhus. Det blir att sätta fyr på kaminen innan hustrun får krypa ur sänghalmen. Nu på morgon åker Nilla och Perry hem till Sverige. deras plan gick enligt tidtabell. Vi tackar även dem för trevliga möten och uppvaktning på min födelsedag. Vid Bosses morgon volta träffade vi på Julia och Stavro. Jag berättade om Birgittas öde. Julia vill att jag skjutsar henne till doktorn så att hon kan få ut Stavros piller för hjärtat. Pagonda hade stängt, Hora hade stängt men i Mitilini fans det en doktor. På hemvägen handlade jag Brizoles, som nu ligger och gottar sig i marinad. I dag startade vår nya häst på Romme och vann loppet, avstannande.

Lördag 12 Mars: I dag löser vi melodikrysset. Jag gick en längre volta med Bosse. Han är så kärvänlig och busig om vart annat. Han, Bosse får spel när det är mjukt och sandigt. Då far han runt som en skållad ekorre. I dag bjöd jag hustrun på kycklingklubba och potatispuré. Vi kollade på en del Teve, bland annat finalen av På spåret.

Söndag 13 Mars: I dag firar vi Karin Jobs Leksand som fyller 74 år. Du får säker bullbesök, jag kommer och käkar bulle i augusti! Vilken skön och varm dag vi har. Sol från en klarblå himmel, endast lite dis över havet och Turkiet. Chattat med Lasse R i Knutsgårdarna via Skype telefon. En påse med ägg fann jag vid köksingången. Stavro eller Julia ville väl inte väcka oss. I dag var det så torrt i landen så jag kunde fräs med lilla jordfräsen. Sedan sågade jag ved och en promenad med Bosse. Testade sedan att köra Birgitta i skottkärran, det fungerade i alla fall i köket. Lättaste sättet att få henne ner till gatan och bilen i morgon bitti då det blir planerat återbesök på akuten. Eftersom vi båda var ovanligt trötta

Birgitta testar invalidfordonet. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta testar invalidfordonet. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 14 Mars: I dag blir det jobbigt. Bosse ska ut på sin morgon runda. Sedan iväg till Vathy för att visa upp Birgittas fot. Vi kommer tidigt vilket tydligen var dumt, lång väntan på att läkarna ska komma till jobbet eller åtminstone till sina mottagningar. Kanske morgonmöte säger hustrun. En man kollar Birgittas fot och sedan berättar han sitt liv, i 20 minuter. När vi äntligen kommer in så tar det 2 minuter för att få beskedet att en ny röntgenplåt ska fixas och sedan ska vi komma tillbaka. Men hon i röntgen avvisar oss med att hon inte pratar engelska. Tillbaka till mottagningen, där det står kanske 12 personer och väntar. Jag får tag i en av sjuksystrarna från morgonen och berättar vad som hänt. Inget händer. För att korta av storyn så är det följande som händer. Läkaren följer mig till röntgen och frågar varför hon inte tar emot oss? Nu kommer poängen, jag ska till huvudingången och visa upp "remissen" och skrivas in, sedan ska den lämnas hos fröken röntgen. Ingen kostnad drabbar oss. Beskedet som gäller är att om sju dagar ska vi dit igen. Nu kan vi rutinerna. Vi köper en rullstol till Birgitta för att hon ska få en bättre vardag.... och att jaga mig runt i huset via rullstolen!! (Tack ändå Nilla och Perry). Ok nog om detta. Jag måste till IKA för att få ut min medicin. Kölapp 23 kom tillbaka 12.30! Sagt och gjort, jag anslöt mig 12,14 för att vara på den säkra sidan. Miss igen, läkaren kom inte förrän 12.30. Kön minskade sakta, men jag kunde inte sitta kvar och vänta. Birgitta har fått spenderat åtskilliga timmar i väntan, Bosse säkert på dåligt humör!! Jag ska försöka ett nytt försök på Onsdag igen.

Birgittas nya bil! © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas nya bil! © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 15 Mars: Filio ska till Kambos Ireon så det blir en del bilbestyr på morgonen. När Filio återvänder ska jag åka och byta rullstol, mot den mindre som jag först bestämt mig för. Den är smidigare smalare. Det är ju trångt i vissa delar av vårt hus. Niko postmästare har blå handuk i fönstret, vilket betyder post. Tre gratulationskort anlände, Tack Solweig B, Inga-Maj Ö, Karin J, Lisbeth J och Lasse J. Murre hälsade säkert också. Vi satt länge i solen utanför köksingången och njöt av värmen i solgasset. Byte av rullstol var inga problem och jag fick en slant tillbaka och en bättre anpassad rullstol. Många grannar undrar hur det är med Birgitta och Bosse är förtvivlad, han känner på sig att något inte är som det ska vara. Detta innebär att han är en otroligt kelsjuk knähund. Berit T, Kristina och Sören hörde av sig via Skype telefon. I dag bjöd jag på ärtsoppa som vi fått av Nilla och Perry, det tackar vi för.

Birgitta njuter i solskenet. © foto: Bengt Ahlstrand     Den nya rullstolen är bra. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta njuter i solen. Birgittas nya rullstol.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 16 Mars: Stavro kom och lånade grensågen för att hjälpa Irini på hennes olivfällt. Jag kände mig något bättre i ryggen så jag satte potatisen i dag, några stycken har ruttnat men det räcker ändå. Birgitta har blivit en hejare på kryckor och känner sig friare med nya rullstolen. Ännu hinner jag undan när hon jagar mig. Några timmar utan ström i dag. Birgitta diskade och satt flera timmar ute i solen. På kvällen kollade vi "Halv åtta hos mig".

Birgitta i bagartagen, matbröd. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta bakar matbröd. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 17 Mars: I dag gratulerar vi Marco de Hoogh Falun som fyller 33 år. Ha en bra dag Marco. Stavro kom med ägg igen, dem är så snälla och omtänksamma. Birgitta sopar golv via rullstolen och städar på altanen. Hon mår säkert bra av det. Vi slogs om vem som ska diska, jag vann! Jag körde lilla jordfräsen på andra platån där vi ska sätta lök och vitlök. Den jorden är fortfarande stenrik och en sprint till skovlarna brast. Som tur är har jag ett gäng i reserv. sedan hackade jag fåror och petade ner löken. Styvt jobb och med dålig rygg, kröp jag omkring och satte löken. Bra timat för när jag var färdig började det regna, ett fint sommarregn. Ner och hämta gödning och som sann såningsman strö ut det över potatislanden, två stycken och nysatta lökarna. Känns skönt att det är klart. Härlig fågellåt i träden, är det en Taltrast eller en Dubbeltrast? Teve på kvällen sedan i säng, trötta och nöjda.

Taltrast eller Dubbeltrast?  © foto: Bengt Ahlstrand

Taltrast eller Dubbeltrast? © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 18 Mars: I dag gratulerar vi Gunn-Britt Olofsson Stockholm/Linghed som fyller 58 år. Ha en bra dag och Thomas fixar säkert någon gott till kvällen! I går kväll regnade det 5 mm. Det regnar även nu på morgonen, vilket är perfekt ur bonden Bengts önskan. Som nu kan säga att, det är bra för potatisen. Några promenader med Bosse mellan skurarna.

Lördag 19 Mars: Det har ännu inte regnat, som det ska enligt prognos. Varmt i solen mellan molnen. En morgon volta med Bosse före "melodikrysset". En tur till Ireon för att handla mat. Fotograferade en bil som är till salu här i byn. Nu är det full fart på beskärning och eldning av olivgrenar, runt om på Samos. Vi satt ute i solen och läste var sin bok, innan det var dags att gå in för att tända en skön brasa och jag ska bjuder på kycklingklubbor i dag. Sedan blir det teve för hela slanten. Bosse är utan tvekan en smart jycke, han talar om när det är dags "att gå på muggen", genom att glappa med käkarna. På kvällen videochattade vi med Nilla och Perry via Skype telefon. Sedan var det daga att krypa ner i kojen.

Vår prins Bosse von Leros af Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår prins Bosse von Leros af Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår prins Bosse von Leros af Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 20 Mars: Morgon volta med Bosse innan det var dags att bjuda hustrun på frukost. Varmt ute i dag voltan med Bosse krävde enbart skjorta. Det är nu så att det bara är solen som värmer. I skuggan och med lite vind får man ha mer än skjortan på sig. Åskan mullrar lite över bergen. Vem vet vad det är för fågel? Jag gissar på en Medelhavs skvätta eller en Stenskvätta. Förr medan min vän Folke Nyholm levde kunde jag skicka bild med e-mail, om jag var osäker. Jag bjöd på en Levergryta, gott tyckte hustrun som är en klok kvinna.

Vad är det för fågel? © foto: Bengt Ahlstrand

Vad är det för fågel? © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 21 Mars: I dag var det jäktigt med Bosse och frukosten. Vi ska på återbesök på sjukhuset i Vathy. Som vanligt tar det tid och nu ännu en röntgenplåt med nya köer, sedan tillbaka till läkaren och nya köer. Handlade på vägen hem och ett besök hos Lisa, men dom var inte hemma. Raskt hem till Bosse och en långpromenad. Filio hjälper till med Birgitta alla gånger hon hör oss pusta och stöna i portlidret. Fixade ett dörrhandtag på Filios bil. Soligt med blåsigt på eftermiddagen. Chattade med Anders S och Harry P. Farbror Bengt fick E-mail från Matts W, tackar för det! Köttfärs och potatispuré till kvällsvarden. I dag sov vi middag, tröttsamt att vara på sjukhus och köra rullstol upp till huset. Fick e-mail från Nilla som också tror på Medelhavs Stenskvätta.

Tisdag 22 Mars: I dag gratulerar vi Kristina Lilja som fyller 66 år. Ha en bra dag och Sören fixar säkert någon gott till kvällen! I dag blåsigt och något svalare väder nu på morgonen. Åtta nio grader ute och tretton inne. Det blir att sätta fyr på kaminen så att hustrun som är stillasittande "inte får känna hur det är att frysa ihjäl" eller hur Nilla. Tackar kompisen Uffe för mail och gratulationer. Jäktig morgon, Bosse krävde att få gå på kiss och bajsrunda, hustrun krävde frukost, kaminen krävde ved och porslin och annat krävde rengöring.... det är mycket nu!! Chattade med Åsa, Marco och Harry P via Skype telefon. Gulligt e-mail från Nilla. På kvällen lagade vi ungs omelett med räkstuvning. Kollade på två "Halv åtta hos mig" innan sängen kallade på uppmärksamhet.

Onsdag 23 Mars: Morgon volta med Bosse och sedan frukost för att jag ska till Vathy för att köpa mat åt Bosse och lopphalsband. Helt lägligt ringer Kosta och vill bjuda oss på mat på fredag. Vi skjuter på det på grund av Birgittas skadade fot. Vi har tidigare pratat om att be Kostas om hjälp med att få tillbaka pengar från Forthnet, så jag frågade om hjälp. Bra sa Kostas, "Jag följer med till Vathy". Vi får en massa uträttat och Kostas får samma svar som jag av personalen på Forthnet. Vi måste ringa till Aten. Med väntan och allt så kostade det min 10€, tur att Kostas ringde, för skulle jag stappla mig fram med dålig hörsel så kostade det säkert det dubbla. Tack Kosta! Väl hemma i Pagonda så blev det en ny volta med Bosse. Harry P ringde via Skype telefon. Vi käkade resterna av omeletten som kvällsvard. Sedan blev det Teve tills det var dags att sova.

Torsdag 24 Mars: Så blåsigt, nordliga kalla vindar och en näst intill klarblå himmel. Jag eldade direkt i morse innan morgon voltan med Prinsen. Några timmar på vedbacken innan jag lagade mat. I dag bjöd jag på köttfärssås och pasta. Vi kollade några teve program. Sedan ut i blåsten igen med Bosse som glappar bajsnödig. Mycke riktigt så var det. Naturligt vis vred jag om benet, så att knäskadan kom tillbaka. Jag hade all möda i världen att ta mig upp för backarna. Voltaren och elastisk binda får fixa till det. 

Fredag 25 Mars: Blåsten har avtagit och det är soligt. Något kyligt fortfarande med nordliga vindar. Chattade med Carina L det var länge sedan. Hon har ca 40 centimeter snö kvar på gården, hu då! Vår häst Bankers Garcon startar i kväll på Romme. Lopp 9. Bosse och jag gick en långpromenad på dryga timman i soligt och varmt väder. Bofinken spelade och både Talgoxen och Blåmesen stämde in i "Hitta lämplig partner". Nu har även Hussvalan nått Pagonda. Första gången vi såg den var 9 mars i Karlovasi, den ödesdigra dagen då Birgitta drattade ner från trottoarkanten och ådrog sig en spricka i underbenet. På kvällen kollade vi "Så ska det låta" och denna gång var det så bra. Inga löjliga deltagare som förra gången. Tjejerna vid pianon var väl inte så nervösa som första gången! Sedan avslutade vi kvällen med "Svensson, Svensson" på Dvd och njöt av att vår Bankers Garcon kom tvåa, från ett instängt läge.

Lördag 26 Mars: Bilbestyr med Filio. Filio ska till Kambos Ireon några timmar. Melodikrysset var lätt denna gång, Birgitta var ordenligt på hugget i dag. Kerstin S försökte ringa via Skype telefon. Det gick inte så bra så Birgitta ringde via telefon kort. Jag likade runt med Bosse några gånger. Håll i er, jag lagade fisk i dag. Panerad med potatispuré. På kvällen kollade vi "Hjalmars såpa", "Jan Johansson" och "Sammy Davis". Vilka höjdare artister.

Söndag 27 Mars: I dag firar vi Birgitta Ahlstrand Pagonda/Falun som fyller 69 år. Ja, jag vet att jag ska bjuda på något gott. Först kaffe på sängen och nyplockade blommor från rabatten mot gatan. Birgitta och Anders S skickade en rolig födelsedagshälsning till Birgitta. Stavro kom med en kasse apelsiner, som Filio plockat åt oss tror vi. Jag bjöd hustrun på köttfärsbiffar till middag. Många gratulationer fick Birgitta, vilket hon tackar alla för. Janne S, sonen ringde via Skype telefon. Kvällen avslutade vi med att se på "Casino Royale" James Bond. Så överdrivet att man skrattar gott.

Måndag 28 Mars: Vi sover en timma längre! Kan det bero på att vi flyttat fram klockan en timma!! Det är så att kroppen bryr sig nog inte om sommar eller vintertid. Enligt väderprognos skall det ha regnat i går och i dag. Inte en droppe så här långt. Jag får vattna potatis och löklanden i dag. Birgitta chattade med Helena och Harry via Skype telefon. Birgitta fick några bra tipps av Helena J om ben i gipps!! Jag körde grästrimmern, gräset är  säkert 30 centimeter redan, bort till Stern för att fylla på slangen ner till landen. Men inte så lätt att balansera på kanten av dammen med en tjockt rör och vattenkanna för att få tillbaka självtrycket. Får försöka igen då det blev dåligt tryck. Till dagens middag blev det två rätter. Stekt fisk med räkor och citronsås åt hustrun och ärtsoppa åt mig, tack Nilla och Perry. Några vänder till med Bosse blev det innan det var dags att krypa ner i bingen med ett Sudoku.

Tisdag 29 Mars: Stavro kom med ägg och Julias goda ost. Deras batteri står nu på laddning. jag har eldat grenar. I övrigt lugn dag med några vändor med Bosse. I dag har vi inte behövt tända kaminen. Teve och dvd film på kvällen.

Onsdag 30 Mars: I dag gratulerar vi Reinier Smits, Dala-Floda som fyller 62 år. Elisabeth fixar säkert något gott i kväll om du jobbar på hemmaplan. Ha en bra dag Reinier. Molnigt i dag men fortfarande inget regn. Bra va, strax efter min regnönskan började det regna. Jag ägnade 5 timmar att vaska Stern från lera och grus. Stern är en halvt naturlig vattendamm. Det är en uppmurad del i en bergsskreva inne i berget. Det gäller att inte ha cellskräck när man är där inne med piassavakvasten och städar. En liten del av Stern har ståhöjd. Jobbade sedan med pipen från Stern, kopplade pipen direkt till ett rör i botten av Stern. Tidigare låg pipen över murkanten med en tyngd och självtryck. Till middagsmat bjöd jag på Carbonara, både Birgitta och jag tyckte det smakade bra. "Halv åtta hos mig" avslutade dagen.

Torsdag 31 Mars: En snabb morgonvolta med Bosse innan vi far till sjukhuset med Birgittas fot. I dag gick det snabbt. Vi kom in först och vi behövde inte fixa någon ny röntgenplåt. Birgitta fick en klack gipsad under foten och får i kväll eller i morgon belasta den. Nästa återbesök blir om tre veckor då gipset ska tas bort. På hemvägen for vi först till Lisa och Vasili sedan till Terna och Kosta. Dem har också tagit hand om en ägarlös hund, från Ireon. Han, hunden är så söt och gullig att man bara vill ha honom. Terna och Kosta är ju verkliga djurvänner så den hunden får det bra. Minns första gången vi träffade dem, en påsk för några år sedan. Kostas satt med en kyckling i handen hela tiden och gullade med den. Lite regn nu på eftermiddagen och vi tänder kaminen efter några dagar då det inte kändes som att det var behov av att elda. I dag bjuder jag på Levergryta med potatispuré. Hörde av Birgitta att Jessica S klarat körkorts provet, vi gratulerar. Båda är vi trötta och efter "Halvåtta hos mig" samt "Sveriges mästerkock" var det sängdags. Nästa Dagbok April - Juni.

Birgittas gipsade fot är klar för klackdans. © foto: Bengt Ahlstrand     

Birgittas nya gipsklack, blir det klackdans!

© foto: Bengt Ahlstrand


   Bosse von Leros blogg.  

       Ahlstrands webbsida.  Åter dagboks menyn.

Gästbok  


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinadisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel. Stellas Restaurant Balos.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2011- 2021