Use "Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt dagliga liv i Pagonda, på ön Samos Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

  April - Juni 2010

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Torsdag 1 April: Då var det en ny månad. Kalo Minas. Vi önskar alla våra läsare av dagboken en riktigt Glad Påsk, Kalo Paska. I år infaller Påsken samma tid som i Sverige. Ta det lugnt och ät några ägg!! Irini åkte inte med på morgonen till Pythagorio. Hon fick åka med någon bekant redan i går kväll. Men Filio ville komma iväg för att handla blomma åt Stamatis grav. På hemvägen var vi in till vår numera hovleverantör av plantor. Vi köpte tomater, paprika och gurkplantor. Även en beställning från Maria V som ville ha en blomkruka. Filio köpte en ampel blomma. Hon, Filio tjoade till när ägarens far kom in på kontoret. Dem har gått i skola tillsammans i Pagonda. Hemma med grejorna så fikade vi. Sedan bar det av ut i olivlundarna för att elda grenar och skräp. Stavro kom med sitt batteri till Teven och vill få det laddat. I morgon förmiddag vill han låna skruvdragaren, den är också på laddning. Sedan begav vi oss ut i olivlunden och eldade grenar, några timmar. På kvällen ska tjejligan till en kyrka. Ligan består av Maria V, Filio, IM och hustrun. Jag är glad att jag slipper och eldade vidare i olivlunden. Klockan blev sen innan damerna kom tillbaka från ett kloster, M Megalis Panagias, var det som dem besökt för någon påskritual. Jag lagade köttfärsbiffar i krema och kokt potatis trots den sena timman. Birgitta var sedan så trött och hoppade i säng.

Filio handlar blomma till Stamatis grav. © foto: Bengt Ahlstrand     Stamatis fina påskblomma. © foto: Bengt Ahlstrand

Filio handlar en blomma till Stamatis grav.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 2 April: Det är disigt ute i dag, ser ut att kunna bli regn så jag funderar på att köra grästrimmer i olivlunden. Om man nu får föra liv i dag? Jag får väl lyssna in vad övriga olivbönder gör. Kyrkklockorna ringer sorgsamt, redan nu på morgonen. Stavro ringde och undrade om vi har tid att jobba på Kambos Myli.  Ja visst har vi det! Med borrmaskin nyladdad gav vi oss iväg. Några timmars jobb med bevattnings anläggningen var det som gällde. Jag var ner till floden och skar bambustänger till vår trädgård, att stötta tomater och annan gröda. Jag kokade en linssoppa till lunch. På kvällen åkte vi in till Pythagorio för att träffa Lisa och Vasili på Baren, Ostria. Lisa bjöd på goda laxsnittar, dem får man tugga i sig under fastan. Vi hade många trevliga timmar. Parad utmed kajen fick vi också uppleva. Jag läste ner Nod32 på deras dator innan vi for hem till Pagonda.

Fikeproffs i hamnen Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Paraden utmed hamnen i Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Paraden utmed hamnen i Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand

Maten väntar! Paraden utmed hamnen i Pythagorio.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 3 April: Det var med en viss möda jag slog upp ögonlocken nu på morgonen. Tant och farbror Ahlstrand är ju inte vana att vara uppe så länge om natten. Stavro och Julia hämtade mig på morgonen och vi for till Kambos Myli för arbete. Stavro fräste ner fårgödsel och jag jobbade vidare med bevattnings anläggningen. Det var så varmt i solen i dag. Det tär på ryggen att jobba med slangar och nipplar, men siga, siga. På hemvägen handlade jag vispgrädde åt hustrun, skall väl vara något godis i morgon på Farmen. Ingen rast och ingen ro.... väl hemma satte vi resterande potatis och vattnade densamma och löken. Vi unnade oss en god lunch i solskenet. Så härligt att kunna sitta ute och njuta av maten. På kvällen löste vi först melodikrysset. Jag lagade Brisola till middagen med stekt potatis och vitlökssmör. Sigmundsson hörde av sig via Skype telefon. Vi avslutade en skön dag med "Så ska det låta".

 Sol bakom molnet.  © foto: Bengt Ahlstrand     Ett av våra fikonträd, i skydd av en varm bergvägg.  © foto: Bengt Ahlstrand     Blommande plommonträd.  © foto: Bengt Ahlstrand    

Sol bakom molnet. Många fikon blir det. Plommonblomma.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 4 April: Kanonväder i dag med, så härligt. Tjugo grader i skuggan redan på morgonen. I dag skall vi ta det lugnt. Sedan skall vi ner till Julia och Stavro på Farmen, för att äta Paska mat. Vi kanske bli tolv stycken enligt Julia! Lite kryper det nog i att "göra saker"! Vattnade vit- och gullöken ute i kökslandet. Vattnade några fruktträd och fixerade vattenpipen vid vattentanken så jag slipper "krypa" under den när jag vattnar vinstockarna, dem fick också sin beskärda del av vatten. Det är ett evigt ringande i kyrkorna och smällar, den ena starkare än den andra. Inte så trevligt med Tinnitus då. Vi blev kallade via telefon från Stavro, "Vanför kommer ni inte?", inte lätt med tider då inga klockslag gäller. I med maten i bilen, som Birgitta ska bidraga med och iväg, vi kom sist. Vi fick iallafall många trevliga timmar och jag hade en pigg liten ärta vid min sida, bara 90 år! Otroligt, kolla på bilderna. Äggpickningen utsågs jag som överlägsen vinnare, tills Eleni 90 bast gav mig en omgång!  Stavro ringde till några vänner och önskade Glad Påsk, bland annat till Nilla och Perry i Köping. Vi tränade med Stavro, Glad Påsk, Glad Påsk, Glad Påsk! men det fick bli Julia som tjoade Glad Påsk till Nilla och Perry. Julia vill att vi ska stanna på kvällen och äta, men jag är så trött och vill hem. Funderade på Lars R som känt sig så trött, men hustrun talade om för mig att de fyra senaste kvällarna var klockan allt mellan 24.00 och 02.00 innan jag kom i snarkofagen, då insåg jag att Ahlstrands pojke var normalt trött. Nu gäller det att hålla sig på benen några timmar till.

Förfest, Eleni till vänster är 90 år. Han till höger ägaren till byggvaruhuset. © foto: Bengt Ahlstrand     Julias blommor, med Tiri (ost). © foto: Bengt Ahlstrand      Jag var först en överlägsen öggknackar typ, men fick dingel av 96 åriga Tea. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag är inte ledsen för att jag fick gick på äggpumpen mot min 90 åriga bordsdam. © foto: Bengt Ahlstrand     Mycket mat och god mat bjöds vi. © foto: Birgitta Ahlstrand     Jamaz, alla vänner runt bordet!. © foto: Birgitta Ahlstrand     Några tappra gäster kvar och njuter. Bredvid Birgitta sitter Eleni, 90 år! © foto: Bengt Ahlstrand

Påskmiddag hos Julia och Stavro på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand © foto: Birgitta Ahlstrand

Måndag 5 April: Inga tuppar gal nere i byn, det torde vara så att jag vaknade före tuppen. Känner mig utsövd nu, man hämtar sig snabbt efter att "rumlat" några kvällar. Med risk för att verka tjatig, kanonväder ute, 24.4 grader på altanen. Vattnar apelsinträd nu på morgonen. Var en vända uppe i olivlunden och kvistade grenar medan Birgitta rattade tvättmaskinen. Jag han med att hacka upp ogräs bland vinstockar och rankor i "vingården". Men nu ska vi inte jobba mer i dag. Vi gick upp på taket med stolar och korsord för att njuta ytterligare av solen. I dag var min matlagning enkel, rester från Farmen som Julia skickade med oss. Kollade på Körslaget. Här kommer en rolig historia, levererad av Lens S i Insjön. Rune tog med sig hela familjen, inklusive svärmor, till Jerusalem i Mellanöstern på semester. Andra semesterveckan dog Runes svärmor. Han kontaktade konsulatet och hörde sig för om möjligheten att transportera hem kroppen.
- Det går att ordna sa, men det blir dyrt sa konsuln. Närmare bestämt 50.000 kr. Men om ni väljer att begrava henne här blir kostnaden en tiondel .
Rune funderade en stund men sa att han var villig att betala pengarna för transporten.
- Ni måste vara fäst vid er svärmor, sa konsuln.
- Nja, svarade Rune, det är väl närmare så att jag känner till en person som begravdes här i Jerusalem för många år sedan .
På tredje dagen återuppstod han och den risken vill jag jävlar i mig inte ta.
Lars R hörde av sig via Skype telefon på kvällen.

Varmt och skönt i dag, vi satt länge på taket. © foto: Birgitta Ahlstrand     Birgitta njuter av värmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Skön avslutning på dagen, på vårat tak!

© foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 6 April: I dag får vi kanske hjälp med bevattningen från ovan. Tunga regnmoln hänger runt bergen, så kanske vi får hjälp. Även välkommet då eldningsförbudet skjuts framåt i tiden. Vi har mycket som skall beskäras och eldas. Det löste sig med regnandet, hagel och störtregn en liten stund, tre millimeter visade regnmätaren. Siffrorna är numer svårtydda efter några somrar i solen. Birgitta och jag gav oss i kast med olivträd, beskar, kvistade och samlade på hög. Birgitta fick kontakt med Stavro som hämtar grenar till lamm och getter. Jag lagade en pytt i panna i dag på lite av varje, gott blev det tyckte hustrun. Nu eldar vi för att få friskare lukt i huset. Birgitta tror att det är mögel i sovrumsväggarna och det kan ge en förklaring till min ofta återkommande allergi. Lars J hörde av sig via Skype telefon på kvällen, roligt att det blir lite nytt i livet, även Åsa ringde och pratade med Birgitta. Vi törnar in tidigt i kväll.

Onsdag 7 April: I dag gratulerar vi Lisbet Jobs, Leksand som fyller 49 år, Robert beställer säkert upp något gott från hotellköket. Ha en bra dag Lisbet! En millimeter regn nu i natt och det är utlovat mer i dag. Mellan skurarna var vi ute i olivlunden och städade efter gårdagens trädbeskärning. Vi släpade även fram grenar till Stavros getter och lamm. Stavro hämtade på eftermiddagen olivgrenar till djuren. Vi sopade rent nere på gatan och även upp vid huset efter det vi lastat Stavros pickup. Skräpigt blir det. Råkade såga i sten, även om den var porös så mådde inte sågkedjan så bra. Synd att det är långt till Jonheden och Lars J som är en hävert på att slipa kedjor. Filade kedjan så gott det gick. Det regnade av och till hela eftermiddagen, ett sakta fint regn. Bra för potatisen, är ett uttryckssätt som jag alltid använt mig av. Nu har det uttrycket en innebörd, vår nysatta potatis behöver regn. Åsa hörde av sig via Skype telefon på kvällen, med en glad nyhet. Gratulerar gör vi och lyfter på kepan. Birgitta bjöd på sina suveräna "fiskpinnar", panerad fisk och potatispuré, smaskens även för en med fiskbensnoja. Senare så kallade sängen på oss.

Torsdag 8 April: Först och främst vill jag komma med en rättning. Vi missuppfattade åldern på damen, som vi träffade på farmen, hon var "bara" 90 år. Vi misstänkte att det var fel så i går kväll frågade vi Julia. Nu är texten ändrad, men håll med om att tanten ser ovanligt pigg ut. Vi packade jobbar bagen och for till Kambos Myli för att jobba med bevattningsanläggningen. Sedan till Ireon för att handla mat och Avesti, kalkfärg. IM vill ha två och vi en säck. När jag skulle såga ved till kaminen saknade jag en nyfylld 10 liters dunk, oljeblandad. Jag misstänker att jag glömde dunken på bensinstationen då jag fyllde en dunk med diesel också. Ingen har sett dunken och killen som hjälpte mig var inte där. Det är ju inte så kul att vara disträ och det blir ju dyrt också! På hemvägen for jag in till det olivfällt där vi hämtade ved och eldade grenar för två år sedan. Nu är det dags igen att städa, kvista ved och elda. Troligen far vi dit i morgon. Birgitta började rengöra motorsågen!!! Hon litar inte på att jag gör det ordenligt.!! Ja, ja! Lite kvällsvard före slutgilltiga hoppet, ja i sängen vill säga.

Fredag 9 April: Stavro kom på morgonen för att hjälpa oss att ta ner ett av de stora olivträden. Han klättrade omkring i trädet och sågade ner grenar. Vad ljust det blir för apelsinträden och vinstockar. Nu har vi en massa att ta reda på. (bilder i kväll) Stavro fick fulla bilen med grenar till djuren. Vi fick vin av Julia och Stavro, 12 liter "Juliavin" (sötare!) än Stavros vin. Julia är söt också. Filio ringde på porten och vill att jag ska köra en volta med hennes Pickupp. Det är en toppendag i dag. Vilken utsikt vi får när de stora olivträden beskärs. Vi jobbade hårt med att röja upp så att det var möjligt att ta sig fram på avsatserna. På kvällen lagade vi mat för frysboxen. Birgitta fick en kasse med spenat av Julia som hon stuvade medan jag stekte pannkakor som vi fyllde och frös in. På kvällen kollade vi Skvalan och Så ska det låta, vilken njutning. Petra Mede är ju så bra. Sängen kallar!

En stor klump till träd, skymde hela odlingen från sol. © foto: Bengt Ahlstrand      Mycke vede är det. © foto: Bengt Ahlstrand      Nu ser vi höjden där solen stiger upp vintertid. © foto: Bengt Ahlstrand

Vilken förbättring det blir för våra trädgårdsland och solchanser i vinter!

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 10 April: I dag på morgonen är det vindstilla, så vi kan elda upp skräpgrenar innan vi fortsätter med att såga upp trädet till ved och fina grenar till Stavros djur. Kanske är det ett bra jobb för mig i dag. Fick en smäll av en gren i går så vänsterjabben är lite svullen och öm. Det blåser så det blev ändring i programmet. Stavro kom och hämtade mat till djuren. Stavro frågade om vi har tid att komma ner till farmen på eftermiddagen, för att hjälpa till med att bygga bevattningsanläggning där. Jag röjer vidare i olivlunden och sedan åker vi först ner till Ireon för att handla kedjeolja och en borr samt om möjligt få sågkedjan slipad. Jaha då!! Stängt! Var och handlade socker för hustrun ska sylta fikon. Till Farmen och jobbade med bevattnig och städade vinstockar. God mat på kvällen och sedan trötta men nöjda for vi hem till Pagonda.

Rödhönor, en skygg fågel, som jagas. © foto: Bengt Ahlstrand       Matdags, stör oss inte i maten! © foto: Bengt Ahlstrand       Landen på farmen behöver också bevattningsanläggning. © foto: Bengt Ahlstrand       Knyta upp dojorna för Birgitta är så kul! © foto: Bengt Ahlstrand      Kalkonkycklingar. © foto: Bengt Ahlstrand

Rödhöna, Stör oss inte i maten! Bevattningsarbete på Farmen. Busa med Birgittas skor är kul! Kalkonkyckling.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 11 April: I dag småduggar det. Efter frukosten skall vi ner till Kambos Myli för jobb med bevattning och plocka apelsiner. Det är sommarapelsiner som inte går att spara längre. Allt enligt Stavro, vår läromästare. Plockade en plastback med apelsiner till ägarinnan av apelsinlunden. Hon bor i Vathy och Stavro skall dit i morgon. En stor back med apelsiner har vi med hem. Stavro och jag nöp av toppskottet i bönlandet. Sedan raskt hem för att lasta grenar till djuren. Det var ganska lugnt väder vid tvåtiden, när vi anlände Pagonda. Varför vi eldade grenar och skräp från trädfällningen. Det blev en lång arbetsdag i dag, men mycket uträttat. Vi får satsa på Baren till nästa helg, det har ju blivit en tradition att träffa Lisa och Vasilij på Ostria över en öl och ouzo. Vi åt en god kycklingfilé fylld med ädelost, mums. Löste melodikrysset, då vi inte kunde följa det live i lördags. Lilla laptop fungerar dåligt, allt utom input, tangentbord och mus, går bra. Märkligt! Får försöka lösa det i morgon.

Stavro fräser och Julia planterar. © foto: Bengt Ahlstrand              Birgitta klättrar i apelsinträden. © foto: Bengt Ahlstrand              Dagens skörd av apelsiner. © foto: Bengt Ahlstrand

Stavro fräser och Julia planterar. Birgitta skärdar apelsiner. Dagens skörd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 12 April: I dag skall vi åka in till Vathy för diverse ärenden. IM följer med då hon också har ärende att uträtta. Kyligt och blåsigt i Vathy, så där gäller det att promenera på solsidan, de du Camille! Camille och jag drev en Redovisningsbyrå för en del år sedan och när vi gick på lunch sa jag Vi går på solsidan. Camille som kommer från Libanon har ju inte behövt tänka så, snarare att hålla sig på gatans skuggsida. Vi fick uträttat vad som var plitat på lappen. En snygging med barnvagn log hult och frågade hur jag mådde, och även Birgitta som gick några steg bakom. Vi funderade länge vem det kunde vara. Till sist gick det upp ett Liljeholmens, det var Nikos vår plantgurus fru. Vi åt givetvis en Gyro Pita på torget. Besökte mataffärer på hemvägen. Hämtade min motorsåg i Ireon. På tal om Niko, så kom Niko Bildoktor och lagade Ladan, han har sumpat telefonlappen... men lovade att komma i morgon. Men Niko hojtade Ben redan i dag. Nu är Ladan ok så länge det varar. Med nyladdad skruvdragare och borrar drar vi ner till Farmen för jobb. På kvällen vankades fisk, Bengt åt upp nästan allt. Smugglade över tallriken till frun som käkade så fiskbenen for genom mungiporna! När vi kom hem blev det direkt ner i halmbädden, trötta men nöjda med dagen.

Ulla och Kritons hotell i Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand                Nyhet! Burk och flaskinsamling i Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand

Ulla och Kriton Hotell i Vathy. Burk och flaskinsamling i Vathy.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 13 April: I dag fick vi en lång och trevlig pratstund med Harry P i Falun. Så bilderna i dag är designade för Harrys del. Ett olivträd beskuret för två år sedan och ett hårt beskuret i år. Jag var sedan ner till Kambos Myli och jobbade med bevattningsanläggning. Vi handlade sedan slang till oss och till Farmen. Tankade Ladan innan jag begav mig hem till Pagonda. Birgitta fått hjälpa av IM med getgödsel från en getfarm här i byn. Väl brunnen mer som färdig jord. Vi fräste ner get gödslet i kökslandet och planterade sedan paprika och tomatplantor. Vattnade och även en några apelsinträd fick vatten. Jag kollade en del olivträd och beskar vattenskott. Vid vårt päronträd kunde jag konstatera många kart. Får se till att det blir gödnig och vatten även där. Sigmundsson hörde av sig via Skype telefon. Dem, Röda Korset funderade på ett besök på Rältagården. Skönt att slappa lite på kvällen, jag bjöd på mat och sedan var det dags att fundera på när kan vi lägga oss!!

Beskuret olivträd för två år sedan. © foto: Bengt Ahlstrand                      Hårt nerskuret olivträd. © foto: Bengt Ahlstrand                       Fikoninlägning, Birgittas special. © foto: Bengt Ahlstrand                    Tomat och Paprikaplantor. © foto: Bengt Ahlstrand

Beskuret olivträd för två år sedan och hårt beskuret i år.  Birgitta jobbar med Fikon inläggning. Birgitta jobbade även med trädgårdsland

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 14 April: Nu på morgonen är det vindstilla och mulet. Bra väder för att elda grenar. Men som andra morgnar så klarnar det upp och solen värmer gott. I dag har vi jobbat hemma i våra olivlundar. Kapat upp ved och bränt ris. Vattnat frukträden och en del gröda. Filio och Irini fick apelsiner av oss. Filio har nog något jobb på gång för mig.... blir väl en överraskning. Sågade till en huggkubbe av en grov olivstam, så slipper jag halvligga på marken och klyva ved och yxa till tändved. På kvällen gick Birgitta till en getfarmare, som IM känner. Vi fick tre säckar väl brunnen gödsel. Jag bjöd på en korv och bacon pytt idag. Eldade och löste korsord innan det var dags att sova. DD? den kollar jag i morgon... brukar ju inte gå så bra.

Torsdag 15 April: Som vanligt, ett rätt på DD. men satte mina vinnare/plats så något minskades förlusten. Jag är då åtminstone öm och stel i kroppen i dag. Det har varit rätt intensivt några dagar. Lisa du som gillar snö, kolla här! Efter frukost packade vi Ladan med motorsåg och kaffe för att ta reda på ved och elda ris på ett olivfält som vi jobbat på några år. Lagom mycket denna gång, kvistat ved och burit fram den till farbar väg och eldat ris gick på ett par timmar. På hemvägen for vi in till Terna och Kostas, då vi ännu inte träffat dem sedan de anlänt till Samos. Alltid lika trevligt och dem är glada att se oss. Fika, bönor och blomfrön bjöds vi på. Bönor och blomfrön att ta med hem. Se bild. Vi handlade mat i Ireon och for sedan upp till Pagonda. När siestan var över sågade jag upp resterande ved från olivlunden och vi eldade ris. Vattnade nyplanterade land. Som aftonvard vankades det Crêpes med spenat och bacon fyllning, av egen tillverkning. Sedan kallade bingen på uppmärksamhet.

Färdigjobbat på ett olivfält, ved blev det. © foto: Bengt Ahlstrand         Kostas, Terna och Birgitta ett glatt möte. © foto: Bengt Ahlstrand         Bulgarisk Tulpan. Birgitta fick frön. © foto: Bengt Ahlstrand         Lålolålås avkomma, trivs bra hos Terna och Kostas. © foto: Bengt Ahlstrand         Vi är kompisar vi.... skönt att ha en vän. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta lämpar av sista veden. Hemma hos Terna och Kostas. Tulpan från Bulgarien. Getunge och kompis Katt.   

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 16 April: I dag gratulerar vi Kerstin Ström, Järvsö som fyller 63 år, ät något riktigt gott i kväll. Ha en bra dag Kerstin! Julia och Stavro hälsar och gratulerar. Vi jobbade på Kambos Myli en stund, Stavro mådde inte så bra och Julia var ledsen. Den pigga och trevliga damen som var 90 år och var med på Farmen i Påskas dog i går. Birgitta och jag for ner till havet, på vägen såg vi en Härfågel som jag fotograferade, medan jag knäppte bilder dök en Iller upp på vägen. Härfågels spände ut huvudfjädrar och vingar, detta imponerade tydligen på Illern som inte viste om den skulle anfalla eller fly. Iller skuttade sedan fram mot oss och under bilen. Vi for ner till Baren för att få en öl, Lisa och Vasili med doggen Snoopy dök upp och gjorde oss sällskap. Även Johanna kom. Jag helgade siestan och arbetade inte mellan klockan 14 och 17. Jag fick bassning i går, eller förrgår av Santis man att jag sågade ved medan han sov! Om dem slutade att sitta på tavernan sena kväller så behövde dem inte sova. Jo jag skojar lite, säger som Peter Dalle, "Tänkte inte på det, hej då". När Santis man vaknat körde jag först grästrimmen och sedan jordfräste jag upp resterande kökslandet. Vi åt middagen på altanen, fiskgratäng. "Så ska det låta" avslutade kvällen. Bilder på Härfågel kommer i morgon.

Jamaz, alla vänner runt bordet!. © foto: Birgitta Ahlstrand 

Eleni, damen jag kramar avled i går.

© foto: Birgitta Ahlstrand

Lördag 17 April: I dag gratulerar vi Stavro Kalademitrio 54 år, Pagonda som fyller år, Birgitta och jag kommer till Farmen i kväll. Ha en bra dag Stavro! Stavro kom och kollade landen och slang, fick glada tillrop för väl fräst land. Det blir begravning av Eleni klockan 15, Birgitta får nog gå själv då jag skall köra Filio till hennes Kambos Ireon klockan 14. Pratade med Lasse R via Skype telefon. Det är nu nästan snöfritt i Knutsgårdarna, vi har 26 grader i skuggan. Vi fick bilder av Hans P när han och Harry var upp till Korpholen, nästgårds Knutgårdarna. Birgitta plockar undan alla "vinterkläder". Vilken fin Kambos Filio har nere i Ireon. Massor av vinstockar och fina olivträd. Jag hjälpte Filio med att plantera lök och att vattna. En bekant mekaniker kom från Vathy och hämtade Filios jordfräs, tyvärr senare än avtalad tid så vi missade Elenis begravning. Birgitta, Julia och Stavro var med på begravningen. Vi planterade aubergin innan vi for ner till Farmen. Där jobbade Stavro och jag med bevattning. Problem med luft i ledningen från källan ger dålig fart. Mat och trevlig samvaro avslutade kvällen. Födelsedagsbarnet var på gott humör och berättade dråpliga händelser från sin uppväxt. Sent i säng blev det.

Härfågel och Iller möte. © foto: Bengt Ahlstrand     Illern tvekar att anfalla Hörfågel. © foto: Bengt Ahlstrand

Härfågel och Illermöte. © foto: Bengt Ahlstrand

Korpholen. © foto: Hans Persson     Blåklocka. © foto: Hans Persson     krokus. © foto: Hans Persson

Korpholen med vackra vårblommor. © foto: Hans Persson

Söndag 18 April: I dag gratulerar vi Solveig Solan Hjort 53 år, Leksand som fyller år, Birgitta och jag kan inte komma i kväll. Ha en bra dag Solan! Jag får jobba vidare i landen. Körde jordfräsen i landet där gurkplantor ska planteras i kväll, när det är svalare. Nu har jag petat undan matjorden under naglarna, för vi skall gå på barrunda med Lisa och Vasili, njaa en bar blir det! Det blev bar rundor!!! Ja dem målade om baren i dag, varför vi fick flytta oss för att slippa vara i vägen för målarställningen. Pittoreskt är det minsta man kan säga. Men vi har trevligt och denna söndag fick vi sällskap av Nikolas. Tre timmar rusade i väg och trevligt var det. Hemma så planterade vi gurka och sedan struntade vi i allt arbete och njöt av mat och en DVD film, Flickan som lekte med elden.

Kunder och målare samsas om Ostria. © foto: Bengt Ahlstrand     Inte så lätt när ställningen är högre äen balken. © foto: Bengt Ahlstrand     Det gäller nog att hålla tungan rätt i munnen!!! © foto: Bengt Ahlstrand     Ja visst är Amstel bra att ha!!!! © foto: Bengt Ahlstrand     Ciggarotime! © foto: Bengt Ahlstrand

Ostria förskönas inför turistsäsongen. Men vi kan ändå få en pilsner! © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 19 April: Det är utlovat regn måndag till onsdag, vi hoppas att det blir så, och jorden är så torr. Inte en droppe regn så det blir bevattning för hand. Trimmade av gräset i en trädgård nedanför vår olivlund, nu är det gängbart när dem kommer hit till Pagonda. Ångrar bara att jag mumsade mig under armarna, helt i onödan. Jag doftade en blandning av apelsin och citron, då marken var full av nedfallna frukter. Körde hem ved och planterade mer gurka när jag ändå var på gång med jordbruk. Birgitta bakar bröd. Vi funderar starkt att besöka Emmy och George Spanos på Sinadisi i kväll och smaska Pizza. På kvällen for vi via bensinstationen till Sinadisi och käkade god Pizza. Emmy och George var glada att se oss. Chattade en stund med Åsa om deklarationen. Trötta, mätta och nöjda kröp vi ner i sänghalmen. Med bok och spikmattan.

Massor av myror, hönsen blev gramse när jag klev fram med kameran. © foto: Bengt Ahlstrand

Hönsen gillade myror, blev gramse på mig då jag störde i maten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 20 April: Disigt i dag, hoppas på regn. Efter frukosten körde jag grästrimmer mellan huset och lilla kyrkan. Filio kom med en käpp och vill ha hjälp med ett skaft till sin hacka. IM kom och fikade med Birgitta och erbjöd sig att hacka undan gräset mellan portförrådet och gatan, lämpligt då hon får plats i det smala utrymmet. Det tackar vi för. Jag lagade en god linssoppa som intogs på altanen. Det duggade tio droppar, regnet vill inte komma till oss. Birgitta går på ogräsjakt. Ved från lägre platåer bar vi upp till farbar platå nu på eftermiddagen. Jo det är sant att veden värmer flera gånger! Birgitta bjöd på god mat, korv, potatis och spenatstuvning som var så god. Bra hustru har jag, hon frågade på förmiddagen om det passade med korv till middagen! Ja visst det blir bra! Man ska aldrig tycka att ett matförslag är dåligt. Kvällen avslutade vi med "Mamma Mia", den blir bättre och bättre för var gång.

Onsdag 21 April: Äntligen några droppar regn, någon millimeter bara, men plantorna står med kepan av i grönsakslanden. Det blev grästrimmer i bortre olivlunden, vill ha bort gräset innan det blir torkat av solen. Samtidigt är det lättare att beskära olivträden. Mycket stryk fick kroppen, stenar for som skållade troll runt omkring, några träffade, pungen och insidan av knät gjorde ondast. Siesta till klocka sjutton skall jag ha i dag. Skönt att få bortre olivlunden klar. Stavro kom och hämtade olivgrenar, så att vi kunde städa upp efter alla löv och småkvistar. Birgitta gjorde ett mastodontjobb vi portförrådet, hackade upp alla stora grästuvor. Birgitta ska köpa några fina krukväxter att ställa där. Det blev jobb med grästrimmer ett par timmar till och Birgitta rensade ogräs i löklandet. Birgitta bjöd sedan på en god fisksoppa. Är det någon som vet om IT Komponenter i Leksand har lagt ner? Har skickat e-mail två gånger men ännu inget svar, jävligt irriterande. DD gick bra, men det räcker inte till kvarskatten. Läste om Landstingens löner i Falu Kuriren, dem har nästan lika mycket i månaden som jag har på ett år. Se goda du!!

Torsdag 22 April: I dag gratulerar vi Per Hillerstöm Falun som fyller 56 år, ha en bra dag Per. Efter frukosten var det dags att plocka fram grästrimmer för att slå runt vinstockar. Försökte sedan att köra jordfräs för att bredda landet, men tji fick jag, så hårt i backen att fräsen for omkring som den själv kände för och jag efter som ett plåster. För att rädda de stockar som vi har så gav jag upp. Fräste mellan stockarna där det var hackat tidigare. Birgitta plockade fläderblommor för att fixa god dricka. Vi for sedan på handelsresa, blommor och bastmatta inköptes för att snygga till portförrådets utsida mot gatan. tankarna är att bekläda utsidan med bast och marken med sten, den har samma stuktur som skiffer. Vi hämtade hem ett antal för att starta med. Vi får testa om det blir bra. Vi tänker på dig i dag Harry, och de dina, Birgitta har plockat en fin bukett blommor för att hedra Meta.

Skynda på snart kommer turisterna. © foto: Bengt Ahlstrand                     Blombukett till syster Meta.© foto: Bengt Ahlstrand

Pythagorio hamnpromenad!        En bukett till syster Meta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 23 April: I dag gratulerar vi Hanna Björk på ön Leros, Grekland som fyller 30 år, ha en bra dag Hanna. I dag har vi haft sovmorgon, det var skönt för kropp och själ. Vi jobbade med förskönandet av portförrådet. Vi satt bastväv på utsidan, planterade om blommor i krukor och lade sten, så långt der räckte. Vi får ge oss ut på några stenletardagar till framöver. Posten anlände med ett paket. Paketet var från Åsa och innehöll förutom våra "European health insurance card" Ahlgrens Bilar och Dumle original. Jag är ju den i familjen som äter minst godis, så ni förstår hur det går till. Jag käkade bilar så det stod härliga till och Birgitta har inte öppnat sin. Strategiskt tänkande, jag har slut och hon smaskar bilar!! Tack Åsa, Dumle som är kung, sparar jag till Birgitta smaskat i sig Bilarna och Dumle. Då så ska jag njuta av dem!!!! Vi har vattnat löklanden och kökslanden med tomater och annat gott. Birgitta ska laga en god levergryta till kvällsvarden. På kvällen innan det var dags att inta sängen kollade vi "Luftslott som sprängdes" film baserad på Stieg Larsson böcker. Men dem känner ju alla till, både böcker och filmer.

Portförrådet före © foto: Bengt Ahlstrand     Portförrådet efter uppsnyggning. © foto: Bengt Ahlstrand     Paket från Åsa, det tackar vi för. © foto: Bengt Ahlstrand

Portförrådet före och efter uppsnyggning. Present från Åsa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 24 April: I dag gratulerar vi Eveli Jönsson Falun som fyller 40 år, ha en bra dag Eveli. Vi gratulerar också Anders Sigmundsson Jungfruberget/Falun som fyller 75 år, Birgitta bjuder säkert på något gott. Ha en bra dag Anders. Filio ringde tidigt på porten och vill ha hjälp med sin bil. Julia och Stavro tackade äntligen ja till kaffe. Stavro vill ha ett batteri laddat. Fick tipps om svavlig av vinstockar och potatis, och han viskade "stjäla Birgittas kalsonger" dem var bra att fylla med svavel. Vi har äntligen kommit till ett beslut att vara lediga idag och imorgon. Vi skall turista. Vi åker runt och kollar de olika badplatserna och även ut till Flamingosjön, där var tomt på Flamingos. Jag fotograferade fåglar, blåkråka, andfåglar och försök med Minervauggla som dock han gömma sig. Till sist tärde hungern våra magar. Vi for ut till Kamara och Ulla och Kriton och käkade kalamari, dem är så goda. Vi blev hos dem i flera timmar, tiden bara rusade iväg. Jag fotade bilder på mysig get och på Kriton Taverna. Jag ska lägga upp en webbsida åt dem. På kvällen blev det "Så ska det låta" och dvd "Ocean,s eleven". Birgitta pratade med Kristina och Sigmundsson via Skype telefon. Även Rydéns i Knutsgårdarna.

Söndag 25 April: Vilken dundermiss jag har gjort. Kopierade över alla bilder jag fotograferat de senaste dagarna till en mapp på laptop. Sedan raderade jag kamerakortet, trodde jag. F-n vad sur man blir. Har någon gång läst om ett program som kan återskapa raderade filer, men var!!! Någon som vet? Hans P? Det är mycket nu! Hans P hörde av sig om en cd skiva och Michael N om ett bra program, skall prova det på måndag kväll när allt är lugnt, Vi åker ner till Baren och träffar Lisa och Vasili. Vi har några trevliga timmar med mycket skratt och sköna pikar. Det är kul. Lisa är snäll och omtänksam, vi får låna hennes laptop ett tag. Måste få tag i någon som kan mecka här på Samos, eller om jag skall skicka efter delar från Sverige. "Körslaget" på kvällen och i säng ganska tidigt.

Måndag 26 April: Äntligen måndag och arbetsdag... jag skojar lite. Vi far på inköpsresa till Ireon och Hora för att köpa målarfärg till huset. Inomhus är det vi ska försköna. Tror ni inte att jag glömde en pryl i affären? Jo men visst är det så, jag får åka ner till Ireon igen. Får sällskap i bilen med en dam som också ska till Ireon. Ingen engelska bara grekiska. Det var väl ok, men när jag skulle berättade vilka öar vi besökt före Samos så kom jag bara på två Andros och Poros sen var det "tilt i pallet". När jag parkerar kommer en löpare ut från butiken med min glömda pryl, han bor i Pagonda och skulle ändå ha levererat den till vår port. Det är bra att vara stamkund. Bevattning av grödorna och Birgitta rensade ogräs. Även ogräset mot gatan fick sig en omgång. Lyckades återskapa bilderna på minneskortet i kameran. Fick länk till ett bra program av Micke Nordlund, från en annan del av Köping. Tack än en gång, Micke. Kvällen tillbringade vi på altanen. Jag lyckades locka fram en Kattuggla till träden nedanför.

Tisdag 27 April: Lisas tvillingar Johanna och Nicolas fyller 15 år i dag, vi gratulerar. (Lisa, lite annorlunda) Vår häst Predator Lavec kom tvåa i går på Rättvikstravet, det var kul. I dag är regn utlovat, vi får hoppas på det. Trots regnrisk så svavlade jag vinrankor och vinstockar, även potatisen fick en omgång. Efter lunch skall vi ner till Kambos Myli och plocka apelsiner, det är nog sista rycket med dem. Stavro beskär apelsinträd medan Julia eldar grenar. Birgitta och jag skördar apelsiner till oss alla. Sedan far vi till Terna och Kostas och fikar. Birgitta och jag far sedan till bensinstationen och senare till Ireon för att handla. Hemma så vattnade vi löken som ´Birgitta luckrat och rensat från ogräs. Birgitta bjuder på kvällen panerad fisk, potatispure och stuvad spenat. Gott smakade det. En dvd film "Ocean,s twelve" fick avsluta kvällen.

Julia eldar grenar i apelsinlunden. © foto: Bengt Ahlstrand     Stavro beskär apelsinträden. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt plockar apelsiner. © foto: Birgitta Ahlstrand     Högt uppe, Bengan skakis? © foto: Birgitta Ahlstrand

Arbete i apelsinlunden i Myli. Julia, Stavro, Bengt och Birgitta jobbar på!

© foto: Bengt Ahlstrand © foto: Birgitta Ahlstrand

Onsdag 28 April: "Oria tomata", hörs det från vägen. Sommarens första grönsakshandlare har anlänt. Han har inte så stort utbud ännu. Sommarkänsla även inomhus. Golvmattor åker ut för vädring och rengöring. Sedan får dem vila till hösten kommer. Vi har även fått ordning på arbetsredskap, skruvar och annat. Det blåser kraftigt och i går såg jag första lastbåten som ankrat upp mellan Samos och Turkiet. Birgitta skall köra tvättmaskin i dag då gäller det att hålla i byxorna. Jag luckrade kökslanden och band upp en ny vinstock som växt till sig. Det ser ut att bli bra med druvor i år. IM och Birgitta gick till en vallmoäng för att fotografera prakten. På kvällen vattnade vi kökslanden. Birgitta bjöd på en god Fasolada. Jag deklarerade via nätet. DD gick bra, inga höjdarpengar precis.  Sängen ropade tidigt på uppmärksamhet.

En vacker vallmoäng. © foto: Birgitta Ahlstrand               Det blir bra med druvklasar i år. © foto: Bengt Ahlstrand

        En vacker vallmoäng.         Det blir Mycket vinklasar i år.

 © foto: Birgitta Ahlstrand          © foto: Bengt Ahlstrand

Tordag 29 April: Solig och behaglig morgon. Filio vill ha hjälp med bilen nu på morgonen. I med frukosten, innanför västen och sedan i väg till Samos stad för diverse ärenden. Bland annat är det lag på att alla refillkort i mobiler ska registreras. Passet kopieras och mycket ska registreras bland annat pappans namn. Birgitta har fått ett nytt efternamn på sin far, Ahlstrand. jag berättade att i Sverige får man 10 € när man registrerar sitt refillkort. När mitt kort var färdigregistrerad så sa en av killarna, "Gratulerar, du har precis fått ett stort hus med pool i Pagondas!" Vi tvättade bilen på en bensinstation killen var så noga. Han till och med sprutade på något på däcksidorna. Högtryck och maskintvätt, dörrar rengjordes invändigt alla rutor putsade och torkade bilen med sämskskinn, allt detta till en kostade av 6 €. Vi gick till Georgo Spanos systers taverna i Vathy och åt lunch. Carbonara, öl och vin smakade så bra. Dem kom ihåg oss fast det var två år sedan vi var där. Vi köpte ett förvaringsskåp i Hora för att ha på altanen och härbärgera potatis lök med mera. Bild kommer i morgon. Vattnade blommor och en del kryddor. Kollade på "Landgång" med charmiga German och Ann Lundberg. Kan få en längtan tillbaka till mina tid till sjöss. Hur det än var så fanns det mycket romantik, om ibland kuslig. Minns en sen kväll i medelhavet med månsken, jag stod i aktern och plötsligt dök det upp en ubåt akter om tvärs. Lite skrämmande var det. Trötta, men nöjda med dagen intar vi kojen.

Fredag 30 April: I dag gratulerar vi Marie Segerström Sågmyra som fyller 43 år, ha en bra dag Marie. Ät något gott i kväll! Mitt i "skördearbetet" försvann strömmen! Dagen startar med andra ord i "mörker". Vi plockar ut allt i köket, hustrun har beställt målning! Ben fick uppdraget att utföra arbetet. Hustrun står för rengöring då jag saknar Hygienteknisk utbildning. Vilket jobb det är, svårt att få det jämt utstruket, det beror säkert på underlaget. Ljust och fint blev det ändå. På kvällen käkade vi och sen var det att sova, i sängen för en del och framför laptop någon. Säger inte vem, mer än att det var en han.

Lördag 1 Maj: Kalo mina! Det är mycket nu med målning och sedan farmen för Fiesta, man firar 1 maj här i Grekland. Vi startade dagen med att måla köket en andra gång. Filio vill ha hjälp med att beskära citronträd. Fram med lilla sågen och upp i trädet. Sedan gäller det att språkligt förstå vad Filio har för önskemål. Det är ingen dans på rosor att kliva omkring i ett tätt citronträd, många sylvassa taggar även där. Stavro kom lämpligt förbi, med Lea och Nasso från Pythagorio, så jag blev av med citrongrenarna med en gång. Tvätta bort målarfärgen och badda de blodiga armarna, efter citronträds besök. På vägen till Farmen såg vi en Landsköldpadda. Den måste räddas. På Farmen väntade Julias goda mat. Vi fick några trevliga timmar innan vi återvände till huset och fortsatte med köket. Trötta men nöjda så kallade sängen tidigt även i kväll.

Landsköldpadda på väg! © foto: Bengt Ahlstrand     Projekt rädda Sköldpadda. © foto: Birgitta Ahlstrand        Räddad Landsköldpadda. © foto: Birgitta Ahlstrand     Julia, Stavro, Birgitta, Lea och Nasso Fiestamat. © foto: Bengt Ahlstrand

Operation rädda Landsköldpadda. Fiesta på Farmen med Julias goda mat.

© foto: Bengt Ahlstrand       © foto: Birgitta Ahlstrand          © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 2 Maj: Konstigt att kroppen återhämtar sig så fort. Tröttheten från igår var som bortblåst!!! Jag svavlade tomatplantor. Birgitta städade färdigt kökslådorna. Vid middagstiden for vi ner till baren för att träffa Lisa och Vasili. Några trevlig timmar förflöt i deras sällskap. tack för det. I Ireon köpte vi glass hos Karin Pool. Klappade på Karins hund. Till flygplatsen för att möta Nilla och Perry. På flygplatsen träffade vi Kostas från Friendly, det var så att Nilla och Perry hyrt bil hos honom. Vattnar kökslanden och Birgitta lagar köttbullar med potatismos, smaskens. På kvällen blev det tv och radio sedan ner i bingen.

Måndag 3 Maj: I dag gratulerar vi Lars-Åke Lundqvist som fyller 67 år, ha en bra dag Lars-Åke, Annika bjuder säkert på något gott i kväll. Stora sotardagen, rökrören skall ut och rengöras eller förnyas. Vi ska måla rummet härnäst och då får vi röja undan rören. Annars är det lugnt och skönt. Vi läser och sitter i skuggan och njuter. I kväll ska vi till Farmen med Nilla och Perry. En trevlig kväll i glatt sällskap och god Meze, som Julia och Birgitta fixade till. Trötta och nöjda for vi hem. Fick en recovery skiva av Perry som IT killen på Hästens fixat. Vi fick även The Wedding Chocolate från familjen Eklund. Det tackar vi för.

Tisdag 4 Maj: Vad händer? Ingen webbsida uppdaterad! Nej men det är mycket nu. Högsommar och grönsakerna kräver så mycket omtanke. Vi har varit i Samos stad med våra vänner Lisa och Vasili. Även Johanna var med, hon har äntligen fått tid hos "farbror doktor", men va då? Dem strejkar! Minns när jag jobbade på Databolin, det var fest på Djurgården med brännboll. Birgitta snubblade och pajade en stortå och sjukhusen strejkade. Birgitta lider nog fortfarande av den skadan. Vi for runt med Snoopy, han ska till veterinären för spruta. Sedan gjorde vi affärsgatan. Jag som har namnsdag fick en flottyrkokare. von Lidl gnuggade händerna när vi gick in i affären. Vi har haft problem med stopp i vattenkällan..... trodde jag! Det var så att jag trampade på en vattenkran för bevattning av träd och där var det blött vill jag lova. Så nu fick potatisen sin beskärda del av vatten. På kvällen invigde vi frityrkokaren. Kalamari och pommes frites. Det var super.

Snoopy på väg till veterinären, med sin fans. © foto: Bengt Ahlstrand     Rädd jag, Ingalunda men matte!!! © foto: Bengt Ahlstrand     Vadå! Plasthundar har väl lika rättigheter till vård. © foto: Bengt Ahlstrand

Snoopy med fans. Jag rädd, ingalunda, men matte! Vadå! Plasthundar har väl lika rättigheter till vård.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 5 Maj: Birgitta studerade bruksanvisningen till vår nya flottyrkokare, som olivbonde blev jag ledsen i ögat. Man ska inte använda olivolja i den! Så det blir att köpa majsolja, ett tipps från Lisa. Nu äntligen är potatisen kupad, blomknoppar på gång. Men fy fan vad det luktade kattskit, traktens alla katter har tydligen våra land till avträde. Birgitta försökte boka billiga flygbiljetter till Sverige i september med Norwegian, spriset var bra trodde vi, det kostade extra för allt. För att ha bagage, för att boka plats och för att betala med kortet. Då avbröt vi bokningen. Filio vill att vi snyggar till taket och muren vid kyrka. Det blev tre plastsäckar gamla löv och ogräs. Snyggt blev det. Vattnade kökslanden och plockade upp den första vitlöken. Dem kan nog växa ett tag till. Mat på altanen och där blev vi sittande till sovdags. DD? Usch då.

Så fin blev hamnpromenaden i Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Snart är första etappen av hamnpromenaden färdig. © foto: Bengt Ahlstrand     I väntan på färjan till öarna. © foto: Bengt Ahlstrand     Färjan till öarna anländer Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrandj

Första etappen av hamnrenovering är nästan färdig. I väntan på färjan.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 6 Maj: Lite smådisigt nu på morgonen, tjugofem grader och nästan vidstilla. Jag körde grästrimmer och jobbade med en bevattning till rosor utmed vägen. Hämtade cement och annat till Perry som tillsammans med Fotis jobbar på huset. IM och Birgitta promenerade några timmar. Terna och Kostas bjuder oss på middag på lördag, det ska bli trevligt. Levergryta serverade vi i dag, så gott. Tidigt i sängen, var budskapet från kroppen....

Fredag 7 Maj: Ännu en vacker morgon att vakna till. Fotis kom och lånade stegen. Efter frukost körde Birgitta tvättmaskinen... två gånger. Det märks att det är sommar och varmt, man måste byta kläder oftare. Filio vill ha hjälp med bilen. Dagen ägnade vi åt ogräsrensning i köksträdgården. Nilla och Perry kom på en välbehövlig rast. Vi fikade och pratade en stund. Jag fick vara en tolk mellan Fotis och Perry. Problemet löste sig. Vi sopade vägen ner till porten. En biltur ner till civiliserade trakter, Pythagorio, där var det många turister det är bra. Vi fixade några fotografier till Kostas, Stavro och Filio. Nilla och Perry har fixade fotoramar från Clas i sjön. På kvällen lagade Birgitta en god köttfärssås med spagetti, den avnjöt vi på altanen trots att det kändes lite kyligt ute. Vi försökte kolla svenska tv program men det gick inte så bra, buffrade hela tiden. Akupressur tjejerna, Berit, Kerstin och Kristina ringde via Skype telefon och Birgitta skrattade gott tillsammans med dem.

Lördag 8 Maj: I dag gratulerar vi Inga-Maj Östlund Pagonda Samos som fyller 58 år, ha en bra dag Inga-Maj. Lite svalare nu på morgonen, strax över 15 grader. Nackdelen med att äta på altanen är att jag fått några myggbett som kliar. Vi får plocka fram myggmedlet. Melodikryss Klubben Pagonda, MKP samlades för att lyssna, gnida hakor, klia hår och fylla i svar under glada tillrop från familjen Nordlund i en annan del av Köping via SMS. Vi fick det att gå ihop till slut. Perry målar vidare, trots elaka pikar var det snyggt. Jag traskade ut i grönsakslandet med vattenslang. Vi fick e-mail från Berith och Tommy i Källby. Dem kommer snart ner med en tub Kaviar. Även Lena och Per Hillerström kommer, dem har med fotoramar från Clas i Sjön. Knäppt att släpa ner ramar! Nej ingalunda. På Clas i Sjön kostar en ram 35 kronor motsvarande ram här, som jag sett kostar 120 kronor. Men vinet är billigare!!!!!! Birgitta är på födelsedagskalas och jag pratar med Bosse K i Thailand via Skype telefon. Vi far ner till Terna och Kostas för att äta och umgås. Där var även Stamatis (som vi kallar Brasil Jack) och Nikos från Pagonda. Nikos var en äldre gentleman som vi inte träffat tidigare. Det var trevligt och Ternas goda mat går ju inte av för hackor. Medan vi njöt av maten kom SAS planet med första svenska turisterna "seglande" över våra huvuden. Terna och Kostas bor nära flygplatsen. På kvällen försökte vi se på några teve program. Trädgårdsfredag, Landgång gick bra. Så ska det låta lät inte så bra, buffrade hela tiden så vi hoppade i bingen för skönhetssömn!

MKP tankesmedja i arbete. © foto: Bengt Ahlstrand     Kostas, Nikos, Stamati, Bigitta och Ternas arm. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Terna myser. © foto: Bengt Ahlstrand

MKP i arbete. Kosta, Niko, Stamati, Birgitta och Terna.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 9 Maj: Nu är det stor målardag även hos oss. Rummet ska tömmas, nåja plocka undan lite. Sedan ska det vitmålas. Röja och plocka undan kostade hela förmiddagen, då vi vände och vred på allt i undran om det ska kastas eller sparas. Det är jobbigt att springa, nåja sakta ta sig upp och ned från stegen, det är ju högt i tak här. Snyggt blev det. Tack Harry för att du ringde via Skype telefon, då fick vi en paus. Jag tog laptop och gick runt i huset och i köksträdgården på en guide tur, Harry fick se via webbcam. På kvällen, det tog tid att måla, åt vi friterad kycklinglår med potatis. Somnade framför laptop så hustrun väckte mig: Gå och lägg dig och sov!!!! Det är jobbigt att jobba!

Måndag 10 Maj: I dag gratulerar vi Hans Persson Borlänge som fyller 49 år, ha en bra dag Hans. Nu kommer vår grönsakshandlare med tomater, men dem smakar inte så gott. Solmogna frilandstomater är bäst. Vi satte ner bambustavar som stöd och band upp våra tomater. Vi är nu lite sugna på att fixa ett jordgubbsland, vi får startar med de plantor vi fick av  Nilla och Perry. På eftermiddagen bjöd Nilla och Perry oss på mat. Det blev Taverna Kriton i Kamara. Vi tycker alla om Ulla och Kriton och deras mat. Vi åt fläskkotlett med stekt potatis. Mycket skratt och en del allvar blev det. Tack Nilla och Perry för mat och trevligt sällskap. Hem och vattna kökslanden och blommor innan mörkret lägra sig över Pagonda.

Så fint blev rummet efter målning och ommöblering. © foto: Bengt Ahlstrand     Så fint blev Köket efter målning och ommöblering. © foto: Bengt Ahlstrand 

Så fint blev rummet och köket efter målning och ommöblering.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 11 Maj: I dag gratulerar vi Bibbi Riddersporre Gagnefs Gråda som fyller 87 år, ha en skön dag Bibbi. Djura Vävstugan gänget kommer säkert och fikar. Vi kommer i september och kramar dig. Jag sitter och njuter av vacker soluppgång och 19,3 grader. Klockan är fem i sex. I IDG nyheter i dag läser jag om en attack mot Windows. Jag fick e-mail i förra veckan om uppdatering, men det kändes inte riktigt så jag raderade. Följande text kommer från IDG online.

En ny nätfiskeattack som riktar sig mot Windows-användare har börjat spridas på internet. Attacken kommer i formen av ett e-postmeddelande som utger sig komma från Microsoft och innehåller en länk till ett program som mottagaren uppmanas ladda ned.

Programmet säga vara ett verktyg som kontrollerar om användaren dator är kompatibel med Windows 7. Attacken upptäcktes i söndags av säkerhetsföretaget Bitdefender och har än så länge inte spritts i någon större skala. Enligt Bitdefender sprider sig trojanen med en hastighet av tre smittade datorer i timmen.

Innehållet i det fejkade e-postmeddelandet är kopierad från Microsoft och ser precis ut som Microsofts eget program, Windows 7 Upgrade Advisor.

Användare som installerar programmet får sin dator smittad med en trojan som heter Trojan.Generic.3783603. väl installerad så kan upphovsmannen till attacken få full kontroll till offrets dator.

Användare bör se upp med e-postmeddelanden som ser ut att komma från Microsoft och har följande text:

"This software scans your PC for potential issues with your hardware, devices, and installed programs, and recommends what to do before you upgrade."

Så skönt att jag tvekade. Vi har varit på affärsrunda! Inga namnsdagspresenter men ändå en del nyttigheter. Vi kollade pris på Friendly och Internet på hotellet åt PH, som kommer om en vecka. Birgitta klipper Kostas och jag hjälper han med ett tungt skåp som ska flyttas, jag föreslår rör att transportera skåpet med. Arkimedes! utropar Kostas. Solan, jag har badat i dag! Så även hustrun. Då det var tomt på stranden så "tvingades jag inte att vakta kläder". Det måste ha varit kallt för när hjärtat varvat ner och andningen satt i gång så hörde jag hustrun erkänna att det är kallt. På förmiddagen sådde vi rädisor, på kvällen bar myrorna i väg frön. Jag vattnade landet för att rädda åtminstone några rädisor. Vi får sluta att bredså. Jag drog slang till baksidan av huset för att Birgitta ska få det lättare att vattna rosor och blommor utmed vägen. Kokt korv och potatis vankades till kvällsvard, gott tyckte jag, snabbt tyckte hustrun.

     Birgitta ger Kostas en "Benfrisyr". © foto: Bengt Ahlstrand     Terna ger en stödjande hand! © foto: Bengt Ahlstrand

Morgonrodnad.  Birgitta klipper en "benfrisyr", Terna ger en stödjande hand!

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 12 Maj: Det är hett ute i dag. Läste på Svt.se att ett nytt askmoln var på väg mot Sverige. Nu får vi hoppas att detta inte hindrar flygen hit till Samos. IM vill ha Birgitta som "livvakt" när hon klöser upp på en stege för att fixa något. Bra tänkt. Jag hjälpte Filio med hennes pickupp. Sedan var det städdags av sovrummet. Min hustru är en klok kvinna... jag behövde inte måla sovrummet i år. Tvättmaskinen går för fullt. Gardiner, lakan skall tvättas torkas och återanvändas. Duntäcken läggs i malpåse. Det är stor städnig på gång allt skall ut, väggar och tak ska damsugas. Pust! IM och hustrun åker ner för att bada. Varmare än i går kvittrar Bitgitta, fan tror det. På kvällen jobbar vi med bevattning av potatisen, lägger slang för att kolla om vattentrycket räcker till. Verkar inte så men bevattningen får gå i natt. En stund på altanen innan det är läggdags.

Torsdag 13 Maj: Inte mycket till bevattning, det är för dåligt tryck från vattentanken som står på samma våning. För att rädda Birgittas blomsterhörna, band vi i hop några bambustänger som stöd, så vinrankor inte slingra sig in bland blommor och buskar. Stavro kom förbi och vi kollade bevattning och vad som behövs göras. Filio kom också upp till huset. Filio vill att jag ska köra grästrimmer på hennes Kambos Ireon. Rensade ogräs och beskar vinstockar, dem ränner iväg. Vattnade kökslanden på eftermiddagen, det är molnigt och vi kände någon droppe regn. I natt får vi prova igen med potatisen. Försökte kolla Så ska det låta, ingen lycka denna gång.

Fredag 14 Maj: I förrgår fyllde vår postmästare Niko år, vi gratulerar i efterskott. Efter frukost så begav sig grästrimmern och jag upp i närmaste olivlunden för att snygga till. Varmt var det, svetten lackade!! Men vem klagar. Äntligen blev klockan 14.00 så jag fick sluta väsnas med trimmern. En av våra grannar tyckte att jag väsnades med motorsågen på siestatid. Vaskade av mig och sedan gick vi ned till begravningskyrkan med blommor till Meta, Stamatis och Dino. Vi tände ljus för nära och kära. När jag tankar bil och köper oljeblandad bensin så säger mack ägaren, "Glöm nu inte bensindunken som du gjort tidigare". Bra att det blir fler som håller ordning på Ahlstrand. Filio vill ha hjälp med att skörda citroner. Vis av föregående skada så blev det långärmat. Vad gör jag, jo jag fattar tag om en gren och får taggen rakt in i tummen. Blodvite uppstod, men ingen medömkan från Filio!!! Vattnar gör både jag och hustrun, jag potatis och Birgitta blommor. Nilla frågar om vi vill vara med ner till torget för att äta. Synd nog så har vi dragit i gång grillen och Birgitta marinerat Brisola. Gott var det och friterad potatis därtill, smaskens. I dag kunde vi se både förra veckan Så ska det låta och dagens avsnitt. Ja dansbandsfolk är som dom är!! Bra att han fattade att det inte passade med dragspelet till Nannes tolkning av Björn Skifs, Håll mitt hjärta. I dag för ett år sedan var vi i Sverige för att begrava Meta, Birgitta syster. Meta ville ha just denna låt och då var det svårt att hålla tårarna borta.

Lördag 15 Maj: Mulet och några droppar regn föll i natt. Skönt med en vilodag från sol. Lagom till Melodikrysset samlades Melodikryss Klubben Pagonda, MKP för att gnugga geniknölarna. I dag lämnar halva MKP gänget Samos, Nilla och Perry har jobbat hårt med huset. Det kom några droppar regn under dagen. Skön vilodag på altanen. Vi försökte boka flyg hem i september till Tiogänget träff. Bra med säkerhet vid kortköp över Internet, ibland allt för bra vi lyckades inte få till rätta koder. En bokning är klar med Apollo tillbaka till Samos, men inte betald. Vi väntar på svar via e-mail hur vi ska göra. Det känns alltid tomt när några bekanta åker hem, som Nilla och Perry. På kvällen på altan käkade vi grus..... det tarvas säkert en förklaring. Medan vi sitter och äter går det en liten tromb förbi och drar upp en massa sand som hamnar på oss och i käket. Det var en liten snabb en, vi han knappt fatta från det var över. Sängen känns skön, trött.

Söndag 16 Maj: Disigt nu på morgonen. Birgitta kör tvättmaskin. När Birgitta hängt tvätt kom hon ner med två kolokithia (Zucchini) och en gurka. Det är första skörd från vårsådd, gissa om gurkan smakade mums. Vi gick en promenad bort till vattenkällan för att smaka på Mousmoula, vi tror att den mognar snabbare borta i dalen där det är varmare tidigare på våren. Mer jobb i trädgården, band upp plantor, luckrade och pratade vänligt med dem. Vi har ordnat en liten plats invid ett apelsinträd med parasoll och stolar. Skönt att sitta och kolla ut över nejden. När Birgitta var på väg upp så skrämde hon en orm som låg i solgasset. Undrar föresten om inte indiantjutet, som skallade mellan bergen skrämde ormen mest. Birgitta pratar med Kristina L i Djurås via Skype telefon. Kallt är det i Djurås i alla fall. På kvällen spolade vi av oss damm och annat löst! Vi for ner till Ireon för att äta på Venetia, jätte gott! När vi skulle gå mötte vi Karin Pool och hennes föräldrar. Vi fick en pratstund med dem. Sedan fort hem då vi inte får vara uppe så länge!!

Vår uteplats i sommar! © foto: Bengt Ahlstrand     Skriet i olivlunden? © foto: Bengt Ahlstrand     Vårt nya husdjur? Lite skygg bara. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår nya uteplats. "Skriet" inte av Edvard Munk. Vårt nya husdjur!

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 17 Maj: Fest i Oslo i dag! Norges nationaldag. Vårat nya husdjur ormen Omar lyser med sin frånvaro. Kanske Omar tyckte vi var bråkiga och nyfikna. Nu är det varmt och skönt igen. Några lätta moln i övrigt klar himmel. I dag ska vi jobba med vår bevattningsanläggning och jag ska fortsätta köra grästrimmer. Så blev det inte. Ingen grästrimmer, men i morgon ska jag till Filios Kambos Ireon för att slå gräs. Vi lade ut nya huvudslangen som ska gå mellan vattenkällan och våra odlingar. Vattnade alla kökslanden. Jag har ägnat några timmar åt vinstockarna. Dem ska skötas om som små barn. Angående barn var det full krig mellan en trebarns mor och granne. Jag förstår grannen. Varje dag leker barnen på altanen, dem verkar aldrig att gå ut någonstans. Medan jag vattnade så hörde jag barnen leka. Illtjut, som skulle hedra en flicka, lyckades grabbarna åstadkomma. Vi hör det och grannen hör det bättre och klagade troligen. Mamman var som en tigrinna, fan vilket bråk det var. Men jag förstår grannarna. Kvällsmaten serverades på altanen, det var småkyligt. Sedan kallade halmbolstret.

Tisdag 18 Maj: Filio vill ha hjälp med att slå gräs på sin Kambos Ireon. Vi lastar hennes pickupp med diverse redskap. Vi jobbar några timmar hos Filio, sedan öppnar sig himmelens alla portar och regnet öser ned och åskan mullrar och blixten står som spön i backen. Men va bra! Vi hann med det mesta innan vi var tvungna att fly inomhus. Vi avvaktade regnet en stund, vi beslutade sedan att åka hem till Pagonda. Jag fick en kasse med citroner med hem till hustrun. Hemma klippte Birgitta några rosor till Stamatis grav och gav till Filio. Filio bli så ledsen av och till, saknar sin mysgubbe. När jag kom hem som en blöt frusen hund, längtade jag till ångbastubad i Häradsbygden. Birgitta och jag jobbade en stund i vår köksträdgård när regnet slutat. Vi stöttade gurkplantor och rensade ogräs. Det har känts kall nu på kvällen, det är bara 21,7 grader och vi fryser det är märkligt. Birgitta bakar matbröd, greklimpa. Jag fick Fava till middag i dag, vintermat men i dag passade det utmärkt. Trötta så gick till sängs för att vara pigga i morgon då det "dyker ner" bekanta från Sverige.

Onsdag 19 Maj: Fint väder väntar våra vänner från Sverige som landar vid middagstiden. Dem är försenade vid start från Arlanda kollade på Flygradar. IM kom förbi med en hink mursand som vi får att fylla parasollfoten med. Jag kunde följa planet till Budapest trakten. Vi for ner till flygplatsen, på vägen träffade vi Terna och Kostas dem vill att vi kommer och hämtar ägg, deras höns har vårkänslor.... om nu höns har det. Glada svenskar kom ut i ankomsthallen. Vi skjutsade Lena och Per till deras hotell och Kristina L for med buss. Vi åkte sedan in till Lisa och Vasili, det blev Baren och några timmars umgänge. På hemvägen besökte vi Anita och Sven som kom till Samos förra veckan. Trevligt att lära känna dem. På hemvägen Vi var hos Terna och Kostas, dem har hönsägg åt oss. Terna bjöd på Loukomades. Vi for sedan via Ireon för att handla. Birgitta bjöd på en härlig kycklinggryta. Kristina L ringde, hon och Birgitta skall bada i morgon. På kvällen, inte ofta vi gå ut så sent, kom Julia och Stavro och bjöd med oss till Jannis Fisktaverna, Ireon. Vi firade Julia och Stavros bröllopsdag, vi åt så god Kalamari. Senare kom Vasili från byggvaruhuset och anslöt till oss. Det blev en trevlig kväll, synd att musiken var på så hög volym jag hör ju glest ändå. Hem och snabbt i säng innan vi somnar!!! Men vilken dag vi haft många trevliga vänner.

Lena och Per landar på Samos. Kristina L fick vänta länge på sin väska. © foto: Bengt Ahlstrand     Repor i lacken? Jo men visst men jag är så trött. © foto: Bengt Ahlstrand

Kristina L, Lena R och Per H anländer Samos. Trött katt.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 20 Maj: En fin morgon! I går fick vi e-mail från Nicke H, han har bokat rum åt oss i Tiogänget vid Örebro träffen i september. Bravo Nicke vår reseledare. Julia kom och fick Mousmoula och vi fick ägg och grönsaker. Birgitta for sedan ner till Kristina i Pythagorio för bad och umgänge. Lite bökigt med mötesplats, efter någon timma hittade de varandra. Kristina saknade mobil. Jag har pysslat med att trimma gräs och forsla hem ved från våra olivlundar. Så dagen gick lite semester lite arbete. Det var även några vinstockar som blev ompysslade. Chattade med Sylvia B i Västannor. Birgitta käkade med Kristina och jag åt en sen lunch så ingen var hungrig på kvällen. Ett glas vin på altanen fick avsluta kvällen.

Fredag 21 Maj: Köpte olivtvål av vår ambulerande olivoljeinköpare. Birgitta åker ner till Pythagorio för att bada tillsammans med Kristina L. Jag njuter, nytt regn i dag. Turisterna njuter säkert inte men det fint på måndag och tisdag. Det blev en skön slappardag. Birgitta for ner till Pythagorio för att hämta upp Kristina L. Dem gick nog en barrunda eller annat för det gick några timmar innan dem anlände Pagonda. Det regnar mer nu med åska och blixtar. Maria V kom upp och busade med damerna, Maria var verkligen på bushumör, undrar om hon tullat på slånbärsdrickan??? Birgitta bjöd på en härlig Kycklingryta med bacon, lingon och krema. Lingonen har plockats och rensas av Kerstin S i Järvsö. Vi pratade med Sören F via Skype telefon. Vi fick en trevlig kväll med åska, blixt och många skratt. Birgitta skjutsade ner Kristina L till hotellet i Pythagorio.

Birgitta och Kristina L. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och Kristina L.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 22 Maj: Nu skall vi turista med Lena R och PH. Efter en god frukost for vi och hämtade lena och Per. Vi fick en skön dag trots regn av och till. I Kokari bjöd PH på öl och kaffe. Vi satt vid havet och lyssnade till vågbruset och njöt. Uppe i Platanos bjöd dem på lunch. På Lion var det fullt med turister så vi slank in på tavernan mitt emot. Det var gott käk där med. Damerna shoppade loss i keramik och klädesbutiker, god kvalitet och billigt hördes från baksätet. Vi for upp till Stavros Kloster, där drack Lena och PH källvatten, om man dricker vattnet kommer man tillbaka till Samos. Vi avslutade en trevlig dag hos oss i Pagonda med meze och visning av domänerna.... Vi tackar för Vikabröd, Zoega och Gustavskorv som Lena och Per gav oss. Birgitta chattade med Åsa. Sent i säng och nöjda med dagen.

Vy från Kokari. © foto: Bengt Ahlstrand         I väntan på mat i Platanos. © foto: Bengt Ahlstrand         Livets vatten, Stavros kloster. © foto: Bengt Ahlstrand  

Vy från Kokari. I väntan på mat i Platanos. PH och Lena dricker vatten Stavros kloster.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 23 Maj: Det ser ut som om det kan bli en fin dag, trots prognos om regn. Pyssel och en god frukost på morgonen och sen borsts pliggen . IM kom förbi en stund. Vi for sedan ner till Pythagorio för att träffa Lisa och Vasili. Det är trevligt att Johanna vill vara med oss på baren. I dag var även Kristina L med och sippade på något gott. Omeletten som Stefano fixade var utmärkt god. Birgitta, Kristina och jag tutade i väg till Sinadisi för att äta. Det blev Pizza. Damerna hojtade baaaad! Då var det att skjutsa dem till stranden, själv for jag en bit bort vid någon vassrugga där jag spanade fågel. Till Ireon för att bunkra livets nödtorft, Amstel. Vi försökte kolla på svensk teve, Trädgårdsfredag men det hackade så vi gav upp. Nu blir det kojen, vi har nattsuddat flera dagar nu vilket inte är så lämpligt för Tant och Farbror!!!!

Nu är vitlöken mogen för skörd. © foto: Bengt Ahlstrand

Nu är vitlöken mogen för skörd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 24 Maj: Denna morgon vaknade vi tidigt trots att dem spelade musik på torget till klockan två i natt. Vi femtiden kollade vi "Trädgårdsfredag", "Så ska det låta" och "Landgång". Efter halva "Landgång" var det buffring på gång. Vi får se om det programmet. Frukost på altan var behaglig i dag, värme och sol. Ringde PH och bestämde att vi skulle träffas på Ostria vid sextiden i kväll och häva en bägare. Jag skjutsade hustrun ner till Pythagorio och frisörskan Stavrulla. Hon ska bli fin i håret så att hon inte skrämmer kvällens bargäster!!! Medan Birgitta friserades och sedan badade och solade med Kristina L, slet jag i mitt anletes svett i olivlunden, bar och körde hem ved. Vid sextiden drog jag ner till Osteria bar där vi ska träffa Lena R och PH. Trevligt var att även Lisa och Vasili kom till Osteria. Vi njöt, pratade och skrattade i fem timmar!!! Då trivs man väl när tiden rinner i väg. Anita och Sven kom förbi men var på väg att äta och kunde inte ansluta till oss. Väl hemma försökte vi åter titta på "Landgång" med klent resultat. Det blev sängen och trots musiken från torget, dem fira siesta även i dag, så somnade vi gott.

Tisdag 25 Maj: Vaknade utsövd och pigg. Efter frukost for Birgitta till Pythagorio för att bada tillsammans med Kristina L. Jag skall kapa och forsla hem resterande ved i olivlunden här hemma. Lagom till siestan, klockan två var jag klar med att köra motorsågen. Någon timma senare var all ved från våra olivlundar här i Pagonda hemforslad. Birgitta kom hem från bad och solsemestern nere i Pythagorio vid pass aderton tiden. Tack Kristna L för korvar. Dessa korvar var stommen till en god middag. Lite slappa på altanen innan det var dags att krypa ner i snarkofagern.

Onsdag 26 Maj: I dag gratulerar vi två jubilarer, Gösta Falk Halmstad/Falkenberg som fyller 87 år och Mikael Segerström Sågmyra som fyller 21 år. Ha nu en riktigt bra dag Gösta och Mikael. Förmiddagen går i väntans tider. Vi kollade flyget från Arlanda som ska hämta hem Kristina, Lena och PH. Nu drar vi ner för att hämta Lena och PH som inte har transfer till flygplatsen. Birgitta hann säga adjö till Kristina innan hon gick i till gaten. På hemvägen for vi till Terna och Kostas som fick citroner av oss. Kostas håller på att bygga ut ett sommarhus. Hemma satt vi på altanen när planet lyfte. Senar såg vi på Flygradar när dem landade på Arlanda. På kvällen grillade vi Brisola och till det en alldeles utmärkt god potatisgratäng, som Birgitta lagade. Det blev några sköna timmar på altanen bland myggen. DD gick åt skogen, en riktig skräll i DD2.

Torsdag 27 Maj: Skön morgon i dag. Efter frukost hackade vi upp vitlöken. Det är blött i jorden ännu efter det myckna regnandet. Då slipper vi vattna på några dagar. Birgitta pratade med Kristina L via Skype telefon. IM kom med en korg full med slipsar som hon vill ha knutna, till vad vet jag inte. Mycket knytande blev det. Kvalitén på slipsarna var väl inte det bästa, så svårknutet var det. Jag minns när jag körde buss åt Margot och Erik Rapp till Lettland, Resekne. Inne i ett varuhuset fanns bara de gula emaljerade kärlen som vi brukade på 40-50 talet, pottor var vanligt och det blev fina rosor på kärlen när man kastade en stenkula för hårt. Där hittade jag trevliga slipsar, hur billigt som helst. Jag fick inte använda slipsarna för hustrun och jag förstår varför när jag såg dem i vår miljö. Men i det trista tråkiga varuhuset, med få varor, såg dem fina ut. Birgitta och IM är nere vid havet och badar, själv luckrar och rensar jag ogräs i kökslanden. Birgitta bjuder en alldelas underbar böngryta, vintemat! Nja jag ha glesbygdskavajen på så det är helt ok. Så gott. Tidig sängång i dag, trötta och nöjda knallar vi in i sängkammaren.

Fredag 28 Maj: Sol från en klarblå himmel. Sjörök nere vid havet, det blir säkert en varm dag. Vi skall åka ner till Terna och Kostas nu på morgonen. Kostas har erbjudet sig att gjuta en tyngd till vår parasoll. Det fungerar inte med vatten eller sand i den plastlådan vi köpte. Det framgick att Kosta fyllde år i dag och dem vill att vi äter middag. Vi var och badade, jag petade undan isflaken, ja det kändes så och doppade mig. Hustrun frustade och sa att det är skönt. Hm. Sedan bar det av till Vasili och hans byggföretag i Ireon för att inhandla ett rör som ska gjutas in i betongsockel. Kostas har telefonerat till dem vad jag ska ha. Vi hittade inget lämpligt. Kostas vet vad som krävs och ringde upp Vasili igen. Ja, ja, det blir säkert bra till slut. Terna bjöd på en förträfflig kyckling och Birgitta jobbade som Salata lady. Mätta och belåtna for vi hem för siesta. Det är så varmt och skönt nu. Vi sov en stund och på kvällen planterade vi rödbetsplantor vi fått av Terna. Även ägg skickade hon med hem.

En liten kompis, fast hustrun tycker inte det. © foto: Bengt Ahlstrand

En liten kompis, fast hustrun tycker inte det.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta jobbar som Salata lady. © foto: Bengt Ahlstrand                    Födelsebarnet Kosta bär fram maten. © foto: Bengt Ahlstrand                    Glada miner och trevligt när vi träffas. © foto: Bengt Ahlstrand

Födelsedagsfest för Kostas. Birgitta fixar sallad, Kostas serverar. Terna, Birgitta och Kostas skålar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 Maj: I dag gratulerar vi Vasili Kamitsi Pythagorio som fyller år, vi ses i kväll. Svårt att sova, vaknar redan vid fyra tiden på morgonen. Troligen värmen som gör mig pigg eller för tidigt i sängen dagen före. En slappardag och väntan på kvällens begivenhet, fest för Vasili på Osteria. Då vi inte löste förra veckans melodikryss blev det dubbelt i dag. Efter en del pyssel så åker vi ner till Pythagorio och Osteria för att fira Vasili. Busken, en Caprifoliaceoe lämnade vi hemma hos Vasili. Birgitta och jag behövde något innanför västen så vi gick till tavernan som en holländska äger, Platan. Hon serverar god mat och har en trevlig personal. Mätta och nöjda gick vi en promenad utmed hamnen och kollade båtar innan vi slank in på Ostria som är kvällens begivenhet, Vasili födelsedagskalas och den årliga musiktävlingen, via storbilds teve. Jag var försedd med öronproppar. Vi var några som inte var intresserade av musiken och kunde prata ändå. Trevligt var det, Vasili var glad och sprallig som vanligt och Lisa bjöd på en toppen tårta med jordgubbar. Vi, tant och farbror, bröt inte upp förrän halv två, på natten. Vi lärde känna en del nya svenskar som ofta kommer till Samos och Pythagorio. Trevlig.

Liten fiskebåt, på ett stilla hav. © foto: Bengt Ahlstrand     Kamitsis fina altan.© foto: Bengt Ahlstrand     Caprifolia. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta överlämnar presenten till Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand     Många var kallade till Vasili kalaset. © foto: Bengt Ahlstrand     Lisas goooda jordgubbstårta!!! © foto: Bengt Ahlstrand

Liten fiske båt!      Vasili present en vacker Caprifolia, grön året runt.                 Födelsedagskalaset på Ostria.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 30 Maj: Trots att vi inte kom i bingen förrän tre i går natt vaknade jag vid halv sju tiden. Pigg och på ett strålande humör hoppade jag raskt ur sängen. Hämtade en solvarm badhandduk till morgon vaskningen. Skönt, jag kände ilningar i kroppen av vällust. Vattnade rödbetsplantorna som inte känner samma vällust i solvärmen, rätt sloka om man säger! IM kommer och vill ha huvudmassage, har väl huvudvärk i värmen! Tur skall en tok ha. I dubbel bemärkelse. Jag fick för mig att en del blommor behöver vatten. Jag tog från den svarta tanken då det går snabbare att fylla en vattenkanna. Det plaskar på baksidan en slang har lossnat. Språng bort till vattenkällan för att stånga av vattnet. In och hämta reparationsväskan. Här kommer tur nummer två. På verktygsväskan sitter en sådan skorpion som jag fotograferade häromdagen. Jag ser den först när jag är uppe vid vattentanken, där skorpionen inser att det är bästa att hoppa av transporten. Inte ens ett tack, för åkturen!

Måndag 31 Maj: Vaknar tidigt och följer med Stavros till Kambos Myli. Vi jobbar med bevattning och skördar potatis, rödbeter med mera. Det växer bra där. Den mesta grödan blev förstörd på Farmen, under det regn och hagel som drabbade ön för tio dagar sedan. Tur att Julia och Stavro har Kambos Myli. Får veta att även en stor del av vinklasarna är förstörda av hagelskuren. Vi åker till Ireon och köper en rulle pipes till för vår egen bevattning här i Pagondas. Eftermiddagen ägnar jag och Stavro åt det jobbet. Birgitta bjuder på sallad, kokta ägghalvor och bröd. Nu händer något speciellt, vi tar siesta och sover fram till klockan sjutton. Dels för värmen och dels för att jag är så trött. Skönt var det i alla fall. På eftermiddagen jobbar jag vidare med vår bevattning.

Tisdag 1 Juni: Kalo mina. Jag har haft en del problem varför jag sent försöker minnas något om dagens händelser. Lite små plock med vinrankor och bevattning. Mest vandrat runt och kollat läget. Ett trevligt e-mail från Nilla och Perry, dem är på väg hit till Pagonda om någon vecka.

Onsdag 2 Juni: Vi jobbar med bevattningen. Drar en ny pipe till kranen nere vid porten för Birgittas blommor. Lägger ut mer pipe till potatis och andra grönsaker. Det är i och för sig svårt att lägga ut pipe när grödan växt sig stor. Friserat ogräsbusken utmed gatan. IM ringer och vill att "syster Birgitta", som har undersköteskans teoretiska kunskaper, kollar hennes blodtryck, månde IM äta för dåligt. Dem for sedan ner till Ireon för att löga sig i havet. Jag vattnade kökslanden, vilket fungerar alldeles utmärkt nu. Vi friterade potatis till kvällsmaten. Wallanders "Brandvägg" avslutade dagen. DD fungerade bra, inte så mycket pengar men dock vinst.

Torsdag 3 Juni: I dag gratulerar vi Barbro Lindeborg Knutsgårdarna som fyller år, ha en bra dag Barbro. Lasse bjuder säkert på något gott om han har seglat klart. En kylig morgon endast 18 grader som känns svalt. Försäkringsbolaget ringde i går om att det är dags att förnya bilförsäkringen för vår Niva. Varför vi gör Vathy nu på förmiddagen. Vi hinner med att äta en Pita Gyro och handla byxor och en tröja åt mig. Det var en kupp av hustrun. Hon hittade en fin tröja ett extrapris utanför en klädesaffär. "Gå in och betala tröjan", sa hustrun och såg illmarig ut. Väl inne i butiken var jag tillspillogiven, som ett offerlamm fördes jag in i provhytt med byxor. Jag har tur, gylfen består av knappar... inte dragkedja. Hustrun vet att då är det kört med byxor för min del. Händerna kan inte fumla i någon knappgylf längre. Men raskt hittar hon och expediten motsvarande byxor med dragkedja i gylfen. Det är nu bara att ta fram plånboken och betala. Innerst inne är jag så glad att några månaders tjat om att "Du behöver ett par sommarbyxor, du kan inte gå i jeansen jämt". Nu klarar jag mig några år igen och kan hänvisa till att "Jag kollar brudarna medan du handlar". Smart va!!! Vi fixade vårt utomhus kök. Satte upp bärlist och sågade till en board som bänk för gasolköket. Jag använde Advasti, kalkfärg men ingen lyckad lösning. Jag får måla med vit plastfärg i morgon. Vi avslutade kvällen med friterad "kokkorv" från vår slaktare "von Lidl och friterade kycklingklubbor. Det bar en höjdare, särskilt korven. Ett glas rött slank lätt ner!

Fredag 4 Juni: Vaknade tidigt och månens sken fick mig att inse att det var svarta moln som seglade över Samos. Vi åtta tiden var det strålande sol. Jag målade ute köket med vit plastfärg, samma som vi målade invändigt i våras. Lisa, Johanna, Snoopy och Vasili ska till Vathy i dag, vi passade på att hänga med. Kollade med ett nytt bredbandsbolag i går så det kunde vara bra att ha tolkar med sig. Vi handlade fisk och räkor. Snoopy var hos frisören.... han var inte att leka med efter den klippningen. Sur var nog bara förnamnet. Vasili och jag vaktade ett gatukaffe medan damerna stökade om i kinabutikerna. Birgitta och jag doppade oss vi Potokaki på vägen hem, det var skönt. Hemma tog vi itu med att färdigställa ute köket. Snyggt blir det. Sedan bar det av till Farmen. Vi ska hämta ginstbuskar för att gurkor och en del annan gröda inte ska ligga på backe. Jag och Stavro vallade lamm och får. Det var så härligt solen strålade mellan olivträd och djuren smaskade i sig grödan som ännu är bra efter en del regn. Julia bjöd på god mat, som vanligt. Sent blev det.

Vårt utekök före "ombyggnad". © foto: Bengt Ahlstrand     Uteköket efter ombyggnad". © foto: Bengt Ahlstrand

Ombyggnad av vårt ute kök. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 5 Juni: Stavro kom med ginstbuskarna som jag skar i går kväll. Vi skall åka ner till Kambos Myli och jag jobbar vidare med deras bevattning. En del murarjobb samt körde fyllnadsjord till på nerfarten till Kambos. Jag åkte till Niko och köpte blomjord till Lisa och Birgitta. Pysslade med gurkplantorna, lade under ginstkvistar för att skydda gurkorna. Några millimeter regn föll. Vi kollade på "Trädgårdsfredag" och "Så ska det låta". På kvällen for vi till Osteria för en öl och vin. Lisa och Johanna har grejat med potatissallad, köttbullar och annat gott till ölen och vinet. Randi och Torbjörn kom till Baren och hälsade, även Berit och Tommy från Källby dök upp, dem har varit där tidigare och lämnat kaviar, Klädesholmen. Har aldrig hört talas om den. Men känner igen Klädesholmen. Även Vasili dök upp och en annan trevlig dam. Perry ringde från Sverige, vi pratade telefon och internet. Blir trevligt när dem kommer hit igen. Då kan Melodikryss Klubben Pagonda, MKP samlas till ett gemensamt storverk!  Vi fick en lyckad kväll trots lite halvkyligt väder. Hem till Pagonda och sedan i säng, nöjda och glade efter en trevlig kväll.

Vacker ros i fint sommarregn. © foto: Bengt Ahlstrand     Lisa, Vasili, Tommy, Berit och Birgitta på Baren. © foto: Bengt Ahlstrand

Ros i sommarregn. Lisa, Vasili, Tommy, Berit och Birgitta. (Dålig bildkvalité.)

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 6 Juni: Sov länge i dag, ålder tar ut sin rätt!! IM kom på en kopp kaffe. Lite halvdassigt väder men varmt. Jag har funderingar på att ta bort våra Gästböcker. Det är ju ingen som skriver i dem. Men norska Randi vill att den är kvar. Jag får väl låta dem vara kvar ett tag till då! Eftermiddagen ägnade vi åt att bryta bönor. Dem plockade vi på farmen häromkvällen. Det gick åt några timmar, men så gott i vinter till mustiga grytor. Resten av dagen tillbringade vi på altanen och njöt av livet. Jag lagade en god "korv pytt" till kvällen. Tidigt intog vi sängläge.

Det tar tid, men så gott till vintermat. © foto: Bengt Ahlstrand

Vi rensar bönor till mat i vinter.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 7 Juni: Halvmulet väder även i dag. Trösten för turisterna må vara att det är varmt. Några få droppar regn kom det under förmiddagen. Vi ägnade någon timma åt att rensa ogräs. Vi kollade potatisen som nu är klar att använda, kanonfin och ca 10-11 potatis per stånd det kallar jag utdelning. Vi skall ha midsommarfest hos Lisa och Vasili i Pythagorio med en del svenskar och dem ska få smaka färskpotatis från Pagonda. Jag lagade en god omelett till lunch. Till kvällsmat ska vi ha Meze. Birgitta har lagat en del goda röror, inspirerad av Lisas goda meze på Ostria. Vi njöt av "Två bröder emellan" Manus och regi Krister Claesson. Jag skrattar lika befriande varje gång vi ser den.

Det växer så det knakar. © foto: Bengt Ahlstrand     Färskpotatis, god avkastning. © foto: Bengt Ahlstrand

Lite information om tillväxten hos oss. Vidruvor och potatis.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 8 Juni: Vilken dag det blev. Vaknade gaska sent, klockan slog sex slag innan jag rullade ur snarkofagern med en värkande rygg. Ja visst ja, hackade potatis i går. jag och Stavro är på väg till Vathy. Jag för att byta Internet leverantör och Stavro för att fixa telefon till Nilla och Perrys hus, dem behöver Internet också. På Forthnet fick jag i dag prata med en annan kille som jobbar där, mycket trevlig men diskret... vilket gör att jag hörde inte vad han pratade om. Men vad gör det, när han såg att jag var en gammal man. Ja naturligt vis i mitt pass! Vad trodde du. Mycket mer diskret än tidigare upplyste han mig om att jag var över 65 år! Va, får man inte ha Internet efter 65 år tänkte jag med en viss darr på tanken. Jo men visst, det är billigare. Han sänkte min månadskostnad från 15.93€ till 11.53€, de du Perry... OTE besökte vi och glädjande nog behövde inte jag bli sur och arg. (Jag har bråkat med dem i sju månader för att få min telefon, för fyra år sedan.) Jag var bara med Stavro som moraliskt stöd... Vi får komma igen i morgon, till OTE. Birgitta bjöd på kaffe när vi anlände Pagonda. Birgitta berättade med en skälvande röst att under mina jobbarskor fann hon en stor skorpion. Nu hotar hon med att kasta mina bästa skor då hon tror att Skorpionen kilar in i klacken på mina dojor medan jag jobbar och sliter. Sen så njuter han, skorpionen alltså av att bo i min klack. Ingalunda, han får inte plats i min doja. Hungriga far vi ner till Sinadisi och äter en Tonfisksallad och en Amstel. Bevattning av potatis och lök på kvällen. "Time out" roade oss innan läggdags.

Mina bästa skor, skorpion tillhåll? Nä vet du va! © foto: Bengt Ahlstrand

Mina bästa skor, skorpion tillhåll? Nä vet du va!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 9 Juni: Vanlig morgon, lite disigt, varm och skönt. Ser ute till havs att den stora pontonkranen som legat nere i Pythagorio nu bogseras i väg till nya arbeten. Då är hamnen renoverad efter ett par års arbete. Lite bevattning i köksträdgården är det mest betungande arbetet denna dag. Birgitta lagade en läcker Janssons frestelse, Birgitta hittade någon konserv med ansjovis för en tid sedan och nu var det dags att testa. Potatisstavarna var mycket bra skurna!! Birgitta och IM gick en långpromenad före maten. Några timmar med ett glas vin och Jansson avslutade kvällen. Smaskens var ordet. DD gick med vinst.

Torsdag 10 Juni: Upp tidigt och frukosterade. IM och Birgitta skall uträtta ärenden åt IM i Pythagorio och sedan skall dem bada. Själv vaktar jag något, vet inte vad men, det är ett lugnare jobb! Fint väder nu, lite blåsigt och det blir upp till 30 grader i helgen. Nu är det ganska lugnt på arbetsfronten, mest bevattning och lite småpyssel med ogräs och vinstockar. Vi sov siesta i dag, det var skönt. På kvällen for vi ner till Hora där Birgitta sett en bra hacka. Den köpte vi, hon har ju namnsdag i dag. Sedan en sväng till Osteria Baren där vi satt några timmar. Lisa bjöd på god meze. Väl i Pagonda bjöd jag hustrun på en god köttfärssås med spagetti. Några sköna timmar på altanen avslutade dagen.

Fredag 11 Juni: Ännu en varm morgon och en klarblå himmel. Nu har värmen kommit till oss. Cikadorna gillar värme och hörs nu lite varstans i olivlunden. Två stycken Herkulesplan övar touch and go på flygplatsen, mäktiga att se. Birgitta var hos IM i hennes hus och meckade, vem vet vad med! Birgitta är pys i dag, trött och hängig. Vi hoppas att det är tillfälligt. Gödning och bevattning av kökslanden. Gurkorna växer bra och smakar så bra. Birgitta bjöd på ungs bakad lax på spenat och potatisbädd. Egen spenat och potatis, då måste det vara gott. Vi gick en vända ner till byn och kollade en del arbetsplatser. Murar som rasat över vägen med mera. På hemvägen gick vi via kyrkogården och morsade på Stamatis, Dino och Stella och övriga vi känner. Gert, tysken har fått en överbyggnad över sin grav. Kollade var jag vill ligga, men hustur trodde nog inte att jag fick välja var jag vill begravas. Kvällen avnjöts på altanen som vanligt.

Eos, morgonrodnadens gudinna, Grekisk mytologi!  © foto: Bengt Ahlstrand     Ett upplyst moln!  © foto: Bengt Ahlstrand

Morgonrodnandens gudinna Eos. Grekisk mytologi.

Medan Eos gråter finns det aldrig brist på morgondagg!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 Juni: Ännu en skön morgon att vakna till. Jag sov lite längre än vanligt och det är bra. I dag anländer Nilla och Perry för en veckas skön ledighet. Det blir trevligt att träffa dem. Melodikrysset är löst och inskickat via nätet. IM kom förbi en stund. Hon har målat en blomma framför Nilla och Perrys hus. Nya rumsmattan som hängt på vädring en längre tid plockades ner och spolades av damm. Sedan rullar vi ihop den och lagrar mattan till vintern då kylan kommer. Jag tog stegen med upp till Aprikos trädet, aprikoserna var lätt räknade. Inte var det som härom året när säkert 100 kilo fick slängas på komposten och syltburkarna tröt. Jag skall beskära det ganska hårt nu till hösten och gödsla ordentligt så det bär mer frukt om något år. Vi ska handla en del matnyttigt och plockat grönsaker så att Nilla och Perry inte tunnar ut första kvällen. Inte så kul att jaga efter livets nödtorft första kvällen. När vi anlände flygplatsen så fick vi veta att dem var två timmar försenade. Vi träffade Kostas och vi lovade att leverera bilen till Nilla och Perry. Vi for till Sinadisi och åt middag, medan vi väntade på planet. I vänthallen träffade vi Anita och Sven samt en trevlig svenska som låg med segelbåt i Marinan. "Trädgårdsfredag" fick avsluta en lång men trevlig dag.

Va då! Vänta 2 timmar på flyget. Tur man har tröst!! © foto: Bengt Ahlstrand

Va då! Vänta 2 timmar på flyget. Tur man har tröst!!

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 13 Juni: Vaknade pigg och utvilad redan vid sextiden. Vindstilla och tjugosex grader i skuggan. En grek vi träffade i går på flygplatsen talade om fyrtio grader de närmsta dagarna. Kändes i natt som var att det är varmare. Vi glada att vi inte är i Sverige, med kyla och regn. Det vore inte trevligt. Även i dag på morgonen var det behov med bevattning av lök, potatis, tomater, gurka och annat som vill ha vatten. Fick köra bevattning på eftermiddagen också. Vi for ner till havet och badade, jag med. Erkänner under sträng blick från hustrun att det var varmt. Nu råkade Nilla och Perry vara på samma strand som vi, så det var inte att tänka på att vakta kläder, hålla koll på trafiken eller andra viktiga uppgifter. Birgitta och IM gick upp till skolan för att kolla på deras avslutning. Jag förbereder en Carbonara till kvällsvard. I morse fick vi SMS från Berith och Tommy, dem kommer och hälsar på oss i morgon förmiddag, det blir trevligt. Filio bjöd in oss till Stamatis firande på Lördag, Stamatis har varit död något över ett år nu. Tänk vad fort tiden rinner i väg.

Megala kremidia. © foto: Bengt Ahlstrand

Megalos kremidia.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 14 Juni: Ägnade någon timma till att vattna kökslanden. Nu börjar tomaterna att rodna. Stavro kom med gurka och fikade med oss. Förmiddagen fick vi fint främmande, Berith och Tommy Gustavsson från Källby kom upp till oss. Vi satt en stund på altanen och njöt av kaffe och utsikt. Vi pratade en del om vad vi jobbat med och hur livet är nu. En guidad tur i olivlundar och köksväxtlanden. Vi fick några trevliga timmar tillsammans. Nästa gång dem kommer ner så är vi i Sverige. Chattade en stund med Monika "Myran" Björklund, en gammal arbetskompis sedan Vikagården dagkoloni. Det var inte i går. Mot kvällningen for vi ner till havet och lögade oss, även Bengt badade. Sedan hem för en god middag, friterade kycklingklubbor och friterade potatisflarn.

Berith, Birgitts och Tommy diskuterar odling. © foto: Bengt Ahlstrand

Berith, Birgitta och Tommy diskuterar odling.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 15 Juni: I dag gratulerar vi Jessica Segerström Sågmyra som fyller år, ha en bra dag Jessica. Varmt och skönt. Fixade med Filios bil. Perry lånade grästrimmern till sin trädgård. Perry slog gräs och sly också utmed vägen, det tackar vi för. Birgitta och jag städslade jobbet som gatsopare för att snygga till vägen. Vi for sedan och badade och åt lunch i Ireon, Birgitta åt Svärdfisk och jag Kalamari. Gott smakade det. Stavro ville ha hjälp på farmen med en del pyssel bland annat att lyfta på jordfräsen på hans pickupp. Tungt som bly. Julia bjöd oss alla på mat. Nilla och Perry var bjudna till farmen. Vi fick några trevliga timmar innan det var dags att åka hem. Då flyger fan i Nilla, Tjoande "Mot Osteria, det är Bouzouki kväll"! Lättledda som vi är hängde vi på, i hopp om att även Berith och Tommy skulle vara där. Tji Bouzouki, tji Berit och Tommy, tji Lisa, hon var ledig men, Karlsson och Amstel var där. Tack Nilla och Perry. Sent i säng blev det, men trevligt var det.

Onsdag 16 Juni: Upp tidigt och bevattnade landen. I dag klockan åtta är det 44 grader varmt i solen. Nu på morgonen hörde vi treklangen, någon i byn har avlidit. Begravning redan vid tolvtiden på grund av värmen. Skynken på altanen för att kunna äta frukost, solen ligger direkt på den sidan av huset. Prognosen för några dagar framöver:

Det blir att hålla sig i skuggan. Vi klagar inte men i dag kom fläkten fram från vinterförvaring. I dag har det varit strejk i Sverige, piloterna punktstrejkar så att inga Svenska turister kom i väg vid lunchtid utan först på kvällen. Hoppas att dem hade det skönt, med några extra timmar. Vi försökte nå Berith och Tommy med sms, men med samma dåliga resultat som under gårdagen. Stavro kom med grönsaker och fikade. Bevattning av grödorna även under kvällen. Vi for ner till Baren Osteria för att lyssna på Bouzouki musik, kul att Lisas son Niko spelade med, den killen har talang. Sent i säng för andra natten i rad....

 Varmt i solen nu på morgonen. © foto: Bengt Ahlstrand

Varmt i solen nu klockan åtta.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 17 Juni: I dag vaknade jag tidigt som vanligt, men somnade genast om och sov till halv nio, bra tycker jag. Birgitta bjöd frukosten uppe på vår nya uteplats. Broms försökte suga lite blod av mitt ben, jag lappade till och fick en mindre propp i spiran. Upp med benet på frukostbordet sa hustrun och kollade läget. I dag anländer ett löddrigt sms från Forthnet, min nya Internet leverantör. På Grekiska naturligt vis, vilket sätter en del myror i huvudet samt att den internet adress som angavs i sms, fungerar inte. Jag vill härmed tala om att det kan bli en del strul i övergången till ny internetleverantör. Ha tålamod den dagen jag byter, men hoppas naturligtvis att allt ska gå bra. Jag har hackat upp löken i det nedre landet. Löken ska nu torka några dagar i skugga. Birgitta och IM for till havet för bad och svalka. Jag vattnade landen, så torrt efter varma soliga dagar. Birgitta bjöd på en god Briam, mest egenodlade tillbehör. En stund på altanen före snarkofagern kallade.

Fredag 18 Juni: I dag fläktar det skönt i värmen, 29,3 i skuggan. Vi skall nu ner till Ireon och handla delar till bevattningen, Nilla och Perry likaså. Dem ska också koppla vatten till sin Stern från vatten källan. Först åker vi till Stavros Kambos Myli, Stavro ger oss grönsaker, han är så omtänksam. Cigarotime innan vi åker till Ireon och handlar. Birgitta och jag har bröllopsdag i dag, det firar vi med att ge varandra varsin strandstol med fack för paraplydrink/amstel. Stavro hjälper Perry med att dra vattenslang från vår huvudslang ner till deras trädgård. På kvällen åker vi ner till Fiskarens Taverna i Ireon. Julia, Nilla, Perry och Stavro är bjudna på vår bröllopsdags middag. God mat bjuds där. Taverna fick även besök av ekonomipolisen, två damer och en herre alla civilklädda. Gäster och personal roades av deras besök. Julia och Stavro drog tidigt och vi satt kvar till ettiden och därefter en öl på vår altan. Sängen fick besök först vid tretiden, gubben är trött!

Nilla.Perry, Stavro och hustrun. Stavros nya Kambos Myli. © foto: Bengt Ahlstrand     Stavros skördar potatis på Kambos Myli. © foto: Bengt Ahlstrand

Cigarotime på Stavros Kambos Myli.

© foto: Bengt Ahlstrand

Julia, Nilla, Perry, Birgitta, jag och Stavro, Fiskarens Taverna. © foto: Bengt Ahlstrand

Julia, Nilla, Perry, Birgitta, jag och Stavro på Fiskarens Taverna.

© foto: Stefani, Personal.

Lördag 19 Juni: I dag gratulerar vi Birre Falk Halmstad/Falkenberg som fyller 82 år, ha en bra dag Birre. Filio ringde på porten redan halv sju och påminde om Stamatis ettårsdag som död. Vi var till lilla kyrkan upp vid Maria V hus. Mycke folk och morgongymnastik, stå upp, sitt ner och så vidare. Vi satt utanför kyrkan med Irini och Maria V samt ett tiotal andra. Skönt i skuggan. När vi gick hem undrade Filio varför vi inte fotograferade! Det var synd att jag inte har med kameran, kunde få sköna bilder på svartklädda gummor i skuggan under träden. Nu blir det att lösa Melodikryss tillsammans med Nilla och Perry. Dem flyger hem till Sverige i kväll. Nu är det tv via Internet hela dagen. Först kollar vi gårdagens Festföreställning i konserthuset, för det blivande brudparet. Sedan tittade vi live på Bröllopet via Internet. Somnade tidigt.

Söndag 20 Juni: Trött efter gårdagens kalas på slottet. Ja via laptop förstås. Vattnade alla grödorna nu på morgonen. I dag ska det bli en baddag, vi åker nog till Mourtia där vi kan sitta och njuta i våra nya badstolar i skuggan under träden och doppa sig efter behag. Birgitta gör en sallad som vi tar med oss dit. Mourtia var inget paradis i dag, byst med folk, turister, greker och där jag tänkt slå mig ner var det fullt av bilar. Söndagar är ingen bra utflyktsdag. Vi vände hemåt och for till havet mellan Potokaki och Ireon. Fram med badstolar, sallad och Birgittas goda kolokithokeftédes Squashbullar. Lite blåsigt och molnigt, skönt ändå men badet hägrade inte ens hustrun! Vi for hem. Men vi gjorde ett tappert försök att turista. På kvällen bjöd jag hustrun på köttfärsbiffar och nypotatis. Jag hackade upp tre plantor vilket fyllde en 10 liters hink. Vi försökte oss på att se "Trädgårdsfredag", gick inte så bra får försöka en annan dag. Somnade tidigt och vakade redan klockan ett i natt, det svårt att somna om.

Våra nya badstolar invigdes igen, nu med lunch korg. © foto: Bengt Ahlstrand

Våra nya badstolar invigdes igen, nu med lunch korg.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 21 Juni: Somnade till slut och vaknade vi sextiden. Filio vill ha hjälp med bilen. Frukost utan solskydd på altanen. Vi har fått hänga upp tyg för att överhud taget kunna frukostera. Nu är det behagliga 26 grader i skuggan samt en lätt bris. Härligt! IM kom och hon och hustrun intog uteplatsen med varsitt kallt glas flädersaft. Jag vaktar datorerna, lugnast så!! Vid middagstiden for vi till Vathy för att besöka Forthnet, min nya Internet leverantör. Birgitta ska ta ut pengar men uttagsautomaten svalde hennes kort. Snabbt kilade vi in till banken och berättade vad som hänt. Bankmannen berättade hur han vill det ska bestyras för att kortet ska kunna lämnas ut till hustrun. Det hjälpte inte med ärliga blå ögon! En PitaGyro samt en pilsner slank villigt ner i hungriga magar. von Lidl fick besök. På kvällen efter bevattning for vi ner till Baren för en pilsner och ett glas vitt. Birgitta ringde till sin personliga bankman Elisabeth S och berättade den tragiska händelsen med det förlorade bankkortet.

     Inspektion av hamnområdet!  © foto: Bengt Ahlstrand                      Ok kapten, vi kommer! © foto: Bengt Ahlstrand

Årets nya båtaspiranter inspekterar hamnområdet, gäller ju att veta var man kan bli väl mottagen! Ok kapten vi kommer!!

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 22 Juni: I dag gratulerar vi Nicke Hedlund Hökviken, en i Tiogänget, som fyller 66 år, ha en bra dag Nicke. Kerstin bjuder dig säkert något gott till kvällen. I natt har vi sovit skönt, det är svalare väder nu dryga tjugosex grader. Jag kollade prognosen för Falun, några soliga och sköna dagar men ack så kallt på nätterna. Vi passade på att hacka potatis i dag då det inte är så hett. Men va slut jag blir, tröttheten visade sig att jag hackade villt på allt utom potatisen, där ljög jag lite, det var nog mest potatis jag träffade med hackan. Två plastboxar fulla med god fin potatis. IM kom förbi och hämtade varor som Birgitta handlat åt henne. Dem sitter nu på altanen med en drink och pokulerar. Jag var ut med värmeljus och myggspiral då jag inte vill ha en hustru ålande i sänghalmen av myggbett. Hm en rivig dam! Tänkte inte på det!! Vi ringde och gratulerade Nicke, allt var bra med han. Vilken lycka, jag är ju ingen gottegris, men när det vankas så säger jag inte nej. Vi har fått en förpackning med Ahlgrens bilar, av Nilla och Perry. Snålvattnet rinner och vi njuter, tack så mycket Nilla och Perry. Kollade på ett reportage om Kronprinsessan Viktoria  och Prins Daniel, sedan kallade sängen.

Ahlgrens bilar. Tack Nilla och Perry. © foto: Bengt Ahlstrand

Ahlgrens bilar. Tack Nilla och Perry.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 23 Juni: I dag är det halvmulet med en del mörka moln seglande över Pagonda. Efter frukost och städning, hustrun sköter det mesta och jag får skaka mattor och andra enkla sysslor, åker vi till Vathy och banken där Birgittas bankkort ligger i gott förvar. Det är spärrat men vi vill tala om det för dem. En runda på affärsgatan var nyttig, en brödkorg, sex äggskedar och klädnypor inhandlades. Medan jag skriver detta kommer vi i håg att det viktigaste var ju ett klädstreck, det gamla har tagit slut, gått sönder! Glömska, det är ju bara förnamnet numer. Snart blir det en adresslapp med hemadressen!! Vi gratulera Elisabeth Nordlund köping som fyller 46 år i dag. Ha en bra dag och Michael fixar något gott i kväll. Vi hurrar och turisterna mulnar, det kom en och en halv millimeter regn. Nu på kvällen är det klart väder igen men kallt, 23 grader. Hans P ringde på en löddrig mobiltelefon via Skype från Dorotea. Birgitta ringde till Helena J och förhörde sig om läget på hemmafronten. Snart är det läggdags för oss pensionärer. Även om dem inte låst in oss och vår Whiskey, fast i skilda skåp. (Hasse och Tage)! I dag på dan gjorde vi avstickare till platser där vi inte varit tidigare. Så trevligt. Mesokambos. Massa hotell en vacker kyrka vid havet och sist men inte mins en trevlig Taverna med god grekisk mat.

Vilket vackert berg.  © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker kyrka i Mesokambos.  © foto: Bengt Ahlstrand     Hotell i Mesokambos.  © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna Stefalos i Mesokambos.  © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna Stefalos i Mesokambos.  © foto: Bengt Ahlstrand      Stefalos hämtar våra kryddor.  © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta njuter, som i gamla tider.  © foto: Bengt Ahlstrand

I dag for vi till Mesokambos, Birgittas fina förslag. Var som i gamla tider då vi lämnade allfarväg för äventyr.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 24 Juni: Härlig morgon, lagom varmt och jag vattnade kökslanden och njöt av blåtrastens vackra sång. Stavro kom med gurka och Filio fick en famn också. Stavro fikade med oss. Vi köpte blomjord till Lisa och lita annat till oss själva. Snoopy the dogg skuttar glatt kring oss och gillade att busa. Nu är det bäst att hålla sig undan hustrun ska baka, då smet jag ut. Harry P ringde via Skype telefon. Tur att jag tordes komma in igen!! Alltid trevligt när vi kan pratas vid. Ha det bra Harry och ta det lugnt med ålderns rätt. Vi känner trots vår "ungdom" att det tar emot ibland. Läste på Facebook att Erik Jalking var ute med M/S Gustav Wasa på ett soligt Siljan, med bland annat ett Guldbröllopspar, hinner Birgitta och jag till det, 33 år den 18 juni!!! Den som lever får se. Nilla skickade ett trevlig email, det tackar vi för. Birgitta fixade till en härlig middag. En försmak till midsommar. Ansjoviskryddad sill från ICA, som vi fått av IM, egen färskpotatis och Snälleröds snapsar, som vi fått av Nilla och Perry. Birgitta valde Jungfruns brännvin och jag givetvis Bokhållarens akvavit, en yrkesskada? Sedan en god fiskgratäng avslutade middagen, något glas vitt slank ned.

Bengt skålar för midsommar! © foto: Birgitta Ahlstrand

Bengt skålar för midsommar! © foto: Birgitta Ahlstrand

Fredag 25 Juni: Ingen bra start på dagen, fem centiliter snaps och sill ingen bra kombination för Ahlstrands pojke. Ok kanske Ansjoviskryddad sill från ICA, är boven. Jag får hoppas det. Nog om detta i kväll dricker nog många snapsar och sillar. Jag kommer att hoppa den biten och hålla mig till öl, korv och köttbullar som Lisa tillagat. Nu vill Birgitta och jag önska alla våra vänner och läsare av vår dagbok en riktigt god och skön midsommar. Efter bevattning av grödorna kommer vi att åka till Pythagorio. Lisa och Vasili har bjudit några skandinaver på midsommar fest hemma på deras altan. Det är många mörka regnmoln som seglar över bergen, men dem har tak över altanen så min Amstel inte blir utspädd. Femton glada människor bänkade sig runt borden på kvällen. Mycket god mat serverade Lisa. Även gäster medhavd godsaker. Knäckebröd, olika sorters sill, lax, köttbullar, korv. Janssons frestelse, ägghalvor, snaps tilltugg med fetasmör m. m. Gott var det och alla njöt av maten. Dimitri, Johannas pojkvän, var en modig ung man, han prövade på alla sorters mat och tyckte det var gott. Vilken skön kväll, månsken över medelhavet och ljumma vindar. Tack Lisa och Vasili och Ni andra som bidrog med mat, dryck till en trevlig midsommar.

Midsommar hos Lisa och Vasili i Pythagrio 2010. © foto: Bengt Ahlstrand     Midsommar hos Lisa och Vasili i Pythagrio 2010. © foto: Bengt Ahlstrand     Midsommar hos Lisa och Vasili i Pythagrio 2010. © foto: Bengt Ahlstrand     Midsommar hos Lisa och Vasili i Pythagrio 2010. © foto: Bengt Ahlstrand     Felicia och Snoopy. © foto: Bengt Ahlstrand     I månens sken hos Lisa och Vasili. MidsI månens sken hemma hos Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand

Midsommarfirande hos Lisa och Vasili i Pythagorio. En del små grodor dansade. Felicia och Snoopy. En vacker måne över havet.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 26 Juni: Vaknade pigg och nyter trots den sen sena timman i går kväll. Vi tar det lugnt i dag och har löst melodikrysset och inskickad via nätet. Stavro kom med gurka och Filio har numer Stavro som tolk, enklast så tänker hon säkert. Jobb var det med att binda upp dignade plommon grenar, dem låg ner mot backen. Jag måste beskära dem hårt i höst. En back potatis hackade vi även upp. Jag bjöd hustrun på köttfärssås och spagetti på kvällen. Det är musik på torget IM och Birgitta gick ner för att lyssna. Jag vilar öronen i dag och stannar hemma. Birgitta träffade Terna och Kostas med syster och svåger på torget. Det blir middag hos dem vad det lider. Trötta somnade vi gott, trots musiken från torget.

Söndag 27 Juni: Sov ända till klockan åtta i dag!!!! Bra va! Frukosten på altanen, lagom värme 24 grader i skuggan. Medan vi frukosterade kom Elisabeth och Michael från "en annan del av Köping" förbi, dem anlände i går kväll. Det behövs Köping bor här för att få fint väder, sa hustrun. Jag ska till Ireon och handla sedan drar vi till Balos för att bada och äta hos Stella och Niko. Några sköna timmar vid havet i medförda solstolar var inte fel. Vattnet är så klart och fint vid Balos. Kanske inte så mycket utsläpp på den sidan. Hungern styrde oss till Stellas. Keri, sonen hjälper till i år också. Dem har så god mat. Jag åt kyckling och Birgitta åt kanin. Det är så kul att träffa dem. Jag kommer att lägga ut ett hus i Pirgos på Tisdag eller Onsdag på sidan. Vi tankade hos Donald Duck, vi kallar honom det på grund av att han fått en anka i present av sina barn. Den ankan gillade att bita gästerna i foten. Vi pratade hus och skall åka dit på tisdag och kolla samt fotografera för webbsidan. Kommer jag att bli kapten på turistbåt igen? Keri har en fundering om att jag ska köra båtturer, från Pythagorio till Balos med mat på Stellas. Birgitta fixade en god tonfisksallad till kvällsvarden. Så god. Sent i säng, midnatt.

Måndag 28 Juni: I dag gratulerar vi Mats Weilander Hässelby som fyller 48 år, ha en bra dag Mats. Snuvig, allergisk i dag, kanske för mycket badande i går!!!!! Medan vi frukosterade på altanen kom en vit pickupp med höga lemmar och stannade vid soptunnorna. Aha, sa hustrun nu hämtar dem kylskåpet och de rostaiga tunnorna som stått där länge. Men vad gör dem, jo de knackar hål på freonbehållaren sedan far de iväg utan att lasta. Gasoltuben är tom, ner till affären i gränden för att inhandla en ny. Stavro fikar med oss och samtidigt tolkar Filios funderingar om dagens äventyr. I kväll ska Filio och jag ner till Kambos Ireon och ta emot Niko från Vathy som lagat hennes jordfräs. Niko har byggt om jordfräsen för att montera in en ny motor. Niko fräser upp en bit land för att demonstrera maskinen. Sedan får jag en demonstration och förhållningsregler om skötsel! Man är tydligen betrodd som hjälpreda till änkorna!! Birgitta bjöd på en god middag, lax på potatis och grönsaks bädd. Innan det var dags att knoppa så såg vi ett program om Ted Gärdestad, Det är för sorgligt att ingen hjälp fanns att få. Jag spelade Boule i Humlegården under min Stockholms period, på en parksoffa satt Ted Gärdestad i flera timmar och såg så övergiven ut. Men man vill ju inte störa!

Tisdag 29 Juni: Jag tror att jag har fått sunda vanor... sover längre på mornarna och det är ju bra. Nu är det riktigt varmt igen. I dag skall vi till Pirgos och fotografera ett hus. Vi vet inte om det ska säljas eller hyras ut. Men huset ska läggas ut på vår webbsida. Dem är till salu, det är två fastigheter. Det ena huset består av två våningar, en lägenhet på varje plan. Det andra huset är bara väggar och tak, byggd som tre lägenheter med apotek i bottenvåningen som hyresgäst. Det tar några timmar i anspråk att fotografera och diskutera med mera. På hemvägen landar vi på Sinadisi för en Tonfisksallad och en Amstel och Soda. Jag har ganska ont i ryggen nu, det blir sämre. Amy och jag har ju en gimmick som sjuksköterska och jag patient. Varför Amstel serveras omgående.  När vi satt oss i bilen kom Amy rusande med två Amstel med orden "Om det skulle bli försämring under hemresan". På kvällen åker vi ner till Pythagorio för att printa ut två kort från Midsommar firandet hos Lisa och Vasili. Dem är på Felicia och Snoopy the Dog. Vi gick förbi hos Anita och Sven för att lämna korten. Vi blev kvar där en stund och pratade. Hem till Pagonda, då kom IM förbi, hon reser till Sverige i morgon förmiddag.

Onsdag 30 Juni: Vilken lycka det är att knalla ut i köksträdgården. Plocka en gurka, några tomater och några lökar till frukosten och lunchen som vi ska avnjuta vid någon badstrand. Först ska vi skjutsa ner IM till flyget. Det blev Balos, trots att det är en bit att åka. Klart rent vatten och relativt gott om plats. I dag var det svårt, fyra tyskar i 45-50 solade nakna och ingen ville ligga nära. Dem tog plats men en stackars ung kille från ett hotell fick uppdraget att be dem sätta på sig "frimärke" eller något liknande. Birgitta och jag hittade ett litet träd som vi kunde söka skugga under. Jag har själv solat naken ofta under våra resor till Grekland, men då har det varit på stränder där vi varit ensamma. Vi fick några sköna timmar med många bad. Ja det är sant jag har badat flera gånger, man behöver ju bara putta undan isflaken..... Keri kom förbi och bjöd in oss på en dricka hos Stella. Jag drack en Amstel och Birgitta Frapé. En trevlig stund med Niko, Stella och Keri. Fick vi betala? Nej pappa Niko bjöd. Sedan hem till Pagonda. Vi hade för avsikt att åka ner till Pythagorio och Baren, men trötta och med min onda rygg så skjuter vi upp det till i morgon. Vi kollade "Allsång på Skansen", var väl inget höjdarprogram precis. Carola är duktig men försöker att vara poppig, synd med en så fin röst. Bra att dem hyllade Robban Broberg som är en frisk fläkt inom musiken. Trötta men nöjda med dagen, var det sängen som hägrade mer än altanen.

Åsas blogg, Falun.  Lisas blogg, Pythagorio.  

De fyra dvd filmer från Samos, som Lars Rydén filmade sommaren 2008 går att låna (ev. porto kostnader betalar du). Kontakta Bengt Ahlstrand.

        Åter dagboks menyn.   Dagbok jan - mars 2010  Dagbok Juni - Sep 2010

Gästbok  


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinandisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2010 - 2021