"Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt dagliga liv i Pagonda, på ön Samos Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

April - Juni 2011

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Fredag 1 April: Kalo mina! Då var det ännu en ny månad. Hörde av Birgitta att Falu Kurirens aprilskämt var, "Fartkameror" i plaststolparna utmed vägarna. Växlande väder ute men varmt och behagligt är det. Efter morgon voltan med Bosse och frukost fortsatte jag med problemet, läckande vatten. Jag byter ut en avstängningskran till en vanlig koppling som används till att koppla ihop pipen. Det fungerade och jag slipper droppande vatten och grönskan runt kranen. Beskar även två olivträd. Birgitta har det nu lite lättare då hon får stödja på det gipsade benet. Kostas ringde och berättade att dom kommer med Tiganitis i morgon. Då får Bosse även träffa deras gulliga dog. I dag bjöd jag på fläskkotletter och klyftpotatis. På kvällen, sista delen av "Halv åtta hos mig". De trevligaste och roligaste deltagarna i denna mat såpa, var de från Mora.

Lördag 2 April: Åskan dånar och hagel slår hårt i backen! Vaknade till ett grått Samos. Filio ringde Birgitta i går och vill ha hjälp med bilen nu på morgonen. Jag tror nog att hon står över Kambos Ireon i dag. Några vedklampar ville Filio ha hjälp med, jag klöv en korg ved. Melodikrysset var sedan ett måste. Städade och torkade golv då Terna och Kostas kom vid ettiden med famnen full av mat. Fastetid nu, så det serveras inget kött. Men Terna hade med en massa goda rätter, som är tillåtna. Bosse är en buse! Två stora hundar mötte vi på eftermiddagens volta. Jag uppmärksammade inte hundarna och Bosse for iväg så halsbandet lossnade. Inga busvisslingar eller Ella rop hjälpte. Hundarna dröp iväg och Bosse efter. Tur är väl att Bosse gillar katter för jag fann dem alla tre dräglande utanför Teodora hus där det finns gott om katter. Kopplad blev han och inget godis... jo då husse smälter och förlåter det mesta!! På kvällen Svt Play, "Så ska det låta" som var riktigt bra och "Skavlan".  

Söndag 3 April: Blåsigt och kyliga vindar på förmiddagen och varmare blev det underhand. Skönt att kunna gå ut med Bosse i bara en tröja. Birgitta startade apelsinmarmelads jobb. Hon är en fena nu på att organisera rullstol och kryckor. Stavro kom och lånade borrmaskinen. Jag rensade ogräs runt vinstockarna, dit inte jordfräsen kunde sköta om. Bosse körde racerlopp runt stockarna och fångade ogräset som jag kastade åt sidan. Bosse var nog den som tyckte det var roligt att rensa ogräs!! Birgitta kokade apelsinmarmelad av en del av de apelsiner som Terna och Kostas gav oss i går. Till middag bjöd jag på Julias Tiri, inlindad i köttfärs och potatispuré. Gott tyckte hustrun. sedan några teveprogram innan sängen intogs med en god bok och Sudoku. 

Birgittas marmelad tillverkning. © foto: Bengt Ahlstrand  

Birgittas marmelad tillverkning. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 4 April: Snålblåst i dag med, nordliga vindar bara 12 grader ute, hu då. Det finns ju dem som har det sämre. Efter Bosse volta for jag till Apoteket i Hora för att göra upp om hyra kontra köp av Birgittas kryckor. Vi har hyrt i tjugofyra dagar med andra ord 24 €. Jag fick betala 28 € för att behålla ett par nästan nya kryckor. Allt detta beroende på att tjejen på apoteket ringde i fredags och funderade på hur länge jag ska ha dem. Minst tre veckor till svarade jag. Bättre att du köper ett par! Det kallar jag service. For sedan till Ireon och handlade mat. I dag köpte jag även Lokaniko som jag bjuder hustrun på i dag. Avsikten var att vi skulle grilla i dag. Vi spar grillandet till en lugnare dag, "Det ska va gött å Grilla annars kan det kvetta"! På kvällen försökte vi se på "Mästarnas mästare" avsnitt två. Det gick inte för att vi bor utomlands alltså inget svenskt IP nummer. Konstigt avsnitt ett såg vi förra veckan. Jag har någonstans en länk till ett program som facar IP nummer men vet inte var!!! Åldern?

Tisdag 5 April: Skön morgon, sexton grader redan nu på morgonen och ingen blåst. jag ska hjälpa Filio med bilar innan jag ska gå på en volta med Bosse. Sedan arbete med Birgittas blomsterhörna, rensade och lade ut en svart marktäckare för att slippa ogräs. Birgitta friserade mitt hår. På eftermiddagen grillade vi och friterade potatis.

Markmatta i Birgittas blomsterhörna. © foto: Bengt Ahlstrand

Markmatta i Birgittas blomhörna. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 6 April: Samma sköna väder i dag. Bosse trött i dag så jag kunde fixa frukosten innan han ville gå ut och läsa morgontidningen. Sen mycket jobb med ogräs, luckrade i potatislanden, beskar en vinstock nere vid förrådet. Beskar även torra grenar på vårt päronträd som nu står i full blom. Birgitta linkade ner i gången och rensade bland rosor och beskar Pelargoner. I dag var jag så trött att det blev Lasagne till middag, bara ställa in i ugnen. Jag var så slut att maten inte smakade. Fick e-mail från Nilla att hon hämtat ut mina piller, det tackar jag verkligen för. Det är så jobbigt med allt springande på IKA och väntan på läkare så det var bättre att få det från Sverige. Bosse har varit så lugna och kärvänlig i dag och njuter i solen och hjälper mig i olivlunden. Stora garvet blev det när han stal toppluvan som Birgitta har på gipsade foten. Full fart ut från toan och under köksbordet för att där avliva den, mössan alltså. Vi pratade med Helena JP i Falun via Skype telefon. Tidigt i säng i dag. 

Torsdag 7 April: I dag firar vi Lisbet Jobs Siljansnäs som fyller 50 år. Robban fixar säkert något gott. Ha en bra dag Lisbet. I dag får jag lida för gårdagens arbete! Stå och klättra på stegar är nog inget bra för stortån. Värker som bara den så Voltaren i salva och tablett får hjälpa i dag. Bosse tittade medlidsamt på mig vid morgonens volta. Nog klagat för i dag, "Vi har ju i alla fall tur med vädret". Birgitta kör hårt med "Pigan". Vi byter vatten och saltar oliver. Vi städar undan en del kartonger, sådana "bra att ha". Jag har slängt fler gamla moden och routrar som aldrig kommer till användning. Jag lagade främre nummerplåt på Seat som av någon outgrundlig anledning släppt i en sida. Jag har försökt, Stavro har försökt trycka tillbaka den. Någon måste ha trampat på den för att få den att lossna. Jag borrade ur poppniten och satte in en skruv temporärt beroende på att jag saknar rätt dimension. Till middag åt vi upp resten av lasagnen. Kvällspromenaden var lite jobbig då vi vi följe av två löshundar. Bosse tuff och jobbig samtidigt skall jag ha koll på de läsa hundarna. På kvällen en greksallad som Birgitta fixade medan jag gick en vända med Bosse. "Sveriges Mästerkock" och dvd "Oceans Twelve" avslutar kvällen.

Vatten och saltbyta på oliver.  © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse hjälper till, tror vi!  © foto: Bengt Ahlstrand

Sköljning av oliver. Bosse hjälper till!!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 8 April: Vilka härliga morgnar att vakna till. En molnfri himmel och en värmande sol. Denna morgon vindstilla. Var det inte för värken så vore livet toppen. F-n vad gnällig jag är. I dag var vi och köpte plantor, tomater, gurka med mera. Sedan till Ireon för grönsaker och annat. Vi var även till Karin för att få en glass, men det var några dagar för tidigt. Jag startade jordfräsen och körde upp några land och även "vingården" fick en duvning. Till middag serverade jag Kalamaris och Greksallad. Vi försökte att prata med Kerstin i Järvsö via Skype men det gick inte så bra. Vi får försöka i morgon.

Lördag 9 April: I dag är det mulet och det är bra då jag ska plantera plantorna som vi köpte i går. Först en volta med Bosse och fixa frukost. Birgitta hjälper mig med det hon kan i frukostväg. Bar ner jordfräsen till första platån där vi ska ha tomater. Fräste upp landet igen med gödning innan det var dags för Melodikrysset. Ganska enkelt i dag tycker vi. Planteringen av tomater, aubergin och gurka och bevattning är nu klart. Birgitta pratade med Åsa och Kristna L via Skype telefon. I dag bjuder jag på Levergryta. På kvällen tittar vi på "Så ska det låta" väldigt bra med Fredrik Swhan och "Trädgårdsfredag" som är ett toppen serie, mycket på grund av charmiga deltagare.

Bosse och Lars J katt Murre har så lika bakvagn! © foto: Bengt Ahlstrand     Nyplanterade tomatplantor. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse inspekterar arbetet. Godkänd? © foto: Bengt Ahlstrand

Katten Murre och Bosse har samma bak. Tomat inspektion.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 10 April: Lite blandad väderlek i dag, solen skiner men risk för regn enligt väderguden. Väderguden fick fel, vid middagstid var det strålande sol och varmt. Detta trots 60% risk för regn vilket vore bra för våra nyplanterade tomater. I dag får det bli en vilodag för rygg och fot. Lisa ringde och hörde sig för om Birgittas gipsade fot. Nu är det bara 11 dagar till gipset ska bort. I dag bjöd jag köttfärsbiffar med trattkantarellsås. Hans P skickade en länk till Ångbåtsfilmer, det blev någon timmas nostalgi! Några vedpinnar sågade jag för eventuell brasa. Det är nu behagligt inne i huset så vi eldar bara när det regnar eller vid nordliga vindar. "Körslaget" och en dvd film avslutade dagen.

Nattlig snigeldans! © foto: Bengt Ahlstrand

Nattlig snigeldans! © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 11 April: Vaknar till en solig och skön morgon, 16,7 grader i skuggan. Efter lunch rensade Birgitta sittand, rabatten utmed vägen och jag körde grästrimmer. Vi orkade hålla på några timmar. Birgitta har ont i benet och det beror nog på att hon rör sig mer och belastar foten. I dag vilade vi någon timma i ryggläge. Till middag blev det en korv pytt. Mot eftermiddagen tilltog vinden och det är inte mer än 8.5 grader ute nu på kvällen. En dvd film avslutade dagen.

Tisdag 12 April: Fortfarande blåsigt och kalla vindar. I dag travar vår häst på travbanan i Eskilstuna. Han är bra! Dagen har vi ägnat åt vila, både Birgitta och jag har ont i kroppen. Frånsett det blev det blev det arbete utfört. Området mellan oss och kyrkan städade jag.  Vi gör det vi orkar. Jag orkade plantera tre apelsin plantor som jag "fött" upp i krukor. Det ska bli spännande att följa. Birgitta chattade med Anita och jag försökte nå Lasse R i Knutsgårdarna. I övrigt en lugn dag. Sigismund hörde av sig via Skype telefon. På kvällen grillade vi och friterade stripps. Vår häst kom två. 1,2,2 på tre starter, det är inte så dåligt. Birgitta har bakat bullar och matbröd sedan var hon trött i foten.

Onsdag 13 April: I dag är det mulet och vindstilla ute. Efter morgonvoltan var det dags att gå en rond med damsugaren. Vedarbete och bevattning det är vad jag orkar i dag. Jag är småkulen, undrar om det är någon förkylning på ingång? I dag åt vi en god fisksoppa. Anita L hörde av sig via Skype telefon. Några Svt Play program och sedan i säng.

Torsdag 14 April: Blåsigt i dag hårda byiga vindar och bukten nere vi Pythagorio går det vita gäss. Dagen ska vi använda till att städa kylskåpet. Det är tjockt med is runt frysfacket. Till dagens middag blir det en böngryta med mycket lök vitlök och morötter. Vi tittade på "Sveriges Mästerkock" och "Livräddarna". Nu på kvällen är det fortfarande is kvar i kylskåpet. Vid den sena kvällsrundan med Bosse träffade vi på tre lösa hundar, vår tur var att dem slogs inbördes och trots Bosse morrande och skall så kunde vi avvika från platsen "helskinnade". Jag måste erkänna att jag blev lite spak vid tanken att vi skulle hamna i den bataljen. Vi fick trösta oss med "Jönsonligan & Den svarta diamanten". Sedan var det dags att knyta sig.

Fredag 15 April: Vilken morgon, strålande sol och varmt. Nu är det verkligen aprilväder även i Pagonda. I går kallt och regnigt 16 mm och bra för potatisen som växer så det syns från dag till dag. Kylskåpet är nu avfrostad och städat. köket fick sig en duvning samtidigt. jag handlade paprikaplantor och frön som ska ge goda rädisor! Tråd till grästrimmern är nu inköpt så nu kan jag snygga till olivlunden. I och för sig fick vi oväntad besök i lunden! Två getter finns plötsligt betande bland olivträden. Bra gjort att ta sig in och vi tackar för hjälpen med grödan. Jag var nu rädd att dem skulle ge sig på vinstockarna. De lamm vi hade för några år sedan åt upp alla blad och knoppar innan jag han med att hindra deras framfart. Min bevakning tilltalade nog inte, så de drog. Vi njöt av bacon inlindade kycklingfilé med pesto till middag. På kvällen kunde vi se både "Så ska det låta" och "Trädgårdsfredag" live.

Soluppgång. © foto: Bengt Ahlstrand     Oväntat besök i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand    Oväntat besök i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand

En vacker morgon. Oväntat besök i olivlunden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 16 April: I dag firar vi Kerstin Ström Järvsö som fyller 64 år. Ha nu en bra dag Kerstin och vi ses i höst!! Hittade en stor och vacker fjäril utanför på gatan. Jag var på väg till Ireon för att byta tråd till grästrimmern. I Ireon fick jag veta att den killen som repar bilarna nu är fast. Några plantor paprika ska i backen i dag. Sedan blir det "Melodikrysset". Krysset ifyllt och skickat. Som tillförordnad husmor har jag även ansvar för rabatterna. Varför jag rensade ogräs bland rosor och blomster. Birgitta som nu blir bättre för var dag, orkar alltså. I dag bjuder jag på en Köttgryta, Filio kom in och ville plocka chorta hos oss. Vi gick bort till Stern där Stavro berättat för Filio om en vis sort grönt som var gott till det mesta. På kvällen "Körslaget" och jag förundrades över att Lisa M fick lämna tävlingen.

En vacker stor Fjäril. © foto: Bengt Ahlstrand

En vacker stor Fjäril. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 17 April: I dag firar vi Stavro Karadimitrio Pagonda som fyller 55 år. Julia fixar något gott till i kväll. Det regnar nu på morgonen och Bosse var hur skitig som helst när vi kom hem. Fram med badbalja och halva Bosse, med det blev krig på hög nivå. Detta var inte vad Prinsen tyckte var passande. Men eftersom jag är något starkare så fick Bosse ge sig. Senare var det rundkörning bland mattorna av pur glädje att det hela var över!! I dag åkte vi ner till baren för en öl eller två. Birgitta drack te. Lisa fixade god Meze som vanligt. Nu var även Margareta och Hasse på Samos och vi fick en trevlig stund. Köttfärssås och spagetti serverade jag i dag. Perry ringde via Skype telefon och fick skratta och busa lite. På kvällen tittade vi på Mamma Mia innan sängen kallade!

Måndag 18 April: I dag firar vi Solveig Solan Hjort som fyller 54 år. Ha en bra dag Solan och du har säkert fått kaffe på sängen av Lars! Aprilväder i dag, regn nu på morgonen. Bara tre millimeter men potatisen är tacksam för det lilla. Filio till Kambos Ireon så en del bilbestyr på morgonen. Jag kände ett tryck i bröstkorgen så jag vilade en stund. Jag tar det lugnt i dag. Till middag serverade jag Kycklinggryta. I dag har vi deklarerat via nätet. Kvarskatt som vanligt.

Tisdag 19 April: Regnet det bara öser ner, så vi kan inte gå utan strumpor och skor!! Men vem klagar på regn, ingen. Ja de turister som kommit kan väl tycka det är trist. Denna tid är starten på allt som ska fylla sommaren med grönsaker och då är regnet bra. I dag kommer Nilla och Perry "hem" till sitt hus i Pagonda det blir trevligt. Birgitta bakar matbröd i dag. Bosse var nödbedd att följa mig på morgon voltan. Bosse minns nog Söndagens badbatalj. På eftermiddagen klarnade det och regnet avtog. En tomatsallad slank ned innan jag for ner till Flygplatsen. Nilla som "gillar" att flyga fick vara med om en blåsig landning där kaptenen beslutade att göra en Touch-and-go. Vid andra försöket gick det bättre. På kvällen bjöd Nilla och Perry på Meze och vi på öl. Vi hade några trevliga timmar innan det var dags att skiljas. Dem har rest länge och är trötta. Tack för alla presenter som ni gav oss. Vi tittade på "Huset fullt av hundar" och Bosse och jag gick sedan en kvällsrunda. Marco har försökt få kontakt med Birgitta via Skype telefon.

Onsdag 20 April: Vaknade till en solig men småkylig morgon. Det är nordliga vindar därav kylan bara 13 grader. Traditionsenligt ska vi köra Filio och i år även Irini till Pythagorio för att köpa gravsmyckning till Stamati och Dino. Efter den vändan ska Perry och jag göra Vathy för en del inköp och ärenden. Birgitta tvättar sängkläder. På kvällen bjöd Nilla och Perry oss på mat i Ireon. Trevligt och gott var det. Tack för det. Tidigt i säng då vi i morgon ska till Sjukhuset med Birgitta. Vi vill önska alla våra vänner och läsare av Dagboken en Glad Påsk och att Ni får fint väder efter den stränga och långa vintern!

Torsdag 21 April: En tidig volta med Bosse innan frukost. Birgitta ska nu bli av med gipset. Mycket krångel blev det denna gång. Läkaren ville att ha en ny röntgenplåt. Ny vända bort till inskrivning och denna enda gång var Birgittas pass nödvändig. Fick knalla till huvudkontoret med hjälp av en engelsktalande Grekinna. När allt detta var överstökat och jag lovat att komma in med Birgittas pass någon dag var det dags att gå till Röntgen. Den avdelningen har service och vi fick återkomma efter klockan 12. Under de timmar vi fick vänta köpte vi byxor till mig. Två par för 24€. När röntgen var avklarad och gippset bortaget skulle vi vänta på en huvudläkare som skulle kolla foten. En läkare kom och frågade hur det var och sen så var det att åka hem med fot och plåtar. När jag sedan hämtade Bilen kom läkaren som tagit bort gips ut på parkeringen och sa att vi var inte klara. En ny vända in, denna gång till den riktiga överläkaren! Samma frågor och han klämde lite. Ok nu var det klart. Nu till Vet för att köpa avmaskning och ampull till Bosse samt visa en bild på ögat. Det blir operation den 28 april. Men det stora bekymret var det besked vi fick att Bosse skulle ha lämnat blod månaden efter rabbis vaccination och inte i Maj som han sa då. Så nu blir Bosse inte klar för att resa med till Sverige förrän November. Det tråkiga är att då, att vi missar Tiogängets träffen i Västerås! Vi måste lösa detta på något vis. Det tråkiga är att det är bara Sverige, England, Italien och Malta som har dessa krav. Jag bjöd på Vegetarisk Lasagne. Vi försökte kolla på Teve men det var massa fel så det blev sängläge istället.

Fredag 22 April: I dag firar vi Per Hillerström Falun, som fyller 57 år. Ha en riktigt skön dag och vi ses snart på Samos så vi kan svinga en bägare!! Vilken morgon, klarblå himmel och varmt i solen. Vid morgonrundan med Bosse träffade vi på getter och killingar. Bosse är ju djurtokig och ville leka med dem. Getterna var väl inte lika intresserade. Blonda Maria kom med två tallrikar soppa. En till oss och en till era vänner, Nilla och Perry, dem var var ute på promenad när Maria ringde på. Jag tror det var för Marias mamma, som dog förra året. Potatis arbete i dag. Jag började med att rensa ogräs och kupade sedan. Nilla och Perry dök upp med en kanna kaffe och bröd, det tackar vi för. Grillen fick i dag korvbesök och jag gjorde potatispuré. Bosse som annars är en tuff hund blev livrädd då folket gick förbi med bår ner till kyrkan, bomber och bengalisk eld blev för mycket. Kvällen tillbringade han i Birgittas knä. Vi undrar mycket hur det går för Bella, en hund som bor i en hundgård intill vägen. Bella måste fått många smällare på taket och omkring sig.  Sedan blev det teve innan det var sängdags.

Lördag 23 April: I dag firar vi Hanna Björk Leros, som fyller 31 år. Ha en bra dag Hanna. Bosse slet sig loss i dag och startade låtsas krig med en större hund. Dem for omkring som skottspolar och Bosse var omöjlig att kalla in. Det var bara när dem var så trötta att de låg ner som jag kunde fånga in Bosse. Jag fattar inte hur han kunde komma loss. Nilla och Perry kom för att vi ska lösa Melodikrysset. Rätt så marigt denna gång eller så var jag tom i pallet. Perry hjälpte mig att bära ner parasollfoten, en stadig cementklump. Strålande sol och varmt varför det gäller att vattna landen sedan kupa potatis. Helt slut i ryggen som vanligt. Voltaren och ryggläge en stund. Kollade på teve sedan i säng. Sömn var inte att tänka på. Fyrverkeri och smällare avlöste varandra fram till en bit efter midnatt. Bosse är numer rädd för smällare.

Söndag 24 April: I dag firar vi två bekanta Anders Sigmundson Jungfruberget som fyller 76 år och Eveli Jönsson Falun som fyller 41 år. Ha en bra dag Anders och Eveli. Vackert och varmt väder, men mycket smällande vilket Bosse inte gillar. Vi, Nilla, Birgitta, Perry och jag ska till Julia och Stavro för att fira påsk. Nu vill vi inte lämna Bosse hemma så han får följa med. Terna och Kosta parkerade uppe vid stora vägen så jag for upp och hämtade ner dem till Farmen. Vägen är inte bra för vanliga bilar. Julia bjöd på god mat som vanligt och tre timmar förflöt snabbt innan vi bröt upp. Fifo är en gullig liten valp som Terna och Kosta blivit med. Jag lånade Nillas kamera då jag glömt min hemma, som vanligt! Vår häst Bankers Garcon kom två på Gävletravet. Till sist på kvällen lyckades vi se på "Körslaget" efter en del strul med farten eller hos Tv4. Vi kollade även på "Pretty Woman", på dvd. Sedan hopp i bingen.

Terna och Kostas valp Fifo. © foto: Bengt Ahlstrand     Påskfirande på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand     Påskfirande på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand     Påskfirande på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand     Påskfirande på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Valpen Fifo. Påskfirande hos Julia och Stavro på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand   

Kalkonkycklingar på Farmen. © foto: Nilla Andersson

Kalkonkycklingar på Farmen. © foto: Nilla Andersson

Måndag 25 April: En härlig morgon med det blåser fortfarande. Jag gick en långpromenad med Bosse. Trist att det fortfarande är nordliga vindar, lite småkyligt på skuggsidan. Jag skulle köra grästrimmer i dag men fick höra av Stavro i går att Pagonda borna inte gillar att man för oväsen i påskhelgen. Så det blir lugna gatan i dag. Vi åker till Ulla och Kriton i Kamara för att äta mat, vi får trevligt sällskap av Nilla och Perry. God mat och en trevlig stud. Vi besöker Flamingo reservatet. Det är bara sju stycken där i år. Insjön var torrlagd för några år sedan och fåglarna sökte kanske andra ställen. Tidigare vimlade det av Flamingon där. Bosse blev glad när vi äntligen kom hem. En lugn och skön kväll.

Flamingon och okänd anksort. © foto: Bengt Ahlstrand     Flamingo insjön. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackra grässtrån. © foto: Bengt Ahlstrand     Nilla i vallmoåkern. © foto: Bengt Ahlstrand     Vallmoåker. © foto: Bengt Ahlstrand

Flamingosjön, vackra grässorter, Nilla i Vallmoåkern. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 26 April: Varmt och skönt på morgon voltan med Bosse. Vi var ute dryga timman. Sedan frukost på altanen. Birgitta är pigg och känner sig glad att foten bättrar sig. Frukosten var klar när jag kom hem och Birgitta har sopat och fejat. Då är man pigg!!! Jag startade jobbet "Trimma gräs i olivlundarna" ett tufft jobb, mycket gräs är det och nu skiner solen på backen då träden är hårt beskurna. Friterade kycklingklubbor och stripps till middag i dag. Middagen intogs på altanen, nu är det behagligt även på kvällen. Efter sena voltan med Bosse hann jag precis hem innan regndropparna föll klockan var då nära midnatt.

Onsdag 27 April: I dag gratulera vi tvillingarna Johanna och Nicolas som fyller 16 år. Ha en bra dag, mamma Lisa bjuder er säkert något gott i dag. Äntligen lite regn. Jag jobbade med veden i olivlunden mellan skurarna. Birgitta pratade med Sylvia i Leksand via Skype telefon. Vi fick bra tipps av henne om Jordbruksverkets webbsida, inför för vår resa med Bosse i augusti. Jag printar ut lite information och tar med till vet i morgon. Tio millimeter regn i dag, bra för grödorna. Köttfärssås och spagetti i dag.

Torsdag 28 April: I dag gratulera vi Clas Riddersporre, Stockholm som fyller 59 år. Ha en bra dag Clas och vi ses kanske till hösten. Klockan elva har vi tid hos Vet i Vathy åt Bosse, ögonoperation är det som gäller. Byst med folk och hundar så vi fick en ny tid på Måndag, då blir det även rabbis prov. Nu kan vi komma hem till Tiogängets träff i Västerås. Vi for förbi sjukhuset så dem fick en kopia av Birgittas pass. Till Ireon för diverse inköp. Väl hemma kom regnet 22 mm. På kvällen kom Nilla och Perry med bakelser, verkligen god bakelse. Tack för det. Pratade med Lasse R i Knutsgårdarna via Skype telefon. En kvällsrunda  med Bosse innan det var dags att krypa till kojs.

Fredag 29 April: Lite däven i morse, firade väl att Bosse blir klar till augusti, med någon Ouzo för mycket. Träffade på Stavro nu på morgonpromenaden så dem kommer förbi och fikar innan hemfärd till Farmen. Problem med Laptop nu på förmiddagen. Troligen någon uppdatering som gått snett. Allt löste sig och vi är på banan igen. Jag försökte kupa potatisen på andra etaget men för blött i backen, efter gårdagens regn. Lite ogräsrensning kunde jag i alla fall roa mig med. Birgitta lagade middagen i dag, fiskgratäng. Nilla och Perry kom förbi och efter många bekymmer är dem nu bilägare. Birgitta har sytt upp två par byxor åt mig, det tackar jag för. Kollade på "Landgång Australien" och vi försökte med "Så ska det låta" men den buffrade mest hela tiden. Vi får prova i morgon. 

Lördag 30 April: I dag gratulerar vi Marie Segerström Sågmyra som fyller 44 år. Ha en bra dag Marie, du får säkert kaffe på sängen av Janne. Tidig volta med Bosse då jag ska försöka hinna med ett pass med grästrimmern innan "Melodikrysset". Så blev det och ett pass efter också. Nöjd med dagens arbete. Några små jobb sedan, högg lite ved kollade olivträd och apelsinträd alltså vattenskott som ska bort. Skön stund i solen och senare middag på altanen. I dag bjöd jag på stekt korv och dillstuvad potatis. På kvällen kunde vi se på "Trädgårdsfredag", "Så ska det låta" och "Go kväll" med Tina Törner som middagsgäst. Jag ångrar inte att jag tittade, då Tina Törner är en verkligt positiv tjej, inget gnäll och skvaller hur folk är och allt annat jävelstyg som ältas. 

Söndag 1 Maj: Kalo mina. Nu var det en ny månad och några vänner dyker upp här på Samos. Ingen rolig start på dagen. Bosse startade med att kräkas några gånger och bajsade på sig. For omkring som om han var nybadad och ville parfymera sig. Gnydde och gnällde. troligen klåda då han mest krälade utmed golvet och även utomhus. Jag tog kontakt med Nilla som jag ville konsultera. Perry ringde till Vet men fick inget svar. Då ringde han Sverige och fick prata med en Vet. Under tiden ringde vår Vet upp då han såg att vi sökt honom. Heder åt han. Vi ska ge Bosse tabletter som vi har kvar sedan förgiftningen i oktober. Vi kunde avleda den värsta klådan med att borsta, borsta och till sist lugnade han sig och nu mår han rätt så bra. Vi har ju tid hos Vet i morgon och då får han kolla om Bosse har fått in något i ett öra eller om lopphalsbandet ger allergiklåda. Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi fick av Nilla och Perry.  Även Bosse är det av svansviftning att döma.

Måndag 2 Maj: En snabbvända med Bosse och sedan frukost. Vi ska till Vet i Vathy igen, vi hoppas att det går bättre denna gång. Operationen gick bra och jag fick vara assistent åt Vet. Det är naturligt att hunden skakar och spänner sig så jag fick hålla fast Bosses. Han är ju stark den rackaren och han fastnade med ena sporen i peangen som satt i ögonhinnan och peangen han orsaka blödning innan jag han få loss foten. Det blev bra till sist. Nu är det bara att vänta någon månad på resultat av blodet som skickas till Aten. Det var en jobbig dag för oss alla, varmt i bilen när vi äntligen kunde åka hem. Handlade och beställde storrengöring av bilen hos Niko i Vathy, får lämna den till Krisa på torsdag. På eftermiddagen åt vi mat på torget med Nilla och Perry som åker hem till Köping i morgon. Trevligt och god mat var det. Det blir tidig sänggång i dag! 

Tisdag 3 Maj: I dag gratulerar vi Lars-Åke Lundqvist Leksand som fyller 68 år. Ha en bra dag Lars-Åke, du får säkert kaffe på sängen av Annika. Gråmulet lite regnstänk i dag. Rensade löklådan och skar av blast till sallad. Kupade halva potatislandet på andra etaget. Några vändor med Bosse. Vet ringde och berättade att dem sabbat Bosses blodprov i Aten så det blir ett nytt besök på Torsdag. Blir bra då jag ska lämna Seat. Nu hoppas jag bara att Birgitta kan köra en av bilarna. Kokt korv och potatispuré till middag i dag. Skönt att krypa ner i kojen.

Onsdag 4 Maj: I dag gratulerar vi Pär-Olov Östman Falun som fyller 43 år. Ha en bra dag Pär-Olov. Bokar en tid i höst för besök. Gråmulet i dag med trots väderguden spådde klarblå himmel. Men det är ok då det inte blir så hett att avsluta potatiskupning! Jag hoppas att bli klar med det i dag. Pär-Olov, vår tandläkare är en rolig prick. Han skaldar: Po Ostman har gjort ett inlägg i din Logg.
 Po skrev:
"Man tackar ödmjukast. Solen skiner , sjön spegelblank, men temperaturen ska vi inte prata om. Lev och må och glöm inte bort att vad som än händer var rädd om era tänder!
PO"

Mycket blev gjort i dag. Potatisen klar och även en del ogräs blev uppryckt. Birgitta pratade med Sylvia B i Leksand via Skype telefon. Vinstockar och rankor fick en översyn. Plockade ner kvarvarande citroner. Rensade i tomatlandet, några gröna tomater visar sig redan. Kycklingklubbor och friterad potatis stod på menyn i dag. Bosse är på bushumör av och till och vet nu hur man får husse att jäkta efter kopplet och gå en promenad. jag tror det blev fyra vändor i dag!

Bosse är nu fin i v. öga också. © foto: Bengt Ahlstrand     Tomaterna börjar växa till sig. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse vänsteröga är nu bra. Tomater på tillväxt, små gröna.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 5 Maj: I dag blir det en ofrivillig tur till Vet för nytt blodprov, det förra sabbade dem i Aten. Vi lämnar även Seat hos Nico bildoktor för vård av Krisa. Sedan till Vet. Bosse är en riktig tuffing. Inte en min när Vet stack in nålen och sedan låg han på min hand medan röret fylldes till nödvändig mängd. Några inköp och en visit hos Lisa och Vasili innan det var dags att dra upp till Pagonda. Jag laddade min mobil med 10€. I Pythagorio och Ireon vräkte regnet ner. Glad var jag! Men vad ser vi när vi närmar oss Pagonda inte en droppe regn, sol och varmt. Visst är det orättvist, jag måste vattna!! Birgitta och jag gav oss på ogräs och på kvällen åt vi Lasagne. Vi fick låna några dvd filmer av Nilla och Perry, Morden i Midsommer. Vi tittade på "Villospår" och på "Landgång Australien". Sedan var det skönt att krypa ner i bingen med ett Sudoku.

Fredag 6 Maj: Hjälp! Jag han inte undan. Hustrun annonserade stor städning av sovrum! Snyggt blev det och det luktar gott. Många maskiner med tvätt fick jag hänga, det var kraftig blåst så tvätten torkade snabbt. Tur det annars hade klädnyporna inte räckt till!! Ja nästan inte räckt till. På eftermiddagen fick vi hämta bilen. Den var så fin rengjord inuti att den såg ny ut. Krisa är så diktig. På måndag blir det utvändigt och ny klädsel. Nick försökte få bort "rattgnället" i Ladan men det gick inte bra, för när jag kört en stund så var det gnälligt igen. På kvällen bjöd Nilla och Perry på festmat, Jansons frestelse, med snaps! Ja det är sant! Vi fick ansjovis och potatis av dem när det åkte hem och snapsen fick vi i julklapp. Tackar för det. Vi pratade med Kristina och Sören via Skype telefon. Tidigt till sängs vi var trötta, inte enbart för snapsen.

Jansons frestelse med snaps. © foto: Bengt Ahlstrand

Janssons frestelse och Snaps.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 7 Maj: Vilken morgon, soligt men kallt i vindarna som vanligt. Det har blåst mycket detta år. Stavro kom och fräser upp Nillas och Perrys lund. Så jag fick hjälpa till med att lyfta av jordfräsen. I dag var det lätt Melodikryss. Ogräset pockar på uppmärksamhet. Några timmar i landet innan vi far ner till flygplatsen för att möta IM. Birgitta bjöd IM och mig på middag, baconlindad köttfärslimpa och trattkantarellsås. Vi fick ett trevligt e-mail från Nilla. På kvällen var det Teve för hela slanten.

Birgitta resar ogräs. © foto: Bengt Ahlstrand

Ogräset lever farligt. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 8 Maj: I dag gratulerar vi Inga-May Östlund, Pagonda/Katrineholm som fyller 59 år. Ha en bra dag Inga-May vi kommer på kaffe i eftermiddag. Hur kunde jag glömma att vår häst Banker Garcon startade på Örebro travet i går! Han kom två igen. Bra jobbat. i dag åker vi ner till Baren för några timmars avkoppling. Nu fick jag och Birgitta njuta av Spyros stora räkor och Lobster. Lisa fixade god sås till skaldjuren, korv med mera. Gott och trevligt var det. Birgitta fick en vacker Mors Dags bukett från Lisa och Vasili. På hemvägen köpte vi tårtbitar och annat till Inga-May födelsedagskaffe. Fy för den lede vad jag mådde dåligt senare, gallan enligt hustrun. Jag ska inte äta så stora tårtbitar och andra sötsaker! En klubbsoda och sängen någon timma så var jag bra igen. På kvällen lyckades vi se "Trädgårdsfredag" innan det var sängen som kallade.

Sommarens första ros utslagen. © foto: Bengt Ahlstrand                    Birgitta fick denna vackra morsdags bukett av Lisa och Vasili. © foto: Bengt Ahlstrand

Sommarens första ros utslagen. Vacker Morsdags bukett.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 9 Maj: Nu på morgonen ska jag åka in till Vathy och Niko bildoktor. Krisa ska fixa bilklädsel i Seat. jag promenerade nya vägen som byggs för lättare framkomst till sjukhuset. Vilken utsikt ner över Vathy, havet och bergen runt om. En stor flock Biätare drog fram över huvudet. Det var på lätet jag först upptäckte dem. Några timmar gick fort och jag kunde åka hem. Snyggt blev det. Inga-May var hos Birgitta och tvättade en maskin. Sallad till lunch. Birgitta har rensat vidare bland ogräset. På kvällen kom IM med en flaska vin, Birgitta lagade en alldeles ljuvlig potatisgranäng och jag tände grillen och grillade kött. En sen vända med Bosse och sedan i säng.

Tisdag 10 Maj: I dag gratulerar vi Hans Persson Borlänge som fyller 50 år. Ha en bra dag Hans. Vi ringer i kväll. Vid morgonvoltan med Bosse såg jag en Gärdsmyg i ett fikonträd. Jag beskar Mosmolla trädet ganska hårt, det skuggar ett mandarinträd. Sådde rädisor. Luckrade plantor och vattnade. Birgitta gav sig på ogräs. Sniglar och lax till middag. Sedan var det dags att knyta sig. Vi är trötta alla tre.

Onsdag 11 Maj: I dag gratulerar vi Bibbi Riddersporre Djura som fyller 88 år. Ha en bra dag Bibbi. Birgitta plågar ogräs och jag kör grästrimmer runt vinstockar och potatisland. Det växer fort upp nytt. Det känns som ett evighetsjobb! Birgitta bjöd på en stärkande pasta och tonfisksallad och sedan var man på topp igen för lite mer arbete. Nu är gården sopad och rengjord. Tro det eller ej, vi tittade på Eurovisions tävlingen. Ingen höjdare precis. Så vi knoppade in med en bok och ett sudoku.

Torsdag 12 Maj: Planerad aktivitet i dag är att städa runt de fruktträd som gränsar till Filios mark. Hacka ogräs, kratta och göra vattendiken runt träden. Vattnade sedan mandarin och apelsinträd. Det är nog inget behov just nu men vill kolla att det fungerar med vattnings diken runt träden. Birgitta skurar badrum och jag röjer bland böcker och dammar dem vi inte läst. Inger regn i dag heller! Vi går ner till torget och beställer mat. Vi orkar inte laga själva, eller så är det så att vi vill premiera vårt arbete. Vi äter Fasolada med lokaniko och jag beställer en Amstel premium kryddig och god, Birgitta vill ha ett glas vitt. På hemvägen handlar vi grönsaker till morgondagens sallad. Vi vattnar grödorna innan Teve tittande börjar. Som tur är kunde vi inte se Eurovisions kval nummer två, då den inte kunde ses utanför Sverige. Då jag vaknade redan klockan halv tre i förgår natt med en allergi så var det skönt att lägga sig tidigt.

Fredag 13 Maj: Fortfarande kyliga vindar från norr. Nu är det att jobba vidare med fruktträden och Birgitta städar vidare i huset. Inga-May kom förbi och lånar Bosse till en promenad. Tjooooho, barnfritt!! Nu har jag fixat de flesta fruktträden, gödslat och myllat jorden. Birgitta har dammat hyllor och plockat bort vintern. När Filio och Irini går till graven skickar jag med två rosor till Stamati och Dino. Kostas ringde och bjöd oss till dem i morgon middag. Birgitta ska även klippa Kosta. Vi ska grilla kycklinglår i dag och Inga-May är inviterad att äta med oss. En sen vända med Bosse innan vi kollar "Så ska det låta". Sedan dags att krama kudden.

Apelsinträd före skötsel. © foto: Bengt Ahlstrand       Apelsinträd efter skötsel. © foto: Bengt Ahlstrand

Apelsinträd före och efter skötsel. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 14 Maj: I dag gratulerar vi Leif Johansson Mariestad som fyller 69 år. Ha en bra dag Leif. Vilken skön morgon! Synd på den ihållande blåsten. Bosse och jag gick en skön morgonpromenad gamla skolvägen. På hemvägen kunde jag hämta vatten i källan. Vi fick bilder från Malena och Ulf i Eskilstuna som fotat Gerda en liten fin ångbåt. Vi ses i Pagonda om ett par veckor. Nu är det dags för "Melodikrysset", Birgitta var grym i dag på att lösa krysset. Jag slog gräset mellan kyrkan och huset där vi har plommonträden. Kosta vill ha klippning av Birgittas ambulerande frisersalong. Vi åt god Meze och fick en massa frön, plantor och bönor med hem. Det var bara att hacka upp mer land och plantera. Vi kollade på "Trädgårdsfredag" alltid trevligt. Sedan var det att vattna alla grönsakerna. Hos Kosta såg jag en smart Svavelpump som Niko tydligen har i sin trädgårds affär. Den köper jag på måndag så slipper jag smaka svavel och även slippa bli svavlad själv. Eftersom vi inte kan se Eurovision Song Contest på svensk teve så hittade jag följande webbsida. Men Birgitta gick efter första låten och jag stängde av efter åttonde.

Söndag 15 Maj: Vilken morgon, strålande sol och nästan vindstilla. Bosse och jag gick en långpromenad i solskenet. Vi njöt nog båda två. Hustrun har frukosten klar när vi kommer hem. Chattade med PH, som undrar om det är några önskemål till dem kommer ner. Jag fortsätter jobba med frukträden. I dag är det bland andra plommonträden som ska få fint om "fötterna". En sväng ner till Baren, för att träffa Lisa och Vasili. Lisa bjöd på en god Jansons frestelse. Via Ireon och Karin där vi köpte en glass. Hem till Bosse som blir så glad när vi kommer. Säg inget till någon, jag satte på mig kortbyxor och satt i solen med ett Sudoku. Nu är det så varmt så trädgårdsarbetet får vänta till senare när det blivit svalare. Jag bjöd på köttfärssås och spagetti och vi satt länge på altanen och njöt av värmen. I övrigt så var det krig mot myror. Dem svärmar nu och även nere på gatan och Kyriakou vägen såg jag att det myllrade av dem.

Måndag 16 Maj: Vilken dag det blev. Soligt och varmt igen. Inget regn som några stycken trodde i går. Köpte två kilo tomater av vår ambulerande grönsakshandlare. Av smaken att döma så är det drivhusodlade tomater. Vårt tomatlandet fick sig en omgång. Luckrade jorden och rensade bort ogräset. Birgitta tog sin första Bosse promenad efter bensprickan. Hon linkar på bra nu men stortån vill inte bli bra. Birgitta pratade med Harry via Skype telefon. Kanske vi kan hyra Korpholen ett paradis på jorden. Där var vi ofta och det var därför vi köpte Jonheden. Jag är stolt eller knäpp. Jag fräste upp ytterligare land för att så bönor som vi fick av Terna och Kosta. Jorden är torr och det var jobbigt att få till det, bra blev det. Jag har äntligen lärt mig att jobba som grekerna. Andas medan du hackar och vila ofta! Sedan gick det att fräsa upp landet med vår lilla jordfräs. Jag bjöd på grillade fläskkotletter och stripps till middag. Inga-May, Birgitta och Bosse gick på en kvällspromenad. Innan det var dags att hoppa i bingen fick Bosse en sista volta.

Tisdag 17 Maj: Fint väder i dag med. En hel hög plan flyger in turister. Samos lever upp och värmen är nog här för att stanna. Jag fräste en gång till i det nya bönlandet. Kupade fåror och fyllde dem med vatten för att sedan sätta bönor. Samma princip som lök, bönor på sidorna i fåran. Många bönor är det så jag hackade upp mer jord för att sätta resten. Birgitta storstädade köket. Tomatsallad till lunch. Niko postmästaren har hängt ut den blå handuken vilket innebär post. Birgitta chattade med Harry, Marco, Åsa, Sylvia och Kristina via Skype telefon. Kvällens goda mat serverade Birgitta en Fasolada. Vi kollade på "Huset fullt av hundar" sista delen. Jag skulle villja ha nästan alla hundarna. Men Bosse håller inte med om det, det räcker med mig sa han. Jo visst är det så.

En vacker måne. © foto: Bengt Ahlstrand     Nybrukad mark för bönor. © foto: Bengt Ahlstrand

En vacker måne. Nybrukad mark för bönor.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 18 Maj: En ny vacker dag randas. En lång morgonvolta med Bosse för i dag ska vi åka in till Vathy för att betala elräkningar. Inga-May följer med så hon och hustrun vill säkert kolla affärsfönster! Medan hustrun betalade elräkningar, Nilla och Perrys samt vår egen, gick jag till Vet för att kolla om han fått svar på rabbis provet. Så var det inte, så jag får återkomma. Jag handlade en el rakhyvel, den gamla var slut för länge sedan. Birgitta investerade i bordsdukar och en plastmapp till Bosse. Ja Bosse ska ha sina recept och andra viktiga papper i mappen. Han, Bosse är så härlig så man kan smälla av! Trädgårds Niko fick vårt besök också. Köpte en smart svavel puffare för vinstockar, potatis och tomatplantorna. Även myrmedel och en vätska som lockat till sig skadeinsekter. Man hänger upp petflaska med vätskan, i oliv- och fruktträden. Vi vattnade och sedan satt vi länge utanför köksdörren och åt mat och njöt. Lite svalt blev det, värsta hettan kommer senare. Stavro ringde och bjöd oss att fira deras bröllopsdag i morgon kväll. Det blir trevligt. Bingen kallar.

Torsdag 19 Maj: Uppe tidigt och svalade tomater, potatis och vinstockar. Vilken miss det var med den nya rakapparaten! Det var svårt att få bort skägget! Stor städdag i dag med och jag hann inte gömma mig. Stora mattan skurade vi med piassavakvast och mycket vatten. Ommöblering inför sommaren. På kvällen for vi ner till Farmen för att fira Julia och Stavros bröllopsdag. Först en del arbete med djuren och grönsaksskörd. Vi fick bönor, lök, spenat, rädisor, ägg och mjölk. Julia bjöd på så god mat, griskött tillagad i deras suveräna ugn. Vi fick några trevliga och busiga timmar innan vi for hem till Bosse, som blev så glad att vi inte glömt bort honom.

Den fina altanen. © foto: Bengt Ahlstrand     Den nya ugnen till höger. © foto: Bengt Ahlstrand     Rosor till Julia och Birgitta fixar sallad. © foto: Bengt Ahlstrand     Kattunge. © foto: Bengt Ahlstrand

Fest hos Julia och Stavro. Bra ugn och god mat. Rosor till Julia. Söt kattunge.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 20 Maj: Uppe tidigt och svalade vidare på potatisen. Stavro kom och vi mekade med vattenbassängen. Jag målade ute köket och vi städade vidare. Snyggt blir det. Birgitta pratade med Kristina L och Anita L via Skype telefon. Inga-May bjöd oss på middag i Ireon, min sjuttio års present. God mat och trevligt att sitta vid stranden och kolla ut över havet. tack för det IM. Vi orkade med att se "Så ska det låta" innan slafen kallade på oss.

Lördag 21 Maj: Nu är det svårt att sova om morgonen. En tidig volta med Bosse som gärna vill stanna vid Inga-May och hennes hus. Birgitta och jag spritade bönor och sedan var det dags att byta ut garderoben mot sommarkläder och glesbyggds kavajerna stuvas undan i väntan på vintern. Vi löste "Melodikrysset" och hustrun var på hugget även denna vecka. Bravo Birgitta. Vi försökte att se på "Trädgårdsfredag" i dag med. Bara buffrar så vi får försöka senare. Kollade Flygradar24 för att se om flyget till Samos startade i tid. Äntligen kunde vi se på "Trädgårdsfredag". Det är så bra och trevligt att lyssna på. I dag ska vi äta köttfärs biffar till middag. Strax före 20 tiden for vi ner till flygplatsen för att möta Kristina, Anita och Sven. Kristina åkte med oss till Labito där hon ska bo. Efter hon packat upp våra presenter, tack för det Kristina, gick vi ner till Baren. Vi satt där ett par timmar. Spyros var där, och han bjöd på en runda. Kristina som varit på Kreta, där Spyros kommer ifrån, har lite att prata om. Sent blev det.

Söndag 22 Maj: Sovmorgon och sedan den sedvanliga rundan med Bosse. Vi avverkade några nya gränder. Dem är många här i Pagonda. Birgitta har Akupressur jobb i Pythagorio i dag, på Baren. Det är Spyros som har en besvärligt arm. Vi blir bjudna på öl och stora räkor. Kristina kommer också dit. Vi sitter och njuter av värmen ett par timmar. Andoni avgår med sin turistbåt från kajen utanför Baren. Kristina bjuder oss på lunch på en Taverna. Lamm i ugn så gott. Tack Kristina. Hem till Bosse som blir glad. Vi kokar bönorna som vi spritade i går. Dem räcker till ett par goda middagar. Några timmar på altanen innan det var dags att törna in.

Andonio i väntan på att köra sina turister. © foto: Bengt Ahlstrand     Spyros bjöd på stora räkor och öl, i väntan på behandling. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Kristina njuter av livet. Kristina bjöd oss på mat. © foto: Bengt Ahlstrand     Min utsikt från Tavernan. © foto: Bengt Ahlstrand

Andonis i väntan på avgång. Spyros i väntan på behandling. Birgitta och Kristina på Taverna och min utsikt

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 23 Maj: Jag fick ner saliv i lungorna i natt och rusade upp i panik. Det tog ett tag innan allt släppte och jag fick luft. I vaket tillstånd har jag lärt mig att andas ut när detta händer. Ingen bra start på dagen. Bosse vill ha sin vända ner genom byn, Kyriakou vägen duger inte längre. Efter frukost far Birgitta ner till Kristina i Pythagorio, dem ska bada! Jag stannar hemma och vaktar, ja alltid finns det väl något som behöver vaktas!! Inga-May var hit och kollade sin e-post. Några vändor med Bosse blev det och Bosse träffade Gina och Bella två hundar. Gina var en ny bekantskap för Bosse, så visst var han tvungen att stödda upp sig en smula! Jag bjöd badnymferna på Levergryta när de kom hem efter badet. Skönt var det i vattnet! Tyckte dom. Vi chattade med Hans P via Skype telefon. Han var nu pigg och kry, skönt. Kristina fick skjuts ner till Labito av Taxiben. Sent i säng i dag med.

Tisdag 24 Maj: Efter frukost och morgonvoltan vattnade jag grönsaker. Sedan ner till Pythagorio för att Birgitta ska behandla Spyros. Träffade Anita och Sven. Vi pratade problem med uppkoppling till internet, jag ska testa "kattburksmetoden" om det kan lösa problemet. Birgitta stannar i Pythagorio och badar med Kristina. Jag far hem till Pagonda och jobbar med odlingen. Då vår tanke är att bjuda Inga-Maj på mat, födelsedagspresent. Nu blev det inte så då hon var upptagen. In till Pythagorio för att hämta badnymferna, för vi åker ändå till Ireon och äter hos Georgios på Venezia. Gott som vanligt. En liten rundtur bland tavernor och barer. Mycket är förändrat, tycker Kristin och visst är det så. Efter att vi lämnat av Kristina på Labito for vi hem till Bosse. Glad som en lärka om våren var han och en sista kiss och bajsrunda innan det var tid att kasta sig i sänghalmen.

Jag, Kristina och Birgitta äter på Venezia i Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag, Kristina och Birgitta äter på Venezia i Ireon.

© Bengt Ahlstrand foto: Georgios

Onsdag 25 Maj: Vid morgonens volta fick Bosse och jag en ny kompis. Det är en av byns snickare Janis, som har en fin hund 3,5 år. Bosse och han busar men inte riktigt, då Bosse stöddar till sig. I dag fick Bosse sitta ner och dem nosa lite på varandra. Efter ett stunds bus så fick jag en vänlig slick av jycken. Alltid kul med nya "bekanta". Potatis, gurka och lök fick vatten i dag. Vi åker sedan till flygplatsen för att möta Berit, Tommy, Agneta och Per. Missen blev att Göteborgsplanet landade tidigare än beräknat, så vi missade Berit och Tommy med kompisar. Vi körde PH till deras hotell och sedan släppte jag av Birgitta hos Kristina. Hem till Pagonda för att jobba i trädgården. Jag valde att köra jordfräsen mellan plantor för att slippa ogräs. Birgitta vill ha hämtning så jag for iväg till Labito och fick en öl på balkongen. ingen av oss var speciellt hungrig så det fick bli Meze på altanen, samt ett par knäckebröds mackor med Gustavs korv, tack Kristina och Per. Sedan en volta med Bosse före hopp i bingen.

Per är tillbaka på Samos. © foto: Bengt Ahlstrand     PH med kompis. © foto: Bengt Ahlstrand

Per och Anita. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 26 Maj: Vad tiden rinner i väg, snart inne i juni månad! I dag gratulerar vi två vänner. Gösta Falk, Halmstad som fyller 88 år och Mikael Segerström, Grycksbo som fyller 22 år. Ni ska ha en bra dag. Vid morgonens volta blev trevligt för både mig och Bosse. Janis hund var småbusig och dem var nog trötta båda efter att busat runt. Även jag fick min beskärda slick av jycken. Stavro kom med borrmaskinen och fikade med oss. Vi kollade runt bland grönsakerna och jag fick ytterligare visdom. Då var dagen räddad, jobb i landen i dag med. Jag kör Birgitta ner till Kristina, meningen var att Birgitta ska ta bilen, men då jag måste ha bensin till jordfräsen så får jag köra henne. Jag ska kolla om Anita och Sven är vakna så kan jag försöka fixa bättre  mottagning av internet. Dem var inte hemma! Fick sms från Tommy, bra att dem kom trots askmolns hot. Jobbade i grönsakslanden, rensade ogräs och kupade upp till diken för att lättare kunna vattna. I väg till Pythagorio. Vi ska ta med Kristina till Sinadisi för att äta. Gott och trevligt. En vända med Bosse. IM dök upp och dem sitter på altanen och pratar!! Jag uppsökte snarkofagen.

Fredag 27 Maj: Vaknade tidigt och gick en volta med Bosse, IM var vaken så vi kan flytta hennes vespa nu på morgonen. Jag svavlade tomater och vattnade en del grönsaker innan vi hjälptes åt med vespan, en tung kluns. Det är dags att behandla Spyros så vi far ner till Baren. Spyros bjöd på Lobster. Birgitta och Kristina gick för att bada och jag for hem till Pagonda och Bosse. Bosse och jag hann med ett par långpromenader innan hustrun ringer och vill bli hämtad. Damerna har ätit så jag köpte en Pita tallrik med hem. Gissa vem mer var sugen, ledtråd inte hustrun. Innan det var dags att koja såg vi på "Så ska det låta" denna gången en höjdare. Fyra bra artister. En sista runda med Bosse blev det ändå genom ett sovande Pagonda.  

Lördag 28 Maj: Lyckades sova till åtta, bra jobbat tycker jag. Bosse var väl inte så pigg på en volta. Satt gärna långa stunder och kollade utsikten, mycket att nosa på, även att nosa en gång till, kanske han missat något! Lite krig om benrester som det finns gott om. Han vet att han inte får! I går kväll på sista voltan såg jag att  käften var lite sammanbiten, han tittade upp på mig och släppte en benbit.... Jag utlovade ett straff, badas nu på morgonen. Bosse anade det och försökte rymma. Väl i badkaret så uppskattade han det säkert. Kristina som skall åka hem i dag hämtade jag upp från Labito, för att vi skall grilla och hon har badat färdigt för den här gången. Fick sms från Berit och Tommy, vi ska träffa dem på måndag kväll. Vi ska även åka upp till Elias berget någon dag. Melodikrysset får vänta till i kväll. Vi grillar bisol och till det har vi egen potatis. Det är sommarens första potatisplanta som vi skattar. På kvällen kör vi Kristina till flyget. Hemresan sker via Marinopolis, både vi, Marlena och Ulf behöver bunkra mat. Marlena och Ulf bor i Inga-Majs hus.

Sommarens första potatis. © foto: Bengt Ahlstrand

Sommarens första potatis. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 29 Maj: I dag gratulerar vi Vasilis Kamitsis Pythagorio, som fyller 50 år. Έχετε μια μεγάλη μέρα Βασίλη. I dag blir det rundtur med Agneta och Per. Vi gör nordvästra delen av ön. Samt Vathy. Efter besöket på klostret blir det bad för en av oss, Per. Vi for sedan vidare till Ulla och Kriton i Kamara där Agneta och Per bjöd på lunch. Vi åt gott och dem tyckte också att Ulla är en glad och trevlig person. Via Mitilini hem till Pagonda där vi fikade och fick ett par trevliga timmar på altanen. Per och jag gick trädgårds syn, samt en långpromenad med Bosse. På tal om Bosse så charmade han Agneta och Per.

Birgitta, Per och Agneta. © foto: Bengt Ahlstrand     Kallt? Per förnekar det. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta, Badande Per och Anita i Mourtia.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 30 Maj: Efter morgonvoltan och frukosten kom Malena och Ulf. Dem ska åka med mig ner till Ireon för att hyra en Vespa. Jag for sedan till Pythagorio till Anita och Sven. Dem ska följa med hem till oss i Pagonda. Hämtade hem Netgear drivrutiner till Anitas laptop, men det fick inte avsedd verkan. Jag får be Åsa plocka i hop lite prylar för kattburksmetoden så att Anita kan surfa från deras uteplats. Dem bjöd på gott kaffebröd och vi satt länge på altanen och njöt. Efter att testat Anitas laptop i Pythagorio så for jag hem och lagade mat. På kvällen var vi på Baren för träff med Berit, Tommy, Lisbeth och Jan. Hur trevligt som helst. Glada och spralliga människor med mycket humor. Tommy frågade oss om det var något vi behövde innan dem for från Sverige. En traktor sa jag. Jag fick en traktor!! Det var kul och den humorn gillar vi. Smolken i bägaren denna trevliga kväll var att efter ett hundslagsmål så sparkade en kille, som hjälpte till att sära hundarna åt, den ena hunden i sidan. Fy Fan så lågt! Vad värre är att jag tror det var sonen. En sen vända med Bosse innan sängen kallade.

En traktor önskade jag mig. © foto: Bengt Ahlstrand

Traktor!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 31 Maj: Bosse den lilla livsnjutaren! Morgonvolta? Nja. Vill inte stannar jäspar och ser allmänt ointresserad ut. Det är väl inte så att han har tagit intryck av husse? Vattnade grönsaker och sedan blev det grästrimmer för hela slanten. Klockan 14 var det arbetsförbud, jag har en klok hustru. Jag bjöd Wokad kyckling med mycke grönsaker till middag. Vi är trötta så det blev sänggång efter att tittat på "Spader Madam" en av Hasse & Tages härliga filmer.

Onsdag 1 Juni: Kalo mina. Ny månad igen. I dag ska vi hämta Agneta och Per för att köra dem till flyget. Trevligt att träffa Agneta, ännu en ny god vän. Jag körde sedan Birgitta till Potokaki för hon vill bada. Det är varmt säger hon! Jag stöttade henne när hon bytte om och förfrös nästan handen!! Till Ireon och fixade ett bra pris på bilhyra åt Åsa. Sedan matvarubutiken. Vi investerade i kaffekoppar, vi får ju främmande ibland. Det blev en vilodag i dag, skönt. På kvällen bjöd Marlena och Ulf på mat i Ireon. Venezia och Georgo blev vårt val. God mat och trevligt var det. Kvällen avslutade vi på vår altan med några glas vin och öl. Tack ska ni ha för en trevlig kväll.

Marlena, Birgitta, Ulf och jag på Venetzia. © Bengt Ahlstrand  foto: Georgio     Georgio på Venetzia som fotograf. © foto: Bengt Ahlstrand

Marlena, Birgitta, Ulf och jag på Venezia. Georgios fotade.

© foto: Bengt Ahlstrand och Georgios.

Torsdag 2 Juni: I dag gratulerar vi Inger Norell, Borlänge / Österfors på 66 års dagen. Ha det bra Inger och njut av dagen. Träffade på Filio vid morgonvoltan med Bosse. Hon kollade min eksem och pratade olivolja med mera. Hon kom med en flaska och bomull och smorde in mina armbågar. Hon skulle även prata med Stavro om någon ört som var bra. Ja mina damer är så omtänksamma. Tråkiga nyheter fick vi i dag från Vet. Blodprovet på Bosse är inte godkänd så vi måste lämna ett nytt. Detta innebär att vi tidigast kan resa till Sverige oktober, om resultatet då blir godkänt. Detta innebär att vi missar Tiogängets träff. Vi sov siesta två timmar, det var skönt i värmen. Birgitta följde oss på promenad jag tror att foten förbättras i snabbare takt nu. Jag klämmer på fotkölarna enligt Birgittas instruktion några gånger per dag. På kvällen bjöd jag på Carbonara. Jag har hämtat hem codec paket till Windows Player så nu kan jag använda datorns egna dvd läsare. 

Fredag 3 Juni: I dag gratulerar vi Barbro Lindeborg, Knutsgårdarna på 59 års dagen. Ha det bra Barbro och njut av dagen. Vi gratulera även Spyros på hans födelsedag. Berit, Lisbeth, Jan och Tommy kom med fikabröd. En runda runt domänerna han vi med innan dem for vidare för bad i Balos. Plockat upp några potatis som dem fick med till middagen. Trevliga bekanta tycker Birgitta och jag. Vattnat landen och lagat en hacka åt Filio. Även bilarbete då hon var till Campos Ireon. På eftermiddagen åkte vi ner till havet för att bada. Även jag tog ett första dopp, men säg inget till någon! Kallt var det, svalt sa hustrun!! Hittade fin bambu bra att stötta växter med. Middagen var inte som jag tänkt mig, köttet visade sig passa bättre till köttgryta än att steka. men Birgitta tröstade och sa att det var gott. På kvällen var det teve. "Så ska det låta", halvbra dansbands stuk. Arvingen Casper Janebring och amerikanskan Melissa Williams var väl behållningen. Avslutade med "Trädgårdsfredag".

Lördag 4 Juni: Nu är det varmt ut det märks på våra gurkplantor. Dem växer fort nu. Handlade tomater och gurka av vår ambulerande grönsakssäljare. Bosse gillar att traska omkring i vattnet uppe vid skolans källa. Nosar, skrapar med tassarna. Det ser så festligt ut när han doppar ner nosen och "kokar kaffe" som barnen lärde sig vid simskolan. Jag tvättade mina när jag kom hem. Letade efter en av strumporna och Birgitta fann den i hans leksakshög. Jag får väl vara stolt som har en så värdefull leksak. Vi löser "Melodikrysset" sedan, det var tämligen lätt i dag. AC/DC löste vi innan frågan kom. Vattnade tomater och böner. Jag måste fixa Ginst grenar att lägga under tomatplantor. På kvällen skjutsade vi ner Marlena och Ulf till flyget för att sedan träffa Lisbeth, Berit, Jan och Tommy på Baren. Spyros, Sven och Anita anslöt till vårt bord. Sent blev det och trevligt var det. Bosse var glad när vi kom hem och fick en kiss och bajsrunda.

Birgitta, Jan, Lisbeth, Berit och Tommy på Baren. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta, Jan, Lisbeth, Berit och Tommy på Baren.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 5 Juni: Kanske det blir Tioträff för oss, tack vara Beate, en tysk kvinna som bor här i Pagonda. När hon hörde våra problem med Bosse erbjöd hon sig att vara hundvakt någon vecka. Hon promenerar tre gånger om dagen med sin hund och menade att då kan Bosse hänga med och Bosse får bo hemma. Vi har en ny inneboende i parasollet. Det är en fladdermus som tycker det är en bra bostad. Jag har hittills inte hunnit ta en bra bild men hopps få en. Han utgjuter sin ilska att behöva ge sig i väg i fullt dagsljus, vilket jag har full förståelse för. Vi har även ett fågelpar som vill bilda familj. Jag vet inte vad det är för typer. Jag har bara två fågelböcker här i Pagonda och ingen av dem vill ge mig svar. Folke Nyholm lever inte längre så han jan jag inte konsultera. Någon där ute som vet? Vi var ner till Potokaki och Birgitta njöt i det kalla vattnet. Jag löste Sudoku under tiden. Vattnade och Birgitta lagar Jansson.

Hanen, vilken art? © foto: Bengt Ahlstrand     Hanen, vilken art? © foto: Bengt Ahlstrand     Honan, vilken art? © foto: Bengt Ahlstrand     Honan, vilken art? © foto: Bengt Ahlstrand 

Hanen och Honan, östlig variant av Svart örad medelhavs stenskvätta, Oenanthe hispanica melanoleuca

© foto: Bengt Ahlstrand  

Måndag 6 Juni: Vacker och varm morgon. Vi fick äta frukosten inne. Nu bär det av till Vathy och Vet för ett nytt försök med Rabbis vaccin. Han är frisk men det var för gammalt blodprov enligt dem i Aten. Vet berömmer Bosse, mycket god karaktär, jag tror att både Bosse och Vet är ömsesidigt förtjusta i varandra. Vet bjöd på avmasknings tabletter. Betalade bilförsäkringen på Ladan och en del andra ärenden. Handlade på Lidl och fick Seat servad i Mitilini. Nu kan vi köra 500 mil till nästa service. Hemma igen efter tre timmar, det är bra jobbat. Fick e-mail från Ulf Nilsson, Eskilstuna som skickade en bild med en exakt kopia av vår fågel. Det är en östlig variant av Svart örat medelhavs stenskvätta, Oenanthe hispanica melanoleuca. Vi lagar meze till kvällens träff med Berith, Lisbeth, Tommy och Jan. Vi får några sköna timmar med dem på vår altan. Många skratt och dråpligheter passerar i revy. Manolos taxi tar dem hem till Pythagorio. Lite plock med disk och Bosse innan sängen kallar.

 Kul har vi med våra gamla och nya vänner. © foto: Bengt Ahlstrand

Kul har vi med våra gamla och nyvunna vänner. Jan, Birgitta, Tommy, Berit och Lisbeth.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 7 Juni: Vaknade tidigt men kunde somna om, det var skönt. Fick sms från Tommy, taxi Manolos höll väl show för dem i går kväll. Tackar för en härlig kväll med dem. Åter till vardagslivet. Vattnade grödor, Bosse vallade mig runt och visade sina kisställen! Han är lite slö i dag, kanske värmen eller sprutan. Men prasslar jag med kylskåpsdörren är han hur pigg som helst. Vi, Bosse och jag träffade på Beate och hennes Marvin så jag kollade att erbjudandet att rasta och mata Bosse någon vecka fortfarande gällde. Vi åkte ner till Ireon så att Birgitta fick bada. Bosse var med på turen, halva kroppen utanför sidorutan, han försökte nog att parkera sig på backspegeln. Birgitta har ett styvt jobb att hålla honom i schack. God mat i dag, pytt på kyckling och stuvad spenat, Birgitta är en hejare på att stuva. Spenaten kommer från farmen. Vi kollade en ny serie, "Hundra Svenska år" kan bli kul för en gammal nostalgiker.

Onsdag 8 Juni: Vilken morgonvolta det blev. Birgitta fick på sig snabb springare dojorna, stavar och joggade ifrån oss. Nja inte riktigt men nära är det. Skrågång nerför backarna underlättade. Det enda problemet var att Bosse fick mellan 20 och 30 fästingar. Jag har aldrig tidigare plockat så många. Nu så startar planet till Göteborg, hej då skaraborgare. Det har varit en lugn dag i skuggan, dess mellan pyssel i grönsakslanden. Korv pytt till middag. På kvällen tittade vi på del två av "Hundra Svenska år".

Torsdag 9 Juni: Samma morgonvolta som i går, med det undantaget att vi bevakade Bosses försök att trassla sig in i spenaten. Bosse han dock stoppa in nosen vid ett tillfälle och genast kryllade det av fästingar på hans huvud och nos. Birgitta kollade en del grässtrån och dem var smockfulla med fästing. Jag passade på att förbereda varmhållningen i vinter, genom att plocka en kasse kottar. Kottar är bra att starta kaminen med. Träffade Stavro vid hemkomsten. Allt var bra med dem. Filio kom med en kasse citroner. Jag hackade upp lite potatis men det är många små som inte är klara. Ok det är 85 dagar sedan jag satt potatis så ca 20 dagar till vill dem ha. Kul att Tommy G i Källby fått fart på Skype. Lite dåligt ljud men det går att fixa. Birgitta pratade med Sylvia via Skype. En sen vända med Bosse innan det var dags att inta sängen.

Fredag 10 Juni: Dagarna bara springer iväg. I dag travar vår häst Bankers Garcon på Romme lunchtrav i lopp 2. Efter de vanliga bestyren med Bosse och frukost så vattnade jag och hackade ogräs i landen. Varmt med vindar som svalkar. Birgitta ringde till Jessica S i Sågmyra som tar studenten i dag, vi gratulerar. Bosse smet iväg mot Stern med en hund som brukar snika sig in för att busa med Bosse. Det är med blandade känslor, vi vet inte riktigt vad som är bra. Dem leker bra men fästingar och loppor! På kvällen for vi ner till Ireon för att handla. Vi passade på att äta middag också. Bra underhållning såg vi innan läggdags, "Arlövs Revyn". Småtrevlig och en del väldigt bra nummer. Imitation av Tommy Körberg var klockren.

Lördag 11 Juni: Startade dagen tidigt med att vattna och svavla grönsaksplantor. Birgitta följde med på morgonvoltan. Filio vill tala med Stavro så jag bad att han ska komma förbi Pagonda innan hemresan till farmen. Filio bjöd på bröd till minnet av Stamati som dog för två år sedan. Stavro fikade med oss och gick trädgårdssyn. Potatisen skall upp i nedre landet. Det övre om någon vecka. I övrigt var det godkänt! Bosse låg i potatislandet och kickade på mig. Han kollar väl att jag jobbar på. "Melodikrysset" fick vänta då radion tystnade efter halva tiden. Då fick Birgitta tid att prata med Åsa via Skype telefon. Efter lunch for vi ner till Ireon för bad. Värt att nämna är väl att även jag badade och hustrun mer eller mindre tvingade mig att hålla med om att det var skönt. Resten av potatisen hackade jag upp innan middagen som bestod av kycklingfilé , skuren i bita fräst i grönsaker och färskpotatis. Jag får behålla kockjobbet tills hustrun blir bra i foten. I dag när vi chattade med Barbro och Lasse i Knutsgårdarna hördes det som hon inte skulle bli bra i foten på länge.

Bosse kollar att jag jobbar på i potatislandet. © foto: Birgitta Ahlstrand

Bosse kollar att jag jobbar på!

© foto: Birgitta Ahlstrand

Söndag 12 Juni:  I dag gratulerar vi Berit Gustafsson Källby, som fyller 62 år. Även Tommy gratuleras i efterskott. Hoppas ni har en bra dag. En skön morgon. Vattnade tomaterna och Bosse var på kelhumör. Inget större jobb i dag är inplanerat. Ryggen är förvånansvärd bra trots gårdagens potatishackande. Småpotatisar kokade jag till lunchens sallad, gott var det. Jag ägnade dagen att läsa sparade e-mail. Någonstans har jag ett program som ger mig ett svenskt ip nummer så att jag kan se program som inte visas utanför Sverige. Men var det är frågan. Någon där ute som vet? Bosse busade med Bobby och senare med den hund som besöker oss på kvällarna. Vi tittade på våra favoriter i "Trädgårdsfredag", programmet blir bara bättre och bättre med deras gagg. Pasta sallad till middag, ingen av oss är speciellt hungriga. Full fart på kvällsandakten nere i kyrkan. Högtalarna på fullt skaffat så ingen missar något. Vi kollade på "Klockan åtta hos stjärnorna". En sista sväng med Bosse och vi får se hur det blir med nattsömnen, full fart och hög musik på torget. Dem slutade klockan 04.00 och jag begriper inte hur folk kan vistas på torget vid den ljudnivån. Någon vidare nattsömn blev det inte. Låg med hörselskydd och det var ingen höjdare men hjälpte bara litegrann. 

Blåtrast Monticola, solitarius. © foto: Bengt Ahlstrand

Blåtrast Monticola, solitarius.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 13 Juni:  I dag gratulerar vi Lisbeth Orrbén Lidköping, som fyller 62 år. Ha en bra dag Lisbeth. Vad glad Bosse blev, han kelade med Brasilianskan, jag tror nog att det var soppåsen som väckte Bosses nyfikenhet!! Jag hackade ogräs och myllade jorden mellan grönsakerna. Sedan ska de tuktade olivträden få en genomgång. Jag ska skära bort kvistar som går inåt och diverse vattenskott. Efter det digra jobbet var det bad som gällde. Kallt eller som hustrun uttrycker sig, svalare än senast. Ok jag vaktar kläderna, Filio skrattade gott när jag berättade det för henne. handlade en Pizza till kvällens middag då jag glömt att ta fram något ur frysen. En öl och ett glas vin på torget i Ireon, vi gillar Ireon, där vi bodde som turister. Pizzan vi köpte i affären var inte god! Jag ville prova en ny sort!! Inte bra!!! Vi tittade på "Hjalmar on Örebroadway", som Hans P i Borlänge spelat in åt oss på dvd, den är ju bara så bra. I natt blir det dåligt med sömn igen, klockan är nu tio över tio och musiken är igång. I och för sig inte så högt men det är ju bara en tidsfråga. Tack Birgitta för att du visste var vi lagt mina öronproppar.

Tisdag 14 Juni:  I natt slutade dem spela redan klockan 03.00. Inte så högt som föregående natt. Öronproppar fungerar bättre hörselskydd. I kväll hoppas jag att allt är normalt igen, så att det blir en natts god sömn innan Åsa, Marie, Carina och Jan kommer på onsdag. Jag gick tidigt med Bosse för att hinna med Filio som skall till Ireon. Birgitta gick senare en timma med Bosse. Sedan trynade Bosse gott hela förmiddagen. Åsa ringde via  Skype telefon och berättade hur det var med hennes bekymmer med lägenheten. Passade på att rensa bort en del ogräs på muren mot gatan medan Filio var borta med sin bil. Jag gav bort spiskummin, som också växer på muren, till en dam som jag vet vill ha. Vi pratade med Kristina och Sören i Djura via  Skype telefon. En lugn och skön dag. Till middag köttfärssås med bacon och potatispuré. Kvällen avslutade vi med "Hundra Svenska år" Vi törnar in tidigt i dag, trötta efter två nätters dålig sömn.

Onsdag 15 Juni:  I dag gratulerar vi Jessica Segerström Sågmyra, som fyller 19 år. Ha en bra dag Jessica. Vaknade redan klockan fyra och kan inte somna om. Jobbigt. Försökte med Sudoku vilket är rogivande, men icke hjälpte det. Klocka sex gick Bosse och jag ut på morgonvolta. Bosse är trött och vill hem efter en halvtimma. Men vädret är ju bra! Vi kollade att flyget till Samos kom iväg i tid. Landade i tid så nu är gänget här för två veckors semester. Mari har en önskelista över vad hon vill se, det var bra. Presenter fick vi också, rabarber, kryddor, batterier, Ahlgensbilar och sist men inte minst Clas i Sjön katalog. Det är mumma för Bengt. Efter att installerat dem på hotellet for vi till Sinadisi för att äta lunch. Gott som vanligt. Där träffade vi även Anita och Sven med ett par vänner från Sverige. Ett besök på Marinopolis, där gänget inhandlade mat till frukosten. Vi for hem till Pagonda och Bosse.

Marie, Åsa, Carina, Birgitta och Jan på flyplatsen. © foto: Bengt Ahlstrand                                                     Får jag inte följa till flyget får jag väl softa. © foto: Bengt Ahlstrand

Marie, Åsa, Carina, Birgitta och Jan på flyplatsen.         Får jag inte följa till flyget får jag väl slappa!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 16 Juni:  Vilken morgonvolta det blev i dag med Bosse. Vi blev omkörda av en mountainbike och då bar det i väg uppför backarna Bosse före och jag efter. Ingen tid till kissande där! Efter 10 minuter i rask fart var jag tvungen att få stopp på Bosse. Jag fick då motion. Birgitta har bakat limpa åt gänget så vi for till Pythagorio för att leverera. Men de låg vid havet. Hem till Anita och Sven för att prova en wireless usb och en kaffeburk som parabol. Stenväggarna till grannens hus är nog för tjocka så det fungerar inte. Så Anita får fortsätta att knalla in på grannens gård för internet uppkoppling. På kvällen for vi ner till Pythagorio för att äta middag med gänget. En vända till Ostria blev det innan vi for hem till Pagonda och Bosse. Sju millimeter regn begåvades vi med på dagen.

Fredag 17 Juni:  I dag gratulerar vi Bengt Norell Borlänge Österfors som fyller 67 år. Ha en bra dag Bengt. Efter morgonens volta med Bosse och frukost intaget, hämtar jag gänget vid deras hotell för att åka upp till Pagonda. Vi far via Ireon då Åsa och Carina ska hyra bil hos Friendly . Vi tillbringade några timmar på vår altan och fikade. Åsa och Carina for till Balos för bad och vi andra for till Platanos för frukost. Sedan slöt vi också upp i Balos för att äta hos Niko, Stella och sonen Kerik. God mat och trevlig stämning som alltid hos dem. Niko skickade med citroner och spenat, gott att stuva. Sent blev det och vi for direkt hem till Bosse och Marie och Jan åkte med Åsa och Carina till deras hotell. På kvällen kollade vi "Falkenbergsrevyn" och "Trädgårdsfredag", lika charmigt som vanligt. 

Jan och Birgitta blickar ut över Samiopoula. © foto: Bengt Ahlstrand     Ginsten blommar för fullt på Samos västra sida. © foto: Bengt Ahlstrand     marie, Carina, Åsa, Birgitta och Jan hos Stellas i  Balos. © foto: Bengt Ahlstrand     En glad son, Kerik. © foto: Bengt Ahlstrand

Jan och Birgitta njuter av utsikten. Blommande Ginst. Hos Stellas i Balos. Stellas son Kerik.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 18 Juni:  I dag gratulerar vi oss själva, vi firar 34 år som gifta. I kväll ska vi äta meze med gänget, Julia och Stavro. Terna och Kostas har främmande så dem kunde inte komma. Nu ska vi iväg och inhandla lite gott till kvällen. I dag var "Melodikrysset" lite marigt. Fick Googla på några frågor. Nu ska vi sätta igång och förbereda kvällens Grillparty. Mycket jobb är det. Vid sextiden kom hjälpen, i form av Marie, Åsa och Carina. Jan och jag tog en öl på altanen innan vårt arbete startade. Vilken lyckad kväll det blev. God mat och trevliga vänner som njöt av livet, det var uppdukat på taket, och av utsikten, ja åtminstone innan mörkret föll. Sent blev det, voltan med Bosse var av nöden.

Åsa, Carina, Jan, Birgitta, marie, Julia och Stavro. © foto: Bengt Ahlstrand     På taket i Pagonda. © foto: Åsa Segerström     Mat Pagonda.© Carina Sjöberg     mat pagonda. © foto: Marie Segerström   

Bröllopsdags fest Pagonda, Åsa, Carina, Jan, Birgitta, Marie, Julia, Stavro och Bengt.

© foto: Bengt Ahlstrand, Åsa Segerström, Carina Sjöblom och Marie Segerström.

Söndag 19 Juni:  I dag gratulerar vi Birre Falk, Halmstad Falkenberg som fyller 83 år. Ha en skön Söndag och njut. Vi tänker på dig och Gösta. Nu bär det av på en tur upp till Teatern, Bergskyrkan och Vattentunneln ovanför Pythagorio. Vid teatern var där ett busslast Japaner vars ledare sjöng från scenen. Uppskattad även av oss. Färden gick vidare till ett museum utanför Mitilini. Bergarter, dräkter, fossiler och uppstoppade djur finns där. Mycket stenar var det! Birgitta har laddat med Kolokithia plättar och aprikoser som vi intog i Ireon stående bakom bilen i skuggan av ett pinjeträd. Denna magra kost är av nöden då vi ska till Julia och Stavro på farmen i kväll. Det vankas lamm i ugnen. Gott och trevligt, en skön kväll bland djur och människor. Stavro skickade med persilja och rödbetor. En sen vända med Bosse på nattkröken. (flera bilder kommer)

Bergskyrkan och Jan. © foto: Bengt Ahlstrand     Japanska turister vid teatern. © foto: Bengt Ahlstrand    

Jan vid Bergskyrkan. Japaner på teatern.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 20 Juni:  Upp tidigt för att svavla tomater och andra grönsaker. Köpte två kilo tomater. Birgitta kokade rödbetor och frös in persilja. Bosse var inte så sugen på morgonvolta men tvingades att följa med ändå! Plockade Aprikoser, innan alla faller till backen. Birgitta förbereder ett Aprikos marmeladkok. Jag hann även med att hacka upp en del potatis, innan det var dags att hämta Marie och Jan för en utflykt till Potami och Manolates. Vi hämtade Åsa och Carina som legat och förbättrat solbrännan och vandrade upp till vattenfallet. De unga vadade upp en bit och Birgitta och jag vaktade kläder. Hungriga for vi upp till Manolates för middag. God mat och Carina stönade av förtjusning över en Mythos. Alla våra pengar gick åt hos bensinmannen, jag letade i fickorna för att få det att räcka. Bensinen är inte billig och det går ett antal litrar i bergen. Vi lastade över Marie och Jan till Åsa och Carina för att vi ska kunna åka direkt hem till Bosse. Bosse blev glad som en speleman när vi äntligen masade oss hem. Då gick det även bra att knapra i sig lite käk. Kvällen avslutade vi med "Sommarkväll".

Minervauggla Athene noctua. © foto: Bengt Ahlstrand     Blå jungfruslända Calopteryx splenden. © foto: Bengt Ahlstrand     Blå jungfruslända Calopteryx splenden. © foto: Bengt Ahlstrand     carina, Åsa och Marie vadar i väg Jan kommer snart i kapp. Blå jungfruslända Calopteryx splenden. © foto: Bengt Ahlstrand     Lummigt och grönt i Potami. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta, Jan, Marie, Åsa och Carina väntar på mat. © foto: Bengt Ahlstrand     Tre damer har symöte i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand

Minervauggla, Blå jungfruslända, Carina, Åsa, Marie och Jan kommer efter mot vattenfallet. Naturskönt. Mat i Manolates. Symöte.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 21 Juni:  Tidigt ur bingen och jobbade med stånden. Ja potatisstånden så klart. Drygt är det i värmen och ogräs som kvickrot. En potatis var genomborrad av ogräset, en så kallad Kvickpotatis! Bosse gillar inte värmen, gör allt för att slippa morgonvoltan. Vid lunchtid for Birgitta och jag till Vet i Vathy, för att köpa mat åt Bosse. Gänget var vid Mourtia för bad och vi anslöt. Birgitta är en grektant nu, ligger i badet länge dock utan att prata. Vi for sedan upp till ett nunnekloster, Zoodochou Pigis. En väldigt vacker plats med en fin utsikt. Hungern tär och vi åker till taverna Kriton, i Kamara. Ulla en dansk kvinna är gift med Kriton och lagar så god mat. Vi åt Kalamaris och köttbullar i tomtsås. En Alfa, ett Grekiskt öl slank ned. Efter några timmar hos Ulla och Kriton så for vi hem. Jag gjorde några timmar i potatislandet innan kvällen. Jag fick bra hjälp av Bosse, trodde jag. Bosse gräver där jag har hackat, slö kille. Vi tittade på "Klockan åtta hos stjärnorna", rätt så bra. Sedan svanhopp i paulunen.

Kvickpotatis från Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand     Lite av dagens skörd. © foto: Bengt Ahlstrand     Jan, Marie,Birgitta, Carina och Åsa. Bengt Ahlstrand     Vacker utsikt från klostret. Bengt Ahlstrand     Jan, Birgitta, Carina, Åsa, marie och Kriton. Bengt Ahlstrand     Taverna paret Ulla och Kriton i Kamara. Bengt Ahlstrand  

Kvickpotatis! Ännu mer potatis. Gänget uppe vid nunneklostret. Utsikt från klostret. Mat hos Ulla och Kriton i Kamara.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 22 Juni:  I dag gratulerar vi Nicke Hedlund, Hökviken Linghed som fyller 67 år. Nicke tillhör Tiogänget och är vår reseledare. Ha en skön dag Nicke och ta det lugnt denna dag. Vi är på väg mot ännu en turistdag. Lite ändring i programmet blev det så att jag kunde jobba med grästrimmen och plocka upp resten av potatisen. Bra då det ligger över mig en del jobb. Birgitta, Marie och Jan for till Heras tempel. Undrar om dem gillade det. Jag var där för 14 år sedan och minns att jag inte tyckte det var något att se. En pasta sallad blev dagens rätt då "turisterna" käkade på taverna. Kollade "Lotta på Liseberg", bra artister men en gapig Lotta Engberg. Men hon vill väl verka hurtig och då ska man nog vara gapig. En sväng med Bosse avslutade kvällen. Birgitta gick tidigare en vända med Bosse medan jag fixade salladen.

Torsdag 23 Juni:  I dag gratulerar vi Elisabeth Nordlund, Köping som fyller 47 år. Ha en riktigt bra dag Elisabeth. Kollade temperaturen i Falun nu på morgonen, elva grader! Jag ska köra grästrimmern nu innan turistandet. I dag blir det Vinmuseet i Vathy. Åsa ringde och berättade att dem blivit trängda av en lastbil så de var tvungna att väja och därmed fick punktering och skador på fäljen. Lastbilen fortsatte som inget hänt. Fy fan så billigt! Vi mötte dem i Ireon hos Friendly. Åsa och Carina for för sol och bad vi andra till Vinmuseet i Vathy. Även en tur ut till Paraskevi där vi åt lunch. Vi stannade till vid Lidl på hemvägen. Inget jobb på eftermiddagen, ja frånsett att Bosse fick bada. Han är kul Bosse, försökte med några finter men blev snabbt infångad. Väl nere i badkaret upptäckte Bosse att det är skönt att bada. Lycklig, som en kalv på vårbete, for han omkring med leksaker och tuggben efter tvagningen. Vi tittade på "Klockan åtta hos stjärnorna".

Jan, Birgitta och Marie på Vinmuseet i Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand     Marie och Birgitta på Vinmuseet i Vathy. © foto: Bengt Ahlstrand     Utsikt från Taverna i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand     Kyrkan i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand

Jan, Birgitta och Marie på Vinmuseet i Vathy. Vyer från Paraskevi.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 24 Juni:  Trevlig Midsommar önskar vi Er alla. Midsommar firas inte här i Grekland men vi ska äta lite midsommar mat i kväll. Jag körde grästrimmer några timmar, varmt är det. Jag var senare ner till Niko postmästare då Niko har hängt ut blå handuk i sitt fönster. Birgitta och jag lagade sedan mat till kvällen. Köttbullar, Janssons frestelse, sill och potatis. Rabarberpaj, tack Marie och Janne för rabarber, det räcker även till rabarbersaft! På eftermiddagen dyker gänget upp. Janne fixar gasreglaget till grästrimmern och kollar min lilla motorsåg. Dålig kompression är det och troligen svårt att få delar till. Janne har med sig ett gott öl, Fix som jag veterligen inte druckit tidigare. Vi törs oss senare in bland alla kockar i köket! God mat och en trevlig kväll samt en kvällspromenad runt i Pagonda. Det är Fiesta nere i byn, denna gång inte så hög volym på musiken. Öronproppar i och fläkten på!

Lördag 25 Juni:  Biljobb med Filio, hon åker till Ireon. Bytte tråd i grästrimmern och små pulade lite. Marie och Jan kom hit med hjälp av soldyrkarna, alltså Åsa och Carina. De for till Limnionas för bad och Jan kollade Ladan. Sedan löste vi "Melodikrysset" med god hjälp av Marie och Jan. Dem kunde de yngre sångerskorna. Jan kollade Ladan och Birgitta fick ett solskydd på sin sida. tack Michael! Filio kom hem och jag fick ett nytt lagningsuppdrag, en hacka som behövde nytt skaft. Inte i dag för Birgitta ska bada sa Filio, men i morgon kan du laga den. Mina damer håller mig i arbete! Marie, Birgitta, Jan och jag for till Limnionas för bad och hämta Åsa och Carina för mat vid "End of the World" agios Nikolaos. God mat och väldigt blåsigt. Vindkraftverket var paj och nu var det en diselmotor som alstrade elen till deras Taverna. En säck tomma vattenflaskor fick jag med mig hem till våra olivträd. Bosse fick sitt och grönsaker fick sitt, promenad och vatten. En stunds avkoppling på altanen innan sängen kallade.

Kallt i vattnet, tom. Birgitta erkände. © foto: Bengt Ahlstrand     Gänget vi skylten till Taverna End of the World. © foto: Bengt Ahlstrand     Till vänster ägaren till Tavernan. © foto: Bengt Ahlstrand    Bengt fick vara med på en bild.  foto: Åsa Segerström   

Bad i ett kallt vatten, Limnionas Gänget på Taverna End of the World

© foto: Bengt Ahlstrand                                            foto: Åsa Segerström

Söndag 26 Juni:  Vilken morgon, endast 23 grader och molnigt. Det var så skönt i natt svalt i sovrummet. Det blåser kraftiga vindar vilket även svalkar. Vi far till Vathy för att köpa en ny resväska, då den gamla luktar sill trots alla försök att rengöra den. Kineserna, där Birgitta sett resväskor, har tydligen fått stänga sina butiker. Det finns en vid gamla busstationen men var stängd. Vi åkte därför till Pythagorio för att handla och för att kolla om gänget var på badbåts resa. Stannade hos Anita och Sven för att hämta petflaskor till träden. Där träffade vi deras hyresvärd, bror till Santi en av våra grannar. Vi fick tag i en bra väskaffär på huvudgatan. Sedan hem till Bosse. Vi kollade på "Midsommar med Tina Ahlin" ett musikaliskt program. Åsa lämnar bilen hos Friendly på kvällen och sedan går vi till Georgios taverna Venezia för att äta. Trevlig kväll med god mat och många härliga skratt, både från oss och från Georgios. Skytteltrafik till deras hotell. En sista vända med Bosse. Sedan spindeljakt, troligen den som underhöll Åsa och Carina på midsommaraftonen. Kvällen avslutade vi med att titta på "Owe Thörnqvist Mr Boggieman".

En spindel som gillar att bo hos oss. © foto: Bengt Ahlstrand

En spindel som gillar vårt hus.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 27 Juni:  Vanliga morgonrundan med Bosse, kanske lite längre en vanligt då vi ska ta med Marie och Jan upp till Profeten Elias berg. Vägen upp mot toppen är bättre än någonsin. Givetvis skumpig, krokig och stenig. Väl uppe på toppen såg vi att det började brinna nere mot Kokkari hållet. Vi stannade länge för att se om brandflyget skulle upp i luften för att släcka. "Konstigt" att de flesta bränder börjar när det blåser kraftigt. Jan hjälpte mig att plocka kottar på nervägen. Snacka om, många kottar var det! Bra till att tända med i kaminen. Vi stannade i Pirgos för att äta mat. Gott åt vi men väntan på maten var lite väl lång. Vi släppte av Marie och Jan vid hotellet. Sedan hem till Bosse. När vi på kvällen åkte ner till baren träffade vi Nilla och Perry med släktingar på gatan. Dem kom i Lördags, Bosse blev glad, och dom stannar en vecka. Några timmar på Ostria med gänget, trevlig livemusik men för mycket cigarettrök i blåsten. En sista vända med Bosse innan det var dags att knyta sig!

Bengt (jag), Birgitta, Jan och Marie vid kyrkan Ilias. © foto: Bengt Ahlstrand          Brand mellan Kokkari och Kedros. © foto: Bengt Ahlstrand          Kraftig blåst uppe på beget och Prof. Elias. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag, Birgitta, Jan och Marie. Brand mellan Kokkari och Kendros. Kraftig blåst uppe på toppen, kolla två som får jobba för att ta sig till bilen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 28 Juni:  I dag gratulerar vi Mats Weilander, Hässelby som fyller 49 år. Ha en bra dag Mats och baka dig en god tårta! I dag blir det inget turistande för vår del. Nu blir det jobb hemma. Birgittas ögonfransar ska färgas. Jag ska baka matbröd... det gick riktigt bra. Birgitta ska klippa mig, börjar att bli "långhårig". På kvällen hämtade Birgitta gänget och vi gick ner till Torget och Georgios taverna för att äta en sista måltid då dem åker hem i morgon. En rolig händelse var att Manolos kom på sin moped med hunden liggande på sätet bakom. Manolos köpte cigaretter i torgkiosken och hunden sprang fram till oss och hälsade. När Manolos startade mopeden sprang hunden tillbaka och hoppade upp på sätet igen, vi gjorde vågen. Vilken skillnad på priser, billigaste nota vi har betalat. Vi flyttade inomhus då det blev kyligt i blåsten. Ett härligt möte med Stella, hon såg så fräsch ut vi kramades länge hon, Birgitta och jag. Hon har cancer och det går upp och ner. Sent blev det och gänget tog en taxi till hotellet.

Onsdag 29 Juni:  Flyget från Arlanda är två timma sent på grund av strejk troligen till klockan tretton då flera flyg landade. Jag körde skyttel trafik mellan hotell och flygplatsen. jag gillar inte avsked så jag sa hej och kramades och for hem till Bosse. Bosse sprang ner till porten för att möta matte! Lite gnäll var det och inget godis lockade. Tack för allt som blev över, hårvård, grönsaker, ost, sylt och inte minst Ouzo. Vi får hoppas att ni har haft det trevligt dessa två veckor! Vattnade färdigt grönsakerna i morse det jag inte hann i går kväll. Från altan såg jag planet starta mot Stockholm Arlanda. Lite vemodigt är det! Städade kylskåpet och slängde en del mat. Sedan var det mest att följa BLX444 mot Arlanda. Träffade på Nilla efter en promenad med Bosse. Fick även förklara för Filio om att Birgitta rest hem och det var svårt att förstå. Kollade "Hundra Svenska år" innan jag kröp ner i sänghalmen.

Tråkigt att just denna gren gick av. © foto: Bengt Ahlstrand     Avbruten, men så mycket citronkart. © foto: Bengt Ahlstrand     Hemfärd för gänget och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Blåsten tog tydligen grenen med många citronkart. Gänget och Birgitta åker till Sverige.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 30 Juni:  Vaknade tidigt i dag. Någon stackars hund har skällt i en och en halv timma! Stavro åker in till Vathy för att utreda uteblivna mobilräkningar. Kan det ha med strejk att göra? Vad glad man blir! Jag frågade Niko postkillen i går om räkningar för mobiler åt Julia och Stavro. Nej det finns inga. Stavro var där i morse och Niko säger att han lämnat dem till mig och att jag inte var riktigt klar i huvudet!! Man tackar. träffade på ett par Svenskar från Katrineholm som bor i Inga-Majs hus. De trivdes alldeles utmärkt i ett lugnt Pagonda. e-mail är för mig att snabbt sätt att kommunicera men tydligen inte för alla. Comviq Surf svarar inte! Falu Vårdcentral är heller inte snabba, inget svar där heller. Birgitta fick ringa dit i dag för att få en tid. Ok mycket gnäll är det. Chattade med Birgitta hos Marco via Skype telefon. Birgitta får ringa till Comviq så vi får igång internet i Sverige. Tidigt till sängs.

Till dagbok för Juli - September 2011.

   Bosse von Leros blogg.  

       Ahlstrands webbsida.  Åter dagboks menyn.

Gästbok  


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinadisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel. Stellas Restaurant Balos.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2011 - 2021