Denna veckas pensionsomläggning gäller privatanställda och en höjning av deras pensionsålder från 60 till 65 år. Även nästa vecka väntar kontroverser, då åtstramningar för de statsanställdas pensioner kommer upp i parlamentet.

Stavro var förbi och "inspekterade" grönsakslanden och jag fick godkänt. Birgitta och jag jobbade med tomat plantor, band upp och lade ginstkvistar under en del plantor. Då fick jag kramp i ryggen, inte alls trevligt. Vi hackade även upp potatisen och där fick vi turas om att hacka. Det gick bra till slut. Vi var över till IM huset och vattnade. I dag ska Birgitta bjuda på kycklingfilé, bacon rullad med svamp, det som Lisa bjöd på i tisdags. Lisas mat var så god att jag blir sugen på det i dag. Birgittas test var också kanon gott. Mätta och belåtna kollade vi Minnenas television. "Någon stans i Sverige". Lite pyssel och pc jobb innan det var dags att krypa ner i bingen.

Fredag 9 Juli: Uppe med tuppen i dag. Mörka hotfulla moln över bergen. Stavro ska låna skruvdragaren så den har stått på laddning i natt. Birgitta pysslar med sina blommor så att de överlever vår lillsemester. Vi packar ner bra att ha saker inför vår tripp till Leros. Men va då! Tre dagar eller ett par veckor gör ingen skillnad, det behövs fullpackad väska med prylar ändå. Det och det och det ska med, kan vara bra att ha om.... Sylvia ringde och undrar om färjan går, det blåser kraftigt, har så gjort hela veckan och kulmen ska vara i dag efter prognosen. Vi for ned till hamnen i Pythagorio i god tid innan båtens avgång till Leros. Nu blåser det frisk vinda och vågorna slår upp över kajen. Färjan är över en timma försenad. Resan blir en mardröm för många. De som promenerade runt på kajen som om dem gjort i byxorna, spydde sedan och var inte så stöddiga. Det var synd om många. Personalen delade ut spypåsar och några vacklade omkring som i trans. Klockan 23.35 anlöpte vi Leros. På kajen mötte Hanna, Sylvia och Lars-Erik. Hanna körde oss till den lägenhet som hon fixat åt oss. Sedan ner till ett matställe för en PitaGyro och Amstel. Sent blev det och mest trist är det för Lars-Erik som har tandvärk av alla onda ting, på en semester.

Lördag 10 Juli: Vaknar tidigt efter en god nattsömn. Hög volym i öronen. Beror nog på båtresan med hög ljudnivå. Vilken altan vi har, stort som en balsal, nja men stor då! Vi gick en sväng nere i hamnen och tittade på båtar. Vi mötte en dam som bar en bricka med bröd som hon bjöd oss. Troligen 40 dagar, sedan någon somnat in för gott. Vi träffade Hanna och sen kom även Sylvia och Lars-Erik. Vi handlade bröd av Hanna i deras bageri. Frukost på vår altan, där Sylvia och Lars-Erik bjöd på ost, kaffe och marmelad. Tack för det. Sedan var det dags för mopedsafari på Leros. Vi hyr en moped och sedan kör vi runt på en massa fina platser, som vi fick se tack vare Sylvia och Lars-Erik.

Söndag 11 Juli: Text och bilder kommer.

Måndag 12 Juli: Upp tidigt för att gå ner till Hanna i brödbutiken. Där handlade vi och fick presenter. Tack snälla Hanna. Jag gick en kort sväng med Bosse innan taxin kom för att köra oss till hamnen. Medan vi väntade på båten drack vi kaffe och åt de goda "mackor" vi inhandlat hos Hanna. När vi gick ombord med Bosse i Birgittas famn kom det fram en dam och kelade och pussade på Bosse. Jag sa att Bosse nog är lite fundersam om vad som ska hända. "Var inte rädd Boooosssse" tjoade hon när vi äntrade färjan. Resan gick bra och Bosse blev lugnare för varje ö vi anlöpte. Sista stoppet vid Agathonisi lyfta han ena ögonbrynet och konstaterade att vi fortfarande inte övergivet honom. Vi åkte förbi hos Lisa för att överaska med jycke, men dem sov nog siesta. Birgitta vattnade his IM och jag gick en lång volta med Bosse. Några sköna timmar på altanen och en sista kissrunda med Bosse. Teodoras hus är nu bebott, trevligt att det lyser där men trist med hög musik.

Bosse von Leros något orolig. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse von Leros hemma i Pagonda. © foto: Bengt Ahlstrand      Ögat är inte bra, men jag får salva tre gånger per dag! © foto: Bengt Ahlstrand     Jag slappo? Man är väl cool!. © foto: Bengt Ahlstrand

Hallå alla, jag är Bosse von Leros och helt cool!! Hanna! det är ett bra ställe.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 13 Juli: Vaknade av att Bosse von Leros skällde några hotfulla skall på altanen. Det var någon som knallade förbi nere på vägen. På med paltorna och sedan iväg med jycken. Han har stöddat till sig nu och morrade grovt åt något, kanske en rot eller stubbe. Med risk att detta blir en så kallad "mamma blogg" så får jag öppna en sida med bilder och text om Bosse och hans framfart. Stavro kom och fikade gillade hunden, men Bosse var nog inget namn som Stavro föll för. Jycken är då trygg och timid. Ögondroppar är ingen brottningsmatch. Han ligger i alla konstiga ställningar när han sover. Vid middagstid åkte vi in till Lisa och Vasili som var nyfiken på jycken. Där blev vi kvar hela dagen, fast vi bara skulle göra en kort visit. Lisa bjöd på meze och bad. Ja, det var mest dambad. Snoopy the dog var väldigt arg i början med sedan blev dem vänner och lekte. Jag handlade lite godsaker och bjöd hustrun på Brisola och baconmos. Det var club soda till maten i dag. En kvällspromenad med hunden får avsluta en trevlig dag hos Lisa och Vasili.

Det är svalt i hörnan på altanen. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu är vi kompisar. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu är vi kompisar. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu är vi kompisar med Lisa också! © foto: Bengt Ahlstrand   

Det är svalt i hörnan på altanen. Några kompisar flörtade Bosse till sig.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 14 Juli: Vaknade redan vid tretiden och kunde inte somna om. Jobbade lite med bilder och funderade på text  till dagboken. Sedan bröts strömmen vid halv femtiden, så raskt i bingen och sov en stund till. En långpromenad med jycken och hustrun. Det var skönt då det fortfarande var lite svalt ute. Vattnade sedan grödorna. Lisa ringde och berättade att vi fått en tid hos veterinären på måndag och Birgitta hos Stavrolla i kväll, för klippning. Det tackar vi för Lisa och Vasili. Hustrun lagade en god Moussaka, som vi åt av innan det var dags att fara in till Pythagorio. Jag släppte av Birgitta hos frisören. Parkerade nere vid hamnen. Var till Lisa med Birgittas digitalkamera som hon får låna. Mobilbilderna blir väl inte av bästa kvalité. En runda ner bland båtarna innan det var dag för några öl och vin på baren. Vi har bestämt med Elisabeth och Micke. Micke räddade mina raderade bilder med tipps om ett bra program. Så en Amstel och vin till dem. Vasili kom också en stund. Manolo bjöd oss på en omgång. Lisa lånade oss en påse hundmat och en borste. Vi fick några trevliga timmar på Baren, Elisabeth och Micke är trevliga och lättsamma med humor. Trevligt! Hem till Bosse som nu fått visa att han är en snäll och bra hund. Inget skällande där inte. En stund på altanen innan det är dags att knoppa.

Vasili, Elisabeth, Micke, Bengt och Birgitta. © foto: Lisa Wasén Kamitsi

Vasili, Elisabeth, Micke, Bengt och Birgitta.

© foto: Lisa Wasén Kamitsi

Torsdag 15 Juli: I dag gratulerar vi Annika Rumby Leksand på födelsedagen. Lars Åke bjuder säkert kaffe på sängkanten. Ha en bra dag Annika. Vi skuttade pigga ur sängarna för en volta med hunden. Lite träningsvärk har jag, har ju inte gått långpromenader på länge. Men det blir bra. Birgitta vattnade sedan hos IM och jag fortsatte upp gamla skolvägen, en bra runda tar lika lång tid som Birgitta behöver för att vattna. Där var det tre mer eller mindre vildhundar som morrade och Bosse tog det med ro men jag fick använda brösttoner för att jaga iväg dem. Får väl ha en promenadkäpp nästa gång. Vattnade sedan våra land. Ska jobba vidare med bilder från Leros och Bosse von Leros blogg! Att jag låter Bosse blogga är för att inte dem som inte gillar en massa hundsnack ska slippa det här på vår sida. Lite blir det nog här också! Birgitta vill bada så det blir en resa ner till havet. Sedan diverse inköp i Ireon. Var hos Karin och Niko för att visa upp Bosse. Niko gillade Bosse direkt. En stund på altanen innan läggdags. Det är hett ute och inne.

 

Fredag 16 Juli: Birgitta har gjort ett fynd, en stor kastrull från Big Supermarket, skoten alltså! Blir bra att plantera blommor i. Morgon promenaden med Bosse blir allt längre och det är säkert nyttigt för oss. Hanna ringde från Leros och förhörde sig om läget. Av Hanna fick jag första respons på Bosse blogg. Tack. Sylvia och Lars-Erik har båt luffat några dagar och Lars-Erik slipper nu tandvärk vilket glädjer oss. Trots värk så ställde Lars-Erik upp med guidning när vi gästade dem. Några promenader med hunden var ok. Birgitta ringde via Skype med Harry och Helena. Hanna och Sylvia ringde från Leros för och vill veta hur det går med Bosse. Han är en otroligt snäll och lydig. Jag körde grästrimmern på sådana ställen som jycken gillar att vara för att i mesta mån undvika fästingar och kardborrar som det finns gott om. Birgitta hittade en stor kastrull på Big Supermarket att ha blommor i. En stund på altanen med ett glas vin avslutar en trevlig dag.

Lördag 17 Juli: Vi vaknade väldigt tidigt i dag och när det ljusnade bar det av med jycken på långpromenad. Hanna skall ha ett stort tack för att hon fixade jycken åt oss. Nu kommer även slappa jag att få motion. När vi började bo i huset så fick vi dra av inköp till huset på hyran. Nu fick vi till svar att "Vi kunde odla grönsaker" varför ägaren inte gick med på hyresavdrag. Det är ett så korkat svar så vi tror inte det är sant!! Grödorna fick vatten nu på morgonen. Melodikrysset var tämligen enkelt i dag. Men det är inte helt lätt med alla nya "idoler" som dyker upp. Elisabeth och Micke kom med presenter, till Bosse och till oss. Dem är så bra och trevliga, inte för presenterna utan deras trevliga sätt. Hoppas på många ölhävningar... I kväll blir det god mat, som alltid. Birgittas goda potatisgratäng på buljong och min goda baconfräst kycklingfilé alá crema. Åsa och Birgitta pratade via Skype telefon. Allt var bra med henne det känns bra. En stund på altanen med två glas vin avslutar en trevlig dag.

Söndag 18 Juli: Vaknade till soluppgången i dag. En långpromenad med jycken som i dag får springa lös efter Dimitris farm. Det hela går bra han springer och tjurrusar efter fåglar så motion får han. På hemvägen mötte vi Dimitri med åsnorna, Bosse blir helt galen på dem. Dimitri vill att vi följer med till farmen där får vi päron och Bosse lugnar ner sig. Möjligen har han varit i bråk med några tidigare i sitt liv. Bevattning och sedan in i skuggan. 33 grader i skuggan, skönt tycker jag. På kvällen tar vi med Bosse och far ner till Pythagorio och Baren. Bosse är med så vi sitter vid ett ytterbord. Jag beställde Pizza från Sinadisi för avhämtning. Vi åt halv sedan var vi mätta. Gott att värm i morgon.

Vasili, Birgitta jag och Bosse. © foto: Bengt Ahlstrandi

Bosses första barbesök på Samos.

© foto: Lisa Wasén Kamitsi

Måndag 19 Juli: I dag gratulerar vi vår förra granne i Slätta, Ann Wiklund som fyller 90 år, ha nu en riktigt bra och skön dag Ann. Vi har badat Bosse och skall in till Vathy och veterinären för hälsokontroll. Vi fick vänta ett tag innan vi fick komma in. Det var några pudlar där hos  hundfrissan. En pudlarna var hittebarn, men i och med ett chipp så hittar man den rätta ägaren till hunden. Veterinären var en trevlig och noggrann yrkesman. Tur att vi har Lisa med som tolk. Tack Lisa för hjälpen, du är ovärderlig, och mjuk ropar en tillpiggnande Bosse. Lopp och fästingband runt halsen, avmaskning, opererat öga och 25 kilo Royal Kanin, 200 €. Men det är han värd. Nu skall jycken ha ögon droppar i sju dagar och avmaskningspiller. Birgitta och jag satt länge på kvällen och pratade om vår nya "värsta kompis".

Moderna kontoret smådjur. © foto: Bengt Ahlstrand     Just syster tyckte Bosse. © foto: Bengt Ahlstrand     Biosse kollar vad veterinären har i handen. © foto: Bengt Ahlstrand     Mycket information är det, Lisa tolkar bra. © foto: Bengt Ahlstrand     Boose sövd och ögonopererad. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse är hos veterinären för en del genomgång och ögonoperation.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 20 Juli: I dag gratulerar vi  Per Weilander som fyller 52 år, ha nu en riktigt bra dag Per. På vår morgonpromenad mötte vi det holländska paret som köpt Dimitris lund vid begravningskyrkan. De har två stora hundar. Vi pratade lite om livet i Grekland om deras hus med mera. Verkade vara ett trevligt och lättsamt par. Efter frukost körde jag ner Birgitta till Lisa de och Johanna ska ut med badbåt och njuta av god mat och sköna bad. Bosse och jag stannar hemma, mycket plock med alla kardborrar i pälsen. Som tack fick jag mina fötter rengjorda medan jag skriver dagbok. Birgitta ringer från badbåten och berättar att de ser flera Delfiner. Det var kul, jag tror att det är ont om dem. När jag seglade en vecka här i medelhavet år 2000 såg vi bar några få delfiner en dag. Jag for ner till Pythagorio och mötte badfolket. Bosse gillar nu att åka bil, hoppar själv in i bilen. Hemma hos Lisa blir det några timmar med pizza, massor av folk i rörelse. Hundar som skäller folk som badar och brandplanen övar. Kontentan, jag blev "ljudgrinig".

Onsdag 21 Juli: Under dagens volta med Bosse skrek Birgitta så nu har även jycken tinnitus, en om ringlade ut på vägen men tvärvände och försvann, vem skulle inte bli skraj av det illtjutet. Birgitta fick ståpäls. Efter frukost åker Filio och jag till Andonis bilverkstad i Mitilini, service på Filios pickupp. Dem var verkligen noga och jag vet att Stavro gillar den verkstaden. Jag bokade en tid för service av Seat, på måndag. Birgitta går till Niko post för att betala diverse räkningar åt diverse vänner. Nu brinner det på ön, troligen åt Kokari hållet. Båda brandflygen är i gång och även brandförsvaret här i Pagonda har gett sig i väg mot branden. Det är tydligen stor brand, tre extra plan och två extra helikoptrar delar i släckningen. Synd att inte Nicke är här, så vi skuldra mot skuldra kunde hjälpa till..... Sammantaget var det nog 7-8 plan på gång med eldsläckning. Birgitta bjöd på panerad fiskfilé och potatismos, gott gott. Tidigt till sängs. DD gav inget.

Torsdag 22 Juli: Under morgonen var brandflyget uppe igen. Förhoppningsvis var det eftersläckning. Nu är det ordentligt varmt. Det är skuggan som gäller och inte mycket jobb mer än det nödvändiga. Stavro vill bli klippt av Birgitta så vi far ner till Farmen. Där jobbar vi med deras nya toalett, det är golvklinkers, bestående av flata stenar som pusslas i hop, snyggt blir det. Julia bjuder på god mat på kvällen.

Stavro mjölkar på Farme. © foto: Bengt Ahlstrand     Mjölkning. © foto: Bengt Ahlstrand     Stavro nyklippt av Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand     Matdags på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Stavro mjölkar getter och lam.            Birgitta friserar Stavro.    Matdags.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 23 Juli: I dag gratulerar vi vår Camille Cheblie, Göteborg som fyller år. Ha en bra dag Camille.  Det är Vathy och Forthnet som gäller i dag. Vi ska beställa internet uppkopplig åt Perry och Nilla. Vilken tid det tog strax över timman innan vi kunde dricka kaffe på torget. Sedan bar det av till von Lidl för diverse inköp. Pythagorio fick även besök för brödinköp. Skönt att vara hemma igen även om det är varmt här med. Men av med paltorna och blaska runt i duschen. Vi sov sedan någon timma, det var skönt. Även Bosse gillade det då jag låg på golvet i rummet, då kunde han busa och bita lite i mig om jag somnade... Birgitta krossa tomater, vi fick en stor back med från Farmen i går kväll. Jag måste lägga in bilder från Leros men blir så trött så fort jag sätter mig för att välja bilder. Men ha tålamod förr eller senare blir det av. Jag bjöd på fläskkotlett och friterad potatis.

Lördag 24 Juli: I dag gratulerar vi Sivert Jonsson, Falun som fyller år. Ha en bra dag Sivert, Margit fixar något gott. Nu är det alldeles slut med orken. Efter två veckor med en till två timmars promenad varje dag så känns kroppen sliten, det är ju över 30 grader också. Men vi ska inte klaga det kunde vara värre, drivis för exempel. Det blir dock inte mycket uträttat. Åsa skickade sms och vi utbytte tankar om dator nätverk. Vi fick en massa honungsmeloner av Stavro det blir lunch de närmsta dagarna. På kvällen lagade jag köttfärssås och spagetti.

Söndag 25 Juli: Det blev en knapp timmas volta med Bosse, både jycken och vi är trötta. Klockan tre i morse körde mopedungarna genom byn med öppna spjäll, hänsyn existerar inte. Vi fick sanera, ja egentligen Birgitta som är en tuff kvinna, en död katt som bestämt sig för att avlida i vår portlider, det har luktat så jävla illa och ingen viste var. Filio trodde det var hos henne. Det visade sig att även tre kattungar, troligen hennes, avlidit. På eftermiddagen for vi runt för att få bilen tvättad, men alla biltvättar var stängda. I Ireon var vi hos Karin P för att köpa oss en glass. Hej, tjoade en glad kvinna. Det var Maria och Bosse från Västerås som  kom igår och bor hos Karin P. Vi träffade dem förra året på flygplatsen när Tiogänget, Hanna och Birgitta flög till Sverige. Trevligt. Lite matinköp och sedan hem. På kvällen kyckling och friterad potatis. PS. Har lagt in bilder, flera kommer, på Leros sidan DS.

Måndag 26 Juli: Slapp morgon, ingen långpromenad med Bosse. Blev en runda i olivlunden vilket gick bra det med. Efter frukosten for vi till Mitilini och Andonos bilverkstad för service av vår Seat. Sedan vidare till en biltvätt. Hemlängtan har vi alla tre och for raskt till Pagonda. Där slappade vi vidare. Hjälpt Julia med hennes jeep, kylaren läcker vatten så den kokar. Nu var det bättre fart på Internet och vi kunde se de två senaste "Allsång på Skansen" hyfsade program. Man är väl lite bortskämd. I morgon ska jag inte titta på det, Krister Sjögren är med och det är ingen höjdare för min del... hm Birgitta får väl ropa när han inte är i bild..... ja, ja så är det. Vi har snyggat till oss och ska på fiesta i bergskyrkan ovanför  Pagonda mot Spatharei. Vi fick skjuts av Terna och Kostas som också var på väg dit. Efter någon timma var vi på hemväg, Bosse gillade att vi kom hem. Tidigt i säng, det var skönt.

Papa talar till folket och välsignar brödet. © foto: Bengt Ahlstrand    Kostas, Birgitta, Terna (skymd) äter mat vid bergskyrkan. © foto: Bengt Ahlstrand

Papa välsignar maten. Kostas, Birgitta Terna och jag njuter.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 27 Juli: I dag gratulerar vi Ann-Mari Johansson, Falun som fyller år. Ha en bra dag Ann-Mari. Jag vaknade tidigt och släppte ut Bosse på gården. När han kom in smög han in till Birgitta och hoppade upp i sängen. Men det var nobben. I dag kändes det bra att promenera igen efter en vilodag. Jycken är nog könsmogen, skvätter mot buskar i ett. Många SMB är det. Dusch av doggen stod på morgonbestyren. Birgitta har köpt schampo för hundar. Han var nöjd efter en stund och stod alldeles stilla. Bosse fick kycklinggodis när vi var färdiga med rengöring. Han spottade ut kycklinggodiset och så så förnärmad ut att vi skrattade länge. Bosses minen var obetalbar. Väl något avtorkad blev det cirkus Bosse von Leros. Full fart och fyrtass sladd i kurvorna, bet i en skurtrasa och var allmänt rolig. Om han var glad för att det var över eller av tacksamhet är svårt att veta. Lugn dag vid datorn. På kvällen vattnade Birgitta hos IM och jag gick kvällspromenad. Fläskkotlett och friterad potatis bjöd jag på.

Onsdag 28 Juli: Sid dagens morgonpromenader anföll Bosse plötsligt bilar, tur att han var kopplad, då nästa bil troligen kört på hunden. En pickupp på grusvägen jagade han efter. Det måste vi jobba med. Bevattning av grödor var av nöden i dag. Inte många droppar regn har det kommit. I dag är det lite svalare, 28 grader. Jag pratade med Hanna på Leros om Bosses veterinärbesöket på Leros. Sylvia ringde och pratade med Birgitta. Vi skördade en massa Krikon. Många plommon blir det. Birgitta bjöd en god Briam till middag. Adonis ringde om vår Seat får komma i morgon bitti.

Krikon. 20100728 © foto: Bengt Ahlstrand     Plommon 20100728. © foto: Bengt Ahlstrand

Krikon och Plommon i mängd.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 29 Juli: Efter morgon volta med Bosse far vi till Mitilini med Seat för reparation. Det brinner igen på ön. Samma riktning som förra veckans brand. Branden startade vid halv ett i natt. Hanna ringde från Leros, hon kände brandröken ända dit. flera brandflyg är i luften och efter tolv timmar brinner det fortfarande. En av Pagondas brandbilar stack i väg vid middagstid. Filio ringde på porten och vill att jag kör henne och hennes bil till bilelektrikern i Mitilini i morgon bitti. Det är tydligen svårt att få bukt med branden. Trots intensiv bombnig med vatten från flera brandflyg och helikoptrar. Nu är klockan 22.04 och elden syns bra mot den mörka himlen.

Branden 20100730. © foto: Bengt Ahlstrand     Branden 20100730 

Branden som varade över ett dygn.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 30 Juli: Morgon promenad och grönsakslanden bevattnade. Frukost och sedan iväg med Filio och hennes pickupp till Mitilini. Branden nått till kullen bakom Adonis bilverkstad. Ingen utbränd Seat kunde jag se nere ifrån Adonis (elektrisk bilverkstad). Nu är Filio glad som har en fixad pickupp. I kväll får vi hämta vår Seat. Bosse fick en extra lång eftermiddags volta innan vi for för att hämta Seat. Han får vakta huset. 340 € för byta av kamremmar och detaljer till framvagnen, fråga mig inte vad, men trekantiga är dem och har nog något med dämpning eller styrning att göra. Det jag vill komma fram till är att det var billigt. På hemvägen for vi till baren och Lisa för en öl och apelsindryck. Vi träffade även Vasili som satte sig med oss. Vi bröt tidigt då Bosse var själv hemma. Sylvia B i Leksand ringde via Skype telefon och fick kolla på Bosse via webb kamera. Lite gosande med Bosse innan sängdags.

Lördag 31 Juli: Bosse var på ett strålande humör i dag. Nu tycker han att vi går nog fort så att han slipper invänta oss. Filio ville ha lite hjälp med sin pickupp. Melodikrysset löste vi sedan, väldigt lätt i dag. Men allt är lätt det som man kan. Förebyggande droppar mot loppor och fästing applicerade vi på Bosses nacka i dag, skall ske en gång per månad. Det finns en form av sandfluga som är dödlig för hunden, tror att det eller halsbandet skyddar. Jag gick en eftermiddags volta med jycken medan Birgitta vattnade hos IM. På kvällen bjöd hustrun på en god Jansons frestelse och till detta drack vi snavare, beska droppar som vi fått av Nilla och Perry. Vi använde fläkten på altanen för att få lite svalka.

Söndag 1 Aug: Kalo mina. I dag får Bosse vilodag från långpromenaden. Men ingen vilodag för arbete. Jag hackade upp löken och friserade den. Det blev några lökar till sopporna i vinter. Arbetet med löken krävde fyra besök i duschen, var säkert 40 grader i löklandet. För när jag friserade den så var löken heta. Birgitta längtar efter bad och jag behövde en del till kvällens middag. Men, det var pålandsvind och en massa skräp i vattnet så det blev glass hos Karin P i stället. Vi har även vattnat blommor och övrig gröda. Stavro kom med grönsaker åt oss, han är så omtänksam. Tidigt i säng för att orka upp i morgon.

Bengt skördar lök. © foto: Birgitta Ahlstrand     Bengt skördar lök. © foto: Birgitta Ahlstrand     Lök till soppan i vinter. © foto: Bengt Ahlstrand    

Bengt skördar lök. © foto: Birgitta Ahlstrand Lökskörden. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 2 Aug: Kändes skönt att promenera i dag efter gårdagens vila. Birgitta for ner och badade och handlade mat på hemvägen hem. Jag frågade hustrun hon kunde hålla två varor i huvudet, jo men visst svarade hon. Därefter ringde hon och undrade vad det var mer än mjölk. Jag kom inte på det. Hustrun däremot kom på tonfisk, efter en stunds funderande. Ja, ja vi kommer då hem till rätt hus än så länge. Nu brinner det igen. Planen flyger mot Spatharei hållet. Enligt Lisas blogg har polisen fått fast tre stycken, för att ha anlagt branden mellan Kokari och Mitilini. Nu brinner det i Marathokambos enligt Maria V. Birgitta for ner till havet och badade och jag vaktade, ja något. På kvällen for vi ner till Baren i Pythagorio där det är livemusik i kväll. De som spelade var ägarna av båt butiken och tv reparatören. Anita och Sven kom och satte sig vid vårt bod. Vid midnatt for vi hem till Bosse.

  Frånl vänster båtbutiks ägaren och tv reparatören.

Livemusik på Baren.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 3 Aug: Kilona rasar och vi stapplar fram som benrangel. Nej så är det inte riktigt än. "Men bilen går bra". Filio har gett oss hedersuppdrag, att vattna hennes blommor medan hon är i Kambos Ireon några dagar. Hanna tycker att brandröken är mer besvärande på Leros nu än förra veckans brand. Dels är branden nära havet mot Leros, och vinden ligger på mot dem. Ja det är inte så kul med alla dessa stora bränder. Vi har även tur som klarat oss från brandrök. På kvällen ringde Harry via Skype telefon. Allt var väl med honom, skönt är det. Trötta, nöjda och tidig sängång blev det.

Onsdag 4 Aug: På dagens volta stannade jeep ägaren och pratade med oss, tyvärr bara tyska men vi hankade oss fram. Han bor i Ireon och har fällt utmed Kyriako vägen, en glad och vänlig man. Birgitta kelade med han hund som var trevlig enligt hustrun, ja hunden alltså. Jag ska in till Vathy och betala räkning på ADSL och snacka med Niko bildoktorn om besiktning av Ladan. Birgitta stannar hos Lisa med Bosse. Så att han vänjer sig vid dem och huset då han ska kinesa där i tre veckor medan vi åker på semester, till Sverige. Vasili och jag har det jobbigt i Vathy, mycket folk trångt och varmt. Vi var även till Djuraffären, Snoopy skall ha mat och Bosse ska ha en borste och kycklinggodis. I affären såg jag tre Zebrafinkar, så fina i fjäderdräkten och klara färger. Det var den typ av burfåglar jag startade med. Tidvis var det flera hundra burfåglar av alla de sorter. Jag fick dem av min första kompis i Falun, Jan Eriksson, numer boende i Röjeråsen. Ligger mycket nostalgi i Zebrafinken. Birgitta och Lisa badade och njöt på altanen när vi kom tillbaka. Nicholas köpte en kall Amstel åt mig, tack Nicholas och Johanna kom med två gossedjur till Bosse, tack för det Johanna. Vi köpte med oss PitaGyro som vi åt hemma på altanen. Jag vattnade hos Filio och Birgitta rastade jycken. DD gick bra i dag.

Torsdag 5 Aug: Segt i dag på morgon voltan. Jag fick yrsel på hemvägen och var tvungen att sätta mig en stund. Men bilen går bra. Det kändes bättre när jag fått frukost. Lite fundersam blir man ändå. Vattnade kökslanden och hämtade vatten. Sedan en lugn förmiddag. Vattnade hos Filio, där krånglade "slangkopplingen" så jag blev genomsur. Det var bara att byta till att byta om. Kostas ringde och vill att vi följer med dem till en ny kyrkofest. Där var inte många själar, men festligheterna i Pythagorio drog nog en del folk. God mat och högljud musik bjöds vi på. Terna visade att  jag ska stoppa en bit servett i öronen. Det blev lite bättre för öronen. Känner dock redan nu på kvällen, att oljudet har ökat i huvudet. Vi sitter en stund på altanen med en glad Bosse.

Inte bara husse var trött i dag, typ matte med. Men jag är typ pigg. © foto: Bengt Ahlstrand

Inte bara husse var trött i dag, typ matte med. Men jag är typ pigg.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Bilden lånad från Bosse von Leros blogg.

Fredag 6 Aug: I dag gratulerar vi Roland Wallgren Örebro, en i Tiogänget, som fyller 65 år, ha en bra dag Roland. Inga bjuder dig säkert något gott till kvällen. Vi ses snart i Örebro vid Tiogängets träff när Inga och du står för värdskapet. Nu minskar det med gurkan i landen, hurra ropar hustru, vi har då aldrig käkat så mycket gurka någonsin. Men gott att ha. Stavro kom med grönsaker och en stor melon. Tack för det. Han vill ha hjälp med druvskörden i morgon. Filio har problem med kylningen av motorn i sin pickupp. Knepigt inget fel när den var på service för någon vecka sedan. Nilla skickade email och hon och Perry är alltid så snälla och frågar om det är något vi behöver, bl.a. från "Klas på Hörnet", ja Ni vet Klas i Sjön. Kärt barn har många namn, jag har tre. Jag vill även påpeka att jag mår alldeles utmärkt och det var väl kaffebrist eller dylikt i går morse.

Lördag 7 Aug: I dag ska vi till Farmen och starta skörden av vindruvor. Först ska jag hjälpa Filio med bilen och Birgitta promenerar till Farmen i förväg. Det blev snopet med resan till Adonis bilverkstad, troligen missfärstånd mellan han och Filio. Så vi fick åka hem utan hennes pickupp. När jag och Bosse anlände farmen blev det kalabalik. Penelope skällde och ville bli klappad, Bosse kvar i Ladan. Bosse sliter sig, hoppar ut genom bilfönstret och kommer som ett jehu och det blir liv värre, Penelope sliter sönder sitt koppel och där står jag i mitten och försöker hålla dem isär. Stavro cool som en filbunke hojtar, kiss kiss. Dem blir vänner och Penelope blir åter den söta feminina dog hon är. Dessa doggar följs åt medan vi skördar druvor. Julia bjuder oss god sallad och kycklinggryta. Vi slutar jobba vid middagstid, så hett i solen. Vi far hem till Pagondas och sover siesta, trötta, lite ryggont men nöjda med att kunnat hjälpt Julia och Stavro. Dem blev glada när vi hälsade från Åsa, Kerstin alone, Kerstin och Nicke. Dem hälsar tillbaka. Vi löste melodikrysset innan det var sängdags. Fin musik och lättlöst, passar bra för trötta huvuden.

Söndag 8 Aug: I dag gratulerar vi Solweig Boiardt Weilander som fyller 77 år, så ha en bra dag Solweig. Vi är på våg till Farmen för att skörda vindruvor. Nu har Bosse lärt sig att bita och rycka sönder koppel. Får bli kätting.. Vi var klara med första skördeomgången vid middagstid så efter att ätit Julias goda mat for vi hem, Kall avrivning blev det för oss båda. Het är det att jobba med druvor i solsken. Mot kvällen for vi till Terna och Kosta för jobb, Birgitta för att klippa Kostas och jag för att vara hjälpa till med ett stort skåp. Bosse har nu bitat av resterande koppeltråd så hos Kostas fick vi låna rep. Bosse jagade i väg deras höns, full kalabalik ett tag. Terna bjöd på god mat och vi pratade och mådde gott några timmar.

ndag 9 Aug: Efter morgon volta bär det av mot Vathy för att lämna Ladan hos Nikos. Vi for sedan till djuraffären för att köpa ett nytt koppel och kolla på min 70 års present. Som jag kommer att få i förskott när vi kommer hem igen från Sverige i slutet av september. Mycket trafik och folk som inte kan köra bil eller parkera, dryga metern mellan bilar så att två bilar kan ta upp fyra parkeringsrutor. Till och med greker reagerar. Jag svär över dem varje gång vi är i Vathy. von Lidl fick besök. Baddags. I Potokaki stannade vi och badade, jag med, vi låg länge i vattnet. Träffade på Anita och Sven som var på långpromenad.  Birgitta vattnade hos IM och jag och Bosse gick en sväng bland buskar och djur... mycket att sniffa på. Bosse fick ett skönt bad på eftermiddagen, var behövligt efter två dagars rumsterande på Farmen. Fin blev han.

Bosse, nybadad, oborstad och hungrig. © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse nybadad, oborstad och hungrig.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 10 Aug: I dag gratulerar vi Anita Lång Gävle/Pythagorio som fyller 66 år, ha en bra dag Anita. Filio vill ha skjuts till Mitilini och Andonos bilverkstad. Birgitta skall med födelsebarnet Anita och Lis på badtur med Andonis båt. Vi släppte av Birgitta i Pythagorio och for sedan vidare. Bilen var klar att hämta, meden ny kylare inmonterad. På hemvägen träffade jag på Niko postmästaren, han såg då fräsch och glad ut, länge sedan jag träffade han. Det är ju Birgitta som är brevduva. Blå handuk i postfönster förekommer inte så ofta. Nu är det ordentligt varmt, 37 grader och vindstilla. Men inte klagar jag, bara att minnas alla kyliga dagar som när vi for till Sverige ett år då var det minus 28 grader, då klagade jag. Det går åt mycket vatten, vi har en vattenflaska som rymmer fem liter och i den har vi små vattenflaskor, 33 centiliters från frysen och byter ut dem med jämna mellanrum. Filio pekade på soporna på gatan och sa, "När Stavro skötte sophämtningen såg det aldrig ut så här". Det inte bara ser illa ut det luktar inte direkt gott heller i värmen. Även om hushållssoporna inte blir kvar på gatan. Hustrun ringer och vill bli mött i hamnen. Bosse vill följa med. När jag kommer ner till Baren sitter Sven och väntar. Det blir en Amstel som får göra oss sällskap. Vi sitter och njuter av svalkan, damerna pratar, Sven och jag tar det lugnt. Bosse biter av bandet till nyinköpta flexi kopplet, gjort på nolltid. Inte nog med det, anfall mot en liten jycke som kommer förbi, jag tappar kopplet. Det går bra Bosse blir rädd för handtaget som rasslar efter honom, så jag kan gå emellan. Halva Pythagorio vet nu vilken stämma jag har då det gäller att göra sig hörd. Birgitta är trött efter dagens utflykt så hon törnar in tidig.

Skopidia, utanför vårt hus. © foto: Bengt Ahlstrand

Skopidia, sopor utanför vårt hus.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 11 Aug: Lite sovmorgon, gick ut med doggen strax före sju. Han är säkert i trotsåldern, fyrbens broms när jag inte vill att han ska stanna bland taggbuskar och leka fågelhund. Det är fortfarande varmt, 35 grader i skuggan. Manolos kom med den kommunala lastbil och hämtade allt, bravo Manolo. Jag blev även inbjuden till Suoma fest i höst! Det är denna Manolo som på fritiden driver en vinpress i Mitilini och bränner Suoma på hösten. Niko, bildoktorn hörde av sig, på måndag morgon har vi tid på KTEO, bilprovningen. Irini och Filio skojade om min Suoma inbjudan och ragglade omkring nere på vägen som skadeskjutna kråkor. Dem är för gulliga, mina änkor. Spelade V64 och DD, inte ett enda rätt!!!!!

Torsdag 12 Aug: Efter morgonbestyren for vi in till Hora för att handla ett koppel modell kedja då Bosse naggar sönder koppel på löpande band, fiffigt va, löpande band. Vi for sedan till Lisa för att jyckarna ska få umgås, inför Bosses exil hos Lisa och Vasili och tvillingarna. Det fungerar bra nu så det blir säkert inga problem. Badet kallade och i Potokaki slog vi oss ner i skuggan under ett stort träd, trångt var det nästan alla utom turisterna vill sitta i skuggan. Bosse trivdes säkert i sitt nyinköpta koppel. Birgitta kokade marmelad och jag lagade kvällsmaten. På kvällen ringde Janne S från Sågmyra via Skype telefon. Birgitta och Janne språkade länge vilket Birgitta gillade.

Fredag 13 Aug: En varm morgon trots tidig timma. På hemvägen från morgon voltan träffade vi på en man som förlorat sin hund. I motljus trodde han nog att Bosse var hans hund. Det finns dem som gillar hundar. Vi skall besöka en nyöppnad supermarket till sammans Med Lisa, Johanna och Vasili. Första ryktet var att det låg i närheten av Lidl. Vi for omkring och frågade, men ingen visste var. Vasili ringde den som tipsat dem. Så det var bara att vända och fara tillbaka mot Pythagorio. Men vilket varuhus och vilka bra priser. Nu är det bara att hoppas att dem inte startar med att smyghöja. Prismärkningen var inte så bra, stora siffror på varan utan moms och mindre siffror på slutpriset. Nu har vi haft 40 grader så nu är det ingen längtan efter "glesbygdskavajen". Vi inhandlade en fläskfilé som vi ska avnjuta i kväll med vitlökssmör, Birgittas goda potatisgratäng och rödvin, det ät inte ofta vi har rödvin till maten. Lite konstigt i Sverige vill jag ha rödvin och här i Grekland vill jag ha vitt. Det har varit så i många år. Inte såg vi något stjärnfall i kväll heller. Men musik på torget till klockan halv fem i morse.

Lördag 14 Aug: Efter drygt fyra veckors promenerande cirka 1,5 timmar per dag så känns det väldigt skönt. Konditionen är återvunnen. Birgitta och Bosse mår bra av det också. Vi mötte den stackars hundägaren som saknar sin hund sedan 5 dygn. Det är lite märkligt att den inte söker sig tillbaka till de platser han känner igen. Nu vet jag inte om dem bor här permanent eller är här på semester. I går kväll när jycken och jag tog en kvällsrunda så gick vi förbi Dimitris fält där han har sina åsnor om natten. Sadlarna, det heter något annat till åsna kommer bara inte på det, låg uppe på varandra, Bosse morrade och var rädd för dem. Nu har vi löst Melodikrysset och skickat det via nätet. På kvällen gick Birgitta en promenad med jycken medan jag lagade middag. Vi kunde kolla på några tv program innan det blev totalstopp, 46,9 Kbits är ju inget att skriva hem om. Vattnet avstängt av någon anledning, men det är ju vanligt. Tidig sängång med lite behagligare väder 31,5 med blåst.

Söndag 15 Aug: Det blev sovmorgon i dag. Volta med jycken strax före sju och varmt blev det då solen står högt på himmelen. Vattnet i kranarna har kommit tillbaka men vi duschade utomhus vid Stern. Bosse var bra trött under promenaden i dag, då det är varm och han springer ju mer än vad vi gör. Han jagar fåglar, humlor, bin. flugor ja allt som rör sig. Birgitta gav mig ett uppmuntrande besked, värmen fortsätter nästa vecka också, upp emot 40 grader. Nilla och Perry, plocka genast upp Helle Hansen och glesbygdskavajen! Bosse är smart dog, när jag gick ut i trädgården för att skölja ur grötkastrullen satt han kvar i skuggan vid köksdörren, givetvis bevakande om jag skulle iväg på något tjosan som han kunde missa. Nilla som är en omtänksam människa skickade ett e-mail i dag om det var något vi ville att dem skulle ha med ner till Pagonda. Tack snälla för omtanke! Jag bjöd hustrun på friterade kycklinglår med friterad potatis. God var maten, sent blev det. Vi satt på altanen och språkad gamla minnen.

Måndag 16 Aug: Jäktig morgon i dag, jag gick ensam med jycken och Birgitta lagade frukost och packade badväskan. Bosse gillar åsneskit och det gör inte jag. Med andra ord har vi en kontrovers om det oftast varje promenad. Det slutar med att Bosse ligger på rygg och jag får plocka ut skiten ur hans mun. Men vi krigar vidare om vem som bestämmer över bruket av åsneskitar, hur läckra dem än må vara. Jag skjutsade ner Birgitta till badet och for själv till KTEO, bilprovningen. Mycket riktigt så var det problem med styrningen, som Niko bildoktor förutspått. Samt fel motornummer!!! Sedan badade även jag, Birgitta låg flera timmar i vattnet, hon liknade ett skrynkligt russin när hon steg upp ur vattnet. Handlade på hemvägen. Gjort en sista beställning, grovt knäckebröd, av Nilla och Perry. Birgitta har nog varit här nere på Samos för lång period!!! Blå handuk, i postfönstret.

Tisdag 17 Aug: Efter morgonritualen for vi in till Pythagorio och Lisa. Lisa var hos Stavrulla för att bli fin i håret. Birgitta gick till Stavrulla också för att beställa tid. Sedan dröjde det länge innan damerna återvände. Det var realisation i en klädbutik berättade Vasili, då blir det kostsamt och dyrt konstaterade vi och imiterade två damer som provade, nöp i kläder och skakade på huvudet. Vi är lättroade jag och Vasili. Vi upptäckte en kvinna som drev på en gummimadrass på väg mot Ireon, hon vaknade och fick paddla sig tillbaka. Kunde ha slutat illa och hon är säkert öm i skinnet i morgon. Sent rumlade damerna in på altanen. Det var bara kläder för småflickor förklarade dom. Johanna hittade säkert något. Vasili fick en fin tröja. Vi blev kavar en stund innan vi for till Potokaki för att bada. Bosse gillar inte åka bil i värmen. Inte vi heller gillar bilvärmen. Birgitta bjöd på en god Moussaka till kvällen. Bosse fick smaka och tyckte den var smaskens.

Gummimadrass på väg mot Ireon. © foto: Bengt Ahlstrand     Gummimadrass på väg mot Ireon, hon vaknar. © foto: Bengt Ahlstrand     Gummimadrass på väg tillbaka. © foto: Bengt Ahlstrand     Slutade lyckligt. © foto: Bengt Ahlstrand

Ett gummimadrass drama, kvinna somna driver mot Ireon. Vakna och tar sig tillbaka till Pythagorio.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 18 Aug: Nu är vi ganska trötta jag och Bosse, men vi orkar hem för att äta frukost. I dag stannade Dimitri med sina två åsnor och vi fick en stund att kolla Bosses reaktion. Bosse var tillslut vänligt inställd mot dem. Dimitri vill veta vad jag heter. Ben svarade jag, men Birgittas namn var inte nödvändigt. Lite typiskt grekiskt. Bosse var inte hungrig, vill bara sova. I dag kommer "tant Nilla" så Bosse har "beställt" badning och vi får en cirkus föreställning när han blöt sladdar omkring på kakelgolvet. Senia från Aten som äger den bortre lunden kom på inspektion. Hon var troligen nöjd då hon vill förlänga kontraktet. Nilla och Perry kom med beställningar, men som vanligt fick vi inte betala. Vad gör man, dem är ju så snälla. Vi fick en pratstund på altanen. Sedan blev det en eller ett par hårdbröds mackor med ost, tack vare Nilla och Perry.

Torsdag 19 Aug: Vaknade tidigt och fixade en del rensningar i laptoppen. En morgon volta som vanligt med Bosse. Slapp väntan på Forthnet som ska komma och kolla linan. Dem konstaterade att det far fel på download, vilket jag håller med om. Nu skall det komma en ny kille med egen laptop och router för att kolla download. Försökte starta Pärlan med nyladdat batteri, men inte en suck hördes. Niko bildoktor var intresserad att ta delar. Nilla och Perry kom över på kvällen för en pilsner, ja jag och Perry. Flädersaft drack damerna. Vi fick en trevlig stund på kvällen innan det var dags att sussa.

Fredag 20 Aug: I dag gratulerar vi Thomas "Tompa" Olofsson Stockholm/Linghed, en i Tiogänget, som fyller 58 år, ha en bra dag Tompa. Gunn-Britt bjuder dig säkert något gott till kvällen. Vi ses snart i Örebro vid Tiogängets träff. Det kommer att bli trevligt. Full fart på Bosse när vi promenerar, att han bara orkar. Vid middagstid for vi, Nilla och Perry till Vathy för att ordna med Internet. Perrys beställning som vi gjorde i juni låg på is!!! Det blir nya 20 dagars väntan. För min del och kommande internet kunder i Pagonda, blir väntan oviss. Ett kommunikations kort måste uppgraderas i deras rack för att hastigheten ska öka. Lisa talade om att det var fackeltåg och musik i Pythagorio i kväll. Vi for dit alla fyra, Nilla och Perry testade Loukomades, en god dessert. Hos Lisa på Baren satt vi på första parkett för att se fackeltåg. Vi njöt av öl och vin i väntan. Anita och Sven anslöt senare. Pampigt värre med suggestiv musik och flickor med facklor kladda som grekiska gudinnor. Det är en gudinna, Ira tror jag hennes namn var som levde för 1000 år sedan, enlig Andonis som erbjöd oss plats på hans båt för att se vad som händer på stora piren. Sent blev det för gamlingarna.

Nilla och Perry testar Loukomades. © foto: Bengt Ahlstrand     Grekiska gudinnor i fackeltåg. © foto: Bengt Ahlstrand

Nilla och Perry testar Loukomades. Grekinnor i fackeltåg.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 21 Aug: En orolig morgon volta med Bosse. Han drog i väg långt framför oss, stannade och kollade att vi var med. Han kom längre och längre ifrån oss. Vi beslöt oss för att stanna och se om han skulle komma tillbaka. Efter ca 10 minuter kom han springande tillbaka. Vi funderade på att vända för att hunden ska förstå att han måste ha kontak. Vi fortsatte dock och Bosse sprang upp på en liten avtagsväg. När han inte kom i kapp oss, så stannade vi. Efter en längre tids väntan busvisslade jag, han kommer oftast direkt, men inte denna gång. Nu bli vi riktigt oroliga, vad händer. När Bosse kom oss till mötes var han totalt slut, pumpen skenade ordentligt. Troligen har han rusat fram och åter på vägen för att finna oss, kanske ner mot Pagondas, vem vet. När han hör min busvissling så kan han lokalisera var vi befinner oss. Först låg han bara ner på vägen och flåsade reste sig gick ett par steg sedan rasade han ikull igen. Vi stannar en fem minuter och ger sedan vatten. Till sist bär jag hunden några hundra meter tills andningen blir något normal. Hem går han sedan fot, utan kommando. Något lösande av Melodikrysset blev det inte, internet överföringen fungerade inte eller om det var ett sändningsfel. Vi får försöka igen, då med Nilla och Perry. Birgitta har ägnat två dagar till I-M s hus hon får gäster i kväll. I dag fick även jag jobba som gatsopare, snyggt blev det, trots kraftig blåst lyckades vi få bort gamla löv och ogräs. Angående Grekland så får vi ett glatt besked, vännerna Kerstin och Nicke kommer till Samos, på semester. Somliga kommer inte ner hit fast dem bokat resa. Nja, så är det nu inte riktigt. Planet från Arlanda gjorde två landnings försök, sedan gick dom till Rhodos för att landa, resenärerna kommer i morgon förmiddag hit till Samos. Kanske inte enbart en klantig pilot, danskarna landade inte heller. Vi får intervjua I-M s gäster i morgon.