"Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt dagliga liv i Pagonda, på ön Samos Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

 Okt - Dec 2010

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Fredag 1 Okt: Kalo mina! Det blir en kort vända med Bosse i dag. Vi skall tillsammans med Nicke och Kerstin åka till Balos och Stellas taverna. Vi åker hyrbil som Nicke bokat några dagar. Första Amstel stoppet var uppe vid Platanos, inte vårt vanliga hak Lion utan ett innan torget. Det är en vacker utsikt men så kallt det kändes. Det är svalare nu på nätterna och det är skönt, vi sover så gott och till och med Bosse snusar under databordet utan att bry sig om när "päronen" besöker toan framåt småtimmarna. Vi rullar vidare ner till Balos där tokarna Birgitta och Nicke badar bland isflaken! Man hör kylslagna stön "Men så skönt". Hos Stella äter vi gott och har som vanligt en trevlig stund. Sonen Keri blir nog, efter semestern hemma i Tyskland, kvar här på Samos. Dem kommer och hälsar på oss i vinter, lovade han. Väl hemma i Pagonda sov jag mig en timma, jag var så trött. På kvällen träffades vi Ostria och där anslöt även Marianne och Uffe.

Lördag 2 Okt: Nu är det snart vanliga arbetsdagar för oss här på Samos. De sista svenska turisterna åker hem i dag. Undrar hur Sven känner det, han mår ju så bra här nere, hela sommaren. Niko, vår trädgårdsdoktor får besök, måste bespruta kålen, för att köpa farmaka. Kerstin, Birgitta, Nicke och jag åker till Kokkari för att fönstershoppa. En Amstel slank ner vid vår favoritbar vid havet, damerna drack  nypressad orangejuice, det smakade gott sa dom! Hm... Vi for sedan vidare upp mot Vourliotes och körde till vägen tog slut, vilken utsikt. Miltär anläggning stoppade vår framfart, så vi vände ner mot Vourliotes igen. Vi åkte vidare mot Hora och Sinadisi för att äta. Syster Emmy förhör sig om läget, ordinerar genast Amstel. Vi äter gott och sedan kör vi Kerstin och Nicke till deras hotell och vi åker hem till Pagonda trötta, men nöjda för att haft våra gamla och nya vänner på besök. Vi sitter på altanen och ser att våra vänner kommer i väg tidsenligt, klockan 21.00.

Söndag 3 Okt: Vi har sovit gott i natt, men så kyligt det är nu på nätterna. Dags att sätta i fönstren, eller att ta fram täcken! Birgitta går en volta med Bosse och jag ger mig på att beskära olivträd. Bra motion innan frukosten. Jag har närt en orm vid min barm! Nja en fästing på min mage snarare. Innan hemresan till Sverige kliade det och kändes konstigt Birgitta trodde det var ett födelsemärke som nötts av min livrem. I Falun satte jag på ett plåster för det irriterade så, i morse innan jag klev ur sängen ryckte jag loss plåstret och där fann vi fästingen stor och fortfarande vid liv. En berest krabat vill jag lova. Pratade med Lasse R via Skype telefon. Det blir några timmar i olivlunden, beskär även vildskott på några träd. Bosse "hjälper" till med diverse göromål. Stavro hämtar grena till djuren. Tråkigt att det blåser så hårt så jag inte kan bespruta kållandet. Birgitta bjuder en god middag, kyckling och bacon ala crema och kokt potatis. Till det dricker vi rödvin som vi fick av Norells och sedan en GT som vi fick av Hedlunds. Tack ska ni ha för det. Tidigt i säng.

Måndag 4 Okt: Vad jag har frusit i natt, kallt ute så i dag åker fönstren i och myggnätet får ledigt till nästa vår. Voltan med Bosse blev kort då vi har Dimitri med åsnor framför oss. Birgitta städar bilen och ska sätta in skyddstyget från Pärlan i Seat. Blir bra, symaskinen har fått jobba. Jag ger mig ut i olivlunden för diverse jobb. I dag fick vi mycket uträttat, potatisen rensad från ögon och sorterad likaså löken rensad och omplacerad i nya backar. Vattnat och besprutat kålen. Täcken har vädrats och ligger nu på plats i sovrummet, så vi avvaktar  med att sätta i fönstren i sovrummet. Plockat nere i portlidret för att kunna ha veden från fältet i Ireon. Bosse är helt galen och kär i hustrun och vi elakingar bara skrattar åt den trånsjuke Bosse. Fy på oss! Försökte att titta på svensk teve, men tji fick vi. Forthnet har inte fixat kortet nere i huset. Trötta men nöjda kryper vi ner under täcket tidigt i dag.

Tisdag 5 Okt: I dag kändes det bra att knalla ut med jycken, lite svalt innan solen värmde. Jag tränade Bosse att inte dra så mycket i kopplet. Det gick på fem minuter att få honom att sakta in när kopplet stramade. bra va, smart jycke. Sedan jobb vi i lunden och i landen. Vi fixade mark täckande matta i Birgittas land vid portlidret. Jag grävde och sådda rädisor, ska bli spännande och se hur det går i oktober månad. Birgitta friserade mig, snyggt och skönt. Jag har varit rätt yr mest hela dagen, undrar om det beror på blodtrycks medicinen. På kvällen kolland vi en Wallander film "Jokern". Både Harry och Anders hörde av sig via Skype. Sedan blev det trots trötta hundägare en promenad ner genom byn och hem igen med Bosse.

Onsdag 6 Okt: Morgon voltan går rätt trögt nu. Vi kanske måste minska ner den till en timma. Jag hoppas att medicinen med des biverkningar är av övergående natur. Jämför jag spänsten före Sverige resan och nu så är den märkbar. Trött är ju bara förnamnet. Bosse behöver ny mat så det blir en resa in till Vathy. Betalade en räkning på Win telefoni. En Pita Gyro på torget var nästan ett måste. Handlade en säck Royal  Kanin åt Bosse. Lisa och Vasili var till Vathy i går, synd vore trevligt att få åka tillsammans. Mitt stora dilemma nu är Forthnet, fortfarande dålig linje trots att dem vet var felet ligger. Pratade med en av teknikerna och sa även att jag byter tillbaka till Ote om inget händer. Svaret var ungefär, dem struntar om jag lämnar Forthnet. Vore intressant att veta om även ledningen för Forthnet är av samma inställning. Jag är nu inte den ende som hotat med att hoppa av Forthnet tåget. Handlade mat och sedan hem till Pagonda. Krattade under olivträd och beskar träd. I Vathy träffade vi Stavro, han har varit på Dekasterio, rättegång angående jobbet. Han ska fortsätta jobba trots pension. Nu ska Stavro jobba året om och inte som tidigare en åtta månaders och sedan stämpla. Jag får kolla lite mer vad det rör sig om. Birgittas goda bönsoppa avnjöts även i kväll, jo men visst Bosse ställde upp när vi blev mätta.

Torsdag 7 Okt: Trött och en aning håglös känns det som. Nillas ord stärker. Lyckades peta i kull två träd och städa under några. Gratulerar Birgitta som har namnsdag. Korv och mos firar jag henne med. Bosse gillade det i alla fall!! Strömavbrott åtta timmar i dag.

El arbete på hög höjd. Fotade med teleoptik. © foto: Bengt Ahlstrand

El arbete på hög höjd, fotade med teleoptik.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 8 Okt: Känner mig lite bättre i dag. Det är väl f-n att detta ska låta som en sjukjournal. Birgitta tror att åldern har hunnit i kapp mig!!!! Jag var tvungen att sätta mig en stund nu på morgon voltan med Bosse. Det ¨blåser kraftigt ute nu och temperaturen är låg 13 grader på morgonen och nordliga vindar. Trots väderleken fick vi en del uträttat. Potatisen blev kupad, krattat under några olivträd. "Vedbacken" fick besök, dags att förse oss med huggen och kapad ved inför vintern. Birgitta bjöd på en god köttgryta, även Bosse uppskattade den. Sedan såg vi på "Peter Carlsson och de Blå grodorna" resten av kvällen. Kallt i sovrummet så jag kröp ner till hustrun. vaknade av att jag låg på skarven mellan sängarna, inte så skönt om man säger.

Lördag 9 Okt: Vaknade sen, hustrun var ute med Bosse. Trött och frusen. Fortfarande nordliga kalla vindar. Vilket omslag från sommar till vinterkyla, just nu 12,7 grader i skuggan. Vi måste sätta ihop rören till kaminen så vi kan köra en brasa när det känns som kallast. Birgitta krattade under olivträd och jag högg ved. Kostas ringde i går, Terna vill bjuda oss på Tiganitis och Kostas vill bli klippt så vi far ner till dem vid lunch tid. En trevlig dag med dem, Lolololå uppskattade inte Bosse von Leros, han och sonen Kanela, stångade söder dörren till hagen för att kunna tukta Bosse. Bosse fick tröst av Kostas som matade Bosse med Tiganitis!! Vad säger husse som gäst? Hemma på kvällen eldade vi för första gången i år, skönt var det. Vi hade 16 grader i huset. Skönt att krypa ner under täcket.

 Höstens första brasa. © foto: Bengt Ahlstrand

Höstens första brasa.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 10 Okt: Vaknade först klockan åtta och gick en långpromenad med Bosse. Bosse käkade gräs och spydde och käkade mer gräs och tömde sig ordentligt, kanske beroende av gårdagens frossa på Tiganitis. Jag var uppe i lunden och beskar några träd med efterföljande städning. Birgitta bar grenar till Stavros djur samt vattnade grönsaker. Ledsamt nog blev höstens första Bar besök inställd. Det blev att jobba vidare i lunden, några timmar till. Bosse är kåt som en klockar katt, trots kastrering. Hoppar på allt Birgitta, golvmattor och även husse. Tvestjärt? Vi försöker att inte skratta åt han....

Måndag 11 Okt: Vattnade frukt träden och krattade runt dem. Stavro kom och hämtade olivgrenar till djuren. Fotis hjälpte till att lasta grenarna. Fotis skall nog hjälpa Stavro putsa väggarna i badrummet. Fotis är en mästare på det. Filio åker till Aten nästa vecka och vill att jag sköter om hennes Pickupp. Vid lunchtiden åker vi till Baren för att träffa Lisa och Vasili. Snoopy och Bosse busar en stund. Lisa bjuder på god Meze, gravad lax och korvar till mig. Jag åt även av laxen, den var så god. Diverse inköp innan vi for hem för att sätta upp eldningsrören till kaminen. En proveldning visade att allt fungerar. Skönt blev det även i stugan. När vi skulle titta på "Flickan som lekte med elden" dvd så fungerade ingen av dem. Sätt i dvd, hela tiden. Får testa senare varför. Det blev Robert Wells och Wallander "Brandvägg" Jag bjöd hustrun på Köttfärssås med spagetti. Bosse och jag delade på resterna innan läggdags.

Nu är rökrören på plats och ved i kaminen. © foto: Bengt Ahlstrand

Nu är rökrören på plats och ved i kaminen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 12 Okt: Småduggade sent i går kväll , men endast en millimeter i vattenmätaren. Nu på morgonen är det 17,7 grader, behagligt arbetsväder. Jag jobbar vidare i olivlunden med "avverkning" av förväxta grenar. Små duggar av och till i dag, men inte mer än någon millimeter. Bosse är nu bra i benet, men han får vila från långpromenad och hjälper mig med grenar och allmänt bus. Birgitta jobbar med att byta ut sommar till vinter grejor. På kvällen försökte vi titta på några dvd filmer. Men vad händer, Windows Media Center vill inte starta dem. Windows 7 verkar vara lite konstigt operativsystem!!! Försökte koppla in HP LaserJet P1005 till stationära datorn i Sverige. Det gick inte. Samma när jag försöker med HP LaserJet P1006 här i Grekland mot Laptop. Uffe har du några förslag?

Onsdag 13 Okt: Lite mulet men varmt 21 grader i skuggan. Vi går en långpromenad med Bosse. Allt går bra till vi vänder hemåt och han kör sin vanliga väg uppe i en lund. Han kommer ner på en avsats där det inte är så lätt att komma ner på vägen. Det är snårigt med taggiga buskar, björnbär. Han fastnar så Birgitta får hjälpa honom loss. Han har som jag ser det en grov snara över halsen. Allt går väl tror vi. Men hemma börjar Bosse hosta käkar gräs och spyr sedan upp mat, gräs med mera. jag vallar honom uppe i lunden för han vill äta mer gräs. Framåt middagstid blir han bättre, men hostar, om nu mer sällan och lugnare. Troligen fått något i samband med utflykten i Björnbärssnåren. Det var dags för mig att kolla blodtryck. Det blev apoteket i Pagonda som fick äran att utföra det. 174/96 blev resultatet mot 216/110 den 22 september. Bra va! Jag ska skicka ett e-mail till Falu Vårdcentral om resultat. Det blev en vända till apoteket igen, nu för att köpa tabletter till Bosse som veterinären beordrat per telefonsamtal. Tack för hjälpen Vasili och Lisa! För oss blev det en vaknatt i skift.

Torsdag 14 Okt: Bosse lugnade sig lite nu på tidiga morgon, men han är inte bra så vi åker in till Vathy och veterinären. Vi har en tid klockan halv tio. Lisa har lovat att följa med oss. i fick besked om att olyckan i Björnbärs ravin var trolig orsak och att Bosse klämt i sig något olämpligt. Kalaset gick på 80€ inte som jag sa till dig Lisa. 50€ för foder och resterande 30€ för behandlingen. Nu har Bosse ett gäng preparat som ska inmundigas i några dagar. Vi for sedan och köpte ett koppel som fungerar som en sela för att spara halsen på Bosse. von Lidl fick slutligen avsluta vårt besök i huvudstaden! Tack Lisa för hjälpen och för tre burkar konservmat till Bosse, som Veterinären ordinerat. Korv med ägg och stekt potatis bjöd jag hustrun på, vi var så hungriga och även Bosse gillade sin mat. Torrfoder anstränger strupen därav konservmat en tid.

Fredag 15 Okt: I dag gratulerar vi Lars-Håkan Jönsson, Falun som fyller 43 år, Evelin bjuder säkert på något gott. Jag ägnade några timmar i vår närmaste olivlund med att kapa och städa upp grenar. Sedan for jag till Vathy för att skälla på Forthnet. Dem lovade uppgradering av ADSL för andra, tredje gången!!! Jag gav dem ultimatum, om det inte är klart innan nästa vecka så canselerar jag allt och återgår till OTE. Som jag ser det nu, är OTE dubbelt så dyr men dubbelt så bra. Jag handlade mat på hemvägen. Birgitta pysslar med sopborste och hund. Bosse är lite sur på mig och medicin sprutan. Birgitta har lagat en underbar middag, köttfärsbiffar, potatis och en crema sås på bacon. Bosse fick diska tallriks rester direkt efter husses tappra försök att få i han medicinen. På kvällen gick jag och Bosse en kvällsrunda i Pagonda och kollade nattlivet.

Lördag 16 Okt: Vaknade halvfyra och gick ut för att pinka, Bosse hängde på. Två polare pinkar och njuter av utsikten, kan det bli bättre! Jag höll Bosse sällskap en stund medan det åskade som värst. Sedan ner i bingen en stund till. Frukost och en promenad upp till brandtornet med jycken. Vid middagstid öste regnet ner, 62 mm på någon timma. Åska och blixt samtidigt och ett j-a liv, jag tror nog åskälskande Birgitta fick nog. Inget jobb i lunden. Nu vet jag att 1 november upphör eldningsförbud. Det är bra så jag kan hålla undan skräp och gamla kvistar. Vi kom till den slutsatsen Lisa och jag att vi skjuter på dagens middag till nästa vecka. Det är ju inte så trevligt att äta med regnet skvalande och fukten. Internet utslaget någon timma. Vi är förvånade att elen inte slås ut av blixten. Jag försökte fundera ut varför vi inte kan se dvd filmer i Laptoppen, läste om problem men inget hjälpte. Får fotsätta i morgon igen.

Söndag 17 Okt: Vaknade tidigt som i går men Bosse ville inte följa med ut. Nästa gång kopplade jag Bosse men inget kissande där inte. När vi vaknade vid halv åtta tiden har Bosse pinkat på badrumsmattan. Fattar inget! Möjligen så j-a sur på "medusin" tvånget. Birgitta tvättar mattan och mitt hår, inte på grund av Bosses pinkeri utan mer av omtanke av min yrsel och dåliga rygg. Brandtornsrundan gick vi, kanske för ansträngande för Bosse. Han blev sämre efter någon timma och nu ganska så sur på oss "medusinare". Vi skippar den obligatoriska barbesöket i Pythagorio då vi inte vill lämna jycken ensam hemma. Läser i Lisas blogg om deras besök på Balcony. Ingamaj, Birgitta och jag var där för första och enda gången, gissar att det är mellan 8 - 10 år sedan. Vi blev så illa behandlade, så att den vackra utsikten inte överväger det obehagliga bemötandet. Föresten vi har lika fin utsikt från vårt hus och vår Balcony! Birgitta bjöd på Fava i dag, supergott. Fråga Bosse.

Måndag 18 Okt: Morgon promenad med Bosse slutade i kaos, i  portlidret vinglade Bosse omkring, bakbenen lydde inte och han skakade i hela kroppen. Vi beslöt oss för att åka till veterinären igen. Birgitta fick tag i Lisa via mobilen och Lisa ringde och förvarnade om att vi var på väg. Tack Lisa för hjälpen, det minskade oron hos oss! Trafikljuset vid Evelin har aldrig varit rött så länge och lastbilar och andra snigelbilister har inte kört så sakta någon gång. Blodprov och lugnande spruta fick Bosse att lugna ner sig. Efter några timmar kunde vi återvända hem. Bosse ordinerades kyckling och ris med olivolja. På kvällen gick Bosse och jag en sakta vända. Nu är det bara att vänta och att hoppas att han blir bra igen.

Tisdag 19 Okt: Klockan halv fem gick Bosse frivilligt ut och kissade med husse! Sedan fort in igen och lade sig. Han är dock inte sämre än att han kunde skälla ut Meril, som släntrade förbi med Matte Beate! Regnet vräker ner och åskan mullrar borta i Turkiet. Tack Lena Molin för att du skrev i vår Gästbok det värmde. I dag firar vi Nilla Andersson Falun/Köping/Samos som fyller 66 år. Perry fixar med all säkerhet en trevlig dag för dig. Ha det bra. Nu har det hänt, äntligen efter hur lång väntan som helst. Forthnet har fått tummen ur ..... och uppgraderat min Adsl hastighet. Tackar för det, synd bara att man måste vara otrevlig och hota med lämna dem innan något sker. Vad jag kan märka så har jag fått den hastighet som utlovats. Voltan med Bosse slutade med att jag fick bära hem honom.

Onsdag 20 Okt: Vi sov länge i morse. Bosse bars ut till kissrutan och sedan snabbt tillbaka in under skrivbordet. "Bäddade" raskt till dynan och snusar igen. Med Vasili och Lisas hjälp kommunicerade vi med Vet. Han är troligen i ett chock tillstånd. Vet vill se honom nästa vecka och det känns bra för Birgitta och mig. Säg den glädje som varar.... i dag lika dålig adsl linje som tidigare! Undrar vad killen sysslade med nere i Forthnet kabinettet? Grekiska toaletter är ju kända för att inte alltid fungera, i dag har jag lyckats laga vår. Stolt rörpulare och en hurrande hustru! Vädret är nu på väg att förbättras så att vi kan snart fortsätta i lunden med beskärning och städning. Bosse följde med till vattenkällan och passade på att bajsa och bjäbba med en katt, han är på väg tillbaka som glad och god jycke. Vi satt länge på altanen och njöt av kvällen och Bosses nu allt mer busande med oss och trossen. När han försöker ta livet av trossen då är det som vanligt. DD nej V/P ja.

Torsdag 21 Okt: Vaknade av att Bosse skällde på Meril, då var klockan halvfyra. Jag gick till min kissruta och Bosse till sin. Sedan direkt in. Nu är han nog helt återställd. Skönt. Samma med hustruns uppvaknade, Bosse ut och kissade, skillnaden är att hustrun inte har någon kissruta. Efter frukost gick vi en kort promenad och nu har eventuella förstoppningar släppt. Det blir mycket skitsnack men det får ni stå ut med. Bosse är nu så pigg att han hjälper mig i olivlunden eller hindrar rättare sagt. Han hänger morrande i olivgrenar som jag släpar ner åt Stavros djur och det är ju bra, jag ska ju ta det lite lugnare! Jag blir så fort trött, så jag skyller på min medicinering och inte av åldersskäl. En kort vända med jycken på kvällen och nu blir det en bra bok att läsa i sänghalmen. Jonas Jonasson "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" rena Arto Paasilinna stilen, vi fick låna boken av Hedlunds, det tackar vi för. Läs den!

Fredag 22 Okt: Vilken härlig morgon sitter med en kopp kaffe, ja jag vet att det höjer blodtrycket. Bosse är nykissad, jag med och han ligger under skrivbordet och snusar vidare och jag läser vår Gästbok med alla glada tillrop till Bosses förbättring. Ni ska veta att det har varit en pers med Bosses hälsa och vi hoppas att det är helt över nu. Några timmar i olivlunden och sedan med hjälp av Birgitta vård av motorsågarna. Jag är helt slut efter dagens jobb och skitförbannad på Forthnet, efter att dem två olika dagar varit i kabinettet så är hastigheten nu nere i 11,4 kB/s, alltså sämre fart än det var innan dem var här. Några timmar första kvällen var hastigheten 220 kB/s!!!

Lördag 23 Okt: Ska det aldrig ta slut med Bosses bekymmer. Nu har han diarré sedan i går kväll. Mycket skitsnack ska jag inte förmedla mer. Men Bosse är orolig så jag tog ut honom så ofta jag orkade. Birgitta gick ut i morse vid femtiden. Irini svarade "Sverige, Sverige" när Birgitta tyckte det var kallt. Det är kallt och blåsigt så jag eldar i kaminen nu på förmiddagen. I dag gratulerar vi Inga Wallgren, en i Tiogänget, som fyller 62 år. Ha nu en riktigt trevlig dag och Roland fixar säkert något gott åt dig.

Söndag 24 Okt: Inte mycket gjort i dag heller. Suttit i solen och läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Vi försökte att titta på webb tv med blandad framgång. Bosse är fortfarande pigg och hungrig.

Måndag 25 Okt: Vad är det för fel på mig. Kan blodtyck medicinen göra mig så trött. Sov till halv tio, i och för sig var jag uppe en stund vid fem sex tiden för att rasta Bosse. Kände mig kallsvettig så jag gick och lade mig. Stavro ville följa med mig till sjukhuset. Jag sa att blir det värre så ringer vi. På kvällen for vi ner till Pythagorio för att äta middag på Elia, med Johanna, Lisa och Vasili. Vi fick en trevlig stund tillsammans och lugnt på tavernor och drinkställen. Min och Vasilis mat var ingen höjdare. Får bli Faros nästa gång. Där har vi alltid ätit god mat, även om det är lågsäsong. Nu ligger Arto Paasilinnas "Fabrikör Liljeroos luftskepp" på nattduksbordet!!!

Tisdag 26 Okt: Nu känns det mycket bättre, men sov länge i dag med. Jag tar det lugnt nu ett par dagar. Jag ska även kontakta läkaren i Sverige för att konsultera blodtrycks medicinen. Birgitta besöker posten för att betala hyran. Bosse är pigg som en pelikan. Birgitta har pratat med Anita L i Gävle via Skype telefon. Vi lyckades att se på några doobidoo som fungerade konstigt nog.

Onsdag 27 Okt: I dag ska vi till Vathy. Lisa och Vasili följer med. Det var min mening att besöka Forthnet men det blev ändrade planer. Vi var på Cosmote för att betalade en räkning åt Stavro. Jag fick låna en mobilt usb modem några dagar för att testa om det fungerar i Pagonda. Det är lite blandad kompott. Nerladdning låg på 120 - 130 kb/s mot Forthnet 12 - 19 kb/s. Får testa med "kattburks metoden" om det blir jämnare signaler. Birgitta bjöd på en god levergryta.

Torsdag 28 Okt: Uppdatera din Skype till 5.0.0.152 så kan du videochatta med upp till nio vänner samtidigt. Stavro vill ha sitt tv batteri laddad, dem fick grekkaffe vilket var uppskattat. I dag firar vi fiesta. Den grekiska segern över den första italienska offensiven i oktober 1940 var den första allierade land seger i andra världskriget, och bidragit till att höja moralen i det ockuperade Europa. Det blir parader och annat tjosan, vi intar baren Ostria för en Amstel och något glas vin. Vi fick några trivsamma timmar med glada skratt. Kvällen kollade vi på webb teve.

Lisa bjöd på en suverän meze, kolla korvarna. © foto: Bengt Ahlstrand

Lisa bjöd på en suverän Meze, kolla korvarna.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 29 Okt: Fick detta i ett e-mail från Lena S och jag kan inte göra annat än att lägga in det på diversesidan, så Ni kan beundra denna unga skribent. Jag var till Vathy för att återlämna den mobila usb modem. Det är synd att jag inte kan köpa refill som jag gör i Sverige. Med "kattburksmetoden", dock använde jag en kaffeburk, fick jag bra mottagning, 5 pinnar. Eftermiddagen och kvällen ägnade vi åt att förbereda vintern. Myggnätet bort och fönstren i sovrummet har vi satt tillbaka på sin plats. Nu har nog vår vinter kommit.

Lördag 30 Okt: Lasse R ringde via Skype telefon. Inget roligt väder i Knutsgårdarna. Vi har solsken men kalla vindar så kaminen får jobba på. I dag är det olivplockning på Farmen som gäller. Det är till oss själva, inläggning som Birgitta ska fixa så vi har till nästa höst. Bosse var i sett esse, många att jaga och långtråkigt när han var kopplad. Jag har batteridriven luftpump med för att fylla gummihjul på skottkärror och andra fordon. Julia vill att vi ska stanna och äta men vi äter med dem i morgon istället, då vi ska plocka mer oliver för inläggning. Jag känner mig ganska trött och vill hem. Måste skicka e-mail till läkaren så jag får besked om det är något skit, som framkom vid vår hälsokontroll i september. Jag bjöd på middagen i dag och har åtminstone en stor beundrare som följer varje del av middagsjobbet.

Söndag 31 Okt: Vilken morgon, ljusare och en klarblå himmel. 12,5 grader i skuggan och 24 grader i solen. Nu blir det en ny vända till Farmen för mer oliver. Birgittas oliver är ju populära och så goda. Tjugofyra kilo oliver fick vi med oss hem. Meckade med Stavros elverk, startsnöret har gett vika. Jag fixar det i Vathy i morgon. Bosse fick en duvning i badkaret, rena cirkusen efter badet, skuttar som en yster kalv på grönbete och fyrtass sladd i kurvorna mellan badrummet och rummet. På kvällspromenaden fick vi vin och getkött, dem kokar fiesta mat till någon högtid i morgon. Bosse älskar Manolos han försåg Bosse med ett ben. Birgitta vandrade hem och jag stannade en stund för att informera mig om hur det hela går till. Maten kokas i stora grytor värms med  grillkol som ligger som en sträng runt grytorna. Bosse jätte sur att han inte fick stanna.

Måndag 1 Nov: Kalo mina, då var vi inne i november, hoppas att vi få börja elda ris snart. Vi är på väg till Vathy och veterinären med Bosse för vaccination. Avsikten är att Bosse ska få ett pass så att han kan följa med till Sverige. Vet undersökte Bosse och gav honom en vaccinations spruta. Allt var ok med Bosse. Birgitta fick beröm för väl rengjorda öron. Jag var sedan till Forthnet, för hur många gånger vet jag ej. Linjen Vathy till Pagonda måste uppgraderas men när? Nu lovade killen, som sålt in mig på Forthnet, att höra av sig inom några dagar. En tur till motorfirman och Niko för att laga startsnöre till Stavros elverk. Lidl fick besök så även Lisa som är förkyld och såg lagom ämlig ut. Krya på dig Lisa. Snoopy the dog och Bosse busade, ja försökte para sig med varandra... det blev ringdans "tvestjärtar är vi allihopa, allihopa, allihopa, tvestjärtar är vi allihopa, allihopa, ja mä. Ja mä, å du mä, ja mä och du mä". Cirkus alltså. När jag handlade i Ireon träffade jag Georgios, ägaren av Venezia, han inbjöd mig till grabbträff, fotboll på tv, Ouzo och Meze. Då kan jag fråga Niko när dem öppnar olivfabriken. Den privata har varit igång någon vecka nu. Nu plockar dem på marken som sedan säljs.

Tisdag 2 Nov: Vaknade tidigt i dag! Bosse och jag ut på kissrutan. Vi gick sedan en promenad för motion och annat. En vacker och varm dag, vi åt frukost ute och jag satt i solen och läste någon timma. Lite vedhuggning till kvällens bras hann jag med, men så j-a trött jag blir. Verkar som jag inte kommer att få svar från Falu vårdcentral jag har skickat två e-mail, utan minsta livstecken! Det är trist. I dag var det dags att ala av potatisen, Bosse den lille rackaren apporterade en potatis som rullade ner för gången. Stora horder av duvor trakasserar våra oliver. Får dressera Bosse till att skrämma i väg dem.

Onsdag 3 Nov: Vilka fina dagar vi har nu, frukost ute i det fria i dag med. Jag satt sedan i solen och läste några timmar. I dag ska jag undersöka mitt blodtryck igen, fortfarande inga livstecken från Falu vårdcentral! Vi åkte ner till havet några timmar för att njuta av vågbrus, sol och stillhet. Birgitta med skissblock och kritor, jag med en olydig hund lyssnade inte på något kommando utan drog i väg på upptäcktsfärd. Inte många bilar som tur var, men märk väl en blå Seat med reg. nummer MOA5275 vi har MOA5276 gled förbi. Birgitta bjöd på en god böngryta.

Sköna dagar och frukost i solen. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta med skissblocket, vid stranden.  © foto: Bengt Ahlstrand     Badpiren Ireon.  © foto: Bengt Ahlstrand     Mattes nytvättade mattor är skön att badda.  © foto: Bengt Ahlstrand

Sköna dagar och frukost i solen. Besök på stranden. Bosse gillar nytvättade mattor.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 4 Nov: Fin dag även denna morgon. Vi gav oss ut på en lite längre morgon promenad i dag. Eftersom Falu vårdcentral inte behagar svara på e-mail så beslutade jag med att halvera tabletten från och med i dag. jag har pratat med en del av våra bekanta som också knaprar blodtycks medicin. Nu till en viktig fråga. RIXallsvenskan utökar från 18 till 21 stall och på måndag 8 november klockan 12.00 släpps andelarna hos samtliga ATG-ombud, finns det någon i bekantskapskretsen som vill åta sig att inhandla två andelar á 300 kronor åt oss? Då vår tidigare inköpare Åsa inte har möjlighet. (Svara gärna så vi inte blir med 19 andelar, vet i nuläget inte om Åsa också vill ha en andel, (ett hästarsle som hon sa förra året).

Fredag 5 Nov: Fick inbjudan från Julia om mat på farmen i morgon. Det blir trevligt. Jobbat i lunden i dag, eldat skräp och städat. Jag känner mig i toppen form nu. Vilken dag ljumma vindar 24 grader rena sommarvädret. Birgitta bjöd på en god levergryta, fråga Bosse om ni inte tror mig. På kvällen tittade vi på "Grabben i graven bredvid" som jag spelat in på dvd, det enda vi just nu kan se är egeninspelade dvd. Konstigt är det. I dag har vår häst sålts på aktion men vet inte ännu hur mycket den såldes för. Tidigt i säng trött men nöjd med att kunnat jobba igen.

Studieintresserad Benjamin. © foto: Bengt Ahlstrand

Studieintresserad Benjamin.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 6 Nov: Varmt och härligt ute även i dag. Jag fortsätter med att elda skräp, kratta rent runt de träd som är beskurna och bränner löv det finns hur mycket som helst av den varan. Bäst att passa på medan man är pigg som en pelikan. Når vi var ner till bensinstationen för att tanka Ladan, for vi förbi olivfältet där jag har ved liggande. Döm om min förvåning, någon har stulit veden! Nu har vi ved så vi klarar oss men vi tänkte ge den till Stamati, "Brasil Jacks" son som är utan och ska bo i "Teodoras" hus i vinter. På eftermiddagen for vi till Farmen för att hjälpa Stavro med en del jobb. Min eminenta verktygslåda är eftertraktad. Kanske även ägaren! Julia bjöd på god mat som vanligt, en trevlig och skön kväll.

Söndag 7 Nov: I dag är det disigt nu på morgonen, inte som Lützen 6 november 1632!! I dag ska vi ha vilodag, tror jag samt barbesök med Lisa och Vasili, det är numer en tradition när det passar. Birgitta kör tvättmaskinen och jag sågar upp ett gammalt äppelträd för att underhålla utomhus brasan. Det går att lägga på skräp dagen efter utan att behöva tända på nytt, praktiskt som bara den. Lisa har fixat till en god Meze som vanligt, så gott det alltid är. Tack Lisa. Birgitta bjöd på köttfärsbiffar och trattkantarell sås, smaskens tyckte vi alla, även Bosse!!! Nu är han kärlekskrank... han, Bosse fick tag i min glesbygds kavaj den bäddar Bosse med, vägrar att gå ifrån den. Vi kollade några Molin filmer.

Måndag 8 Nov: I dag klockan 12 släpper ATG ombuden andelar till Rixallsvenskan, ingen i vår vänskapskretsen har hört av sig, att kunna köpa två andelar åt oss! Vår nyvunne vän Uffe hörde av sig och har köpt andelar åt oss, tack för det Uffe, pengar finns på ditt konto. Tack även Anita L och Perry F som också erbjöd sig att hjälpa till med inköp av andel i Rixallsvenskan. Nu har jag ägnat dagen åt trädbeskärning och eldat ris och Birgitta har jobbat med oliver för inläggning. Sköljt, rensat och saltat. Det blev många timmars arbete. Sedan gräddade hon pannkakor till lunch, det var smaskens med plommonsylt, som Birgitta syltat av egna plommon. Bosse fick det jobbigt då han ville hjälpa till både i köket och ute i lunden.

Tisdag 9 Nov: Vi har jobbat i olivlunden. Stavro kom förbi och konstaterade att vi inte får många kilo olivolja i år. Vi får hoppas på att vi får några flaskor från grannar. Jag sågar ner en del grenar och Birgitta kör ved till vedförrådet. Blåsten var så kraftig ett tag så köksdörren slog igen, på grund av korsdrag, så glaset i dörren gick i tusen bitar för tredje gången. Varma och milda vindar dess emellan, 19 grader. Det är inte billigt med glasmästare besök. Jag skall åka till glasmästeriet i Hora efter siestan. Vi fick ett trevligt e-mail från Bosses "tant Nilla". Birgittas kort fastnade i uttagsautomaten i Ireon, den är kass jag fick knappt ut mitt och sedan hörde vi att Stavro har problem. Kortet kommer ut en liten bit och det gäller att vara stark i nyporna.

Onsdag 10 Nov: Investerat, Birgitta har nog namnsdag! Jag köper 5 stycken plåtar för att täcka veden med i vinter, inte för snö utan för regn! Vi får sällskap till banken i Vathy av Lisa och Vasili. Birgitta och Lisa blev illa behandlade av banktjänstemannen, han borde inte jobba med kunder. Synd att jag eller Vasili inte var med. Jag köpte ett par externa högtalare till min laptop, nu hör jag vad dom säger på filmer och vilket fint ljud det är. Glömde dagens dubbel DD. Tur var nog det.

Torsdag 11 Nov: Vilodag i dag, det kan behövas ibland. Vi kollade några Doobidoo program. Jag var illamående på kvällen synd nog då Birgitta lagat en god fiskgratäng, ja jag vet att ni vet att jag inte är en fiskälskare, men Birgittas gratäng är så god.

Fredag 12 Nov: Vilket felval av vilodag det blev. I dag regnar det så något jobb bland olivträden blir det inte. Jag får jobba med dator problem, dvd läsaren vill bara ha "hembränt", ja dvd skivor som är inspelade från tv program!!! Fick fart på dvd läsaren och kollade en bit på en film, jipi! Sedan in med "Män som hatar kvinnor" men icke gick det. 33 millimeter regn i dag, bra för grödorna dock även för ogräset som växer fortare än allt annat. Vet inte om jag törs säga att det är bättre fart på dataöverföringen, sist jag skrev om det så var det väldigt tillfälligt. Nu är det ett par dagar med bra hastighet. Så vi kan kolla svenska tv program och sett på Sommarpratarna bland annat. Tidigt i säng.

Lördag 13 Nov: Vaknade tidigt och släppte ut en trött men kissnödig jycke, sedan ville han ut på altanen. Ville väl kolla Beate och hennes hund, knalla förbi som brukligt är. Beate är alltid tidigt ute med sin jycke, Meryl tror jag den heter. Vi gick en långpromenad med Bosse och jobbade på hans olater att springa efter bilar och skälla på folk. Äntligen kunde vi lösa Melodikrysset i dag, inte för att det var lätt utan för att internet uppkopplingen varit så dålig att programmet bara buffrat hela tiden. Trevligt att vara på Melodikrysset banan igen!!! Bosse är besvärlig nu, skäller och vill bitas det är väl tonårstrots kan tänkas, kastreringen verkar vara utan verkan, Bosse är kåt som en klockarkatt och därmed rastlös. Nu har Bosse också lärt sig att krafsa på stängda dörrar. Krafs ut på altan, krafs in och det är ju ok men krafset att han vill in, är när vi stänger dörren. På kvällen njöt vi av Molins "Den tatuerade änkan" på hembränd dvd, så bra.

Söndag 14 Nov: Någon millimeter regn föll i natt. Varmt 19 grader och det är skönt. Om det är uppehåll i morgon så startar vi olivskörden. Men som jag ser det blir det ingen mängd av olja i år heller. Vi får försöka att hinna med att beskära så många träd som vi orkar inför nästa vinter. Jag känner att vi nog börjar komma lite till åren båda två. I dag gratulerar vi Marie Ekman som fyller 47 år, Roger bjuder säkert på något gott. Ha en bra dag, Marie. Ner till Pythagorio och Baren för vår sedvanliga söndagsträff med Lisa och Vasili. God Meze bjöd Lisa på, som vanligt väldigt gott och smakfullt. I dag bland annat en paj med pumparöra, så gott och jag har ju inte varit någon pumpa älskare. Vi får några trevliga timmar innan vi beger oss upp till Pagonda och en väntande Bosse. Kvällen avverkas med några tv program via laptop och ett försök att se "Kellys hjältar" inspelad från teve. Men det fungerar ändå inte.

Måndag 15 Nov: Efter morgon voltan med Bosse så startade vi så smått med olivskörd. Det var mest städarbete och vi eldade skräpet omgående. Birgitta lagade Revithia keftedes, dem går åt som smör i solsken när jag känner doften. Eleni har somnat in för gott, treklang i kyrkklockorna. På eftermiddagen åkte Birgitta in till Lisa och dem besökte Stavrulla för att bli fina i håret. Jag och Bosse latade oss i väntan på matte. På kvällen lagade jag kycklinglår och serverade ett glas vitt till det. Tidigt till säng halmen.

Tisdag 16 Nov: En volta med Bosse och vi hittade en död Schakal, utmed vägen till Kyriakou. Bosse morrade och undrade säkert vad det var frågan om. Nu har Birgittas laptop pajat helt, startar med alla funktioner utom kommunikation, mus, tangentbord och externt tangentbord fungerar ej, trist. Det blev ingen olivskörd i dag heller, gick åt så mycket tid till att röja och beskära närliggande tråd som har oliver. Skam den som ger sig, det är en dag i morgon också! Jag var ut en sväng igen i olivlunden och eldade grenar och krattade innan mörkret. Då var det Cirkus Bosse som underhöll. Han rusade runt bland platåerna och hoppad och borrade sig in i näten, grävde några tag i marken och sen en runda till. Enligt Birgitta var han slut av trötthet när han rusade hem för att dricka vatten. Han är "Happy" som Stavro hade sagt. Men kul var det jag garvade så tårarna sprutade. På kvällen tittade vi på "Rabalder i Ramlösa" från Fredrikdals teatern.

Onsdag 17 Nov: Efter regn kommer solsken, några millimeter föll i natt. Ganska hårt regn nere i Pythagorio enligt Vasili. Vi träffade dem på Baren. Mitt i veckan, suckar kanske någon men det är fiesta. Något med skolbarn som brände böcker. Men Johanna, som anslöt sig till oss på Baren, luktade inte alls brända böcker. Lisa trakterade en Janssons frestelse som var super god. Tack Lisa, då formen var helt tom på Jansson så döper vissa om rätten till Ahlstrands frestelse. Märk nu väl att det fanns två Ahlstrand och vem vet bordet bredvid satt en kille, han kanske också heter Ahlstrand.... jaaa, jag vet att jag slingrar mig. På eftermiddagen han vi med att skörda och beskära ett träd innan mörkret föll. Vi städade också i olivlunden. Birgitta gick en volta med Bosse, medan jag lagade mat. Bosse är så mallig, så han har säkert fått beundrar post.

Torsdag 18 Nov: Arbetsfördelning blev det denna morgon. Birgitta och Bosse går på promenad och lagar sedan frukost medan jag kvistar grena, sågar och bränner kvistar och blad. Efter frukosten fortsatte vi att skörda ännu ett träd med några futtiga oliver. Det har inte många oliver på de träd vi beskuret. Vi får hoppas på bättre utdelning i morgon. Vid tolvtiden började det regna så det var tur att vi startade tidigt. Efter ett par timmar blev vädret bättre så vi sågade vidare på träden och eldade skräp. Nu är vi ordentligt trötta och ont i benen efter allt klösande i branter. Jag var högst uppe i lunden i går på morgon för att kolla in om det var några oliver och det är brant och en stor höjdskillnad vilket man inte tänker på när man lunkar runt i olivlunden ovanför huset. Bosse jobbade på bra i lunden och bar grenar han också, lite slarvig släppte dem lite varstans. På kvällen eldade vi i kaminen och torkade kläder. Kallt ute nu, bara 15,7 grader klockan 22. Bosse är så sällskapsjuk, han vill ut på altanen och när ingen vill följa vänder han om och vill in igen. Kelgris är nog vad han är!!!!

Fredag 19 Nov: I dag gratulerar vi Elisabet Smits Dala Floda som fyller 61 år, blir friherrinna om dryga veckan. Reinier fixar nog kalas i kväll. Ha en bra dag Elisabet. Vi gratulerar Åsa Elisabet på namnsdagen. Molnfri himmel och 14 grader, det blir säkert varmt och skönt när solen orkat upp över berget. I dag jobbade vi hårt i olivlunden men några mängder av oliver blev det inte. Höga träd mellan 5 - 10 meter skuggar varandra, drar i väg mot himlen, då blir det dåligt med oliver. På fika rasten vill Bosse dricka kaffe med oss, lapade kaffe och njöt, på kvällen ville han slicka i sig lingonsylt, vilken knäpp vovve! Trötta och nöjda åt vi lite ugnspannkaka och något glas vin.

Lördag 20 Nov: Jobb, jobb och åter jobb i olivlunden. Det går inte fort och inte ger det många oliver heller. Det blir först om ett par år som vi kan räkna med mer olja. På den bortre olivlunden blir det säkert nästa år får vi hoppas det är ju två år sedan jag jobbade med många av de olivträden. Vi fick en påse citroner av Filio, hon är för gullig och omtänksam. Vi åkte ner en snabbis till Ireon för att handla mat. På kvällen kollade vi Doobidoo och Skvalan. Birgitta ringde Bibbi R i Gagnefs Gråda, hon blev så glad och lätt piggelin. 

Söndag 21 Nov: Vilken lycka, så måste Bosse ha tänkt när han smet in i sovrummet och hoppade direkt upp i min säng. Direkt upp och väckte mig och sen kastade han sig på rygg och verkligen njöt. Han vägrade att gå ner så Birgitta fick lyfta ut Bosse ur sovrummet. Det var den sovmorgonen! Birgitta rastar Bosse medan jag startar olivjobbet. I dag gav det mer utdelning än tidigare, så vi har några träd nu med mer frukt på. På eftermiddagen eldning och städning inför morgondagens arbete. Birgitta och Anita L hördes via Skype telefon.

Onsdag 24 Nov: Måndag och tisdag har bestått av hårt arbete i olivlunden, sen middag och sedan i säng trötta men nöjda. I måndags var Stavro här och hämtade olivgrenar till fåren och getterna, samt en snabb fika. Det är bra väder och vi har bråttom att skörda, det är risk för regn och oliverna får inte ligga så länge i säckar och backar. Målet är att kunna åka ner till olivfabriken på Torsdag.

Torsdag 25 Nov: Morgon rundan med Bosse gick till Niko på olivfabriken. På vägen dit träffade Bosse Losi, en i hans tycke trevlig hundtjej med vidhängande matte. Många bekanta var det som vill ha oliverna pressade. jag fick en tid omgående så fort hem och lasta Ladan. 0.8 mätte oljan, inte så pjåkigt, det bästa resultat vi haft. Förra året mätte oljan 1.0. Eftermiddagen ögnades åt eldning av grenar och ta hand om det som ska bli ved. Michael, son till Stamati kom för att jag lovat honom ved. Michael bor i Teodors hus och har inte så mycket ved. En vända ner till Ireon för matinköp. Vi har levt "skogshuggare" liv några dagar, så min Amstel är slut!

Fredag 26 Nov: Nu på morgonen ringde jag Vet för att bekräfta måndags besöket. Vi fick komma i dag om vi vill. Det passar oss utmärkt då vi skall till Vathy för att betala räkningar. Bosse ska ha en rabies spruta. Som är ett steg mot ett eget pass, om han vill åka till Sverige och hälsa på! Några inköp och det obligatoriska besöker hos Forthnet, vilket inte leder till någon förbättring. Dem ringer till suport och berättar sedan att Pagonda och Pirgos saknar fiberledning enbart kopparledning. Kopparledning ska ändå kunna ge 2 Mips. Fick även veta att Forthnet uppgraderat ledningarna till ön, men vad hjälper det? Jag frågade om det blir bättre, och om det tar ett eller två år. Dem lovade att det inte skulle ta så lång tid!!!!!! Nog gnällt om det. På kvällen for vi till farmen, lite arbete och mycket god mat som alltid. Några timmar med skratt och välbefinnande. Bosse som var lite låg efter sprutan fick vara hemma.

Lördag 27 Nov: Rena sommar väder i dag med, efter frukosten drar vi ut i olivlunden för att elda och kanske besköra något träd. Nu får det bli lite lugnare arbetstempo. I dag fyller Lars Jobs Jonheden 53 år. Ha en bra dag Lasse och Murre bjuder säkert på något från visthusen. Vi eldade några timmar fram till middagen sedan slappade vi. Försökte ringa till Lasse J och vi hittade på honom uppe hos Barbro och Janne. Kul att prat med dem.

Söndag 28 Nov: Bosse trött, vi trötta. Inget jobb i olivlunden i dag. Varm och skönt. Jag handlade apelsiner så att Birgitta göra sin goda apelsin marmelad. I dag var det extra segt på datorlinjen, mellan 8 - 13 kb/s man tror inte att det är möjligt med så låg hastighet, men Forthnet kan. Besprutade kålplantorna, dock i senaste laget. En kvällsrunda med Bosse och sedan i säng.

Måndag 29 Nov: En lugn morgon efter voltan med Bosse. Vi eldade inget men bar ihop ved och kvistade grenar. Nu känns det tungt igen att komma igång efter urladdningen förra veckan. I dag var internet linjen halvbra, så jag uppdaterade några program och skannade laptop från "ohyra". Vi kollade på Skvalan och vi konstaterar att vi inte sett ett enda program. Jag lagade middagen i kväll, korv, nej inte det. Tidigt i säng och Birgitta har ont i ryggen vilket inte är så vanligt.

Tisdag 30 Nov: I dag gick luften ur mig, funderar på mitt greklans liv. Birgitta var till Niko postmästaren med brev. Niko undrade om vi har lov att beskära olivträden! Ägaren kunde bli arg. Det är inte längesedan han motiverade en hyreshöjning med att vi kunde odla grönsaker. Birgitta funderade varför han skulle bli arg för att vi sköter om lunden och håller landen uppfästa. Jag blir bara förbannad. Min ilska gick över när vi fick Skype telefon från värsta Nilla och Perry, som Bosse skulle utrycka det. Alltid lika trevligt att språka med dem. Från sett tappade sugar så sågade jag ved inför vintern! På kvälls turen med Bosse blev det lite rabalder med en gatutik. Jag och tiken gick en väg hem och Bosse och Birgitta en annan!

Onsdag 1 Dec: Kalo mina, ha en bra december och stressa inte för att det är julmånad! Vi tänker ta det lugnt och har så gjort i dag. I dag fick en pratstund även med Sven i Gävle via Skype, trevligt. Vi tänker lite på gårdagens hundslagsmål, troligen blev gatutiken svartsjuk när jag klappade Bosse för innan så nosade de och allt var frid och fröjd. Bosse är tuff så liten han är, bjöd upp till ett ordentligt slagsmål. Tur nog så var dem oskadda båda två, tiken haltade lite. Tiken är en snälla gatuhund, kelig med människor. Vi var ner till Pythagorio för att handla Fava, gula ärtor som räknas som linser. Med vitlök och mycket olivolja smakar det lika gott som ärtsopp. Vi var även ner till Ireon och byggvaruhuset. Jag ville reservera en kamin, dem har alltid en i lager och när den säljs så beställes en ny. Bosse och jag gick en inspektions runda i den bortre olivlunden som jag har kontrakt på. Inte många oliver där heller men en massa jobb med träden. Ingen hund kollision på kvällens volta med Prins Bosse.

Kålmaskar ödelade en planta på nolltid. © foto: Bengt Ahlstrand     Matsugna kålmaskar. © foto: Bengt Ahlstrand

Kålmaskarna jobbade på bra i trädgården!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 2 Dec: Vi gick en lång vända med Bosse idag med den tanken att vi ska till Pythagorio och Vathy. Men det blev ingen resa vi skjuter upp den till måndag. Det är försäkringen till Ladan som ska betalas. Arbetslusten saknas. Jag har meckat med Birgittas laptop och med stöd av Uffe som bollplank har jag en strategi hur jag ska försöka få den att svara på tangenter och mus. Behöver en kabinett från Clas i Sjön. Vid kvällsrundan hamnade vi hos Dimitra och Nikos taverna. Det blev några timmar med gubbarna, en kille spelade på tre strängar på sin gitarr, det lät som en bosoki.  Birgitta gick hem tidigare. Fotis och jag vandrade hem, vi stängde tavernan. Väl hemma har jag ett e-mail från Hans P om just Nikos taverna. Det var märkligt.

Fredag 3 Dec: Vaknade sent på grund av gårdagens kvällsövning! På kvällen for vi ner till Sinadisi för att äta, ingen av oss hade lust att fixa middag. For sedan en vända in till Pythagorio och handlade mat. En kvällsrunda med Bosse och vid torget mötte vi den löshund som rök på Bosse. Vi vände och gick en annan väg hem. Bosse är en tuffing, troligen sviterna av att själv varit gatuhund på Leros. Det ställer till problem när han är kopplad och det finns säkert en och annan som funderar varför han är så matcho. Läget var gynnsamt för att titta lite på några teve program via laptop. Sedan snabbt i sänghalmen.

Lördag 4 Dec: Voltan med Bosse var denna gång en tidig morgon, det är Melodikrysset som gäller. Jag är lika förvånad varje lördag att vi kan lösa krysset. Vi har på grund av min tinnitus aldrig någon radio som spelar bakgrundsmusik om dagar och kvällar. Varför vi inte borde ha koll på artister och melodititlar. Kanske det är så att "Allsång på Skansen", "Doobidoo" och gammalt tillbaka räcker. Birgitta är mer orienterad bland de nyare "idol" folket. Pratade i dag med Stavros om OTE problem och vi far till Vathy på måndag. På kvällen var det en av de få Forthnet dagar det gick att kolla svenska teve program. Det blev en helafton med "Skavlan", "Robins", "Starke man" och "På spåret". Ja det är bäst att passa på när Forthnet fungerar hjälpligt. På måndag byter jag tillbaka till OTE, dyrare men säkrare. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt att få en fungerande ADSL 2010. För det mesta är hastigheten mellan 12-26 kb/s, det är sämre än mina gamla 56K modem på 80-90 talet. Kerstin H ringde från Hökviken, det var fint att höra från dem. Nicke var och badade bastu, jag får följa med i höst och bada och njuta av bastuvärme.

Söndag 5 Dec: I dag är det klarblå himmel skönt i solen, dock kyligt i skuggan 13 grader. Gasolen är slut och som tur är har vår leverantör här i Pagonda öppet. Birgitta som är duktig på grekisk matlagning lagar en god Pumpa paj till middag. Det blev jobb med att få min HP skrivare att fungera i Windows 7. Lyckades med att läsa ner nya drivrutiner, det tog nära 40 minuter med Forthnet. I morgon säger jag upp dem och går tillbaka till OTE, det kostar mer men räddar mig från "stress".

Måndag 6 Dec: I dag gratulerar vi Sven Lång Gävle/Pythagorio som fyller 69 år. Anita fixar något gott åt dig och vi ses i maj. Ha en bra dag Sven. Man är aldrig så morgontrött som när väckaruret är aktiv. Vi skall in till Vathy och uträtta ärenden, bland annat OTE och försäkringsbolaget. Jag har inte mitt pass med mig och körkort gäller inte som legitimation. Men Nilla och Perrys kunde vi fixa. OTE mannen mjuknade så småningom och log och vinkade när vi gick. Jag frågade om jag kunde få mer än två Mips i Pagonda, nej men du får två, troligen anspelning på min beskrivning av Forthnet hastighet, allt mellan 8 - 190 Kb/s. Nu har det varit mycket gnäll, men jag är så förbannad varenda gång jag upplever hur slö linjen är. Vi fikade på torget med Julia och Stavro och for sedan via Lidl hem till Pagonda och Bosse. I dag är det kallt 13 grader, så kaminen får jobba. Sågat ved och i övrig njutit av att vara ledig från en massa måsten. Det är nog dags att tänka på hälsan. Jag fick ett e-mail från min dotter Zazza, som är intresserad av släktforskning.

Tisdag 7 Dec: Efter morgon voltan med prins Bosse gav jag mig i väg för att uträtta en del ärenden. Först till apoteket för blodtrycks koll, 175/92 lite högre övertryck, kanske beroende på halverad tablett intag!!! På OTE fick jag ett bra mottagande av gårdagens tjänsteman. Nu hoppas jag på en snabb övergång till OTE. Köpte en ny glesbygdskavaj då Bosse "snott" min gamla. Vidare till Niko bildoktor för skrotningsintyg av vår svenska bil, Opel GT. Kan ta tid behövliga papper skickas ut från Aten och sedan får jag och Niko fylla i dem. Det är konstigt att trafikverket inte nöjer sig med registreringsbevis och nummerskyltar. Handlade en del mat och sedan hem till hustru och prinsen. Sågade ved. Jag kollade ner mot flygfältet då ett militärplan cirklat runt. Såg några stillastående prickar i luften. Min första tanke var vråkar, en sju åtta stycken. Med kikarens hjälp såg vi att det var det fallskärmsjägare, vi räknade till något över tjugo stycken. Birgitta bjöd på en god köttfärslimpa med trattkantarellsås, smaskens tyckte både Bosse och jag. Slö lina i dag med så ingen titt på tv via laptop. På tal om det så kan det bli ett glapp vid övergången till OTE men jag hoppas att det ska gå smidigt. Vi försökte få kontakt med Mats W i Stockholm utan resultat.

Onsdag 8 Dec: Jag var ner till apoteket och hämtade tabletter för högt kolesterol, inte billigt. Jag fick ett stämplat kvitto som jag ska visa upp i Sverige!!! Glömde av att jag har mitt blåa försäkringskort! Vi städade olivnäten och försökte vika ihop dem, Bosse for om kring som en orkan, bet morrade och vägrade lämna näten. Birgitta var tvungen att koppla Bosse så vi kunde vika ihop näten. Men kul var det att se Bosse i aktion. I dag har vi eldat i kaminen hela dagen, det är det skönt inomhus. Även stora mattan har kommit på plats inför vintern, uppskattad inte minst av Bosse. På kvällen badade vi Bosse, vi tror att han gillar det och han blir så mjuk och len i pälsen.

Torsdag 9 Dec: I dag firar vi min dotter, Zazza Hernborg som fyller 46 år. Ha en bra dag Zazza. Någon millimeter regn i natt och nu vindstilla, det är läge att elda olivgrenar. Plockade en fästing på Bosse, han har kliat sig sedan i går och Birgitta hittade på den lilla rackaren. Full fart med att elda vi städade av en våning innan vi trötta och blöta gav upp, vått i gräs och olivblad. Birgitta fick tag i Mats W i dag.

Fredag 10 Dec: I dag firar vi Jan Ericsson Röjeråsen Rättvik, som fyller 63 år. Ha en bra dag Jan. Jan och jag var de bästa tak snöskottare i Falun 1968 som fick sparken, det året. Det var väl närmast så att jag med mitt temperament sade upp oss på stående tak, när dem tyckte det gick långsamt. Väl inne på plåtslageriet vill de att vi skulle fortsätta och bad om ursäkt. Men dem hade hoppat på fel kille, jag var ju från Stockholm och kom till norrland, ja norrland börjar ju vid Haga norra. En märklig sak är att Birgitta, min nuvarande hustru kom förbi och tittade upp och snackade med oss. jag minns att jag tyckte hon var trevlig, men med en kotte i barnvagnen! Men vi hade kul jag och min första kompis Jan, i Falun. Det blev några timmar i olivlunden även i dag. På eftermiddagen ökade blåsten till kraftiga vindbyar, det var tur att jag inte han starta någon eld. Birgitta bjöd på en god levergryta. Sylvia B och Birgitta utbytte tankar via Skype telefon.

Lördag 11 Dec: Vilket oväder! Snöblandad regn, det är väl mer som små hagel som "trillar" ner vertikalt. Det är orkanvindar och stolar, plastboxar och små hundar blåser omkring. Nej inte direkt, att små hundar blåser omkring, men Bosse såg ut att lätta lite under morgon voltan. Flera träd och grena har blåst ner utmed vägen, men grekerna har ju motorsåg med sig. Något som imponerar är att flyget fungerar. Vi har 3-4 grader och vi är så tacksamma för kaminen. Julia och Stavro var förbi och dem fylkades runt kaminen. På tisdag ska vi alla fyra åka till Vathy och skälla på Forthnet... ja åtminstone jag. Äntligen fick vi byta några ord med Harry P via Skype telefon. Blåsten ökande under eftermiddagen. Anita och Birgitta pratades vid via Skype telefon. Jag syndade!! Stekte på några korvar som Julia "stoppat" och stoppade till mig i morse. Natta Meze. Kalinichta.

Söndag 12 Dec: Blåsten har trakasserat oss hela natten. Kylan håller i sig 3,3 grader och uppklarnande himmel. Vår svenska flagga ser inte trevlig ut, har blåst sönder i natt. Troligen är vinden i avtagande då ett fartyg som legat för ankare i lä av ön har lättat och tuffat vidare. Med kaminen fylld av sprakande olivved så går det ingen nöd på oss. Vi gick en lång vända med Bosse denna morgon, kallt och blåsigt var det. Bosse fick lära sig att inte äta oliver från vägen, vi vet inte hur de sprutar gift och har sig, I dag blir det Baren och träff med Lisa och Vasili, något vi saknat. Lisa skickade med oss hårdbröd, glögg, pepparkakor, saffranslängd, vörtbröd och godis... tack Lisa och Vasili. Men så kallt det var nere i Pythagorio i dag. Lisa Bosse hälsar och tackar för saffransbröd. Här i Pagonda är det bara 2,4 grader klockan 16.

Måndag 13 Dec: Till Vathy för att besöka Forthnet för min och Perrys räkning. När jag kommer in i butiken försöker de lura på Julia ett ADSL abonnemang som är avslutad. Jag talade om för dem att varken jag eller Perry vill ha Forthnet. Jula, Stavro och jag gick på kaffe och drack kaffe. Teven, som fanns där visade Animal planets, ett av mina favorit program. Vi for sedan till Atalanta, ägarinnan av vårt hus. Jag vill ännu en gång ha klartecken att skötseln av träd och skörd är ok. Jag blev så j-a besviken när Niko V frågade Birgitta, om vi har lov att beskära träden och att "ägaren kunde bli arg!" Lika j-a dumt svar på en hyreshöjning, "ni kan ju odla grönsaker". Sedan blev det besök i Ireon, där jag handlade kamin med tillbehör åt Nilla och Perrys hus. Bra att vi har rabatt där, ska lämna in mina motorsågar i morgon på service. Kallt i morse -1,3, Birgittas blommor frös om knoppen och potatisblasten gav upp. Många grenar har blåst ner i vår olivlund, såg jag och Bosse på vår gemensamma inspektions runda. Bosse brydde sig inte om detta, han hittade ett ben som vi krigade om, jag vann som tur var. Inte för att jag smaskar ben, utan mer att jag inte vet om det är nyttigt. Mycket regn i dag, 24 mm det är ju bara bra för potatisen...

Tisdag 14 Dec: I dag firar vi Lisa Wasén Kamitsi Pythagorio, som fyller 47 år. Ha en bra dag Lisa. Vi kommer på kalas i eftermiddag. Redan i går kväll vände vinden och luften blev varmare. I morse var det 12 grader vid femtiden. Jag sov till åtta och mornade mig långe, det är så skönt. Jag startade eldningen i kaminen vid fem tiden, sedan ner i bingen igen. Ingen motorsågs service i dag var tvungen att såga ved. Jag gick ner till Teodora huset med två skottkärror ved, brasilianskan såg så frusen ut, när jag gick morgon voltan med Bosse. Till Lisa och Vasili på födelsedags fest. Lisa bjöd på en helt suverän söndagsstek, så mör stek var det länge sedan vi smakat, pressad potatis och kantarellsås därtill. Lisa du är så bra på mat, också!!! Det blev en trevlig kväll. Johanna och Nikolas är så fina. Johanna bjöd på puch up och Nikolas trollade suveränt. Snoopy the dog bjöd på cirkus. Vasili bjöd på spänning, trillat i trappen men som tur var ingen större olycka utan kunde medverka vid middagen. Tack än en gång för en trevlig kväll och vi ser fram emot 48!!!

Onsdag 15 Dec: Jag for ner till Ireon med alla tre motorsågarna, en för reparation och två för service. Kostas som är motorsågarnas häxmästare jobbar inte alla dagar så jag får lämna dem och komma tillbaka i morgon. Elda grenar och kvista ved blev dagens arbete, nöjd och glad för det. Birgitta körde tvättmaskinen hela dagen och det hängde blöt tvätt lite varstans. På kvällen kollade vi Peter Carlsson för vilken gång i ordningen vet vi inte, men så bra. Sov sedan gott.

Torsdag 16 Dec: Vaknade till åska och ösregn totalt 60 mm under dagen och natten. Vi gjorde Lisa och Vasili sällskap till von Lidl för att handla matnyttigt. Hittade en färdiglagad Lasagne som vi köpte med kort datum, men så god den var. Vi skulle köpt några fler och lagt i frysen. Damerna skulle naturligt vis in i blomsterhandeln på hemvägen, dem sprang som skållade ekorrar runt i handelsträdgårdens drivhus. Vasili och jag satt kvar i bilen och lyssnade på regnet. På hemvägen hämtade jag den stora motorsågen som nu är servad och kedjan nyslipad, 10€ per såg. Grensågen hämtar jag med Ladan i morgon. Regnet öste ner och på kvälls voltan smet Bosse upp i en trappuppgång för att undvika regnet. En man i huset mittemot undrade nog varför vi häckade i ett främmande trapphus. Han frågade om vi ville låna ett paraply, tack men det är vår hund Prins Bosse som nekar att bli mer blöt disktrasa, ja han såg ut som en sådan... blöt disktrasa alltså. Som tur var blev det en paus i regnandet så vi slapp övernatta i trappen. Mer Peter Carlsson på kvällen.

Fredag 17 Dec: En långpromenad med Bosse, faktiskt i solsken trots att mer regn är utlovat. Bosse är duktig nu, låter katter och bilar och Dimitri vara i fred... Jag sågade ved och for sedan till Ireon och hämtade grensågen. Den lilla sågen, som jag köpt på Klas i Sjön, måste Kostas skicka efter en reservdel till innan jag kan få hem den. Birgitta bjöd på en supergod nässelsoppa av egen produktion. Dem växer i grönsakslanden nu. På kvällen kollade vi Robert Wells dvd.

Lördag 18 Dec: Efter morgon rundan med Bosse var det Melodikryss time. Klart och inskickat. En andra vända med Bosse gick på grusvägen ovanför våra olivlundar. Vi var lite nyfikna på hur det ser ut ner till oss. Även hur det ser ut bort mot vattenkällan, rakt nedanför tyskarna. Mycket skräp var dumpat utmed vägen så jag kan förstå att det dyker upp skräp i vår lund efter regn och blåst. Vi försöker titta på På spåret, men det buffrar bara. Undrar hur svårt det kan vara att få OTE som adsl leverantör en och en halv vecka har gått nu sedan jag var på OTE och beställde.

Söndag 19 Dec: Stavro ringde och förhörde sig om vi kunde montera kamin och skorsten i Nilla och Perrys hus. Lite bökigt var det, men det fungerar. Perry och jag får väl bygga om, om det inte blev bra. Jag fick ett par yxor slipade hos smeden Andreas. Stavro och jag for omkring till tolvtiden med att uträtta ärenden besöka folk och handla djurfoder. Någon timma sen kom vi ner till vårt söndagsmöte med Lisa och Vasili på baren. Några timmars prat om ditten och datten och en del lustigheter som vanligt. Vi pratade bland annat om mat och Lisa har kålpudding i frysen som hon vill att vi tar med hem till middag. Supergod med en påse sås mix som hon skickade med. Tack Lisa. Innan vi for hem träffade vi på ett par svenskar, Margareta och Hans som bor stora delar av året i Pythagorio. Dem ansluter nog till söndagsmötena. Regn, regn och åter regn... bra för potatisen! Bosse gillade inte kvällspromenaden i ösregn. Birgitta körde en inte allt för populär hårtork på prins Bosse. På dagen fick vi ett Skype samtal från Nikos i Aten, i webb kameran såg vi våran Irini, som vi saknat, hon är alltså i Aten. Kul att vinka och mima, trots avsaknad av ljud. Trötta och nöjda blev det tidig sänggång med en bra bok.

Måndag 20 Dec: Denna natt var jobbig, både för mig som fick allergi och svårt att andas. Birgitta fick inte många timmars sömn då hon trodde jag skulle kvävas. Somnade framåt morgonkvisten och sov några timmar. Efter en lång promenad med Bosse smakade det gott att frukostera, vid middagstid. Jag jobbade med att klyva ved. Vilken skillnad med en nyslipad yxa. Birgitta städade sovrummet. Vi pratade med Anita L via Skype telefon. Busväder i Gävle. Vi funderade mycke på om vännerna Barbro L och Lasse R kom iväg på semestertrippen. På kvällen kokade Birgitta marmelad och jag lagade Fava till middag. Kollade "På spåret" med varierande internet hastighet.

Tisdag 21 Dec: Jag tar med Bosse på en långpromenad och Birgitta fixar frukost. Vi är på väg till Vathy tillsammans med Lisa och Vasili. Bland annat ska jag tala med OTE hur länge jag ska behöva vänta på ny adsl uppkoppling. Där får jag veta att det är Forthnet som bromsar och vill ha 20 dagar för administration!! Jag blir skogstokig och beger mig till Forthnet. Dem säger att så är det, alltså 20 dagar. Jag talar om för dem att dom lurat mig, med hastighet, betalat för något jag inte fått. Jag får även veta att dem inte kommer att uppgradera linan till Pagonda och Pirgos!!! Vilket är tvärt emot vad dem invaggat mig med under alla månader jag besökt dem och klagat. Lisa räddade min dag och fick min puls att återgå till något normalare läge med en rolig present. Bildbevis finns troligen på Lisas webbsida. Även en Amstel på affärsgatan, medan övriga kutade runt i butikerna fick mig på något mildare humör för stunden. När vi kom hem fanns ingen Internet uppkoppling. Vid samtal med Forthnet så var linjen avstängd. Jag gick i taket igen och kopplades runt till olika avdelningar, fick tillslut ett temporär inloggnings kod. Men det fungerade inte ändå. Efter fyra timmar (Birgittas tidräkning), fick jag ge upp. OTE ringde och sa att telefon är igång och dem kommer med modem 28 december!!!! Ringer Lisa och ber att hon ska skriva på sin webbsida och på Facebook att jag ligger nere tillsvidare. Hon skall be Vasili ringa OTE i morgon och försöka få dem att komma tidigare eller att jag får hämta ett nytt modem. Frånsett denna jävliga dag, så hade vi kul när vi var i Vathy och handlade med Lisa och Vasili. Vi köpte snigla, fick tillagnings tipps av en dam som hade ett hotell och inbjöd oss på kaffe någon dag. Även Lisa bjöd på tipps om snigelmiddag. När Filio såg dem, skakade hon på luvan och sa att hela Pagonda består av sniglar tidigt på morgonen, så sant. Men nu käkar sniglarna vetemjöl i en stor kastrull för att tillredas om några dagar.

Onsdag 22 Dec: Vaknar tidigt och eldar, det är inte kallt, 15 grader utomhus i gryningen. Jag går en volta med Bosse som sköter sig halvbra mot bilar. Fortfarande är vi oense om ifall bilar ska räknas som anfallsmål! När jag kommer hem pratar Birgitta med Lisa. Vasili är en ängel, som ringt OTE och förklarat vårt dilemma och fått ett besked att kanske i dag eller i morgon, om dom var i närheten. Jag hoppas verkligen att dom är i närheten. Tack Lisa och Vasili i alla fall. Nej dem var inte i närheten. Men modemet är ok, vem Forthnet som tagit sitt ansvar eller OTE som har linan på gång! Men jag har ingen glädje av det då jag inte lyckas att koppla upp mig mot Internet. I dag har jag hackat upp några färskpotatis, Birgitta bjuder på sill och potatis, före huvudrätten som är kyckling i ugn. Smaskens! På kvällen ringde Perry och funderade, tänkte ringa via Skype telefon. Missade Dagens Dubbel som är mitt Onsdagsnöje.

Torsdag 23 Dec: Inte kommer det några OTE gubbar och ska jag vara ärlig så har jag inte räknat med det. Har aldrig tidigare hänt att något sker före utsagd dag, snarare senare. Det är bara att vänta. I dag ringde Sylvia B och funderade vad det är för fel. Ingen dagbok och inloggad på Skype telefon. Min hustru vill att jag ska köra damsugare så jag blir glad och glömmer datorer! Även mattskakning ingår i hälsokuren. Jag ringer till Lisa och får komma ner till dem och koppla upp mig så att vi kan skicka julkort och annat av nöd, dagboken med mera. Det fungerade inte att köra trådlöst hos Lisa så jag gick in på hennes pc för att kolla e-mail. I bilen hem kom jag på att testa OTE routern och det fungerar med mitt tidigare inloggning. Så nu är lyckan total igen och Skype telefonen går varm, Harry P, Sören F, Kristina L och Kerstin S i Järvsö. Tittade sedan på Skavlan utan buffring.

Fredag 24 Dec: Birgitta och jag önskar Er alla en God Jul! Vi fick en bra God Jul present! OTE har givit oss Internet linje några dagar tidigare än beräknat. Ångrar bittert att jag lät mig luras av Forthnet så lång tid utan att byta tillbaka till OTE. Anita ringde via Skype telefon och önskade oss en god jul. Efter att förskönat oss, for vi till Pythagorio för att fira jul med Lisa, Johanna, Nikolas och Vasili. Det blev en trevlig dag med skratt och inte minst ett väldigt gott julbord. Lisa, du är så bra. Vi kollade Kalle Anka via pc. När vi for hem så skickade Lisa med oss julmat. Vi blir mätta i morgon med. Tack för alla julkort och hälsningar via e-mail, webbsidan och gästboken. På kvällen pratade Birgitta med svägerskan Solveig och även Bibbi R i Djura. Stavro ringde och bjöd oss på julfirande hos dem i morgon kväll. Grekerna firar jul i morgon.

Lördag 25 Dec: I dag firar vi Sören Forsman, Djurås som fyller 75 år. Kristina firar dig säkert med något gott. Ha en bra dag Sören. För oss blir det en lugn dag inget jobb då vi firar jul. På kvällen åker vi ner till Julia och Stavro och firar jul. Med god mat, som alltid. Julia är också en klippa på mat. Vi får några trevliga timmar innan det är dags att åka hem och träffa Bossen Bosse. Kollar på tv via laptop och njuter av några trevliga program. Stjärnorna på slottet, bland annat. Sent blir det, innan sängen får besök.

Söndag 26 Dec: I dag ringde vi Sören F och gratulerade. Sören fyllde 75 år i går. En mogen man med andra ord, pigg och fräsch man får hoppet att jag kanske också ser ut sådan om fem år.... Det traditionella barbesöket i Pythagorio var trevligt och inte illa att kunna sitta ute så här års. På kvällen åt vi våra inköpta sniglar. Dem har vi jobbat med några dagar. Matat dem med vetemjöl och sedan kokat ett antal gånger för att få dem rena och smaskiga. På kvällen en massa tv via laptop, det går som tåget nu med OTE.

Birgittas fina juldukning och vi äter goda sniglar. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår snigel meze. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår första Snigel Meze i egen regi.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 27 Dec: Vilken skön morgon! Mörka moln men inget regn. Voltan med Bosse i skjortärmarna. Efter frukosten så ska vi hacka upp potatisen. Birgitta plockade mandariner. Vitkålen, blomkålen och brysselkålen skördade vi också, med dåligtresultat i år. Jag ville inte bespruta den mot kålfjärilen för Bosses säkerhet. Men jag var tvungen för att rädda några plantor att bespruta. Nästa år får vi inhägna på något sätt. På eftermiddagen blev det teve för hela slanten. Mot kvällningen chattade jag med Lasse R och Barbro som är på Cap Verdi semester.

Apelsinblomma. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta plockar Mandariner. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta plockar Mandariner. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt hackar upp potatis. © foto: Birgitta Ahlstrand      Potatisskörd. © foto: Birgitta Ahlstrand

Apelsinträden blommar. Birgitta plockar Mandariner. Bengt hackar upp potatisen. 

© foto: Bengt Ahlstrand                                            © foto: Birgitta Ahlstrand

Tisdag 28 Dec: Vid morgonens volta var Bosse hur trevlig som helst mot både folk, fä och bilar. Fortsatte att frenetiskt gräva vidare i gårdagens hål. Månde det ligga en skatt, i form av benknota! På tal om benknota så var det begravning i dag, vi vet ännu inte vem som somnat in. OTE ska komma i dag med ett modem, tiden som jag fått beräknas till mellan 10 och 14. Klockan är nu 13.30 och ingen OTE man har dykt upp. Jag gissar att jag skulle vara tämligen upprörd vid det här laget om jag inte fixat det själv. Bosse for omkring som en skållad ekorre i olivlunden. Det regna så han var inte så överdrivet ren när han behagade komma hem!! Som straff blev det badkaret, det gick väldigt smidigt men Bosse demonstrerade sin ovilja med att spotta ut godisbiten. På kvällen njöt vi av samtliga Stieg Larssons Millenniumserien, endast avbrott för Bosses kvällspromenad. Sent i säng blev det.

Begravning sker ju i alla väder. © foto: Bengt Ahlstrand      Beravning sker ju i alla väder. © foto: Bengt Ahlstrand

Begravning äger rum i alla väder.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 29 Dec: I dag ska vi åka in till Vathy för att handla och besöka Niko Bildoktor. Niko har tagit ledigt så den förätningen blev det inget av. Vi betalade räkningar och återvände hem. Vi fick låna Lisas bärbara laptop som inte fungerar. Jag ska försöka laga den och kan inte jag fixa till det. så har jag en kompis Uffe, en klippa på datorer. Saknar batterieliminator då batteriet var helt slut. På kvällen pratade vi med Harry P via Skype telefon.

Torsdag 30 Dec: Jag var upp tidigt och stökade och sedan i säng igen. Stavro ropar på gatan, upp och på med morgonrocken. Julia var road av det hela. Vi fick fem liter olivolja vilket är välkommet. Stavro lämnade en gammal olivolja som han vill att jag ska lämna till en resande olivtvåls tillverkare som kommer av och till. Säljer olivtvålar och köper upp gammal olivolja. Motorsågen som varit på service, fungerade inte så bra. Jag åkte ner till Ireon. Kostas fixade till motorsågen och jag kunde jobba i olivlunden. Beskar ett par träd och sågade ved till kaminen. Vi har även sparat grenar åt Stavros getter och får. Försökte ringa Lasse J på Skype telefon men det fungerade inte!!

Fredag 31 Dec: Gott Nytt År önskar vi alla våra vänner och Ni andra som läser våra dagböcker. I dag är det svalt ute och inne. Det blev genast brasa i kaminen. Stavro kom och hämtade grenar och ett nyladdat bilbatteri. Jag fick en mindre känning i bröstet så jag vilade en stund och det lättade. Jag har övergått till hela blodtrycks piller igen. Så Birgitta fick gå ensam på morgonens Bosse volta. Lasse J provade att ringa igen via Skype telefon men det fungerade inte i dag heller. Vilken dag! Julklappar från Nilla och Perry anlände med en löddrig paketbil från Vathy. Det var till oss tre och till Julia och Stavro. Kolla Bosses webbsida. Tack snälla Nilla och Perry det värmde gott. Nej, jag har inte tullat på snapsen. Vi slutar aldrig att beundra Packmästare Perry, PP i dagligt tal? Även ett varmt tack till er alla som skickat julkort och hört av er via Skype telefon. På kvällen, klockan tio!!! for vi ner till Pythagorio för att tillsammans med Lisa, Johanna, Viktoria, Vasili, Nikola och Stefano äta Meze och lyssna på musik. En liten killa kanske 6 - 7 år dansade och spelade en låt, vad månde bli av honom!! Tyvärr en massa rökare så vi fick packa i hop och åka hem. Så var det med rökförbudet i Grekland.

 Bosse von Leros blogg. 

De fyra dvd filmer från Samos, som Lars Rydén filmade sommaren 2008 går att låna (ev. porto kostnader betalar du). Kontakta Bengt Ahlstrand.

       Ahlstrands webbsida. Åter dagboks menyn.   

Gästbok


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinadisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel. Stellas Restaurant Balos.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2010 - 2021