"Google Översätt" if you want to translate this page into another language.

Ahlstrand, Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt dagliga liv i Pagonda, på ön Samos Grekland.


 Bekämpa Spammen! Klicka här!

 

Oktober - December 2011

Klicka på bilder för att förstora.

Ctrl + end  för att komma längst ner på sidan.

Lördag 1 Okt:  Kalo mina, då är det en ny månad igen. Vaknade tidigt till en kylig morgon, endast femton grader ute. Vid morgonens volta gick jag grusvägen ovanför vår lund för att inspektera oliverna. Då hittar jag en buske med lagerblads träd bland olivträden. Vi löser "Melodikrysset" och Birgitta är på hugget. Nu väntar vi att Filio ska komma hem med sin bil så att vi kan hämta Birgitta och Anders för att besöka några kyrkor. Vårt första besök var till Klostret Panagias Spilianis men en vacker utsikt. Vi for vidare till Ireon där vi åt våfflor och något gott att dricka. Jag släppte sedan av dem vid torget i Pagonda för besök i vår stora kyrka och jag for hem och släppte ut Bosse. Resten av dagen tillbringade vi på vår altan, där Birgitta bjöd en god middag. På kvällen skjutsade jag Birgitta och Anders tillbaka till hotellet, med en mellanlandning på flygplatsen. Våra bekanta vänner hade redan gott in i avgångshallen, men jag träffade jag på ett trevligt par från Stockholm som följer oss via webbsidan. Alltid lika trevligt att få glada tillrop om dagboken. Väl hemma blev det SvtPlay innan det var dags att inta sängen.

Birgitta, Anders och Birgitta S beundrar utsikten. © foto: Bengt Ahlstrand     Utsikt Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand     Kykan i grottan. © foto: Bengt Ahlstrand     En ny liten Gaidaro, åsneföl. © foto: Bengt Ahlstrand 

Vårt besök vid Panagias Spilianis. En liten Åsna träffade vi på i Ireon.  

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 2 Okt:  Morgonvolta med Bosse med avslut i olivlunden för att plocka lagerblad, det är ett stort träd och jag ska undersöka området bättre senare. Kanske jag ska röja lite runt trädet. Efter frukost bär det av mot Kamara och Nunneklostret Zoodochou Pigis, bad och sol i Mourtia och lunchen äter vi hos Ulla och Kriton. Inget bad och solande blev det, damerna åtrade sig nog. Lite kyligt och blåsigt är det. Klostret var fint och deras kyrka med en otrolig utsmyckning. Vi åt sedan gott hos Ulla och Kriton plockade vindruvor som vi fick med oss. Tack Birgitta och Anders för maten och ölen i Paleokastro där vi träffade Krister från Göteborg som har hus vid lilla torget. På kvällen kollade vi en massa trevliga program på SvtPlay

Birgitta S och Birgitta A med Bosse vid Nunneklostret. © foto: Bengt Ahlstrand     Utsikten från Nunneklostret. © foto: Bengt Ahlstrand

Besök vid Nunnekloster Zoodochou Pigis.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 3 Okt:  Promenaden med Bosse gick mot Kyriakou vägen. Nu ska vi iväg och turista igen. I dag ska vissa bada och sola i Psili Amos. Bosse ville följa med. Då jag inte var så bad och solsugen, samt att Bosse nog inte skulle njuta gilla solvärmen och övriga badgäster kanske inte vill ha hundsällskap, for jag hem till Pagonda. Birgitta ringde senare och jag for till stranden. Anders och jag tog en öl och damerna badade och solade en stund till. Hungern drev oss till Sinadisi och varsin Pizza. Kaffe på altanen och en ouzo till de som inte körde bil. Polexenia och hennes grabbar som avverkar var här på eftermiddagen. Hon lät riva av plåttaket till en del av hennes bod som jag har som vedförråd! Nu är det ganska barnsliga förhållande mellan oss. Vi tackade nej till att åka till Farmen och tömde förrådet. Vattnade grödor. Tittade på några program via Tv4 Play. En sista nattvädring av Bosse.

Omlastning av betong då gatorna är trånga. © foto: Bengt Ahlstrand

Omlastning av betong då gatorna är trånga.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 4 Okt:  Man kan inte anklaga Bosse för att vara snabb och alert på morgon voltan i dag. Ultrarapid, sitta, sniffa och titta sig omkring. Men ok husse var ju inte heller så kvick i stegen i dag. Sviter efter gårdagens arbete med det saboterade vedförrådet! Nej jag skojar bara. vattnade grödor och sedan turist sväng med Birgitta och Anders. I dag till Vathy för att vandra runt och kolla skyltfönster. En Pita Gyro på torget innan vi for till Vinmuseet. Vid tvåtiden skjutsade vi hem dem till hotellet för vila inför kvällens avskedsmiddag på Venetia i Ireon. Jag vilade en stund och sedan jobbade jag med ved. Hämtade Birgitta och Anders för att äta i Ireon. Anders fick ett sms om flyg strejk i 24 timmar. Detta innebär att de får flyga hem på Torsdag 10.30. Enligt Viktoria på Labito sker det tydligen varje höst. Maten var som vanligt god. Hem till Pagonda och ut med Bosse. Ett glas vin på altanen och SvtPlay innan det var dags att törna in.

Onsdag 5 Okt:  I dag fick vi sällskap av Birgitta på morgonvoltan som gick en bit på Kyriakou vägen. Många bilar som for fram som om det var rallytävling. Full fart  till olivfälten. Ringde till Anders, som nu var på väg till Fritidsresors kontor för vidare information om strejken och hemresan i morgon. Vi for ner till Pythagorio för att luncha med dom och hamnade på en av de dyra turist tavernorna, med en inte så trevlig servitör. Vi blev dock mätta och det smakade bra. Vi tog adjö och hoppas att Birgitta och Anders haft skönt denna vecka. Birgitta bakar matbröd och jag joggade runt med Prinsen. I kväll ska vi till Farmen. Efter lite jobb så serverade Julia en god middag. Till middagen flöt det upp ett grekiskt par som var så trevliga och det blev ett par trevliga timmar. Väl hemma såg vi på "Halv åtta hos mig" innan det var strömhopp i sängarna. Även Bosse!

Torsdag 6 Okt:  Stavro lastade av ett antal säckar med gödsel till Filio. Filio och jag for ner till Kambos Ireon med säckarna och sedan vidare till Mitilini och Andonis bilverkstad för service. Jag handlade sista delen till vedkaminens rökrör. Nu är det bara att få den på plats. På hemvägen tankade vi Filios bil och samtidigt flög svenskplanet över och landade. Birgitta och Anders kommer tydlige iväg i tid, efter en ofrivillig dag på Samos!! Bosse den spjuvern rymde bort i lunden och kom hem med minst 300 kardborrar i pälsen det tog oss en timma att befria honom frän alla kardborrar! Som plåster på såret för vår del knallade Bosse in i transportburen och snusade en stund!! Så nu är han vår favorithund igen!!! Gödslade under en del apelsin och ett citronträd, samt vattnade.

Fredag 7 Okt:  Julia väckte oss med en stor plastkasse med vindruvor som Birgitta ska lägga i sockerlag. Vilodag trodde vi. Det blir förhoppningsvis regn till helgen, så det gäller att luckra runt grönsaker och fruktträd samt gödsla. Plockat ihop verktyg och satt ut regnmätaren på plats. Jag vet inte vad det är men jag fryser som en hund. Birgitta tog blodtrycket och det var hur bra som helst. Spolade hett vatten i sittbadkaret och fick upp lite värme i kroppen. Vid dessa tillfällen saknar jag ett riktigt badkar eller bastu. Vi kollade SvtPlay innan det var dags att åter krypa till kojs och läsa.   

Två trötta killar. © foto: Birgitta Ahlstrand          Julia kom med vindruvor. © foto: Bengt Ahlstrand

      Två trötta killar!     Julia kom med vindruvor.

© foto: Birgitta Ahlstrand  © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 8 Okt:  I natt endast 1 millimeter regn. Vi får hoppas på mer regn i dag. Det måste komma nederbörd, om det ska bli apelsiner, citroner och oliver. Vi missade nästan "Melodikrysset" i dag och fick lyssna på reprisen. Det var ett gäng uppdateringar som förorsakade en del omstarter av datorn. Bland annat en ny version av Skype. En tur ner till Ireon för att handla och sedan till bensinstationen för att mata Seat bilen, som har jobbat en vecka. Inget bra väder att vara utomhus varför det får bli Teve för hela slanten. Vi startade med ett av våra favoritprogram "Trädgårdsfredag". Sedan avverkade vi "Doobidoo" och "Skvalan". Tidigt i säng med en bra bok.

Söndag 9 Okt:  I natt regnade det ordentligt. Det föll 42 millimeter och det gillar grödorna. Vid morgonens volta med Bosse hittade Birgitta två sniglar varför jag sedan vi kom hem gick på snigeljakt. Det blir till goda vitlöksgratinerad njutning om några dagar. Jag hittade flera sniglar under dagens promenader med Bosse. Bosse ville nog leka lite med dem men jag tror inte att sniglar tycker det är så kul. Det är däremot en ganska mysig känsla att bära hem några som kryper omkring på armen, svala och kittlande då jag inte har något att bära dem i. Mest slappa och läsa under dagen. Birgitta bjöd på Janson och de två sista snapsflaskorna vi fick av Nilla och Perry i julklapp plockade vi fram och avnjöt med en Fix öl som nu åter finns i Super market. Några Niklas Mat program avverkade vi innan det var dags att se "Moraeus med mera" som grand finale. Alltid lika trevligt och bra underhållning.

Snigelfångst. © foto: Bengt Ahlstrand                Birgittas goda Jansson med snaps från Nilla och Perry. © foto: Bengt Ahlstrand   

Sniglar får äta mjöl för att resa tarmarna. Birgittas Jansson med snaps från Nilla och Perry.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 10 Okt:  I dag gratulerar vi Agneta Engström Borlänge som fyller 47 år, ha en skön dag Agneta. Regnat nu på morgonen, åtta millimeter det är bra. En vända med en något sömnig och lite ovillig hund. Anita L hörde av sig via Skype. Uppdateringar till version 5.5.0.119 gjorde Anita och nu är det frid och fröjd, bra kvalité på både ljud och bild. Jag funderade, när får vi elda skräp och grena! Såg att en granne eldade men det var nog inte planerat, brandkåren kom och släckte elden. I dag blir det att läsa och hålla sig inomhus, grå himmel och ömsom regnskurar. Vi klagar inte!! Birgitta städar sovrum och byter till vinterskrud. Ja duntäcken alltså. Blir skönt då vi ännu inte startat kaminen. Rökrören är ej färdigmonterade. Totalt fick vi trettiotre millimeter regn i dag, bra va!! Några teve program kollade vi innan sömnen lockade med sänghalm.

Tisdag 11 Okt:  Soligt på Leros! Snart även hos oss på Samos!! Bosse ville köra en långkiss i tomatlandet för att slippa promenaden. Först markerade han att  hustrun ska medverka vid promenad. Denna önskan skapade respittid, då det tar en stund att få på sig lämpliga kläder. Bosse tvekade ändå och begav sig tillbaka till köksdörren efter att ha vattnat någon lämplig planta i tomatlandet. Inte lätt att vara hund eller husse i regnväder. Solen återkommer nu på eftermiddagen. Full fart på jobb. Birgitta kokar sniglar och avfrostar kylskåpet. Jag jobbar med kaminrören, som nu är på plats. Nu har vi bokat resan till Sverige i december. Även förfrågan om Bosses plats i planet. Lite regn begåvades vi med på eftermiddagen. Pythagorio ligger i strålande sol. Nu har det varit mycke vädersnack.

Onsdag 12 Okt:  Vi träffade på Julia vid morgonvoltan, som var brandtornsrundan. Julia berättade att hon hört på radion att endast två olivfabriker, en i Kokkari och en i Karlovasi fick pressa oliver!!!! Jag måste undersöka vad som sker. Det är i så fall spiken i kistan för Samos och hela olivnäringen. Synd att vi bokade sen resa, i slutet av december. Detta för att hinna med att skörda oliver. Fick ett SMS från SAS att Bosse är inbokad i lastrummet. Tjugotvå millimeter regn föll nu på morgonen. Sedan solsken och varmt. Vår häst Bankers Garcon kom två på Solvalla, en halslängd från seger. Nu är det klart med segern för vårt stall. Bosse har varit så duktig på att äta i dag, han gillar nog lite kyligare väder. Nu hopp i säng då vi ska till Vathy i morgon förmiddag. Birgitta ska ta blodsänkan för koll och skicka e-mail med resultatet till vår läkare i Sverige.

Torsdag 13 Okt:  Se loppet med vår Bankers Garcon på Solvalla i går kväll. En tidig långpromenad med Bosse innan vi åker in till Vathy för Birgittas sänka prov. Ulla har bokat tid åt Birgitta och följer med som tolk. Hon är så snäll och trevlig det vet ni som har varit i Kamara och taverna Kriton. Hon bjöd oss sedan på kaffe och smörgåsar med ost på deras hotell Kriton i Vathy. Det smakade så gott då även jag fastade på morgonen inför Birgittas provtagning. I väntan på provsvar gick vi en vända och fönstershoppade. En Pita Gyro på torget hann vi också med. Diverse matinköp på hemvägen. Sex timmar gick och Bosse var så glad när vi kom hem igen. I dag har vi betalat andelar i Bankers Garcon för nästa år. Det ska verkligen bli spännande att följ "Sony", som är hans smeknamn. Vi kollade på "Halv åtta hos mig" och sedan några repriser på "Så mycket bättre" med sköna artister. Sedan en snabb kissvända med Prinsen.

Fredag 14 Okt:  Biljobb med Filio och sedan långpromenad med Bosse i fint och soligt väder. Birgitta får vila kroppen i dag. Hon gick två långa promenader i går. Frukost i solen, serverade Birgitta när hon pratat färdigt med Bibbi R i Gagnefs Gråda. Lite pyssel i förråd och kastade en del skräp. Vi satte i gång att bygga ett vedförråd. Kvällen ägnade vi åt att se programmen "Så mycket bättre" som bara blir bättre och bättre. Vi halv tolv var vi tvungna att uppsöka sängarna.

Lördag 15 Okt:  Bosse njöt av dagens brandtornsrunda, matte var med. Frukost i tjugonio graders värme utanför köksdörren. Vi löste sedan "Melodikrysset" lite halvlurigt denna gång, men Birgitta var på hugget igen. Motorsågen, samt rengöring av den var dagens huvuduppgift. Kristina L hörde av sig via Skype telefonen. Bosse knuffade mig på låret, det vill säga, han vill gå ut. Det var bajsnödigt! Han är så bra på att tala om när det är dags att gå ut. Plockade valnötter på hemvägen. Du som använder Skype uppdatera till version 5.5.0.124! Jobbat med uppdateringar av drivrutiner med mera under eftermiddagen. Pytt på korv serverade jag mellan pc jobben. Nu på kvällen blir det en del teve tittande.

Söndag 16 Okt:  Blött ute! Några regnskurar nu på morgonen. Morgonvoltan med Bosse gick runt brandtornet. Det tar dryga timmen lite beroende på hur många "nyheter" Bosse måste läsa! Vi klarade oss för regnet. På hemvägen mötte vi biluthyrare Kostas med fru. Jag ordnade med ved och tillbehör för att tända höstens första brasa i kaminen. Vi var inte först enligt hustrun. Hon såg rök i byn redan i förrgår och jag såg i dag så med gott samvete brassade jag på. Birgitta bakade gott matbröd och sedan en lång vända med Bosse. Mycke teve på eftermiddagen och kvällen. Anders S ringde via Skype telefon och påminde oss om "Moraeus med mera" som är ett störtskönt program. En macka med ost och en öl avslutade en skön kväll, Bosse tycker vi är uppe för länge. Han markerar tydligt när han tycker att det är dags att sova. Jo, jo, det tackar man för!!!

Måndag 17 Okt:  Blåsigt och kallt ute alla går påpälsade, även vi så nu åker vinterkläderna fram. Först en långpromenad med Bosse, även Birgitta var pigg och följde. Sedan frukost och vedhuggning. Tolv grader ute så det känns skönt att tända på kaminen. Sedan gav vi oss i kast med att "dö" städa. Mycket halvdanna kläder som vi tagit ner till Pagonda, men nu åker dom i soporna. Sylvia hörde av sig via Skype, hon och Lars-Erik kommer nog över till oss ett par dagar i slutet av november. Vi kollade lite på SvtPlay innan det var strömhopp i säng, Bosse var först iväg och gottade till det för sig.

Kolla vad jag kan njuta. © foto: Bengt Ahlstrand

Kolla vem som var först!

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 18 Okt:  I dag blir det sol och varmt, ja varmt är kanske att överdriva då vindarna kyler. Jobbar med ved så länge motorsågen behagade fungera. Terna och Kostas kom förbi och fikade. Jag var tvungen att lämna in motorsågen för koll och även få kedjan slipad. Eldade i kaminen hela dagen, kalla vindar. Bosse pockade på fler kiss och bajs rundor. På kvällen SvtPlay och sedan raskt i säng.

Onsdag 19 Okt:  I dag gratulerar vi Nilla Andersson, Köping/Pagonda Samos, som fyller 67 år. Ha en bra dag Nilla. Vid morgonens volta träffade vi på motorsågs reparatören som vill ha en dag till på sig att fixa vår såg. Nästan två timmar tyckte Bosse att det var ok att nosa runt, skälla på några bilar och flörta med några damer. Men så skönt i solen och nästan vindstilla. Lite otäckt var det med en bil som ginade i en kurva med busk. Hjulen var två decimeter från våra fötter fast vi gått åt sidan. Filio kom med olivolja och hon fick potatis och lök av oss. Arbetsglädje infann sig i solskenet. Birgitta luckrade trädgårdslanden och jag beskar vildskott på olivträd och krattade under dem samma. Bosse solade sig!! Såg så skönt ut där han låg utsträckt med halvslutna ögon. Den killen vet hur man njuter! På kvällen åker vi ner till Terna och Kostas så även Julia och Stavro. God mat serverade Terna och Birgitta bidrog med en svamppaj. Teven åkte på när det var nyheter, två dagars strejk och full fart på samtalen runt bordet. Till sist bad jag Kostas att stänga av teven då ingen lyssnade eller tittade. Ingen blev ledsen för det och ljudnivån återgick till mer normal samtalston. Vi undrar, Birgitta och jag hur det ska bli här i Grekland! Sent i säng då vi kollade några program med Per Moberg "Den stora matresan". Ett av programmen gäller Dalarna och Hälsingland.

Torsdag 20 Okt:  Vilken mardröm jag har nu på morgonen. Trehundra bärplockare ska bo i lilla skjulet mot gatan. Birgitta som är en godhjärtad kvinna bjuder in dem i vårt hus. Som tur var vaknade jag innan det blev olidligt. Anders S pratade om att han fick konstiga drömmar av blodtrycks medicinen, jag med troligen när jag åter knaprade hel tablett! Bosse och jag gick själva brandtornsrundan. Vi for sedan ner till Ireon för att hämta motorsågen och handla mat. Jag tänker bjuda på Carbonara i kväll. Birgitta vallades av Bosse på eftermiddagen medan jag lagade mat. Kortleken kom fram och vi spelade poker med femkort. Några teveprogram avverkade vi också innan sänghalmen invaderades.

 

Fredag 21 Okt:  Filio vill ha hjälp med bilen då hon ska ner till Kambos Ireon. Sedan brandtornsrundan med Bosse. Birgitta gick emot oss så hon får sin beskärda motion. Jag ger mig i kast med att beskära vildskott på olivträd på förmiddagen. Senare fixade vi med nät över kållanden så att kålfjärilen inte kan lägga ägg och att larverna senare inte ska ödelägga våra plantor. Högg sedan ved till kvällens brasa. Hasse W ringde på telefonen och språkade med Birgitta. Han och Maggan kommer ner till Samos i slutet av december, så vi hinner träffas innan vår hemresa. Det blir trevligt. Birgitta pratade med Åsa S, Anita L och Berit T via Skype telefon. Jag lagade en kyckling gryta till middag, jättegott med potatis, lök och morötter kokade i buljong. På kvällen tittade vi på "Skvalan" och "Doobidoo" innan sängen och Bosse sa att nu är det hög tid att sova. Trötta efter dagens slit i landen och olivlunden.

Nät över kålplantor som skydd förKålfjärilens larver. © foto: Bengt Ahlstrand

Nät över kålplantor som skydd för Kålfjärilens larver.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 22 Okt:  Bosse fick en snabb runda i dag. Både Bosse och jag behöver vila från långpromenader. Vi löste Melodikrysset ganska så lätt i dag med. Jag fortsatte med att beskära olivträd från vattenskott. Vedarbete var också ett måste. Stavro var här och kollade grenar till djuren. Han visade oss vilka oliver som lämpar sig för inläggning. Sagt och gjort. Fram med nät och motorsågen och beskar ett träd för att skörda oliver som Birgitta får jobbar med så att vi får goda oliver till sallad och att äta. Chattade med Mitko i Bulgarien! Mika är Julias son. Bosse vill att vi samtliga ska gå en vända för kiss och bajs. Skönt i solen trots den sena timman. I Bulgarien är det kallt och dimmigt i dag enligt Mitko. Bosse har lagt ut fyra nya idolbilder. Vi tittade på ett program om Ingvar Wixell innan det var dags att knoppa in.   

Dagens skörd av oliver för Meze.  © foto: Bengt Ahlstrand

Dagens skörd av oliver för Meze. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 23 Okt:  I dag gratulerar vi Inga Wallgren, Örebro/Hunnebostrand som fyller 63 år. en i tiogänget. Ha en bra dag Inga. Birgitta fick gå ut med Bosse nu på morgonen. Jag har fått en knepig värk i höger knä, smärtar som f-n. Men det går väl över med voltaren och med tiden. En värktablett och jag kan stöda på benet igen och med en bok i solen några timmar så är jag tämligen rask. Vi tog med oss Bosse i transportburen och for en bit upp förbi brandtornet. En promenad med bajs paus och tillbaka till bilen, där vi stuvade in Bosse i transportburen och for hem. Bosse var hur duktig som helst, tycker vi. Han gnydde lite i början trodde kanske att han skulle lämnas bort! Vem vet vad som rör sig i huvudet på Bosse. På kvällen är den ambulerande frisören Birgitta inbjuden till Farmen. Stavro vill bli snygg i håret. Jag roade mig med att kela med hundarna och kollade djuren under tiden. Sedan god mat och årets vin provades. Gott var det och trevligt. Hemma väntade Bosse på ben som Julia skickade med. Vi kollade "Moraeus med mera" som alltid är njutbart. "Fångarna på fortet" var mindre roligt, fattar inte att denna Anka får så mycket plats i etern.

Kaffe i solen med Bosse sombeudrare. © foto: Bengt Ahlstrand     Matte smyger åt mig en godismacka!! © foto: Bengt Ahlstrand

Kaffepaus i solen. Bosse beundrar matte och vad hon kan tänkas avvara!!!

© foto: Bengt Ahlstrand  

Måndag 24 Okt:  Birgitta har i dag betalat kvarskatten för oss båda. Det är tack vare hustrun som jag slipper något indrivningsbesök, jag har ju inte en tanke på kvarskatten ska betalas. Men lättad över det så går Bosse och jag på kiss och bajsrunda. Jag fick en vattenmelon av Stamati på hemvägen. Bosse ville naturligt vis nosa och se om det var något ätbart. En brasa tände vi men frukosten kunde vi äta utomhus. Mulet väder men troligen inget regn de närmsta dagarna enligt vår vädergud. Några droppar kom det. Jag täckte vedskjulet och en del osågad ved med plåt. Långpromenad på tre före olivskörd. Vi fortsätter skörda de oliver som lämpar sig bäst för inläggning. Inte så mycket olja i dem varför det är bättre att lägga in dem. Lasagne till middag snabbt och enkelt. Mer bearbetad mat serverades i programmet "Halv åtta hos mig". Sedan kallade sängen på sällskap.

Tisdag 25 Okt:  I dag sov vi länge. Vid niotiden gick Bosse och jag en promenad bland annat grusvägen ovanför vår olivlund. Jag ville kolla hur olivträden ser ut. Bosse är lite slapp i dag. Jag skördade oliver för inläggning och beskar det hårt. Birgitta chattade med Anita L via Skype och kom sedan upp i olivlunden så vi kunde avsluta vid tvåtiden. Filio kom med en flaska vin hon är så rar och omtänksam. Vi for ner till Ireon för att handla en del mat. Grönsakshandeln var stängd så jag får klara mig utan..... Bosse är väldigt orolig jag tror vi gått sju åtta promenader. Vi fick en pratstund med Harry P via Skype telefon. Fläskkotletter till middag. Kvällen avslutade vi med "Halv åtta hos mig".

Onsdag 26 Okt:  Sovmorgon igen, det tar på krafterna att skörda oliver!! Bosse som inte skördar oliver var också däven. Ville inte gå någon längre volta nu på morgonen. Vår häst Bankers Garcon travar på Solvalla i kväll. Inget olivjobb i dag. Slappade i solen med Göran Schildts bok "Dianas Ö" som handlar om Leros. Boken har vi fått låna av Sylvia Björk. Vi lyckades lura med oss Bosse på en längre volta nu på eftermiddagen om han fick bära mattes keps!! Högg ved till kvällens brasa. Lasagne som blev över i måndags åt vi i dag med vitkålssallad. Vår häst slutade på sjunde plats. Troligen var det jobbigt att från spår sju ta sig till utvändigt ledaren det gick undan ordentligt. Vi får kolla med Fredrik Pedersen vad han tycker om loppet. Efter en kvällsvolta med Bosse så tittade vi på teve. "Halv åtta hos mig" som vi följer varje gång. Det blir tidig sänggång i kväll alla är trötta även Prinsen.

Bosse bär mattes keps! © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse bär mattes keps.

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 27 Okt:  I dag gratulerar vi Jan Orrbén, Lidköping som fyller 66 år. Ha en bra dag Jan. Vi gick en lång morgonvolta med Bosse då vi ska ägna en del av dagen i Vathy. Bland annat ska vi besöka Vet för att höra om resultatet av rabies provet har anlänt från Aten. Först ner till flygplatsen som har en modern sedelautomat då vi har en del trista minnen från en del dåligt servade sådana. Vet har inte fått svar på Bosses rabiesprov så han ringer på måndag till Aten och sedan till oss. Vi köpte en säck Royal Canin, foder åt Bosse. Betalade räkningar och pratade med Färjebolaget. Ingen visste hur turlistan ser ut runt jultiden. Vi får återkomma i slutet av november, var det svar vi fick. Basar fick sälja en back Amstel Premium ett riktigt gott öl. En Pita Gyro slank ner innan vi for hem till Pagonda och Bosse. Volta med Bosse sedan jobb med ved till kvällens brasa. Vi fick ett meddelande från Sylvia och Lars-Erik att dom kommer till Samos Söndag med färjan från Leros och stannar några dagar. Det ska bli trevligt att träffas. Vi tittade på "Halv åtta hos mig" alla fyra deltagare fick 23 poäng vilket verkar rättvist. En sista nattvandring med Bosse innan sängen fick sällskap av mig och en bok.

Amstel Premium har vi nu, ett riktigt gott öl. © foto: Bengt Ahlstrand

Amstel Premium, ett gott öl.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 28 Okt:  Morgonens volta gick via brandtornet. Det var tur att jag valde just den voltan. När vi på hemväg passerat brandtornet på väg ner mot Pagonda så började Bosse att markera något i buskbestånd. Han var svår att få med sig. Ut ur buskarna kommer två små valpar, kanske några veckor gamla och gnyr. Bosse skulle säkert bli en dålig far, han flyr undan valpar. Valparna följer efter oss gnyr, slickar och viftar på svansarna. Jag har svårt att gå då dem är runt mina fötter då de inte jagar runt efter Bosse, som förtvivlat flyr risken att bli pappa åt dem!!! Birgitta möter upp med en IKEA kasse som jag bär hem dem i. Vatten var en begärlig vara dom var så törstiga. Vi kan ju inte köra iväg valparna. Jag ringer till Animal Care och vi får komma med dem. Inlåsta i Bosses transportbur lät dem som stuckna grisar men väl i bilen somnade dom sött. Ja det var den förmiddagen!! Inte mycket mer blev gjort denna fredag. Lite vedarbete och sedan bjöd jag på en Pastagratäng alá minute. Vi chattade med Anita och Sven L samt Birgitta och Anders S via Skype telefon. Kvällens begivenhet var "Doobidoo" och "Skavlan"

Den svarta och minsta valpen. © foto: Bengt Ahlstrand     En tröstande hand att slicka på. © foto: Bengt Ahlstrand     Den större valpen, lite mer frimodig. © foto: Bengt Ahlstrand     Valparna skulle säkert villa bo hos oss. © foto: Bengt Ahlstrand

Valparna hemma hos oss, nyfikna och pigga. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 29 Okt:  Inga fler valpar i buskarna. Kunde vi konstatera vid morgonens volta. Jag träffade på Stavro på väg hem. Kommer det inget regn så får vi nog inte börja bränna grenar första november. Efter en god frukost, det smakar alltid bra efter långpromenad, löste vi "Melodikrysset" och skickade in. En lugn dag utan måsten, hundpromenader och vedarbeten är det enda. I Pagonda har det varit Cirkus Bosse, hela bad rummet och halva huset har sina spår efter en glad hund som har gjort allt för att skita ner sig på mattor och golv efter att ha tvagats... sorry Bosse vi förebyggde det hela genom att städa före!! I rättvisans namn så tvagade vi också utan att stänka allt för mycket. På kvällen kollade vi några program om släktforskning, "Vem tror du att du är".

Söndag 30 Okt:  I dag gratulerar vi Carina Stjärnlööw, Falun som fyller år. Ha en skön dag Carina. Kyliga vindar nu på morgonpromenaden. Sylvia B ringde och berättade att dom var vid Lipsi fyra timmar från Samos. Det blir trevligt med svenska vänner och turista några dagar. Birgitta har storstädat medan Bosse och jag motionerade. Båten anlände Pythagorio något försenad. Vi checkade runt efter rum och det dyraste var 45 €. På Labito fick dom rum med frukost för 25 €. Alla var vi hungriga och for till Sinadisi för att äta deras goda Pizza. Sedan upp till Pagonda för att kolla runt i vår olivlund och övrigt. Några timmar samvaro med en Amstel Premium innan vi skjutsade dom till hotellet. På kvällen tittade vi på den nystartade serien "Så mycket bättre" och det ser ut som den blir lika trevlig som föregående omgång. En sista natt volta med Bosse.

Kalymnos ute till havs, hon river upp en del sjö. © foto: Bengt Ahlstrand                         Lars-Erik och Sylvia Björk anländer Pythagorio. © foto: Bengt Ahlstrand

Kalymnos ute till havs, hon river upp en del sjö. Lars-Erik och Sylvia anländer Pythagorio.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 31 Okt:  Birgitta mötte upp oss vid morgonens volta. Vid "stenkyrkan" mötte vi två små kattungar som jamade och sedan sprang efter oss ner till Pagonda. Katina har katter och där stannade dom så vi slipper åka till Animal Care. Vet ringde och gav ett glatt besked. Bosses prover är ok och nu väntar vi bara på det dokument som kommer från Aten. Nu ska vi hämta upp Sylvia och Lars-Erik för turistande. Vi for först till Paraskevi på Samos nordöstra sida där vi tänkt oss en lunch. Så blev det inte, för tavernan var stängd. Vi for då mot Kamara för att äta hos Ulla, där var också stängt. Ett besök uppe vid nunneklostret Zoodochou Pigis med sin storslagna utsikt. Hungriga och törstiga så föreslog Birgitta att vi skulle åka till Paleokastro och lilla torget där Krister från Göteborg har hus. Där fann vi ett liten Kafé Neo som bjöd oss på en utsökt Meze till ölen. Det var grekiskt och gemytligt det kändes så bra. Mätta nöjda for vi hem till Bosse. En promenad ner i Pagonda, där vi pratade med killarna som kokar en god röra som serveras till folket i morgon, jag lär mig aldrig namnet. En stunds samvaro innan vi skjutsade hem "Björkarna"! Birgitta fixade en lätt Meze på kvällen innan vi kollade på "Halv åtta hos mig".

Kyrkan och båthamnen i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand     Kyrkan var stängd! Birgitta och Sylvia. © foto: Bengt Ahlstrand     Lars-Erik, Sylvia och Birgitta njuter av miljön i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand

Kyrkan och båthamnen i Paraskevi. Lars-Erik, Sylva och Birgitta njuter i solen.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 1 Nov:  Kalo Mina, då är det en ny månad. Bosse och gick en kortare vända idag. Vi är säkert lika nöjda för det. På hemvägen mötte vi kockarna från igår på flaket av en bil lastad med den nu färdigkokta maten. Dom har jobbat hela natten med koket. Dom ropade att jag skulle vända om och komma till begravningskyrkan för att äta. Men som "blyg" nordbo så tackade jag nej. Samma känner jag vid demonstration av varor i en matbutik, jag har svårt att gå fram och "ta för mig"! På tal om mat så bakar Birgitta matbröd nu på morgonen. Efter frukost ska vi träffa Sylvia och Lars-Erik för en trevlig dag någonstans på ön. Lars-Erik kom med ett bra förslag om att åka till Platanos, det är ju en av våra favorit byar. Av de tre tavernor som finns vid torget, var en öppen, och vi fick god mat och trevligt umgänge. Ägaren är säkert urgammal men ringde efter sonen som kom och lagade mat. Vi for sedan via Spartharei hem till Pagonda och eldade för värme och fikade. Efter som det är "sista kvällen med gänget" beslutade vi att äta i Pythagorio. Ingen av de få tavernor som serverar mat var intresserade av oss. Portobello på huvudgatan är en bra ersättning. Jag är barnsligt förtjust i deras Pita Gyro. Tack för maten Sylvia och Lars-Erik. Hemma i Pagonda tittade vi på "Halv åtta hos mig" en riktigt hurtig donna som kvällens kock. Bosse och jag gick en kissrunda och sedan hopp i bingen.

Honungsförsäljning med ett fluster i väggen. © foto: Bengt Ahlstrand     Bi fluster. © foto: Bengt Ahlstrand     Höstfärger i bergen. © foto: Bengt Ahlstrand     ågra hundar på pormenad. © foto: Bengt Ahlstrand     En vacker trädskulptur! © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Sylvia beundrar utsikten. © foto: Bengt Ahlstrand

Honungstillverkning!! Höstfärger i bergen. Hundar. Trädskulptur! Birgitta och Sylvia kollar utsikten.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 2 Nov:  Vid morgonens volta såg jag en del fina fåglar, bland annat Gärdsmyg. Vi ska nu åka ner och hämta Sylvia och Lars för en lunch i Ireon. Det var stängt, eller rättare sagt vi var tidiga. Färjan till Leros går klockan två så vi har "brottom". Sinadisi i Hora får bli vårt alternativ. Stängt där med. Georges kommer ångande från Kaffe Neo och öppnar åt oss. Vilken service! Vi äter gott, deras Carbonara gillar jag. Vid färjeterminalen blåser det småspik! Lars-Erik och jag vandrar ut på hamnpiren, ut dit dom förstärker piren. Vi vinkar åt Spyros som nu kommit igång och jobbar med sin pontonkran. Efter att vi vinkat av "Björkarna" for vi hem till Bosse. Birgitta gick en volta med han medan jag sågade ved till kvällens bras. Trött redan efter någon halvtimma. En annan som var trött var nog Bella, en av Manolos hundar. Bella låg och sov i Filios bror Manolos potatisland, hon har väl lyckats rymma. Jag sade till Manolos, Bella sover hellre på en varm jord än ett kall betonggolv. På kvällen blev det Teve för hela slanten. Bra att det finns program att titta på i höst och vinter. Vi startade med "Sommarpratarna" sedan "Veckans brott" matprogrammet "Halv åtta hos mig" och slutligen fixarprogrammet "Äntligen hemma" Bosse ville också fixas så det blev en sen promenad med lyckad "utgift". Sedan snabbt i säng för skönhetssömn, om det nu hjälper.....

Lunch på Sinadisi i Hora. © foto: Bengt Ahlstrand     I väntan på att embarkera färjan till Leros. © foto: Bengt Ahlstrand     Trångt, alla ska först. Sylvia till vänster. © foto: Bengt Ahlstrand

Lunch på Sinadisi. Sylva och Lars-Erik Embarkerar färjan till Leros!

© foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 3 Nov:  Första morgonvoltan blir en kort en på en halvtimma då jag har biljobb med Filio som ska ner till sitt Kambos Ireon. Hon ska elda grenar, det är klart det blåser nog inte lika hårt där nere som uppe hos oss i Pagonda. Jag gav mig på "ogräsbusken" mot gatan som nu blommar och det luktar skit om blommen. Vi har tidigare år inte låtit det gå så långt som till blom. Några timmar på stege med såg och sekatör så är halva busken hyfsad. Foti såg mig klänga omkring som en skadeskjuten kråka och frågade flera gånger om jag behövde hjälp. Foti är så mån om oss. Jag minns för några år sedan när jag drack ett par öl på torget och var på väg hem så skyndade han till för att försäkra sig om att jag kom hem ordentlig. Jag måste säga att jag var nykter. Men han är så snäll och trevlig. Hans P hörde av sig via Skype telefon. Hans har nu ny Laptop med inbyggd webbkamera vilket är trevligt. Kvällen avslutades som vanligt med några teve program.  "Den stora matresan" och "Halv åtta hos mig". Mycke mat blev det. Jag gjorde en kyckling soppa till vår middag på eftermiddagen.

Fredag 4 Nov:  Denna morgon går Birgitta själv med Bosse medan jag sover på söta örat. Men vaknar när dom ger sig i väg. Kollar mail och gästböcker innan frukosten tillagas. Birgitta berättar vid hemkomsten att Bosse skött sig exemplariskt, inte skällt eller anfallit några fordon. Bravo Bosse! Efter frukost städar jag under bänken i ute köket så att jag får in två plastbackar med ved. En för tändved och en med större klampar. Rycker även några långa revlar på ogräsbusken på vägen, då jag ändå är där för att slänga soppåsen. Vi utför vedarbete, lika bra att passa på. Blir det regn så kommer det säkert i flera dagar och då kan det vara skönt att ha tillgång till torr sågad ved. I dag klockan 15.30 Svensk tid startar aktionen av hästar som deltagit i Rixsallsvenskan. Nu hoppas vi att Bankers Garcon kommer att hamna hos oss f.d. delägare. Det gick vägen Bankers "Sonny" Garcon är vår. Många var tydligen intresserade då slutbudet blev 700.000 tusen. För den oinvigde så är det inte bara Birgitta och jag som är ägare. Men nu är det hästägarskap på riktigt. En ny serie "Här är ditt ditt kylskåp" med samma koncept  som Jan Boris-Möller för många år sedan roade oss med i teve. "Doobidoo" får avsluta vår spännande dag.

Lördag 5 Nov:  Vid dagens volta med Bosse fick vi sällskap av en Forster tik. Hon kom ut från en grusväg rätt fram till mig, tassarna på axlarna och gav mig en rejäl puss. Bosse blev avundsjuk och det tog tid innan han accepterade sällskapet. Tiken följde med oss ner till Pagonda. Stavro och Julia kom och fikade. Kolla Fredrik Pedersen och Bankers Garcon!  Vattnade grödorna före "Melodikrysset", som var lite knöligare än vanligt. Ut på vedbacken några timmar. Birgitta vallade Bosse och kom sedan för att heja på mig. F-n blir så trött fort. Rengjorde motorsågen vilket var behövligt. Har nu halva "vedskjulet" fyllt med ved, vilket räcker fram till nyår. Men det är lika bra att jobba vidare, vet ju inte vad jag orkar i framtiden. På kvällen tittade vi på "Skvalan" och "Mitt i naturen" som handlar om ringmärkning av fåglar.

Söndag 6 Nov:  Vaknade av att Bosse vrålade. Antagligen en jägare med hund som är försedd med pingla! Det gillas inte av Prins Bosse. Nåväl, morgonvoltan startade tidigt då vi ändå vaknade. Birgitta följde med i dag. Eldar en brasa för att få bättre klimat i hus och väggar. I dag ska vi vila från alla göromål. Vi ska tittar på teve "Så mycket bättre". Det blev ingen vila, jag får hjälp med att tukta de riktigt stora olivträden. Jag ägnar sedan några timmar åt att elda grenar och annat skräp. Mot kvällningen for vi till Farmen. Stavro vill ha hjälp med att fylla ett däck på trehjulingen. Vi fick som vanligt några glada timmar tillsammans. God mat bjöd Julia på som vanligt. Sen volta med Bosse och sedan hopp i säng.

Måndag 7 Nov:  Tidig morgonvolta i dag då vi ska åka till Vathy för att betala elräkningar. Nu har det införts någon form av skatt som är ett påslag på elräkningen, hälften denna gång och resterande på nästa faktura. Snällt mot dem som har det mindre bemedlat. Besökte Vet för att höra om Bosses dokument om att han var fri från Rabbis som kanske ska noteras in i passet. Vet var i Aten och kommer tillbaka om någon vecka. Sedan till Basar och Lidl för diverse inköp. En Pita Gyro i Pythagorio innan vi for vidare till Ireon för att handla det sista från dagens nota. Besökte Terna och Kostas för invitera dem nästa lördag på mat. Så även Julia och Stavro. Birgitta friserade mig idag, så nu är jag inte längre "långhårig". På kvällen SvtPlay och en nattvända med Bosse.

Tisdag 8 Nov:  Även denna morgon gav vi oss ut på Kiss och bajs runda. En macka och en kopp kaffe till lunch.... Jo vi ska nu åka till Spartharei för fiesta, vi plockade upp Julia på vägen dit. Där blir det mat på torget. När vi anländ Spartharei träffade vi på en man som vi mötte i kön på Lidl i går. Han frågade om vi var svenskar och pratade lite svenska. Han visade in mig i rummet där de kokade "Jorti", en god "gröt" med bland annat kött, bröd och majs. Där var Fotis och han ropade in mig i gav mig en plastskål med mat. Jag vänta utanför kyrkan medan Julia och Birgitta var på mässan. Vi träffade många bekanta från Pagonda och även Terna och Kosta. Mätta och belåtna återvände vi till huset. Vi vattnade blommor och grönsaker. Efter att ha meckat med en trilsk motorsåg kunde jag ge mig på vedhögen. På kvällen blev det teve som vanligt.

Onsdag 9 Nov:  Vilken morgon volta. Birgitta och Bosse var så på alerten i dag så rundan via brandtornet gick på timman när. Stavro lämnade tillbaka grensågen, jag behöver den några dagar. Startade med att försöka förgöra, ja nåväl förminska ogräs busken. Men vad händer, kedjan hoppar av svärdet och sedan blir det trubbel att få den att fungera. Jag misstänker att rullen i svärdet fått sig en törn. Ner till Ireon och min motorsågsguru. Han ser inget fel på svärdet men vill att jag kommer ner på fredag med hela sågen... vad tror dom, jobbar bara då och då? Greksystem säger andre mannen på företaget. Hem och lagar sågen själv. Bra jobbat Bengt! Sedan upp i olivlunden och röja undan busk och småträd utmed grusvägen ovan olivlunden. Dem skuggar olivträden. Birgitta hjälper mig med att kratta under olivträden medan jag bränner grenar och skräp. Det blev ett heldagsjobb i dag. Birgitta ropade in mig minst två gånger på kvällen! Vad mer har min omtänksamma hustru gjort, jo satt på varmvatten så att jag kan mjuka upp leder och muskler i sittbadkaret. Även en ouzo på "bassängkanten". Jag har nog världens bästa fru. Bosse är också kelig... men mer åt promenad hållet. Jag har nog de bästa vännerna!! På kvällen vankades det "Jorti", vi har ju så det räcker i dagarna tre. Vi avslutade med "Halv åtta hos mig" och en sista volta med Bosse.

Torsdag 10 Nov:  Morgon volta med Bosse före frukosten Dagens beting är att forsla ner ved från övre etaget, samt att kapa upp längre grenar och stockar. Vår häst Bankers Garcon startar på Gävletravet V5 avdelning 2. OBS! Dröjer det med uppdatering av dagboken beror det på strulande Internet uppkoppling. Jag har blivit erbjuden högre hastighet av OTE, via ett telefonsamtal. Fan tror!! Birgitta har gjort apelsin marmelad i dag. Dukade upp utomhus med stavmixer och tillbehör. Bosse har grävt en grop i kökslandet och ligger där och njuter!! På eftermiddagen fortsatte jag med att röja i ett fikonträd som skuggar olivträden längst upp i lunden. Det hann bli ganska mörkt innan jag gav upp och som tur var såg jag inte så bra när jag gick ner, för då hade jag säkert ramlat, då jag inte hittade rätt väg hem!! Det är väldigt brant just det partiet av lunden. Birgitta var till Niko för att kolla om det var några räkningar som ska betalas. Inte gick det så bra för vår häst, den galopperade redan i starten. Men kom ändå i mål utan att diskas, tror jag. En vända med Bosse och sedan i säng. Har kollat ATG Live hela kvällen.

Birgitta gör apelsinmarmelad. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse gräver sovgrop i landet. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta gör apelsinmarmelad och Bosse ligger i sin sovgrop!

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 11 Nov:  Birgitta följde oss på morgon voltan och den gick på strax över timman, bra jobbat Birgitta. Fick i går ett e-mail från Nilla om vedeldning i Arboga, jag blir så trött!!! Dagens beting blir att köra grästrimmer och fortsätta avverka på fikonträdet. Kanske jag eldar skräp om tid och ork finnes. Det blev bara grästrimmer. Det kändes bra så nu är nästan hela lunden trimmad! På eftermiddagen for vi ner till Ireon för att handla. Bosse fick följa med och tränas att åka i transport boxen. Medan Birgitta handlade gick jag runt i Ireon med Bosse. Det gillade han, mycket att nosa på. Inga större problem att få in honom i boxen när vi var klara för hemfärd. Birgitta bakade och gick sedan till posten med en räkning åt IM. På kvällen blev det teve och fredags mys.

Birgitta och Bosse har fredagsmys. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredagsmys med Bosse!

 © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 Nov:  Hu då så kallt och blåsigt det är ute. Bosse gillade det. Han fångade en massa flygande löv och avlivade dem med stor energi! Jag frös som en hund!! Tur att jag satte fart på kaminen innan vi gick på kiss och bajsrundan. Tur också att vi inte bor i Arboga där det klagas på rök från kaminer. Roland W hörde av sig via Skype telefon, det var trevligt han och Inga är i Hunnebostrand. I kväll har vi Terna, Julia, Kostas och Stavro på mat. Jag fick ge mig ner i byn och fixa ett par limpor vitt matbröd. Stavro käkar nästen en limpa själv. "Melodikrysset" var ett rörigt program i dag! Svårt att förstå en del frågor och ibland var föregående musik kvar medan hon pratade om nästa. Jag fick notera så gott det gick och googla för att få ihop det. Eldeman kan vara lite jobbig att lyssna på men han är välkommen tillbaka! Birgitta står nu hela dagen i köksavdelningen med karotter och kastruller inför kvällen. Bland annat bjuder hon oss på "Janssons frestelse" i övrigt blir det grek mat. Vi fick en trevlig kväll med våra grekvänner. Birgittas goda mat, ouzo och gott vin höjde stämningen. men vad mat det blev. Terna och Julia kom med mat. Stavro med vin. Birgitta och Anders S fick deltaga i festen en stund, genom att dom hörde av sig via Skype telefon. På tal om Skype så kunde Julia prata med sin son i Bulgarien en stund innan alla gäster infunnit sig!  Alla är trötta så dom bröt upp strax efter nio. Stavro jobbar sju dagar i veckan från gryning till det mörknar. Men det skrivs det inget om, att många jobbar så! Bosse njöt i fulla drag, fest tjo och tjim, det gillar Bosse! Av knastrande Bosse käkar, misstänker jag att någon smugglat till honom ett läckert kycklingben. Det var inte jag och Birgitta. En natt volta och sedan något Teve program innan vi nöjda med dagen knoppade in.

Jukia Skypar med sin son i Bularien. © foto: Bengt Ahlstrand                Terna, Kosta. Stavro, Julia och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand                Terna, Kosta. Stavro, Julia och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand               Terna, Kosta. Stavro, Julia och Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Julia pratar med Mitko, sonen i Bulgarien. Terna, Kosta. Stavro, Julia och Birgitta njuter av Birgittas goda grekmat.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 13 Nov:  Kallt och blåsigt i dag med. Jag hoppade ur snarkofagen och fixade elda i kaminen, medan Bosse underhöll Birgitta. Sedan en volta via Kyriakou vägen, då det är mer lä där än på stora vägen via brandtornet. Vid hemkomsten såg jag att rökrören uppe vid taket lutade betänkligt i den hårda blåsten. Upp på taket för att fixa till det. Vad händer? Jo rökrören rasar ner och plaskar i backen. Nu förstår jag att dagens arbete är räddat. Det blir till att bygga nytt, men den skarv jag köpt tidigare var inte av samma dimension varför den trasiga fick lagas. Nu är rören på plats igen och värmen kommer tillbaka. Lite pyssel mellan regndropparna. Det kom bara 3 millimeter under dagen. Pratade med Hans P via Skype telefon om vilket program jag har för att uppdatera alla drivrutiner. Jag passade även på att höra om Hans erfarenheter vid uppdatering av Windows 7 Service Pack 1. Jag får återkommande fel vid autouppdatering.  Fick tipset att plocka hem filen manuellt. Det fungerade ändå inte. Lösningen tror jag är att inaktivera antivirus programmet, som kanske stör uppdateringen. En volta med Filios bil var nästa projekt, for för sent då det blir snabbt mörkt. Skamligt att erkänna, jag hittade inte lysknappen. Det blev "mörkerkörning" på hög nivå, brandtornsrundan. Får kolla i morgon i dagsljus var knappen sitter. Teve på kvällen innan det var dags att sova.

Måndag 14 Nov:  I dag gratulerar vi Marie Ekman Köping som fyller 48 år. Ha en bra dag Marie. Det är i dag 104 år sedan Astrid Lindgren föddes. Inget av det utlovade regnet föll idag. Birgitta gick med Bosse på morgonvoltan så att jag fick sova en stund längre. Det tackar vi för. Birgitta får mycket beröm för sin inläggning av oliver och det gläder oss. Senast från Hanna på Leros: Hanna Björk Kontou vi åt av era supergoda oliver igår. Giannis är jätteimponerad, några av de godaste han har ätit. Det är väl ett bra betyg! En stunds arbete på vedbacken för att hålla värmen, nja så kallt är det ju inte. Har ägnat en större del av dagen med att uppdatera Windows 7 Service Pack 1. Misslyckas varje gång så nu ger jag upp. Men är det någon som vet hur man åtgärdar "error_sys_assembler_not_found (0x800736b3) så tar jag tacksamt emot tips. Googlade och fick tag i en fix. Det visade sig att jag skulle abonnera ett år för 79€! Åsa ringde via Skype telefon. Nu har vi ätit upp resterande mat sedan lördagens fest. På kvällen tittade vi på "Halv åtta hos mig" (jag länkar inga fler program då länken inte fungerar efter en tid). 

Tisdag 15 Nov:  Vid morgonens volta fick Bosse en tagg i trampdynan, det händer ofta. Han är alltid så gossig, när man plockat ut taggen får man en slick på handen. Sågat ved till dagens brasa. Bäst att passa på medan det är uppehåll. När det regnar får jag ta ur vedförrådet! Tack Uffe för tips om SP1, har testat en del men ingen lycka ännu! Ägnat större delen av eftermiddagen och kvällen med att på olika sätt fixa SP1. Nu ger jag upp då jag inte vill sabba datorn. Jag får ta nya tag när jag kommer till Falun då jag har den stationära datorn om något går snett. Jag fundera mycket på, hur svårt ska det vara att uppdatera ett operativsystem i Windows! Birgitta bjöd på Fiskgratäng i dag, gott var det. Vi tittade på "Män som hatar kvinnor" på dvd och "Halv åtta hos mig" innan kvälls voltan och hopp i säng.

Onsdag 16 Nov:  Lite kyligt nu på morgonen, åtta grader men solen värmer snart upp oss då vi alla tre följs åt vid morgonens volta. Ganska exakt en timma gick vi på i dag. Det är en förbättring med en halvtimma, sedan första gångerna. Vattnar grödorna och tänker elda olivgrenar om det inte blåser för mycket. Ja visst Marie E är det stort med Astrid L. Några timmar på "vedbacken" i dag med. Varmt och skönt i solen. Varför Bosse och jag drog i väg på långtur utmed Kyriakou vägen medan Birgitta kokar apelsinmarmelad. Såg en del som startat med olivskörd och några som inspekterade sina olivlundar. Bosse piggnade i när Loize och Mikaeli kom körande med lastbilen och frågade om vi ville ha skjuts hem. Vi tackade nej och Bosse drog iväg efter deras bil. Efter en och en halv timma var vi hemma i Pagonda igen och hustrun bjöd på kaffe och smörgås med tsatsiki. Efter siestan gick jag på vedhögen en stund till, ja till bensintanken blev tom. Jag for ner till Ireon och handlade en del mat. På kvällen kollade vi "Sommarpratarna" och "Halv åtta hos mig". Kvällsvolta och sen i bingen.    

Torsdag 17 Nov:  Birgitta vilar från morgonvoltan och det är bra. Hon får tänka på kroppen. Bosse var en filur i dag, men det får han själv berätta på sin "blogg". Jag körde en volta med Filios bil nu på förmiddagen. Lite svårstartad och ryckig till en början. Hustrun däremot är inte svårstartad när det gäller att föra oljud. Hon lät som en stungen gris och ropade att jag skulle komma. En lång orm var det som fick henne att låta som en brandsiren.... ja något åt det hållet i alla fall. Ormen smet in mellan väggen och plasten på plåttaket i skjulet mot gatan. Lite slö var den. Kan tänkas att det är lite kyligt för ormar! Jag gav mig upp i lunden mot grusvägen. Brant och jävligt är det. Då ett fikonträd, mer likt en stor buske, skuggar ett olivträd och fikonen inte är så goda så sågar jag ner det. Kastade ner grenar för att elda. Efter det var jag helt slut. Birgitta gav sig på lövkrattning! Blåser kraftig och ska så göra några dagar varför hon gav upp. Birgitta tog igen morgonvilan genom att ta Bosse på en och en halv timmas promenad utmed Kyriakou vägen. På kvällen Teve och "Flickan som lekte med elden". En sen volta med Bosse blev det som vanligt.

Fredag 18 Nov:  Denna morgon var det kyligt och blåsigt. Fullt påklädda med fickan laddad med banan gick vi alla tre runt brandtorns rundan. Sedan var det att sätta fyr på kaminen, bara 16 grader inne i huset och 7 grader utanför... Lasse R hörde av sig via Skype telefon, alltid lika trevligt att språka med honom och få lite information om vad som händer. Birgitta kokar apelsinmarmelad och jag ska försöka kratta under olivträden igen. Nu blommar rosenbuskarna igen, så vackra! I dag fick vi ett e-mail från Familjen Sjöstrand som saknar våra reflektioner om krisen här i Grekland! Vi har ingen TV och inga tidningar. Här i Pagonda märker vi att det strejkas då och då, men det tycker vi har varit i alla år. Olivbönderna jobbar under den ljusa tiden som vanligt. Vi får via svenskar information om läget. Något dyrare är en del varor och skatten har höjts i omgångar. Från och med i år har fastighetsskatt införts, som vid två inbetalningar läggs på elräkningen. Birgitta har inlett "fredagsmyset" med ett fotbad och en Campari! Även jag njöt av ett varmt fotbad och en Amstel Premium. Hasse W ringde och lurade mig totalt då jag förväntade mig att det var Filio som ville att jag ska köra hennes bil. Det är alltid trevligt att prata med Hasse. Även Åsa S, Birgitta och Anders S ringde via Skype telefon. Så vi har haft en bra dag, med våra vänner i Sverige. På kvällen tittade vi på "Luftslottet som sprängdes". 

 Blommande ros i vår trädgård! © foto: Bengt Ahlstrand     Rosenknopp i vår trädgård! © foto: Bengt Ahlstrand

Blommande ros och knopp. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 19 Nov:  I dag gratulerar vi Elisabet Smits, Dala-Floda som fyller 62 år. Ha nu en bra dag Bettan. Kyligt och blåsigt ute även i dag. Upp ur sängvärmen för att sätta fart på kaminen. Vi är glada att vi numer har gott om ved och en superbra kamin. Jag förstår inte hur jag klarade de första vintrarna här i huset. Värmekällan då var bara den öppna spisen. Sedermera köpte jag ett element som jag flyttade runt. Birgitta kom ner med trasmattor när hon gick i pension och det kändes mer ombonat på kakelgolven. Vi satt framför den öppna spisen med filtar. Varmvatten fick vi genom att elda i en bakugnsliknande tingest bakom ett par luckor i köket. Det rök in och hustrun sade fula ord. Det var tider det! Dagens morgonvolta blev kortare än vanligt. Bosse är nog nöjd ändå! "Melodikrysset" är avklarad och insänd. Många sköna låtar i dag. Pontare, al Fakir bland andra. Jag lagade en löksoppa, gott att äta i kylan och bra för åtgången av lök. Dvd  "Mamma Mia" tittade vi på och några teve program på kvällen. Elden falnade i kamin vid niotiden... blir kyligt direkt i huset. Men springor runt dörrar och enkelt glas i stora fönstren gör ju allt, för att släppa ut värmen. Tur att vi har tjocka gardiner att dra för. Skyddar för kylan vintertid och skyddar för solvärmen sommartid.

Söndag 20 Nov:  Vid morgonens brandtorns runda var vi tre stycken. Vindstilla och soligt så var det en skön promenad. Bosse visade åter sina anlag som ställande fågelhund. Rödhönor luktar nog gott i en Bossenos! Vattnade grödorna efter frukosten. Jag ska ge mig upp i olivlunden och elda grenar och något ved arbete blir det också. Vi har för avsikt att åka till Ulla och äta i dag. Vi får nog ringa först då grekerna inte är så pigga på att äta ute i kristider!! Allt enligt andras utsägelser. Det blir ingen resa till Kamara och Ulla. Utan träning av Bosse i transportburen. Ireon var målet och en promenad på grusvägarna runt fiskehamnen. Bosse hoppar glatt in i buren. Svansen gick som en propeller när Birgitta hämtade buren och Bosse insåg att han får följa med oss. Till middag åt vi lasagne. På kvällen teve. "Robbins", men vad dom skriker när dom pratar!!! "Mitt i naturen" är alltid av intresse. Sudoku och korsord får bli sömnhjälpen i dag.

Måndag 21 Nov:  Vaknade redan klockan ett av att Bosse vrålskällde, som han gör när det är något som irriterar, exempel en hund med bjällra! Kunde inte somna om. Det blev ett par timma med korsord innan sömnen infann sig igen. Är nog utsövd för jag vaknade tidigt och Bosse var pigg på morgonvoltan runt brandtornet. Denna tidiga morgon såg jag, även spåren av flygplanens "morgonrusningen" cirka sju stycken i samma flygkorridor! Vindstilla och tolvgrader ute. Så det blir arbete i olivlunden i dag med. Jag fick ett e-mail från Hans P i dag med julklapps tips!!!! En bra instruktion om att bygga och hantera julklappen. Jag har nu eldat upp de grenar som var kvar efter fikonträdet och en del annat från min före detta olivlund. Snyggat till efter trädkapningen och känner mig nöjd och glad att jag orkar. Birgitta bjuder på Lasagne när jag eldat färdigt. Birgitta och Bosse var ute på en kiss tur medan jag jobbade vidare i lunden. Krattade ihop blad och småkvistar medan elden fortfarande var på gång. I dag var det heldags jobb för mig. Birgitta rengjorde ugnen. Vi kollade på "Minnenas television" en del roliga program och avslutade med "Halv åtta hos mig".

Flygets morgonrusning. © foto: Bengt Ahlstrand

Flygets morgonrusning! © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 22 Nov:  Soldis och vidstilla, vad kan man mer begära. Birgitta följde med oss på dagens volta. Bosse hittade en död schakal utmed vägen. På skjuten eller påkörd, enbart skador på käken utseende mässigt. Filios bror Manolos låter gjuta betongmurar i sin trädgård på andra sidan vägen. En lastbil kom i dag med armeringsjärn i mängd. Då har vi lite att betrakta. Jag byter om och ger mig upp i lunden. Birgitta bakar grekiskt bröd med oliver, det blir smaskens tror jag som gillar vitt bröd och Birgittas oliver. Jag har städat under olivträd och bränt upp löv, kvistar och gamla oliver. Nu blev det en heldag till. Jag är nöjd med mitt arbetstempo, jäktar inte och vilar när det behövs. Bra va! Birgitta eldar i kaminen och roar Bosse. När jag återvände från olivlunden var jag inbjuden av Bosse på fotboll. Han är så rolig och blir väldigt upphetsad av bollen..... den går ju att rulla under kroppen! Birgittas goda broccoligratäng får vi njuta av till kvällsmaten. Även en ostmacka med nybakade brödet frestas jag av. På kvällen sedvanlig SvtPlay och TV4Play. 

En schakal som fått sätta livet till. © foto: Bengt Ahlstrand      Birgittas goda olivbröd.  © foto: Bengt Ahlstrand

En död schakal.    Birgittas goda olivbröd.

© foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 23 Nov:  Sköna morgnar nu när blåsten avtagit och det är varmare ute, dryga tretton grader. Vid morgonens volta kom vi rätt in i ett gäng hundar med vidhängande jägare. En av hundarna slog naturligtvis följe med oss. Bosse och tiken höll igång! Efter någon kilometer återvände tiken till sina hundkompisar. Startade Filios bil för att batteriet inte ska tröttna. I dag blir det en resa in till Vathy för att uträtta en del ärenden och att handla. En Gyro Pita på torget är ett måste. Bosse som fick stanna hemma var glad när vi kom hem igen. Vi köpte även apelsiner av vår hovleverantör. I dag ska jag bara vila och rasta mig och Bosse. Det blir Teve och kanske någon Dvd film. Birgitta däremot jobbar på. Backar muffins och gör en god kyckling i ugnen. Kristina L försökte ringa via Skype telefon. Det fungerade inte så bra. Jag startade om laptop utan resultat. Vilket jag tror Sören F också gjorde. Vi får prova i morgon!! Efter "Äntligen hemma" blir det äntligen sova!

En av jakthundarna följde med oss. © foto: Bengt Ahlstrand

Husse, släpp loss mig! © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 24 Nov:  I dag får vi sällskap av Birgitta på morgonvoltan. Bosse är för det mesta mer social när Birgitta följer med. Väntar och kollar att hon hinner med. Men det är nog förväntan om dubbel banan ranson!! Lite morgon stök, hämta vatten, klyva tändved (jag är nog den sämsta klyvare på jorden, hugger mig inte så ofta, men det sker allt för ofta). Denna olat startade jag redan 1957, då jag var pinnpojke åt Skogsforskningsinstitutet i Stockholm. Vi var i Siljansfors i Dalarna, en "försökspark" och bodde i en röd stuga, nuvarande Siljansfors Vandrarhem. Jag skulle yxa till en ruska och högg i stället vänster tumme. Det blev Mora lasarett och fyra stygn. Jag kollade ärret på tummen. Det var en härlig sommar. Att jag fick jobbet var på grund av att min mamma, som jobbade som hålkortsoperatör på "Skogis" sällskapade med "Nappe" som var Jägmästare och ledare för forskningen. Mamma ville säkert att jag skulle bli Jägmästare. OBS, jag klarade tummen i dag!! Nu blir det datorarbete i dag. Jag skall reparera ett krånglande operativsystem, kolla diskar, köra Defrag och städa. Försöker även klura ut fel i webbläsaren, IE9. Avinstallerade och läste ner på nytt, men utan resultat. Jag kan meddela att denna dag har gått fort! En riktigt skön dag bara datorn och jag! Nej jag skojar, Bosse och Birgitta har ju också varit här och till vilken nytta? Kolla bildbevis.

Det finns dom som slappar. © foto: Bengt Ahlstrand     Det finns dom som slappar. © foto: Bengt Ahlstrand  

Det finns dom som slappar. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 25 Nov:  Åter en skön solig morgon. Bosse var snabb runt brandtornsrundan i dag, kanske är det "banana time" som frestar. Han har på två vändor lärt sig var första "banana time" stoppet är. Strålande sol från en klarblå himmel, vad mer kan man begära. Kollade Falu Kuriren och läste om att det kommer en ny Falufilm 1960. Det gillar jag. 1968 flyttade jag till Falun första gången. Det var en väldig omställning men till det positiva. Tänker ofta tillbaka till den tiden. Bland annat såg Birgitta och jag varandra för första gången, utan att veta att vi sedermera skulle träffas flera år senare och bli ett par. Falun var då en vacker stad! Stavro kom förbi och frågade om vi kunde starta med olivskörd i vår lund i morgon. Birgitta och jag fick bråttom att kratta klart under de träd som bär oliver. I dag ska jag bjuda på levergryta! Trötta efter allt krattande så sov vi nog mest framför Svt Play varför vi gick till sängs redan strax efter nio! Vaknade naturligtvis vid tolv och fick ligga truga för att kunna somna om. En bok fick bli sömnpiller! Trodde jag, boken var spännande men somnade till slut.

Lördag 26 Nov:  Vaknade tidigt och gick en kortare volta med Bosse, då Stavro kommer för att hjälpa oss med olivskörd. Kyligt så här tidigt, men många som lastade för att åka till fälten och skörda oliver. I dag får vi avvakta med att lösa Melodikrysset, till ett lämpligare tillfälle. Vilken otur vi har. Stavros elverk strejkar och trots försök att laga så går vi bet. Det blir att piska oliver med käppar. Två träd fick vi ner och de flesta grenarna är befriade från oliver. Vi lastade en del grenar åt Stavros djur. Birgitta och jag jobbade vidare med att rensa oliver och fylla i säckar. Vi var klara vid fyra tiden, så i dag var det heldags jobb. Birgitta kokar Fava och jag går en vända med Bosse. Vi provade att ha med Bosse uppe i lunden på morgonen. Det var ingen bra ide, då han for runt som ett skållat troll bland näten. Kul hade Bosse så länge det varade! Innan det blev mörkt gick jag upp för att röja grenar från etaget under. Det var många o piskade grenar så det får bli morgondagens bekymmer. Vi löste "Melodikrysset" och skickade in det. Blev några teve program innan det var dags att lägga sig på söta örat.

Stavros patent med elverket! © foto: Bengt Ahlstrand     Cigarotime, rast i lunden. © foto: Bengt Ahlstrand    Kapade grenar med oliver, som ska piskas. © foto: Bengt Ahlstrand     Färdigt piskat, oliverna ska rensas och i säckar. © foto: Bengt Ahlstrand     Ris som ska eldas. En del ska piskas. © foto: Bengt Ahlstrand 

Stavros elverkspatent. Cigarotime. Grenar för piskning. Oliver för rensning. Grenar för eldning.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 27 Nov:  I dag gratulerar vi Lars Jobs, Jonheden som fyller 54 år. Ha nu en bra söndag Lasse och njut. Kyligt i dag. Birgitta gick volta med Bosse och jag gick upp i lunden och förberedde för dagens jobb. Hittade några grenar som jag handplockade. Sedan en kopp kaffe innan Stavro och Julia anländer. Stavro har lånat ett elverk i dag, så nu blir det åka av. Julia håller grenar och Stavro piskar av oliverna med en eldriven stång med "fingrar", den piskar av oliverna. mycket arbetsbesparande. Det är ganska jobbigt att piska för hand som vi alltid gjort tidigare år. Ett par träd till i dag och en heldag i olivlunden. Julia berömde oss för att rensat allt i går. Hon var på väg med såll för att starta rensning. Bosse "hjälpte" till på eftermiddagen. Jag for ner till Ireon för att handla, var även till Karin P och köpte vin och ouzo. Vi lögade oss och käkade lite Meze. Jag hinkade en Ouzo och Birgitta lite vin. Sedan njöt vi av "Crocodile Dundee" någon halvtimma! Ja en halvtimma räckte, vi somnade båda framför dvd filmen. Inget konstigt efter två hårda arbetsdagar.

Mycket att göra bland grenar. © foto: Bengt Ahlstrand     Bosse inspekterar. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta jobbar på med rensning av oliver. © foto: Bengt Ahlstrand     Det gäller att hålla sig undan! © foto: Bengt Ahlstrand

Bosse hjälper Birgitta i olivlunden! Då han inte leker kurra gömma!

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 28 Nov:  Vaknade tidigt och gick en kort vända med Bosse. Träffade Beate som var ute med hunden Marvin. Vi pratade hundhållning och hon varnade mig från att kritisera någon hundägare. Jag har märkt det själv. I dag blir det lite slappar morgon. Elda så det blir varmt och skönt till Birgitta kommer upp ur paulunen. Det blir att jobba på ute i olivlunden, i och med att det är uppehållsväder och kyligt så behöver vi inte jäkta med olivskörden. Vi räknar med att vara klara till nästa helg. Karin P berättade att Niko skulle åka upp till Pagonda i dag och förbereda öppningen av olivfabriken. Tack Malena och Ulf, för er advents hälsning. Det blev en heldag i dag med. Nu är vi nästan färdiga med skörden. Enbart några mindre olivträd längst upp, men brant och otillgängligt. Birgitta pratade med Harry P och Helena J via Skype telefon. Birgitta har varit duktig trots värk i kroppen har hon tappert rensat oliver, så nu får det bli tidigt i säng i kväll. 

Tisdag 29 Nov:  Vi har blivit med hund! Det är en mager tik som jag matat några dagar. Ägaren har troligen tröttnat och släppt ut den i det fria. Beate ringde på dörren i morse och vill att vi har tiken hos oss. Det får bli Animal Care resa igen! När vi åt frukost hörde jag hundägaren ropa på sin hund. Jag släppte ut tiken utan att visa mig eller att hon varit hos oss. Det gäller att vara diskret så att Bosse inte råkar ut för något. I dag var det ett besvärligt läge med sista trädet ovanför oss. Vattenledningen, som är en plastslang hänger i luften mellan våra olivträd. Birgitta fick gå upp på grusvägen ovanför vår olivlund och dra i ett rep som jag spänt om en grov gren. Det gick alldeles utmärkt och vi fick ner träde även om det tog tid. Gubben är gammal och måste fundera lite inför varje moment. Kapade upp trädet i lagom bitar. Birgitta gick eftermiddags voltan med Bosse, så jag kunde köra grästrimmern på en otillgänglig våning där nästa olivskörd ska ske. Stavro var här för att hjälpa mig med att ta ner trädet vid vattenslangen och blev imponerad över att vi fixat det själva. Nu är vi trötta, det kände vi när vi plockade oliver nu på eftermiddagen. Händerna plockar 5 och tappar 6 oliver, ja ja men det känns så!! Tittade på "Crocodile Dundee 2" och lyckade hålla oss vakna. Sämre för mig när vi skulle titta på "Halv åtta hos mig".

Onsdag 30 Nov:  Två stela kroppar vid frukostbordet. Det är nog bara Bosse som är pigg och håller oss vid gott mod. I dag ska vi skörda i en besvärlig brant och hoppas att det går snabbt att få ner trädet. Heldag i dag med olivskörd. Vi hittade en plan bit mark att stå på när vi skördar vilket underlättar. I övrigt det bästa trädet med oljerika oliver. Gasolen tog slut när Birgitta lagade mat. Vår leverantör affär i gränden har också slut på gasoltuber. Der fick bli en tur ner till Ireon.

Torsdag 1 Dec:  I natt eller snarare tidigt i morse vaknade Birgitta och startade lapptopp för att läsa tidningen. Inget svar från den. Jag ägnade några timmar med att försöka få fart på den. Nu började gissningar, är det hårddisken eller moderkortet som strejkar. Ett knackande ljud men det var cd läsaren som gick. Den är sedan länge trasig, så räddnings cd fungerar inte. Inte heller i den externa cd läsaren. Jag fick bryta alla försök och åka ner med oliverna till olivfabriken. Det blev dagens glädjestund. Tjugosju liter olivolja med värdet 0,6, på en skala 0 till 10 där 0 är bäst. På kvällen jobbade jag vidare med lapptopp försök. Jag ger upp!

Fredag 2 Dec:  Vi for till Vathy och ett företag som heter Multirama och är HP experter! Där sa dom att det var hårddisken men jag påpekade att det var cd läsaren som tickade. Vi bestämde oss för att köpa en ny lapptopp. Det blev en Sony. Operativsystemet Windows 7 var på grekiska och dom erbjöd sig att fixa det på engelska. Klar i kväll klockan åtta, men vi ringer. Vi eldade ris under eftermiddagen. Ingen ringde.

Lördag 3 Dec:  Birgitta tvättade arbetskläder och jag hängde sedan tvätten. Då ringde dom från Multirama att lapptopp är klar. Glädjen är stor i huset! Väl hemma så kör jag igång och då är det batteri fel!! Tillbaka till Vathy och Multirama och där skulle dom "läsa ner en drivrutin" för batteriet. Efter någon timma kom killen ut och sa att det var fel på lapptopp. Det blev att slanta upp några hundringar till för att köpa en annan lapptopp, även det en Sony! Nu visade det sig att det gick att välja språk vid upp start, även svenska! Sedan startade bekymren. Uppdateringar i mängd krävdes och det gick trögt.

Söndag 4 Dec:  Hela dagen uppdateringar! Sylvia B och Nicke H ringde och undrade vad som hänt. Tack för omtanken!

Måndag 5 Dec:  Hela dagen uppdateringar!! En evig väntan och omstarter och misslyckade uppdateringar. Tålamodet tryter. För att slippa och glo på lapptopp for vi ut på en biltur. Först Ireon och sedan till Pythagorio där vi åt en Pita Gyro. Nu måste jag läsa en bok för att stå ut med dator bekymmer. "Misstaget" av Lee Child och "Den orolige mannen" av Henning Mankell, båda otroligt bra vilket gjorde att jag klarade av all väntan på uppdateringar. Henning Mankell sågades av Svenska Dagbladets kultur snobb!! Lee Childs andra böcker måste jag läsa, om dom finns att låna på bibliotek. Tack Lars-Erik B för att du gav oss boken.

Tisdag 6 Dec:  Bil jobb åt Filio i övrigt mest läsande och spelat Tiotusen med hustrun, som vinner för det mesta. Det innebär att det fortfarande går eviga uppdateringar. Det bör tilläggas att jag har lyckats hämta hem NOD32, mitt virusskydd vid ett tidigt stadium. Virus skyddet fick jag stoppa vid flera tillfällen för att få färdigt uppdateringar. Jag avinstallerade MacAfee det antivirus program som var förinstallerad. Jag tror att det har varit ett hämmande problem alla de timmar jag lagt ner på uppdateringar.   

Onsdag 7 Dec:  I dag gratulerar vi Sven Lång, Gävle som fyller 70 år. Ha nu en bra dag Sven! Nu är vi på banan igen. Två trasiga datorer och en j-a massa strul. På morgonen vräker regnet hårt. Det visar sig att det var 61 millimeter som kom. Bra för Samos och dess bönder. Vi for ändå med Filio in till Vathy. Filio för optiker besök och Birgitta för att ta sänkan. Diverse inköp på Lidl. På kvällen fick jag igång Skype och testade med Lasse R i Knutsgårdarna. Vi kunde se "Halv åtta hos mig" så nu leker livet ett tag igen. Vid närmare eftertanke ångrar jag att det inte blev en HP Lapptopp, för några tusenlappar mer.

Torsdag 8 Dec:  Jag är trött efter all anspänning! En veckas datorjobb med hopp och besvikelser om vartannat har tydligen satt sina spår. Birgitta tog Bosse på morgonvoltan så jag kunde morna mig. Jag fixade i alla fall till frukosten så den var klar när dom kom tillbaka. Birgitta pratade med Kristina L via Skype. Noterade att Sylvia B har skrivit i vår gästboken och berättat om datorhaveri, tack för det Sylvia. Äntligen en lugn dag som jag kan pyssla med webbsidan och kolla några teve program innan det var dags att hoppa ner i sänghalmen.

Fredag 9 Dec:  I dag gratulerar vi min dotter Zazza Hernborg Uttran som fyller 47 år. Hoppas att du får en bra dag. Nu är det kallt 6 grader och blåsigt. Solen kommer nog att värma upp något. Vid morgonens volta med Bosse, insmög sig en glädjen över att jag inte längre behöver fundera på hur jag ska lösa datorproblem. Det blev en lång volta på drygt två timmar i solen, med en härlig utsikt från Kyriakou vägens högre belägna delar. Lite vedhuggning och sedan ska jag fixa koppling till våra svenska dagböcker.

Lördag 10 Dec:  I dag gratulerar vi min första kompis i Dalarna när jag 1968 kom till Falun från Stockholm, Jan Ericsson Röjeråsen, som fyller 64 år. Hoppas att du får en bra dag. En runda med Bosse i solen var skönt i dag, det är kavlugnt ute. Jag har upptäckt att det är några fel på webbsidans olika sidor. Rättar efter hand och mottager gärna tipps om fel. Äntligen kunde vi lösa Melodikrysset, som vi missade förra lördagen på grund av datorhaveri. Jag upptäcker att det smyger sig in diverse fel på sidorna. Jag jobbar på att rätta till dem. I dag eldade vi klart riset på övre ettaget, vedarbete och en snabbresa till Ireon. Fotade månen som skyms delvis av jorden. På kvällen tittade vi på Nobel middagen.

Månförmörkelse. © foto: Bengt Ahlstrand     Månförmörkelse. © foto: Bengt Ahlstrand

Månförmörkelse. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 11 Dec:  Jag kollade Falu Kuriren och läste att tågtiderna Stockholm Falun ska ändras. Undrar om vi kommer hem!! Fortsatte att elda grenar och kvistade en del till vedförråd. Kollade hemsidorna, det krånglar mycket nu.

Måndag 12 Dec:  I dag gick vi alla tre en lång promenad på drygt två timmar. Birgitta gjorde det bra. Varmt är det så jag kavlade upp ärmarna vid några tillfällen.

Tisdag 13 Dec:  Samma långpromenad i dag. Både Bosse och Birgitta är nöjda med promenaden. Vi fick ställa Bosse i en badbalja vid hemkomsten, grus mellan klorna och hela magen. Det händer inte så mycket nu. Läsa, titta på teve program. Harry P hörde av sig via Skype och det var trevligt att få höra om hur det är med svågern. En undernärd valp, av Forster typ finns nu i grannskapet. Jag klarar inte det här. Den kommer direkt fram och jag ger den mat och vatten. Sylvia vår klippa kommer med tips om hotell som tar emot hundar och stödjer oss moraliskt. Tack Sylvia B. På kvällen Teve via Svt Play och Tv4. Jag kan inte låta bli att gå en extra vända, nu på kvällen, ner till Manolos hund och bil garage, där valpen håller till. Tre gånger har jag matat och hon är lika hungrig. Sover jag gott i natt? Fan tror det.

Onsdag 14 Dec:  I dag gratulerar vi Lisa Wasen Kamitsi Pythagorio, som fyller 48 år. Ha en bra dag Lisa. Regnat i natt och nu på morgonen. Vi ska in till Vathy för att kolla färjan och köpa biljetter. Bosse var med i transportburen och han var storartad. Storartat var det däremot inte på färjekontoret. Dom vet fortfarande inte vilka dagar färjan går. På tisdagen den 27 december, visste dom att en gick och angör kajen i Pireus sex på kvällen! Vårt plan startar vid middagstid. Eftermidagens volta med Bosse blev tvärstopp på alla fyra. Matte skulle vara med, då gick det bra. På kvällen har valpen letat sig upp till oss. När jag lagade kvällsvarden kom den krypande fram till mig. Vad gör man. Jag gav henne mat!

Torsdag 15 Dec:  Dagens morgonvolta gick via brandtornet och även Birgitta var med oss. Bosse anföll inte en enda bil, så bananerna gick åt som belöning. Valpen kom in i trädgården efter det att vi kommit hem. Jag måste motstå frestelsen att ge den mat åtminstone inte vid vårt hus. Blå handuk i postfönster. Vi har brev eller någon räkning. Birgitta fick brev från Bibbi R. Vi startar dagens teve tittande redan vi tre tiden. Det är lite nervöst i stugan just nu. Kraftigt orkanväder väntas och det finns då risk för att inga färja avgår eller ankommer! På kvällen ringde Nilla och Perry via Skype och fick en trevlig och rolig pratstund med dem.

Fredag 16 Dec:  Dagen var lugn för mig. Birgitta gick morgonvoltan och jag lagade frukost. Vid middagstid blåste det upp kraftigt och hagel med vidhängande åskoväder. Himlen klarnade upp och vindan avtog. Skype pratade med Barbro och Lasse i Knutsgårdarna och med Sylvia i Leksand, alltid trevligt att höra från vänner. Vi tittade på några teve program.

Lördag 17 Dec:  I dag gratulerar vi Sylvia Björk, Leksand som fyller 66 år. Ha en skön dag Sylvia. Bosse ville inte gå någon längre volta i dag. Tittade långt efter Birgitta som skakade sängkläder på altanen. Nu har vi löst "Melodikrysset" och skickat in. Trodde inte jag skulle kunna så mycket om julvisor. Det finns nog i bakhuvudet ändå. Birgitta som vanligt en klippa. Vi åkte till flygplatsen och mötte Margareta och Hans, trevligt att se dom igen. Sedan via Karin P hem till Bosse och huset. Tittade på Göta Kanal innan sängen kallade.  

Söndag 18 Dec:  Mulet och duggregn ute. En kort vända med Bosse. Vi fick en glädjande e-mail från Kerstin och Nicke. Dom erbjuder oss skjuts från Arlanda vilket vi är mycket tacksamma för. Dels osäkerhet med tågtider och dels att slippa tågresan med Bosse som kanske vill kissa, mellan två stationer, vem vet. Sylvia vår klippa när det gäller transporter i Grekland ringde via Skype och berättade att hon hittat en färja från Samos till Pireus den 26. Vi får verkligen hoppas att det fungerar. Göta Kanal 2 Änglagård fick bli kvällens underhållning. Vi är nog lite rastlösa nu.

Måndag 19 Dec:  Blåsigt och regnat lite nu på morgonen. Bosse var pigg på volta när det sprang två löshundar utmed vägen. Jag gick en annan väg vilket inte var så populärt. I dag ska vi åka in till Vathy för att om möjligt boka in oss på färjan till Pireus. Så blev det inte, Vathy alltså. Nej det blev Hora och två pizzor "take away". Passade på att prata med Amy och Georgios om vårt hundproblem. De ska också åka till Georgios mamma för att fira jul. Så Amy hade turlista över färjorna. Dem avrådde oss att åka med färjan den 26 dec. då det var osäkert med tiden. Varför vi beslutade vi att åka den 22 dec. Vi får några nätter i Pireus men det får bli en lillsemester. I morgon ska vi skjutsa Filios son till färjan och passar då på att boka in oss. Två bra händelser. Dels att Birgitta ville ut ur huset och föreslog pizza i Hora och att jag pratade om våra resebekymmer.  

Tisdag 20 Dec:  Stavro kom hit i morse. Vi då kunde berätta att vi åker tidigare från Samos. En fika och han bjöd oss till Farmen i kväll. Det blir bra det. "Sista kvällen med gänget". Före det ska vi skjutsa Georgios till färjan i Vathy. Vi passar då på att köpa biljetter för egen del. Sylvia vår hjälpande ängel tipsade om en sida med karta över Atens tunnelbana och tider för busstrafiken till flygplatsen. Filio är inte glad att vi blir borta länge från Samos har vi förstått. På kvällen for vi till Farmen. Vi fick några fina timmar med Julia och Stavro. God mat och gott att dricka.   

Onsdag 21 Dec:  Skönt väder i dag, soligt och ganska så varmt. Vid middagstid var vi bjudna till Margareta och Hasse på julkaffe och hembakad kaffebröd. Gott var det och trevligt att träffas. Hem och började packa resväskan.... ja jag vet att det är Birgitta som sköter om det. Jag städade undan maskiner och annat stöldbegärligt. Vår klippa Sylvia ringde via Skype och levererade goda råd med mera. Bokade in oss på ett hotell i Pireus med tillgång till Internetkoppling. Där bor vi i fyra nätter innan det är dags att åka till flygplatsen. Bussen stannar precis utanför hotellet. Birgitta pratade via Skype med Åsa. Några Teve program och sedan till kojs.

Torsdag 22 Dec:  I dag ska det blåsa hårt hoppas att färjan avgår i kväll. Det ska mojna under kvällen enligt Väderguden. Nu är det körigt med allt som ska packas och plockas undan. Jag var in till Vathy och sa upp telefonen och Internet. Jag får tala med mina IT bekanta om vad som krävs för att kunna använda Skype och uppdatera dagböcker när vi kommer ner igen. Vi var även upp till postmästaren Niko med slantar för kommande räkningar och hyror. Hasse hämtar oss för färd till färjan. Nu blir det något dygns uppehåll med internet till vi anländer hotellet i Pireus. När vi kommer till Vathy och färjan öppnar sig himmelens alla portar och innan vi hunnit ombord, är vi dyngsura upp till knäna. Hjälpsamma besättningsmän hjälpte oss med väskor. Avgångstiden är 18.00 men på grund av höga vågor så låg vi kvar i hamnen till halv ett på natten. Birgitta tyckte det var otrevligt med fartygets krängningar och stampande. Det var fler som inte gillade läget och spydde. Bosse skötte sig bra, men gillade inte att gå ut i regnet och blåsten på däck. En bajs och två "långkissar" kostade han på sig i alla fall. 

Fredag 23 Dec:  Dåligt med sömn blev det. Mycket oväsen och oro över Bosse gjorde det svårt att koppla av. Jobbig med allt bagage och först vid tretiden på eftermiddagen anlöpte vi Pireus. Nästan en timmas väntan på en taxibil, det var ju inte bara vi som väntade på en bil. När vi väl fick en bil så fick vi på grund av trafikstockning åka runt ganska länge innan vi nådde hotell Triton. Vi blev ändå blåsta på kostnaden! Hotellet är fint och bra. Trevlig personal och god mat på deras restaurang. Fritt Internet, balkong och frukost ingår i priset. Vi betalar 204 € för fyra dagar. Det tycker vi är prisvärt. Vår klippa Sylvia B ringde och förhörde sig om läget, så även Anita L. Vi åt middag på hotellets restaurang innan det var dags att knoppa in. Bosse var välkommen sa personalen då det inte fanns fler gäster.

Lördag 24 Dec:  Καλά Χριστούγεννα, God Jul. Vaknade tidigt och gick en vända med Bosse. Vi har det rätt bra. Här finns många uteliggare som letar i soptunnor och vuxna med barn i famnen som tigger pengar. Det kändes obehagligt att sitta i hotellets frukost matsal och titta ut på eländet. Nu ska vi alla tre gå ut på stan och köpa en liten resväska då en av ryggsäckarna gått sönder. En lång promenad bland annat i hamnen. Bosse trivdes bland bilar och människor, men inte jag som blev mer och mer irriterad. På eftermiddagen frågade jag flickan i reception efter en pizzeria. "Vi har pizza" och den fick vi levererad på rummet. God var den också! Jag gick en lång promenad bland fartygen. En stor passagerarbåt avgick med hjälp av en stor bogserbåt. När skymningen sänkte sig över hamnen vände jag hemåt. Birgitta var ängslig då jag inte hör hennes tre samtal till mobilen. Ljudnivån på min mobil var 1 av 5! Berith och Tommy ringde via Skype och hälsade oss God Jul. Några Teve program och en sista vända med Bosse, han är populär bland hotellets personal, sedan hopp i säng.

Pizza på rummet Triton hotel.  © foto: Bengt Ahlstrand     Pizza från hotellets kök.  © foto: Bengt Ahlstrand     Bengts "köksbord"!  © foto: Bengt Ahlstrand     Flickorna på Triton hotell.  © foto: Bengt Ahlstrand

Pizza på Triton hotell Pireus. Mitt "köksbord". Flickorna i receptionen.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 25 Dec:  I dag gratulerar vi Sören Forssman i Falun som fyller 76 år. Ha nu en bra dag Sören. Tidig volta med en stentuff Bosse! Ett gäng på fyra större lösa hundar kommer emot oss. Bosse kaxar upp sig och dom vänder om. Bosse ska givetvis efter och jag får streta emot ordentligt. Jag är först ut att äta frukost på hotellet. Vi går i omgångar till frukostbuffen då vi inte vill chansa att Bosse går löst på några inredningsdetaljer! En långpromenad med Bosse och samtidigt lista ut var flygbussen startar. Vi kunde även köpa biljett till bussen. Vi fick pensionärsrabatt, bra va!!! En kopp kaffe efter promenaden satt fint, det är ganska svalt utomhus med blåst. Julia och Stavro ringde och önskade oss God Jul. Jobbade med att hämta hem bilder från servern till nya datorn. Det tog någon timma. Vi beställde upp mat, det är lugnare att äta på hotellrummet. Bosses har vant sig vid hotellboende och åker nu hiss upp och ner med en viss förtjusning. Särskilt om någon av flickorna i receptionen öppnar dörren, när han ångar hem. Äntligen var det dags för "Stjärnorna på slottet". Sedan en sista volta med Bosse innan sängen kallade på sällskap.

Tur att det finns reklam på kåken!!!  © foto: Bengt Ahlstrand     Baksidan av huset med nerfallna plåtar!!!  © foto: Bengt Ahlstrand     Stora färgglada katamaraner.  © foto: Bengt Ahlstrand      En skapligt stor kryssare.  © foto: Bengt Ahlstrand

Ett skrapa reklam och en baksida med raserade plåtar. Några båtbilder.

 © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 26 Dec:  Tidig morgonvolta i ett kyligt och blåsigt Pireus. Efter frukost, i omgångar tar vi en längre promenad med Bosse. Fönstershopping, hojtar hustrun. Sju doggar kommer galopperande emot oss vid en park. Bosse stöddar upp sig i vanlig ordning. Jag vet inte vem dom var mest rädda för mig eller Bosse. Jag pekade med hela handen emot dem, några svansviftningar från de två främre hundarna lugnade ner flocken. Det anslöt några till innan ställningskriget var över. Vi vandrade vidare och hamnade sedan i hamnen, var annars! Vi njöt, ja jag i varje fall, av att en passagerar båt anlöpte hamnen. Folket ombord var nästan på kajen innan rampen nått kajen. Båten ska avgå om en kvart så vi ställde oss i lä för att kolla. Ett skådespel blev det. Flera taxibilar kom men hög fart. Folk sprang som skållade troll för att hinna. Sista killen skuttade upp på rampen som var på väg upp. Säg sen inte att ett hamnområde bjuder på spänning! Birgitta förbereder våra resväskor inför morgondagen. Vi beställer upp mat till rummet för att det blir lugnare för både oss och Bosse. Betalade hotellrum och mat. Bra att slippa det i morgon. Till sängs tidigt och vaknade klockan halv ett av ett j-a väsen. Någon familj med högljudda barn anländer till rummet bredvid oss. Sedan var det svårt att somna om.

Ett skådespel vid färja. © foto: Bengt Ahlstrand

Färjan som bidrog med förmiddagens skådespel.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 27 Dec:  Upp i ottan och en promenad med Bosse innan en rask frukost och sedan i väg till flygbussen. Där satt ett ungt par från Kreta som också var på väg till flyget. Det var inte svårt att upptäcka rätt buss, display med blinkande flygplanssymboler. Jag har buren med Bosse i knät den timma bussen behövde för att anlända till flygplatsen. Incheckningen var snart fixad. Först till disken sedan till en specialdisk för Bosse. Vi pratade med mannen som tog emot specialbagage om när vi senast fick lämna in Bosse. Han gav oss en tid till 11 och avgången för vårt flyg var 11.40. Jag fick följa med ner till bagagehallen där en del säkerhets rutiner genomfördes. Inget olämpligt i Bosses bur!! För första gången blev vi, tillsammans  med två andra personer uppropade i högtalarna, att genast komma till gaten. När vi gick ombord på planet bad jag en kille att kolla om Bosse var ombord. Han är ombord, "Jag lastade buren", fick jag till svar, "trevlig jycke". Flyresan till Arlanda flöt bra. Nicke mötte upp med en skylt, "Ahlstrand". Med ett uppehåll vid en grill, korv med mos, anlände vi Falun. Åsa var i lägenheten och mötte upp med kaffe och julgodis. Nicke for sedan hem till Hökviken och Åsa till sig. Tacka till er båda. Lite plock och sedan trötta i säng. Till våra Svenska dagbok 2011.

Dagbok, Samos Juli - September 2011.

  Bosse von Leros blogg.  

       Ahlstrands webbsida.  Åter dagboks menyn.

Gästbok 


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida. Pension Karin Ireon. Restaurang Sinadisi Hora.

Bo i Ireon vid havet. Hyra bil eller motorcykel. Stellas Restaurant Balos.

© Copyright 2011 - 2021