Ahlstrands Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2003

Dagbok från Samos våren 2003.

Torsdag den 23 jan. Avresa från Arlanda till Samos via Wien, Ahten. Lämnade Falun 3.00. Snöglopp och dis. Planet till Wien 2.10 försenat på grund av ett tekniskt fel. Framme i Wien fick vänta till 16.30 på flyg till München för att sedan kl. 19.00 flyga vidare till Ahten. Anlände till Ahten 23.30 lokal tid, kunde direkt få boka om biljetten till Samos. Ringer Inga-May och hustru Birgitta. Sedan följde en lång seg natt på Ahtens flygplats. Mycket promenerande blev det. Försökte sova lite, men varje gång jag slumrade till väcktes jag av flygplatsens högtalare, om att bevaka sitt bagage och att parkerade bilar utanför flygterminalen blir bortfraktade efter 20 minuter. 

Fredag 24 jan. Checkade in tidigt och en snabb flygning till Samos. Nikos mötte mej och körde mej upp till huset i Pagondas. Nikos åkte sedan och hämtade posten. Väl uppe i Pagondas blev det en kopp kaffe och ett par timmars vila. Var ganska trött efter 31 timmar på resande fot. I-M, Beethoven (Systerns hund) och jag tog en promenad. Fick sedan äntligen tag i en Amstel. Lite TV och småprat innan jag kröp i säng. Läste på skepparn VIII. Sov tidigt.

Lördag 25 jan. Vaknade kl. 6.00 pigg och läste lite. Idag är det bra väder uppehåll och senare på dagen soligt plus 15gr. Nikos sågar ner en del grenar på olivträden och jag har en käpp och slår loss oliverna som hamnar på stora presenningar som ligger på marken. Sedan kör vi med ett elverk och en stång med decimeter långa pinnar på de övriga grenarna i träden för att skörda resten. Till sist lade vi oliverna i en sikt med hönsnät för att få bort blad och grenar, sedan i säckar, ska bearbetas vidare för att få bort mer blad. Vi arbetade mellan 8.00-15.30. Mat efter dagens vedermödor. I-M, Beethoven och jag gick samma runda som I-M och Birgitta gjorde i somras. Trött i kroppen är jag. Kaffe och lite Ouzo. En idyllisk dag med hönsen promenerande bland olivträden medan vi arbetade. En god tupp till middag välkokt med god potatis som Nikos mamma tillagat. Ett glas juice på kvällen. Träden dignar av saftiga apelsiner. det blir mycket vitaminer i år. Vid 21.00 tiden en ouzo och i säng. Pluggade lite. Sov ovaggad. Några bilder från skörden.

Beethoven bland oliverna. © foto: Bengt Ahlstrand     Nico skördar oliver. © foto: Bengt Ahlstrand     Inga-May och jag rensar oliver. © foto: Bengt Ahlstrand

Skördearbete i olivlunden. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 26 jan. Vaknade pigg och förvånansvärt bra i armar, lår och rygg. Solen går upp över bergskammen. Ser ut som det kan bli en regnfri dag. Skall komma regn enligt Nikos. Disigt i dalen ner mot Hora och flygplatsen. Kyrkklockorna slår sina 3+7,  olika för vardag, lördagar och söndagar. Om någon dött i byn så kommer det några klämt efter de ordinarie.. Det var uppehåll hela dagen. Ganska varmt ett tag. Har fått en kompis, har jag förstått, även idag är det en höna som alltid är där jag är. Hon ser väl att det är en tupp i mej!!! (Hoppsan, red) Kl. 15.15 är vi klara med dagens arbete. Lagom trött är jag. Har idag plockar 15-20 kg citroner från avsågade grenar. Mängder av apelsiner och citroner. Träden dignar av frukt. Middag kycklingsoppa och ett glas retsina som smakade underbart efter dagens övning. I-M, Beethoven och jag gick till kyrkan fram och åter tog ca 1 timme. Skönt för stela leder. Sedan dusch och lite ouzo. Läst på kursen och slappar, sov tidigt.

En efterhängsen flicka. © foto: Bengt Ahlstrand

Efterhängsen hönflicka. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 27 jan. Började jobba kl. 8.00. Soligt på förmiddagen. Blåste bort blad och skräp med en fläkt. 14 säckar klara vid 13.00 tiden. Försökte sedan elda grenar, men de var för sura och röken drog mot grannen. Mat och ett glas retsina vid 15.00 tiden sedan vila till kl. 16.00 då det blev promenad med Beethoven. Nikos jobbat med posten idag. Var till supermarket och köpte vin och ouzo. I-M ställt in en 4liters bunke med apelsiner, Bi skulle bli salig. 1 liter ouzo 60 kr. 1,5 liter vitt vin 54,70 ville de ha i affären och det fick dom. Ryktet går snabbt i bergsbyn att jag är här igen. Det är lite svalare idag, blåser från nord, men det ger torrare luft.

Olivsäckar i väntan på att fraktas till fabriken. © foto: Bengt Ahlstrand

Olivsäckar till fabriken. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 28 jan. Vaknade tidigt. Nikos skulle jobba med posten. Till frukost vankades gröt med lingon. Dagens arbete bestod av att köra gödsel från en getbonde, som håller till några hundra meter ovanför kyrkan. Körde 10 skottkärror och var lagom mör i armar och ben. Gödslet var till för apelsin och citronträden. Njöt av solen och utsikten. Ett gäng sädesärlor och talgoxar vårfilar på sina locksånger för att imponera på brudarna. Härligt att få uppleva det två gånger i år. Sedan en runda med Beethoven. isande vind på kvällen. Snö i luften!! I morgon har vi bokat  tid i olivfabriken. Svalt på kvällen 7gr lite svårt att få upp värmen på rummet.

Bengt lastar getgödsel. © foto: Inga-May Östlund

Jag lastar getgödsel. © foto: Inga-May Östlund

Onsdag 29 jan. Vaknade kl. 6.00, gick upp för att lasta pickupen med olivsäckar. Till fabriken och lastade av. Det var en intressant procedur. Transportband upp till en fläkt som avlägsnade lite blad, vidare till ett vattenbad som med luftgenomströmning tvättade oliverna. Vidare ned i ett fack som tömdes vid c:a 7 kg. (Räknades på en PC på kontoret). Sedan via en skruv upp i översta tanken (finns 3 st.) där oliverna värmdes och maldes med kärnor och allt. Sedan neråt i mitten tanken, blandades med hett vatten och skruvades ner i den tredje tanken. Därifrån i rör till 2st centrifuger, där kärnskräp och vatten frånskildes. En del skräp användes till en kamin som värmde upp vatten som i sin tur användes till produktionen. Resten såldes till en privat fabrik som utvinner via kemisk process ytterligare olivolja 1 liter per 100kg. Fabriken där vi var är ett kooperativ som tar 12% olja av dem som kommer med oliver. När jag stod uppe vid fabriken och såg en gammal man gå förbi så kände jag en sån skön känsla, det såg så fridfullt ut, detta är livet i Pagondas. Vi hade 390 kg oliver med oss och fick c:a 68 kg olivolja med oss hem. Sedan arbetade vi i olivlunden vid huset och fick ihop 3,5 säckar. Det kom regn så vi slutade vid 15.00 tiden. Mat och ouzo. Nu fick jag mitt betyg. Sådana som jag kunde man räkna på en hands fingrar. Jag är en "grek". Det värmde från en som inte är särskilt talför.  Nu stormar det ute kl. är 21.00 skall snart sova. Tänker på Bi, hon skulle vara med oss.

Nico kollar oliverna. © foto: Bengt Ahlstrand   Oliverna tvättas. © foto: Bengt Ahlstrand   Oliverna mals. © foto: Bengt Ahlstrand   Oljan centrifugeras . © foto: Bengt Ahlstrand  

 Olivoljan pumpas över i en separator. © foto: Bengt Ahlstrand   Olivoljan separeras från skräp. © foto: Bengt Ahlstrand   Olivoljan fylls i ägarens tunna. © foto: Bengt Ahlstrand   Olivoljans kvalité mäts. © foto: Bengt Ahlstrand

Hela proceduren i olivfabriken. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 30 jan. Hårda vindar, jag kan se vågorna bryta över hamnpiren i Pythagorio. Vinden är sydlig så det är varmt. Nikos jobbar med post ett par timmar. Jag har plockat ner apelsiner från 2 träd, den 30 jan!!. Det blir inga oliver plockade idag för blåsigt tycker chefen. 7st vindkraftverk snurrar för fullt. (9 st. totalt). Det är regn på gång låga moln över bergstopparna. Det ser mörkt ut för olivplockning även i morgon. Nu har det gått en vecka. Tiden går fort och trots att jag mest varit "hemma" vid huset så har mycket hänt. 

Fredag 31 jan. Inatt har det stormat ordentligt, lät som hela taket skulle lyfta. Mörka moln omväxlande med solsken 11 grader så det är "varmt" till trots. I dag är det vilodag. I-M tvättar en maskin åt mej, jag städat och dammsugit mitt rum. (Oj då säger hustrun). Jag bor på övervåningen i Nikos och I-M`s hus. Ett rum med toa och dusch. Huset ligger högst upp i byn Pagondas så jag har en härlig utsikt ner mot Pythagorio, Myli, Hora, Potokaki, Koumadarei och Turkiet. (14grader 11.57). Det blir studier och läsning . Vid 14 tiden hagel, åska, stormbyar och ordentligt med regn. Nikos har köpt ammunition till oss (ouzo). God mat som vanligt. Jag har tur, lita (grismat) kvar som vi får till sallad och tilltugg. Klarnat upp nu på kvällen få se om det blir bättre väder i morgon.

Lördag 1 feb. Regnat i natt några gånger. Solen tittar fram över berget, ser lite sprickor i molnen. Det är vindstilla och det är synd för olivträden torkar upp lite snabbare om det blåser. Hoppas på skörd då de 3,5 säckar vi redan har, inte får stå för länge. Nikos och jag åkte upp i bergen och plockade en växt som liknar våra maskrosor Zogòs heter den. Det blir till en god sallad, som vår spenat. Därefter åkte vi till ett äldre par 75 och 82 år som bor i ett litet hus. Ett ena rum med säng, kök och några stolar vid öppna spisen. På väggarna hade dom vaxdukar! Där blev vi bjudna på starkt kaffe och Ouzo naturligtvis. Vägg i vägg fins ett stall med en gammal åsna. Mannen var före detta fåraherde och dom hade fått 7 barn. Trivsam stund med mycket skratt. En änka i 70 års åldern kom dit, gubben skojade och ville gifta bort änkan med mej, men Nikos talade om att jag redan var gift. Både änkan och jag blev lättade,  (jasså! red). Jag var välkommen tillbaka. Synd att kameran inte var med, men det ska nog bara upplevas. Sedan hem och rensa oliver. Nikos ville inte ta ut elverket så vi slutade. Vi åt Zogòs och broccoli med rökt fisk. I-M  Beethoven och jag gick en vända upp till vägen,  branta backen. Blåser nu igen. Var och handlade Amstel och Ouzo. Såg att en 3 liters bag in box kostade 79 kronor. Pluggat lite på kvällen. Åskade ordentligt vid 23 tiden. 

Zogós. © foto: Bengt Ahlstrand

Zogòs gott som sallad. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 2 feb. Blåsigt i natt hagelbyar på morgonen. Ser inte ut som något bra skördeväder. Nej, det blev en regnig och blåsig dag. Jag ägnade dagen till skeppar studier, jag avverkade två stycken pass, kändes bra. Åskvädret i går kväll påminde om när jag, Bi och Åsa var i Paris. Kraftfullt och dramatiskt, är väl så i dessa sydliga breddgrader. I dag vankades tupp av egen uppfödning. Tidigt i säng. 

Måndag 3 feb. Äntligen sol! Nordliga vindar och kyligt 4 gr.  i natt. Skönt i solen. Jag rensat 3,5 säck med fläkten, sedan handplockade I-M och jag i några timmar. Det ger inte mer än sysselsättning. Oliverna behöver inte rensas via fläkten., och ger då en bättre  kvalitet med mindre skräp och blad. Hade man en egen press så skulle man kunna få en suverän olivolja på så sätt. Bi och jag får väl köra så om vi hittar något att hyra här. Fick en korsordstidning av Bi, dyrt blev den 99.50 i frakt. Nu är det kallt här 3-4 gr och nordan, bara skönt i solen. Gick ner till affären för att köpa kuvert men det fanns inga, så det blev retsina och en ostbit i stället. Kände för det i kylan bara 15 gr. på rummet,  innan jag satte på värmeväxlaren. I-M, Beethoven och jag promenad runt berget. (Vår vanliga tur). "Vårt" hus som vi bodde i, det I-M hyr ut ser så ödligt ut nu utan vinrankor och buskar. Läst lite på skepparen.

Tisdag 4 feb. Vaknade till en klarblå himmel ( gr.). Solen går upp över bergskammen 7.40 16 gr. i rummet på med värmaren. Enligt Nikos blir det sydliga vindar igen och varmare. Den ena rökpelaren efter den andra sticker upp i byn och ner mot Hora och Pythagorio. Folk är igång med olivskörd och bränner kvistar och grenar efter beskärning. Blir ingen plockning i dag chefen jobbar med pensioner. I-M och jag tog en promenad upp mot Spatharei, till kurvan med bänkarna, där vi alltid stannade med motorcykeln och beundrade den fina utsikten, och den lilla ön Samiopoula. Sedan en rask promenad hem. Jag eldade sedan olivgrenar i några timmar. Nikos och jag pratade beskärning av olivträd över några glas ouzo. Efter en god grekisk nationalrätt  Fasolada. På med varmvattnet och jag duschade och njöt. Blåste och regnade på natten. Pratat med Bi i telefon allt verkar lugnt hemma.

Onsdag 5 feb. Blåsigt och molnigt. Gör några praktiska övningsfärder på kursen, i väntan på att det ska torka upp efter regnet. Rensade 1,5 säck oliver från i går. Blött och kladdigt var det. Pluggat på skepparen. Vinden ökade på kvällen troligen orkan i byarna. En del grejor for omkring runt huset. Sov tidigt. Vaknade på natten men somnade om strax om igen.

Torsdag 6 feb. Blåsigt och regnigt idag med. Jag har verkligen otur med vädret. Men det är bättre än snö och kyla. Färjorna får inte lämna hamnen p.g.a. ovädret. På eftermiddagen kom åskan tillbaka mellan hagelskurarna och blåsten. Korsord och studier är vad som gäller idag. Var till minimarket och köpte några flaskor amstel. Vattnet försvann i går kväll, få se när det kommer tillbaka. Sådant är vanligt, även en del strömavbrott. Det är ju Bi och jag vana vid under våra semestrar här i Grekland. 

Fredag 7 feb. Vaknade vid 4 tiden av åska och regn. Gick upp slog av strömbrytaren och återvände till sängvärmen. Det regnade ordentligt, 58 mm. Enligt I-M  mins ingen att det regnat så här mycket under december och januari och fram till dags dato. Vattnet i kranarna kom tillbaka efter några dagars frånvaro. Skönt att få tvätta sig ordentligt. Jag föredrar detta framför kyla och snö. Koltrasten sjunger i regnet och tupparna gal. Pluggade en del, Nikos kom upp med en flaska ouzo. Nikos visade foton från sin ungdom och arme tiden. I-M kom och undrade om vi inte ville ha något att äta. Vi gick ner och åt lite. Tittade på mer foton och kurser som  Nikos gått på i Sverige, elektronik m. m. Toppbetyg. Synd att det var dåliga tider för hans del i Sverige. Var arbetslös 1979. Men jag tror han hellre vill vara här på Samos. Trots att han trivdes bra i Svedala. Trött och nöjd gick jag och lade mej.

Lördag 8 feb. Vaknade till solen, vinden vänt och är nu nordlig, vilket innebär bättre väder men svalare. Jag kan se snö på berget Karvounis 7 gr i skuggan och skönt i solen när man är i lä. Nikos postjobb och I-M ärenden. Jag läser på skepparen. På grund av allt regnande så har jag hunnit göra  nästan alla arbetsblad på kursen, det känns bra. Då är det bara att repetera och gå brand och sjukvårdsutbildningen när jag kommer hem i mars. Nu känner jag mej värd en amstel och så blev det. Blir ingen oliv plockning i dag. Troligen regn i morgon enligt Nikos. Stjärnklart och 2,5 gr vid 21 tiden. Gick  till sängs med ett korsord. 

Lite regnstatistik: 2002 jan 120 mm, feb 52 mm, mars 70 mm, april 60 mm, sep 60 mm, okt 35 mm, nov 125 mm, dec 300 mm. 2003 jan 235 mm, feb 110 mm t.o.m. den 7.

Söndag 9 feb. Gråmulet lätt snöfall. Frukost på rummet. (Blev det amstel då, red?). Blir inget jobb i dag. För kallt om händerna Alltid är det något som sätter pinnar i hjulet, sämsta vädret på 40 år. På förmiddagen åkte Nikos och jag upp i bergen,  till det paret som vi besökte tidigare. Nikos i postärende, deras pensioner skulle betalas ut. Tog med kameran denna gång. Det blev några timmars gemyt hos Stella och Aristides som de heter. Undra på att folk få vänta på posten, i och för sig var det ju söndag och vilodag. Efter några ouzo och livligt samtal ringde Nikos mor på mobilen att pappan blivit dålig. Han är ändock 96 år. På eftermiddagen mer regn och hagel. I dag åt vi grillad fläskkotlett. det blev över glöden i öppna spisen, gott var det. Tur det finns en öppen spis det var två timmars strömavbrott. När strömmen kom tillbaka var det dags att få upp lite värme på rummet för natten. Löst lite korsord innan jag somnade.

Stella, Aristides och Nico. © foto: Bengt Ahlstrand     Stella kvitterar pensionen. © foto: Bengt Ahlstrand     Stella, Aristides och jag. © foto: Nick Vliamos

Jag och Nico hos Stella och Aristides med pension. © foto: Bengt Ahlstrand © foto: Nico Vliamos

Måndag 10 feb. Halvbra väder 6 gr. men uppehåll. Nordlig och kalla vindar, I-M och jag gick runt förbi "vårat" hus, det kändes skönt efter ett par dagars stillasittande. I dag landade ett Herkules plan här. En gång i veckan kommer det med anhöriga till militärerna. Planet gör en tur till alla öar som har militärförläggningar. Tvättade strumpor. (Jaha, det var ju bra. red). Pluggade en stund. På eftermiddagen samlade vi ihop en halv säck oliver. En promenad med Beethoven. Samma vända som på morgonen, med branta backen först. Var och handlade amstel och ouzo. 2 gr. kl. 20.30. Lite läsning och korsord sedan till sängvärmen.

Tisdag 11 feb. Regn igen! Nikos och jag åkte till olivfabriken med de 5 säckar oliver som vi lyckats få ihop. 3 gr. ute 16 gr. inne, lite svårt att få upp någon värme i dag. Ingen bra dag! En helikopter med två piloter, en läkare och skötare störtade utanför Ikaria, de skulle hämta en sjuk kvinna, de skulle till sjukhuset här på Samos. De har inte funnit helikoptern ännu.

Onsdag 12 feb. Regn åter regn 6 gr. Det är ju sämre väder här än i Sverige. I-M satte på varmvattnet så jag kunde duscha och tvätta håret (snaggen. Du är väl långhårig nu, red). Det var skönt. I-M var in till rektorn på skolan här bredvid och frågade om jag fick komma och låna en PC för att komma ut på Internet, det fick jag gärna. Känns bra,  har lite abstinensbesvär nu. Ska bli spännande och se vad hustru Birgitta har skrivit. Gick sedan till Nikos kontor och tittade på lokalen som I-M och Nikos skall ha någon form av turistverksamhet i. Posten skall vara i butiker, lika som i Sverige. Det ärr ett bra läge  vid torget. Det blev en vända ner i byn för att kolla lite hus om det fanns något lämpligt att hyra. Ägaren till Sun Rise hotell vill jag ska hyra en stor industrilokal och inreda. Skulle tro att jag blir rätt billig då. Hustrun känner nog mej bättre än jag själv. I dag får jag Fava med olja till middag, jättegott, som våra gula ärtor. Så blev det korsord och ryggläge. Klarnade upp på kvällen. Få se om det varar till i morgon. Utsikterna är dåliga.

Torsdag 13 feb. Molnigt och disigt, men uppehåll, får se hur länge det varar. En koltrast sitter i mandelträdet och längtar säkert  på bättre väder även han. Idag är det uppåt värre, jag får komma till skolan och har då möjlighet att titta på mina mail och webbsidan och läsa vad Bi har skrivit. Kollade lite nyheter och visade läraren I-M's webbsida om Pagondas plus vår webbsida. De tycker det är underligt med så mycket snö och mörkret som kommer så tidigt, även ljuset vi har på sommaren. Dagens Nyheters satellitbild över Europa visar lågtrycket som ligger över Grekland. Vi hoppas det ska försvinna så det blir tid till skörd. Nu är det bara 3 veckor kvar för mej att kunna hjälpa till. Jag gick en runda själv i dag. Solen bröt igenom några minuter och värmde så sköt på ryggen. Sedan en omelett med potatis i. Den Grekiska potatisen är så god. Vilade en timme och sedan en promenad med Beethoven  den vanliga rundan. Sover säkert gott i natt. 

Fredag 14 feb. Regn det har hittills i februari kommit 200 mm. Idag ser det ut som det spricker upp lite. Försökte elda grenar, men de är sura så det blir ingen fart på elden. Behövs nog lite hjälpbränsle. T.o.m. tändstickorna är fuktiga och brinner dåligt. I-M och jag gick till fåraherden  och frågade om vi fick ta gödsel, det var ok. Vi fyllde 15 säckar och körde dem till en lämplig plats för avhämtning. Nikos får komma med pickuppen och köra hem dem. Nu är det faktiskt så att solen skiner ganska mycket. Det är naturligtvis lite moln också. Räcker det till ett par sjömansbrallor då vet du att det blir fint hela dagen. 5-6 gr. varmt. En eldkråka skulle vara på plats i öppna spisen. Får väl låta tillvärka en sådan  och ta med i höst. Det skulle göra mycket för värmen i huset , kläderna skulle torka lite snabbare. Träffade fåraherdens bror som är 60 år. Han kunde inte minnas att det regnat så här mycket och att vattenflödet varit så högt. I norra Grekland är det massor av snö, i övriga delar många sönderspolade vägar. Stora delar av vägen som byggdes för  skolbussen har rasat. Föräldrarna nekade barnen att åka den vägen tidigare. Jag kan förstå det. Till middag vankades det makaronipudding och en sockerkaksbit till dessert. Vilade en timme gick sedan en promenad med Beethoven, uppför branta backen. När vi kom till brandmännens utsiktstorn på väg hem möttes vi av en isande nordanvind. Snö i luften bara 4 gr. nu. Tog en ouzo för värmens skull. Sover säkert bra efter gödselkörning och ouzo.

     Getter. © foto: Bengt Ahlstrand     Herde med nyfikna getter. © foto: Bengt Ahlstrand

Getter och herde. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 15 feb. I dag är det skapligt väder. Det blir arbete med oliver. Vi fick ihop 2,5 säck Hunden Rocky var med och vaktade oliverna så inte höns eller katter skulle stjäla något. Såg för festligt ut. Snön ligger kvar  på berget Karvounis. Nikos och jag åkte och hämtade säckarna med getgödsel. Sedan blev det lite beskärning av citronträd, det gav en halv säck bara på de grenarna. Efter maten fick jag en amstel och I-M en chokladkaka av chefen. En promenad med Beethoven den vanliga rundan. I-M körde en tvättmaskin så jag får något rent att sätta på mej i morgon.

Rocky vaktar hönsen. © foto: Bengt Ahlstrand 

Rocky vaktar hönsen. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 16 feb. Fint väder i dag också. Full fart på olivfältet. Dagens kommentar: En pensionerad gubbe kom förbi och frågade Nikos om han behövde en dräng. Nej jag har två stycken redan svarade Nikos. Men jag är billigare! Inte än mina de jobbar för en tallrik mat. Sedan skrattade Nikos och berättade för mej vad de sagt till varandra. Det blev Fasolada, morötter, bönor, lök, persilja och tomatsås en nationalrätt, till middag framför brasan, som Nikos mamma lagat till oss. Gott som vanligt. Även idag en promenad med Beethoven och sedvanlig runda. 

Måndag 17 feb. Idag västlig vind och regn, så förutspådde Nikos i går och tyvärr var det riktigt. Blir en dusch och studier på skepparen. I-M och jag plockade ner stängsel och stolpar runt trädgårdslanden. Populärt bland hönsen som fick en massa godis att plocka i sej. Fåglarna sjunger trots regn och dis. Må de ana att våren är i antågande. Ska blåsa upp igen 10 beaufort motsvara 25-28 m/sek storm med andra ord. Färjorna har nu åter avgångsförbud. Ännu kl. 20.30 grekisk tid är det lugnt men ett stilla regn gör det fuktigt. Kryper ner i sängen där är det varmt och skönt.

Tisdag 18 feb. Regnigt och blåsigt. På TV visar de snö i mängd från norra Grekland, är som i Sverige fast blötsnö. Denna vinter här nere går till historien, många säger sej inte ha upplevt maken till oväder. Vi säger hemma att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Problemet här är att det är så svårt att få kläderna torra. Det är så fuktigt och ofta ingen värmekälla. Såg några grytor tre fot med kol i som när det glöder tages in i husen. men tyvärr är det många som dör av kolos förgiftning. Mat och sedan vila en stund, en promenad med Beethoven och I-M runt berget. Regnet har upphört och vinden avtagit. 5 gr. varmt. Köpt mej ett par amstel och en flaska ouzo. Tidigt ner i sängvärmen.

Onsdag 19 feb. Mulet men inget regn. Nikos och jag åkte med en brandman Kostas till Samos stad. Vi var först till domstolen för Nikos skall ha ett intyg på att han är ostraffad för att kunna registrera sitt företag. Vilken procedur, kom kl. 11 fick han till svar, vi kom kl. 9. Jag jobbar då sa Nicos,  kom kl.10 då. Nikos letade då rätt på en skolkamrat i korridoren, som var anställd, då gick det på 10 minuter. Det är väl charmen med Grekland. En databutik nästa. Köpte en mycket bra dator CPU,n 2,4 gigabyte, 256 Mg internminne m.m. för 10.000 sek. inte dyrt för allt detta. ("Nej det får väl kosta vad som helst" ,red). Kostas hämtar den på fredag f.m. Ska bli kul med lite omväxling i det dåliga vädret som tycks hålla i sig. Det kändes bra att få se lite annat och en del kända platser för Bi och mej. Då infinner sig den sköna känslan jag har för Samos. Nikos gick till sitt postkontor och jag promenerade hem, där I-M och jag gjorde lite nytta, vi hämta de en kamin hos en norska som måste lämna ett hus efter att ha hyrt det  i 16 år. Kaminen körde vi på skottkärra ner till Nicos postkontor. Vi samlade sedan ihop lite oliver, det var skapligt väder. Har fått lånat en toppluva av Nikos, så jag känner mej som en grek, har även blivit lite varm då det går mycket värme ut genom huvudknoppen. I dag åt vi kalops med mycket potatis och grönsaker. Solen har tittat fram lite i dag. Lutade mej mot väggen och njöt av värmen en stund. Plockade kvällsbehovet av apelsiner Sedan vila en stund före Beethoven promenaden. Lite blåsigt och kyliga vindar var det på rundan, tidigt i säng.  

Torsdag 20 feb. Solen tittar fram och värmer skönt genom fönstret!! Drack mitt morgonkaffe ute på balkongen, men det är nordliga vindar så lite kyligt är det. Fåglarna kvittrar glatt och dom njuter säkert även av solen. Var upp till skolan och fick låna en PC, så jag kunde titta på mina mail och även chatta en stund med hustrun. Saknar PC`n helt klart, visst även Bi, (det sista är väl en " Bisak". red). Sedan eldade jag olivgrenar ett par timmar. En rödhake kollade vad jag sysslade med. Det är katastrof på flera öar bl.a. Naxos, Paros och Andros. Regnet har förstört vägar, hus och elledningar. Delar av asfalterade vägar har rasat, ett 20 tal byar är isolerade vad gäller biltrafik. Såg på lokal TV  (Pagondas lokal TV har varit ur funktion  i en månad), att en minimarket var halvfull med vatten, varorna flöt omkring. Vattenmassor och grus störtade ner genom gränderna.  Blir nog ingen Beethoven promenad i dag. Är nog stel i benen i morgon ändå, efter gymnastiken på olivfältet med eldningen. Går nog ner till torget för att få en nypa luft innan det år dags att krypa ner i sängvärmen. Är innerligt glad för duntäcket, skönt! Det blev en sväng med Beethoven ändå, skönt för mej och för Beethoven.

Rektorn vid Pagondas skola. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag eldar olivgrenar efter skörden är klar. © foto: Inga-May Östlund

Skolans rektor.          Jag eldar olivgrenar.

© foto: Bengt Ahlstrand   © foto: Inga-May Östlund

Fredag 21 feb. Vaknade av att solen tittade in genom fönstret. Ser ut att kunna bli en fin dag. Synd att Nikos inte är ledig i dag, så att vi kund skörda lite mer oliver. Det ska bli fint även i helgen enligt väderleksrapporten. Städat på rummet och pysslat lite. I-M och jag måste vänta på att Kostas, brandmannen som jobbat natt, skall komma med datorn som han ska hämta på hemvägen. Försäljaren i Samos sa fredag kl. 9, det blev kl. 12. Synd om Kostas som hade jobbat natt och fick vänta  i tre timmar, för att försäljaren inte fixar datorn till utlovad tid. 19 gr. i solen 9 i skuggan det är riktigt behagligt, trots nordvindar. Nikos kom hem tidigt från postjobbet,  så vi kunde skörda oliver i tre timmar. Efter maten monterade vi ihop datorn, det blev några timmars instruktion. Nikos har lätt för sig och lär sig snabbt. Excel är favoritprogrammet, som han ser har en massa möjligheter. Stjärnklar kväll 1,5 gr. varmt, det blir säkert minus i natt. Tandkrämstuben var hård i morse när jag skulle borsta tänderna. 

Lördag 22 feb. Vaknade till klarblå himmel. Fast det är fortfarande nordliga vindar. Vi arbetade på olivfältet och fick ihop ett par säckar. Sedan grillade vi fläskkotletter till middag. Lite öl och ouzo smakade bra efter kylan på olivfältet. Några timmars dator instruktion. 2,5gr. varmt när vi lade oss, blir säkert minus i natt också.

Söndag 23 feb. Soligt och fint med fönsterbord.... men vad det blåser igen. Vid 11 tiden startade vi dagens skörd av oliver. Kallt som i Sverige sa Nikos och huttrade. Vi fick ihop ett par säckar vädret till trots. Om det inte blåst kunde det vara sköna dagar. Såg på vädret att det skulle bli lika i morgon. Skall blåsa rent ett antal säckar för att vi ska kunna skicka de till fabriken så snart som möjligt. Ny olycka, en buss kört av motorvägen vid Thessaloniki ner i vattnet några få överlevande. Bussföraren fick troligen sladd när han i för hög hastighet kört om en bil. Han är bland de omkomna. Sedan undervisning med Nikos i Paint. Han gillade att rita gubbar färglägga den samma. Sov sen skönt.

Måndag 24 feb. Ganska mycket mörka moln på himlen. Blåsten har bedarrat en aning och solen letar sej fram då och då. Men det är för blåsigt och kallt för att fixa oliverna. I-M och jag tittade på ett hus som Bi och jag får hyra om vi vill. Två våningar och ligger inne i byn. Men det kan vara något att starta med. Tyvärr ingen trädgård men det finns att låna eller hyra. Olivfält finns också. När Nikos kom hem fixade han telefonledningen, så vi kunde koppla upp oss på Internet. Jag läste ner lite nyttiga program och vi chattade med Bi och Marie Göransson en stund. Under tiden vi läste ner programmet så var det ett jordskalv. Trodde det var en lastbil som passerade huset. Mitt första jordskalv vad jag kan minnas. Det var ett när vi var på Lefkas,  med Nicke och Kerstin. Nicke och jag var på dykarresa och kände inget i vattnet. Men Bi och Kerstin fick känning av det. Klockan blev lite mycket i dag. Sov sedan ovaggad.  

Tisdag 25 feb. Kallt och blåsigt i dag med. Så det blir ingen rensning av olivsäckar. Men säckarna är bra ändå tycker Nikos. I-M och jag hade en lektion i hotmail och lite MSN Messenger. I-M skickade lite mail och vi lade in adresser. Sedan på med varmvattnet och en ordentlig tvagning, skönt var det. Tog en promenad till supermarket handlade öl och ouzo. Till mat kikärtsbiffar (Revitia Keftedes). Undervisade Nikos några timmar och sedan sent i säng.

Onsdag 26 feb. Äntligen en härligt solig dag. Lite blåsig men I-M och jag tog en promenad. Först genom byn och upp över södra sidan av Pagondas. Var förbi I-M's uthyrningshus, där Bi och jag bodde i höstas. Georgios som skötte trädgården var där och han kände igen mej och morsade glatt. Sedan fortsatte vi en grusväg  till Kyriako. Kyriako ligger vid Ireon och havet. En sån dag, det är varmt i lä och en vidunderlig utsikt över kullarna och havet. Bladen stack fram ur knopparna på  fikonträden, musöron på mandelträden. Vidare till torget, där de stora träden fick sin årliga beskärning, kan det bero på att kommunledaren kommer i kväll? Där såg jag sädesärlan vippa omkring. Vi hälsade på hos Nikos på hans postkontor, han frågade om jag ville ha pensionspengar. Senare fick I-M en lektion i hotmail. Det blev inget kommunalmöte, synd det kunde varit skoj att uppleva. Lite läsa och sova.

Inga-May vid datorn. © foto: Bengt Ahlstrand

Inga-May vid datorn. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 27 feb. Soligt i dag med. Lite kyliga vindar, det är fortfarande nordliga vindar som råder. Efter frukosten så gick I-M och jag  efter en åsnestig och plockade pinjeträdskottar. Dessa är bra att tända i öppna spisen med. Det är en härlig utsikt och anemonerna blommar runt fötterna. Med två välfyllda säckar återvände vi hem. Sedan blev det några timmars lektion med I-M. Hotmail och sökning på Internet var dagens övning. Efter middagen "grismat" Nikos favoritmat, gick I-M, Beethoven och jag vår vanliga runda. I branta backen var det fortfarande is kvar. Det är mycket vatten som ännu rinner efter bergväggarna. Vi såg att vägen var avstängd. Det kan inte vara så trevligt att komma ner i dessa branta backar och plötsligt upptäcka att det är isgata i en tvär kurva. Någon har försökt hugga bort lite is, men inte grusat fast det finns hur mycket grus som helst vid sidan av vägen. Nikos tränar på Hotmail och sökning på Internet några timmar och även I-M passar på att kolla mail boxen en sista gång. Efter lite chatt med hustrun somnade jag gott.

Fre. 28 feb. Vilken dag!!! Vindstilla och en klarblå himmel. Efter en grötfrukost gick vi till ett av Nikos olivfält. Det ligger mellan Pagondas och Ireon. Det var ett av de fält som Bi och jag var med Nikos och I-M och vattnade i höstas. Det var en skön och lagom krävande promenad. Full fart på fåglarna. Talgoxen vårfilade och Bofinken sjöng sin locksång. Blommorna såg ut att trivas i solen. Tror att Taltrasten tjattrade också. Vi träffade många trevliga människor som jobbade på sina fält. Ett äldre par som arbetade på sitt fält. Hon stod böjd över olivsäcken och han skakade bort löv och kvistar. Vilken bild. När vi frågade om vi fick fotografera ställde sig gubben i givakt. Senare kom vi fram till en liten kyrka som vi gick ner till. Där var det en ensam tjej som skördade åt sin mamma. Hon visade mej var det låg en orm, den var inte speciellt livlig av sig. Den långa gula typen runt metern. När vi kom hem var det dags att släppa ut hönsen. De solbadade. Vilken syn. De låg på sidan och sträckte ut vingen. Solbadade i askan från öppna spisen. Sedan en stärkande middag och lite vila. Nikos och jag åkte till fabriken och hämtade den olivolja som det blev av säckarna som vi tidigare fått ihop. 60 liter olja var det. Det är ingen väg i byn som är bredare än en pickup nätt och jämnt tar sig fram. Så det är spännande att åka bil. Dags att mottionera Beethoven. Då gick vi till ett fält som ligger mot Pirgos. Varmt och skönt hela dagen. Körde getgödsel till Nikos mamma. Solade sedan lite mot husväggen, under tiden tränade I-M på Word. Nikos har beskurit grenar på olivträd, som jag kan starta med i morgon bitti. Nu hoppas vi på fint väder över helgen så det blir lite olivolja. Nikos jobbade på datorn och testade Word, spara m.m. Jag duschade och tvättade ett par värkande fötter. Det var skönt. Chattade lite med Bi och sov sen gott. 

Ett äldre par i sin olivlund. © foto: Bengt Ahlstrand     En tjej och IM. © foto: Bengt Ahlstrand     Jag vid ett hårt beskuret olivträd. © foto: Inga-May Östlund     Dimitri äger dessa sköna åsnor. © foto: Bengt Ahlstrand 

Ett äldre par på olivfältet. En tjej och IM. Jag vid ett beskuret olivträd. Två fina åsnor.

© foto: Bengt Ahlstrand  © foto: Inga-May Östlund

Lördag 1 mars. Kalo mina! Ha en bra månad. Det säger man den första dagen i en ny månad som hälsningsfras. I dag var det full fart på olivskörden. Vi fick ihop fyra säckar. Lite sol då och då. Varmt och behagligt väder att arbeta i. Bofinken spelat mest hela dagen. Tupparna var på extra gott humör och gol " Göte" släng dej i väggen!!! Där ligger du i lä. Till middag fick vi tupp. Ingen av de tuppar som vankar omkring olivplockarna eller olivsäckarna. Var en som slaktades tidigare. Nikos kom upp och hämtade mej till maten, trodde jag var helt slutkörd. Vi var lite möra i kroppen. "Det luktar vår" sa Nikos. Snön på bergstopparna i Turkiet har smält undan bra, de här dagar med fint och varmt väder. Även snön på Karvoynis har smält. Efter lite vila gick I-M, Beethoven och jag en promenad. I dag gick vi upp efter en åsnestig mot en liten kyrka där Nikos har ett olivfält. Sedan asfaltvägen hem. Det är ännu lite blött på sina ställen. Det blev datakurs med Nikos och I-M som det brukar innan det blir sovdags. Chattade med Bi innan jag somnade.

Söndag 2 mars. Regnat i natt 4 mm. Det är tråkigt , då alla olivträd är blöta. Få höra vad chefen anser att vi kan jobba med. I väntan på det får vi lyssna på kyrkornas klockspel. I går ett klockspel som skall påminna om att i morgon är det söndag. Idag ytterliga ett klockspel som är för att det är söndag. Om det efter ett klockspel kommer några Ding Dong betyder det att någon i byn avlidit. Det blev arbete med vinrankorna som beskars och bands upp. Det var för mej lärorikt. Sedan  lite apelsin- och citron plockning. Lite allmänt pyssel, det är vårbruk på gång. Många som jobbar med sina trädgårdar. Efter maten lektion med I-M, sedan promenad med Beethoven. Under tiden tränade Nikos mushantering (kortspel). Chattade med BI innan det var dags att sova. Nu går tiden alldeles för fort. (Be längtar inte hem till glädje och rikedom. red)  

Måndag 3 mars. Klarblå himmel, solen gick upp strax efter sex. Ser ut att bli en skön sista dag  för mej här på Samos och Pagondas. Startade dagen med frukost för öppen dörr, det är varmt och skönt. Eldade sedan olivgrenar och  en del från citronträden vi beskar i går. Skrev av  recept på en del rätter som jag ska prova hemma. Fava, fakes m.m. Sedan handlade jag en sista gång några amstel ( Nicke blir glad!!) lite retsina och ouzo. På vägen hem tutade en bil och mannen vinkade, det känns bra att bli igenkänd. Packade sedan ner det mesta, en del på tork då I-M tvättade en del åt mej. Nikos och jag for sedan upp till det gamla paret, för jag ville gärna säga adjö till dem. ( Undrar om inte det var änkan som drog. red) De fick sin pension av Nikos. Vi pratade någon timme, och blev bjudna på ouzo. De önskade mej en trevlig resa. På hemväg var vi förbi den lilla kyrkan som ligger vid ett av olivfälten. Plockade även lite salvia åt Bi. Nikos pekade på några bikupor i en slänt " sådana där ska vi ha när du kommer ner". Det känns vemodigt att lämna Pagondas och Samos. Skönt att den känslan finns nu med, efter 6 veckor, som efter 2 veckor på semestern. Nu blir det lite lektion en sista gång och en sista chatt med Bi blev det inte, telefonerna i Leksand var ur funktion hela kvällen. Flyger från Samos 7.10 i morgon till Aten 15.00 till Wien och 17.15 till Arlanda. 

Tisdag 4 mars. Vaknade vid 5 tiden och drack lite kaffe och åt en smörgås. Vill inte åka hem. Nikos kör mej till flygplatsen. I en skarp kurva ligger en bil, jag ser efter att ingen finns kvar i bilen. Resan går bra. Åsa och Birgitta hämtar mej på Arlanda vid 21 tiden. Lite vin och småprat hemma vid köksbordet sent i säng.

Nu är det bara att tacka Inga-May och Nikos för en trevlig tid. Jag kommer snart igen. Förhoppningsvis med Birgitta. 

Upp

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2003 - 2021