Ahlstrand Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2004                               

Dagbok från Samos våren 2004.

Måndag 9 Feb. Resan startade med hustrun vinkande av mig på Leksand järnvägsstation. Jag reste med morgontåget till Arlanda. Det var flera timmars väntan på Arlanda innan flyget avgick till Athen. Väl framme i Athen fick jag tillbringa natten på flygplatsen. Jag glömde min plånbok på flyget. Fick den tillbaka som tur var efter en del jagande för att hitta rätta människa som kunde hjälpa mig Jag träffade en grabb från Budapest som var utan pengar och mat. Jag bistod med lite matpengar, då jag förstod hur grabben kände sig till mods. Han köpte painriche åt oss båda. Vi pratade sedan om hur olika det är att leva i respektive land. Jag är glad att det löste sig med ekonomin. Hans mor skulle hjälpa honom med pengar dagen därpå. Sedan väntade en lång och tråkig natt. Men allt går ju att uthärda.

Tisdag 10 feb. Nu på morgonen klockan 05.30 flyger jag med Olympic Airways inrikesplan till Samos. Nikos är på flygplatsen för att möta mig. Nikos hälsade mig med orden ”Välkommen hem”, och det värmde verkligen i hjärteroten. Utmed vägen upp till Pagonda såg jag hur marken var fylld med apelsiner. För ett par veckor sedan var det snö, kallt och blåsigt, då föll de flesta apelsinerna ned och blev förstörda, ca 80 % av årets skörd har gått förlorad. Efter några timmars sömn så fikade jag, varefter Nikos och jag for upp till Stella och Aristides (”Gubbarna”). Tyvärr var Aristides sjuk, han var i Aten. Jag saknar honom. Vi bjöds på ouzo och pratade i någon timma. Nikos och jag åkte sedan över till olivlunden vid Kyrkan, för att kontrollera tillväxten på olivplantorna. Nu är det många kala bergssluttningar jag ser, för de flesta avbrända träd som funnits kvar, efter branden år 2000, har blåst omkull under den senaste stormen. Stormen uppnådde 180 km/timma som högst.

Onsdag 11 feb. Vaknade tidigt och läste lite på min grekiska kurs. I dag är det soligt och skönt väder, det är lite blåsigt. Efter frukost gick jag med IM och såg på hennes hus, kollade lite i trädgården på de träd som jag beskar i höstas. Det såg bra ut. Jag ska sedan bränna lite skräp där, någon lugn dag. Sedan en tur ned till begravningsplatsen, där Nikos pappa ligger begravd. På vägen dit träffade jag Georgios och vi utbytte hälsningsfraser. Jag fotograferade lite utsiktsbilder och på gravarna vid kyrkan. IM promenerade hem och jag gick ner till postmästare Nikos. Där var det full fart, en del post skickas ner via rep till hugade kunder på torget. Nikos köpte fisk av en månglare. Till middag vankades Fasoladha och pommes frites. I dag har den sjätte innevånaren i Pagonda avlidit sedan första januari, kyrkklockorna berättar. Kyrkklockorna slår tre moll och tre dur. Det är frun till ägaren av huset, som IM köpte, som avlidit. Här begravs de döda omedelbart. De döda ligger i en grund grav en tid, bra ifall offret är skendöd, innan marmorplattor muras upp runt graven. På kvällen gick jag och Nikos ner i trädgården, för att se över vad som ska åtgärdas. I morgon ska jag bränna ris, om det inte blåser för mycket. Vi plockade bort nätet över vinrankorna, som ska beskäras, i början av mars. Sedan avslutade vi planerings och tankearbete, med ett glas vid brasan. Tidig sänggång för oss alla.

Torsdag 12 feb. I natt åska och regn, 16 mm. Vädret är gråmulet och marken blöt. Jag får avvakta med eldningen någon dag. Efter frukost var det dags för lite grekstudier. Solen tittade fram mellan molnen så det blev eldning i dag. Det blåste friska vindar, men det gick bra att elda. Nikos kom sedan hem och ropade, ”Pyroman”. ”Du är arresterad.” Nikos hjälpte mig därefter med det sista av olivgrenar och annat som ska eldas upp. Till middag fick vi fisk potatisklyftor, vitkålssallat med oliver. Vi satt sedan en stund vid brasan, med ett glas ouzo. På eftermiddagen åkte Nikos och jag upp till ”Kiruna”, pappans ena fält för att hämta hem ved. Bilen lastades vi full med ved. Vi åkte därefter vidare till fältet ovanför Ireo för att se hur olivplantorna där hade artat sig. Dåligt med gödsel tydligen, klarade inte kylan så bra heller. Sitter nu på kammaren och ser ut över nejden, med en kopp kaffe. Blåser hårt nu. Nikos har fått ut pengar för morgondagens postarbete, så han behöver inte ge sig av till Pythagorio. Det blåste upp ordentligt här på eftermiddagen, säkert en orkanby som drog fram över ön. Jag kopplade upp mig mot Internet, för att läsa mina mail. På kvällen gjorde jag en ”Mona Salin.” Bet av en framtand i underkäken, på en Toblerone, det var inte roligt. Får väl leva på soppa!! Bi ringt, jag ringde upp henne, vi pratade en stund. Hon har kallt och snöigt, fy för den lede.

Fredag 13 feb. Snöoväder och minus grader är det i dag. 7 grader varmt är det på rummet. Tur att jag är van vid kylan sedan tidigare. Kylan är ju inga problem, det går ju att klä sig därefter, samt att man uppskattar situationen. På förmiddagen lossade jag bilen med den ved som vi hämtade i går, jag sågade även en del tunnare grenar. Jag fick även en lektion av Nikos hur jag skulle tända i öppna spisen med stora vedklampar. IM och jag delade på en flaska retsina för att kurera förkylning och kanske mest förebygga. Till middag fick jag omelett och en bönröra (gifta bönor) som Nikos och jag fick av Stella när vi var där uppe då Nikos lämnade deras pension. Beethoven fick en promenad upp för branta backen, halt och isigt var det. På nervägen halkade jag i kull, men det gick bra, fyllon och barn klarar sig… både Åsa och fru Birgitta anser att jag är ett barn. Det gick med andra ord bra. Vattnet fungerar inte, har troligen fruset.

Lördag 14 feb. Solen skiner i dag mellan molntapparna. Nikos och jag sågade upp veden som vi hämtade i torsdags. Samt lita annat virke. Nikos fixade till några stubbar till lagom höjd att sitta och vila på under olivarbetet till kommande höst. Det är minusgrader nästan hela dagen, men i solen något varmare så lite snö smält bort under några middags timmar. Största delen av apelsiner och citroner har frusit. Nikos placerade ut den väder station, som Birgitta köpt som present. Vi eldade sedan i öppna spisen och njöt av värmen inomhus. Nikos hämtade en Kalamari (bläckfisk) ur frysen som han grillade. Den, Kalamari, smakade ljuvligt, som tilltugg, tillsammans med lite ouzo. Vi serverades Grismat till middag, passade bra för en med dålig framtand, smakade så bra. Det gör så fruktansvärt ont när tanden kommer i beröring med något. Kontrollerade sedan om jag fått några mail. Sedan upp till ”kylskåpet” som Nikos kallar mitt rum, även ”Bengts sommarstuga”, är ett annat epitet. Det är nu ca 9 grader varmt på rummet, så det är skönt med duntäcke och en tjock filt. Sover gott om natten. Saknar lite varma kläder, då jag snålade med packningen. Några varma skjortor hade inte varit fel att ha med. Svårt att torka svettiga och fuktiga kläder i kylan.

Söndag 15 feb. Några små sporadisk snöflingor letar sig ner mellan olivträden, det är kallt i dag också. Men inte så låga moln och solen bryter igenom lite då och då, just nu över flygplatsen. Efter frukost gick jag bort till IM,s hus och eldade skräp fram emot klockan två. En otrevlig händelse inträffade, jag fick hagel eller stenflisor på mig. Första gången trodde jag det var något som rasade från träden, men det andra skottet small så nära mig att jag förstod att det var riskabelt, jag tjoade och efter en stund så dröp en jägare iväg. När jag kom hem var jag tvungen att stärka mig med en ouzo. Det var otäckt. Samma känsla upplevde jag i Lissabon på ett torg, under ett uppror med pansarvagnar och kulsprutor. Jag var då sjöman och hade hunnit gå i land innan landstigningsförbud utlysts. IM bjöd på pizza i dag, svårtuggat för en med taskig framtand. Men senare på kvällen lyckades jag lirka loss den, och se nu går allt mycket lättare. PO min tandläkare i Falun, sa att jag inte fick bita av ouzon med framtänderna? Det passade bra, att tanden lossnat, då grannen bjöd på ett slags pitabröd, Tiganitis, med ost på jätte gott. Ringde hustrun då hon antydde i ett mail att hon var deppig. Det är inte så trevligt att veta när det är så långt mellan oss. Men det var bättre i dag. Birgitta hade 7 grader varmt och Talgoxen spelade sin vårlåt, den vill jag gärna lyss till.

Måndag 16 feb. Hoppet återkommer, sol och varmt och vattnet fungerar igen. En stund var det vatten, det visade sig att en rörkoppling delat på sig. Rören gick lätt att ordna. Jag, IM och Beethoven gick till ett olivfält ovanför Ireon. Jag stannade där under dagen och brände ris och städade upp. Det var soligt och skönt, fågelsång och härlig utsikt, vilken arbetsplats. Jag eldade på en plats varför jag drog ihop riset till den övre platån. Kommer säkerligen att få träningsvärk i låren. Nikos kom och hämtade mig. Jag böt till torra kläder och drack massor med vatten, en öl och tre apelsiner är nog inte tillräckligt mot vätskebrist och trötthet. Vi åkte upp till Stella och Aristides, han är fortfarande kvar i Atens, men skall återvända när det blir lägligare väder, jag hoppas att det blir innan jag åker hem. Vi fick ouzo och grillad gris, gott som tilltugg. ”Änkan” var också och hälsade på. Hon fick sedan lift med oss ner till Pagonda. Genteman som jag är fick hon sitta inne hos Nikos och jag på flaket. Makaroner och korvgryta fick vi till middag, jättegod. Jag var mycket hungrig efter promenaden bort till fältet, som tog en timma och sedan arbetet där. Jag kände mig trött efter maten och gick upp för att vila lite. Somnade och vaknade vid åtta tiden. Får väl hålla mig vaken en lite stund längre i kväll, än vad som är vanligt. Men jag somnar nog säkert trots att jag sovit en stund på kvällen.

Tisdag 17 feb. I dag är det gråmulet men inte så kallt. Det får bli den stora tvätt dagen! Det var skönt att tvätta sig i varmt vatten. Jag arbetade sedan med IM,s webbsida. Men det går inte så bra. Förstår inte riktigt vad det är som felas. Men det löste sig till sist. Jag tycker att det är lite svårt med övergången till Windows XP från Windows 98. På eftermiddagen gick jag till ”vårat” minimarket och inhandlade lite inspiration, ouzo. Inga-May bjöd i dag på Fasoladha och tiganitis, en sorts fyllda pitabröd som grannen kom med. Det smakade hur bra som helst.

Onsdag 18 feb. I dag vaknade jag tidigt och se solen skiner och det är ganska så varmt. Men det ska komma in sämre väder till helgen. Efter lite arbete på IM,s webbsida samt raderat gamla bilder från hennes webb, gick jag till fältet ovanför Ireon och eldade. Det var varmt och skönt. Birgitta skickade ett Sms. En av mina kvarvarande kunder, behövde hjälp. Jag får ta tag i det senare i kväll. Efter välförrättat värv vandrade jag tillbaka till Pagonda. Jag fick sedan varmvatten till att tvätta mig, såg ut som en sotare i ansiktet. Maten bestod av herrkuvert och potatis, sallad på vitkål, olja och oliver. Det smakade bra. Nikos kom hem, men sa inte så mycket, så jag gick upp till mig. Jag har nu börjat läsa en bok ”Historien om Sverige, Från islossning till kungarike”. IM ville duscha så jag gick ner till Nikos, jag kan åka med Nikos till Pythagorio i morgon för att växla lite euro.

Torsdag 19 feb. Vaknade av mobilens alarm. I dag ska jag följa Nikos till Pythagorio och ta ut lite euro. Nikos uträttar en del ärenden i Pagonda före avresan. Sedan fotograferade jag farbrodern i affären under posten och en dam som satt och virkade i sitt hus. Det är även många som vill ha ärenden uträttade varje dag. I dag är det en äldre man som vill ha en dunk bensin med hem. Framme i Pythagorio så följer Nikos med mig till bankomaten. Inte fungerade den, utan vi fick gå in på banken och där fick jag min euro. Nikos talade om för personalen att jag var en t-ban och var på väg att flytta till Pagonda. Därför skulle dom lita på mig. Jag gick sedan till en supermarket för att köpa batteri till kameran, de laddningsbara var slut. Det var den sämsta affären på ett tag. Batterierna kostar ca 40 sek och varade för ca 40 bilder. När jag återvände till posten i Pythagorio, vinkade Nikos in mig, för att jag skulle fotografera hans arbetskamrater. Där satt dom men varsin kaffekopp med Metaxa, även fotografen skulle ha en kopp. Väl framme i Pagonda fick jag en Metaxa till, uppe på postkontoret. Promenerade hem, släppte ut hönsen och hunden Rocky, eldade i öppna spisen. När sedan Nikos kom hem så gick vi på Zogòs jakt, Nikos och jag, samt tre katter och hunden Rocky. Till middag fick vi kanin med ris och morötter, det smakade bra efter Zogòs jakten. Försökte att komma in på Nordnet, men som valigt ingen chans.

Fredag 20 feb. Vaknade tidigt och läste några sidor ur Herman Lindqvist bok. Ringde till Birger P i Knutsgårdarna för att få en kurs på en av mina Warranter. I dag hjälpte jag IM att elda skräp nedanför uthyrningshuset. Mycket skräp var det, en ganska ny kostym med väst låg i snåren, märkligt. Väl hemma så tvättade jag upp superunderstället, det var behövligt. Släppte ut hönsen och kollade utsikten från altan, med ett glas ouzo i handen. Det mular på nu, blir säkert regn. Väderlekstjänsten har lovat det. Det kommer några stänk. Pyttipanna till middag, gott smakar det. Allt smakar gott, men det är väl miljö och att jag äter en gång per dag, vilket gör att jag är hungrig när middagen serveras. Middagarna serveras mellan 14-16 varje dag. Om jag tittar på väder stationen, som Nikos fick av Birgitta, blir det sol i morgon.

Lördag 21 feb. Väder stationen fick rätt, soligt men lite moln och blåst. Mycket kraftig blåst, som under dagen avtog något. Det är varmt i lä. Nikos fick en lektion i att tillverka mappar och flytta bilder m.m. Sedan rensade vi Zogòs, min kasse gav inte så mycket i utbyte. Men trägen viner. I dag fick jag ett mail att Vattenvårdverket vill åka en tur på älven i maj. Det är glädjande, när vi arbetar för slussar i älven. Kanske det kan ge oss lite skjuts i arbetet. Mina kunder har lite problem nu när jag är borta. I dag åt vi spagetti och tonfisk. Vi kommer inte att pyssla med något särskilt i dag, för blåsigt. Sitter nu med ett glas ouzo och blicka ner mot havet och skymningen som nalkas. En fraktbåt ligger på redden och väntar på att få koma in i hamn. Efterhand så tänds ljusen nere Pythagorio och Hora. Några molntappar glider förbi över bergskammen, det ser ut att kunna bli fint väder i morgon med.

Söndag 22 feb. Vaknade av att stormen ven runt huset (vi har ju inga knutar). Kallt i natt, vattnet har frusit igen. Men vattnet kom rätt fort tillbaka. Jag fick fel om vädret. Gråmulet, men jag anar solen, det kan bli fint fram på dagen. Vinden har mojnat en aning. IM, Beethoven och jag tog en promenad runt Pagonda, för att sedan tända ljus på kyrkogården vid Manolos grav. IM städade sedan Nikos kontor och jag gick hem med Beethoven. Nikos och jag ägnade sedan dagen åt Nikos PC, läste ned Norton antivirus och raderade en del onödiga filer. Till middag fick jag ”grismat” Fasoladha som jag tycker så mycket om. Pratat en del med Birgitta om mina kunder och deras besvär, Åsa pratade med min engelska kund. Hoppas att allt löser sig till jag kommer hem. Nu ligger katten Agapo utanför fönstret och är blixtförälskad i mig, för att få komma in. Jag tror nog det är kylan som bidrar till kärleken. Katterna är som tokiga i mig, men det är ju så med allergiker att dom drar till sig problem. Nu ser jag rök från IM,s hus, hon är där och eldar skräp. Där gick mitt jobb för morgondagen upp i rök. Kvinnor är då idoga! Nikos kom upp ett par gånger och vi läste ned några bra att ha program i min bärbara. Vi män är också ihärdiga på vårt vis!

Måndag 23 feb. Ett uppsprucket molntäcke över Pagonda och vindstilla. Lite disigt men jag anar bergstoppen i Turkiet och lite snö kvar på Karvounis. Läst lite grekiska och Herman Lindqvist. Nikos och jag åkte upp i bergen dels för att plocka Zogòs och dels för att ta hem ved. Jag plockade mest ”retika” är snarlikt Zogòs, växer bara i bergen, varför det ofta kallas bergsgräs. Några Zogòs blev det, men det är för kallt, dom har inte växt till sig ännu. Vi lastade av veden och spolade av bilen som ska gå som postbil i morgon. Nikos är ledig i dag, då fastan inleds. En färja anländer nere i Pythagorio. Den töms på sin last, bilar och folk för att sedan segla vidare till nästa ö. Jag kallades till terapiarbete, Retika rensning. Sedan mat, Retika och rökt fisk. Jag och Nikos jobbade lite med bilder som jag fotat i dag, läst ner några program och kollade mina mail. Fått en förfrågan om böcker som vi har till försäljning på vår webbsida www.ahlstrand.com Gick sedan upp för att sova, har duschat och bytt kläder så nu är jag fräsch igen.

Tisdag 24 feb. Har nog varit molnigt i natt, varmt så att det var svårt att sova. Så kan det vara när man är van vid kylan och att sova med mössa på och extrafilt. Det klarnar upp från öster så vi får se vad det blir för väder i dag. Jag sågade ved och drog upp gamla paprika buskar ur kökslandet. Vaktade höns, hundar och katter. Katten Agapo är helt ”galen”, spinner så fort hon närmar sig. En av dom skygga katterna gör som hon, fast strykningarna är ca ½ halv cm från mitt ben. Det är knepiga djur. Keftédhes revíthia serverades till middag. Det är en höjdare, som kikärtsbiffar ungefär. Med vädret blev det ingen bättring, varmt är det, gråmulet och regnet hänger i luften. Sydliga vindar och det ger fuktigt väder. Jag gick ner till supermarket och köpte lite ”ammunition”. För en liter ouzo betalade jag 70 kr. Köpte lite nötter och några Amstel. Nu var det ägarna själva som var där, dom blir nog lika glada som jag när vi träffas. Nu är byborna så vana, med att se mig i Pagonda, att dom flesta hejar glatt och vinkar. När jag gick hem från supermarket så dånade det ur högtalarna på en av kyrkorna. Först kommer ett plingplong, ungefär som på flygplatser. Sedan läser någon på kommun upp ett medlande. Meddelandet avslutas sedan åter med ett plingplong. Ett meddelande förra veckan talade om att en agronom skulle komma dagen efter till Pagonda för att fastställa vilka som var berättigade till ersättning för förlorad apelsinskörd. Lite datorprat och kollat min mail före sänggång.

Onsdag 25 feb. Det regnade kraftigt i fem minuter i natt, det var som om himmelen portar öppnat sig. Det är samma väderlek i dag, sydliga vindar med gråtunga moln. Regnet hänger i luften. Plötsligt blåser det upp en kraftig vind. Minns jag rätt från kvällsprognosen skulle det bli soligt över Samos i dag. Vi får väl se vad som händer. IM kommer upp för en pratstund, det blir ingen trädfällning i hennes trädgård i dag. Grävmaskinen som bygger nya skolvägen, kör upp till kurvan ovanför oss. Det är nog för att rensa vägen från något ras, efter nattens häftiga störtskur. På förmiddagen gick jag en promenad med Beethoven och IM, till Marias fält. På vägen träffade vi på en man som beskar vinstockar. Han sade att det var bättre att leva här i byn än i Aten där grönsaker kostar pengar. Vi höll gärna med honom om det och tittade runt grönsaksodlingen. På fler ställen har ägarna startat vårbruket, fräst och beskurit olivträd och vinrankor. Bearbetat jorden inför sådden. Det gör mig ont att se alla dessa apelsiner ligga på backen och ruttna bort. På hemvägen stannade vi vid brandmannen Kostas och hans föräldrars hus, dom är så glada och trevliga. Synd att man inte förstår mer av vad som sägs. Vi besöker posten, för att hälsa på Nikos och IM gav honom en bukett av blommor att pryda kontoret med. I gränden upp mot huset s träffar vi en kvinna som tvättar golvmattan ute på gatan, det är en dam som alltid hejar glatt på mig när hon och mannen åker upp till sina bikupor. Vi åt fisk och ris i dag till middag. Nikos rensade välvilligt min fisk från ben. IM har berättat att jag har fiskbensfobi. Jag fick sedan som tröst ett glas retsina för att skölja ner eventuella benrester. Nu är det härligt vårligt ute. Koltrasten sjunger från någon pinjetopp och det är 15 grader. Jag slumrade till någon timma. Efter en kopp kaffe var jag pigg igen. Läste sedan Herman Lindqvist, kan inte slita mig från den boken. Nikos kom upp och hämtade mig, han ville ha hjälp med att hämta hem några program till datorn. Vi testade en ny sökmotor och den verkar vara riktigt bra. www.copernic.com.  Sedan återvänd jag till boken och sängen för att sova.

Torsdag 26 feb. Det ljusnar lite mer på himmelen i dag och över Turkiets bergssidor, kan jag skymta lite av solen. Värmen är här igen. Jag behövde inte ha någon värmare på i går kväll. Det är skönt att slippa ligga och läsa med handskar på. Efter frukosten gick jag till IM s nya hus för att beskära vinrankor. Där fanns massor av vildvuxna rankor och rasade ställningar. Det är ett spännande projekt, att beskära dessa stockar så att dom blir bra och ger många goda druvklasar. Trädgården, byggd i terrasser, börjar se rätt välvårdat ut. Det har varit en varm och skön dag. Lite solsken, var det stundvis, samt ganska måttliga vindar. Njöt av utsikten över bergen, Pagonda, Myli, Hora och havet. Lyssnade på månglaren, som for omkring nere i byn för att sälja, skor och husgeråd. Jag tror jag uppfattade även blommor. När Nikos kom hem beskar han, vinrankorna här hemma. Hunden Rocky vaktade oss mot faror från granntomten. Katten, Agapo, for omkring i vinrankan och gjorde tappra försök att beröva Nikos hans mössa, hon var på ett riktigt bus humör, gamla damen. I dag bjöd IM på makaronilåda och kikärtssallad samt ett glas retsina. Gott var det och mätt och belåten gick jag sedan upp för att läsa lite. Det regnar en aning. Men det är i alla fall högre i tak. Nikos hämtade mig för lite data samvaro, försökte att logga in på Nordnet men det går inte. Skickade ett mail för att få lite tipps hur jag skall lösa problemet.

Fredag 27 feb. Det är regnigt och var gråmulet, när jag vaknar. Jag ser inte längre än till stora kyrkan nere i Pagonda. Förmiddagen ägnade jag mig åt städning och att läsa. Det ser nu ljusare ut på himlen. Det är vår i luften, fågelsången är så härligt att lyss till. En Taltrast jollrade och rödhaken med sin lite försiktiga sång, hördes i olivlunden. Beethoven, IM och jag gick sedan en promenad förbi olivoljefabriken och upp i bergen. IM säger att jag gått denna väg tidigare, men jag tvivlar, även om jag är mer än lovligt kalkad. Det är många vackra platser att bese, även om elden har härjat på liknande sätt här, som på övriga delar av Samos. Vi kom fram till en fin odling, där dom även bröt nya terrasser. Marken var välansad, jag kan tänka mig, att så kommer våran egen odling se ut i framtiden. När jag gick hem fotade jag en lite kille i färgglada kläder. Manolos heter grabben. Berättade morfar eller farfar, som mötte honom på hemväg från plugget. Väl hemma släppte jag ut ett gäng glada höns, samtidigt som IM gick förbi supermarket för att handla potatis. Pommes frites och fläskkotletter var dagens rätt, med retsina och bergsgräs som sallat. Gott men det var mättsamt. Vinden ökar nu, vitt skum på vågorna nere vid Potokaki stranden. Nikos berättar att ”gubbarna” nu ska flytta ner till Pagonda. Frun i morgon och han kommer från Aten efter valet. Det är val här i Grekland  till kommande helg. Nikos ropade ner mig för lite datasamvaro. IM gick till sitt hus. Jag gick och köpte nötter och Amstel till Nikos och mig. Jag fick en påse, med olika småkakor, av ägarinnan två av varje slag. Till kaffet, sade hon. Kanske tror hon att Birgitta är med, då vi alltid fick något när vi handlade i höstas. Nikos och jag hade en trevlig kväll med dator och programtester. Grodornas parningsläte har jag hört nu två kvällar i rad. Gick sedan upp till mig och skickade SMS till hustru Birgitta. Svaret från hustrun; ”Snön vräker ned”.  Då kan jag bara konstatera ett, jag har det bra. Nu hör jag grodorna igen. Vinden ökar, båtarna ligger kvar i hamnen i Samos stad, berättade Nikos. 9 beaufort.

Lördag 28 feb. Det har mojnat och är nu nästan vindstilla. Kyrkklockorna är så flitiga denna morgon. Det är högtid med fastan och den förestående Påsken. Efter hand så lättar diset och min utsikt blir bättre. Anar solen igen bland molnen. Efter lunch var Nikos och utförde en del postala ärenden. IM gick till sitt hus, jag och Rocky vaktade huset. När postmästaren återvände efter någon timma så började vi beskära vinrankorna på altanerna, som då även ska ge skugga heta dagar. Sedan fick Nikos bud av dottern till ”gubbarna” om att installera TV och antenn i deras hus här i Pagonda. Jag fick förtroende att beskära vinstockarna i trädgården. Hunden Rocky var med mig och vaktade så att inga fiender skulle anfalla oss. Det är så skönt väder i dag, 17 grader och lite sol. Taltrasten sjunger oavbrutet. Duvorna kuttrar, det är vår nu. Jag fick godkänt och får jobba kvar. Därnäst vankades middag. Jag serveras min favorit mat, Fava med mycket olivolja. Jag blir helt salig av denna traktering. Jag tror så här; tycker man om ärtsoppa så är denna maträtt en höjdare. Efter några timmars vila sortera jag lite bilder, det blir gärna många. Bilderna läste Nikos ned i sin dator. Skickade ett mejl till Birgitta.

Söndag 29 feb. Nikos har redan i går kväll vänt almanackan till mars 2004, skottårsdag? Vad gör man inte för att slippa undan friande damer!  Soldis samt svaga vindar är det i dag. Kyrkklockorna spelar långa melodier i dag, söndag i faste och påsktid. Lite olika klockspel ljuder från kapellen. Nu ljuder även Plingplong några gånger. Det är en äldre man som har avlidet. När IM går ner till begravnings platsen på förmiddagen, så är dödgrävaren redan igång och gräver en grav. För oss ännu icke insomnade är det nu dags för arbete i trädgården. Några citronträd skall beskäras. En del vinrankorna måste få nya stöttor och bindas om. En gammal telefonstolpe ska grävas upp för att telefonledningen är nu dragen på ett annat håll. Höns, katter och hunden Rocky deltar livligt i verksamheten. När jag hackar runt telestolpen får jag vara aktsam, då min höna från i fjol kommer och söker efter mat, dom andra hönsen kommer sättande efter ett tag och deltar i jakt efter föda. Det är en varm och skön dag, 18 grader i skuggan. I dag går en procession genom Pagonda. Det är präster som bär Ikoner runt i byn. Ikoner, berättar Nikos, är i stället för statyer. Jag gör mig ett ärende till supermarket och anskaffar öl och retsina till dagens middag. Middagen bestod av hemgjord pizza. Den är god och påminner inte så mycket av den pizzan vi köper hemma. Jag har receptet och sade redan förra vintern att jag skulle bjuda Birgitta på den. Får bli nu när jag kommer hem. Det är ju bättre sent än aldrig. Vi, Nikos och jag, har tagit många bilder i dag. IM gick till sitt hus efter maten, Nikos och jag vilade siesta. Beethoven lyckades smita från IM precis när begravningsföljet passerade. IM tyckte det var genant, men kanske inte mannen som begravdes! Vem vet! Jag gick upp till lilla kyrkan och hämtade vatten, grodorna är på hugget och låter höra sina lockrop. Utbytte några sms. med Birgitta. Mitt grekiska refillkort är tomt så jag kunde inte svara på sista. Sedan sängdags med en ny bok Torsten Ehrenmark ”Här är New York”. Himlen är stjärnklar.

Måndag 1 mars. Det är i dag en alldeles strålande vacker morgon. Solsken, varmt och fåglarna sjunger för full hals. En sådan här dag kan jag tänka mig att Sädesärlan skulle våga sig upp hit till byn. Hon finns nere i Ireo och vid kusten. Jag såg henne när jag var med Nikos till Pythagorio för att ta ut pengar. IM tror, att i dag skall hon få hantverkare till sitt hus. Det vore nog skönt för henne, då det närmar sig uthyrningssäsong. Jag själv eldade ris i trädgården, och snyggade till lite allmänt. Gick sedan ned till IM och beskar färdigt vinrankorna där. Mycket är torrt så jag får se till hösten vad som går att göra åt rankorna. Väl hemma släppte jag ut hönsen som for som skållade troll, för att leta godis bland olivträden. Det kom ingen rörmokare, till IM,s hus, men han ringde och talade om att han fått förhinder. Nu är det tuppmöte. Arafatt gal och tuppar lite runt om svarar, men med olika välljud. En del låter nog lite förkylda. Soldiset han nu lättat och jag ser över till Turkiet. Molnigheten ökar, kanske är det sämre väder på ingång. Men jag njuter av de stunder av sol som erbjuds. Stackas Birgitta som går där hemma och pulsar i snön. Till middag i dag fick jag ”gifta bönor” Fasoladha. Men maten var kall, ingen höjdare precis. Nikos kom hem med ett refillkort åt mig. Men det går inte att ladda ned kortet. Birgitta sände ett sms igen, men jag kan inte svara. Varför ringer hon inte! Jag har nu fått mobilen laddad med 15 euro. Nikos och jag tittade på lite bilder som jag tagit. Jag läste senare över en del av bilderna i hans dator.

Tisdag 2 mars. En gråmulen men vidstilla morgon. En lämplig dag för mig att elda ris och annat skräp. Katterna följer spänt min morgonrutin, från fönsterplats, ute på altanen. Beethoven ylar övergivet. Han saknar IM direkt när han vaknar. Koltrasten bekymrar sig inte om väder, den sjunger ändå i mandelträdets topp. När jag tittar på apelsin- och citronträdet närmast altan, ser det ut som höst med torra löv, träden har fruset denna vinter. På samma sätt har blommorna på Mousmoula trädet. Mousmoula, ger en frukt om smakar något mellan äpple och päron. Det är nu tredje året i rad som Mousmoula blomman har frusit. Jag gick bort till IM,s hus för att bränna ris. Det kom några regnstänk, lagom för att sabotera en pyroman i arbete. Men fick så småningom fart på brasan. Jag gick hem och hämtade en motorsåg, för att fälla ett sönderbränt pinjeträd. Det var lite vanskligt då det stupar brant ner och svårt att komma till. Men det gick bra. Lite bra ved för kommande vinter. Regnat ökade och det var skönt att duscha, när jag var klar med trädfällning. När jag gick ner, för att stänga av värmen, tittade hunden Rocky frågande på mig, han tyckte nog att jag såg ut som en äldre upplaga av Fantomen i mitt superunderställ. IM bjöd på sina egna Tiganitis med lite mer olja i, men så gott det smakade. Till middag fick jag kall Fasoladha. Vi svenskar är väl inte så vana vid att äta maten kall. På kvällen gick jag ner till supermarket och handlade Amstel till mig och Nikos. Som vanligt skickar ägarinnan med något extra. Det har nu klarnat upp på himlen och månen skiner. Agapo sitter utanför mitt fönster och jamar, vill väl komma in och fria. Jag tror hon ska få kattungar, då hon söker någon plats att gömma sig på. IM kom upp med Tiganitis.

Onsdag 3 mars. Med planet från Athen denna morgon anländer Maria, Nikos mamma. Nu till den kommande helgen är det en högtidlighet i kyrkan för Manolos, som då har varit död i 40 dagar. Det är gråmulet i dag och det ska komma in regn, dom närmaste dagarna, allt enligt teven. Efter frukost gick jag bort till IM s hus och brände det sista skräpet. Det smittar av sig med städning. Grannen, Dimitris, brände en massa gamla möbler och allehanda skräp. Jag blev precis klar med eldningen innan regnet kom. IM bjöd på fika och en macka och jag fick torka lite kläder framför brasan. Problemet är att som vanligt är det svårt att få kläder torra. Men framför brasan går det bra. När det är så här fuktigt och regnigt tänker jag på LLF som i kväll träffas för bastu, bubbelpool och mat. Men nästa onsdag ska jag njuta av bastubad. Hörde av Birgitta att snön nästan smält bort, skönt att veta. Mars kan vara en fin vårmånad. Anar man ett spår av hemlängtan? Nej, men saknar hustrun och bastugänget. Till middag serverades en slags potatisgratäng. Det smakade gott i en småruggig Bengt. Nikos kom upp och hämtade mig för att få hjälp med en scanner ha köpt i dag. En som kopplas till USB-port, porten är otroligt snabb om man jämför med min. Skall testa om jag kan koppla om min till en USB-port. Vi installerade den och testade lite. Jag fick ett roligt spel på grekiska av Nikos. ”Så att du har lättare att lära dig språket.” Nikos vill att jag kommer ner i december igen.

Torsdag 4 mars. Grådisigt är det, men med högre moln i dag. Ner på redden till Pythagorio ligger en kusttanker och ett lastfartyg och väntar. Det kan knappast vara i skydd för oväder. Det ska blåsa 3-4 beaufort. Nikos åker tidigt till Pythagorio, det mycket jobb i början av månaden. Vid skolan beskär ett par gubbar träden, samma trädslag som på torget. Så våren är verkligen här nu. Om än vädret, fortfarande är lite kyligt. Jag gick till fältet ovanför Ireon för att rensa färdigt och elda upp resten av gammalt ris. På vägen till fältet, vid gravplatsen hejade en gammal dam på mig och frågade om jag skulle gå en Volta. Det var skapligt väder för att elda ris. Även dit hördes högtalarna i kyrkan, och jag kunde uppfatta att något skulle hända på lördag. Efter några timmar med rensning, promenerade jag tillbaka till Pagonda. Vid skolan hejade barnen med sitt ”Halo” och vinkade. Släppte ut höns och hunden Rocky, när jag kom hem. Middagen i dag bestod av fisk och klyftpotatis, fisken var så god. Jag hittade inte ett enda ben! Det småregnar ute, och himlen är inte alldeles mörk. IM går till sitt hus efter middagen. Jag ska gå ned till supermarket och handla lite öl. Amstel så klart! Det blev ingen Amstel handlad, fick ont i magen så det var ryggläge, i sängen som gällde. Drack ett glas Samarin. Birgitta ringde och berättade lite om vad som händer där hemma. Jag somnade sedan tidigt.

Fredag 5 mars. Vaknade i natt av att det blåste kraftigt. Jag är lite bättre i dag, blev nog kall i går då jag gick hem från olivfältet. Det är i dag växlande väder. Blåsigt och kyliga nordvindar men varmt i solen på läsidan. Det finns inget plats på flyget tidigare än onsdag nästa vecka. Jag får förbereda mig på 36 timmars väntan på flygplatsen i Athen och sedan flyga i 4 timmar och sedan 8 timmar på Arlanda. Men det går säkert bra, det finns värre saker i livet. Jag gick till IM s hus för att fotografera sovrummet. På vägen hem gick jag via posten, det var full rusch så jag kan förstå att Nikos kan vara trött på kvällen. Gick sedan till supermarket och köpte vin, öl och en flaska ouzo. ”In i dimman.” Agapo ska nog snart föda, hon är så orolig. Säga vad man vill om kattsläktet, men dom är charmiga och alldeles bedårande, åtminstone här i grekland. IM ville att jag skall maila några djurbilder till barnbarnet. Eftermiddagen var det fint väder, lite blåsigt men skönt i lä, solen värmer gott. Det blåser nordliga vindar så det är kallt. Nikos och jag satt framför brasan, sen gick vi till hans kompis. Deras hund skällde ilsket., Nikos sa att jag skulle vara försiktig. Jag såg att hunden var rädd och inte aggressiv, jag stoppade in handen i hundens mun och se inget bett. Den var i grunden hur snäll som helst. En chans får man ta. Tyvärr fick Nikos bud om att en kompis väntade. Det visade sig vara en lyckträff för mig. Jag kan lösa tillbaka flygbilljetten och kan åka båt, vilket är för mig som kapten är mycket roligare. Jag och Nikos fick en trevlig kväll.

Lördag 6 mars: Nikos ringde och väckte mig för att vi ska åka ner till flygplatsen, där jag lämnade igen flygbilljetten. ”Nu får du stanna här” var Nikos replik. Sedan åkte vi en sväng till stranden i Potokaki och Nikos berättade hur det såg ut för 20 år sedan. Jag är förkyld och känner mig hängig. Det är soligt men kalla vindar 2 grader nere vid torget kl.06.00. Det har varit en vilodag med ryggläge för min del. Var nere och åt lite köttgryta, men ingen riktig aptit. Blir så mätt med en gång. Nikos kompis från i går ska försöka köpa biljett till båten från Samosstad till Aten. Båten avgår ca 17.00. I går kväll fanns det platser kvar. Nikos syster från Aten kom upp och hälsade på mig. En trevlig och öppen tjej, det lilla vi pratades vid. Birgitta skickade ett sms och gratulerade på min födelsedag. Det kändes bra och värmde skönt i kylan. Det har varit en väldig flygtrafik i dag. I morgon är det val här i Grekland. Alla röstar i sin födelseort, så det är en stor trafikhelg. Partierna bokar alla platser, därför kan jag inte flyga hem på måndag som jag haft för avsikt att göra. Jag gick ner till Nikos och åt upp resten av maten och kollade mail Hans P, Kerstin och Nicke har skickat gratulationer. Det landar flygplan även nu på kvällen 23.23.

Söndag 7 mars. Solen går upp över bergskammen från en nästan klarblå himmel, vinden har mojnat. Kan bli en fin dag. Beethoven känner sig övergiven och har gnällt i natt. Har väl fått vittring på systern som är matte till honom. Rocky  ska till att löpa enligt IM. Det är full cirkus här idag, pappans 40 dagars firande. Jag har fått tag i biljett till båten, från Vathy till Pireus. Jag fick Souvlákia till middag. Nikos körde mig till Samosstad. Han berättade mycket om platser, utmed resan. Ja fick olivolja och oliver. Samt några bröd som man delar ut på ceremonin för pappan. Jag gick ombord på Olympic Express kl.16 avgång 17.00. Det var från början gott om plats. Vi angjorde först Karlovasi på norra sidan av Samos, sedan ytterligare öar Fourni, Ikaria, Mikonos och Siros. Det var hög volym på både tv och folket. Men vid 24 tiden lugnade det ner sig, jag läste och slumrade en del under natten. Alla låg på durken mellan stolar och övriga platser som jag att rulla ut en sovsäck.

Måndag 8 mars. Anlände Pireus kl. 06.30. Pireus hamn har blivit så stort under dessa 10 år sedan jag var där senast. Bussen ut till flygplatsen passerade Olympia byn och spårvägen som byggs. Det var hur mycket folk som helst, som jobbade där. Hur ska dom hinna bli klara med detta enorma bygge, innan Olympiaden invigs. Anlände till flygplatsen 08.45. Ska nu sitta här till 20.45 men det går säkert bra. Klockan är nu 15.24 och mitt plan avgår 20.45. Det börjar bli en aning långtradigt nu, ont i ryggen och öm i sittmusklerna. Äntligen tid för att checka in. Jag handlade några flaskor vin och en flaska Martini till Birgitta. På planet fick jag en trevlig greksvensk, Lionidi som granne, vi pratade om Sverige och Grekland och Samos i synnerhet på hemresan. Vi landade på Arlanda strax före 24.00. Jag hoppas att Lionidi besöker Dalarna framöver. Hittade min lugna vrå, där jag kunde ladda upp batterierna till Lapptoppen och lägga en patiens i väntan på morgontåget.

Tisdag 9 mars. Sov några timmar så att jag var lite pigg när jag kom till Leksand där Birgitta mötte mig. Jag sov sedan någon timma. På kvällen bjöd Birgitta på en härlig kalvfilé, med sås på kantareller. Det var en försenad födelsedags middag.

Upp

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2004 - 2021