Ahlstrand Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2006

Dagbok från Samos våren 2006.

Lördag 21 jan: Vi packade bilen och for till Borlänge där Åsa mötte oss. Hon tar hand om bilen. Tåget mot Stockholm och Arlanda avgick 17.50. Resan gick bra och vi checkade in via en terminal och fick våra biljetter och taggar till bagaget. Sedan checkade vi in på Rest and Fly, det var perfekt och bra pris. Vi avslutade kvällen med en middag och vin.

Söndag 22 jan: Vaknade och åt en frukost på 7-eleven. Bagaget fick vi lämna vid en special disk, snabbt eftersom vi fixat taggar kvällen före. Planet avgick till Köpenhamn kl. 07.10. Vi bytte sedan plan i Köpenhamn för flyg till Aten. Där fick vi inte Birgittas ryggsäck, höll även på att missa planet till Samos. Nikos mötte oss och Amstel låg redo. Försökte att nå någon på SAS men inget svar, ingen e-mail adress hittade vi på nätet heller. Lade oss tidigt efter att ha bäddat och plockat lite.

Måndag 23 jan: Vaknade 8 och var utsövd. Kaffe och ”gås” till frukost. Sedan rensade vi ihop nedfallna apelsiner och mandariner under träden. Tog en promenad upp till vårt hus. Det var skapligt städat och Birgitta beslutade att ingen städhjälp behövde städslas. När vi sedan skulle promenera ner i byn så mötte vi Georgios och han gav oss en kasse med mandariner och apelsiner, han och hans ”älskarinna” såg så glada ut. Jag ringde på morgonen till SAS i Aten och Birgittas ryggsäck sänds med Olympic till Samos i dag kl. 13.30 på vägen ner till Nikos träffade vi på en man som bott i London i 23 år men var född i Aten, han Peet, var språksam och vill att vi kommer och äter middag hos han någon dag. Nikos lagade mat och när han tände brasan i öppna spisen så sa Nikos, ”Nu blir Bengt glad han tycker om att titta in i elden”. Senare gick Birgitta och jag ner till torget för att handla det viktigast, öl, fistika och ouzo. Lite kvällssnack och kollade e-mail. Nikos visade bilder som han fotat. Sen i säng och sov tidigt. Jag vaknade redan 02.00 men somnade om.

Tisdag 24 jan: Nikos väckte oss vid sjutiden för kaffe. Därefter åkte vi in till Pythagorio där vi var på banken. Under färden såg vi tre Sädesärlor. På banken kunde dom inte se vad vi har som limit, varför vi gick till en automat och plockade ut 10 tusen. Efteråt gick vi till Olympics kontor för att lösa ut Birgittas biljett. Men om vi visade upp Birgittas hemresa med SAS slapp vi skatt 200 kr. Vi löser ut den i morgon. Nikos var färdig på posten och vi åkte till en stormarknad, Marinopolis, för att handlade kuddar, sopkvast, kastruller, stekpanna, gasolvärmare, plastbaljor, hink, skålar, tvätt och skurmedel, Schampo. Tvättsvampar, toa och hushållspapper, toalettsits, kaffe, 3 burkar tonfisk, 2 flaskor ouzo, batterier, m.m. 1210 kronor, det är sant. Nikos släppte av oss på torget i Pagonda och vi handlade lite mat och gick hem för att äta och elda. Nikos kom hem vid 15 tiden. Han har ordnat jobb åt mig på olivfältet hos en gammal man som har två åsnor, vi rider till fälten. Det ska bli spännande och roligt. Funderar endast på hur min hand ska klara av jobbet. Det är lugnt säger Nikos. Birgitta och jag packar lite saker till huset i min ryggsäck som vi tar med i morgon.

Onsdag 25 jan: Vaknade tidigt för att åka in till Pythagorio med Nikos. Vi gick en promenad runt hamnen medan vi väntade på Nikos. Vi gick in på en kafeteria och åt en smördegsgiffel med skinka och ost samt en kopp kaffe, smakade gott i kylan. Det är som tidigare vintrar, snö runt om i norra Grekland ända ner till Aten. Men vi har klarat oss här på Samos från frost och snö. Kyligt och blåsigt, men det är som en aprildag hemma. Vi köpte en hemresa till Birgitta, från Samos till Aten. Nikos körde oss upp till Mitilini där vi handlade en bänkspis med tre plattor, ugn och grill och ett värmeelement med fläkt samt en bordslampa för 1400 kr. En kyl och frys kostar 1500 och tvättmaskin 3400. Men det blir en säng och köksbord först. Nikos körde oss sen till huset och Birgitta städade i flera timmar, men det blev snyggt. Väl hemma hos Nikos lagade vi dagens första och enda mål mat, omelett med tonfisk och sallad. Efter någon ouzo blev det tidig sänggång.

Torsdag 26 jan: Sov lite längre idag, skulle inte åka med Nikos. Efter frukost gick vi till vårat hus för att fortsätta städa. Birgitta körde hårt i dag och jag putsade fönster. Jag var sedan och handlade och lagade mat för första gången i vårt hus. Klockan 16.00 avslutade vi dagen och gick hem till Nikos och ”kylskåpet”, så kallar Nikos ”mitt” rum på övervåningen. Det var även ett kort strömavbrott i dag, Nikos tjoade och frågade om jag inte betalt elräkningen. Nu är det bara sovrummet och golven kvar för Birgitta att städa. Jag har värk i högern efter dagens arbete, och Birgitta har värk i sina axlar. I natt har det varit –0,5 grad. Det var lite is på en vattenhink.

Fredag 27 jan: Det är åter dags att åka med Nikos in till Pythagorio för diverse inköp. Vi handlade på Marinopolis, mat och diverse köksprylar, glas, slevar, skärbräda, toaletthink, ugnsfast form, ouzo, öl m.m. Ungefär 850 kronor gick det hela löst på. Nikos körde oss hem med alla påsarna. Birgitta städade klart toan och sovrummet samt alla golv. Jag bytte toalettring och städade lite i trädgården. Jag lagade mat, en linsgryta med morötter och lök. Smakade bra i kylan. Det är kallt i huset 4,5 grader. Vid tvåtiden gick vi hem till Nikos. Då såg vi Bofinken och en Stenknäck. Nu saknar jag bara en säng och bord med några stolar, samt ved att elda med. (Bengt kan flytta in i ett rent hus, det är bra med hemhjälp!!! Red.) Vi slutar inte att fascineras av den härliga utsikten från huset.

Lördag 28 Jan: I dag sov vi tills solen gick upp. Det är vilodag, sa Nikos. Det köpte vi. Gick till huset och tvättade lite kläder för första gången, nu känns det lite vemodigt att åka hem, det luktar så gott i huset. Bengt får väl hålla ställningarna så jag inte behöver börja på ny kula när det blir dags att åka hit igen för min del. På eftermiddagen gick vi och plockade kottar så Bengt har något att tända med i öppnaspisen. När vi kom hem så träffade vi fåraherden med getter och killingar som var såå söta, bruna med svarta strumpor. Birgitta packar för morgondagens hemresa. Vi gick tidigt till sängs med ett korsord, lite småprat om huset och framtiden.

Söndag 29 jan: Kylan skall släppa nu enligt Nikos. Det var -2,5 i natt. Lite förrädiskt i de smala gränderna, med vatten som bildar is. Vi körde ner Birgitta till flygplatsen, allt gick bra och planet gick i tid. Det var en märklig känsla, som att åka hem, men jag är kvar och ordnar med huset, oliver, vinrankor och annat jobb. Väl uppe i Pagods var vi och handlade en säck majs till hönsen. Jag köpte en 5 liters bag in box med retsina för 80 kronor. Det blev många timmar framför brasan med ouzo och öl. Jag tog en promenad bort till huset med lite av Birgittas saker som hon lämnade. Det var kallare i huset än ute. Birgitta ringde, hon är nu i Köpenhamn. Allt går bra för frun. Provade att skicka resedagboken från Nikos pc men det fungerade inte, både FTP och FrontPage var raderade. Nikos försöker att ordna telefon till vårt hus i morgon.

Måndag 30 jan: Birgitta ringer på morgonen, hon har problem med att koppla upp mot Internet. Vi löser problemet och mitt svenska refillkort är nästan tömt. Jag dricker en kopp kaffe och sedan går jag till huset för lite arbete. Jag har klarat av rengöring av foder och rutorna på ett av sovrummens fönster, när vattnet sinar. Lagar mat och går sedan ut i trädgården och plockar en säck skräp. Hemvägen blev förbi brandtornet en skön promenad i solen. Det är varmt ute men bara 4,5 grad i huset. Nikos bjöd på mat, råris, olja och oliver.

Tisdag 31 jan: Jag åkte med Nikos in för att handla på Marinopolis. Det blev två dörrmattor, plastskål och diverse bönor, proppar m.m. Städade färdigt i sovrummet och putsade det sista fönstren, då jag fått fart på vattnet. Eldade i öppna spisen och det fungerade bra, men det är svårt att få upp värmen. Nikos beställt säng åt oss. Leverans av sängen kommer troligen i morgon. Städat lite i trädgården och vid köksingången. Nikos bjöd på mat och jag bjöd på öl. Det är parodi. Birgitta sänder ett SMS om att modemet har kommit. Det tog mig 4 månader att övertyga Bredbandsbolaget att vi kan få ADSL i vår by, 300 meter från en kopplingsstation med nydragen optokabel. Mitt refillkort är slut, men förhoppningsvis kan Birgitta fylla på det i morgon. Jag måste åka i till Samos stad för att köpa ett Grekiskt refillkort. Tidigt i säng ganska trött och handen värker.

Onsdag 1 feb: Vaknade till en strålande soluppgång. Talgoxen sjunger sin härliga vårsång. Efter vattenhämtning och en kopp kaffe var det dags att gå till huset. Tog med en del saker från rummet där jag nu bor. I dag hade jag värmerekord i huset 6.9 grader. Måste skaffa ved. I dag anlände en av sängarna. Det var en fin säng och av god kvalitet. Beställde ytterligare en för leverans i mars. Hittade i dag huvudkranen och vattenmätaren, så nu är det mesta i ordning. Städat i trädgården. Det kom lite regn på kvällen. Nikos har mycket nu, kom hem vid 17 tiden. Då var brasan tänd. Kollade e-mail hos Nikos. Birgitta har fyllt på mitt refillkort så vi kunde få kontakt. Sedan gick jag och lade mig i sängvärmen.

Torsdag 2 feb: Det är lite mulet i dag. Skall köpa tändstickor och se om jag kan elda lite skräp eller värma upp huset. I dag blev det en mellandag Jag rensade en säck skräp och var sedan upp i backen och hämtade en säck med kottar och grenar för att elda, värmerekord i dag med över åtta grader, det är varmt ute också. Det tar tydligen tid att få bort kylan ur huset. Lagade mat och tog med en portion till Nikos. Såg lite på tv och drack en öl. Nästa vecka får jag nog vårt kylskåp levererat. Sedan kalibrerade jag mitt batteri till min bärbara pc, det tog nog fyra timmar. Löste lite korsord och somnade sedan.

Fredag 3 feb: Vaknade till en härlig soluppgång och en klarblå himmel. Värmen kommer åter i själ och kropp. ”Första vårdagen” säger Nikos. Jag går nu i väntans tider. Kyl, grekiskt taxeringsnummer, rörmokare m.m. Var och hämtade en säck ved i skogen, tänker på min kompis Lars J hemma på Jonheden, vad enkelt det är när man har tillgång till rätta maskiner. Det är mycket som krävs här nere för att allt ska fungera. Nästa vecka skall jag ta bussen in till Samos stad för att skaffa ett taxeringsnummer (är som våra personnummer) och köpa ett Internet abonnemang. Manolos, en kille som ordnade båt biljett åt mig för två års sedan när det var val här och alla flyg var fullbokade, skall hjälpa mig på skattekontoret. Nikos syster kom i dag från Aten och i morgon kommer hennes man. Rörmokaren kommer när han skördat färdigt oliver, fick jag veta i kväll. Men det är ok för mig. Nikos och jag satt framför brasan en stund innan han begav sig ut i mörkret för att dela ut pensioner. Jag har jobb hos Dimitris, pappa till Nikos kompis som dog förra året, att hjälpa till med olivskörden. Han är 75 år så jag kan nog hänga med trots min fortfarande dåliga höger hand. Saknar hustru Birgitta, det är ju en så ljuvlig tid nu. Fåglarna sjunger och det blir bara varmare. Snart är det tid att krypa ner i sängvärmen. På tal om det så packade jag upp ett duntäcke som vi hade med ner, planerar för flytten till huset.

Lördag 4 feb: Det är en härlig soluppgång i dag med. Jag kokar mig en kopp kaffe och njuter av ännu en ny dag. Jag hämtar vatten åt Nikos och mig själv. I dag blir det en macka i huset och sedan ner till Dimitri för att hjälpa till med olivskörd. Det var en trevlig dag, grannarna på fältet bredvid var så nyfikna på vem jag var. Senare kom dottern och bjöd oss på bröd med honung och en god krydda som jag för närvarande inte kan komma på vilken. Vid 15 tiden var det slut för dagen, turligt nog för min hand behöver vila, glömde naturligtvis skyddet för dylika ansträngningar. Jag lagade sedan mat och satt på en stol och åt, för första gången i huset. Stolen har jag lånat av Nikos. Somnade vid 19 tiden bra trött efter dagens arbete.

Söndag 5 feb: Det är regn i dag. Inget arbete på fältet och tur är väl det då min hand säkert behöver vila. Jag städade ur rummet hos Nikos och packade ihop det sista och stuvade in det i bilen. Nikos kollade huset vårt och sade att det är det bästa läget och det finaste, när våren anländer med all blomning och fågelsång. Fågelsången njuter jag av varevig dag, koltrast, bofink, talgoxe och diverse sångare, härligt. Nu skall vi åka upp till ”Gubbarna” i bergen med pension. Det blev verkligen ett hjärtligt möte och dom frågade hur det var med Birgitta. Jag måste lära mig Grekiska, säger Stella, så att jag kan komma upp ofta och hälsa på. Ouzo och bröd med ost bjöds oss. Under besöket fick jag Sms från Birgitta så jag kunde leverera ”Gubbarna” en hälsning. Nu är jag hemma i huset, kallt men skönt, sitter och njuta av utsikten den är nu sagolik i diset. Lagade mat plockade lite. Gick i säng vid 20 tiden. Jag vaknade klockan 03.00 av ett häftigt åskväder. Kokade en kopp kaffe och placerade mig framför fönstret, i husets ännu enda stol, och njöt av skådespelet på himlen.

Måndag 6 feb: En månad kvar till folkpension, som jag har längtat. Det blir ingen olivskörd i dag, regnat och är blött. Jag gick en promenad förbi olivfabriken fram och åter. Väl hemma ringer Nikos att rörmokaren är på gång. Bra nu är toaletten, handfatet och en ruta i köksdörren fixade. Kostnad ca 340 kronor. Dagen har mest bestått av fågelskådning och vädergissning och lite städning. Birgitta ringde och berättade att det snöar som bara den. Det är synd om Birgitta. Toan läcker fortfarande, jag får be Nikos att killen kommer tillbaka och rättar till toaletten.

Tisdag 7 feb: Det är en kall morgon med regndis. Det var endast 2,9 graden strax efter sju. Blåsigt. Det blir ingen olivskörd i dag fortfarande för blött i träd och mark. Det smakar gott med en varm kopp kaffe i kylan. Nikos kallade ”mitt” rum i han hus för kylskåpet, och nu bor jag i vårt hus, som närmare liknar en frysbox. Måste försöka få hem ved så jag får värma upp mur stock och väggar i rummet. Vinden är nu nordlig därav åskan i går och kylan i dag. Den vred sedan mot ost och det blev lite soligare en stund. Gick ner till Postmästare Nikos. Jag hade post från Birgitta, om min pension. Posten i Pagondas bjöd på kuvert och frimärke, för returen av pensionsförfrågan. Nikos beställer ett kylskåp åt mig, vad man nu skall ha det till i kylan? Men det kommer varmare väder. Jag fryser och tänker på bastubaden i Häradsbygden. Avslutar kvällen med att lyssna på Benny Andersson Orkester, så otroligt bra.

Onsdag 8 feb: Vaknade i ett snöigt Pagondas, tja något blött vitt då! Det har snöat lite på morgonen men termometern visar 1,9 grader så det försvinner nog ganska snabbt. Det har varit en tråkig dag, händelselös kall och blåsig. Nikos ringde och talade om att kylskåpet var på väg och jag får vänta vid huset. Men ingen kom med något kylskåp. Lyssnade lite på musik. Sov sedan.

Torsdag 9 feb: I dag är det vackert ute igen, soligt fast kall på morgonen 0,6 grader. Solen skiner. I dag kommer jag att elda skräp. Dimitri med fru är på fältet, men jag kan inte gå dit då jag väntar på kylskåpet. Nikos kom upp på eftermiddagen, han hade ritat en karta med vägen till Samos skattemyndighet och OTE. Jag åker in till Samos i morgon och ordnar med ett Grekiskt personnummer. Birgitta skickade e-mail om att ADSL var installerat med hjälp av Lars Rydén, det tackar jag för. Känns lite harmligt att som jag ha väntat i åtta år på ADSL och bråkat med Bredbandsbolaget sedan i oktober förra året inte få uppleva det. Men hustru Birgitta var strålande glad, ”Så fort det går”, var hennes kommentar. I dag anlände kylskåpet. Vad ja nu ska ha det till i kylan!!! Det kostade 150 Euro. Har i dag eldat flera timmar i öppna spisen, för att få upp lite värme i vardagsrummet.

Fredag 10 feb: Vaknade tidigt och drack en kopp kaffe och åt två kokta ägg. I dag skall jag åka buss kl. 08,00 till Samos stad för att skaffa mig ett Grekiskt person nummer. Jag log snällt mot damen på skattemyndigheten, hon hjälpte mig att fylla i formuläret. Nu är jag registrerad som permanentboende i Pagondas. De var tillmötesgående på skattemyndigheten. Sedan bar det av till Telebyrån för att ordna ett Internet abonnemang. När jag skulle köpa ett Grekiskt refillkort visade sig att min telefon inte godkände det, tur att jag bad affären att sätta in kortet, så att jag slapp att upptäcka felet vid hemkomsten. Det blev att köpa en billig Motorola med TIM kort. Jag inhandlade även en sekatör och en såg. Bussen avgick 14,00 så det blev till att vandra runt i hamnen och gata upp och gata ner. Var inne på en Taverna och njöt av en Amstel. Hemresan gick bra, alla kände varandra och ljudnivån var hög och hjärtlig. På kvällen regnade det så det blir ingen olivskörd i morgon.

Lördag 11 feb: Småregnar och nio grader i luften. Fåglarna kvittrar. Jag ser lite blå himmel mellan molnen. Vädret är bra i dag. Nikos kom och hämtade mig för färd till ”Gubbarna”. Stella gav mig valnötter och Nikos gav mig en kasse med apelsiner. Jag skördade några egna apelsiner också, men vad dom är små, behöver nog gödsel till nästa år. Mandarinträdet har små kartar. Nikos och jag hämtade ved så nu kan jag elda. Ringde Birgitta och pratade en stund, 6 kronor i minuten. Hoppas att få telefon så jag kan installera Internet cd-skivan. Behöver då hjälp av Nikos då all text troligen är på Grekiska.

Söndag 12 feb: En himmel med mycket blått och 5,5 grader. Det ser lovande ut. Ägnade några timmar till att rensa lite ogräs och beskar något träd. Satt sedan framför brasan och njöt av att ha ved, så jag kan värma upp huset.

Måndag 13 feb: I dag är det kallt igen, 0,0 grader vid 7 tiden. Åter nordvindar som medför kyligt väder. Än är det för tidigt att beskära vinrankorna. Gick ner till torget, där såg jag en frusen sädesärla, men hon flyger säkert ner till Ireo och havet igen. Jag åker med Nikos in till Pythagorio. Jag ska införskaffa ett bord och fyra stolar och lite annat. Det blev så bra, har verkligen längtat efter ett större bord och några stolar. Jag sågade upp veden som vi kört hem och staplade den. Nu är det dags för olivskörd, Dimitri och Maria var i full gång när jag anlände. Fick mat och en kasse apelsiner. Eldade en skön brasa och njöt några timmar framför eldstaden. Det är varmt och gott efter en små kylig dag.

Tisdag 14 feb: Det har åter varit en kall natt, 0 grader. Men nu värmer solen gott. I dag på förmiddagen har jag rakat och tvättat mig i varmvatten. Rakningen är besvärlig då raklöddret också, liksom tandkrämen, är svår att få ur förpackningen. Sopade golven, tänk att det blir så mycket skräp? Såsom fönstren ser ut i solen, jag som putsade så noga. Efter att druckit en kopp kaffe gick jag ner till Dimitri för att hjälpa till med skörden av oliver. Fick en kasse med gröna oliver för insaltning. Dessa oliver rensade jag framför brasan på kvällen. Det är så kallt ute, endast 1,3 grader vid 21 tiden. Kattugglan hoar i månskenet.

Onsdag 15 feb: I natt har det varit kallt. Väderstationen visade –2,2 som kallast. Vid sjutiden är det –1,2 med svag vind och i övrigt en klarblå himmel. Gick ner till Dimitri som vanligt och jobbade med oliver. Mysigt att sitt bland olivsäckarna och äta en bit mat och försöka att kommunicera med den grekiska som jag kan. Det är kallt och svårt att värma upp huset. Får tillbringa kvällen i sovrummet. Somnar där för ganska tidigt. Det är nu 0,5 grader ute och klockan är 21. Birgitta ringer och berättar att jag kan få pension från kommunen utbetald som ett engångsbelopp, om jag vill. Det kommer väl till pass för vårt nya hus här i Grekland.

Torsdag16 feb: Det har varit ännu en kall natt, -2,6 som kallast. Men solen kommer och värmen stiger snabbt. Klockan 7,30 är det bara –0,7. Det är en varm och skön dag i solen, jobbar vidare med Dimitris fällt. Nu har vi fått in snitsen på arbetet. Nikos ringde och frågade om televerket hört av sig, men inte då. Tvättat lite arbetskläder, då det är vilodag från fältet i morgon. Sören Forsman skickade ett Sms och undrade hur det var med mig. Det var trevligt att få ett livstecken från dom. Somnade tidigt. Jag är trött och ont i foten och handen.

Fredag 17 feb: Vaknade av att det regnade och det är 4,5 grader ute. Litet vårtecken är att plantan träden vid torget börjat beskäras. Tvättar strumpor och bytt vatten på oliverna, som sedan ska saltas in. Min tvätt från i går fick då en extra sköljning nu i natt av regnet. Får ta in tvätten och hänga den framför brasan när jag återvänder från Pythagorio, dit jag åker med Nikos för att handla kött och lägga i frysen. Får se om det bli keftédhes i dag. Jag är ledig från olivfälten och det kan vara bra med en vilodag. Dimitri skall åka till olivfabriken med de drygt tjugotal säckar som är skördade. Jag frös in kotletter, köttfärs och en köttbit. Sparade en kotlett till dagens middag med friterad potatisstripps. Eldade hela dagen och fick en del tvätt torr. Eldade också för varmvatten och det fungerade alldeles utmärkt. Diskade och gick sedan till sängs med ett korsord, är så trött.

Lördag 18 feb: Vaknade halvåtta, har verkligen sovit gott. Det är varmt ute 11,5 grader men regnet hänger i luften. Det blir inget skördearbete i dag. Till min stora glädje fanns det varmt vatten kvar sedan gårdagens eldning. Så jag kunde tvättade håret direkt under kran. Jag har hört Rödhaken ”ticka” några dagar och i dag fick jag äntligen syn på den. Gick på en långpromenad upp i bergen, skönt att det är så varmt igen. Lagade sedan mat. Kylskåpet var inte riktigt inställd, gurkan, löken m.m. var frusna. Jag hittade på en ventilation till frysfacket som var öppen. Birgitta ringde och det bara snöar i Leksand. Löst lite korsor och läst lite. Somnade skönt utan värmeelement.

Söndag 19 feb: I dag är det molnigt men varmt. Det är 10,1 grad klockan 7.45 och 9,9 som lägst i natt. Det regnar och då blir det inget arbete på olivfältet. Dimitri var på fältet och eldade grenar på förmiddagen. Vid middagstid beslutade jag mig för en promenad, den gick via Myli det blev drygt en mil. Jag såg en häger. Vildsvinen har utökat sitt revir, nja det är väl husse som utökat hägnet. Många rödhakar hörd jag i buskarna. Var ganska trött när jag kom hem. Väderguden var på min sida i dag. Himlen öppnade sig och regnet öste ned 10 minuter efter det jag var hemma. Eldade för att torka våta kläder och även värma upp mig själv, var så svettig och frös när jag bytt om. Lagade mat och klämde en bira eller två. Eldade även för varmvatten. Det kan vara skönt i morgon att tvätta sig i varmt vatten. Klockan är nu 20.45 och det är 10,1 grader varmt ute.

Måndag 20 feb: Undrar om jag får telefon denna vecka? Det går inte så fort, om man säger så. Men det är ju lugnet jag söker. Leonidas vår sopåkare är ett gott exempel på lugn. Sopbilen har säkert inte varit över 20 km i timmen och inte jäktar han, men han får uträttat det som ska göras. Underbart. I dag är det molnigt och det har regnat i natt så allt är blött i naturen vilket gör olivskörd omöjlig. Skurade badrumsgolvet och fint blev det. Det är kakel överallt och fuktigt så här års (det visar sig att det är mögel som vi måste åtgärda). Vi måste fundera på någon form av värmekälla inför nästa vinter. Det är 9 grader och molnigt klockan 7. Men solen skiner snart från en klarblå himmel. Ingen olivskörd blir det, men dock eldning av grenar. Dimitri och åsnan kör fram rist och jag eldar. Åsnan och Dimitri kommer inte alltid överens, tur att jag inte förstår all ord som utvecklas dom emellan. Men till slut blir vi klara med eldningen och Maria kommer med mat, det blev Fava och det hade jag tänkte laga i dag och nu fick jag min favoriträtt ändå med mycket olja. Jag kommer att får en dunk med olja av dom. Jag fick ännu en påse apelsiner, Birgitta borde vara här, hon som älskar nypressad apelsinsaft. Dimitri sa att det var bara att gå hit och plocka när jag behövde. Jag har säkert 10-15 kilo apelsiner nu. I dag har det varit 16,4 grader som varmast och 8,4 nu klockan 20. Det är en stjärnklar himmel. Torkat kläder framför brasan och skall nu gå till sängs med ett korsord.

Tisdag 21 feb: I dag vaknar jag till en strålande sol och en klarblå himmel. Nu undrar jag om värmen kommer att hålla i sig så att jag kan beskära vinrankorna. Jag får titta lite på fälten när gubbarna börjar. Dimitri kom förbi det blir skörd på gammalt vis, i en lund öster om Pagondas. Två åsnor är med och bär det som behövs. Denna metod är att köra under träden med en maskin med vals och taggar som plockar upp oliverna i en korg. Denna korg tömmer man i en sikt för att få bort löv och grenar. Vi höll på till klockan 14.30 då det blev ridtur med åsnor. Den åsnan som jag red är inte så lite rädd för mig, men tack vara att den andra var desto kärare i mig så gick det bra till slut. Den lilla åsnan tryckte huvudet mot min mage och där stod han och ville bli kliad. Det var verkligen trevlig kille. Jag får nog skaffa en åsna? Det har varit så varmt och skönt i dag. Jag jobbade i bara tröja. Nikos ringde och han berättar att han inte får något svar hos televerket. Jag tvivlar snart på att jag får telefon och Internet koppling.

Onsdag 22 feb: Blå himmel och 10,8 grader är det klockan 7.38. Klockan 8 drar Dimitri, åsnorna och jag till fältet. En skön dag är det, i en vacker lund. I dag har talgoxarna haft vårkänslor, de filade hela förmiddagen. Vi har nu snart skördat färdigt på det fältet. Dimitri räknar med att vi behöver två-tre timmar i morgon. Det gick bättre med ritten hem i dag, åsnan har väl vant sig vid att ha mig på ryggen. I dag var det begravning, med sedvanlig procession genom gatorna och förbi vårt hus. Det var en gammal dam 93 år som somnat in för gott. Väl framme vid begravningsplatsen delade man ut muggar med nötter. Prästerna gick först från begravningsplatsen, men de har väl gjort sitt i kyrkan. Birgitta och jag utbytte Sms och mitt simkort strejkar. Får be Birgitta beställa ett nytt åt mig. Eldade för varmvatten och en brasa innan jag gick till sängs.

Torsdag 23 feb: Vaknade tidigt skall jaga rätt på Nikos och höra om jag fått post från hustrun. Inget brev kom i dag. Konstigt en vecka är lång tid för ett brev. Nikos berättade att han akut åkt in på sjukhuset i Samos i fredags, han trodde det var hjärtat, men det var magen. Sedan gick jag med Dimitri till fältet för att slutföra skörden av det fältet. Det blev 25 säckar på dessa tre dagar. Vi bar ner säckarna från olika nivåer med hjälp av åsnorna. En kille från fabriken kom med en liten lastbil och hämtade säckarna. Styrkan har återvänt i armarna då jag hivade säckar upp på flaket som förr. Dimitri var imponerad att det gick så fort att lasta. Nu har den andra åsnan insett att jag är ofarlig och tillåter mig att klappa och röra mig i hans närhet, vid lunchen kom han fram och åt bröd och äpple med mig. Efter dagens arbete gick vi ner till olivfabriken och kollade resultatet av skörden. Vet inte vad Dimitri tycker. Maria bjöd på kaffe och chokladbit. Jag fick en dunk olja med mig hem. Sedan beskar jag några vinstockar hemma. I dag eldade jag för varmvatten igen, duschade och tvättade kläder. Stora städdagen blev det. Somnade tidigt.

Fredag 24 feb: Vaknade klockan sex. Det är 13.1 grad varmt ute och åska i luften, då blir det nog ingen telefon installerad i dag heller. I dag skall jag åka med Nikos till Pythagorio för att handla. Jag skulle köpa korv hos slaktaren, men jag fick komma tillbaka om en halvtimme då var korven klar. Färskt så det förslår. Beskar lite vinrankor som är ganska vildvuxna. Det är ingen som bott här de senaste två åren och den som bodde tidigare var nog föga intresserad av skötsel över huvud taget. Eldade tidigt i dag, skall avnjuta en av korvarna. Grillade i öppna spisen och gjorde stripps. Det smakade så gott för en som älskar korvar av alla de slag. Det blev många timmar framför brasan i dag. Löste lite korsord, innan jag somnade.

Lördag 25 feb: Vaknade tidigt till en blåsig och mulen förmiddag. Får ha en städ dag i dag. Arbetade i trädgården med att beskära färdigt vinrankorna och rensade ur rosenbuskar och lite annat. En del ogräs har redan gått i frö ställning. Eldade för varmvatten och diskade upp ”skogshuggare” porslinet. När jag ändå har gott om varmvatten blev det att raka av stubben och skura golven. Det var då tacksamt, lättstädat och ser fint ut direkt. Nu saknar jag frun och kommunikation med bekanta i Sverige och är grymt arg på televerket. Fixar dom inte telefon nu kommande vecka så får det anstå till hösten och jag åker hem. Kan inte sköta dom få åtagande jag har kvar, utan datorkommunikation.

Söndag 26 feb: I dag bar det av till ett fält norr om vägen till Ireon. Där hade Dimitri olivträd omkring 6-10 år gamla, grönsaks odling och inte minst ett stort fält med vinstockar och det var dagens arbete att beskära. Det var verkligen lärorikt och intressant. Vi lunchade i ett så typiskt litet hus uppbyggd av stenar, som man ofta ser här i Grekland. Där har Dimitri gödning diverse verktyg och en stor jordfräs. Vid middagstiden fick vi bryta på grund av åska och kraftiga regnbyar. Åsnorna var inte ledsna för det, dom var dyngsura och såg nog mer ut som dränkta katter. Birgitta skickade sms om att hon får tag i en resa i slutet av mars och med hemresa i början av april. Det vore skönt att få ner frugan ett tag samt att det passar bra för mig att åka hem till Jonheden då. Vi utbyter lite sms och Birgitta ringer på Skype telefon. Eldar en brasa och somnar tidigt.

Måndag 27 feb: I dag bar det i väg till vin fältet igen, för att avsluta beskärning. Det är en varm och skön dag. Nu tycker jag, att jag har en skaplig uppfattning om skötsel och beskärning. Fick ett antal ämnen till nya stockar av Dimitri för plantering till vintern i vår trädgård. Fick en massa grönsaker och apelsiner med hem. Förvällde och frös in en del. Gick en vända upp i berget ovan Pagondas för att skaffa lite ved för varmvatten. Somnade sedan skönt, är så trött.

Tisdag 28 feb: I dag är det resa med ”Gubbussen” till Pythagorio för inhandling av mat och diverse annat som jag behöver. Gubbussen är lika med Nikos och hans bil. Vi har i Djura något som vi kallar Tantbussen vilket innebär att Ica Gagnefshandel hämtar upp folk som vill handla. I dag var det aktiviteter hemma. Brev från Birgitta med papper som ska undertecknas och returneras med vändande post. Var ned till postmästare Nikos och tiggde ett kuvert till svarspost. Gick med Nikos på en runda runt torget, synd att jag inte kan hjälpa honom. Maria ringde till Nikos och vill att han ska ringa till mig, att jag skall gå ut till vägen, för att hon kommer med mat. Dom är otroliga och snälla, Dimitri och hans hustru Maria. Trots att jag inte kunde hjälpa dom i dag. Förvällde grönsaker som jag fick i går och stuvade in i kylskåpet. Lite korsord och sen somnade jag gott och nöjd med dagen.

Onsdag 1 mars: Vaknar denna morgon till en klarblå himmel, lite kyligare i dag, men solen värmer snart upp oss och naturen. Det var varmt och skönt hela dagen. Missade Dimitri så jag jobbade i den egna lunden. En av två OTE bilar som finns på Samos kom från Spatharei hållet och passera vårt hus med 500 meter, utan att komma och koppla in telefon, vilket inte behöver ta mer än 10 minuter. Hittar nya vinrankor varje dag. Har i för sig inte klättrat upp och kollat allt, var uppe och öppnade vattenkranen men såg då inte mer än det jag sökte, och olivträden. Vad jag förstod av Dimitri så har han 15 stycken vinstocksämnen till åt mig. Dom är klara att planteras till vintern. Fick mycket gjort i våran trädgård och lund i dag. Saknar trädgårds verktyg. Eldade för varmvatten. Diskade, rakade och tvättade håret. Det känns skönt. Tror att hustru Birgitta är mogen för att ta pension, det vore bra.

Torsdag 2 mars: I dag värker handen efter att jobbat med ogräsrensning och pyssel. Så det får bli en vilodag. Synd att OTE inte säger dag och tid som dom kan tänkas installera telefon, så att jag kunde gå på en långpromenad. Såg i kikaren att jag har post. Nikos hänger ut en handduk, lika med post. Det var ett gratulations kort från Harry, Meta och Hans. Det värmde gott, tackar och bockar. Gick några korta promenader på eftermiddagen.

Fredag 3 mars: Det blir inget arbete med Dimitri i dag. Han behöver båda Åsnorna själv. En för att rida och en för att transportera varor med. Det är för långt att gå tycker han. Jag var ner på torget på morgonen och pratade med Nikos om trädgårdsverktyg. Nikos tycker att jag skall låna. Satt i solen en stund på förmiddagen och njöt av fågelsång och värme. Jag lånade en hacka på eftermiddagen av Dimitri, men den var tung och otymplig om man tänker på min hand. Lyckades hacka upp en del av landet närmast köksingången. Ska höra om Dimitri har ett lämpligare redskap. Försökte sedan elda skräp och värmde varmvatten för att diska och tvätta kläder. Jag var ganska trött redan vid halv åtta tiden, så det får bli tidig sänggång i dag.

Lördag 4 mars: På morgonen var jag ner till Dimitri och lånade en annan hacka och si då gick det bättre. Jobbade i rabatterna på förmiddagen fram till matrast. Sedan tvättade jag lite kläder, medan jag hade varmvatten kvar. Lite rakning blev det också. På eftermiddagen gick jag en sväng upp i bergen och plockade en säck kottar. Sen blev det lite slappande i solen. Birgitta och jag utbytte lite sms. Sen är det dags att krypa ner i sängen. Sover många timmar men det behövs väl, är ofta trött.

Söndag 5 mars: Är totalt avsaknad av nyheter och händelser. Men visst är det väl Vasaloppet i Mora i dag. Brukar vara den första söndagen i mars. Får kontrollera det i kväll med Birgitta. Dagen har varit solig och fin, med lite blåst. Jobbat hemma i trädgården, det är mycket skräp plastpåsar, klockor med mera i jorden. Maria kom förbi och ropade ”Ben, ella” hon har mat med sig till mig. Dom är väl rädda att jag svälter när jag inte är med Dimitri på något fält och äter med honom. Hon är för rar. Gick en volta runt berget och kollade in bra ställen för att plocka kottar. Sen lite korsord innan jag somnade.

Måndag 6 mars: I dag blir jag ålderspensionär. Birgitta ringer från Örebro och gratulerar. Hon är där med Lousi för operation. Jag väntar på posten men det visar sig sedan att det inte kommer någon i dag. Jag promenerade ner till Ireon för att köpa vykort. Där var det musik och ungarna roade sig med att flyga med drakar. Damen i tobaksaffären berättade att det var ”rosa måndag” och det var gratis att äta och dricka. Men jag är ju så nybliven pensionär så jag vandrade hem till Pagondas igen. I morgon är det karneval får se om jag går ner igen. Köpte en flaska rödvin, nåja färgad saft och grillade en fläskkotlett och stripps. Eldade även för varmvatten. Lite hårtvätt med mera blev det.

Tisdag 7 mars: I dag är det regn hela dagen och en mycket tråkig dag. Ingen förväntad post har anlänt. Svårt att fördriva dagen då det inte finns mycket att göra. Ingen ved att tända brasan med har jag. Somnade såsmåningom.

Onsdag 8 mars: I natt har det åskat kraftigt och nu på morgonen är det 9.1 grader. Det är ljusare himmel om än molnigt i dag. Men det blev värre. Åska och tunga moln med regn drev in över dalen. Ingen post och ingen telefon, det verkar lite tjatigt men för mig betyder det mycket att få igång kommunikation med er därhemma, och inte minst hustru Birgitta då det alltid finns spörsmål att dryfta. I dag var IM och hälsade på mig och jag fick en planta spiskummin att plantera. Nikos kom samtidigt med IM och jag frågade om han har post till mig, eller lite pensionspengar till en nybliven sådan. Men nej så var det inte. Nikos var arg på folket och gick för att dela ut lite post, för att få andrum, men verkade ändå pigg. Skickade vykort till svägerskan Meta som fyller år den 13 mars och till Camille i Göteborg. På eftermiddagen ringde kyrkklockorna, tre slag moll och tre slag dur, att någon avlidit. Denna gång fick kistan åka pickupp i regnet. Denna by är nog lik en norrlands by när det gäller avbefolkning, inga människor föds bara dör, det är ju mest gamla människor som bor här, som den förra begravningen, en gammal dam som blev 98 år. Skolbarnen bussas från Ireon hit upp till Pagondas, kanske 50-60 barn. Från Pagondas är det 5-6 stycken enligt Nikos. Nu är det intressant att se vad väderstationen har för träffsäkerhet, den visar sol och bättre väder. Tittar jag ut över byn och över dalen, ner mot havet så ser det ut som solen inte skall komma de närmaste dagarna. Birgitta ringde på Skype telefonen, men tyckte det lät konstigt så hon ville avsluta, synd var det då jag skulle uppskatta lite kontakt.

Torsdag 9 mars: I dag gick jag ner till torget till klockan 8.30 för att lämna ett brev till Nikos, som skall till Birgitta. Vi skall åka och handla i morgon. Väderstationen har rätt, det är soligt om än med stora moln på himlen. Det är vindar in från NNV där av den kyligare luft, som lägst i natt 1.9 grader. Snön ligger kvar uppe på toppen av Karvounis hela dagen. Jag kollade i kikaren om jag får post i dag, så var det. Jag fick två kort ett från hustru Birgitta och ett från svåger och svägerska Hans och Solveig i Stockholm som gratulerar mig på födelsedagen. Får även mitt nya simkort och biljetter för hemresan i april. Så jag kan boka inrikes någon dag framöver. Eldade för varmvatten och diskade, tvättade kläder och rakade mig. Var sedan upp i berget och samlade lite ved till en brasa i kväll, behövs i kylan. Satt sedan några timmar framför brasan och njöt, med en öl. Torkade också kläder i brasvärmen. Sedan gick jag i säng och löste ett korsord.

Fredag 10 mars: Vaknade tidigt och var pigg när jag gick ner till torget för att möta Nikos. Solen skiner från en blå himmel, lite sommarkänsla är det allt trots att det är lite kyligt. Jag gick min vanliga runda i Pythagorio, ner till hamnen och runt bland dess fiskebåtar. Jag såg några Sädesärlor och det är alltid ett kärt möte för mig. Sedan bar det av till slaktaren för korvhandel och till bagaren för bröd, hittade ett bageri i en gränd. Nikos lämnade pengar för teleräkningar och pratade då även om mitt abonnemang. Vi får väl se om det hjälper. På Marinopolis har dom infört ett stämpelkort, och när jag har handlat för en viss summa får jag en dammsugare. Det är inte dumt, för det är en investering vi ändå måste ta så småningom. Köpte på järnhandeln en hacka så nu kan jag jobba i trädgården. Det blev några timmars trädgårdsarbete på eftermiddagen. Men hand och rygg ger sig tillkänna, men jag får jobba i grektakt. Det nya simkortet jag fick i går är också felaktigt nu, måste vara fel på mobiltelefonen. Avlutade sedan dagen med en promenad upp till brandtornet och runt berget.

Lördag 11 mars: I dag vaknade jag till en mulen dag dock är det ljust i horisonten och väderstationen visar sol. Det blir en morgonpromenad upp över brandtornet. Då smakar kaffet och Fetamackan gott. Nikos ringde sedan vid 11 tiden att vi ska åka upp till ”Gubbarna”. Trevligt är det som vanligt att komma till dom. Stella tror att det blir bättre när hustrun kommer ner så jag inte blir så ensam. Tyvärr kom det ett par in han med en cigarett, jag var tvungen att gå ut då det var kört för min del. Tråkigt var det, att få lämna dom så utan att kunna säga adjö, då jag inte träffar dom från till hösten. Mådde inte bra på hela eftermiddagen. Det var ett ordentligt ruskväder i dag. På eftermiddagen åska och regn och vindar från NNV och SSO vilket skapade ordentlig blåst. På lokalradion uppmanade man kommunfolket att vara beredda på höga vattenflöden. Jag lagade keftédhes och åt på eftermiddagen.

Söndag 12 mars: Regnat ordentligt i natt. Så pass mycket så att jag hittade en stackars daggmask på köksgolvet, det var väl för blött ute kan tänkas. Jag kokade en kopp kaffe och bar sedan ut masken, tror den trivs bättre i jorden än på kakelgolv. Det blir en tråkig dag igen med dåligt väder ute och kallt inne. Jag besluta dock att ta en morgonvolta och på hemvägen mötte jag Dimitri och han sa att Maria varit förbi fler gånger med mat och ropat ”Ben Ben”. Jag har ju dålig hörsel, så jag får nog be Nikos hjälpa mig med att laga ”ringklockan” vid porten. Det har regnat och blåst mest hela dagen. Jag har friskat upp sjösäkerhet och testat mig via en cd från Sweref. Det får ju även några timmar att försvinna. Det är svårt att vara i huset vid dålig väderlek då vi saknar möbler, böcker och inte minst en tv, som i dessa lägen vore trevligt att ha. Men vädret kan nu inte bli sämre så det blir snart lite arbete runt huset och på något fält med Dimitri.

Måndag 13 mars: I natt har det regnat och åskat än värre. Kokade en kopp kaffe och kollade ut över bergen, när mullret kom skakade det i fönstren. Det var i häftigaste laget tycker till och med jag. Som vanligt är väderguden med mig, jag kunde gå min vanliga volta runt berget utan att bli blöt utifrån. I dag så jag en Steglits, den är vacker som en tropisk burfågel. Önskar att det är ett tecken på att värme och solen återvänder till oss här i Pagondas. Det med bättre väder gäller inte i dag, det regnar, åskar och haglar om vart annat. Eldade brasa och även för varmvatten och diskade. Sedan var det dags att hoppa i säng, trött och hängig efter dagens regn och trista väder. Bi sände sms att hon köpt tågbiljetter för hennes resa och våran hemresa i april.

Tisdag 14 mars: I dag var det lögar dag, hårtvätt med mera då det fanns varmvatten kvar sedan i går. Det regnar så det blir inget trädgårdsarbete eller olivskörd inte ens en morgonvolta. Jag får vänta och se hur det blir senare, väderstationen visade i morse sol, men i och för sig kan den ha fått fnatt av fukten tidigare då den strejkade ett par gånger. Så var det även med min svenska mobil, det är fukt som gör att mitt sim kort inte fungerar. Telefon får jag inte installerad, före hemresan i april, OTE har så många trasiga telefoner och så få gubbar som jobbar. Men OTE noterade att jag återvänder till hösten och då kanske! Det beskedet gav dom i dag när Nikos ringde. Nikos beställde den andra sängen och den var undanlagd för min räkning, vilket tyder på att han begrep vad jag sa vid förra leveransen av säng. Den levereras i morgon. Jag fyllde på min grekiska mobil för 9 Euro och Nikos hjälpte mig med det. Efter detta gick jag min vanliga volta och det kan låta tjatigt det där med vädergudar, men även i dag regnade det någon minut efter det jag återvänt hem. I dag såg jag en Gulhämpling men hörde den inte såg att den spelade för fullt, det är trist men koltrasten kanske överröstade den. Hämtade vatten och lagade mat. Ägnade sedan resten av dagen till att studera fåglar och redigera fågellistan i datorn. Jag gick till sängs vid 21 tiden. Finns inte mycket att göra. Utan hoppas på bättre väder i morgon. Väderstationen tyder på att det ska var sol, vi får se.

Onsdag 15 mars: Ja det är sol och varmt. Dimitri kom förbi i dag men jag väntar på leverans av säng så jag kunde inte följa. Sängen kom på eftermiddagen och sen gick jag upp i skogen och hämtade en säck ved. Var till Dimitri och lämnade igen en hacka som jag lånat och fick en kasse apelsiner. Har värk i höger axel, det är inte bra samma känsla som tidigare då jag nästan var förlamad i armen. Fått besked av hustrun vad min pensionsutbetalning är, det var inget muntert besked.

Torsdag 16 mars: I dag vaknade jag till regn. Men det lättade under dagen. Gick en promenad, den vanliga turen upp över berget. I dag såg jag en grönfink och hussvalan cirkulerade över byn. Eldade för varmvatten och brasa för att grilla en fläskkotlett. Bi skickade sms om att hon frös och jag lovade värme till hon kommer nästa veckoslut. Duschade och gick sen till sängs.

Fredag 17 mars: Jag åkte med Nikos in till Pythagorio för att även köpa flygbiljetter och handla. Flygbiljetter blev dyra, 2600 drygt för tre enkelresor. Jag mötte Georgios Spanos på Olympic kontoret, han som har traktens bästa och godaste pizza. Köpte även korv hos slaktaren och bröd hos bagaren i Hora. Hackade ogräs och hämtade lite ved på eftermiddagen. Det har varit soligt och varmt i dag, jobbade i bara skjortärmarna. Lagade mat och fördrev kvällen med lite datorpyssel.

Lördag 18 mars: Det är verkligen varannan dags väder. I dag är det mulet i går sol och i morgon 25 grader på Samos och 30 på Kreta enligt Nikos. Det regnade hela förmiddagen och klarnade upp mot kvällen. Jag gick en promenad ner till fältet med vinstockar. Jag var nyfiken på hur långt knopparna kommit, lite mer än uppe hos mig. Men det är nog varmare nere i dalen, så här års. Fotograferade en av åsnorna med ägare och en killing som var 6 dagar gammal. Helgerna är lite långtråkiga det händer inte mycket och är vädret dåligt så blir det inget arbeta ute. Det blir korsord och tidig sänggång som vanligt.

Söndag 19 mars: Jag vaknar 6,38 till en strålande sol och en klarblå himmel. Det är fyra grader men värmen stiger snabbt. Vilken dag det har varit i dag, soligt och varm som en sommardag. Tog en promenad på förmiddagen över berget. Sedan latade jag mig i solen. Grannen slaktade en höna. Sedan hackade jag en stund i landen tills handen sa, nej nu får det vara nog. Tycker att handen blir sämre, stelare i pekfingret än förut. Lagade mat och tvättade kläder. Nu är det bara en vecka tills hustru Birgitta kommer ner.

Måndag 20 mars: I dag är det mulet igen, men solen bryter igenom molntäcket då och då. Städat på förmiddagen då vädret verkar lite ostadigt. Handen och axlarna värker sedan gårdagens trädgårdssysslor. Men solen kommer fram och himlen klarnar upp. Jag jobbar några timmar med hackan och ogräset. Försöker elda men utan resultat. Skriver ett kort till Hans och Solweig i Stockholm. På kvällen tittar jag på bilder och spelar Bao musik. Somnar sedan skönt.

Tisdag 21 mars: I dag är det en solig morgon med massor av vårystra fåglar som kvittrar, och turkduvor som har flyguppvisning för sin partner och låter ”do hóh då”. En kråka flyger med kvist i näbbet. Det är härligt. Rosenskotten har växt en 20 centimeter. Så nu får jag hopas att våren har gjort sitt riktiga intåg här i bergsbyn. Idyllen störs enbart av ett par hundar som skäller oavbrutet, men det är väl trist att sitta kopplad. I dag såg jag en blåtrast för första gången. Det har varit strömavbrott i sex timmar, troligen planerat men som jag inte vet något om. Har vilat axlar och hand i dag, men var uppe i bergen och hämtade en säck ved. Har dålig handled försökte med sekatör och lite kvistar men det fungerade inte. Såg blåtrasten igen och stenknäcken på kvällningen. Katterna har haft konsert hela dagen två hannar delar olivlunden och för ett väldans liv, men så kom det en hona och då var det lite lugnt en stund. Ett par turkduvor parade sig på en telefontråd, inte dåligt jobbat. Det har alltså varit en start på våren om man ser till djurens hålligång.

Onsdag 22 mars: I dag är det sommarväder. Hoppas nu det sköna vädret håller i sig till Birgitta kommer, hon kan behöva det efter all snö som tydligen har kommit i år. Jag är glad att slippa snön, även om det är kallt och rått här under vinter veckorna. Rensade lite ogräs. Sedan gick jag en långpromenad upp till en liten kyrka. Såg en massa fåglar, fjärilar och en åsna. Jag satt länge vid kyrkan och beundrade utsikten i kikaren. Väl hemma och efter maten fick jag en flyguppvisning. Det är ett militärplan, Herkules som övar ”Touch and go” på flygplatsen. Eldade för varmvatten, så det blev både rakning och hårtvätt i dag, skönt. Sedan gick jag ner till torget för att inhandla några Amstel. Diskade och gick sedan till sängs.

Torsdag 23 mars: Vaknar till en mulen dag men ändå 17 grader. Väderstationen lovar regn så jag får fundera vad jag ska ägna dagen åt. Det blir en vända upp i bergen för att hämta en säck ved. Sedan en volta runt brandtornet. Rensat lite ogräs, men har sådan värk i handen.

Fredag 24 mars: Gubbussen till Pythagorio avgick 7,30. Det är med andra ord handlings dag i dag. Vid min vanliga rundvandring så upptäcker ja turistsäsongen är i antågande. Utflyktsbåtar anländer nymålade och man lägger sista hand med inredning. Tavernorna målas och städas upp. En trevlig man gick runt och vitmålade trottoarkanterna, han var språksam och pratade engelska. Sedan var fruktförsäljaren också med i samtalet, ja det är mitt Grekland. Det är Greklands nationaldag (befrielse från Turkarna) i morgon, en del förskolebarn var klädda i nationaldräkt. Ja det var en bra förmiddag. Väl hemma så pysslade jag lite ute mellan regnskurarna, men det är så varmt. Knopparna på våra vinrankor och löv brister. Nikos skall höra efter om jag kan hyra en bil några dagar. Kan vara trevligt att resa runt lite, till Stellas och Spanos bland annat. Stella är en Cypriot som har taverna vid havet nedanför Balos och George Spanos driver restaurant Sinandisi i Hora som bakar traktens godaste pizza.

Lördag 25 mars: Halv mulet med lite solsken är det nu på morgonen. Det var så varmt och skönt på dagen i dag. Det är i dag Greklands nationaldag, firande befrielsekriget mot turkarna. Det var parad med kransnedläggning, musik. Jag städade lite ute och njöt av värmen. Nikos kom förbi med ett telefonnummer till en bil uthyrare, men kvinnan som svarade kunde ingen engelska så det blir ingen bil i helgen. Såg en korp i dag. Det blåser hårda vindar nu på kvällen. Birgitta var klok och tog in på Rest and Fly, hon tänkte sitta på någon bänk hela natten. Nu är hon piggare när hon kommer i morgon kväll. Synd nog går det inget plan som passar före 18.10. Så hon får titta på folk i sex timmar på flygplatsen i Aten.

Söndag 26 mars: I dag startar jag med att städa inför hustruns ankomst. Värmen ute stiger nu snabbt från en klarblå himmel. Det blir en långpromenad ner till flygplatsen för att möta Birgitta, då damen på biluthyrningen jag ringde, inte kunde engelska. Taxiresan hem gick undan efter en del strul, för att få tag i en bil, då alla for iväg innan Birgitta hunnit ut. Sedan blev det brasa och korvgrillning och vin till sena kvällen.

Måndag 27 mars: Väckte inte hustrun utan bjöd på kaffe och smörgås ute på altan när hon vaknade. Soligt och varmt, Birgitta satt i linne och solade sig. På eftermiddagen gick vi en vända ner till ett av vin fälten som jag jobbat på. Det blev brasa och småprat i kväll med. Det var även bildvisning då Birgitta fick se det som jag fotat.

Tisdag 28 mars: Efter frukost i solen tog vi en långpromenad upp till ett litet kapell som ligger uppe på ett av bergen. Birgitta plockade blommor och jag fotade….men glömt minneskortet sedan gårdagens visning. Vi besökte Nikos på postkontoret när vi gick hem. Jag fick låna verktyg och fick kabel så jag kunde laga ringklockan så att våra gäster kan ringa på och jag slipper att passa på folk som kommer med varor eller så. Nikos var den förste att prova ringklockan. Han tittade runt lite och försökte även att laga toan, som rinner trots nya packningar. Den får nog bytas ut.

Onsdag 29 mars: I dag åker vi med Nikos in till Pythagorio för att handla och hyra en bil. Vi köpte korv och köttfärs hos slaktaren. I Ireon var vi hos Friendly för att hyr en bil. Han, Kostas lämnar den hos oss i Pagondas i kväll vid sex tiden. Birgitta tvättar lakan och kläder efter att jag eldat för varmvatten. Inga-Maj hade lämnat ägg åt oss på portdörren. Vi jobbar lite i trädgården. När bilen anländer åker vi och handlar på Supermarket. Det blir även en sväng upp för att hämta ved till kvällens brasa. Vin och grillad korv blir avslutning av en skön men mulen dag.

Torsdag 30 mars: Vaknar till en strålande sol och en klarblå himmel. Men sen började bekymren, en granne kom och talade om att vårt avlopp inte var ok. Det tackade jag för. Vi åkte sedan mot Samos, norr om Pythagorio stannade vi vid en handelsträdgård och köpte lite växter. Vi besökte även Psili Ammos och tittade på flamingon. I Samos handlade vi en fodrad flanellskjorta till kommande vinter. Birgitta köpte lite gardinband. Sedan åt vi en pizza vid hamnen. Där var kyparen trevlig, pratsam och ville han råd till ett bilköp. Vi tankade även bilen. Birgitta lagade keftédhes och vi eldade brasa och njöt av livet. Tidigt i säng blev det.

Fredag 31 mars: Frukosten intogs i solen. Startade dagen med att besöka Dimitri för att presentera Birgitta. Vi fick en kasse med apelsiner. Sedan bar det av till supermarket Marinopolis för en del inköp, nu får vi köpa vår dammsugare. Vi handlade spade och kratta hos järnhandlare. Vi beslutade att åka till Stella och Niko i Balos. Det blev ett kärt möte. När vi åkte så fick vi citroner, sallad och lök. Niko sa att han skulle komma och hälsa på i september och lära mig allt om odling av köksväxter. På hemvägen stannade vi i Karlovasi och jag tittade på en jordfräs. Vi åt även en bit mat innan hemfärd till Pagondas. På kvällen hackade vi färdigt ett köksland.

Lördag 1 april: Efter frukost for vi till Mytilinii till den möbelhandlare, som levererat våra sängar. Men det såg så ödsligt och stängt ut. Så vi fick köpa en tvättmaskin i stället, där vi handlat kylskåpet och spisen. När jag berättade för ägarinnan i elaffären att jag avtalat med möbelhandlaren om ett besök i dag så satte hon i gång och ringde runt. Det visade sig att möbelhandlaren var i Aten, men sonen fanns i Samos. Det var upptaget, hos sonen så jag fick telefonnumret. Vi tog en frapé på torget, medan vi försökte få kontakt med möbelhandlarens son, men det var bara upptaget. På hemvägen for vi förbi järnhandeln och köpte myggnät och häftpistol. Birgitta sydde färdigt köksgardin, snyggt blev det. Vi gick i kortbyxor och jag med bar överkropp 1 april (inget aprilskämt) och planterade, solade och njöt. Sonen till möbelhandlaren ringde, på grund av kvinnan i elaffären sökt honom och berättat att vi letat efter möbelaffären. Här är det service dom lägger ner hela sin själ för att hjälpa oss. Så i morgon klockan 11 har vi träff med sonen, som visar oss runt i affären. Jag hämtade ved till en kvällsbrasa, med öl och lite tilltugg.

Söndag 2 april: Sol och varmt är det i dag med. Vi slappade på förmiddagen med frukost och Birgitta lyssnade på sin grekkurs. Klockan 11 mötte vi möbelhandlarens son vid butiken i Mytilinii. Vi beställde byrå, 2 fåtöljer och en kapphängare, som levereras i morgon, samt två turistsängar i september. Det var lite antik stil på deras möbler som passar oss som bor på landet. I Pythagorio tog vi ut pengar och vi handlade lite tvättmedel, radar. Så myrorna har lite mat, man måste tänka på alla. Vi gick på en promenad runt i Pagondas och även upp till Nikos för att berätta att vi i morgon får hämta dammsugaren. Jag lagade en pyttipanna på det kött som fans kvar.

Måndag 3 april: Vi fick vår tvättmaskin levererad och installerad, i dag på morgonen. Sedan drog vi till Marinopolis och köpte ett bord till köket och uteplatsen. Vi hämtade Nikos och vår dammsugare. Ringde även till Costas, biluthyrning och förlängd med en dag, vi lämnar den på flygplatsen på onsdag. Jag klippte lite på gatan för att bilarna skall slippa repor på taken. Rensade även i en av trapporna i trädgården. Birgitta premiär tvättade en maskin och det fungerade alldeles utmärkt. Tro det om ni vill, men det kom lite regn. Men det var inte kallare än att kortbyxorna fick sitta på. Inga-Maj kom förbi och språkade en stund och vi fick lite tipps om målning av badrummet. Vi har faktiskt ett sittbadkar. På kvällen var det datorjobb med Nikos Pc som saknade en boot fil.

Tisdag 4 april: Vaknade till en mulen morgon. Birgitta tvättar kläder i vår nya tvättmaskin. Jag åker in till Pythagorio och handlar nya lås till huset, då vi inte vet hur många nycklar som är i omlopp. Jag städar lite runt vinstockarna då ägaren sagt att han ska skicka hit någon för att slå av gräset, så att inte stockarna skadas. Ett gammalt par kommer med en påse apelsiner, det är verkligen rörande vilken värme man känner, hon vinkar och ropar ”Kalimera” varje dag till oss. Efter ett åkte vi ner till Hora och Sinandisi för att äta en pizza. Det är alltid trevligt att träffa George, han önskade oss en god resa och ett välkommen tillbaka i höst. Det regnar så att Birgitta får bli någon slags regnmakare åt bönderna i Pagondas. Två tvättar dagar och två regndagar, bra jobbat. I dag var det begravning, kvinnan fick ”åka öppet” i dag trots regnet och en gick före och bar kistlocket. Det var den tredje som har dött under min tid här i Pagondas. Inga födslar har rapporterats.

Onsdag 5 april: Nu vaknar vi tidigt och snabbar på med frukost och en sista hand med huset. ”Det känns som att vintra in en sommarstuga” sa hustru Birgitta. Med hyrbilen for vi ner till flygplatsen. Incheckningen gick bra efter ett missförstånd. Birgitta får sitt bagage till Stockholm. Väl framme i Aten försöker jag att få min biljett ombokad till samma flyg som Birgitta. Tyvärr gick inte det. Hon flyger via Oslo och jag via Köpenhamn. Vi får tillbringa många timmar innan våra flyg avgår. Mitt flyg blir försenat med över timman och jag känner redan en smygande stress över att kanske få tillbringa en natt på Arlanda. Vi har beslutat om jag kommer sent så åker Birgitta hem med tåget, som vi redan har biljetter till. Jag får springa till Stockholmsplanet på Kastrup. Väl ombord kommer nästa orosmoment ”Vi saknar två passagerare och får inte lyfta från det är utrett om bagage m.m.” hör jag. Men något sena lyfter vi och väl framme möter Birgitta och kolar ner mig med att vi har gott om tid. Jag flög utan bagage just för att tiden var knapp, innan tåget till Borlänge avgick. Nåväl allt gick bra. Åsa mötte oss i Borlänge och skjutsade oss till Leksand där Birgitta parkerat bilen. Det kändes inte så trevligt med en massa snö och is. Men det är nog snart vår här med.

Upp

Åter meny


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2006 - 2021