Ahlstrand Greklands dagbok 

På denna sida kan du följa vårt boende i Pagonda på ön Samos, Grekland. 


2007

Dagbok från Samos våren 2007  Klicka på bilder för att förstora.

Tisdag 6 feb: Lars J körde oss till Leksand för tågresa ner till Arlanda. På Arlanda fick vi allt vårt bagage incheckad på kvällen direkt till Samos. Det känns skönt att inte behöva släpa runt väskor i Aten. Vi har bokat rum på Rest and fly som vanligt. Vi somnade tidigt och vaknade tidigt.

Onsdag 7 feb: Upp och tvättade oss. Flygresorna gick bra, några timmars väntan i Köpenhamn och på Atens flygplats innan vi gick ombord på Samosplanet. Väl framme på Samos for vi till Marinopolis och handlade. På vägen hem köpte vi en kasse apelsiner hos vår apelsin odlare. Jag hämtade vatten och lagade mat och Birgitta sopade av golven, det var ganska fräscht efter två månader. Vi ringde via Skype till Åsa och Marco, Harry och Meta och till Hans och till Lars J. Det låter inte så bra via 56K modem, vi lät ”dyngraka” enligt Lars J. Eldade en brasa för att få upp lite värme i huset. 

Torsdag 8 feb: I dag har vi tangerat sov rekord! Så skönt att sova här och vi var nog trötta efter resan i går. Birgitta städar vidare och tvättat en maskin. Jag har varit på pressnings jakt, det har blåst bra någon gång, fann en nästan bortåt Stavros tomt. I-M kom med blommor och frukt, vi fikade och språkade en stund. Blåa handduken flaggade nere vid posten. Räkningar var betalda och det blev kosing över. Nikos mådde bra och även Janis hans medhjälpare. Triandafilio (Filio) hälsade hjärtligt när jag var till soptunnan, fick en bamsekram. Det är så skönt att vara tillbaka, alla ler och hälsar glatt. Georgios hälsade ”kaliemera” till Birgitta när han gick förbi. Vi plockade apelsiner och mandariner från våra egna träd. Eldade för att få värme.

Fredag 9 feb: Det är dags för en långpromenad på morgonen. Härlig fågelsång ljuder i buskar och träd. Talgoxen har här vårserenad. Birgitta plockar anemoner till en fin bukett. På vägen ut träffade vi på caféneo ägarinnan och vi fick båda kram av henne, hon var glad att se oss. Man blir nästan rörd av sådan hjärtlig omtanke, som vi blir bemött av. På apoteket möte vi Dimitri,s fru Maria. I dag blir det inte mycket gjort vi går mest omkring och njuter och hälsar på folk.

Lördag 10 feb: Det har fallit regn, 11 millimeter i natt. Koltrast och svarthätta joddlar av glädje. Det behövs mycket regn nu på våren. Värmde vatten till morgontoaletten. Birgitta rensade i rabatter och jag beskar apelsinträd. På eftermiddagen gick vi till Stavros farm. Det blev ett kärt möte, dom var glada att vi var tillbaka i Pagonda, vi drack kaffe och småpratade. Stavros gick med getterna på långpromenad och Birgitta, Julia och jag skördade oliver. Matade fåren och vattnade djuren. På kvällen bjöd Julia på mat. Ohtapodhi krasato, åttaarmad bläckfisk i vin, egen tillverkad mozzarella och fasoladha. Ouzo och vitt vin. Det blev en glad och trevlig kväll. Stavros och Julia har ett par vänner i Koumeika och var där på fest. Då berättade ett annat par att dom har ett par svenska vänner, som bor i Pagonda, Ben och Brigitte, det var Stella och Nikos som har en Restaurant i Balos, världen är liten. Så nu är vi bjudna på påskfest den 8 april med offerlamm. Vi promenerade hem vi 20.30 tiden. Vi försökte att se på svensk tv "Så ska det låta", Men modemet var så trött så vi kopplade ned, men språkade en stund med Sören som sökt oss via telefon. Sov sedan gott.

Söndag 11 feb: I dag är det halvdåligt väder, men regn behövs. Vi rensar lite ogräs för att hålla landen och rabatterna fina. Klockan 14.30 är det fest och teater på torget. Det är Dionysos och hans vänner som firas, en gammal sed. Då får man säga fula saker utan att skämmas. Dionysos och hans vänner drack vin och språkade otvunget på sin tid. Detta firas varje år med fest och teater. Barnen klär ut sig som maskerad, prinsessessor, cowboys, sjörövare, polis och en massa andra figurer. En mamma bar på en liten baby som var utklädd till prinsessa. Tyvärr blev det regn så teatern blev flyttad till en lokal i närheten men vi gick hem och lagade mat. Vi får åka till Spartharei nästa söndag, där är det fest igen. Maten smakade gott och sedan tittade vi på en dvd film samt eldade. Pratade med Harry och Åsa via Skype.

En vacker liten kabrat. © foto: Bengt Ahlstrand     Två vackra prinsessor. © foto: Bengt Ahlstrand     Sjörövare eller vad? © foto: Bengt Ahlstrand

Fiesta i Pagonda © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 12 feb: Det är halvskapligt väder och någon solstråle letar sig in på altan. Birgitta rensar ogräs och jag beskär apelsinträd, vi har nu minst fem stycken apelsinträd, om jag får fart dessa två nya som jag hittat. Vid lunchtid åker vi in till Pythagorio för att handla mat. På Marinopoulos fick vi mycket hjälp med att välja rätt varor, trevligt. Sedan parkerade vi bilen och promenerade runt hamnen och besökte även vår kötthandlare och en grönsakshandlare. Även brödbutiken i Hora och bensinstation fick oss som kund denna dag. Hem för att elda en brasa och laga mat, vi ska grilla i dag. Lite trädgårdsarbete blev det igen. Dimitri hälsade på Birgitta och frågade efter mig. Men jag var uppe bland olivträden så Birgitta kunde inte nå mig. Vi gick tidigt till sängs, trötta och mätta.

Tisdag 13 feb: Vi vaknade tidigt i dag och frukosterade. Vi är på väg till Julia och Stavros på deras farm. Några timmar olivskörd blev det före kaffe och risgrynsgröt kokad i getmjölk, så gott. På eftermiddagen beskar jag och Stavros vinstockar. Birgitta och Julia plockade oliver och lagad mat. På kvällen var vi så trötta, stela och längtade efter sängen. Eldade brasa när vi kom hem och sov sedan skönt.

Onsdag 14 feb: I dag sov vi länge, jag är alldeles slut i kroppen efter gårdagens arbete i olivlund och vinfällt. Men Birgitta är rask, städar kök och köksskåp och skrubben där varmvattenberedaren värms upp med ved. Även kört en tvättmaskin, men den jobbar som tur var för egen maskin. I-M kom förbi och drack kaffe och bytte böcker. Det har regnat till och från i dag, men det ser vi som positivt. I dag fick vi åter ett roligt e-mail från Åsa, det är alltid kul. Man skrattar gott åt hennes e-mail. Nu hägrar sängen för trötta pensionärs kroppar! I morgon ska vi till Stavros och Julias farm igen för en ny dust med oliver och vinstockar, samt Julias alldeles underbara grekiska mat.

Torsdag 15 feb: Sov länge och djupt i dag. Vaknade av några solstrålar hittade in i sovrummet. Efter frukost gick vi till Stavros och Julias farm för oliv skörd. Det är en underbar dag i dag. Sol och 22 grader varmt i skuggan i dalen där deras farm ligger. Mellan olivpassen bjuder Julia på allehanda goda grekiska specialiteter, i dag åt vi en soppa kokad på oxklövar. På morgonen vaniljpudding gjord på getmjölk. På kvällen klippte Birgitta Stavros.

Fredag 16 feb: Stavros kom på morgonen och kollade en del saker jag undrat över, bl.a. mina nergrävda vinrankor, som tyvärr ruttnat. Han visade mig även var gränsen på vår tomt går den är dubbelt så stor som vi trott, många extra olivträd blev det. På middagen for vi till Mytilinii, för att prata om installation av köksfläkt och badrums element. Vi beställde ett underskåp till köksspisen och förhörde oss om att installera varmvatten beredare, Birgittas födelsedags present. Även köp av varmlufts aggregat. Vi plockade sedan oliver från egna träd för inläggning. Birgitta lagade goda keftedes och köttfärsbiffar till middag. Birgitta har kört två tvättmaskiner i dag och en del kläder torkade vi  framför brasan.

Lördag 17 feb: Efter en snabb frukost gick vi till Julia och Stavros farm. I dag är det slakt av en gris som gäller. Det var ett jobb som räckte hela dagen. Dess mellan bjöd Julia på mat. Pastitsio till lunch, mycket gott. Vi fick flera kilo griskött med oss hem och lök för att plantera. Vi fick även vinstocks ämnen, då Stavros såg att de jag grävde ner i januari förra året ruttnat. I dag föddes även en ny getmedlem, tjej var det och det var glädjande då det oftast har varit pojkar, 23 stycken och endast fyra flickor. På kvällen åt vi lever, från dagens slakt, kokt i olja som Mesé och Zogòs. Stavros och Julia är så otroligt gästvänliga. När vi kom hem var det förpackning av allt griskött som gällde. Därefter kollade vi e-mail men inte många var det. Vi somnade trötta efter dagens arbete.

Söndag 18 feb: Vi sov länge i dag. Vi får inse att vi inte är så unga längre, hur det nu ska kunna gå att få in det i medvetandet. Vi hämtade ved på ett av Dimitri fälten och for sedan till Spartharei för att fira Fiesta. Det var mycket bilar och trångt utmed vägen, att vara bussförare där var kan inte vara roligt, men den buss vi gick efter sista biten fram hade en förare som såg glad ut till trots. Det är Grekland. Det vi förstod av skådespelat, var att det var tokigt och dom gycklade om allt som händer på ön och i byarna. Det var samma upplägg som i Pagondas med utklädda barn många dråpliga bilder fick jag med min kamera. Vi köpte souvlaki, öl och vatten. Det serverades vin men jag tillhör de ”greker” som inte dricker vin och kör bil. Sedan for vi hem. Birgitta lagade mat och vi åt fläskkotletter som vi fick i går. På kvällen innan läggdags gick vi en promenad ner till torget och via ”E4” hem, vi träffade två gamla damer som ville språka med oss. Det var hjärtligt och jag hoppas att vi förstod varandra. Trötta och glada ska vi nu sova för att orka med ännu en Fiesta i Ireon i morgon.

Måndag 19 feb: I dag är det Fiesta i Ireon och vi ska åka ner på eftermiddagen. Efter frukosten gick vi ner till torget och Kafé Neo med en del bilder som jag fotograferade vid Fiesta här i Pagondas. Hon, damen som äger kaffet talade om vilka som var med på fotografierna, samt ringde till en norska vars dotter var med på ett kort, hon blev glad och sa ”Tusen tack”. Birgitta och jag drack en öl och en kopp kaffe, då en dam kom in och betalade vår dryck för att vi gett bort ett kort, på hennes dotter och dotterdotter. Det var ju inte vår mening med dessa bilder men så glada blir de flesta. Det blev en stunds gemyt med ”gubbarna”, det är bara gubbar som går på kaffe och ägarinnan. Birgitta fick en klädes katalog av henne och hon visade att alla hennes kläder kom från den firman. Sedan bar det av till Ireon på Fiesta. Mycket folk och hög ”musik”, helt otroligt att folk kunde prata och umgås. Vi köpte varsin Gyros hos Lotta, en svenska som vi känt igen sedan 10 år. Lotta beklagade att det inte fanns någon orkester som kunde underhålla på torget. Det var disko stuket som gällde. Innan vi gav upp gick vi till den affär vi ofta handlade de gånger vi bodde nere i Ireon. Ägaren hälsade glatt och tog oss i hand och förhörde sig om vår hälsa. Vi handlade grönsaker som han verkligen har kvalitet på, säger Birgitta som har kläm på sådant. En kvällspromenad avslutade dagen utomhus för att sedan njuta framför brasan.

Tisdag 20 feb: Vi gick upp tidigt för att åka till Stavros farm, men dom ska till Samos så vi blir ”arbetslösa i dag”. Vi jobbade med vår ”farm” jag satte lök och Birgitta bakade två omgångar gott matbröd. Jag beskar vinrankorna och vi förstärkte avloppet med silvertape. Rosorna fick sin omsorg, jag beskar dom hårt denna gång. Vi körde i väg gammalt skräp från tomten. Trötta och nöjda tittade vi på en dvd, Robert Wells Rhapsody in Rock The 2005 summer tour. Sedan i säng med nya lakan.

Onsdag 21 feb: Jag vaknade tidigt för att åka ner till böndernas affär för att köpa gödning, det var stängt, ägaren är sjuk fick jag veta, men hans fru är där ibland. Tillbaka hem för att vänta på el killen som ska installera köksfläkt och element i badrummet. I-M kom förbi och drack en kopp kaffe. Jag fick lite ved av henne. Det är varmt i dag vi åt lunch ute på taket. I dag ska två begravas, men det blev bara den ena som kom till vila, den andra dog i Aten och ska koma med färjan därifrån, men det var något krångel med tillstånd för båten, allt enligt rykten. Vi klippte ner busk från vår mur ut mot gatan, med stort intresse och hurrarop från byns innevånare. Birgitta satt persilja och basilika och vi planterade ett olivträd som vårdträd. Brände grenar och snyggade till allmänt. Nu är det kväll och köksfläkten står fortfarande kvar på golvet i väntan på el killen. Vi tittade på dvd ”Parlamentet” som vi lånat av Åsa.

Torsdag 22 feb: Tidig uppgång för att hjälpa Stavros med olivskörd, det är ett nyköpt fält med lagom stora träd. Men oansade av förra ägaren. Min kompis ”Friends”, geten kom och ville bli kliad när vi gick hemför för att äta. Julia bjöd på omelett med friterad potatis. Efter arbete med djuren gick Stavros ut som fåraherde och vi andra gick till baka till fältet för ett sista träd, som jag fick beskära. Det var godkänt, fick jag veta när Stavros kom tillbaka. Birgitta och jag gick hem för att handla bakplåts papper m.m. När vi kom hem så mötte vi Filio och hon undrade om vi har citroner, nej vi har inga citroner. Då gick Filio upp och plockade ner citroner åt oss. Det har varit en solig och mycket varm dag, så vi är röda om kinderna och mycket trötta, bland annat av vätskebrist. I morgon blir det en treliters vatten flaska som gör oss sällskap. På kvällen bakade Birgitta bröd. Jag talade med svåger Harry P och Lars J via Skype. Allt var bra. Det blir tidig sänggång i kväll.

Fredag 23 feb: Klockan på väckning 06.30. I dag ska vi till en ny olivlund, där jag ska såga ved och de andra skörda oliver. Jag röjer en väg med nedbrända träd sedan den stora branden på ön. Veden ska vi få hem till vårt hus. Man känner sig rik, även här på Samos när veden finns hemma. Stavros backade upp bilen och det höll på att gå riktigt illa. Det är branta stup, bilen slirade och hängde över kanten. Greker är alltid utrustade med diverse verktyg och det fixade sig. Sedan tillbaka till farmen för arbete med djuren. Min kompis vill ju bli kliad och den farliga vakthunden ska ha vatten och lägga sin nos i min hand. Efter en god middag gick Stavros iväg med fåren och vi andra jagade två små lamm som inte kom upp för branterna och beslöt sig för att kila iväg på egen hand. Efter mycket jagande för att överlista de snabba små krabaterna blev de infångade och återförda till hägnet. Varefter vi gick hem. På kvällen kom Stavros och Julia med vår ved som vi staplade upp. Dom fick ett par bilder som jag fotat på får och getter. Trötta av dagens slit gick vi tidigt till sängs.

Lördag 24 feb: Klockan på ringning 6.30. En snabb frukost sedan köpte vi bröd som Julia beställt och for upp till avfarten till deras farm för att åka i Stavros lastbil. Det är en ny olivlund i dag, han äger den inte men får oliverna. Vägen dit var ett äventyr om man nu kan kalla det för väg, men som sagt inget är omöjligt för en Grek. På sina ställen var det så brant och så smalt, med diken åstadkommet av häftiga skyfall. Det var en vacker plats i en dalgång, men så blåsigt och kallt det var. Vi plockade en del där, men skörden blir först nästa år. Man skördar ett olivträd vartannat år. Vi for upp och hämtade olivsäckar från det fällt där vi var i går, men det var alldeles för kallt för att jobba där, samt att Stavros inte mådde bra, förmodligen trött efter allt jobb. Han är ju inte så ung han heller. Birgitta och jag passade på att åka ner till Ireon för att ta ut pengar och handla en del mat. På återresan mötte vi Lena och stannade och böt några ord. Sedan gick vi till posten, men det var stängt så vi tog vägen förbi Nikos, bilen var hemma och porten låst och vi befarade att han var sjuk. Hemma ringde jag och förhörde mig om hans hälsa. Men det var inget fel på honom. Först senare kom vi på att det var lördag inget postkontor är då öppet. Birgitta lagade Tiganitis, så goda att hon fick beröm. Berit fyller år i dag så vi skickade ett elektroniskt vykort. Trötta och nöjda med dagen gick vi till sängs tidigt, luften suger och arbetet likaså för ett par pensionärskroppar.

Söndag 25 feb: Vintern gör nog sitt sista angrepp mot Pagondas och Samos? Det är kallt och blåsigt, sex grader som kallast i natt. Klockan 9.20 är det 8,6 grader, soligt men det blåser kraftigt. I dag är vi lediga på grund av blåst och (svalt) kallt väder. Jag gick upp och eldade och värmde vatten. Sopad av golven, så jag höll värmen. Jag avnjöt några stycken Tiganitis och några koppar kaffe efter min runda med sopborsten. Suget efter Birgittas Tiganitis är som min passion till Karins J goda bullar. Vi tog en promenad ner och handlade, sedan upp till Nikos och I-M en stund. Hemma igen gav vi oss på trädgårdsarbete, finputsning av några mandarinträd och apelsinträd. Vi gav oss även på klängväxten ut mot gatan. Jag lagade en pytt på Julias goda hemgjorda korv, det smakade så bra. Potatisen här är toppen för att steka och fritera. På kvällen kom Stavros och Julia förbi, de hade med sig getmjölk och vitlökar för att plantera i landet. Vi tog en Ouzo och tittade på bilder som jag fotograferat. Birgitta hade god Mesé och en trattkantarell paj. Men tyvärr var Stavros inte så bra i dag heller. Men lovade att komma en annan gång och äta med oss. Birgitta och jag åt gott och lyssnade på vår favoritmusik, Bao, Peter Karlsson och en blandskiva med Taube, Cornelis, Ted Gärdestad, Peter Lundblad, Tomas Ledin m.m.

Måndag 26 feb: Det blev sent i går, men vi är ju pensionärer. El firman i Mitilini ringde och frågade om det var ok för att montera köksfläkten i dag. Ja visst var det ok, som vi längtat efter att få en snyggare fläkt och belysning så man ser vad det är för mat man lagar. Janis kom och vi pratade klimatanläggning och varmvattenberedare innan han monterade spisfläkt och värmeelement i badrummet. Janis och jag pratade jakt och han berättade att de jagar vildsvin som kommer från Turkiet, han berättade att turisterna låg och solade och såg ett vildsvin kom simmande och klev upp på stranden och kila iväg upp mot bergen. Det kan ju inte vara kul. Bi och jag har beslutat att investera i en varmvattenberedare med solcell och en klimatanläggning. En blå handduk vid posten tjoohoo, vi har post, men det var bara en räkning inget kort eller brev. Eftermiddagen gick åt att plantera vitlök och brytbönor och allmän städning och kampen mot ogräset. Sedan chattade vi med Åsa om räkningar och annat trevligt, det är kul att chatta med Åsa, full av bus och rolig. Även Lisbeth, Sören, Lars och Harry var uppkopplade så vi utbyte lite tankar. Birgitta chattade med Meta. Försökte ringa och prata med Stina men inget svar. Bättre lycka en annan gång.

Tisdag 27 feb: I dag åkte vi till Mitilini för att beställa en varmvatten beredare med solceller. Vi pratade även klimatanläggning för en senare installation. De är så trevliga och vänliga i elaffären. Under tiden vi var där kom det en gammal farbror in och satte sig på en stol. ”Ah Vicki kan du engelska?” sade han och sen var konversationen i full gång, när han fick veta att vi var svenskar berättade han att han hade en systerdotter i Stockholm. Även Janis som var hos oss i går har en kompis i Lindesberg. Vi for sedan till Ireon och handlade mat och betalade för ostlöpen, som vi inte fick betala förra gången, då inget pris fanns på ostlöpen. Ägaren av butiken, frågade var vi bodde, Pagondas svarade vi. Var undrade han? Vi berättade och ritade, då skrattade han och sa att även han var från Pagondas. Hemma passade vi på att gödsla fruktträden då det äntligen kom regn, dock endast 5 mm. Det saknas 195 mm för att det inte ska bli ransonering i sommar. Birgitta har i dag gjort debut som ysterska, getmjölken vi fick av Julia har hon förvandlat till en god ost. Jag lagade biffar med friterad potatis till middagen. Sedan njöt vi framför brasan med musik av Peter Carlsson. Pratade via Skype med Sören och Kristina.

Onsdag 28 feb: Vi jobb med oliver hela dagen. I dag var hunden med på olivfältet full fart på Odysea, som han heter. Stavros och jag lastade på olivsäckar och grenar från trädet till getter och får. Birgitta och Julia lagade mat, lever och hemmagjord korv. Min vän Lalola, geten njöt av att bli kliad och nu kommer fler fram för att njuta av samma behandling. När vi gick hem fick vi korv, ägg, pickels som Julia gjort och sallad. Supermarket fick vårt besök, vi har köpt en oljedunk då vi får olivolja på fredag. Jag har även köpt ett TIM kort till min mobil. Birgitta lagade en god omelett på kvällen. Vi ska sova tidig i kväll trötta, fast vi ”hasade benen” efter oss när vi gick hem. Chattade en stund med nysvensken Marco, helt otroligt duktig på att skriva på svenska redan, han var i Holland för att hämta sitt nya körkort. Vi närmar oss påsk, i kyrkan utanför mässade prästen alldeles ensam både länge och väl. Det är på gammal grekiska och det är ju svårt, även för infödingarna.

Torsdag 1 mar: Upp tidigt och i väg till olivfältet nedanför Profeten Ilias berg. Några timmars jobb där sedan var det klart för beskärning och resterande oliver på lördag. Efter det åkte vi i Stavros bil upp till Profetens Ilias berg, det är en makalös utsikt därifrån, vi såg en massa öar och runt om på Samos, berg och byar. Väl nere vid farmen åt vi Tiganitis och annat gott. Blev sedan arbete med olivplockning. I dag var det soligt och fint, Koltrasten, Svarthättan och Bofink tävlade om att sjunga vackrast. I dag fick vi åtta liter olja och en massa Tiganitis, 1,5 liter getmjölk med oss hem. Nu är vi trötta och längtar till sängen. Tröttheten beror nog på att vi idkat jakt på en förrymd kaninunge.

Fredag 2 mar: Sovmorgon, lediga från ”jobbet” vad händer då? Jo vi vaknar pigga klockan sex utan väckning. Det är mulet och vi får hoppas att det blir regn av de mörka moln som glider fram över dalen och Pagondas. Mellan regnskurarna, eller duggregnet snarare, planterar vi kronärtskocksplantor, som vi fick av Stavros i går. Beskar fler apelsinträd (vi har ju mer mark nu än vi trodde tidigare) och vinstockar. Birgitta planterade lite blommor mot gatan och jag sopade ihop lite skräp nedanför vår mur mot vägen. I övrigt en skön stugsittardag, skönt för våra trötta kroppar! Birgitta städade och jag lagade mat. På kvällen tittade vi på dvd, ”Två bröder emellan” Falkenbergs Friluftsteater. Vi har eldat hela dagen så det är varmt och skönt inne. Ute är det nu klockan 21.45 13.3 grader.

Lördag 3 mar: Det kom bara 2 mm regn i natt. Ut i dimman är vad som gäller i dag. Vi ska till fältet nedanför Profeten Ilias. Stavros missade avfarten med några meter trots att han åkt den vägen så många gånger. Så dimmigt var det i dag på morgonen. Men efter någon timme så bröt solen igenom och värmde oss. Fågelsången är nu så livlig och man kan nästan se hur allt växer. Våra gula lökar som vi planterade elva dagar sedan han nu växt upp 3-4 cm. I dag har jag jobbat med det olivverktyg som jag haft med mig från Sverige. Fungerar bra på mindre träd, men är lite vek i konstruktionen. Men som ett komplement är det säkert bra. Tillbaka på farmen åt vi gott som vanligt. Djuren är nu vana vid att vi är där. På eftermiddagen eldade vi grenar och annat skräp. Stavros och jag gick upp i bergen för att laga deras vattenledning som strejkade. Med en vattenkanna full av vatten som vi hällde i vatten slangen och sedan snabbt ner med slangen i källan så var det ordnat. Trötta och nöjda vandrade vi hem. Birgitta ringde till Åsa, hon och Marco låg för ankare i en förkylning. Ner till Supermarket för handel. Då blir det alltid en liten greklektion, i dag var ägarens dotterdotter där och hon pratar engelska med oss. Hemma i huset eldar vi för att torka kläder och för att njuta. Det är 12,8 grader ute nu klockan 19.00 och det var 17,3 grader i skuggan som varmast här vid vårt hus, nere i dalen vid farmen var det 23 grader. Man kan undra vad vi är för fryslortar, som har långkalsonger i denna värme, men min mormor sa alltid att man skulle svettas in sommaren och frysa in vintern. Men snart får vi nog anse att vi har svettats in våren i alla fall. På kvällen fick vi trevligt besök, en kattuggla slog sig ned på lyktstolpen utanför vårt hus. Där satt den länge och hoade. Fåglarna har parnings feber nu, Koltrasten joddlar och Talgoxen, Bofinken lika så. Någon form av hönsfågel har fullt upp i buskar och grusvägar för att hitta brudar, jakt på dessa fåglar upphör sista februari.

Söndag 4 mar: Upp i ottan och frukosterade, vi konstaterade att det regnade och mycket riktigt ringde Stavros att arbetet var inställt. Det kom dock bara 1 mm. Det var bokens dag i dag, mycket läsande på förmiddagen. Sedan jobbade vi i vår trädgård, Birgitta städade och jag klippte ett par vinstockar och apelsinträd. Vi städade vidare emot gatan och slet med den vilda klänger växten som tidvis är 2-3 cm i diameter, vedartad stam. Birgitta bjöd på en lever och korvgryta av kött vi fått från Julia och Stavros gris. Eldade i spisen och njöt, med varsin bok som fick avsluta kvällen.

Måndag 5 mar: Jag vaknade vi fyra tiden med en ordentlig hosta så jag gick upp och lagade till en kopp te med honung. Åter i sängen med en bok, sedan somnade jag igen. Det blev frukosten ute i dag, skönt och varmt i solen. I dag är vi hemma och jobbar i vår egen trädgård. Birgitta har kört två tvättmaskiner och hängt ut tvätten på taket, det torkade snabbt i blåst och solsken. Det gamla Hönshuset blev i dag omkullvält och av med taket. Nu är det bara att städa upp marken och bränna upp det gamla virket. Våra funderingar vad som ska ersätta hönshuset med är ett växthus eller en grillplats, vi får se vad det slutligen blir för något. Några apelsinträd fick sig en duvning med sågen och Birgitta bar undan en hög med tegelpannor. I-M var förbi och fikade. Klackarna i taket, den blå handduken varslade om post, brev från Meta, paket från Thomas och en elräkning. Nu har jag både telefonen och datorn på samma linje, skönt att slippa koppla om varje gång jag vill ut på Internet, Tack Thomas för hjälpen. Ett par timmar framför brasan får avsluta en skön dag.

Tisdag 6 mar: I går kväll ringde elföretaget från Mitilini att i dag får vi varmvatten beredare installerad. Vaknade tidigt och fick kaffe och frukost innan fyra män kom för att greja till vår beredare. Det var en bra födelsedagspresent, fast det är ju Birgitta som önskat det till sin födelsedag. Jag hade nog gett henne en jordfräs eller grästrimmer om hon inte uttryckligen sagt att ”en varmvattenberedare vill jag ha”. Som gentleman ger man sig ganska snabbt. Så nu kan vi duscha, diska utan att värma vatten. Får väl vänta till nästa år med jordfräsen! Naturligtvis hände det en olycka under montering av slangar. Ett vattenrör brast så att vattnet från den gamla tanken rann ut i köket och en del lyckades dom styra ut utanför huset. Jannis berättade hur det gick till medan jag svabbade vatten. Han beskrev hur hustru Birgitta skulle se ut och bete sig när hon kom tillbaka från en tur ner till posten med några brev. Jag sa att hon är kall, kommer bara att städa upp allt. Så blev det också och hon var glad att det gamla röret brast nu och inte när vi var själva. Efter en del arbete så var allt klart. Jannis ringde till firman i Mitilini och frågade om vårt underskåp till spisen kommit, ja så var det och efter att köpt dusch draperi och nytt duschhandtag samt inköp i supermarket for vi till firman och betalade varmvattenberedaren och rörmokare samt underskåp till spisen. Vi köpte även en tryckkokare, det får bli min födelsedags present sade hustrun. Ingen jordfräs så långt ögat når. Väl hemkommen åt vi Pizza som jag ville ha på min födelsedag. Fick några värmande e-mail och telefonsamtal med gratulationer.

Killarna jobbar för fullt med montering. © foto: Bengt Ahlstrand   Färdig för att värma vårt vaten. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår nya varmvattenberedare. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 7 mar: Vaknade till en underbar morgon, solsken och så varmt. Åt frukost och for sedan ner till Farmen. Ingen var där, men gav hunden Odysea vatten, han vill nagga på min hand och lade upp en tass i min hand, härligt. Det var 31 grader i halvskugga vid Farmen klockan 10. Vi sågade lite grenar till brasan på hemvägen. Sedan var det arbete i vår egen trädgård. Eldade skräp och jobbade med växten ut mot gatan. Triandafilio (Filio) kom och hurrade på oss, i dag vill hon veta våra namn. Grönsakshandlaren kom vi 14 tiden. Det var en upplevelse, han pratar engelska och vi är omtyckta kunder sedan tidigare. Många tanter och en farbror var där. Han gav oss en massa extra medan han skojade med tanterna, när dom frågade vad det kostade så svarade han på engelska och blinkade åt oss. Dom som inte kände oss ville veta vilka vi var, förstod vi av Triandafilio (Filio) som berättade att vi var svenskar och bodde här, så pekade hon upp mot vårt hus. Det var, berättade Birgitta som när hon var på posten i går med brev, en dam som talade engelska och berättade för Brigitta att hon talat om för de övriga kunderna vilken jag var och var jag bor. Hon urskuldade även en man som knallade förbi alla och gick in till Nikos, han är ju 95 år och ville väl prata lite. Ja det är ett underbart liv vi lever, alla är så vänliga. Birgitta talade i telefon med Meta och Harry. Jag pratade med Lars J om en bok som jag behöver. Sen fort i säng,

Torsdag 8 mar: I dag var det sovmorgon! Birgitta har sovit dåligt i natt. Varför det blev sen frukost. När vi stod på gatan för att ge oss iväg till Stavros, så ringde dom och talade om vilket olivfällt dom befann sig på, Swedia har dom döpt fältet till för dom tycker att det är så kallt där. Vi blev glada att dom ringde efter oss. Vi har så kul och skrattar mycket. I dag fick Stavros använda min motorsåg som jag har i bilen. Den är bra till att såga grenar på olivträden. Dom skrattade gott när jag berättade om Norrmannen som köpte en motorsåg och undrade vad det var som ”brummer”. På farmen var det 21 grader i skuggan. Vi jobbade med skötsel av djuren och åt gott. Nästa vecka hoppas dom att vi ska vara klara med olivskörden, Resten får ”Pia”, fåglarna för er som inte vet vem ”Pia” är. Beskärning av olivträd bör inte ske efter mars månads utgång. På hemvägen sågade jag ved för att ha till kvällens brasa. Vi gick förbi Nikos för att skicka brev. Jag fick ett roligt e-mail från Thomas det gläder vi oss åt. I dag är det stora lögare dagen med vår nya varmvattenberedare, som solen nu har värmt upp.   

Fredag 9 mar: Upp tidigt och åt frukost. Vi åkte via supermarket för att handla bröd, fisk och inlagda grönsaker åt Stavros. I dag ska vi åter till olivfältet Swedia, det är nog några dagars jobb till där innan det är färdigt med skörden. Vi hoppades att vara först till jobbet i dag men det var vi inte. Men det var nog frågan om någon kvart, näten var utlagda under trädet. Fyra träd blev det som vi skördade och beskar. Det är tio träd kvar på Swedia fältet. I dag bjöd Julia på dolmades, fasoladha och rökt saltsill från Norge. Birgitta fick 4 liter get mjölk, så i dag blir hon ysterska igen. Birgitta såg ett träd, som hon frågade vad det var för sort. Päron svarade Julia, då har vi ett sådant. Vi upptäcker mer och mer i vår egen trädgård. Jag var och handlade löpe till Birgittas ostmakar jobb. I affären frågade de hur länge vi blir kvar här i Pagondas, till sommaren svarade jag. En kund som pratade engelska frågade om vi trivdes här i Pagondas. Birgitta lyckades att få en perfekt get ost. Den hänger nu på avrinning. Jag pratade med Lars J och förhörde mig om vädret och snö mängden. Själva har vi sommarvärme vilket innebär kortärmat.

   Birgitta ystar getost. © foto: Bengt Ahlstrand     Getost. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta tillverkar getost. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 10 mar: Det var lite segt i morse, trötta och lite ömma i kroppen. I dag har vi med oss färskvatten från vattenkällan för på farmen finns inget dricksvatten, bara vatten från en öppen källa till disk och till djuren. Vi jobbar vidare med olivskörd uppe i Swedia. Vi är nog lite trötta alla fyra, men när vi väl kommer igång så glömmer man stela leder och muskler. Det rätt brant där vi sågar och skördar, så en och annan stjärt får en omgång när skorna glider undan. I dag bjöd Julia på kokt grishuvud och en soppa gjord på spadet. Det var så himla gott, med gristunga i soppan och på ett fat bredvid låg griskött. Vi var mätta och belåtna när vi fortsatte med skötsel av djuren. Jag eldade gamla avätna olivgrenar som getterna smaskat i sig. Varje dag har vi ett lass med grenar med hem till getterna. Birgitta och jag gick en längre väg hem i dag för att få mjuka upp benen en aning. Födelsedags hälsningar fick jag i form av vykort från Kristina och Sören, Kerstin och Nicke samt Solweig och Hans. Det tackar jag för. Brasan värmde skönt på kvällen.

Stavros, Julia och jag har kafferast. © foto: Bengt Ahlstrand     Ett beskuret olivträd med grenar som ska rensas. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta, Stavros och Julia, kafferast på farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Olivskörd hos Julia och Stavro. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 11 mar: På radion varnade dom för blåst, kyla och regn. Stavros ringde klockan åtta och frågade om vi ville komma till Swedia för att hjälpa till. Vi blev glada när han ringde. Det var ju fint väder så vi var klara för att ge oss iväg. Efter ett par timmar var vi klara med skörden, den sista för denna säsong. Julia bjöd på Brisola, grillad fläskkotletter och rostade brödskivor med kryddor och en massa olivolja, detta bjuds då herrn i huset kommer hem med olivoljan från fabriken, berättade Julia. I dag har vi haft mer tid för djuren, kortat av hornen på en bagge, samt allmän inspektion av getter och får. Städat upp runt utomhusugnen. Vi fick två liter fårmjölk med oss hem i dag när vi lämnade farmen. Birgitta fick ett sms från TIM i går så vi bad Stavros om hjälp för att översätta, Han berättar att våra mobila abonnemang hos TIM, bjuder oss på 10 euro om vi fyller på med 10 euro. Vi har inhandlat ett kort till Birgittas mobil. Detta förklarar även varför jag plösligt fick dubbelt med pengar på min mobil förra veckan då jag tankade upp för 10 euro, denna bonus gäller fram till 13 mars. På kvällen kom en trött och sliten Julia förbi med Tiganitis fyllda med pumpa som hon kokat i dag. Tiganitis har Julia skapat till olika former, kringlor, kanelbullsliknande och snäckskal. Hon lämnade en bakugnsplåt som Stavros vill ha ett borrhål i, men dom är så trötta så det blir att borra i morgon. Jag lagade en linssoppa och vi drack även lite vin, för att fira att olivsäsongen är över. Sedan var det dags att inta sängen med en god Wodehouse bok.

Här kollar Stavros djuren att dom mår bra. © foto: Bengt Ahlstrand     Vad är det som är på gång? Djurkoll? © foto: Bengt Ahlstrand     Vem bryr sig! Olivskörden är ju över. © foto: Bengt Ahlstrand 

Djurbilder från Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 12 mar: Sovmorgon, så skönt vi sov länge i dag. Det blåser kalla vindar, men solen värmer. Vid lunch tid kom Stavros hit och vi gick runt och tittade på olivträden och fruktträden vad som behövdes göras. Olivträden spar vi beskärning av till nästa säsong i samband med skörden. Han visade mig en källa som vi kan dra en pipeline från för bevattning i trädgården. Det växer otroligt snabbt, lökarna är på gång. Jag borrade det hål som Stavros bad om, tjock plåt var det tog tid innan det var igenom, Birgitta skojade med Stavros och sa ”kom tillbaka om en vecka så är det klart”. Efter lunch for vi ner till Ireon för att handla. Nere vid Ireon mötte vi Dimitri på väg hem till Pagondas med sina åsnor. Det tar tid ibland att åka till och från jobbet. Jag beskar ett päronträd och lite kapning på en del torra grenar på de större olivträden närmast huset för att få mer sol i landen. Julia föreslog potatisodling i landet som är kvar, kanske inte så dumt då potatisen är rätt dyr här, men så god den är att gör stripps på. På kvällen lagade Birgitta Clarys låda, gott var det.

Vitlök och vanlig lök växer så fort. © foto: Bengt Ahlstrand 

Vitlök och vanlig lök växer fort. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 13 mar: Vaknade sent till en solig morgon. Birgitta ringde till Meta som fyller år i dag, dom pratade en stund om livet och om att våren är på väg i Sverige. Det gläder oss att det blir skönare där också, då vi inte tycker att det är så skönt med kyla och snö. Men nu är det blåsigt och svalt hos oss, det blåser hårda vindar 8-9 Beaufort vilket motsvarar hård kuling till halv storm. Nu förstår jag mer varför det ligger sten och annat järnskrot på taken, det ser ju slavigt ut i våra ögon men det har ju en funktion att fylla. Vi fick förstärka en del tak under dagen med sten, då plåtar hotade med att lämna tak. Ändock var vi ute en stund i trädgården och rensade ogräs och Birgitta planterade en Ringblomma som I-M kom med. Så nu blir det Ringblomssalva! Hon berättade att det ska blåsa hela veckan. Vi får hoppas att hon eller vem det är, har fel. I dag lagade vi bläckfisk, Ohtapodhi (åttaarmad), kokt i vitt vin, olja, vitlök och lök. Det smakade mumma. Chattade med Lars J en stund innan vi intog sängläge med en bok. Vi önskade nog att någon annan av våra bekanta också hade varit ute på Internet så vi kunnat chatta med. Vi saknar några.

Onsdag 14 mar: Det blåser fortfarande hårt, Nikos tror det är närmare 10 Beaufort, fan tror det. När vi dristade oss till en promenad upp till kyrkan på bergsklacken så knakade det i träden och man får som Birgitta säger ”Håll i hatten”. Men det blev en promenad på några timmar och lite blomplockning till köksbordet. Birgitta ”stal” några pelargonskott vid en liten kyrka, dom är säkert välsignade. Det har tidigare skott som hon ”stulit” visat. Pelargonerna växer som buskar, inget att släpa in på fönsterbänken. I dag invigde vi vår nyligen inköpta tryckkokare. (min födelsedagspresent, alltså ingen jordfräs) Birgitta lagade fasoladha, bön soppa, tryckkokaren visslade och förde ett herrans väsen och Birgitta blev blek om nosen, hon har traumatiska upplevelser sedan ungdomen när en aladåb satt i taket hos en kompis, jag säger då det. En jordfräs är bättre, sällan far den upp i taket. Men maten smakade utomordentligt bra. Sedan var det att elda så att vi får värme i huset då det blåser in i ”sållet”, inget fel på ventilationen i grekiska hus. Det blev långfillsingar på i dag. Hoppas att det mojnar tills i morgon, vi har mycket att beskära och elda i trädgården innan eldningsförbud inträder. Det finns dom som eldar trots denna blåst. Birgitta försvann när det dundrade till utanför huset, hon kom tillbaka med håret på ända och stönade att hon jagat en hink och en tratt, pust. Så går det till i Grekland.

Torsdag 15 mar: Vi sov bra i natt trots vindbyar av orkanstyrka, men nu ska det lugna ner sig något för att sedan öka igen med kraftiga vindar. Det drar fram tunga mörka moln över himlen, men inget regn. Katastrof säger många. Jag började beskära en del olivträd och sedan gav vi oss på ogräset mot gatan. Var nerför en brant för att rädda ett lock till en av soptunnorna. Det blåste friskt i går, soptunnan irrade om kring för sig själv på vägen, locket tog en egen väg. Vår glada grönsakshandlare kom i dag så vi fick lök, potatis, apelsiner och persilja. Birgitta ringde Meta för att förhöra sig om hur hon mår. Lyssnade sedan på Kalle Moreaus och Bengan Jansson på cd. Telefonen ringde, Ella Bengt, det var min kompis och f.d. företagspartner Camille från Göteborg. Det var roligt att höra från Camille och att han mår bra, det är tyvärr längesedan vi träffades. Vi får försöka träffas i sommaren. Nu ska vi titta på DVD film med Robert Wells, The 2005 Summer Tour. Det är bra att ha några dvd filmer när det regnar eller blåser kalla vindar, då vi inte har investerat i någon TV, men det gör vi kanske i höst kan vara bra för att underlätta inlärning av språket.

Fredag 16 mar: Hustrun slår upp sina ljusblå och utbrister i dag ska vi gå på långpromenad när jag städat toaletten. Pust, tar mig ur sängen trots denna tidiga chock. Jag lagar till frukosten. Vi går mot Myli, det blåser men i dalgångarna är det varm och skönt. Vi ser årets första hussvalor virvla omkring i en yster dans över dammen vid vildsvinen. Det saknas vatten i dammen, säkert 1 meter grundare än normalt. Väl ner i Myli äter vi en greksallad och dricker en Amstel. Vägen hem blir mycket uppför men vi knallar på och efter någon timma är vi hemma i Pagonda igen. Det blev en nätt promenad på tre timmar. Vi går via begravningsplatsen hem. Där gräver vaktmästaren upp en grav, en kille som dog 2003 endast 26 år gammal. När klockan var 18.00 gick han hem, ja vaktmästaren alltså trots att graven är halvöppen. Hans kvarlevor kommer sedan att läggs i en liten relikkista och placeras i en byggnad. Det är trångt på kyrkogården det har dött tio sedan vi åkte till Sverige i december. Ingen är under 80 år. Birgitta som är väldigt glad i min present tryckkokaren, lagade till en härlig köttsoppa på griskött. Vi fick griskött av Julia och Stavros, när vi var hos dem och slaktade för ett par veckor sedan. En stunds njutning framför brasan innan vi lägger oss.

Lördag 17 mar: Vid frukosten i dag fick vi förklaringen med öppnandet av graven! Nu var det präst med rökelse och anhöriga som grät och en dam med gummihandskar som lade skallen på en vit duk, vaktmästaren kom sedan med en säck där resten av relikerna fanns. Birgitta städade taket i badrummet och jag städade lite ute. Vi for sedan för att fixa jord till pelargonerna som Birgitta stal häromdagen. Då kom Stavros och Julia och ville att vi skulle följa med till farmen, där finns det jord, sa Stavros. Julia berättade att dom i går var och ringde på hos oss för att dom ville vi skulle följa med till deras farm vid havet. Då var vi ju på volta till Myli. Det blev lunch och sedan eldade vi skräp och matade djuren. När vi skulle gå hem sa Julia att vi skulle stanna och dricka vin på kvällen. Vi gjorde så. Birgitta och Julia lagade mat, Stavros vallade getter och jag eldade och skämde bort de djur som fanns kvar på farmen. När Stavros kom åter från sin volta med getterna så åt vi mat och drack vin. Då hände nåt för oss väldigt roligt, dom frågade när vi kommer ”hem till Pagonda igen” efter somnaren. ”I september” svarade vi, (jag jobbar sommartid som kapten på turistbåtar) då frågade dem ifall vi ville vara farmare i tio dagar, bo på farmen sköta djuren. Ja gärna, sa vi raskt båda två. Detta innebär att dom båda kan åka till Julias hemland, Bulgarien på semester. Vi är otroligt glada att kunna göra detta för dom, som ger oss så mycket.

Söndag 18 mar: Vaknade tidigt då Stavros är på ingång för att hjälpa mig med olivträden som är så vildvuxna. Vi jobbade någon timma sedan beskar jag Sharon trädet. I dag har även Ladusvalan seglat omkring på himlen här i Pagonda. På eftermiddagen var vi och hämtade ved och sedan eldade vi både inne och ute. Ute eldade vi grenar från de olivträd vi beskuret. Birgitta pratade med Åsa via Skype telefon, allt var bra med dom. Trötta och nöjda efter dagens slit gick vi tidigt i säng.

Måndag 19 mar: Vaknade tidigt och kände oss utsövda och rätt pigga efter gårdagens övningar. Det var fortfarande glöd i bränn högen så vi körde vidare med att såga upp och elda. Vid lunch tid var det städat och snyggt på de två nedre etagen i olivlunden. Päronträdet står nu i full blom kunde vi konstatera och jag hämtade kameran. Det blev även ett vykort med det motivet. Efter lunch for vi till Samos stad för att storhandla och tanka. Vi gick länge i affären och kollade varor och priser. Hemma igen så eldade jag vidare, beskar även ogräsbusken mot gatan det är inte så mycket kvar av det trädet. Nikos mamma Maria kom förbi, hon kom till Samos i går, då är det nog sommar. Birgitta och Maria gick upp till Nikos. Jag lagade mat och väntade på hustrun, men det tog tid. Birgitta och IM gick på en långpromenad. Efter att vi kollat våra e-mail och elda en stund i brasan, så var det dags att åter krypa ner i en skön säng.

Päronträd i blomm.  © foto: Bengt Ahlstrand

Blommande päronträd. © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 20 mar: Birgitta har läst sedan klockan 02.00, då har man sovit tillräckligt? Ja var ute tidigt, dels för att skicka en faktura och för att elda skräp medan elden fortfarande glödde. Mycket skräp har under de sista dagarna gått upp i rök, men ändå finns det mycket kvar då ingen tidigare hyresgäst brytt sig. Plast, de vet vi vad det är och hur det ser ut i alla kulörer. Funderade på att väcka prinsessan men hon har ju läst i natt så hon fick sovmorgon. Trösten var att hon stod vid spisen när jag vacklade in hungrig. Ägg serverades i dag, jag har lagt ägg i en kastrull så hon förstod min önskan. En blå handduk vid postkontorets toalettfönster varslade om post eller räkning. Vi tog chansen och gick ner. Det var kort till Birgitta med födelsedags hälsning från Kerstin, brev från Meta och ett paket från Åsa, med en ”grön plutt” och ”spackel” till Skutan. Vi förstår inte vad som brustit i uppfostran? Jag citerar: ”Här kommer äntligen ett stycke grön plutt och lite spackel till den gamla skutan.” Men det blev ju bättre mot slutet av brevet, vi fick godisregn, de hade valt ”något mjuk” så att inte löständerna skulle ryka, så det brister nog inte så mycket i uppfostran! Hon är ju riktigt omtänksam. Vi tackar med munnen fylld av Dumle kola, jag försökte spela ledsen Cockerspaniel för att lura av hustrun några Dumle när mina var slut, men tji. Hon var stenhård. Suck. På eftermiddagen skaffade vi lite ved för kvällens brasa. Birgitta ”städade” min motorsåg, tro det eller ej med tandborste och topps. Den strejkade vid vedsågningen, så lite Cockerspaniel look lyckades jag få fram. På kvällen köpte vi 12 kilo apelsiner för 92 kronor av Leonidas f.d. sopåkaren i Pagonda. Birgitta lagade en härlig middag på grislever och korv på griskött, allt levererat från Stavros och Julias farm. Vi fick ett långt e-mail från Nicke, skogshuggaren i Linghed. Pratade även en stund med Thomas på Skype. Kul att allt fler skaffar Skype.

Vinstockarna är nu på gång. © foto: Bengt Ahlstrand     Tillväxt på vinstocken. © foto: Bengt Ahlstrand

Vinstock. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 21 mar: Upp i ottan, nja vid åttatiden då, om man ska vara så noga. Jag stod ute och njöt av utsikten med en kopp kaffe när en av åsna ägarna red förbi, jag såg hur han fick ducka för grenar från ett av våra träd ut emot vägen. Ja fick ju en lämplig såg av Stavros, så varför inte prova. Så jag sågade ner en del grenar och nu kan man rida rakryggad förbi vårt hus. Efter frukost städade vi vidare i olivlunden och Birgitta som är en van sanerare hoppade käckt ner i vattencisternen och sopade ihop år av skräp, löv och grenar medan jag sågade bort ruttna vinstockar. Vi eldade även upp en del löv som vi krattade ihop under fruktträden. Jag sågade upp veden från olivträden i lämplig längd som vi ska elda med till vintern. Det hänger blygrå moln över bergen men inget regn. Varmt väder har vi haft i dag. Nöjda efter dagens arbete lagade jag mat. Vi njöt i skymningen och gick tidigt till sängs.

Torsdag 22 mar: Äntligen regnar det, om än duggregn men vi är glada för det lilla fukt som dalar ned. Jag skyndade mig ut för att gödslade grönsakslandet, fruktträden och rosorna. I-M kom med en bok som vi kunde läsa i regnvädret. I dag var det den stora invasions dagen för svalor, vi har sett dom i en veckas tid, men nu var det många. Himlen var svart av både ladu- och hussvalor. Jag har aldrig tidigare sett en sådan mängd svalor på en gång. Kanske kom dom med de varma vindar från Afrika, med mycket sand, som nu drar in över Samos? Böcker är den bäste vännen en sådan dag som i dag. Men vi är barnsligt glada över att det regnat 12 mm under dagen. Vi behöver mycket mer av den varan för att undvika missväxt och vatten ransonering. Prognosen för de närmsta fem dagarna lovar regn, vi får hoppas att det stämmer. Inte har jag trott att regn skulle glädja oss. Vi avslutade kvällen med att titta på ”Så ska det låta” synd nog på en löddrig ledning.

Fredag 23 mar: I natt och nu på morgonen har det regnat ytterligare 13 mm. När jag ”klickar” på Samos ”termometern” på webbsidan eller Grekdagboken, så kommer jag till Samos vädersida, där kunde jag läsa att prognosen framöver är att det kan komma regn några dagar till. Jorden i landen är nu inte så hård som tidigare, så vi planerar att så mera grönsaker. Det är parningstid för Pagondas olika arter av duvor, flyguppvisning och gymnastiska övningar på elledningar är i full gång. Vanliga är Klippduva, Turkduva, Ringduva, Skogsduva och Turturduva. Blå handduk vid postkontoret, en rask promenad ned och Birgitta fick tre kort och ett brev. ”Inget till dej, Bengt” är Nikos vanliga kommentar. Nu är det ju så att jag fick kort när jag firade, men det har väl Nikos glömt. Birgitta ringde till Harry för att få reda på hur det är med Meta efter operationen. Allt lät bra och Birgitta ringde även till Meta på salen. Hon var trött och slut men på gott humör. Det är ju inte alltid så lätt när man är långt borta om det händer något med släkt och vänner.

Lördag 24 mar: Tjohoo, ytterligare 3 mm regn föll i natt. Soligt och varmt är det nu på morgonen, frukost och lunch ute i dag. Hackade ogräs i landet och planterade böner och paprika. Jag gick en runda i trädgården och i olivlunden och njöt av blomningen. Vinstockarnas blad växer så det knakar. Vi var även nere på gatan och sågade grenar som hängde ner, men Nikos mamma, Maria V kom förbi och var arg på mig för att jag klättrade på stegar. Hon visade hur jag faller och somnar in, men det visste jag ju sen tidigare övningar på stegar. Men hon var så påstridig så jag bar tillbaka stegen. Åsna ägaren och hans bror kom förbi och sa ”Very good”. Vi smyg sågade sedan några grena medan Maria V var nere vid graven. Vi gick en promenad ner till torget, där var det pyntat inför nationaldagen den 25mars. Vi köpte lördagsgodis, Åsa har ju frestat oss till denna last nu efter ”godisregn” med Dumle kola. Birgitta lagade en suverän keftedes till kvällen. Vi avslutade med ”Så ska det låta” och skruva fram klockor, det är ju dags även här för sommartid.

Söndag 25 mar: Vaknade till en ljus och behaglig morgon. Det är Greklands nationaldag i dag, även ett minne av ett av slagen mot Turkar. Otroligt hög musik ett par timmar från torget. Ja var och ryckte lite på de träd som ännu inte beskurits. Per W ringde och berättade att min svåger Hans W och Birgittas bror somnat in för gott. Det är alltid tråkigt att missa en god och trevlig vän. Då kan vi märka att det är långt avstånd till Sverige. Vi chattade med Åsa, som var upp till huset för att bland annat ögna igenom vår post. Vi gick en kort promenad genom byn. Birgitta språkade med Nikos Maria V medan jag lagade mat. Birgitta pratade även med vår svägerska Solweig W. Harry P ringde till Birgitta och berättade hur det var med Meta. Kvällen känns lite avslagen, men sådan är ju livets gång.

Måndag 26 mar: Sovmorgon igen, det känns så med sommartid. Vi avnjöt vår frukost ute i solen. Jag kapade lite på olivträden på tredje ”våningen” och vi släpade grenar till den plats som vi använde för eldning senast. Jag skyfflade av lite hönsträck från det forna hönshuset, det luktar inte något vidare vid fuktig väderlek. Jag bar upp det mot vägen ovanför lunden. Det känns i knä och lår så det får bli några vänder om dagen framöver. Birgitta och I-M har gått på en långpromenad i dag på eftermiddagen. Jag arbetade vidare med grenar under tiden damerna motionerade, både ben och förmodligen ”talorganet”. Birgitta talade med syster Meta P per telefon och hon lät pigg det är ju skönt. Det blir tidigt i säng i dag, då vi ska till farmen i morgon.

Tisdag 27 mar: Hurra, hurra hustrun blir pensionär i dag 65 bast. Men hon har övat på pensionärslivet i sex månader. Det blev inget kaffe på sängen, men jordfräs på taket. Vi ska till farmen och jobba så vi får firar hustrun en annan dag t.ex. i morgon. Hoppas hon vill ha pizza, men troligen blir det oxi. I dag har vi städat, kapat och eldat på två fält. Så motion blir det. Men det är ett jobb som är trivsamt. I dag var hunden Odysea med på fältet, många anfall gjorda han, gillar att nagga lite och bli kelad. Sedan var han försvunnen en bra stund. När han kom tillbaka såg han lite skamsen ut, men risken för att han träffat någon hundflicka trodde vi inte. Väl tillbaka på farmen för mat och övrig djurskötsel fick vi svaret på Odysea frånvaro, ost som Julia hängt på avrinning var till största delen försvunnen….Odysea var nog skurken i det dramat. Han, Odysea sov utslagen resten av dagen, fullproppad med ca 1 kilo ost, vilken hund skulle kunna hålla sig vaken då? Matte var inte att leka med, men Stavros berömde Odysea för att tagit ett bra eget initiativ till sin försörjning. Det blev en del roliga gräl dom emellan, Stavros och Julia alltså. Odysea sov ju lugnt vidare. Birgitta och jag sågade lite ved på hemvägen för att få en skön brasa på kvällen. Då vi tänkt oss att gå ut för att äta födelsedags middag, men det får bero till en annan dag. Det blev en soppa och vatten på kvällen. Trötta och nöjda med dagen hoppade vi i sänghalmen.

Onsdag 28 mar: Kyliga vindar från norr sveper i över Samos. Det är varmt i solen trots kalla vindar. Termometern orkade bara upp till 13,4 i skuggan hos oss. Men de gick att äta både frukost och lunch ute. Vi städade vidare i vår lund och trädgård. Jag band upp vinstockar och märkte ut vad jag ska kapa nästa år. Nu är det även ett snyggt och prydligt land, där hönshus och höns huserade tidigare. En del järnskrot åkte med sopbilen. Det är nu den stora städveckan här i grekland inför deras största helg, påsken. Allt ska vara fint, rent och helst nymålat. Birgitta tvättar även mattor. Via Ireon för inköp av matvaror så åkte vi till Hora för att äta Birgittas födelsedags middag hos George och Emmy Spanos på Sinadisi (som betyder möte, mötesplats). Jag åt pizza, vilket dom är berömda för vida omkring, och Birgitta åt kyckling. Det smakar alldeles utmärkt. Emmy, frun såg pigg och glad ut hon har väl det lite lugnare nu vid låg säsong. Så hon hade tid att prata och det är ju alltid roligt. Hem till ett kall hus, det var att tända en brasa för att få upp ångan. Var in på Internet och kollade lite. Sov sedan.  

Emmy Spanos på Sinandisi. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta och Bengt Ahlstrand, foto Emmy Spanos.  © foto: Bengt Ahlstrand

Hos Emmy på Sinadisi. © foto: Bengt Ahlstrand   foto: Emmy Spanos

Torsdag 29 mar: Vaknade tidigt i dag och eldade kvistar från olivträden. Det var varmt och skönt väder. När ”sopgubben” kom i dag med, min grekiska är väl inte så bra som jag tror. Hörde att han skulle komma fredag, trösten får bli att han nog sa torsdag och fredag. Jag hörde nog bara slutet av samtalet. Men han tecknade åt mig att slänga upp soporna på flaket, han veva ner rutan och språkade glatt. Trevlig kille som har ersatt Leonidas som gått i pension. Det är storstädning överallt. Även vi har jobbat hårt på i vår lund och trädgård. Jag är nu uppe på tredje och lite på fjärde platån. Birgitta har lagat Crêpes på mjölken som vi handlade i går, ”kort datum” jag är ju ingen höjdare på att kolla sista datum, eller vad det nu kan heta. Men Crêpesen smakade så gott. Birgitta städade och snyggade till vårt senaste land. Jag är trött efter dagens jobb, Birgitta fotade naturligtvis gubben, men med tanken på byxornas stuk, så är jag ju väldigt ung och modern. Telia-Sonera skickade mig ett brev för över ett år sedan och berättade att ISDN skulle upphöra. Jag sade då upp det och körde med ett vanligt modem, då jag väntade på ADSL. Döm om min förvåning när Åsa ringer och berättar att Telia-Sonera skickat en faktura på ISDN. Åsa som är en klippa fixade detta. Åsa e-mail till mig i morse, var en klockren beskrivning om hur man förklarar ett misstag som man gjort men inte vill erkänna. Kontentan är nu att ”hon” på ekonomiavdelningen är så snäll och service inriktad, så ”hon” tar bort fakturan. Trött blir man på sådant. Birgitta skrev en del brev och var till postmästare Nikos med dessa. Trötta och nöjda så intog vi snarkofagen.

Här är Bengt trött, men så ungdomlig med tanke på byxorna. © foto: Birgitta Ahlstrand

Jag trött!. © foto: Birgitta Ahlstrand

Fredag 30 mar: Klockan på ringning tidigt, vi ska till farmen i dag för att måla och göra fint inför påsken. Vi tömmer huset målar invändigt och utvändigt på fyra timmar, bra jobbat. När grisarna matades så skrämde vi upp en orm som låg och njöt i solgasset, en stor svart orm på 120 cm. Men han, ormen gillade inte att få sällskap på playan och pös i väg. Vid 14 tiden nedkom min vän Lolålolo med en ”välskapt gosse” till Stavros förtjusning, oftast blir det flickor. Födseln, var den första för Lolålolo och behövde hjälp, Birgitta masserade och Stavros var barnmorska. Det gick bra till slut. Sedan utspelades en märklig scen, modern var mer med mig och stångade lite mot killingen men efter en stund så tog instinkten över och hon slickade ömsom killingen och ömsom mig. Killingen låg på mina fötter medan Lolålolo slickade killingen ren. Vilken dag Birgitta och jag har upplevt i dag. Våran get har fått barn. Sedan åt vi kvällsmat och skrattade gott åt dagens händelser. Vi njuter alla fyra av livet på farmen.

Vangelis första minut. © foto: Bengt Ahlstrand     Vem är moder till detta gossebarn? © foto: Bengt Ahlstrand     Här är det gott att leva, jag är så mjuk och skön nu. © foto: Bengt Ahlstrand

Vangeli kommer till världen, mamma Lolålolo. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 31 mar: Stavros hämtade mig vid åtta tiden för en inköpsresa till Ireon och Hora. Det öste ner regn och det var mindre floder på vägarna, men uppe hos oss i Pagondas kom det bara 14 mm. Jag skall ha en pipeline från en källa ner till vår cistern och ett utkast vid huset. Jag handlade även cement för reparation av cistern och på taket efter montering av solfångare med vattentank. Jag köpte även kalkfärg för att snygga till huset och en del murar. Birgitta och jag for sedan till Supermarket för att handla mat. Birgitta köpte fisk av en månglare och de var inte billigt. Eftermiddagen ägnade Birgitta åt att laga mat, rensa fisk och frysa in. Trötta gick vi tidigt till sängs.

Söndag 1 apr: Uppe med tuppen, trots regnmoln över Pagondas kom Stavros för att hjälpa oss med murarjobb och pipelinen. Det visade sig att den läcka som var på Stavros sida, hans hyrda tomt i Pagondas gränsar till vår, är vår kommunala ledning. Vårt kommunala vatten har alltså sprutat ut en massa vatten en längre tid. Det syns spår av att man försökt täta den tidigare. Vi pluggade igen den med en träplugg, det innebar att nu sprutar det ut vatten i ett rör på vår andra platå. Den läckan har vi försökt att laga. Nu får vi hoppas att kommunen raskar på med att laga. Men det är nog som Stavros säger att då brister väl ett rör på något nytt ställe. Stavros och Julia åt lunch med oss. Birgitta fick beröm för sina Tiganitis och getost. Med resterande cement lagade jag södervittrad puts på huset. Vi jobbade vidare med att städa ”ogräset” mot vägen. Syster Meta har försökt nå oss på Birgittas mobil. Birgitta ringde upp Meta och pratade med en glad och positiv syster, det gjorde oss väldig glada, Det var skönt att höra att hon kommit hem. Julia som behövde grekkaffe bad oss att handla det när butiken, som mal eget kaffe, öppnade på eftermiddagen. Vi köpte varsin glass, som vi smaskade i oss medan vi gick en runda i byn. Vi besökte den stora kyrkan på vägen hem. En av åsna ägarnas fru mötte vi i en gränd och utbyte lite hälsningar, hon klappade på Birgitta, hon är så glad att se oss. Till kvällsmat serverade hustrun en fisk, den som hon dyrt köpt av en månglare i går, så jag åt andäktigt. Men det var så gott, måste jag erkänna. Vi tittade på ”Så ska det låta” och pratade med Åsa via Skype.

Måndag 2 apr: Vi vaknade tidigt för att kalka, men det blåste starka vindar så att Birgitta städade sovrummet och jag sågade upp resten av veden och travade den. Vi for till Hora och handlade 100 meter pipeline. Ireon fick också besök av oss. Handlade grönsaker och glass. Glassen åt vi vid stranden för att se om vi kunde se Kungsfiskaren igen. Men det blåste så hårt att vi åkte hem. Efter lunch for vi till farmen för att se hur det var med Vangeli. Där var det full fart. Han hoppade omkring, upp på stenar luktade på allt omkring sig, gjorde små utfall som att stångas trots sin ringa ålder. Vi njöt av att se den livslust som fanns i killingen. Jag grämer mig, att jag glömde kameran. Vi drack kaffe och Stavros gick sedan ut med fåren och getterna. Julia och vi pratade om påsken och vad vi ska göra fram till den. Det blir en del slakt av lamm, några till försäljning och en till oss på Påskdagen. Vi högg en del ved på hem vägen för att i kväll ska vi grilla Brisola som vi handlade i Pythagorio i dag. Där var det full fart på att rusta tavernorna och hotellen inför turist säsongen. Vi såg en del turister som gick i shorts, vi kom fullt påklädda som alla greker. Vattenläckan känns inte bra så vi får försöka laga den själva för det kan ta tid innan kommunen kommer. Jag plockade bort silvertape och annat bråte från rören. Där fanns en vanlig slang som brustit. Efter en del letande och experiment med kranar lyckades vi få stopp på vattnet. Det blev en ny resa till Hora för att köpa en bit slang och slangklämmor. Så i morgon går vi till verket med reparation av vattenläckaget. Vattenmätaren har snurrat som flygplanspropeller. Brisola som vi grillade smakade så gott. Birgitta pratade med Åsa en stund. Sedan var det dags att lägga sig i nybäddad säng, det finns inget som är så skönt som första natten i nya lakan.

Tisdag 3 apr: I dag gäller det att var rörmokare. Vi laddar med en kastrull med het vatten, olivolja och skruvmejsel. Jag har skurit till en bit av slangen som jag köpte i går till en lämplig längd. Vi fick dit slangen och slangklämmorna, jag drog åt med en ringnyckel, bra att jag köpte en rejäl verktygslåda. Nu är problemet med vatten läckan löst. Mätaren snor inte som en flygplanspropeller längre. Men lite snurrade den. Birgitta som har hörsel i behåll sa att det var vatten cisternen som fylldes på. Jag plockade fram stegen för att inspektera vattencistern. Tur var väl det, inget lock fanns det. Sedan har vi lite tur att locket fanns i det forna hönshuset och inte hamnat i soporna. Nu fungerar vattnet och det är tryck i alla kranar. Nu reparerar vi som grekerna. Jag lagade sedan till en lunch. Meta ringde och berättade om att allt var bra, de skulle åka till Korpholen. Vi är glada att Meta är så positiv. Vi har ägnat resten av dagen att vitkalkat husgrunden och en del murar. Grannar och andra förbipasserande har uttalat sig positivt om vårat jobb. När vi efter dagens arbete gick för att hämta vatten i brunnen så träffade vi på en äldre gentleman med sin Åsna. Vi kunde naturligt vis inte låta bli att kela med den, åsnan alltså. Till kvällsvard blev det korv och stripps. Vi gick tidig säng efter en diger arbetsdag. 

Bengt hämtar vatten vid källan.foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta träffar en kompis! © foto: Bengt Ahlstrand

Jag hämtar vatten och Birgitta träffar en kompis!

 foto: Birgitta Ahlstrand  © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 4 apr: Solsken och varmt redan tidig morgon. Det känns i våra kroppar av gårdagens arbete. Det blir vilodag! Birgitta tvättar fönster och städar vidare. Jag vattnar trädgårdslanden. Vi beslutar att gå en långpromenad i värmen. Det blir en runda på 2,5 timmar. Det är så skönt nu, massor av blommor utmed vägarna. Vi får mycket beröm för vår målning i går och ”ogräs” renset mot gatan. Jag hörde en dam berätta för några att vi även kapat grenar som gick över vägen, då dom tyckte att det var bra att vi kapat ner det mesta ”ogräset” från muren. Det är ju trevligt för oss att det vi gör faller i god jord. Efter lunchen blir det en del funderingar över vår försörjning av vatten , men troligen har det kommunala vattnet varit stängt så att det var från källan vattnet kom i dag. Men nu är det fart igen. Några timmar på taket i solskenet blev det innan middagen. Lokaniko (korv) med stekt potatis och ägg bjöd jag på i dag. Vi är trötta och går tidigt till sängs.

Torsdag 5 apr: Det var ingen slakt av lamm i dag. Det blev en lugn förmiddag med en god frukost. När jag kollade e-mail fick vi ett mycket glatt budskap från Åsa. Hon får en fast tjänst på Grycksbo Paper, som marknads koordinator. Vi beslutade att laga toastolen. Vi for till Hora och köpte en ny insats till spolningen och en ny O-ring. Vi handlade även mat. På macken frågade jag om priset på en jeep som var till salu. Dyr tyckte vi alla inklusive mack ägaren. Han tipsade om en annan uthyrare. När vi kom hem träffade vi på Stavros, ätandes en god bulle. Då blev vi upplysta om att vattnet var avstängt i går som vi anat. Äntligen regn, tre mm i natt och sex i dag. Men det behövs mycket mer av den varan innan sommartorkan. Toa problemet blir en svår nöt för Rör firman Ahlstand & Ahlstrand att knäcka. Vi tar nu till Silikon och avvaktar resultatet. Birgitta ger inte upp att kunna spola utan hink. Sådan är hon! Vi beskar det sista på olivträden på översta våningen i dag. Nu blir det ingen mer avverkning för än nästa år. Ett av träden ger en bra skörd till hösten. Efter middagen var vi på konsert, Robert Wells på DVD. Det är så otroligt bra och proffsig. Kollade e-mail innan sängdags.

Fredag 6 apr: Klockan inställd för tidig väckning. I dag är det farmen som gäller. Vi lastar motorsågen för att såga ved till kvällens brasa. På farmen är det lugnt. Julia och Stavros har sovmorgon, det är dom väl förunnat. Stavros och jag for upp till Swedia fältet och beskar några olivträd för att djuren skall få färska olivblad och även oliver, det fanns oliver på vissa grenar. Birgitta och Julia bakade påskbröd under tiden. Vi återvände till farmen med bilen full av olivgrenar. Det var nu dags att slakta lammen till partyt på söndag. Det blev två lamm som vi slaktade. Birgitta rensade och sköljde tarmar som Julia sedan ska använda som korvskinn. Odysea, hunden var väldigt glad och nöjd då det vankades mycket godis från slakten. Middagen i dag bestod av potatissallad och rökt fisk. Stavros förklarade att i Grekland äter man inget kött på långfredagen. Efter maten vattnade jag djuren, skämde bort getterna, Vangeli är nu en vecka och sprallar omkring medels ystra språng, krumbukter och ibland även upp på ryggen på närmsta får. Det är verkligen underhållning att beskåda denna glada killing. Flera av de vuxna getterna kommer nu fram och vill bli kliade bakom öronen mellan hornen, nosar och slickar och även fåren närmar sig oss, en del mycket närgångna. Det är härligt. Hur skall det bli i oktober när vi ska sköta farmen, får vi tid till annat än att klia och kela! Stackars Stavros när han kommer tillbaka, men han är så förtjust i sina djur. Blir det som när Birgitta hade hand om en hamster en vecka och när ägaren sen tog i kylskåpsdörren skrek hamstern på mat. ”Vad har du gjort” var ägarens fråga. ”Gett honom mat”, var svaret. Det detonerade påsksmällar utanför vårt hus, när vi gick ut på balkongen så såg vi en procession av Pagondas invånare med ljus i händerna och två bårar med ljus tåga ner mot begravningskyrkan. Hora bjöd på ett vackert fyrverkeri som vi kunde njuta av. Vi fick sms. från Forssman och chattade med Lars J och Harry och Meta.

Vangelis en vecka. © foto: Bengt Ahlstrand     Mamma Lolålolo och sonen Vangelis. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt kelar med getterna. foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand

Vangeli. Lolålolo och Vangeli. Bengt kelar med getterna.

© foto: Bengt Ahlstrand   foto: Birgitta Ahlstrand

G L A D  P Å S K   Καλό Πάσχα

Lördag 7 apr: Vilken dag, sol och det är så varmt väder. Shorts och bar överkropp var det som gällde. Vi slappade och njöt. Vi handlade sedan det nödvändigaste inför morgondagen. En grönsakshandlare som vi känner kom förbi med sin bil. Denna gång var frun med, som heter Anna. Birgitta sa, ”det heter jag med”. Mycket extra grönsaker blev det. Vi var upp till Nikos och IM med persiljeplantor, som Birgitta drivit upp. Birgitta lagade en god spenatsoppa, vi fick mycket spenat, och även en god middag. På kvällen tittade vi på spektaklet i byn. Raketer och smällare är tydligt det som gäller idag, Jesus uppståndelse. Ja, inte vet vi. Strax före tolv chattade vi med Nicke, Kerstin och Nicke har upplevt en påsk i Grekland och vet hur det går till. Efter midnatt somnade vi raskt, för i morgon blir det fest på farmen.

Söndag 8 apr: I dag klär vi upp oss och jag försöker snygga till mitt enda par skor, som har varit med om det mesta vid det här laget. Fin dag i dag också, det är soligt och varmt. Det känns bra då vi är på väg till farmen för att äta och dricka vin med vänner till Julia och Stavros. Georgios och Mary grannar till Stella och Niko från Balos och Kostas och Terna från Ireon. Vi gick till farmen vid 11.30 tiden och Terna, Julia och Birgitta jobbade med sallad och annat gott. Jag vattnade djuren och Stavros visade Kostas farmens omgivning. Georgios och Mary kom kort därefter. Det visade sig att detta var ett glatt och livat gäng. Georgios som låg granne med Stavros på sjukhuset, för hjärtproblem, var en sprallig gammal man. Fanstyget lyste i hans ögon, och med sin hagelbössa sköt han saluter, stackars Odysea han kröp ihop bakom ett olivträd. Det var synd om hunden. Även Stavros sköt inköpta smällare, lät som knallskott. Maten var god, Mary hade med sig en sallad på ärter, morötter och egen tillverkad majonnäs, gott var det. Ugnstekt lamm, ost, grönsallad och tårtor fick avsluta maten. Sedan pickade vi ägg, det gäller att ha sitt ägg helt. Sedan gick vi runt, var och en för sig för att smälta maten. Jag var och tröstade en rädd Odysea som inte ens åt av maten. Mary och Terna dansade grekisk folkdans. En trevlig fest var det och Georgios och Mary bjöd med oss till en fest i Balos den 23 april. Vi gick hem vid fem tiden med en massa mat, vin och raki (grekiskt brännvin) ingen direkt höjdare. Vi satt sedan i solen uppe på taket en stund. Vi är båda trötta efter dagens fest och längtar till sängen och en bok.      

Vid dukat bord äter vi gott! © foto: Bengt Ahlstrand     Maria och Terne tar en sväng om. © foto: Bengt Ahlstrand     Georgios i väntan inför hemfärd. © foto: Bengt Ahlstrand 

Påskfirande på Farmen. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 9 apr: En solig morgon igen, det är varmt och skönt, Vi beslutade att gå en långpromenad efter morgonkaffet. Vi gick upp till en kyrka på berget och där solade vi och njöt av utsikten. Vi tände ljus för våra avlidna, innan vi vandrade tillbaka till Pagondas. Maten smakade gott efter några timmars vandring. Sedan rensade vi ogräs i vitlöks och gullöks landen, samt vattnade. Jag kapade några grenar på Sharon trädet som förberedelse inför stora kapningen av toppen. Fötterna fick en skön varm behandling i ett fotbad. Maten till kvällen består av lammkött som vi kokar och gör en soppa av. Något glas vin slinker nog ned också.

Påskägg vi fått av grannar och Julia. © foto: Bengt Ahlstrand     Var är alla blommor? © foto: Bengt Ahlstrand     Vacker sluttning med vallmo m.m. © foto: Bengt Ahlstrand

Påskägg, Birgitta bland blommor och blommande äng.

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 10 apr: Vaknade även i dag, till en solig morgon. Det blev en morgonpromenad, upp förbi brandtornet, före frukost. Jag sågade upp några grenar till ved storlek och rensade ogräs. Vi gav oss även på ogräset” utmed vägen. I-M kom förbi för att fråga Birgitta om en ”tjänst”. Vi bjöd henne på kaffe. Vi njöt sedan i värmen. Birgitta kokade en god gryta på inälvsmaten vi fick från Stavros gris, det var godis för hungriga. Meta ringde till Birgitta. På kvällen gick vi upp i bergen och plockade kottar, bra att tända vinterns brasor med. Birgitta byter till sommargardiner och jag bistår i den mån jag kan och behövs. Ilskna morrande hördes från köksavdelningen, så jag ilade dit och bistod. Några bilder på vår Clematis som slagit ut i dagarna och flera knoppar är på gång. Te och en äggmacka får avsluta en bra dag.

Vår Clematis i blom och knopp stadie. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår Clematis i blom och knoppstadie. © foto: Bengt Ahlstrand

Blommande Clematis. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 11 apr: I går beslutade vi att gå en långpromenad, till Hora. Jag gick tidigt till supermarket för att handla frukost bröd, men brödet var försenat. På hemvägen mötte jag Julia som var ute i samma ärende. Jag berättade att vi skulle gå till Hora och Julia frågade om vi ville köpa maja. Då vi berättat att Farmacia i Hora skulle få hem maja i veckan. Hon talade om att Stavros jobbar i Mitilini några dagar. Hemma förberedde vi frukosten och packade det vi behövde på promenaden. När vi gick förbi Julia så sa hon att hon handlat vårt bröd så vi slapp att gå ner igen. Hon frågade även om vi kunde komma till farmen i morgon för att hjälpa till att avskilja baggarna från de övriga. Självklart, svarade vi. Det är sol från en klarblå himmel så vi smorde in oss med solskydd. Vårt första stopp var vid vildsvinshägnet Dom har kultingar nu så randiga och söta. I dammen som nu är fylld var det en del ”upphetsade” grodhannar som lät som en hel ankdamm. Vi passerade Milis utan att stanna på torget och dricka frapé och öl. Dofterna av blommande apelsinträd var bedövande. Salamander ilade i väg bland stenar och murrar. Vakthundar skällde och viftade på svansarna. Vi såg även kolmilan som var förberedd men ej täkt med kolstybb. Folk hejar och ser glada ut. När vi närmade oss Hora åkte jeans och tröjor på. Vi gick först till Farmacia och inhandlade maja. Ett stopp på Sinadisi hos familjen Spanos är nu ett måste för oss. Vi beställde en greksallad, öl och en frapé. Emmy var nypermanentad och upppiffad, hon sa att man måste göra något ibland. Dom jobbar ju jämt. När vi var på hemväg dök I-M upp på sin vespa. Hon hade gjort en tur till banken och färgaffären och var på väg hem även hon. Hem vägen var något segare för våra trötta ben. Men som tur hände det några härliga upplevelser. Benjamin har vaknat, men låter inte så mycket än. Men visar gärna upp sig och stora är dom. Vid vildsvinshägnet stannade vi till för att fotografera ungarna, men dom lade benen på ryggen och försvann innan vi fick fram kameran. Men från sidan kom det ett välkänt ljud. Det var getter som tittade på oss, när vi språkade med dom så kom dom fram och vi trodde att nu är vi med fler getter. Men dom föredrog vatten före oss. Dom är så fina med sina långa fina pälsar, skägg ofta och horn. När vi kom hem så köpte vi glass på torget och smaskade och njöt på resterande väg hem. Vi är trötta och fötterna lika så. Dom, fötterna fick ett svalt fotbad och vi fick senare en skön dusch. Jag lagade sedan en köttfärssås och makaroner, Birgitta gjorde en sallad förstås, hon är hopplös med sin sallad. Men den är god när den är med Maroli. Grönsakerna smakar mer här, kanske det beror på att dom inte behöver transporteras. Nu är vi glada att klockan är så att vi kan gå till sängs. Kroppen är trött efter denna promenad på två mil. Men vi gör snart om den.

Hej, jag är instängd. © foto: Bengt Ahlstrand     Tack för hjälpen, gillar inte stängsel. © foto: Bengt Ahlstrand     Hej på er bleknosar, får vi följa med er? © foto: Bengt Ahlstrand     Oj då var ni så många! © foto: Bengt Ahlstrand     Nä, vi vill bara ha lite vatten. foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand

Djurparad på Grisrundan. © foto: Bengt Ahlstrand  foto: Birgitta Ahlstrand

Torsdag 12 apr: Klockan var satt på ringning i dag. Vi skall till farmen och hjälpa Julia att bygga en kaninbur. Bra blev det, med de medel som fanns till buds. Vangeli var på riktigt bus humör, skuttade omkring och försökte stånga allt och alla. Små horn börjar nu synas i pannan. Han stångade min hand och diade mitt finger. Till middan bjöd Julia på Pastitsio, det smakade bra efter byggandet av kaninbur. När vi skulle gå hem fick vi getmjölk, ägg och ost. Vi såg en fin blomma på vägen hem, men namnet på den vet vi inte. Birgitta ystade ost på getmjölken medan jag lagade kvällsmat. I-M kom förbi och talade om att vi kunde få böcker. Det tackad vi för. Det känns i kroppen efter gårdagens långpromenad så att det blir tidig sänggång.

Julias bur för kaniner. © foto: Bengt Ahlstrand     Vangelis slickar min hand och stångas. © foto: Bengt Ahlstrand     För oss okänd vacker blomma. © foto: Bengt Ahlstrand

Julias kaninbur. Vangeli och en vacker blomma. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 13 apr: Efter frukosten åker vi till farmen då vi skall bygga ett hägn för några baggar som måste säras från honorna. Som tur är har Julia kallat in Terna och Kostas, dels på grund av språket och dels för att det säkert kan bli besvärligt för mej och två damer. Vi lyckades att få till något så när bra hägn innan Stavros kom hem. Stavros var inte informerad av Julia om bygget utan det ska vara en överraskning. Stavros blev glatt överraskad när han anlände till farmen på eftermiddagen. Julia bjöd på Fava, Tiganitis och Pastitsio. Stavros och jag jobbade med att montera en flottör i en vattentank. Birgitta och jag knallade sedan hem nöjda och glada av dagens jobb. Birgitta bakade skorpor och jag lagade mat. Tidig i säng även i dag.

Lördag 14 apr: Vaknade tidigt och öppnade fönsterluckorna och njöt av en bedårande soluppgång. Vi gick på vår volta och njöt av den tidiga morgonen, med en sval och frisk vind. I dag är det handling som gäller. Vi for först till Ireon och inhandlade grönsaker och pratade med Kostas, bil uthyraren. Han blev glad att se mig och ”You back in Samos”. Vi pratade bilköp då vi gärna vill ha en jeep, som är lättare att ta sig fram på de små branta vägar som till farmen och andra mindre farbara platser. Sedan for vi till Hora och handlade färg till fönster och fönsterluckor. Träffade på den killen som kunde lite svenska, ”Jävla Pappskalle”. Då vi var ute efter trädgårdsstolar for vi till Marinopoulos. Kassörskan sa att vi var från Sverige och att hon kom ihåg oss från förra året. Vi träffade även en kille som sa att det var kul att höra svenska, han bodde i Pythagorio han har bott i Grekland i 30 år. Hemma i Pagondas skrapade vi fönsterluckor, då portklockan ringde. Det var Nikos V mamma Maria V som kom och hälsade på oss. Vi fick en lektion i grekiska av henne. Synd att huvudet är så gammalt. När Triandafilio (Filio) kom hem så gick jag ner med ost som Birgitta ystat, hon blev glad och överraskad. Det har varit en härlig dag. Vi fick e-mail från Perssons med fina bilder från Korpholen. Vi chattade med Kristina och Sören innan det var dags att inta sängen med en god bok. Jag läser Wodehouse, han är rolig och underhållande.

Soluppgång över Turkiet. © foto: Bengt Ahlstrand     Nu syns även vårt Pagondas. © foto: Bengt Ahlstrand

Soluppgång. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 15 apr: Birgitta öppnade fönsterluckorna och solstrålarna väckte mig till en härlig morgon. Vi tar det lugnt i dag läser och njuter av värmen. Men vid middagstid byter kriget ut! Vi upptäcker stora stackmyror. Det blev att ta fram radarburken och gå till attack. Det var myrornas krig i ett par timmar. Efter lunch så skrapade och kittade vi fönster med silikon. Brigitta lagade Tiganitis, en favorit rätter. Pratade med Åsa på kvällen då hon var till Jonheden för att kolla posten och sända ner deklarationerna. Sov sedan gott.   

Måndag 16 apr: I dag åkte vi åka till Samos stad, för att handla och även besöka OTE för att uppgradera till ADSL. Det gick alldeles utmärkt, förutom att det saknades extern hårddisk på 80 GB som var en present. Men dom ringer oss när hårddisken kommer. Nu kanske vi inte låter som vi var ”dyngraka” när vi använder Skype telefon. Birgitta ekiperade sig, hon köpte sig en kjol. Det var en födelsedagspresent från Solweig och Hans. Hungern manade oss att uppsöka en Taverna. Den vi först tänkte var inte öppen enligt ägaren. Vi knallade in en gränd och fann en Taverna medels skylt på gata. Den tar vi, såg trevlig ut. När vi kommer in ser vi George Spanos från Sinadisi i Hora sitta vid ett bord. Det visade sig vara hans systers Taverna. Hur det kan slumpa sig när det finns så många Tavernor. Maten var god och det var trevligt att träffa Georges syster och svåger. På hemvägen for vi via Flamingo sjön i Psili Amos. Men sjön var uttorkad endast saltet lyste vitt. Inga Flamingos så långt ögat når. Även vi har haft vatten brist i två dagar. Vi har däremot det så bra förspänt att vi får en del vatten från en källa och därför blir vi inte helt uttorkade. När vi passerade handelsträdgården så köpte vi Maroli plantor som vi sedan planterade. När vi kom hem fick jag stoppa hustrun i säng, då hon var trött av livet i ”Storstan”. Jag släpade under tiden ihop det sista av olivträds beskärningen till eldstaden. Det var det sista som vi beskurit för den här säsongen. Birgitta mötte sedermera upp med två koppar kaffe och hembakade skorpor, dom smakar mums. Chattade med Lars R i Knutsgårdarna. Trötta och nöjda kastade vi oss i bingen.

Tisdag 17 apr: Sov länge i dag, det var skönt. Efter frukosten så eldade vi upp resterande grenar från sista beskärningen. I-M kom förbi och fikade, Birgitta och I-M skall gå på långpromenad på eftermiddagen. Vi fick även Maroli plantor av I-M som vi satt ner vid dom som vi köpte i går. Klockan 16.30 skjutsade jag damerna till Spartharei för deras långpromenad. Själv ägnade jag landen en del skötsel och bevattning. Läste e-mail, bland annat från Åsa om en faktura från Eniro som jag inte beställt. Vi rensade ogräs och vattnade landen. Senare hämtade jag upp Birgitta och I-M för färd hem. Birgitta var trött och nöjd av dagens motion. En promenad på två timmar och fyrtio minuter blev det. Jag lagade mat på kvällen, vi var båda hungriga. Nu skall vi inta sängen med språng! Efter att koll av e-posten.

Onsdag 18 apr: Det är kallt och blåsigt i dag. Det blir inget målande av fönster och fönsterluckor. Jag kände mig kulen och småfrusen. Vi gick en promenad efter frukost för att få upp kroppsvärmen. Va då, kropps värme! Det är ju som en vanlig sommardag, i Sverige. Men jag kommer ihåg en gång på en ö. Vi satt på balkongen och huttrade och frös, svenskar som bodde under oss, som anlände denna dag satt i kortbyxor och njöt. Dom var från norrland och det var nio grader när dom reste. På vägen hem så mötte vi Julia och Stavros och dom frågade om vi kom till farmen i morgon. Det sa vi att vi gärna gör. Vi tror att vi fått tillbaka vattnet i dag, det var en pump som har varit trasig några dagar. Vi är lyckliga att ha vatten även från en källa så vi har inte haft några större problem. I dag har jag även kopplat färdigt pipelinen ner till oss, så nu har vi vatten från ännu en källa, att tillgå. Birgitta bakade matbröd och lagade mat. Vi spelade poängpoker, fast vi är dåliga på att komma ihåg poängräkningen. Vi får fråga Harry P. Kyrkklockorna meddelade via treklang att en Pagondas bo har avlidit.

Torsdag 19 apr: Det var en äldre dam som avled i går. I dag skall vi åka till farmen och hjälpa Julia att Pincera vinstockar, det var några timmars arbete. Sedan fick vi Lokaniko och stekt färskpotatis. Smaskens för en korvoman som jag. Sedan arbete med djuren, vattning m.m. Det är en skön känsla att fler av getterna kommer fram och vill bli kliade. Vangeli suger på mina fingrar och stångas som en hel karl. När vi gick hem fick vi getmjölk, spenat, kronärtskockor och griskött. Julia kokade grishuvudet och det var så gott kött. Jag minns när jag hade dag koloni på Vikagården. Då hade jag gris för det blev ju mat över. Då kokade Birgitta och jag grishuvudet och gjord pölsa. När jag kom tillbaka från diverse inköp och vattnade vårt grönsaksland så hörde jag något som gnällde, det var en liten skrämd hundvalp. Han, det är en liten kille. Vi funderar på hur han hamnat hos oss. Hunden gnällde och ville känna trygghet, men följde inte efter mig ner för trappen så jag förstår inte vilken väg han tagit sig in. Jag bar upp den till vägen ovanför vår olivlund där det finns en kille som har hundar. Men han visste inte vems den var. Jag gav valpen mjölk som den slickade i sig. Den var törstig. Vi bäddade med min skjorta och t-tröja på badrumstaket, men det kom en katt och skrämde valpen så nu får den bo på altan. Jag ringde även Nikos och hoppas att han kan få tag i ägare. Birgitta lagade mat till sena kvällen. Ett tack till Hans P och Harry P som ordnade så vi nu kan räkna poäng när vi spelar poängpoker. Men det är bara skitkort i den leken som vi har här.

En snyltgäst, men rädd och ängslig. © foto: Bengt Ahlstrand     Trygg och trött liten valp. © foto: Bengt Ahlstrand

En liten valp kom till oss! © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 20 apr: Hunden mådde dålig på natten, diare och det såg inte trevlig ut på altan eller i korgen som vi ordningsställde åt honom. Birgitta åkte på saneringen av altan och jag fick bära upp valpen till översta platån. Valpen gnydde och ville tillbaka i min famn, fan så svårt det var. Men vi kan ju inte ta hand om en hund. Blå handduk i fönstret, vi har post! Vi fick brev från Meta och tackkort från Karin J. Vi tog en öl och en frapé på torget innan vi gick hem. Jag vitkalkad toan utvändigt och en del murar så långt kalken räckte. Birgitta körde en maskin med tvätt. Soligt och skönt, men valpens öde dämpar dagen för oss båda. Jag vattnade trädgårdslanden på kvällen.

Lördag 21 apr: Julia kom på morgonen för att hämta det kaffe som vi handlat. Vi fikade och Julia gav oss greklektion. Synd att huvudet är så gammalt, det tar sådan tid tycker Birgitta. Det var lättare att lasera verandaräcket tycker hustrun. Jag får hålla med om det med huvudet. Annars morrar hon. Medan hustrun laserade skötte jag marktjänsten och öppnade dörren med jämna mellanrum och ropade ”Hej”, hon ville att jag skulle heja på henne. Marktjänsten bestod i att värma soppa, läsa Hänt i Vecket och äta praliner. Nu var det så att vi inte har vare sig Hänt i Vecket eller praliner. Så jag fick ägna mig åt att såga upp veden som var kvar och stapla den. Julia kom åter och ville hjälpa till med laseringen, men vi har bara en pensel så vi bjöd på fikade, denna gång uppe på taket. Hon, Julia skrattade gott åt oss som gick i shorts och linne. Det är ju kallt! Men vi berättade åter att detta var som den varmaste sommardag hemma i Sverige. Sedan målade vi badrumskarmen och luckorna i Grek blått. I morgon ska vi måla fönster och dörr i vitt. Snyggt tycker vi. På kvällen var det full fräs nere i byn. Det är bröllop på gång, mycket smällare och tutande i bilar.

Badrummsfönter i blått, ser bättre ut än tidigare. © foto: Bengt Ahlstrand     Bra jobbat av Birgitta, blev så fint. © foto: Bengt Ahlstrand

Jag har målat badrumsfönster och luckor. Birgitta betsat altanräcket. 

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 22 apr: Vi vaknade till en mulen morgon. Regn är utlovat. Det är i alla fall bra målarväder. Vi går ner till Böndernas affär för att handla. Men det finns inte några penslar som jag vill ha. Vi köper en trädgårdsslag, så vi kan nu kassera alla gamla torkade slang bitar. Jag målar vidare på fönsterluckorna till toalett fönstret. Birgitta planterar solrosor och har allmän trädgårds vård. Det är dags för mat. Jag ska bjuda på Fava i dag. Plötsligt så dyker det upp ett par utanför köksdörren, det visar sig vara ägaren av huset och hans dotter. Dom är rara och trevliga och tycker om det vi gör med huset. Vi vill bjuda på kaffe, men dom skall till Hora. Det känns bra att träffat ägaren och dottern. Dom var mycket nöjda kunde vi förstå. Dottern klappade om Birgitta. Myrornas krig utbröt åter efter ett några dagars neutralitetspakt. Dom kom på bred front i dag med mycket folk i leden. Vi kämpade tappert med bekämpningsmedel och andra front angrepp. Vi tror att vi avgick med en tillfällig seger. Vi har nu ute spaningstjänst för att vara rustade och bereda vid nästa anfall som vi tror blir minst en bataljon. På kvällen lagade Birgitta en alldeles underbar spenatsoppa, med spenat från farmen. Det kom fyra damer på besök till en granntant. Det finns två genomfarter in till Pagondas varav den ena går förbi vårt hus. Hon stod länge på vägen innan hon parkerade, då bar det sig inte bättre än att hon backade in i Pärlan, ingen stor skada men man funderar lite på utbildningen, som före detta bilskollärare. Vi skall lägga oss tidigt i dag för att i morgon ska vi till Karlovassi och handla och sedan på Fiesta i Balos hos Georgios och Mary.

Duktig parkering är det!!! © foto: Bengt Ahlstrand

Parkering? Ja se damer hon backade även på Pärlan. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 23 apr: Uppe med tuppen denna morgon, ingen av oss är så trötta som när klockan ringer. Jag tror jag skall sätta klockan på ringning en morgon och somna om. Birgitta tror att jag ändå är klarvaken. Vi åker till Karlovassi med Julia och Stavros för att handla en massa saker, vattentank till getterna, vattenautomater till getter och höns. Det gäller att spara på vattnet. Det kommer att vara brist på vatten i år, det är det dagliga samtalsämnet. I affären var det en kul kille ca 15 år som var hjälpreda, det var en riktig spelevink. Kunderna skrattade hjärtligt åt alla hans bus. Han spexade även med oss. Jag drog en lång nonsens ramsa på svenska, då blev han lite ställd i 10 sekunder, sen var han igång igen. Det var verkligen kul, alla pratade med varandra och skrattade gott. Jag köpte en kombistege, då jag tröttnat på att låna en ranglig trä stege av Triandafilio (Filio). Jag har ju en stor erfarenhet av stegar. Efter en del problem med trafik, trånga gator och enkelriktningar så lyckades vi samla oss för avresa till Balos. Vi är bjudna på Georgios Fiesta. Mary serverade oss en god måltid. Stella och Nikos från Stellas Cypriotiska Taverna var också bjuden, men synd nog var Stella i Aten. Georgios vill att vi ska komma dit i höst och skörda vindruvor. Det var en mycket trevlig dag vid havet, dom bor ju fem meter från havet. Vi åkte sedan hem med grönsaker vi fått av Mary. Trötta lade vi oss för att läsa en stund. Då kom IM och ringde på. Vi bjöd på ett glas vin och pratade en stund. Hon gav Birgitta solrosskott. På kvällen åt vi omelett och friterad potatis, jätte gott.

Birgitta gratulerar Georgios. fru Mary samtycker. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt och Stavros i samspråk om getter och olivodling. foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand     Två getfarmare och en ung blivande avelskung. © foto: Bengt Ahlstrand     Ska man vara kung så är det bäst att kunna stångas! Övning ger färdighet. © foto: Bengt Ahlstrand

Georgios Fiesta i Balos. © foto: Bengt Ahlstrand foto: Birgitta Ahlstrand

Tisdag 24 apr: I dag är det farmen som gäller. Birgittas ambulerande frisersalong skall klippa Stavros. Vi startar dagen med slakt av en bagge, det är ingen lämplig tid för slakt men var av nöden då hornen växer fel så att baggen kommer att plågas. Sedan arbetade vi med diverse göromål som att vattna getter, skämma bort Vangelis och mamma Lolålolo. Birgitta rengör tarmar som Julia sedan använder till korvskinn. Julia bjuder på en moussaka, en vegetarisk variant där köttfärsen var utbytt mot spenat. Vi skulle nog kalla det en Pastitsio. Sedan var det Stavros tur att få håret klippt. Han är så nöjd så han bokade in fler klippningar framöver. Innan klippningen smorde han in fårsaxen, Birgitta undrade om hon kunde använda desamma, Stavros hår är tjockt och lockigt. Han funderade på att avboka tiden. När vi gick hem så fick vi fårkött från slakten. Vi vattnade landen och gödslade. Birgitta pratade med Kerstin från Järvsö som kommer hit på lördag. Sedan var det läggdags då vi är trötta efter dagens arbete.

          Vår första ros utslagen. © foto: Bengt Ahlstrand     Frisersalong Farmen är öppen i dag! © foto: Bengt Ahlstrand    Såå det kan bli! © foto: Bengt Ahlstrand

Vår första ros utslagen. Birgittas Ambulerande Frisersalong. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 25 apr: Efter en tidig frukost for vi till Hora för att byta en slangkoppling och köpa fäste för duschhandtaget. Vi handlade trädgårdsslang och lite tillbehör. Vi handlade en kudde till Kerstin så hon får vila huvudet en vecka. I Ireon träffade vi Kostas och pratade bil. Hem för målning andra gången på fönsterluckorna till toaletten. Blandade till cement för att laga ”slasko” som jävlades på nytt. Fick bruka den nya stegen, kändes tryggare än den rangliga som jag brukar låna av Triandafilio (Filio). Får hoppas att det hjälper med cement för att få ett fungerande avlopp. Annars blir det ett fall för hyresvärden Nikos i Hora. Birgitta bakade skorpor torkade kaklet i köket och även efter ”hantverkaren” på toaletten. Jag borrade och pluggade fästet till duschen. Helena ringde och ville träffa mig i morgon! Ja, det är tjejen på OTE som talade om att modem och inkoppling av ADSL var klart och jag kan hämta det i morgon. Rensade ogräs och njöt av kvällen, medan koltrasten konserterande i olivträden. 

Torsdag 26 apr: Efter frukosten far jag till Samos stad och OTE för att hämta modem och få ADSL. Hem fort som blixten för installera. Birgitta var under tiden nere mot Myli för att plocka oregano. Det blev en grym eftermiddag. Inget fungerade som det ska. Pratade med OTE men dom kunde inget göra, ringde till helpdesk men dom lade på luren. Var väl kväll för dom. Printade ut våra deklarationer för att skick dom i morgon. Vattna nu även fruktträden om vi ska få någon frukt. Birgitta bjöd på en god getgryta tillagad i tryckkokaren.

Fredag 27 apr: Upp tidigt och gick ner till postlådan med deklarationshandlingarna. I-M var till Birgitta med 10 ägg och det skulle hon ha 3€ för. Dyra ägg var det. Ringde sedan Nikos för att försäkra mig om pengarna räckte till porto. Det saknades 0.8€ men han ordnade det ändå. Birgitta gick ner till postkontoret och gjord oss skuldfria. Jag lade ner ett par timmar på ADSL och modem installation. När jag ändrat datorn till engelska gick det att installera modemet. Men att sedan nå ut på nätet var tji. Ringde helpdesk och fick ett nytt telefonnummer till en annan avdelning som ska testa och synkronisera modemet med linjen. Det blir säkert en del väntan.  Nere på flygplatsen är det nu full fart på charter plan, troligen holländare och tyska turister. Klockan 14.00 (Kl. 13.00 i Sverige) gick vi ner till begravningsplatsen för på så sätt närvara vid Hans begravning. Vi tände ljus och satt i kyrkan, lade sedan våra två rosor på Nikos pappas och Dimitris sons grav. Vattnade landen och lagade mat. Ingen ADSL kontakt, men det var nog väntat! Birgitta pratade med Meta och Harry om Hans begravning. Triandafilio (Filio) ringde på dörren och gav oss oliver som man äter direkt utan inläggning. Vi fick även citroner. Vi satt hela kvällen på altanen, 18 grader och vindstilla.

Pagondas begavningskyrka. © foto: Bengt Ahlstrand

Pagondas begravningskyrka. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 28 apr: Efter en tidig frukost liftar jag ner till Ireon för att hämta den jeep som vi skall hyra denna vecka som Kerstin S besöker oss. Birgitta städar klart och vi äter en linssoppa. Vi gör en del inköp i Pythagorio, vi gick runt och förvånades över hur snabbt det blivit en ändring från vinteride till turistort. Även ett besök i Potokaki ingick. På hemvägen köpte vi fem kilo apelsiner hos vår ”hovleverantör”. Nu är det dags att fara till flygplatsen för att hämta Kerstin S. På vägen dit stannar vi vid en utkiksplats för att dricka vår medhavda frapé. Flygplanet från Aten passerade över oss på vägen till flygplatsen. Allt gick väl med bagage, men det var en trött dam som anlände till Samos. Någon öl piggade upp. Senare efter en rundvandring bland frukt och oliv träd grillade vi och drack rödvin. Rödvinet var ingen höjdare. Stavros kom med resterande del av pipelinen och bjöd oss till farmen i morgon. Kvällen avslutades med lite bildvisning.

Söndag 29 apr: Frukosten på altanen avnjöts. Vi gick ner till böndernas affär där jag handlade svavel till vinstockarna. Julia ringde och undrade när vi kommer till farmen. Väl där så jobbar jag och Stavros med vattning åt getter och får. Julia bjöd på mat och Kerstin blev salig av den goda maten och den gästfriheten som Stavros och Julia bjöd på. På eftermiddagen tackade vi för oss och for upp till profeten Elias kyrka för att njuta av utsikten och tände ljus för våra avlidna vänner. Hemma igen blev det några timmar på altan, innan vi gick in och tittade på bilder. En kopp kaffe och en brasa avslutade kvällen. Alla är nöjda och trötta.

Kerstins första frukost på vår altan. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta törstig, på väg upp mot Profeten Elias. Kerstin i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand

Kerstin Ström hos oss. På väg upp till en Ilias kyrka. © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 30 apr: I dag far vi mot Ireon, Potokaki, Pythagorio och Samos. Vi träffad Julia och bytte några ord. Vi handlade en del i Pythagorio, bland annat handlade jag strumpbyxor! Ja, jag skall ha dom för svavling av vinstockarna. Vi besökte en taverna i utkanten mot nya båthamnen där Kerstin bjöd på lunch. Inga flamingos vid den uttorkade sjön, bara salt. Damerna doppade fötterna i havet vid Mykali innan vi for mot Samos stad. Samos stad gjorde vi på en kvart, ingen var sugen på stadsliv. Det var åter färd till Pagondas. Vattning av landen och en del andra göromål utfördes innan maten. Birgitta bjöd på en god paj. Det blev några timmar igen på altanen, innan det var dags att sova.

Tisdag 1 maj: Med en ryckig jeep startar vi dagens resa. Vi åker ner mot Ireon och Kostas. Han garanterar att jeepen ska fungera, efter det att han provat den på släta marken. Vi for i alla fall mot södra delen av ön. Körde igenom Myli, Pirgos, Koumeika och den nya turistorten Votsalakia och upp mot ett nunnekloster Evagelistrias. Den vägen var tuff att köra upp. Trångt och halvt bortspolade delar av vägen. Vi vände sedan ner mot Balos och till Stela och Nikos restaurang. Vi blev varmt välkomnade och åt gott. Jeepen går nu så dåligt så vi beslutade att åka direkt hem. Uppe vid Koutsi Taverna var det så tät dimma så vi fick köra på ettan och hoppas att inte få något möte på den smala väg vi for fram på. Det regnade nu även ordenlig, men det är glädjande för oss ”bönder”. Hemma avnjöt vi en kopp kaffe och en ouzo. Jag eldade en brasa och damerna snarkade en stund, trötta efter den spänning dom känt under färden i bergen. Somnade dom, skulle dom väckas genast då det enbart gällde att sträcka ut ryggarna. Men det tordes jag inte, man går ju inte frivilligt in i lejonkulan! Damerna pratade en stund om ditten och datten innan det var dags att krypa till kojs.

Onsdag 2 maj: Vaknade tidigt och svavlade vinstockarna. Birgitta och Kerstin gick ner till begravningsplatsen medan jag åkte ner till Ireon för att lämna den dåliga jeep vi nu tröttnat på. Jag fick en fräschare jeep till samma pris, fattas bara. Vi åker och plockar lagerblad och oregano som Kerstin ska få med hem. Till badet tjoar damerna! Vi åker på en smal kostig ner mot havet mellan Potokaki och Ireon och damerna badar, själv nyttjar jag tiden med att studera en tofslärka med unge. Vi far sedan hem för att äta en god gryta som Birgitta lagat till. Resten av dagen njuter vi av sol och utsikten från altanen. Jag har även ringt OTE och påtalat avsaknad av Internet uppkoppling. Samma svar som vanligt, vi ringer när det är klart, och tack för att du ringde. Sängdags, vi skall upp tidigt i morgon för en örundtur.

Torsdag 3 maj: Vid frukosten ringde Triandafilio (Filio) på och frågad om vi lånat stegen, det blev sedan jakt efter den samma. Vi hittade den hos en gammal man som renoverade huset och frukosten kund avslutas. Vi for sedan i väg mot Profeten Elias på 1153 meter över havet. Det var en spännande resa upp för de branta serpentinvägarna, det är nu nio år sedan vi senast besökte berget. Det är en vidunderlig utsikt över Samos ö. Vi ser även vårt hus med kikare. Mot Karlovassi där damerna vandrade runt och gjorde inköp. Jag flanerade runt på egen hand. Frågade på priset för en jordfräs. Nästa stopp var i Manolates, näktergalsdalen, där bjöd Kerstin på lunch uppe vid en liten taverna. Den som vi gästade och då vurpade med motorcykel, för tio år sedan. Vi pratade mycket med ägaren och fick en trevlig stund. En promenad upp i byn där vi träffade några trevliga människor, bland annat en keramiker som verkligen var konstnär. Vi köpte grönsaker av en ambulerande handlare. Nu var vi alla nöjda och små trötta av dagens äventyr så vi for hem till Pagondas. Kaffe serverades på altan och sedermera en ouzo. Jag vattnade land medan damerna pratade, som damer gör. Te och en smörgås avslutar denna dag.

En vacker vingård på väg upp mot berget Karvouni. © foto: Bengt Ahlstrand     Kerstin och Birgitta njuter av utsikten på 1153 möh. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår hyrda jeep tog oss upp till Profitis Ilias. © foto: Bengt Ahlstrand

Vingård Karvounis. Profeten Ilias 1153 m ö h © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 4 maj: I dag ska vi göra östra delen av Samos vi åker till Hora och handlar bröd och till järnhandeln och ”köper” plugg, jag fick dem gratis. På väg mot Samos ringer OTE och vill hjälpa mig att få igång ADSL, som jag väntat. Jag vänder tillbaka och släpper av damerna i Potokaki för bad och åker sen hem till Pagondas. Vi får igång ADSL, det är ett filter som saknats. Hämtar damerna för vidare färd mot Agria Paraskevi. Där bjuder Birgitta på greksallad och öl. På vägen hem handlar Kerstin S en del som hon vill ha med sig hem. Damerna duschar och sen far vi till farmen. Vi är bjudna på avskedsparty för Kerstin S. Det blir en trevlig och lättsam kväll. Alla är så nöjda och glada. Trötta, så tar vi oss hem för att sova.

Birgitta bjuder Kerstin och mig på lunch vid Agia Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand     Två damer som njuter av utsikten. © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna ägaren bjöd på en liten läckerbit före lunch. Sjöborre. © foto: Bengt Ahlstrand

Taverna i Agria Paraskevi och Sjöborre. © foto: Bengt Ahlstrand

  

Lördag 5 maj: Mobilen väcker oss i dag, den är ställd på tidig väckning. Kerstin S skall åka hem till Järvsö efter en vecka hos oss. Planet lyfter strax efter 07.40 som var avgångstid. Struligt vid incheckningen, konstigt att det ska behöva vara det i en så gammal bransch. Birgitta och jag åker till Potokaki för att se planet lyfta, de startade från havssidan och in mot land. Inte så ofta det sker. Birgitta och jag for sedan upp till Mavratzei och tittade till Stavros kloster och njöt av utsikten innan vi lämnade tillbaka jeepen. Jag fick en flaska ouzo i en presentförpackning av Kostas, biluthyraren. Det är ju inte ofta man får det av biluthyrare. Sedan hem till Pagondas och ADSL (det sista var hustruns kommentar). Vi rensade oreganon som Birgitta torkat på altanen. Det blev en stor pyts. Vi skall plocka mer oreganon, innan de torkat på plats. I-M var hit med det myggfönster som Birger Perssons Snickeri försett oss med innan vi bilade ner. Det var lite för stort, så en snickare som hon kände skulle hyvla av en bit. För nu har moskitos anlänt i stora skaror. En promenad ner till torget och kaffeaffären, Julia har bett oss köpa. En glass slank ned i samma veva. Skype telefon har fått en grundlig test nu. Lars J, Meta och Harry, Kristina och Sören samt Åsa har vi pratat med. Vi har även konstaterat att det inte går något tåg eller buss till Dalarna den 22 juni när vi kommer till Sverige och Arlanda. Nu snabbt i säng att orka upp i arla morgonstund, när vi ska till farmen i morgon.

Söndag 6 maj: Väckning klockan 07.00, det var mobilen inställd på. Frukosterade och for sedan till farmen. Väl framme vid farmen såg vi att Stavros och kompisen Manolos slog ängarna, det är mat till getterna. Birgitta och jag hjälpte Julia så länge, då slakten skulle ske senare. Vid tiotiden var det dags för slakt av gris. Det gick bra och Manolos kom med några tipps, dom är händiga grekerna. Senare, efter det att vi burit hem gröda åt getter och får kom Terna och Kostas. Birgitta hjälpte Julia med maten. Vi njöt av maten och var väldigt nöjda. När vi skulle gå hem fick vi Brisola (kotletter), som räcker till flera middagar. Vattnade buskar och blommor hemma. Grillade Brisola på kvällen och satt länge på altan och njöt. Trötta och nöjda gick vi till sängen, efter en härlig dag.

Birgitta njuter av brisol och sallad. © foto: Bengt Ahlstrand     Även jag njuter av brisolen och en lyckad dag. foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand

Vi njuter av Brisola. © foto: Bengt Ahlstrand  foto: Birgitta Ahlstrand

Måndag 7 maj: Vaknade till en varm och lugn morgon. Vi frukosterade på altanen till trots. Men sedan efter vattning och ogräsrensning sökte vi oss inomhus på grund av värmen. Vi läste igenom våra dagböcker på webbsidan och rättade stavfel, kollade länkar och bilder. Birgitta lade ner mycken tid på kronärtskockor som vi fick av Julia i går. Ingen hade någon större lust att jobba i dag. Vi satt länge på altan när kvällen kom med svalka, 24 grader. Birgitta pratade med Bibbi på Skype telefon och jag med Thomas. Chattade även med Åsa. Det var skönt att sen krypa ner i sängen med en bra bok att somna till.

Tisdag 8 maj: Vaknade och frukosterade, även I-M fick en kopp kaffe då hon kom förbi. Efter frukost promenerade vi Milis rundan för att plocka oregano. Trötta och svettiga återvände vi hem. Det var skönt att duscha. Grönsakshandlaren kom, det är en av våra favorithandlare. Inköpen bestod av tomater, aubergin, bondbönor, blomkålshuvud, melon men fick även med oss brytbönor, potatis, paprika, äpplen och zucchini extra, efter att vi betalat, ca 95 sek. Vi fick mer grönsaker med oss, än det vi betalat för. Vi rensade och spritade bönor. Jag rensade landen medan Birgitta lagade mat. Vi åt på altanen. Utkik mot flygplatsen ingår ju numer i rutinen, vi måste ju se till att det går rätt till. Chartertrafiken är ju igång. Tittade på en del tv-program innan det var sängdags.   

Nyplockad oregano på tork. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta kollar vad som bjuds i dag! © foto: Bengt Ahlstrand     Damen var nöjd med inköpet! © foto: Bengt Ahlstrand     Vår grönsakshandlare i keps. © foto: Bengt Ahlstrand

Oregano på tork. Birgitta handlar grönsaker av Tony.  © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 9 maj: I dag skall Birgitta och I-M gå Hora rundan. Jag skall hämta upp dom i Hora. Jag handlar bröd, lasyrfärg till huset. Sedan kör jag damerna till Ireon för bad. Det är skönt efter en promenad på drygt en mil. Bi badar två gånger I-M badar fötterna. Bi tyckte det var skönt, som vill ha så varmt. Det var säkert 20 grader i vattnet. Under tiden gör jag diverse inköp. Sedan far vi hem till Pagondas. Svavlar rosorna, rensar land och sist men inte minst vattnar vi landen. Birgitta lagar en av mina favoriter, Pastitsio! Denna avnjuter vi på altanen. Vi njuter av värmen under kvällen. Birgitta chattar en stund med Åsa. Sedan i säng.

Torsdag 10 maj: Vaknade tidigt i morse för att gå på en morgonrunda innan frukost. Nu blev den inte längre än upp till brand tornet, för att jag kände mig lite hängig varför vi vänd hemåt. Efter frukosten kände jag mig piggare och gav mig på ogräsrensning. Birgitta fick Skype telefon från Meta, hon var pigg och glad. Det känns bra för oss. Birgitta lagade en Briam av grönsakerna vi fick i förrgår, som vi åt till lunch. Det var gott. Blå handduk vid posten innebär post. Birgitta fick fyra brev och jag två räkningar. Bra fördelning säger hustrun! Hm. På eftermiddagen planterar jag mer lök som blir färdig till hösten. Även gröna ärtor sådde jag. Bevattning av fruktträden sker på natten, ett träd per natt. På Mousmoula trädet börjar frukten gulna, snart mogna. Det är inte varje år som dom utvecklas då blomningen ofta ödeläggs av någon frostnatt. Vi har även skådat gjutning av pelare i ett hus nere i byn, så vi promenerade förbi på kvällen och kollade att allt var riktigt gjort. Jag lockade fram kattugglan till stolpen nedanför altanen, det är ju lika spännande var gång jag lyckas övertyga dom att jag är ”uggla” jag med. Nu är det läggdags och ett nytt försök i morgon med en promenad.

Fredag 11 maj: En morgon promenad hann vi med i dag. Sedan bar det av till Ireon och Hora för inköp. Före frukosten frågade jag kära hustrun vad hon ville ha i present när vi har varit gifta i 30 år, som infaller den 18 juni. ”En jordfräs” svarade hon. Jag tvivlade lite. Men sen körde jag i en rasande fart till ”butiken” som sålde dylikt. Inköpet gick bra, Nu har vi fräs! Det blåser hårt här på Samos så det blir en lugn dag. Det kan behövas. Betalade räkningar, el och telefon. I dag kommer första chartern med svenskar. Kvällen fördrev vi på altanen.

Vår jordfräs som ska hjälpa oss med grävningen. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår nya jordfräs. © foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 12 maj: I dag skall vi gå ner till Ireon för att bada. Vi laddar upp med vatten för det är hett i dag. Det är en skön promenad först en bit på stora vägen, för att sedan gå på grusväg. Vi såg killingar dom är så söta. Nere i utkanten av Ireon fotograferade jag en växt som trängt igenom asfalten. Vilken kraft dom har. Denna gång badad även jag, men att säga att det är skönt, så säger hustrun, det är ju att narras lite. När vi gick tillbaka till Ireon för att äta lunch så hälsade jag på ett par som badade, Jag sa ”att det var kallt i vattnet” ja det tyckte han, men att det var skönt. Hm, sa hustrun och muttrade något om att jag var en badkruka. Vi letade halmhatt i affärerna men fann ingen lämplig. Jag fotograferade Friendly butik och biluthyrning då jag skall bygga deras webbsida på Internet. Vi lunchade på en av vår favorittaverna i Ireon, en fiskare äger den och det är god mat och trevligt där. Birgitta åt fisk och jag åt kalamari samt en greksallad. Vid bordet bredvid oss satt en man från Pagondas med sin son boende i Brasilien, men på besök hos sin pappa. Mannen berättade för taverna ägaren att vi bor i Pagondas, samt bjöd oss på en Amstel. Tavernan var under upprustning men vi fick mat ändå, det var livat värre där. Ingen buss på lördagar och söndagar så vi fick en extra promenad tillbaka till Pagondas. Trötta och varma anlände vi hem. Duschade och pimplade vatten då vi saknade vätska på hemvägen. Sedan var det vattning av landen och rosor som gällde. Birgitta fixade till en sallad som vi avnjöt på altanen. Där satt vi länge och njöt av värmen, stjärnorna och utsikten.

Tappra växter, bryter igenom asfalten. © foto: Bengt Ahlstrand

Tappra växter, bryter igenom asfalten. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 13 maj: I dag är det vilodag. Vi var och handlade mat. Tanterna i affären tyckte att vi hade fin utsikt från vårt hus. Väl hemma tänkte jag köra jordfräs. Den drog åt vänster. Det visade sig att bultar och annat ej var åtskruvade och ligger nu i landet. Synd, jag som var så sugen på att köra fräsen. Jobbade med Kostas webbsida. Färgade Birgittas ögonfransar fick godkänt brynen fixar hon själv. Birgitta lagade en god gryta på lammkött. Vattnade landen. På kvällen landade ett SAS-plan. Vi chattade med Åsa. Hon och Marco letar efter en villa. De har ett par hus som de ska titta på. Men så dyra dom är. Birgitta var till Niko med ett par brev. Niko är ängslig för bränder då det är så torrt och inget regn. Ännu senare kom ett plan, för att köra in sig på flygplatsen. Vi tror det var ett brandflyg. Det blir skönt att lägga sig efter dagens hetta. Men vi måste hålla lite koll på flygplatsen så timmen blev sen.

Måndag 14 maj: Jag vaknade tidigt och var pigg som en nyfödd mört. Därför tog jag itu med Friendly webbsida. Efter frukost promenerade vi till Hora via Myli. En skön promenad på ett par timmar. Väl i Hora gick vi till familjen Spanos taverna Sinadisi för att äta lunch. Emmy var själv i dag. Hon frågade om vi fått tag i någon bil. (Georgios har tydligen nämnt det till Emmy). ”Oxi”, svarade vi. Ska jag ringa en bilfirma jag känner, svarade Emmy. Dom har fler bilar till salu så vi ska besöka dom och kolla. På vägen mot Pythagorio gick jag in på järnhandlaren som levererat jordfräsen och fick de bultar som inte skruvats åt vid deras montering och nu ligger i vårt land. I Pythagorio köpte vi ”kapelo” stråhattar för värmen. Skönt att skydda skulten och andra vitala delar. Vi åkte sedan med bussen hem till Pagondas. Bussen var fullastad med ungdomar som slutat skolan, Några unga killar kastade pappersbollar på oss. Vi känner dom sedan tidigare. Dom vill ha kontakt med oss och vill gärna prata engelska. De fick städa upp efter sig innan vi anlände Pagondas. När vi kom hem fick vi se en man, han som renoverar ett hus och ”lånade” en stege, komma med fyra citroner från vårt håll. Han hälsade hjärtligare än vanligt. När jag var på hemväg från brunnen med vatten berättade Triandafilio (Filio) att hon ringt på hos oss för att ge oss citroner men lagt dom framför porten, Det var dessa citroner som mannen tagit. Niko berättade i går för Birgitta att han var känd för att vara kleptoman som ung, Det sitter tydligen i ännu som 80 åring eller vad han nu är. Det är tråkigt. Åsa loggade in, så vi chattade med henne en stund, Hon berättade att hon och Marco ska kolla några hus. Hoppas att dom får något bra att bo i. Birgitta körde tre tvättomgångar. Meta ringde på Skype telefon, låter så pigg och glad och det gör oss så glada. Tyvärr fick tydligen inte Hans P sitt Helgekort levererat på sin födelsedag. Vi åt en sen middag på altanen i 27,3 grader. Det är så skönt nu. Fläktar lagom för att inte hettan ska vara besvärlig. En stund av njutning på altanen får avsluta en bra dag.

Tisdag 15 maj: Grönsakshandlaren ropade ”Orio tomata”, det har vi längtat efter. Så snabbt ner för inköp av tomater, bönor och gurka. Tomaterna var verkligen fina. Det har varit svårt att få tag i bra tomater en tid, dom är ofta drivna i växthus. I dag blir det stora bil letar dagen. Vi far idag till en bilfirma för att titta på bilar. Men det fanns inga bilar till salu, märkligt. Kanske var vi på fel ställe, i september får vi komma igen. Nu turistade vi någon timme nere i hamnen i Pythagorio, vi drack en öl och en frapé och tittade på folket och seglarna. Var sedan och handlade mat. Nu till stranden, ropade hustrun. Där var det pålandsvind och höga vågor, som samlat massa skräp intill land så det blir inget bad i dag. Hem och av med våra ”stadskläder”. Jag skruvade fast muttrar och ersatte felande bultar på jordfräsen och se då gick den bättre och var inte längre ”vänstervriden”. Men det är så torrt i landet som jag ska fräsa upp, så jordfräsen hoppar mest omkring. Men skam den som ger sig. Några timmar i skuggan på altanen får avsluta en varm och skön dag.

Onsdag 16 maj: I dag är det lugnt, vi sover länge. Frukost på altan, möjligtvis lite i hetaste laget i solen. Men vi klagar inte, det är bara att tänka på alla kalla och regniga dagar vi upplevt. Jag var ner till affären och köpte två levangskaft. Det skall bli två fina flaggstänger till våra flaggor, en Grekisk och en Svensk som Nicke inhandlar åt oss. Kerstin och Nicke har även ringt och frågat om det är något annat som vi behöver. Te vill Bi ha. Be vill ju naturligt nog ha något till PC`n. På kvällen målade jag badrumsfönster och dörr. Birgitta laserade fönster och fönsterluckor och två dörrar. Snyggt blir det. Sedan grillade vi Brisola och njöt av maten och även friden på altan. Något svalare i luften i dag, 22,4 grader när klockan var 22.09. Kattugglan kom i dag och kollade var jag var. När jag hoade åt honom blev han konfunderad då han inte har riktigt klart för sig var jag är. I dag var även honan med i träden nedanför vårt hus. Trötta och nöjda med dagens arbete uppsökte vi sängen.

Torsdag 17 maj: Ännu en lugn förmiddag, det är för hett att göra något. Vi njuter med citronvatten och lektyr på altan. I-M kom hit en stund och pratade med Birgitta. Jag gav mig på rabatterna och rensade ogräs. På eftermiddagen målade jag färdigt badrumsfönster och foder och Birgitta laserade ytterdörren mot altan. Jag började kalkad runt fönstren, men avbröt detta jobb, det såg inte så bra ut. Senare när vi åt middag kunde vi konstatera att det fungerade alldeles utmärkt med kalkfärg när det väl torkat. Gör ett nytt försök i morgon. Birgitta ringde Meta på Skype telefon för att höra hur hon mår. Birgitta talade även med Kristina L. Vi avslutade kvällen med att lyssna på Robert Wells på DVD.

Fredag 18 maj: I natt var det svalt i sovrummet. På morgonkulan frös jag lite, men hustrun gav mig en filt så jag somnade om. I dag åt vi frukost inomhus. En molnig himmel, och regn är utlovad. Vi behöver mycket regn men det är synd för turismen. Eld faran är nu mycket hög och många rensar undan torra kvistar och annat brännbart för att minska risken vid eventuell brand. De efterlängtade blå handduken hängde i fönstret hos postmästare Niko. Hustru jagade i väg mig för att hämta posten, då hon var i städtagen och då är hon inte att leka med. Så jag knallade iväg till torget och posten. Brevet var till Birgitta från Kerstin S i Järvsö. Jag försökte köra jordfräsen i dag. Men så torrt och hårt i backen så bulten gick av igen. Jag får köpa bult i butiken som säljer båt artiklar, de är av bättre kvalité. Sedan får jag vänta till det regnat ordentligt så att jorden är uppblött. Sedan en promenad ner till affären för att handla ost och en volta till nybygget för att kolla hur det framskrider. Nicke skickade sms. om att dom är på G till Samos, kommer i morgon. Vi har idag bokat inrikesflyg till Borlänge, det var enda sättet att komma upp till Dalarna samma dag. Lars J kommer och hämtar oss, vilket vi är väldigt glada och tacksamma för. På dagen föll det ynka 3 mm regn. Men nu på kvällen regnar det ordentligt. Vi avslutade dagen med en dvd-film. Meta ringde och lät så pigg.

Lördag 19 maj: I dag kommer det bekanta till Samos, Kerstin, Nicke och Kristina, Sören. Vi mötte upp på flygplatsen med egen plockad och torkad Oregano som välkomst present till dem och en påse till Gun-Britt och Thomas som hjälpt oss med inköp av bilradio åt Stavro. Nicke överräckte en Svensk flagga som jag beställt. Flaggan pryder vår altan nu, tillsammans med den Grekiska. Där får vi tacka Kerstin och Nicke, igen. Vi handlade mat och nya bultar till jordfräsen. På eftermiddagen kom gänget i taxi hem till oss. Vi pratade och drack något gott innan Kerstin och Nicke bjöd oss på middag nere på torget. Tackar så mycket för det. Vi var alla trötta och dem for hem till sina hotell och Birgitta och jag vandrade hem. Birgitta är dålig, öm i hela kroppen, vi hoppas att det snart är övergående. Vid kyrkan nedanför oss var det folksamling, polis och grannar och prästen. Mitt i vägen låg en Molotov flaska vars innehåll runnit ut på vägen. Det var olustigt och troligen avsedd för kyrkan nedanför oss. Birgitta drack en Jägermeister före sänggång i medicinskt syfte. Tack Kerstin och Nicke för den botande medicinen. Snabbt i säng med filtar, nu är det svalt, Regnat 28 mm i dag, allt är gulaktigt, bilar, växter och utomhusmöbler. Det är sand från Afrika som förorsakat detta. Påminner om när tallen fröar av sig i Sverige.

Söndag 20 maj: Birgitta sov av och till hela förmiddagen hon mår inte så bra, jag tror det beror på att hon badar i havet när det var så kallt. ”Det är inte på grund av badandet” säger hon ja. Jag kände hur kallt det var. Jag tassade runt för att inte väcka hustrun. På eftermiddagen fick vi en matgäst, Solweig vår svägerska var här på Samos. Det var trevligt och överraskande. Vi pratade några timmar. Jag monterade nya bultar i jordfräsen och körde en stund, nu går det bättre när jorden mjuknat lite efter regnet. Lars J ringde och han har klippt vårt gräs vilket gör Birgitta lugn och oss glada. Lars J är en klippa, många öl blir det! Va då muta! Öl är ingen muta utan livets nödtorft.

Måndag 21 maj: Birgitta är fortfarande dålig i magen. Nicke och Kerstin kom upp till oss i Pagondas och fikade. Dom har hyrt bil några dagar och frågad om vi ville åka med dom. Det vill vi gärna. Vi var först nere på apoteket här i Pagonda och köpte tabletter för Birgittas värk. Vi beslutade att åka till den vackra bergsbyn Manolates och näktergalsdalen. Färden gick via Karlovassi så det blir en bra rundtur runt ön. Väl framme i Manolates åt vi lunch på både Hedlunds och Ahlstrands favoritställe. Birgitta, Kerstin S och jag var där för två veckor sedan. Vi åt gott och blir alltid väl bemötta. Sedan gick vi en lång promenad genom bygatorna och tittade på vacker keramik och njöt i solen och av den vackra bergsbyn Manolates. Den är verkligen värd ett besök. På kvällen lagade jag mat men Birgitta vill inte äta. Vi får hoppas att tabletterna gör verkan så hon blir pigg igen. Chattade en stund med Monica B i Skotland. Hon har varit i Sverige och Svärdsjö några dagar, men är nu tillbaka i Skotland.

Giourakis på "Pigi" Taverna i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt, Birgitta och Kerstin njuter. Foto Nicke Hedlund.© foto: Bengt Ahlstrand     "Vi är kompisar vi.." Kerstin, Birgitta och Nicke i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Huvudgatan upp i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Vackra hus i gränderna i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Nicke, Kerstin oc Birgitta njter av utsikten i Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand     Vägskäl, med vinodling i bakgrunden. © foto: Bengt Ahlstrand

Några vyer från Manolates. © foto: Bengt Ahlstrand © foto: Nicke Hedlund

Tisdag 22 maj: Birgitta är i dag bättre men vill vara ”sjukledig” och vila. Det passade bra då Solweig kunde följa med på dagens rundtur. Vi besökte Ireon, Pythagorio gästhamn, den nya marinan, vidare till Psili Amos och flamingo sjön. Det var nu något vatten i den men inga Flamingon. Vidare mot Samos stad och ut mot Agria Paraskevi där Kerstin, efter en inställd brottnings match (Jag lämnad in handduken), bjöd oss på lunch. Vi åt gott, Nicke och jag åt vår favorit, lokaniko. Kerstin och Solweig åt keftedes. Nöjda, frånsett den höga musiknivån med någon slags tekno musik, for vi sedan hemåt över Hora, Spartari till Pagondas. Tråkigt för våra semestrande vänner var det regnigt och disigt med dålig sikt uppe i bergen. Men glatt och trevligt hade vi ändå. Hemma bjöd jag på ouzo och öl till den som kände sig hågad. Nicke, Kerstin och Solweig for ner till respektive "hem". Jag kokade potatis och mosade med olivolja, till den nu allt bättre hustrun.

Solweig och Kerstin på en Taverna i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand

Solweig och Kerstin på en Taverna i Paraskevi. © foto: Bengt Ahlstrand

Onsdag 23 maj: Hustrun är nu pigg som en nittioåring, nä nu skarvade jag, yngre känner hon sig. Det är skönt att Birgitta mår bra igen. Vi har pratat om olika teorier om vad det kunde bero på, själv tror Birgitta att det berodde på kikärtsbiffar. Resan startade med inköp av ett gott vin som Nicke och Kerstin skall ge bort till goda vänner, varför vi for till Ireon. Det finns en bra butik med vin och andra godsaker som ägs av en holländska Karin och hennes grekiske man Nikos. Det visade sig senare att det var jag och Birgitta som var de goda vännerna. Vi åker sedan mot den östra delen av Samos. Det är orterna Posidonio, Sideros och Klima. Vi tror att det var tolv år sedan vi var där senast. Vi drack en pilsner och soda på en taverna i Posidonio. Vi åkte sedan runt på småvägar och njöt av vyer av hav och kullar. När sedan hungern gjorde sig påmind for vi till Hora och Sinadisi. Emmy tyckte vi skulle sitta inomhus då det var lite ”kyligt”. Vi pojkar åt ingen Lokaniko i dag, men Amstel bars fram. Vi gjorde ett besök på Marinopolos före hemfärd. På kvällen kom Solweig, Kerstin och Nicke upp till Pagondas. Vi bjöd på lite Mesé och dricka till den som ville. Nicke gav mig en del bilder som han fotat här på Samos, vilka jag får använda på webbsidan. Efter några trevliga timmar for dem hem till deras studios och hotell. Birgitta pratade med Åsa via Skype telefon. Jag diskade och red sedan bort i drömmarnas värld.

Posidonio Samos. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta, Kerstin och Bengt njuter på en Taverna i Posidonio.foto:Nicke Hedlund © foto: Bengt Ahlstrand     Även Nicke njöt av Amstel. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt i sin rätta miljö!foto: Nicke Hedlund © foto: Bengt Ahlstrand      Meze hos oss i pagondas. Nicke, Birgitta, Kerstin och Solweig. © foto: Bengt Ahlstrand 

Posidonio med hamn och taverna. Där satt en Amstel bra! Middag hemma hos oss i Pagonda.

© foto: Bengt Ahlstrand © foto: Nicke Hedlund

Torsdag 24 maj: Vaknade av att solstrålarna letade sig in i vårt sovrum, jag hade glömde att stänga igen fönsterluckorna. Men det gav ändock en härlig känsla, våra svenska vänner får en skön dag. Nicke ringde och undrade om vi inte ville följa med i jeepen i dag. Naturligtvis vill vi det. Birgitta mår som en prinsessa nu. Vi far direkt till Bazar i Samos utkant, för att handla råvaror för kvällens middag med Kristina och Sören, där inköpte Kerstin och Nicke Grants Whisky till mig och Campari till Birgitta. Ja vad ska man säga. Dom är ju bara så givmilda. Jag får nog ta mod till mig och gå en brottningsmatch mot Kerstin. I dag svävade även ett ”hot” över mig, när vi sedan for vidare mot Balos och Stellas, det gäller ofrivilligt bad om jag propsade på att få betala dagens lunch. Vi åt lunch hos Stellas. Som vanligt är det hög stämning där, Stellas man Nikos var i högform. Det är alltid så kul att träffa dem. Vi åt gott och som vanligt skickade Nikos med oss potatis, persilja och citroner. Både Nikos och Stella tog till sig våra vänner, vilket är kul för Birgitta och mig. Jag kastade in handduken även i dagens returmatch mot brottaresset Kerstin. Sedan for vi hem till Pagondas. Birgitta fixade till en mycket god Mesé. Kristina och Sören kom med en ”blomma”, en trevlig likör i en fin flaska. Vi visade även vår olivlund och andra fruktträd. Dom måste bryta tidigt för att lämna igen sin hyrbil. Birgitta och jag satt ett par timmar på altan och jag lockade fram kattugglan till elstolpen. Sängdags.

Resautant Stella Balos Samos Grekland. © foto: Bengt Ahlstrand     Stella är mån om sina gäster. © foto: Bengt Ahlstrand     Kerstin, Stella och Birgitta. I bakgrunden Niko. © foto: Bengt Ahlstrand     Sören, Kristina och Birgitta njuter av Birgittas meze. © foto: Bengt Ahlstrand

Stellas taverna med god mat. Kerstin, Birgitta, Nicke och jag. Mesé hemma hos oss då även Solweig var med.

© foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 25 maj: Vi frukosten på altan såg Birgitta Stavro. Vi ropade in honom på kaffe. Han fick sedan bilradion som vi köpt. Även Kostas kom upp, endast vatten fick vi bjuda han på. Stavro sa att han saknat oss, varför vi berättade om alla våra svenska besökare. Vi lovade att komma ut till farmen på söndag. Vi for ner till Ireon för att hyra en bil i två dagar för att visa Solweig lite mer av ön i förhoppningsvis lite bättre väder. Jag visade Emmanuel på  Friendly den webbsida jag börjat arbeta med. Han gillade den. Vi har försökt få kontakt med Solweig via telefon men det gick inte bra. Vi for till hotellet, som ägs av en bekant till oss, vilket vi inte visste. Hon talade om för Solweig att hon kände oss. Nu startade resan mot Platanos, en fin liten by uppe i bergen på den västra delen av Samos. Jag kryssade mellan borden på torget och parkerade vid en utfart ur byn. Jag handlade ouzoglas, liknande dem som vi fick av Sigmundsson. Vi åt sallad på Leon, den tavernan Nicke och jag åt Lokaniko två gånger inom 1 timma för en del år sedan. Gamla skutor måste spacklas, hojtade damerna,därför for vi hem. I går hörde vi tre klangen, och i dag var begravningen. Vi vet ännu inte vem.. Klockan sex hämtad vi Solweig på hotellet och for till Pythagorio där vi träffade Nicke och Kerstin för att äta middag. Vi åt på en trädgårds restaurang. Mycket god mat var det och trevlig personal. En kvällspromenad ner till kajen och båtarna blev det. Vi träffade på en man som Nicke och Kerstin träffat några gånger. Det var en mycket trevlig och underhållande man. Han bjöd oss pojkar på öl och flickorna på vitt vin. Vi fick en trevlig avslutning på kvällen i Eriks, så hette han, sällskap. Nicke lämnade en del saker som blir över och vi körde sedan hem Solweig till hennes hotell. Väl hemma var det skönt att krypa ner i sänghalmen. Men först ringde vi till Harry och Meta. Det var bra med dem.

Platanos. En vacker bergsby. Med vinodlingar. © foto: Bengt Ahlstrand     Solweig och Birgitta på torget i Platanos. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta, Nicke, Kerstin och Solweig äter gott. © foto: Bengt Ahlstrand     Erik i samspråk med Birgitta. Solweig, Nicke, Kerstin lyssnar. © foto: Bengt Ahlstrand

Platanos vackra torg och taverna Leon. Solweig bjuder på mat i Pythagorio. En av "vattenhålen" utmed hamnpromenaden.

© foto: Bengt Ahlstrand

Lördag 26 maj: I dag har vi sovmorgon. Nicke, Kerstin, Sören och Kristina far hem i dag. Efter frukost hämtade vi Solweig för en tripp till Kokkari där damerna strosade runt. Vi åkte sedan vidare till Vourliotes en liten fin bergsby där jag bjöd på lunch på Pera Vrisi. Efter en god lunch for vi vidare mot Manolates där jag lämnade ett foto på Giourakis. En promenad upp i byn är ett måste. Fina drejade konstverk m.m. att beskåda. Vi drack iste hos Giourakis innan vi for vidare. Lambda lampan lös på instrumentpanelen, men vid ett samtal med Friendly så var det ok att köra vidare. Dessa problem hade vi även på Pärlan en gång i tiden. En väg över Ydrousa ville vi testa men trång blev det, ett pikant möte blev det i en gränd där en stor kvinna släppte för bi oss, backspegeln kittlade hennes stora mage. Det var trängre än E4, i Pagonda. Vi vände efter att rådfrågat en invånare. På återvägen blev vi stoppade av en stor man. Hans armar var överöst med blåsor. Vi skjutsade honom till Sjukhuset i Karlovassi och han var verkligen glad. När vi såg mannen gå uppför trapporna såg vi även en förvriden vrist och även klumpfot. Han var så tacksam och Birgitta och jag var nöjda med att kunna hjälpa honom. Nu blev det full fart mot Solweigs hotell, även hon lämnade en del överbliven whisky, bröd m.m. till oss. På kvällen åkte vi ner till Ireon för att äta middag. Fisk och bläckfisk åt vi, med greksallad, öl och vin. Vi gick till Friendly och lämnade bilen och fick skjuts hem till Pagonda. Det var en bra lösning så jag slipper att åka ner i morgon bittida. Birgitta försökte ringa Mikael som fyller 18 i dag, men dålig lina så Birgitta skickade e-mail i stället. Vi skickade även kort till Gösta Falk som i dag fyller 84 år. Gratulationer till dessa båda ynglingar.

Solweig och Birgitta kollar vad bergen och byarna heter. © foto: Bengt Ahlstrand

Solweig och Birgitta kollar vad bergen och byarna heter. © foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 27 maj: Vi har sovmorgon i dag med. Efter frukost skall vi åka till farmen. Det är slakt på gång i dag. Jag glömde att ta med sladdlösa borrmaskin varför jag fick en extra motionsrunda. Det stundande jobbet var att skruva fast en hylla på väggen för en liten batteridriven TV. När vi skulle gå hem, efter våra sysslor ville Julia att vi prompt skulle äta med dom först. Hemma in Pagondas startade jag jordfräsen och fräste upp landet. Det blev hur bra som helst. Nu är jag nöjd med den maskinen. Solweig ringde och tackade för sig och meddelade att resan hem gick bra. Birgitta ringde Åsa och pratade en stund. Sören ringde och talade om att dom var välbehållna och på hemma plan. Nu är det musik och dans på torget, Fiesta i Pagondas i två dagar. Maria V frågade om vi skall ner och fröjda. Oxi, svarade vi. Vi sitter en stund på altanen före sängdags.

Bengt i full fart med fräsen! foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand     Så bra blev det til slut. © foto: Bengt Ahlstrand

Bengt med fäs! Bra blev det.

foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 28 maj: Sovmorgon, vårt arbete är över. Efter frukost gick vi till Kyriakou det är drygt 7 km i en riktning. Det är en kuperad terräng och brant utför mot stranden. Vi har stranden för oss själva och passar på att svalka av oss. Det är skönt enligt hustrun, kallt enligt mig. Men bada gjorde jag, de du Nicke H! När Birgitta sköljde av våra badskor hände något, hon fäktade med armarna och sprang omkring i vattnet fullt påklädd. Orsaken var att en av badskorna rymt och flöt omkring i vattnet. En våt och nöjd Birgitta klev triumferande upp ur det blöta med badskon i handen. Vi hittade några sepia-skelett, efter sepia bläckfisken, en tioarmad bläckfisk. Vi använde sepia skal till våra burfåglar, när vi sysslade med den hobbyn. När vi sedan travade hem började det att regna, för Birgittas del gjorde det inget hon var ju redan blöt. Jag lagade köttfärssås och spagetti, det smakade gott efter en långpromenad. Kvällen avslutade vi med att se på tv program via vår dator. Under dagen regnade det 11 mm.

Birgitta tittar ner på Kyriakou,s strand. © foto: Bengt Ahlstrand     Kyriakou stranden. © foto: Bengt Ahlstrand     Här ser man tydligt vattenkraft, som slipat stenen. © foto: Bengt Ahlstrand     Våg efter våg spolar stenen. © foto: Bengt Ahlstrand     Skojagande hustru Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta på väg ner till Kyriakou där jagar hon badskorna som vågorna försökte att stjäla! © foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 29 maj: Det var en lugn inledning på denna dag. Njöt på altanen med frukost och kaffe. Stavros jobbar mitt emot med att laga en raserad mur. Jag frågade om jag fick låna hans grästrimmer. Behöver slå av ogräs på första platån och mellan huset och Triandafilio (Filio). Vi satte några potatisar som fått ögon. Bi rensade ogräs samt klippte av överblommade rosor. Jag grävde upp vinstocksämnen och jordslog dem skall plantera dessa i morgon när jag kört grästrimmern och jordfräsen där vår första del av vår ”vingård” ska färdigställas. Mot kvällningen gick vi ner i byn för att handla. På hemvägen träffade vi på Terna och Kosta, vi pratade en stund och Birgitta fick frågan om hon ville klippa Kostas då han hört att hon klipper Stavro och mig. ”Kundkretsen” ökar. Åke O, en skeppar kompis, och jag pratades vid via Skype telefon, hördes alldeles utmärkt.

Onsdag 30 maj: I dag vaknar vi till mobilens väckning. Stavro kommer med grästrimmern. Jag körde den ett par timmar och nu ser det bra ut även där jag skall anlägga vår första vingård. Jag fräste upp och planterade 11 ämnen till vinstockar. Sedan var det vila på altan som gällde. Lars J ringde och allt var väl med honom förutom ett strulande modem. Vi pratade även med Thomas och Gun-Britt. Trötta gick vi tidigt till vila i dag, men nöjda. Vi skall upp tidigt i morgon med.

En av våra blivande vinstockar. © foto: Bengt Ahlstrand     Vår början till vin odling. © foto: Bengt Ahlstrand

Nyanlagd vingård. © foto: Bengt Ahlstrand

Torsdag 31 maj: Klockan ställd för väckning. I dag skall vi gå en lång promenad, Myli, Hora, Potokaki, Ireon och hem till Pagondas. Det gör c:a 2,5 mil. Vi är rustade med vatten, solskyddsmedel och badkläder. På vägen mot Myli såg vi en stor landsköldpadda. I Myli kan vi tanka vatten. I Hora gick vi till Sinadisi där vi åt greksallad och delade på en Pizza. George frågade om vi fått tag i någon bil. Vi gick till Dinos som George tipsade om. Dino hänvisade oss till Kostas i Ireon. Vi gick utmed havet från Potokaki mot Ireon och badade. Skönt sade hustrun och denna gång var jag nödd att hålla med henne. I Ireon gick vi till Friendly och pratade med Manolos och tittade på en bil. Pappa Kostas sov siesta men skall ring oss. Väl hemma med trötta ben handlade jag ägg till kvällens omelett. Vi sov sedan gott.

Vacker och lummig bäck före Myli. © foto: Bengt Ahlstrand     En byg landsköldpadda. © foto: Bengt Ahlstrand

På Grisrundan, såg vi en Sköldpadda. © foto: Bengt Ahlstrand

Fredag 1 jun: Stavro ropade ”Ben” nere på vägen, han ville ha sin grästrimmer tillbaka. Stavros förhörde sig om jag planterat vinstocks ämnen, kolla sa jag käckt. Fel, fel, fel, sa Stavro hämta spettet. Sedan fick jag en lektion i plantering av honom. Hyran skall betalas så vi travade i väg till postkontoret. På hemvägen slank vi in till Stella på Café Neo för en öl och en frapé. Hemvägen gick via E4:n och förbi Maria V. Hon bjöd in oss i trädgården. Vi fick med oss några plantor tagetes, som Birgitta planterade. Vi njöt, med varsin bok ute på altanen. Middagen i dag var kalas, lammgryta med mycket vitlök, smaskens. På kvällen chattade vi med Monica B. Det är varmt och kvavt nu 27,7 grader inomhus. Svalare i sovrummet får vi hoppas.

Lördag 2 jun: Vaknade tidigt och njöt av soluppgången över Turkiet. Frukost på altan som vanligt men vi fick söka oss in i skuggan. Men vi klagar inte det är så skönt. I dag satt vi länge på altanen och läste. Grönsakshandlaren kom på eftermiddagen så vi handlade mycket, fick som vanligt mycket extra. I dag frågade han vad jag heter, ”Ben” svarade jag och han talade om att han kallades för ”Tony” antagligen heter han Antony. Det är en busig och rolig man. Vi åt Brisola (fläskkotletter) och Birgitta lagade en härlig potatisgratäng. Maria V passerade oss när vi satt på altanen och njöt av maten och ropade ”smaklig måltid”. Vi chattade med Åsa som var på Jonheden och slappade i solen, nja hon kollade post också. I begravningskyrkan var det något extra i dag. Det var ett klockspel som jag ej hört tidigare. När Maria V kom från kyrkan ropade hon till Birgitta att hon ville komma upp till oss. Det är alltid trevligt när hon kommer och har lektion med oss, mest skratt och roliga miner från oss alla tre. Men något fastnar alltid. Mousmoula har vi plockat i dag, Triandafilio (Filio), Maria V fick var sin kasse och Stavros ska få i morgon.

Söndag 3 jun: I dag efter frukost tar vi oss till farmen. Birgitta utrustad med frisörattribut. Det är med andra ord Birgittas ambulerande frisersalong som är på väg till farmen. Det var lugnt när vi kom så vi trodde ingen var hemma. Stavro och Julia satt vid utomhusbordet och fikade. Vi fick kaffe och Tiganitis när vi kom. Julia bar ut frisörstolen och Stavro tjoade "Brigitte ella" (Birgitta kom). Stavros är en tålig man och satt lugnt och stilla även när ögonbryn, och öron hår ansades. Trots att Birgitta naggade honom i örat med saxen, vid förra klippningen. Jag vet hur det känns. Men trots detta så satt jag senare i stolen och fick mitt hår ansat. Kostas som vill bli klippt av Birgitta var inte hemma, då Julia ringde efter honom. Sedan murade Stavro igen diverse hål i svinstian. Jag var grisvakt och skulle roa grisarna så att dom inte var i vägen för murar Stavro. Det gick bra en stund, dom gillade att bli kliade och klappade i baken. Men jag luktade inte som dom, varför dom parfymerade sig i avföring och sen kom till mig föra att gosa. Inte så kul för "grisvakten". Eftersom jag inte var jobbar klädd i dag, så fick jag rymma fältet. Men allt blev bra till slut och vi, grisarna och jag är fortfarande kompisar. Birgitta plockade persikor och körsbär som vi fick med oss hem, samt ägg. Julia bjöd sedan på en god middag, grönsaksröra och kokt fårkött. Det smakade mycket bra som vanligt. Glass till efterrätt vankades också. Bilradion som Thomas O fixade och Nicke H hade med ner, fungerade alldeles utmärkt, vilket fint ljud det var. Stavros var så stolt när han visade oss radion och spelade en fin grek cd. Tacka Thomas O och Nicke H för det jobb ni lagt ner på detta. Mot kvällningen gick vi våran brandtorns runda och plockade Salvia som Birgitta torkar till te. Vi njöt på altanen och tittade på Malmöplanet som landade och startade. Vi språkade med Åsa om en räkning som vi missade i går när hon var på Jonheden, som tur var vet hon hur vi är och hade med fakturan till Falun. Så nu är den betald. På kvällen pratade Meta och Birgitta via Skype telefon.

          Stavro får sitt hår friserat av Birgitta. © foto: Bengt Ahlstrand     Bengt får sitt hår friserat av Birgitta. foto: Julia Kaladimitrio © foto: Bengt Ahlstrand

Birgittas ambulerande frisersalong fixar Stavro och mig.

© foto: Bengt Ahlstrand    foto: Julia Kaladimitrio

Måndag 4 jun: I dag går vi på långpromenad och plockar lagerblad på beställning av Kerstin och Nicke H. Eftermiddagen ägnades och böcker på altanen. På kvällen försökte jag locka fram kattugglan.

Tisdag 5 jun: Mulet väder efter en promenad var det dags för en spännande bok på altanen. Lars J ringde på Skype telefon, han har klippt våra gräsmattor och det är 25 grader ute på Jonheden. Tack Lars J för din omtanke.

Onsdag 6 jun: Soligt och varmt igen, jag var nere och handlade bröd och ost till frukosten. Plockat lite ogräs och Birgitta hittade på en skorpion, ganska så stor 5-6 centimeter. Tyvärr gick en bit av stjärten med gadden sönder när jag tog den av daga. Läste på Internet att det finns ca 1500 olika raser och varav endast 25 var av den kalibern så att en människa riskerade att avlida av ett stick. Stor del av dagen vistades vi på altanen läsande böcker. Två av Grekiska armens herkulesplan övade start och landning någon timma. Var en mäktig syn att se dessa två och ett inrikesplan samtidigt i luftrummet.

Torsdag 7 jun: Blå handduk. Härligt det är post att hämta. Brev från Bibbi och Solweig samt ett kort från Kerstin och Nicke. Vi slog oss ner hos Stella på Café Neo med en öl och en frapé medan vi väntade på postmästaren, som var på banken enligt alla trevliga människor på torget. När Nikos kom så frågade jag om vi kunde dela på "bytet från banken", ja visst sa han och tog fram 20 cent. Vi läste vår post medan vi njöt av öl och frapé. Stella var prat glad, synd att vi inte kan mer grekiska då hon inte kan engelska. En man pratade med mig länge och sedan gick han, tydligen tyckte han att jag snappade allt han sa. Vi handlar grekkaffe och fistika till Julia och Stavro. Vi skall till dem nu. Jag nätade kanin hägn och sedan mockade jag och Stavro efter lamm och getter. Julia bjöd på kokt kyckling i ris. Vi pratade grekiska så mycket vi kunde och dom lär oss verkligen, liksom Maria Vliamos. På småtimmarna chattade vi med Monica B. Mark hennes man är duktig på att måla tavlor.

     Mark Cambell Henderson målning

Målningar av Mark Cambell Henderson.

Fredag 8 jun: Förmiddagen ägnade vi oss åt våra böcker ute på altanen, det är för varmt för att göra något. Krångel med vår webbsida, jag hoppas att kunna lösa det snarast. Meta ringde via Skype telefon, pigg och glad. Jag var inte så bra i magen, såg ut som jag ökat några kilo, varför det inte blev någon kvällspromenad som planerats. På kväll for vi till Ireon för att tala med Kostas. Vi passade på att äta på en av tavernorna utmed havet. Tidigt i säng då morgondagen gäller arbete på Farmen.

Lördag 9 jun: Tidigt upp och en snabb frukost, Stavro skall hämta oss, vi skall åka med till Farmen. Birgitta får bland annat sköta markservice. Efter att vi matat djuren,  ska vi slaktade en gumse. Birgitta rensade och tvättade tarmar vilket hon nu är specialist på vid det här laget, därefter bjöd hon på sallad. Vi rev sedan den inhägnad som vi byggde tidigare, som en överraskning åt Stavros baggar. Medan Stavro hämtade Julia från hennes jobb i Potokaki så bar Birgitta och jag nät och stolpar till en ny plats där ett större hägn ska byggas. Birgitta plockade persikor. Julia lagade mat när hon kom, trots att vi planerar att äta ”ute” i Ireon. Potatis keftedes smakade suveränt. Efter middagen startade vi bygget av det nya gethägnet. Birgitta och Julia matade grisar, höns och kaniner. Stavro och jag avslutade arbetet vid åttatiden och matade sedan getter och får. Sedan bar det av mot Pagondas för dusch ock klädbyte. Vi åker alla fyra ner till vår favorit fisktaverna i Ireon. Ett äldre par, tyska turister som redan satt på tavernan, kände igen Stavros sedan den tid han hade taverna i Kyriakou. Vi slog oss ner hos dom. Stavros beställde maten och nu var det en grekmåltid som gällde, både avseende tid på kvällen och många fat som bars in. Det var trevligt och mycket folk, då tavernan är omtyckt av både greker och turister. Men musiken var så hög att det var svårt att prata.

Birgitta plockar persikor ute på farmen. © foto: Bengt Ahlstrand     Saftiga och goda persikor. © foto: Bengt Ahlstrand     Odysea en glad och tokig vakthund. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta plockar Persikor på Farmen. Odysea vaktar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Söndag 10 jun: Efter frukosten bär det åter av till farmen för att bygga vidare på gethägnet och mycket andra småsysslor. Rengöring av bevattningsanläggningen till grisarna var det första vi tog i tur med. Sedan gick dagen fort. Birgitta och Julia rensade ogräs, rev en äldre kaninbur och inte minst lagade en fylld fårbog från gårdagens slak då även vi fick med oss en bog hem. Maten smakade som alltid bra och vi förundrades över att fyra personer kan äta så mycket. Sedan vilade vi siesta, första gången för Birgitta och mig. Men nu är vi väl greker på allvar. Gethägnet blev i det närmaste klart i dag. Dörrar och en del finjustering är allt som återstår. Vi tackad nej till kvällsmat och gick hem trötta men nöjda, Birgitta fick getmjölk och ägg.

Måndag 11 jun: Efter frukosten liftade jag ner till Ireon för att hämta en bil hos Kostas. Birgitta och jag for runt som turister i dag. Vi stannade vid utsiktsplatsen mot Samiopoula för att kolla olja och däcken. Där satt Inga-Maj och rensade oregano och sålde olivolja, olivtvålar och keramik. Vi körde vidare mot Spartharei där en dam vinkade åt oss, vi backade och hon ville åka med till Pirgos, hon tyckte vi pratade bra Grekiska. När vi lämnade av henne i Pirgos lämnade hon en lapp med sitt telefonnummer och sa att vi var välkomna på kaffe någon gång. Bensin var det dåligt om, vi tankade hos Donald Duk, nu var pappan där och vi pratade gamla minnen. Vi var även till George Spanos och drack en Amstel och frapé. Mot badet, vi badade länge, hustrun alltså. På kvällen vattnade jag köksväxter, blommor och den nyanlagda vingården, 11 plantor men det blir flera. Birgitta lagade till lammköttet vi fick i lördags, i ugnen.

Vår nya bil? © foto: Bengt Ahlstrand     Seat vid utsiktsplatsen. © foto: Bengt Ahlstrand     Birgitta pratar med Inga-May. © foto: Bengt Ahlstrand

Vår nya bil som vi köpt. Birgitta pratar med Inga-May som satt vid utsikten

© foto: Bengt Ahlstrand

Tisdag 12 jun: En lugn förmiddag på altanen och en del trädgårdsarbete, for vi ner till Ireon för att prata med Emanuel. En liten flicka satt på en taverna och monterade pizza kartonger med energi och inlevelse. Snacka om barnarbete. Men det var säkert frivilligt. Det är så hett och ganska vindstilla så havet kallade till bad. Nu var även jag badsugen och njöt. Det kom ett plan in för landning men något fel var det för planet lyfte igen och gick en runda före nästa landning. Kan i och för sig vara en planerad inflygning av piloten. Sedan vidare mot supermarket och diverse inköp. På kvällen var det bevattning som gällde. Potatisen som vi planterade har nu visat sig och där krävs mycket vatten. Så det blir nog svårt att räkna med skörd i höst då ingen vattnar.

Onsdag 13 jun: Hett som bara den, värmerekord det var som varmast 30.6 grader i skuggan. I dag skall jag åka med Emanuel till Samos stad för att omregistrera Seat Ibiza. Emanuel tror att det kan gå på en dag. Vi far som skållade troll från den ena inrättningen till den andra. När vi tror allt är klart så frågade dom om jag har uppehållstillstånd, vilket jag inte anade var nödvändigt. Det blir en snabb tur till polishuset där jag får veta att jag behöver 8 st. passkort i färg. Kontoutdrag från banken över min ekonomiska ställning så att jag kan bevisa att jag har medel till mitt uppehälle. Jag behöver även mitt Europeiska sjukförsäkringskort översatt till Grekiska av någon advokat. Mycket stämplar skall det vara. Det påminner om när jag körde en buss till Lettland där tullen var imponerade av alla stämplar. Så nu får jag vänta på fax från banken och en advokat som kan ”svenska”. Birgitta som slapp att vara med i hettan inne i Samos stad packade bad väskan så vi kunde åka ner till havet och svalka oss. På vägen till badet landade vi vid en taverna för att få mat. På kvällen vattnade jag landen.

Torsdag 13 jun: Det är även i dag ”i hetaste laget” varför det är altan och böcker som gäller. På eftermiddagen for vi till havet och svalkade oss. I Ireon satt vi en stund i skuggan på en bar och njöt av en kall Amstel och ett glas vitt. Jag vattnade kökslanden och Birgitta skrev vykort. Vi satt länge på altan och njöt.

Fredag 15 jun: Det blir lätt en vana, förmiddagen på altan med en bok. På eftermiddagen ner till havet för svalka av oss. Nu är vägen upp till Pagondas färdigasfalterad efter två år. Det är som att åka på ett sals golv säger hustrun. Det var verkligen skönt att ligga i vattnet i dag. Vi njöt och lyssnade på vågskvalp, tyvärr även tråkigt bas dunk från Volley Beach. Det är ett Thomson Hotell där svenskar troligen ska bo nästa år. Det kan inte vara trevligt när dunket hörs flera kilometer. Jag for in till Pythagorio för att se en lustjakt landa vid kaj. Såg den i förrgår otroligt stor och lyxig. Man tror inte det är möjligt med sådana båtar. Handlade och for sedan tillbaka för att plocka upp hustrun som promenerat mig till mötes. Det känns så skönt att komma hem till Pagondas där är det lugnt. Birgitta bjöd på fisk och vitt vin. Pratade med Lars J på Skype telefon. Lars har klippt våra gräsmattor i dag igen, och det känns så skönt att veta att han hjälper oss att hålla snyggt på tomten. Det var synd att ingen Ahlstrands var hemma, men nu närmar sig hemfärd för oss.

Lördag 16 jun: 30 grader vad gör man? Altan med en bra bok är en lösning. Alltting går på sparlåga nu. Nu vet vi vad siesta innebär. Birgitta och jag försökte rensa lite ogräs. Jag och Stavro åkte ner till en apelsinlund vid Myli där det finns en stor spegel som Birgitta vill ha. Mot kvällningen åker vi ner till havet för att bada. Sedan några timmar på altan innan det var dags att sova.

Söndag 17 jun: Efter frukost kör vi ner till farmen. På grusvägen mot farmen ser vi en landsköldpadda. Jag gav den lite grönsaker för att locka sköldpaddan från grusvägen. Men jag fick lyfta den åt sidan, det var en ganska bamsig Sköldpadda. I dag är det kalkning av nya fårhuset och murning som gäller. Kostas och Terna kom med mat och Kostas för att klippas av Birgitta. Han vill bli klippt som jag och Stavros, snaggad. ”Wellcome to the club”. God mat kyckling och killing. Sedan var det dags att resa ett stort tält som skall tjäna som siestahus för mig och Birgitta och sovplats på natten för Julia och Stavros. Det är så varmt i deras hus, termometern utanför dörren visade 51 grader, i solen. Vi stannade kvar på kvällen och åt lite Mesé och några glas vin.

En vacker sköldpadda. © foto: Bengt Ahlstrand     Kostas hos Birgittas frisörsalong. Terra beundrar. © foto: Bengt Ahlstrand

En vacker Sköldpadda träffade vi på. Kostas hos Birgittas frisörsalong. Terna beundrar.

© foto: Bengt Ahlstrand

Måndag 18 jun: I går kväll, sent när vi kom från farmen, sa Birgitta där står en åsna. Hm, tänkte jag, för mycket vin! Men i dag på morgonen kom en åsna lufsande. Det var enligt Nikos, Dimitris åsna vilket vi misstänkte som var på rymmen. Jag gick ner och öppnade grinden så att rymlingen kunde komma hem. I dag firar Birgitta och jag 30 årig bröllopsdag, många har gratulerat oss och det tackar vi för. Jag arbetar med bevattningsfrågan, lagt ut slang och borrat hål så vi får hoppas att något överlever. Det blev även en tur ner till Hora för inköp av slangkoppling. Birgitta ystade ost och lagade till de grönsaker som vi fick av Terna i går. På eftermiddagen det nu sedvanliga doppet i havet, nu känns det varmare. Svalkar skönt då det är hett både ute och inne. Vi talade om att vårt hus säkert är svalt på sommaren då det är så kallt på vintern. Men det är hett inomhus med. Vårt pärlbröllop skall vi fira på en nyöppnad taverna ett par kilometer från Pagondas mot Ireon. Panorama, som tavernan heter, har en strålande utsikt ner över havet och Ireon. Ungefär som från vårat hus. Det är en Country polis som under 12 år sakta byggt tavernan, han går i pension nästa år (han är gift, sedan 31 år). Hela familjen jobbar där. Sonen spelar Bosoki och på helger uppträder han. Det var god mat och trevliga timmar där. Kvällen avslutade vi på altan med ett glas, nåja två glas vin då.

Birgitta på nya tavernan Panorama utanför Pagondas.© foto: Bengt Ahlstrand     Bengt på Panorama, Pärlbröllops dag. foto: Birgitta Ahlstrand © foto: Bengt Ahlstrand      Nyöppnade taverna Panorama utanför Pagondas. © foto: Bengt Ahlstrand     Tavera Panorama Pagondas. © foto: Bengt Ahlstrand     Panorama musikhörna. © foto: Bengt Ahlstrand     Panorama, vackra detaljer. © foto: Bengt Ahlstrand     Taverna Panorama. © foto: Bengt Ahlstrand

Birgitta och jag firar 30 årig bröllopsdag på taverna Panorama, en nyligen öppnad taverna på vägen upp till Pagonda.

© foto: Bengt Ahlstrand  foto: Birgitta Ahlstrand

Tisdag 19 jun: Meta ringde på Skype telefon. Jag chattade med Nicke H. När jag kontrollerade biljetterna till inrikesflyget, Arlanda-Borlänge såg jag till min fasa att biljetterna var daterad 25 juni. Nu var det bara att sätta igång att ringa. Till sist fick jag veta att det inte gick något flyg den 22 juni. Jag avbokade biljetterna och miste tusen kronor. Nu är det oroligt i lägret, hur komma vi till Jonheden. Men efter att ha mejlat Åsa så var allt bra igen. Åsa och Marco hämtar oss på Arlanda. Det är vi så tacksamma för. I övrigt så är det att hålla sig i skuggan. På eftermiddagen for vi till havet för att bada. Det är frånlandsvind och kallt i vattnet, men avsvalkade blev vi. I Pythagorio handlade Birgitta nya badbyxor åt mig och ett linne åt sig. Jag köpte en pizza till kvällen och Lokaniko hos slaktaren. Birgitta tog i dag upp första vitlöken ur landet, vilken härlig smak. På kvällen åt vi pizza på altan och njöt.

Onsdag 20 jun: Nu har vi öppna fönsterluckor i sovrummet, efter det att solen försvunnit och även på natten. Det gör att det blir lite svalare på natten. I dag grävde vi upp en del lök och vitlök. I övrigt var det att vistas på altan. Vi passade på att ha fotvård och att måla tånaglar, ja hustrun målade sina egna, jag avstod från denna försköning. Vattnet i havet var i dag mycket varmare, så även Bengt Ahlstrand njöt. Väl tillbaka i Pagondas gick vi upp med lök och lämnade pengar till Nikos för kommande räkningar. I-M bjöd på ett glas retsina. Agapoli, Nikos katt har fått ungar för en tid sedan och fick behålla en. Nu har Agapoli gömt ungen, smart katt. Det blev senare en glass och en rundvandring i Pagondas innan vi återvände hem för en sen middag, Lokaniko och stekt potatis. Vattnade landen innan det var dags att sova.

Torsdag 21 jun: I dag är det stora städar dagen. ”Vi vill inte fara hem. Birgitta har städat hela huset, sådant är viktigt. Jag har förberett förenkling av bevattningen, Stavros var här och fick nycklar till huset. Han erbjöd sig att betala våra räkningar. Men det har vi löst genom postmästare Nikos V. Jag har plockat upp vitlöken och lite mer vanlig lök, resten kan vara kvar i landen enligt Stavros. Nu var det dags för ett avsvalkande dopp i havet. När vi for ner såg vi en död iller. I förrgår såg vi en iller som mådde dåligt., vid Dimitris farm det var troligen vätskebrist. Kollade på Internet vad som skrivits om Iller, inte så vanlig på öar i Grekland, men nu finns dom på Samos. Vi chattade med Åsa om vår hemresa och hon lugnade oss ”Vi har en plan b om vi inte hittar er. Marco går till informationen och ber dem ropa upp era namn och jag frågar anställda vid ankomsthallen om dem sett en snaggad grek och en vithårig dam som ser ut att vara hans fru och som skulle kunna tas för svenska turister.” Vad brister i uppfostran? Men dom är ju så ”goa”, ”ungarna”. Lars önskade oss också välkomma hem till Jonheden. Vi satt länge på altan för att njuta av denna sköna kväll på Samos.

Fredag 22 jun: Vaknade tidigt för frukost och sista bestyren med hus och packning innan vi ska åka ner flygplatsen. Nu är det Svenska dagboken som gäller fram till hösten då vi återvänder till Pagondas på Samos i den Grekiska övärlden, efter det att jag kört turistbåten Lisskulla.

Återresan till Samos är nu klar, den 1 september återvänder vi.

 Upp

Åter dagboksmeny.


   Länkar:  

Ahlstrands webbsida.

Senast ändrad 2021-01-03  © Bengt Ahlstrand

© Copyright 2007 - 2021